Designåret 2005 bara starten på en resa in i framtidens globala värld

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Designåret 2005 bara starten på en resa in i framtidens globala värld"

Transkript

1 Designåret 2005 bara starten på en resa in i framtidens globala värld -Och design är inte bara glas, betonar Lysekils kulturrepresentant Kent Olsson Sten i offentlig miljö kommer Stenakademien i Hunnebostrand att satsa på under designåret, berättar Lena Falkheden. Och design är inte bara glas, utan knivar, vardagsvaror design gör människor glada, betonade riksdagsman Kent Olsson som för kulturutskottets räkning deltog i samankomsten i Stockholm för alla projektledare runt om i landet. Tidigare Gerlesborgsrektorn Kenneth Orrbeck berättar om skillnaderna mellan design och formgivning. Träff Vi kommer att få höra talas om Designåret många gånger detta år. I skrift. I tal. Omtalas. Berättas om. En del verkar redan ha hört det för många gånger, från bokbranschhåll låter det, som om inget av intresse finns att hämta. Journalister verkar tämligen blasé. Kanske därför att de redan producerat så mycket, att kulturdepartementet fått spärra upp ögonen när de sett högarna klipptjänsten levererat? Det trots att startskottet gick för bara en knapp månad sedan. Och där var blasé inte ordet för stämningen. Mingel Det var snarare en uppsluppen stämning av lite studentikost slag på projektledartillställningen tillsammans med näringsministern Thomas Östros, kulturministern och sommarbohusläningen Leif Pagrotsky och Kronprinsessan Victoria, Nordens arks beskyddare, i Ferdinand Bobergs gamla postpalats i Stockholm (som obegripligt nog fick stå kvar i rivningsvågen när det mesta i grannkvarteren rök). Studenter på högskolor och universitet har ju fått lära sig att fixa roliga saker utan alltför mycket pengar i startkassan. Det behövs. Det finns nämligen inga projektpengar att söka till de cirka 800 projekten som blivit antagna. Det har kritiserats av en del. Lära känna Bobergs klocka höll inte tiden inne i den forna posthallen. Men de dryga åttahundra gästerna verkade ha kommit i tid, för hela 2005 är bara början, betonade ansvariga ministrarna, uppdragande åt gästerna att bekanta sig med varandra och inte bara prata med redan kända. Så gjorde de också, Anna Svensson från Konstmuseet i Picassostaden Kristinehamn; Kenth Pettersson från Arbetsmiljöverket; Kenneth Isaksson från Svensk industridesign i Luleå; Rolf Ehrenberg från Hantverk och design på Nääs fabriker; Dan Wernstedt berättade att tapetserarna lyfter fram sitt yrke i höst; Ulrica Johansson från Västerbottens museum i Umeå väljer att lyfta fram stadens son Stig Lindberg ( ), formgivaren i Wilhelm Kåges fortspår som under en rad år "var Gustafsberg", nästa år blir det en större utställning på Nationalmuseum. Säkert har de flesta av oss i Lysekilsregionen kommit i kontakt med någon pryl, bok, tyg, termos eller skål som Lindberg givit form åt, mångsysslare som han var; och Orrefors glaskonstnär Erika Lagerbielke, ordförande i Svensk form, var en av värdarna.

2 Design gör glad människa Riksdagsman Kent Olsson (m) från Lysekil sitter i kulturutskottet. Han hoppas enskilda och företag nu tar chansen att föra in design och formgivning på olika sätt i verksamheten. Detta är väsentligt för företagens konkurrenskraft framöver och designåret är ett bra tillfälle att fokusera på utformningen av sådant vi producerar. -Jag anser olika typer av design ger bra möjligheter både att utveckla konsten och utveckla företagen, säger Kent Olsson. Design blir allt viktigare. Människor vill ha vackra saker. Få tillfälle att köpa både vackra och funktionella saker. -Designåret ett utmärkt sätt att visa vad vi svenskar kan producera. Vi är framträdande både på design och form. -Design gör människor glada, betonar Kent Olsson, framhållande att design inte bara är glas. -Design kan vara knivar, och vardagsvaror som telefoner, vackra byggnader. Lokalt deltagande Fyrbodalsregionen väljer att satsa på konsthantverk och produktdesign under Designåret. Stenakademien i Norra Bohuslän är inbjuden att delta i till Fyrbodals utställning på Innovatum i Trollhättan med öppning i maj. Där deltar också Stenebyskolan i Dalsland, Innovatum Designcenter och Innovatum Kunskapens hus i Trollhättan. Senare under året kommer Stenakademien att satsa på workshops kring sten i offentlig miljö, berättar Akademiens Lena Falkheden. Asbjørn Andresen håller i trådarna. Men redan från starten finns Stenakademien och Sotenäs/Lysekilsregionen i Norra Bohuslän med i Designåret. Nämligen med det privat finansierade bokprojektet kring ett av de tidigaste och största funkishusen i Sverige, ritat av HSBs skapare arkitekten Sven Wallander, son till glaskonstnären Alf Wallander. Projektresultatet "Kvarteret Marmorn" förelåg redan förra året, då Sotenäs kommunalråd Rolf Mattsson kunde presentera det för miljöminister Lena Sommestad vid framtidsseminariet på Stenakademien i Hunnebostrand. Text och foto: Casper Ljungdahl Bearbetad artikel ur Lysekilsposten

3 IVA-förslagen från 80-talet följs upp: Designsatsning skall leda till export Designåret innebär en fokusering på utformning, design och skapande. Under hela året kommer skilda projekt att genomföras på olika håll i landet. Bägge ministrarna ser design som en kommande framtidsbransch i Sverige. De hoppas att alla, som arbetar med frågorna passar på att utnyttja Designåret på ett positivt och fruktbart sätt. Inspiration -Design är kunskap och kreativitet, design är viktigt för den ekonomiska tillväxten, för arbetsmiljön, sade Thomas Östros vid sammankomsten i Bobergpalatset. Design är en viktig faktor! -Allmänheten kommer att vara i centrum under Designåret. Ni är Designåret! fokuserade Leif Pagrotsky direkt på de medverkande projektledarna, beslutsfattarna och journalisterna som kommit tillsammans för att träffas, utbyta erfarenheter och samla inspiration. Pagrotsky berättade också, att Kronprinsessan nära kommer att följa och delta i aktiviteter under hela 2005; att regeringen satsat 64 miljoner på nationella projekt för att stryka under vikten av formgivning; och att det finns en virtuell scen på webben, där alla antagna projekt presenterar sig. Vad är design? Vad är formgivning? Att en del redan tröttnat på Designåret kan ha sina orsaker. Det är nämligen inte så lätt att förstå innebörden. Samtidigt tycks alla använda ordet design. -Det är bra att man talar både om design och om formgivning under designåret, säger arkitekten Kenneth Orrbeck i Ulebergshamn, rektor emeritus för Gerlesborgsskolan och tidigare lektor vid universitetet i Göteborg. Redan på 80-talet utredde han designutbildningarnas framtid i Sverige. Många av 1914 års konstfackselever, Högre Konstindustriella skolan som den hette, hamnade som formgivare hos keramik- och glasföretag som Höganäs, Gustafsberg, Rörstrand, Orrefors. De var redan med namnet knutna till konsten, konstindustrin. Inte riktigt samma sak som att se en bra tänkt formgiven produkt som ett konkurrensmedel internationellt och industriellt. -Design infördes i Sverige på 1950-talet, berättar Kenneth Orrbeck och betonar, att design och formgivning inte är samma sak. Design har med processen att göra. Den är problemorienterad. Design leder fram till en formgiven produkt. Senare diskuterade man fram ett mellanbegrepp, integrerad design, mittemellan design och formgivning. I design ingår ergonomiska aspekter, man bestämmer egenskaper och funktioner hos föremålen. -Nu är allt design, nageldesign, hårdesign. Men det är en annan grej, "styling", betonar Kenneth Orrbeck, och pekar på ett undantag, bilindustrin, som av tradition talar om styling när de menar design.

4 Näringspolitik När nu regeringen Persson tar tag i designområdet följer den upp sådant som IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin, sade och skrev redan kring 1988 efter utredningsuppdrag från industridepartementet. IVA såg design som konkurrensmedel för Sverige. Det är precis det Designåret vill lyfta fram. Regeringen tänker sig därför att skapa en forskarskola inom design. Ett pris på kronor delas ut till bästa designårsprojekt under Näringsminister Thomas Östros definierar design med ord som hemligheterna bakom formgivningen, kunskapen, kreativiteten: viktigt för den ekonomiska tillväxten. I produktionen ligger forskningen och designen Andreas Svenungsson, Västsveriges röst i Ostsverige, arbetar för att skapa kontakter för företagen på platsen för besluten. För närvarande finns inga planer på fler aktiviteter under ämnet design än man redan gjort. Men vad han säger, kan ändå passa när han betonar, att vi inte kan tillåta all produktion att flytta från Sverige ej heller från Västsverige då förlorar vi forskningen. Ty det är i forskningen designkunnandet finns. -Design leder fram till en formgiven produkt, förklarar Kenneth Orrbeck i Ulebergshamn de snåriga begreppen. Design är sålunda inte detsamma som formgivning. Kenneth har varit rektor för Gerlesborgsskolan och utredde designutbildningarnas förnyelse och tillväxt i Sverige på 80-talet för UHÄ, Universitetshögskoleämbetet.

5 Kulturutskottets Kent Olsson, m, från Lysekil och kulturministern och sommarbohusläningen lite norröver Leif Pagrotsky, s, ser form och design som viktiga ingredienser i Sveriges framtida konkurrenskraft. -Vi har olika politiska åsikter, säger Kent Olsson, men vi tycker båda att design är viktigt. Sten i offentlig miljö tänker Stenakademien i Hunnebostrand satsa på under Designåret. Västsvenska handelskammarens röst i huvudstaden, Andreas Svenungsson från Borås vars farbror Sven-Arne är kyrkoherde i Kungshamn har rikligt med offentlig sten från Bohuslän bakom sig i riksdagshuset på Helgeandsholmen. Utvändigt finns granit, invändigt finns beslutsfattare, sådana det är viktigt att ha relationer till. -Vi måste våga ta plats, måste engagera oss här, säger Andreas, och ser starkare regioner som ett sätt att utveckla Sverige. Vi kan inte tillåta produktionen att flytta, då är det risk att forskningen också flyttar.

6 Leif Pagrotsky och Orrefors glaskonstnär Erika Lagerbielke, ordförande i Svensk form, har inte bara glas utan också många järn i elden under Designåret. Svensk form, tidigare Svenska Slöjdföreningen, har under sin levnad från mitten av 1800-talet ofta fungerat som idékälla på olika sätt. 1851, då den första världsutställningen gick av stapeln i London - och där kullgrenska granitkorset på Draget på Malmön i Sotenäs var utställt och fick pris - ordnade föreningen en stor konstindustriutställning i en byggnad på Brunkebergstorg i Stockholm för alla som inte hade möjlighet att fara till den brittiska huvudstaden. Vår i Sotenäs i Norra Bohuslän lokalt kända beskyddare av Nordens ark, Kronprinsessan Victoria, anländer till projektledarträffen för Designåret, som hon både kommer att följa och delta i under året. I hennes familj finns och har funnits flera konstnärliga och formgivande utövare, både inom måleri, formgivning, bokutformning, illustration och författarskap.

7 Invigningsceremonien blev en uppsluppen tillställning i Ferdinand Bobergs gamla jugendpalats. Ewa Kumlin, vd för Svensk form, Thomas Östros, Leif Pagrotsky och Kronprinsessan Victoria framför havet av deltagande projektledare, journalister och kulturfolk i skilda beslutmässiga positioner från hela Sverige. En keramikvas i Sotenäs, av formgivaren Stig Lindberg, en man från Umeå som Västerbottens museum gör en utställning kring under Designåret. Formgivning av det här slaget tänker Fyrbodal satsa på som projekt. Fotnot 1. Mer info på: 2. Exempel på det nära sambandet mellan design, forskning och produktion sågs redan på 80- talet hos det schweiziska urföretaget IWC i Schaffhausen. Trots att många produkter var designade av Ferdinand A. Porsche i Österrike, bar den slutliga produkten också ritnings- och tankemässigt Hano Burtschers signum och han arbetade på IWC-fabriken och kunde hela tiden gå ut i produktionen och diskutera hur tankegångarna fungerade i verkligheten med dem som skötte tillverkningen. Text och foto: Casper Ljungdahl Bearbetad artikel ur Lysekilsposten

Tre generationers projekt om HSB-huset Marmorn i Stockholm gav Smögenregionen i Norra Bohuslän plats på Designårets arena

Tre generationers projekt om HSB-huset Marmorn i Stockholm gav Smögenregionen i Norra Bohuslän plats på Designårets arena Tre generationers projekt om HSB-huset Marmorn i Stockholm gav Smögenregionen i Norra Bohuslän plats på Designårets arena Sotenäs och Smögen tar plats på den globala scen regeringen skapat tack vare Designåret

Läs mer

Skulpturpark Hunnebostrand Projektpresentation 2011-04-28

Skulpturpark Hunnebostrand Projektpresentation 2011-04-28 Skulpturpark Hunnebostrand Projektpresentation 2011-04-28 bakgrund 3D visualisering baserad på ritningar från PEAB s och Sotenäsbostäders hemsidor Vy från norr Vy från sjösidan Vy från Norra hamnens

Läs mer

FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur

FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur FÖREMÅLEN OMKRING OSS om utställningen samt litteratur Kulturen Text: Karin Schönberg Foto: Viveca Ohlsson och Lars Westrup FÖREMÅLEN OMKRING OSS handlar om föremålens designhistoria under 1900- talet.

Läs mer

Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto

Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto Carl Malmsten (1888-1972) foto Pål-Nils Nilsson/tiofoto C A R L M A L M S T E N H A N T V E R K S G Y M N A S I U M välkommen till skolan med carl malmstens pedagogik, där grundtanken är»hand och tanke

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Sagagifts Gåvokort erbjuder ett sortiment som vi vet är eftertraktat i butik, artiklar som många vill ha! Produkterna är skapade av våra kreativa

Sagagifts Gåvokort erbjuder ett sortiment som vi vet är eftertraktat i butik, artiklar som många vill ha! Produkterna är skapade av våra kreativa Sagagifts Gåvokort erbjuder ett sortiment som vi vet är eftertraktat i butik, artiklar som många vill ha! Produkterna är skapade av våra kreativa formgivare med de skandinaviska trenderna som grund. Från

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET,

INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET, INSPIRATIONSMATERIAL,FÖR,SKOLOR, HÖSTEN,2013, ZANDRA,AHL, FAMILY,OUTLET,, Gustavsbergs Konsthall Gör gruppen sitt första besök på en konsthall eller är det vana vid konsthallar och museum? Det kan vara

Läs mer

-Det ryker, det fräser, det brinner!

-Det ryker, det fräser, det brinner! -Det ryker, det fräser, det brinner! Signe Persson Melin om Gråsippa, debuten i aluminium. - Äntligen har jag hittat rätt material till den här formen. Signe Persson Melin hade prövat att göra sippformer

Läs mer

WALLPAPERS BY SCANDINAVIAN DESIGNERS 4 formgivare. 12 mönster. 36 tapeter.

WALLPAPERS BY SCANDINAVIAN DESIGNERS 4 formgivare. 12 mönster. 36 tapeter. WALLPAPERS BY SCANDINAVIAN DESIGNERS 4 formgivare. 12 mönster. 36 tapeter. nu sätter vi skandinaviska klassiker på väggen 1950-talet var efterkrigstidens era då funktionalism och minimalism var trendsättande.

Läs mer

I A S P I S R E D O V I S N I N G KULTURUTBYTE INOM BILD & FORM NINA WESTMAN EUROPEAN GLASS CONTEXT, BORNHOLM

I A S P I S R E D O V I S N I N G KULTURUTBYTE INOM BILD & FORM NINA WESTMAN EUROPEAN GLASS CONTEXT, BORNHOLM IASP IS R EDOV ISNING KULTURUTBYTE INOM BILD & FORM NINA WESTMAN EUROPEAN GLASS CONTEXT, BORNHOLM 2012 ARBETETS GENOMFÖRANDE Ändamålet med mitt internationella kulturutbyte var både att delta vid European

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén

Avskalat vs pråligt. Johanna Uddén Avskalat vs pråligt Johanna Uddén 32 Hur mycket kan jag blanda utan att det blir för mycket? Kan det bli för mycket? Hur ska skålen användas? Är den bruksvänlig? Måste den vara det? Är den bra på att innehålla?

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda

Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda Pressmeddelande Kulturrevolutionen i Boda OPEN - EN SALUHALL FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK Det hela började i en potatislada i Båstad. I en lada full av sättpotatis formulerades idéen om en sommarbutik

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Här formas. framtiden

Här formas. framtiden Här formas framtiden ESTETISKA PROGRAMMET GISLAVEDS GYMNASIUM Det ESTETISKA PROGRAMMET är ett högskoleförberedande program, där valfriheten ger dig möjlighet att lägga tyngdpunkten på det du är intresserad

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Utställning på Värdshuset Vild Hussen, Hammarstrand 5 12 maj, 2007 STOR AMATÖRUTSTÄLLNING

Utställning på Värdshuset Vild Hussen, Hammarstrand 5 12 maj, 2007 STOR AMATÖRUTSTÄLLNING Utställning på Värdshuset Vild Hussen, Hammarstrand 5 12 maj, 2007 STOR AMATÖRUTSTÄLLNING Carina Asplund, Siv Höglund, Thomas Lindqvist, Allan Lundkvist, Mary Lundkvist, Ingela Melin, Anna Kristina Norman,

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Ceremonin hölls på Börsen i Göteborg. Text: Malin Sand Foto: Malin Ekelund Vid en ceremoni tisdagen den 4 september

Läs mer

Välkommen till Nya Bagarmossens skola!

Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Välkommen till Nya Bagarmossens skola! Barn ska få all den kunskap de behöver och samtidigt känna sig trygga Hej, Att välja skola för sina barn är ett viktigt beslut. Du måste som förälder känna dig trygg

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 SVID, Stiftelsen Svensk Industridesigns, remissyttrande angående Inordnande av Statens centrum för arkitektur och design i Moderna museet en kraftsamling

Läs mer

ktuell ställning i månadstävlingen är som följer:

ktuell ställning i månadstävlingen är som följer: April 2007 S ådärja, då var Fotoexpo och DIFO äntligen avklarat, nu kanske man kan få tid över till lite annat också. Då tänker jag inte bara på att skriva Bländaren, faktiskt. Hur som helst så har krypen

Läs mer

Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm. D-nr: KN 2015/8606 YTTRANDE 2016-03-07

Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm. D-nr: KN 2015/8606 YTTRANDE 2016-03-07 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm D-nr: KN 2015/8606 YTTRANDE 2016-03-07 SOU 2015:88 GESTALTAD LIVSMILJÖ - EN NY POLITIK FÖR ARKITEKTUR, FORM OCH DESIGN (KU2015/02481/KL) Konstnärsnämnden

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Vårmöte i Växjö 2013 Totalt var 54 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra 10 gäster inräknade i summan, så 44 medlemmar deltog. Svarsfrekvensen var den sämsta

Läs mer

Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan

Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan Utlåtande 2006: RI (Dnr 310-3407/2006) Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Under förutsättning av regeringens

Läs mer

Vietnamesisk konst - teknik

Vietnamesisk konst - teknik Vietnamesisk konst - teknik ett förstudium till lektions upplägg PM, Examensarbete i Konst 20p Yen Le Hoang, BI4 VT, Konstfack 2009 Innehållsförteckning 1.1 Bakgrund och Syfte s. 3-4 1.2 Frågeställning

Läs mer

Vikten av design i produktutveckling

Vikten av design i produktutveckling Vikten av design i produktutveckling Bild: Jonas Lindström KN3060, Produktutveckling med design Kjell Nilsson, INPRE 4 Handledare: Rolf Lövgren 1 Inledning Ratten på en ipod. Handtaget på Gillettes rakhyvel.

Läs mer

Grundat 1825. Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09

Grundat 1825. Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09 Grundat 1825 Stora foldern_ny.indd 1 2010-01-12 13.09 Fotografer: Roland Aalto Asite AB, Gustavsbergs Porslinsfabrik Layout: AB Stjärntryck, Stockholm 2009 Stora foldern_ny.indd 2 2010-01-12 13.09 Förord

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

Andra länder tar designfrågan på allvar Sverige tappar momentum

Andra länder tar designfrågan på allvar Sverige tappar momentum Andra länder tar designfrågan på allvar Sverige tappar momentum Svenskt Designsamarbete har skapats av landets designorganisationer för att informera beslutsfattare om de mervärden som design kan skapa

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal

FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal Lillemor Lindberg Innovatum Teknikpark Trollhättan 2009-06-11 Rapporten är utgiven av Innovatum Teknikpark Textförfattare: Lillemor Lindberg

Läs mer

Finn upp gör problemlösning roligt!

Finn upp gör problemlösning roligt! Vad är det här? Finn upp gör problemlösning roligt! Finn upp är en pedagogisk metod för alla lärare i skolår sex till nio som vill väcka elevernas lust att upptäcka kunskap. I Finn upp används uppfinnande

Läs mer

Gästnattsrapport Mars 2015

Gästnattsrapport Mars 2015 Gästnattsrapport Mars 215 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB s Beskrivning av inkvarteringsstatistik

Läs mer

KONSTNÄRSKROCKEN program

KONSTNÄRSKROCKEN program KONSTNÄRSKROCKEN program Förra säsongen blev en succé! Ateljén fylldes med människor nyfikna på våra gästande artister. Det pratades och skrattades. Det lyssnades och funderades. Kort sagt blev kvällarna

Läs mer

Hej svejs bland tackel och tåg.

Hej svejs bland tackel och tåg. Nr 2 2009 Årgång 27 Hej svejs bland tackel och tåg. Detta blir den sista tidning, som kommer från min dator. Jag har skrivit i tidningen sedan 1996. Det känns som om nya idéer och bättre datakunskaper

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Vi gör Västsverige starkare

Vi gör Västsverige starkare Energiturné 2012 tre hållplatser för ett vinnande Västsverige Klimatomställningen skapar möjligheter i Fyrbodal Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren Ägs av näringslivet, inga offentliga medel.

Läs mer

SAGA Kontor och Konferens möbler för kontor och hemmiljö

SAGA Kontor och Konferens möbler för kontor och hemmiljö SAGA Kontor och Konferens möbler för kontor och hemmiljö Stockholm Furniture Fair 2014 Bruno Mathsson ritade sits och rygg till våra stolar med avsikten att man obehindrat skall kunna ha en god kroppshållning

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Gästnattsrapport Maj 2015

Gästnattsrapport Maj 2015 Gästnattsrapport Maj 215 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB s Beskrivning av inkvarteringsstatistik

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Design för bättre affärer

Design för bättre affärer Design för bättre affärer En undersökning från 2008 om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen i Sverige, Svensk Teknik och Design (STD).

Läs mer

PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus!

PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2016 PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE Lotta Kühlhorn Foto: Anna-Lena Ahlström En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! Gotlands folkhögskola

Läs mer

Karlsängskolan - Filminstitutet

Karlsängskolan - Filminstitutet Projektrapport Karlsängskolan - Filminstitutet 1. Om Skolan Karlsängskolan är en högstadieskola i Nora kommun som ligger 3,5 mil norr om Örebro och i Örebro län men tillhör landskapet Västmanland. Skolan

Läs mer

jvhfslud gilvudfash göadugh öfguh adfgadö K-märkt

jvhfslud gilvudfash göadugh öfguh adfgadö K-märkt öadugh öfdiugh dföiughd fögiuhadf öguha dföguhad öfguh adfgadö K-märkt Källemo är familjeföretaget som alltid har blundat för trender och valt att lita mer på magkänslan när det gäller formgivare, uttrycksformer

Läs mer

Månadsmöte januari 2015

Månadsmöte januari 2015 Månadsmöte januari 2015 Månadsmötet den 28 januari kunde vi åter hålla i våra "nygamla" lokaler i församlingshuset och Birgitta Jähnke hälsade alla välkomna och konstaterade att vi var många deltagare

Läs mer

Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar

Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar Knuff Affärsutveckling inom kulturella näringar Skåne nov 2013 maj 2014 Camilla Bengtsson Utveckling och projektledning inom samhälle och kultur. t 0705 712 533 m camilla@camillabengtsson.se w www.camillabengtsson.se

Läs mer

Vänskap. xx Inspiration

Vänskap. xx Inspiration xx Inspiration Vänskap mot alla odds xx Vänskap i en segregerad stad det är vad kontaktnätet Flyktingguide Göteborg vill främja. Hanna från Sverige och Zakia från Somalia har blivit kompisar tack vare

Läs mer

Vi står för kunskap, kvalitet och visioner...

Vi står för kunskap, kvalitet och visioner... Vi står för kunskap, kvalitet och visioner... Vill du sy, designa kläder och ha flera vägar öppna för framtiden? Då har Textilfabriken mycket att ge. Utbildningen håller hög kvalitet, lärarna är professionella

Läs mer

Gästnattsrapport Augusti 2015

Gästnattsrapport Augusti 2015 Gästnattsrapport Augusti 215 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com victor.johansson@vastsverige.com Klicka här för att

Läs mer

Seminarieprogram EXPOdagen 2014-12 - 11 Stockholmsmässan

Seminarieprogram EXPOdagen 2014-12 - 11 Stockholmsmässan Seminarieprogram EXPOdagen 2014-12 - 11 Stockholmsmässan Dubblerade antalet möten, men bibehöll kvaliteten Hör Kristina Havik från Statoil Fuel and Retail berätta om erfarenheterna från Underhåll 2014.

Läs mer

PROGRAM. Tekniken i skolan. Regional konferens Karlstad 2005 02 10

PROGRAM. Tekniken i skolan. Regional konferens Karlstad 2005 02 10 PROGRAM Tekniken i skolan Regional konferens Karlstad 2005 02 10 2 Innehållsförteckning Välkomsthälsning 3 Arrangörer och utställare 4 Program 5 7 Åttonde rikskonferensen Tekniken i skolan 20 21 MARS 2006

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Gästnattsrapport mars 2014

Gästnattsrapport mars 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Träbyggnadsboom i Sverige

Träbyggnadsboom i Sverige Träbyggnadsboom i Sverige Niclas Svensson Niclas Svensson, Sveriges Träbyggnadskansli Sveriges Träbyggnadskansli Niclas Svensson Sveriges Träbyggnadskansli Vad är modernt träbyggande? Jo, det handlar om

Läs mer

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt!

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt! I medlemmarnas tjänst sedan 1661 1 ur Handelskammarens stadgar har till ändamål att med särskild hänsyn till sitt verksamhetsområde främja näringslivet och företräda dess intressen i förhållande till det

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

MILJÖDEKLARATION KING Stol Av Thomas Sandell

MILJÖDEKLARATION KING Stol Av Thomas Sandell KING Stol Av Thomas Sandell PRODUKTINFORMATION King soffsystem - med fåtölj och stol är utvecklad av Thomas Sandell. King för tankarna till hemmiljö snarare än till restaurang, detta trots att den skapades

Läs mer

anledningar att vara medlem i Grafiska Företagen

anledningar att vara medlem i Grafiska Företagen Produktion: Grafiska Företagen. Formgivning: Irons Design Tryck: Xxxxx. Månad 201X 7 anledningar att vara medlem i Grafiska Företagen grafiska.se Ett effektivt stöd för dig som företagsledare Grafisk industri

Läs mer

Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning

Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning Rektor Umeå universitet Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Umeå universitets samarbete med Säljhögskolan avseende uppdragsutbildning Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammat att Handelshögskolan

Läs mer

PROGRAM. Tekniken i skolan. Regional konferens Stockholm 2005 02 15

PROGRAM. Tekniken i skolan. Regional konferens Stockholm 2005 02 15 PROGRAM Tekniken i skolan Regional konferens 2005 02 15 2 Innehållsförteckning Välkomsthälsning s. 3 Arrangörer och utställare s. 4 Program s. 5 8 Åttonde rikskonferensen Tekniken i skolan 20 21 MARS 2006

Läs mer

Scandinavian beauty. H ö g a n ä s. S y d n e y.

Scandinavian beauty. H ö g a n ä s. S y d n e y. Scandinavian beauty. H ö g a n ä s. S y d n e y. Design by Överst och mitten: Sydney ljusgrå. Nederst: Höganäs grågrön och ljusgrå. Stora bilden: Ljusgrå elegans, Sydney på väggen, Höganäs på golvet. Skandinavisk

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

TEMA: KULTUR, UTBILDNING OCH UNGDOMSFRÅGOR

TEMA: KULTUR, UTBILDNING OCH UNGDOMSFRÅGOR Lektion 12 SCIC 06/12/2013 TEMA: KULTUR, UTBILDNING OCH UNGDOMSFRÅGOR A. REPETITION JORDBRUKSORD Vårgrätt 3. Döda ett djur för att äta det. 5. Den här produkten är.... Innehållet är inte vad som står på

Läs mer

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011 Hejsan Alla Glada Ådror! Nu är det vår och försommar i ett slag. Syrener, äppelträd och liljekonvaljer står nu i full blom trots att det är en hel månad kvar till skolavslutningar och Ransäter. Det finns

Läs mer

PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016

PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016 PRESSINFORMATION FRÅN STOLAB MASSIVT 2016 Kärleken till det massiva träet Stolab har tillverkat möbler sedan 1907. Det har gett företaget en värdefull skatt av kunskap som präglar hela verksamheten. Med

Läs mer

HUR DET KOM TILL. Vid Byalagets styrelsemöte 3 december 2001 diskuterades frågan om ett

HUR DET KOM TILL. Vid Byalagets styrelsemöte 3 december 2001 diskuterades frågan om ett HUR DET KOM TILL Vid Byalagets styrelsemöte 3 december 2001 diskuterades frågan om ett då en grupp personer sedan en tid arbetade med uppslaget om ett sådant för att kunna visa industriernas framväxt.

Läs mer

create oväntat flexibla skåp

create oväntat flexibla skåp create oväntat flexibla skåp Från idé och design till produktion. Över 120.000 löpmeter klädskåp produceras årligen av vår helägda fabrik i Slovakien. Cecilia Stööp, designern bakom Create Create är skåp

Läs mer

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018 SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM DESIGNARKIVET A Ö 28/6 7/1 november 2017 juni 2018 Ett urval av Sveriges mest namnkunniga formgivare och designers från Designarkivets samlingar Frågor att arbeta kring kan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

Nyheter från Radiomuseet Nr 14, 8 april 2010

Nyheter från Radiomuseet Nr 14, 8 april 2010 Nyheter från Radiomuseet Nr 14, 8 april 2010 1 Detta nyhetsbrev är sänt till alla medlemmar vi har e-postadress till i medlemsregistret och som inte meddelat att de inte vill ha nyhetsbrevet. Meddela oss

Läs mer

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014

KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014 KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014 KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM Vilka intressekonflikter kan uppstå i mötet mellan betalande turister, frilufts människor och vattenbrukare? Får alla

Läs mer

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Den äldsta benämningen på sånglekar är»jullekar«. Carl von Linné skrev för 275 år sedan ner texten och leksättet till sex lekar som han kallade»dahlflickors

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

ETT (KUNSKA FÖR HELA ST

ETT (KUNSKA FÖR HELA ST TEXT JESSICA RICKARDSSON FOTO JAN EKBLOM Hösten 1996 hände något som förändrade Norrköping totalt universitetet kom till stan! Nu, nästan tio år senare, är studenterna en självklar del av stadsbilden.

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Bild Dans Drama Formgivning Foto Musik Orkester Sång Teater

Bild Dans Drama Formgivning Foto Musik Orkester Sång Teater Bild Dans Drama Formgivning Foto Musik Orkester Sång Teater K som i kreativitet Här möts alla åldrar Huset K på Mjölnarvägen i Jakobsberg fungerar somt ett kulturcentrum i en egen nyrenoverad byggnad.

Läs mer

Gästnattsrapport April 2015

Gästnattsrapport April 2015 Gästnattsrapport April 215 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB s Beskrivning av inkvarteringsstatistik

Läs mer

Slöjdarresa till Finland, 2015

Slöjdarresa till Finland, 2015 Slöjdarresa till Finland, 2015 Första träffen, på Stundars i Finland I månadsskiftet juli augusti 2015 genomfördes den första träffen i Stundars utanför Vasa i Finland. Åtta slöjdare anmälde sitt intresse

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna

Kamera&Bild Nr 4. 48 Galleri, Bildbehandlarna 48 Galleri, Bildbehandlarna Under utbildningens andra år fick eleverna i uppgift att delta i en klasstävling. De fick en ganska trist bild av en dödskalle och fria händer att göra vad de ville med den.

Läs mer

Gästnattsrapport februari 2014

Gästnattsrapport februari 2014 Gästnattsrapport 214 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer