Leader Linné PROJEKT: LÄRANDE BY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Leader Linné PROJEKT: LÄRANDE BY"

Transkript

1 Leader Linné PROJEKT: LÄRANDE BY Projektplan Basinformation Projektnamn Lärande By Bank Kontaktperson Birgitta Hansson Bengt Göransson Sökande / projektägare Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka Kontonr. / Bankgiro Telefon nr. till kontaktperson adress till kontaktperson birgitta.ki.hansson@gmail.com bengt.goransson@lnu.se

2 Tidsplan Startdatum Slutdatum Bakgrund Sommaren 2009 ansökte Bergs sockenråd tillsammans med föreningar som Bergs Hembygdsförening, Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka om projektstöd till en inventering av Bergs socken. Denna förstudie kallades Knuff och berörde områden som kultur, natur, ungdom, förening och företag. Sedan Knuff startade i mitten av februari 2010 har mer än en tiondel av invånarna i Bergs socken varit direkt involverade i arbetet med socknens framtid. Under de senaste fem månaderna har det skapats projektgrupper som samtalat, samverkat och idéutvecklat. Efter ett tiotal möten mellan personer, företag och föreningar beslutade invånarna i Bergs socken att det fanns nio idéer vilka man önskade genomföra. Projekten utformades och utvecklades under maj och juni månad i projektgrupper vilka involverade stora delar av socknen och dess omnejd. Även personer med anknytning till Berg, men som idag inte bor på orten, har visat sitt intresse och stöd. Det visas genom det sociala nätverket Facebook där Knuff har 46 medlemmar, samt ett regelbundet antal återkommande läsare på bloggen vilket är ca 20 personer/dag. Denna ansökan tar sin utgångspunkt i resultatet från förstudien och de behov som därmed blivit synliga. Dessa behov utgår från de nio projekten och redovisas i delrapporten från Knuff. Sex av projekten är i behov av stöd från Leader Linné medan övriga projekt är självorganiserande och därmed inte i behov av vidare stöd. Vi har därför delat upp projekten i två ansökningar för att göra drivkraft och motivation bakom projekten tydlig: 1. Lärande By Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka är projektägare. 2. Branding Berg Bergs sockenråd är projektägare.

3 Lärande By Projektets namn grundar sig på tron att en hållbar landsbygd består av lärande människor som själva skapar en positiv framtidsutveckling i sin närmiljö. Under namnet Lärande By samlas delprojekten Stora Lilla Björka, Kunskapsbanken och Naturvård. Förstudien visar att en gemensam utgångspunkt utgörs av engagemang, samverkan och samarbete. Det konstaterades att det ligger en utmaning i att kunskapsdela, att vårda och förnya kulturella resurser och aktiviteter samt att upprätthålla aktiva mötesplatser för föreningar och stiftelser i socknen. Detta påverkar tillgång till information, resurser och inflytande men även utbyte mellan platser och människor. Under förstudien låg den metod vi kallar Engagemangsmetoden till grund för arbetet. Den uppmärksammades som inspiration för andra Leaderprojekt och även av internationella projekt. Vi ser både en möjlighet till och ett behov av en vidareutveckling av denna metod som genom praktisk erfarenhet föder social innovation och stödjer tillämpningen av Leadermetoden. Vi vill driva projektet på tre plan: 1. Lokalt: Stödja en lokal möjlighetstänkande kultur och främja ett ansvar för närmiljön. 2. Regionalt: Utveckla Engagemangsmetoden till gagn för regional utveckling. 3. Translokalt: Sätta lokala handlingar, regional samverkan och globalt lärande i relation till förändring och synergi. Syfte 1. Öka engagemang för och kunskap om närmiljön. 2. Göra lokala kultur- och naturvärden tillgängliga och därigenom turismvärden i Berg. 3. Utveckla och kommunicera Engagemangsmetoden i enlighet med Leaders riktlinjer och att därigenom odla en lokal möjlighetskultur och öka samverkansglädjen för att på så sätt skapa en Lärande By.

4 Mål - Skapa en lokal, nationell och internationell mötesplats på Lilla Björka och driva Lilla Björka som ett aktivt kulturhus med utgångspunkt i Elin Wägners centrala teman fred, jämställdhet och miljö. - Öka engagemanget för närmiljön hos ungdomar i åldern år, såväl kulturellt och som fysiskt. - Sprida Engagemangsmetoden till tre andra Leaderområden. Delprojektens syfte och beskrivning av aktiviteter Stora Lilla Björka Syftet är att utveckla den nuvarande verksamheten på Elin Wägners Lilla Björka. Målet är att skapa en lokal, nationell och internationell mötesplats med utgångspunkt från Elin Wägners tankar och idéer om fred, miljö och jämställdhet. Metoden för detta är att skapa levande samtal och lokal handling som stödjer dessa temans utveckling och relevans idag. Därmed blir Lilla Björka en fysisk plats som uppmuntrar till både tanke och handling och en länk mellan lokal kunskap och globala förändringar. Exempel på aktiviteter: - Bjuda in till och leda lokala och globala samtal om hållbar utveckling i linje med Elin Wägners idévärld. - Etablera en mötesplats och nätverk mellan föreningar och företag som arbetar med Wägners teman som utgångspunkt. Ett exempel är det internationella nätverket The Hub, vilket är ett självorganiserat, gräsrotsbaserat nätverk som bygger upp mötesplatser ( - Regelbundet arrangera en innovationsverkstad utifrån teman relevanta för den lokala och regionala miljön, på ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt plan. - Varje år anordna en kunskapskonferens där insikter och utsikter inom dessa teman fördjupas och metodutvecklingen delas.

5 Naturvård Syftet är att sätta fokus på lokala naturvärden och vård av dessa, att öka medvetenheten och uppmuntra till ansvar och handling för en hållbar och vacker närmiljö. Målet är att öka samverkan mellan markägare, föreningar och företag. Exempel på aktiviteter: - Koordinera och samverka för vård av kultur- och naturvärden genom att skapa nätverk mellan markägare, föreningar och företag. - Sätta fokus på natursköna platser och därmed gör dem tillgängliga för såväl besökare som boende. Kunskapsbanken Syftet är att i en anti-janteanda sammanlänka och överföra kunskap för att göra den synlig och tillgänglig. Detta gäller såväl traditionell som ny och tyst kunskap. Målet är att uppmuntra en bred kunskapsdelning och att sätta alla mänskliga resurser i spel. Metoden vi använder tar sin utgångspunkt i generations- och sektorskorsande möten av olika slag. Exempel på aktiviteter: - Samla och inventera lokalt vetande och inspiration. - Etablera ett kalendarium för att dela kunskap mellan föreningar, privatpersoner och företag. - Samverka med närliggande områden som Tolg Kulturförening och Ängariket i Ormesberga.

6 Engagemangsmetoden Detta är den metod som kommer att utvecklas och metodiskt testas under genomförandet av samtliga delprojekt. Metoden stödjer tillämpning av Leaders värderingar: underifrånperspektiv, trepartnerskap, innovation, överförbarhet, närhet till beslut, samarbete i nätverk mellan regioner och länder. Den arbetar också i enlighet med Leaders horisontala mål. Målet är att utveckla dess användbarhet i Bergs socken med omnejd, för att sedan kunna verka som inspiration för andra projekt och Leaderområden. Exempel på aktiviteter: - Testa och metodiskt utveckla Engagemangsmetoden genom arbete med pågående och framtida projekt i Lärande By. - Utforma praktiska verktyg. - Dela metoden med andra Leaderområden och projekt inom Leader Linné. - Utvärdera metodens användbarhet och potential. Samtal pågår om ett samarbete med Linnéuniversitetet och Mittuniversitetets avdelning för kvalitetsteknik. - Publicera Engagemangsmetoden. Målgrupp Lärande By vänder sig till tre målgrupper: 1. Människor som bor i Bergs socken, lokala organisationer och företag. 2. Närliggande byar, Leader Linnéprojekt och andra Leaderområden. 3. Regionala och internationella utvecklingsprojekt och nätverk, besökare och presumtiva inflyttare.

7 Geografiskt verksamhetsområde Vi är medvetna om att Bergs socken är ett litet område såväl geografiskt som till antalet invånare. Vi lägger därför vikt vid att sätta denna projektansökan i relation till den regionala utveckling och förändring som sker såväl i vår närmiljö som i Sverige och resten av världen. Genom att arbeta med lokala och regionala nätverk vill vi skapa synergi och inspiration till förändring också på globala platser och i större system. Detta projekt vill utmana föreställningen om landsbygden som en traditionell, isolerad eller fysiskt bunden plats och vi arbetar därför efter mottot: Agera lokalt, samverka regionalt och lära translokalt. Innehåll Se delprojektens aktivitetsbeskrivningar samt bilaga Engagemangsmetoden. Vilka ska genomföra projektet Projekt leds av en styrgrupp med representanter ifrån de drivande organisationerna samt en anställd projektledare. Stiftelsen Elin Wägner Lilla Björka är projektägare och står i nära samarbete med Bergs sockenråd och Bergs Hembygdsförening, Sällskapet Elin Wägner och Stiftelsen Gustavs Bjursjö. Önskade samarbetspartners: - Föreningen Ängariket, Ormesberga - Tolg kulturförening - Bolmenbygden - A live landsbygd - Tolgs sockenråd - Hembygdsföreningen Rottne - Ofog, - Landsbygdsrådet, Omställning Sverige - Växjö kommun, Europas Grönaste Stad, Emilia Nordgren - Linnéuniversitetet - Mittuniversitet, avdelning för kvalitetsteknik - The Hub World, - Leaderområde i Europa De flesta samarbetspartners har redan etablerats kontakt med.

8 Drivande organisationer Organisation Kontaktperson Telefonnummer Stiftelsen Elin Charlotte Branting Wägners Lilla Björka om Bergs sockenråd Lars Erik Persson m Berg Hembygsförening Bengt Göransson lnu.se Elin Wägner Sällskapet Christina Ekström Genomförandeplan Aktivitet Startdatum Slutdatum Beräknad kostnad Möten och workshops Okt 2010 Okt kr i delprojekten Resor och utbyte med Nov 2010 Okt regionala Leaderområden Innovationsverkstad Nov 2010 Okt kr (10ggr / året ) Kunskapskonferens Aug 2011 Aug kr ( personer) (1/året) Publikation August Okt kr 2013 Internationellt utbyte Maj 2011 Maj kr

9 Spridning av resultatet Projektets ambition att verka på samma gång lokalt som globalt och nätverksbaserat gör det svårt att beräkna antalet deltagare. Vi räknar med att involvera 400 personer under första året och att antalet därefter ökar till 600 under andra och tredje året. Därutöver räknar vi med att Bergs sockens 500 invånare berörs direkt av mötesplatsen som skapas. 150 personer deltar årligen i innovationsverkstaden som hålls regelbundet för att utforska teman relevanta för lokal och regional miljöutveckling utifrån sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter. 100 personer deltar och bidrar årligen till kunskapskonferensen, där insikter och utsikter inom dessa teman fördjupas och erfarenheter av metodutvecklingen delas. Genom innovationsverkstaden och olika delprojekt vill vi inkludera även Ängariket i Ormesberga, Tolgs socken och andra Leader Linnéprojekt i ett nära lokalt samarbete. Vi ser även att större internationella nätverk inom hållbar utveckling kan komma att ha glädje av den planerade publikationen. I spridningen av Engagemangsmetoden ser vi att minst tre Leaderområden inspireras. Kommunikation av projektet Kommunikation För att sprida projektets resultat till projektorganisationen, samarbetspartners och lokalt involverade, används flera medier: Bergbladet, Smålandsposten, hemsidan bergsocken.se, anslagstavlan vid kyrkan i Berg samt sociala medier. Redan idag är både bloggen och Facebookplattformen etablerade medier. Kunskapsdelning I samband med utveckling av Engagemangsmetoden kommer projektet att etablera regelbundet återkommande innovationsverkstäder där Leaderprojekt och representanter från olika områden bjuds in till samtal. Under den internationella studieresan till ett Leaderområde i Europa utbyter vi erfarenheter. Överförbarhet Resultatet och projektets samlade insikter presenteras varje år under kunskapskonferensen. Vi skapar en publikation, både tryckt och nätbaserad, för att sprida vårt arbete med Engagemangsmetoden. Vi ser gärna ett nära samarbete med forskningsprojekt på universitet. En möjlighet till samarbete ser vi framförallt inom det lokala Linnéuniversitetet. Vi har också inlett samtal med Mittuniversitetet, vilket är det enda universitet som har kurser i Appreciative Inquiry (Uppskattande Frågor), vilket Engagemangsmetoden baseras på.

10 Övergång till ordinarie verksamhet och utvärdering Det sökta ekonomiska stödet kommer till största delen att användas till en projektledartjänst. Det är projektets ambition att generera en hållbar och långsiktig utveckling, vilket motiverar projektledartjänstens omfattning. Projektet kommer även att innefatta metodutveckling, överförbarhet, publicering, utvärdering samt regional och internationell samverkan. Projektledningen liksom Leaders stöd för projektet Lärande By kommer att minska gradvis under projektets andra och tredje år för att etablera självständiga nätverk och hållbart engagemang i Berg. Stora Lilla Björka har vid projektets slut utvecklat självförsörjande ekonomiska modeller som kan verka till fullo efter det tredje året då projektet Lärande By avslutas. Projektets överenstämmelse med Leader Linnés mål Vi vill arbeta med Leader Linnés kvalitativa mål 2, 4 och 5. Mål 2: Tar tillvara och utvecklar natur- och kulturresurser Delprojektet Naturvård arbetar med att samordna föreningar och företagare för att sätta fokus på vård av den sköna miljön och den lokala naturen, och stödjer därmed Mål 2. Stora Lilla Björka har ambitionen att ta till vara och utveckla det kulturella värde som Elin Wägners tankar liksom huset Lilla Björka kan inspirera till idag. Mål 4: Främjar en god livsmiljö, unik identitet och öppen mentalitet. Detta mål ser vi att samtliga projekt möter, i kombination med utveckling av Engagemangsmetoden, och vi ser att det främjas i ett verkligt långsiktigt perspektiv. Ett exempel är Kunskapsbanken som direkt stärker stolthet och diversitet i socknen och dess grannbyar. Mål 5: Sätter miljö- och klimatarbete i fokus. Stora Lilla Björka vill vara en mötesplats mellan det lokala och det globala, och sprida intresset för miljö, fred, jämställdhet och kreativitet, både lokalt, nationellt och internationellt. Naturvård bidrar också till ökad medvetenhet och följs av handlingskaft i relation till miljö- och klimatarbete.

11 Kvantitativa mål Indikationer Antal Sysselsättnings grad % Kvinnor Män Nya heltidsarbeten 1 1 Nya deltidsarbeten Bevarade samtliga heltidsarbeten Bevarade samtliga deltidsarbeten Antal nya företag Antal deltagare i 300 utbildningsinsatser Antal deltagare i evenemang Antal nya samarbeten/nätverk Projektets långsiktiga mål I projektplanen Knuff finns följande mål beskrivna: - Med kultur- och naturaktiviteter som grund främja ungdomsverksamhet, företagande samt föreningsliv i Bergs socken. - Genom entreprenörskap, gemenskap och kreativitet förstärka den positiva trenden av befolkningsökning. - Främja en god livsmiljö och skapa nya mötesplatser för alla åldrar. - Lyfta fram idéer, kunskaper och erfarenheter kring ett hållbart levnadssätt och utveckla den småskaliga turismen med hänsyn till kultur- och naturvärden. Kostnader Se bilaga Budget

12 Jag medger att mitt namn och mina kontaktuppgifter får publiceras på Leader Linnés hemsida. Detta gäller en eller två personer i varje projekt. Datum Datum Underskrift Underskrift Namnförtydligande Namnförtydligande Telefon nr. Telefon nr.

13 BILAGA 1 Engagemangsmetoden Engagemangsmetoden har vi valt att kalla det sätt på vilket vi har arbetat med utveckling, kreativitet och engagemang i förstudien Knuff. Metoden är ett praktiskt och konkret tankesätt och verktyg för att förstå och arbeta med förändringsprocesser. Istället för att endast titta på ekonomiska och geografiska förutsättningar och resurser i relation till utveckling och förändring, fokuserar man på mänskliga resurser som engagemang, drivkraft, kreativitet, jämlikhet, diversitet och gemenskap. Bakgrund Metoden grundar sig på nyfikenhet och en vilja att undersöka hur den positiva utvecklingsmetoden Appreciative Inquiry (Uppskattande Frågor) kan fungera i större skala. Metoden är redan etablerad inom områden som organisationsoch företagsutveckling, framför allt därför att den arbetar långsiktigt med att stärka och uppmuntra lärande, kreativitet och samverkan. Att arbeta med detta i kombination med processdesign, och inte enbart projektplanering, visade sig få god verkan vad gäller att skapa engagemang för Knuff och intresse för utveckling av Bergs socken. Metoden levandegör Leaders värdegrund: underifrånperspektiv, trepartnerskap, innovation, överförbarhet, närhet till beslut och samarbete regionalt som internationellt. Hur fungerar Engagemangsmetoden? Metoden grundar sig på ett antal spelregler samt fyra arbetsfaser. Exempel på spelregler: - De som berörs vet bäst - Diversitet är en förutsättning för utveckling - Det vi fokuserar på växer - Allt är sant, ingen har rätt De fyra arbetsfaserna Fas 1: Upptäcka (Discover) Första fasen lägger fokus på att skapa nya och positiva synsätt, och lyfta fram det som är fungerande och bra i ens omgivning. Det viktiga i denna fas är att skapa en gemensam stolthet, vilken kan utgöra en plattform för trygghet i gruppen/byn. Trygghet är en förutsättning för utveckling och förändring. Fas 2: Drömma (Dream)

14 Under andra fasen står gruppen/byn på en trygg och gemensam grund och nu krävs det mod för att öppna upp till kreativitet och drömmar. Genom att från Fas 1 fört med sig en gemensam syn på vad som tidigare varit positivt och fungerande, har man en grund att stå på i samtalet om framtiden. I denna fas ligger fokus på att skapa förutsättningar för att byn gemensamt ska visionera och drömma om framtiden, med utgångspunkt i det som är viktigt just nu. Här gäller det att balansera individers intressen med gemensamma mål. Fas 3: Designa (Design) Den tredje fasen innebär att man rör sig från dröm till verkligt genomförande. I denna fas är det viktigt med ägandeskap och att lägga beslut så nära handlingskraft som möjligt, det vill säga att låta de som har passion att genomföra bestämma. Under Fas 3 är det också viktigt att långsamt skruva ner för drömmandet och skruva upp för skarpare och tydligare mål. Fas 4: Framtid (Destiny) Den fjärde fasen handlar om att agera och överbrygga framtiden och nuet. Här är det viktigt att arbeta med kollektiva strategier, handling och självförtroende. Det gäller också att hålla sig flexibel och lärande, och att vara öppen för samarbeten och möjligheter som kan skapa förutsättningar för projekten. Förstudien Knuff har gått igenom samtliga arbetsfaser till och med Fas 3. Lärande by kommer att fokusera på Fas 4 och gå igenom de fyra faserna på ett fullständigt sätt. Därför är metoden innovativ - Har inte använts i kontexten av landsbygdsutveckling tidigare - Uppmuntrar lokal social innovation - Arbetar med positivt förändringsarbete i stället för problemlösning - Tror på verkligt samarbete och gemensamt ansvar: empowerment - Är hållbar genom arbete med lärande, kreativitet och samverkan

15

16 Leader Linné PROJEKT: BRANDING BERG Projektplan Basinformation Projektnamn Branding Berg Sökande/projektägare Berg Sockenråd Bank Kontonr./Bankgiro Handelsbanken Clr Kontonr Kontaktperson Elvy Löwall Karl Larsson Telefonnr. till kontaktperson adress till kontaktperson

17 Tidsplan Startdatum Slutdatum Bakgrund Sommaren 2009 ansökte Bergs sockenråd tillsammans med föreningar som Bergs Hembygdsförening, Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka om projektstöd till en inventering av Bergs socken. Denna förstudie kallades Knuff och berörde områden som kultur, natur, ungdom, förening och företag. Sedan Knuff startade i mitten av februari 2010 har mer än en tiondel av invånarna i Bergs socken varit direkt involverade i arbetet med socknens framtid. Under de senaste fem månaderna har det skapats projektgrupper som samtalat, samverkat och idéutvecklat. Efter ett tiotal möten mellan personer, företag och föreningar beslutade invånarna i Bergs socken att det fanns nio idéer vilka man önskade genomföra. Projekten utformades och utvecklades under maj och juni månad i projektgrupper vilka involverade stora delar av socknen och dess omnejd. Även personer med anknytning till Berg, men som idag inte bor på orten, har visat sitt intresse och stöd. Det visas genom det sociala nätverket Facebook där Knuff har 46 medlemmar, samt ett regelbundet antal återkommande läsare på bloggen vilket är ca 20 personer/dag. Denna ansökan tar sin utgångspunkt i resultatet från förstudien och de behov som därmed blivit synliga. Dessa behov utgår från de nio projekten och redovisas i delrapporten från Knuff. Sex av projekten är i behov av stöd från Leader Linné medan övriga projekt är självorganiserande och därmed inte i behov av vidare stöd. Vi har därför delat upp projekten i två ansökningar för att göra drivkraft och motivation bakom projekten tydlig: 1. Lärande By Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka är projektägare. 2. Branding Berg Bergs sockenråd är projektägare.

18 Branding Berg Projektet har fått sitt namn efter vår vision att genom en gemensam kommunikation av Bergs socken bjuda in besökare och samtidigt stärka gemenskap och stolthet hos boende i socknen. Under namnet Branding Berg samlas delprojekten Gemensam Marknadsföring, Smällar i Berg och Ungt Blod. Förstudien Knuff visade att det fanns ett starkt behov av att gemensamt kommunicera socknens värden och attraktioner. Det behovet fanns hos både föreningar, boende och företag. De 40-tal småföretagarna i Berg upplevde många gemensamma utmaningar när det gällde synliggöra sig, utmaningar som rörde såväl kunskap som ekonomi och tid. Bland ungdomarna i Bergs socken fanns en längtan att skapa förutsättningar för eget arbete och en vilja att skapa mer aktiviteter i socknen. Syfte - Marknadsföra och profilera Berg som turistmål - Öka kompetens gällande extern kommunikation - Arrangera samverkande aktiviteter mellan lokala entreprenörer och föreningar - Skapa förutsättningar för ungt initiativ och entreprenörskap Mål - Producera informationsmaterial/turistbroschyr - Utveckla hemsidan Bergsocken.se - Arrangera nätverksmöten för kompetensutveckling mellan föreningar och företag - Uppmuntra unga blivande entreprenörer till att genomföra aktiviteter och testa företagsidéer

19 Delprojektens syfte och beskrivning av aktiviteter Gemensam Marknadsföring Syftet med detta delprojekt är att stärka Bergs turistvärden genom att samordna kommunikation mellan företag och föreningar i Berg. Projektet rör tillgänglighet till kultur och natur för besökare i området. Exempel på aktiviteter: - Producera turismrelaterat informationsmaterial. - Utveckla hemsidan. - Medvetandegöra boende i Berg om de turistvärden som finns i socknen Smällar i Berg Delprojektet vill arbeta för ökat samarbete och nätverkande mellan företag i Berg såväl som i närliggande områden. Smällar i Berg vill skapa gemensamma evenemang och främja exponering av företagare i Bergs socken till förmån för ökad turism. Exempel på aktiviteter: - Arrangera gemensamma evenemang mellan föreningar och företag för att synliggöra nya företag. Exempel på det kan vara söndagsbrunch och mini- Bergveckan. - Koordinera evenemang och öppettider med närliggande företag, såsom i Öhr, Tolg och Svanås. Ungt blod Syftet är att Ungt Blod ska vara en självorganiserande förening av och för unga och verka för att aktivera och stödja kreativitet och idérikedom hos unga entreprenörer i Bergsocken med omnejd. Målet är att skapa sysselsättning och vara en aktiv del i utvecklingen i sin närmiljö. Exempel på aktiviteter: - Grupper och enskilda ungdomar från Bergs socken med omnejd tar egna intiativ och genomför sina idéer. - Öka kunskapen om företagande och skapa stödjande strukturer för ungdomsinitiativ och företagsidéer. Möjliga strukturer är mentorskap, fonder eller mikrokredit. - Uppmuntra ungdomsnätverk på tvärs av skolgränser mellan Berg och Tolg, Öhr, Lammhult och Rottne. - Lära av ett annat Europeiskt ungdomsprojekt inom Leader.

20 Målgrupp 1. Projektet engagerar företag och föreningar i socknen samt blivande entreprenörer. 2. Turister, besökare, nyinflyttade och personer som vill flytta till Berg. Geografiskt verksamhetsområde Projektet berör direkt det geografiska området Berg socken. Projektet hoppas också bidra till att öka turistvärdet i närliggande områden såsom Öhr, Tolg och Lammhult. Ungt Blod välkomnar unga personer ifrån närliggande områden att delta. Innehåll Se delprojektens aktiviteter. Vilka ska genomföra projektet Projektet leds av en styrgrupp (eventuellt samma styrgrupp som Lärande By) och en anställd projektledare. En projektledare anställs på 25% i ett år för att leda och stödja projektgruppernas arbete. Bergs sockenråd är projektägare och står i nära samarbete med Scouterna i Berg, Berg Hembygdsförening, Stiftelsen Lilla Björka och lokala företagare. Önskade samarbeten: - Lammhult skola - Tolg skola - Ungt företagande, Växjö - Företagare i Öhr, Tolg och Svanås. Drivande organisationer Organisation Kontaktperson Telfonnummer Berg sockenråd Lars Erik Persson jps.ladja@gmail.co m

21 Berg hembygdsförening Bengt Göransson nu.se Scouterna i Berg Karl Larsson larsson.tors@blixtm ail.se Stiftelsen Lilla Björka Brigitta Hansson birgitta.ki.hansson@ gmail.com Genomförandeplan Aktivitet Startdatum Slutdatum Beräknad kostnad Projektgrupperna oktober 2010 december har uppstartsmöten Smällar arrangerar december 2010/ 5000 företagsevenemang april 2011 Utveckling av februari 2011 mars hemsida Utformning av info/ mars 2011 maj broschyr Ungt blod åker på maj 2011 juni ungdomsutbyte Nätverks varannan månad 4000 Söndagsbrunch Ungt blod testar juni 2011 augusti 2011 företagsidéer Tryck av info/ maj 2011 juni broschyr projektslut oktober 2011

22 Spridning av resultatet Kommunikationen mellan projektgrupper kommer att ske genom en styrgrupp, Bergbladet och hemsidan bergsocken.se samt andra sociala medier. Resultatet kommer att bli synligt på hemsidan, genom den färdiga informationsbroschyren och de arrangemang som genomförs. Brochyren och hemsidan kommer att marknadföras genom Destination Småland, Växjö Kommuns turistbyrå och hemsidan bergsocken.se. Projektet kommer att direkt beröra och stödja det 40-tal del- och heltidsföretagare i området och aktiva föreningar. Övergång till ordinarie verksamhet och utvärdering Samtliga delprojekt drivs av lokala föreningar och företag, därför styrs den fortsatta verksamheten efter deras behov. Projektet kommer bidra till att skapa starka nätverk mellan entreprenörer. Dessa nätverk tror vi kommer leda till ökat samarbete och samverkan med andra områden och socknar. På längre sikt menar vi att projektet kommer att stödja en ökad omsättning hos lokala entreprenörer och tillkomst av nya verksamheter. Ungt Blod har skapat hjälpande strukturer för ungdomar med intresse för entreprenörskap. De erfarenheter, succéer såväl misslyckanden, som givits under året kommer att delas som inspiration för andra ungdomar ifrån närområdet. Vi söker stöd främst för utveckling av informationsmaterial medan tryckkostnader delvis finansieras av annonsintäkter och bidrag.

23 Projektets överenstämmelse med Leader Linnés mål Vi vill arbeta med Leader Linnés kvalitativa mål 1 och 2. Mål 1: Utvecklar företag och livskraftig entreprenörsanda Branding Berg vill etablera en kommunikationsplattform för att stödja redan etablerade verksamheter i området. På längre sikt vill vi skapa bättre förutsättningar för deltidsentreprenörer och kommande generationer av entreprenörer. Ungt Blods ambition om strukturer som möjliggör genomförande av egna projekt och idéer ligger i linje med detta mål. Mål 2: Tar tillvara och utvecklar kultur- och naturresurser Branding Berg vill genom att öka kommunikationen av kultur- och naturresurser, på sikt öka socknens kulturella värden. Det menar vi kommer bidra till en ökad självinsikt om kultur- och naturresurser och uppmärksamma den utvecklingspotential som finns i området. Kvantitativa mål Indikationer Antal Sysselsättnings grad % Kvinnor Män Nya heltidsarbeten 1 1 Nya deltidsarbeten Bevarade samtliga heltidsarbeten Bevarade samtliga deltidsarbeten Antal nya företag Antal deltagare i 50 utbildningsinsatser Antal deltagare i evenemang Antal nya samarbeten/nätverk Kostnader Se bilaga Budget

24 Jag medger att mitt namn och mina kontaktuppgifter får publiceras på Leader Linnés hemsida. Detta gäller en eller två personer i varje projekt. Datum: Datum: Underskrift Underskrift Namnförtydligande Namnförtydligande Telefon nr. Telefon nr.

25

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

Leader Linné. Slutredovisning av förstudien KNUFF. - Kultur, Natur, Ungdom, Förening och Företagande.

Leader Linné. Slutredovisning av förstudien KNUFF. - Kultur, Natur, Ungdom, Förening och Företagande. Leader Linné Slutredovisning av förstudien KNUFF - Kultur, Natur, Ungdom, Förening och Företagande. 1. Ärendeuppgifter Datum: 2010-06- 09 Projekttid: start 2010-02- 15 till 2010-09 -30. Journalnummer:

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr

Turismsamverkan. Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. 8 933 870 kr Turismsamverkan Nedre Dalälven vann pris för bästa monter på Vildmarksmässan 2013. Projektägare: Nedre Dalälvens Utvecklings AB Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela området Dnr: 30 Jnr: 2009-2129

Läs mer

Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad per post.

Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad per post. Projektplan - del 2 LEADER Ranrike Norra Bohuslän Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att mejla in din ansökan. När den bedöms som komplett av LEADER-kontoret, skickar du den undertecknad

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Projektansökan. Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till samt skickas i original i pappersformat till:

Projektansökan. Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till samt skickas i original i pappersformat till: 1(9) Projektansökan Diarienummer RS160128 Ansökan ska skickas med e-post i pdf-format till regionen@regionhalland.se samt skickas i original i pappersformat till: Region Halland Box 517 301 80 Halmstad

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Leaderleder. Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. 643 398 kr

Leaderleder. Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. 643 398 kr Leaderleder Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras fölnde förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Det händer på landet i Pite Journalnummer: 2009-5873 Namn på LAG grupp som nominerar: Spira

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland Vad är Leader? Liane Persson Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland EU:s Landsbygdsprogram 2007-2013 Tre insatsområden Förbättrad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader)

Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader) Sida 1 / 6 PROJEKTPLAN Projektplanen ska ha följande innehåll (se bilaga, anvisning till projektstöd inom Leader) 1. Basinformation Projektnamn Entreprenörsutveckling utmed cykelled i ALH Sökande / projektägare

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Studiebesök vid Stall Hammarhagen i Sala. Projektägare: Företagarcentrum i Sala, ekonomisk förening Projektledare: Ingela Hedström Kommun:

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Tågdagarna i Landeryd Journalnummer: 2010-6360 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Landsbygd

Läs mer

Projektbeskrivning

Projektbeskrivning Sid 1 (5) Projektbeskrivning 191001 Projektnamn: Möbelriksdagen 2020 Projektägare: Interior Cluster Sweden AB Projektledare: Samverkan med näringslivskontoret Växjö Kommun, Växjö & co och TMF Projektperiod:

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

KULTUR PROJEKTET OPEN MINDS

KULTUR PROJEKTET OPEN MINDS KULTUR PROJEKTET OPEN MINDS MARKARYDS Regionförbundet Södra Småland Kulturens Open Space Kosta Glascenter 2014-01-24 BAKGRUND Idédiskussion Idéskiss Hösten 2011 Förstudie Januari mars 2012 Dialogmöten

Läs mer

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 1 (8) MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 WORKSHOP Vilka möjligheter finns för unga på landsbygd? Grupp 1 1. Trygghet och stark gemenskap 2. Föreningar aktiva starka grupper 3. Företagandet

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Sixten Upplandsbygd Journalnummer: 2009-1590 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Upplandsbygd

Läs mer

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND Projektnamn: Unga Ess Projektägare: Leader Skånes Ess Projektledare:Veronika Ekstrand Journalnummer:SJV 2009-4452 Innehållsförteckning Projektidé och

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Förstudie Norabygden

Förstudie Norabygden Förstudie Norabygden Ingbo källor är en av sevärdheterna i Tärnsjöbygden. Projektägare: Nya Tärnsjöbygdens framtid, ideell förening Projektledare Per Anders Eriksson Kommun: Heby Dnr: 46 Jnr: 2009 6557

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Grafisk profil/glasets Hus Datum: 20150531... Journalnummer: Projekttid: 20150301-20150531. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om

Läs mer

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar.

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar. Föreningskraft Allsång i Heby Folkets Park. Projektägare: Mötesplats Tillväxt Ek. Förening (MTI) Projektledare: Håkan Collin Kommun: Heby Dnr: 97 Jnr: 2011 5360 Projekttid: 2011-06-20 2012-12-31 Beviljade

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Brandstad Filmbyn Journalnummer: SJV 2009-5635 Namn på LAG grupp som nominerar: LAG Ystad-Österlenregionen

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Projekt inom ramen för Stimulansmedel Rådet för Trygghet och Folkhälsa Projektnamn och datum Kontaktperson: Telefon: Projektstöd

Läs mer

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax.

På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. Mobil 0700154224 Fax. På den här blanketten ansöker du om projektstöd inom Leader Sjuhärad för projekt som genomförs 2014 2015. A Sökande Uddebo ekologiska Inköpsförening Organisations/personnummer 802476-9484 0700154224 E-post:

Läs mer

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 1. Namn på projektet: Entreprenörsgruppen Frösön 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Ulla Landenmark Adress: Bergsgatan 110 Postadress: 542 31 Mariestad

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar När människor systematiskt använder sina styrkor och bygger vidare på framgångsfaktorer och önskvärda lägen möjliggörs storverk. När vårt fokus

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: 2013-06-03 Diarienummer: 2008-008 CM Kulturcheckens namn We Identity: Mötas i Rydal Sökande (Namn/Förening) Sebaian Kjersén Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Läs mer

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Stockholm den 6 oktober 2017 www.leaderlinne.se Leader Linné Småland Förening verksam i åtta kommuner EU-medel för landsbygdsutveckling

Läs mer

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr Lustfylld mat Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn. Projektägare: Skördefest i Dalarna, ideell förening Projektledare: Olle Bengtsson Kommuner: Säter,

Läs mer

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT

PROFESSIONELLT & PERSONLIGT PROFESSIONELLT & PERSONLIGT ETT UTBYTE FÖR ATT GAGNA, INSPIRERA & FÖRKOVRA DEN SMÅSKALIGA TURISMEN ETT SAMARBETEMELLAN LEADER MITTSKÅNE & LEADER ÅLAND INNEHÅLL PROFESSIONELLT & PERSONLIGT... 1 Projektidé...

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

Matturism i Uppland. 42 800 kr

Matturism i Uppland. 42 800 kr Matturism i Uppland Fröslunda Ekogård. Fotograf: Anette Gärdeklint Cylla Projektägare: Bondens mat i Uppland, ekonomisk förening Projektledare: Claudia Dillman Kommuner: Heby, Tierp och Älvkarleby Dnr:

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-03-25 2014-149 AH Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2012-05-22 Diarienummer:2008-001 AA Turismcheckens namn Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Bondens marknad & antikviteternas

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Efterfrågestyrt. 600 113 kr

Efterfrågestyrt. 600 113 kr Efterfrågestyrt Besökare vid Fallens Dag. Projektägare: Destination Älvkarleby ideell förening Projektledare: Chatarina Östlund/Josefin Ronnerfors Kommun: Älvkarleby Dnr: 121 Jnr: 2012 6724 Projekttid:

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Studieförbundet NBV Journalnummer 20114034norr UMEÅ Skolgatan 48 903 27 Umeå E-postadress norr@nbv.se B. Uppgifter om kontaktpersonen Namn och adress Ida Hillebjörk

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Ung och grön blivande företagare i de gröna näringarna

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Paraplyprojekt 1 - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare,

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Järnkraft Journalnummer: 2009:7722 (2009 och 2010) 2010:7771 (2011) Namn på LAG

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Främja kvinnors företagande Värmlands län

Främja kvinnors företagande Värmlands län 1(5) Näringsliv Ingela Bönström Brusgård Främja kvinnors företagande 2007-2009 Värmlands län Förteckning över samtliga beviljade projekt under programperioden 2007-2008-2009 Beviljade projekt 2007 - Offentliga

Läs mer

Julmyra Horse Center framtidens hästhållning

Julmyra Horse Center framtidens hästhållning Julmyra Horse Center framtidens hästhållning Hagar vid Julmyra Horse Center. Projektägare: Julmyras vänner, ideell förening Projektledare: Carin Barrsäter Kommun: Heby Dnr: 81 Jnr: 2011 2137 Projekttid:

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Förstudie för nationella och transnationella samarbeten

Förstudie för nationella och transnationella samarbeten Förstudie för nationella och transnationella samarbeten Anitha Barrsäter och Mikaela Berghäll vid Leader Nedre Dalälvens besök i Pomoväst 2008. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare:

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG

Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG Handledning till SÖK ARRANGÖRSBIDRAG 1 Handledning till Sök arrangörsbidrag inom Globala Västerbotten och SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 1. INLEDNING Vad är SEE Västerbottens hållbarhetsvecka? SEE

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum:2011-08-24 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från Gotlands samordningsförbund. Beskriv nedan under

Läs mer

En dag för företaget i Stjärnsund

En dag för företaget i Stjärnsund En dag för företaget i Stjärnsund Projektägare: Stiernsunds AIF, ideell förening Projektledare: Sten Hårdbåge Kommun: Hedemora Dnr: 101 Jnr: 2011 5939 Projekttid: 2011-09-05-2012-09-30 Projektet blev väldigt

Läs mer

- Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar

- Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar Delrapport - Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar Delrapport nr 3 Projektnamn: Norrbottens landsbygd siktar mot 2020 Projektägare: Hela Sverige ska leva Norrbotten Redovisningsperiod: aug -

Läs mer

Bilaga 1. Projektplan Platsorganisation Åhus. Projektidé. Bakgrund

Bilaga 1. Projektplan Platsorganisation Åhus. Projektidé. Bakgrund Bilaga 1 Projektplan Platsorganisation Åhus Projektidé Projektidén är att samla ett brett spektrum av lokala krafter föreningar, företag och boende i en nybildad förening som blir ett forum för att stärka

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar När människor systematiskt använder sina styrkor och bygger vidare på framgångsfaktorer och önskvärda lägen möjliggörs storverk. När vårt fokus

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR Initiativet för Socialt ansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Förutsättningar En förutsättning för att beviljas medel ur programmet är att projektet bidrar till Nordisk nytta,

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Textilkonst och Sportvagnsträff Kulturcheckens namn Roland Haraldsson Sökande (Namn/Förening) 520612-5717

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Hand i hand över havet, del II

Hand i hand över havet, del II Hand i hand över havet, del II LAG och kansli från Nedre Dalälven på besök i Pomoväst. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare: Kalle Hedin Dnr: 51 Jnr: 2010-150 Projekttid:

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer