Le Petit Chateau som inte är ett slott utan en charmig sekelskiftesvåning i de sydfranska Pyrenéerna!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Le Petit Chateau som inte är ett slott utan en charmig sekelskiftesvåning i de sydfranska Pyrenéerna!"

Transkript

1 Le Petit Chateau som inte är ett slott utan en charmig sekelskiftesvåning i de sydfranska Pyrenéerna! Jag förälskade mig i Frankrike när jag var 12 år och tillbringade en vecka i en by i närheten av St Tropez. Därefter förstärktes känslan vid varje besök i Paris, franska filmer, franska böcker, franska ostar och fantastisk fransk musik... Under två somrar i fiskestaden Sète utanför Montpellier märkte jag att jag gillar de spanska influenserna. Därför har jag nu hamnat i den katalanska delen av Frankrike, ca 5 mil från spanska gränsen, i byn Ille-sur-Têt. Här pratar många katalanska och de katalanska traditionerna är viktiga, främst i och med de årliga festligheterna i byarna till tjurens ära, Feria de Toros. Jag började med att hyra ett högt fint byhus här i byn men bestämde mig för att köpa något eget. Det blev till slut Le Petit Chateau. Det sa klick mellan oss i oktober 2008 och från och med februari 2009 är jag stolt ägare. Tidigare ägarinnan är en dam på runt 90 år som nu är för gammal för att bo kvar. Hon bodde här sedan 60-talet med sin man och två döttrar. Våningen var orenoverad sedan 60-talet så det finns mycket förbättringsbehov, men den har en härlig grundcharm, två terrasser som direkt inbjuder till Pyreneernas lugn och mellan terrasserna finns en fantastisk veranda/matsal där jag sitter just nu. Planen har varit att förbättra med känsla i lagom takt. Köket genomgick en grov renovering första året. De andra rummen allt eftersom. Nu återstår ny väggfärg i två sovrum samt uppfräschning av terrasserna. Det finns även 70-talet små fönster på verandan som behöver kittas om... Jag hoppas att ni som kommer på besök eller bestämmer er för att bo några dagar i Le Petit Chateau känner samma känsla som jag gör nu. Man bara är här. Och i Ille-sur-Têt, där gör man som man vill. Comme vous voulez-byn.

2 Vad finns i lägenheten Lägenheten är 130 kvm och har totalt 6 rum+kök+bad. 3 sovrum, vardagsrum, matsal, kök, badrum och ateljé. Därtill två terrasser och fyra franska balkonger. De 3 sovrummen har vardera en 160 cm dubbelsäng. I vardagsrummet finns en bäddsoffa med 140 cm utbäddad säng. Det betyder att det finns 7-8 riktiga bäddar. På en av terrasserna står en soffa med en 80 cm madrass. Antingen tar man in madrassen och sover inne eller så sover man på terrassen, så har man en bädd till om det skulle behövas! På verandan/matsalen finns ett stort matbord med plats för 8-10 personer. Det går att öppna långsidans fönster ut mot Pyreneerna och bergstopparna Pic du Canigou. Köket har det mesta utom diskmaskin. Det betyder att det finns spis/ugn, två kylskåp, frysfack, kaffekokare, vattenkokare. I förrådet finns en micro om ni önskar det. Bänkskivorna i trä är inklädda i vit plastfilm i väntan på att de ska kaklas tillsammans med väggarna. Porslin och glas är till största delen inhandlad på lokala loppisar. Allt är till för att användas! Badrummet är relativt nytt och fräscht, troligen renoverat på 90-talet av tidigare ägarna. I badrummet finns tvättmaskin och hårtork. Det sjätte rummet, med ingång från trappen, använder jag som förråd/ateljé och har låst. Det kan alltså inte användas vid uthyrning. På den vänstra(östra) terrassen finns ett cafébord ochstolar, härligt för frukosten. Där finns också en underbar sitt-hängmattta att gömma sig i Den högra(västra) terrassen har en skön soffa där man gärna tar sin eftermiddagsvila. Båda terrasserna ligger i sydläge med utsikt över Pyrenéerna och den fantastiska bergstoppen Pic du Canigou, ett riktmärke i franska Katalonien eller Pyrénées-Orientales, som departementet heter. Det finns en stereo i lägenheten med ipod-docka, bra att veta om du har en ipod. Funkar ej för iphone av någon konstig anledning. För övrigt kan man säga att lägenheten är enkelt inredd. Det är många rum att fylla med möbler och det tar sin tid att hitta rätt. För att inte helt tappa kontakten med omvärlden finns trådlöst Internet och telefon. Telefonen kan användas gratis till alla fasta nummer i Europa. Ille-sur-Têt Ille är en söt blommig by med ca 5000 invånare. I byn finns det mesta kan man nog säga, apotek, läkare, restauranger, bagerier, barer, klädaffärer, skoaffärer, antikaffärer, möbler, och så slaktare, grönsaker, fisk och vin så klart. Persikor och nektariner är ständigt återkommande, på fester (Fete de Peche), i tavlor, i maten och många i byn jobbar med persikoodlingarna i området.

3 Några restaurangtips: Bar Nationale den störtsa baren/restaurangen mitt vid torget, väldigt bra mat och där är man mitt i smeten. Le Square Lunchservering och kafé med litet torg på baksidan, rakt över gatan från Lilla Slottet, väldigt bra! Casa del Ram charmig liten restauran på vackert litet torg bakom kyrkan i gamla delen av byn, väldigt måna om att servera bra och vällagad mat. Saveurs des Orgues, byns ambitiösaste restaurang med prisbelönt kock. Ofta ganska tomt men maten är bra! Pizza rakt över gatan, mycket goda pizzor. Katedralen St Etienne i byn är fantastisk. Försök att tajma in den när den är öppen så att ni får se den från insidan! Katedralen ligger i den äldsta delen av Ille-sur-Têt, med många små gränder och otroligt många charmiga hus och små detaljer. Grottorna (Les Orgues) strax utanför Ille-sur-Têt är väl kända och har många besökare. Jag har tyvärr inte varit dit ännu... Byfester! Alla former av byfester är roliga. Bara att läsa affischer och sen gå dit! De flesta sker sommartid, juli/augusti. Runt omkring Ille finns mängder av persiko-, nektarin-, plommon- och aprikosodlingar. Att gå runt bland frukträden är ett måste om man besöker Ille. Men att palla frukten är inte att rekommendera, det är persikopatronernas guld! Längs floden Têt kan man hitta små vattenhål där man kan bada, inga arrangerade badplatser men vissa av mina gäster har funnit sina favoritbad där. Detaljer och Egenheter Vinden och korsdrag Eftersom det kan blåsa en del och lägenheten har fönster i båda riktningarna är det viktigt att vara observant på korsdrag. Försök att inte låta dörrar och fönster stå och slå, det finns då risk att rutorna går sönder eller lossnar ur sitt fönsterkitt. Det är gamla fönster och de skulle alla behöva kittas om. Så småningom... Sotet i köket Ovanför spisen och arbetsbänken i köket går utsuget till skorstenen. När det blåser mycket ute kan det rasa ner lite sot på arbetsbänken. Kan vara bra att veta om man ser sot och inte förstår var det kommer ifrån. Musik och Champagnekorkar Jag har trevliga grannar. Ovan och till höger barnfamiljer. Nedanför mig sköter Mr Gauchet om sin trädgård. Till vänster bor Pierre och Hélène som driver Bed and Breakfast, Le Magnolia. På våningen ovanför mig bor Mireille och François med deras son, väldigt snälla! Grannarna har inte klagat någon gång på ljud, men det kan vara bra att tänka på. Jag försöker också minimera antalet champagnekorkar i Mr Gauchets trädgårdsjord! Tvättmaskin

4 Använd gärna tvättmaskinen, men sparsamt. För att använda tvättmaskinen måste vattenkranen under tvättstället vridas på. Låt skålen under tvättstället stå kvar eftersom det kan droppa lite. El och vatten El och vatten slås på nere i trappen. Min lägenhet har en egen elkontakt och egen vattenkran. Min elkontakt är vit och blå och det står Hansson på den. Vattenkranen sitter vid golvet. Även där sitter en liten lapp som det står Lilla Slottet på. Det är kranen längst in längst ner. Man vrider ett kvarts varv för att slå på/av. Vattnet värms upp i en vattenberedare som sitter ovanför taket i badrummet. Det är en stor vattenberedare så det tar ett tag innan vattnet är varmt, räkna med nästan en dag eller en natt. Detsamma gäller om varmvattnet skulle ta slut, vilket hänt enstaka gånger när vi varit väldigt många. El och vatten ska slås av när ni lämnar lägenheten sista gången (om vi inte kommit överens om att ni lämnar det på). Elen är modern och renoverad i hela lägenheten i år. Uttagen är desamma som i Sverige. Proppskåpet sitter inne i en av garderoberna i hallen. Om man har många element igång samtidigt som man använder flera andra elektriska apparater kan huvud-elen slås av automatiskt. Då får man gå ner i trappen och slå på igen, och lämpligen stänga av några element eller apparater ett tag. Om man vintertid behöver använda elementen måste man även tänka på att inte hålla fönster och dörrar stängda, elementen får då arbeta alldeles för mycket på högtryck utan att ge någon värme Kyl och frys Kyl och frys ska tömmas och torkas ur när ni lämnar lägenheten sista gången. Lämna då kyldörrarna lite öppna. Sopor Varje tisdag och fredag morgon töms vanliga sopor, den gröna soptunnan nere i trappen. Det betyder att alla vanliga sopor ska ställas ut kvällen innan. Sopor ska alltid slängas i soppåsar, inte direkt i tunnan. Varje torsdag töms återvinningssopor, den gula soptunnan nere i trappen. Det betyder att alla återvinningssopor ska ställas ut kvällen innan. Återvinningssopor är t.ex. plastburkar, plastflaskor, kartong mm. Ej glas! OBS! Glas och glasflaskor lämnas på återvinningsstationen på stora torget, mittemot Bar National. Om inte grannarna ovanför redan ställt ut tunnorna gör ni det. Parkering Den stora parkeringen mitt i byn kan användas varje dag i veckan. Alternativt har man tur och hittar en plats på gatan utanför lägenheten. Ingen parkering i byn kostar pengar. Det är höga böter kopplade till att stå på handikapp, kan vara bra att tänka på.

5 Söndagsstängt I Frankrike har alla affärer stängt på söndagar. Det gäller alla affärer, matbutiker, serviceställen osv. Caféer och restauranger har öppet. I Spanien har man dock söndagsöppet, kan vara bra att tänka på om man kommer ner en söndag och kör från Spanien. La Jonquera är sista by innan franska gränsen. En annan sak att tänka på är att de flesta ställen har stängt mellan 12 och 14 alla dagar. Och lunch serveras vanligtvis bara kring denna tid. Carrefour i byns centrum har numera ibland öppet söndagar under sommartid. Städning Det finns en dammsugare i en av garderoberna i hallen. Och det finns även golvmopp och hink. Se städinstruktioner i köket. Internet och telefon I lägenheten finns trådlöst internet. Rakt över gatan finns en datoraffär där man kan låna dator och skrivare om man t.ex. behöver skriva ut Ryan Air biljetter. Telefonen kan användas gratis till alla fasta nummer i Europa. Att ringa till mobiltelefon kostar extra. Nycklar Till lägenheten hör tre nycklar. En för porten till trapphuset, och de andra två till lägenhetens ytterdörr. Porten till trapphuset brukar vi som bor i huset låsa ca på kvällen, det kan vara bra att tänka på om någon är ute på kvällen utan nycklar. Det är ni eller grannarna som låser porten så det är alltså inget som sker per automatik. Skulle ni tappa bort nycklarna så hör av er till mig. Det översta låset på lägenhetsdörren är lite besvärligt, nyckeln ska inte ända in! Vägbeskrivning Om man kommer från Spanien ska man köra norrut mot Franca/Perpignan till man ser skyltar mot Andorra eller byn Prades (avfart 42 på stora betalvägen A9). Kör mot Andorra eller Prades. Detsamma om man kommer norrifrån. Följ skyltar mot Andorra eller Prades. Ille-sur-Têt ligger ca 2 mil väster om Perpignan mot Andorra. De blå betalvägarna (A9 i Frankrike och AP7 i Spanien) är de snabbaste och rakaste. A9 går längs hela kusten, Barcelona Perpignan Narbonne Montpellier osv. De gröna motorvägarna är slingrigare men gratis. Jag rekommenderar den blå motorvägen för att ta sig från Girona till Perpignan smidigast. Gröna är roligare om man vill se mer av omgivningarna. Om man kommer från Girona Ryan Air flygplats ska man köra mot blå skyltar Girona/Franca/AP7 i första rondellen. Detta för att ta sig till den blå betalvägen.

6 Efter avfart mot Ille-sur-Têt kör mot centrum, Centre Ville. När ni kommer till centrum kommer det dyka upp en stor parkering på vänster sida. Det är den största parkeringsplatsen och lämpligen där ni ställer bilen. Ibland finns det plats på gatan utanför lägenheten. Fortsätter ni förbi parkeringen kommer ni till en Y-korsning med ett stort träd i mitten. Där ska ni svänga snävt vänster. Då har ni lägenheten nästan direkt på höger sida, dvs. mittemot Bar Le Platane. På kartan nedan ser ni B, där är parkeringen. C, där ligger lägenheten, 6 Rue Pierre Fouché. Väder Vädret är så klart svårt att garantera. Jag har varit där nere under alla årstider, i både sol och regn, värme och kyla. Däremot aldrig när det snöat, vilket det tydligen kan göra, om än väldigt sällan. Nedan har jag klippt in en temperaturtabell även om det så klart kan skilja sig avsevärt både uppåt och neråt jämfört med en sådan tabell. För att sammanfatta det kan man säga att från maj september badar man och har det sommarskönt. I mitten/slutet på augusti är det som varmast, grader. Marsapril, med fördel april, är fantastiska vårmånader medans oktober november, med fördel oktober, är fantastiska höstmånader. December februari är vinter vilket betyder att det kan bli ganska kallt och rått. Det är då man vill mysa inomhus och kanske åka till skidorter och varma källor. Jag och min pappa hade dock en fantastisk luciahelg i Ille förra året med 15 grader varmt och sol varje dag, medans påsken i år var mestadels regn och kyla. Vädret kan med andra ord överraska åt båda håll...

7 Utflykter och Aktiviteter Vandring Det finns utmärkta vandringsleder i närheten. I lägenheten finns en bok om vandring i området med kartor och väl beskrivna turer. En del av de totala pilgrimslederna som sträcker sig ända ut till spanska atlantkusten går igenom Ille-sur-Têt (www.chemins-compostelle.com). Hör gärna av er för mer tips om lämpliga vandringsturer, det finns MASSOR! Kanske bestiga Pic du Canigou? Surfning Ute vid kusten finns bra surfställen. Främst i närheten av Leucate Plage och Port Leucate. Där går det att hyra brädor eller delta i olika typer av surfkurser. Skidor Mindre än en timme med bil bort finns mängder av skidområden. Les Angles och Font Romeu är några kända. Dessa kan man givetvis besöka vintertid men även sommartid erbjuder de vandring och diverse sommaraktiviteter, så som uthyrning av kanot, fyrhjulingar osv. Varma källor I riktning mot Andorra finns en del varma källor. Jag har besökt två olika varma källor. Bains de Dorres, små romerska källor och otroligt avkopplande. I regn, med åska och blixtar låg jag och njöt av varmt svaveldoftande thermalbad. Nyligen besökte jag källorna i St Tomas Les Bains, bara ca 45 minuter från Ille. Där badar man i olika pooler utomhus. Anläggningen är större än i Dorres men har inte samma fantastiska utsikt som Dorres.

8 Bad Bad finns längs hela kusten. De flesta stränder ser likadana ut men jag kan rekommendera några: Canet Plage Sud för att det är närmast och lättillgängligt. Följ skyltar först mot Aeroport sen vidare mot Canet Plage och sedan St.Cyprien. Stanna på parkeringen som ligger precis vid havet eller parkera längs vägen vid havet. Paulilles klippor och vackrast. Det ligger precis där Pyreneerna går ut i Medelhavet. En liten strand med klippor längs sidorna. Leucate klassisk strand med mycket aktiviteter. Banyuls sur Mer och Portbou mindre stränder vid två små mysiga och fina kustbyar. Mellan byarna Caramany och Cassagnes norr om Ille, bildar floden Agly en liten sjö. Där finns en liten picnic-plats där man kan bada och sola. Vägen dit bjuder på fantastiskt vackra höglandsvägar med vinodlingar. I Caramany finns ett vindestilleri och en restaurang, Auberge du Grand Rocher, med fantastisk utsikt. Kör mot Caramany och sedan Plan d Eau Agly. I Ille finns det en bassäng (Piscine). Jag har inte varit där men den är rätt populär i byn och brukar ha många besökare sommartid. Den ligger en bit bort på Av. Pasteur/Routes de Prades till vänster från centrum sett. Golf Jag spelar själv inte golf men har tillsammans med min pappa besökt en av golfbanorna i närheten, Golf St. Cyprien. Den är väldigt fin (=dyr) och ligger rakt ut från Ille vid kusten, ca 3 mil (http://www.saintcyprien-golfresort.com). Det finns även andra fina golfbanor. T.ex. Font Romeu Golf Club längre upp i Pyreneerna mot Andorra. Närmaste golfbanan heter Golf Montescot, en 9- hålsbana ca 25 minuter från Ille. Perpignan Staden närmast Ille-sur-Têt. Ca invånare. Huvudstad i departementet Pyrénées-Orientale. På 1200 och 1300-talet huvudstad för Kungariket av Majorca, där av det Majorcanska slottet utanför centrala Perpignan. Perpignan är en väldigt mysig stad med många uteserveringar, restauranger och kaféer. I de små gränderna i den gamla delen av staden finns många bra butiker, vilket gör att shopping i Perpignan är bra och lagom stort. I taket på tågstationen finns en stor målning av Salvador Dali, som ansåg Perpignan vara världens mitt. Barcelona Det tar ca 2,5 timme med bil till Barcelona, alt samma tid med tåg från Perpignan. Kolla tågtider på Barcelona är så klart fantastiskt! Senare år 2012 kommer det gå att åka snabbtåg hela sträckan Perpignan Barcelona vilket ger en restid på 50 minuter! Mycket efterlängtat! Andorra och Puigcerda

9 Det tar 1,5 3 timmar till Andorra, beroende på om man utnyttjar de tunnlar som finns eller inte. Vill man se den vackra naturen och vägarna upp över bergen med både skidliftar och bergsgetter ska man så klart strunta i tunnlarna, men på vägen hem igen kan det vara skönt att ta tunnlarna. I staden Andorra La Vella finns massa massa butiker, elektronik och märkesbutiker. Jag skulle inte säga att man kan göra några större elektronik-klipp men det kanske kan vara värt ett besök. Annars är det vägen dit, bergsbyarna och naturen som är väl värt en utflykt. Staden Puigcerda är också värt ett besök. En mysig spansk semesterstad i Pyreneerna dit många Barcelonabor åker för att få lite kyligare klimat sommartid. Bra för shopping och barhäng. Gula tåget Le Petit Train Jaune Från byn Villefranche-de-Conflent (ca 2 mil från Ille-sur-Têt) till Latour-de-Carol går ett tåg, Le Petit Train Jaune, det gula tåget. Det går igenom Pyreneerna och några av vagnarna kör med öppet tak. Det passerar bl.a. Frankrikes högst belägna tågstation, Bolquère, på 1593 meter. Detta är en fantastisk utflykt och varm rekommenderas! Beräkna en hel dag för det. På turistbyrån eller på tågstationen i Ille-sur-Têt finns information och tidtabell. Marknader, Antikaffärer och Loppisar En-två gånger i veckan är det marknad i byarna. I Ille är det marknad varje onsdag och fredag. Utbudet på marknaden är lite blandat, mat, ost, vin, blommor, diverse platsgrejer, kläder, smycken och ibland lite second hand. I Prades är det en större marknad varje tisdag och i Céret varje lördag. I den mysiga byn Castelnou är det sommartid (mitten av juni mitten av september) en liten marknad med närproducerade produkter, så som vin, sniglar, fois gras, tvålar mm. Helt klart värt en tur! Marknaderna brukar stänga kl Det finns massor med antikaffärer och loppisar i området. Antikaffärerna har vanligtvis öppet året om, med olika (ibland lite udda) öppettider. Under sommarhalvåret är det ofta loppisar i byarna, sk. Vide-grenier. Det brukar skyltas i byn och grannbyarna när det är loppis på g (Brocante betyder Antikaffär och Vide Grenier betyder loppis). Det går att hitta många inplanerade loppisar på nätet, Ille ligger i området 66 Pyrénées Orientales. Små byar Det bästa jag vet är att åka till de små byarna i närheten. Det finns många många men detta är några favoriter: Castelnou ligger på en bergsspets, fint gammalt slott att gå upp i, marknad en gång i veckan med lokala producenter. Céret mysig konstnärlig by med ett museum för modern konst. Prades fin kyrka och fina torg. Villefranche-de-Conflent gammal medeltidsby, turistig men mycket fin. Lagrasse gammal klosterby norrut med en flod som bjuder på fantastiskt härligt flodbad, en stark favorit! På vägen till Lagrasse kan man stanna i Cucugnan, en fin liten by på en kulle med fantastisk utsikt och en väldigt bra restaurang, Auberge de Cucugnan. Peyriac de Mer by i mitt hjärta med närhet till små saltsjöar där man kan bada och kurera sig. Collioure havsby, turistig men väldigt charmig, Valmanya by långt uppe i Pyreneerna, i slutet av andra världskriget utsatt för tysk attack, vacker väg dit.

10 Baillestavy på vägen till Valmanya, liten by på ett berg, litet kapell och har man tur har café/restaurangen öppet. Vingårdar Förutom att besöka byarna i närheten är vingårdsturer en annan av mina favoriter. Det finns otroligt många vingårdar och de flesta har vinprovning, bara att svänga in. Detta är några favoriter: Cave Riberach - nysatsning av gammal berömd vingård i byn Belesta, strax norr om Ille. De har nyligen invigt hotell i det gamla vinkooperativet med konferensmöjligheter samt en fin restaurang. Chateau Caladroy också en av de närmaste med väldigt vacker vingård, efter Belesta och en bit till. Chateau de Jau stiligast och svåråtkomlig, boka in 5-rätters lunch eller middag på gården, gårdens vin och fantastisk mat. Enklaste vägen dit är via Cases de Pene och följ skyltarna, alt. ta vägen längs med floden Agly över vinodlingarna norr om Estagel. Clos de Paulilles systergård till Chateau de Jau, vid kusten efter Port-Vendres. Även här kan man boka in vinprovarlunch eller middag, antagligen bara sommartid. (www.chateau-de-jau.com, För den som gillar ekologiska viner är utbudet stort, t.ex. Domaine Rivaton, Domaine Singla (En del viner från de vingårdar jag rekommenderar kan du finna i Systembolagets beställningssortiment). Vinområdet kring Ille-sur-Têt heter Côte du Roussillon. Främst produceras röda- och roseviner. Norr om detta område ligger Corbière, Rivesaltes, Fitou mfl. Sydost hittar man Banyls med typiska röda söta smarriga viner, en vanlig apertif i Ille-sur-Têt. I grannbyn Thuir finns museum och gamla stora ekfat från produktion av Byrrh, en klassisk fransk apertif. Den vackra tåghallen har tydligen ritats av Gustave Eiffel. Jag har själv inte besökt museet men gissar att det är riktigt bra och väl värt ett besök. Thuir är en mysig by med många bra restauranger och Byrrh är gott! Kustutflykt Att åka längst kusten från franska sidan in i Spanien är fantastiskt vackert. Krokiga vägar mellan hav och vinrankor med stopp i byarna eller vid någon av alla utsiktsplatserna. Ostron och galet bra havsmat Vid Leucate (precis innan första bron mot Port Leucate) finns en ostronodling med tillhörande avsmakningsrestauranger. Goda, färska, billiga ostron, mycket väl värt en utflykt! Beställ en torr muscat till! Mums! Sommartid finns en fiskoch skaldjursrestaurang på stranden bredvid, Les Pilotis. Jag

11 och mina vänner har haft många skaldjurs-halleluja-moment där!

12 Några bilder för att ge en känsla... Fler bilder finns på klicka på GALLERI.

13 Detta är min elmätare och min kontakt Och detta är mitt vattenlås.

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt över kusten in Monchique

Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt över kusten in Monchique Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt över kusten in sida 1/5 Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt över kusten in sida 2/5 Renoverad villa med karaktär och spektakulär utsikt

Läs mer

Dröm läge på Ferragudos klippor in Ferragudo

Dröm läge på Ferragudos klippor in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 950.000 Konstruerad (år) 2001 område (län) Lagoa Tomtarea 1083 Stad Ferragudo Konstruktion område 222 sida 3/5 Det finns väldigt få villor i Ferragudo på vackra platser,

Läs mer

Havsutsikt och gångavstånd till stranden bra för rullstol. in Meia Praia

Havsutsikt och gångavstånd till stranden bra för rullstol. in Meia Praia sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 525.000 Konstruerad (år) 2002 område (län) Lagos Tomtarea 320 Stad Meia Praia Konstruktion område 280 sida 3/5 En underbar och rymlig hörn villa på den breda stranden

Läs mer

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 750.000 Konstruerad (år) 1983 område (län) Tomtarea 2000 m² Stad Konstruktion område 437 m² sida 3/5 Precis ovanför den vackra Spa orten Caldas de har vi denna storslagna

Läs mer

Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, söndag 20 söndag 27 september 2015

Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, söndag 20 söndag 27 september 2015 Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, söndag 20 söndag 27 september 2015 Följ med till Frankrike och måla akvarell i en unik, kreativ och rofylld miljö. Vi håller till på Château

Läs mer

En lyxig egendom strax bakom kustlinjen, gångavstånd till stranden in Ferragudo

En lyxig egendom strax bakom kustlinjen, gångavstånd till stranden in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 1.400.000 Konstruerad (år) 2003 område (län) Lagoa Tomtarea 9360 Stad Konstruktion område 584 sida 3/5 På landsbygden, nära fiskebyn, golfbanor och inom gångavstånd från

Läs mer

CasaKonsult CasaKonsult CasaKonsult

CasaKonsult CasaKonsult CasaKonsult Torre de la Horadada ligger på gränsen mellan Costa Blanca och Costa Calida, ca 15 km söder om Torrevieja och endast 2-3 km norr om San Pedro del Pinatar. Här finnes affärer, barer och restauranger. Endast

Läs mer

Sommarvecka med Yoga i Nerja 9-16 Juni

Sommarvecka med Yoga i Nerja 9-16 Juni Sommarvecka med Yoga i Nerja 9-16 Juni Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 9-16 juni 2014 med

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Fjällhalsen - stuga 655

Fjällhalsen - stuga 655 Fjällhalsen - stuga 655 En modern stuga med gedigen fjällkänsla belägen i Fjällhalsen med ski-in & ski-out möjlighet. Stugan är 110 kvm med sängplats för 10 personer. Två vuxenliftkort och ved till braskaminen

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien.

Läs mer

Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014

Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014 Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014 Nu är det möjligt! För Alla som vill! Har vi glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till

Läs mer

Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014

Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014 Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol,

Läs mer

Söker du bra boende i Åre?

Söker du bra boende i Åre? Söker du bra boende i Åre? Skidåkarlägenhet för kompisgänget eller lilla familjen eller mysigt hus för hela släkten? Vi har boende veckovis, halvvecka och weekend hela vintern 2013-2014 Objekt ett : Fin

Läs mer

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MEET MED & VÅGSURFING GREET BIARRITZ, SYDVÄSTRA DAG 1 FRANKRIKE På En flygplatsen udda inspirerande välkomnar vi upplevelse. er

Läs mer

ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven.

ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. ÖNSKEHUSET VID ÄLVEN Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. Stor klädkammare. Och altaner med både morgon- och kvällssol. Caroline

Läs mer

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013

Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 Kryssarklubbens eskader 14-21 september Kroatien2013 1 RESEFAKTA, FLYG OCH BÅTAR FLYG Vi kommer att flyga till Split med SAS morgonflyg från Göteborg och Stockholm. Utresa Göteborg Split Stockholm Split

Läs mer

`t áéç gü zéç. Karaktärsfullt byhus, ca 1860 nära Pézenas, Languedoc, Frankrike möjlig bed & breakfast

`t áéç gü zéç. Karaktärsfullt byhus, ca 1860 nära Pézenas, Languedoc, Frankrike möjlig bed & breakfast `t áéç gü zéç Karaktärsfullt byhus, ca 1860 nära Pézenas, Languedoc, Frankrike möjlig bed & breakfast 2 Maison Trigon byggdes cirka 1860 av en av de mer välbärgade vinodlarna i byn Roujan. Huset har en

Läs mer

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Wellness weekend/tjejresa Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Varmt välkomna till Katalonien! Välkomna till den pittoreska och populära badorten Sitges, ca 45 min från Barcelona. Sitges

Läs mer

Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015

Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015 Låt sommaren börja redan i april med en Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga,

Läs mer

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Information El Palmeral 46.

Information El Palmeral 46. Information El Palmeral 46. Välkommen till ett fantastiskt boende på Costa del Sol. El Palmeral ligger på bekvämt avstånd till både sandstränder, golfbanor, restauranger och uteliv. Huset består av 2 våningar

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9.

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9. Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9. Har glädjen att kunna erbjuda en yogaresa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 9-16 september

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Välkommen till Casa Lugna Gränden!

Välkommen till Casa Lugna Gränden! Välkommen till Casa Lugna Gränden! Urbanizacion Playa Flamenca Calle Pintor Ribera 3 Hus nr 1058 Orihuela Costa, Spanien Vid ankomst till huset 1. Slå på strömmen: Elskåpet sitter bakom ytterdörren, slå

Läs mer

Pine Bay. BBCG Construction - Akbük

Pine Bay. BBCG Construction - Akbük Pine Bay BBCG Construction - Akbük Pine Bay Pine Bay har det bästa läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och berg åt andra. Komplexet ligger

Läs mer

Julmarknad på Oaxen 2015-11-28

Julmarknad på Oaxen 2015-11-28 Julmarknad på Oaxen 2015-11-28 Välkommen som utställare! Innehåll Inför din bordsbokning... 3 Våra olika platser att boka placering på... 3 Gillet... 3 Kalkugnen... 3 Utomhus... 3 Tider... 3 Boka bord...

Läs mer

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 april

Läs mer

& Sång i Nerja 9-16 April 2015

& Sång i Nerja 9-16 April 2015 Låt sommaren börja med en vårvecka Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2015 Nu är det möjligt! För Alla som vill! Har vi glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

etvab fastigheter www.etvab.nu 00468966545

etvab fastigheter www.etvab.nu 00468966545 Nerja Torrox Costa - Torrox charmigt vackert - unikt! Vi är specialiserade på bra lägen till bra priser! Nyproduktion med olika lägen och boenden från 95.000 Svensk registrerad fastighetsmäklare etablerad

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd Brf lomma läge Bofakta 6,2 takhöjd Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, 9-16 och 16-23 september 2012

Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, 9-16 och 16-23 september 2012 Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, 9-16 och 16-23 september 2012 Följ med till Frankrike och måla akvarell i en unik, kreativ och rofylld miljö. Vi håller till på Château Garreau,

Läs mer

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape En vinresa av och med BKWine Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape Vinresa med ekologiska förtecken! 29 juni 3 juli 2011 Följ med och njut av fina sommardagar innan den stora turistinvasionen har hunnit

Läs mer

Lyxlägenheter / radhus i elegant 5 stjärnigt Spa resort i centrala Algarve. in Ferragudo

Lyxlägenheter / radhus i elegant 5 stjärnigt Spa resort i centrala Algarve. in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Lägenheter Konstruerad (år) 300.000 2008 Tomtarea Konstruktion område 112,8m² sida 3/5 område (län) Lagoa Stad Detta dolda paradis är bara några minuters bilresa från några av de finaste

Läs mer

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden KONFERENSGUIDE Hylte kommun 2014 Konferens på landsbygden Söker du en konferensanläggning med aktiviteter i naturskön miljö? Eller en plats som erbjuder en lugn och avspänd atmosfär? Boka din konferens

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

Res med Nordström assistans till Teneriffa 20 november- 27 november 2016

Res med Nordström assistans till Teneriffa 20 november- 27 november 2016 Res med Nordström assistans till Teneriffa 20 november- 27 november 2016 Koppla av i värmen med möjlighet till träning varje dag. Något för dig? Rehabanläggningen Mar y Sol, Los Cristianos Hej! Vi på Nordström

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Hotel Strandly Skagen

Hotel Strandly Skagen Hotel Strandly Skagen Hotellet erbjuder Hotel Strandly Skagen har en trevlig "Skagenatmosfär" med traditioner och fantasktisk service på ett familjärt och rart sätt. Både hotellet och restaurangen är nyrenoverade

Läs mer

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se

First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se First Camp Ekerum OBJEKTSBESKRIVNING www.bocamp.se Välkommen till First Camp Ekerum Campingen ligger mycket attraktivt alldeles vid Kalmarsund endast en dryg mil från sommarmetropolen Borgholm med dess

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Ladda batterierna inför julen med en Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Har glädjen att kunna erbjuda en yogaresa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 28/11-5/12

Läs mer

Résidence des Golfeurs Mandelieu-La Napoule

Résidence des Golfeurs Mandelieu-La Napoule Résidence des Golfeurs Mandelieu-La Napoule Bra boende på Franska Rivieran med närhet till utmärkt service, kommunikationer och aktiviteter DESTINATION FRANKRIKE Fastigheten har ett fint poolområde men

Läs mer

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin.

1. Han heter Tim. 2. Hon heter Lisa. 3. Hon heter Malin. Facit Extra! 1 s. 5 penna 3. papper 4. lexikon 5. dator 6. stol 7. elev 8. suddgummi 9. block 10. klocka 11. bord 1 bok s. 6 en penna 3. ett suddgummi 4. ett papper 5. en dator 6. en stol 7. ett block

Läs mer

Bekväm takvåning nära stranden och Ferragudo in Ferragudo

Bekväm takvåning nära stranden och Ferragudo in Ferragudo sida 1/5 sida 2/5 Lägenheter 387.000 Konstruerad (år) 2001 område (län) Lagoa Tomtarea 160 Stad Ferragudo Konstruktion område 188 sida 3/5 Denna rymliga lägenhet med dito takterrass ligger nära den främsta

Läs mer

Laila blandar. sina personliga favoriter

Laila blandar. sina personliga favoriter Laila blandar sina personliga favoriter Lite skandinavisk funkis och lite amerikansk villa, lite kitsch och lite gammaldags charm. När Laila Bagge Wahlgren och Niclas Wahlgren byggde sitt Trivselhus valde

Läs mer

Vinresa i Södra Rhône-dalen

Vinresa i Södra Rhône-dalen En vinresa av och med BKWine Vinresa i Södra Rhône-dalen Det klassiska Châteauneuf-du-Pape och de nya stjärnorna i Côtes-du-Rhône 15-19 september, 2010 Floden Rhône passerar många vindistrikt på väg till

Läs mer

Välkommen till Casa 15 på Spaniens solkust

Välkommen till Casa 15 på Spaniens solkust Välkommen till Casa 15 på Spaniens solkust Träffar: 87 På Costa Del Sol, mellan Fuengirola och Marbella i södra Spanien hittar du vårt lilla smultronställe här i världen. Casa Quince (Casa 15=Hus femton)

Läs mer

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük

Green Park Village. BBCG Construction - Akbük Green Park Village BBCG Construction - Akbük Green Park Village Green Park Village har ett utmärkt läge i ett pittoreskt och lugnt område i Akbük med fantastisk havsutsikt åt ena hållet och tallar och

Läs mer

Välkommen till Jasmin Village

Välkommen till Jasmin Village Välkommen till Jasmin Village www.jasminvillage.se Information om huset och området. Huset städas en gång i veckan dag mellan klockan.00 -.00 Det är bra om ni plockar undan saker och kläder samt diskar

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

VÄLKOMMEN till vårt hus!

VÄLKOMMEN till vårt hus! VÄLKOMMEN till vårt hus! Vi är alla glada för vårt fina hus och vi hoppas att Du också ska finna dig väl till rätta här och känna att du faktiskt är delägare i huset. Detta gör nämligen att man är rädd

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Mallorca oktober 2009

Mallorca oktober 2009 Mallorca oktober 2009 Palma de Mallorca Det var egentligen två saker som avgjorde att vi åkte till Mallorca på höstlovet. Vi hade aldrig varit där någon gång och det är kort flygtid. Denna sista veckan

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR Ett nytt skräddarsytt hus med charmen hos ett gammalt. Det var Ann-Sofie och Johan Lyckows önskemål när familjen växte. När de gick på visningar föll valet snabbt på Trivselhus.

Läs mer

Mycket rymlig rustik villa med fantastisk utsikt på stor tomt in Monchique

Mycket rymlig rustik villa med fantastisk utsikt på stor tomt in Monchique sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 695.000 Konstruerad (år) 1994 område (län) Monchique Tomtarea 25170m² Stad Monchique Konstruktion område 535m² sida 3/5 På ett mycket bra läge, inte långt från Monchique

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

och modernt funktionellt Ljust och öppet Modernt

och modernt funktionellt Ljust och öppet Modernt Modernt funktionellt Bertil och Ingrid hade bott i området i nästan tjugo år när granntomten blev till salu. På tomten stod en sommarstuga och paret bestämde sig snabbt för att ta tillfälle i akt och köpa

Läs mer

Hultins hus på Ivö. Det finns nycklar till förrådet/sovloftet samt uthusen i ett nyckelskåp innanför dörren till verandan.

Hultins hus på Ivö. Det finns nycklar till förrådet/sovloftet samt uthusen i ett nyckelskåp innanför dörren till verandan. Hultins hus på Ivö Här följer lite praktisk information & tips till våra gäster: Huset Lås & Nycklar Ni har fått två nycklar. Den ena går till verandan och dörren vidare in till huset, den andra går till

Läs mer

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad 1 Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset 651 85 Karlstad RECEPTION: 48 350 RESTAURANG: 48 308 Telefonnumret

Läs mer

28 ALLT OM VILLOR & HUS

28 ALLT OM VILLOR & HUS Drömhuset på HEMMA hos Svantes och Ewas vackra hus är ritat och uppfört av Sävsjö Trähus, med Tony Sundberg som arkitekt och med Andreas Sjöholm som projektledare. Framsidan är inbjudande, med en rejäl

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD

BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD BOTVIDSGÅRDENS KOLLOGÅRD Bodvidsgården kollogård är en utmärkt plats att utveckla och aktivera barn i en miljö långt ifrån stadens stress. Här finns möjlighet till att få tid att umgås utomhus, prova på

Läs mer

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4

VILLA SADELTAK AREA: 160m² SOVRUM: 4 ALLRUM PLA 2 Exteriör perspektiv VILLA SADELTAK AREA: 160m² RUM: 4 WC TT TV Jag kommer hem med matkassarna och ser mig omkring i området där vi bor. Här finns både nya och gamla byggnader. Vi ville att

Läs mer

Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, 16-22 september 2013

Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, 16-22 september 2013 Akvarellkurs med Anders Wallin i Bordeaux på Château Garreau, 16-22 september 2013 Följ med till Frankrike och måla akvarell i en unik, kreativ och rofylld miljö. Vi håller till på Château Garreau, en

Läs mer

Land som lever i lyx nära till staden in Lisboa área

Land som lever i lyx nära till staden in Lisboa área sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 700.000 Konstruerad (år) 2004 område (län) Lisboa Tomtarea 20000 Stad Lisboa área Konstruktion område 623 sida 3/5 På en stor tomt på 20.000m2 i en privilegierad lyxvilla

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan

Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan Formel 1 resor till Spanien & Barcelona guide för resan 2015 05 29 Inga kommentarer Guide för Formel 1 resor till Spanien & Barcelona Om du inte har varit på Formel 1 resa till Spanien & Barcelona kommer

Läs mer

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING

AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING AVKOPPLANDE FAMILJECAMPING Jogersö är en lugn familjecamping vid Sörmlands största havsbad i Trappviken. Njut av en dag på sandstranden med bryggor och hopptorn eller roa dig med våra aktiviteter som kajakpaddling

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter!

COSTA BRAVA. Följ med till Spanien. - solfylld, sprudlande och spektakulär. Vi bjuder på flygresa och hotell i 3 nätter! Följ med till Spanien - solfylld, sprudlande och spektakulär Det spanska köket Läckra tapas Sprudlande cava Spektakulär natur Surrealistisk konst Genial arkitektur COSTA BRAVA Vi bjuder på flygresa och

Läs mer

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape

Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Södra Rhône och Châteauneuf-du- Pape Vinresa med ekologiska förtecken! 29 juni 3 juli 2011 Följ med och njut av fina sommardagar innan den stora turistinvasionen

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Klåva Backe 6. Härlig utsikt över hamnen

Klåva Backe 6. Härlig utsikt över hamnen Klåva Backe 6 HÖNÖ Klåva Backe 6 Välkommen till en charmig och trevlig skärgårdsvilla med mycket bra läge och fin utsikt över Klåva hamn. Här inryms idag två lägenheter med vardera 3 rum och kök på lättskött

Läs mer

Län Skåne Typ Villa Kommun Hässleholm Storlek 106 m2 Område Västra Torup Tillträde tidigast enligt överenskommelse Gatuadress Torup 3020

Län Skåne Typ Villa Kommun Hässleholm Storlek 106 m2 Område Västra Torup Tillträde tidigast enligt överenskommelse Gatuadress Torup 3020 Torup 3020 Län Skåne Typ Villa Kommun Hässleholm Storlek 106 m2 Område Västra Torup Tillträde tidigast enligt överenskommelse Gatuadress Torup 3020 Trevlig villa på naturnära läge! Inbäddad i vacker natur

Läs mer

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet!

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet! NIVÅER A1-A2 1. Välj rätt alternativ 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag. A. i B. på C. till D. om 2. -. kommer din fru? Från Italien. A. Vart B. Var C. Varifrån D. Vad 3. Vad kör du bil? En Volvo. A.

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

78 ALLT I HEMMET. Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor.

78 ALLT I HEMMET. Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor. 78 ALLT I HEMMET Anna-Karin gillar trädgårdsarbete och har nu drygt 2 000 kvm härlig tomt där hon kan plantera växter och blommor. Det ljusa köket, Ikea Abstrakt, fanns redan då familjen flyttade in. Spis

Läs mer

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Jag var i Italien i nästan 3 veckor, i en stad som heter Reggio Emilia som ligger i Norra Italien. Jag bodde hos Francesca och hennes familj som bor i en liten stad som

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök

press release Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök Visby, 2011-07-14 Nytt utflyktsmål på Gotland: Fröjel Resort inbjuder med poolhus, spa och bra kök En semesterresort på en semesterö det låter som ett ganska vanligt inslag, som knappast ges större utrymme

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Underbar villa till salu i Thailand

Underbar villa till salu i Thailand Underbar villa till salu i Thailand På bekvämt gångavstånd från en av Thailands mest oexploaterade stränder erbjuder denna exklusiva och bekväma villa i västerländsk stil och med västerländsk kvalitet

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Fantastiskt! Vi behövde verkligen inte ga hungriga :)

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: -Fantastiskt! Vi behövde verkligen inte ga hungriga :) Namn: Malin Mauritsen Resa: Portugal - Atlantkusten langritt Datum: 26.4-3.5 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Enda var en missuppfattning om upphämtningstid

Läs mer

Må Gott med HUNDEN i Dalarna Vår & sommarträning i Dalarna 2010

Må Gott med HUNDEN i Dalarna Vår & sommarträning i Dalarna 2010 Må Gott med HUNDEN i Dalarna Vår & sommarträning i Dalarna 2010 Obs! Mer bilder i bildgalleriet Tre helger med mycket trevligt tillsammans med hund och andra hundförare. Alla tre helgerna inkluderar intensiv,

Läs mer

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016 Vinresa till Alsace 24 30 september 2016 Rhen, slätten, vinodlingarna och Vogeserna Alsace är som en öppen bok. Från Strasbourg till Colmar avlöser mjuka kullar, tobaksfält, fruktträdgårdar och vinodlingar

Läs mer

KVARTERET VIDAR HORNSGATAN, MALMÖ 86 LÄGENHETER

KVARTERET VIDAR HORNSGATAN, MALMÖ 86 LÄGENHETER KVARTERET VIDAR HORNSGATAN, MALMÖ 86 LÄGENHETER FRAMTIDSSTADEN MALMÖ Malmö som är Sveriges tredje största tätort är mitt inne i en expansiv och spännande fas. DIN BOSTAD I EN OMGIVNING SOM SPRUDLAR AV

Läs mer