Aktivitetsrapport från Aktivitet 3 Digitala Leveranser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktivitetsrapport från Aktivitet 3 Digitala Leveranser 2005 2005-12-04"

Transkript

1 Aktivitetsrapport från Aktivitet 3 Digitala Leveranser Arkivering, Långtidslagring I dokumentet Aktivitetsplan för Projekt Digitala Leveranser, daterat , framgår det att aktivitetens uppdrag är att belysa ett par frågor inom området arkivering och långtidslagring av digitalt material. Arbetsuppgifterna består i två uppdrag och det första är enligt följande: Ett XML-schema för tekniska metadata nödvändiga för långtidsarkivering bör fastställas. Respektive XML-scheman för olika nivåer skall kunna användas som krav/rekommendationer för e-leveranser. Deluppgift två består i följande: Ett formatregister bör skapas. En prototyp till ett formatregister har arbetats fram inom SVEP-projektet och kan börja testas. Aktivitetsgrupp Den grupp som formerats för aktiviteten består av Eva Meszaros, Allan Arvidsson och Bengt Neiss. Alla arbetar på DoIT. Tolkning av uppdragen Gruppen har tolkat uppdragen enligt följande: 1. Ett XML-schema för teknisk metadata ska arbetas fram. XML-schemat ska användas för teknisk metadata som ska följa e-leveranser av material till Kungliga biblioteket (KB) och ska vara anpassat för denna verksamhet. 2. Ett formatregister bör skapas. Gruppen har gjort bedömningen att målsättningen är följande: Enkel kravspecifikation för formatregistrets användning, bedömning av de externa formatregister som finns, samt framtagning av vilka element som bör ingå i ett formatregister. Arbetetsgång Arbetet med dessa frågor har lagts upp enligt modellen arbetsmöten hemarbete, dvs utredande arbete mellan avstämningsmöten. Gruppen har hitintills haft fyra stycken arbetsmöten. Arbetsgång och Resultat Arbetet med XML-schemat har kommit en bit på vägen mot ett slutgiltigt förslag. Arbetet har delats upp i ett antal olika etapper enligt följande modell: - Undersöka lämpliga standarder - Schema för ett specifikt filformat - Generalisering av schema Gruppen har tittat på METS, EAD, PREMIS, samt ett antal dokument som är framtagna av The Research Libraries Group (RLG). Gruppens bedömning är att PREMIS är den standard som bäst lämpad för våra ändamål. Efter denna utvärdering har arbetet gått in i en fas där gruppen tittar på ett enskilt format PDF och ser vilka metadata som är önskvärda att registrera för detta format och vilka metadata som är möjliga att extrahera mha programvara 1(13)

2 direkt ur PDF-filen. Gruppens arbete befinner sig i dagsläget i denna fas, samt att uppbyggnaden av XML-schemat har påbörjats. Termer och begrepp I rapporten används några olika termer och begrepp som bör definieras. Med Digitalt objekt avses varje enskild fil som lagras i ett digitalt arkiv. Varje digitalt objekt får också teknisk metadata kopplad till sig. Termen Publikation används för att beteckna ett helt dokument, t.ex. en e-bok i sin helhet. Detta dokument kan bestå av enskilda filer t.ex. pdf, eller vara sammansatta av flera filer t.ex. html-baserade dokument. Till varje publikation kopplas beskrivande metadata. Termen Paket används för att beskriva det material som levereras till arkivet. Materialet består oftast av en packad fil bestående av en publikation tillsammans med beskrivande metadata. Bevarandemetadata i ett digitalt arkiv Med bevarandemetadata avses här de metadata som behövs för att följa ett dokuments eventuella förändringar in i framtiden. Det förutsetts att ett dokument är en enskild datafil eller en samling av datafiler. Vad som kan behövas för eventuella programvaror behandlas ej. Termen bevarandemetadata omfattar tekniska, administrativa och strukturella metadata. Tekniska metadata Tekniska metadata bör delas upp i en generell del och en formatspecifik del. Det finns tekniska metadata som är gemensamma för alla format men det kommer också att finnas skillnader mellan olika format, där det är önskvärt att spara metadata som är specifika för respektive format. De generella metadata som arbetsgruppen anser bör genereras och lagras för inkommet material är följande: Storlek Det digitala objektets storlek i bytes. Format Typ av filformat Version Den version som filformatet följer. Kontrollsumma Värdet av kontrollsummeberäkning av det digitala objektet Algoritm för kontrollsumma Vilken typ av checksumma som har beräknats Filnamn Filens originalnamn (vid eventuellt byte av filnamn i digitalt arkiv) ArkivID Det digitala objektets unika identitet i arkivet Detta är de grundläggande tekniska metadata som bör genereras för varje enskilt digitalt objekt. Utöver dessa finns ett antal andra typer av teknisk metadata som bör sparas i ett digitalt arkiv, men som inte är direkt relaterade till de enskilda digitala objekten. Bland dessa kan nämnas metadata om den tekniska miljö som krävs för att visa en given fils innehåll. Formatspecifika tekniska metadata bör upprättas efterhand som olika format blir aktuella. Arbetgruppen kommer att titta på vilka formatspecifika metadata som är aktuella för pdf- 2(13)

3 formatet. För att illustrera skillnaden mellan olika format kan man ta exemplet talböcker. Om det skulle bli aktuellt att talböcker levereras till KB, i t.ex. mp3-format, kommer det att vara intressant att generera teknisk metadata med uppgifter om bitrate, tiden på ljudklippet etc. Administrativa metadata Med administrativa metadata avses de metadata som innehåller historik, säkerhetsuppgifter, etc. Den typ av metadata som behövs i ett digitalt arkiv berör i huvudsak uppgifter för om migrering av data, samt uppgifter om när de digitala objekten ska bli tillgängliga och för vem. I ett digitalt arkiv kommer migrering av data att förekomma. Det förutsetts ske på ett sådant sätt så att de originalfiler som finns alltid kommer att finnas kvar och att olika migreringar kan ske från originalfilen. De administrativa metadata som arbetsgruppen anser bör lagras för inkommet och konverterat material är följande: Migreringsblock Ett metadatablock som innehåller uppgifter om genomförd migrering av data. Migreringsblocket ska innehålla information om Referens till originalfil, datum då migrering genomfördes, vilken programvara som använts och vem som varit ansvarig för migreringen. Accessdatum Datum då ett digitalt objekt är fritt att visa. Detta förutsätter att leverantör bifogar denna information vid leverans, alternativt att krav ställs vid digitalisering. Intellectual Property Rights Ett block med metadata som innehåller information om copyright o.d. Rättigheter till metadata och digitala objekt Ett block innehållande rättigheter för tillgång till digitala objekt, samt rättigheter att ändra metadata Anmärkningsfält Ett anmärkningsfält för övrig information som kan vara av intresse Strukturella metadata Strukturella metadata är viktiga då en publikation består av flera digitala objekt. Strukturella metadata beskriver olika digitala objekts inbördes relation. De strukturella metadata som arbetsgruppen anser bör lagras för inkommet och konverterat material är följande: Relation Ett block av metadata som beskriver olika digitala objekts inbördes relation till varandra. 3(13)

4 Formatregister Ett format register har flera olika möjliga användningsområden. Här nedan följer några olika exempel på användningsområden: - Identifiera det digitala objektets format - Validera om ett digitalt objekt är det format det utger sig för att vara - Stöd vid konvertering mellan olika filformat - Sök viktiga egenskaper för specifika filformat - Riskhantering är formatet på väg att försvinna - Information om hur olika format ska renderas Arbetsgruppen ser ett formatregister som en stödfunktion för det digitala arkivet. Ett formatregister för KB bör innehålla följande: - allmän information om specifika filformat - teknisk information om hur ett filformat är uppbyggt så att man i framtiden kan tillgängliggöra innehållet i de enskilda filformaten - information om vilka programvaror som kan användas för att se en enskild fils innehåll - information om i vilken miljö de olika programvarorna ska köras i och vilka tekniska krav de ställer - Larmfunktion för kontroll av olika filformats status över tid - Rekommendationer för och beskrivningar av lämpliga verktyg för migrering av olika filformat Vid införandet av ett formatregister är det viktigt att den designas på ett sådant sätt att den kan stödja de automatiska processer som finns i ett digitalt arkiv. Informationen om format behövs bara i registret. Däremot behövs information om vilket format en fil har för varje digitalt objekt. 4(13)

5 Exempel Exempel 1 - PDF-format <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <object> <linkingintellectualentityidentifier> <linkingintellectualentityidentifiertype>url</linkingintellectualentityidentifiertype> <linkingintellectualentityidentifiervalue>websok.libris.kb.se/websearch/showrecord?searchid=4670 [URL of the MARC record describing the document]</linkingintellectualentityidentifiervalue> </linkingintellectualentityidentifier> <linkingpermissionstatementidentifier> <linkingpermissionsatementidentifiertype/> <linkingpermissionsatementidentifier/> </linkingpermissionstatementidentifier> <objectidentifier> <objectidentifiertype>isbn</objectidentifiertype> <objectidentifiervalue>isbn </objectidentifiervalue> </objectidentifier> <preservationlevel>0</preservationlevel> <objectcategory>fil</objectcategory> <objectcharacteristics> <compositionlevel>0</compositionlevel> <size>5677</size> <fixity> <messagedigestalgoritm>md5</messagedigestalgoritm> <messagedigest> hfgsdhfhfgdfddfs jjjhg97gn</messagedigest> <messagedigestoriginator>elib</messagedigestoriginator> </fixity> <format> <formatdesignation> <formatname>pdf</formatname> <formatversion>1.4</formatversion> <formatregistry> <formatregistryname/> <formatregistrykey/> <formatregistryvalue/> </formatregistry> </formatdesignation> </format> <signifikantproperties/> <inhibitors> <inhibitorstype/> <inhibitortarget/> <inhibitorkey/> </inhibitors> </objectcharacteristics> <creatingapplication> <creatingapplicationname>adobe Acrobat</creatingApplicationName> <creatingapplicationversion>5.0</creatingapplicationversion> <datecreatedbyapplication> </datecreatedbyapplication> </creatingapplication> <originalname/> <storage> <contentlocation> <contenlocationtype>kb</contenlocationtype> <contenlocationvalue>kb/arkiv/kb </contenlocationvalue> <storagemedium>dlt cartridge IV</storageMedium> </contentlocation> </storage> 5(13)

6 <enviroment> <enviromentcharacteristic>kännt att fungerar</enviromentcharacteristic> <enviromentpurpose></enviromentpurpose> <enviromentnote/> <dependency> <dependencyname/> <dependencyidentifier> <dependencyidentifiertype/> <dependencyidentifiervalue/> </dependencyidentifier> </dependency> <software> <swname>adobe Acrobat Reader</swName> <swversion>6.1</swversion> <swtype>renderer</swtype> <swotherinformation/> <swdependency>windows NT</swDependency> <swdependency>mozilla Firefox 1.0</swDependency> </software> <hardware> <hwname>intel Pentium II</hwName> <hwtype>processor</hwtype> <hwotherinformation/> </hardware> </enviroment> <signatureinformation> <signatureinformationencoding/> <signer/> <signaturemethod/> <signaturevalue/> <signaturevaiditaionsrules/> <signatireproperties/> <keyinformation> <keytype/> <keyvalue/> <keyverificationinformation/> </keyinformation> </signatureinformation> <relationship> <relationshiptype>l</relationshiptype> <relationshipsubtype/> <relatedobjectidentification> <relatedobjectidentifiertype/> <relatedobjectidentifiervalue/> <relatedobjectsequence/> <relatedevenidentifiertype/> <relatedeventidentifiervalue/> <relatedeventsequence/> </relatedobjectidentification> </relationship> <permissionstatement> <permissionstatementidentifier> <permissionstaementidentifiertype/> <permissionstatementidentifiervalue/> </permissionstatementidentifier> <linkingobject/> <grantingagrrement> <grantingagreementidentification/> <grantingagreementinformation/> <act/> 6(13)

7 <restriction>tillgängligt lokalt på KB</restriction> <termofgrantstartdatde> </termofgrantstartdatde> <termofgrantenddate>9999</termofgrantenddate> <permissionnote/> </grantingagrrement> </permissionstatement> </object> 7(13)

8 Exempel 2 - TIFF-format <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <object> <linkingintellectualentityidentifier> <linkingintellectualentityidentifiertype>url</linkingintellectualentityidentifiertype> <linkingintellectualentityidentifiervalue>websok.libris.kb.se/websearch/showrecord?searchid=4670 [URL of the MARC record describing the document]</linkingintellectualentityidentifiervalue> </linkingintellectualentityidentifier> <linkingpermissionstatementidentifier> <linkingpermissionsatementidentifiertype/> <linkingpermissionsatementidentifier/> </linkingpermissionstatementidentifier> <objectidentifier> <objectidentifiertype>urn</objectidentifiertype> <objectidentifiervalue>urn:nbn:se:kb:bilder </objectidentifiervalue> </objectidentifier> <preservationlevel></preservationlevel> <objectcategory>fil</objectcategory> <objectcharacteristics> <compositionlevel>0</compositionlevel> <size> </size> <fixity> <messagedigestalgoritm>md5</messagedigestalgoritm> <messagedigest>7678ggvvfdfd </messagedigest> <messagedigestoriginator>refo</messagedigestoriginator> </fixity> <format> <formatdesignation> <formatname>tif</formatname> <formatversion>6.0</formatversion> <formatregistry> <formatregistryname/> <formatregistrykey/> <formatregistryvalue/> </formatregistry> </formatdesignation> </format> <signifikantproperties>color Accuracy (Adobe RGB 1998)</signifikantProperties> <inhibitors> <inhibitorstype/> <inhibitortarget/> <inhibitorkey/> </inhibitors> </objectcharacteristics> <creatingapplication> <creatingapplicationname>scanxact</creatingapplicationname> <creatingapplicationversion>ii</creatingapplicationversion> <datecreatedbyapplication> </datecreatedbyapplication> <creatingapplicationname>adobe Photoshop</creatingApplicationName> <creatingapplicationversion>6.0</creatingapplicationversion> <datecreatedbyapplication> </datecreatedbyapplication> </creatingapplication> <originalname>2001pr3_10</originalname> <storage> <contentlocation> <contenlocationtype>filnamn</contenlocationtype> <contenlocationvalue>affischbild.tif</contenlocationvalue> <storagemedium>dlt cartridge IV</storageMedium> </contentlocation> 8(13)

9 </storage> <enviroment> <enviromentcharacteristic>känt att fungerar</enviromentcharacteristic> <enviromentpurpose>sökning, rendering, lägga till metadata</enviromentpurpose> <enviromentnote/> <dependency> <dependencyname/> <dependencyidentifier> <dependencyidentifiertype/> <dependencyidentifiervalue/> </dependencyidentifier> </dependency> <software> <swname>artesia TEAMS</swName> <swversion>5.1</swversion> <swtype>digital Asset Management</swType> <swotherinformation/> <swdependency>imagealchemy</swdependency> <swdependency>oracle 9i</swDependency> <swname>sun Solaris</swName> <swversion>9</swversion> <swtype>operating System</swType> <swotherinformation/> </software> <hardware> <hwname>sunfire</hwname> <hwtype>cpu</hwtype> <hwotherinformation>v series</hwotherinformation> </hardware> </enviroment> <signatureinformation> <signatureinformationencoding/> <signer/> <signaturemethod/> <signaturevalue/> <signaturevaiditaionsrules/> <signatireproperties/> <keyinformation> <keytype/> <keyvalue/> <keyverificationinformation/> </keyinformation> </signatureinformation> <relationship> <relationshiptype>local</relationshiptype> <relationshipsubtype>har metadata</relationshipsubtype> <relatedobjectidentification> <relatedobjectidentifiertype/> <relatedobjectidentifiervalue/> <relatedobjectsequence/> <relatedevenidentifiertype/> <relatedeventidentifiervalue/> <relatedeventsequence/> </relatedobjectidentification> </relationship> <permissionstatement> <permissionstatementidentifier> <permissionstaementidentifiertype/> <permissionstatementidentifiervalue/> </permissionstatementidentifier> 9(13)

10 <linkingobject/> <grantingagrrement> <grantingagreementidentification/> <grantingagreementinformation/> <act>replikera, migrera, använda, presentara</act>/> <restriction>ingen</restriction> <termofgrantstartdatde>0000</termofgrantstartdatde> <termofgrantenddate>9999</termofgrantenddate> <permissionnote/> </grantingagrrement> </permissionstatement> </object> 10(13)

11 Exempel 3 - TAR-format <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <object> <objectidentifier> <objectidentifiertype>urn</objectidentifiertype> <objectidentifiervalue>urn:nbn:se:kb:arkiv:tidning </objectidentifiervalue> </objectidentifier> <preservationlevel>full</preservationlevel> <objectcategory>fil</objectcategory> <objectcharacteristics> <compositionlevel>0</compositionlevel> <size>567897</size> <fixity> <messagedigestalgoritm>md5</messagedigestalgoritm> <messagedigest> jh78bafhfgdfddfs jjjhg97gn</messagedigest> <messagedigestoriginator>tidning</messagedigestoriginator> </fixity> <format> <formatdesignation> <formatname>.tar</formatname> <formatversion>1.0</formatversion> <formatregistry> <formatregistryname>format Register</formatRegistryName> <formatregistrykey>tar</formatregistrykey> <formatregistryvalue>basic</formatregistryvalue> </formatregistry> </formatdesignation> </format> <signifikantproperties/> <inhibitors> <inhibitorstype/> <inhibitortarget/> <inhibitorkey/> </inhibitors> </objectcharacteristics> <creatingapplication> <creatingapplicationname>adobe Acrobat</creatingApplicationName> <creatingapplicationversion>5.0</creatingapplicationversion> <datecreatedbyapplication> </datecreatedbyapplication> </creatingapplication> <originalname/> <storage> <contentlocation> <contenlocationtype>sökväg</contenlocationtype> <contenlocationvalue> <storagemedium>server</storagemedium> </contentlocation> </storage> <enviroment> <enviromentcharacteristic>kännt att fungerar</enviromentcharacteristic> <enviromentpurpose></enviromentpurpose> <enviromentnote/> <dependency> <dependencyname>do metafil</dependencyname> <dependencyidentifier> <dependencyidentifiertype>cat/tidning/kb rec</dependencyidentifiertype> 11(13)

12 <dependencyidentifiervalue/> </dependencyidentifier> </dependency> <software> <swname>mediasphere</swname> <swversion>1.4b9</swversion> <swtype>renderer</swtype> <swotherinformation/> <swname>unix</swname> <swversion></swversion> <swtype>operating system</swtype> <swotherinformation/> </software> <hardware> <hwname></hwname> <hwtype></hwtype> <hwotherinformation/> </hardware> </enviroment> <signatureinformation> <signatureinformationencoding>ingen</signatureinformationencoding> <signaturemethod/> <signaturevalue/> <signaturevaiditaionsrules/> <signatireproperties/> <keyinformation> <keytype/> <keyvalue/> <keyverificationinformation/> </keyinformation> </signatureinformation> <relationship> <relationshiptype>struktural</relationshiptype> <relationshipsubtype>har del</relationshipsubtype> <relatedobjectidentification> <relatedobjectidentifiertype>urn:nbn:se:kb:arkiv:tidning </relatedObjectIdentifierType>/> <relatedobjectidentifiervalue>/arkiv/tidning/urn:nbn:se:kb:arkiv:tidning </relatedObjectIdentifierValue>/> <relatedobjectsequence>2</relatedobjectsequence> <relatedevenidentifiertype/> <relatedeventidentifiervalue/> <relatedeventsequence/> </relatedobjectidentification> </relationship> <permissionstatement> <permissionstatementidentifier> <permissionstaementidentifiertype/> <permissionstatementidentifiervalue/> </permissionstatementidentifier> <linkingobject/> <linkingeventidentifier> <linkingeventidentifiertype>urn:nbn</linkingeventidentifiertype> <linkingeventidentifiervalue>54780</linkingeventidentifiervalue> </linkingeventidentifier> <linkingintellectualentityidentifier> <linkingintellectualentityidentifiertype>tidning Online</linkingIntellectualEntityIdentifierType> <linkingintellectualentityidentifiervalue>tidning99/ </linkingintellectualentityidentifiervalue> 12(13)

13 </linkingintellectualentityidentifier> <linkingpermissionstatementidentifier> <linkingpermissionstatementidentifiertype></linkingpermissionstatementidentifiertype> <linkingpermissionstatementidentifiervalue></linkingpermissionstatementidentifiervalue> </linkingpermissionstatementidentifier> <grantingagrrement> <grantingagreementidentification/> <grantingagreementinformation/> <act/> <restriction>tillgängligt lokalt på KB</restriction> <termofgrantstartdatde> </termofgrantstartdatde> <termofgrantenddate>9999</termofgrantenddate> <permissionnote/> </grantingagrrement> </permissionstatement> </object> 13(13)

Metadata i e-pliktleveranser

Metadata i e-pliktleveranser ANTAL SIDOR 1(10) Metadata i e-pliktleveranser Referens till det här dokumentet: http://www.kb.se/namespace/digark/metadataintro/v1/ ANTAL SIDOR 2(10) 1. Inledning Detta dokument vänder sig till leverantörer

Läs mer

Delrapport DP3. FGS för paketstruktur för e-arkiv Bilaga 1 METS

Delrapport DP3. FGS för paketstruktur för e-arkiv Bilaga 1 METS Delrapport DP3 FGS för paketstruktur för e-arkiv Bilaga 1 METS Karin Bredenberg & Mats Berggren IT/SoU 010-476 71 23 2013-01-14 2.0 1(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BILAGA 1: METS...3 1.1 INTRODUKTION...3

Läs mer

METADATASTANDARDER EN ORIENTERING

METADATASTANDARDER EN ORIENTERING METADATASTANDARDER EN ORIENTERING FREDRIK SAMSON 29 NOVEMBER 2016 Innehåll Översikt över standarder som hanterar metadata Hur förhåller sig standarderna till varandra Praktiska erfarenheter 2 Standarder

Läs mer

Introduktion till metadata i leveranser av elektroniska dokument till KB

Introduktion till metadata i leveranser av elektroniska dokument till KB Datum 2013-03-18 Version 2.0 Dnr Introduktion till metadata i leveranser av elektroniska dokument till KB Referens till detta dokument: http://www.kb.se/namespace/digark/deliveryspecification/metadataintro/

Läs mer

Delrapport DP3. FGS för paketstruktur för e-arkiv Bilaga 2 PREMIS

Delrapport DP3. FGS för paketstruktur för e-arkiv Bilaga 2 PREMIS Delrapport DP3 FGS för paketstruktur för e-arkiv Bilaga 2 PREMIS Karin Bredenberg & Mats Berggren IT/SoU 010-476 71 23 2013-01-14 2.0 1(4) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BILAGA 2: PREMIS...3 1.1 INTRODUKTION...3

Läs mer

Digital arkivering i Örebro kommun - riktlinjer

Digital arkivering i Örebro kommun - riktlinjer Digital arkivering i Örebro kommun - riktlinjer Antagna av kommunstyrelsen den 5 mars 2002. Dessa riktlinjer gäller alla typer av digital information, t.ex. databaser, dokument, bilder, kartor och ritningar.

Läs mer

Förvaltningsgemensam specifikation för leverans av enstaka publikationer till Kungliga biblioteket (FGS-PUBL)

Förvaltningsgemensam specifikation för leverans av enstaka publikationer till Kungliga biblioteket (FGS-PUBL) Datum: 2016-02-17 Version 1.2 Förvaltningsgemensam specifikation för leverans av enstaka publikationer till Kungliga biblioteket (FGS-PUBL) Referens till det här dokumentet: http://www.kb.se/namespace/digark/deliveryspecification/deposit/fgs-publ/

Läs mer

ESSArch vid Riksarkivet i Sverige

ESSArch vid Riksarkivet i Sverige NorDig 2014 2014-06-03 ESSArch vid i Sverige Mats Berggren / 1 ESSArch vid i Sverige s digitala bevarande - bakgrund RADAR och ESSArch Erfarenheter och planer 2 1 ESSArch vid i Sverige s digitala bevarande

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

Dokumenttyp Checklista för digital arkivering Projekt Elektroniskt bevarande, Etapp 2

Dokumenttyp Checklista för digital arkivering Projekt Elektroniskt bevarande, Etapp 2 1 (8) CHECKLISTA FÖR DIGITAL ARKIVERING Bilaga 5 Thomas Lindkvist, Mariestad Pelle Gertow, Trollhättan Marie Skarin, Uddevalla Jan Christer Wahlbäck, Mariestad Monica Eriksson, Norrköping Caspar Almalander,

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer

Förvaltningsgemensamma specifikationer Förvaltningsgemensamma specifikationer Elias Caselunghe 2016-10-07 Var finns informationen? Hur lagras informationen? Vem ansvarar för informationen? Vilken information ska bevaras och gallras? Vart

Läs mer

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac Senast uppdaterad 2016-06-01 Biblioteket Skapa och redigera pdf-filer Vid elektronisk publicering av avhandlingar och studentarbeten (examensarbeten) ska du använda filformatet PDF (Portable Document Format).

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för överlämnande till digital långtidsarkivering

Tillämpningsanvisningar för överlämnande till digital långtidsarkivering 1 (7) Tillämpningsanvisningar E-Lin projektet 2015-06-18 Tillämpningsanvisningar för överlämnande till digital långtidsarkivering Upprättad: 2015-06-12 Reviderad: Fastställt av Styrgrupp för E-Linprojektet

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

VAPA-Service - Finska arkivverkets service för elektronisk förvaring

VAPA-Service - Finska arkivverkets service för elektronisk förvaring VAPA-Service - Finska arkivverkets service för elektronisk förvaring 3.6.2014 Mikko Eräkaski, utvecklingschef Riksarkivet Utgångspunkterna: FEL: Elektronisk arkivering RÄTT: Elektroniskt förvaring som

Läs mer

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Digital arkivering och historiklagring 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Generella principer för arkivering Informationsbärare: Analogt (papper) Digitalt (ettor och nollor på t ex ett

Läs mer

Förändringar i VV publ 2003:54, version 1.1 vs 1.0

Förändringar i VV publ 2003:54, version 1.1 vs 1.0 Förändringar i VV publ 2003:54, version 1.1 vs 1.0 Innehåll (förteckning) Dokumentbeteckning kallas åter Handlingsbeteckning. Nytt appendix I för handlingsbeteckningar 1+1+1 tkn. Appendix I byter till

Läs mer

Riktlinjer för digital arkivering. Riktlinjerna gäller för hela den kommunala förvaltningen och kommunala bolag.

Riktlinjer för digital arkivering. Riktlinjerna gäller för hela den kommunala förvaltningen och kommunala bolag. Riktlinje 2015-06-24 Riktlinjer för digital arkivering KS-2015/0813 003 Antagen av Kommunstyrelsen den 2 september 2015. Riktlinjerna gäller för hela den kommunala förvaltningen och kommunala bolag. Syftet

Läs mer

Paketstruktur. Karin Bredenberg / 2008-12-10

Paketstruktur. Karin Bredenberg / 2008-12-10 Paketstruktur Karin Bredenberg / 2008-12-10 XML som teknik extensible Markup Language, XML, är ett universellt och utbyggbart märkspråk och en förenklad efterträdare till SGML. XML blev en W3C-rekommendation

Läs mer

ADDML vid Riksarkivet i Sverige

ADDML vid Riksarkivet i Sverige NorDig 2014 2014-06-03 ADDML vid Riksarkivet i Sverige Mats Berggren / Riksarkivet 1 ADDML vid Riksarkivet i Sverige Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Bevarande av databaser Erfarenheter av

Läs mer

Riktlinjer för digital slutarkivering

Riktlinjer för digital slutarkivering Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av (datum och ) Kommunstyrelsen (2013-06-05 107 ) Giltig fr.o.m. 2013-06-05 Dokumentansvarig Arkivföreståndare, Kommunledningsförvaltningen Gäller för Alla kommunens verksamheter

Läs mer

Bevarande av digitala allmänna handlingar

Bevarande av digitala allmänna handlingar www.hassleholm.se S Bevarande av digitala allmänna handlingar Riktlinjer Innehåll Inledning 3 Ansvarsfördelning 3 Bevarande av digitala allmänna handlingar 4 Åtgärder för bevarande av digital information

Läs mer

Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun

Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun 1 (8) E-Lin projektet 2014-06-05 Riktlinjer Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Ansvar... 4 Systemupphandling... 4 Gallring... 5 Informationssäkerhet...

Läs mer

Nordisk El-Arkivseminar Island 25-27 maj 2011. Svensk SIP och AIP Mats Berggren, Riksarkivet

Nordisk El-Arkivseminar Island 25-27 maj 2011. Svensk SIP och AIP Mats Berggren, Riksarkivet Nordisk El-Arkivseminar Island 25-27 maj 2011 Svensk SIP och AIP Mats Berggren, Riksarkivet Förstudie om E-Arkiv och E-Diarium Förvaltningsgemensamma specifikationer Syftet med förvaltningsgemensamma specifikationer

Läs mer

E-pliktleverans via RSS-feeds

E-pliktleverans via RSS-feeds E-pliktleverans via RSS-feeds Referens till detta dokument: http://www.kb.se/namespace/digark/deliveryspecification/deposit/rssfeeds/ 1 Ändringshistorik a element måste nu först komma i given ordning (anpassning

Läs mer

Förvaltning av FGS:er

Förvaltning av FGS:er Förvaltning av FGS:er Karin Bredenberg 2015-10-01 Vad har hänt? 2 FGS:erna underlättar informationsförsörjningen Vid informationsutbyte mellan olika verksamhetssystem Vid upphandling av system Vid överföring

Läs mer

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM)

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Innehållsförteckning 1. INLEDNING...1 2. SKAPA NYA OBJEKT...1 3. OBJEKTLISTA...2 4. FORMULÄR...3 4.1 Objektinformation...3

Läs mer

Hantera informationspaket i system för bevarande

Hantera informationspaket i system för bevarande Kompetensutveckling har erbjudits deltagare inom projektet Elektroniskt bevarande i form av en kurs i XML. Kursen har genomförts av Riksarkivet och haft en praktisk inriktning. Ett 10-tal personer deltog

Läs mer

Pass 3: Metadata. Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online

Pass 3: Metadata. Svensk nationell datatjänst, SND BAS Online Pass 3: Metadata Funktioner hos metadata Den här presentationen kommer att ta upp olika funktioner som metadata kan ha. Jag kommer också visa att det finns olika typer av metadata beroende på vilken funktion

Läs mer

Titel: TAM-Arkiv Arkivhandbok Datum: 2014-09-26 Version: 1.0. TAM-Arkiv Arkivhandbok

Titel: TAM-Arkiv Arkivhandbok Datum: 2014-09-26 Version: 1.0. TAM-Arkiv Arkivhandbok Titel: TAM-Arkiv Arkivhandbok Datum: 2014-09-26 Version: 1.0 TAM-Arkiv Arkivhandbok TAM-Arkiv Arkivhandbok. Allmänna råd om arkivering INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänna råd om arkivering... 2 Hos medlemmen...2

Läs mer

Tidformat Tid anges enligt formatet yyyy-mm-ddthh:mm:ss Där plustiden är tidstillägg i förhållande till UTC 2.

Tidformat Tid anges enligt formatet yyyy-mm-ddthh:mm:ss Där plustiden är tidstillägg i förhållande till UTC 2. Karin Bredenberg SoU 010-476 71 23 2009-03-26 1.2 1 (8) Att använda METS för AIP För långtidsbevarande krävs det metadata som beskriver de bevarade paketen (AIP) och vi har valt att använda METS för detta.

Läs mer

E-PLIKT E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET

E-PLIKT E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET PRESENTATION FÖR KONTAKTPERSONER DISPOSITION Nätverk och kontaktpersoner Historik och bakgrund Rekvisit för e-pliktigt material Gruppdiskussion Hur gör man med e-plikt

Läs mer

Allmänhet Myndighet Riksarkivet Sökning via NAD Riksarkivet och SVAR:s webbplats ARKIS Data Management RALF KRAM Myndighetsverktyg för kontroll och SIP-generering Access Dissemination Ingest Digitala Kedjan

Läs mer

Digital inlämning av årsredovisning

Digital inlämning av årsredovisning Digital inlämning av årsredovisning Aviseringar och filformat Version 0.5.1 1 Innehållsförteckning 1 Ändringshistorik... 3 2 Inledning... 4 3 Översikt... 4 4 Aviseringsfil... 4 4.1 HFR-filformatet... 4

Läs mer

Insamlingsverktyg - teknisk beskrivning av metadataformuläret

Insamlingsverktyg - teknisk beskrivning av metadataformuläret Digitala leveranser Insamlingsverktyg - teknisk beskrivning av metadataformuläret Innehåll: Allmänt Layout och uppbyggnad Hur man använder programmet Starta Fylla i metadata Skapa metadatafiler och leverera

Läs mer

IT-avdelningen. Författare Funktion Telefon Datum Version Sid Karin Bredenberg SoU 010-476 71 23 2009-07-13 1.5 1 (10)

IT-avdelningen. Författare Funktion Telefon Datum Version Sid Karin Bredenberg SoU 010-476 71 23 2009-07-13 1.5 1 (10) Karin Bredenberg SoU 010-476 71 23 2009-07-13 1.5 1 (10) Att använda METS för AIP För långtidsbevarande krävs det metadata som beskriver de bevarade paketen (AIP) och vi har valt att använda METS för detta.

Läs mer

Digital inlämning av årsredovisning

Digital inlämning av årsredovisning Digital inlämning av årsredovisning Aviseringar och filformat Version 0.6 1 Innehållsförteckning 1 Ändringshistorik... 3 2 Inledning... 4 3 Översikt... 4 4 Aviseringsfil... 4 4.1 HFR-filformatet... 4 4.1.1

Läs mer

Utkast/Version (8) Användarhandledning - inrapportering maskin-till-maskin

Utkast/Version (8) Användarhandledning - inrapportering maskin-till-maskin Utkast/Version Sida 2.0 1 (8) 2017-05-12 Användarhandledning - inrapportering maskin-till-maskin 2 (8) Innehåll 1. Rapportering till VINN eller KRITA... 3 1.1 Allmänt... 3 1.2 Terminologi... 3 2. Hämta

Läs mer

Förvaltningsgemensam specifikation för leverans av enstaka publikationer till Kungliga biblioteket (FGS-PUBL)

Förvaltningsgemensam specifikation för leverans av enstaka publikationer till Kungliga biblioteket (FGS-PUBL) ANTAL SIDOR 1(10) Förvaltningsgemensam specifikation för leverans av enstaka publikationer till Kungliga biblioteket (FGS-PUBL) Referens till det här dokumentet: http://www.kb.se/namespace/digark/deliveryspecification/deposit/fgs-publ/v1/

Läs mer

Specifikation för metadata i e-pliktleveranser på fysisk bärare till Kungliga biblioteket

Specifikation för metadata i e-pliktleveranser på fysisk bärare till Kungliga biblioteket Datum 2013-09-24 Version 0.2 Dnr Specifikation för metadata i e-pliktleveranser på fysisk bärare till Kungliga biblioteket 1(16) INLEDNING Det här dokumentet innehåller en lista i tabellform över den information

Läs mer

LDB-Centrum. Centrum för Långsiktigt Digitalt Bevarande. Östen Jonsson. Liten insats stor nytta

LDB-Centrum. Centrum för Långsiktigt Digitalt Bevarande. Östen Jonsson. Liten insats stor nytta LDB-Centrum Centrum för Långsiktigt Digitalt Bevarande Östen Jonsson LDB-Centrum Disposition Presentation av LDB-centrum Definitioner Pågående projekt Utmaningar Samarbeten/samverkan LDB-centrum Centrum

Läs mer

Heldag om FGS Att ta fram en FGS. Jan Aspenfjäll. FGS projekt

Heldag om FGS Att ta fram en FGS. Jan Aspenfjäll. FGS projekt Att ta fram en FGS Jan Aspenfjäll FGS projekt 1 Förbereda Förfrågan om en FGS för en viss informationstyp och ett gemensamt utbytesformat. Informationstypen efterfrågas av flera aktörer, det vill säga

Läs mer

Riktlinjer för digital arkivering

Riktlinjer för digital arkivering Riktlinjer för digital arkivering I Linköpings kommun Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget 2014-06-17 243 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se

Läs mer

Arkivkrav vid införande av nytt IT-system

Arkivkrav vid införande av nytt IT-system Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för digital information Dokumentslag: Styrande Datum: 2014-07-31 Dokumenttyp: Instruktion Version: 2.0 Arkivkrav vid införande

Läs mer

Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm

Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm Stockholms stadsarkiv Sida 1 (5) Informationsförsörjning och 2014-05-06 utveckling Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm Stockholms stadsarkiv Informationsförsörjning och utveckling Telefon

Läs mer

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna.

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Inför tryck Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Bilder: Spara bilderna som EPS (objektgrafik) eller TIFF (pixelbilder) Högupplösta (minst 300 ppi)

Läs mer

DP1 och DP2. Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek. http://publications.uu.

DP1 och DP2. Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek. http://publications.uu. DP1 och DP2 Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek http://publications.uu.se/ DP1 och DP2 De olika delprojekten: DP1: Interoperabilitet. Harmonisering

Läs mer

SIMPLIFYSCAN. För intelligent scanning

SIMPLIFYSCAN. För intelligent scanning SIMPLIFYSCAN För intelligent scanning SIMPLIFYSCAN: FÖR INTELLIGENT SCANNING Med SimplifyScan kan användarna enkelt scanna in och och distribuera dokument vart som helst i nätverket, direkt från ett Sharp

Läs mer

Validering av XML, Svensk geoprocess Guide för validering av XML, Svensk Geoprocess

Validering av XML, Svensk geoprocess Guide för validering av XML, Svensk Geoprocess 2017-06-21 Validering av XML, Svensk geoprocess Guide för validering av XML, Svensk Geoprocess Validering av XML, Svensk geoprocess Bakgrund Ett behov finns av att kunna kontrollera och validera XML-filer

Läs mer

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9)

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Inledning Detta dokument är framtaget för att ge generell hjälp med att skapa ett PDF/A-dokument av ett Microsoft Word-dokument. Även hur man ställer in

Läs mer

Stadsarkivets anvisningar 2011:1 Hantering av allmänna e-handlingar som ska bevaras i Uppsala kommun

Stadsarkivets anvisningar 2011:1 Hantering av allmänna e-handlingar som ska bevaras i Uppsala kommun UPPSALA STADSARKIV Stadsarkivets anvisningar 2011:1 Hantering av allmänna e-handlingar som ska bevaras i Uppsala kommun 1 INLEDNING... 1 1.1 ALLMÄN HANDLING... 1 1.2 FLER ANVISNINGAR OM E-HANDLINGAR...

Läs mer

KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Gällande Mikael Andersson REGISTERKARTE-GML

KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Gällande Mikael Andersson REGISTERKARTE-GML Fastighetsbildning Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Mikael Andersson 2017-05-22 1.0 REGISTERKARTE-GML

Läs mer

IT ur arkivperspektiv

IT ur arkivperspektiv IT ur arkivperspektiv Henrik Landtmanson Arkivarie Kommunarkivet, Karlstads kommun Två delar Digitalisering Att göra något som tidigare varit analogt, t.ex. i pappersform, digitalt. Bevarande i digital

Läs mer

E-arkiv på SLL landstingsarkivet

E-arkiv på SLL landstingsarkivet E-arkiv på SLL landstingsarkivet Martin Olsson, förvaltningsledare E-tjänster för arkivering Stockholms läns landsting Ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regionplanering samt bidrar

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

Kravspecifikationer för digitalisering Svenska litteratursällskapet i Finland Digitaliseringstjänster

Kravspecifikationer för digitalisering Svenska litteratursällskapet i Finland Digitaliseringstjänster Kravspecifikationer för digitalisering 2015 Svenska litteratursällskapet i Finland Digitaliseringstjänster Innehåll Föremål för kraven... 2 Direktiv... 2 Kontaktuppgifter... 2 1 Dokument... 3... 3 2 Pappersfotografier...

Läs mer

Begrepp för elektroniska arkiv och digitalt bevarande. Översättning av OAIS & Begrepp för arkivenheter i olika standarder

Begrepp för elektroniska arkiv och digitalt bevarande. Översättning av OAIS & Begrepp för arkivenheter i olika standarder Nordiskt Arkivakademi Boden 0- november 2009 Begrepp för elektroniska arkiv och digitalt bevarande Översättning av OAIS & Begrepp för arkivenheter i olika standarder 2009-- Magnus Geber OAIS på svenska

Läs mer

TAM 4:2010 REKOMMENDATION. Arkivfunktionalitet för IT-system. Version 1.0

TAM 4:2010 REKOMMENDATION. Arkivfunktionalitet för IT-system. Version 1.0 Version 1.0 TAM 4:2010 REKOMMENDATION Arkivfunktionalitet för IT-system Version 1.0 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 2 KRAV PÅ IT-SYSTEM 4 2.1 ALLMÄNT 4 2.2 ARKIVFUNKTIONALITET 5 2.2.1 VÅRD AV INFORMATION

Läs mer

Lathund - version 1.1 2014-09-17. Så här lämnar du in en koncessionsansökan

Lathund - version 1.1 2014-09-17. Så här lämnar du in en koncessionsansökan Lathund - version 1.1 2014-09-17 Så här lämnar du in en koncessionsansökan 2 Inledning Den här handboken beskriver hur ni ska göra när ni lämnar in en ansökan om nätkoncession för linje. Vi utvecklar och

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING fastställd av styrgruppen 2001-11-19

PROJEKTBESKRIVNING fastställd av styrgruppen 2001-11-19 PROJEKTBESKRIVNING fastställd av styrgruppen 2001-11-19 UPPDRAGSBESKRIVNING Introduktion I dokumentet Bidragsansökan för projektet Bilddatabaser och digitalisering plattform för ABM-samverkan (2000-03-02),

Läs mer

Anvisning för ritningsdokumentation

Anvisning för ritningsdokumentation Anvisning för ritningsdokumentation Norrbottens Byggmästareförenings Fastighets AB Utgåva 2007-06-15 (rev 2011-10-04) 1 (14) I NNEHÅLL. I NNEHÅLL... 2 1 ALLMÄNT... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 CAD-standard...

Läs mer

När: Fredag 18:e november :15 Vem: Peter Fredin & Daniel Jansson Var: Libris användargrupp katalogisering

När: Fredag 18:e november :15 Vem: Peter Fredin & Daniel Jansson Var: Libris användargrupp katalogisering Kungliga biblioteket, Stockholm. Foto: Jens Östman E-plikt När: Fredag 18:e november 2016 13:15 Vem: Peter Fredin & Daniel Jansson Var: Libris användargrupp katalogisering Kort om e-pliktslagen E-plikten

Läs mer

Kompletterande frågor - Regler för informationshantering. och arkivering i IT-system/applikationer, LA 2017

Kompletterande frågor - Regler för informationshantering. och arkivering i IT-system/applikationer, LA 2017 1(5) Landstingsarkivet 2018-05-24 LA 2018 0100 Kompletterande frågor - Regler för informationshantering och arkivering i IT-system/applikationer 1 Inledning och bakgrund Vid upphandling, avrop, utveckling

Läs mer

E-arkiv i Ale kommun E-arkiv Ale kommun. Ale - Lätt att leva

E-arkiv i Ale kommun E-arkiv Ale kommun. Ale - Lätt att leva E-arkiv i Ale kommun Det var en gång Våren 2008: Bristande rutiner i hanteringen av bygglovshandlingar ledde till ett nämnduppdrag om digital hantering av bygglovshandlingar En arbetsgrupp innehållande

Läs mer

2009-10-09 (reviderad 2011-01-04, 2011-02-14, 2012-09-17) Riksarkivet IT-avdelningen. Anvisningar för ifyllning av Excelark för webbleveranser

2009-10-09 (reviderad 2011-01-04, 2011-02-14, 2012-09-17) Riksarkivet IT-avdelningen. Anvisningar för ifyllning av Excelark för webbleveranser 2009-10-09 (reviderad 2011-01-04, 2011-02-14, 2012-09-17) Riksarkivet IT-avdelningen Anvisningar för ifyllning av Excelark för webbleveranser 1 Anvisningar för ifyllning av Excelark för webbleveranser...

Läs mer

Installationshandbok för Pyramid PDF Pyramid Business Studio

Installationshandbok för Pyramid PDF Pyramid Business Studio Installationshandbok för Pyramid PDF Pyramid Business Studio Gäller version 3.37 Denna dokumentation, liksom den programvara som den beskriver, tillhandahålls under licens och får endast kopieras eller

Läs mer

Offertförfrågan för ny webbplats svenskscenkonst.se samt socialt forum

Offertförfrågan för ny webbplats svenskscenkonst.se samt socialt forum Offertförfrågan för ny webbplats svenskscenkonst.se samt socialt forum Inledning Vi ska utveckla en ny webbplats på www.svenskscenkonst.se. Vårt mål är att ha en ny webbplats färdig att användas fullt

Läs mer

Digital arkivering för vanliga användare

Digital arkivering för vanliga användare TAM 8:2011 REKOMMENDATION Digital arkivering för vanliga användare Revision 1.0 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Några råd för enkel digital arkivering 4 3 Några praktiska exempel 7 3.1 Arkivering

Läs mer

Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering

Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering Informationssamordning Organisation Teknisk specifikation Informationsutbyte Gränsdragning och teknisk samordning i projekt Arkivering 23 Organisation vem som är ansvarig vilka rutiner som behöver upprättas

Läs mer

DP7 Kompletterande information

DP7 Kompletterande information Magnus G 2013-12-19 1.1 2(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. DOKUMENTINFORMATION...4 1.1 SYFTE...4 1.2 MÅLGRUPP...4 2. ALLMÄNT...4 2.1 ALLMÄNT...4 2.1.1 Validering...4 2.1.2 Tomma element bör inte vara med...4

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

Användarhandledning pcskog Bmwin 2011

Användarhandledning pcskog Bmwin 2011 Användarhandledning pcskog Bmwin 2011 Senast reviderad 2012-01-16 Utgivare pcskog AB Copyright 2012 pcskog AB All Rights Reserved Innehållsförteckning...2 1 Välkommen...2 2 pcskog BM-win konvertering 2.1

Läs mer

BEAst rekommendation för hantering av bilagor till elektroniska fakturor 2011-05-17

BEAst rekommendation för hantering av bilagor till elektroniska fakturor 2011-05-17 BEAst rekommendation för hantering av bilagor till elektroniska fakturor 2011-05-17 1(7) Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. BEAST:S REKOMMENDATION... 3 2.1 EDIFACT... 3 2.2 XML... 3 3. ALLMÄNT...

Läs mer

Version 2.0. Regler för CAD-hantering

Version 2.0. Regler för CAD-hantering Regler för CAD-hantering REGLER FÖR CAD-HANTERING 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNT 1.1 Inledning..... 3 1.2 CAD samordning 4 1.3 Tillämpning i olika skeden....... 4 1.4 Säkerhetskopiering.4 1.5 Virusskydd.....

Läs mer

ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING

ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING ANVISNING SJÖMÄTNING 2011-04-20 1 (5) Framtagen av: Fastställd av: Version: 2011-04-20 Bengt Holmstrand Tillhör: Dokumenttyp: Anvisning ANVISNING FÖR SJÖMÄTNING Följande information och anvisningar avser

Läs mer

DP7 FORMELL KONTROLL

DP7 FORMELL KONTROLL DP7 FORMELL KONTROLL Magnus G 2015-01-09 2014-06-03 1.0 2(12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...3 2. DOKUMENTINFORMATION...3 2.1 SYFTE...3 2.2 MÅLGRUPP...3 3. ALLMÄNT...3 3.1 AVGRÄNSNING...3 3.2

Läs mer

Produktion och distribution av digitala ljudböcker

Produktion och distribution av digitala ljudböcker Produktion och distribution av digitala ljudböcker Kravspecifikation Version 2.3 2014-09-05 Materialet i denna kravspecifikation får användas i andra sammanhang endast efter samråd med Elib. Elib AB Box

Läs mer

Karin Bredenberg Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen. Karin Bredenberg,

Karin Bredenberg Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen. Karin Bredenberg, Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen Karin Bredenberg, 2014-06-03 1 Inledning Jag gör en presentation och sedan får ni ta vid i diskussionen efter en kort paus!

Läs mer

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013 Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå 3 december 2013 E-arkiv handlar inte bara om digital arkivering.!! E-arkiv handlar om långsiktig förvaltning av information. Vår

Läs mer

Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem

Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem Information Varje typ av kunskap som kan utbytas. Handlingarna som ska bevaras eller gallras Analoga handlingar: informationen är ett med lagringsmediet.

Läs mer

Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar

Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar Riktlinjer och anvisningar för digitala handlingar 4. TV-filmning av ledningar Datum: 2008-05-09 Rev.datum: 2013-12-02 Version: 1.2 TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1 Syfte

Läs mer

Vad är MoReq1? Falk Sundsvall 2006

Vad är MoReq1? Falk Sundsvall 2006 Vad är MoReq1? en informationsmodell som specificerar funktionella krav på ett elektroniskt dokumenthanteringssystem (specifika, ERMS) kan tillämpas inom såväl offentlig som enskild sektor omfattar i någon

Läs mer

Konverteringsprojekt P47

Konverteringsprojekt P47 Nordisk Elarkivseminar 2011 Konverteringsprojekt P47 Magnus Geber 2011-05-27 P47 (Projekt 47) Migrering av alla born-digital e-arkivfiler på gamla magnetband (9-kanals och 3480) Pågående projekt. Konvertering

Läs mer

Att skapa er logotyp. Kreativitet

Att skapa er logotyp. Kreativitet Att skapa er logotyp Er logotyp är ert ansikte utåt. Det är er logotyp som ger en första bild av vilka ni är, vad ni gör, vad ni kan etc. Framtagandet av er logotyp är viktig och består enligt oss av två

Läs mer

E-plikt. Kungliga biblioteket, Stockholm. Foto: Jens Östman #FAI2016

E-plikt. Kungliga biblioteket, Stockholm. Foto: Jens Östman #FAI2016 E-plikt medfgs Kungliga biblioteket, Stockholm. Foto: Jens Östman #FAI2016 När: Tisdag 25:e oktober 2016 13:00-13:45 Vem: 1 Stina Degerstedt & Daniel Jansson Var: Konferens informationsförvaltningen 2016

Läs mer

Bilaga. till KRAVSPECIFIKATION CAD

Bilaga. till KRAVSPECIFIKATION CAD Bilaga till KRAVSPECIFIKATION CAD och andra digitala handlingar för TRELLEBORGS KOMMUN SERVICEFÖRVALTNINGEN Version 8. Projektnr: Datum: Avser: Objekt: Denna bilaga till kravspecifikationen är upprättad

Läs mer

Introduktion till. (FGS) FGS Paketstruktur. Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna. Introduktion FGS Paketstruktur

Introduktion till. (FGS) FGS Paketstruktur. Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna. Introduktion FGS Paketstruktur Introduktion FGS Paketstruktur Introduktion till förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) FGS Paketstruktur Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna RAFGS2D1A20171025

Läs mer

Major Release 3.1. Vad innebär Major Release 3.1 för svenska användare?

Major Release 3.1. Vad innebär Major Release 3.1 för svenska användare? Major Release 3.1 Vad innebär Major Release 3.1 för svenska användare? Agenda Vad förändras och vad innebär det? Förändringarna i detalj Dokumentation Sammanfattning Vad förändras och vad innebär det?

Läs mer

RADAR. Mats Berggren / 2013-05-15

RADAR. Mats Berggren / 2013-05-15 RADAR Mats Berggren / 2013-05-15 1 RADAR Varför digitalt bevarande? Riksarkivets digitala arkiv (RADAR) RADAR och eard 2 RADAR Varför digitalt bevarande? Riksarkivets digitala arkiv (RADAR) RADAR och eard

Läs mer

Informationsleveranser

Informationsleveranser Informationsleveranser Avsändare Mottagare Leveransspecifikation och Leveransmeddelande Avsändare Mottagare Peter Johansson 1 Förutsättningar för leverans Leveransspecifikationer, Leveransplan, Mallar

Läs mer

Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet. Datum Författare Version Anne Lamér 1.0

Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet. Datum Författare Version Anne Lamér 1.0 Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet Datum Författare Version 2016 05 23 Anne Lamér 1.0 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Skydda dina elektroniska handlingar från obehöriga...

Läs mer

Ett e-arkiv värt att lita på UTKAST för synpunkter

Ett e-arkiv värt att lita på UTKAST för synpunkter Ett e-arkiv värt att lita på UTKAST för synpunkter Checklistan är ett verktyg som kan användas för att utvärdera om organisationen har säkert och pålitligt e-arkiv. Checklistan är en måttstock för att

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm

Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm Stockholms stadsarkiv Sida 1 (6) 2019-01-18 Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm Ange vilken leverans som avses Inledning Denna sammanfattning syftar till att ge Stockholms stadsarkiv

Läs mer

Introduktion till. (FGS) FGS Personal. Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna. Introduktion FGS Personal

Introduktion till. (FGS) FGS Personal. Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna. Introduktion FGS Personal Introduktion FGS Personal Introduktion till förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) FGS Personal Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna RAFGS2D3A20190225 Kontakta

Läs mer

FR Nedladdning v1.3 - teknisk beskrivning

FR Nedladdning v1.3 - teknisk beskrivning FR Nedladdning v1.3 - teknisk beskrivning Dokumentversion 1.4 Gäller från 2018-03-21 Gränssnitt Åtkomst prod Åtkomst ver Uttagsscheman https://api.lantmateriet.se/fr-nedladdning/1.2 https://api-ver.lantmateriet.se/fr-nedladdning/1.2

Läs mer

HMK. Geodesi: Teknisk specifikation och metodval. handbok i mät- och kartfrågor

HMK. Geodesi: Teknisk specifikation och metodval. handbok i mät- och kartfrågor HMK handbok i mät- och kartfrågor Geodesi: Teknisk specifikation och metodval Arbetsdokument juli 2015 Förord juli 2015 HMK-Geodesi arbetsdokument 2015 består av fyra dokument som tillsammans utgör HMK-Geodesi.

Läs mer

Förslag till instruktioner för teknisk redovisning av underlag för mediestöd

Förslag till instruktioner för teknisk redovisning av underlag för mediestöd Förslag till instruktioner för teknisk redovisning av underlag för mediestöd Allmänna nyhetsmedier ska uppfylla vissa förutsättningar för att vara berättigade till det nya mediestödet. Det här dokumentet

Läs mer