Veterinär- och husdjurscentrum. Ultuna, Uppsala

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Veterinär- och husdjurscentrum. Ultuna, Uppsala"

Transkript

1 Veterinär- och husdjurscentrum Ultuna, Uppsala

2

3 Framtidens universitet på Campus Ultuna På Campus Ultuna i Uppsala byggs det för framtiden. Här skapar SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och Akademiska Hus tillsammans en kunskapsmiljö i världsklass. Campusområdet genomgår nu en förändring. Istället för dagens vidsträckta universitetsområde blir det campus som nu växer fram mer sammanhållet och anpassat för dagens moderna universitetsvärld. Nu ska de onödiga avstånden mellan lärare, forskare och studenter bort. Två stora byggprojekt har startat under 2009 och ett tredje påbörjas hösten Institutionerna kommer att samlas i kluster och får nya samlingsnamn: Bio- Centrum, Mark-Vatten-Miljöcentrum och Veterinäroch husdjurscentrum. Den största och mest iögonfallande byggnaden blir områdets nya Veterinär- och husdjurscentrum (VHC). En byggnad på cirka femtio tusen kvadratmeter som kommer att rymma både universitetslokaler, forskningslabb och Sveriges enda universitetsdjursjukhus. Ett modernt hus där det är enkelt att hitta, mötas, utveckla och utvecklas.

4 Ett modernt, flexibelt universitetshus Campus Ultunas nya Veterinär- och husdjurscentrum kommer tack vare sin imponerande storlek och kombinationen av runda och räta former definitivt att hamna i varje områdesbesökares blickfång. I den stora byggnaden ryms såväl lokaler för forskning och utbildning som djursjukhus för små och stora djur. En plats där både människor och djur får plats att mötas och trivas. Hela byggnaden genomsyras av en strävan efter interaktivitet och flexibilitet allt för att ge vetenskapen goda förutsättningar att frodas och utvecklas. Planlösningen gör det lätt att förflyttas mellan enheterna samtidigt som glasade ytor och utsiktspunkter gör det enkelt att orientera sig. Omvärlden och forskningen förändras i allt snabbare takt. Därför planeras och byggs lokalerna på ett sätt som underlättar framtida förändringar.

5 Bilder Nyréns Arkitektkontor

6 En smältdegel för vetenskap Många verksamheter under samma tak Verksamheterna i huset kan delas in i tre huvudgrupper: utbildning, forskning och djursjukvård. Till verksamheterna hör stallar för såväl friska djur som sjuka djur i behov av vård. Genom att samla verksamheterna under samma tak underlättar man för givande samarbeten, idéutbyten och framgångsrik forskning. De minskade fysiska och mentala avstånden och den öppna planlösningen med de många gemensamma ytorna och laboratorierna utgör grunden för ett modernt universitet. Välkommen in! Huvudentrén ligger i den runda undervisningsdelen och vetter ut mot torget. Den kommer att användas av de flesta forskare, studenter och annan personal som passerar ut och in i huset. Universitetsdjursjukhuset får en egen ingång som är lätt att hitta från den södra infarten. Med denna separata entré slipper de sjuka djuren och deras ägare att stressas i onödan. Stora djur som hästar tas av praktiska skäl in i via stallarna. Genom att café, reception, undervisningslokaler och andra gemensamma funktioner återfinns på bottenvåningen kommer människor att dras till entréområdet. Något som ytterligare bidrar till att det skapas naturliga mötesplatser. Se dig omkring Med sina femtio tusen kvadratmeter är Veterinäroch husdjurscentrum ett stort hus. För att minska transportsträckorna har arkitekterna ritat en yteffektiv byggnad. Genom byggnaden löper två huvudleder för gångtrafik den ena för människor, den andra även för djur. Inom byggnaden finns flera innergårdar som släpper in dagsljus och skapar orienteringspunkter. Såväl ytter- som innerväggar är försedda med glasytor mot omgivningar eller någon av innergårdarna. Tillsammans gör gångvägarna och glas att man får en god överblick över huset, trots dess storlek. Delarna gör helheten Den runda undervisningsdelen utmärks av öppenhet och många gemensamma utrymmen. På dess övre plan ryms laboratorier och skrivrum. Den runda formen gör att de olika enheterna hamnar nära varandra trots de stora ytorna. Undervisningsdelen genomsyras av liv och rörelse. När man vandrar vidare genom huset förändras dess karaktär. Vid Universitetsdjursjukhusets lokaler möts man av en lugnare atmosfär. Här ska både sjuka djur och dess ägare kunna känna sig trygga och ostörda. För att göra rummen mer privata är glasytorna både färre och mindre. De öppna glasytorna mot innergårdarna ger en grön utsikt och släpper samtidigt in dagsljus. Speciallokaler som Asis ges karaktär av den anatomiska teatern och dess taklanterniner. Lokalerna ligger placerade i byggnaden med närhet till såväl forskning som djursjukhuset och stallarna. Stallarna ligger i husets västra del. De har direktkontakt med beteshagarna och är enkla att nå. Dels via gångleden som är avsedd för både människor och djur. Dels via direktingångar från bland annat isolerboxar och smedja. Tillsammans skapar dessa delar en akademisk miljö som är unik i sitt slag.

7 Forskning/Utbildning Stallar Asis Djursjukhus

8 SLU nationellt centrum för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ansvarar för landets forskning och högre utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Sedan 2004 är universitetets verksamheter inom dessa områden samlade till Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap (VH-fakulteten), med institutioner i Uppsala och Skara. Vid SLU finns också Sveriges enda Universitetsdjursjukhus (UDS) som en fristående enhet placerad i Uppsala. VH-fakultetens uppdrag är att bedriva forskning och högre utbildning inom veterinärmedicin och husdjurs-vetenskap. Det ställer höga krav på såväl långsiktigt kunskapsuppbyggande och förvaltande som förmåga att snabbt och kompetent kunna angripa nya frågeställningar, initierade av samhällets behov

9 eller sprungna ur forskares innovativa idéer. Resultat och lösningar ska föras ut till samhället för att gagna samhällsutvecklingen, inte minst via tidigare och nuvarande studenter. VH-fakulteten arbetar med de flesta aspekter på våra husdjurs liv och hälsa. Det gäller lantbrukets djur likaväl som sport- och sällskapsdjur. Människan finns med på mer än ett sätt, som ägare till produktionsdjur såsom kor, grisar och fjäderfä, och som ägare till hästar, hundar och många andra sällskapsdjur. Men människan är också konsument av animaliska livsmedel med rätt att förvänta sig säkra livsmedel producerade i hållbara system med god djurvälfärd. Utbildning SLU har flest disputerade lärare per student av alla svenska universitet. Många lärare är framgångsrika forskare inom spännande och angelägna områden. VH-fakultetens dryga tusen studenter kommer därmed i direkt kontakt med aktuella och viktiga samhällsfrågor. Utbildningarna kombinerar teoretiska kunskaper med praktiska färdigheter och ger studenterna goda möjligheter att fördjupa sig inom de områden som intresserar dem mest. Forskning SLU är bland världens främsta inom husdjursvetenskaplig och veterinärmedicinsk forskning. Infektionsbiologi har stor betydelse för husdjursproduktion och folkhälsa i ett globalt perspektiv och smittsamma sjukdomar som sprids mellan djur och människa är exempel på angelägna forskningsområden. Forskning om djurskydd samt om gifters spridning i miljön och deras effekter på människors och djurs fortplantning är andra exempel. Automatisering och teknikutveckling pågår inom djurproduktionen för att underlätta arbetet inom lantbruket och öka djurens välfärd. Vare sig det gäller lantbrukets djur, hästar eller sällskapsdjur, djurhållning, djurskydd och djurhälsa, så intresserar sig forskarna för både de friska och sjuka djuren samt för de viktiga etiska frågorna. Hur ska hönsens burar, kornas golv eller grisarnas boxar utformas för att djuren ska få sina behov tillgodosedda på bästa sätt? Ska man rent av hålla ko och kalv tillsammans i ett stall med automatisk mjölkning? Hur behandlar man diabetes eller cancer hos älsklingshunden?

10 Djurägare och patienter kommer att erbjudas kvalificerad vård i ett välutrustat och modernt Universitetsdjursjukhus (UDS) som klarar höga patientflöden. På UDS finns all sjukvård för såväl hund, katt, övriga smådjur som häst under samma tak. I UDS ingår även en klinik för bilddiagnostik, en avdelning för klinisk kemi samt en ambulatorisk klinik. Den bilddiagnostiska kliniken erbjuder avancerade bilddiagnostiska undersökningar som röntgen, ultraljud, scintigrafi, magnetresonanstomografi och datortomografi av alla olika djurslag. Tolkningen av bilderna utförs av veterinärer som är specialiserade inom ämnet och kompetensen är bland den bästa i Europa. Det kliniska kemiska laboratoriet på UDS analyserar prover från djursjukhuset men har även många externa kunder från hela Norden. Den ambulatoriska kliniken servar lantbrukets djur och hästar i närområdet. Verksamheten vid UDS pågår dygnet runt, året om. Personalen vid Universitetsdjursjukhuset har lång erfarenhet av djursjukvård. Många har specialkunskaper inom områden som ortopedi, internmedicin, dermatologi, onkologi, neurologi, reproduktion, rehabilitering, oftalmologi, bilddiagnostik och odontologi. Kunskapen uppdateras löpande genom den kliniska forskning och utbildning om djur som VH-fakulteten bedriver vid UDS. Den integrerade verksamheten mellan akademi och djursjukhus borgar för att de senaste rönen omsätts i praktiken med djurens bästa för ögonen.

11 Husets konstruktion BETONG fasadmaterial ALUZINK FURU fönsterpartier mot gård betsad/täckmålad STÅLPARTIER Fönster och solavskärmning Konvexa fasaden För husets konstruktion finns två grundförut sättningar: det ska vara energieffektivt och flexibelt. Ett välisolerat klimatskal Ett hus i tiden är ett hus med låg energiförbrukning. VHCs låga byggnader med stora takytor ställer höga krav på isolering. Yttertaken byggs därför upp som massiva tak med värmeisolering direkt på betongen. Ovanpå det ligger ett tätskikt. Taket ges ett ordentligt fall för att på så sätt undvika kvarstående vatten. Rejält isolerade ytterväggar och glasytor med ett lågt U-värde skapar förutsättningar för en energieffektiv byggnad. Stomme Stomsystemet utgörs av prefabricerade betongelement med pelare och balkar som primärstomme. Med stor spännvidd ges öppna och flexibla ytor som kan anpassas efter verksamhetens utveckling och förändrade behov. Med spännvidd avses avståndet mellan bärande element, t ex pelare eller vägg. Smart energianvändning VHC blir ett energismart hus. Närvarosensorer talar om när det behövs ljus och kyla eller värme i olika rum och på så sätt hålls energiförbrukningen nere. Fasader VHC kommer att bestå av tre delar med olika karaktär och uttryck: Universitetsdelen Den runda undervisnings- och forskningsbyggnaden ska vara ljus och ha rymd för tankar och kreativitet. Ytterväggar är av betong och fasaden domineras av de stora glasytorna. Dessa tillsammans med ljusgårdar och atrier skapar dagsljusinsläpp långt in i byggnaden en lösning som återkommer på fler ställen i byggnaden. Universitetsdjursjukhuset och Asis Besökare till djursjukhuset ska känna trygghet. Också här är ytterväggar av betong men glasytorna är mindre och låter besökarna vara ifred. Snickerierna i trä mot innegårdarna skapar ett varmt och ombonat intryck. Stallarna Modern stallbyggnad med en prefabstomme i betong, limträ och stål. Laboratorieinredning PÅ VHC vill man ha en laboratorieinredning som är lätt att förändra. Därför bygger man inredningen med horisontella skenor i två nivåer en för underoch en för överskåp. På dessa hängs skåp och annan utrustning i glidfästen så att de enkelt kan förflyttas steglöst vid behov. Även kontakter och kopplingar för el, vatten och gaser monteras på detta sätt

12 Grön energiförsörjning en självklarhet! Tillsammans med Vattenfall har Akademiska Hus skapat ett unikt system för energiförsörjningen till VHC och hela Campus Ultuna. Systemet kommer att producera»grön kyla» med minimerad miljöpåverkan. Fjärrvärmen i Uppsala baseras till stor del på återvunnen energi från avfall och sopor samt kraftvärme vilket innebär att värme och el produceras parallellt på ett resurseffektivt sätt. Ultunas värmebehov kommer att tillgodoses med fjärrvärme baserad på kraftvärme. Områdets kylbehov kommer att tillgodoses med frikyla samt en absorptionskylmaskin sommartid. I förlängningen hoppas vi på en positiv vattendom som ger möjligheter att även utnyttja Akvifär i Ultunaåsen som korttidslager för kyla. Att driva kraftvärmeverk med sopor som bränsle är både miljövänligt och resurseffektivt. Miljövänligt då sopor i sig har ett energiinnehåll som nyttjas till skillnad från då sopor lämnas för deponi. Genom att utnyttja Ultunaområdets stora och samlade värme- och kylbehov kan Vattenfall förlänga sin eldningssäsong och därmed möjliggöra en större elproduktion i sin huvudanläggning. Lösningen som vi nu valt har dessutom en potential för en vidare utveckling i Ultuna. Tillsammans med Vattenfall planeras tester av ny teknik som förhoppningsvis i framtiden ytterligare kommer att spetsa resursutnyttjandet. Från elförbrukning till elproduktion Under sommaren när kylbehovet är som störst kommer kyla att produceras med absorptionsteknik, vilket innebär att man istället för el använder värme som drivkälla. I Uppsala där den värme som används är återvunnen från avfall och dessutom har bidragit till en ökad produktion av el är det ett mycket resurseffektivt sätt att göra kyla på. Fjärrvärme & kraftvärme Värme från elproduktion Exergi = Energikvalitet Olika energibärare har olika kvalitet Exergi Exergi beskriver hur högvärdig energin är (Hur mycket arbete energin kan utföra) Resurshushållning = låg exergiförbrukning El innehåller 100 % exergi Fjärrvärme innehåller ca 30 % exergi (Exerginivån i varmt vatten är beroende av vattnets temperatur) Den nya tidens teknik för kyla innebär alltså att man går från elförbrukning till elproduktion. Under höst, vinter och vår produceras kyla med hjälp av kall uteluft. Endast till mycket liten del behöver eldrivna kylmaskiner användas. Absorptionskyla Frikyla El Ultunas kylbehov

13 Absorptionstekniken hur fungerar den? En absorptionskylmaskin, AKM, har stora likheter med en vanlig kompressorkylmaskin, men till skillnad från en sådan drivs AKM alltså med värmeenergi, till exempel fjärrvärme. Båda typerna av kylmaskiner har en kondensor och en förångare, men istället för en kompressor har AKM en absorbator, en cirkulationspump och en generator. Kylningen av det vatten som används för fjärrkylan sker i förångaren, där vatten förångas vid en temperatur på cirka 3 C. Att det är möjligt att koka vatten vid så låg temperatur beror på att det råder ett kraftigt undertryck, cirka 0,01 bar, i förångaren. Värmeenergin för förångningen tas från det vatten som ska kylas. Den vattenånga som bildas i förångaren förs vidare till absorbatorn, där ångan absorberas av en litiumbromidlösning. Litiumbromid har egenskapen att det suger upp vatten med en väldig kraft. Lösningen av litiumbromid och vatten (från vattenångan) pumpas kontinuerligt till generatorn. I generatorn värms litiumbromidlösningen upp, till exempel med hjälp av fjärrvärme, till en temperatur på cirka 30 grader. Vid det tryck som råder i generatorn, cirka 0,1 bar förångas vattnet i lösningen, och förs vidare till kondensorn. Litiumbromidlösningen, nu utan vatten, förs tillbaka till absorbatorn. I kondensorn kyls vattenångan så att den kondenserar, varefter vattnet leds tillbaka till förångaren, där det på nytt tar upp värme från luftkonditioneringsvattnet och förångas. Det som driver processen i en AKM är alltså värme. Dessutom behövs en mindre mängd el för att driva den pump som transporterar litiumbromidlösningen. Bortkyld värme Kondensor Förångare Värme från fjärrkylavattnet Fjärrvärme Generator VVX Absorbator Kylvatten

14 Ett projekt i gemenskap Dec 2008 Beslut om fortsatt projektering Mars 2010 Produktionsstart av bygghandlingar Våren 2014 Verksamheten flyttar in 2008 Dec 2009 Hösten Beslut om genomförande Byggstart VHC- projektet är ett av Sveriges största bygg projekt. Planeringen av en byggnad på närmare femtio tusen kvadratmeter är svår att överblicka.» Vi har ett gott samarbete med SLU och dialogen med våra kommande hyresgäster är en förutsättning för att kunna driva ett projekt av den här storleken» säger Tomas Nilsson, projektansvarig på Akademiska Hus.»Vi behöver deras kunskaper om interna samband för att kunna bygga yteffektivt och verksamhetsanpassat. Huset ska fungera i deras arbetsvardag, utnyttjas effektivt och vara energieffektivt. Samtidigt går utvecklingen allt fortare och byggnaden ska kunna erbjuda möjlighet till flexibilitet och förändring» avslutar Tomas.

15 Frågor om projektet besvaras av: Tomas Nilsson, Akademiska Hus Tel: Arvid Almberg, SLU Tel: Akademiska Hus, Uppsala 2010, produktion Södra tornet kommunikation AB, Bildmaterial SLU, Akademiska Hus, Nyréns arkitektkontor och Shutterstock.com

16

en kunskapsmiljö för hållbar

en kunskapsmiljö för hållbar en kunskapsmiljö för hållbar f o r s k n i n g och u t b i l d n i n g Mark-Vatten-MiljöCentrum Shaping the future Mark-Vatten-Miljöcentrum består av tre institutioner inom fakulteten för naturresurser

Läs mer

Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala

Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, Uppsala Arvid Uggla, Oslo 28 jan 2008 VH-fakulteten rustar för framtiden Veterinärmedicin och husdjursvetenskap inom samma fakultet 2004 Ny institutionsstruktur

Läs mer

Fjärrvärme och fjärrkyla

Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärme och fjärrkyla Hej jag heter Simon Fjellström och jag går i årskurs 1 på el och energi i klassen EE1b på kaplanskolan i Skellefteå. I den här boken så kommer ni att hitta fakta om fjärrvärme

Läs mer

Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd

Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hund och katt hälsa, hållbarhet och välfärd Det är något särskilt med hundar och katter Familjemedlemmar, arbetsredskap och stöd Hunden och katten

Läs mer

Ulls hus Campus Ultuna

Ulls hus Campus Ultuna Ulls hus Campus Ultuna Välkommen till Ulls hus på Campus Ultuna Den generösa innergården blir en grön oas mitt i den nya campusbyggnaden. Vackert beläget vid Almas allé, i anslutning till Undervisningshuset

Läs mer

UMa 1/8 SITUATIONSPLAN 1:400. UMa

UMa 1/8 SITUATIONSPLAN 1:400. UMa UMa Sametinget fungerar som samesamhällets egen märkesbyggnad och som en viktig symbol för omvärlden. Byggnadens karaktär präglas av naturnärhet och mystik, samtidigt som den uppfyller kraven på funktionalitet

Läs mer

en kunskapsmiljö för hållbar

en kunskapsmiljö för hållbar en kunskapsmiljö för hållbar f o r s k n i n g och u t b i l d n i n g BioCentrum Shaping the future Den fysiska närheten mellan verksamheterna ska leda till fruktbara samarbeten inom forskning, utbildning

Läs mer

Midroc Property Development AB. Inte som alla andra!

Midroc Property Development AB. Inte som alla andra! Inte som alla andra! Kort Fakta! Total yta: 21 000 kvm Varav utställningshall: 14 000 kvm Konferensavdelning: 300, 200 och 200 personer ( 650 och 200) Restauranger och kök: 2 st. Grönt sedumtak: 17 000

Läs mer

(Framsida Adlibris, redigerad i paint)

(Framsida Adlibris, redigerad i paint) (Framsida Adlibris, redigerad i paint) Innehållsförteckning Bokens innehåll Sida 1 Historik Sida 2-3 Idén med fjärrvärme Sida 4-5 Idén med Fjärrkyla Sida 6-7 Utvinning av fjärrvärme/kyla Sida 8-9 Energiomvandlingar

Läs mer

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 1(8) Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 hp Veterinary Medicine Programme, 330 HEC 1. Beslut Styrelsen för SLU beslutade den 11 september

Läs mer

Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp

Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp Programnämnden för utbildning inom veterinärmedicin och husdjursvetenskap (PN-VH) 2016-11-08 Plan för tilläggsutbildning för veterinärer med examen från land utanför EU/EES och Schweiz, 120 hp Supplementary

Läs mer

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm Bra takhöjd Effektivt Flexibel Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 894 kvm LOKALEN Effektiv lokal med en takhöjd på hela 3,35 meter Kontorsyta 894 kvm Antal arbetsplatser 50-75 Yteffektivt, ljust

Läs mer

Högt upp. Ljus Skyltläge. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm

Högt upp. Ljus Skyltläge. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm Högt upp Ljus Skyltläge Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 9, 829 kvm LOKALEN Högt upp i fastigheten med fri utsikt Kontorsyta 829 kvm Antal arbetsplatser 40 60 beroende på planlösning Välkommen till

Läs mer

BRIGGEN 4. hyreslägenheter, Malmö FAKTABLAD. Briggen 4 lägenheter, Västra Hamnen, Malmö. T o r n a h e m

BRIGGEN 4. hyreslägenheter, Malmö FAKTABLAD. Briggen 4 lägenheter, Västra Hamnen, Malmö. T o r n a h e m BRIGGEN 4 hyreslägenheter, Malmö FAKTABLAD Västra Kanalgatan 1 211 41 Malmö telefon: 040-12 64 00 BESKRIVNING Fastighets AB Riggenhus bygger 37 lägenheter i det nya bostadsområdet Fullriggaren i Västra

Läs mer

Regionservice bygger Sveriges största. passivhus/plusenergihus

Regionservice bygger Sveriges största. passivhus/plusenergihus Mattias Wallin Regionservice Region Skåne, Fastighetsdivisionen Verksam i fastighetsbranschen sedan 1999 Projektledare för Rättspsykiatriskt centrum (RPC) sedan 2011 Projektledare för NSH (Nya sjukhusområdet

Läs mer

Studera till veterinär

Studera till veterinär Studera till veterinär Ett yrke med många möjligheter 2 Veterinärens mångsidiga arbetsområde Vi behöver alla veterinärer varje dag. Dagens förändrade värld och globalisation har fört med sig nya utmaningar

Läs mer

Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg

Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg Spara energi i ett modernt kontor utan avkall på ett bra inneklimat Max Tillberg En gång i tiden Nu Och snart BDAB-huset eller Byggnad 18 Energieffektivt Kostnadseffektivt Underhållseffektivt Närhet till

Läs mer

Fakulteten för veterinärmedicin and husdjursvetenskap. För djurens och människans bästa!

Fakulteten för veterinärmedicin and husdjursvetenskap. För djurens och människans bästa! Fakulteten för veterinärmedicin and husdjursvetenskap För djurens och människans bästa! SLU in Sweden Main campuses at Umeå, Uppsala, Skara and Alnarp Four faculties Faculty of Forest Sciences Faculty

Läs mer

KVARTERET SÖDERHÖJDEN

KVARTERET SÖDERHÖJDEN KVARTERET SÖDERHÖJDEN SNAPPHANEVÄGEN, JÄRFÄLLA 120 LÄGENHETER VÄLKOMMEN TILL KVARTERET SÖDERHÖJDEN HAR DU FUNDERAT PÅ ATT BO I JÄRFÄLLA OM INTE, GÖR DET NU. JÄRFÄLLA ÄR ETT LÄTT VAL FÖR DIG SOM VILL BO

Läs mer

2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor

2. Förkunskaper och andra antagningsvillkor 1(9) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing - Bachelor s programme, 180 credits 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB

Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB Solinstrålning Värmeeffekt, W Solenergin lagras Solvärme genom fönster Motsvarande solvärme till rummet Klockslag Fortfarande

Läs mer

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Nybyggnad Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Idag gäller BBR när en byggnad uppförs. för tillbyggda delar när en byggnad byggs till. för ändring av byggnad men med hänsyn till varsamhets-

Läs mer

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad

Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Nybyggnad Energihushållning i boverkets byggregler vid nybyggnad Idag gäller BBR när en byggnad uppförs. för tillbyggda delar när en byggnad byggs till. för ändring av byggnad men med hänsyn till varsamhets-

Läs mer

Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC

Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap 1(9) Utbildningsplan för Djursjukskötare - kandidatprogram, 180 högskolepoäng Veterinary Nursing Bachelor s Programme, 180 HEC 1. Beslut Styrelsen

Läs mer

Energiförsörjning Storsjö Strand

Energiförsörjning Storsjö Strand Farzad Mohseni, Sweco Energuide Stockholm 2012-05-23 Energiförsörjning Storsjö Strand 1 Sustainergy Energieffektivisering Energiplaner, klimatstrategier m.m. åt kommuner/län/regioner Energitillförsel ur

Läs mer

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm

Bra takhöjd. Effektivt. Flexibel. Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm Bra takhöjd Effektivt Flexibel Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 4, 800 kvm LOKALEN Effektiv lokal med en takhöjd på hela 3,35 meter Kontorsyta 800 kvm Antal arbetsplatser 45 62 Yteffektivt, ljust

Läs mer

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Inblick i yrket, praktiska hälsoundersökningar, veterinärklinik Ditt första år på Djursjukvård Ditt första år ger dig grundläggande

Läs mer

Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna

Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna Vi bygger Framtidens Universitetssjukhus Nya Karolinska Solna Nya Karolinska Solna skräddarsys för patienten Nya Karolinska Solna (NKS) är ett helt unikt projekt. Den nya sjukhusbyggnaden sätter en ny

Läs mer

Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng

Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng 1(10) Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Utbildningsplan för Veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng Veterinary Medicine Programme, 330 credits 1. Beslut Styrelsen för SLU beslutade den

Läs mer

Bergvärme & Jordvärme. Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå

Bergvärme & Jordvärme. Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå Bergvärme & Jordvärme Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå Innehållsförteckning Sid 2-3 - Historia Sid 4-5 - utvinna energi - Bergvärme Sid 6-7 - utvinna energi - Jordvärme Sid 8-9 - värmepumpsprincipen

Läs mer

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se Tiunda Park www.rosendaluppsala.se : 55 55 20 MITT I STADEN Ditt nya hem i Tiunda Park Mitt i Uppsalas historiska studentkvarter, ca fem minuter från Universitetshuset, Ekonomikum, Carolina Rediviva och

Läs mer

DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD

DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD Människan behöver dagsljus. Glasade fasader ger ljusa, öppna miljöer men ställer också höga krav på hur energi ska hanteras med tanke på miljö, komfort och hållbarhet. Tillgång

Läs mer

Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt. Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim

Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt. Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim Kort om Lokalförvaltningen Förvaltar offentliga lokaler för Göteborgs Stad: - förskolor, skolor, äldreboende, gruppbostäder,

Läs mer

40 LÄGENHETER I ÖREBRO

40 LÄGENHETER I ÖREBRO KVARTERET Vetelängden Hållbart boende med skogen som trädgård 40 LÄGENHETER I ÖREBRO Hållbart boende med skogen som trädgård. Har du alltid drömt om att kunna odla grönsaker eller plocka blåbär direkt

Läs mer

SOLNA/SOLNA BUSINESS PARK

SOLNA/SOLNA BUSINESS PARK 2015-09-29 SOLNA/SOLNA BUSINESS PARK Solnavägen 31-51, Solna/Solna Business Park 6 000 kvm En unik plats i händelsernas centrum - Råsunda! Yta: 6 000 kvm Typ av lokal: Kontor Fastighetsbeteckning: Lagern

Läs mer

Bygg och bo energismart i Linköping

Bygg och bo energismart i Linköping Bygg och bo energismart i Linköping Snart kommer du att flytta in i ett nybyggt hus i Linköping. Gratulerar! Att få planera och bygga sitt drömhus hör till höjdpunkterna i livet. Det är samtidigt ett stort

Läs mer

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden?

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden? Enkel Energikartläggning Start av inventeringen Inled processen med att lista vilka byggnader som anläggningen innefattar. Gå sedan igenom varje byggnad med ett eget inventeringsprotokoll. Anläggningens

Läs mer

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN

JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN JÄRNVÄGSGATAN 80 24 NYPRODUCERADE HYRESLÄGENHETER FASAD MOT JÄRNVÄGSGATAN INTERIÖR Lägenheterna är modernt designade med öppen planlösning, stora ljusinsläpp och generösa balkonger och uteplatser. Färgskalan

Läs mer

Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong

Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong Mindre industribyggnader bygg din verksamhet på betong Abetong mer än betongelement Önskar du en mindre industribyggnad som är unik och anpassad efter dina önskemål men ändå till priset av en standardbyggnad?

Läs mer

Fjärrvärme och Fjärrkyla

Fjärrvärme och Fjärrkyla Fjärrvärme och Fjärrkyla hej jag heter Linus Nilsson och jag går första året på el och energiprogrammet på Kaplanskolan. I den har boken kommer jag förklara hur fjärrvärme och fjärrkyla fungerar. Innehålsförteckning:

Läs mer

Kraftvärmeverket För en bättre miljö

Kraftvärmeverket För en bättre miljö Kraftvärmeverket För en bättre miljö EFFEKTIV OCH MILJÖVÄNLIG ENERGIPRODUKTION Eskilstuna använder stora mängder el för att fungera. Under många år har vi i avsaknad av egen produktion köpt vår elenergi

Läs mer

Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré

Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré Ljust Effektivt Bra skyltläge Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, våning 6, 1 694-2 592 kvm LOKALEN Ljus och effektiv med bra skyltläge Kontorsyta 1 694-2 592 kvm Antal arbetsplatser 120-260 Kista Entré är,

Läs mer

Västra Hamnen. Yteffektivt. Modernt. Malmö. Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10

Västra Hamnen. Yteffektivt. Modernt. Malmö. Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10 Västra Hamnen Yteffektivt Modernt Malmö Propellergatan 1 / Västra Varvsgatan 10 LOKaLEn BÄSTA LÄGET I VÄSTRA HAMNEN! Kontorsyta 800-3 450 kvm Antal arbetsplatser Ca 70-350 Mitt i blickfånget har vi kvarteret

Läs mer

7 NYA HUS. Välkommen in i våra nya hemtrevliga hus. Sedan 1947

7 NYA HUS. Välkommen in i våra nya hemtrevliga hus. Sedan 1947 7 NYA HUS Välkommen in i våra nya hemtrevliga hus Sedan 1947 Läs om våra 7 nya hus VARMT VÄLKOMMEN TILL VISNING AV VÅRA HEMTREVLIGA HUS SOM BYGGS AV TRÄ FRÅN VÅRA EGNA OCH NÄRLIGGANDE SKOGAR. BLÄDDRA GÄRNA

Läs mer

Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge

Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Juni 2016 Karolinska Huddinge på väg mot framtidens vård Stockholm är en region i snabb utveckling. Antalet invånare ökar i stadig takt och andelen äldre blir

Läs mer

A1 Fasad mot 1:100 A3 Fasad mot 1:100. Sovrum 30. Sovrum 930 55 JÖRN. 8,2 m2. Rev. Revidering avser Sign. Datum STORGATAN 10

A1 Fasad mot 1:100 A3 Fasad mot 1:100. Sovrum 30. Sovrum 930 55 JÖRN. 8,2 m2. Rev. Revidering avser Sign. Datum STORGATAN 10 www.jorntra.se Huv Plan ura 10 A asad mot A4 asad mot A1 asad mot A3 asad mot A1 asad mot A3 asad mot 1 64 545 4 164 97 A asad mot A1 A asad mot asad A1 A4 asad mot mot A3 A4 mot asad mot asad A3 mot asad

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

ntracithus Arkitektur och design med attityd

ntracithus Arkitektur och design med attityd ntracithus Arkitektur och design med attityd Antracithus med tornet i fokus Alla Antracithus börjar med ett torn. Tornet förenar och karaktäriserar våra hus och skapar en fantastisk rymd och atmosfär.

Läs mer

Lönsam energieffektivisering 2015

Lönsam energieffektivisering 2015 Lönsam energieffektivisering 2015 Galären tolkar hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt, arkitektoniskt, tekniskt och socialt. Men vi måste göra det långsiktigt hållbart.

Läs mer

Kan glas. producera el? I exklusivt samarbete med:

Kan glas. producera el? I exklusivt samarbete med: Kan glas producera el? I exklusivt samarbete med: 02 Broschyren visar bilder på fastigheter som inte innehåller SolTech Energys produkter men som illustrerar och inspirerar kring vad som kan byggas. 03

Läs mer

Industriellspillvärme

Industriellspillvärme Affärerien effektivareenergiframtid: Industriellspillvärme Matteo Morandin, PhD (VoM) Institutionen för Energi och Miljö Workshop inom samarbetet med Göteborg Energi CHALMERS, Göteborg - 6 nov 2012 6 nov

Läs mer

Kan glas. producera el? I exklusivt samarbete med:

Kan glas. producera el? I exklusivt samarbete med: Kan glas producera el? I exklusivt samarbete med: 02 03 I exklusivt samarbete med: Javisst! Glas kan producera el! SolTech ST är semitransparenta solpaneler i glas som gör det möjligt att generera solel

Läs mer

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm

Showroom och kontor för dig som. vill sticka ut! Kista Entré. Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm vill sticka ut! Showroom och kontor för dig som Kista Entré Knarrarnäsgatan 7, plan 3, 443 kvm LOKALEN Showroom och kontor för dig som vill sticka ut Kontorsyta 443 kvm Antal arbetsplatser 10-40 Adress

Läs mer

Oceanen - Kraftvärmeverk

Oceanen - Kraftvärmeverk Oceanen - Kraftvärmeverk HEM Halmstads Energi och Miljö AB HEM, Halmstads Energi och Miljö AB, är ett kommunalt bolag, helägt av Halmstads kommun. Vi bildades den 1 november 2006 genom en sammanslagning

Läs mer

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos hund och katt

-UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i sjukdomar hos hund och katt 1(6) UTB. PLAN HUND OCH KATT -UTBILDNINGSPLAN- specialistutbildning i Jordbruksverket 551 82 Jönköping 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se jordbruksverket@jordbruksverket.se 2013-09-20 2(6) Denna utbildningsplan

Läs mer

LINCOPIA HUS & BYGG AB

LINCOPIA HUS & BYGG AB arkitektritade energisnåla stenhus LINCOPIA HUS & BYGG AB Vi bygger gedigna, miljövänliga lågenergi samt passivhus i sten. INNEHÅLL 02 Om Lincopia 04 Varför stenhus? 06 Villa Solaris 08 Villa Atrium 10

Läs mer

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta Brf Stadsträdgården Skönt modernt boende för ett aktivt liv Bofakta Innehåll Situationsplan... 3 Våningsplan Vindsvåning och våning 2 5... 4 Våning 1 och källarplan... 5 Planritningar 2 rum och kök...

Läs mer

Nedanstående hus är förslag. Ni väljer själva vilket hus ni vill bygga. Tomt nr 13. Villa Kivik med matplatsvinkel 1,5-planshus, 157,3 m 2

Nedanstående hus är förslag. Ni väljer själva vilket hus ni vill bygga. Tomt nr 13. Villa Kivik med matplatsvinkel 1,5-planshus, 157,3 m 2 linnéa park VEBERÖD bo naturnära I veberöd Vid foten av Lund, på Romeleåsens sluttningar i Veberöd, ligger detta nya natursköna område med en unik boendemiljö omsluten av blandskog och enorma rekreationsområden.

Läs mer

DITT NYA HEM I linnéa park

DITT NYA HEM I linnéa park linnéa park VEBERÖD bo naturnära I veberöd Vid foten av Lund, på Romeleåsens sluttningar i Veberöd, ligger detta nya natursköna område med en unik boendemiljö omsluten av blandskog och enorma rekreationsområden.

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

Öppen planlösning. Industrihus Egen lastport. Nacka Strand. Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm

Öppen planlösning. Industrihus Egen lastport. Nacka Strand. Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm Öppen planlösning Industrihus Egen lastport Nacka Strand Automobilgatan 12-14, markplan, 345 kvm LOKALEN Kontor och showroom i äldre industrihus Kontorsyta 345 kvm Antal arbetsplatser 20 arbetsplatser

Läs mer

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1

Välkommen du gamla nya sköna värld. Drömmar om ett hem - Sid 1 I gränslandet mellan det vilda och det tämjda ligger vår plats. I gränslandet mellan naturens frihet och hemmets trygghet. Som om de alltid hade legat där mellan träden. Små tidlösa plattformar för livet.

Läs mer

Munspelet i Lund. Ny energismart skola med REDAir FLEX och REDAir LINK

Munspelet i Lund. Ny energismart skola med REDAir FLEX och REDAir LINK Munspelet i Lund Ny energismart skola med REDAir FLEX och REDAir LINK Munspelet är en skola i Lund för barn upp till årskurs tre. När den drabbades av fukt- och mögel skador beslöt kommunen att bygga en

Läs mer

Ditt nästa kontor? Propellergatan 1

Ditt nästa kontor? Propellergatan 1 Ditt nästa kontor? Propellergatan 1 801 kvm, Västra Hamnen Propellergatan 1 Västra Hamnen Ledig yta: 801 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 50 65 Miljömärkning: LEED Guld (2014) Tillträde: Enligt överenskommelse

Läs mer

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Anmäl ditt Hyllie Allé intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Välkommen till Hyllie I Hyllie skapas en ny levande stadsdel med färgstark arkitektur, spännande torg och all slags service. Samtidigt finns

Läs mer

LEED certifiering av fastigheter

LEED certifiering av fastigheter LEED certifiering av fastigheter Projekt Gårda LEED Platinum Precertified Henrik Ahnström, Skanska Fastigheter Göteborg 1 2 Länder med kommersiell projektutveckling Gårda Kontorscenter, Göteborg Byggherre:

Läs mer

40 30 150 VHC. STALLVENTILATION HUS 1 och 2 VVS

40 30 150 VHC. STALLVENTILATION HUS 1 och 2 VVS 40 30 150 VHC STALLVENTILATION HUS 1 och 2 VVS sutredning Sollentuna Företag: Helenius ingenjörsbyrå AB Adress: Box 453 Postnr och ort: 192 05 SOLLENTUNA Tel: 08625 22 00 Fax: 08625 22 90 Upprättad av:

Läs mer

När materialen får tala

När materialen får tala kök när materialen får tala När materialen får tala HUSET Bostadsrätt om 225 kvm på Östermalm. KÖKET Klassiskt med moderna inslag, ritat av Martin Zetherström och Svante Bengtsson på 2BK Arkitekter. Mycket

Läs mer

JACKON THERMOMUR. Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012. jackon.se

JACKON THERMOMUR. Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012. jackon.se JACKON THERMOMUR Foto: www.riisbygg.no TG 2156 Ì THERMOMUR 200 Ì THERMOMUR 250 Ì THERMOMUR 350 Ì THERMOMUR 350 SUPER 03-2015 ersätter 12-2012 jackon.se Lätta lösningar för ett bättre klimat! Vad gör byggsystemet

Läs mer

Fredrik Karlsson, Sweco. Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag?

Fredrik Karlsson, Sweco. Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag? Fredrik Karlsson, Sweco Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag? 1 Krav på flexibilitet Ny utrustning Flytta väggar Varm och kallt Varierad verksamhet

Läs mer

Komplett stomme till flerbostadshus

Komplett stomme till flerbostadshus Fördelarna med vår stomme Komplett stomme till flerbostadshus...för arkitekten Det är utsidan som räknas. Åtminstone om man vill ha en vacker fasad. Om du bygger med LK Putsvägg får du en helt fogfri fasad.

Läs mer

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Arne Elmroth Professor em. Byggnadsfysik, LTH Lunds Universitet Några Begrepp Lufttäthet- Förhindrar luft att tränga igenom byggnadsskalet Vindtäthet- Förhindrar

Läs mer

Välkommen. till Centralsjukhuset i Karlstad och information om de pågående byggprojekten

Välkommen. till Centralsjukhuset i Karlstad och information om de pågående byggprojekten Välkommen till Centralsjukhuset i Karlstad och information om de pågående byggprojekten En satsning för hela Värmlands bästa SKANSKA Sjukhuset i Karlstad - hundra år av förändringar SKANSKA Länslasarettet

Läs mer

A-hallen. mer än en vanlig standardhall

A-hallen. mer än en vanlig standardhall A-hallen mer än en vanlig standardhall Lars-Erik Malmborg, Pugerups gods Vi ville ha en byggnad för planlagring av spannmål som var underhållsfri och som dessutom smälte väl in i gårdsmiljön. Därför byggde

Läs mer

E.ON Värme. Hållbar stadsutveckling i. Västra Hamnen

E.ON Värme. Hållbar stadsutveckling i. Västra Hamnen E.ON Värme Hållbar stadsutveckling i Västra Hamnen 2 I maj 2001 invigdes den europeiska bomässan Bo01 i Malmö. Redan från början var utgångspunkten att bomässan skulle lägga grunden för en attraktiv och

Läs mer

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng

Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng 1(5) Utbildningsnämnden Utbildningsplan för veterinärprogrammet, 330 högskolepoäng Syllabus for the Veterinary Medicine programme, 330 credits BESLUT Programkod: VY00X Utbildningsplanen fastställd: 2016-10-12

Läs mer

Ett kvarter att trivas i.

Ett kvarter att trivas i. Ett kvarter att trivas i. I Solna strand, precis i gränslandet mellan Solna och Sundbyberg, växer det nya kvarteret Origo fram. Ett kvarter som både är grönt och urbant, med över 50 000 kvadratmeter kontor,

Läs mer

Villan. Ett energismart alternativ. Sandwichkonstuktion med SPU-isolering

Villan. Ett energismart alternativ. Sandwichkonstuktion med SPU-isolering Villan Ett energismart alternativ Sandwichkonstuktion med SPU-isolering Målgrupp Vår målgrupp med huset är den moderna människan som uppskattar sin fritid och vill ha ett energieffektivt hus som är framtids

Läs mer

FYRKANTIGT NYTÄNKANDE

FYRKANTIGT NYTÄNKANDE FYRKANTIGT NYTÄNKANDE Hamburgs första femvåningshus i massivt trä är byggt med nyutvecklad teknik helt utan kemikalier samt med en nypa skrock och en stor dos envishet. TEXT Carl Undéhn FOTO IBA Hamburg

Läs mer

40 30 150 VH/UDS- Projektet. FASADMATERIAL HUS 04 och 06

40 30 150 VH/UDS- Projektet. FASADMATERIAL HUS 04 och 06 40 30 150 VH/UDS- Projektet FASADMATERIAL HUS 04 och 06 Systemvalsutredning 14 Stockholm 2009-11-04 Företag: Nyréns Arkitektkontor AB Adress: Box 4709 Postnr och ort: 116 92 Stockholm Tel: 08-6984300 Fax:

Läs mer

Ditt nästa kontor? Jörgen Kocksgatan 9

Ditt nästa kontor? Jörgen Kocksgatan 9 Ditt nästa kontor? Jörgen Kocksgatan 9 387 1230 kvm, Inre Hamnen Jörgen Kocksgatan 9 Inre Hamnen Ledig yta: 387 1230 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 20 70 Tillträde: Enligt överenskommelse Konferens

Läs mer

HE VIEW. Följ med och njut av utsikten från Jakobsgatan 6.

HE VIEW. Följ med och njut av utsikten från Jakobsgatan 6. HE VIEW Följ med och njut av utsikten från Jakobsgatan 6. HE VIEW Följ med och njut av utsikten från Jakobsgatan 6. THE VIEW Jakobsgatan 6 Unika lokaler när läget är centralt Ditt kontor säger en hel del

Läs mer

Skryt upp dig. Hos oss kan du skryta med rent samvete. K v Pä r l l ö K e n

Skryt upp dig. Hos oss kan du skryta med rent samvete. K v Pä r l l ö K e n K v Pä r l l ö K e n Skryt upp dig. Kvarteret Pärllöken, mellan Ladugårdsängen och Sörbyängen, är ett modernt och centralt boende med många klimatsmarta lösningar. Ny teknik sänker energiförbrukningen

Läs mer

3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID

3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID 3/ INNEHÅLL 4/ INTRODUKTION 5/ BAKRUND 6/ SITUATIONSPLAN 9/ ÖVERSVÄMMNING 10/ ATT BO I OMRÅDET 3 / 12/ KVARTER 14/ ENHETER 18/ DIAGRAM ÖVER TID 21/ SLUTSATSER Ön Sanden är en fantastisk och attraktiv plats

Läs mer

KV 3 OCH 10 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB

KV 3 OCH 10 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB KV 3 OCH 10 128 129 HÖGSKOLA Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB Kvarter 3 och 10 Institutioner Kvarter 3 och 10 ligger vid områdets västra entré, från Karolinska och

Läs mer

Studentbostäder med passivhusprestanda och tung stomme

Studentbostäder med passivhusprestanda och tung stomme Studentbostäder med passivhusprestanda och tung stomme larki lund 25 % adjungerad professor 25 % privatpraktiserande landskapsarkitekt 50 % fastighetschef i studentbostadsföretag Bengt Persson Stiftelsen

Läs mer

DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD

DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD DYNAMISKA GLAS FÖR SOLSKYDD Människan behöver dagsljus. Glasade fasader ger ljusa, öppna miljöer men ställer också höga krav på hur energi ska hanteras med tanke på miljö, komfort och hållbarhet. Tillgång

Läs mer

Allt du behöver veta om värme. Värme kan produceras på flera olika sätt. Vi visar dig hur.

Allt du behöver veta om värme. Värme kan produceras på flera olika sätt. Vi visar dig hur. Allt du behöver veta om värme Värme kan produceras på flera olika sätt. Vi visar dig hur. 2 Varmvatten i kranen och en behaglig temperatur inomhus. Vi tar det ofta för givet utan att tänka på var värmen

Läs mer

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Djursjukvård. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Djursjukvård Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Åk 1 innehåller bl.a djurskötsel och djurhantering Pågående hälsoundersökning med ett övervakande öga av vår djursjukvårdslärare

Läs mer

Stor livskvalitet på liten yta

Stor livskvalitet på liten yta Stor livskvalitet på liten yta Behovet av nya bostäder är idag större än vad de flesta kommuner kan tillgodose. Det gäller inte minst efterfrågan på mindre bostäder en följd av att befolkningen blir äldre

Läs mer

Heda. Byggelement. Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris

Heda. Byggelement. Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris Heda Byggelement Hög kvalitet och flexibilitet till rätt pris Kostnadseffek tiva lösningar med prefabricerade byggelement I takt med att byggtiderna blir allt kortare och kraven på rationella lösningar

Läs mer

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö

Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen. Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Flexibel tillslutning av byggarbetsplatsen Innovativ systemlösning med fokus på ekonomi och miljö Därför ska du välja Altiflex I Lambertssons sortiment finns nu Altiflex interimstillslutning, ett innovativt

Läs mer

SWEGON HOME SOLUTIONS

SWEGON HOME SOLUTIONS INTELLIGENT INOMHUSKLIMAT FÖR MÄNNISKOR OCH HEM SOM GARANTERAR FRISK OCH HÄLSOSAM LUFT Luft har en väldigt stor betydelse för hur vi mår. Den kan påverka vår sömn, vår koncentrationsförmåga och vår hälsa.

Läs mer

Bevara din mjölkkvalitet

Bevara din mjölkkvalitet Bevara din mjölkkvalitet Mjölkkylning för DeLaval VMS Din lösning varje dag Mjölkkylning för DeLaval VMS Mjölkkylning för DeLaval VMS Automatisk mjölkning ställer nya krav på kylningen av mjölken. DeLaval

Läs mer

Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Del 2 av 5 Gestaltningsprogram för den yttre miljön. Planförslag S Dp 2008 21530 54 Norra Djurgården i Stockholm juni 2011, Stockholms stadsbyggnadskontor Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm Konferensanläggning i huset Öppen planlösning Gemensam reception Nacka Strand Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm LOKALEN Effektiv kontorslokal i ett plan Kontorsyta 830 kvm Antal arbetsplatser 49 Välkommen

Läs mer

Ditt nästa kontor? Jörgen Kocksgatan 9

Ditt nästa kontor? Jörgen Kocksgatan 9 Ditt nästa kontor? Jörgen Kocksgatan 9 843 kvm, Inre Hamnen Jörgen Kocksgatan 9 Inre Hamnen Ledig yta: 843 m 2 Typ: Kontor Antal arbetsplatser: 25 45 Tillträde: Enligt överenskommelse Konferens Garage

Läs mer

Adress Parkvägen 2B. Kommunikationer

Adress Parkvägen 2B. Kommunikationer Parkvägen 2B En unik plats i händelsernas centrum - Råsunda! Typ Storlek 15000 kvm Adress Parkvägen 2B Område Solna/Solna Business Park Omgivning Solna är idag Sveriges mest företagstäta stad. Och i de

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Väl planerat kunnigt utfört Byggherren ska se till att byggbestämmelserna följs. Det lättaste sättet är att anlita kompetenta planerare, arbetsledare

Väl planerat kunnigt utfört Byggherren ska se till att byggbestämmelserna följs. Det lättaste sättet är att anlita kompetenta planerare, arbetsledare I Finland styrs byggnadernas energiprestanda av flera delar i byggbestämmelsesamlingen som baserar sig på markanvändnings- och bygglagen. Bestämmelserna förpliktar och vägleder byggherren att fatta energieffektiva

Läs mer