Dörrar, vindfång. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dörrar, vindfång. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen"

Transkript

1 Dörrar, vindfång Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 finns följande föreskrifter om dörrar och öppningar: Med undantag av bostadshus skall den fria bredden vara minst 850 mm för brukare av rullstol eller hjulförsett gångredskap anpassade ingångar och vindfång, dörrar och öppningar i korridorer samt dörrar för rörelsehindrade lämpliga sanitetsutrymmen. Den fria bredden på dörrarna från förbindelseled till förvaltnings-, service-, affärs- och arbetsutrymmen skall vara minst 800 mm. Trösklar får vara högst 20 mm höga. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

2 Dörrmått Dörröppningens fria bredd skall vara minst 850 mm. Tröskeln skall vara så låg som möjligt. Den får vara max 20 mm. Även denna höjd kan skapa problem t.ex. när rollator används. Bredvid dörren vid dörrens öppningssida, skall fritt utrymme vars minimibredd är 400 mm lämnas för att dörrtrycket skall kunna nås från en rullstol. I vissa fall kan mer utrymme fås för att öppna en dörr om dess gångjärn flyttas till andra sidan. På vardera sidan framför dörren skall det finnas plats för att vända en rullstol om dörröppningen är av minimibredd. Det fria utrymmet skall vara en cirkel med diametern 1500 mm. Dessutom behövs utrymme för att öppna dörren. Ytterdörrar Framför ytterdörren skall det finnas en tillräckligt stor avsats vars storlek beror på det utrymme en rullstolsanvändare behöver och dessutom på hur många personer som använder dörren. Förutom skyltar kan färgkontrast användas för att lättare kunna lägga märke till dörren. Belysningen måste vara bra framför dörren, belysningsstyrkan 300 lx rekommenderas. Det blir svårt för en synskadad person att finna dörren i en slät fasad där dörren är på samma nivå som väggen. Ännu mer problematiskt blir det om väggen och dörren är i samma material, t.ex. glas. Med tanke på en synskadad person är det bra om dörren placeras i en fördjupning eftersom det går att hitta dörren med hjälp av hörselsinnet när ljudet återkastas på ett annat sätt än från en slät fasad. En dörr i en fördjupning är också skyddad för regn. I annat fall är det bra om ett regntak placeras ovanför dörren. Med tanke på synskadade personer är det besvärligt om entrédörrarna, t.ex. till butiker, är öppna och tar utrymme av passagen. För att undvika kollisionsrisk när dörren hålls öppen, skall dess öppningsbåge på en rak vägg vara lämpar sig endast för ett hörn när dörren öppnas mot väggen. Om dörren finns i en fördjupning ger den inte upphov till kollisionsrisk även om den hålls öppen. Det finns olika sätt att hålla en dörr öppen men en tapp som är fäst i marken är ingen användbar lösning eftersom det är besvärligt eller omöjligt för en rörelsehindrad person att nå den och dessutom finns risk för snubbling. En enkel lösning är en hake som finns i höjd med handtaget och som sätts i en ring på väggen bredvid.

3 Att öppna dörren Om dörren har en lätt konstruktion blir det lättare att använda dörren. Dörren får inte vara tung, styrkan som krävs för att öppna dörren med handkraft är max 10 Newton. Automatiska skjutdörrar är lättast att använda och skapar inga kollisionsrisker i stil med en svängdörr. De lämpar sig ändå inte som dörrar i en utrymningsväg utan elsystem och mekanism med vilka säkras att dörrarna öppnas och hålls öppna i en situation med brandfara. Roterande dörrar är besvärliga med tanke på både rörelsehindrade och synskadade. Tanken är att en roterande dörr ska fungera som vindfång där endast en dörr i taget är öppen. Förutom roterande dörrar behövs det också alltid en svängdörr. En automatisk svängdörr öppnas i allmänhet med en tryckknapp eller en radar. Dörren måste hinna öppnas helt innan man kommer fram till den för att undvika kollisionsrisk. Sensorn måste riktas så att den reagerar även för en kortväxt person eller ett barn. Med hjälp av öppningsanordningen skall dörren kunna hållas öppen minst 25 sekunder. Om dörren öppnas automatiskt genom att trycka på en tryckknapp eller en tangent, beror den nödvändiga tiden på avståndet mellan knappen och dörren. Tangenten placeras på en höjd som lämpar sig för såväl rullstolsanvändare, kortväxta personer som fullvuxna gående personer, 850 mm från marken och på minst 400 mm:s avstånd från hörnet, då kan den nås från en rullstol. I dörren kan en lättningsanordning monteras; denna startas när dörren öppnas manuellt. Denna apparat kan vara farlig om man inte vet om den och dörren plötsligt öppnas mot en. Dörren skall stanna av t.o.m. en lätt beröring. Det är bra om tomrör för elledningar reserveras för automatisk öppningsanordning i dörren. Installationen kan även göras som ytinstallation. En dörr med öppningsanordning kan öppnas med fjärrkontroll. Fjärrkontrollen kan fästas i rullstolens armstöd.

4 Glasdörrar I nedre kanten av glasdörren skall det finnas en sparkskiva som är minst 300 mm hög. Dörren indelas i mindre rutor med ramverk eller utrustas med självhäftande märken som placeras i ögonhöjd mm från golvet och för barn dessutom 1000 mm från golvet för att göra det lättare att lägga märke till dörren. Vindfång Vindfånget dimensioneras så att det blir tillräckligt rymligt för en elrullstol som används utomhus. Om automatiska skjutdörrar används eller om svängdörrarna öppnas utåt från vindfånget, räcker djupet 1400 mm och bredden 1400 mm. I allmänhet öppnas dörrarna i den riktning man avlägsnar sig, dvs. den inre dörren öppnas in mot vindfånget. I detta fall behövs 1400 mm på djupet och dessutom 900 mm för dörren när den öppnas. När automatiska dörrar används skall båda dörrarna fungera enligt samma princip. För att kunna göra en helomvändning måste utrymmet vara minst 1500 mm x 1500 mm, helst 1800 mm x 1800 mm. Om vindfångets bredd är minst 1800 mm, kan två rullstolar mötas. I detta fall måste också dörröppningen vara minst 1800 mm bred. Vindfånget måste vara rymligare än det som nämndes ovan om en rengöringsapparat för rullstolen eller ett tappställe och golvbrunn installeras för att kunna tvätta hjul eller hundtassar. Vindfånget skall inte ha någon tjock, mjuk matta. Om galler används får det inte vara halt. Mellanrummen i gallret får vara högst 5 mm. Vindfånget måste ha bra belysning för att förhindra bländning p.g.a. ljusskillnaden vid förflyttning inifrån ut i dagsljuset. Om dagsljuset är starkt ute och om det är skumt inne, anpassar sig ögonen långsamt till ljusskillnaden, i synnerhet i fråga om personer med svag syn, och kan skapa risk för olycksfall. Belysningen kan regleras enligt ljuset utomhus.

5 Innerdörrar Den fria bredden på öppningen för innerdörren skall vara minst 850 mm för en rullstol. För rullstolen krävs en större öppning än 850 mm om en vändning måste göras genast efter dörren. Om man svänger från korridoren in i rummet, skall summan av den fria bredden på korridoren och dörröppningen vara minst 2300 mm, mao. om korridoren blir smalare skall dörröppningen vidgas. Ju bredare dörröppningar desto lättare blir det att röra sig i lägenheten. Det går att köra snett in genom en bred dörröppning utan att varje gång bli tvungen att noggrant vända rullstolen vinkelrätt mot dörren. I breda dörröppningar kan pardörrar eller en skjutdörr användas. Skjutdörrens mekanism skall vara sådan att dörrskivan glider så lätt som möjligt. Den fria bredden på den sida av pardörren som öppnas, skall vara minst 850 mm. Om det är fråga om en dörr som inte är en utgångsdörr, är det förnuftigt om dörren öppnas från det mer trafikerade utrymmet in i det mindre trafikerade, t.ex. från en korridor in i ett rum. Dörrarna skapar kollisionsrisk om de är delvis öppna och öppnas mot korridoren. De skall antingen vara stängda eller helt öppna mot väggen. Valet av riktning beror på utrymmenas storlek, form och möblerbarhet. Dörren till ett hygienutrymme måste ändå alltid öppnas utåt. Om en person fallit på golvet i hygienutrymmet, är denna i vägen för en dörr som öppnas in mot hygienutrymmet. Trösklar Det är skäl att undvika trösklar i mån av möjlighet. Enligt byggnadsbestämmelserna får tröskeln vara högst 20 mm hög. Också en tröskel av denna höjd gör det svårare att röra sig. Trösklarna planeras så att de lätt kan bytas ut eller avlägsnas. När ett utrymme ändras kan man istället för en vanlig tröskel använda släptröskel i nedre delen av dörren och i våtrum pneumatisk gummitröskel.

6 Dörrhandtag, dörrtrycken och lås Dörren skall ha sådana spärrar och sådant lås att dörren kan öppnas med en hand från vardera sidan. Det är besvärligt för en rörelsehindrad person att öppna en dörr om nyckeln skall vridas med ena handen och dörrtrycket tryckas samtidigt med andra handen. Låsmodeller och sätt att förse dörren med beslag som gör att nyckeln eller låsets vridknapp måste användas som handtag, skall också undvikas. Ett separat handtag är en bättre lösning. Olika varianter av stora bygelhandtag är lätta att använda. Låsets vridknapp måste vara tillräckligt stor. Låset skall monteras så att det finns tillräckligt utrymme för fingrarna mellan låset och dörrkarmen när dörren öppnas. Ett lås som öppnas med ett mynt skall vara lätt att använda och kunna öppnas med en hand. Av toalettlåset i sanitetsutrymmen skall det vara lätt att både på in- och utsidan konstatera om dörren är låst. Det är viktigt att en låst dörr i nödfall kan öppnas även från utsidan. En tillräckligt stor rödvit skylt eller signalljus skall användas på både inoch utsidan av låset. Ett dörrtrycke som vänt i lodrät ställning låser dörren rekommenderas för toalettdörren. För stängningen monteras ett bygelhandtag på 800 mm:s höjd från golvet i en svängdörr. Då kan en rullstolsanvändare dra igen dörren bakom sig. Handtaget får inte ha några vassa hörn eller kanter på vilka man kan stöta sig. Händernas funktionsförmåga men också tyngden av dörren som öppnas, påverkar valet av storlek och form på handtaget. Ett bygelhandtag skall vara tillräckligt stadigt och stort för att få ett bra grepp om det. Ibland måste dörren gå att öppna med handleden, dvs. handen måste sättas genom bygelhandtaget. Ett bygelhandtag har följande mått: fri bredd 140 mm och fritt djup mm beroende på om handtaget skall användas med fingrarna eller handleden. Det är lättare att använda ett lodrätt handtag än ett vågrätt handtag. När ett vågrätt handtag används, måste handleden vridas medan handleden hålls rak om ett lodrätt handtag används. Nickel, gummi eller konstgummi får inte användas i handtag och dörrtrycken eftersom dessa förorsakar kontaktallergi. Dörrstängare och stoppare samt anordningar för att hålla dörrar öppna och stängda, skall regleras så att det är lätt att stänga och öppna dörrar.

7 1. Framför dörren skall det finnas en tillräckligt stor avsats för att öppna dörren och för att vända med rullstol. Dörren får inte vara tung, max vikt 10 N. Gallret framför dörren skall vara i nivå med avsatsen, max bredd på mellanrummen är 5 mm. (Bergmansgatan)

8 2. En automatisk svängdörr öppnas med en tryckknapp som placeras så att dörren inte skapar kollisionsrisk. Dörren skall hållas öppen minst 25 s. (Gumtäktsvägen 1)

9 3. Öppningsknappen kan finnas nära dörren om den öppnas utåt och ingen kollisionsrisk finns. Lämplig höjd är 850 mm från golvet och lämpligt avstånd från hörnet 400 mm för tryckknappen. (Gumtäktsvägen 1)

10 4. Ett runt vindfång har automatiska skjutdörrar. Med tanke på rörelsehindrade och synskadade personer är de lättast att använda. (Radisson SAS Seaside Hotel)

11 5. En tillgänglig entré har automatiskt svängande smala pardörrar som inte tar stor plats när de öppnas. (Agricolakyrkan)

12 6. Det lilla vindfångets båda dörrar är automatiska. Tröskeln skall vara så låg som möjligt, högst 20 mm hög. (Agricolakyrkan)

13 7. Karuselldörrar är besvärliga för både rörelsehindrade och synskadade. (Sanoma-huset)

14 8. Förutom karuselldörrar behövs det också alltid svängdörrar. Denna karuselldörr är så trång att det inte kan användas med rullstol eller rollator. (Kiasma)

15 9. En borstningsmaskin för rullstolens hjul har placerats i det rymliga vindfånget. (Synapsia)

16 10. Ett tappställe och en golvbrunn har installerats i vindfånget för att en ledarhunds tassar skall kunna tvättas. (Iiris - service- och verksamhetscentret för synskadade)

17 11. Glasdörrar skall markeras med självhäftande märken eller indelas med ramar för att även personer med svag syn skall lägga märke till dem. Markeringarna skall vara i ögonhöjd, mm från golvet samt dessutom 1000 mm från golvet med tanke på barn. (Ämbetshuset i Berghäll)

18 12. Dörrarna skall helst öppnas från ett mer trafikerat utrymme mot ett mindre trafikerat, t.ex. från en korridor in mot rummet, för att undvika kollisionsrisk. Dörrarna till utrymningsvägar och sanitetsutrymmen utgör undantag. (Ämbetshuset i Berghäll)

19 13. Dörrhandtaget planeras så att det går att få ett stadigt grepp om det. Det är lättare att fatta ett lodrätt handtag än ett vågrätt. (Helsingfors stadsteater)

20 14. Ett lås som öppnas med ett mynt skall vara lätt att använda och fungera med en hand. (Kampens centrum)

21 15. Låsen i sanitetsutrymmen skall placeras så att de kan nås av en rullstolsanvändare på både in- och utsidan av utrymmet, mm från golvet och 400 mm från hörnet. (Kampens centrum)

Belysning. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Belysning. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Belysning Belysningens betydelse för syn- och hörselskadade personer Bra belysning är speciellt viktig för personer med svag syn. Det beror på belysningens styrka och kvalitet och hur färger används hur

Läs mer

Hissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringsservice (VYP) och Jyrki Heinonen

Hissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringsservice (VYP) och Jyrki Heinonen Hissar Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om nivåskillnader: Då en nivåskillnad som är lika hög eller högre än våningshöjden ordnas med en trappa, skall anordnas en rörelsefri

Läs mer

Ramper. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Ramper. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Ramper Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om ramper: En ramp får luta högst 8 % (1:12,5) och dess fortlöpande längd får vara högst sex meter. Därefter förutsätts att

Läs mer

Servicediskar, inredning

Servicediskar, inredning Servicediskar, inredning Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om inredning: De utrymmen som tjänar byggnadens huvudsakliga ändamål samt därtill hörande fast inredning,

Läs mer

Material, färger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Material, färger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Material, färger Ytmaterialens betydelse med tanke på tillgänglighet Ytmaterialen som används i en byggnad måste väljas med omsorg eftersom de har stor betydelse för säkerheten, ändamålsenligheten och

Läs mer

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Trappor, ledstänger Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om trappor: I byggnader med förvaltnings-, serviceoch affärsutrymmen skall trappsteg i entréhallar och andra utrymmen

Läs mer

Information och skyltning

Information och skyltning Information och skyltning Information måste lämpa sig för alla Skyltar och information som gjorts enbart med tanke på hörsel eller syn skall alltid kompletteras på så sätt, att personer som saknar någotdera

Läs mer

Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Rullstolshissar Rullstolshissar är vertikalhissar eller trapphissar med lätt konstruktion vilka i allmänhet lämpar sig för ganska små nivåskillnader. I nybyggen måste personhiss användas för förflyttning

Läs mer

Sanitetsutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Sanitetsutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Sanitetsutrymmen Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om sanitetsutrymmen: För personer som rör sig med hjälp av rullstol eller hjulförsett gångredskap skall det finnas

Läs mer

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I Dörrbredd och entreér En tillgänglig och användbar dörr ska vara så bred att en rullstol kan passera. För en slagdörr ska det fria passagemåttet mätas när dörren är öppnad 90 grader. Dörrens fria passage

Läs mer

Tillgängliga dörrar allmänt... 2. Dörrtyper... 3. Dörrbredd... 6. Manöverutrymme på båda sidor om dörren... 7. Tröskel... 12

Tillgängliga dörrar allmänt... 2. Dörrtyper... 3. Dörrbredd... 6. Manöverutrymme på båda sidor om dörren... 7. Tröskel... 12 Tillgängliga dörrar Här presenteras detaljerad information om vad man ska tänka på för att få tillgängliga dörrar. Det är en fördjupning av riktlinjerna för dörrar som finns i vår publikation Riv hindren

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4 Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 1992:10 Sjöfartsverkets kungörelse Utkom från trycket med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

Mötesutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Mötesutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Mötesutrymmen Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om mötesutrymmen: Åskådarläktare, auditorier, fest- och konferensrum, restaurangsalar, undervisningssalar, klassrum och

Läs mer

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014)

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) 1 Innehållsförteckning 12an 3 54an Gruppbostad & gemensamhetsutrymme n 11 Backa 15 Gullvivan 25 Gyllengården 31

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor Sida 1 Toaletten Hur ska toaletten se för att alla kan använda den? För att på bästa sätt kunna svara på den frågan har vi tagit hjälp av byggnadsinspektör Ola Grönås och Handisam. Kyrkan räknas till offentliga

Läs mer

Tillgängliga dörrar allmänt Dörrtyper Dörrbredd Manöverutrymme på båda sidor om dörren Tröskel...11

Tillgängliga dörrar allmänt Dörrtyper Dörrbredd Manöverutrymme på båda sidor om dörren Tröskel...11 Tillgängliga dörrar Här presenteras detaljerad information om vad man ska tänka på för att få tillgängliga dörrar. Det är en fördjupning av riktlinjerna för dörrar som finns i vår publikation Riv hindren

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden

Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden F1 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Hinderfri byggnad Föreskrifter och anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden Given i Helsingfors den 1 oktober 2004 I enlighet med miljöministeriets

Läs mer

2. Checklista för publika lokaler

2. Checklista för publika lokaler 2. Checklista för publika lokaler Nr. KONTROLLPUNKTER 1 NIVÅSKILLNADER (6 ) 1.1 Allmänt 1.1.1 Kan man nå byggnaden utan att passera trappa eller trappsteg? 1.1.2 Kan man stiga in i byggnaden utan att passera

Läs mer

Tillgänglighet för alla. så bygger och planerar du rätt från början från ett tillgänglighetsperspektiv

Tillgänglighet för alla. så bygger och planerar du rätt från början från ett tillgänglighetsperspektiv Tillgänglighet för alla så bygger och planerar du rätt från början från ett tillgänglighetsperspektiv Zdenka Sramkova, Add Access Sweden AB Stockholm, 5-6 december 2017 Bostad utan institutionell prägel

Läs mer

BRA FÖR ALLA. En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer

BRA FÖR ALLA. En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer BRA FÖR ALLA En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer Innehåll Förutsättningar... 1 Handikapparkering... 1 Gångväg till entré... 2 Entré... 3 Dörr... 3 Vindfång... 3 Tröskel...

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Entréer, gårdsarrangemang

Entréer, gårdsarrangemang Entréer, gårdsarrangemang Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om gårdsarrangemang: "En del av de bilplatser som hör till byggnaden skall lämpa sig för rullstolsbundna.

Läs mer

PaxLock Pro - Installations- och driftsättningsguide

PaxLock Pro - Installations- och driftsättningsguide PaxLock Pro - Installations- och driftsättningsguide Översikt När man installerar PaxLock Pro är det viktigt att säkerställa att den miljö PaxLock Pro ska installeras i är lämpligt för ändamålet. Denna

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Innehåll Tolkning av åtgärdsförslagen... 3 Angöring, parkering... 3... 3 Entré Järnvägsgatan 25... 3... 3 Kapprum...

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om nedsatt rörelseförmåga,

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler

Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Innehåll Angöring, parkering... 3... 3 Entréer... 3 Entrén (befintlig)... 3 Vindfång i den befintliga entrén... 3 Den nya entrén...

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Enklare och snyggare vardag

Enklare och snyggare vardag Enklare och snyggare vardag Ekby håller för din vardag En skjutdörr ska kunna öppnas och stängas många gånger varje dag. Det ställer höga krav på kvalitet och stabilitet. Vi kan lova att du inte kommer

Läs mer

BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun

BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun Antaget av kommunfullmäktige den 16 september 2010, 86 Basanpassning av bostäder i nyproduktion - gällande i Höganäs kommun 1 Materialet är en sammanställning av tekniska

Läs mer

AGILE och. Skjutdörrar för inomhusbruk Manuella eller automatiska

AGILE och. Skjutdörrar för inomhusbruk Manuella eller automatiska AGILE och CS 80 Magneo Skjutdörrar för inomhusbruk Manuella eller automatiska Agile och CS 80 Magneo AGILE och CS 80 Magneo Manuella och automatiska skjutdörrar Praktiska och utrymmesbesparande inomhuslösningar.

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Sida 1 av 8 Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Umeå Kulturhus, Umeå 7:4 Projekt: Uppdragsnummer: Preliminärhandling Upprättad den 4 mars 2015 Reviderad den Granskning utförd av: Solveig

Läs mer

UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH. 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen

UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH. 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen Dokumentet är framställd som underlag för diskussioner i samband med planering och projektering

Läs mer

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter 1 (9) Utfärdad: xx.xx.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 6 4 mom., 15 3 mom., 16 och 23 1 mom.

Läs mer

DÖRRAR TEKNIK, ESTETIK, FUNKTIONALITET. Teknik för lärare, gk 2005-02-16 WT0010, Övningsuppgift Västerås, VT-05 Handledare: Lisbeth Dahlbäck

DÖRRAR TEKNIK, ESTETIK, FUNKTIONALITET. Teknik för lärare, gk 2005-02-16 WT0010, Övningsuppgift Västerås, VT-05 Handledare: Lisbeth Dahlbäck Teknik för lärare, gk 2005-02-16 WT0010, Övningsuppgift Västerås, VT-05 Handledare: Lisbeth Dahlbäck DÖRRAR TEKNIK, ESTETIK, FUNKTIONALITET Grupp 5 Namn: Peter Kock, Farida Galili, Katarina Johansson Dörrar

Läs mer

Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG

Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG 2006-11-24 Definitioner av bussar enligt EU-direktiv 20 01/85/EG Klassificering av busstyper används i olika sammanhang för att kort beskriva fordonen. I bussdirektivet

Läs mer

Tillgänglighet. Färnas Hjärta Bed & Breakfast

Tillgänglighet. Färnas Hjärta Bed & Breakfast Tillgänglighet Färnas Hjärta Bed & Breakfast Tillgänglighetsinformation Vi tycker det är viktig för gäster att på förhand få veta om våra lokaler är tillgänglig utifrån de behov man har. Det gäller speciellt

Läs mer

Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING

Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING Montageanvisning skjutpartier GLASA INGLASNING Måttband Krysskruvmejsel Borrmaskin Du behöver följande: Vattenpass Märkpenna Borr 4 och 6 mm Börja med att lägga vattenpasset på det stället där du skall

Läs mer

Checklista. För tillgängliga vallokaler

Checklista. För tillgängliga vallokaler Checklista För tillgängliga vallokaler Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2014 Titel: Checklista För tillgängliga vallokaler Handisam Serie: A 2014:3 ISBN-nummer: 978-91-980064-7-6

Läs mer

TILLGÄNGLIGHETSKARTLÄGGNING av Nya studenthuset

TILLGÄNGLIGHETSKARTLÄGGNING av Nya studenthuset TILLGÄNGLIGHETSKARTLÄGGNING av Nya studenthuset Objekt: Nya studenthuset, Mannerheimvägen 5 och Brunnsgården, Brunnsgatan 10 Närvarande 5.8.2015: Alviina Alametsä, HUS Johanna Hätönen, Kynnys ry. Emi Maeda,

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer

Monteringsmanual. Extend Slide 3-glas. Gäller från

Monteringsmanual. Extend Slide 3-glas. Gäller från Monteringsmanual Extend Slide 3-glas Gäller från 2018-04-01 Denna monteringsmanual är ett viktigt verktyg för dig som montör och för dig som är användare. Spara denna handling, vid ett eventuellt serviceärende

Läs mer

RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala

RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala 1 RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala Vid inventeringen medverkan av: Barbro Mattsson HSO Östhammar Ture Ålander, husläkarmottagningen Datum: 20090507 Tidsåtgång inventering och dokumentation:

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

Skjutparti, Dörr / Fönster

Skjutparti, Dörr / Fönster Uterumssystem med Enkelglas Skjutparti, Dörr / Fönster! OBS! Läs detta innan du börjar. Läs igenom hela monteringsinstruktionen innan du börjar. Tänk på din säkerhet. Partierna kan vara tunga så ta hjälp

Läs mer

DUSCHVÄGG RUND ART MONTERINGSANVISNING

DUSCHVÄGG RUND ART MONTERINGSANVISNING DUSCHVÄGG RUND ART. 52111 MONTERINGSANVISNING 873 X 873 MM HÖJD: 1850 MM MED JUSTERBAR SKRUV FÖR CENTRERING AV DÖRRAR - SNABBT & ENKELT Produktens utseende kan vara ändrad sedan instruktionen trycktes

Läs mer

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMMETS PLACERING Avfallsutrymme I Vasa behövs åtgärdstillstånd eller bygglov för skyddstak för avfallskärl och konstruktioner. Ett avfallsutrymme

Läs mer

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda

Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Diskriminering p.g.a. funktionshinder den 16 mars 2016, kl 10:00, vid AF Spånga Kista, Fagerstagatan 7, Lunda Bristande tillgänglighet: Nedanstående brister i tillgängligheten beträffande den fysiska miljön

Läs mer

Montageanvisning Maximal Compactkarm

Montageanvisning Maximal Compactkarm Montageanvisning Maximal Compactkarm 1. Börja med att ta ur bågen ur karmen genom att dra ur sprinten i det övre gångjärnet. Tryck med en skruvmejsel in det undre fjädringslåset och vrid till. För sprinten

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR. Utrymmen för avfall

RÅD OCH ANVISNINGAR. Utrymmen för avfall RÅD OCH ANVISNINGAR Utrymmen för avfall RÅD OCH ANVISNINGAR Utrymmen för avfall För att de boende ska få så bra service som möjligt, och sophämtarna en så bra arbetsmiljö som möjligt, har dessa råd och

Läs mer

informerar Att ledsaga synskadade Idet här informationsbladet får du tips på hur du ledsagar

informerar Att ledsaga synskadade Idet här informationsbladet får du tips på hur du ledsagar informerar Att ledsaga synskadade Synskadades Riksförbund tar till vara synskadades intressen och är ett språkrör gentemot samhället. Målet är att synskadade ska kunna leva ett aktivt och jämlikt liv.

Läs mer

SKJUTDÖRRAR. DAKOnomiska FÖNSTER OCH DÖRRAR

SKJUTDÖRRAR. DAKOnomiska FÖNSTER OCH DÖRRAR 4 9 9 1 n a d se SKJUTDÖRRAR 1 PASK skjutdörrar (parallellt uppställbar modell) Värme, säkerhet, komfort Säker och energisparande vädring Komfort oavsett väder Mjuk och tyst dörrstängning I dörren används

Läs mer

Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*)

Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*) Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*) Vikpartier med isolerglas 0-0 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske partiet inte att fungera

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK Eco BUS

INSTRUKTIONSBOK Eco BUS INSTRUKTIONSBOK Eco BUS http://www.wittur.se Mail: info@wittur.se 1 1. Tröskelmontage 3 2. Montage av drivenhet 4 3. Panelmontage 5 3.1 Montage av låsbana 6 4. Montage av paneler 8 5. Kontroll av avstånd

Läs mer

Hörlursuttag För att ansluta hörlurar (ej inkl) till Metall Detektorn.

Hörlursuttag För att ansluta hörlurar (ej inkl) till Metall Detektorn. Funktioner Med er Velleman Discriminator Metall Detektor kan du söka efter mynt, reliker, juveler, guld och silver i princip varsomhelst. Metal Detektorn har många användningsområden och är enkel att använda.

Läs mer

Dörr SFB 2074 isolerade

Dörr SFB 2074 isolerade Reviderad maj 2004 Dörr SFB 2074 isolerade Vårt byggsystem SFB 2074 innebär i sin uppbyggnad ett nytänkande. Vi har lagt ned stort arbete på att göra systemet energieffektivt. Framtida krav på energihushållning

Läs mer

Parkering och entré Reception

Parkering och entré Reception För oss på Quality Hotel Winn i Haninge är det viktigt att alla känner sig välkomna och väntade, därför har vi här listat de punkter där du som gäst kan se vad du kan förvänta dig hos oss. Det här är ett

Läs mer

Installationsanvisning, kortfattad bruksanvisning

Installationsanvisning, kortfattad bruksanvisning Installationsanvisning, kortfattad bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter Piktogramförklaring Fara! Omedelbar fara, som kan leda till svåra skador eller dödsfall. Varning! Möjlig fara, som eventuellt kan

Läs mer

Screeningverktyget HOUSING ENABLER

Screeningverktyget HOUSING ENABLER Screeningverktyget HOUSING ENABLER Kartläggningsformulär Datum. Användarens namn Bostadens adress...... Identifikationskod BOSTADSSTANDARD (enligt Boverket, 2008) Följande nödvändiga bostadsfunktioner

Läs mer

since 1870 Duschsystem för seniorer

since 1870 Duschsystem för seniorer since 1870 Duschsystem för seniorer Passar alla rum Glan finns i ett flertal olika utföranden för att passa olika rum. Förutom nedanstående standardutföranden kan vi tillverka specialutföranden såsom anpassning

Läs mer

TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet. Goda exempel. Entréer

TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet. Goda exempel. Entréer TRAFIKKONTORET Tillgänglighetsprojektet Goda exempel Entréer Före ICA på Bergsunds Strand 42 hade tidigare ett steg vid entrén. 2004 gjordes entrén tillgänglig genom en mindre höjdjustering av trottoaren.

Läs mer

från komponent till lösning Electronic Access Control

från komponent till lösning Electronic Access Control FLEXIBEL TILLGÄNGLIGHET Electronic Access Control från komponent till lösning Vi har lösningar för dörren oavsett om det är till kontor, butik, bostadshus eller offentliga byggnader. Flexibel tillgänglighet

Läs mer

Eleganta myggnätslösningar. Installationsmanual

Eleganta myggnätslösningar. Installationsmanual Eleganta myggnätslösningar Installationsmanual Version 2.2, 2016-02-24 Grattis till din nya myggnätsdörr/-fönster! Vår installationsanvisning kommer hjälpa dig med installationen av din ClearView myggnätslösning.

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Handhavande stationshus Uppsala Östra

Handhavande stationshus Uppsala Östra UPSALA-LENNA JERNVÄG Handhavande stationshus Uppsala Östra Gäller fr. o. m. 2012-04-04 ULJH 053 2 ULJH 053 Förteckning över ändringstryck Nr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Gäller fr. o. m. Ändringstryck Infört

Läs mer

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT Checklistan är till hjälp vid bedömningen av kulturobjekts tillgänglighet för personer med rörelse- eller funktionshinder. Rikta gärna eventuella frågor

Läs mer

Tel: 08 551 146 40. Iskubsförvaring och transportsystem med SmartGATE Drift- och skötselhandbok Fr. o. m. modell A36000

Tel: 08 551 146 40. Iskubsförvaring och transportsystem med SmartGATE Drift- och skötselhandbok Fr. o. m. modell A36000 Iskubsförvaring och transportsystem med SmartGATE Drift- och skötselhandbok Fr. o. m. modell A36000 Köp på www.fridgecom.se Reservdelar på www.kylkom.se E-ITS00-3 E-ITS500-3 E-ITS600-3 E-ITS700-3 E-ITS350-60

Läs mer

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30 BRUKSANVISNING

TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30 BRUKSANVISNING TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30 BRUKSANVISNING Sid 2 Innehåll Rubrik Sid nr Säkerhet 1 Avfallshantering 1 Användarinstruktion 3 Beskrivning av garaget 4 Innan användandet 4 Normalt användande 4 Befintliga

Läs mer

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3

Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 13.08.2012 Kapitel 3... 1 DDS-CAD Arkitekt 7 Fönster och dörr Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 Fönster och dörr... 3 Fönster... 3 Placera med gitter... 5 Relativ positionering... 7 Fasta fönster... 8

Läs mer

tillgänglighetsstandard

tillgänglighetsstandard Scandics tillgänglighetsstandard Här kan du ta del av vår tillgänglighetsstandard på 110 punkter. Den har tagits fram genom att vi noga följt gästens väg ända från parkeringen och vidare genom hela hotellet.

Läs mer

Videoapparat SB4714W/2 & SB4701W/A. Installation och handhavande SB4714W/2

Videoapparat SB4714W/2 & SB4701W/A. Installation och handhavande SB4714W/2 Videoapparat SB7W/ & SB70W/A Installation och handhavande 86-05-9 SB70W/A SB7W/ Instruktioner Bewator avsäger sig allt ansvar för alla typer av oriktig användning av utrustningen, modifieringar av något

Läs mer

CHECKLISTA. för ökad tillgänglighet

CHECKLISTA. för ökad tillgänglighet CHECKLISTA för ökad tillgänglighet Denna checklista är framtagen av projektet En stärkt röst med hjälp av projektets organisationer: Förbundet Unga Rörelsehindrade, Unga Reumatiker, Unga Allergiker, Svenska

Läs mer

Praktisk inventering. Inventera enklast så här

Praktisk inventering. Inventera enklast så här Praktisk inventering Inventera enklast så här Avsätt tid Se till att avsätta tillräckligt med tid. Inventeringen, beroende på verksamheten, kan ta allt mellan en timma till flera timmar. Se till att du

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän. Tillgänglighetspromenad Plats: Vita Sandar Datum: 3 maj 2017 Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Läs mer

S C A N DINA V I A N G L A S S I NNOV A TIO N S. Monteringsanvisning SNÄCKESKÄR. Dok nr 999322 Version 3

S C A N DINA V I A N G L A S S I NNOV A TIO N S. Monteringsanvisning SNÄCKESKÄR. Dok nr 999322 Version 3 S C A N DINA V I A N G L A S S I NNOV A TIO N S Monteringsanvisning SNÄCKESKÄR Dok nr 999322 Version 3 Monteringsanvisning SNÄCKESKÄR Tack för att du har valt en produkt från Invitrea. Vi hoppas att du

Läs mer

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder

Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Prov-inventering av Bollhuset i Lunds kommun med avseende på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionshinder Bakgrund och syfte Prov-inventeringen av Bollhuset i Lunds kommun med avseende

Läs mer

Komplett prislista över vårt sortiment i PVC

Komplett prislista över vårt sortiment i PVC Sida 1 Komplett prislista över vårt sortiment i PVC Fasta fönster 2 Öppningsbara fönster 4 2-luft fönster 5 3-luft 6 Inåtgående fönsterdörr 7 Utåtgående fönsterdörr 7 Entrédörr/Fönsterytterdörr 7 2-delat

Läs mer

VIKDÖRRAR SKJUTDÖRRAR FÖNSTER FÖNSTERDÖRRAR

VIKDÖRRAR SKJUTDÖRRAR FÖNSTER FÖNSTERDÖRRAR VIKDÖRRAR SKJUTDÖRRAR FÖNSTER FÖNSTERDÖRRAR VIKDÖRRAR Stor öppning med vikdörr Våra vikdörrar är mycket efterfrågade vid både om- och ny byggna tion. Du kommer närmare naturen varje dag hela året. Allt

Läs mer

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Aluminiumpersienn. Nordic Light Roulett

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Aluminiumpersienn. Nordic Light Roulett INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Aluminiumpersienn Tillverkad av: Se till att persiennen inte monteras i linje med stegbanden. Rengör persiennen med en mjuk dammtrasa eller en dammvippa Stäng persiennen

Läs mer

Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet

Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel 1 Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet Hissen skulle skapa tillgänglighet med rullstol och rollator, men hur komma in? Att tänka på, vanliga

Läs mer

Säkerhet. Vid monteringen behövliga verktyg. Vid monteringen av kåpan behövs två (2) personer.

Säkerhet. Vid monteringen behövliga verktyg. Vid monteringen av kåpan behövs två (2) personer. Säkerhet Vid monteringen av kåpan behövs två (2) personer. lyftning, flyttning och vändning av kåpan montering av avlastningsfjädrar montering av vindhake säkerställ, att släpvagnen hålls stadigt på plats

Läs mer

Planera en garderob. Takskena fäst i nedbyggnad. Ger sämre åtkomlighet till. Takskena fäst i taket. Ger bästa åtkomlighet till

Planera en garderob. Takskena fäst i nedbyggnad. Ger sämre åtkomlighet till. Takskena fäst i taket. Ger bästa åtkomlighet till Planera en garderob Följande generella beskrivningar redovisar hur man på ett enkelt och billigt sätt skapar ett antal rymliga skjutdörrsgarderober. För arbetet behövs inga specialverktyg, materialet du

Läs mer

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser

CHECKLISTA. För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser CHECKLISTA För dig som vill arrangera tillgängliga konferenser 2 Handisam Titel: Checklista för dig som vill arrangera tillgängliga konferenser Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2009

Läs mer

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats Läggningsanvisningar för Unilink Allmänt Unilink är ett nyskapande system för installation av laminatgolv utan lim. Panelerna kan klickas ihop tack vare den sinnrika formen på noten och sponten. Se bild

Läs mer

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3

Fönster och dörr. Kapitel 3 - Fönster och dörr... 3 25.05.2009 Kapitel 3... 1 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 3 -... 3 Fönster...3 Placera med gitter...5 Hur ser fasaden ut?...5 Öppningsbara fönster...7 Relativ positionering...7 Se på 3D-modell...9 Ytterdörrar...9

Läs mer

Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang

Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang Sida 1(8) Datum 2013-11-26 Enheten för kultur Marie Persson, 054-701 10 49 marie.persson@regionvarmland.se Arrangera tillgängligt En guide för tillgängliga arrangemang Kulturenheten Region Värmland Region

Läs mer

Golvbrunnar och -rännor

Golvbrunnar och -rännor Golvbrunnar och -rännor Stålhårt partnerskap innehåll. TORRBRUNNAR..... GOLVBRUNNAR..... SKRÄP- OCH SANDFÅNG... Grovhall och liknande utrymmen.... Storkök..... SPÄRRÄNNOR.... Väggnära brunnar... 6. GOLVRÄNNOR...

Läs mer

SANTEX Elegance Elegance +

SANTEX Elegance Elegance + SANTEX Elegance Elegance + Produktspecifikation 1 I denna produktinformation finner du den samlade tekniska informationen om produktsystemet. Skjutpartier med enkelglas eller isolerglas för uterum och

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder

Enkelt avhjälpta hinder 2016-03-31 Enkelt avhjälpta hinder Fastighetsägare ska åtgärda enkelt avhjälpta hinder för att så många som möjligt ska kunna få tillträde till och använda publika lokaler och allmän platsmark. Checklista

Läs mer

Monterings råd till ditt nya Larm Dokumentet hjälper dig att göra en bra montering med högsta säkerhet.

Monterings råd till ditt nya Larm Dokumentet hjälper dig att göra en bra montering med högsta säkerhet. Monterings råd till ditt nya Larm Dokumentet hjälper dig att göra en bra montering med högsta säkerhet. Dessutom får du ytterligare givande tips i slutet av dokumentet. Vill du ha rådgivning kontakta Bostadslarmet

Läs mer

VERKTYG. Skruvmejsel. Insexnycklar. Skiftnyckel

VERKTYG. Skruvmejsel. Insexnycklar. Skiftnyckel VERKTYG Skruvmejsel Insexnycklar Skiftnyckel STEG 1 Ta bort allt förpackningsmaterial Ta bort allt förpackningsmaterial och förbered för montering Notera att längst ut på styret sitter en svart tub som

Läs mer

Monteringsanvisning Säkerhetsytterdörr RC 2

Monteringsanvisning Säkerhetsytterdörr RC 2 Monteringsanvisning Säkerhetsytterdörr RC 2 Rev.nr 140619 Vattenpass Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Hammare Vinkelhake Såg Drevisolering Samt penna, 2st 1,5m träribbor och kilar av torrt, hårt virke

Läs mer

ReTurn7100. Kontroll av funktion. Läs alltid manualen. Manual - Svenska. SystemRoMedic TM. Max: 150 kg/330 lbs

ReTurn7100. Kontroll av funktion. Läs alltid manualen. Manual - Svenska. SystemRoMedic TM. Max: 150 kg/330 lbs ReTurn7100 SystemRoMedic TM Manual - Svenska Max: 150 kg/330 lbs ReTurn7100 används inomhus vid kortare överflyttning av brukare mellan säng och rullstol, rullstol och toalett/mobil toastol/ rullstol eller

Läs mer

Ytbehandla före montage Obehandlade produkter skall alltid ytbehandlas på lämpligt sätt vid montering, se separat instruktionstext.

Ytbehandla före montage Obehandlade produkter skall alltid ytbehandlas på lämpligt sätt vid montering, se separat instruktionstext. Montage av ytterdörr Allmänt Förvaring av dörrar Dörrar skall förvaras i ett torrt utrymme. Förvara stående eller liggande, men låt aldrig dörren ligga direkt på ett golv utan placera tex frigolit under

Läs mer