Le Petit Chateau som inte är ett slott utan en charmig sekelskiftesvåning i de sydfranska Pyrenéerna!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Le Petit Chateau som inte är ett slott utan en charmig sekelskiftesvåning i de sydfranska Pyrenéerna!"

Transkript

1 Le Petit Chateau som inte är ett slott utan en charmig sekelskiftesvåning i de sydfranska Pyrenéerna! Jag förälskade mig i Frankrike när jag var 12 år och tillbringade en vecka i en by i närheten av St Tropez. Därefter förstärktes känslan vid varje besök i Paris, franska filmer, franska böcker, franska ostar och fantastisk fransk musik... Under två somrar i fiskestaden Sète utanför Montpellier märkte jag att jag gillar de spanska influenserna. Därför har jag nu hamnat i den katalanska delen av Frankrike, ca 5 mil från spanska gränsen, i byn Ille-sur-Têt. Här pratar många katalanska och de katalanska traditionerna är viktiga, främst i och med de årliga festligheterna i byarna till tjurens ära, Feria de Toros. Jag började med att hyra ett högt fint byhus här i byn men bestämde mig för att köpa något eget. Det blev till slut Le Petit Chateau. Det sa klick mellan oss i oktober 2008 och från och med februari 2009 är jag stolt ägare. Tidigare ägarinnan är en dam på runt 90 år som nu är för gammal för att bo kvar. Hon bodde här sedan 60-talet med sin man och två döttrar. Våningen var orenoverad sedan 60-talet så det finns mycket förbättringsbehov, men den har en härlig grundcharm, två terrasser som direkt inbjuder till Pyreneernas lugn och mellan terrasserna finns en fantastisk veranda/matsal där jag sitter just nu. Planen har varit att förbättra med känsla i lagom takt. Köket genomgick en grov renovering första året. De andra rummen allt eftersom. Nu återstår ny väggfärg i två sovrum samt uppfräschning av terrasserna. Det finns även 70-talet små fönster på verandan som behöver kittas om... Jag hoppas att ni som kommer på besök eller bestämmer er för att bo några dagar i Le Petit Chateau känner samma känsla som jag gör nu. Man bara är här. Och i Ille-sur-Têt, där gör man som man vill. Comme vous voulez-byn.

2 Vad finns i lägenheten Lägenheten är 130 kvm och har totalt 6 rum+kök+bad. 3 sovrum, vardagsrum, matsal, kök, badrum och ateljé. Därtill två terrasser och fyra franska balkonger. De 3 sovrummen har vardera en 160 cm dubbelsäng. I vardagsrummet finns en bäddsoffa med 140 cm utbäddad säng. Det betyder att det finns 7-8 riktiga bäddar. På en av terrasserna står en soffa med en 80 cm madrass. Antingen tar man in madrassen och sover inne eller så sover man på terrassen, så har man en bädd till om det skulle behövas! På verandan/matsalen finns ett stort matbord med plats för 8-10 personer. Det går att öppna långsidans fönster ut mot Pyreneerna och bergstopparna Pic du Canigou. Köket har det mesta utom diskmaskin. Det betyder att det finns spis/ugn, två kylskåp, frysfack, kaffekokare, vattenkokare. I förrådet finns en micro om ni önskar det. Bänkskivorna i trä är inklädda i vit plastfilm i väntan på att de ska kaklas tillsammans med väggarna. Porslin och glas är till största delen inhandlad på lokala loppisar. Allt är till för att användas! Badrummet är relativt nytt och fräscht, troligen renoverat på 90-talet av tidigare ägarna. I badrummet finns tvättmaskin och hårtork. Det sjätte rummet, med ingång från trappen, använder jag som förråd/ateljé och har låst. Det kan alltså inte användas vid uthyrning. På den vänstra(östra) terrassen finns ett cafébord ochstolar, härligt för frukosten. Där finns också en underbar sitt-hängmattta att gömma sig i Den högra(västra) terrassen har en skön soffa där man gärna tar sin eftermiddagsvila. Båda terrasserna ligger i sydläge med utsikt över Pyrenéerna och den fantastiska bergstoppen Pic du Canigou, ett riktmärke i franska Katalonien eller Pyrénées-Orientales, som departementet heter. Det finns en stereo i lägenheten med ipod-docka, bra att veta om du har en ipod. Funkar ej för iphone av någon konstig anledning. För övrigt kan man säga att lägenheten är enkelt inredd. Det är många rum att fylla med möbler och det tar sin tid att hitta rätt. För att inte helt tappa kontakten med omvärlden finns trådlöst Internet och telefon. Telefonen kan användas gratis till alla fasta nummer i Europa. Ille-sur-Têt Ille är en söt blommig by med ca 5000 invånare. I byn finns det mesta kan man nog säga, apotek, läkare, restauranger, bagerier, barer, klädaffärer, skoaffärer, antikaffärer, möbler, och så slaktare, grönsaker, fisk och vin så klart. Persikor och nektariner är ständigt återkommande, på fester (Fete de Peche), i tavlor, i maten och många i byn jobbar med persikoodlingarna i området.

3 Några restaurangtips: Bar Nationale den störtsa baren/restaurangen mitt vid torget, väldigt bra mat och där är man mitt i smeten. Le Square Lunchservering och kafé med litet torg på baksidan, rakt över gatan från Lilla Slottet, väldigt bra! Casa del Ram charmig liten restauran på vackert litet torg bakom kyrkan i gamla delen av byn, väldigt måna om att servera bra och vällagad mat. Saveurs des Orgues, byns ambitiösaste restaurang med prisbelönt kock. Ofta ganska tomt men maten är bra! Pizza rakt över gatan, mycket goda pizzor. Katedralen St Etienne i byn är fantastisk. Försök att tajma in den när den är öppen så att ni får se den från insidan! Katedralen ligger i den äldsta delen av Ille-sur-Têt, med många små gränder och otroligt många charmiga hus och små detaljer. Grottorna (Les Orgues) strax utanför Ille-sur-Têt är väl kända och har många besökare. Jag har tyvärr inte varit dit ännu... Byfester! Alla former av byfester är roliga. Bara att läsa affischer och sen gå dit! De flesta sker sommartid, juli/augusti. Runt omkring Ille finns mängder av persiko-, nektarin-, plommon- och aprikosodlingar. Att gå runt bland frukträden är ett måste om man besöker Ille. Men att palla frukten är inte att rekommendera, det är persikopatronernas guld! Längs floden Têt kan man hitta små vattenhål där man kan bada, inga arrangerade badplatser men vissa av mina gäster har funnit sina favoritbad där. Detaljer och Egenheter Vinden och korsdrag Eftersom det kan blåsa en del och lägenheten har fönster i båda riktningarna är det viktigt att vara observant på korsdrag. Försök att inte låta dörrar och fönster stå och slå, det finns då risk att rutorna går sönder eller lossnar ur sitt fönsterkitt. Det är gamla fönster och de skulle alla behöva kittas om. Så småningom... Sotet i köket Ovanför spisen och arbetsbänken i köket går utsuget till skorstenen. När det blåser mycket ute kan det rasa ner lite sot på arbetsbänken. Kan vara bra att veta om man ser sot och inte förstår var det kommer ifrån. Musik och Champagnekorkar Jag har trevliga grannar. Ovan och till höger barnfamiljer. Nedanför mig sköter Mr Gauchet om sin trädgård. Till vänster bor Pierre och Hélène som driver Bed and Breakfast, Le Magnolia. På våningen ovanför mig bor Mireille och François med deras son, väldigt snälla! Grannarna har inte klagat någon gång på ljud, men det kan vara bra att tänka på. Jag försöker också minimera antalet champagnekorkar i Mr Gauchets trädgårdsjord! Tvättmaskin

4 Använd gärna tvättmaskinen, men sparsamt. För att använda tvättmaskinen måste vattenkranen under tvättstället vridas på. Låt skålen under tvättstället stå kvar eftersom det kan droppa lite. El och vatten El och vatten slås på nere i trappen. Min lägenhet har en egen elkontakt och egen vattenkran. Min elkontakt är vit och blå och det står Hansson på den. Vattenkranen sitter vid golvet. Även där sitter en liten lapp som det står Lilla Slottet på. Det är kranen längst in längst ner. Man vrider ett kvarts varv för att slå på/av. Vattnet värms upp i en vattenberedare som sitter ovanför taket i badrummet. Det är en stor vattenberedare så det tar ett tag innan vattnet är varmt, räkna med nästan en dag eller en natt. Detsamma gäller om varmvattnet skulle ta slut, vilket hänt enstaka gånger när vi varit väldigt många. El och vatten ska slås av när ni lämnar lägenheten sista gången (om vi inte kommit överens om att ni lämnar det på). Elen är modern och renoverad i hela lägenheten i år. Uttagen är desamma som i Sverige. Proppskåpet sitter inne i en av garderoberna i hallen. Om man har många element igång samtidigt som man använder flera andra elektriska apparater kan huvud-elen slås av automatiskt. Då får man gå ner i trappen och slå på igen, och lämpligen stänga av några element eller apparater ett tag. Om man vintertid behöver använda elementen måste man även tänka på att inte hålla fönster och dörrar stängda, elementen får då arbeta alldeles för mycket på högtryck utan att ge någon värme Kyl och frys Kyl och frys ska tömmas och torkas ur när ni lämnar lägenheten sista gången. Lämna då kyldörrarna lite öppna. Sopor Varje tisdag och fredag morgon töms vanliga sopor, den gröna soptunnan nere i trappen. Det betyder att alla vanliga sopor ska ställas ut kvällen innan. Sopor ska alltid slängas i soppåsar, inte direkt i tunnan. Varje torsdag töms återvinningssopor, den gula soptunnan nere i trappen. Det betyder att alla återvinningssopor ska ställas ut kvällen innan. Återvinningssopor är t.ex. plastburkar, plastflaskor, kartong mm. Ej glas! OBS! Glas och glasflaskor lämnas på återvinningsstationen på stora torget, mittemot Bar National. Om inte grannarna ovanför redan ställt ut tunnorna gör ni det. Parkering Den stora parkeringen mitt i byn kan användas varje dag i veckan. Alternativt har man tur och hittar en plats på gatan utanför lägenheten. Ingen parkering i byn kostar pengar. Det är höga böter kopplade till att stå på handikapp, kan vara bra att tänka på.

5 Söndagsstängt I Frankrike har alla affärer stängt på söndagar. Det gäller alla affärer, matbutiker, serviceställen osv. Caféer och restauranger har öppet. I Spanien har man dock söndagsöppet, kan vara bra att tänka på om man kommer ner en söndag och kör från Spanien. La Jonquera är sista by innan franska gränsen. En annan sak att tänka på är att de flesta ställen har stängt mellan 12 och 14 alla dagar. Och lunch serveras vanligtvis bara kring denna tid. Carrefour i byns centrum har numera ibland öppet söndagar under sommartid. Städning Det finns en dammsugare i en av garderoberna i hallen. Och det finns även golvmopp och hink. Se städinstruktioner i köket. Internet och telefon I lägenheten finns trådlöst internet. Rakt över gatan finns en datoraffär där man kan låna dator och skrivare om man t.ex. behöver skriva ut Ryan Air biljetter. Telefonen kan användas gratis till alla fasta nummer i Europa. Att ringa till mobiltelefon kostar extra. Nycklar Till lägenheten hör tre nycklar. En för porten till trapphuset, och de andra två till lägenhetens ytterdörr. Porten till trapphuset brukar vi som bor i huset låsa ca på kvällen, det kan vara bra att tänka på om någon är ute på kvällen utan nycklar. Det är ni eller grannarna som låser porten så det är alltså inget som sker per automatik. Skulle ni tappa bort nycklarna så hör av er till mig. Det översta låset på lägenhetsdörren är lite besvärligt, nyckeln ska inte ända in! Vägbeskrivning Om man kommer från Spanien ska man köra norrut mot Franca/Perpignan till man ser skyltar mot Andorra eller byn Prades (avfart 42 på stora betalvägen A9). Kör mot Andorra eller Prades. Detsamma om man kommer norrifrån. Följ skyltar mot Andorra eller Prades. Ille-sur-Têt ligger ca 2 mil väster om Perpignan mot Andorra. De blå betalvägarna (A9 i Frankrike och AP7 i Spanien) är de snabbaste och rakaste. A9 går längs hela kusten, Barcelona Perpignan Narbonne Montpellier osv. De gröna motorvägarna är slingrigare men gratis. Jag rekommenderar den blå motorvägen för att ta sig från Girona till Perpignan smidigast. Gröna är roligare om man vill se mer av omgivningarna. Om man kommer från Girona Ryan Air flygplats ska man köra mot blå skyltar Girona/Franca/AP7 i första rondellen. Detta för att ta sig till den blå betalvägen.

6 Efter avfart mot Ille-sur-Têt kör mot centrum, Centre Ville. När ni kommer till centrum kommer det dyka upp en stor parkering på vänster sida. Det är den största parkeringsplatsen och lämpligen där ni ställer bilen. Ibland finns det plats på gatan utanför lägenheten. Fortsätter ni förbi parkeringen kommer ni till en Y-korsning med ett stort träd i mitten. Där ska ni svänga snävt vänster. Då har ni lägenheten nästan direkt på höger sida, dvs. mittemot Bar Le Platane. På kartan nedan ser ni B, där är parkeringen. C, där ligger lägenheten, 6 Rue Pierre Fouché. Väder Vädret är så klart svårt att garantera. Jag har varit där nere under alla årstider, i både sol och regn, värme och kyla. Däremot aldrig när det snöat, vilket det tydligen kan göra, om än väldigt sällan. Nedan har jag klippt in en temperaturtabell även om det så klart kan skilja sig avsevärt både uppåt och neråt jämfört med en sådan tabell. För att sammanfatta det kan man säga att från maj september badar man och har det sommarskönt. I mitten/slutet på augusti är det som varmast, grader. Marsapril, med fördel april, är fantastiska vårmånader medans oktober november, med fördel oktober, är fantastiska höstmånader. December februari är vinter vilket betyder att det kan bli ganska kallt och rått. Det är då man vill mysa inomhus och kanske åka till skidorter och varma källor. Jag och min pappa hade dock en fantastisk luciahelg i Ille förra året med 15 grader varmt och sol varje dag, medans påsken i år var mestadels regn och kyla. Vädret kan med andra ord överraska åt båda håll...

7 Utflykter och Aktiviteter Vandring Det finns utmärkta vandringsleder i närheten. I lägenheten finns en bok om vandring i området med kartor och väl beskrivna turer. En del av de totala pilgrimslederna som sträcker sig ända ut till spanska atlantkusten går igenom Ille-sur-Têt (www.chemins-compostelle.com). Hör gärna av er för mer tips om lämpliga vandringsturer, det finns MASSOR! Kanske bestiga Pic du Canigou? Surfning Ute vid kusten finns bra surfställen. Främst i närheten av Leucate Plage och Port Leucate. Där går det att hyra brädor eller delta i olika typer av surfkurser. Skidor Mindre än en timme med bil bort finns mängder av skidområden. Les Angles och Font Romeu är några kända. Dessa kan man givetvis besöka vintertid men även sommartid erbjuder de vandring och diverse sommaraktiviteter, så som uthyrning av kanot, fyrhjulingar osv. Varma källor I riktning mot Andorra finns en del varma källor. Jag har besökt två olika varma källor. Bains de Dorres, små romerska källor och otroligt avkopplande. I regn, med åska och blixtar låg jag och njöt av varmt svaveldoftande thermalbad. Nyligen besökte jag källorna i St Tomas Les Bains, bara ca 45 minuter från Ille. Där badar man i olika pooler utomhus. Anläggningen är större än i Dorres men har inte samma fantastiska utsikt som Dorres.

8 Bad Bad finns längs hela kusten. De flesta stränder ser likadana ut men jag kan rekommendera några: Canet Plage Sud för att det är närmast och lättillgängligt. Följ skyltar först mot Aeroport sen vidare mot Canet Plage och sedan St.Cyprien. Stanna på parkeringen som ligger precis vid havet eller parkera längs vägen vid havet. Paulilles klippor och vackrast. Det ligger precis där Pyreneerna går ut i Medelhavet. En liten strand med klippor längs sidorna. Leucate klassisk strand med mycket aktiviteter. Banyuls sur Mer och Portbou mindre stränder vid två små mysiga och fina kustbyar. Mellan byarna Caramany och Cassagnes norr om Ille, bildar floden Agly en liten sjö. Där finns en liten picnic-plats där man kan bada och sola. Vägen dit bjuder på fantastiskt vackra höglandsvägar med vinodlingar. I Caramany finns ett vindestilleri och en restaurang, Auberge du Grand Rocher, med fantastisk utsikt. Kör mot Caramany och sedan Plan d Eau Agly. I Ille finns det en bassäng (Piscine). Jag har inte varit där men den är rätt populär i byn och brukar ha många besökare sommartid. Den ligger en bit bort på Av. Pasteur/Routes de Prades till vänster från centrum sett. Golf Jag spelar själv inte golf men har tillsammans med min pappa besökt en av golfbanorna i närheten, Golf St. Cyprien. Den är väldigt fin (=dyr) och ligger rakt ut från Ille vid kusten, ca 3 mil (http://www.saintcyprien-golfresort.com). Det finns även andra fina golfbanor. T.ex. Font Romeu Golf Club längre upp i Pyreneerna mot Andorra. Närmaste golfbanan heter Golf Montescot, en 9- hålsbana ca 25 minuter från Ille. Perpignan Staden närmast Ille-sur-Têt. Ca invånare. Huvudstad i departementet Pyrénées-Orientale. På 1200 och 1300-talet huvudstad för Kungariket av Majorca, där av det Majorcanska slottet utanför centrala Perpignan. Perpignan är en väldigt mysig stad med många uteserveringar, restauranger och kaféer. I de små gränderna i den gamla delen av staden finns många bra butiker, vilket gör att shopping i Perpignan är bra och lagom stort. I taket på tågstationen finns en stor målning av Salvador Dali, som ansåg Perpignan vara världens mitt. Barcelona Det tar ca 2,5 timme med bil till Barcelona, alt samma tid med tåg från Perpignan. Kolla tågtider på Barcelona är så klart fantastiskt! Senare år 2012 kommer det gå att åka snabbtåg hela sträckan Perpignan Barcelona vilket ger en restid på 50 minuter! Mycket efterlängtat! Andorra och Puigcerda

9 Det tar 1,5 3 timmar till Andorra, beroende på om man utnyttjar de tunnlar som finns eller inte. Vill man se den vackra naturen och vägarna upp över bergen med både skidliftar och bergsgetter ska man så klart strunta i tunnlarna, men på vägen hem igen kan det vara skönt att ta tunnlarna. I staden Andorra La Vella finns massa massa butiker, elektronik och märkesbutiker. Jag skulle inte säga att man kan göra några större elektronik-klipp men det kanske kan vara värt ett besök. Annars är det vägen dit, bergsbyarna och naturen som är väl värt en utflykt. Staden Puigcerda är också värt ett besök. En mysig spansk semesterstad i Pyreneerna dit många Barcelonabor åker för att få lite kyligare klimat sommartid. Bra för shopping och barhäng. Gula tåget Le Petit Train Jaune Från byn Villefranche-de-Conflent (ca 2 mil från Ille-sur-Têt) till Latour-de-Carol går ett tåg, Le Petit Train Jaune, det gula tåget. Det går igenom Pyreneerna och några av vagnarna kör med öppet tak. Det passerar bl.a. Frankrikes högst belägna tågstation, Bolquère, på 1593 meter. Detta är en fantastisk utflykt och varm rekommenderas! Beräkna en hel dag för det. På turistbyrån eller på tågstationen i Ille-sur-Têt finns information och tidtabell. Marknader, Antikaffärer och Loppisar En-två gånger i veckan är det marknad i byarna. I Ille är det marknad varje onsdag och fredag. Utbudet på marknaden är lite blandat, mat, ost, vin, blommor, diverse platsgrejer, kläder, smycken och ibland lite second hand. I Prades är det en större marknad varje tisdag och i Céret varje lördag. I den mysiga byn Castelnou är det sommartid (mitten av juni mitten av september) en liten marknad med närproducerade produkter, så som vin, sniglar, fois gras, tvålar mm. Helt klart värt en tur! Marknaderna brukar stänga kl Det finns massor med antikaffärer och loppisar i området. Antikaffärerna har vanligtvis öppet året om, med olika (ibland lite udda) öppettider. Under sommarhalvåret är det ofta loppisar i byarna, sk. Vide-grenier. Det brukar skyltas i byn och grannbyarna när det är loppis på g (Brocante betyder Antikaffär och Vide Grenier betyder loppis). Det går att hitta många inplanerade loppisar på nätet, Ille ligger i området 66 Pyrénées Orientales. Små byar Det bästa jag vet är att åka till de små byarna i närheten. Det finns många många men detta är några favoriter: Castelnou ligger på en bergsspets, fint gammalt slott att gå upp i, marknad en gång i veckan med lokala producenter. Céret mysig konstnärlig by med ett museum för modern konst. Prades fin kyrka och fina torg. Villefranche-de-Conflent gammal medeltidsby, turistig men mycket fin. Lagrasse gammal klosterby norrut med en flod som bjuder på fantastiskt härligt flodbad, en stark favorit! På vägen till Lagrasse kan man stanna i Cucugnan, en fin liten by på en kulle med fantastisk utsikt och en väldigt bra restaurang, Auberge de Cucugnan. Peyriac de Mer by i mitt hjärta med närhet till små saltsjöar där man kan bada och kurera sig. Collioure havsby, turistig men väldigt charmig, Valmanya by långt uppe i Pyreneerna, i slutet av andra världskriget utsatt för tysk attack, vacker väg dit.

10 Baillestavy på vägen till Valmanya, liten by på ett berg, litet kapell och har man tur har café/restaurangen öppet. Vingårdar Förutom att besöka byarna i närheten är vingårdsturer en annan av mina favoriter. Det finns otroligt många vingårdar och de flesta har vinprovning, bara att svänga in. Detta är några favoriter: Cave Riberach - nysatsning av gammal berömd vingård i byn Belesta, strax norr om Ille. De har nyligen invigt hotell i det gamla vinkooperativet med konferensmöjligheter samt en fin restaurang. Chateau Caladroy också en av de närmaste med väldigt vacker vingård, efter Belesta och en bit till. Chateau de Jau stiligast och svåråtkomlig, boka in 5-rätters lunch eller middag på gården, gårdens vin och fantastisk mat. Enklaste vägen dit är via Cases de Pene och följ skyltarna, alt. ta vägen längs med floden Agly över vinodlingarna norr om Estagel. Clos de Paulilles systergård till Chateau de Jau, vid kusten efter Port-Vendres. Även här kan man boka in vinprovarlunch eller middag, antagligen bara sommartid. (www.chateau-de-jau.com, För den som gillar ekologiska viner är utbudet stort, t.ex. Domaine Rivaton, Domaine Singla (En del viner från de vingårdar jag rekommenderar kan du finna i Systembolagets beställningssortiment). Vinområdet kring Ille-sur-Têt heter Côte du Roussillon. Främst produceras röda- och roseviner. Norr om detta område ligger Corbière, Rivesaltes, Fitou mfl. Sydost hittar man Banyls med typiska röda söta smarriga viner, en vanlig apertif i Ille-sur-Têt. I grannbyn Thuir finns museum och gamla stora ekfat från produktion av Byrrh, en klassisk fransk apertif. Den vackra tåghallen har tydligen ritats av Gustave Eiffel. Jag har själv inte besökt museet men gissar att det är riktigt bra och väl värt ett besök. Thuir är en mysig by med många bra restauranger och Byrrh är gott! Kustutflykt Att åka längst kusten från franska sidan in i Spanien är fantastiskt vackert. Krokiga vägar mellan hav och vinrankor med stopp i byarna eller vid någon av alla utsiktsplatserna. Ostron och galet bra havsmat Vid Leucate (precis innan första bron mot Port Leucate) finns en ostronodling med tillhörande avsmakningsrestauranger. Goda, färska, billiga ostron, mycket väl värt en utflykt! Beställ en torr muscat till! Mums! Sommartid finns en fiskoch skaldjursrestaurang på stranden bredvid, Les Pilotis. Jag

11 och mina vänner har haft många skaldjurs-halleluja-moment där!

12 Några bilder för att ge en känsla... Fler bilder finns på klicka på GALLERI.

13 Detta är min elmätare och min kontakt Och detta är mitt vattenlås.

LAS PALMAS. 5 x telefonnummer. 5 x sajter. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.se/resguider LADDA HEM ÖVER 200 RESGUIDER

LAS PALMAS. 5 x telefonnummer. 5 x sajter. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.se/resguider LADDA HEM ÖVER 200 RESGUIDER 5 x telefonnummer Vik här Publicerad februari 2012 Ringa hit För att ringa till Spanien från ett annat land slår du +34 före numret. Hoppa över nollan i riktnumret. Larmnummer Om en nödsituation skulle

Läs mer

Kallithea, Rhodos 1 (11)

Kallithea, Rhodos 1 (11) Fakta Hit kan du resa: April - oktober Flygtid: Ca 4 timmar från Stockholm Transfer: Flyget landar utanför Rhodos stad. Transfer från flygplatsen med buss tar ca 25 minuter till Sunwing Kallithea Beach

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Hyr ut ditt hus. Så här marknadsför vi. ditt hus Så här

Hyr ut ditt hus. Så här marknadsför vi. ditt hus Så här Hyr ut ditt hus INTERVJU MED EN HUSÅGARE TIPS TILL ÖKAD UTHYrnING Så här marknadsför vi ditt hus Så här FUNGERAR DET Innehåll Om... 4 Den första kontakten... 6 Hur marknadsför vi ditt hus?... 8 Vad innebär

Läs mer

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Nr 1 2009 Årgång 5 www.scandjet.se 48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Upptäck Kroatien på bästa sätt! Krydda din resa med en

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum.

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum. Hit kan du resa: Året runt (golf sep-okt/feb-maj) Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Alcudia tar ca 1 tim (till de första hotellen)

Läs mer

I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000. av Bengt Lidmalm

I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000. av Bengt Lidmalm I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000 av Bengt Lidmalm Skottland har alltid stått högt på önskelistan för besök. Att jag i tjänst hos Volvo varit i Glasgow och hållit ett föredrag på ett hotell en kväll

Läs mer

2014 DE INTRESSANTASTE SEVÄRDHETERNA DE BÄSTA RESTAURANGERNA NÖJEN NATT & DAG VAR BADAR MAN BÄST MASSOR MED TIPS PÅ BILTUREN GRATIS

2014 DE INTRESSANTASTE SEVÄRDHETERNA DE BÄSTA RESTAURANGERNA NÖJEN NATT & DAG VAR BADAR MAN BÄST MASSOR MED TIPS PÅ BILTUREN GRATIS Mallorca Magasinet för skandinaver på Mallorca Maj 2014 DE INTRESSANTASTE SEVÄRDHETERNA DE BÄSTA RESTAURANGERNA NÖJEN NATT & DAG VAR BADAR MAN BÄST MASSOR MED TIPS PÅ BILTUREN GRATIS 2 Mallorca Upptäck

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2

SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2 SPANIENRESAN 2008-2009 DEL 2 Här följer nu resten av våran övervintring i Spanien. Den föregående berättelsen avslutades med Nyårsafton. TORSDAG 1 Jan Nyårsdan Några större fyrverkerier syntes inte kl

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religon Pass & Visum. Vaccinationer Väder & klimat

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Språk Religon Pass & Visum. Vaccinationer Väder & klimat Hit kan du resa: Året runt Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Playa de Palma tar ca 30 minuter med buss. Transfer ingår inte,

Läs mer

Makarska rivieran är 50 km lång och är Dalmatiens vackraste område med många underbara stränder. Den går mellan städerna Brela och Živogošcen.

Makarska rivieran är 50 km lång och är Dalmatiens vackraste område med många underbara stränder. Den går mellan städerna Brela och Živogošcen. Hit kan du resa: 7 maj - 24 september Flygtid: Ca 2,5 timmar från Arlanda Transfer: Flyget landar utanför Split. Transport från flygplatsen till Brela (67 km, ca 1,5-2 tim), Baska Voda (68 km, 1,5-2 tim)

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Mallorca - Alcudia- resmålsguide

Mallorca - Alcudia- resmålsguide Säsong: Året runt Flygtid: Ca 4 timmar från Arlanda Tidsskillnad: Ingen Valuta: Euro Folkmängd: ca 730 000 invånare Yta: 3 640 km2 Huvudstad: Palma De Mallorca Religion: Mestadels katoliker Språk: Spanska

Läs mer

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni.

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni. Italienresan 2010 Då var det dags för en resa till outforskat territorium igen, södra Italien. Vi har hyrt en stuga på en svenskägd turistanläggning 6 mil norr om Neapel kallad La Serra. 14 dagar skall

Läs mer

Erikslund. Maria Montazami, Shopping Center i Västerås. Tävla & vinn 2 000 kr! fixa festen med. född i Västerås och aktuell med sin nya bok

Erikslund. Maria Montazami, Shopping Center i Västerås. Tävla & vinn 2 000 kr! fixa festen med. född i Västerås och aktuell med sin nya bok Erikslund Shopping Center i Västerås Tävla & vinn 2 000 kr! VÄLKOMMEN PÅ DEN STORA INVIGNINGEN 22 september Smarriga recept sid 12 fixa festen med Maria Montazami, född i Västerås och aktuell med sin nya

Läs mer

det är roligt att leva så här

det är roligt att leva så här det är roligt att leva så här I stället för att driva ett vanligt hotell i Sydfrankrike har Karin och Sydney van Volen valt att öppna sitt hem för gäster från hela världen. I dag är den tidigare fårfarmen

Läs mer

#4 2011. Stå upp för det gröna: klimatveckan. Movits! firar. Lintek 40 år. LiTHanian går på visning: studentlyor. Högsäsong för.

#4 2011. Stå upp för det gröna: klimatveckan. Movits! firar. Lintek 40 år. LiTHanian går på visning: studentlyor. Högsäsong för. #4 2011 Stå upp för det gröna: klimatveckan Movits! firar Lintek 40 år LiTHanian går på visning: studentlyor Högsäsong för weekendresor Var med och bygg framtidens Sverige. Precis som vi gjort i Västra

Läs mer

VART GÅR DIN NÄSTA GOLFRESA?

VART GÅR DIN NÄSTA GOLFRESA? 2015-2016 VART GÅR DIN NÄSTA GOLFRESA? vi skräddarsyr golfresor & golfskolor med kvalitet! HELEN ALFREDSSON: Proffsets bästa träningstips! ÅRETS NYHETER: Klassiska Pebble Beach Vackra Sicilien Lyxiga Carya

Läs mer

Endless possiblities

Endless possiblities Endless possiblities Låt dig inspireras! häst & Sport Resor 2014 1 Galloping keeps you forever young... Innehåll 2014 Kära ryttare 4 Därför väljer jag att resa med Häst & Sport Resor? 5 Träning/dressyr/hoppning/

Läs mer

& Reda. Ordning. av Johanna Hjortman

& Reda. Ordning. av Johanna Hjortman & Reda Ordning av Johanna Hjortman Innehåll Ordning och reda Inledning 3 TEMA Hur gör man egentligen? 5 TEMA Kök 9 TEMA Hall 13 TEMA Sovrum och garderob 16 TEMA Tvättstugan 20 TEMA Badrum 21 TEMA Barnens

Läs mer

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 I detta dokument har olika minnen och händelser blivit nedtecknade. Flera av Brasilienresenärerna har bidragit med texter, visor, fotografier, teckningar

Läs mer

ResTeamet Bussresor 2012

ResTeamet Bussresor 2012 ResTeamet Bussresor 2012 Resor med personlighet! Upp till 400 kronor i boka tidigt-rabatt t o m den 5 februari Gratis anslutning från 19 orter i Skåne! Resor med personlighet! Det är nu vår 19:e säsong

Läs mer

det bästa vi gjort! s4-5

det bästa vi gjort! s4-5 Ut med el-elementen! Spara 850 000:- Familjen Johansson bytte bort oljepannan, sparade 250 000 s3 Benny sänkte sin energiförbrukning s6 En informationstidning Berghogens Rör AB Värmepump det bästa vi gjort!

Läs mer

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST

Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST Facit till Svenska för utländska studenter GUNILLA REHNQVIST ÖVNING 002 a) svar eller svara b) plural c) hon 003 a) 12 (tolv) b) 21 (tjugoett) c) 18 (arton) d) 11 (elva) e) 20 (tjugo) f) 22 (tjugotvå)

Läs mer

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet.

All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Möten med INTERNET-GENERATIONEN av Håkan Anderberg Copyright Håkan Anderberg, Juli 2014. Published at Smashwords All rights reserved. Kopiering för personligt behov och utbildningsyfte tillåtet. Tidigare

Läs mer

hallå BOSTAD Byta fönster? Vi tillverkar och installerar Boka kostnadsfritt hembesök på 031-50 82 50 eller besök ekstrands.com

hallå BOSTAD Byta fönster? Vi tillverkar och installerar Boka kostnadsfritt hembesök på 031-50 82 50 eller besök ekstrands.com Välkommen kontakta oss! PARHUS - 127 m 2 - NYBYGGNATION hallå Nyuppfört parhus (bostadsrätt) om 4-5 r.o.k i 2 plan med omedelbar närhet till skola, kommunikationer och bad. I entréplan fi nns en öppen,

Läs mer

En svensk mammas vardagar i Kappeln

En svensk mammas vardagar i Kappeln En svensk mammas vardagar i Kappeln Christina Engelke Sedan augusti bor jag med min tyske man och våra två barn i Kappeln i norra Tyskland. Flytten hit fick organiseras snabbt, för två veckor innan flyttbilen

Läs mer

Resedagbok av Filip Sebek. Kontinuerligt ifylld och publicerad på http://www.idt.mdh.se/fsk/alabama/ (inkluderar även planeringsresan)

Resedagbok av Filip Sebek. Kontinuerligt ifylld och publicerad på http://www.idt.mdh.se/fsk/alabama/ (inkluderar även planeringsresan) Resedagbok av Filip Sebek. Kontinuerligt ifylld och publicerad på http://www.idt.mdh.se/fsk/alabama/ (inkluderar även planeringsresan) --- Filip Sebeks planeringsresa 17-24:e april 2004 till Samford University,

Läs mer