Vad gör 2-åringar på nätet?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad gör 2-åringar på nätet?"

Transkript

1 Spralla 2! Dokumentation Spelar jag, spelar du, spelar alla! Vad gör 2-åringar på nätet? Dokumentation från en studiedag om de riktigt små barnens tv-och datorspelande för biblioteks- och förskolepersonal, Parken Zoo i Eskilstuna 17/ Välkomna! Medverkande från vänster Alex från Statens Medieråd, Sara från Bolibompawebben, Christina och Berit från Härryda och Linus från Barnvärlden Syftet med dagen är att öka kunskapen om pekskärmsgenerationen, headsetgenerationens småsyskon och deras medievardag berättar arrangörerna Ann Catrine Eriksson från Länsbibliotek Sörmland, Sylvia Blomberg och Ulf Hölke från Regionbibliotek Västmanland/Örebro. 60 personer från folkbibliotek, förskola, skolförvaltning, IT-pedagoger, läns- och regionbibliotek deltar i denna den tredje studiedagen i en serie fortbildningsdagar som länsbiblioteken arrangerar kring tv- och datorspel.

2 Nästa Spralla studiedag, Spralla3! kommer att handla om äldre och spel och ske under våren Fakta om småungar och medier Alex Amnéus från Statens medieråd presenterar rapporten Småungar och medier en omfattande undersökning av medieanvändningen hos barn mellan 2-9 år. Det unga Internet är en informationskampanj med europeiska samarbetspartners för digitala medier med syfte att bidra till en säkrare Internetanvändning bland barn och unga. Nu har man genomfört en stor undersökning med enkät till föräldrar och barn. På webbplatsen hittar man ett urval av fakta, bl a att föräldrarnas utbildningsnivå påverkar hur mycket man kan om internet när man börjar skolan. Det vanligaste fritidsintresset bland barn är fortfarande leken. Den vanligaste medieaktiviteten är fortfarande tv. Det 2-5-åringarna gör mest i fråga om medier är i turordning: 1 spelar spel, 2 målar, 3 spelar musik, 4 besöker sajter. 42% av 2-åringarna har någon gång använt dator. Därav är 53% flickor och 32% pojkar. De populäraste sajterna för 2-5 åringar är på första plats Bolibompa och som nummer två YouTube. 30% av de barnen är på nätet en eller flera gånger i veckan. Populäraste filmer och tv-program där är Bolibompa absolut populärast. Populäraste dataspelet för 2-5-åringarna där 55% spelar är Kalle kunskap bland flickor och Bollibompa bland pojkar. 96% av 5-9-åringarna brukar använda dator. 92% brukar spela spel på dator. I åldern 5-9 år blir det större skillnader mellan pojkars och flickor. Könsskillnaderna saknas nästan helt bland de yngsta barnen men börjar bli synliga när barnen börjar komma i skolåldern. Barn till föräldrar under 30 år använder medier mer än barn till äldre föräldrar. Av föräldrarna använder 95% internet på fritiden. Föräldrarna svarar att de i ganska stor utsträckning lär sig bra saker och att det stimulerar barns fantasi. Föräldrar anser att det är de själva som bär det övervägande ansvaret för att skydda sina barn vid medieanvänding. Fråga från publiken: Var kan förskolor hitta medel till bättre utrustning? Svar från publiken: Man kan starta projekt med sin bibliotekskonsulent vid läns- eller regionbiblioteket är ett svar. Börja diskutera frågan och se om det finns samsyn i frågorna. Sen är det en prioriteringsfråga mellan böcker och spel. Alex från Statens Medieråd menar att även om teknikutvecklingen går snabbt och det är svårt för vuxna att hänga med så kan man inte börja för tidigt med källkritiskt tänkande. En tidig förståelse för internets mångfald skapar trygga användare på sikt. På finns t ex ett 6-års-paket med material för distribution om källkritiskt tänkande redan i unga år, tips på övningar som uppmuntrar till dialog, lärarhandledning, en

3 sagobok Supersökarna m m. Mer pedagogiskt material finns att tanka ner från Medierådets webbplats: Småungar och medier, Mediekompassen m m. 7 februari 2012 i Stockholm planerar Statens medieråd en dag om små barns medieanvändning i samband med Safer Internet Day. Kan tv-spel bidra till förskolebarnens utveckling? Christina Ahlström, IKT-pedagog och Berit Carlsson, förskolepedagog berättar om Härryda kommuns satsning på IKT-förskola. Härryda kommun har innevånare, 30 förskolor, 55 dagbarnvårdare och flera familjecentraler.barnen på förskolan där Berit arbetar hade sedan en tid egna portfolios i papper. Men förskolan kände att det håller ju inte i längden utan de började arbeta med digitala portfolios, startade projekt och fick bli kommunens IT-förskola. Som IKT-förskola fick de möjlighet att köpa in en massa ny utrustning för projektpengar (från kommunens överskott) som de började använda. IKT-förskolan fick testa och tipsa om vilken av utrustningarna om vilka de skulle satsa på och hur den kan användas som ett bra komplement i den pedagogiska verksamheten. I början hade de en dator per avdelning idag har de 4 Mac-datorer per avdelning och 32- tumsbildskärmar på alla avdelningar, där de skapar bildspel som visar barnens dagar för barnen och föräldrarna. Alla har också dokumentdigitalkamera, med den fotograferar de teckningar och för in i barnens egna mappar. Kameran är också jättebra när man vill zooma in något litet så att man kan titta noggrant på det. Wii- konsoler för spel finns på alla förskoleavdelningar och man har ritplattor, gps och IPad till utlån (totalt 80 stycken). Man satsar på att skräddarsy dem med appar särskilt lämpliga för olika typer av funktionshinder som t ex autism för barn som är i extra stort behov av stöd. Man har också projektor eller bildskärm i alla gemensamma lokaler och trådlöst nätverk. Hur tänker wii? Pedagogiska tankar och reflektioner: Vi synliggörs barns lärande och dokumenterar det. Pedagogerna vill synliggöra barnens lärande för barnen själva och för föräldrarna. I läroplanen för förskolan betonas det att man ska jobba med bild, ljud, film, och dokumentera sin egen dag på förskolan. Pedagogerna såg hur barnen använde Wii-spelet, hur glada de blev och hur mycket samarbete det ledde till mellan barnen. Ledord för vad wii hjälper till att utveckla hos barnen; balans - koordination - motorik. Samarbete, vi lär tillsammans, glädje, språk, dialog och diskussioner, barn och rörelse, genus. Även de barn som har lite svårt med sin motorik kan få vara med på lika villkor. Man har inte slutat att vara ute i skog och mark utan ser spelet som ett fint komplement. Alla kan vara med på sin nivå! Spel som testats i Härryda:

4 Olympic Games som blivit populärt, bra motoriskt. Udraw är en ritkonsoll som man kopplar upp det är ganska trixigt och verkar lite svårare att ta till sig. Wii fitness svårt! Där kan man höja graden av prestationen allteftersom man blir duktigare. Spelmattan med Adventure som är det populäraste just nu. Det går att vara 4 stycken. Sports Resorts var det första spel de fick och det innehåller massa olika fritidssysselsättningar som wakeboard t ex. Man har gjort en handledning för de vuxna och försöker utbilda och stötta pedagogerna för att de ska känna stöd i att använda utrustningen. Förskolepedagogen känner inte att de har fått dra ner på andra aktiviteter. Frågor från föräldrar och andra vuxna brukar handla om risken för att barn fastnar med spelen. De barn som från början var mest intresserade av datorerna och fastnade vid dem har nu gått över till att alltid vilja använda Wii-spelet. Därför har man en lista som styr användningen och ett tidur som de ställer på 20 minuter per barn/spel (men är lite flexibla så att de får göra färdigt sitt spel). Pedagogerna försöker identifiera vilka barn är det som fastnar, är det samma som tidigare höll på frenetiskt med andra sysselsättningar? De försöker se orsakerna bakom och säger ifrån om barnet har spelat för mycket. IPads finns både i förskola, familjehem och familjecentraler och är något som personalen verkligen känner att de kan använda. Just nu är de utrustade med massvis av appar för de olika stadierna. Men framförallt jobbar man nu med att se till att barn med särskilda behov av stöd ska få tillgång till IPads. Ett tips är att göra sådana här teknik- och pedagogiksatsningar på central nivå, bl a för att förenkla nedtankningen av appar. I Härryda använder man ett konto som de synkar till alla sina 80 IPads. Det finns en app som heter Puppet Pads som är väldigt rolig och användbar för att göra små filmer och bildkollage med urklipp. Fråga från publiken: Varför använder ni mest Apple-produkter? Vi upplever just nu att de gör de mest användarvänliga produkterna för våra syften. Fråga från publiken: Har ni något råd vad man bör satsa på först om man har begränsad budget? Har man inte råd att satsa på Macdatorer, satsa på bildskärm där ni kör bildspel av barnens dag. Det glädjer och synliggör barnens lärande och dag för föräldrarna när de kommer och hämtar. Titta på småfilmer innan barnen ska gå ut och titta på t ex grodor. Vi rekommenderar dock absolut att man satsar på Macdatorer. Lobba - var entusiastisk och berätta för politikerna om era planer. Bearbeta från många håll.

5 Kontaktuppgifter: IKT-pedagog Christina Ahlström Förskollärare Berit Carlsson Kalle Kunskaps Ordköping en ny lek- och lärmiljö för barn baserad på ett pc-spel Camilla Delac, försäljning och kundservicechef, Parken Zoo berättar om Parken Zoo, deras bevarandeprogram, hur de jobbar med lärande och forskning om djuren och om utvecklingen av Ordköping hade Fantomenland funnits i 20 år. De stod i ett vägskäl om vad de skulle hitta på. Då tog man initiativet till Kalle kunskap-landet. Kalle Kunskap är en amerikansk figur från början. Enkelt och lekfullt är parkens ledord så det stämde väl överens med Ordköpings devis. Bolibompa! Deltagarna får en visning av Kalle Kunskaps Ordköping av Camilla från Parken Zoo Sara Ohlsson från SVTi berättar om vad de små kan göra på Bolibompa-webben. Sara är en mediaproducent och journalist som kommer från innehållsperspektivet. Trots ständiga krockar med teknikerna på SVT där de pratar kod och hon pratar känslor har de lyckats med att utveckla en framgångsrik sajt för barn. Den som finns idag lanserades Bolibompa utgår alltid från sin publik. Man pratar med föräldrar, pedagoger och experter men har kommit fram till att det blir allra bäst när de pratar med barnen själva. Nu när de håller på och bygger om sajten har de som gmål att det inte ska vara en plats man blir frustrerad över att det inte funkar eller att man inte förstår eller blir rädd.

6 De har en expertpanel bestående av Petter 2 år som de träffas varannan vecka och tittar på vinternet med honom. Han kollar helst på Elias äventyr och lyssnar på en sång. Sigge är 3 år och spelar gärna spel. Han har sökt efter Määnboj på Spotify helt själv. Målgruppen för svt.se/barn är 3-11 år och har unika besök per vecka (inklusive Bolibompawebben). Bolibompas målgrupp är ungefär 3-8 år och de har unika besök per vecka. Bolibompawebbredaktionen tittade framförallt på 6 åringar när de skulle utveckla sajten. En vecka före lanseringen fick de veta att 50% av alla 5-åringar surfar på internet. Nu har de nästan lika många 2 åringar som surfar på Bolibompawebben! Sedan en vecka kan man surfa med IPad på Bolibompawebben. Det är dyrt att utveckla spel men de försöker ta fram ca 3 spel per år. Ibland köper de också in spel utifrån för att få fram tillräckligt många. Hotell Kantarell och Tant Lycra är exempel på spel för de allra minsta som finns på Bollibompawebben. Det allra populäraste är att spela och näst populärast är att titta på tv. På tredje plats kommer att träffa sina hjältar programledarna. De har teorin att det är viktigt att barnen känner sig sedda av sina hjältar. Användarfokus genom navigation, bild och ljud, säkerhet och trygghet är viktiga ledord. Vid en närmare titt på Bolibompawebben är en sak de har upptäckt och tagit fasta på att barn inte läser på webben. Därför har de tagit bort nästan alla texter och bytt ut mot bilder och ikoner på startsidan. Inte ens de barn (och vuxna) som kan läsa, läser på webben. Förut jobbade Bolibompawebben med traditionella pufftexter, bilder och rubriker men de konstaterade att besökarna bara vill läsa om de har gjort ett aktivt val att läsa något de är intresserade av. Vuxna läser inte heller pufftexter. Kontentan är att vi alla borde jobba mer med bilder på webben och lägga mindre tid på pufftexter. Var man än var på Bolibompawebben tidigare var man bara ett klick bort från nyheter, debattprogram, uppdrag granskning och så ville man inte ha det. Bolibompa är Bolibompa! De länkar aldrig ut från Bolibompa alla spel öppnar sig i nya fönster och adressfältet försvinner allt för att göra det så säkert som möjligt för barnen att surfa på sajten. De har tagit fasta på att barn tidigt lär sig känna igen bokstäver så att man bara genom att skriva in en bokstav får upp förslag på vad man söker för att hjälpa dem att hitta bättre vad de söker. Alla i Bolibompas arbetsgrupp fick ett barn i expertgruppen som de fick följa. Det har gjort att de utvecklat en intuition för vad som funkar och en annan insikt i vilka problem som kan uppstå t ex Petter kan inte klicka (han är så liten) hur ska han göra här? Diskussionsfråga till publiken: Hur pratar eller kommunicerar man med barn som är så pass små (som inte själva har lärt sig att prata)? Hur ställer man frågor och får svar på ett bra sätt? Vilka metoder ska vi använda t ex när vi arbetar med bibliotekswebbarna? Bolibompawebbredaktionen försökte fråga barnen lätta frågor först men det gick ju inte. De kom fram till att det är observation som gäller som metod. Att filma barnen framför

7 bildskärmen och identifiera när de blir som mest passionerade och när de blir som mest teknikfrustrerade. Man hade läst en hel del pedagogisk forskning kring hur man ställer frågor till barn och hittat pedagogiska formulär som t ex smileometer. Men när de testade detta fick de tillbaka formulären/enkäten från barnen helt fullkryssade. Så detta gjorde ingen nytta. Det enda med papper de har haft nytta av är när de gav barnen ett blankt papper och bad dem rita vad de gjort idag, vad de fastnat för, t ex att någon hjälpte dem att stava sitt namn. Diskussionsfråga till publiken: Hur kan vi på biblioteken/i förskolan applicera och dra nytta av Bolibompawebbens framgångsrika arbetssätt? Tips från Sara: Hitta det som är det magiska och fascinerande i böckerna och biblioteksbesöket. Hitta vari passionen ligger och använd just det på bibliotekswebbarna! Kontaktuppgifter: sara.ohlsson@svt.se Att utveckla applikationer för barn och projektet Barnvärlden Linus Feldt från företaget Barnvärlden (fd Bajoum) som utvecklar barndataspel som Pettson och Findus, Lasse Majas detektivbyrå m fl spel inleder med att citera Lennart Hellsing: All pedagogisk konst är dålig och all bra konst är pedagogisk. Linus menar att spel från USA ofta är för pedagogiska och att USA har rasat i utbildningsnivå möjligen på grund av att de just har försökt vara för pedagogiska. Vi på Barnvärlden tror att de flesta föräldrar tycker om datorspel. Många känner sig osäkra, några få hörs väldigt väl i diskussionerna. Klart är att vi alla behöver lära oss mer. Spel för barn är något bra, menar Linus. Spel kan bidra till barns utveckling. Bästa sättet att lära sig har alltid varit och är fortfarande genom leken; empowering, bekräftelse, genus. Ett barn som sätter sig framför ett spel och lär sig reglerna och sedan klarar spelet känner en enorm stolthet. Spel är bra på att ge barnet fortlöpande bekräftelse. Som spelutvecklare har Linus han hela tiden försökt utveckla spel som är genusfria. Huset på Alvägen är exempel på spel som kan ge empowerment och hjälpa barnen i deras lästräning. Spelet bygger på en historia som skrivits av Martin Widmark. Historien bygger på att man ska leta efter en bortsprungen hund i huset på Alvägen. Det skapades ett antal miljöer där man hälsar på olika grannar i huset och med sig på resan har man en maskin. Det är en robot som skickar iväg barnen på en massa uppdrag hela tiden. Alla saker som finns i miljön går att ta loss och lägga i robotens trattar för att få förklarat för sig nya ledtrådar. Maskinen vill lära sig att läsa. När barnen förstått hur det fungerar och att de hela tiden måste svara på frågor om vilken bokstav grejerna börjar på och hur bokstaven låter. Active recall.

8 För några år sedan försvann de svenska dataspelen från marknaden. Det hade troligen att göra med starka internationella influenser. Linus började tänka på att skapa en onlinevärld där barnen kan spela tillsammans, hälsa på sina favoritfigurer, en plattform för att få tag på bra material och ett sätt att engagera barnens närstående. Företaget gjorde en skiss på hur en sådan värld skulle kunna se ut. Den största utmaningen är att hitta rätt grafisk stil och hur får man barnen att tycka om den här världen? De gjorde en prototyp för att visa hur det kunde se ut och fick stöd från EU för att kunna bygga upp den - Barnvärlden är under utveckling just nu och beräknas komma ut på marknaden julen Sveriges mest kända sagofigurer är med i projektet, Saltkråkan AB (Astrid Lindgren) är med så även Sven Nordkvist (Nordstedts). Linus ville skapa något som barn kan orientera sig i - inte bar på ett 2D-mässigt sätt utan även på ett 3D-mässigt sätt som kan utveckla barns spatiala förmåga. Barnen väljer en figur och ger sig sedan in i världen, som är mycket inspirerad av Sven Nordkvists sätt att jobba i olika skalor. Det som gör systemet/barnvärlden unik är att det finns en feedbackmodul, en bakdörr till systemet där föräldrarna kan se allt barnet gör i spelet, låsa upp delar, köpa appar osv. Föräldern får meddelanden som Visste du att ditt barn har klarat nivå 4 i det här spelet och lärt sig de här bokstäverna? Barnvärlden är extremt säker, bland annat genom att det finns en symbolchat. Den är internationell och blir därmed tillgänglig för en större marknad. Den finansieras via abonnemang och alla som bidrar med innehåll får del av abonnemangsavgiften. Den funkar på olika plattformar. Just nu tar man fram en e-postfunktion för småbarn genom en modell av kylskåpspoesi. Man hjälper barnet att sätta in sina vänners bilder istället för e-postadresser. Barn med olika språk kan kommunicera med varandra via kylskåpspoesi-e-posten. Även föräldrar, far och morföräldrar kan registrera sig för att kunna få och ta emot mejl från sina barn och barnbarn. Barnens föräldrar blir kompisar med varandra och då blir barnen vänner. Så man träffar bara på människor man har en relation till i världen. Vad innebär pekskärmsrevolutionen för förskolan? Peket har förändrat allt. Användandet kryper neråt i åldrarna då tröskeln för att komma igång blir lägre. Det finns redan idag ett stort behov av appar för små barn föräldrar och förskolor efterfrågar bra appar med stort pedagogiskt värde till sina barn. Fråga från publiken: Vad är en app? App eller applikation, som det är en förkortning av, myntades av företaget Apple som öppnade en App Store. En app är ett program eller ett verktyg. Det kan vara en sång, en enklare bok, det går att titta på filmer med, kan användas för att skapa innehåll av barnen själva, t ex Paper Pal. Appar är en öppen utvecklingsmiljö, enkelt och tillgängligt, det går att köpa appar och skapa själv och det är billigt!

9 Mycket kunskap finns i förskolan om våra barn. Vi har mycket att lära av varandra och att dela med oss till varandra av tips och tänk kring vad som är bra appar för små barn. Linus vill uppmuntra till att skapa appar tillsammans med Barnvärlden och gå gärna med i Barnvärldens föräldranätverk. Diskussionsfrågor: Vad finns det för fördelar med att göra appar för barn och att använda det i förskoleundervisningen? Vad finns det för risker med att använda risker med att använda it i förskolan? Okunskapen skapar ett stort motstånd mot appar i skolmiljön. Vi behöver skapa så mycket kunskap vi kan i dessa frågor. Gå ihop med era idéer! Kontaktuppgifter: Linus.feldt@barnvarlden.se Tack och på återseende hälsar arrangörerna Ulf, Sylvia, Ann Catrine, Kalle Kunskap och Maria

Lärarmaterial Småungar & Medier. mediekompass

Lärarmaterial Småungar & Medier. mediekompass Lärarmaterial Småungar & Medier mediekompass Småungar & Medier att arbeta med de yngre barnens medievanor Nästan hälften av alla 2-åringar har använt datorn någon gång. Det betyder att när barnen kommer

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt.

Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt. Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt. Rapport från Förskolan Regnbågen, Emmaboda. Emmaboda 2008-2009 1 Slutrapport/utvärdering: Barns tidiga språk- och matematikutveckling

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola!

Digitala verktyg! Spaning Bölets förskola! Digitala verktyg Spaning Bölets förskola Vi fick i uppdrag att undersöka hur man använder olika digitala hjälpmedel på vår förskola. På vår förskola är vi fem avdelningar med två yngre avdelningar och

Läs mer

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker

Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Läs vad några förskolor som jobbat med EQ-dockan en tid tycker Sagt av Ann Ahlström, Lilla Edet, Avdelning Pettson Dockan synliggör känslor och om kroppsspråket utan att vi personal behöver prata om det.

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket.

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket. Sagoberättande på Björken Sagoberättandet är en del av vårt kulturarv och ett viktigt inslag i avdelningens pedagogiska arbete. "Det var en gång..." skapar en förväntan att något spännande ska hända! Förutom

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden sidan 5 Utveckling

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden?

Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden? Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden? Q-arbete på Mössebergs förskola Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 2012-2013 Författare: Carina Stadig Catharina Pettersson Therese Heidensköld

Läs mer

Tema: Underhållning Teknikspanarna

Tema: Underhållning Teknikspanarna Tema: Underhållning Teknikspanarna Tema: Underhållning Övergripande om temat Dagens tekniker har en lång och gedigen historia. Såväl kameran som datorn var i det närmaste underverk när de först såg dagens

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014 Familjedaghemmen i Skäggetorp 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys... 4 Åtgärder... 4 UTVECKLING OCH LÄRANDE... 5 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Anita Haglunds Familjedaghem Pedagogisk omsorg Anita Haglunds Familjedaghem är en liten verksamhet som jag sedan hösten 2013 driver på en avdelning på Prästkragen som jag hyr

Läs mer

Surfplatta i förskolan

Surfplatta i förskolan Bakgrund I vår förskola så arbetar vi utifrån läroplanen som är vår lag. All personal som jobbar inom förskola i Sverige har skyldighet att följa dessa när man arbetar. Därför så utformar vi även vårt

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Trygghet i den digitala skolmiljön. -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan

Trygghet i den digitala skolmiljön. -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan Trygghet i den digitala skolmiljön -likabehandlingsarbete överallt, genom utbildning och samverkan Syfte Stärka skolpersonal i arbetet med att göra elevers digitala skolmiljö trygg Göra likabehandling

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Digitala medier & förhållningssätt. Camilla Edblad Skolkurator Elevhälsan

Digitala medier & förhållningssätt. Camilla Edblad Skolkurator Elevhälsan Digitala medier & förhållningssätt Camilla Edblad Skolkurator Elevhälsan Hur ser det ut? Minns du första gången Du var ute på internet? The Digital Natives Hur ser det ut? Användandet av ny teknik kryper

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN VÄTTERN Förskolan Vättern är en förskola med estetisk inriktning och är integrerad i Vätternskolan. Vi finns på Ulaxgatan, Ekön med närhet till Bondebacka. I vårt temaarbete

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg Beskrivning av verksamheten Djur och Skur drivs som AB av Lena Borg som har pedagogisk utbildning i form av idrottslärarexamen. Jag har nästan

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Björkbacken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben

Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben Pia Malmberg-Kronvall, Bibliotekskonsulent, Regionförbundet i Kalmar län 2 Inspiration och andra vinklar Barnwebben

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

Hur ser ungas nätvardag ut?

Hur ser ungas nätvardag ut? Om ungas nätvardag Hur ser ungas nätvardag ut? Den vanligaste aktiviteten för 13-18-åringar är sociala medier Dagens 3-åringar använder nätet i ungefärligen samma utsträckning som 7 8-åringarna 2010 Över

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

ipad strategi i förskolan

ipad strategi i förskolan ipad strategi i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av ipad i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 20131029 För revidering ansvarar: Förskolechef

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nygatans förskola

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nygatans förskola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nygatans förskola 2018 2019 Anmäla Kommunicera Utreda Åtgärda Följa upp utvärdera Pedagogisk planering och utvärdering i förskolan (Prioriterade

Läs mer

Ungas internetvanor och intressen 2015

Ungas internetvanor och intressen 2015 Ungas internetvanor och intressen 2015 Rapport av Anna Falkerud Ung i Kungsbacka har gjort en enkätundersökning där 184 ungdomar i åldrarna 13 20 år deltagit. Undersökningen handlade om ungas internetvanor

Läs mer

IKT i förskola och skola

IKT i förskola och skola IKT i förskola och skola 1.11.2015-31.10.2016 Vad har projektverksamheten inneburit i Vörå? Cecilia Raunio, projektledare Specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet beviljade Vörå kommun ett

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 GÄRDESÄNGENS FÖRSKOLA Arbetsplan Gärdesängens förskola Begränsning Vårt val av problem/ område 1. Barns inflytande med leken i fokus 2. IKT- projekt 3. Pedagogiska samtal

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Lärplattor i Katrineholms förskolor Nämnden 26 augusti 2014. Lisa Eriksson och Perra Jansson

Lärplattor i Katrineholms förskolor Nämnden 26 augusti 2014. Lisa Eriksson och Perra Jansson Lärplattor i Katrineholms förskolor Nämnden 26 augusti 2014 Lisa Eriksson och Perra Jansson Syfte och mål Syfte Syftet är att använda lärplattan som ett pedagogiskt verktyg för att stödja barnets lärande

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken.

LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. LOKAL ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN Småttinggården AVDELNING Myrstacken. 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Datum: 2015-01-18 För revidering ansvarar: Förskolechef May Seffon-Hård Dokumentet gäller för: Förskolan

Datum: 2015-01-18 För revidering ansvarar: Förskolechef May Seffon-Hård Dokumentet gäller för: Förskolan Strategi för lärplattan i förskolan - en strategi för att utveckla pedagogernas förhållningssätt till och användande av lärplattan i förskolorna i Lindesbergs kommun. Datum: 2015-01-18 För revidering ansvarar:

Läs mer

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014.

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Vi vill i vårt tema införliva empati

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument Familjedaghemmet Enbusken 2012/2013 Pedagogisk omsorg Familjedaghemmet Enbusken drivs i enskild regi av Susanne och Magnus Åkesson. Under läsåret var 11 barn inskrivna i åldrarna 1-5

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Dialogkort om internet

Dialogkort om internet Dialogkort om internet Dialogkorten är ett verktyg framtaget av Medierådet för att stödja diskussioner kring barns och ungdomars användning av internet. Använd korten för att utbyta erfarenheter med varandra;

Läs mer

Barn och medier. En lättläst broschyr

Barn och medier. En lättläst broschyr Barn och medier En lättläst broschyr Innehåll Inledning 3 Åldersgränser 4 Internet 8 Spel 14 Använder ditt barn medier för mycket? 15 Läsning 16 Alla kan vara medieproducenter 18 2 Inledning Alla barn

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015.

Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. Kvalitetsarbete för förskolan Smultronstället period 3 läsåret 2014-2015. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Flerspråkighet i förskolan

Flerspråkighet i förskolan Flerspråkighet i förskolan en handledning 1 www.karlskoga.se Inledning Andelen barn som växer upp med ett eller flera språk utöver svenska ökar inom förskolan i Karlskoga kommun. Det är barn vars föräldrar

Läs mer

Lokal arbetsplan. Läsåret:

Lokal arbetsplan. Läsåret: 2016-09-30 Lokal arbetsplan Läsåret: Förskolans vision: De barn som gått på Täppan ska ha med sig ut i livet: - En god självkänsla och lära sig att tänka själv - Se att alla människor har lika värde. -

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

VERKSAMHETSRAPPORT FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN

VERKSAMHETSRAPPORT FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN VERKSAMHETSRAPPORT FÖR FÖRSKOLAN GRINDSLANTEN 2017-2018 Årets prioriterade mål Vårt prioriterade mål för detta verksamhetsår har varit: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Förståelse för

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

och hur viktigt det är med kommunikation En inspirationsföreläsning av Andreas Åkesson

och hur viktigt det är med kommunikation En inspirationsföreläsning av Andreas Åkesson och hur viktigt det är med kommunikation En inspirationsföreläsning av Andreas Åkesson Personalen i fritidshemmet ansvarar för att ta initiativ till och vara drivande i arbetet med att få till stånd ett

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik

Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik Skutans prioriterade mål våren 2017, med fokus på natur och teknik Normer och värden Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: o förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

The English Nursery INFORMATION FÖR VÅRDNADSHAVARE

The English Nursery INFORMATION FÖR VÅRDNADSHAVARE The English Nursery INFORMATION FÖR VÅRDNADSHAVARE The English Nursery är belägen på Södermalm, nära Tantolunden, på öns södra sida. Förskolan har 30 platser för barn mellan 1-6 år. Fem heltidsanställda

Läs mer

Förskolans digitalisering

Förskolans digitalisering Förskolans digitalisering LLU-dag 28 september 2018, Special Needs Education Karlstad University Sweden Därför behöver du vässa din digitala kompetens (Skolverkets hemsida) Vi lever i en snabbt föränderlig

Läs mer

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten?

Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Mer för fler Hur ökar vi den digital delaktigheten? Vårt utmaningsområde Hur kan vi öka den digitala delaktigheten hos datorovana? Vi Teknik Besökare Bilder: CC0 Affischer Annonser Olika nätverk Personliga

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Broar på Hästhovens förskola

Broar på Hästhovens förskola Broar på Hästhovens förskola P å Matematikbiennalen i Umeå 2014 presenterades ett utvecklingsarbete kring matematik och språkutveckling genomfört på Hästhovens förskola i Skövde. Rubriken var Matematik,

Läs mer

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg 87% av alla barnfamiljer har flera digitala medier hemma. Uppskattningsvis har var fjärde

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

IKT-plan för lärande. Förskola, grundskola och grundsärskola. Härryda kommun 2011-2013

IKT-plan för lärande. Förskola, grundskola och grundsärskola. Härryda kommun 2011-2013 IKT-plan för lärande Förskola, grundskola och grundsärskola Härryda kommun 2011-2013 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Digital teknik och infrastruktur... 5 Lärande... 6 Kommunikation

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

IT-plan för Förskolan Äventyret

IT-plan för Förskolan Äventyret IT-plan för Förskolan Äventyret 2015-2016 Inledning Idag är multimedia ett självklart verktyg i vardagen, både på arbetet och fritiden, på samma sätt som papper, penna och böcker. Vi använder datorn både

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011

TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 TEAMPLAN FÖR HT 2010 VT 2011 Avdelning - Lilla My Teamplanen beskriver den pedagogiska verksamheten utifrån de mål och målområden som anges i den lokala arbetsplanen. Den lokala arbetsplanen gäller för

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer