Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 12 november 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 12 november 2012"

Transkript

1 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 12 november 2012

2

3 Tillväxtkontoret, bygg- och miljöavdelningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Åsa Bergström, / Bygg- och miljönämnden Bro-Önsta 2:10 samt Klöv och Lilla Ullevi 1:7 Yttrande över E.ON Värme Sverige ABs kompletteringar angående ansökan om tillstånd till kraftvärme- och biogasanläggning vid Högbytorp, mål M Förslag till beslut Bygg- och miljönämnden beslutar att som eget yttrande överlämna Tillväxtkontorets tjänsteskrivelse daterad den 19 oktober 2012 till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, Box 1104, Nacka strand (10 ex). Bygg- och miljönämnden beslutar om omedelbar justering. Sammanfattning E.ON Värme Sverige AB har vid Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, ansökt om tillstånd för uppförande och drift av anläggning för produktion av el, fjärrvärme och fordonsgas på fastigheterna Bro-Önsta 2:10 samt Klöv och Lilla Ullevi 1:7 i Högbytorps industriområde. Bygg- och miljönämnden lämnade den 14 maj 2012, 28, yttrande över ansökan och miljökonsekvensbeskrivning. Bygg- och miljönämnden hade inga synpunkter mot etablering av anläggningarna med tillägget att bolaget behöver uppmärksamma möjligheter till järnvägstransport till anläggningen med hänsyn till att ungefär halva mängden avfallsbränsle bedöms komma att vara import eller mer långväga transporter inom landet. Den 5 september 2012 höll mark- och miljödomstolen huvudförhandling vid Sätra gård. E.ON Värme Sverige AB och E.ON Gas Sverige AB har därefter inlämnat kompletteringar av ansökan. Bygg- och miljönämnden fick den 26 september 2012 föreläggande om skriftligt yttrande över kompletteringarna, aktbilaga 50, senast den 10 oktober Bygg- och miljöavdelningen har begärt och beviljats anstånd med yttrandet till den 16 november Tillväxtkontorets bygg- och miljöavdelning har tagit del av kompletteringarna, aktbilaga 50. Bygg- och miljöavdelning anser att det är positivt att sträva efter så låga metangasutsläpp som möjligt från biogasanläggningen och att tillståndet bör ha ett tydligt utsläppsvillkor som kan fastställas efter en prövotid. Beslutsunderlag Mark- och miljödomstolens föreläggande, aktbilaga 51, om skriftligt yttrande över kompletteringar, aktbilaga 50, som inkom till bygg- och miljönämnden 26 september Tillväxtkontorets tjänsteskrivelse den 19 oktober 2012.

4 2(2) Ärendet E.ON Värme Sverige AB har vid Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, ansökt om tillstånd för uppförande och drift av anläggning för produktion av el, fjärrvärme och fordonsgas på fastigheterna Bro-Önsta 2:10 samt Klöv och Lilla Ullevi 1:7 i Högbytorps industriområde. Produktionen av el och fjärrvärme avses ske i en kraftvärmeanläggning med maximal installerad tillförd effekt om 120 MW och en förbränning av högst c:a ton avfall per år, varav maximalt ton farligt avfall. Produktionen av fordonsgas avses ske i en biogasanläggning med tillhörande uppgraderingsanläggning genom biologisk behandling av maximalt ton avfall per år. Bygg- och miljönämnden lämnade den 14 maj 2012, 28, yttrande över ansökan och miljökonsekvensbeskrivning. Bygg- och miljönämnden hade inga synpunkter mot etablering av anläggningarna med tillägget att bolaget behöver uppmärksamma möjligheter till järnvägstransport till anläggningen med hänsyn till att ungefär halva mängden avfallsbränsle bedöms komma att vara import eller mer långväga transporter inom landet. Den 5 september 2012 höll mark- och miljödomstolen huvudförhandling vid Sätra gård. E.ON Värme Sverige AB och E.ON Gas Sverige AB har därefter inlämnat kompletteringar av ansökan med dels förväntade dygnsmedelvärden för utsläpp till luft från kraftvärmeanläggningen, dels en utveckling av sitt bestridande av länsstyrelsens förslag till villkor för metanutsläpp från gasuppgraderingen för det fall endast biogasanläggningen uppförs. Bygg- och miljönämnden fick den 26 september 2012 föreläggande om skriftligt yttrande över kompletteringarna, aktbilaga 50, senast den 10 oktober Bygg- och miljöavdelningen har begärt och beviljats anstånd med yttrandet till den 16 november Tillväxtkontorets kommentarer Tillväxtkontorets bygg- och miljöavdelning har tagit del av kompletteringarna, aktbilaga 50. Bygg- och miljöavdelning anser att det är positivt att sträva efter så låga metangasutsläpp som möjligt från biogasanläggningen och att tillståndet bör ha ett tydligt utsläppsvillkor som kan fastställas efter en prövotid. Bygg- och miljöavdelningen anser, i likhet med länsstyrelsens yttrande , att bolaget bör kunna medges att under en prövotid mäta och beräkna storleken på metangasutsläpp i olika riskpunkter på biogasanläggningen. Under prövotiden bör bolaget utreda möjligheten att begränsa metanutsläpp till 0,5 % av inkommande rågasmängd. TILLVÄXTKONTORET Karl-Erik Lindholm tf chef för tillväxtkontoret Jörgen Johansson bygg- och miljöchef Bilagor: 1. Mark- och miljödomstolens föreläggande, aktbilaga 51, om skriftligt yttrande över kompletteringar, aktbilaga 50.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17 Tillväxtkontoret Bygg- och miljöavdelningen Handläggare Ulla Kujala TJÄNSTESKRIVELSE Dnr Bygg- och miljönämnden 1 (4) Yttrande över Livgardets anmälan om ny brandövningsbana på Kungsängens övnings- och skjutfält Förslag till beslut Bygg- och miljönämnden beslutar att som eget yttrande till Generalläkaren, Stockholm, överlämna tillväxtkontorets tjänsteskrivelse daterad den 18 oktober Nämnden beslutar att justera beslutet omedelbart. Ärendebeskrivning Livgardet har till Generalläkaren anmält en ny brandövningsbana på platsen för den nuvarande banan. Den nya banan kommer att möjliggöra 120 övningsdagar per år i stället för ca 80 per år i dagsläget. Vid övningar på brandbanan används bl.a. napalm, diesel, sprit, fotogen och bensin som brandmedia. Råvaror till napalmen kommer att förvaras och napalmen beredas i ett förråd som ska byggas i området. Bensin och diesel kommer att förvaras i dubbelmantlade tankar utanför förrådet på gjuten yta utan avlopp och under tak. Som släckmedel används i huvudsak pulversläckare, i enstaka fall används kolsyresläckare och skumsläckare. Brandövningarna kommer att hållas på en gjuten betongplatta, som troligen ska kläs i tegel för att bättre klara av höga temperaturer. Efter genomförda övningar sopas släckpulver upp och plattan spolas av med vatten. Plattan kommer att anslutas till en reningsanläggning, som ska rena vattnet från oljeföroreningar och metaller samt minska halten näringsämnen. Regionplaneoch trafikkontorets riktvärden för dagvatten 2009 ska klaras. Utgående vatten från reningsanläggningen ska kontrolleras genom provtagning. Området avvattnas via diken till Lillsjön, som ligger cirka 300 meter söder om brandövningsområdet, och vidare till Mälaren. Generalläkaren har sänt över anmälan till Bygg- och miljönämnden för möjlighet att lämna synpunkter. Tillväxtkontoret anser det ytterst angeläget att eventuell markförorening i området utreds och vid behov saneras innan ny övningsbana anläggs. Det är också viktigt att kemikalieanvändningen på brandbanan utvärderas återkommande för att försäkra sig om att produktvalsprincipens krav uppfylls.

18 Sida 2 Kontoret bedömer att planerad anläggning har förutsättningar att förvara brandövningskemikalierna så att spill och läckage inte kan nå avloppsledningar eller omgivningen. Brandkåren Attunda utför kommunens uppgifter när det gäller att bedöma olycks- och säkerhetsrisker. Tillväxtkontorets kommentarer Luftutsläpp Petroleumprodukter består av en komplex blandning alifatiska och aromatiska kolväten. De innehåller också tungmetaller som t.ex. kadmium och kvicksilver. Brandövningar med petroleumprodukter innebär därför utsläpp till luft av ämnen som kan vara toxiska, cancerogena och svårnedbrytbara. Produkternas innehåll av svavel och kväve medför utsläpp av kväve- och svaveloxider, som kan bidra till ökad försurning och ökad utsöndring av markens bundna metaller. Utsläpp av koldioxid bidrar till växthuseffekten. Eftersom det i denna verksamhet inte finns någon rening av luftutsläppet är det viktigt att påverkan om möjligt minskas på andra sätt. Livgardet avser att använda alkylatbensin i stället för vanlig bensin i napalm. Enligt kontoret är det positivt att luftutsläppen ska begränsas på detta sätt. Förutom alkylatbensin, som är råoljebaserat, är det enligt kontoret viktigt att överväga ökad användning eller inblandning av förnybara bränslen (biobränslen) eller andra alternativa bränslen, som tillverkats ur andra energivaror än råolja och som påverkar klimatet mindre än fossila bränslen. Det enskilt effektivaste sättet att minska alla olika utsläpp är naturligtvis att använda en mindre mängd bränsle. Mark- och vattenutsläpp Som släckmedel ska användas i huvudsak pulversläckare, i enstaka fall används kolsyresläckare och skumsläckare. Enligt anmälan kan pulversläckare innehålla ammonium-, natrium-, kalium-, kalcium-, klorid-, (väte)fosfat-, (väte)karbonat- eller sulfatjoner. Inga närmare uppgifter ges i anmälan om vilka produkter som ska användas. Därför kan kontoret inte göra någon närmare bedömning av de aktuella produkterna, t.ex. om produktvalsprincipen uppfylls. Kontoret vill dock lämna följande allmänna synpunkter beträffande val av släckmedel och andra kemikalier som ska användas. För de produkter som används ska det finnas dokumenterad kunskap om risken för olägenheter för människors hälsa och miljön. Enligt miljöbalkens produktvalsprincip ska de produkter väljas och användas som är minst farliga och som innebär minsta risker för människor och miljön. Skumsläckmedel som används i handsläckare är ofta giftiga och svårnedbrytbara i naturen. Kontoret anser att t.ex. skummedel med PFOS eller nonylfenoletoxylater inte ska få användas. Alla skumvätskor sänker ytspänningen i vattnet och riskerar att påverka biologiska membranen (t.ex. fiskgälar), vilket försvårar syreupptagning. Då olika skumvätskors giftighet och

19 Sida 3 användningsområde varierar är det viktigt att se till att produktvalsprincipen tillämpas. Pulversläckmedel är överlag bättre för miljön än skumsläckmedel. Vissa kan dock vid kontakt med vatten leda till förhöjda eller sänkta ph-värden i vattendrag. Ammoniumsulfat kan ha gödande verkan. Trots att kolsyresläckare innehåller växthusgasen koldioxid bedöms inte användningen innebära en ökad miljöpåverkan, då kolsyran är en biprodukt vid annan produktion. Misstänkt markförorening Brandövningsplatsen har registrerats i Länsstyrelsen i Stockholms MIFOdatabas för misstänkta markföroreningar. Anläggningen har dock inte riskklassats. Brandövningsplatser som bransch är placerade i riskklass 2 (stor risk för markförorening) enligt Naturvårdsverkets modell för riskklassning. Anläggningar, där övningar med bl.a. diesel och bensin skett på skyddad mark (till exempel på en betongplatta eller på asfalt) och haft ett system för omhändertagande av släckvatten, har i allmänhet mindre risk än anläggningar där övningar genomförts på oskyddad mark och där vattnet inte renats. Anläggningar där man övat med skum- och pulversläckningsmedel har större risk för att t.ex. toxiska högfluorerade ämnen som PFOS och PFAS (perfluorinated alkylated substances) förorenat marken. Av anmälan framgår att Livgardets övningar har skett på skyddad mark och viss vattenrening har skett. Skum- och pulversläckningsmedel har använts. Livgardet har gjort översiktliga mark- och vattenundersökningar i området för att kontrollera eventuell spridning av föroreningar från brandövningsplatsen. Provtagningen visade på låga halter av metaller och olja i dikesvatten, förutom för bly, för vilket måttligt hög halt uppmättes. Låga halter av PFOS fanns i ett jordprov. Jordproverna i övrigt visade på värden under Naturvårdsverkets riktvärden för mindre känslig markanvändning. Trots att de analyserade parametrarna visade på låga halter överlag anser kontoret att förorening inte kan uteslutas. Misstanken om förorening förstärktes också i samband med provtagningen i och med att en stark lukt noterades på flera ställen och leran var svartaktig på 1-2- meters djup. Kontoret anser det ytterst angeläget att eventuell markförorening utreds och vid behov saneras innan ny övningsbana anläggs. Kemikalieförvaring Enligt anmälan kommer följande mängder kemikalier att användas varje år i samband med brandövningar: ton släckpulver - 10 m3 drivmedel (bensin/diesel) liter fotogen liter fotogen liter 35 % sprit - 4 ton napalm (miljöbensin och förtjockningsmedel)

20 Sida 4 För att eventuellt spill och läckage från kemiska produkter och farligt avfall inte ska nå avloppsledningar eller omgivningen rekommenderar Tillväxtkontoret att följande krav ska uppfyllas. - Förvaring ska ske på en regnskyddad yta som är ogenomsläpplig för de aktuella ämnena och som är försedd med invallning eller annan konstruktion till skydd mot utsläpp. - Uppsamlingskapaciteten inom respektive yta ska motsvara minst den största behållarens volym plus 10 % av övriga behållares volym. - Tankar och cisterner skall vara försedda med överfyllnadsskydd. - Absorptionsmedel skall finnas tillgängligt på förvaringsplatsen. Kontoret bedömer att Livgardets planerade anläggning har förutsättningar att uppfylla dessa krav för de kemikalier som ska hanteras i verksamheten. Säkerhet Vid transport och hantering av oljeprodukter finns alltid en risk att det sker olyckor på grund av t.ex. utsläpp, bränder och spill. När det gäller att bedöma olycks- och säkerhetsrisker kopplade till brandövningar hänvisar kontoret för kommunens del till Brandkåren Attunda. Bygglov Bygg- och miljönämnden har i delegationsbeslut 166, daterat den 7 september 2012, beslutat om positivt bygglov och startbesked för ny brandövningsbana. TILLVÄXTKONTORET Karl-Erik Lindholm T.f. chef för Tillväxtkontoret Jörgen Johansson Bygg- och miljöchef

21

22 Tillväxtkontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Ingela Sydstrand Sandgren Dnr Bygg- och miljönämnden Förhandsbesked för nybyggnad av bostadshus på fastigheten LENNARTSNÄS 2:9 Förslag till beslut Att ge positivt förhandsbesked för nybyggnad av två enbostadshus med tillhörande komplementbyggnader på fastigheten Lennartsnäs 2:9 med stöd av 9 kap. 17,18, Plan- och bygglagen.(pbl). För förhandsbeskedet gäller nedanstående villkor. Villkor för förhandsbeskedet. Bygglov i enlighet med detta förhandsbesked förutsätter att beslut om avsedd fastighetsreglering med avstyckning av två tomtplatser har vunnit laga kraft. I samband med kommande bygglovprövning och bygganmälan kommer redovisning av godtagbar avloppsanläggning att krävas. De nya husen är tänkta att placeras i en skogsbacke med befintlig vegetation, så mycket träd som möjligt ska tillvaratas genom att försiktigt smyga in husen i miljön utan att förstöra karaktären i området. Bebyggelsen ska placeras så att byggnaderna gemensamt skapar en struktur, med förhållande till skogsbryn och landskapet i övrigt och som överensstämmer med traditionell bebyggelse på landsbygden. Byggnaderna ska i sin detaljutformning samspela med den traditionella bebyggelsen som finns på gården. Nämnden informerar om Beslutet kan överklagas inom tre veckor, se bifogad information. Avgift Förhandsbesked Kommunicering Kungörelse Summa: kronor kronor 260 kronor kronor Kopia av beslut till: Sökande Sammanfattning Fastighetsägaren på Lennartsnäs vill få förhandsbesked för bygglov för att kunna stycka av 2 nya fastigheter från Lennartsnäs 2:9.

23 2(3) Fastigheten ligger inom riksintresset Görveln, som är ett riksintresse för kulturmiljövården och som anges i översiktsplanen som en kulturmiljö av lokalt intresse. Tidigare har en förstudie till programhandling gjorts. Syftet med förstudien var att undersöka förutsättningarna för ny bostadsbebyggelse med tomter vid Lennartsnäs säteri. Beslut om att godkänna förstudien togs i kommunstyrelsen Men senare avstod fastighetsägaren från att gå vidare med planläggningen. Den nu inkomna avstyckningen anses vara en mindre exploatering som man kan lösa med nuvarande strukturer. Placeringen av de två husen och tomterna är i anslutning till nuvarande bebyggelse i början av gårdsmiljön och placeras i en skogssluttning med utsikt ner mot åkermarken. Beslutsunderlag Ansökan som kom in den 18 maj 2012 Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 19 oktober 2012 Ärendet Det öppna kuperade odlingslandskapet domineras av 1600-talssäteriet Lennartsnäs som i hög grad satt sin prägel på området. Lennartsnäs är en välbevarad herrgårdsmiljö med en ståtlig huvudbyggnad uppförd i karljohansstil vackert belägen i en park, med arbetarbostäder och tidstypiska ekonomibyggnader från 1900-talets början. Arrendegårdarna Körsvik och Kummelvik hade under 1900-talet mindre trädgårdsanläggningar. Till herrgården hörde underlydande torp, som låg i utkanten av godsets marker. Av dessa finns fyra bevarade i skogsbrynen väster om gården: Nybygget, Hedersberg, Skogstorp och Stora och Lilla Tuna. Fastigheten ligger inom riksintresset Görveln, som är ett riksintresse för kulturmiljövården och anges i översiktsplanen som en kulturmiljö av lokalt intresse. Lennartsnäs Säteri har varit i privat ägo sedan 1831 och har övergått till nästa generation genom förtida arvskifte. Idag bedriver säteriet jord- och skogsbruk tillsammans med olika hästverksamheter. Gården ska fortsätta att bedriva sin verksamhet med samma inriktning som tidigare. För att säkerställa gårdens framtid vill nuvarande ägarna stycka av och sälja mark. Därför gjordes en förstudie till programhandling Syftet med förstudien var att undersöka förutsättningarna för ny bostadsbebyggelse med tomter vid Lennartsnäs säteri. Nytillskottet föreslås utgöra en försiktig komplettering av den befintliga gårdsmiljön. Utformning och gestaltning skulle vara väl anpassad till den befintliga bebyggelsen och landskapsmiljön. Den nya bostadsbebyggelsen föreslås utgöra ett hästnära boende. Detta innebär att hushållen ska ha tillgång till minst en boxplats per bostad med tillhörande anordningar såsom beteshagar och paddock mm. Det tidigare föreslaget till bostadsbebyggelsen hade inte stöd i kommunens översiktsplan och därför behövdes ett program tas fram till den kommande

24 3(3) detaljplanen. Senare avstod fastighetsägaren från att gå vidare med planläggningen. Nu vill fastighetsägaren på Lennartsnäs få förhandsbesked för bygglov för att kunna stycka av 2 nya fastigheter från Lennartsnäs 2:9. Detta är ett betydligt mindre projekt än det man tänkte sig 2005 och som man kan lösa med nuvarande strukturer. Placeringen av de två husen och tomterna i anslutning till nuvarande bebyggelse i början av gårdsmiljön och som placeras i en skogssluttning med utsikt ner mot åkermarken kan anses vara en lämplig plats för komplettering till bebyggelsen kring gården. Bygg- och miljönämnden föreslås ge positivt förhandsbesked för de två enbostadshusen. Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvens analysen. TILLVÄXTKONTORET Karl-Erik Lindholm TF chef för tillväxtkontoret Bilagor: 1. Orienteringskarta 2. Skrivelse med situationsplan 3. Foton Jörgen Johansson Bygg och miljöchef Detta beslut med tillhörande handlingar skickas för kännedom till berörda sakägare samt kungörs i Post och Inrikes Tidningar. Bygglovet vinner laga kraft tre veckor efter att berörda sakägare tagit del av beslutshandlingarna, fyra veckor efter kungörelsen om ingen överklagar. Hur man överklagar Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen i Stockholms län. Ett eventuellt överklagande ska vara skriftligt och ha kommit in till bygg- och miljönämnden inom tre veckor från det datum du har tagit del av beslutet. Överklagandet ställs till Länsstyrelsen men skickas till: Upplands-Bro Kommun Bygg- och Miljönämnden Kungsängen G:\Tillväxtkontoret\Bygg- och miljönämnden\tjänsteskrivelser till Bmn\2012\121112\Lennartsnäs 2.9\03.01 Tjänsteskrivelse Lennartsnärs 2.9.dot /

25 Lennartsnäs 2:9

26

27

28

29

30

31

32

33

34 Tillväxtkontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Olof Forsberg Dnr: Bygg Bygg- och miljönämnden Ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av ett garage på fastigheten Låssa-Tibble 1:7, Kälkudden 1 Förslag till beslut 1. Dispens från strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken (MB) 7 kap. tillstyrks med stöd av MB 7 kap.18 c punkt Som tomtplats i miljöbalkens mening gäller hela fastigheten utom en 25 meter bred remsa längs den östra stranden enligt tidigare beslut i Byggoch miljönämnden BMN Nämnden delegerar åt bygg- och miljöchefen att fatta beslut om bygglov. Nämnden informerar Beslutet kan överklagas inom tre veckor, se bifogad information om hur det går till. En dispens från strandskydd börjar gälla tre veckor efter det att beslutet kommit in till överprövande myndighet, Länsstyrelsen, under förutsättning att ingen erinran finns. Beslutet innebär ingen rätt att påbörja arbetet. Avgift Debiteras i samband med bygglov. Kopia av beslut till: Den sökande Länsstyrelsens miljö- och planavdelning. Sammanfattning Ägaren till fastigheten Låssa-Tibble 1:7 har den 20 augusti 2012 inkommit med en ansökan om bygglov för garage. För att bygglov ska medges krävs dispens från Miljöbalkens strandskyddsbestämmelser då garagets placering ryms inom strandskyddat område. Fastigheten bildades 1936 och omfattar kvm land och kvm vatten. Den utgör södra delen av Kälkholmen, vilken nås förutom från sjövägen endast genom passage över icke allemansrättsligt tillgängliga bostadsfastigheter. Området saknar detaljplan och ligger inte heller inom samlad bebyggelse. Hela fastigheten omfattas av strandskydd enligt miljöbalken (MB) kap och

35 2(4) inom riksintresseområde för det rörliga friluftslivet enligt MB kap. 3 6 och kap På fastigheten finns idag en huvudbyggnad och fem komplementbyggnader vilka disponeras som förråd, bastu, gäststuga och skrivarstuga. Vidare finns en brygga vid södra stranden. Fastighetsägaren önskar bygga ett nytt garage på ianspråktagen tomtplats. Tomtplats har av bygg- och miljönämnden i tidigare ärende rörande lokaliseringsprövning för bostadshus beslutats utgöra hela fastigheten med undantag av ett 25 meter brett landområde längs fastighetens östra strand BMN 14. Garaget ska placeras intill redan befintliga bodar. Detta för att trygga den del av fastigheten som inte är ianspråktagen tomtplats och som ska finnas för att trygga allemansrättslig tillgänglighet till strandområdet. Bygg- och miljöavdelningen bedömer att ärendet uppfyller ett av de särskilda skälen för strandskyddsdispens. Det särskilda skälet är att det aktuella området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att den saknar betydelse för strandskyddets syfte MB 7 kap. 18c punkt 1. Den aktuella åtgärden bedöms inte strida mot strandskyddets syfte. Bygg- och miljöavdelningen bedömer också att åtgärden inte kommer innebära någon risk för förorening av vattnet och att syftet med vattenskyddsområdet inte kommer att påverkas negativt. Då placering av garaget på redan ianspråktagen tomtplats medför att ett särskilt skäl till dispens uppfylls och att byggnaden placeras i samlad gårdsbebyggelse långt från den del av fastigheten som ska finnas för att trygga allemansrättslig tillgänglighet till strandområdet bedömer bygg- och miljöavdelningen att dispens kan tillstyrkas i enlighet med MB 7 kap. 18f 18c punkt 1. Beslutsunderlag Ansökan som inkom Situationsplan inkommen Ritning, plan, fasad, sektion, inkommen Denna tjänsteskrivelse daterad Ärendet Ägaren till fastigheten Låssa-Tibble 1:7 har den 20 augusti 2012 inkommit med en ansökan om bygglov för garage. För att bygglov ska medges krävs dispens från Miljöbalkens strandskyddsbestämmelser då garagets placering ryms inom strandskyddat område. Fastigheten bildades 1936 och omfattar kvm land och kvm vatten. Den utgör södra delen av Kälkholmen, vilken nås förutom från sjövägen endast genom passage över icke allemansrättsligt tillgängliga bostadsfastigheter. Området saknar detaljplan och ligger inte heller inom samlad bebyggelse. Hela fastigheten omfattas av strandskydd enligt miljöbalken (MB) kap och inom riksintresseområde för det rörliga friluftslivet enligt MB kap.3 6 och kap På fastigheten finns idag en huvudbyggnad och fem komplementbyggnader vilka disponeras som förråd, bastu, gäststuga och skrivarstuga. Vidare finns en brygga vid södra stranden.

36 3(4) Fastighetsägaren önskar bygga ett nytt garage på ianspråktagen tomtplats. Tomtplats har av bygg- och miljönämnden i tidigare ärende rörande lokaliseringsprövning för bostadshus beslutats utgöra hela fastigheten med undantag av ett 25 meter brett landområde längs fastighetens östra strand BMN 14. Garaget ska placeras intill redan befintliga bodar. Detta för att trygga den del av fastigheten som inte är ianspråktagen tomtplats och som ska finnas för att trygga allemansrättslig tillgänglighet till strandområdet. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 Miljöbalken, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl. Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Enligt 7 kap 18 c MB får följande sex orsaker anges som särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken. Den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark. Den aktuella platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller större väg och saknar därför betydelse för allmänhetens friluftsliv. Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Det avser ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Bygg- och miljöavdelningen bedömer att ärendet uppfyller ett av de särskilda skälen för strandskyddsdispens. Det särskilda skälet är att det aktuella området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att den saknar betydelse för strandskyddets syfte MB 7 kap. 18c punkt 1. Den aktuella åtgärden bedöms inte strida mot strandskyddets syfte. Bygg- och miljöavdelningen bedömer också att åtgärden inte kommer innebära någon risk för förorening av vattnet och att syftet med vattenskyddsområdet inte kommer att påverkas negativt. Dispens kan tillstyrkas med föreskrift att ytan som byggnaden upptar på marken redan tagits i anspråk. I enlighet med MB 7 kap. 18 f säkerställs fri passage på det område som avsatts för detta då garaget placeras långt från detta mot fastighetens nordvästra del och den fria passagen är belägen på fastighetens östra del. Mot denna bakgrund föreslår bygg- och miljöavdelningen nämnden att strandskyddsdispens tillstyrks. G:\Tillväxtkontoret\Bygg- och miljönämnden\tjänsteskrivelser till Bmn\2012\121112\Låssa-Tibble 1.7\04.01 Tjänsteskrivelse Låssa tibble 1.7.doc /

37 4(4) Barnperspektiv Förslag till beslut påverkas inte av barnkonsekvensanalysen. TILLVÄXTKONTORET Ka rl-erik Lindholm TF chef för tillväxtkontoret Jörgen Johansson Bygg- och miljöchef

38

39

40

41

42

43 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Ingela Sydstrand Sandgren Dnr Bygg- och miljönämnden Strandskyddsdispens för bryggor och flotte med badtunna på fastigheten Nyborg 1:5 Förslag till beslut 1. Strandskyddsdispens medges för brygganläggningar och flotte på fastigheten Nyborg 1:5 enligt ansökningshandlingarna och med stöd av Miljöbalken 7 kap. 18b och 18c. Nämnden informerar om Beslutet kan överklagas inom tre veckor, se bifogad information. Avgift Strandskyddsdispens Kopia av beslut till: kronor Sökande Länsstyrelsen i Stockholms län Magnus Bosson Sammanfattning Ansökan avser strandskyddsdispens för bryggor och flotte med badtunna på Nyborg 1:5 inom ianspråktagen mark. Ansökan kom in efter en anmälan från ägaren av grannfastigheten Nyborg 1:6. Fastigheten är bebyggd sedan minst 40 år tillbaka, med trädgård och gräsmatta som sträcker sig ända ner till vattnet. En brygga i någon form har troligtvis funnits länge. Eftersom trädgårdsanläggningen har hindrat folk att passera sedan lång tid tillbaka kan man betrakta strandskyddet som förverkat och allmänhetens tillträde som redan utsläckt. Vad gäller djur och växtliv så finns det stora vassruggar nästan längs hela stranden och därför har skyddet för djur och växtliv säkerställts. Flotten tas upp under vinterhalvåret. Bygg och miljöavdelningen föreslår att strandskyddsdispens medges. Beslutsunderlag Ansökan och foton som kom in den 23 augusti 2012 Tillväxtkontorets tjänsteskrivelse den 19 oktober 2012

44 2(3) Ärendet Ansökan avser strandskyddsdispens för flotte med badtunna på Nyborg 1:5 inom ianspråktagen mark. Ansökan har inkommit efter en anmälan från ägaren av grannfastigheten Nyborg 1:6. Fastigheten är bebyggd sedan minst 40 år tillbaka, med trädgård och gräsmatta som sträcker sig ända ner till vattnet. En brygga i någon form ha troligtvis funnits länge. Eftersom trädgårdsanläggningen har hindrat folk att passera sedan lång tid tillbaka kan man betrakta strandskyddet som förverkat och allmänhetens tillträde som redan utsläckt. Vad gäller djur och växtliv så finns det stora vassruggar nästan längs hela stranden och därför har skyddet för djur och växtliv säkerställts. Flotten tas upp under vinterhalvåret. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 Miljöbalken, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl. Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Enligt 7 kap 18 c MB får följande sex orsaker anges som särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken. Den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark. Den aktuella platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller större väg och saknar därför betydelse för allmänhetens friluftsliv. Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Det avser ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Bygg- och miljöavdelningen bedömer att ärendet uppfyller ett av de särskilda skälen för strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 c punkt 1 Miljöbalken. Trädgårdsanläggningen har hindrat folk att passera sedan så lång tid tillbaka att man kan betrakta strandskyddet förverkat och allmänhetens tillträde redan är utsläckt. Det särskilda skälet är att det aktuella området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att den saknar betydelse för strandskyddets syfte, den aktuella åtgärden bedöms inte strida mot detta. Åtgärden bedöms inte väsentligen förändra livsbetingelserna för djur eller växter. Den aktuella åtgärden bedöms inte strida mot strandskyddets syften, de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken. Bygg och miljöavdelningen föreslår därför att medge strandskyddsdispens.

45 3(3) Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvens analysen. TILLVÄXTKONTORET Karl-Erik Lindholm TF Tillväxtskontorschef Jörgen Johansson Bygg och miljöchef Bilagor: 1. Orienteringskarta 2. Bilder på badtunneflotte 3. Bilder på brygga 1 4. Bild på Brygga 2 5. flygfoton Flygfotomontage med en uppskattning av bryggor idag Detta beslut med tillhörande handlingar skickas för kännedom till berörda sakägare samt kungörs i Post och Inrikes Tidningar. Bygglovet vinner laga kraft tre veckor efter att berörda sakägare tagit del av beslutshandlingarna, fyra veckor efter kungörelsen om ingen överklagar. Hur man överklagar Detta beslut kan överklagas hos Länsstyrelsen i Stockholms län. Ett eventuellt överklagande ska vara skriftligt och ha kommit in till bygg- och miljönämnden inom tre veckor från det datum du har tagit del av beslutet. Överklagandet ställs till Länsstyrelsen men skickas till: Upplands-Bro Kommun Bygg- och Miljönämnden Kungsängen G:\Tillväxtkontoret\Bygg- och miljönämnden\tjänsteskrivelser till Bmn\2012\121112\Nyborg 1.5\05.01 Tjänsteskrivelse för strandskyddsdispens.doc /

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56 Tillväxtkontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Stina Forsberg Dnr 2012/ Bygg- och miljönämnden Sammanträdestider år 2013 Förslag till beslut Godkänna Tillväxtkontorets förslag till sammanträdestider för år Ärendet Förslag till sammanträdestider för år 2013 föreligger. Bygg- och miljönämndens sammanträden byter dag ifrån tisdagar till torsdagar. Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvensanalysen. TILLVÄXTKONTORET Karl-Erik Lindholm tf Tillväxtkontorschef Bilagor: Förslag till sammanträdestider år 2013 för Bygg- och miljönämnden och Byggoch miljönämndens arbetsutskott.

57 Stoppdag För andra nämnder Tisdag Stoppdag Tjänsteskrivelse till avd. chef Fredag 8.00 Sammanträdes- och inlämningstider för BMNau och BMN 2013 Stoppdag Tjänsteskrivelse till förvalt.chef Tisdag 8.00 Rättaren Torsdag Till sekreterare Måndag Till tryck Utskick AU Dalkarlen Tisdag Torsdag Tisdag BMN Gemaket Torsdag Ärendeuttag Stoppdag KS KS SBU KS KF Onsdag Torsdag jan 23 jan 30 jan 13 feb 18 dec 28 jan 1 jan 3 jan 7 jan 8 jan 10 jan 15 jan 24 jan 6 feb 27 feb 6 mar 20 mar 15 jan 25 jan 29 jan 31 jan 4 feb 5 feb 7 feb 12 feb 21 feb 27 mar 12 jan 22 feb 26 feb 28 feb 4 mars 5 mars 7 mars 12 mars 21 mars 27 mar 17 apr 24 april 8 maj (Kung Birger 1) 12 mars 22 mars 26 mars 28 mars 1 april 2 april 4 april 9 april 18 april 30 apr 22 maj 29 maj 12 jun 9 april 19 april 23 april 25 april 29 april 30 april 2 maj 7 maj 16 maj 31 juli 7 maj 17 maj 21 maj 23 maj 27 maj 28 maj 30 maj 4 juni 13 juni* 31 juli 4 juni 14 juni 18 juni 20 juni 24 juni 25 juni 27 juni 2 juli 11 juli 31 juli 21 aug 28 aug 11 sep 2 juli 12 juli 16 juli 18 juli 22 juli 23 juli 25 juli 30 juli 8 aug 28 aug 18 sep 25 sep 9 okt 6 aug 16 aug 20 aug 22 aug 26 aug 27 aug 29 aug 3 sep 12 sep 9 okt 30okt 6 nov 20 nov (21 nov) 10sep 20 sep 24 sep 26 sep 30 sep 1 okt 3 okt 8 okt 17 okt 6 nov 27 nov 4 dec 18 dec 8 okt 18 okt 22 okt 24 okt 28 okt 29 okt 31 okt 5 nov 14 nov 5 nov 15 nov 19 nov 21 nov 25 nov 26 nov 28 nov 3 dec 12 dec * Heldag

58 Tillväxtkontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Olof Forsberg Bmn 26 Protokoll från Bygg- och miljönämnden Bygglovsplikt för solfångare och solceller Ärendet Lars Brofalk (C), Börje Wredén (FP), Kenneth Åkerblom (M), och Jarl Teljstedt (KD) framförde till bygg- och miljönämnden en skrivelse avseende minskade krav på bygglov för solfångare och solceller. I skrivelsen föreslås vidare att förvaltningen får i uppdrag att ta fram förslag till ändrade bygglovsregler med utgångspunkt utifrån skrivelsen. Med utgångspunkt från detta har förvaltningen utrett förutsättningarna för att genomföra förändringar inom området bygglov för solceller och solfångare. Solceller inom detaljplanerat område I enlighet med Plan- och bygglagen (PBL) 9 kap. 2 punkt 3c är en förändring bygglovpliktig som innebär att en byggnad byter färg, fasadbeklädnad, taktäckningsmaterial eller att byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas på annat sätt. Detta gäller om byggnaden ligger inom detaljplanerat område. För en- och tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader inom ett område med detaljplan krävs det dock inte bygglov PBL 9 kap. 5 trots 2 för att färga om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. I propositionen (Prop. 2006/07:122 s.49, 72) står följande; För att åtgärderna ska vara undantagna från bygglovsplikt ställs krav på att åtgärderna inte får innebära att byggnadens eller områdets karaktär ändras väsentligt. Väsentligheten bör bedömas i relation till ändringen av byggnadens utseende och inte till ändringen i sig, vilket innebär att lovplikten inte bör bedömas t.ex. utifrån kulörförändringen som sådan utan utifrån effekten på byggnaden, som kan variera mycket mellan olika byggnader. Av detta följer att det krävs enskild bedömning i de olika fall som omfattas av ovanstående regler för att avgöra huruvida en viss åtgärd är bygglovpliktig eller ej. En övergripande bedömning på alla en- och tvåbostadshus inom detaljplan i kommunen är inte förenlig med lagstiftningen. På skärmtak och friggebodar som är bygglovsfria får man installera solceller utan bygglovsplikt om installationen utförs i samma vinkel som taket. Den sammanlagda byggnadsarean som dessa tak täcker får inte överstiga 15m² på en och samma fastighet enligt PBL 9 kap. 4. Kommunen har möjlighet att i detaljplaner ta bort bygglovsplikt för solceller och solfångare i en detaljplan enligt PBL kap. 9 7 och 8. Detta innebär dock att kommunen förlorar möjlighet att påverka utformningen i det berörda området.

59 2(3) Solceller utanför detaljplanerat område Utanför område med detaljplan är solfångare på tak eller väggar bygglovsfria. Bygglovsplikt gäller dock för solfångare inom värdefull kulturmiljö där förvanskningsförbud och varsamhetsbestämmelser gäller enligt PBL 8 kap. 13, 14 och 17. Varsamhetsbestämmelser gäller ändring av alla byggnadsverk enligt 17. Vilket innebär att även en mindre åtgärd påkallar ansvar som byggherre för att varsamhet beaktas. Säkerhet vid brand Då solceller och solfångare placeras på ställningar av stål eller plåt på taket medför detta att en rasrisk finns när dessa ställningar upphettas så att metallens hållfasthet påverkas. En annan risk vid brand är att det lokala elnätet som följer av installationen av solceller inte kan stängas av utifrån och medför en risk att brandpersonal med vatten kan komma i kontakt med strömförande byggnadsdelar. Möjligheten att bevaka dessa frågor minskar om bygglovsplikten tas bort. Åtgärder för att förenkla installation av solceller och solfångare I detaljplan finns möjlighet att införa bestämmelser för att förenkla installationen av solfångare och solceller genom att till exempel ta bort bygglovsplikten för åtgärden i fråga. Ett problem är dock då att man inte kan påverka hur sådana åtgärder utförs. Detta kan medföra att utseendet på byggnader påverkas på ett sådant sätt som annars inte accepterats. Huruvida en sådan förenklig är lämplig beror på vilken detaljplan det gäller. Bygg- och miljönämnden har i yttranden på remiss gällande detaljplan möjlighet att föreslå begränsning av bygglovsplikten gällande solfångare och solceller. En annan möjlighet att underlätta installation av solfångare och solceller är att avgiftsbefria åtgärden i bygglovstaxan. Fördelen är att det fortfarande sker en prövning och handläggning för att anpassa åtgärden till byggnaden. Denna typ av ärenden är generellt enkla att handlägga och kan leda till att åtgärden utförs på ett mer lämpligt sätt. Nackdelen med en sänkning eller ett borttag av taxan är förlorade taxeintäkter. Handläggning av dessa ärenden blir istället skattefinansierade. Ärenden av denna typ är idag få (några enstaka per år) och det ekonomiska bortfallet skulle bli marginellt. Att ta bort bygglovsavgiften för installation av solfångare och solceller skulle inte påverka verksamhetens ekonomi annat än obetydligt. TILLVÄXTKONTORET Karl-Erik Lindholm Tf chef för tillväxtkontoret Jörgen Johansson Bygg- och miljöchef

60 3(3) Bilagor: 1. Några exempel från andra kommuner a. Svedala kommun- Råd och riktlinjer för solfångare och solceller i Svedal kommun b. Järfälla kommun- Solgångare c. Knivsta kommun- Solfångare och solceller 2. Fotografi, En solfångare i kommunen. G:\Tillväxtkontoret\Bygg- och miljönämnden\tjänsteskrivelser till Bmn\2012\121112\Solceller\Tjänsteskrivelse Solfångare.doc /

61

62

63

64

65

66

67 Informationsärenden A/ Förvaltningschefens rapporter B/ Anmälningar av delegationsbeslut , , Beslut om bygglov, rivningslov, marklov Bygg- och miljöavdelningen 21 sep - 26 okt 2012 A Anmälan Bygg- och miljöavdelningen 12st Hiss Bygg- och miljöavdelningen K 9 Kontrollplan Bygg- och miljöavdelningen 1st S Startbesked Bygg- och miljöavdelningen 2st SB 33-37, Slutbesked Bygg- och miljöavdelningen 2st 18st Slutbevis Bygg- och miljöavdelningen 5st Bygg- och miljöavdelningen 17st Beslut i miljö-, hälso-, livsmedelsärenden C/ Anmälningar 1. Sakägare Överklagan av bygglov för nybyggnad av bostadshus och komplementbyggnad på fastigheten FINNSTA 2:90, Dnr: Länsstyrelsen i Stockholms län Avdelningen för planfrågor 3. Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för överklaganden 2 Beslut i ärende avseende prövning av Upplands-Bro kommuns beslut att medge strandskyddsdispens på fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro kommun. Länsstyrelsen upphäver med stöd av 19 kap.3 b tredje stycket miljöbalken bygg- och miljönämndens beslut ifrån den 14 februari 2012 att medge strandskyddsdispens för nybyggnad av enbostadshus med komplementbyggnad samt anläggande av en brygga på fastigheten Lindormsnäs 1:5, Dnr: Beslut i ärende avseende överklagande av ett beslut om bygglov för fasadskylt på fastigheten Kungsängens Kyrkby 2:266, Dnr:

68 4. Länsstyrelsen i Stockholms län Avdelningen för planfrågor Beslut i ärende avseende prövning av Upplands-Bro kommuns beslut att medge strandskyddsdispens på fastigheten Toresta 2:2, Dnr: Länsstyrelsen upphäver med stöd av 19 kap 3.b tredje stycket miljöbalken bygg- och miljönämndens beslut den 27 september 2010 att medge strandskyddsdispens för nybyggnad av konferensvilla, teknik-, förråds- och garagebyggnad, parkeringsanläggning samt ny vägdragning på fastigheten Toresta 2:2. 5. Sveriges kommuner och landsting Cirkulär 12:44- Budgetpropositionen för år Sökande Överklagande av miljöärende avseende klagomål på eldning i braskamin, Brunna 4:735,Dnr: Kommunrevisionen Revisionsrapport om efterlevnaden av LOU 8. Nacka Tingsrätt Mark- och miljödomstolen 9. Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för överklaganden 1 Beslut i ärende avseende överklagan av ett beslut för parkeringsplatser på fastigheten Kungsängens -Tibble 1:392,Dnr: Mark- och miljödomstolen instämmer med Länsstyrelsens beslut ifrån den 14 augusti 2012 och avslår sakägarnas överklagan. Beslut i ärende avseende överklagande av ett beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten på fastigheten Sjöhagen 3:16, Upplands-Bro kommun, Dnr:2011/ Länsstyrelsen avslår överklagandet ifrån sökande.

69 BYGG A 22 Olof Forsberg Anmälan om installation av eldstad på fastigheten KUNGSÄNGENS-TIBBLE 1:273, KVARTSSTIGEN 17 BYGG A 23 Olof Forsberg Anmälan om installation av eldstad på fastigheten EKHAMMAR 4:443, Ekhammarsvägen 18B BYGG A 24 Olof Forsberg Bygganmälan för ändring av eldstad på fastigheten EKEBY 2:40, Ringuddsslingan 9 BYGG A 25 Ingela Sydstrand Sandgren Anmälan om rivning av fritidshus på fastigheten HUSBY 1:33, Husbyvägen 54 BYGG A 26 Olof Forsberg Anmälan om för installation av eldstad på fastigheten KUNGSÄNGENS-TIBBLE 1:277, Kvartsstigen 8 BYGG A 27 Olof Forsberg Anmälan om installation av eldstad på fastigheten BRUNNA 4:135, Fajansstigen 49 BYGG A 28 Olof Forsberg Anmälan för installation av eldstad på fastigheten KUNGSÄNGENS-TIBBLE 1:418, Månstensvägen 9 BYGG A 29 Ingela Sydstrand Sandgren Rivningsanmälan för rivning av fritidshus och 2 st uthus på fastigheten LÖVSTA 1:25, Tranbyggevägen 57 BYGG A 30 Olof Forsberg Anmälan om installation av eldstad på fastigheten BRUNNA 4:679, Sidenvägen 10 BYGG A 31 Olof Forsberg Anmälan om för installation av eldstad på fastigheten ASPVIK 1:9, Dillkronan 9 BYGG A 32 Olof Forsberg Anmälan om installation av eldstad på fastigheten KUNGSÄNGENS-TIBBLE 1:126, Vinbärsstigen 11 BYGG A 33 Olof Forsberg Anmälan om installation av eldstad på fastigheten HÄRNEVI 10:7, Dagsverkarvägen 4

70 BYGG Linda Svensson Bygglov för nybyggnad av gäststuga på fastigheten FINNSTA 2:10, Spireavägen 13 BYGG Olof Forsberg Bygglov för fasadändring av garage på fastigheten BRUNNA 4:585, Kadriljvägen 3 BYGG Olof Forsberg Ändring av beviljat lov ( ) för nybyggnad av bostadshus och garage på fastigheten HÄRNEVI 6:20, Jordlottsvägen 15 BYGG Olof Forsberg Bygglov för fasadändring och tillbyggnad av affärshus på fastigheten KLÖV OCH LILLA ULLEVI 1:12, Klövtorpsvägen 2 BYGG Olof Forsberg Ändring av beviljat lov för nybyggnad av bostadshus och garage på fastigheten HÄRNEVI 6:31, Spaljévägen 3 (tidigare ärendenr ) BYGG Olof Forsberg Bygglov för fasadändring av flerbostadshus på fastigheten KUNGSÄNGENS KYRKBY 2:57, Östervägen BYGG Olof Forsberg Bygglov för fasadändring av bostadshus på fastigheten EKEBY 2:79, Ringuddsslingan 41 BYGG Ingela Sydstrand Sandgren Marklov för anläggande av ridbana på fastigheten BRO-ÖNSTA 2:10, Bro-Önsta Önsta 1 BYGG Ingela Sydstrand Sandgren Bygglov för nybyggnad av bostadshus och garage på fastigheten HUSBY 1:33, Husbyvägen 54 BYGG Linda Svensson Ändring av beviljat lov ( ) för ombyggnad av kontor på fastigheten GRANSKOG 2:7, Hackholmssundsvägen 15 BYGG Jan Lindberg Bygglov för nybyggnad av bostadshus och garage på fastigheten HÄRNEVI 6:21, JORDLOTTSVÄGEN 13 BYGG Linda Svensson Bygglov för nybyggnad av bostadshus och garage på fastigheten HÄRNEVI 6:103, Torparvägen 23

71 BYGG Olof Forsberg Ändring av beviljat lov ( ) avseende placering och höjd samt större garage på fastigheten HÄRNEVI 6:18, Jordlottsvägen 14 BYGG Olof Forsberg Ändring av beviljat lov för nybyggnad av bostadshus och garage på fastigheten HÄRNEVI 6:23, Jordlottsvägen 9 BYGG Olof Forsberg Ändring av beviljat lov ( Ärendenr ) för uppförande av bostadshus och garage på fastigheten HÄRNEVI 6:17, Jordlottsvägen 12 BYGG Amir Namousi Bygglov för ombyggnad av väderskydd på busshållplats Rosenlundsvägen på fastigheten FINNSTA 1:2, Lejondalsvägen BYGG Olof Forsberg Bygglov för uppställning av förrådstält på fastigheten TIBBLE-ÅLSTA 6:6, KLOCKARDALENS IP BYGG Olof Forsberg Bygglov för uppförande av förrådstält på fastigheten BRO-ÖNSTA 2:10, Bro-Önsta Önsta 1

72 BYGG K 9 Jan Lindberg Bygglov för nybyggnad av bostadshus och garage på fastigheten HÄRNEVI 6:21, JORDLOTTSVÄGEN 13

73 BYGG SB 33 Olof Forsberg Anmälan om installation av eldstad på fastigheten EKHAMMAR 4:267, Tvärvägen 21 BYGG SB 34 Jan Lindberg Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheten FINNSTA 1:2, BYGG SB 35 Jan Lindberg Ändring av beviljat lov ( ) för nybyggnad av uteplats på fastigheten SYLTA 3:29, HÖGNÄSVÄGEN 3 BYGG SB 36 Olof Forsberg Bygglov för nybyggnad av miljöstation på fastigheten BRUNNA 4:670, ARTISTVÄGEN BYGG SB 37 Olof Forsberg Bygganmälan för ändring av eldstad på fastigheten EKEBY 2:40, Ringuddsslingan 9 BYGG SB 39 Olof Forsberg Bygglov för nybyggnad av bostadshus och carport/förråd på fastigheten SYLTA 2:40, GRIPENS BACKE 7 BYGG SB 40 Jan Lindberg Bygglov för nybyggnad av kontor på fastigheten VIBY 19:1, BYGG SB 41 Olof Forsberg Anmälan om för installation av eldstad på fastigheten BRO PRÄSTGÅRD 6:49, Målarvägen 45 BYGG SB 42 Jan Lindberg Bygglov för ändrad användning av bostadshus på fastigheten KVARNNIBBLE 3:27, Skogshuggarvägen 5 BYGG SB 43 Jan Lindberg Bygglov för nybyggnad av fritidshus på fastigheten BROGÅRD 1:77, Pilbodavägen 1 BYGG SB 44 Olof Forsberg Bygglov för nybyggnad av bostadshus på fastigheten BROGÅRD 1:115, TALLBODAVÄGEN 26

74 BYGG Amir Namousi Bygglov för nybyggnad av bostadshus, garage och additionsbostad på fastigheten HÄRNEVI 9:46, SKEPPARTORPSVÄGEN 6 BYGG Olof Forsberg Bygganmälan för installation av eldstad på fastigheten BRUNNA 4:499, RUMBASTIGEN 92 BYGG Jan Lindberg Bygglov för uppförande av stödmur på fastigheten EKEBY 2:108, INGEFÄRSVÄGEN 2, (se Dnr ) BYGG Amir Namousi Bygglov för nybyggnad av bostadshus och garage på fastigheten HÄRNEVI 6:39, SPALJÉVÄGEN 2 BYGG Olof Forsberg Bygglov för tillbyggnad av bostadshus på fastigheten BRO PRÄSTGÅRD 5:6, SNICKARVÄGEN 46

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-10-09 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 16.20 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Madeleine Nyström (M) Bengt Lidbäck (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan Lannefelt

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Ajournering

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Ajournering 2012-11-12 1(18) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 17.25 Ajournering 16.45-16.55 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Olov Simu (KD)

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag miljönämnden 2012-04-11 1(11) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00-16.10 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan

Läs mer

Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl , ajournering

Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl , ajournering 2011-08-30 1(10) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 17.10, ajournering 16.35 16.50 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Jarl Teljstedt (KD) Elisabeth

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den10 augusti kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den10 augusti kl. 15:00 i Dalkarlen KALLELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 17 augusti 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2013-04-18 1(14) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 17.10 Ajournering 16.15 16.25 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) 24-27 Bengt

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 juni 2017 kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 juni 2017 kl. 15:00 i Dalkarlen UBK2000, v1.0, 2014-04-28 KALLELSE 1 (7) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 15 juni 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Göran Malmstedt (M)

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Göran Malmstedt (M) 2013-03-21 1(15) Plats och tid Kung Birger 1, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 17.50 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan Lannefelt

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

r------.._, (> ~~ rlohland~ ANSLAG/BEVIS PROTOKOLL Sammantradesdatum Gemaket, Furuhalishuset, Kungsangen, kl 15.00-17.05

r------.._, (> ~~ rlohland~ ANSLAG/BEVIS PROTOKOLL Sammantradesdatum Gemaket, Furuhalishuset, Kungsangen, kl 15.00-17.05 PROTOKOLL 2014-11-13 1(11) Plats och tid Gemaket, Furuhalishuset, Kungsangen, kl 15.00-17.05 Beslutande Ledamoter Lars Brofalk (C), ordf. Borje Wreden (FP) Jan Lannefelt (8) Jarl Teljstedt (KO) Goran Malmestedt

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 december kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 december kl. 15:00 i Dalkarlen UBK2000, v1.0, 2014-04-28 KALLELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 14 december 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 december 2016 kl 15:00, Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 8 december 2016 kl 15:00, Dalkarlen KALLELSE 1 (8) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 15 december 2016, kl 15:00 Plats: Dävensö, Kulturhuset pl 6 Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Beredningen sammanträder den

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (5) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 22 september 2016, kl 15:00 Plats: Dävensö, kulturhuset pl. 6 Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Elin Vrij Ledamot och ersättare som inte

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdagen den 12 april 2018 kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdagen den 12 april 2018 kl. 15:00 i Dalkarlen KALLELSE 1 (9) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 19 april 2018, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid sammanträdet

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (9) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 15 december 2016, kl 15:00 Plats: Dävensö, kulturhuset pl. 6 Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde 30 juni kl (plan 6)

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde 30 juni kl (plan 6) KALLELSE 1 (7) kallar till sammanträde 30 juni 2016. kl. 15.00 (plan 6) Tid: torsdagen den 30 juni 2016, kl 15:00 Plats: Gemaket (Plan 6) Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Elin Vrij Beredningen

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdag den 11 maj i Dalkarlen kl. 16:00

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder torsdag den 11 maj i Dalkarlen kl. 16:00 KALLELSE 1 (6) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 18 maj 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid sammanträdet

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (7) Bygg- och miljönämnden Datum 2016-02-23 Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 25 februari 2016, kl 15.00 Plats: Kulturhuset, Dävensö, pl. 6 Beredningen sammanträder

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011 Sidan 3 av 114 Ärende 1 Sidan 4 av 114 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 114 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 september kl. 15:00 Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 7 september kl. 15:00 Dalkarlen KALLELSE 1 (5) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 14 september 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (6) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 19 maj 2016, kl 15.00 Plats: Dävensö (Kulturhuset pl. 6) Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Anna-Lena Örvander Beredningen sammanträder

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 12 juni 2012

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 12 juni 2012 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 12 juni 2012 Sidan 3 av 72 Ärende 1 Sidan 4 av 72 Tillväxtkontoret Sidan 5 av 72 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Ingela Sydstrand

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-03-13 1(16) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 16.30 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Madeleine Nyström (M) Olov Simu (KD) Jan Lannefelt (S) Jan Westin (S) Yonnie

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (5) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 19 maj 2016, kl 15.00 Plats: Dävensö (Kulturhuset pl. 6) Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Anna-Lena Örvander Ledamot och ersättare som

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2012-05-14 1(15) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00-17.35 Ajournering 16.50 17.15 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Madeleine

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 11 september 2012

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 11 september 2012 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde 11 september 2012 Sidan 3 av 50 Ärende 1 Sidan 4 av 50 Tillväxtkontoret Sidan 5 av 50 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Vår beteckning Anna Lantoft,

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2018.13 John Hammar john.hammar@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. delgivningarna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov

CIRKULÄR 14:21. Information om lagändringar gällande nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov 2014-06-04 1 (5) CIRKULÄR 14:21 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Anna-Bie Agerberg Kommundirektörer Bygglov, nämnd Bygglov, förvaltning Bygglovchefer eller motsvarande Information om lagändringar

Läs mer

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN LANSSTYRELSEN Avdelningen för planfrågor Jeanette Odelius 08-785 45 64 2012-11-13 Södertälje kommun Samhallsbyggnadskontoret Vbr beteckning Delgivningskvitto Lena Eliasson Näsby 2 646 93 Gnesta Prövning

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde torsdagen den 10 april 2014

Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde torsdagen den 10 april 2014 Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde torsdagen den 10 april 2014 Sidan 3 av 127 Ärende 1 Sidan 4 av 127 Tillväxtkontoret, bygg- och miljöavdelningen Sidan 5 av 127 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2013-06-13 1(19) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 17.00 (ajournering 16.30-16.40) Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Jarl Teljstedt

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 augusti 2013

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 augusti 2013 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 augusti 2013 Sidan 3 av 79 Ärende 1 Sidan 4 av 79 Tillväxtkontoret, bygg- och miljöavdelningen Sidan 5 av 79 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga.

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga. Sydnärkes byggnämnd 2015-04-09 2 Länsstyrelsen Lantmäterimyndigheten 19 2015.129 Ansökan om strandskyddsdispens xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Fastighet: Askersund 1:1. Bilaga 1. Strandskyddsdispens

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

DOM 2014-06-24 Stockholm

DOM 2014-06-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2014-06-24 Stockholm Mål nr M 1196-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-30 i mål nr M 4218-13, se

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig

Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Bilaga SBN 32.2013 Behöver jag bygglov Behöver jag kontrollansvarig Riktlinjer för när bygglov och kontrollansvarig krävs, beslutade av samhällsbyggnadsnämnden i Tingsryds Kommun 2013-03-12, 32. Utgår

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2017.47 Ellen Randahl ellen.randahl@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. delgivningarna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av huvudbyggnad, komplementbyggnad samt rivning av befintlig byggnad.

ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av huvudbyggnad, komplementbyggnad samt rivning av befintlig byggnad. Datum Dnr 2017-10-24 STR.2016.7455 Sara Forsberg sara.forsberg@varmdo.se 08-570 47 627 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud fritidshusområde. 2 Takenetorp 1:51 - Ansökan om strandskyddsdispens MBN 13/34

1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud fritidshusområde. 2 Takenetorp 1:51 - Ansökan om strandskyddsdispens MBN 13/34 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-06-11 PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 11 juni 2013, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE 1 Stubberud 1:36 - ändring av detaljplan för Stubberud

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde KALLELSE 1 (9) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 18 augusti 2016, kl 15:00 Plats: Dävensö, Kulturhuset pl.6 Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Elin Vrij Beredningen sammanträder torsdagen

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga Datum Dnr 2016-11-21 STR.2016.4967 37 Ann Aldeheim ann.aldeheim@varmdo.se 08-570 480 59 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Information från Boverket. Josefin Hane

Information från Boverket. Josefin Hane Information från Boverket Josefin Hane Regeringsuppdrag Uppdrag att utreda ytterligare undantag från krav på bygglov samt se över kraven på anmälan Del 1 rapporterades 30 oktober 2017 Utreda förutsättningarna

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Byggnadsnämnden 2010-11-25 1 (13) Plats och tid Rådhuset, Askersund torsdagen den 25 november 2010 kl 15.00 17.00 Beslutande Bo Pettersson (s) ordförande Bengt Svärd (c) Eric

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Planbeskrivning. Risbäcks by SAMRÅDSHANDLING. Dorotea kommun, Västerbottens län. Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom

Planbeskrivning. Risbäcks by SAMRÅDSHANDLING. Dorotea kommun, Västerbottens län. Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom SAMRÅDSHANDLING Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Dorotea den 6 december 2011 Dnr: Inledning Syfte med upphävandet På 50-talet

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde den 12 juni 2014

Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde den 12 juni 2014 Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde den 12 juni 2014 Sidan 3 av 82 Ärende 1 Sidan 4 av 82 Tillväxtkontoret Sidan 5 av 82 TJÄNSTESKRIVELSE Tony Ebrahimi Datum Vår beteckning 08-581 692

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2017:424 Utkom från trycket den 31 maj 2017 utfärdad den 18 maj 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Avgifter bygglov (fr o m )

Avgifter bygglov (fr o m ) er bygglov (fr o m 2017-01-01) 1 Bygglov och teknisk kontroll för en- och tvåbostadshus och komplementbyggnader 1.1 Nybyggnad av ett en- eller tvåbostadshus I kostnaden ingår även tillhörande komplementbyggnader

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd 1 (7) pu TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000412 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd Förslag till beslut

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning av markkabel och uppsättning av kabelskåp

Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning av markkabel och uppsättning av kabelskåp TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-09-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0290 Byggnadsnämnden Strand 1:2 & Strand 1:1 Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning

Läs mer

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36 1 (15) Plats och tid 08.30 13.00, i Mus-Olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordförande 27-36 Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande 27-36 Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande 27-36

Läs mer

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-06-04 BYGG.2016.6039 Conrad Grut conrad.grut@varmdo.se 08-570 483 87 Handläggare Tjänsteskrivelse BERGVIK 5:4: Bygglov för tillbyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer