Primärpatogena mykoser. Infektioner med primärpatogena svampar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Primärpatogena mykoser. Infektioner med primärpatogena svampar"

Transkript

1 Primärpatogena mykoser Primärpatogen mykos skall misstänkas med ledning av symtom och geografiska anamnes. Symtomen är ofta långdragna, men ibland akuta. Luftvägssymtom dominerar för de agens som smittar via inhalation av sporer, dvs alla utom sporotrikos, där kroniska mjukdelsinfektioner med granulom efter inokulation istället dominerar. Immunsupprimerade patienter är särskilt känsliga, men utmärkande för primärpatogen mykos är att även helt friska personer insjuknar med mer eller mindre svår klinisk bild (undantaget är Penicilliosis marneffei, som i allmänhet drabbar T-cellsdefekta HIV-patienter). I ett senare skede kan de olika mykoserna disseminera och ge olika organsymtom, inte sällan meningit, skelett- eller hudsymtom. Vissa primärpatogena agens som t ex histoplasmos (som dock ej förekommer annat än som importfall i Sverige) är spridda i naturen över stora delar av världen. Vanligast är sjukdomen i Ö USA, Centralamerika, Sydamerika, Afrika och många delar av Asien. Coccidioidomykos är särskilt vanlig i SV USA, men förekommer även i Mexico och i vissa delar av Venezuela och Argentina, men ej i Gamla Världen. I Arizona förekommer ca kliniska fall per år. Enstaka importfall har kommit till Sverige. Blastomykos förekommer nästan uteslutande i SÖ USA. Paracoccidioidomykos är typisk för N Sydamerika där den har omfattande spridning. Inga fall är kända i Sverige. Sporotrichos finns i Central- och Sydamerika, men även i Sydafrika, dessutom har enstaka fall förekommit i Europa, dock inte i Sverige. Histoplasomsis duboisii finns i Västafrika kring ekvatorn. Ett importfall har iakttagits i Sverige. Penicilliosis marneffei finns främst i N Thailand, S Kina och Ö Indien. Mindre än 10 fall har konstaterats i Sverige, alla hos HIV-smittade personer. Infektioner med primärpatogena svampar Björn Petrini, doc, överläkare Karolinska Universitetssjukhuset, Solna Definitioner Primärpatogena svampar orsakar s k endemiska mykoser, vilka är geografiskt begränsade beroende på klimat; fuktighet, kvävehalt, ph, och salthalt i jordar samt andra omgivningsfaktorer, där agens oftast växer i form av geofila mögel, som i sin mögelform inte är patogena. De endemiska mykoserna orsakas av dimorfa svampar, vilket innebär att mögelformen, som finns i naturen, smittar till individen via till lungan inhalerade mögelsporer (vid sporotrikos: huvudsakligen via inokulation av sporer i huden). I lungvävnaden vid 37ºC omvandlas mögelsporerna till jästsvamp, som har invasiv potential och orsakar ett spektrum av subklinisk eller klinisk sjukdom. Dimorfismen ligger i växlingen från den apatogena mögelformen i naturen till den patogena jästformen hos patienten.

2 Arter Blastomyces dermatitidis Coccidioides immitis Histoplasma capsulatum Histoplasma duboisii Paracoccidioides brasiliensis Sporotrichuim schenckii Penicillium marneffei Laboratoriesäkerhet Säkerhetsklassning Dimorfa svampar måste odlas och hanteras på säkerhetslaboratorium i skyddsnivå 3 enligt Arbetsmiljöverkets bestämmelser (undantag: hantering av Sprothrix schenckii och Penicillium marneffei, som tillhör riskklass 2). Hantering av nativt provmaterial, framställning av mikroskopiska preparat från sådana prov och inokulation för odling på olika medier får göras på skyddsnivå 2 laboratorium, men inkubation, avläsning och preparation, dvs all hantering av levande kulturer, måste ske på skyddsnivå 3 laboratorium. En svamp, som inte är dimorf, men likväl måste hanteras på klass 3 laboratorium är Cladophialophora bantiana, som kan ge elakartad hjärnabscess främst hos immunsupprimerade personer. Av praktiska skäl föredras att även riskklass 2-organismerna Sporothrix schenckii och Penicillium marneffei odlas på risknivå 3 laboratorium. Avdödning av kulturer Alla klass 3 organismer i kultur bör avdödas med merthiolat före efterföljande mikroskopisk undersökning, som sedan kan ske på klass 2 laboratorium. En lösning bereds av 0,02 % merthiolat i 1,4 % natriumborat. Lösningen får inverka på möglet minst 48 timmar innan det kan betraktas som avdödat. Diagnostik Odling Luftvägsprov och vävnadsbiopsier samt sekret odlas på bloddextros- och Sabouraud- och gärna BHI-agar-medier med antibiotika (särskilt luftvägsprov

3 och sekret), helst i skruvlocksrör. Inkubationstemperaturen bör vara 30ºC och 37ºC. Kulturerna bör inkuberas 3-4 veckor, då flera av svamparna är långsamväxande. Inokuleringen får ske på klass 2-laboratorium, men inkubation, avläsning och vidare hantering får endast ske på klass 3- laboratorium. Hudtestning Särskilt i USA har man framställt extrakt från dimorfa svampar för epidemiologisk hudtestning av större populationer. Histoplasmin, coccidioidin och andra reagenser framställda på definierade svampcellskomponenter existerar, det senare för att minska den korsreaktivitet som föreligger mellan olika dimorfa arter. Hudtestreagens mot dimorfa svampar påvisar väsentligen genomgången infektion, är inte avsedda för klinisk undersökning av patienter och är inte tillgängliga i Sverige. Resistensbestämning Risk för resistensutveckling mot azolerna torde vara minimal med tanke på den låga incidensen av dimorfa mykoser som kommer till behandling. Ofta finns både in vitro-data och klinisk erfarenhet av olika azoler vid en given mykos. Därför, och pga a risken för laboratoriesmitta, görs inte rutinmässigt resistensbestämning mot de dimorfa mykoserna. Amfotericin B har tidigare varit standardbehandling vid dimorf mykos, men i fall som inte är urakuta föredras numera ofta triazoler. I andra fall kan behandling ev inledas med amphotericin B och sedan bytas till azolbehandling i kliniskt lugnare skede. Serologi Serologi med immunoelekto-osmofores IEOP utförs mot flertalet dimorfa svampar (utom Penicillium marneffei) utförs vid Karolinska Universitetslaboratoriet, Solna. Korsreaktionerna mellan arterna är vanliga. Verifikation sker med immundiffusion, som dock är mindre känslig än IEOP.

4 Histoplasma capsulatum Smittämnet Vid temperaturer under ca 25-30ºC i jordar, särskilt sådana som är bemängda med fågel- (stare, duva, m.fl.) eller fladdermus-guano, kan Histoplasma capsulatum växa som mögel, och producerar då från sin mögelfas 2-5 _m stora, smittsamma mikrokonidier. Vid aktiviteter som virvlar upp jord, damm eller guano sker inhalation av sporer som gror i lungvävnaden, där de bildar patogena, 2-5 _m tunnväggiga, små jästceller, som tas upp av det retikuloendoteliala systemet och därefter kan spridas hematogent till olika organ. Jästcellerna återfinns typiskt i vävnadsmakrofager eller jätteceller. Epidemiologi Histoplasmos är endemisk i mer än 50 länder i tempererade och tropiska zoner. Den är vanligast i sydöstra USA samt i Canada, Centralamerika, Argentina, Afrika, Australien, Indien och Ostasien. Organismen lever i jordar med höga kvävekoncentrationer och lågt ph, temperatur 15-20ºC och hög luftfuktighet. Förekomst av guano från fladdermöss starar, duvor eller andra fåglar är ofta associerad med histoplasma i jorden. Fladdermöss kan sprida histoplasma till tidigare oinfekterade områden. Histoplasma angriper förutom homo även ett antal däggdjur och ger klinisk sjukdom hos t ex hundar och gnagare. Epidemiologiska undersökningar med hudtest, histoplasmin, har visat att över 90 % av befolkningen i högendemiska områden har genomgått (subklinisk) infektion. Histoplasmin finns inte tillgängligt i Sverige. Inhemsk histoplasma har endast isolerats en gång i Sverige på talet. I landet förekommer vanligen enstaka upptill 10 importerade kliniska histoplasmosfall per år. Diagnosen har i dessa fall varit ställd med histopatologi, odling eller serologi. Patogenes och patofysiologi Histoplasma capsulatum orsakar granulomatös mykos, som särskilt engagerar det retikuloendoteliala systemet. Smittan sker via inhalation av mögelsporer, och sprids från lungan hematogent till lymfkörtlar, samt till andra lymfoida organ som lever, mjälte, benmärg, även tarmens lymfkörtlar. Lungsymtom är dominerande i sjukdomsbilden, men andra organsymtom är inte ovanliga. Accidentell hudinokulation kan sällsynt ge upphov till lokal infektion. Histoplasma är en parasit på det retikuloendoteliala systemet. En tidig granulocytreaktion följs snabbt av aktivering av makrofager, som fagocyterar mikroorganismerna. Ca 2 veckor efter initial infektion sker en granulomatös reaktion med ansamling av epiteloidceller, som följs av nekros och fibros, eventuellt senare kalcifiering särskilt i lungorna. H. capsulatum kan lyseras via makrofager aktiverade av specifikt sensibiliserade T-celler. Denna cellulära immunitet avtar ett par år efter infektion, och reinfektion kan uppkomma med kortare inkubationstid än vid primär infektion. Disseminerad histoplasmos ses främst hos T-cellsdefekta patienter p.g.a. att deras makrofager inte triggas av T-celler till att förstöra histoplasma-cellerna.

5 Symtom och klinisk bild Asymtomatisk infektion förekommer i mer än 95 % av fallen. På röntgen har ibland hos symtomfria personer med positivt hudtest konstaterats pneumonit eller förstorade hiluslymfkörtlar. Histoplasmin-hudtest har använts för epidemiologiska studier och kan bekräfta genomgången infektion. Ett till 2 år efter subklinisk infektion förekommer inte sällan typiska förkalkningar i lunga, lymfkörtlar eller mjälte, i ca 20 % av fallen förenade med positivt komplementfixeringstest för H. capsulatum. Akut lunginfektion. Inkubationstiden är ca 2 veckor. Svårighetsgraden av sjukdom är relaterad till kvantiteten inhalerade mikrokonidier. Kliniskt presenterar sig influensaliknande symtom med hög feber, muskelvärk, allmänpåverkan, nattsvett, torrhosta, dyspne och stundom pleuritsmärta. Sidosymtom kan vara erythema nodosum, artrit, pleura- eller pericardeffusion. Lungröntgen visar ofta perihilära infiltrat, spridda fläckiga infiltrat, multipla noduli och hiluseller mediastinal lymfadenit. Fatal lunginsufficiens kan uppträda. Extrapulmonär histoplasmos uppstår genom hematogen dissemination, och kan ge organmanifestationer, särskilt hos barn och T-cells-immundefekta individer. Symtom är bl a hög feber, buksmärtor, lever- och mjältförstoring, multipel lymfadenopati, pancytopeni, ulcerationer i mun och tarm, ej sällan med stor tarmblödning, nekrotiska hudlesioner, skelettlesioner, meningoencefalit, binjurelesioner. Kronisk histoplasmos ger lungförändringar som vid tbc med hosta, sputa, dyspne, nattsvett, låggradig feber och viktförlust; i slutstadier kakexi och hjärt-lung-insufficiens. Kronisk disseminerad histoplasmos ses vid måttlig immundefekt och visar sig med viktförlust, asteni, mukokutana sår samt splenomegali och ev binjurebarksinsufficiens. Prevention Utbrott av histoplasmos är inte ovanliga i samband med gruppresor till ruiner, grottor mm där fåglar eller fladdermöss håller till, särskilt i Syd och Centralamerika. Smittan sker genom inandning av kontaminerat damm, vilket naturligtvis bör undvikas. Provtagning och transport Provmaterial kan transporteras och förvaras som övriga mikrobiologiska prov, men OBS att remissen måste märkas Histoplasma, dimorf mykos, el dyl pga säkerhetsrutinerna (klass 3 laboratorium), samt det förhållandet att inkubationstiden måste utsträckas till 1 månad, för att kunna få optimalt utfall. Inga tillsatser bör ske till provmaterialet. Biopsier från aktiv perifer lesion är vanligen effektivast för diagnos. Histoplasma capsulatum kan, ofta med viss svårighet, påvisas i sputum eller bronksköljvätska (preparat, odling), något som alltid bör försökas. Biopsi från aktiv lesion, t ex lymfkörtel, mukokutan lesion, benmärg eller olika organ är tacksamt för mikroskopi och odling, varvid även histopatologisk undersökning bör föranstaltas. Blododling kan vara positiv vid akut sjukdom. Serum för antikroppsstudier samlas i sterilt rör.

6 Laboratoriediagnostik All mänt Mikroskopi och odling är huvudmetoder. Preparat från nativt material får framställas på klass 2 laboratorium, hantering av kultiverat material får dock endast ske på klass 3 laboratorium eller efter tillfredsställande avdödning, se sid 1. Histopatologisk undersökning kan ske efter sedvanlig formalinfixering. Serologi kan vara av visst värde i tidiga fall men korsreaktioner förekommer. Ref erensm etodik Odling är referensmetod och sker under 4 veckor vid 25ºC på dextrosblodagar och Sabouraudagar med antibiotika, samt på BHI-agar i 37ºC. Odlingarna inkuberas i luft på tejpade plattor på skyddsnivå 3 laboratorium under 4 veckor. Typiska morfologiska strukturer, t ex makrokonidier (med styrhjul ) samt mikrokonidier kan identifieras i avdödad kultur (se sis 2). Vid växt av mögel i 25ºC försöks konvertering till jästfas på BHI-agar vid 37ºC. Odling är en långsam och ibland mindre känslig metod (gäller särskilt sputum). Positiv odling är å andra sidan konklusiv för histoplasmos, då asymtomatiskt bärarskap inte förekommer. Alt ernati v metodik Mikroskopi med 10 % KOH och blankofor enligt mykologisk rutin bör utföras på alla nativa material, och behöver inte ske på säkerhetslaboratorium. Metodiken kan ge snabb sannolikhetsdiagnos. Små jästceller utan mycelbildning kan iakttas, i regel inuti fagocyterande makrofager eller jätteceller. Histopatologisk undersökning med Grocott-Gomori silverfärgning eller PAS-färgning ger hög diagnostisk säkerhet. Små jästceller inuti makrofager kan observeras. Serologi med immunoelektro-osmofores (IEOP) är inte specifik, korsreaktioner kan uppträda med andra dimorfa svampar, särskilt blastomyces och coccidioides. Immundiffusion är mer specifik och kan konfirmera fyndet, men är mindre känslig än IEOP. IEOP utförs därför som screening och positivt test konfirmeras med immundiffusion (ID). Antikroppar utvecklas efter 2-3 veckors sjukdom. Odlingspositiva fall utan serologiskt svar förekommer. Resistensutveckling och resistensbestäm ning P.g.a. smittrisken på laboratoriet och det faktum att resistensmönstret för arten är känt, görs inte resistensbestämning rutinmässigt av Histoplasma capsulatum. Ingen förvärvad resistens mot antifungala medel har beskrivits hos H. capsulatum. Itraconazol har varit förstahandsval för behandling, men voriconazol uppvisar också låga MICvärden och har tilltalande farmakologi och farmakokinetik, varför detta preparat kan komma ifråga. Amfotericin B ges i första hand vid fulminant infektion eller immundefekt. Caspofungin har inte använts kliniskt vid histoplasmos och MIC-värdena har heller inte varit uppmuntrande. I musmodell påverkade medlet endast marginellt överlevnad och svampmängd in vivo.

7 Epidemiologisk typning Tillämpas inte. Kvalitetskontroll Referenstypning kan ske vid Centraalbureau voor Schimmelkultures, P.O.Box 85167, 3508 AD Utrecht, Nederländerna; telefon +31 (0) , fax +31 (0) Svarsrutiner Mikroskopi (biopsier, sekret, mm) med blankophorfärgning: Förekomst av svamp vars morfologi är förenlig med Histoplasma capsulatum. Odling (biopsier, blod, sekret, mm): Växt av Histoplasma capsulatum. Serologi: Precipiterande antikroppar mot Histoplasma capsulatum Laboratorierapportering Histoplasmos är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Referenser Lyon G M, et al. Histoplasmosis associated with exploring a bat-inhabitated cave in Costa Rica, Am J Trop Med Hyg. 2004;70 : Wheat L J, Kauffman C A. Histoplasmosis. Infect Dis Clin North Am. 2003; 17: 1-1

8 Histoplasma capsulatum, var. duboisii Smittämnet Histoplasma duboisii (egentligen Histoplasma capsulatum, var. duboisii) orsakar histoplasmosis duboisii (även kallad afrikansk histoplasmos ) är artskiljd från klassisk histoplasma, även om den saprofytiska mögelformen morfologiskt liknar denna. Inhalationssmitta är sannolik men ej bevisad. Den parasitiska jästformen är avsevärt större än klassisk histoplasmajäst, 6-15 _m, och oval till formen, med en fettvakuol som ger en ögonliknande bild i mikroskopet. Makrofager kan vara fullpackade med jästcellerna. Epidemiologi Histoplasma duboisii förekommer endast + 10º från ekvatorn i Central- och Västafrika, men mögelformen har inte isolerats i naturen. Smittvägen är oklar, mest sannolik är inhalationssmitta av omgivningsmögel. Troligen finns ett samband med fladdermus- och fågelfeces. Totala antalet fall rapporterade från Afrika har varit i storleksordningen några hundra. Enstaka importfall till Sverige har förekommit. Patogenes och patofysiologi Histoplasma duboisii orsakar granulomatös mykos främst i cutis, subcutis och skelett, samt lymfkörtlar och lunga, i vissa fall även mucosa och andra inre organ samt systemisk spridning. Klinisk lungsjukdom är sällsynt trots att smittan sannolikt sker via inhalation.. Symtom och klinisk bild Granulomatös infektion som påminner om tuberkulos i hud, subcutis och skelett. Hudlesionerna kan vara ulcerativa eller papulösa. De djupa infektionerna kan inte kliniskt skiljas från blastomykos (som sällsynt förekommer i Afrika). Provtagning och transport Se histoplasma. Sedvanlig mykologisk mikroskopi är inte sällan positiv för Histoplasma duboisii på sputum, pus eller biopsimaterial. Histpatologisk undersökning av vävnadsprov rekommenderas. Serologi för H. duboisii finns inte tillgänglig i Sverige. Laboratoriediagnostik All mänt Samma regler som för H. capsulatum gäller. Klinisk lunginfektion är ovanlig, prov tas från luftvägssekret, andra sekret, pus eller biopsi från lokala lesioner.

9 Ref erensm etodik Odling är referensmetod, och sker på Sabouraud-agar och BHI-agar vid 25ºC, varvid mögelformen kan växa fram, samt på BHI-agar vid 37ºC. Morfologisk undersökning av kulturer kan ske efter avdödning, se sid 1. Möglet liknar mikroskopiskt Histoplasma capsulatum med tuberkulata makrokonidier och små mikrokonidier. Konversion bör försökas vid 37ºC på BHIagar. Vid lyckad konversion syns olikstora citronformade jästceller. Alt ernati va met oder Mikroskopi med 10 % KOH och blankofor är ofta positiv, med typiska citron- eller ögonformade jästceller. Histopatologi har relativt hög diagnostisk säkerhet där flerkärniga jätteceller är fyllda med rikligt likstora H. duboisii-former. Serologi utförs inte i Sverige. Resistensutveckling och resistensbestäm ning P.g.a. smittrisken på laboratoriet och det faktum att resistensmönstret för arten är känt, görs inte in vitro resistensbestämning rutinmässigt av Histoplasma duboisii. Ingen förvärvad resistens mot antifungala medel har beskrivits hos H. duboisii. Risk för resistensutveckling torde vara minimal med tanke på den låga incidensen av sjukdomen. Erfarenheterna av terapi med antimykotiska medel är begränsade. Låga MIC-värden föreligger för itraconazol såväl som för amfotericin B. Organismens känslighet för voriconazol är ännu inte rapporterad. Epi demiol ogisk typnin g Tillämpas inte. Kvalitetskontroll Referenstypning kan ske vid Centraalbureau voor Schimmelkultures, P.O.Box 85167, 3508 AD Utrecht, Nederländerna; telefon +31 (0) , fax +31 (0) Svarsruti ner Mikroskopi: Förekomst av svamp vars morfologi är förenlig med Histoplasma duboisii. Odling: Växt av Histoplasma duboisii. Laboratorierapportering Histoplasmosis duboisii är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Referens Klassen-Fischer M, et al. Accurate diagnosis of infection with Histoplasma capsulatum var. duboisii. Clin Infect Dis. 2004; 38:

10 Coccidioides immitis Smittämnet Coccidioides immitis är ett jordmögel som trivs i ökenartade klimat på västra halvklotet. Livscykeln utgår från ett endemiskt förekommande naturmögel, vars hyfer sönderfaller i ett stort antal artrokonidier, som är den smittsamma enheten. Artrokoniderna inhaleras av djur eller människa och omvandlas vid 37ºC i kroppen till en snabbt övergående jästfas. Jästfasen ombildas snart till s.k _m stora, runda tunnväggiga blåsor, spherulae, som ofta förekommer rikligt i t ex lungvävnad. När spherulae brister frigörs ett stort antal ca 1 _m stora endosporer, som propagerar infektionen i vävnaderna. Endosporerna ger upphov till nya spherulae etc. Epidemiologi Coccidioidomykos förekommer endast på västra halvklotet, vanligast i halvtorra ökenklimat, särskilt i sydvästra USA och norra Mexico samt Venezuela och Argentina. I Arizona, USA, inträffade under år 2003 ca 3000 kliniska fall. Temperaturerna i endemiska områden rör sig mellan 38ºC på sommaren och 1-2ºC på vintern. De infektiösa artrosporerna förekommer ofta i mycket stora mängder inom begränsade områden, och kan ibland finnas 20 cm ner i jorden. De jordar, som gynnar coccidioides, är rika på mineralsalter, särskilt kalciumsulfat. Sporerna är inaktiva under vintern för att aerosoliseras under sommar och höst och då lätt orsaka inhalationssmitta hos människa eller däggdjur, särskilt sensommar och höst. Den smittsamma enheten är artrokonidien, som bildas genom fragmentering av mögelhyferna. Patogenes och patofysiologi Konversionen från artrospor till spherula (via jästfasen) gynnas in vivo av lungans relativt höga CO 2 -spänning. Även närvaron av polymorfkärniga granulocyter, som har föga förmåga att döda artrokonidierna, anses bidra till konversionen. När spherulae bildats och brister attraheras PMN vilka dock har föga förmåga att döda den stora massan av endosporer. Endosporerna växer under att antal dagar för att bilda nya spherulae. Sjukdomen är en granulomatös mykos. Försvaret mot C. immitis förmedlas av T-celler, som stimulerar makrofager till fagocytos av svampelementen. Langhansska jätteceller som innehåller spherulae kan ses histopatologiskt i vävnad under läkningsfasen vid coccidioidomykos. Viabla spherulae kan observeras i ärrvävnad, som synes vara i läkning. Detta korresponderar med fyndet att coccidioidomykos kan recidivera flera år efter klinisk läkning. T-cellsdefekt, t ex AIDS, predisponerar för disseminerad coccidioidomykos. Symtom och klinisk bild Symtomlös coccidioides-infektion är vanlig, och stora delar av lokalbefolkningen i coccidioidesområden har visat sig vara hudtest-positiv vid epidemiologiska undersökningar, utan att ha

11 haft klinisk sjukdom. Viabla coccidioides-organismer finns sannolikt livslångt hos fall med latent infektion. Klinisk primär coccidioidomykos börjar efter en till flera veckors inkubationstid med feber, frossa, hosta med sputa, bröstsmärta, dyspne och avmagring. Primär lunginfektion kan yttra sig som subklinisk till svår, även sällsynt dödlig, sjukdom. Allergiska symtom som erythema nodosum, exanthem, eosinofili eller artralgier förekommer. Sjukdomen kan läka ut spontant på några veckor. Coccidioides-pneumoni kan också ha ett mer kroniskt förlopp, ibland självläkande efter ett antal månader, ej sällan med bildning av förkalkade coin-lesions. Den kan å andra sidan också bli progressiv med kavitära och fibrotiska inslag. Sekundär spridning kan ske i detta stadium till inre organ, meningiten är särskilt fruktad, skelett- och hudaffektioner vanliga. Vid medfödd eller förvärvad T-cells-immundefekt, t ex AIDS, kan disseminerad svår infektion, ibland med dödlig utgång, uppstå. Disseminerad coccidioidomykos kan vara fulminant eller mildare, med spridning till olika organsystem. Reaktivering av latent infektion kan ske i samband med förvärvad immundefekt, t ex AIDS. Prevention Försök att framställa vaccin för personer i högendemiska områden har hittills varit föga framgångsrika. Provtagning och transport Se histoplasma. Sedvanlig mykologisk mikroskopi är inte sällan positiv för sferulae medfynd av endosporer i sputum, pus eller biopsimaterial. Histpatologisk undersökning äv vävnadsprov rekommenderas. Odling är som vid andra dimorfa mykoser ofta positiv. Mögelformen är mycket smittsam varför hantering på säkerhetslaboratorum skyddsnivå 3 är obligat! Serologi för C. immitis med IEOP, som verifieras med ID, finns på Karolinska Universitetslaboratoriet, Solna. Laboratoriediagnostik All mänt Samma regler som för H. capsulatum gäller. Luftvägsprov är förstahandsval, biopsier eller sekret tas från perifera lesioner. Serologi sker med IEOP, verifikation med ID. Ref erensm etodik Odling är referensmetod och sker vid 25ºC på Sabouraudgar och BHI-agar, samt vid 37ºC på BHI-agar. Morfologisk karakterisering kan ske efter kvicksilveravdödning av kulturen, se sid 1. Mögel med typiska artrokonidier ses vid 25ºC på Sabouraud- och BHI-agar. Konversion till spherulae kan lyckas vid 37ºC på rika medier, men kräver speciell teknik. All hantering av mögelformen måste ske på klass 3 säkerhetslaboratorium.

12 Alt ernati va met oder Mikroskopi av nativt material med 10 % KOH och blankophor är ofta positiv, med spherulae och endosporer, och har då hög diagnostisk säkerhet. Histopatologi har hög diagnostisk säkerhet med fynd av spherulae, vilket är patognomont. Serologi utförs med IEOP och ID och visar ofta korsreaktioner med blastomyces, men kan ge vägledning i samklang med epidemiologisk/geografisk information. Resistensutveckling och resistensbestäm ning P.g.a. smittrisken på laboratoriet och det faktum att resistensmönstret är känt, görs inte in vitro resistensbestämning rutinmässigt av Coccidioides immitis. Ingen förvärvad resistens mot antifungalt medel har beskrivits hos C. immitis. Risk för resistensutveckling mot azolerna torde vara minimal med tanke på den låga incidensen av dimorfa mykoser. Amfotericin B har tidigare varit standardmedel och låga MIC-värden föreligger. Ingen resistensutveckling har observerats. Låga MIC-värden föreligger för itraconazol, fluconazol och voriconazol, som är effektiva vid behandling av progressiv ickemeningeal coccidioidomykos. Voriconazol är ett särskilt lovande alternativ vid behandling av meningeal coccidioidomykos. En patient med meningit, som sviktade på fluconazol behandling botades med voriconazol. Epi demiol ogisk typnin g Tillämpas inte. Kvalitetskontroll Referenstypning kan ske vid Centraalbureau voor Schimmelkultures, P.O.Box 85167, 3508 AD Utrecht, Nederländerna; telefon +31 (0) , fax +31 (0) Svarsruti ner Mikroskopi: Förekomst av svamp vars morfologi är förenlig med Coccidioides immitis. Odling: Växt av Coccidioides immitis. Serologi: Antikroppar mot C. immitis påvisade med IEOP/ID. Laboratorierapportering Coccidioides immitis är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Referenser Prabhu RM, Bonnell M, Currier BL, Orenstein R. Successful treatment of disseminated nonmeningeal coccidioidomycosis with voriconazole. Clin Infect Dis ; 39:74-7. Cortez KJ, Walsh TJ, Bennett JE. Successful treatment of coccidioidal meningitis with voriconazole. Clin Infect Dis. 2003; 36:

13 Petrini B et al. Coccidioidomycosis mimicking lung cancer. Respiration. 2003; 70: Crum NF et al. Coccidioidomycosis: a descriptive survey of a reemerging disease. Clinical characteristics and current controversies. Medicine (Baltimore). 2004; 83: Kuberski TT et al. Successful treatment of a critically ill patient with disseminated coccidioidomycosis, using interferon-gamma. Clin Infect Dis. 2004; 38:

14 Blastomyces dermatitidis Smittämnet Blastomyces dermatitidis växer i sin mögelfas i jord och ruttnande växter, men har varit mycket svår att isolera därifrån. Fukt och värme gynnar tillväxten. Konversion till den patogena jästfasen sker i lungan vid 37ºC, och mögelfasen kan ofta konverteras till jäsfas vid 37ºC in vitro. Jästfasen är typisk med 8-20 _m stora jästceller med en likstor bredbasig knopp. Epidemiologi Blastomykos är överlägset vanligast i sydöstra USA, men finns även i Afrika och Asien, sällsynt i Europa. Kluster av fall kan inträffa när de rätta tillväxtbetingelserna föreligger i naturen, och möglet producerar då mängder av sporer. Smittan sker genom inhalation av sporer, som i lungan omvandlas till patogena jästceller. Symtom och klinisk bild Asymtomatisk lunginfektion är vanlig i endemiska områden. Speciella predisponerande faktorer är inte kända, men infektionen är vanlig bland folk som vistas mycket ute i skog och mark. Klinisk infektion uppträder efter 3-15 veckors inkubationstid. Hosta, sputa, feber, muskelvärk, pleuritsmärta, viktförlust är vanliga symtom. Lungröntgenbilden är ospecifik. Infektionen kan spontanläka utan sequelae, men behandling rekommenderas för att undvika recidiv. En del fall går över i kronisk pneumoni. Denna är granulomatös och liknar tuberkulos. Produktiv hosta, ibland med blod, är viktigaste symtom. Övre delarna av lungorna är oftast angripna och kavieteter förekommer. Pleuraförtjockning är vanlig. Jästceller kan från lungan dissemineras till framför allt hud och skelett där kroniska lesioner uppstår, huvudsakligen i perifera kroppsdelar särskilt ansiktet. Djupa abscesser med kronisk sekretion förekommer. I Afrika är fistlar över djupare liggande beninfektion vanliga, liksom subkutana abscesser. Skelettet är angripet i 25 % av kroniska fall. Kotor, revben, tibia, fotens ben är ofta multipelt angripna. Kombinationen av ett eller flera angripna skelettben, såsande sinus och granulom i huden är typisk för blastomykos. Urogenital blastomykos förekommer. Generaliserad infektion eller inokulationssmitta förekommer men är ovanlig. Provtagning och transport Odling sker som vid andra dimorfa mykoser (se histoplasma). Sedvanlig mykologisk mikroskopi utförs på sputum, pus eller biopsimaterial. Histpatologisk undersökning av vävnadsprov från aktiv randzon rekommenderas. Serologi för B. dermatitidis finns men korsreagerar med andra dimorfa mykoser.

15 Laboratoriediagnostik All mänt Samma regler som för H. capsulatum gäller. Luftvägprov i form av sputum eller BAL, sekret eller biopsier från aktiv randzon tas från perifera lesioner. Serologi sker med IEOP, verifikation med ID. Ref erensm etodik Odling är referensmetod och sker av sekret eller biopsier från aktiv randzon. Inkubation på Sabouraudagar och BHI-agar sker vid 25ºC och av BHI-agar vid 37ºC under 4 veckor på tejpade plattor. Odling och avläsning måste ske på skyddsnivå 3 säkerhetslaboratorium. Misstänkt mögelväxt avdödas med merthiolat (sid 1) före mikroskopi. Mögelformen (25ºC) har alldagligt utseende i mikroskopi, men jästformen är morfologiskt specifik med 5-8_m stora jästceller med en bredbasig knopp. Konvertering in vitro vid 37ºC på rika medier som BHI bör försökas. Alt ernati v metodik. Mikroskopi med 10 % KOH och blankoforfärgning bör göras på alla nativa material. Typiska stora jästceller med en bradbasig knopp kan observeras. Histopatologi på biopsier kan ge konklusiv diagnos. Serologi med IEOP korsreagerar ofta med andra dimorfa svampar som coccidioides och histoplasma. Verifikation sker med ID, som har lägre känslighet. Resistensutveckling och resistensbestäm ning P.g.a. smittrisken på laboratoriet och det faktum att resistensmönstret för arten är känt, görs inte in vitro resistensbestämning rutinmässigt av Blastomyces dermatitidis. Förvärvad resistensutveckling är inte beskriven mot något medel. Behandling sker med itraconazol, ev. voriconazol. Amfotericin B är den klassiska terapin, särskilt vid fulminant infektion, men tycks bli allt mindre aktuell. Caspofungin har inte använts kliniskt, men MIC-värdena är inte uppmuntrande. Epi demiol ogisk typnin g Tillämpas inte. Kvalitetskontroll Referenstypning kan ske vid Centraalbureau voor Schimmelkultures, P.O.Box 85167, 3508 AD Utrecht, Nederländerna; telefon +31 (0) , fax +31 (0) Svarsruti ner Mikroskopi (biopsier, sekret mm) med blankoforfärgning: Förekomst av svamp vars morfologi är förenlig med Blastomyces dermatitidis. Odling (biopsier, sekret mm): Växt av Blastomyces dermatitidis.

16 Serologi: Precipiterande antikroppar mot Blastomyces dermatitidis. Laboratorierapportering Blastomykos är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Referens Bradsher RW et al. Blastomycosis. Infect Dis Clin North Am. 2003; 17: 21-4

17 Paracoccidioides brasiliensis Smittämnet Paracoccidioides brasiliensis är ett geofilt mögel som även hittats i tarmkanalen hos fladdermöss. Möglet har karakteristisk mikromorfologi. Inhalerade mikrokonidier konverterar in vivo till stora, 20-60_m, styrhjulsliknande makrokonidier, med flera strora knoppar. Epidemiologi Sjukdomen förekommer i stora delar av Syd- och Centralamerika, samt södra Mexico. Smittan sker från omgivningen, där mögelfasen växer. Inhalation av konidier är trolig, även alimentär smitta har diskuterats p.g.a. slemhinnemanifestationerna i munnen, men är mindre sannolik som primär mekanism. Inga importfall är f.n. kända i Sverige. Pat ogenes och patofysiologi Granulomatös lungsjukdom är den primära manifestationen, som uppträder kliniskt eller subkliniskt efter inhalation av mögelsporer. Dessa konverterar till patogena jästceller i lungan. Spridning kan sedan ske till huden, gärna i ansiktet, och slemhinnor, särskilt i munnen och tandköttet. Sannolikt är ändå den pulmonella smittan helt dominerande. Regionala lymfkörtlar är inte sällan engagerade. Symtom och klinisk bild Subklinisk infektion förekommer, oklart hur frekvent. Granulomatös lunginfektion är primär och av olika utbredning och svårighetsgrad, från minimal sjukdom till akut eller kronisk progressiv lungsjukdom. Förloppet är ofta långdraget med inslag av adenopati och fibros. Dissemination kan ske, som nämnts till ansiktet och munnens slemhinnor. Generaliserad sjukdom förekommer med engagemang av lymfkörtlar, lever, mjälte, binjurar, tarm, och andra organ. Skelett och meninger är sällan involverade. Provtagni ng och transport Se histoplasma. Sedvanlig mykologisk mikroskopi kan påvisa Paracoccidioides brasiliensis i sputum, pus eller biopsimaterial. Lymfkörtelmaterial är särskilt tacksamt. Histpatologisk undersökning av vävnadsprov rekommenderas. Serologi finns tillgänglig på Karolinska Universitetslaboratoriet, Solna.. Laboratoriediagnostik All mänt Mikroskopi. Sputumdiagnostik är svår. Biopsier från lymfkörtlar innehåller ofta rikligt med jästformer. Odling som för histoplasma. Serologi med IEOP.

18 Referensmetodik Odling är referensmetod och sker på sekret eller biopsier från aktiv randzon. Inkubation på Sabouraudagar och BHI-agar sker vid 25ºC och på BHI-agar vid 37ºC under 4 veckor på tejpade plattor. Odling och avläsning måste ske på klass 3 säkerhetslaboratorium. Misstänkt mögelväxt avdödas med merthiolat (sid 1) före mikroskopi. Mögelformen (25ºC) har ospecifikt utseende i mikroskopi, men jästformen är morfologiskt specifik med _m stora jästceller med en flera stora knoppar (styrhjul). Konvertering in vitro vid 37ºC på rika medier som BHI bör försökas. Alt ernati v metodik. Mikroskopi med 10 % KOH och blankophorfärgning bör göras på alla nativa material. Typiska stora jästceller med multipla knoppar kan observeras. Histopatologi på biopsier kan ge konklusiv diagnos med morforlogi som ovan. Serologi finns, men korsreagerar ofta med andra dimorfa svampar som coccidioides, blastomyces och histoplasma. Resistensutveckling och resistensbestäm ning Pga smittrisken och det faktum att resistensmönstret för arten är känt, görs inte in vitro resistensbestämning rutinmässigt av Paracocciidioides brasiliensis. Förvärvad resistensutveckling är inte beskriven mot något medel. Behandling sker med itraconazol, ev. voriconazol. Amfotericin B är den klassiska terapin, särskilt vid fulminant infektion, men tycks bli allt mindre aktuell. Caspofungin har inte använts kliniskt, och MIC-värdena är inte uppmuntrande. Epi demiol ogisk typnin g Tillämpas inte. Kvalitetskontroll Referenstypning kan ske vid Centraalbureau voor Schimmelkultures, P.O.Box 85167, 3508 AD Utrecht, Nederländerna; telefon +31 (0) , fax +31 (0) Svarsruti ner Mikroskopi: Förekomst av svamp vars morfologi är förenlig med Paracoccidioides brasiliensis. Odling: Växt av Paracoccidioides brasiliensis. Serologi: Antikroppar mot Paracoccidioides brasiliensis påvisade med IEOP/ID. Laboratorierapportering Paracoccidioides brasiliensis är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Referenser Dos Santos JW et al. Asymptomatic presentation of chronic pulmonary paracoccidioidomycosis: case report and review. Mycopathologia. 2004; 157: 53-7.

19 Ginarte M et al. Imported paracoccidioidomycosis in Spain. Mycoses. 2003; 46: Ampel NM. Combating opportunistic infections: coccidioidomycosis. Expert Opin Pharmacother. 2004; 5:

20 Sporotrikos Smittämnet Sporotrikos är den endemiska mykos som inte främst smittar via inhalation, utan mögelsporer från naturen förs in i huden via infekterade taggar och stickor och orsakar en subkutan granulomatös infektion. Svampens geofila mögelform växer vid 26-27ºC och hög fuktighet. Konversion till jästfas sker i vävnaderna. Epidemiologi Den geografiska utbredningen omfattar främst Mexico, Centralamerika, Brasilien, Uruguay och Sydafrika, men sjukdomen förekommer även bl.a. i USA, Frankrike Canada. Traumatisk inokulationssmitta på händerna är särskilt vanlig hos opossumjägare, som söker djuren i sina jordhålor. Symtom och klinisk bild Klassiskt uppstår ett varigt sår, vanligen på handen, med granulombildning, och infektionen sprids centripetalt längs lymfbanorna med uppkomst av satellitlesioner. Spridning sker sällsynt till öga, näsa, bihålor, hjärnhinnor, slemhinnor, lungor, leder etc. Disseminerad infektion förekommer. Provtagning och transport Provmaterial kan transporteras och förvaras som övriga mikrobiologiska prov, men OBS att remissen måste märkas sporotrikos, dimorf mykos, el dyl p.g.a. säkerhetsrutinerna (odling på skyddsnivå 3 laboratorium, även om detta inte är legalt tvingande), samt det förhållandet att inkubationstiden måste utsträckas till 1 månad, för att kunna få optimalt utfall. Inga tillsatser bör ske till provmaterialet. Biopsi från aktiv lesion, t ex lymfkörtel, mukokutan lesion eller olika organ är bäst för mikroskopi och odling, varvid även histopatologisk undersökning bör föranstaltas. Sporothrix schenckii kan påvisas i sputum eller bronksköljvätska (preparat, odling), något som alltid bör försökas vid lunglesioner. Serum för antikroppsstudier samlas i sterilt rör. Laboratoriediagnostik All mänt Mikroskopi är ofta negativ vid sporotrikos. Odling av sekret eller helst biopsi rekommenderas. Differentialdiagnos är ofta Mycobacterium marinum eller kutan leishmaniasis. Ref erensm etodik Odling är referensmetodik och sker under 4 veckor vid 30ºC på dextrosblodagar och Sabouraudagar med antibiotika, samt på BHI-agar vid 37ºC. Odlingarna inkuberas i luft på tejpade plattor på klass 3 säkerhetslaboratorium. Mikroskopisk undersökning av mycelet sker

21 efter avdödning med mertiolat, se sid 1. Mycelet visar blomlika gracila typiska konidioforer. Om konversion lyckas visar jästfasen runda eller ovala blastokonidier, 1-3 x 3-10 _. Alt ernati v metodik Mikroskopi med 10 % KOH och blankophor av sekret och biopsier är ofta negativ. Histopatologisk undersökning visar granulomatös inflammation. Asteroidkroppar och cigarrformade strukturer kan ses, 3-10_m. Serologi utförs på Karolinska Laboratoriet, men korsreagerar ofta med andra dimorfa svampar som coccidioides och histoplasma. Resistensutveckling och resistensbestäm ning På grund av smittrisken på laboratoriet och det faktum att resistensmönstret för arten är känt, görs inte in vitro resistensbestämning rutinmässigt av Sporothrix schenckii. Förvärvad resistensutveckling är inte beskriven mot något medel. Behandling sker vanligen med itraconazol, ev. voriconazol. Amfotericin B är den klassiska terapin, särskilt vid fulminant infektion, men tycks bli mindre aktuell. Terbinafin har prövats men är inte etablerat som standardbehandling. Caspofungin har inte använts kliniskt, och MICvärdena är inte uppmuntrande. Epidemiologisk typning Tillämpas inte. Kvalitetskontroll Referenstypning kan ske vid Centraalbureau voor Schimmelkultures, P.O.Box 85167, 3508 AD Utrecht, Nederländerna; telefon +31 (0) , fax +31 (0) Svarsruti ner Mikroskopi: Förekomst av svamp vars morfologi är förenlig med Sporothrix schenckii. Odling: Växt av Sporothrix schenckii. Serologi: Antikroppar mot Sporothrix schenckii påvisade med IEOP/ID. Laboratorierapportering Sporothrix schenckii är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Referenser McGinnis MR, Nordoff N, Li RK, Pasarell L, Warnock DW. Sporothrix schenckii sensitivity to voriconazole, itraconazole and amphotericin B. Med Mycol. 2001; 39: Chapman SW et al. Comparative evaluation of the efficacy and safety of two doses of terbinafine (500 and 1000 mg day (-1) in the treatment of cutaneous of lymphocutaneous sporotrichosis. Mycoses. 2004; 47: 62-8.

22 Penicillium marneffei (Penicillios) Smittämnet Penicillium marneffei är den i särklass mest virulenta penicilliumarten, som ger sjukdom hos måttligt immunsupprimerade personer. Mögelformen, vars arthrosporer sprids i Sydostasien av bamburåttan, växer bäst vid ca 25ºC. Möglet har typiskt penicillium-utseende och avger ett unikt för arten diffusibelt rött pigment, som kan iakttagas vid odling på agarplattoor. Mögelsporer, som inhalerats, konverteras i lungan vid 37ºC till 2-3 x 2-6,5 _m ovala till långsmala jästorganismer. Jästen delar sig inte genom knoppning utan genom fission, varför en typisk mittskåra kan iakttas på jästcellerna. Epi demiol ogi Penicillios förekommer på högplatåerna i södra Kina, norra Thailand, norra Indien samt Hong Kong, Taiwan, Singapore, Malaysia och Filippinerna. Mögelformens sporer transmitteras via bamburåttan, som lever i gångar under jorden. Sporer inhaleras från träckförorenad jord och ger primär lungaffektion. Pat ogenes och patofysiologi Den smittförande bambuåttan är sjuk bl a med ascites, lever- och mjältförstoring. Sannolikt utsöndras infektiöst agens via feces och förökar sig i förorenad jord vid ca 25ºC. Inhalerade mögelsporer gror i lungan vid 37ºC och konverteras till den patogena jästformen, som orsakar sjukdom hos immunsupprimerade personer (främst HIV-infekterade). Subklinisk infektion hos immunfriska personer har bevisats serologiskt hos bl a laboratoriepersonal. Symtom och klinisk bild Sjukdom uppkommer med feber, viktnedgång, hudlesioner, hosta, bröstsmärta, lunginfiltrat, samt spridning till lymfoida organ som lymfkörtlar ssk i thorax, till lever, mjälte, benmärg, skelett och leder. Disseminerad sjukdom är inte ovanlig hos immunsupprimerade personer, och går ofta med hudmanifestationer och positiv blododling. Provtagning och transport Provmaterial kan transporteras och förvaras som övriga mikrobiologiska prov, men OBS att remissen måste märkas penicillium marneffei, dimorf mykos, el dyl pga säkerhetsrutinerna (odling på klass 3 laboratorium, även om detta inte legalt är tvingande), samt det förhållandet att inkubationstiden måste utsträckas till 1 månad, för att kunna få optimalt utfall. Inga tillsatser bör ske till provmaterialet. Biopsi från aktiv lesion, t ex lymfkörtel, mukokutan lesion eller olika organ är bäst för mikroskopi och odling, varvid även histopatologisk undersökning bör utföras. Penicillium marneffei kan påvisas i sputum eller bronksköljvätska (preparat, odling), något som alltid bör försökas vid lunglesioner. Blododling för svamp är ofta positiv.

23 Serologi för penicillios finns inte tillgänglig i Sverige. Laboratoriediagnostik All mänt Odling av sekret eller helst biopsi, samt blododling rekommenderas. BAL och luftvägssekret är lämpliga vid lunginfiltrat. Blod, lymfkörtelbiopsi eller benmärg ger ofta gott utbyte. Ref erensm etodik Odling är referensmetodik. Positivt utfall erhålls bäst på biopsier och blododling i aerob buljong. Dextrosblodagar och Sabouraud-agar inkuberas i 25ºC 4 veckor och BHI-agar i 37ºC 4 veckor. Mögelfasen visar sig som grön-silvervita kolonier vid 25ºC. Ett typiskt rött pigment diffunderar ut i agarn (specifikt bland penicilliumarter). Mikromorfologisk undersökning av kultur kan ske efter kvicksilveravdödning ( se sid 1). Jästfasen kan växa vid 37ºC och bilda matta beigefärgade opigmenterade kolonier. Alt ernati va met oder Mikroskopi efter 10 % KOH behandling med blankophor, kan vara positiv, särskilt från lymfoid vävnad. Man kan se kaffebönliknande jästceller med typisk mittskåra. Histopatologisk undersökning av vävnad kan påvisa typiska jästceller. Serologi existerar, men utförs inte i Sverige. Resistensbestäm ning och resistensutveckling P.g.a. smittrisken på laboratoriet och det faktum att resistensmönstret för arten är känt, görs inte in vitro resistensbestämning rutinmässigt av Penicillium marneffei. Förvärvad resistensutveckling är inte beskriven mot något medel. Bäst belagd är behandling med itraconazol. Voriconazol är dock lovande, och ger färre interaktioner och biverkningar. Amfotericin B är den klassiska terapin, särskilt vid fulminant infektion, men tycks bli allt mindre aktuellt. Caspofungin har inte använts kliniskt, och MICvärdena är inte uppmuntrande. Fluconazole visar medelhöga MIC-värden. Epi demiol ogisk typnin g Utförs ej i Sverige Kvalitetskontroll Referenstypning kan ske vid Centraalbureau voor Schimmelkultures, P.O.Box 85167, 3508 AD Utrecht, Nederländerna; telefon +31 (0) , fax +31 (0) Svarsruti ner Mikroskopi: Förekomst av svamp vars morfologi är förenlig med Penicillium marneffei. Odling: Växt av Penicillium marneffei. Serologi: Antikroppar mot Penicillium marneffei påvisade med IEOP/ID.

24 Laboratorierapportering Penicillium marneffei är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Referenser Ranjana KH et al. Disseminated Penicillium marneffei infection among HIV-infected patients in Maipur state, India. J Infect. 2002; 45: Sirisanthana T. Penicillium marneffei infection in patients with AIDS. Emerg Infect Dis. 2001; 7: 561. Schlamm HT, Supparatpinyo K. Voriconazole as therapy for systemic mycoses caused by Penicillium marneffei in patients with HIV infection. Abstr. ICAAC. 2003; 446. Ranjana KH, Priyokumar K, Singh TJ, Gupta Ch C et al. Disseminated Penicillium marneffei infection among HIV-infected patients in Manipur state, India. J Infect 2002; 45: Liyan X, Changming L, Xianyi Z, Luxia W, Suisheng X. Fifteen cases of penicilliosis in Giuangdong, China. Mycopathologia. 2004; 158:

25 Sammanfattning De dimorfa, endemiska mykoserna är de aggressivaste och farligaste patogenerna inom svampvärlden. De begränsas av de geografiska förhållandena där mögelformen tillväxer i naturen, vilket är vanligast i västra hemisfären. Mögelsporer inhaleras vanligen och ger efter in vivo konversion till den patogena jästfasen upphov till lunginfektion, asymtomatisk eller symtomatisk, med ev. senare spridning till kroppens övriga vävnader. Infektionen är i många fall subklinisk och spontanläker då. För de flesta av mykoserna föreligger ett spektrum av kliniska svårighetsgrader, från minimala eller inga symtom till allvarlig även dödlig disseminerad sjukdom. Kliniskt förekommer ofta feber, hosta med sputa, samt bröstsmärta, dvs vanliga lungsymtom, följt av organsymtom uppkomna efter invasion i olika vävnader, ofta lymfoida organ och retikuloendoteliala systemet. Diagnos fås genom mykologisk odling och mikroskopi på vävnad, sekret eller ofta blod, samt serologi och histopatologisk undersökning av biopsier. Terapi ges gärna med triazolpreparat, itraconazol är mest använt, i vissa fall går fluconazol bra, i andra tycks voriconazol vara överlägset. Amfotericin B som tidigare varit standardbehandling kan komma ifråga vid särskilt svåra sjukdomsbilder.

26

Karolina Fischerström Tuberkulos. Förekomst och sjukdomsfakta

Karolina Fischerström   Tuberkulos. Förekomst och sjukdomsfakta Tuberkulos Förekomst och sjukdomsfakta Tuberkulos - hur vanligt är det? Ca 9-10 miljoner insjuknar årligen i TBC Ca 2 miljoner dödsfall årligen Flest sjukdomsfall i Afrika och Asien Sverige: ca 600-700

Läs mer

2014-12-05 Mats Pergert www.smittskyddstockholm.se. Tuberkulos

2014-12-05 Mats Pergert www.smittskyddstockholm.se. Tuberkulos Tuberkulos Antal fall 2014-12-05 Antal fall av tuberkulos per 100 000 i Sverige och Stockholm mellan 1971 och 2013 40 35 30 25 Stockholms län 20 Sverige 15 10 8,4 5 6,8 0 800 3,5 Somalia Somalia 700 Sverige

Läs mer

Tuberkulos. Anne Tideholm Nylén anne.tideholm-nylen@sll.se

Tuberkulos. Anne Tideholm Nylén anne.tideholm-nylen@sll.se Tuberkulos Anne Tideholm Nylén anne.tideholm-nylen@sll.se 9 miljoner människor/år insjuknar 1,5 miljoner människor/år dör 1/3 av jordens befolkning är bärare Smittämnet Mycobacterium tuberculosiskomplexet

Läs mer

Legionärssjuka Björn K Eriksson Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm bjorn.k.eriksson@sll.se

Legionärssjuka Björn K Eriksson Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm bjorn.k.eriksson@sll.se Legionärssjuka Björn K Eriksson Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm bjorn.k.eriksson@sll.se Legionella pneumophila A: Kolonier på agar B: Gram färgning Legionärssjuka 1976 Philadelphia Utbrott

Läs mer

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Autoimmuna sjukdomar är sjukdomar som uppkommer p.g.a. av att hundens egna immunförsvar ger upphov till sjukdom. Kroppen bildar antikroppar mot sig själv. Kan vara antingen ANA - antinukleära antikroppar.

Läs mer

Fakta om tuberkulos. Smittsamhet, symtom, diagnos och behandling

Fakta om tuberkulos. Smittsamhet, symtom, diagnos och behandling Fakta om tuberkulos Smittsamhet, symtom, diagnos och behandling Vad är tuberkulos? Tuberkulos (tbc) är en infektionssjukdom som orsakas av bakterien Mycobacterium Tuberculosis. Den ger oftast lunginflammation

Läs mer

TBC vid HIV. Maria Norrby 2010

TBC vid HIV. Maria Norrby 2010 TBC vid HIV Maria Norrby 2010 Figure 1.3 Estimated TB incidence rate, by country, 2006 Estimated new TB cases (all forms) per 100 000 population No estimate 0 24 25 49 50 99 100 299 300 or more Epidemiologi

Läs mer

Rest DUGGA I INFEKTIONSSJUKDOMAR

Rest DUGGA I INFEKTIONSSJUKDOMAR Dugganummer 1 (5) Rest DUGGA I INFEKTIONSSJUKDOMAR Karolinska Universitetssjukhuset Solna och Huddinge 11 maj 2010, kl 09.00 11.30 För er som gör omdugga: Gick kursen år mån Skrivningen består av 10 kortsvarsfrågor.

Läs mer

2015-05-29 Jenny Stenkvist www.smittskyddstockholm.se. Varmt välkomna!

2015-05-29 Jenny Stenkvist www.smittskyddstockholm.se. Varmt välkomna! Varmt välkomna! Smittskydd Sthlm/Smittskyddsläkaren både en person och en myndighet Medarbetare (ca 30 st) - läkare - sköterskor - epidemiologer - jurist - psykolog - socionom - smittspårningsassistenter

Läs mer

Screening av tuberkulos bland gravida. Ingela Berggren Bitr smittskyddsläkare 2015-08-31 ingela.berggren@sll.se

Screening av tuberkulos bland gravida. Ingela Berggren Bitr smittskyddsläkare 2015-08-31 ingela.berggren@sll.se Screening av tuberkulos bland gravida Ingela Berggren Bitr smittskyddsläkare 2015-08-31 ingela.berggren@sll.se Perinatal tuberkulos Transplacental spridning genom navelsträng till fostrets lever Nedsväljning

Läs mer

Borrelios och anaplasmos klinik, diagnostik och behandling

Borrelios och anaplasmos klinik, diagnostik och behandling Borrelios och anaplasmos klinik, diagnostik och behandling Anna J Henningsson Överläkare klinisk mikrobiologi Specialistläkare infektionsmedicin Humanpatogener i fästingar: Borrelia spp Lyme borrelios

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1988:1 Utkom från trycket den 25 april 1988 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET Utfärdad den 21 mars 1988 AFS 1988:1 2 HIV-TESTNING I ARBETSLIVET Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

Kortsvarsfrågor (5)

Kortsvarsfrågor (5) Kortsvarsfrågor 16-11-25 1 (5) 1. 45 årig kvinna söker infektionsakuten efter att ha blivit biten av sin katt i höger hand. I status ses lätt rodnad och svullnad i anslutning till betten över handryggen.

Läs mer

Borreliadiagnostik - Tabell till stöd för tolkning av borreliaserologi, vid en förstagångs provtagning.

Borreliadiagnostik - Tabell till stöd för tolkning av borreliaserologi, vid en förstagångs provtagning. s.1 Borreliadiagnostik - Tabell till stöd för tolkning av borreliaserologi, vid en förstagångs provtagning. Varje kombination av resultat i IgM och IgG ger ett nummer. Leta upp ditt nummer i tabellen,

Läs mer

Chlamydia pneumoniae (TWAR) kan orsaka såväl akuta som kroniska luftvägsinfektioner.

Chlamydia pneumoniae (TWAR) kan orsaka såväl akuta som kroniska luftvägsinfektioner. There are no translations available. BAKGRUND/ORSAKER Chlamydia pneumoniae (TWAR) kan orsaka såväl akuta som kroniska luftvägsinfektioner. Klamydier är små gramnegativa strikt intracellulära bakterier,

Läs mer

TBE-INFORMATION TILL HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL I SÖRMLAND 2013

TBE-INFORMATION TILL HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL I SÖRMLAND 2013 DIARIENR TBE-INFORMATION TILL HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL I SÖRMLAND 2013 TBE-information till hälso- och sjukvårdspersonal Sidan 1(6) Information om TBE till hälso- och sjukvårdspersonal i Sörmland Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande insatser mot, TBC, tuberkulos i Lunds kommun vid nyanställning (3 bilagor)

Riktlinjer för förebyggande insatser mot, TBC, tuberkulos i Lunds kommun vid nyanställning (3 bilagor) Kommunkontoret Personalavdelningen Riktlinjer 1( ) Riktlinjer för förebyggande insatser mot, TBC, tuberkulos i Lunds kommun vid nyanställning (3 bilagor) Ska göras innan arbetet påbörjas Riktlinjerna är

Läs mer

MYKOBAKTERIER INDIKATION

MYKOBAKTERIER INDIKATION MYKOBAKTERIER INDIKATION Mycobacterium tuberculosis (tuberkelbakterien) och andra mykobakterier s.k icketuberkulösa mykobakterier påvisas med mikroskopi, odling och DNA-tekniker. Mängden mykobakterier

Läs mer

Tuberkulos. Andningsförbundet Heli rf:s guide

Tuberkulos. Andningsförbundet Heli rf:s guide Tuberkulos Andningsförbundet Heli rf:s guide Vad är tuberkulos för en sjukdom? Tuberkulos är en smittsam sjukdom som orsakas av Mycobacterium tuberculosisbakterien och främst drabbar lungorna 2 Tuberkulos

Läs mer

Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Tentamen: 4 hp Kurskod: MC016G Provkod: Kursansvarig: Birgitta Olsen

Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Tentamen: 4 hp Kurskod: MC016G Provkod: Kursansvarig: Birgitta Olsen Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Tentamen: 4 hp Kurskod: MC016G Provkod: 0101 Kursansvarig: Birgitta Olsen Datum: 2016 09 21 Totalpoäng: 59,5 p Parasitologi, 5 p Mykologi, 5 p Virologi, 23,5 p p Bakteriologi,

Läs mer

Borrelia infektion. Volkan Özenci, Överläkare, Docent Klinisk Mikrobiologi,Karolinska Universitetslaboratoriet

Borrelia infektion. Volkan Özenci, Överläkare, Docent Klinisk Mikrobiologi,Karolinska Universitetslaboratoriet Borrelia infektion Volkan Özenci, Överläkare, Docent Klinisk Mikrobiologi,Karolinska Universitetslaboratoriet Borrelia burgdorferi (sensu lato) Spirocheter cystform och L-form Rörlig (endoflagella) Willy

Läs mer

MYKOBAKTERIER INFORMATION

MYKOBAKTERIER INFORMATION MYKOBAKTERIER INFORMATION Svarsfrekvens: Mikroskopi - Utförs vardagar. Svar inom 1-2 arbetsdagar DNA-påvisning - Utförs vardagar. Svar inom 2-4 arbetsdagar Odling - Utförs vardagar. Negativa odlingar besvaras

Läs mer

Herpes simplexmeningit

Herpes simplexmeningit Herpes simplexmeningit naturalförlopp och suppressionsbehandlling En prospektiv studie i avsikt att kartlägga morbiditeten efter herpesmeningit och betydelsen av suppresionsbehandling med valacyklovir

Läs mer

Blodsmitta. och fästingöverförda sjukdomar. Rikspolisstyrelsen. www.polisen.se. december 2008

Blodsmitta. och fästingöverförda sjukdomar. Rikspolisstyrelsen. www.polisen.se. december 2008 Blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Rikspolisstyrelsen december 2008 www.polisen.se Blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Information om blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Polisiärt arbete

Läs mer

Rekommendationer för handläggning av misstänkta fall av allvarlig luftvägsinfektion associerad med nytt. reviderad version 2013-06-20

Rekommendationer för handläggning av misstänkta fall av allvarlig luftvägsinfektion associerad med nytt. reviderad version 2013-06-20 Rekommendationer för handläggning av misstänkta fall av allvarlig luftvägsinfektion associerad med nytt coronavirus (MERS-CoV) reviderad version 2013-06-20 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om

Läs mer

Objudna gäster i tarmen vilka är vi?

Objudna gäster i tarmen vilka är vi? Objudna gäster i tarmen vilka är vi? Pia Karlsson, EQUALIS Hur kom vi hit? Förorenade livsmedel Förorenat vatten Akut insjuknande Buksmärtor Illamående Feber Symtom Diarré, blodiga, vattniga, slemmiga,

Läs mer

Provtagningsanvisning för Anaerob odling och Actinomyces/ Nocardia. Avgränsning/Bakgrund

Provtagningsanvisning för Anaerob odling och Actinomyces/ Nocardia. Avgränsning/Bakgrund Sidan 1 av 5 Avgränsning/Bakgrund Anaeroba infektioner är ofta blandinfektioner med fakultativt anaeroba och aeroba bakterier. Dessa infektioner är oftast endogena och uppstår i närheten av områden där

Läs mer

Doknr. i Barium Kategori Giltigt fr.o.m. Version Mikrobiologisk provtagning av patient med misstänkt Brucellainfektion

Doknr. i Barium Kategori Giltigt fr.o.m. Version Mikrobiologisk provtagning av patient med misstänkt Brucellainfektion Doknr. i Barium Kategori Giltigt fr.o.m. Version 2016-10-26 Utfärdad av: Helena Hammarström, specialistläkare, Infektion Godkänd av: Christina Welinder-Ohlsson, verksamhetschef Klinisk Mikrobiologi, SU

Läs mer

David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus

David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus 2018-09-01 David Erixon Hematologen Sundsvalls sjukhus Lymfom är cancersjukdom som utgår från celler/vävnader/organ som är involverade i kroppens immunförsvar. Vanligast är det lymfkörtlar, mjälte och

Läs mer

TUBERKULOS. Information till patienter och närstående

TUBERKULOS. Information till patienter och närstående TUBERKULOS Information till patienter och närstående Grafisk form och illustrationer: Ord & Bildmakarna AB. Tryck: Sjuhäradsbygdens Tryckeri AB, 2006 VAD ÄR TUBERKULOS? Tuberkulos är en smittsam men botbar

Läs mer

Harpest (tularemi) Rävens dvärgbandmask. Gete Hestvik Enhet för patologi och viltsjukdomar

Harpest (tularemi) Rävens dvärgbandmask. Gete Hestvik Enhet för patologi och viltsjukdomar Harpest (tularemi) Rävens dvärgbandmask Gete Hestvik Enhet för patologi och viltsjukdomar Harpest (tularemi) Zoonos Sjukdom som kan spridas mellan olika djurslag Människa annat djur Exempel: Tularemi Salmonellos

Läs mer

Legionella - smittspårning

Legionella - smittspårning Legionella - smittspårning 25 26 oktober 2016 Agneta Midendal Smittskyddssjuksköterska Legionella Infektion med legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka, eller

Läs mer

Tuberkulos. Läkemedelsstämman 2017

Tuberkulos. Läkemedelsstämman 2017 Tuberkulos Läkemedelsstämman 2017 Vad är tuberkulos och hur smittar det Latent tuberkulos, behandling Aktiv tuberkulos, behandling, DOTS BCG-vaccination Bakgrund Uppskattningsvis 1/3 av jordens befolkning

Läs mer

Tuberkulos 2013. Smittskyddsenheten, Karin Strand 2014-04-02

Tuberkulos 2013. Smittskyddsenheten, Karin Strand 2014-04-02 Tuberkulos 2013 Trend Östergötland Under 2013 rapporterades 28 nya tuberkulosfall i Östergötland, vilket är något färre än 2012 (31 fall). Under ett par år har incidensen i Östergötland varit högre än

Läs mer

MabThera (rituximab) patientinformation

MabThera (rituximab) patientinformation MabThera (rituximab) patientinformation Du som lever med reumatoid artrit, RA, har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din

Läs mer

TUBERKULOS Information till patienter och närstående

TUBERKULOS Information till patienter och närstående TUBERKULOS Information till patienter och närstående Beräknad tuberkulosincidens i världen Uppskattade TB-fall per 100 000 invånare 201-592 101-200 26-100 1-25 ingen uppskattning Denna broschyr är utarbetad

Läs mer

Legionella-legionärssjuka

Legionella-legionärssjuka Legionella-legionärssjuka, Smittskydd Stockholm Legionella pneumophila den som älskar lungor Philadelphia juli 1976 bodde krigsveteraner sk. Legionärer på hotell 221 insjuknade i lunginflammation 34 döda

Läs mer

TENTAMEN MEDICIN, MEDICINSK MIKROBIOLOGI 7,5 HP. Kurskod: MC1401. Kursansvarig: Nikolaos Venizelos (tfn: 070-255 85 20) Totalpoäng: 75

TENTAMEN MEDICIN, MEDICINSK MIKROBIOLOGI 7,5 HP. Kurskod: MC1401. Kursansvarig: Nikolaos Venizelos (tfn: 070-255 85 20) Totalpoäng: 75 TENTAMEN MEDICIN, MEDICINSK MIKROBIOLOGI 7,5 HP Kurskod: MC1401 Kursansvarig: Nikolaos Venizelos (tfn: 070-255 85 20) Datum: 2013-10-02 Skrivtid: 4 tim. Totalpoäng: 75 Poängfördelning: Nikolaos Venizelos

Läs mer

Sticktillbud Höstmötet 2016

Sticktillbud Höstmötet 2016 Sticktillbud Höstmötet 2016 MD, PhD bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Upplägg Kort om blodsmittor: hiv, hepatit C och hepatit B Rekommenderade åtgärder vid tillbud Att ta med hem Första frågan:

Läs mer

Tuberkulos. Information till patienter och närstående

Tuberkulos. Information till patienter och närstående Tuberkulos Information till patienter och närstående Vad är tuberkulos? Tuberkulos är en smittsam men botbar infektionssjukdom som orsakas av bakterien Mycobacterium Tuberculosis. Av alla som blir smittade

Läs mer

PCP, Aspergillus och Candida

PCP, Aspergillus och Candida PCP, Aspergillus och Candida Svenska njur- och transplantationsföreningarnas höstmöte 2013-10-02 Anders Lignell, MD, PhD Infektionskliniken Akademiska sjukhuset Epidemiologi - SOT Pappas et al. Clin Infect

Läs mer

Fig 1. Antal TBC-fall mellan 1989-2011 uppdelat på kön

Fig 1. Antal TBC-fall mellan 1989-2011 uppdelat på kön För andra året i följd sjunker antalet rapporterade fall av tbc i Stockholm; 16 % jämfört med 10 och 39 % jämfört med 09 (fig 1). 300 Fig 1. Antal TBC-fall mellan 1989-11 uppdelat på kön 250 Kvinna Man

Läs mer

TBC - hotbilden har förvärrats

TBC - hotbilden har förvärrats Förändrad population nya utmaningar TBC - hotbilden har förvärrats SFOG, Norrköping, 25 augusti 2009 250 200 Tuberkulos Stockholms län 1989-2008 Kvinna Man Totalt 230 Antal rapporterade 150 100 120

Läs mer

Tentamen Medicinsk vetenskap Kurs: M0029H

Tentamen Medicinsk vetenskap Kurs: M0029H Institutionen för hälsovetenskap Röntgensjuksköterskeprogrammet Tentamen Medicinsk vetenskap Kurs: M0029H Lärare Delmoment Fråga Max G 70 % VG 90 % Anders Österlind Infektionssjukdomar 1-14 21p 14p 19p

Läs mer

Echinokocker Patientfall. Patientfall forts

Echinokocker Patientfall. Patientfall forts Patientfall Echinokocker 38-årig asylsökande man från Irak Kommit till Sverige med fru och 2 barn för 6 månader sedan. Söker akut sept. 2015 pga tandvärk och feber. Munbottenabscess. Käk-kirurgen gör en

Läs mer

3. Vilka ytterligare diagnostiska prover och/eller undersökningar vill Du genomföra? (2p)

3. Vilka ytterligare diagnostiska prover och/eller undersökningar vill Du genomföra? (2p) MEQ- fall Johan Johan Johansson är 48 år och lantbrukare, icke rökare. Han är tidigare väsentligen frisk förutom lite reumatiskt, dvs vandrande ledvärk som smugit sig på i medelåldern och som han menar

Läs mer

Tuberkulos-screening av gravida

Tuberkulos-screening av gravida Dok-nr 13162 Författare Version Birgitta Zdolsek, överläkare, Kvinnokliniken ViN 4 Godkänd av Giltigt fr o m Katri Nieminen, verksamhetschef, Kvinnokliniken ViN 2019-09-06 Bakgrund Tuberkulos är en av

Läs mer

SVAMPINFEKTIONER Rune Andersson Skaraborgs sjukhus Tel ,

SVAMPINFEKTIONER Rune Andersson Skaraborgs sjukhus Tel , SVAMPINFEKTIONER 080227 Rune Andersson Skaraborgs sjukhus rune.andersson@vgregion.se Tel. 0500-431137, 0706-441238 www.vgregion.se/fouskas Faktorer som ökar infektionsrisk 1.Organöverförd infektion 2.Anatomisk

Läs mer

Anne Tideholm Nylén Luftvägsinfektioner. Influensa Pneumokocker Kikhosta Tuberkulos Legionella

Anne Tideholm Nylén   Luftvägsinfektioner. Influensa Pneumokocker Kikhosta Tuberkulos Legionella Luftvägsinfektioner Influensa Pneumokocker Kikhosta Tuberkulos Legionella Influensa Smittväg: Droppsmitta och kontaktsmitta Inkubationstid: 1-3 dygn Smittfri: Ett dygn efter feberfrihet eller 6-7 dygn

Läs mer

Madeleine Kais Legionella. Madeleine Kais, Smittskydd Stockholm

Madeleine Kais  Legionella. Madeleine Kais, Smittskydd Stockholm Legionella, Smittskydd Stockholm Legionella pneumophila den som älskar lungor Philadelphia juli 1976 bodde krigsveteraner sk. Legionärer på hotell 221 insjuknade i lunginflammation 34 döda Januari 1977

Läs mer

Fakta om lungcancer. Pressmaterial

Fakta om lungcancer. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om lungcancer År 2011 drabbades 3 652 personer i Sverige av lungcancer varav 1 869 män och 1 783 kvinnor. Samma år avled 3 616 personer. Det är med än tusen personer fler som dör i

Läs mer

Utredning av utlandsresenär

Utredning av utlandsresenär Mag- tarm smitta Utredning av utlandsresenär Utlandsresenärer med symtom på magtarmsmitta rekommenderas i första hand lämna faecesodling (tarmpatogena bakterier). Vid speciell misstanke kan prov även

Läs mer

Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA

Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA Blodsmitta i vården Smitta via blod, blodprodukter eller blodtillblandade kroppsvätskor synligt blod Genom: Stick- eller skärskador. Rikliga mängder

Läs mer

Allmänt om bakterier

Allmänt om bakterier Bakterier Allmänt om bakterier Bakterier är varken djur eller växter De saknar cellvägg och klorofyll De är viktiga nedbrytare - bryter ner döda växter och djur En matsked jord = 10 miljarder bakterier

Läs mer

Nej, i förhållande till den beräknade besparing som Bioptron ger, innebär den en avsevärd vård och kostnadseffektivisering.

Nej, i förhållande till den beräknade besparing som Bioptron ger, innebär den en avsevärd vård och kostnadseffektivisering. Hur hjälper behandling med Bioptron immunsystemet? Ljusbehandling har visat sig minska smärta på flera olika sätt. Activerar celler som gör bakterierna till sitt byte. Aktiverar celler som bryter ner mikrober.

Läs mer

TBE-information till hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala län 2012

TBE-information till hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala län 2012 Mars 2012 1 (6) Smittskyddsläkaren TBE-information till hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala län 2012 2 (6) Information om TBE till hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala län Bakgrund Varje år drabbas

Läs mer

Ovanliga smittsamma diagnoser eller Glöm inte reseanamnes

Ovanliga smittsamma diagnoser eller Glöm inte reseanamnes Ovanliga smittsamma diagnoser eller Glöm inte reseanamnes MD, PhD Bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Bildkälla: CDC Epidemiska hot under 2000-talet Spridning av pulverbrev ( antraxsporer ) per

Läs mer

Missbruk och infektioner. Elin Folkesson Specialist i Infektionssjukdomar Sunderby sjukhus

Missbruk och infektioner. Elin Folkesson Specialist i Infektionssjukdomar Sunderby sjukhus Missbruk och infektioner Elin Folkesson Specialist i Infektionssjukdomar Sunderby sjukhus Infektioner Patientfall 20-årig kvinna Iv missbruk sedan 15 års ålder Insjuknar i samband med egenavgiftning med

Läs mer

Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Kurskod: MC016G Kursansvarig: Birgitta Olsen

Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Kurskod: MC016G Kursansvarig: Birgitta Olsen Medicin, Medicinsk mikrobiologi 7,5hp Kurskod: MC016G Kursansvarig: Birgitta Olsen Datum: 2016 11 12 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 56,5 p Parasitologi,5 p Mykologi,6 p Virologi, 21,5 p p Bakteriologi,

Läs mer

Tuberkulos och lite annat aktuellt kring hälsoundersökningar. Per Hagstam och Anna Karlsson Smittskydd Skåne 2014-05-15

Tuberkulos och lite annat aktuellt kring hälsoundersökningar. Per Hagstam och Anna Karlsson Smittskydd Skåne 2014-05-15 Tuberkulos och lite annat aktuellt kring hälsoundersökningar Per Hagstam och Anna Karlsson Smittskydd Skåne 2014-05-15 1 Hälsoundersökningen Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning

Läs mer

Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner

Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner Medicinska risker vid tatuering/piercing och personalens hygienrutiner Skellefteå 2012-02-03 Lena Skedebrant Smittskyddssköterska Västerbottens läns landsting lena.skedebrant@vll.se Exempel på medicinska

Läs mer

ÖREBRO COUNTY COUNCIL TULAREMI

ÖREBRO COUNTY COUNCIL TULAREMI TULAREMI 160 Fall per år 1997-2012 140 120 100 80 60 40 20 0 1997 2000 1000 Tularemi i Sverige 1930-September 2003 2 739 750 500 250 0 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000 HARPEST orsakas av bakterien

Läs mer

Clostridium Difficile

Clostridium Difficile Clostridium Difficile sporbildande tarmbakterie Ses framförallt hos äldre (3/4 av fallen > 60 år) och patienter som fått antibiotika el. andra läkemedel som påverkar den normala tarmfloran Senaste 10 åren

Läs mer

Infektionskliniken Universitetssjukhuset Örebro

Infektionskliniken Universitetssjukhuset Örebro Emma Löfström # Henrik Eliasson Erik Bäck Infektionskliniken Universitetssjukhuset Örebro # Kliniken för mikrobiologi och Vårdhygien, Halmstad Tularemi Fransicella Tularensis Metod Retrospektiv studie

Läs mer

Hur ser det ut i Sverige? HIV. Nära 7 000 personer lever med hiv idag, 60% män 40% kvinnor, hälften i Stockholms län.

Hur ser det ut i Sverige? HIV. Nära 7 000 personer lever med hiv idag, 60% män 40% kvinnor, hälften i Stockholms län. HIV Grundutbildning för lokalt smittskydd och strama ansvariga sjuksköterskor och läkare 14 april 2016 Inger Zedenius sjuksköterska Global estimates for adults and children 2014 People living with HIV

Läs mer

Neuroborrelios och sinuit

Neuroborrelios och sinuit Neuroborrelios och sinuit Överdiagnostik och överbehandling 4 februari 2015 Gunnar Jacobsson Terapigrupp Infektion Spiralformad bakterie, Borrelia burgdorferi sensu lato, Sprids med fästingar mars november

Läs mer

Hepatiter och blodsmitta

Hepatiter och blodsmitta Hepatiter och blodsmitta Ingegerd Hökeberg Bitr. smittskyddsläkare Hepatiter A-E Smittar via infekterat livsmedel (inkl. dricksvatten) Hepatit A Hepatit E Smittar via blod, sexuella kontakter eller mor-barnsmitta

Läs mer

EBV och CMV Klinik. Det beror på

EBV och CMV Klinik. Det beror på EBV och CMV Klinik Det beror på EBV Vanlig infektion Seroprevalens: 5 åå 50% 10 åå 60-70% 25 åå 90-95% Oftast subklinisk infektion Om primär infektion vid 15-25 åå, symtomatisk i ca 15-25% Immunkompetenta

Läs mer

Klamydia i Östergötland 2018

Klamydia i Östergötland 2018 Klamydia i Östergötland 218 Statistik Antal fall Antal fall/1. inv. Klamydia i Östergötland 28-218 antal fall/år (vänster axel/staplar) antal fall/1. invånare i Östergötland och Sverige (höger axel/linjer)

Läs mer

Genital Herpes HSV 1 & 2. Anders Strand M.D. Ph.D. Department of Medical Sciences University Hospital Uppsala - Sweden

Genital Herpes HSV 1 & 2. Anders Strand M.D. Ph.D. Department of Medical Sciences University Hospital Uppsala - Sweden Genital Herpes HSV 1 & 2 Anders Strand M.D. Ph.D. Department of Medical Sciences University Hospital Uppsala - Sweden Herpes prevalens och incidens Genital herpes är den vanligaste STI» Data från USA

Läs mer

Pieter Bruegel d.ä. Dödens triumf 1562

Pieter Bruegel d.ä. Dödens triumf 1562 Pieter Bruegel d.ä. Dödens triumf 1562 Ebolautbrottet i Västafrika 2014 Smittvägar Kontaktsmitta (droppsmitta) Ebolavirus överlever flera dagar både i vätska och intorkat tillstånd Hög risk för smitta

Läs mer

Testning för latent tuberkulos med tuberkulin (PPD) och/eller IGRA (Quantiferon )

Testning för latent tuberkulos med tuberkulin (PPD) och/eller IGRA (Quantiferon ) Smittskyddsläkaren Rev 2015-02-19 Testning för latent tuberkulos med tuberkulin (PPD) och/eller IGRA (Quantiferon ) Riktlinjer för testning i öppen vård Målsättning Att identifiera de personer i en högriskpopulation

Läs mer

SYFILIS Fortfarande aktuell! Marie Jonsson Edfast Överläkare Hud och STI mott Sunderbysjukhus 120116

SYFILIS Fortfarande aktuell! Marie Jonsson Edfast Överläkare Hud och STI mott Sunderbysjukhus 120116 SYFILIS Fortfarande aktuell! Marie Jonsson Edfast Överläkare Hud och STI mott Sunderbysjukhus 120116 Syfilis Kallades först lues venerea (lues = pest på latin) Bevisat att Columbus sjömän tog med den till

Läs mer

Kvarka hos häst. Vilka är symptomen på kvarka? Vad orsakar kvarka?

Kvarka hos häst. Vilka är symptomen på kvarka? Vad orsakar kvarka? Kvarka hos häst : 2012 10 19 09:49 När tävlingssäsongen är igång så kan lätt smittsamma sjukdomar överföras, därför är det viktigt att man försöker att förebygga smittspridningen. Kvarka hos häst är en

Läs mer

Smittspårning vid tuberkulos. Helen Wallstedt VO lung och allergisjukdomar Akademiska sjukhuset, Uppsala

Smittspårning vid tuberkulos. Helen Wallstedt VO lung och allergisjukdomar Akademiska sjukhuset, Uppsala Smittspårning vid tuberkulos Helen Wallstedt VO lung och allergisjukdomar Akademiska sjukhuset, Uppsala VARJE SMITTA BÖRJAR MED EN KONTAKT Smittskyddslagen Sjukvårdens skyldigheter mot patienten och samhället

Läs mer

Invasiva svampinfektioner. Candida albicans Candida glabrata Candida parapsilosis Aspergillus fumigatus Aspergillus terreus Aspergillus flavus

Invasiva svampinfektioner. Candida albicans Candida glabrata Candida parapsilosis Aspergillus fumigatus Aspergillus terreus Aspergillus flavus Invasiva svampinfektioner Candida albicans Candida glabrata Candida parapsilosis Aspergillus fumigatus Aspergillus terreus Aspergillus flavus Predisponerande faktorer! Immunsuppression! Neutropeni! Cystisk

Läs mer

Hepatit B hos barn och ungdomar

Hepatit B hos barn och ungdomar Hepatit B hos barn och ungdomar Björn Fischler, docent, överläkare Sektionen för barngastroenterologi, hepatologi och nutrition Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

Läs mer

Behandling och förebyggande av influensa

Behandling och förebyggande av influensa Behandling och förebyggande av influensa Sammanfattning Influensa är en smittsam virussjukdom. Hos i övrigt friska ungdomar och vuxna är sjukdomen generellt sett självläkande, och ingen särskild läkemedelsbehandling

Läs mer

BCG - vaccin. Vaccin mot tuberkulos. Helen Wallstedt Medicin och lungmottagningen Akademiska sjukhuset

BCG - vaccin. Vaccin mot tuberkulos. Helen Wallstedt Medicin och lungmottagningen Akademiska sjukhuset BCG - vaccin Vaccin mot tuberkulos Helen Wallstedt Medicin och lungmottagningen Akademiska sjukhuset Tuberkulos Droppsmitta Hög smittsamhet - låg sjukdomsrisk Störst risk inom 2 år från smittillfället

Läs mer

Karin Persson Grundkurs för Smittskydds/Stramaansvariga Karin Persson Smittskyddssjuksköterska

Karin Persson   Grundkurs för Smittskydds/Stramaansvariga Karin Persson Smittskyddssjuksköterska Grundkurs för Smittskydds/Stramaansvariga 2018 Smittskyddssjuksköterska Kikhosta/Pertussis Anmälnings- och smittspårningspliktig Detta är kikhosta Orsakas av bakterien Bordetella pertussis som fäster i

Läs mer

Ebola Information om sjukdomen och beredskapen i SLL

Ebola Information om sjukdomen och beredskapen i SLL Ebola Information om sjukdomen och beredskapen i SLL Aktuellt läge 150706 följ uppdateringar av situationen och rekommendationerna på vardgivarguiden.se/omraden/smittskydd/sjukdomar/sidor/ebola Kan ebola

Läs mer

Leishmaniasis. Handläggning i Sverige över tid. Hedvig Glans Infektionsläkare Karolinska Universitetssjukhuset

Leishmaniasis. Handläggning i Sverige över tid. Hedvig Glans Infektionsläkare Karolinska Universitetssjukhuset Leishmaniasis Handläggning i Sverige över tid Hedvig Glans Infektionsläkare Karolinska Universitetssjukhuset 320 miljoner är hotade av leishmaniasis 12 miljoner beräknas var infekterade 1 miljon har diagnosticerats

Läs mer

Riktlinjer vid exposition av mässling

Riktlinjer vid exposition av mässling 1(5) Smitta och smittöverföring Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomarna i världen. Infektionen orsakas av ett RNA-virus. Smittan är luftburen med små droppar som inandas eller når in

Läs mer

Samhällsfarlig sjukdom. Anmälnings- och smittspårningspliktig sjukdom. Smittskyddsläkarnas smittskyddsblad.

Samhällsfarlig sjukdom. Anmälnings- och smittspårningspliktig sjukdom. Smittskyddsläkarnas smittskyddsblad. Sida 1 (5) Ebola (ebolavirusinfektion), läkarinformation Samhällsfarlig sjukdom. Anmälnings- och smittspårningspliktig sjukdom. Smittskyddsläkarnas smittskyddsblad. 1. Laboratoriediagnostik Diagnostiken

Läs mer

Tuberkulos. Skolsköterskekongress i Karlstad 7 maj 2015 Per Hagstam Smittskydd Skåne

Tuberkulos. Skolsköterskekongress i Karlstad 7 maj 2015 Per Hagstam Smittskydd Skåne Tuberkulos Skolsköterskekongress i Karlstad 7 maj 2015 Per Hagstam Smittskydd Skåne 1 2 Tuberkulosincidensen bland svenskfödda i Sverige 1920-2008 700 600 Antal fall per 100,000 500 400 300 200 BCG 100

Läs mer

Luftvägssmitta, Smittspårningsutbildning Bodil Ardung Tf. enhetschef / smittskyddssjuksköterska

Luftvägssmitta, Smittspårningsutbildning Bodil Ardung Tf. enhetschef / smittskyddssjuksköterska Luftvägssmitta, Smittspårningsutbildning 2018 Bodil Ardung Tf. enhetschef / smittskyddssjuksköterska Allmänfarliga Difteri Fågelinfluensa Smittspårningspliktiga luftvägsinfektioner Pneumokocker med nedsatt

Läs mer

TILL DIG MED HUDMELANOM

TILL DIG MED HUDMELANOM TILL DIG MED HUDMELANOM Hudmelanom är en typ av hudcancer Hudmelanom, basalcellscancer och skivepitelcancer är tre olika typer av hudtumörer. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomarna är nu bland

Läs mer

Tropiska sår. I Sverige. Jessica Ögren

Tropiska sår. I Sverige. Jessica Ögren Tropiska sår I Sverige Jessica Ögren 20161013 Räcker det med sårodling? Många vanliga bakterier trivs utmärkt i tropiskt klimat. Men också ovanliga organismer Föränderligt Är vi tillräckligt medvetna?

Läs mer

Mykologi Redovisning från UKNEQAS 2014

Mykologi Redovisning från UKNEQAS 2014 Mykologi Redovisning från UKNEQAS 2014 Nahid Kondori Sahlgrenska Universitetssjukhus 2015-03-12 Antal utskick (n=3) Svampar (n=12) UKNEQAS 2014 Jästsvamp (n=0) Trådsvampar (n=12) Dermatofyter (n=3) Mögelsvampar

Läs mer

BCG-utbildningsdag Per Hagstam Lena Melchert-Cacia Smittskydd Skåne

BCG-utbildningsdag Per Hagstam Lena Melchert-Cacia Smittskydd Skåne BCG-utbildningsdag 2019-09-26 Per Hagstam Lena Melchert-Cacia Smittskydd Skåne 1 Tuberkulosepidemiologi 2 Tuberkulosincidensen bland svenskfödda i Sverige 1920-2008 700 600 Antal fall per 100,000 500 400

Läs mer

Tuberkulos utredning vid misstänkt tuberkulos

Tuberkulos utredning vid misstänkt tuberkulos 2017-07-14 31759 1 (5) Tuberkulos utredning vid misstänkt tuberkulos Sammanfattning Beskrivning av vanliga symtom vid tuberkulos samt utredning av patient med misstänkt aktiv tuberkulos på infektionsenhet

Läs mer

Syfilis (lues) Eva Björnelius Överläkare Hud/Sesam Karolinska Huddinge

Syfilis (lues) Eva Björnelius Överläkare Hud/Sesam Karolinska Huddinge Syfilis (lues) 2016-10-18 Eva Björnelius Överläkare Hud/Sesam Karolinska Huddinge Syfilis Ovanligt - men ökar! Syfilis = Stor imitatör Tänk tanken!! Fråga alltid om oskyddat sex om någon har ett sår genitalt

Läs mer

Tuberkulos i Sverige 2003-2008

Tuberkulos i Sverige 2003-2008 Tuberkulos i Sverige 2003-2008 Tuberkulos (tbc) i Sverige 2003-2008 Ansvarig utgivare: Staffan Josephson Redaktör: Victoria Romanus Dataprogram för statistisk bearbetning: Lenvara, Lena Eklund Data AB

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

MEQ (6) Mediciner: Har fått ordinerat fluconazol samt valaciclovir men vet inte riktigt varför.

MEQ (6) Mediciner: Har fått ordinerat fluconazol samt valaciclovir men vet inte riktigt varför. MEQ 16-11-25 1(6) En lördagsmorgon träffar du en 53-årig kvinna på akutmottagningen som klagar över feber och allmän sjukdomskänsla. Ingen frossa. Smygande debut. Avföringen är något lös. Inga kräkningar.

Läs mer

Fig 1. Tuberkulos; Förmodat smittland 2010

Fig 1. Tuberkulos; Förmodat smittland 2010 Fig 1. Huvuddelen av tbc-fallen förmodas vara smittade utomlands och en stor andel är nyanlända flyktingar. 6 st (34%) förmodas vara smittade i Afrikas Horn (Somalia, Etiopien och Eritrea). Fig 1. Tuberkulos;

Läs mer

Sepsis Kodning av ett nytt synsätt

Sepsis Kodning av ett nytt synsätt Sepsis Kodning av ett nytt synsätt MMM Mikrobiologiskt MMMi Påvisad krobiol ogisk Biokemiskt ( äkta SIRS?) Svår Olafr Steinum och Gunnar Henriksson RDK 2011 Fysiologiskt Sepsis (SIRS) Forntiden Sepsis

Läs mer

Tarminfektioner, inledning

Tarminfektioner, inledning Tarminfektioner, inledning Maria Rotzén Östlund Biträdande smittskyddsläkare Smitta Sjukdom Agens Diagnostik Åtgärder Smitta Sjukdom Agens Diagnostik Åtgärder + Smittskydd Stockholm Fekal-oral smitta Direktkontakt

Läs mer

Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling

Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling Fakta om leukemier Av de mellan 900 och 1 000 personer i Sverige som varje år får diagnosen leukemi får ett 100-tal akut lymfatisk leukemi.

Läs mer

Biosäkerhet för nya virus och lite annat lokala erfarenheter. Maria Rotzén Östlund Områdeschef, Klinisk mikrobiologi, Karolinska, Solna

Biosäkerhet för nya virus och lite annat lokala erfarenheter. Maria Rotzén Östlund Områdeschef, Klinisk mikrobiologi, Karolinska, Solna Biosäkerhet för nya virus och lite annat lokala erfarenheter Maria Rotzén Östlund Områdeschef, Klinisk mikrobiologi, Karolinska, Solna Vad ska jag tala om? Inledning Nya luftvägsvirus Exempel på samarbeten

Läs mer