där i påsarna? Kompetensforum Skaraborg Part Two har börjat.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "där i påsarna? Kompetensforum Skaraborg Part Two har börjat."

Transkript

1 December Unga flickor har lämnat bondgården och mjölkpallen bakom sig för att prova på ett annat liv här, i den nya moderna porslinsfabriken. Kunnigt folk talar skånska för att lära ut. Försynta, darrande händer följer efter. För vissa går det bra. Andra får inte leran dit de vill. De får göra om. Göra om. Göra om. Eller göra annat. Sysslor finns det gott om och dagen har bara börjat. Samma plats, hundra år senare. Lunchen står serverad i den förvandlade porslinsfabriken. Vid de numrerade borden har redan diskussionen om den nya generationen på arbetsmarknaden påbörjats. Rektorer, personalchefer, politiker, administratörer talar om hur de ungas verklighet och utsikter ser ut. Någon tittar fundersamt mot plasthandskarna på bordet. Vad är det för klumpar som ligger där i påsarna? Kompetensforum Skaraborg Part Two har börjat.

2 Thomas Fürth, Kairos Future Kompetensforum Skaraborg Part Two Måndagen den 5 december 2011 Rörstrand Center, Lidköping Alex Bergström, socialdemokratiskt regionråd från Skaraborg Kompetensforum i det regionala perspektivet Vår morgondag vilar på dagens kompetensnivå. Orden är, menar Alex Bergström, inte bara en klyscha lever vi i en konkurrensutsatt värld, i ett globalt sammanhang, där förmågan att ställa om till det nya blir allt viktigare. Regionrådet jämför med ett större industriföretag i Kina som, enligt uppgift, anställer ingenjörer varje år, på grund av deras konkurrensutsatthet. Vi ska, menar Alex, också vara bra, till och med bättre, på att kompetensförsörja. Vägen dit, säger han, måste vi gå tillsammans, över gränser I Västra Götalandsregionen har man under senaste året arbetat med att ta fram ett handlingsprogram och ett styrdokument för Kompetensplattform Västra Götaland. Programmet, som nyligen antagits av regionfullmäktige, har ett tydligt fokus mot samordningen över sektorsgränser. Utbildningssektorn, arbetsmarknadens parter och regionen har en gemensam uppgift att lösa: Kompetensförsörjningen i vår del av världen.

3 Kompetensforum Skaraborg så här långt Anna Bolander, verksamhetsledare för högskoleverksamheten vid Campus Lidköping. tillfälligt utlånad till 20% till kommunalförbundet: Kompetensforum Skaraborg - och högskolan Hur ska vi få fler invånare och fler verksamheter i Skaraborg att få tillgång till och söka högskola? Frågan som Anna Bolander arbetat med under 2011 formuleras nu i en slutrapport. Anna har tittat närmare på några områden där många är berörda: Lärarlyftet 2, omvårdnadslyftet, LEAN-utbildningar, Bättre-konceptet och projektledning. Viktiga samarbetspartners i arbetet är och kommer att bli lärcentrum och högskolor i Skaraborg. Grundidén är att hitta utbildningsmöjligheter så nära människor som möjligt. Exempel som kan fungera som modell: I samband med Lärarlyftet 1 ( ) gjordes först en behovsutredning. Utifrån den anlitades Karlstads Universitet Uppdrag AB som genomförde de efterfrågade utbildningarna i Lidköping. Nu har en motsvarande behovsinventering genomförts med hjälp av förvaltningschefer, inför Lärarlyftet 2. Utbildningarna som vaskats fram i utredningen kommer att starta 26 mars Utbildningarna genomförs i flera omgångar på olika orter. Den som exempelvis missar mattekursen hemma i Lidköping, kan ta igen det när kursen genomförs i Mariestad eller i Falköping. På samma sätt skulle man kunna arbeta även inom andra utbildningsområden. Åsa Törn, utredare YH-utbildningar, Skaraborgs kommunalförbund Kompetensforum Skaraborg - och YH-utbildningarna Åsa har under året gjort en nulägesanalys kring YH-utbildningarna i Skaraborg. Utbildningsanordnare, utbildningssamordnare och näringslivschefer har intervjuats. Åsa har även varit i kontakt med andra delar av landet för att se exempel på samarbetsformer i regioner. Analysen, som kommer att presenteras vid årsskiftet, innehåller bland annat slutsatser om att Skaraborg behöver en samorganisering av YH-verksamheten. Ett gott prognosarbete med kunskaper om arbetsmarknadens behov krävs samt en marknadsorganisation som arbetar brett och djupt för att sprida budskapet om vilka utbildningar som finns och vad en yrkeshögskoleutbildning är. En hemsida har fungerat under hösten. Här finns alla sökbara yrkesutbildningar i Skaraborg tillgängliga.

4 Thomas Fürth, forskningsledare, Kairos Future Allt du behöver veta om att anställa en 90-talist Framtiden blir aldrig som den var. Välkommen till en ny värld! A new new world! Thomas Fürth, forskningsledare vid Kairos Future, vet vad han talar om. Thomas har arbetat med forskning kring ungas attityder sedan 1970-talisterna var på väg in i vuxenlivet. Idag får vi veta mer om 80- och 90-talisternas tankar om sig själva och framtiden. Vi får även lära om vilka kompetenser som efterfrågas. A new new world lika bra att tala om framtiden så som den ser ut. Idag befolkas vårt land av en engelsktalande majoritet och engelskan kommer, enligt Fürth, att fortsätta ta över. Engelskan ska man, med andra ord, behärska om man vill ha en plats på framtidens arbetsmarknad. Andra kompetenser som efterfrågas är förmågan att leverera i tid. På frågan om vad som önskas av den högskoleutbildade och vad som är svårast att finna svarar arbetsgivarna förmågan att förstå komplexa frågor och sammanhang. Arbetsgivarna vill ha specialisten och generalisten i en och samma person. Generationerna och livscykeln Thomas Fürth serverar en snabbgenomgång av nuvarande generationer: Rekordgenerationen/Babyboomers/Sallies/40- & 50-talister De nya tonåringarna, vill gärna jobba som pensionärer, men spelar hellre golf än hämtar barnbarnen på skolan. Generation X/Generation Ambition/ Yupplots/60- & 70-talister Unga föräldrar med mycket att göra. Vill hinna med så mycket som möjligt. Generation Y/MeWe/Moklops/80- & 90-talister Individualister med många vänner. En tydlig förändring över tid är hur vi människor åldras. Den enkla indelningen i barn-vuxna-gamla rådde fram till 1960-talet när ungdomens befrielsetid las in i livscykeln. Tiden mellan barndomens lek och det vuxna ansvarstagandet uppstod. Tiden för vuxenlivet blir allt kortare. Under 2000-talet blir vi inte längre vuxna - i den meningen att vi är ute i arbetslivet och blir föräldrar förrän i 30-årsåldern. De äkta tonåringarna är, menar Fürth, idag 60+, det är de som lever i frihet och förverkligar sina vildaste drömmar. Generationsvärderingar, som är svåra att låsa upp, fastställs i två skeden: i barndomen och i ungdomen. Vad Rekordgenerationen ägnade sig åt när de var unga påverkar dem än idag, på samma sätt som sätt som Generation Ambitions unga erfarenheter. Att Woodstock-, och Hultsfredsfestivaler nu ersatts av Måns Zelmerlöv och Allsång på skansen är med andra ord något vi och våra barn kommer att få leva med under många år framöver. Vågen av radikalitet bland unga är över, säger Fürth.

5 The Me We Generation Generationen i fokus idag 80- och 90-talisterna bär alltså benämningen The Me We Generation (andra namn som används är Generation Y o Moklops). Vi talar om starka individualister som agerar i grupp, med nya värderingar och livsstilar. Hos Me We-generationen kommer jämställdhet på 22:a i en ranking av viktiga ord. Förhållningssättet take no shit är, menar Fürth, ändå självklart. 90-talisterna är den bortskämda generationen med den högsta levnadsstandarden någonsin, samtidigt är den generationen som blåsts på framtiden. Nu gäller kvartalskapitalism, kortsiktig politik utan stora långsiktiga visioner. 90-talisterna har det bra, men lever med en bristande framtidstro. Tonåringar idag drömmer om ett framtida Svensson-liv de vill ha ett bra jobb, hitta den rätta, bo fint och få barn. Fokus ligger på det lilla, nära. Någon skriver: Jag drömmer om att sjunga, dansa och skriva. Egentligen rädda världen, men vad är oddsen för det? De största skillnaderna i Me We-generationen hittar Kairos Future mellan tjejer och killar, snarare än mellan olika sociala grupper och geografiska hemvister. Fler tjejer än killar drömmer om att - få bra jobb - barn - flytta utomlands. Fler killar än tjejer drömmer om att - bli rika - bli kända - starta företag. Unga med utländsk bakgrund - vill bli mer framgångsrika än sina föräldrar, göra föräldrar stolta - göra världen bättre - gifta sig. Mardrömmar hos unga idag handlar om: - att inte få jobb - miljöförstöring - fattigdom och svält i världen - att kriminaliteten i samhället ökar - att de ska bli fattiga (många tror att de ska få det sämre än sina föräldrar). 90-talisterna ställer krav på sitt arbetsliv. De tillhör en rörlig generation, utan framtid här drar jag. Anledningar att byta jobb kan vara bättre karriärmöjligheter. 56% tror att de måste byta arbetsplats för att få en bättre karriär. Bara 30% tror att det lönar sig att stanna.

6 Drömjobbet är inget sofflock. 67% drömmer om ett spännande och utvecklande arbete. 36% anger att den stora personliga friheten i arbetet är viktig. 27% sätter möjligheten att hjälpa andra högst och 20% väljer möjligheten att förbättra samhället. Möjligheten till hög lön får 18%, hög status 8%, tryggheten får 6%. Idag råder en omvänd referenstagning. Viktigast är vad jobbet ger mig, inte vad jag kan ge på jobbet. Nästan varannan anställd kollar upp om chefen verkar bra innan han eller hon tar jobbet. Generation Me We beskriver sig själva som ambitiösa, kreativa och optimistiska. Andra generationer beskriver Me We som otåliga, själviska, självsäkra och kräsna. Äldre generationer beskriver sig själva som ansvarstagande, resultatorienterade, lyhörda och lojala. Me We talar om äldre generationer som konservativa besserwissers, pessimistiska och formella. Rejtingsamhället och medierna Unga tar reda på saker på nätet innan bestämmer sig för något, vad de ska tycka och hur de ska agera. Uppmaningen från Kairos Future lyder därför: rejta er själva och gör det mer trovärdigt än det som redan står skrivet om er! Genom nätets rejtingsystem har lillebror tagit över makten från storebror. Den ni har anställt och inte tagit hand om på rätt sätt kan sprida sin syn på er snabbt och lätt. Tänk alltså inte bara på dem ni anställer utan också den som slutar åringars viktigaste medier: TV-nyheter 31% Sociala medier 74% Morgontidning 4% Telefonuppkoppling 70% 1 miljon människor per dag inne på wikipedia. twitter används av 5 miljoner människor per dag. 700 miljoner loggar in på facebook varje dag dag varav 4,5 miljoner svenskar. Generationsväxling 2020 är hälften av Sveriges befolkning födda efter Vi kommer att ha färre 25-åringar än 65-åringar. Arbetsmarknaden kommer att behöva arbeta både med att attrahera sökande och att behålla anställda. Ett viktigt fokus borde också, enligt Fürth, vara att bli duktigare på generationsväxling. HR-chefer anser sig vara bättre på att attrahera unga än att behålla dem - och bättre på att behålla unga än att integrera dem på arbetsplatsen. Cheferna anser sig generellt vara dåliga på att ta hand om äldres kunskaper. Bara 1% av tillfrågade HR-chefer anser sig vara bra på både unga och äldre.

7 De tillfrågade HR-cheferna övervärderar ungas önskan om flexibla arbetstider och självständigt arbete, medan de undervärderar behovet av anställningstrygghet, hög lön och önskan om att få leda och utveckla. En öppen kultur med teamkänsla på arbetsplatsen värderas högre av unga än äldre. Sammanfattningsvis kan sägas att Me We-generationen bär på en nygammal syn på arbete. Karriärstegen är viktig igen, strategin är att arbeta hårt för att nå dit man vill. Däremot står man inte längre med mössan i handen och väntar på sin chans. Tips från coachen Thomas Fürth ger närvarande arbetsgivare några tips på vägen för att bli bättre på att hantera Me We-generationen: Gör något! Prioritera frågan om vad ni kan göra bättre, och arbeta långsiktigt med tydliga strategier. Skapa möjligheter att kunna kombinera arbets- och familjeliv. Uppdatera kunskapen om vad unga vill ha i arbetslivet. Se till att alltid ha utvecklingsvägar i organisationen (hur blir man chef här?). Utnyttja de outnyttjade källorna invandrare, universitet etc. Utveckla en tydlig process för kunskapsöverföring. Utveckla företagets varumärke, presentera berättelsen om den egna organisationen och var klar över vad ni erbjuder. Fokusera på utveckling. Gå från talangjakt till talangutveckling, från arbetsmiljö till utvecklingsmiljö och växla över från chef till tränare. Anna Söderberg, CELA (Collaborative e-learning arena) Lärande i en föränderlig värld Hur kan vi använda oss av IT-tekniken i vårt arbete? Finns nya, andra sätt? Anna Söderberg arbetar med ständigt fokus att hitta nya digitala vägar i arbetslivet, genom projektet Cela i Ronneby. Cela i Ronneby är en del av det regionala IT-utvecklingsprojektet Make IT happen. Visionen i projektet lyder: Med nätet som verktyg i fokus skapar vi nya möjligheter till utveckling och tillväxt. I Cela fokuseras arbetet på tre områden: 1. Omvärldsbevakning Projektet håller sig ajour med nyheter kring nätbaserade sätt att arbeta i olika branscher och sprider dessa kunskaper där de är relevanta. 2. Seminarier, workshops, showroom Utbildningstillfällen där olika verksamheter kan prova på och lära mer om olika IT-verktyg. 3. Projektstart på arbetsplatser Efter utbildningstillfällen gör Cela uppföljningar på arbetsplatser och hjälper den som vill komma igång med ett nätbaserat projekt. Cirka 50 projekt har startats med hjälp av Cela.

8 Några exempel: Wellnet, Ronneby - den moderna kurorten 40 entreprenörer som arbetar med hälsa wellnetwork.se Anhörignätet anhörigvårdare tar sig ur sin isolering och möts i nätverk. Positioneringstjänster City of places, handel och service med erbjudanden som checka in här och få gratis kaffe. Läs mer på Leif Carlsson Kompetensforum Skaraborg - vad händer 2012? Åtta branschråd har under 2011 startats inom tillväxt- och problemområden i Skaraborg. Här möts arbetsmarknadens olika parter med utvecklingssamordnare för att diskutera branschens utveckling och behov. Hittills har ett möte hållits i vardera av dessa råd. Under 2012 planeras två till tre möten i respektive råd. I utbildningsråden diskuteras mer strategiska frågor som rör hela utbildningsområdet. Här möts olika aktörer inom utbildning med perspektivet Skaraborg. En uppföljning av filmen om Kompetensforum Skaraborg finns nu tillgänglig, som visar hur den tänkta strukturen kommer att se ut. Se den! Så funkar det - Under 2012 kommer även ett par större summeringar - som dagens möte - med hela nätverket att genomföras. I publiken: händer i plasthandskar formar och omformar lerklumpar, tolkar vad som sägs i rummet. Slingrande ormar, utropstecken, formbara varelser. Se alla tolkningar av Kompetensforum Skaraborg formade 5 december 2011 i en förvandlad porslinsfabrik, Rörstrand Center, Lidköping. Vernissage XX XX 2012 i XX.

A NEW NEW WORLD. Välkommen till en ny värld 2011-12-05

A NEW NEW WORLD. Välkommen till en ny värld 2011-12-05 ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ATT ANSTÄLLA EN 90-TALIST -OM ATT MÖTA UNGAS VÄRDERINGAR Thomas Fürth forskningsledare Rörstrand Center, LIDKÖPING 2011-12-05 Kairos Future AB Framtid 3 områden: forskning, utbildning

Läs mer

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB FRAMTIDENS STUDENT -OM NYA VÄRDERINGAR OCH LIVSSTILAR Thomas Fürth forskningsledare, Kairos Future AB SUNETVECKAN, MALMÖ HÖGSKOLA, 2012-10-23 Kairos Future AB Framtid 3 områden: forskning, utbildning och

Läs mer

FRAMTIDENS MEDBORGARE OCH ARBETSLIV

FRAMTIDENS MEDBORGARE OCH ARBETSLIV F U T U R E S T R A T E G Y A C T I O N FRAMTIDENS MEDBORGARE OCH ARBETSLIV Om dagens unga och trender på arbetsmarknaden Kriminalvården 30 SEPTEMBER Sofia Rasmussen Foresight that matters innovation that

Läs mer

OMVÄRLDSTRENDERNA SOM FORMAR FRAMTIDENS ARBETSLIV. Sex skiften som förändrar arbetsmarknaden. Arbetslivsvärderingar bland morgondagens medarbetare

OMVÄRLDSTRENDERNA SOM FORMAR FRAMTIDENS ARBETSLIV. Sex skiften som förändrar arbetsmarknaden. Arbetslivsvärderingar bland morgondagens medarbetare OMVÄRLDSTRENDERNA SOM FORMAR FRAMTIDENS ARBETSLIV AGENDA Sex skiften som förändrar arbetsmarknaden straff till självförverkligande kroppsarbete till tankearbete människa till maskin flexibelt till gränslöst

Läs mer

TRE SKIFTEN SOM OMFORMAR ARBETSMARKNADEN

TRE SKIFTEN SOM OMFORMAR ARBETSMARKNADEN AGENDA KONSTEN ATT ATTRAHERA, BEHÅLLA OCH LEDA DEN UNGA GENERATIONEN Sofia Rasmussen VD, Rasmussen Analys AB Tre skiften som omformar arbetsmarknaden Värderingsskiftet bland dagens unga Arbetslivsvärderingar

Läs mer

AGENDA KONSTEN ATT ATTRAHERA, BEHÅLLA OCH LEDA DEN UNGA GENERATIONEN

AGENDA KONSTEN ATT ATTRAHERA, BEHÅLLA OCH LEDA DEN UNGA GENERATIONEN KONSTEN ATT ATTRAHERA, BEHÅLLA OCH LEDA DEN UNGA GENERATIONEN Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys AGENDA Värderingsskillnader mellan generationer Trenderna som omformar arbetsmarknaden Arbetslivsvärderingar

Läs mer

SVÅRA ATT LÅSA UPP FUTURE - STRATEGY - ACTION. Värderingar sprungna ur FUTURE - STRATEGY - ACTION

SVÅRA ATT LÅSA UPP FUTURE - STRATEGY - ACTION. Värderingar sprungna ur FUTURE - STRATEGY - ACTION Generation Ordning - förbered dig att möta morgondagens studiedeltagare Kairos Future AB Thomas Fürth Framtid 3 områden: forskning, utbildning och strategi Grundat 1993 Ca 25 medarbetare Och namnet då?

Läs mer

HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE? Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys

HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE? Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE? Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys 1. NYA KRAV PÅ MEDARBETARE OCH LEDARE Tankearbete Automation Specialisering

Läs mer

1. NYA KRAV PÅ MEDARBETARE OCH LEDARE

1. NYA KRAV PÅ MEDARBETARE OCH LEDARE HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE? 1. NYA KRAV PÅ MEDARBETARE OCH LEDARE Tankearbete Automation Specialisering Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys

Läs mer

2033? unga morgondagens vuxna

2033? unga morgondagens vuxna Ungdomar och framtidens arbetsmarknad - om nya värderingar och framtidens jobb i en global värld THOMAS FÜRTH, forskningsledare, KAIROS FUTURE För Samling för social hållbarhet, Västra Götalandsregionen,

Läs mer

AGENDA HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE

AGENDA HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE HUR HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS OCH VAD BETYDER DET FÖR UNGA OCH ARBETSGIVARE Sofia Rasmussen Grundare av Rasmussen Analys AGENDA Fem arbetsmarknadstrender som format om arbetslivet Ungas arbetslivsvärderingar

Läs mer

Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger?

Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger? Vad krävs för att attrahera dagens och framtidens talanger? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. Hur attraherar vi dagens och framtidens medarbetare?

Läs mer

Möt morgondagens ledare Om 80-talisternas syn på chef- och ledarskap

Möt morgondagens ledare Om 80-talisternas syn på chef- och ledarskap KAIROS FUTURE Om 80-talisternas syn på chef- och ledarskap En sammanfattning av studien Morgondagens Ledare November 2015 Det pågår ett trendbrott i synen på arbete och arbetsliv. Det blir tydligt när

Läs mer

Konsten att leda och behålla unga medarbetare

Konsten att leda och behålla unga medarbetare Konsten att leda och behålla unga medarbetare Sofia Rasmussen, Seniorkonsult Kairos Future Näringslivsdagen i Kristianstad, den 8 november 2012 FUTURE& Research-based& foresight& STRATEGY& Future-& based&&

Läs mer

Via Nordica 2008 session 7

Via Nordica 2008 session 7 Via Nordica 2008 session 7 Lisbeth Wester Informationschef Lunds Tekniska Högskola, LTH Lunds universitet 1 Åldersgruppen 19 åringar i Sverige 1990-2020 2 Den nya generationen studenter och medarbetare.

Läs mer

Trendspaning: Hur förändras omvärlden och människors värderingar när det gäller frågor som har bäring på folkbildningens framtid?

Trendspaning: Hur förändras omvärlden och människors värderingar när det gäller frågor som har bäring på folkbildningens framtid? Trendspaning: Hur förändras omvärlden och människors värderingar när det gäller frågor som har bäring på folkbildningens framtid? Sofia Rasmussen, grundare av Rasmussen Analys AB 18 OMVÄRLDSTRENDER MED

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

Nationell, regional och lokal ungdomspolitik. Cilla Ilhammar Samordnare ungdomsfrågor Cilla Ilhammar Regionförbundet i Kalmar län 2012

Nationell, regional och lokal ungdomspolitik. Cilla Ilhammar Samordnare ungdomsfrågor Cilla Ilhammar Regionförbundet i Kalmar län 2012 Nationell, regional och lokal ungdomspolitik Cilla Ilhammar Samordnare ungdomsfrågor Cilla Ilhammar Regionförbundet i Kalmar län 2012 Vem är ung idag? Hur är det att vara ung idag? 15% av Sveriges unga

Läs mer

Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet

Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet Den unga generationens möjligheter och hinder i arbetslivet 14 oktober Sofia Rasmussen Kairos = rätt ögonblick, tid för förändring FUTURE Research-based foresight STRATEGY Future-based strategy ACTION

Läs mer

Sveriges befolkning efter ålder (2006)

Sveriges befolkning efter ålder (2006) Sveriges befolkning efter ålder (2006) 2006 1986 1966 1946 Vad innebär demografin Att bli vuxen tar tid Man är vuxen när man tar ansvar för sina beslut, försörjer sig själv eller har hittat sin identitet.

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Vi är Sveriges Ingenjörer

Vi är Sveriges Ingenjörer Vi är Sveriges Ingenjörer 2 Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem Våra ingenjörers visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är deras innovationskraft som löser

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva!

Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva! Jämställda arbetsplatser har bättre stämning och är mer effektiva! Att som arbetsgivare aktivt försöka skapa jämställda möjligheter för kvinnor och män på arbetsplatsen tycks generera både en extra positiv

Läs mer

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013

Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare. juni 2013 Ungas förväntningar på en jämställd arbetsgivare juni 2013 Hur står det till med jämställdheten egentligen? Unga välutbildade kvinnor och män ser en jämställd arbetsmarknad som något självklart. Men vad

Läs mer

Omvärld i förändring. Nordiskt akademikerforum SACO Göran Krafft, Kairos Future

Omvärld i förändring. Nordiskt akademikerforum SACO Göran Krafft, Kairos Future Omvärld i förändring Nordiskt akademikerforum SACO 2016-09-15 Göran Krafft, Kairos Future Från Väst till Öst 1. Ekonomiskiftet Mot en barriärlösare värld, eller? Den nya tillväxtgeografin BRICS MINT Brasilien,

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

10-03-18. Ekonomi i allt tunnare luftlager FRAMTIDEN, OMVÄRLD, NYA VÄRDERINGAR OCH ANDRA UTMANINGAR. Kairos Future AB

10-03-18. Ekonomi i allt tunnare luftlager FRAMTIDEN, OMVÄRLD, NYA VÄRDERINGAR OCH ANDRA UTMANINGAR. Kairos Future AB FRAMTIDEN, OMVÄRLD, NYA VÄRDERINGAR OCH ANDRA UTMANINGAR Thomas Fürth Kairos Future AB Framtid 3 områden: forskning, utbildning och strategi Grundat 1993 Ca 25 medarbetare Och namnet då? BERGENDAL 2010-03-17

Läs mer

augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna

augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna En undersökning om hur ekonomichefer i landets kommuner ser på organisationens förmåga att nyrekrytera ekonomer Välfärdssektorn behöver de bästa ekonomerna

Läs mer

Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel

Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel 1 Till dig som ska börja gymnasiet Det är vi på Svensk Handel som står bakom Lärling i butik. Vi har helt enkelt kopplat samman branschens kompetenser

Läs mer

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG?

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? För företag som vill öka synlighet och profilering och attrahera jobbsökande i fastighets- och samhällbyggnadssektorn. För jobbsökande som vill kunna jämföra samma slags tjänster

Läs mer

Framtidens kompetensbehov och Kompetensplattformar

Framtidens kompetensbehov och Kompetensplattformar Framtidens kompetensbehov och Kompetensplattformar Program: Westums årliga konferens 15-16 mars Tisdag 15 mars: 08:30: Registrering samt kaffe och fralla. 09:00: Välkomna presentation av programmet. 09:15:

Läs mer

Utbildningsråd Skövde 26 april 2012. Mariestad 21 dec 2010 1

Utbildningsråd Skövde 26 april 2012. Mariestad 21 dec 2010 1 Utbildningsråd Skövde 26 april 2012 Mariestad 21 dec 2010 1 Kopplingen mellan utbildningssystem och arbetsliv kan och måste öka. Samtliga som deltagit i intervjuer och arbetsmöten ser frågan som helt central

Läs mer

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA 71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA FÖRORD Varje dag möter vi människor som tillhör, eller

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning Personalstrategi 2008 2012 Varför behövs personalstrategin? Personalstrategin uttrycker det gemensamma förhållningssättet i vårt strategiska och operativa personalarbete inom Falköpings kommun. Det personalstrategiska

Läs mer

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling

Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17. Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling Nätverksträff Skolmatsakademin 2015-11-17 Marja-Leena Lampinen, Koncernstab Västra Götalandsregionen, Regional utveckling VÄSTRA GÖTALAND 1,6 milj invånare. 49 kommuner Lång tradition inom industri och

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM

INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM INNOVATION OCH UTVECKLING MED HJÄLP AV LNU:S STUDENTER 31 000 STUDENTER 100 UTBILDNINGSOMRÅDEN TVÄRVETENSKAPLIGA TEAM AUDITION SPEED DATE FÖRBEREDANDE AKTIVITETER FÖR STUDENTER Inför Audition Kartlägg

Läs mer

ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco

ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco Välkomna! ditt förbund 133 000 medlemmar Landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer Det största förbundet i Saco 2 - din coach på arbetsmarknaden Förhandling och förhandlingsstöd Rådgivning

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Varannan svensk är nära sitt drömjobb

Varannan svensk är nära sitt drömjobb Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Sedan 2008 har Manpower Group tagit reda på svenskarnas syn på drömjobbet vilket det är, hur man når dit, och vad en arbetsgivare kan göra

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna?

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU!

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLD ARBETSMARKNAD JÄMSTÄLLDHET SÅ HÄR GÖR DU! Winnet Skåne vill stärka handlingskraften för att arbeta med jämställdhet i praktiken och bjuder därför in till en rad lunchworkshops

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Lars Andrén. Behöver staten ett gemensamt arbetsgivarvarumärke?

Lars Andrén. Behöver staten ett gemensamt arbetsgivarvarumärke? Lars Andrén Behöver staten ett gemensamt arbetsgivarvarumärke? En liten sektor med kända verksamheter Sveriges minsta arbetsmarknadssektor 250 000 anställda (kommunoch landsting ca 1,1 miljoner, privat

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete vers 3 1

Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete vers 3 1 Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete -02- vers 1 Om undersökningen: Chefer med personalansvar på företag med fler än tio anställda. 1 respondenter. Genomfördes med webbintervjuer. Genomförd

Läs mer

20+21 september DRIV SUNDSVALL FRAMTIDEN. Teknik SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN LÄRANDE ATTRAKTIV. Bygg HANDEL. Besöksnäring. Miljö.

20+21 september DRIV SUNDSVALL FRAMTIDEN. Teknik SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN LÄRANDE ATTRAKTIV. Bygg HANDEL. Besöksnäring. Miljö. Inbjudan HANDEL Teknik Bygg IT Hälso/sjukvård Utbildning Transport Besöksnäring Miljö Energi FRAMTIDEN DRIV SE FÖRMÅGOR SAMARBETA TILLVÄXT SAMSYN NYA UTBILDNINGAR LÄRANDE ATTRAKTIV 20+21 september SUNDSVALL

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

Lars Andrén. Samhällsnyttan säkrar kompetensen i den statliga sektorn

Lars Andrén. Samhällsnyttan säkrar kompetensen i den statliga sektorn Lars Andrén Samhällsnyttan säkrar kompetensen i den statliga sektorn En liten sektor med kända verksamheter Sveriges minsta arbetsmarknadssektor 250 000 anställda (kommunoch landsting ca 1,1 miljoner,

Läs mer

Trender och tendenser. Kairos Future AB. Kompetenspuzzlet - om olika generationers värderingar och livsstilar. Vart bär det hän?

Trender och tendenser. Kairos Future AB. Kompetenspuzzlet - om olika generationers värderingar och livsstilar. Vart bär det hän? Kompetenspuzzlet - om olika generationers värderingar och livsstilar Thomas Fürth docent, forskningsledare Dagens unga är morgondagens medarbetare -och dagens medelålders är morgondagens äldre Kairos Future

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

SVÅRA ATT LÅSA UPP 09-10-13. Värderingar sprungna ur. Vart bär det hän? Kairos Future AB

SVÅRA ATT LÅSA UPP 09-10-13. Värderingar sprungna ur. Vart bär det hän? Kairos Future AB 20 år framtåt - en utblick DEN DIGITALA FRAMTIDEN -OM VÄRDERINGAR OCH LIVSSTILAR THOMAS FÜRTH forskningsledare Kairos Future Kairos Future AB Framtid 3 områden: forskning, utbildning och strategi Grundat

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

HÖGSKOLESTUDENTER OM STATEN SOM ATTRAKTIV ARBETSGIVARE

HÖGSKOLESTUDENTER OM STATEN SOM ATTRAKTIV ARBETSGIVARE HÖGSKOLESTUDENTER OM STATEN SOM ATTRAKTIV ARBETSGIVARE Om undersökningen Onlineundersökning i Universums regi mellan 13 maj och 4 juni 2014. Cirka 1100 svarande. Utgångspunkt är motsvarande undersökning

Läs mer

Hagfors & Munkfors. Hur vill vi ha det? Heta fakta En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors

Hagfors & Munkfors. Hur vill vi ha det? Heta fakta En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors Hagfors & Munkfors 1 Hur vill vi ha det? En samarbetsmodell för kompetensförsörjning i Hagfors och Munkfors 2 Hur vill vi ha det? Strategisk kompetensförsörjning 2005 2004 Fastställa organisation och finansiering

Läs mer

Projekt Lyskraft - eller hur kan vi göra våra arbetsplatser än mer attraktiva så att vi kan rekrytera och behålla medarbetare?

Projekt Lyskraft - eller hur kan vi göra våra arbetsplatser än mer attraktiva så att vi kan rekrytera och behålla medarbetare? Projekt Lyskraft - eller hur kan vi göra våra arbetsplatser än mer attraktiva så att vi kan rekrytera och behålla medarbetare? Lyskraft tre delar Kompetensförsörjning Ledarskap Arbetsgivarvarumärket Kompetensförsörjningsprocessen

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2014. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2014. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Innehåll 1 Förord och sammanfattning... 3 2 Attityd till arbetet... 5 3

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 2011-09-15 kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST), Jan Gustafsson (IDT) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter?

Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter? Boksammanfattning Att leda nästa generation Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter? Generation Y kallas de 80- och 90-talister som är på väg in på arbetsmarknaden och som i stor utsträckning

Läs mer

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO

Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO Rapport Manpower Work Life PENSIONEN - EN KÄLLA TILL ORO PENSIONEN EN KÄLLA TILL ORO Fram tills nyligen har de flesta heltidsarbetande svenskar kunnat räkna med en trygg försörjning på äldre dagar. Idag

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Tina Yildirim Yrke: Entreprenör, har startat och drivit två företag, artistförmedling inom musik och InvivoPlay, sajt och app för ökat välbefinnande genom att koppla ihop användare med coacher Utbildning:

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Solig morgon i glasportalen. Stilla sorl. Moderna, mötesvana människor anländer, fyller på. Män, kvinnor med olika långt kvar till pensionen.

Solig morgon i glasportalen. Stilla sorl. Moderna, mötesvana människor anländer, fyller på. Män, kvinnor med olika långt kvar till pensionen. Solig morgon i glasportalen. Stilla sorl. Moderna, mötesvana människor anländer, fyller på. Män, kvinnor med olika långt kvar till pensionen. Några riktigt unga. Kul, bra! Kommenterar de erfarna. Framtiden

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006 Manpower Work life Rapport 2011 Drömjobbet 2011 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Manpower Work life har under flera år studerat förändringarna

Läs mer

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017 Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsdagarna 26-27 april 2017 Ett av de största problemen för tillväxt i SMF 23 procent av de svenska småföretagen anger att

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Detta är fjärde gången som Manpower Work Life undersöker

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67

Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67 3 Hur ser du på framtiden för egen del? Pessimistiskt (1-) Optimistiskt (4-5) Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67 03-05-13 16: data.pdf 78 3 RADAR 03 78 A1 Studerar du på gymnasiet eller gör du

Läs mer

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans

Mer än hälften av allt jobb går att utföra på distans Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 I takt med att internet blivit en del av våra liv så har våra jobb blivit alltmer mobila. Många arbetsuppgifter är idag inte beroende av

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Senaste nytt från Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Hanna Jönsson, Västra Götalandsregionen Processledare Agenda Introduktion till programmet Vad har hänt sedan 1 mars? Vad är på gång framöver?

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

40-talisternas uttåg och 80- talisternas intåg. Vad ställer det för krav på företagen vad gäller lönesättning och strategiskt hr-arbete

40-talisternas uttåg och 80- talisternas intåg. Vad ställer det för krav på företagen vad gäller lönesättning och strategiskt hr-arbete 40-talisternas uttåg och 80- talisternas intåg. Vad ställer det för krav på företagen vad gäller lönesättning och strategiskt hr-arbete Var är alla jobbarna? Kan man köra ett sågverk själv? Arbetare

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan

Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan YH-FORUM 2017 Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan Expansion? ca 30 000 + 14 000 ca 44 000 ca 48 000 70 000? Hur gör vi? Systemet yrkeshögskolan Antal platser: 18 287

Läs mer

Mäns upplevelse av att arbeta inom vård och omsorg i Kronoberg

Mäns upplevelse av att arbeta inom vård och omsorg i Kronoberg Mäns upplevelse av att arbeta inom vård och omsorg i Kronoberg Flera utgångspunkter och syften en samlad process Regional utvecklingsstrategi 2025 Regional kompetensförsörjningsstrategi 2020 Strategi för

Läs mer

SOFIA JOHNSSON UNGA KVINNOR VÄSSAR ARMBÅGARNA OM UNGAS AMBITION OCH KARRIÄR

SOFIA JOHNSSON UNGA KVINNOR VÄSSAR ARMBÅGARNA OM UNGAS AMBITION OCH KARRIÄR SOFIA JOHNSSON UNGA KVINNOR VÄSSAR ARMBÅGARNA OM UNGAS AMBITION OCH KARRIÄR ARTIKEL TILL KAIROS FUTURES NYHETSBREV WATCHING NR 1/2008 UNGA KVINNOR VÄSSAR ARMBÅGARNA OM UNGAS AMBITION OCH KARRIÄR Av Sofia

Läs mer

Är det jobbigt på jobbet?

Är det jobbigt på jobbet? Är det jobbigt på jobbet? Har inte du varit otroligt missnöjd med din arbetsplats? Vad håller din chef på med? Känner du dig trött på allt skvaller? Har du bra arbetskamrater? Känner du dig motiverad att

Läs mer

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning Svenska Handelskammarförbundets analys 2009 mars Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning På kort sikt kommer 28 procent av företagen att behöva göra sig av med kritisk kompetens som behövs

Läs mer

Outplacement. - Din karriär i fokus 6 månader

Outplacement. - Din karriär i fokus 6 månader Outplacement - Din karriär i fokus 6 månader Välkommen till ditt program - ditt nya jobb väntar på dig Sedan 1989 har mer än 50 000 människor gått vidare i sitt yrkesliv med stöd från oss. Det hoppas vi

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

Dokumentation från workshop under konferensen. En vägledning till för alla?

Dokumentation från workshop under konferensen. En vägledning till för alla? Dokumentation från workshop under konferensen En vägledning till för alla? 13 november 2008 Dokumentationen innehåller Session 1: Nutid Session 2: Dåtid Session 3: Framtid Session 4: Omvärld Session 5:

Läs mer