Vägen till regional konkurrenskraft Exemplet Östergötland En rapport från TransportGruppen 2013 Nima Sanandaji

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägen till regional konkurrenskraft Exemplet Östergötland En rapport från TransportGruppen 2013 Nima Sanandaji"

Transkript

1 Vägen till regional konkurrenskraft Exemplet Östergötland En rapport från TransportGruppen 2013 Nima Sanandaji transportgruppen.se

2

3 Sammanfattning Välfungerande transportinfrastruktur spelar en avgörande roll för att regioner ska kunna hävda sig i den ökande globala konkurrensen. Forskning och erfarenhet pekar på att såväl tillverkningsindustrin som tjänstenäringen kan dra nytta av smidiga kommunikationer. Frågan är högst aktuell i Östergötland, som har ett diversifierat näringsliv och goda skäl att stimulera till fortsatt näringslivsutveckling. Det är viktigt att främja nyföretagande och tillväxt bland existerande verksamheter i Östergötland. Delvis kan detta leda till att fler arbetstillfällen skapas. Dessutom kan det motverka den rådande situationen där vissa mindre kommuner i länet är starkt beroende av ett fåtal stora arbetsgivare. Förutsättningarna för den framtida utvecklingen är goda. Östergötland hamnar på delad tredjeplats när de olika länen i Sverige rankas baserat på företagens förväntningar om tillväxt under de kommande tre åren. Hela 45 procent av de små och medelstora företagen i länet uttrycker samtidigt ett intresse att växa genom att öka både omsättningen och anställa fler. Detta är högre än rikssnittet på 40 procent. Transportinfrastrukturen utgör en betydande del av det lokala företagsklimatet. Å ena sidan kan smidigare och billigare transporter av varor främja det lokala näringslivets konkurrenskraft i den växande globala marknaden. Å andra sidan kan snabba och tillförlitliga personliga transporter öka möjligheterna till pendling, så att regioner bättre fungerar som enhetliga arbetsmarknader. Ju snabbare personliga transporter kan ske, desto tätare blir interaktionen bland Östergötlands medborgare. Denna form av förtätning banar väg för högre nivå av specialisering bland tjänstemarknader, vilket möjliggör för mer högkvalificerade

4 tjänstenäringar att växa fram. Regeringen själva noterar att förbättringar behövs i infrastrukturen i och till Östergötland för att gynna länets utvecklingskraft. Välutbyggd infrastruktur för transporter är ingen garant för tillväxt, men däremot en nödvändig förutsättning för att underliggande tillväxtpotential ska kunna realiseras. För att optimismen kring utveckling i Östergötland ska kunna realiseras fullt ut är det viktigt att främja lokal konkurrenskraft. Ett sätt att nå denna målsättning är att stärka länets transportinfrastruktur. Det finns goda skäl att med framförhållning investera i den infrastruktur som behövs inte bara idag utan också under de kommande åren.

5 Inledning Betydelsen av lokal konkurrenskraft ökar i en tid präglad av urbanisering och globalisering. De större städernas attraktionskraft medför att framförallt mindre orter står inför utmaningen att locka till sig och behålla invånare, investeringar och företag. Samtidigt konkurrerar de större städerna intensivt med varandra, ofta över landsgränserna, om alltifrån talanger och kapital till lokaliseringen av huvudkontor. 1 Denna rapport fokuserar på betydelsen av välfungerande transportinfrastruktur för utvecklingen i Östergötlands län. Östergötland, där runt halva befolkningen bor i Linköping, Norrköping och Motala, är representativt för de delar av Sverige där utvecklingen sker i och omkring medelstora städer. Som belyses i denna rapport har Östergötland annorlunda näringslivsstruktur, och andra komparativa för- och nackdelar, jämfört med de tre storstadslänen kring vilka närmast all befolkningsutveckling i Sverige fram tills 2040 förväntas ske. 2 En sak som är gemensamt för olika delar av Sverige är betydelsen av goda kommunikationer. Det har historiskt funnits en stark koppling mellan framväxten av städer och utvecklingen av transportinfrastruktur. Städer har grundats längsmed handelsrutter. Vägar och hamnar har samtidigt byggts för att länka samman städerna via säkra och snabba kommunikationer. I den moderna världen spelar möjligheterna till fysisk kommunikation minst en lika viktig roll som tidigare i historien. 1 Transportgruppen (2012). 2 Befolkningsutvecklingen diskuteras i Nilsson (2011).

6 För att olika orter eller regioner ska vara attraktiva platser att bo på, jobba i och besöka är det avgörande med infrastruktur som möjliggör smidiga flöden av människor och varor.

7 Det ekonomiska läget i Östergötland Östergötland har en relativt stabil arbetsmarknad. Som visas i figur 2 har arbetslösheten i länet, efter att ha legat något över snittet för Sverige sedan början av 2009, konvergerat mot snittet för hela landet. Samtidigt finns i framförallt de mindre kommunerna i länet ett tydligt behov av nyskapande i näringslivet. I en rapport som Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv tillsammans lanserade i slutet av 2011 studeras hur sårbara olika kommuner är för att enskilda arbetsgivare ska läggas ned. Finspång i Östergötland tillhör de 33 kommuner i Sverige som betecknas som genuint sårbara. 3 Anledningen är att Siemens Industrial Turbomachinery är helt avgörande för kommunens ekonomi. Mer än var fjärde anställd i Finspång arbetar nämligen för detta enskilda företag. Företaget står också för mer än hälften av hela lönesumman i kommunens privata näringsliv. Boxholm är en annan sårbar kommun i Östergötlands län. Där står fyra arbetsgivare för merparten av lönesumman i det privata näringslivet. 4 Att Boxholm är en ovanligt sårbar kommun förklaras av den ovanligt låga befolkningen, på ca invånare. Också Finspång är relativt litet befolkningsmässigt, med ca invånare. Överlag kan man dock säga att länet är beroende av framväxten av nya arbetstillfällen och ett mer diversifierat näringsliv. Förbättrade transportkommunikationer kan spela en betydande roll för denna tillväxt. 3 Svenskt Näringsliv och Tillväxtverket (2011). 4 Ibid.

8 Figur 2. Arbetslöshet i Östergötland och i resten av landet Källa: AKU. Arbetslöshet åringar.

9 Infrastrukturens vikt för näringslivet i Östergötland Östergötland hamnar på delad tredjeplats med Norrbotten i jämförelse med resten av Sverige när det kommer till tilltron bland de små och medelstora företagen att de kommer att växa genom att anställa fler inom de kommande tre åren. Viljan att expandera genom att öka både omsättningen och anställa fler omfattar 45 procent av företagen i Östergötland, en nivå över snittet i Sverige på 40 procent. Den största tillväxtviljan finns hos hotell- och restaurangverksamheter i Östergötland samt inom handeln. I de branscherna vill ca sju av tio växa genom att anställa fler. 5 Andelen företagare som lyfter fram bristande tillgång till infrastruktur som ett direkt tillväxthinder är 6,2 procent bland de medelstora och 4,6 procent bland de små företagen i Östergötland. 6 Det är marginellt lägre än i hela Sverige, där 6,6 procent av de medelstora och 4,5 procent av de mindre företagen har samma perspektiv. 7 I Östergötlands län kan smidigare och billigare transporter av varor främja näringslivets konkurrenskraft i den växande globala marknaden. 8 Dessutom kan bättre flygkommunikationer förbättra besöksnäringens konkurrenskraft. 9 5 Tillväxtverket (2011c). 6 Ibid. Medelstora företag definieras som de vilka har anställda, medan små företag definieras som de vilka har 0-49 anställda. 7 Tillväxtverket (2011a). Medelstora företag definieras som de vilka har anställda. Småföretagare delas upp i tre grupper, med 0, 1-9 respektive anställda. För att få jämförbara siffror till lokala data för Norrbotten har ett ovägt genomsnitt för de tre senare grupperna beräknats till 4,5 procent. 8 Jensen (2007).

10 Regeringen själva noterar att förbättringar behövs i infrastrukturen i och till Östergötland för att gynna näringslivets utveckling. Bland annat pekar regeringen på problem med Bristande transportkvalitet för långväga resor mellan Stockholm/Östergötland och södra Sverige/Köpenhamn samt Brister i nord-sydliga transporter Örebro/Hallsberg Östergötland. Till följd av ökade godstransporter på såväl järnväg som väg kommer ytterligare kapacitetsbrister på järnväg uppstå. 10 Anledningen till behovet av väl fungerande kommunikationer i Östergötland är att länet kan stärka sina komparativa fördelar genom förbättrade kommunikationer. Det berör möjligheten att skapa en bättre integrerad arbetsmarknad genom stärkta kommunikationer för personliga resor. 9 SOU 2007: Regeringen (2012).

11 Kommunikationer och arbetsmarknadens funktionssätt i Östergötland När orter kopplas samman via transportkommunikationer skapas nya arbetsmöjligheter, eftersom individer kan söka sig till större arbetsmarknader. I regioner som Östergötland, där möjligheterna till jobbskapande framförallt är goda i de medelstora städerna, finns goda skäl att främja kommunikationer mellan större urbana centra och mindre orter. Som forskarna Eva Thulin och Bertil Vilhelmson har lyft fram kan minskade restider inom liksom mellan orter vara avgörande för att skapa fungerande arbetsmarknadsregioner. 11 Också internationell forskning stödjer perspektivet. 12 I takt med att orter kopplas samman kan också existerande verksamheter komma att bli mer lönsamma. Exempelvis kan vi tänka oss en managementkonsult i Söderköping som är specialiserade på en viss arbetsuppgift. Om förbindelserna till Norrköping förbättras, så att restiden minskar, kan konsulten börja marknadsföra sina tjänster till en större marknad och därmed öka intäkterna. Också små förbättringar i den totala restiden skulle öka sannolikheten för konsulten att expandera sin verksamhet geografiskt. Därmed kan konsulten stärka sin egen verksamhets bärkraft samt bidra till att öka lokala konkurrensen. Forskningen tyder på att det finns goda skäl att förbättra kommunikationerna även om de redan fungerar relativt väl. En viktig samhällstrend är nämligen att tid blir en viktig bristvara, 11 Thulin och Vilhelmson (2007). 12 Se exempelvis Reggiani m.fl. (2011).

12 inte minst så för personer med expertkunskaper. Därför kan det vara lönsamt att förbättra existerande kommunikationer, för att minska restiden. 13 Att genom förbättrade kommunikationer stärka arbetsmarknadens funktionssätt är samtidigt en ovanligt stor utmaning för Östergötland. Regionsamfundet Östsam noterar i en rapport som släpptes 2011 att Östergötland har framtida rekryteringsbehov att tillsätta jobb under de närmaste tio åren grundas på bland annat kommande pensioneringar och arbetskrafts- och kompetensbehov. Här utgör matchningen mellan arbetsgivares arbetskraftsbehov och det tillgängliga kompetensutbudet en utmaning att överbrygga i syfte att tillvarata regionens samlade kompetensresurser på bästa sätt. 14 Rapporten framför vidare: Pendlingsmöjligheterna har stor betydelse för en regions arbetsmarknad att fungera och attrahera. Ju större potentiell funktionell region (enkelt vardagsutbyte över Arbetskraftens rörlighet är en viktig faktor i fråga om hur benägna människor är att pendla alternativt flytta dit där arbete finns och som motsvarar deras kompetens och intressen. 15 En studie av utvecklingen i Europas städer visar att det finns en tydlig vilja bland allmänheten att jobba i större städer men bosätta sig i mindre förorter. Ju bättre tillgången till transportinfrastruktur är, ju oftare realiseras denna dröm Stenkula och Zenou (2010) 14 Sandow och Westin (2007). 15 Ibid. 16 Patacchini. och Zenou (2009).

13 Östsam noterar att möjligheten till att bo i mindre orter i Östergötland men arbeta i större kan spela en viktig roll för länets utveckling [m]ånga värdesätter helt enkelt en bra livskvalitet och boendemiljö i sin hemort än att tvingas flytta dit där jobben finns. Detta är något som attraherar högutbildad arbetskraft i större utsträckning än andra grupper när det handlar om att pendla till en annan ort i syfte att få högre lön och mer intressanta arbetsuppgifter. 17 Regeringen framför själva att förbättrade kommunikationer skulle kunna leda till tillväxtfrämjande regionförstoringar som gynnar Östergötland: [g]enom att hela Ostlänken byggs ut kortas restiderna från Stockholmsområdet och Linköping/Norrköping till Nyköping och Skavsta, samtidigt som Östergötland knyts tätare till den gemensamma funktionella arbetsmarknaden i östra Mellansverige. 18 Således är det möjligt att främja såväl bättre förutsättningar för tillverkningsindustrin som en nödvändig effektivisering av arbetsmarknaden i Östergötland, genom investeringar i transportinfrastrukturen som minskar restiden för olika transportslag. 17 Regionsamfundet Östsam (2011). 18 Regeringen (2012).

14 Transportinfrastruktur och utvecklingskraft Investeringar i transportinfrastruktur tenderar att sammanhöra med ekonomisk utveckling. 19 En anledning är att växande regioner attraherar infrastrukturinvesteringar. Men investeringar kan också i sig stimulera tillväxten. Ett antal vetenskapliga studier har, genom att studera så kallade naturliga experiment, visat att infrastrukturinvesteringar kan driva på jobbskapande samt ett växande näringsliv. 20 Som en nyligen publicerad forskningsgenomgång visar är det viktigt att se infrastruktursatsningar i rätt sammanhang. Goda kommunikationer kan stärka inneboende tillväxtförmåga, men är i sig inte en garant för tillväxt. 21 En forskningsgenomgång från Statens Väg- och transportforskningsinstitut når på liknande sätt slutsatsen att investeringar i infrastruktur kan ha betydelse för nationell och regional tillväxt. Effekterna är dock beroende på de specifika förutsättningarna". Genomgången noterar att infrastrukturen sänker kostnaderna i näringslivet, vilket kan ge produktivitetshöjande effekter. 22 Det vore fel att se infrastrukturinvesteringar som ett universalbotemedel för ekonomisk utveckling. En mer rättvisande bild är att betrakta den infrastruktur som möjliggör transporter av människor och varor som en viktig del av det lokala företagsklimatet, som i kombination med i övrigt tillväxtfrämjande politik driver på tillväxt och jobbskapande. 19 Se exempelvis Berechman, Ozmen och Ozbay (2006). 20 Se exempelvis Rauch (1995) samt Kemmerling och Stephan (2000). 21 Button och Reggiana (2011). 22 Isacsson och Hultkrantz (2004).

15 En offentlig utredning från Storbritannien har granskat transportinfrastrukturens betydelse för regional utveckling. Där dras slutsatsen att "Investeringar i infrastruktur har en direkt effekt i att reducera transportkostnaderna för företag, arbetare och konsumenter. Fallande transportpriser ökar också den effektiva storleken hos regionala och lokala marknader. Detta skapar nya tillväxtmöjligheter för framgångsrika företag och intensifierar konkurrens, vilket uppmuntrar till effektivitet och innovation. 23 Liknande perspektiv har framförts i flertal andra studier. 24 Att använda offentliga medel för att rusta upp transportinfrastrukturen har flera fördelar med andra sätt som pengarna kan spenderas på. Direkta offentliga subventioner medför exempelvis omfattande snedvridningar på marknaders funktionssätt. Transportinfrastrukturen kan å andra sidan gynna öppna upp för breda möjligheter för utveckling inom olika företag och branscher. Fördelarna av förbättrad transportinfrastruktur kvarstår även om företagen som tidigare drog nytta av dem minskar i omsättning eller rentav går i konkurs. Infrastrukturen kan därmed ses som en långsiktig och fysisk konkurrensfördel för enskilda orter. 25 I sammanhanget finns således goda skäl att lyfta fram förbättrad transportinfrastruktur som en viktig del av regional såväl som nationell tillväxtpolitik. Inte minst är så fallet kring en diskussion av utvecklingskraften i Östergötlands län, en del av Sverige som på olika sätt kan gynnas av förbättrade kommunikationer. 23 HM Treasury och Department of Trade and Industry (2001). 24 Se längre diskussion i Transportgruppen (2012). 25 Bartik (2009).

16 Samhällsinvesteringar kan lyfta Östergötland Den internationella organisationen OECD har utifrån ett djupgående arbete dragit slutsatsen att det finns ett antal grundläggande råd för att skapa den bästa förutsättningen för utveckling i olika orter. Dessa råd inkluderar att skapa levande städer med högkvalitativ infrastruktur och fokus på smidiga transportflöden, samt att uppmuntra framväxten av ett diversifierat näringsliv. 26 Perspektivet är relevant för inte bara större urbana centra, utan också för regioner som Östergötland där utvecklingen sker i eller omkring medelstora städer. Smidiga och billiga kommunikationer minskar inte de fysiska avstånden, men däremot påtagligt det hinder i vardagen som avstånd innebär för ekonomisk och social interaktion. Det finns omfattande stöd för att svenska politiker under längre tid negligerat nödvändiga investeringar i transportinfrastrukturen, vilket medfört att betydande behov av förbättring kvarstår. Den tidigare myndigheten Nutek har exempelvis jämfört underhålls- och nyinvesteringar i infrastruktur för 15 västeuropeiska länder under perioden Det visar sig att investeringarna i Sverige, med undantag för två av åren, konsekvent har legat under genomsnittet för de 15 länderna när det kommer till nyinvesteringar i infrastruktur som andel av BNP. 28 Stockholms Handelskammare har räknat vidare på statistiken. 26 OECD (2006). 27 Statistiken inkluderar investeringar i vägar, järnvägar, vattenanläggningar, avlopp samt telekommunikation. Källa: Nutek (2008). 28 Ibid.

17 Organisationen har dragit slutsatsen att om investeringarna hade varit i nivå med övriga Europa så skulle Sverige mellan 1980 och 2008 ha investerat ytterligare ca 200 miljarder kronor i infrastrukturen. 29 OECD har framfört att Sverige kan dra nytta av bättre transportinfrastruktur. Genom att bättre länka samman städer med varandra samt med mindre orter kan Sverige enligt organisationen maximera tillväxtpotentialen i olika regioner. 30 Dessa rekommendationer är högst relevanta för utvecklingen i Östergötland. Som diskuterats i denna rapport kan Östergötland genom bättre tillgång till transportinfrastruktur dra nytta av bättre möjligheter för växande besöksnäring, mer integrerade och därmed bättre fungerande arbetsmarknad samt större attraktionskraft för kvalificerad arbetskraft. Fördelarna med investeringar i transportinfrastrukturen måste självklart alltid vägas mot dess kostnader. Som visats i denna rapport har samtidigt regeringen själva, liksom olika myndigheter, noterat behovet av investeringar i Östergötlands infrastruktur. Givet att dessa behov existerar finns goda skäl att genomföra nödvändiga samhällsinvesteringar. Östergötlands län är representativt för delar av Sverige som i likhet med Östergötland präglas av en blandning av små och medelstora orter. Självklart är slutsatserna om behoven av förbättrade transportmöjligheter därför applicerbara på fler län än just de två exempel som berörts i denna rapport. 29 Stockholms Handelskammare (2008). 30 OECD (2010).

18 En studie från Kanada noterar att den historiska lokaliseringen av relativt ickemobila infrastrukturinvesteringar i flygplatser, universitet [ ] kan medföra omfattande fördelar medan städer som saknar dessa tillgångar möter en hård press att reproducera dem. 31 I sammanhanget är det viktigt att tänka på framförhållning när det kommer till investeringar i förbättrade kommunikationer. Eftersom det tar tid att bygga upp transportinfrastrukturen måste vi planera inte bara för dagens, utan också för framtidens behov. Som berörts i denna rapport har företagarna i Östergötland en större tilltro på att kunna växa genom att anställa fler under kommande år jämfört med de flesta andra län i Sverige, inklusive Stockholms län. För att optimismen kring utveckling i dessa delar av Sverige ska kunna realiseras fullt ut är det viktigt att på bästa sätt främja lokal konkurrenskraft. Förbättrad infrastruktur är ett, bland många, sätt att åstadkomma ett lyft i det lokala företagsklimatet. 31 Reese (2010).

19 Referenser AKU. Arbetskraftsundersökningen. Regional data arbetslöshet för åringar. Jensen, A. (2007). "Logistikkostnader, konkurrenskraft och infrastruktur". Dokumentet finns upplagt på Västra Götalands regionens hemsida Bartik, T.J. (2009). "The Revitalization of Older Industrial Cities: A Review Essay of Retooling for Growth." Growth and Change 40: Berechman, J. D. Ozmen och K. Ozbay (2006). "Empirical analysis of transportation investment and economic development at state, country and municipality levels", Transportation, 33: Button, K. och A. Reggiana (red.) (2011). "Transportation and Economic Development Challenges", Edward Elgar Publishing Limited. HM Treasury och Department of Trade and Industry (2001). "Productivity in the UK: 3 The Regional Dimension". Isacsson, G. och L. Hultkrantz (2004). "Infrastruktur och tillväxt - En litteraturöversikt", Väg- och transportforskningsinstitutet. Kemmerling, A. och A. Stephan (2000). "Political economy of infrastructure investment allocation: evidence from a panel of large Germancities", WZB discussion paper.

20 Nutek (2008). Nuteks årsbok OECD (2006). "OECD Territorial Reviews: Competetive Cities in the Global Economy". OECD (2010). "OECD Territorial Reviews: Sweden". Patacchini, E. och Y. Zenou (2009). "Urban sprawl in Europe", Brookings-Wharton Papers on Urban Affairs, 10: Rauch, J.E. (1995). "Bureaucracy, Infrastructure, and Economic Growth: Evidence from U.S. Cities during the Progressive Era", American Economic Review, 85: Reggiani, A., P. Bucci, G. Russo, A. Haas och P. Nijkamp (2011). "Regional labour markets and job accessibility in City Network systems in Germany", Journal of Transport Geography, 19: Reese, L.A. (2010). " The state of Canadian cities: theoretical and applied themes: an introduction", GeoJournal. 75: Regeringen (2012). Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem, Prop. 2012/13:25. Regionsamfundet Östsam (2011). "Trettiofemtusen jobb, vilket vill du ha?".

21 Nilsson, Å. (2011). "Befolkningsprognos för Sverige ", Demografikonsulten. Sandow, E. och K. Westin (2007). "Regionförstoring i glesa områden - Kollektivtrafikens möjligheter och betydelse", Transportforskningsenheten, Umeå Universitet. SOU 2007:32. "Tillväxt genom turistnäringen", Näringsdepartementet. Stenkula, M. och Y. Zenou (2010). "Städer och tillväxt - Vad säger forskningen?", Tillväxtanalys. Stockholms Handelskammare (2008). Ett vägval för Sverige. Svenskt Näringsliv och Tillväxtverket (2011). "Genuint sårbara kommuner - Företagandet, arbetsmarknaden och beroendet av enskilda större företag". Thulin, E. och B. Vilhelmson (2007). "Rörlighetens tid", Kulturgeografiska institutionen, Göteborgs universitet. Tillväxtverket (2011a). Företagens villkor och verklighet Tillväxtverket (2011b). Företagens villkor och verklighet Östergötlands län Trafikverket (2011). "Råvaror och kommunikationer i Barents", TRV 2011/ Transportgruppen (2012). Vägen till konkurrenskraftiga städer.

22

23

Vägen till regional konkurrenskraft Exemplet Norrbotten En rapport från TransportGruppen 2013 Av Nima Sanandaji

Vägen till regional konkurrenskraft Exemplet Norrbotten En rapport från TransportGruppen 2013 Av Nima Sanandaji Vägen till regional konkurrenskraft Exemplet Norrbotten En rapport från TransportGruppen 2013 Av Nima Sanandaji transportgruppen.se Sammanfattning Erfarenheten och forskningen visar att goda transportkommunikationer

Läs mer

Vägen till konkurrenskraftiga städer

Vägen till konkurrenskraftiga städer Vägen till konkurrenskraftiga städer om transportinfrastrukturens roll Rapport från TransportGruppen 2012 Nima Sanandaji transportgruppen.se INNEHÅLL FÖRORD 2 URBANISERINGEN OCH FRAMTIDENS INFRASTRUKTUR

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner

Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner Ann-Katrin Berglund, WSP Analys & Strategi Vid nordisk konferens i Göteborg 15-16 mars 2012 WSP och Ann-Katrin WSP är ett globalt analys- och teknikföretag

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

SVERIGES NYA GEOGRAFI Så funkar tillväxten i våra lokala arbetsmarknadsregioner

SVERIGES NYA GEOGRAFI Så funkar tillväxten i våra lokala arbetsmarknadsregioner SVERIGES NYA GEOGRAFI 2016 Så funkar tillväxten i våra lokala arbetsmarknadsregioner Emma Andersson Samhällsplanerare Allt större och färre lokala arbetsmarknadsregioner Sverige är indelat i 73 lokala

Läs mer

Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog

Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog Norrköping och kommunsamarbete Ulf Arumskog Fakta om Norrköpings kommun 130 000 invånare, 57 000 förvärvsarbetande Fakta om Norrköpings kommun 6000 studenter vid Campus Norrköping Vård, omsorg och handel

Läs mer

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag

Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Regler som tillväxthinder i små och medelstora företag Företagens villkor och verklighet Fakta & statistik 2012 Fler exemplar av broschyren kan beställas på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Remissversion Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål

Läs mer

Näringsliv och arbetsmarknad

Näringsliv och arbetsmarknad Turism 35 Genom Höga Kusten skapa en hög attraktionskraft som ger en långsiktig, konkurrenskraftig besöksnäring som bidrar till ökad tillväxt och social hållbarhet. (Härnösand Översiktsplan) 36 Turistnäringen

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten. Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt

Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten. Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Läs mer

Aktuellt i omvärlden 20 sep 29 sep

Aktuellt i omvärlden 20 sep 29 sep Aktuellt i omvärlden 20 sep 29 sep 160930 Aktuellt med bäring på vår verksamhet 20 september BP 2017 20 september Svenskt näringsliv presenterar ranking av lokalt företagsklimat: Storstäderna backar 20

Läs mer

Regionala tillväxtförutsättningar i Bohuslän i globaliseringens förtecken

Regionala tillväxtförutsättningar i Bohuslän i globaliseringens förtecken Regionala tillväxtförutsättningar i Bohuslän i globaliseringens förtecken Daniel Gustafsson 08-681 94 95 daniel.gustafsson@nutek.se 1. Yttre förutsättningar 2. Vad är vi bra på? 3. Tillgänglighet 4. Attraktivitet

Läs mer

Nima Sanandaji

Nima Sanandaji Innovationsskatten Nima Sanandaji 2011-11-26 Att främja innovationer En central politisk ambition Regeringen verkar för vision om ett Sverige år 2020 där innovation ger framgångsrika företag, fler jobb

Läs mer

Landsbygdsföretagandet, struktur och utvecklingstendenser i olika geografier

Landsbygdsföretagandet, struktur och utvecklingstendenser i olika geografier Landsbygdsföretagandet, struktur och utvecklingstendenser i olika geografier Johan Klaesson johan.klaesson@jibs.hj.se Jönköping International Business School Regional dynamik Integration av tidigare separata

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Primär målgrupp: lokala och regionala beslutsfattare inom privat och offentlig sektor Vad gör vi? Omvärldsbevakning

Läs mer

8 AV 10 BEHÖVER ANSTÄLLA

8 AV 10 BEHÖVER ANSTÄLLA 8 AV 10 BEHÖVER ANSTÄLLA men 3 av 4 hittar inte kompetens RAPPORT OM KOMPETENSBEHOV I EAST SWEDEN Företagen hittar inte rätt kompetens. Skälet till det är framförallt bristande erfarenhet hos kandidaterna

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE

BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE BILAGA 4 SAMMANSTÄLLNING VIKTIGASTE PRIORITERADE FUNKTIONER EFTER MÅLOMRÅDE Deltagarna fick gruppvis ta fram de funktioner de ansåg viktiga inom regionen på ett 00, 040 och 050 års perspektiv. Efter varje

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Business Region Göteborg är Göteborgs Stads näringslivskontor och arbetar med näringslivsutvecklingen i Göteborgsregionen. Stadshus AB Business Region Göteborg BRG 12,25% Lindholmen

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Normkritisk läsning av Statliga utredningar, uppdrag och regionala strategier och SKL:s yttrande

Normkritisk läsning av Statliga utredningar, uppdrag och regionala strategier och SKL:s yttrande Normkritisk läsning av Statliga utredningar, uppdrag och regionala strategier och SKL:s yttrande Linda Ahlford, Anders Gunnarsson, Ellinor Ivarsson, Maria Jacobsson och Magnus Liljeström Dokument som studerats

Läs mer

FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE?

FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE? FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE? Ökad inflyttning, ökat samarbete med andra kommuner och sammanslagning av kommuner är företagens främsta

Läs mer

FULL FART FRAMÅT! FLYGETS BETYDELSE FÖR JOBB, INNOVATIONER OCH LOKAL UTVECKLINGSKRAFT

FULL FART FRAMÅT! FLYGETS BETYDELSE FÖR JOBB, INNOVATIONER OCH LOKAL UTVECKLINGSKRAFT FÖRENINGEN Svenskt Flyg FULL FART FRAMÅT! Full fart framåt! Flygets betydelse för jobb, innovationer och lokal utvecklingskraft Nima Sanandaji Föreningen Svenskt Flyg är en intresseorganisation som kommunicerar

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06 Helena Lund Sweco Eurofutures 2013-02-06 1 Vårt uppdrag Analys av kommunens näringsliv, arbetsmarknad och kompetensförsörjning med prognos till 2030. Statistisk analys i kombination med kvalitativa intervjuer.

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

ÖSTERGÖTLANDS LÄN Pernilla Sandell, Inger Schroeder, Ulrika Stålknapp och Håkan Lindell

ÖSTERGÖTLANDS LÄN Pernilla Sandell, Inger Schroeder, Ulrika Stålknapp och Håkan Lindell ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2018-12-12 Pernilla Sandell, Inger Schroeder, Ulrika Stålknapp och Håkan Lindell Sammanfattning Positiva arbetsgivare i Östergötland o Marginell inbromsning i ekonomin under nästa år

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER

FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER FÖRENINGEN Svenskt Flyg Nr 1 2012 Svenskt Flyg FLYGET MÖJLIGGÖR FÖR NYA MÖTEN OCH KONGRESSER Föreningen Svenskt Flyg är en intresseorganisation som kommunicerar idéer, åsikter och kunskap om det kommersiella

Läs mer

Regional tillväxt 2015

Regional tillväxt 2015 Regional tillväxt 2015 Wolfgang Pichler 13 maj 2016 Tjänstemannaforum Utgångspunkter Utgångspunkter Funktionella analysregioner (FA-regioner) Indelning i regiongrupper (stad och land) Ett långsiktigt tidsperspektiv

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Uppföljning av 2012 års Territorial Review

Uppföljning av 2012 års Territorial Review Uppföljning av 2012 års Territorial Review 2010-2012 Territorial Review Småland Blekinge 2016-2018 Territorial Review Småland Blekinge Monitoring Progress and special focus on migrant integration 12 rekommendationer:

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Därför behöver vi Götalandsbanan

Därför behöver vi Götalandsbanan Därför behöver vi Götalandsbanan Mindre tid till resan. Mer tid till annat. De nya höghastighetsjärnvägarna kretsar mycket kring tid: 320 km/h, 45 minuter dit, en timme hit, Stockholm Göteborg inom loppet

Läs mer

Kvinnor och män i Östergötland. Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande.

Kvinnor och män i Östergötland. Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande. Kvinnor och män i Östergötland Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande. Vikten av fakta och statistik En könssegregerad arbetsmarknad vad får det för konsekvenser för den

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik

KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT. Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik KOLLEKTIVTRAFIK OCH TILLVÄXT Helena Leufstadius, Svensk Kollektivtrafik Tillväxt Regionförstoring Samhällsnytta Kollektivtrafikens roll Funktionella regioner Värmland "Tillväxt är bra, tillväxt ska vi

Läs mer

Östergötlands län. Rapport från Företagarna 2010

Östergötlands län. Rapport från Företagarna 2010 Östergötlands län Rapport från Företagarna 2010 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning i korthet... 3 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd...4 Så gjordes undersökningen... 5 Nationell utveckling... 5 Länsutveckling...

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Rapport 2014:9 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Tillväxt och utveckling i Fyrbodal ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Östergötlands län Rapport från Företagarna 2011

Östergötlands län Rapport från Företagarna 2011 Östergötlands län Rapport från Företagarna 2011 Innehåll Inledning... 4 Sammanfattning i korthet... 4 Så är Årets Företagarkommun uppbyggd... 5 Så gjordes undersökningen... 6 Nationell utveckling... 6

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 YTTRANDE 1/5 Datum: 2016-09-22 Dnr: TSN 2016-67 Tillväxt- och Regionplaneförvaltningen Stockholms läns landsting TRN 2016-0047 Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 Region

Läs mer

VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN

VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN VÄRMLANDSSTRATEGIN VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN REMISSVAR OMVÄRLDEN PÅVERKAR INGEN OCH ALLA ÄGER VÄRMLAND EN PARAPLYSTRATEGI FÖR VÄRMLAND 4 8 33 VÄRMLAND ETT SKÖNARE LIV VÄRMLANDS STYRKOR Välkomnande och

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Tillväxt och utvecklingspotential i Mittstråket Sundsvall Östersund Trondheim

Tillväxt och utvecklingspotential i Mittstråket Sundsvall Östersund Trondheim Tillväxt och utvecklingspotential i Mittstråket Sundsvall Östersund Trondheim Mittstråket inledning 2 Uppdraget har varit att visa på effekter av utbyggd transportinfrastruktur och stärkt funktionell region

Läs mer

Sverige i topp i ungdomars inkomstutveckling efter krisåren 1

Sverige i topp i ungdomars inkomstutveckling efter krisåren 1 Sverige i topp i ungdomars inkomstutveckling efter krisåren 1 Frågan om ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden har en central roll i årets valrörelse. Diskussionen begränsar sig ofta till möjligheten

Läs mer

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Stockholmsregionens styrkor och utmaningar Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Det går bra för Stockholms län Ur ett tillväxtperspektiv står sig Stockholm i varje jämförelse 24 000 nystartade företag 2011

Läs mer

En internationell dimension i vardagspolitiken

En internationell dimension i vardagspolitiken Utgångspunkt En internationell dimension i vardagspolitiken Från strategier till praktisk handling Ett lokalt/regionalt uppdrag som löses genom insatser på flera olika nivåer och sammanhang Norrbottenskonferensen,

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Hvordan skape regionale gevinster fra investeringer i høyhastighets jernbaner mellom de største nordiske byene?

Hvordan skape regionale gevinster fra investeringer i høyhastighets jernbaner mellom de største nordiske byene? Hvordan skape regionale gevinster fra investeringer i høyhastighets jernbaner mellom de største nordiske byene? Leif Lendrup Transnorden Sweden 1 av 23 projekt i TENTacle Strategi för Tillväxt i Karlstadsregionen

Läs mer

Ungas attityder till företagande

Ungas attityder till företagande Ungas attityder till företagande Entreprenörskapsbarometern Fakta & statistik 2013 Fler exemplar av broschyren kan beställas eller laddas hem som PDF-fil på www.tillvaxtverket.se/publikationer Beställningar

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

Parlamentariska landsbygdskommittén

Parlamentariska landsbygdskommittén Parlamentariska landsbygdskommittén N 2015:04 Vi är landsbygdskommittén Ulf Berg, Moderaterna Emma Carlsson Löfdahl, Folkpartiet Åsa Coenraads, Moderaterna Anders Forsberg, Sverigedemokraterna Monica Haider,

Läs mer

ÅRE KROKOM ÖSTERSUND. Jämtlandsstråket - en del av det Mittnordiska stråket

ÅRE KROKOM ÖSTERSUND. Jämtlandsstråket - en del av det Mittnordiska stråket Jämtlandsstråket - en del av det Mittnordiska stråket Jämtlandsstråket Varför då? Arbetsmarknader fungerar bättre i befolkningsmässigt större områden. Det blir lättare för företag och organisationer att

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Kärnkraftens betydelse för arbetsmarknaderna i Oskarshamn och Varberg

Kärnkraftens betydelse för arbetsmarknaderna i Oskarshamn och Varberg 2017-08-10 Kärnkraftens betydelse för arbetsmarknaderna i Oskarshamn och Varberg Slutsatser Kärnkraftsindustrin är en viktig arbetsgivare och står för ca 6 7 % av sysselsättningen i Oskarshamns och Varbergs

Läs mer

Fakta om företagandet i Stockholm 2017

Fakta om företagandet i Stockholm 2017 Fakta om företagandet i Stockholm 2017 Fakta om företagandet i Stockholm Ekonomi Näringsliv Arbetskraft och befolkning Infrastruktur Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region I rapporten

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län juli 2016: 17 860 (8,4%) 9 907 män (8,9%) 7 953 kvinnor (7,9%)

Läs mer

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader

Fokus på ekonomiskt nyskapande och vidgade arbetsmarknader Innehåll: sid: Visionen om det goda livet är vår ledstjärna 5 Globala företag i världens region 7 Näringslivets utvecklingskraft en nyckel till framtiden 9 Kompetens- och kunskapsutveckling viktiga frågor

Läs mer

Kan du lista ut vilket parti som skrivit vad kring företagande? MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG

Kan du lista ut vilket parti som skrivit vad kring företagande? MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG Sammanfattning MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG 500 400 Antal svarande 300 200 100 0 0-10% 11-20% 21-30% 31-40% 41-50% 51-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% Score STATISTIK Lägsta poäng Median Högsta poäng 0%

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Plan/Program Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnummer Sida UTKAST D-LFV 2007-1(5) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Henrik Littorin, 011-19 23 63 2007-04-23 00.

Dokumenttyp Dokumentnummer Sida UTKAST D-LFV 2007-1(5) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Henrik Littorin, 011-19 23 63 2007-04-23 00. UTKAST D-LFV 27-1(5) Utkast till Luftfartsstyrelsens bidrag till regeringens Uppdrag att utarbeta inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 219 FLYGETS UTVECKLING

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84)

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Datum Diarienummer Registraturen 2014-05-16 1.3.1-2014-00659 Näringsdepartementet Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Tillväxtverket arbetar för att stärka

Läs mer

Kommunalt forum

Kommunalt forum Kommunalt forum Några bakgrundsbilder som kan vara bra att ha med inför framtiden I vårt län är vi ekonomiskt helt beroende av industriföretagen Sverige World Economic Forum Global Competitiveness Index

Läs mer

Mångfald i näringslivet. Företagens villkor och verklighet 2014

Mångfald i näringslivet. Företagens villkor och verklighet 2014 Mångfald i näringslivet Företagens villkor och verklighet 2014 Mångfald i näringslivet Företagens villkor och verklighet 2014 Tillväxtverket Produktion: Ordförrådet Stockholm, februari 2015 ISBN 978-91-87903-15-1

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

Global konkurrenskraft, välfärd och regional kraftsamling. Ett underlag till SKL och Indelningskommittén

Global konkurrenskraft, välfärd och regional kraftsamling. Ett underlag till SKL och Indelningskommittén Global konkurrenskraft, välfärd och regional kraftsamling Ett underlag till SKL och Indelningskommittén A. Samband näringsliv - välfärd Den goda cirkeln Globalisering och att klara den globala konkurrensen

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Tillväxtkommuner visar vägen. Gunnar Johnson

Tillväxtkommuner visar vägen. Gunnar Johnson Tillväxtkommuner visar vägen Gunnar Johnson Kommunens roll för tillväxt allt viktigare Globalisering, digitalisering, urbanisering Tjänste- och servicenäringarna växer Mer specialiserad arbetsmarknad Mer

Läs mer

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Enheten för transportinfrastruktur och finansiering 103 33 Stockholm peter.kalliopuro@regeringskansliet.se 2016-03-30 Anna Wilson Föreningen Svenskt Flyg Intresse AB 0709263177 Anna.wilson@svensktflyg.se

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Så har strukturfonderna förändrat Bergslagen. I spåren av strukturförändande projekt Göran Hallin, Örebro, 7 april 2017

Så har strukturfonderna förändrat Bergslagen. I spåren av strukturförändande projekt Göran Hallin, Örebro, 7 april 2017 Så har strukturfonderna förändrat Bergslagen I spåren av strukturförändande projekt Göran Hallin, Örebro, 7 april 2017 ESI-fonderna i Bergslagen Exempel på bestående resultat Spår av strukturell förändring

Läs mer

Framgångsfaktorer för lokal utveckling. Jan Torége, tfn: , e-post:

Framgångsfaktorer för lokal utveckling. Jan Torége, tfn: , e-post: Framgångsfaktorer för lokal utveckling Jan Torége, tfn: 08-452 78 89, e-post: jan.torege@skl.se It s not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the most responsive to

Läs mer

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun 2 [8] Näringslivsstrategi för Botkyrka Näringslivet i Botkyrka domineras av ett par tusen småföretag och

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

FÖRSTÄRKT JOBBSKAPANDE I KALMAR LÄN

FÖRSTÄRKT JOBBSKAPANDE I KALMAR LÄN FÖRSTÄRKT JOBBSKAPANDE I KALMAR LÄN Kalmar den 9 juni 2016 Lars Niklasson, Linköpings universitet och OECD Tre OECD-rapporter Nationell rapport om jobbskapande Jobbskapande i Kalmar län Nationell rapport

Läs mer

Jämtlandsstråket Varför då?

Jämtlandsstråket Varför då? Jämtlandsstråket Varför då? Arbetsmarknader fungerar bättre i befolkningsmässigt större områden. Det blir lättare för företag och organisationer att hitta rätt kompetens. Därmed lättare för företag att

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Globalisering - hur Örebro blir både stor och stark! Dan Hjalmarsson ekon. dr

Globalisering - hur Örebro blir både stor och stark! Dan Hjalmarsson ekon. dr Globalisering - hur Örebro blir både stor och stark! Dan Hjalmarsson ekon. dr Infrastruktur för att blir STOR och kompetensförsörjning för att bli STARK i den globala konkurrensen Industrijobben minskar

Läs mer

Företagsamhetsmätning Östergötlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning Östergötlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning Östergötlands län Johan Kreicbergs Våren 2010 Företagsamhetsmätning Östergötlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

OECD Territorial review

OECD Territorial review OECD Territorial review Studien ger svar på regionens förutsättningar samt tillväxtoch utvecklingsmöjligheter i ett globalt perspektiv. Jämförelsen görs med 2000 andra regioner. Viktigt underlag i lokal

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer