STROKKUR ISLANDSHÄSTFÖRENING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STROKKUR ISLANDSHÄSTFÖRENING"

Transkript

1 STROKKUR ISLANDSHÄSTFÖRENING STROKKURBLADET NUMMER 1 ÅRGÅNG 2014

2 REDAKTIONENS RADER Att få Strokkutbladet i handen är som att vinna på triss - plötsligt händer det! Vi är mitt i sommaren och har redan hunnit genomföra en del tävlingar under våren och försommaren. Men vi har många att se fram emot. Inte minst finalen i oktober då vi arrangerar vår första nationella tävling med World Ranking-status. Alla vi som är involverade i att organisera tävlingar på Häradsvallen vet att det kommer att krävas mycket av oss. Men ändå är vi alla så bekväma med våra uppgifter att den, liksom våra andra tävlingar, kommer att ges goda förutsättningar till att bli en riktigt trevlig hästfest! Själv har jag ansvar för ryttarfesten under den nationella tävlingen. Festen kommer att hållas på Kronmunken. Trerätters middag och underhållning av vår eminenta dj Christian utlovas! Mer info om ryttarfesten kommer på vår webbplats. Just nu njuter jag av tio nykläckta kycklingar. Förutom mitt engagemang i Strokkur har jag en småskalig hönsuppfödning av rasen Brahma som hobby. En mer lätthanterlig hobby än hästar! Det är så mysigt och trivsamt med höns. Dessutom får man goda och ekologiska ägg att njuta av. Nu hoppas vi på en härlig sommar med mycket sol och fina ridturer. Sommarhälsningar från redaktionen genom Anette Svendén! Information om Strokkurbladet Strokkurbladet kommer ut två gånger om året. Redaktionen består av Anette Svendén, Åsa Cederbom, Malin Åberg, Sofia Karlsson och Melina Svendén. Administratörer av Strokkurbladet är Josefine Rydhage och Robert Bratt. Ansvarig utgivare: Ylva Alexandersson.

3 MÖT KLUBBENS FRAMTID Vår strävan är att intresset för islandshästen ska öka. En viktig del i det arbetet är att aktivera ungdomar i vår region. Hanna Nordestedt och Erika Henrikssom är ungdomskommitténs nya ansiktet utåt. Lär känna dem här! Erika Henriksson Ålder: 15 år Första häst: Lilla shetlandsponnyn Katja och första egna islandshästen Gimli från Grindtugan Roligaste tävlingsgren: Femgång Kommer du att ställa upp i Strokkurs lag under LAG-SM: Nej, tyvärr inte i år. Tiden räcker inte till och min häst är inte riktigt redo än. Mål med ungdomskommittén: Att träffa andra ungdomar med samma intresse och utvecklas som ryttare då man kan ta lärdom av andras erfarenheter. Hanna Nordestedt Ålder: 18 år Första häst: Vorbodi från Väbylund Roligaste tävlingsgren: Fyrgång Kommer du att ställa upp i Strokkurs lag under LAG-SM: Ja. Jag kommer troligtvis att ha min häst Stemma. Mål med ungdomskommittén: Vi ska anordna aktiviteter som passar alla ryttares intressen och önskemål. Vi hoppas kunna anordna många roliga aktiviteter där vi tillsammans kan umgås och ha kul med islandshästar!

4 EN ÅTERKOMMANDE SUCCÉ Hingstshowen på Margaretehofs Islandshästcenter samlade hingstar från hela södra Sverige och Danmark. Det blev en fartfylld tillställning med många flotta hingstar och snygga visningar. I början av mars ägde den första hingstshowen rum på Margaretehof islandshästcenter utanför Kristiansstad. Showen arrangerades av Katie Brumpton och Daniel Sundin, DK Islandshästar, i samarbete med familjen Montan på Margaretehof. Fokus på avel Tanken med hingstshowen är att samla hingstar från främst södra Sverige och Danmark för att bjuda in till en fartfylld och flott visning av hingstar i alla åldrar. Det ger avlare en chans till att få se mer av hingstarna på nära håll och förhoppningsvis möjliggöra ett lättare val av hingst till sina ston. Det ger även en möjlighet för andra hästintresserade människor som inte har avel i lika stort fokus, att få se flotta och välridna hingstar visas upp från sin allra bästa sida. Många hingstar Hingstshowen ägde rum i det nybyggda och väldigt fina ridhuset. Läktaren var fullsatt redan innan start och det var totalt 23 hingstar som visades upp. Den yngsta deltagaren under söndagen var Joker från Änghaga f.2012 som visades upp för hand i ridhuset av Änghaga islandshästar. Bild: toeltmyllan.de Den berömda skäcken Vi fick även se topphingstar så som Álfasteinn frá Selfossi vid fyra års ålder fick en totalbedömning på 8.34 och fick sin högsta bedömning vid sex års ålder med 8.32 för exteriör, 8.69 för ridegenskaper och med en totalbedömning på 8.54! Strokkuriter på plats Vi hade två strokkuriter på plats som visade hingstar. Max Olausson visade hingsten Gandur frá Gardsa med en ridegenskapsbedömning på 8.05 som fyrgångare, med bland annat 8,5 för långsamt tempo tölt och 9 för tölt. Katie Brumptom, även hon strokkurit, visade Andvari från Stenlia och sin egen hingst Smári.

5 För mer info och bilder på Smári från Askargården kolla in: Intervju med Katie Brumpton Ägare av hingsten Smári från Askargården med en tot.bed på 8.22 Hur länge har du haft Smári? - Jag har haft Smári i 8 år. Jag köpte honom från Hjalti Gudmundsson och Camilla Hed när han var fyra år. Varför fastnade du för Smári? - Han hade en otroligt fin karaktär och lynne samt gångarterna, som han visade redan som fyraåring, var helt fantastiska. Jag blev tokkär i honom. Vad är du mest stolt över 2013? - När vi red för åtta (8.17) i Tölt a-final i Norge. Man har drömt om att någon dag få rida så högt och så händer det! Vad har ni för satsningar ihop inför tävlingssäsongen 2014? - I år satsar vi att prestera ännu bättre i både tölt och femgång och såklart NM i Danmark. Vad är det som gör att man ska välja just Smári till sitt sto om man är intresserad av att avla? - Vi använder honom mycket i vår egen avel och har nu börjat träna de första avkommorna efter honom. Jag kan bara säga om du vill avla på ett fantastiskt lynne med mycket fina gångarter så borde ni använda Smári!

6 INFORMATION FRÅN STYRELSEN Ordning bland hagarna Äger du en hage på Häradsvallen? Vänligen hör av dig till styrelsen genom att skicka ett mail till: Vi vill gärna skapa ordning bland de fasta hagarna genom att sätta upp hållbara skyltar med ägarens namn på. Detta för att underlätta för både ägare och hyresgäst av hagarna! Den röda stugan Den röda stugan som tidigare skulle säljas används nu som domarum. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda denna service till våra domare. Under våren målades stugan och i skrivande stund håller den som bäst på att upprustas invändigt. Underhåll av banan Banpersonalen lägger ner ett kanonjobb med att skapa ett hållbart och stabilt underlag på våra banor. Med jämna mellanrum läggs dustex på för att göra underlaget mer tåligt. Håll utkik på vår i kalendern på vår webbplats när banorna är avstängda för underhåll. Dassen snart ett minne blott Under våren har vi arbetat mycket med att få iordning vattentoaletter på Häradsvallen. Vi hoppas kunna inviga dem under sommartävlingarna i juli! Toaletterna är belägna i anknytning till Fikabanken. Vi kommer även kunna erbjuda en handikappstoalett. Toaletter har länge legat högt uppe på vår önske- och arbetslista och nu är de äntligen här! Planerar du får ett evenemang? På vår webbplats har du möjlighet att få dina hästrelaterade evenemang publicerade. Hör av dig med information om tid och innehåll till oss genom att skicka ett meddelande till info@strokkur.com.

7 Medlemslån Tiden går fort när man har roligt! När vi påbörjade projektet med att bygga en oval- och passbana på Häradsvallen gjordes vissa lån från våra medlemmar till klubben. Detta för att få igång projekten. Nu har tio år gått och Häradsvallen är mer än vad vi någonsin kunnat hoppas på Är du som utlånare av pengar intresserad av att få tillbaka dina pengar som du lånade ut till oss? Hör av dig till vår kassör Carina Ivarsson senast den 30 augusti genom att skicka ett meddelande till: I annat fall tillfaller pengarna till klubben.

8 SOMMARENS ROLIGASTE TÄVLING Nu gör vi om förra årets succé - en tävling där alla kan vara med utan några krav. Varmt välkommen till Sommarkeppnin på Häradsvallen den 27 juli! - Vi ville skapa en dag där hästarna och ryttarna står i centrum. En tävling som inte behöver vara varken dyr eller svår. En tävling där alla kan vara med oavsett ambitionsnivå, säger Emelie Josefsson som arbetade fram tävlingskonceptet med inspiration från hennes år boendes på Island. I varje klass rider man alla tillsammans på ovalbanan. Vid många anmälningar delas klassen upp i flera heat, då rids även semifinal. Domaren bedömer sedan vilka som går till final. I finalen dömer domaren vilken placering respektive ekipage får och prisutdelning sker direkt efter varje final. I varje klass finns många fina priser att vinna. I år dömer Anna Jardelin. Fikabanken kommer givetvis att vara öppen under hela tävlingen! Detta är en tävling där alla kan vara med oavsett om man är medlem i SIF, Strokkur eller ej. Man visar upp hästen i valfria gångarter och tempon där hästen är som bäst! Det är tillåtet att byta gångart och tempo. Det spelar heller ingen roll vilken galopp som visas. Endast långsidorna bedöms. - Den hästen som domaren helst vill ta med sig hem är den som vinner, skrattar Emelie. Det kostar 200kr/gren. 100 kr för barn- och ledarklasserna. Anmälan och betalning görs på plats mellan kl Medtag jämna pengar, vaccinationsintyg och hästägarförsäkran. Anmälan kan även ske via e-post till tavling@strokkur. com, men betalningen sker på plats. Första start går av stapeln kl !

9 Välj bland flera klasser Klass för vuxen, ungdom och barn som behöver ledare: Här finns ingen åldergräns. Alla är välkomna! Barnklass: För barn upp till och med 12 år. Endast tölt, trav och skritt är tillåtet. Lättklass ungdom och lättklass vuxen: För de som aldrig tävlat eller tävlar lätta klasser med maxpoäng 5.0. Mellanklass ungdom och mellanklass vuxen: För de som tävlar lätta klasser eller öppna klasser. Elitklass: För de som tävlar öppna klasser med poäng över Gum- och gubbklass: För de som inte har så stor tävlingsvana men som ändå vill passa på! 50 år och uppåt. Vi ses!

10 HÄSTVÄNLIGT MED TÖLT IN HARMONY Tölt in Harmony håller på att etablera sig i Sverige. Lär dig allt om den nya tävlingsformen som syftar till att göra islandshästsporten mer hästvänlig och roligare. Reynir Adalsteinsson grundade Töltfimi på Island. När sporten började etableras till Europa fick den namnet Tölt in Harmony. Syftet med TiH är att göra islandshästsporten hästvänligare, då den huvudsakliga bedömningen utgår från att hästen är ridbar och lösgjord. Detta innebär att hästen ska vara i psykisk och fysisk balans, vilket gör att sporten blir mer hästvänlig då man måste sträva efter en mer harmonisk ridning än tidigare. Flera svårighetsgrader Ska man tävla i TiH har man tre svårighetsgrader att välja bland. Eftersom det är viktigt att man har roligt då man rider kan man redan i den enklaste nivån komma upp i höga poäng om man genomför momenten väl. I den svåraste nivån ställs det högre krav på ekipaget. Det kan alltså krävas flera års utbildning för att utföra den svåraste nivån väl, den kan närmast jämföras med en mästargren. Samtliga tre nivåer har samma bedömningskoncept, men ställer olika krav på ekipaget beroende på vilken nivå man rider. Domaren dömer med skala 0-10 med halv-poäng. Poäng ges för varje utfört moment. I TiH ges dessutom poäng för ryttarens sits och inverkan. Här premieras en korrekt lodrät sits med lätta hjälper. Poängen för momenten, som är tre till antalet, slås ihop med poängen för sits och inverkningar och delas med fyra. Poänguträkningen är alltså samma princip som i en vanlig tävling. Det här bedöms i TiH 1. Takt. 2. Lösgjordhet. En häst som är mentalt och fysiskt lösgjord följer ryttarens hjälper och är trygg i utförandet. 3. Kontakt. Ryttaren har bra kontakt med hästen via säte, skänklar och hand. Hästen förstår vad som ska göras och kommer till eftergift och använder sin överlinje på rätt sätt. Ekipaget utstrålar harmoni. 4. Schwung. Spänst, elasticitet och muskelkraft i samverkan. 5. Rakriktning. En häst som är jämn i båda sidor har inget problem att följa voltspåret med rätt eftergift åt båda håll. Hästen är också rak på rakt spår och använder sin överlinje rätt. 6. Samling. När de fem ovanstående kriterierna är uppfyllda kan hästen påbörja sin samling. Hästen går med korrekt överlinje och är välbalanserad.

11 För mer info och skisser på TiH:s olika moment vänligen besök: mony.wordpress.com TiH rids på en 20x40 eller 20x60 meters bana. På vardera kortsida markeras en stor volt. Första och andra momentet rids i tölt eller trav. Det tredje momentet visas i skritt. Om ryttaren rider fel väg kan domaren blåsa av och ekipaget riskerar upp till två minuspoäng. De olika momenten Moment nummer 1 går ut på att man rider i en åtta i arbets- till mellantempotölt eller trav. Det är viktigt att hålla jämn rytm genom hela momentet för att få bra poäng. Det andra momentet går ut på att rida i volter. Här väljer ryttaren själv tempo, men det valda tempot måste behållas. I det tredje momentet visas skritt på diagonalen. Skritten ska vara avslappnad, men ändå energisk, med tygelkontakt. Efteråt gör ryttaren halt i tre sekunder och tackar med en nickning. Programmet är klart och ekipaget lämnar banan. Välj din egen musik Ryttaren får själv välja musik och ljudvolym om så önskas. Hästen ska ha sadel, huvudlag, tränsbett, tyglar och fyra skor. Övrig godkänd utrustning är nosgrimma och pad eller voljock. Boots eller annan skyddsutrustning på hovar eller ben är inte tillåtet. Inte heller spö. Ryttarens klädsel ska vara enligt FIPO.

12 IBLAND ÄR DET SLUMPEN SOM AVGÖR Att leta efter en ny häst är ett äventyr, från början till mål. Ibland står den bara där. Ibland behöver man leta. Men var börjar man? Strokkurbladet mötte Emma Karlsson som med hjälp av slumpen hittade en söt chokladkaka!

13

14 - Min nya häst heter Veröld frá Ragnheidarstödum. Hon är 9 år och min fjärde islandshäst i ordningen. Hon är ett rött sto, som de säger på Island. I Sverige benämns hon som fux, men hon ser mer ut som brun, eller som en vän sa: Hon ser ut som en sån här chokladkaka med 77 % kakao i. Med andra ord lite svårdefinierbar färg, skrattar Emma. Veröld är efter hingsten Trúr frá Auðsholtshjáleigu, som har en ridbedömning på 8.59 och en blup på 128. Mamman är stoet Venus frá Skarði, som har en ridbedömning på 8.73 och en blup på Innan jag köpte henne åkte jag till en vän som gick igenom hennes stamtavla. Jag insåg då att hon har en ganska fin stam bakom sig vilket kändes som en extra bonus. Jag scannade internet på hästar Att det blev ett sto ståendes på Island var egentligen en slump. -Jag hade scannat Internet på hästar till salu i Sverige, men inte hittat något som matchade min långa önskelista. Slumpen tog mig till ryttarinnan Anna Funni Jonassons hemsida. Där stod det att hon tillsammans med Finnur Bessi Svavarsson förmedlade hästar från Island till köpare i Sverige. Av ren nyfikenhet skickade jag iväg ett mail, berättar Emma. Emma fortsatte sitt letande. En dag plingade det till i hennes telefon. Anna hade hittat en häst som matchade Emmas önskelista. - Det jag fastnade för var Verölds entusiasm och glädje i ridningen. Med spetsade öron och härlig framåtanda tog hon sig an olika typer av arbete. Jag kunde inte få henne ur mina tankar och allt kändes rätt, så till slut bestämde jag mig för att köpa henne. Viktigt med förtroende Att köpa häst på Island innebär en del merarbete. Enligt Emma är det viktigaste att du känner förtroende för den som säljer och förmedlar hästen. - Jag är egentligen en kontrollmänniska ända ut i fingerspetsarna, så den enda förklaringen till att jag vågade göra det här var att jag kände ett stort förtroende för Anna. Hjälp är guld värd Trots att Emma själv har haft islandshäst i 18 år var det guld värt att kunna vända sig till familj och vänner för hjälp med att bedöma vad det var för häst som visades på skärmen. - Det är även viktigt att du själv besitter kunskap och har förmågan att kunna se vad det är för häst som visas på filmen. Att kunna se om hästen är ren i takten, hur den genomför olika dressyrövningar, om den är lyhörd för sin ryttare och om den ser ut att vara positiv till arbete. Om du själv planerar att köpa häst på Island och importera den till Sverige tipsar Emma om att ta hjälp.

15 - Anna och Finnur har skött allt åt mig. Alla papper, bokning av flygbiljett, kontakter med ägaren och så vidare. Det är väldigt mycket att tänka på med alla papper, skatter, biljetter, besiktningar och så vidare som ska fixas. Dessutom var det guld värt att på svenska få alla frågor besvarade kring hur det skulle gå till med allt från betalning till flygning, säger Emma. Emma berättar vidare att alla hästar som exporteras från Island genomgår en veterinärbesiktning innan de lämnar landet för att säkerställa att hästen är frisk och kry inför flygresan. Se resan i detalj på Icelandic Cargos webbplats! Resan är tuff för hästarna, men det känns seriöst med alla veterinärbesiktningar Hästarna lastas sedan i små containrar med fönster i. I varje container står det tre till fyra hästar. Efter det körs containrarna ombord på planet och planet lyfter. Väl framme körs containrarna ut och hästarna ställs in i boxar med hö och vatten. Hästarna genomgår ytterligare en veterinärbesiktigas för att se om flygresan inte gett upphov till några skador. Men också för att säkerställa att hästen är i tillräcklig kondition för att resa vidare. Sedan får ägaren välja om han/hon vill hämta hästen själv eller om hästen ska åka lastbil.

16 Emma berättar att Veröld har anpassat sig väldigt snabbt till sitt nya hem. - Första veckan fick hon bara gå i hagen och vila och lära känna den svenska naturen och de andra hästarna. Andra veckan fick hon vara lite i stallet, bli borstad och så var vi ute och promenerade och tittade på ur Verölds synvinkel de konstiga höga barkiga sakerna som står tätt och ser egendomliga ut i det svenska landskapet. Nu har hon varit i Sverige i snart fyra månader, så nu är vi igång med träningen, skrattar Emma. Exportens baksida Emma är medveten om baksidan av att importera en häst från Island. - De är inte vana vid svidknotten som finns här. Dessa ger i många fall upphov till eksem och det är därför viktigt att skydda hästen mot knotten. Risken som finns för att hästen kan utveckla eksem bör du ha med dig om du funderar på att köpa häst från Island. Veröld ska i första hand användas som ridhäst. En häst att träna i paddocken och kunna rida ut med andra hästar. - Jag tycker ju även om att tävla lite, så någon liten tävling hoppas jag kunna vara med på under Framtiden är ljus I framtiden hoppas Emma även kunna betäcka Veröld med en fin hingst och få ett sött föl efter henne. - Jag har aldrig varit med om en egen häst som fått ett föl, så det skulle jag vilja uppleva. Dessutom är det ju perfekt att ha en yngre förmåga efter henne, som kan bli den femte hästen i ordningen när det blir dags för det. Vi önskar Emma och Veröld många härliga ridturer och lyckliga dagar tillsammans i ett äventyr som precis har börjat!

17 Vi är en klubb som karaktäriseras av en god sammanhållning och ett härligt klubbklimat. Det finns ett stort engagemang och spännande visioner och du är varmt välkommen in i gänget! Det finns olika former av medlem- EN TÄVLING FÖR ALLA! SOMMARKEPPNI

18 HÄRADSVALLEN ÄR TILL FÖR ATT ANVÄNDAS Häradsvallen är en perfekt anläggning att använda för både privatträning, såväl som till professionell kursverksamhet. Utnyttja årskortet Alla medlemmar i Strokkur har möjlighet att skaffa årskort på Häradsvallen. Med ett årskort kan du åka och träna på Häradsvallen när du önskar, förutsatt att anläggningen inte är förbokad för kursverksamhet, tävling eller avstängd för underhåll. Håll utkik i kalendern på vår webbplats. Träna tillsammans Varför inte åka ner en härlig sommarkväll och träna passläggningar? Eller varför inte träffas ett gäng för att träna tillsammans på banan? Årskortet ger många möjligheter! Boka anläggningen Arrangerar du någon form av ridkursverksamhet? Då finns det även möjlighet att boka hela Häradsvallen. Då ingår samtliga banor, Fikabanken och den röda stugan. Vad kostar det? På vår webbsida hittar du mer information om priser, riktlinjer och hur du går tillväga för att boka banan. Även icke medlemmar i Strokkur kan använda, boka och köpa årskort på Häradsvallen. Då gäller en speciell prissättning. Vi ses på Häradsvallen!

19

20 HÅLL KOLL PÅ DET SENASTE Intresset för Islandshästar växer för varje dag. Oavsett om man är fritidsryttare eller tävlingsryttare på elitnivå kan det vara roligt att hänga med på vad som händer inom Islandshästvärlden. Bild: IHN En av våra medlemmar driver sedan 2012 Sveriges största nyhetssajt för Islandshästar. Tillsammans med Ida Fia Svenningsson ville Daniel Sundin skapa en nyhetskanal på webben inom Islandshästsporten. För att nå dit riktade man blicken utomlands. I Danmark, Tyskland och på Island har liknande nyhetsförmedling funnits i flera år. Flera olika kanaler Sedan starten har nyhetskanalen Islandshästnyheter, IHN, haft över besökare. Förutom en webbplats används även Twitter och Facbook för att nå ut till sina målgrupper. IHN har som ambition att publicera reportage och artiklar med varierat innehåll, men också direktrapportera från tävlingar. På IHN:s webbplats kan man läsa att målet är att leverera intressant information till läsarna med önskan att bli det självklara valet för de som vill vara uppdaterade på vad som händer i vårt avlånga Islandshäst-land. Vi önskar Daniel Sundin och IHN stort lycka till! Kolla in IHN på nyheter.se

21 VÄLKOMMEN PÅ RYTTARFEST! Lördagen den 26 juli efter gæðingakeppnikvalet bjuder vi in till ryttarfest. Denna gången med en extra krydda - vi firar att Häradsvallen har funnits i tio år! Alla är välkomna att fira. På menyn står planka med kött, frukter och potatissallad. En smarrig efterrätt utlovas också. Dricka finns att köpa på plats. Under kvällen kommer även en trubadur att spela härlig musik för oss. Priset är 200 kr/person. Betalning sker på plats. Mer info om tid kommer efter att tidsprogrammet för gæðingakeppnikvalet är lagt. Håll utik på vår webbplats eller på vår Facebook-sida. Anmäl dig till Nina Linder senast den 21 juli genom att skicka ett meddelande till ninalinder@hotmail.com eller ring till Vi ser fram emot en härlig kväll!

22 World Ranking Status GRAND FINALE Missa inte den stora avlutningen för tävlingssäsongen Den 3-5 oktober bjuder vi tillsammans med Svenska Islandshästförbundet in till en nationell tävling med World Ranking status. Läs mer om tävlingen på vår webbplats. Vi ses på Häradsvallen!

23 VI TACKAR ÖDMJUKAST I år anordnar vi tio tävlingar på Häradsvallen. Till varje tävling krävs många frivilliga som vill ställa upp som funktionär - allt från att sälja kaffe till att släppa in de tävlande ekipagen på banan. Förra året inleddes vår satsning för att visa vår tacksamhet gentemot våra värdefulla funktionärer. Då anordandes en gratis kurs i hästfysiologi för alla som hade ställt upp - litet som stort - under säsongen. Kursen avslutades med gofika. Kurs i färglära I år vill vi inte vara sämre. Vi har en tävlingsintensiv säsong och givetvis ska våra funktionärer belönas. Efter sista tävlingen i oktober bjuder vi alla som har ställt upp under året på kurs i färglära. Givetvis bjuder vi på gofika! Christa Louise Lindberg leder den runt två timmar långa kursen som kommer kommer att hållas på Gelebo gård utanför Mönsterås. Kursen inleds med teori för att sen gå ut och kolla på olika hästar och bedöma deras olika färger. Datum och tid kommer senare. Vår funktionärsansvarige, Josefine Berkeby, säger att det alltid behövs fler funktionärer och påminner om de fördelar som finns. - Som funktionär får du gratis lunch i Fikabanken för en heldag eller gratis fika i fikakorgarna för en halvdag. Lite lyx ska man få, skrattar Josefine. Lathundar som förenklar Att sitta som domarsekreterare kan kännas skrämmande om man inte är van. Olika poäng som ska dubbleras och delas med i olika klasser. - Vi har försökt att underlätta genom olika lathundar som finns tillgängliga. Dessutom hålls alltid ett domarsekreterarmöte innan tävlingarna drar igång, säger Josefine. Hör av dig till josefineberkeby@ hotmail.com om du är intresserad av att ställa upp som funktionär!

24 UNDERBARA FÖLTIDER Våren och försommaren betyder föltider. Strokkurbladet besökte Gelebo gård utanför Mönsterås för att möta en färggrann kämpe som inte bara är speciell för ägaren Josefine Rydhage, utan en av de högsta vinsterna i betäckningslotteriet under förra årets majkeppni. Här är han, fjolårsvinsten. Inför förra årets Majkeppni sponsrade Lotta Järnland och Jenny Wiktorsson med varsin betäckning med deras högt bedömda hingstar - femgångaren Mars frá Feti och fyrgångaren Glampi från Snararp. Flera hundra lotter såldes till hoppfulla stoägare under tävlingen. Ett spännande år fylld av förväntan För Josefine har det varit ett spännande, pirrigt och nervöst år. - Det var Sigrúns första dräktighet, men också mitt första föl, säger Josefine. Den 12 juni föddes en svartgrå hingst som Josefine har gett namnet Simlir. Vilket betyder kämpe. - Dagen efter han föddes fick han kolik och fick därför börja med att kämpa för sitt liv, berättar Josefine. Nu mår Simlir bra. Han är väldigt nyfiken på allt och alla. - Mamma Sigrún är fantastiskt duktig som nybliven mamma, avslutar en nöjd nybliven hingstägare Josefine. Josefine vill rikta ett särskilt tack till veterinären Jennie Larsson som var otroligt stöttande och gjorde ett utmärkt arbete när Simlir var sjuk.

25 Den andra högvinsten drog en glad, men också mycket förvånad, Linnéa Josefsson. Den 27 maj föddes ett hingstföl på gården i Skogsby efter fyrgångshingsten med 8.39 i ridbedömning, Glampi från Snararp, och undan det stoet Rauka från Fors. TÄVLINGSKALENDER 26 juli Gæðingakeppnikval Passa på att kvala till Svenska mästerskapen i gæðingakeppni. 27 juli Sommarkeppni En härlig tävling där alla kan vara med! augusti Klubbmästerskap Nu ska våra mästare koras. 7 september Prova på-tävling Testa på hur det är att tävla med Islandshäst. 3-5 oktober Nationell tävling med World Ranking-status Höstens stora tävling där man har möjlighet att kvala till Svenska Mästerskapen 2015.

26 VINTERMÄSTERSKAPEN Just nu känns det avlägset att tänka på korta dagar och isiga vägar. Men något som ger värme och energi mitt under den kalla vintersäsongen är Vintermästerskapen. Malin Åberg rapporterar. Strokkurbladet på utflykt Då var det dags igen, precis som förra året arrangerades Vintermästerskapen på ridskolan i Strömsholm. Tävlingen är uppdelad i tre deltävlingar som i år ägde rum 25 januari, 1 och 22 mars. Prispengar i potten Det som kanske skiljer Vintermästerskapen från andra tävlingar är att det ligger en hel del prispengar i potten. Det är ekipaget, som med den högsta medelpoängen i vardera gren från två av tre deltävlingar som tar hem titeln som vintermästare. Tävlingen arrangeras av Anne Fornstedt, Ella Brolin, Eyvindur Mandal Hreggvidsson och Sebastian Nordlander. Tanken bakom tävlingen är att skapa en rolig inomhustävling under vintern där man kan vinna pengar. Vana besökare Vi var ett gäng som precis som förra året också åkte upp på sista deltävlingen. Vi sov hos Rebecca Ivarsson. Vi var självklart på plats till start på lördagen och fick ta del av ett välarrangerat evenemang. Flera av ekipagen slogs om prispengarna.

27 Fina prestationer Johan Häggberg gjorde en fantasisk prestation och tävlingsdebut med det sjuåriga stoet Helga från Mörtö. Under den andra deltävlingen fick ekipaget en uttagningspoäng på 7,23 i T3. Ekipaget gjorde om samma prestation under deltävling två och tog där med hem titeln som årets vintermästare i grenen T3. Foto: Zanna Hofvander Foto: Zanna Hofvander Foto: Zanna Hofvander Redo för ryttarfest Efter ett par timmar på läktaren och lite träsmak i baken begav vi oss återigen hem till Rebecca i Norberg. Vi hade tyvärr lite resetid och fick lösa resten av finalerna på bästa sätt - livestreeming! Väl hemma och ombytta begav vi oss till ryttarfesten som även detta år hölls på Westerqvarns värdshus. På menyn stod det amerikansk buffe. Peter Mesch höll fördrag och senare under kvällen korades vintermästarna. In på småtimmarna Festen fortsatte en trappa ner och alla var på strålande humör. Säga vad man vill men alla nätverkade med alla och det spelar verkligen ingen roll om man är elitryttare och skogsmulleförare! Det kanske är det som är charmen med vår sport?! Vi gav upp efter halv tre på lördagsnatten och begav oss återigen hemåt till Rebecca och Vintermästerskapen var över för detta året.

28 @STROKKUR #HÄRADSVALLEN FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK & INSTAGRAM

Program 21/4 2014. Islandshästovalen Tingsryds travbana. Besök hästarnas paradis

Program 21/4 2014. Islandshästovalen Tingsryds travbana. Besök hästarnas paradis Besök hästarnas paradis Tänk dig att tölta fram på en äkta gæðingur en solig sommardag... Du är uppe i de Isländska fjällen, med utsikt över hela Skagafjörður, Atlanten och bergen. Följ med oss till Island

Läs mer

Incheckning: Fredag kl. 19.00-20.00, i Café Påfågeln. Lördag kl 08.00-10.00, i Café Påfågeln

Incheckning: Fredag kl. 19.00-20.00, i Café Påfågeln. Lördag kl 08.00-10.00, i Café Påfågeln Välkommen till StormurMästerskapen 4-5 oktober 2014 Stormur hälsar dig varmt välkommen till vår tävling på Husbyön! Nedan följer info om vad som gäller på tävlingsplatsen och preliminärt tidsprogram under

Läs mer

Ryttarbrev. Hej alla tävlingssugna ryttare! Här kommer ryttarbrevet från Gydas ungdomssektion inför Gyda Vinter.

Ryttarbrev. Hej alla tävlingssugna ryttare! Här kommer ryttarbrevet från Gydas ungdomssektion inför Gyda Vinter. Ryttarbrev Hej alla tävlingssugna ryttare! Här kommer ryttarbrevet från Gydas ungdomssektion inför Gyda Vinter. Parkering. Parkeringen sker på stora grusparkeringen om inga andra överenskommelser finns.

Läs mer

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför

INFORMATIONSBLAD! LERK. Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför LERK Lilla Edets Ridklubb är en klubb som håller till i Göta strax utanför Lilla Edet. Vi har funnits sedan 1981 och har ridskoleverksamhet samt anordnar tävlingar från klubb nivå upp till nationell nivå.

Läs mer

Medlemsblad höst/vinter 2011

Medlemsblad höst/vinter 2011 Medlemsblad höst/vinter 2011 Välkommen till en höst och vinter med spännande aktiviteter och tävlingar! Ordföranden har ordet Hej! Jag heter Katharina Dahl och är ordförande i Gota Western Riders sedan

Läs mer

JULENS AKTIVITETER 2014

JULENS AKTIVITETER 2014 JULENS AKTIVITETER 2014 BLANDAT PONNY HÄST PRIVATLEKTION Välkommen till stallet VARJE DAG!! On 24 Juliga dagar i stallet! To 25 Fr 26 Lö 27 2 5 2 5 Barnkurs de små Julkurs för de små!! Ridning och pyssel

Läs mer

Hos oss är alla hundar Välkomna!

Hos oss är alla hundar Välkomna! Hos oss är alla hundar Välkomna! Vår Kurs verksamhet. Här hittar du aktuella kurser som vi arrangerar i klubbens regi. Om du vill gå en kurs hos oss, väljer du den som du tycker är intressant och passar

Läs mer

VÄGBESKRIVNING: Från Västerås: Från Eskilstuna: Från Katrineholm: Från Örebro: PARKERING: INCHECKNING: VETERINÄRBESIKTNING: FRAMRIDNING:

VÄGBESKRIVNING: Från Västerås: Från Eskilstuna: Från Katrineholm: Från Örebro: PARKERING: INCHECKNING: VETERINÄRBESIKTNING: FRAMRIDNING: Ryttarbrev Nu är det snart dags för premiären utav Vintermästerskapen. Vi hoppas att ni är lika laddade som vi är. Nedan följer information som är viktigt att alla tar del utav. VÄGBESKRIVNING: Från Västerås:

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Vad är Gæðingakeppni?

Vad är Gæðingakeppni? Yrðlingur frá Holtsmúla ryttare Hinrik Sigurdsson Vad är Gæðingakeppni? Länk till Gæðingakeppnireglementet http://www.feif.org/download/gæðingakeppni/tabid/ 393/Default.aspx Gæðingakeppni är hästens tävling,

Läs mer

Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan

Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan Äntligen blev det julshow! Jag tror hästarna hade längtat också för de taggade till ordenligt och såg så glada ut. Trots att showen började klockan 13.00 så började de första gästerna droppa in vid kvart

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Johan Arneng har haft en lång. Uppfödarprofilen. Uppfödarprofilen: Johan Arneng kombinerar fotboll med trav

Johan Arneng har haft en lång. Uppfödarprofilen. Uppfödarprofilen: Johan Arneng kombinerar fotboll med trav TEXT OCH FOTO: Anne Adre-Isaksson 22 Det var fascinationen för stammar och avel som lockade Johan Arneng in i travet. Idag är han avelsansvarig på Stall Zet och har egen uppfödning tillsammans med hustrun

Läs mer

RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014

RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014 RYTTARBREV Sleipnirs KM 30 Augusti 2014 Varmt välkommen till Sleipnirs KM 2014 Här följer lite information Hitta Hit: GPS koordinater för att hitta till banan N 59 31.819', E 16 17.288' Ankomst: När du

Läs mer

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig!

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Givetvis hoppas jag att ni har eller har haft en riktigt trevlig

Läs mer

Hösten 2008 SAS EQUESTRIAN. Hästaktiviteter. i höst! SAS HÄST-OCH RIDKLUBB

Hösten 2008 SAS EQUESTRIAN. Hästaktiviteter. i höst! SAS HÄST-OCH RIDKLUBB Hösten 2008 SAS EQUESTRIAN Hästaktiviteter i höst! SAS HÄST-OCH RIDKLUBB Äntligen höst!? Trots att solen värmer gott och många hästar nog är ute på välbehövd sommarvila passar vi på att tipsa lite om kommande

Läs mer

Välkommen till Svenska Mästerskapen i Gæðingakeppni!

Välkommen till Svenska Mästerskapen i Gæðingakeppni! Välkommen till Svenska Mästerskapen i Gæðingakeppni! Incheckningen Vid speakertornet sker incheckning av alla ekipage. Torsdag kl 19.00-20.00. Fredag kl 10.00-20.00. Lördag kl 06.30-14.30. Vid incheckningen

Läs mer

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013.

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Sandra Nilsson Född 95 Meriter : Lag-SM medaljer på ponny Startat

Läs mer

Välkommen till Östgötacupens töltuttagningar

Välkommen till Östgötacupens töltuttagningar Välkommen till Östgötacupens töltuttagningar 10 januari 2015 På Gerstorp Linköping, Nya Ridhallen Innehåll Incheckning... 1 Box/hage... 2 Domare... 2 Strykningar... 2 Fika/lunch... 2 Framridning... 2 Regler

Läs mer

Sponsorbrev 2014. Trelleborgs Ryttarförening

Sponsorbrev 2014. Trelleborgs Ryttarförening Sponsorbrev 2014 Trelleborgs Ryttarförening Trelleborgs Ryttarförening är en helt ideell förening som grundades 1971 och driver sin verksamhet på Brosjödals gård, föreningen har ca 350 medlemmar. Vår vision

Läs mer

Teorivecka. V 44 Tema: Hästsportens mångfald Mer för fler enligt Idrottslyftet

Teorivecka. V 44 Tema: Hästsportens mångfald Mer för fler enligt Idrottslyftet Teorivecka V 44 Tema: Hästsportens mångfald Mer för fler enligt Idrottslyftet Här nedan ser ni utbudet på höstens teorivecka. Alla ridande elever är varmt välkomna att delta på hur många aktiviteter ni

Läs mer

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång Emilie Wass Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång att det var en extremt bra ridskola på alla

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Vårkänslor. Aktuellt. //Sandra

Vårkänslor. Aktuellt. //Sandra Vårkänslor Nu har väl ändå sista snön rasat ut, eller? Nu vill i alla fall jag och kaninerna ha vår, sol och värme! Våren bjuder på en mängd aktiviteter i klubben, några av dem kan du se mer av längre

Läs mer

Varmt välkomna till årets upplaga av Änglahoppet. 30 oktober - 2 november, 2014. Regional och Nationell tävling. med Prins Carl Philips pris kval II

Varmt välkomna till årets upplaga av Änglahoppet. 30 oktober - 2 november, 2014. Regional och Nationell tävling. med Prins Carl Philips pris kval II Ryttarmeddelande Varmt välkomna till årets upplaga av Änglahoppet. 30 oktober - 2 november, 2014 Regional och Nationell tävling med Prins Carl Philips pris kval II Ankomst Boxarna är tillgängliga tidigast

Läs mer

Varmt välkomna till Gandurs Pay-and-Ride tävling. den 7 april 2018 på Gandurs ovalbana i Helsingborg!

Varmt välkomna till Gandurs Pay-and-Ride tävling. den 7 april 2018 på Gandurs ovalbana i Helsingborg! Varmt välkomna till Gandurs Pay-and-Ride tävling den 7 april 2018 på Gandurs ovalbana i Helsingborg! Pay-and-Ride är en kvaltävling där det inte tar mer tid att tävla än att träna. Ekipagen delas in i

Läs mer

Nyhetsbrev. Maj 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 4. [År] Hundens dag 10 augusti Den 10 augusti planerar PRinfo-gruppen

Nyhetsbrev. Maj 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 4. [År] Hundens dag 10 augusti Den 10 augusti planerar PRinfo-gruppen Sida 1av 4 Maj 2014 Luspudeln vilande Vår klubbtidning Luspudeln läggs vilande under året efter beslut på medlemsmötet den 1 maj. Håll dig informerad genom hemsidan Du vet väl att klubben har en hemsida

Läs mer

Hunden i Söderköping. Nyhetsbrev vintern 2012

Hunden i Söderköping. Nyhetsbrev vintern 2012 Hunden i Söderköping Hundföretagare i samarbete Det mesta för din hunds bästa AlphaOhm Fysioterapi Carinas Hundvård Catharinas Agilitycenter Hundforum Hund & Katt shopen Pensionat Tass & Hov Nyhetsbrev

Läs mer

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv

Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Häng med tjejerna från Malmö Ridklubb `` en dag i mitt liv Johanna Stjärnqvist: Tävlingsdag på Ribersborg 16/5-2015 Jag tänkte berätta om en tävlingsdag på Ribban. Först vaknar jag av att min väckarklocka

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

livsstil Systrarna som satsar allt i dressyren 6 hästfocus #

livsstil Systrarna som satsar allt i dressyren 6 hästfocus # 6 hästfocus #1 2012 www.hastfocus.se livsstil Systrarna som satsar allt i dressyren R Systrarna Thilda och Ebba Rimsäter tillhör Sveriges elit bland dressyrryttarna och de har mängder med framgångar bakom

Läs mer

Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM

Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM Reglemente gällande uttagning till Lag-SM samt Lag-SM Version 130429 1. Allmänna bestämmelser Om inget annat sägs i detta reglemente gäller den senaste versionen av FIPO, samt det svenska tillägget till

Läs mer

Svenska Knabstrupperföreningens RIKSUTSTÄLLNING Med Årets Unghästtalang Hanaskede, Axvall 11-12 augusti 2012

Svenska Knabstrupperföreningens RIKSUTSTÄLLNING Med Årets Unghästtalang Hanaskede, Axvall 11-12 augusti 2012 Svenska Knabstrupperföreningens RIKSUTSTÄLLNING Med Årets Unghästtalang Hanaskede, Axvall 11-12 augusti 2012 Gemensamma bestämmelser: 1. Anmälningstiden utgår måndagen den 23 juli 2012. 2. Anmälan på särskild

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr...

Jan Brink: Hur blir man bäst? - Göteborg Horse Show 2008 - Häst - Agria Djurförsäkr... Sida 1 av 7 Jan Brink: Hur blir man bäst? På ovanstående tema höll Jan Brink sin uppskattade clinic i Scandinavium. Han ställde sig frågan vad som krävs för att nå toppen? Och om det räcker med talang

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

EIDFAXI VÅR MAJ 2019

EIDFAXI VÅR MAJ 2019 EIDFAXI VÅR 18-19 MAJ 2019 Eidfaxi hälsar dig varmt välkommen till en fin vårhelg på Sundbyholm. Nedan följer lite information om vad som gäller på tävlingsplatsen, ett preliminärt tidsprogram samt lite

Läs mer

Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling.

Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling. RYTTARBREV FRAMTIIDS TÖLTTÄVLIING 11 MAJ 20110 Framtid har det stora nöjet att hälsa er alla hjärtligt välkomna till vår numera traditionella Tölttävling. För att alla som ska tävla ska kunna komma redan

Läs mer

Fredagen den 1 augusti

Fredagen den 1 augusti 1-3 augusti i Klämmestorp Under denna tävlings- och kurshelg ligger fokus på den arbetande aussien och dess förmåga och kapacitet att hjälpa till på gården. Vi hoppas att fler aussieägare kommer att arbeta

Läs mer

Helsingborgs Tennisklubb www.htktennis.com

Helsingborgs Tennisklubb www.htktennis.com Välkomna till ett nytt och fräscht HTK 2015. Klubben har gjort en fantastisk resa de senaste åren som nu börjar landa i en stabil organisation. HTK känner att det är viktigt att skilja på barn-, ungdoms

Läs mer

2017 på Karlstads Ridklubb 1

2017 på Karlstads Ridklubb 1 2017 på Karlstads Ridklubb 1 Dagridläger På ponny Lördag 17/6 kl. 09.00-16.00 Här är en aktivitet för den unga ryttaren som vill lära sig mer om hästar och ridning. Kursen vänder sig till ponnyryttare

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14

FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14 FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14 Folksam Scandinavian Open 2014 Särskilda bestämmelser Dressyr Samarbetspartner: Folksam Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda

Läs mer

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum

Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Vi vill, vi kan, vi ska med hästen i centrum Kunskapsdagar kring hästar och ridsport 14-16 november 2014 Västmanlands- och Södermanlands Ridsportförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, hälsar dig

Läs mer

Kom och testa på fenomenet SHOWING. Direktimporterat från England. (med medföljande domare)

Kom och testa på fenomenet SHOWING. Direktimporterat från England. (med medföljande domare) Kom och testa på fenomenet SHOWING Direktimporterat från England (med medföljande domare) Tycker du att det är tråkigt att man bara kan tävla i hoppning eller dressyr? Vill du ha en gren till? Eller gillar

Läs mer

Välkommen till Östgötacupens Finaldag

Välkommen till Östgötacupens Finaldag Välkommen till Östgötacupens Finaldag 7 mars 2015 På Gerstorp Linköping, Nya Ridhallen Innehåll Incheckning... 1 Box/hage... 2 Domare... 2 Fika/lunch... 2 Framridning... 2 Regler vid framridning:... 2

Läs mer

Porträttfotografering. Sandra Jensen

Porträttfotografering. Sandra Jensen Porträttpriser 2014 Porträttfotografering Det är det äkta mötet mellan människor och kameran som gör att jag älskar fotografering. Jag tror inte på den allt för arrangerade bilden, utan jag drivs av att

Läs mer

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening

Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening Nyhetsbrev Bälinge Ryttarförening December 2013 Hej! Nu börjar höstterminen att närma sig sitt slut och förberedelser för jullovets aktiviteter och vårterminens ridning pågår för fullt. Dessutom lanseras

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Välkommen till Mora Brukshundklubb!

Välkommen till Mora Brukshundklubb! Välkommen till Mora Brukshundklubb! Verksamhet På klubben pågår det mycket aktiviteter, allt från tävlingar i olika grenar, till utbildningar och träffar med aktivering för hund och ägare. På våra anslagstavlor,

Läs mer

Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014

Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014 Namn: Tina Jansson Resa: Lobez, Polen Datum: 28.6-5.7.2014 Kommentar mottagande: -Värdinnan Nadja möte oss vid ankomsten till Herrgården. Hon var mycket trevlig, glad och vänlig och berättade om vårt boende,

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-04-17 15:19

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-04-17 15:19 FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-04-17 15:19 Folksam Scandinavian Open Särskilda bestämmelser Dressyr Samarbetspartner: Folksam Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda som importerade.

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Höstlovsaktiviteter vecka 44

Höstlovsaktiviteter vecka 44 Höstlovsaktiviteter vecka 44 Vi har höstlovet fullt med roliga kurser och aktiviteter för alla 31/10 MÅNDAG: Tvådagars ponnyhoppkurs 8st kl 08.00-11.30 Pris: 750kr 2 dagar Galoppera-mera-kurs kl 09.30-11.30

Läs mer

Månadsbrev. BK Höllviken Dam/Flickverksamhet

Månadsbrev. BK Höllviken Dam/Flickverksamhet BK Höllviken Dam/Flickverksamhet Syftet med detta månadsbrev är att ge samtliga inom klubben en bättre uppdatering kring vad som händer varje månad. Vill ni bidra med någon information eller matchbilder

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 011-660 95 www.aby-ridskola.se VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 1 (6) Välkommen till Stallgängsutbildningen Stallgänget För att underlätta för er som

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Sommarlovsaktiviteter 2017

Sommarlovsaktiviteter 2017 Sommarlovsaktiviteter 2017 Här hittar du våra sommarlovs aktiviteter. Följande allmänna regler gäller för alla kurser: Anmälan sker till kontoret, 0765-55 92 72 eller på mail: kungsors.ridklubb@live.se

Läs mer

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977.

Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Kort om distansritt Den första moderna distansritten i Sverige hölls 1977. Sporten blev en erkänd FEI-gren 1982. Distansritt är numera den tredje största ridsportsgrenen ansluten till FEI, näst efter hoppning

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

från 4 år och med ridvana minst 1 termin

från 4 år och med ridvana minst 1 termin från 4 år och med ridvana minst 1 termin TID Onsdag-fredag 3-6 december, kl. 17.00 18.15 Lördag unik riddaruppvisning i Uppsala, tid anslås senare. UPPLÄGG På onsdagen kommer ni att rida tillsammans med

Läs mer

Välkommen till Eidfaxi KM 3-4 september 2016

Välkommen till Eidfaxi KM 3-4 september 2016 Välkommen till Eidfaxi KM 3-4 september 2016 Eidfaxi hälsar dig varmt välkommen till en fin septemberhelg på Sundbyholm. Nedan följer lite information om vad som gäller på tävlingsplatsen, ett preliminärt

Läs mer

VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND

VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND VÄSTERGÖTLANDS RIDSPORTFÖRBUND Informationsblad och inbjudan till Körmöte i Vartofta den 20/10 2012 Efter bollracet. Här med inbjuds alla kuskar och groomar till en höst träff där vi tackar för året som

Läs mer

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Robert Rauschenberg, Monogram, 1955-59 Estate of Robert Rauschenberg/BUS 2012, Stockholm/VAGA, NY. Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Välkomna till visningar och verkstad

Läs mer

Välkommen till Eidfaxi Lätt/Kval 1 maj 2016

Välkommen till Eidfaxi Lätt/Kval 1 maj 2016 Välkommen till Eidfaxi Lätt/Kval 1 maj 2016 Eidfaxi hälsar dig varmt välkommen till årets första tävling på Sundbyholm. Nedan följer lite information om vad som gäller på tävlingsplatsen, ett preliminärt

Läs mer

Har du idéer, önskemål eller frågor så kontakta grenledaren så försöker vi hjälpas åt. Saknas någon utbildning så kontakta Kicki Jakobsson.

Har du idéer, önskemål eller frågor så kontakta grenledaren så försöker vi hjälpas åt. Saknas någon utbildning så kontakta Kicki Jakobsson. Hej! Då var det vår och aktiviteterna börjar komma igång lite runt om på ön. Då är det dags för lite uppdatering på vad som är på gång i klubben också. Lite förändringar i styrelsen har det blivit så här

Läs mer

DALA-GÄSTRIKE FJORDHÄSTFÖRENINGS MEDLEMSBLAD

DALA-GÄSTRIKE FJORDHÄSTFÖRENINGS MEDLEMSBLAD DALA-GÄSTRIKE FJORDHÄSTFÖRENINGS MEDLEMSBLAD NR 1 2014 STYRELSE OCH FÖRTROENDEVALDA Ordförande: Maria Nordqvist, Orsa maria.nordqvist@spray.se 070-517 4049 Sekreterare: Ewa-Lill Öjerteg, Gävle ewa_lill@hotmail.com

Läs mer

Rönninge-ritten 7/6-08.

Rönninge-ritten 7/6-08. Rönninge-ritten 7/6-08. Varsågoda och rid! Sa en glad funktionär när vi i min grupp ivrigt skrittade iväg på den första CR slingan på 30 km. Det var en varm och solig dag så vi fick det goda rådet att

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

Varmt välkomna till Östgötacuppens deltävling 2 den 4-5 mars 2017.

Varmt välkomna till Östgötacuppens deltävling 2 den 4-5 mars 2017. Varmt välkomna till Östgötacuppens deltävling 2 den 4-5 mars 2017. I år har vi slagit ihop töltuttagningen, fyr och femgångs - uttagningen samt finalen under samma helg. Incheckning Incheckningen sker

Läs mer

JULLOVSAKTIVITETER. 23/12 Julklappshoppning. 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul

JULLOVSAKTIVITETER. 23/12 Julklappshoppning. 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul JULLOVSAKTIVITETER 23/12 Julklappshoppning 24/12 Julafton med Julaftonsmorgon i stallet 25/12 Juldagen 26/12 Annandag jul 27/12 Hyr din favorithäst 28/12 Hoppkurs 29/12 Hoppkurs 30/12 Söndag Uteritt 31/12

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg

Tävlingen. Marie Helleday Ekwurtzel. Illustrerad av Lena Furberg Tävlingen Marie Helleday Ekwurtzel Illustrerad av Lena Furberg 1 EN HÄRLIG KÄNSLA Måste hästar bajsa så mycket? suckade Lilly. Hon skakade bort det långa, bruna håret ur ansiktet. Köp en guldfisk i stället,

Läs mer

Välkommen till Klevsviks startskott, SM-kvaltävling nivå 2 Lördagen den 6 april på Klevsviks gård

Välkommen till Klevsviks startskott, SM-kvaltävling nivå 2 Lördagen den 6 april på Klevsviks gård Välkommen till Klevsviks startskott, SM-kvaltävling nivå 2 Lördagen den 6 april på Klevsviks gård i klasserna V1, F1, V5u, T1, T2 och T7u Tack för din anmälan till vår tävling. Jättekul att intresset varit

Läs mer

Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge!

Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge! Programridning! Dressyrkurs för rutinerade storhästekipge! Cicki bjuder in till PROGRAMKURS Lördag 23 november med start 13.00 Söndag 24 november med start 08.00 Lördag: Kursen börjar kl 13.00 på lördagen

Läs mer

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015

Presentation av talangtrupp och spetsgrupp fr o m lägret 1 3 maj 2015 Spetsgruppen Ann Landberg Emenems True Sisu "Sisu" Tävlar för klubb: Fagersta BK Tävlar i klass: Elit Det ändras ju lite hela tiden, men från att verkligen ''inte gilla'' fritt följ så är det något jag

Läs mer

Damkommittén. Vår målsättning med årets golf Enkelt Roligt Socialt

Damkommittén. Vår målsättning med årets golf Enkelt Roligt Socialt Damkommittén Ulrika Bjurner Ordförande Marianne Hesslow Kassör Kristina Wikander Information, webb Susan Breitholtz - Tävlingar Anette Forsberg - Måndagsgolfen Louise Ivstam - Tävlingar Vår målsättning

Läs mer

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling Guide till IceTest... 1 Före, under och efter tävling... 1 Före tävling... 1 Lottningen... 1 Dags att skapa databas för tävlingen... 2 Skapa ny gren... 2 Färger m. m.... 3 Importering i IceTest... 3 Kontroll

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning!

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Fotograf Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Du ska vara intresserad av fotografi och ha egen kamera. Utbildning:

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb

Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb Verksamhetsberättelse för 2011 Ale MHF-U/ Ale Trial Klubb Vi började året den 25 januari med ett möte och prisutdelning med MHF-Ungdom på Kulturum i Partille. Klubben fick 2á pris i lag 125cc och första

Läs mer

Nyhetsbrev Augusti. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej!

Nyhetsbrev Augusti. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej! Equmeniascout i Region Stockholm Nyhetsbrev Augusti Hej! Välkomna tillbaka! En ny scouttermin är precis på väg att dra igång, kanske har den redan det för vissa av er. Detta innebär nya möjligheter, nya

Läs mer

VÄGBESKRIVNING. Vägbeskrivning samt karta till Stenholmen, Gerstorp hittar ni sist i detta brev tillsammans med en skiss över Gerstorps Säteri.

VÄGBESKRIVNING. Vägbeskrivning samt karta till Stenholmen, Gerstorp hittar ni sist i detta brev tillsammans med en skiss över Gerstorps Säteri. RYTTARBREV FFRAMTIIDS LLÄTTA VÅRTÄVLLIING 1100--1111 MAJ 22000088 Framtid har det stora nöjet att hälsa er ALLA hjärtligt välkomna till vår Lätta Vårtävling. Vi har ca 50 anmälda ekipage, varav flera tävlar

Läs mer

Ekipaget har fyra och ett halvt varv på sig att visa momenten. Flygande pass visas bara på långsidorna.

Ekipaget har fyra och ett halvt varv på sig att visa momenten. Flygande pass visas bara på långsidorna. F1 Femgång Uttagning (på Örnäs räknar vi med att 1 grupp tar 5 minuter) Ryttaren rider enskilt utan speaker. (i valfri ordning i valfritt varv): 1. Långsam- till mellantempo tölt. 2. Långsam- till mellantempo

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47 FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47 Folksam Scandinavian Open Särskilda bestämmelser Hoppning Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda som importerade. Dessutom kommer

Läs mer

BANBYGGE BANPERSONAL

BANBYGGE BANPERSONAL När man är funktionär förväntas man finnas på plats minst 20 min innan passet börjar. BANBYGGE Dagen innan tävlingarna börjar bygger vi banan under ledning av banchefen och banbyggaren. Här kan alla hjälpa

Läs mer

KUNSKAPS. Dra nytta av. VÄLDOFTANDE» livet med häst

KUNSKAPS. Dra nytta av. VÄLDOFTANDE» livet med häst VÄLDOFTANDE» livet med häst Att övning och erfarenhet ger färdighet är inget nytt, eller hur? Gör ett test; lägg ihop alla år av hästkunskap, stallbestyr och ridlektioner som du och dina stallkamrater

Läs mer

Inofficiell översättning Domarhandledning FEIF 2014. Medelprestation. Harmoniskt, väldigt Sits och inverkningar /

Inofficiell översättning Domarhandledning FEIF 2014. Medelprestation. Harmoniskt, väldigt Sits och inverkningar / Långsam TÖLT Dålig prestation låg hög kontakt frekvent, väldigt ojämna steg elastisk, platta/markbundna rörelser, tydliga fel i formen, saknar energi luftiga och höga rörelser, energiskt, god pådrivning,

Läs mer

Kundutvärdering (Simone Lindsten)

Kundutvärdering (Simone Lindsten) 2017-07-26 Kundutvärdering Simone Lindsten Kundutvärdering (Simone Lindsten) Avresedatum: 2017-07-06 Destination: Danmark - Ridweekend på Nordjylland Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur var boendet

Läs mer

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Karin Redelius, GIH Dennis Hörtin & Mark O Sullivan, AIK Natalie Barker-Ruchti, Göteborgs universitet Selektion och tidiga satsningar från

Läs mer

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus #

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus # 52 hästfocus #1 2012 www.hastfocus.se Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl R På Kulltorps stuteri har det i många år fötts upp vackra och framgångsrika welshponnyer sektion B, som har hävdat

Läs mer

Grimmen 2011. Vänorts besök och Judo tävling. Tyskland

Grimmen 2011. Vänorts besök och Judo tävling. Tyskland Grimmen 2011 Vänorts besök och Judo tävling Tyskland 2-4 December 2011 Grimmen 2011, Sida!1 Nya vänner i Grimmen! Vänortsbesök Tidigt i våras damp det ner ett mail ifrån en Ralf Päplow ifrån Judoklubben

Läs mer

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen

Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Att visa häst vid hand 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ATT VISA HÄST VID HAND Unga hästar visas vid hand många gånger under uppväxten: som föl, vid rådgivande bedömning av unga hingstar,

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer