Projektrapport del 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektrapport del 1"

Transkript

1 Vård- och omsorgsnämndens handling nr 3/2012 Projektrapport del 1 Laga ekologisk mat till våra äldre Klimatet på vår jord påverkas av maten på vårt bord PROJEKTLEDARE: LENA JOHANSSON

2 Sammanfattning Måltider handlar för många, oavsett ålder, om livskvalitet. Vad vi äter påverkar i stor grad både hälsan och miljön. Livsmedelskedjan har en stor miljöpåverkan. Mer hållbara matvanor är viktigt ur miljö- och klimatsynpunkt och goda matvanor bör vara bra både för hälsan och miljön. Syftet med uppdraget i del 1 är att genom en omläggning av kommunens livsmedelshållning bidra till en hållbar utveckling och samtidigt höja kvaliteten för brukarna. Köken på Igelkotten och Yngaregården ska arbeta mot målsättningen 30 % ekologiska livsmedel, 5 % närproducerade livsmedel och laga mer mat från grunden. Utbildning och inspiration om ekologisk produktion och livsmedel samt laga mat från grunden genomfördes. Halvår och årsvis statistik sammanställdes. Resultatet visar att den ekologiska procenten uppgår till ungefär 20 % i båda köken, vilket är klart högre än kommunens genomsnitt. Ingen ökning av närproducerade livsmedel har skett. Köken har bland annat lagat egna färsbiffar, köttbullar, stekar, pannkakor, raggmunk, crêpes, potatisbullar, pyttipanna, panera och steka fisk samt fläsk. Att laga från grunden är det som har gett störst avtryck i projektet. 2 (24)

3 Innehållsförteckning Sammanfattning Inledning Politiska mål Katrineholms kommunplan Miljön Mat och äldre Bakgrund Ärendebeskrivning Handlingsplan för uppdraget Matutveckling inom vård- och omsorg Köken Syfte Uppdragets intentioner Metod Resultat Ekonomisk redovisning Ekologisk statistik Närproducerade livsmedel Laga mat från grunden Diskussion Metoddiskussion Resultatdiskussion Ekologiska livsmedel Närproducerat Laga mat från grunden Slutsats Referenser Bilaga Principer för ekologisk jordbruk Bilaga Märkningar för mat EU-ekologiskt KRAV MSC (24)

4 Demeter Fairtrade Bilaga Närproducerat Lagen om offentlig upphandling (LOU) Bilaga Ekonomisk redovisning Igelkotten Bilaga Ekonomisk redovisning Yngaregården Bilaga Enkät boenden (24)

5 1. Inledning Vad vi äter påverkar i stor grad både hälsan och miljön. Livsmedelskedjan har en stor miljöpåverkan. Mer hållbara matvanor är viktigt ur miljö- och klimatsynpunkt och goda matvanor bör vara bra både för hälsan och miljön. 1 Som ett steg i arbetet med att miljöanpassa arbetet och samtidigt öka kvaliteten för brukarna i Katrineholms kommun, vill vård- och omsorgsnämnden satsa på mer närproducerad/närodlad och ekologisk mat samt ökning av mer mat lagad från grunden Politiska mål I Europa vill EU se en ökad ekologisk konsumtion och produktion av livsmedel. Sveriges regering satte målet att 25 % av de livsmedel som används inom offentlig sektor ska vara ekologiska år Vissa kommuner är idag över 25 % medan andra kommuner har betydligt lägre nivåer. 3 4 Riksdagens övergripande miljömål: Om en generation ska Sveriges miljöproblem vara lösta och samhället ekologiskt hållbart. Riksdagen har brutit ned detta övergripande miljömål och satt upp 16 nationella mål. Minst 10 av dessa 16 miljömål påverkas positivt av ett ekologiskt drivet lantbruk. Vilket i sin tur påverkas av de livsmedelsval som konsumenterna gör. 5 Folkhälsomål Det finns elva målområden som den svenska folkhälsopolitiken arbetar utifrån. Dessa målområden fokuserar på de faktorer i samhället som inverkar på folkhälsan, det vill säga, produkter, miljöer, livsvillkor och levnadsvanor. Två av dessa elva mål kan påverkas positivt av ett ekologiskt jordbruk Katrineholms kommunplan Katrineholms kommun vill ligga långt framme för att verka för en hållbar miljö. Katrineholms Vision 2025 sammanfattas med de tre orden läge, liv och lust. God mat tillhör ordet lust. Mat är grunden för liv och hälsa och kan vara en upplevelse för alla sinnen. I Katrineholm både produceras och serveras mat med omsorg om såväl människor som miljö. Mat är i sann mening både näring och näringsliv. 7 I Katrineholms kommunplan framgår att miljö är ett av de övergripande politiska mål som Katrineholms ska arbeta med under planperiododen : Miljön I Katrineholms kommun ska vi ta vår del av ansvaret för globala och regionala miljöproblem, men vi ska även förbättra den lokala livsmiljön för människor, djur och natur. Arbetet ska under mandatperioden fokusera på fyra miljökvalitetsområden: klimat; vatten; mark, byggande och 1 ur Katrineholms kostpolitiska program 2 Dnr VON 2010: Katrineholms kommun 3 Jordbruksverkets hemsida; Miljö och klimat. Ekologisk produktion. 4 Broschyr; Mat, klimat och ekologi i restaurang och storhushåll. s Ibid. s Ibid. s.3 7 Katrineholms kommunplan s. 5 5 (24)

6 boende; samt biologisk mångfald. Varje dag serveras tusentals måltider inom kommunens olika verksamheter. Dessa måltider ska vara goda, näringsriktiga och av hög kvalitet samt serveras i en tilltalande miljö med flexibilitet i tid och innehåll. Vår ambition är att de också ska vara klimatsmarta och producerade med högt ställda krav på etik och miljö. 8 Ambitionen för år 2009 var att nå upp till 10 % ekologiska livsmedel och resultatet blev 6, 5 %. Under 2010 ökades resultatet med en procentenhet till 7,5 %. För första halvåret 2011 uppnåddes en procentsats på 12 %. Målsättningen är att finna en hållbar och långsiktig lösning på ökning av andelen ekologiska livsmedel i Katrineholms kommun. Målet är att nå upp till 30 % under Mat och äldre Måltider handlar för många, oavsett ålder, om livskvalitet. Inom äldreomsorgen är måltiden ofta det brukaren ser fram emot på dagen och därför är det viktigt att maten smakar bra, doftar gott och ser aptitlig ut. Vi äter med alla våra sinnen. Avsikten med måltiden är, förutom det mest basala vilket är att få energi och de näringsämnen man behöver, även ett tillfälle för njutning och samkväm. En förutsättning för att näringsbehovet ska tillfredställas är att maten verkligen äts upp och chansen till det ökar förstås ju godare maten är. Vad man tycker är gott är i sin tur individuellt. Vissa uppskattar att det serveras nya maträtter medan andra hellre vill äta mat som de känner igen. Det naturliga åldrandet, sjukdomar och läkemedel innebär förändringar i behovet av energi och vissa näringsämnen. Det gör också att risken för sjukdom och undernäring ökar. Inom denna åldersgrupp är det extra viktigt att servera måltider som håller hög kvalitet och säkerhet och anpassas efter de äldres vanor, behov, och önskemål. Att anpassa till de äldres vanor kan vara att anpassa val av livsmedel och måltidsmiljö efter vad de äldre tycker om och är vana vid Katrineholms kommunplan s. 7 9 Katrineholms övergripande plan med budget s Bra mat i äldreomsorgen; Meny och mat. s (24)

7 2. Bakgrund Under augusti 2010 beslutade Vård- och omsorgsnämnden att avsätta en miljon kronor till ett uppdrag för kvalitetsutveckling gällande mat. Uppdraget omfattade två delar varav denna rapport behandlar del 1: Laga ekologiskt till våra äldre. I sammanträdesprotokoll 11 går att läsa följande: 2.1 Ärendebeskrivning Ordföranden Monica Johanssons (s) skrivelse : Som ett steg i arbetet med att miljöanpassa arbetet och samtidigt öka kvaliteten för våra brukare, vill vi socialdemokrater satsa på mer närproducerad/närodlad och ekologisk mat. Ambitionen för år 2009 var att 10 procent av de livsmedel som används inom kommunen ska vara ekologiska. Vi socialdemokrater i vård- och omsorgsnämnden vill använda mer ekologiska och närproducerade/närodlade livsmedel och uppmuntra till förkortade transportsträckor och de minskade utsläpp som detta medför. I kost- och transportservice finns kommunens kostkompetens samlad under ett och samma tak. Kost- och transportservice samarbetar med kommunens olika verksamheter och tillhandahåller den kostkompetens som efterfrågas. Den gemensamma ledstjärnan är kommunens kostpolitiska program. Efterfrågan på kostkompetens är stor och möjligheterna många. 2.2 Handlingsplan för uppdraget Matutveckling inom vård- och omsorg Del 1 Laga ekologiskt till våra äldre Två produktionskök föreslås ingå i satsningen på att laga mera mat från grunden och med ekologiska och närproducerade/närodlade livsmedel som går i linje med de landsbygdsprojekt som drivs. Satsningen är en aktivitet i arbetet med kommunens övergripande mål om en levande landsbygd. En målsättning med 30 % ekologiska livsmedel bör eftersträvas. Ett av köken föreslås bli köket i Björkvik där matsedeln skulle vara baserad på stor andel ekologiska produkter samt mera vilt- och lammkött. Igelkottens restaurang, beläget i centralorten, blir det andra köket. Ökade livsmedelskostnader Ekologiska livsmedel är ca 10 % dyrare, vi får även ökade kostnader för större andel kött på menyn. Målsättningen är att ha 30 % ekologiska livsmedel. Björkvik Igelkotten kr kr Ökade personalkostnader Förändrade tillagningssätt medför ökat behov av personalresurser Björkvik 25 % tjänst 100 tkr Igelkotten 25 % tjänst 100 tkr 11 Dnr VON 2010: Katrineholms kommun 7 (24)

8 Investeringsbehov Ett årligt behov för utveckling av produktionen: 50 tkr Totalt finansieringsbehov del tkr Köken Igelkottens kök tillhör Igelkottens äldreboende och servicehus som ligger i centrala Katrineholm. I anslutning till köket finns en restaurang som är öppen för allmänheten. Dagligen lagas 200 lunchportioner som serveras i restaurangen, på avdelningarna samt skickas till Panterns äldreboende. Yngaregården ligger i Björkvik. Köket lagar mat till Yngaregårdens äldreboende och Björkviks skola samt förskola. Totalt lagar de 200 lunchportioner dagligen, fördelat på avdelningar, matlådor till hemmaboende, skola, förskola och restaurang. Femtio av dessa berör äldreomsorg och restaurang. 3. Syfte Som ett steg i arbetet med att miljöanpassa arbetet och samtidigt öka kvaliteten för våra brukare, vill vi socialdemokrater satsa på mer närproducerad/närodlad och ekologisk mat. 3.1 Uppdragets intentioner Två av kommunens kök ska arbeta mot målsättningen: - 30 % ekologiska livsmedel - 5 % närproducerade livsmedel - laga mer mat från grunden 12 Dnr VON 2010: Katrineholms kommun 8 (24)

9 4. Metod Vid samma tidpunkt som kost- och transportservice fick det här uppdraget hörde hushållningssällskapet av sig och erbjöd sig att hålla en ekologisk utbildning. Under september och oktober 2010 hölls den mycket uppskattade utbildningen Ekoökningar inom skola och omsorg. Berörd kökspersonal, pedagoger och omvårdnadspersonal deltog i utbildningen som omfattade tre halvdagar varav ett praktiskt matlagningstillfälle. Syftet med utbildningen var att: - Öka kunskapen om och engagemanget för ekologisk mat. - Samordna kunskapsprocesser och stärka banden mellan kostpersonal, vårdpersonal och pedagogisk personal för att driva ekomatsfrågan framåt på ett effektivt och pedagogiskt sätt. - Öka de ekologiska inköpen Under hösten 2010 pågick planeringsarbetet av dietist och kökschefer från respektive boende. Fördelningen av extra personalresurser förändrades till 31 % på Igelkotten och 19 % på Yngaregården. Detta på grund av att Yngaregården inte hade samma personalbehov. Utöver detta ökades köksbemanningen med 10 timmar per månad för att frigöra tid till kökschefernas arbete med planering, inköp och tillagning. Den 14 december 2010 skedde det officiella startskottet för projektet som uppmärksammades i lokalmedia. Information till respektive boende och personal förmedlades av dietist och kökschefer på matrådsmöten och områdesmöten. För att marknadsföra projektet till restaurangens gäster och de boende prioriterades ekologiska förpackningar i serveringen. En enkät 13 innehållandes femton frågor om ekologiska livsmedel, smakskillnader och maten överlag delades ut till de boende via matvagnarna vid projektets början och slut. Verksamheterna sågs över gällande vilka investeringar som skulle behövas. Igelkotten var i större behov av nya investeringar än Yngaregården och därför gick den största delen av investeringspengarna dit. 14 Vid två tillfällen under året har kökscheferna fått inspiration till att laga mer mat från grunden, detta genom utbildningar med Kurt Weid och Michael Bäckman. Kurt och Michael är erfarna kockar som delade med sig av sina erfarenheter. Utbildningarna delfinansierades av Arla Foodservice och Lantmännen, de övriga kostnaderna stod kost- och transportservice för. Vilka ekologiska och närproducerade livsmedel som köptes in var på förhand inte fastlagda. Syftet var att köken skulle pröva sig fram för att se vilka produkter som lämpade sig bäst för verksamheten. Inköp av ekologiska livsmedel berörde endast lunch och kvällsmat då avdelningarnas varor till frukost och mellanmål beställs via Kerstinboda omlastningscentral. Under projektets två första månader fick avdelningarna på Igelkotten dessa varor från köket och då prioriterades ekologiska livsmedel. När omlastningscentralen övertog varuförsörjningen till Igelkottens avdelningar beslutades att fokusera på maten som tillagas i köket. Då Yngaregården även lagar mat till barnomsorg och skola, som ligger utanför projektet, har köket skiljt på råvarorna till respektive verksamhet. 13 Se bilaga 14 Se bilaga 4 för Igelkotten och bilaga 5 för Yngaregården 9 (24)

10 De stora grossisterna kontaktades för överföring av statistik innehållande vilka ekologiska livsmedel som inhandlades. En av grossisterna hade inte möjlighet att leverera statistik månadsvis utan endast halvårsvis. De två andra grossisterna kunde leverera statistik varje månad. All statistik sammanställdes efter ett halvår samt ett år. Uppföljning med kökscheferna skedde kontinuerligt. Under april månad uppmärksammades att livsmedelskostnaderna för respektive kök ökade kraftigt, därför togs beslutet att minska ned på dyra ekologiska produkter. Efter projektet granskades alla inköp såsom ökade merkostnader för ekologiska livsmedel och procentuell ekologisk statistik samt antal gäster i restaurangerna. Samtal fördes mellan berörda personer för att på så sätt ge underlag till utvärdering av projektet. 5. Resultat 5.1 Ekonomisk redovisning Yngaregården förslag Yngaregården utfall Igelkotten förslag Igelkotten utfall Livsmedelskostnad kr kr kr kr Personal kr kr kr kr Investering kr kr kr Totalt: kr kr kr kr Yngaregården och Igelkotten förslag summa: kr Yngaregården och Igelkotten utfall summa: kr 10 (24)

11 5.2 Ekologisk statistik Igelkotten jan jun ,5 % 22 % dec dec % 20 % Yngaregården Baserat på alla livsmedelsinköp tillhörande respektive kök. 5.3 Närproducerade livsmedel Ingen ökning av närproducerade livsmedel har skett. 5.4 Laga mat från grunden Igelkotten har satsat på att köpa in mycket färska rotsaker och grönsaker som de bereder själva, de slutade i princip med allt färdigskuret. De skalar egen ekologisk potatis och kokade rotmos på färska kålrötter. All fisk och kött som köptes in var färsk. De stekte egen strömming, fläsk och färsbiffar. Till dessert kokade de i större utsträckning egen kräm och soppa samt bakade mera mjuka kakor. Utöver det Igelkotten satsade på så gjorde Yngaregården även köttbullar, stekar, pannkakor, raggmunk, crêpes, potatisbullar, pyttipanna, panerade och stekte fisk. Alla desserter lagades från grunden. 11 (24)

12 6. Diskussion 6.1 Metoddiskussion För att möjliggöra genomförandet av projektet utifrån de förutsättningar som fanns avgränsades projektet till att endast innefatta ekologiska livsmedel tillhörande produktion av lunch och kvällsmat. Det ska även understrykas att Igelkotten och Yngaregården är två kök i kommunen som redan innan projektets början lagade mycket mat från grunden. Enkäten 15 som delades ut var inte lämpad för den målgruppen och det var endast ett fåtal som svarade på den. Av dessa så hade hälften en demenssjukdom. Frågorna var av den karaktären att göra jämförelse från två månader tillbaka i tiden. Enkäten valdes att inte analyseras närmare och ingå i resultatet. MSC fisk, hällebröd och ekologisk lättmjölk (1 l och 10 l förpackningar) är tre produkter som Kost- och transportservice har beslutat ska köpas in. Därför har de ökade merkostnaderna för dessa livsmedel inte räknats med i detta projekt. Vid tillfället då kostnaden för projektet fakturerades till vård- och omsorgsförvaltningen fanns inte statistik för december månad från alla grossister tillgänglig. För att ändå få fram en siffra för december användes ett snittvärde från resterande månader. Av de projekterade kr var det kr som inte nyttjades. Övervägande delen av investeringspengarna gick till Igelkottens kök. De var i större behov av ny utrustning än Yngaregården. De maskiner som köptes in kommer att bidra till att de kan fortsätta att erbjuda mer mat lagad från grunden även då projektet är slut. 6.2 Resultatdiskussion Ekologiska livsmedel Den ekologiska procenten uppgick till ungefär 20 % i båda köken vilket är klart högre än kommunens genomsnitt på 7, 5 % (2010). Att resultatet inte nådde ända fram beror på flera orsaker. Dels fanns svårigheter att följa upp inköpen då statistiken sammanställdes i efterhand. Detta medförde en viss återhållsamhet i inköpen. För Igelkottens del beror det även på att under projekttiden renoverades Igelkottens kök vilket medförde att all produktion flyttades till Panterns kök från mitten av maj till november. Panterns kök är ett mindre kök och inte lika utrustat i jämförelse med Igelkotten. Detta påverkade produktion och de var tvungna att anpassa rätterna till verksamheten. Några exempel på förändringar är att köket återgick till att använda minutpotatis istället för ekologisk oskalad. Då inga stekmöjligheter fanns tvingades köket sluta köpa ekologisk nötfärs. Om Igelkotten hade använt kr för ekologiska livsmedel hade de nått 23 % ekologiskt och Yngaregården hade nått 29 % med sina kr. Utbildningen som hölls av hushållningssällskapet gav välbehövlig kunskapspåfyllning inom det ekologiska området. Kunskapen gav förståelse och motivation för flera personalgrupper att arbeta mot samma mål. Ett av kostombuden berättar Det känns som ett privilegium att få ha gått utbildningen. Den påverkade mig väldigt mycket och jag tänker mer på vilka livsmedel jag köper hem. Jättekul och intressant. 15 Se bilaga 6 12 (24)

13 Ett nytt livsmedelsanbud skulle ha varit klart i oktober På grund av olika omständigheter var upphandlingskontoret tvunget att göra en ny upphandling. Det befintliga avtalet förlängdes vilket bidrog till ökade livsmedelskostnader. Den nya upphandlingen blev klar i november 2011 och började gälla första januari Om det nya livsmedelanbudet hade varit godkänt i oktober 2010 hade det troligen bidragit till en större ökning av ekologiska livsmedel. Den generella minskningen i samband med ett nytt livsmedelsanbud beräknas vara ungefär 5 %. En ökning av ekologiska livsmedel hade då varit möjligt. Det finns även en del problem med ekologiska livsmedel som kökscheferna har stött på; förpackningsstorleken är oftast för stora eller för små, livsmedlen är ofta beställningsvaror, de är mer känsliga än konventionella livsmedel och då framförallt frukt och grönt som har sämre hållbarhet samt ojämnare mognadsgrad. Ett exempel från Yngaregården är att de köpte ekologiskt odlade ärtor med ursprung från Danmark. Ärtorna var ojämna i mognadsgrad vilket gjorde att vissa av dem var mycket hårda. Kökschefen valde därefter att istället köpa svenska ärtor från Skåne. De boende på en av Yngaregårdens avdelningar tilltalades inte av smaken på det ekologiska kaffet, därför valde de att återgå till det kaffe de brukade köpa. Igelkotten hade mycket problem med den långa framförhållningen som krävdes för beställning Närproducerat Med hänvisning till LOU 16 har vi inte haft möjlighet att köpa närproducerade livsmedel då det inte har funnits sådana livsmedel med på livsmedelsanbudet. Det kökscheferna har prioriterat är istället svenska livsmedel. Det mest förekommande argumentet för närproducerat är de förkortade transportsträckorna. Dock är det ur miljösynpunkt viktigare hur en vara är producerad än var. Inför den nya livsmedelsupphandlingen delades livsmedlen upp i flera små varugrupper och upphandlingskontoret i Katrineholm bjöd in lokala producenter för att informera om hur man går tillväga när man lämnar in anbudssvar. Tyvärr fanns inget intresse från de lokala producenterna Laga mat från grunden Det var två olika kök med olika förutsättningar som inkluderades i uppdraget. Yngaregården lagar 50 portioner och Igelkotten 200 portioner till lunch dagligen. Eftersom Yngaregården lagar mindre antal portioner så har de större möjlighet att laga mer mat från grunden. 17 Detta då laga mat från grunden är personalkrävande, tidskrävande och utrymmeskrävande i de olika processtegen inom matlagning (beredning, tillagning, avsvalning). Utefter kökets verksamhet och tillgänglig personal krävs planering och prioritering av vilka maträtter som lagas från grunden och vilka hel-/ halvfabrikat som används. Flytten till Pantern medförde att köket fick sänka sin ambitionsnivå med att laga mat från grunden. Vidare resulterade flytten även i minskat antal ätande i restaurangen. Jag har haft stadig ökning för varje år jag har jobbat på Igelkotten. Jag hoppas gästerna hittar tillbaka till restaurangen nu när vi är på Igelkotten igen Kökschefen på Igelkotten. 16 Se bilaga 3 17 Ibid. 13 (24)

14 Våren 2010 öppnades Yngaregården upp för allmänheten och blev en restaurang. En naturlig och uppskattad samlingsplats för invånare och arbetare i Björkvik. Yngaregården har fördubblat antalet gäster i restaurangen från 2010 till Kökschefen på Yngaregården: Jag kan inte sluta grädda egna pannkakor på torsdagar bara för att det här projektet tar slut. Vi har sett att vi har en ökning av gäster på torsdagar och de kommer hit för att äta av just pannkakorna. Vidare framhåller hon att det kommer synas att projektet är slut Det kommer att märkas på maträtterna att vi inte har lika mycket personalresurser längre. Jag hinner till exempel inte göra egna färsbiffar lika ofta och grädda egna raggmunkar. De tar en hel förmiddag att göra: På ett av boendena framhåller kostombuden och områdeschefen att Det viktiga för våra brukare är att få mer hemlagad mat. Vi har sett att de äter mer sen projektet startade. Vad händer nu efter projektet är klart? Känns jättetråkigt att sluta med allt. Och det ekologiska, det bryr sig inte våra äldre om. En av kökscheferna sammanfattar projektet med att det viktiga är att laga mat från grunden och att marknadsföra vilka ekologiska varor 18 som används till kunden. När vi startade upp köpte vi ekologisk grädde. Ett förhållandevis dyrt ekologiskt livsmedel som inte syns att det är ekologiskt. Därför slutade vi att använda det. Det här projektet har fungerat som ett pilotprojekt och har bidragit till matglädje för de äldre och kunskap till oss inom kost- och transportservice hur vi ska arbeta för att höja kvaliteten på maten som tillagas i Katrineholms kommun. Det har gett oss kunskap om vilka problem som kan finnas med ekologiska livsmedel och vilka mervärden som skapas samt vilka maträtter som ska prioriteras att lagas från grunden. 7. Slutsats Lagad mat från grunden är det som gav störst avtryck från projektet. För att laga mer mat från grunden krävs planering och tid och personalkostnaderna är en stor utgiftspost. Användandet av ekologiska livsmedel görs för miljöns skull och inte för att få brukarna att äta mer mat, då smaken är individuell. Det finns stora svårigheter kring närproducerade livsmedel då det saknas en entydig definition av begreppet. De strikta reglerna i LOU försvårar även möjligheten till lokala inköp. Närproducerade livsmedel behöver inte vara mer klimatsmarta än övriga livsmedel. Inköpen av lokala livsmedel kan istället främja en levande landsbygd. 18 Se bilaga 2 14 (24)

15 15 (24)

16 8. Referenser För Katrineholms bästa - kommunplan Fastställd av kommunfullmäktige Kommunstyrelsens handling nr 17/2011 Det går bra för Katrineholm Övergripande plan med budget Fastställd av kommunfullmäktige (KS-handling nr 46/2011) Katrineholms kostpolitiska program Antaget i Katrineholms Kommunfullmäktige Broschyr: Mat, klimat och ekologi. Utgiven av ekomatcentrum Hämtat från: Senast besökt: Jordbruksverkets hemsida; Miljö och klimat. Ekologisk produktion. Senast besökt: Bra mat i äldreomsorgen; Meny och mat. Livsmedelsverktet Senast besökt: (24)

17 Bilaga 1 Principer för ekologisk jordbruk Det ekologiska lantbruket har en rad mål, principer och praktiska åtgärder att förlita sig på. Dessa är utformade för att säkerställa att jordbrukssystemet fungerar så naturligt som möjligt och minimera den mänskliga påverkan på miljön 19. Kännetecknande för ekologiskt lantbruk: Konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel får inte användas Odlingen får inte ske i närheten av stora vägar eller andra föroreningskällor Man har stränga krav när det gäller tillsatser i produkterna Djuren ska ha möjlighet att tillfredsställa sina naturliga behov och beteenden Djuren ska ha möjlighet att vara ute Rutinmässig medicinering får inte förekomma Fodret ska vara ekologiskt odlat och GMO-fritt Slakten ska vara skonsam och sker utan stress Powerpointpresentation: Ekologisk och SMART mat. Mats Alfredson, Hushållningssällskapet. 17 (24)

18 Bilaga 2 Märkningar för mat De vanligast förekommande miljömärkningarna på livsmedel är följande: EU-ekologiskt KRAV MSC EU har ett gemensamt gällande system med regler och kontroll av ekologiskt producerade livsmedel. För att få kalla och märka en produkt ekologisk med EU-lövet måste den ha framställts enligt EU:s regler för ekologisk produktion. EU:s regler innefattar livsmedelsförädling, djurhållning, odling, märkning, import, kontroll och marknadsföring av ekologiska produkter. I Sverige är det godkända certifieringsorgan som sköter kontrollen av EU-ekologiskt. EU-lövet är det nya EU-märket som lanserades första juli 2010 och det kommer vara obligatoriskt på förpackade ekologiska produkter som produceras inom EU 2122 Minst 95 % av produktens innehåll består av ekologiska råvaror. 23 Fortfarande kan man se det gamla EU-märket på en del förpackningar. EU-blomman lanserades i slutet av 1990-talet och användes på frivillig basis. 24 KRAV-märket står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. KRAV-märkningen har striktare regler inom vissa områden än. För att få använda KRAV-märket på sina produkter krävs att man som företag och producent har en KRAV-certifiering. Man kan även KRAVcertifiera butik, restaurang och klimat. MSC är en miljömärkning av fisk och skaldjur. MSC-märkningen säkerställer att fisken inte kommer från ett överfiskat bestånd och främjar ett hållbart fiske. Det marina ekosystemet ska förvaltas på ett hållbart sätt och påverkas minimalt av fisket 25. I dagsläget finns det ingen ekologisk märkning för vildfångad fisk. KRAV- och MSC-fisk har likvärdiga bedömningar av hållbara fiskebestånd och regler kring spårbarhet. Enskilda fiskefartyg och dess miljöarbete kan KRAVgodkännas. Där KRAV och MSC skiljer sig åt är bland annat förädlingen. I KRAV- godkända, förädlade fiskeprodukter alla övriga ingredienser utöver fisken är ekologiska. Till skillnad från förädlade MSC-produkter där fisken är MSC och inte övriga ingredienser Konsumentverkets hemsida 22 KRAVs hemsida Konsumentverkets hemsida 24 KRAVs hemsida 25 MSCs hemsida 26 Rapport kommunenkät (24)

19 Demeter Svenska Demeterförbundet är en idell konsumentförening och verkar som kontrollorganisation för Biodynamisk odling i Sverige. För närvarande är Demeterförbundets regler de strängaste som finns inom ekologisk odling. Det finns internationella riktlinjer och över 20 länder har startat nationella demeterförbund. Det övre märket är det internationella och det undre det svenska märket 27. Fairtrade Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor Ibid. 28 Ibid. 19 (24)

20 Bilaga 3 Närproducerat Det finns i dagsläget ingen entydig definition av vad närproducerat står för, men man kan säga att det är mat som produceras, förädlas och distribueras till konsumenter inom ett visst definierat område. Bondens egen marknad är en verksamhet som har växt fram de senast åren i Sverige. Matproducenter från gårdar inom en radie på cirka 25 mil säljer sina varor på en marknad. 29 Kostoch transportservice har antagit Slow food rörelsen som tillhör Sörmlands matkluster, definition som också har 25 mils radie som gränsvärde för närproducerat. Lagen om offentlig upphandling (LOU) Som upphandlande myndighet måste kommunen tillämpa Lagen om offentlig upphandling. Regelverket syftar till att använda de offentliga medlen på bästa sätt genom att dra nytta av konkurrensen på aktuell marknad. Dessutom ger regelverket leverantörer inom EU möjlighet att konkurrera på lika villkor. 30 Ekologiska livsmedel är enligt LOU en särskild kvalitet som man får fråga på eftersom det är ett skyddat begrepp inom EU. Däremot kan man inte fråga efter KRAV-märkta livsmedel eftersom det utesluter ekologiskt som är certifierat enligt andra regler. Om man vill ha in KRAV-producerade livsmedel får man fråga efter särskilda produktionsförutsättningar som endast finns för KRAV. Då LOU syftar till att upprätthålla konkurrensen mellan EU-länderna tillåts det inte att fråga om svenskt eller närproducerat. För att gynna lokala producenter kan man fråga på sätt som inte innebär handelshinder. (Mat, klimat och ekologiskt) 29 Bondens egna marknad hemsida 30 Konkurrensverkets hemsida aspx 20 (24)

21 Bilaga 4 Ekonomisk redovisning Igelkotten Sammanställning Livsmedel Ökade merkostnader* Personal Investering SUMMA Dec dec kr kr kr kr Antal ätande i restaurangen: 2010: 74 pers/dag 2011: 57 pers/ dag Kommentar: Från 2007 till 2010 har Igelkottens restaurang haft en stadig ökning av antal matgäster. Förklaring till 2011 års minskning kan härledas till renoveringen av köket på Igelkotten. *Ökade merkostnader för ekologiska livsmedel räknades fram genom att ta mellanskillnaden av den ekologiska produkten och den motsvarade konventionella produkten Investering Användningsområde Kr Robot Coupe Blixer Egna soppor, timbalkoster m.m. Robot Coupe MP 450 Combi Ultra Stavmixer, egna soppor, 8485 timbalkoster m.m. minus 20 % rabatt Grönsaksskärare Skivar, hackar och tärnar Janssonsfrestelse, färska soppgrönsaker m.m Tillbehör till grönsaksskärare Mobilt arbetsbord till grönsaksskärare 4237 TOTALT: (24)

22 Bilaga 5 Ekonomisk redovisning Yngaregården Livsmedel Ökade merkostnader Personal Investering SUMMA dec dec kr kr kr kr Antal ätande gäster i restaurangen: 2010: 3,3 pers/dag 2011: 7,3 pers/ dag Investering Användningsområde Kr Mosskopa För formning av färsbiff mm. 105 Menytavla Marknadsföring 381 Hamburgerpress För formning av färsbiff mm. 452 Installation, renvorering av Skala potatis 6010 potatisskalare Blästring skalskiva 2180 TOTALT: 9128 kr 22 (24)

23 Bilaga 6 Enkät boenden Hur tycker du att morötterna smakar? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Upplever du någon smakskillnad jämfört med för 2 månader sedan? Ja, det smakar bättre Ja, det smakar sämre Nej, ingen smakskillnad Hur tycker du att potatisen smakar? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Upplever du någon smakskillnad jämfört med för 2 månader sedan? Ja, det smakar bättre Ja, det smakar sämre Nej, ingen smakskillnad Hur tycker du att utseendet på potatisen är? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Hur tycker du att kaffet smakar? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Upplever du någon smakskillnad jämfört med för 2 månader sedan? Ja, det smakar bättre Ja, det smakar sämre Nej, ingen smakskillnad 23 (24)

24 Hur tycker du att havregrynen smakar? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Upplever du någon smakskillnad jämfört med för 2 månader sedan? Ja, bättre Ja, sämre Nej Hur tycker du att nötfärsen smakar? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Upplever du någon smakskillnad jämfört med för 2 månader sedan? Ja, bättre Ja, sämre Nej Hur är din matlust? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Hur är ditt helhetsintryck för den mat som serveras? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Hur är dina kunskaper om ekologiska livsmedel? Mycket bra Bra Mindre bra Inte alls bra Övriga kommentarer: 24 (24)

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark

Ekologisk och SMART mat. Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Ekologisk och SMART mat Hushållningssällskapet Väst Mats Alfredson, Anna Jiremark Regeringens aktionsplan 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor till år 2010 Miljömålsarbete 16 Nationella miljömål

Läs mer

Kostpolicy för Äldreomsorgen

Kostpolicy för Äldreomsorgen - KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-02-07 Kostpolicy för Äldreomsorgen u:\soc\socialförvaltning\ledningssystem\pia och karin\dokument, orginal\kost\kos_kostpolicy.doc Kils kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018 Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 1. Kostplanens roll i styrkedjan Servicenämnden har fått i uppdrag av Kommunfullmäktige att under 2015 göra en revidering av

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och brett ämne! Måltiderna är centrala

Läs mer

Sammanfattning En motion har inkommit till kommunsstyrelsen som remiterat vidare till äldreomsorgsnämnden för yttrande.

Sammanfattning En motion har inkommit till kommunsstyrelsen som remiterat vidare till äldreomsorgsnämnden för yttrande. 1 (3) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson2@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Angående deltagande i projekt för att höja kvaliteten på och minska klimatpåverkan på den offentliga maten

Läs mer

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum.

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi samlade ihop olika konventionella varor som brukar

Läs mer

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy.

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy. LIVSMEDELSPOLICY Beslutad i: KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-12-16 Ansvarig samt giltighetstid: Kommunledningskontoret, tillsvidare POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer

Läs mer

Ekomat i Malmö stad så funkar det

Ekomat i Malmö stad så funkar det Ekomat i Malmö stad så funkar det Det handlar om omsorg! Därför ska vi köpa ekologiskt och rättvisemärkt. Det handlar om omsorg om barnen, eftersom ekologiskt och rättvisemärkt bland mycket annat innebär

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 277 GÄLLER FRÅN OCH MED:2017-11-30 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Servicechef

Läs mer

Välj godare råvaror till ditt kök

Välj godare råvaror till ditt kök KRAV-CERTIFIERA DIN RESTAURANG Välj godare råvaror till ditt kök Receptet på godare mat VASA ALLÉ GÖTEBORG Restaurang Wasa Allé ligger mitt i Vasastaden i Göteborg. Här är ambitionsnivån skyhög, inte minst

Läs mer

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL. VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL. Informationscentrum för Ekologiska Produkter Informationsmaterial Kursverksamhet Studiebesök Rådgivning Marknadsutveckling

Läs mer

Kostenheten. Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY. Kost- och livsmedel

Kostenheten. Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY. Kost- och livsmedel Kostenheten Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY Kost- och livsmedel Kost- och livsmedel 2/5 Vision... 3 Maten och hälsan... 3 Maten och klimatet... 3 Maten och måltiden... 4 Maten och

Läs mer

LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY

LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY saffle.se Sammanfattning Livsmedels- och måltidspolicyn ska fungera som ett styrdokument och ett stöd för att kvalitetssäkra upphandling, inköp och måltider i kommunen. Varje

Läs mer

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Dnr KS-2011-256 Dpl 01 Postadress: Upphandlingsenhetn, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra Torggatan 26 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-186768 E-post: upphandling@karlstad.se

Läs mer

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 139 Dnr: KS 2012/360 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Livsmedel- och måltidspolicy

Livsmedel- och måltidspolicy Livsmedel- och måltidspolicy Förskola, skola och omsorg För Dalslandskommunerna samt Säffle kommun Antagen av Melleruds kommunfullmäktige 19 april 2017, 48 Inledning och syfte Livsmedels- och måltidspolicyn

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär

Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun. Världsvan & Hemkär Kost- och måltidspolicy för Mjölby kommun Världsvan & Hemkär Förord Vårt mål är att alla matgäster ska känna trygghet i att Mjölby kommun serverar god, vällagad och näringsrik kost i förskolan, skolan

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Ansvar... 3 3.1. Kostavdelningen... 3 3.2. Sektor utbildning...

Läs mer

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016

Kostpolicy Norrtälje kommun. Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 Kostpolicy Norrtälje kommun Antagen i fullmäktige den 20 juni 2016 1 Vår vision är att erbjuda goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas nära gästen och bidrar till hållbar utveckling. Inledning

Läs mer

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN BAKGRUND Den goda måltiden är riktlinjer för en god kvalitet på den mat och de måltider som erbjuds inom de verksamheter Dals-Eds kommun ansvarar för. Den goda måltiden

Läs mer

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur FÖRFATTNING 7.10 Antagen av kommunfullmäktige 7, 2017 Reviderad av kommunfullmäktige 99, 2019 Kostpolicy En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur 2019-02-15 KOSTPOLICY Om detta

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

Kostpolicy. Offentlig gastronomi i Leksands kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Kostpolicy. Offentlig gastronomi i Leksands kommun. Antagen av kommunfullmäktige Kostpolicy Offentlig gastronomi i Leksands kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-12 Innehåll 1. Inledning. 2 1.1 Inledning. 2 1.2 Mål. 2 1.3 Främja goda matvanor 2 1.4 Servera god, vällagad och säker

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige Reviderad

Författningssamling i Borlänge kommun. Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige Reviderad Författningssamling i Borlänge kommun Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige 2012-09-18 Reviderad 2016-02-09 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Kostpolicy Dokumenttyp Policy Omfattar Kommunen Dokumentägare

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Inspiration för matglädje Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Nyfiken på ekologisk mat?

Nyfiken på ekologisk mat? Nyfiken på ekologisk mat? Västra Götalandsregionen äter för miljön Det finns ett nationellt, och även regionalt, konsumtionsmål på 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor år 2010. Under 2008

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN Bilaga till kostpolicyn RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN NÄRING MÅLTIDEN Måltiderna ska vara utformade enligt de svenska näringsrekommendationerna för äldre. Måltidernas närings- och energiinnehåll är viktigt

Läs mer

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg Reviderad Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-10-26, 117 Diarienummer: 2015/215 10 För revidering ansvarar: Skol- och barnomsorgschefen och vård-

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Kostpolitiskt program - revideringar för år 2013

Kostpolitiskt program - revideringar för år 2013 SAMMANTRADESDATUM KALIXKOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sidan 12 av 78 174 Dnr 830/10-30 Kostpolitiskt program - revideringar för år 2013 Beslut beslutar revidera kostpolitiska programmet inför 2013 med nedan

Läs mer

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER 2017-04-03 MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER Underlag till förslag till samarbete mellan Vadstena, Ödeshögs och Boxholms kommuner gällande närproducerade livsmedel. Bakgrund Vadstena

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Kostpolicy. inom äldreomsorgen

Kostpolicy. inom äldreomsorgen Kostpolicy inom äldreomsorgen Alla matgäster, men även anhöriga, ska känna en trygghet i att det serveras välsmakande och näringsriktigt väl sammansatt kost inom Södertälje kommuns måltidsverksamheter.

Läs mer

STADSDELENS ÖSTERMALMS KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR 1

STADSDELENS ÖSTERMALMS KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR 1 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BARN OCH UNGDOM SID 1 (6) 2013-01-07 BILAGA TILL DNR:2012-634-1.1. pm STADSDELENS ÖSTERMALMS KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR 1 Bakgrund Ett angeläget område inom stadsdelens förskoleverksamhet

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Policy Beslutad av kommunfullmäktige, 104 Framtagen av kostcheferna Susanna Bengtsson och Jens Modéer Uppdaterad: Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Ett utskrivet exemplar är alltid en

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

Höstmatsedel Äldreomsorgen Särskilda boenden Lunchrestauranger

Höstmatsedel Äldreomsorgen Särskilda boenden Lunchrestauranger 0 Konsult- och serviceförvaltningen Höstmatsedel Äldreomsorgen Särskilda boenden restauranger Vecka 43 har vi en temavecka som vi kallar: EKOLOGISKA VECKAN V 42 49, 2012 Under vecka 43 kommer måltiderna

Läs mer

Livsmedels- och måltidspolicy

Livsmedels- och måltidspolicy Barn- och utbildningsförvaltningen Solveig Andersson solveig.andersson@saffle.se LIVSMEDELS- OCH MÅLTIDSPOLICY 2017-06-21 Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 89 1(6) Beteckning Ks 2017-000171 Livsmedels-

Läs mer

Motion om ekologisk och lokalt odlad mat

Motion om ekologisk och lokalt odlad mat SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2016-08-11., r;i.,., h..,:, I /._ \: =: L I, ~ l; ~ 5... ~:,., 1 ~ 20 (35) 112 Motion om ekologisk och lokalt odlad mat Dnr 2015/977 INLEDNING Erik

Läs mer

Kostpolicy Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Antagen KF Augusti- 2014

Kostpolicy Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Antagen KF Augusti- 2014 Kostpolicy Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun Antagen KF Augusti- 2014 Syfte & mål KP vara ett kommungemensamt styrdokument samt stöd och verktyg för förtroendevalda

Läs mer

Måltidspolicy. Nässjö kommun

Måltidspolicy. Nässjö kommun Måltidspolicy Nässjö kommun Nässjö kommun ska ge matgästerna matglädje genom väl smakande och näringsriktiga måltider i en trevlig måltidsmiljö där god service ges av kunnig och professionell personal.

Läs mer

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-10-06 FHN 2015.0034 Handläggare Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-06-17 97 planeringsförutsättningarna

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds god nylagad, varm, och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att den främjar både folkhälsa

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

Måltidspolicy. Fastställt: 2013-10-24 125. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen. Karlskrona kommun och dess bolag. Ersätter:

Måltidspolicy. Fastställt: 2013-10-24 125. Ansvar för revidering: kommunstyrelsen. Karlskrona kommun och dess bolag. Ersätter: Måltidspolicy Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2013-10-24 125 Ansvar för revidering: kommunstyrelsen Gäller för: Giltighetstid: Ersätter: Karlskrona kommun och dess bolag tills vidare Kostpolicy

Läs mer

Måltidspolicy. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Uppdateras före Dokumentansvarig: Kostchef

Måltidspolicy. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Uppdateras före Dokumentansvarig: Kostchef Fastställd av kommunfullmäktige 2018-04-23 24 Uppdateras före 2022-04-23 Dokumentansvarig: Kostchef 1 Syfte och bakgrund Grästorps kommun erbjuder matgästerna goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy

www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy www.hassleholm.se S Måltidspolicy Policy Sida 2 (6) Innehåll Inledning 3 Syfte 3 Gemensamt för kost och måltider 3 Kvalitet och utförande 4 Kunskap och kompetens 4 Miljö och hållbar utveckling 4 Måltider

Läs mer

Kostpolitiska riktlinjer

Kostpolitiska riktlinjer Kostpolitiska riktlinjer För alla nämnder och kommunala bolag inom Stadsbackenkoncernen med någon form av måltidsverksamhet. Fastställt av Kommunfullmäktige 2017-03-27 SUNDSVALLS KOMMUN 1 Måltider för

Läs mer

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby

Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby Styrdokument, program Stöd & Process/Specialistenheten 2014-10-28 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 910 88 KS/2010:321 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Reviderad av utbildningsnämnden: 2019-01-15 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2. Ansvar...

Läs mer

Visionen för maten i Kiruna kommun

Visionen för maten i Kiruna kommun Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Förslag till Kostpolicy för Trelleborgs kommun

Förslag till Kostpolicy för Trelleborgs kommun Servicenämnden 2013 / 30 1 (5) Datum 2013-03-12 Förslag till Kostpolicy för Trelleborgs kommun Vision Trelleborgs kommun ska erbjuda matgästerna lustfyllda måltider, lagade av bra råvaror som ger god hälsa

Läs mer

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Remiss av strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi- och internservice Sida 1 (5) 2018-09-27 Handläggare Carina Fromm Telefon: 08-50805178 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-10-18 Remiss av strategi

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG

KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG KOSTPOLICY FÖR VÅRD OCH OMSORG Inom Vård och omsorg ska mat och näring ses som en integrerad del av omvårdnaden. Alla matgäster ska känna sig trygga i att maten som serveras inom äldreomsorgen och LSS-verksamheten

Läs mer

SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN

SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN SAMVERKANS PROJEKT FRÄMJA HÄLSOSAMMA LEVNADSVANOR OCH FÖREBYGGA ÖVERVIKT OCH FETMA HOS FÖRSKOLEBARN Regionledningen Skåne har beviljat projektmedel för samverkansprojekt Främja hälsosamma levnadsvanor

Läs mer

framtidens mat i västerås

framtidens mat i västerås framtidens mat i västerås Västerås stad vill göra skillnad Framtidens mat ska främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn, ungdomar och äldre och med hänsyn till miljön och klimatet. En av mänsklighetens

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 F Framtaget av Anneli Tellmo Jung, chef för kommunal service i Sävsjö kommun 1 Innehållsförteckning 1. Inledning.3 2.

Läs mer

Social-och omsorgskontoret. Kostpolicy. äldreomsorgen. Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret

Social-och omsorgskontoret. Kostpolicy. äldreomsorgen. Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret Social-och omsorgskontoret Kostpolicy äldreomsorgen Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret Kostpolicy Kommunen har sin kostverksamhet inom skilda områden

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN 1(5) RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN Bakgrund I likhet med övrig restaurangverksamhet ska den kommunala måltidsverksamheten följa livsmedelslagstiftningen. Lagstiftningen fokuserar på aktörernas ansvar

Läs mer

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Läsanvisning I regeltexten nedan har strukturen och numreringen på reglerna ändrats för att bättre stämma överens med KRAVs skrivregler för

Läs mer

Restauranger och storhushåll

Restauranger och storhushåll Restauranger och storhushåll Socker Honung Mjölk Bröd Müsli Gurka Ägg Smör Du som är certifierad för restaurang och storhushåll ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

Framtidens mat i Västerås. Anders Jansson Kock och coach inom restaurangenheten Västerås Stad

Framtidens mat i Västerås. Anders Jansson Kock och coach inom restaurangenheten Västerås Stad Framtidens mat i Västerås Anders Jansson Kock och coach inom restaurangenheten Västerås Stad Från jord till Bord Bjurhovdaskolan 2011 I morotslandet Projektidé Skapa förutsättningar för en upphandling

Läs mer

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Kostpolicy för Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2017-10-23, 7:11 Dnr: KS 2015/0034 Kommentar: Ersätter tidigare Kostpolicy antagen 2009-06-15, 76 Kostpolicy

Läs mer

MÅLTIDSPOLICY. Med målsättningen att bli den bästa måltidskommunen

MÅLTIDSPOLICY. Med målsättningen att bli den bästa måltidskommunen MÅLTIDSPOLICY Med målsättningen att bli den bästa måltidskommunen Varför en måltidspolicy? Foto: Mats Roslund Lisa Larsson Grafisk formgivning: Lisa Larsson Kommunikationsenheten April 2015 Måltidspolicyn

Läs mer

Orkla Matbarometer Jeanette Bergquist

Orkla Matbarometer Jeanette Bergquist Orkla Matbarometer 2016 Jeanette Bergquist Hälften av befolkningen i de nordiska länderna är överviktiga Finländarna har den största andelen personer med högt BMI Det är män och personer i medelåldern

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 329 Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 329 Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 329 165 Dnr KS 2016-30 Antagande av Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun Bakgrund och sammanfattning Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde den 22 februari 2010, 36, Mat- och

Läs mer

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Bild från Kållekärrs förskola Matkonst Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2016-12-07 49 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

Kostpolicy för Ånge kommun

Kostpolicy för Ånge kommun Kostpolicy för Ånge kommun Dokumentansvarig: Tekniska förvaltningen Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2018-11-26, 129 Diarienummer: KS 14/231 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Måltidspolicy för Västerås stad

Måltidspolicy för Västerås stad Diarienr 2011/239-KS Måltidspolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 februari 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för

Läs mer

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun. Källor

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun. Källor Källor Ronneby kostpolicy: ronneby.se Ät S.M.A.R.T.-modellen: folkhalsoguiden.se Livsmedelsverket och Nordiska näringsrekommendationer: livsmedelsverket.se Måltiden som vi vill ha den i Ronneby kommun

Läs mer

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun Måltiden som vi vill ha den i Ronneby kommun Välkommen Ronneby kommun är unik som satsar stort på mat och måltider. Mat är viktigt på många sätt och ett område som väcker både känslor och diskussioner.

Läs mer

Sibylle Mendes. Criadora Consult. Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013

Sibylle Mendes. Criadora Consult. Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013 . Sibylle Mendes Criadora Consult Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013 Goda exempel De goda exemplen finns, men de har krävt en hel del extra arbete av såväl kostchefer som upphandlare. Vadstena,

Läs mer

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2015-10-14, 164 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-08-24, 107 (2015-278) Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT

MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT MÄRKNINGAR SOM GÖR DET LÄTTARE ATT VÄLJA RÄTT För dig som bryr dig om schysst produktion Axfood bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige. Anders Strålman, vd Axfood AB Vår

Läs mer

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life Måltidspolicy Kommunfullmäktige 2014-06-16 79 A different Kinda life Förord Maten och måltiden är mycket viktig i allas våra liv. Maten skapar engagemang. Måltiden är något att samlas kring, en naturlig

Läs mer

Riktlinjer för kost i förskola och skola

Riktlinjer för kost i förskola och skola Tjänsteskrivelse 2018-03-07 Handläggare Camilla Alvesborg Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0293 Utbildningsnämnden Riktlinjer för kost i förskola och skola Förslag till beslut Redovisning

Läs mer

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla!

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-21 161 Måltidspolicy Vision Eksjö kommun - Småland

Läs mer

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Kostpolicy - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Antagen Kommunfullmäktige 2008-08-18 134 Reviderad Kommunfullmäktige 2012-12-10

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum 307 113 Dnr KS 2016-30 Mat- och måltidspolicy för Nybro kommun Bakgrund och sammanfattning Kommunfullmäktige i Nybro kommun fastställde den 22 februari 2010, 36, Mat- och måltidspolicy

Läs mer

Svar på remiss - Motion om hållbar kost

Svar på remiss - Motion om hållbar kost Torshälla stads nämnd 2017-04-06 Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2017:26 Annette Johansson 016-710 70 28 1 (1) Torshälla stads nämnd Svar på remiss - Motion om hållbar kost Förslag

Läs mer

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring Kvalitetsmåltider Alla matgäster ska uppleva en trygghet i att maten som serveras i Marks kommun är god, näringsrik, väl sammansatt och säker avseende specialkoster och livsmedelshygien. Syfte Syftet med

Läs mer

Regional rapport. Fokus Matglädje. Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012

Regional rapport. Fokus Matglädje. Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012 Regional rapport Fokus Matglädje Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012 Fotograf: Bengtsson Regional projektledare Ellinor Moberg, matkonsult Hushållningssällskapet, Uppsala 1 Innehållsförteckning Sidan

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer