PROTOKOLL Landstingsfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2009-02-10"

Transkript

1 PROTOKOLL Landstingsfullmäktige Justerat tisdagen den 10 februari beträffande 10 och vissa val under 15, i övrigt tisdagen den 24 februari 2009 Inger Linge Conny Andersson John Glas 1 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro och frånvaro på grund av anmälda förhinder antecknades enligt uppropslistan, bilaga 1. Fullmäktige godkände de anmälda förhindren. 2 Kungörelse och annonsering Kungörelsen om fullmäktiges sammanträde anslogs den 29 januari 2009 på landstingets anslagstavla och skickades samma dag till fullmäktiges ledamöter och ersättare samt till länsstyrelsen. Föredragningslistan infördes den 2 och 3 februari 2009 i de tidningar där enligt fullmäktiges beslut annonsering ska ske. Tillägg till föredragningslista anslogs den 6 februari 2009 på landstingets anslagstavla och skickades samma dag till fullmäktiges ledamöter och ersättare. Det antecknades att sammanträdet kungjorts i laga ordning. 3 Justering Att tillsammans med ordföranden justera sammanträdets protokoll utsågs förste och andre vice ordföranden. Protokollet skall justeras senast tisdagen den 24 februari Anmälan av länsstyrelsens beslut att för tiden t.o.m. den 31 oktober 2010 till ny ersättare i valkrets 2 efter Hans Åberg (FP) utse Paulina Draganja (FP) LS Efter förslag från ordföranden lades anmälan till handlingarna.

2 Överlämnande av slutförd utredning om huruvida köp och låsning av utsläppsrätter, i syfte att klimatneutralisera tjänsteresor, är förenligt med kommunallagen LS Anf. 1 I ärendet yttrade sig Lena-Maj Anding. Efter förslag från ordföranden lades anmälan sedan till handlingarna. UTTALANDE MP-ledamöterna lät till protokollet anteckna särskilt uttalande likalydande med partiets uttalande i landstingsstyrelsen. 6 Arbetsordning för landstingsfullmäktige (förslag 1) LS Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att införa tillägg till 17 och 18 i arbetsordningen för fullmäktige. 7 Ökade resurser till hälso- och sjukvårdsnämnden (förslag 2) LS Anf I ärendet yttrade sig landstingsråden Catharina Elmsäter-Svärd, Ingela Nylund Watz, Birgitta Rydberg, Gustav Andersson och Birgitta Sevefjord, Lena-Maj Anding, Åke Askensten, Thomas Magnusson samt Pia Lidwall. Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att ge ett ökat landstingsbidrag till hälso- och sjukvårdsnämnden med kronor att inarbeta det ökade landstingsbidraget om kronor i hälso- och sjukvårdsnämndens slutliga budget för 2009 att finansiering sker inom ramen för Koncernfinansiering. 8 Borgensåtagande för AB Storstockholms Lokaltrafik avseende Tågia AB (förslag 3) LS Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att teckna erforderlig borgen för Tågia AB inom en ram på kronor när Tågia AB ingår avtal om utökad kreditram.

3 Ändrade förutsättningar för ingångna leasingtransaktioner (förslag 4) LS Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att godkänna AB Storstockholms Lokaltrafiks genomförandebeslut avseende ändrade förutsättningar för ingångna leasingtransaktioner att för AB Storstockholms Lokaltrafiks och/eller koncernbolags räkning teckna erforderlig proprieborgen (en eller flera borgensförbindelser) när AB Storstockholms Lokaltrafik och/eller koncernbolag ingår avtal som innebär kompletterande av säkerhet på grund av nya ratingkrav gällande de avtal om finansiering som framgår av AB Storstockholms Lokaltrafiks underställda beslut, se bilaga. 10 Bolagisering av Södertälje sjukhus samt överföring av primärvårds- och psykiatrisk verksamhet till styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde (förslag 5) LS Anf I ärendet yttrade sig landstingsråden Maria Wallhager, Ingela Nylund Watz och Raymond Wigg, Håkan Jörnehed, Tage Gripenstam, landstingsrådet Stig Nyman, Olov Lindquist, Johan Sjölander, Kerstin Pettersson, Åke Askensten, Inger Ros samt landstingsrådet Birgitta Sevefjord. YRKANDEN 1) bifall till landstingsstyrelsens förslag 2) bifall till S-, V-, och MP-ledamöternas förslag innebärande avslag till landstingsstyrelsens förslag Ordföranden ställde propositioner om bifall till yrkandena ovan och fann att fullmäktige bifallit landstingsstyrelsens förslag. I ordningsfråga yttrade sig landstingsrådet Stig Nyman. Anf. 88 Begärd omröstning genomfördes enligt följande godkända voteringsproposition. Den som bifaller landstingsstyrelsens förslag röstar ja. Den det ej vill röstar nej. Vinner nej har fullmäktige beslutat enligt S-, V- och MP-ledamöternas förslag. Efter omröstningen konstaterade ordföranden att sammanräkningstablån visade 85 jaröster, 59 nej-röster och att 5 ledamöter varit frånvarande. Dag Larsson meddelade att han avsett att rösta nej. Hur ledamöterna röstade framgår av bilaga 2. BESLUT Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att de akutsomatiska verksamheterna, öron, näsa- och halsmottagningen, barnmedicinska enheten, anestesi- och röntgenverksamheten, geriatriska verksamheten samt den avancerade sjukvården i hemmet och den slutna palliativa vården ska utföras av Södertälje Sjukhus AB fr.o.m. den 1 april 2009

4 att det nya bolaget, som blir ett av Landstingshuset i Stockholm AB helägt dotterbolag, ska heta Södertälje Sjukhus AB att fastställa bolagsordning för Södertälje Sjukhus AB med de smärre justeringar som registreringsmyndigheten kan komma att påkalla att fastställa specifika ägardirektiv för Södertälje Sjukhus AB att fastställa resultatkravet för Södertälje Sjukhus AB för år 2009 till 0 (noll) kronor att fastställa överlåtelseavtal mellan Stockholms läns landsting och Södertälje Sjukhus AB avseende överförande av tillgångar och skulder att bevilja Landstingshuset i Stockholm AB ett långfristigt lån om kronor för tillskjutande av erforderligt eget kapital till Södertälje sjukhus AB att uppdra åt stämmoombud att på Landstingshuset i Stockholm AB:s bolagsstämma besluta om ett aktieägartillskott till Södertälje Sjukhus AB motsvarande bolagets behov av eget kapital att uppdra åt stämmoombud att på Södertälje Sjukhus AB:s bolagsstämma rösta för godkännande av bolagsordning enligt landstingsfullmäktiges beslut att uppdra åt stämmoombud att på Södertälje Sjukhus AB:s bolagsstämma rösta för revisorskollegiets förslag till val av auktoriserade revisorer i bolaget att uppdra åt Södertälje Sjukhus AB att ansvara för den restförvaltning som krävs avseende avvecklingen av Sjukvården Salem Nykvarn Södertälje att Styrelsen för Sjukvården Salem Nykvarn Södertälje upphör fr.o.m. den 1 april 2009, se ändring av reglemente att Styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde fr.o.m. den 1 april 2009 ska ansvara för primärvård- och psykiatrisk verksamhet i kommunerna Salem Nykvarn Södertälje, se ändring av reglemente att med stöd av 3 lagen (1994:1383) om överlämnande av allmänna handlingar till andra organ än myndigheter medges, att de allmänna handlingar som förvaras hos Sjukvården Salem Nykvarn Södertälje och som bolaget Södertälje Sjukhus AB behöver ha tillgång till för att kunna bedriva verksamheten får utlånas till bolaget och förvaras där under tre år fr.o.m. den 1 april 2009 att uppdra till Södertälje Sjukhus AB att efter utlåningstidens slut återlämna handlingarna till Landstingsarkivet, Stockholms läns landstings Arkiv och BiobanksCenter i enlighet med landstingsarkivets leveranskrav. RESERVATION Reservation mot fullmäktiges beslut anfördes av S-, V- och MP-ledamöterna. UTTALANDE KD-ledamöterna lät till protokollet anteckna följande särskilda uttalande. Kristdemokraterna deltar inte i beslutet till den del som handlar om att primärvården överförs till Stockholms läns sjukvårdsområde. Förslaget betraktar vi som ett steg tillbaka i det utvecklingsarbete som hittills varit och bör vara en uttalad ambition för vårt landsting.

5 Framtidens patienter och vårdbehov kommer att behöva allt starkare vårdkedjor för att kunna tillgodoses på ett tillfredsställande sätt. Ett effektivt sätt att tillgodose behovet av starkare vårdkedjor och vårdsamband är att organisera vården mellan det som traditionellt betecknas primärvård med sjukhusvård, såväl akut som planerad. I Tiohundraprojektet har Stockholms läns landsting i samverkan och samägande med Norrtälje kommun tagit ytterligare steg i syfte att stärka vårdkedjor och vårdsamband på ett samlat och ambitiöst sätt. Det är ett val av organisation och samverkan som behöver värnas och stödjas. Också för att kunna följa och utvärdera olika sätt att jämföra vårdresultat i olika vårdorganisationer vore det en fördel om den landstingsdrivna primärvården i Salem, Nykvarn och Södertälje införlivades i det nya bolaget. I övrigt stödjer vi förslaget till bolagisering av Södertälje sjukhus. Denna paragraf förklarades omedelbart justerad. 11 Specifika ägardirektiv för Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, AISAB (förslag 6) LS Anf. 89 I ärendet yttrade sig landstingsrådet Maria Wallhager. Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att fastställa specifika ägardirektiv för Ambulanssjukvården i Storstockholm AB att uppdra åt stämmoombudet att på bolagsstämma för Ambulanssjukvården i Storstockholm AB rösta för landstingsfullmäktiges beslut om specifika ägardirektiv. 12 Komplettering av de specifika ägardirektiven för akutsjukhusen (förslag 7) LS Anf I ärendet yttrade sig landstingsråden Maria Wallhager, Dag Larsson och Birgitta Sevefjord samt Vivianne Gunnarsson. Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att fastställa komplettering av de specifika ägardirektiven för akutsjukhusen att uppdra åt stämmoombuden att på bolagsstämma för respektive akutsjukhus rösta för landstingsfullmäktiges beslut om komplettering av de specifika ägardirektiven. UTTALANDE S-ledamöterna med instämmande av V- och MP-ledamöterna lät till protokollet anteckna följande särskilda uttalande. Den föreslagna kompletteringen av ägardirektiven är acceptabel och är en följd av den av landstingsfullmäktige fastställda nya avtalsmodellen. Det är bra och det enda rimliga att direktiven nu slår fast att anlitande av underleverantörer eller överlåtelse av verksamhet till annan alltid måste underställas politiska beslut.

6 Vår uppfattning är därutöver att anlitande av underleverantörer bör ske synnerligen restriktivt och för det avtalade vårduppdraget bör det i princip inte förekomma. I de mer sällsynta fall som underleverantörer anlitas är det viktigt att värna ett koncernperspektiv rörande det samlande resursutnyttjandet vid samtliga landstingsägda sjukhus, så att suboptimeringar inte uppstår. När ledig kapacitet finns på annat sjukhus, så bör denna utnyttjas och underleverantörer inte anlitas. Avknoppningsrätt respektive fri utmaningsrätt bör inte tillämpas i Stockholms läns landsting. 13 Motion 2005:4 av Maria Wallhager m fl (FP) om policy och regler beträffande den personliga integriteten (förslag 8) LS Anf I ärendet yttrade sig Carl-Anders Ifvarsson och Vivianne Gunnarsson. 1) bifall till landstingsstyrelsens förslag 2) bifall till MP-ledamotens reservation i landstingsstyrelsen Ordföranden ställde propositioner om bifall till yrkandena ovan och fann att fullmäktige bifallit landstingsstyrelsens förslag. BESLUT Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att anse motionen besvarad. RESERVATION Reservation mot fullmäktiges beslut anfördes av MP-ledamöterna. 14 Anmälan av motioner LS Nr 2009:1 av Lars Dahlberg m fl (S) om respekten för internationell rätt Nr 2009:2 av Ingela Nylund Watz m fl (S) om att bilda region i Stockholm-Mälardalen Nr 2009:3 av Ingela Nylund Watz m fl (S) om att ge landstinget det formella ansvaret för det regionala utvecklingsarbetet Nr 2009:4 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om avgränsat projekt med e-hälsa i Stockholms läns landsting Nr 2009:5 av Sverre Launy (V) om ny spårbunden tvärförbindelse Motionerna remitterades till landstingsstyrelsen för beredning.

7 Valärenden LS , , , 0820, 0832, , 0956, , 1045, 1054, 1056, 1086, , 1153, 1198, , 0070, Fullmäktige beslutade att medge befrielse för Eva Schenström (M) från uppdraget som ledamot i styrelsen för Almi Företagspartner i Stockholms län AB, för Niklas Gladh (MP) från uppdraget som ledamot i Färdtjänstnämnden, för Ralf Pettersson (-) från uppdraget som ledamot i styrelsen för stiftelsen Centrum för Molekylär Medicin samt för Sofia Segergren (C) från uppdraget som ersättare i fullmäktige, valkretsarna 1 och 3. Fullmäktige beslutade enligt valberedningens förslag Färdtjänstnämnden intill utgången av 2009 Ledamot MP Cecilia Engström (efter Niklas Gladh) Ersättare C Mathias Steffens Ordning för ersättares inträde för de av Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet valda ersättarna: För ledamöterna Grufman, Klingström och Boltenstål inträder ersättarna Anderberg, Almqvist, Godymirski, Samaletdin och Steffens; För ledamoten Starbrink inträder ersättarna Samaletdin, Steffens, Anderberg, Almqvist och Godymirski; För ledamoten Kroon inträder ersättarna Steffens, Anderberg, Almqvist, Godymirski och Samaletdin. Detta val förklarades omedelbart justerat. Landstingets konstnämnd intill utgången av 2009 Ledamot M Winston Håkansson Södertälje sjukhus AB för granskning av års verksamhet Lekmannarevisorer tillhörande revisorsgrupp II M M KD S S Linderoth Curt Sjölander Kjerstin Nord Hans Hammarsjö Göran Hernmarck Charlotte Detta val förklarades omedelbart justerat.

8 Mälardalsrådet intill utgången av 2010 Ledamot MP Raymond Wigg (efter Annika Hjelm) Ersättare MP Marie-Helena Dahlberg (efter Raymond Wigg) Almi Företagspartner i Stockholms län AB intill slutet av ordinarie bolagsstämma 2009 Ledamot M Lena Cronvall Morén (efter Eva Schenström) Detta val förklarades omedelbart justerat. Stiftelsen Centrum för Molekylär Medicin intill utgången av 2010 Ledamot - Hans Forssberg (efter Ralf Pettersson) Länsrätten intill utgången av 2010 Nämndemän M Victor Ingmo (efter Mikael Winroth) M Ingabritt Halldén (efter Magnus Boman) M Johan Svedberg (efter Gustav Johansson) KD Kerstin Malmberg (efter Lillemor Mattsson) S Leo Bogle (efter Ann-Sofie Nelstrand) V Abbas Shokrolahi (efter Kristofer Franzén) V Hülya Uzunel (efter Hediye Güzel) Svea Hovrätt intill utgången av 2010 Nämndemän S Henning Carlsson (efter Märta Thölin) Skattenämnden för skattekontor 1-4 intill utgången av 2010 Ledamöter M M M M M C Kurt Bauersfeld Andrei Ignat Lennart Pilarp Henry Samuelsson Lars Bengtsson Lars Alenfalk

9 Skattenämnden för skattekontor 5-8 intill utgången av 2010 Ledamöter M M M M M M M M M Louise Angleryd Göran Beckius Magnus Bock Peter Dannered Rolf E Ericsson Gunilla Friis Nils Furtenbach Bjarne Grankvist Alice Jansson-Lithborn M M M M M C C C Lennart Lindström Rolf Schnackenburg Ralph Svalstedt Britt Tryding Kjell Öhrström Åke Eriksson Johan Hedström Len Blomgren Skattenämnden för skattekontor 9-10 samt utlandsskattekontoret intill utgången av 2010 Ledamöter M M M M M M M M M Laila Agardsdotter Carpentier Stig Aspling Gun-Britt Borglund Claes Bäckdahl Gunnar Dubois Anders Edeholm Marie Hård Patrik Kempe Per-Eric Lundqvist M M M M M C C C Carl Pereswetoff-Morath Kristin Rosdahl Jan Rundqvist Peter M Sjöström Agneta Söderhjelm Lars Malmström Björn Strehlenert Per Åke Evén Skattenämnden för skattekontor Södertälje intill utgången av 2010 Ledamöter M M M M C Gabriel Ataseven Lars Miller Anna Rozenkrants Per Åhgren Torsten Björnberg Skattenämnden för storföretagsregionen intill utgången av 2010 Ledamöter C Amiri Shad Mahbob Fullmäktige beslutade enligt valberedningens förslag att bordlägga val av sex nämndemän i Länsrätten efter Max Blomqvist (M), Helene Gustavsson (M), Eva Carlsson-Paulsén (M), Ann-Christin Johansson Grennefors (V), Berivan Öngörur (V) och Toivo Jokkala (V) en nämndeman i Svea Hovrätt efter Bernt Lundqvist (MP) sexton ledamöter i skattenämnden för skattekontor 5-8, elva platser för (M), två platser för (KD), två platser för (C) och en plats för (V)

10 fjorton ledamöter i skattenämnden för skattekontor 9-10 samt utlandsskattekontoret, tolv platser för (M) och två platser för (C) tre ledamöter i skattenämnden för skattekontor Södertälje, två platser för (M) och en plats för (MP) en ledamot i skattenämnden för storföretagsregionen, (M) en ledamot och en ordförande i Stiftelsen Centrum för Oral Biologi, efter Ulf Lagerström (-) en ledamot i mälardalsrådets Näringslivs- och FoU-utskott efter Annika Hjelm (MP) Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens allmänna utskotts förslag Ambulanssjukvården i Storstockholm AB intill slutet av ordinarie bolagsstämma 2009 Ledamot - Annelie Hedman Södertälje sjukhus AB från tiden för bolagets bildande intill slutet av ordinarie bolagsstämma 2010 Ledamöter - Kai Hammerich - Eva Dannert - Lars Godner - Christina Rapp Lundahl - Christina Torstensson Ordförande - Kai Hammerich Detta val förklarades omedelbart justerat. Fullmäktige beslutade vidare enligt landstingsstyrelsens allmänna utskotts förslag att bordlägga val av en ledamot i styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset. 16 Frågestund LS Anf ) Ingela Nylund Watz (S) frågade: Anser landstingsrådet att mediauppgifterna om att patienter med invandrarbakgrund utsätts för diskriminering av vårdpersonal föranleder några mer generella initiativ i landstinget rörande bemötandefrågor och värdegrunden i hälso- och sjukvården? Frågan besvarades av Maria Wallhager (FP)

11 ) Birgitta Sevefjord (V) frågade: Är du beredd att ta initiativ till en gemensam uppvaktning till regeringen angående finansieringen av vård för papperslösa? Frågan besvarades av Catharina Elmsäter Swärd (M) 3) Lena-Maj Anding (MP) frågade: Finns det lokala samverkansavtal med kommunerna i länet inom den ordinarie missbruks- och beroendevården? Frågan besvarades av Birgitta Rydberg (FP) 4) Inger Ros (S) frågade: Kommer du att vidta åtgärder för att stoppa de planerade nedskärningarna inom cancervården? Frågan besvarades av Lars Joakim Lundqvist (M) 5) Jan Bergvall (V) frågade: Tänker du aktivt medverka till att bussförarnas arbetsvillkor förbättras så att en lösning mellan dem och arbetsgivarna kan nås? Frågan besvarades av Christer G Wennerholm (M) 6) Dag Larsson (S) frågade: Känner du dig nöjd med det bemötande som patienterna får vid S:t Eriks ögonsjukhus? Frågan besvarades av Filippa Reinfeldt (M) 7) Birgitta Sevefjord (V) frågade: Tycker du det är rimligt att föräldrar ska behöva betala patientavgift för att få intyg för vård av sjukt barn? Frågan besvarades av Filippa Reinfeldt (M) 8) Lars Dahlberg (S) frågade: Tycker du att det är acceptabelt att fler än 20 pendeltågsenheter står kvar i depå varje dag istället för att användas i trafiken? Frågan besvarades av Christer G Wennerholm (M) 9) Peter Andersson (S) frågade: Har landstingsrådet säkrat att barn- och ungdomspsykiatrin vid Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista tar emot nya patienter trots att verksamhetsövergångar planeras under våren? Frågan besvarades av Birgitta Rydberg (FP) Frågorna antecknades som besvarade. 17 Motion 2008:2 av Tomas Rudin (S) om offentlig upphandling (förslag 9) LS Anf I ärendet yttrade sig Tomas Rudin, landstingsråden Catharina Elmsäter-Svärd och Ingela Nylund Watz. YRKANDEN 1) bifall till landstingsstyrelsens förslag 2) bifall till S- och V-ledamöternas reservation i landstingsstyrelsen Ordföranden ställde propositioner om bifall till yrkandena ovan och fann att fullmäktige bifallit landstingsstyrelsens förslag. BESLUT Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att avslå motionen.

12 RESERVATION Reservation mot fullmäktiges beslut anfördes av S- och V-ledamöterna. 18 Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (V) om fler lönebidragsanställda i landstinget (förslag 10) LS Anf I ärendet yttrade sig Håkan Jörnehed, landstingsrådet Maria Wallhager, Juan Carlos Cebrian, Agnetha Boström, Anna Kettner samt landstingsråden Gustav Andersson och Stig Nyman. YRKANDE 1) bifall till landstingsstyrelsens korrigerade förslag innebärande bifall till motionens första att-sats samt att i övrigt anse motionen besvarad Ordföranden ställde propositioner om bifall till yrkandet ovan och fann att fullmäktige bifallit förslaget. BESLUT Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens korrigerade förslag att Stockholms läns landsting vidtar åtgärder för att öka antalet personer med lönebidrag att i övrigt anse motionen besvarad. 19 Motion 2008:9 av Tomas Rudin (S) om separerade rum för män och kvinnor i vården (förslag 11) LS YRKANDEN 1) bifall till landstingsstyrelsens förslag 2) bifall till S-, V- och MP-ledamöternas reservation i landstingsstyrelsen Ordföranden ställde propositioner om bifall till yrkandena ovan och fann att fullmäktige bifallit landstingsstyrelsens förslag. BESLUT Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att anse motionen besvarad. RESERVATION Reservation mot fullmäktiges beslut anfördes av S-, V- och MP-ledamöterna.

13 Motion 2008:11 av Åke Askensten (MP) om stopp för inköp av torsk (förslag 12) LS Anf I ärendet yttrade sig Åke Askensten, landstingsrådet Gustav Andersson, Yvonne Blombäck samt Sverre Launy. YRKANDEN 1) bifall till landstingsstyrelsens förslag 2) bifall till MP- och V-ledamöternas reservation i landstingsstyrelsen Ordföranden ställde propositioner om bifall till yrkandena ovan och fann att fullmäktige bifallit landstingsstyrelsens förslag. BESLUT Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att anse motionen besvarad. RESERVATION Reservation mot fullmäktiges beslut anfördes av MP- och V-ledamöterna. 21 Motion 2007:9 av Mikael Sundesten (S) om införande av screening för bukaortaaneurysm (förslag 13) LS Anf I ärendet yttrade sig Mikael Sundesten och landstingsrådet Lars Joakim Lundquist. YRKANDEN 1) bifall till landstingsstyrelsens förslag 2) bifall till S- och V-ledamöternas reservation i landstingsstyrelsen Ordföranden ställde propositioner om bifall till yrkandena ovan och fann att fullmäktige bifallit landstingsstyrelsens förslag. BESLUT Fullmäktige beslutade enligt landstingsstyrelsens förslag att anse motionen besvarad. RESERVATION Reservation mot fullmäktiges beslut anfördes av S- och V-ledamöterna.

14 Bordlagd interpellation 2008:45 av Dag Larsson (S) om resursfördelningen inom Vårdval Stockholm LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för sjukvårdsfrågor. Fullmäktige medgav den 7 oktober 2008 att interpellationen fick ställas. Interpellationen bordlades vid fullmäktiges sammanträde den 9 december Svar på interpellationen, se bilaga 3. Landstingsrådet Filippa Reinfeldt hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig landstingsråden Dag Larsson och Filippa Reinfeldt samt Lena-Maj Anding. 23 Bordlagd interpellation 2008:46 av Inger Ros (S) om barnsjukvården inom Stockholms läns landsting LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för sjukvårdsfrågor. Fullmäktige medgav den 7 oktober 2008 att interpellationen fick ställas. Interpellationen bordlades vid fullmäktiges sammanträde den 9 december Svar på interpellationen, se bilaga 4. Landstingsrådet Filippa Reinfeldt hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Inger Ros, landstingsrådet Filippa Reinfeldt, Agnetha Boström, Tove Sander, Gunilla Helmerson, Anna Kettner, landstingsrådet Dag Larsson, Boris von Uexküll samt Marie Ljungberg Schött. 24 Bordlagd interpellation 2008:51 av Håkan Jörnehed (V) om stängningen av Hemsjukvården Högalid LS Anf Interpellationen är ställd till ordföranden i äldreberedningen. Fullmäktige medgav den 26 november 2008 att interpellationen fick ställas. Interpellationen bordlades vid fullmäktiges sammanträde den 9 december Svar på interpellationen, se bilaga 5. Pia Lidwall hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Håkan Jörnehed, Pia Lidwall samt Juan Carlos Cebrian. 25 Bordlagd interpellation 2008:52 av Pia Ortiz-Venegas (V) om rätten till en egen läkare LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för sjukvårdsfrågor. Fullmäktige medgav den 26 november 2008 att interpellationen fick ställas. Interpellationen bordlades vid fullmäktiges sammanträde den 9 december Svar på interpellationen, se bilaga 6.

15 Landstingsrådet Filippa Reinfeldt hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Pia Ortiz-Venegas, landstingsrådet Filippa Reinfeldt, Sverre Launy, Olov Lindquist, Kerstin Pettersson, landstingsrådet Raymond Wigg samt Åsa Karlsson. 26 Bordlagd interpellation 2008:42 av Åke Askensten (MP) om problem för rörelsehindrade i busstrafiken LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för trafikfrågor. Fullmäktige medgav den 7 oktober 2008 att interpellationen fick ställas. Interpellationen bordlades vid fullmäktiges sammanträde den 9 december Svar på interpellationen, se bilaga 7. Landstingsrådet Christer G Wennerholm hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Åke Askensten, landstingsrådet Christer G Wennerholm, Jan Bergvall samt Yvonne Blombäck. 27 Bordlagd interpellation 2008:44 av Åke Askensten (MP) om finansiering av spårvagnar m.m. LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för trafikfrågor. Fullmäktige medgav den 7 oktober 2008 att interpellationen fick ställas. Interpellationen bordlades vid fullmäktiges sammanträde den 9 december Svar på interpellationen, se bilaga 8. Landstingsrådet Christer G Wennerholm hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Åke Askensten, landstingsrådet Christer G Wennerholm, Yvonne Blombäck samt Anna Kettner. 28 Interpellation 2008:53 av Dag Larsson (S) om den dåliga vården för de hemlösa LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för psykiatrifrågor. Fullmäktige medgav den 9 december 2008 att interpellationen fick ställas. Svar på interpellationen, se bilaga 9. Landstingsrådet Birgitta Rydberg hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig landstingsråden Dag Larsson och Birgitta Rydberg, Inga-Britt Backlund, landstingsrådet Birgitta Sevefjord samt Lena-Maj Anding.

16 Interpellation 2008:54 av Birgitta Sevefjord (V) om hur Engelbrektskliniken kan få auktorisation LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för sjukvårdsfrågor. Fullmäktige medgav den 9 december 2008 att interpellationen fick ställas. Svar på interpellationen, se bilaga 10. Landstingsrådet Filippa Reinfeldt hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig landstingsråden Birgitta Sevefjord och Filippa Reinfeldt, Håkan Jörnehed samt Marie Ljungberg Schött. 30 Interpellation 2008:55 av Raymond Wigg (MP) om den fortsatta utvecklingen av hälsopedagogik LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för folkhälsofrågor. Fullmäktige medgav den 9 december 2008 att interpellationen fick ställas. Svar på interpellationen, se bilaga 11. Landstingsrådet Birgitta Rydberg hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig landstingsråden Raymond Wigg och Birgitta Rydberg, Gizela Sladic, Christine Chambay, Agnetha Boström, Lena-Maj Anding, Morgan Lindqvist, Pia Lidwall samt Regiana Hortin. 31 Interpellation 2008:56 av Juan Carlos Cebrian (S) om bristande trygghet för äldre inom hemsjukvården LS Anf Interpellationen är ställd till ordföranden i äldreberedningen. Fullmäktige medgav den 9 december 2008 att interpellationen fick ställas. Svar på interpellationen, se bilaga 12. Pia Lidwall hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Juan Carlos Cebrian, Pia Lidwall, Kerstin Pettersson, Gunnar Björkman samt Håkan Jörnehed. 32 Interpellation 2008:57 av Håkan Jörnehed (V) om städningen på våra sjukhus LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för ägarfrågor. Fullmäktige medgav den 9 december 2008 att interpellationen fick ställas. Svar på interpellationen, se bilaga 13. Landstingsrådet Maria Wallhager hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Håkan Jörnehed, landstingsrådet Maria Wallhager, Vivianne Gunnarsson samt landstingsråden Ingela Nylund Watz och Stig Nyman.

17 Interpellation 2008:58 av Christos Tsoukatos (S) om bristande valfrihet inom rehabilitering för strokepatienter över 65 år LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för sjukvårdsfrågor. Fullmäktige medgav den 9 december 2008 att interpellationen fick ställas. Svar på interpellationen, se bilaga 14. Landstingsrådet Lars Joakim Lundquist hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Christos Tsoukatos, landstingsrådet Lars Joakim Lundquist, Lena Appelgren samt Kerstin Pettersson. 34 Interpellation 2008:59 av Birgitta Sevefjord (V) om en total genomlysning av den psykiatriska slutenvården i Stockholms läns landsting LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för psykiatrifrågor. Fullmäktige medgav den 9 december 2008 att interpellationen fick ställas. Svar på interpellationen, se bilaga 15. Landstingsrådet Birgitta Rydberg hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig landstingsråden Birgitta Sevefjord och Birgitta Rydberg samt Ingvar von Malmborg. 35 Interpellation 2008:60 av Gunilla Roxby Cromvall (V) om framkomligheten för bussar i linjetrafik LS Anf Interpellationen är ställd till landstingsrådet för trafikfrågor. Fullmäktige medgav den 9 december 2008 att interpellationen fick ställas. Svar på interpellationen, se bilaga 16. Landstingsrådet Christer G Wennerholm hänvisade till det skriftliga svaret. Vidare yttrade sig Gunilla Roxby Cromvall, landstingsrådet Christer G Wennerholm, Morgan Lindqvist samt Jan Bergvall. 36 Interpellation 2008:61 av Gunilla Roxby Cromvall (V) om stora problem inom Färdtjänsten LS Fullmäktige beslutade att bordlägga besvarandet av interpellationen.

18 Anmälan av interpellationer LS Nr 2009:1 av Ingela Nylund Watz (S) om de stora besparingarna på Karolinska universitetssjukhuset Nr 2009:2 av Birgitta Sevefjord (V) om fortsatt utbyggnad av förlossningsvården i Stockholms läns landsting Nr 2009:3 av Lena-Maj Anding (MP) om besparingar inom cancervården Nr 2009:4 av Dag Larsson (S) om problem i det akuta omhändertagandet Nr 2009:5 av Håkan Jörnehed (V) om att man inte får testa sig anonymt för hiv och att det tas betalt för hivtest Nr 2009:6 av Yvonne Blombäck (MP) om sittplatsgarantin Nr 2009:7 av Sverre Launy (V) om SL:s ovilja att tillhandahålla kartor i elektronisk form Nr 2009:8 av Dag Larsson (S) om remisscirkusen inom somatisk specialistvård Nr 2009:9 av Birgitta Sevefjord (V) om hur Stockholms läns landsting kan hjälpa Gaza Nr 2009:10 av Gunilla Roxby Cromvall (V) om översyn av etiska regler vid upphandling Nr 2009:11 av Juan Carlos Cebrian (S) om överbeläggningar på sjukhusen under jul- och nyårshelgerna Nr 2009:12 av Mariana P. Buzaglo (S) om förebyggande insatser av skador hos unga människor Interpellationerna skall besvaras vid nästa sammanträde. Avslutning Ordföranden avslutade sammanträdet kl Vid protokollet Peter Freme

19 Anföranden vid Stockholms läns landstingsfullmäktiges möte den 10 februari Överlämnande av slutförd utredning om huruvida köp och låsning av utsläppsrätter, i syfte att klimatneutralisera tjänsteresor, är förenligt med kommunallagen Anförande nr 1 L e n a - M a j A n d i n g (MP): Ordförande, ledamöter! Vi vill i Miljöpartiet säga att det är glädjande att den här utredningen nu har kommit och att köp av utsläppsrätter för de resor vi företar tjänsteresor och även politiska resor är lagenligt. Vi hoppas och förutsätter därmed att om det kommer upp ett förslag om att vi ska ta hand om den koldioxid som vi själva i den här församlingen och i landstinget i övrigt kommer det att bifallas. Det är i alla fall vår förhoppning, också med tanke på det fina miljöprogram vi har. Detta får självklart inte hindra att det ska vidtas ännu kraftigare åtgärder i landstinget när det gäller utsläpp av koldioxid. Vi har ett särskilt uttalande i den här frågan som vi vill lägga till protokollet. 7 Ökade resurser till hälso- och sjukvårdsnämnden Anförande nr 2 Landstingsrådet E l m s ä t e r S v ä r d (M): Fru ordförande, fullmäktigeledamöter! Jag har begärt ordet för vi nu är tillbaka vid en fråga som vi under förra året ägnade ganska många timmar åt vid ett antal tillfällen, såväl ordinarie som extrainkallade sammanträden då vi pratade budget. I höstas när vi skulle ha vår budgetdebatt i fullmäktige fördes det en diskussion om vi egentligen kunde göra som vi gjorde. Vi i alliansen har valt att föra en förhandling med våra parter sjukhusen, och i en förhandling är det ju dumt att i förväg lägga alla kort på bordet. Däremot vilket fick Birgitta Sevefjord att höja blicken förra gången tog alliansen höjd för att kunna finansiera en fullgod hälso- och sjukvård. Oppositionen tyckte nog att vi borde ha haft en anslagsfinansiering direkt, men då skulle vi ha kommit bort från det som kallas förhandlingsutrymme. Vi hade en historiskt tidig principöverenskommelse klar, vilket borgade för att vi var överens med sjukhusen. Detta i sin tur borgade för att personalen inte skulle behöva känna oro om hur mycket pengar de skulle få. Vi hade också avsatt pengar inomkoncernfinansiering, och vi sade att när väl avtalen var klara i detalj skulle också pengar föras över från koncernfinansiering. Jag, liksom mina allianskamrater, redovisade också hur detta skulle ske. Nu kommer det beslut som vi då pratade om. Vi för över 400 miljoner till hälso- och sjukvårdsnämnden för att täcka de beställningar vi har gjort när det gäller hälso- och sjukvård. Detta innebär, mina vänner, att sjukvården i Stockholms läns landsting för 2009 tillförs drygt 2 miljarder mer än man hade för förra året. Man skulle kunna fundera på, vilket också oppositionen har skrivit i sin reservation, att de pengar man då ville tillföra skulle ha utgjort en god och sund finansiering av hälso- och sjukvården. Jag tycker att vi har det nu. Det finns en sak till som fullmäktige ska komma ihåg: Med vår budget och dessa 400 miljoner som vi nu tillför, så att sjukvården totalt sett får ytterligare 2 miljarder för 2009, ligger vi ändå på ett prognostiserat resultatkrav på drygt 800 miljoner. Det borgar också för en sund ekonomi. Detta lyckades dock inte oppositionen uppnå. Nu tycker jag att vi har klarat av den del som handlar om vilka pengar som faktiskt går till hälso- och sjukvårdsnämnden. Jag kan med det här ärendet bara konstatera att det som vi förklarade, menade och avsåg i höstas också är det som nu genomförs.

20 Anförande nr 3 Landstingsrådet N y l u n d W a t z (S): Ordförande, fullmäktige! Det är en aning märkligt att det här beslutet inte kunde tas i samband med att majoriteten beredde ärendet inför återremissen, men det må väl vara att vi ser olika på den saken. Däremot är vi helt eniga om att det här tillskottet behövs. Vi är däremot inte eniga om att det kommer att räcka, vilket finanslandstingsrådet uppenbarligen tror. Vi hade i vårt budgetförslag för det här året 800 miljoner kronor mer i lanstingsbidrag för hälso- och sjukvården under Sett i relation till detta saknas det alltså fortfarande 400 miljoner kronor, som skulle ha kommit framför allt vården till del om det socialdemokratiska budgetförslaget hade vunnit gehör. Vad vi nu skulle behöva, bortsett från att vården behöver mer resurser, vore ett ordentligt genomarbetat program för effektiviseringar i kombination med att skatteuttaget återförs till en högre nivå för att säkra kvaliteten i sjukvården och kollektivtrafiken. Trots att det i kronor räknat är stora tillskott till vården är det uppenbarligen risk för att det som nu tillförs inte är tillräckligt för att man ska undvika panikåtgärder på till exempel Karolinska Universitetssjukhuset och andra sjukhus som står inför en mycket besvärlig situation när vårdköerna ökar. Min grundinställning är densamma som då vi återremitterade budgeten. Trots detta tillskott om 400 miljoner kronor kommer det inte att hålla med det otillräckliga skatteuttaget när nu jobbkrisen slår till med full kraft. Det är troligt att resultatet av den här budgeten antingen kommer att visa ekonomiska underskott vid årets slut eller, som jag tidigare har antytt, kommer att innebära stora nedskärningar i vården. Varsel har vi ju redan blivit varse, så att säga. Mot bakgrund av att det nu har gått någon månad sedan finanslandstingsrådet och jag debatterade budgeten för 2009 undrar jag om finanslandstingsrådet tror att den nu kompletta budget som majoriteten levererar kommer att hålla, om finanslandstingsrådet tror att det inte kommer att bli några underskott under 2009 och om finanslandstingsrådet tror att det inte blir fler anställda som kommer att sägas upp, så att jobbkrisen därigenom förvärras och ytterligare späder på vår kris. Vi är eniga om de 400 miljoner kronor som nu tillförs. Vi tycker att det är alldeles för lite, men det beror på er politik när det gäller skattesänkningar. Lägg därtill att den borgerliga regeringen, som ni rimligtvis har ganska goda kontakter med, vägrar att inse offentlig sektors problematik och vägrar att inse att om offentlig sektor Sveriges kommuner och landsting nu tvingas friställa personal kommer det att medverka till en fördjupning av den ekonomiska kris som vi ännu inte har sett botten på. Är det inte rimligt att höja rösten mot en regering som så blint tror att det ska gå att blunda sig genom krisen, Catharina Elmsäter Svärd? Anförande nr 4 Landstingsrådet E l m s ä t e r S v ä r d (M): Fru ordförande! Medan jag talar ligger en blid på projektorn som visar tillskottet till bland annat Karolinska Universitetssjukhuset. Den visar att vi under våra år har höjt anslagen med över 30 procent. När Ingela Nylund Watz ifrågasätter skatter ska vi komma ihåg att hon i sin budget föreslog en skattehöjning. Trots denna skattehöjning har oppositionen i stort sett inget utrymme kvar i sitt resultat. De kommer precis över linjen, medan vi har ett prognostiserat resultat på över 800 miljoner. Samtidigt har vi en regering som faktiskt har tillfört kommunsektorn i storleksordningen 40 miljarder. Vi har en del som faktiskt också direkt påverkar landstingets ekonomi, inte minst sänkta arbetsgivaravgifter och andra saker därutöver.

21 För första gången har vi nu flerårsavtal på gång med våra sjukhus, så att de för första gången får långsiktiga spelregler. Karolinska dras med ett underskott, och Ingela Nylund Watz vet nog också att det finns kvar sedan den fusion som gjordes för några år sedan. Nu har man tagit krafttag och jobbar ikapp. Man kommer att vara ifatt år 2010, och det tycker jag är bra. Anförande nr 5 Landstingsrådet N y l u n d W a t z (S): Catharina Elmsäter Svärd! De där tabellerna säger ju ingenting om verkligheten! Verkligheten är den att trots de kronmässiga tillskott som majoriteten har tillfört, liksom de 400 miljoner som nu tillförs och som vi är helt eniga om, har 600 personer på Karolinska sjukhuset varslats. Cancervården står inför besparingar, och det är oro på långt fler av länets sjukhus inför vad som ska hända i jobbkrisens spår. Frågan kvarstår ju: Hur kan det komma sig att den borgerliga landstingsledningen i Stockholms läns landsting, som så tydligt bidrar till den ekonomiska krisen genom att tillåta att människor i offentlig sektor friställs, inte orkar höja rösten ens en tiondels decibel mot den borgerliga regeringen om kraven på statsbidrag? Vi är ju i Sveriges Kommuner och Landsting helt eniga om att rikta de kraven på regeringen. Anförande nr 6 Landstingsrådet E l m s ä t e r S v ä r d (M): Fru ordförande! Egentligen vet jag inte vem det är som Ingela Nylund Watz försöker övertyga. Jag behöver inte skrika på någon regering. Vi har för första gången på länge en regering som satsar också på den kommunala sektorn med både riktade och generella ersättningar som kommer oss till del. Att socialdemokraterna här i landstinget i sitt budgetförslag väljer att höja skatten men ändå inser att deras pengar inte räcker för att vi ska få en förbättrad vård kan jag bara beklaga. Vi har visat på det motsatta. När det gäller cancervården i Stockholms län är det inte vi som har lagt fram något besparingskrav. Snarare fick de för året 2007 en tilldelning på 137 miljoner kronor mer, för 2008 fick de ytterligare 115 miljoner och för 2009 ytterligare 30 miljoner kronor. I synnerhet Karolinska lider av att man inte har tagit tag i sina kostnadsutvecklingar och inte kommit ikapp tidigare. Socialdemokraterna har under sin tid inte tillfört de pengar som hade behövts, trots att man har höjt skatter. Det är dags att lägga den debatten åt sidan. Det hänger inte ihop med skatt och tillförsel av medel längre. Anförande nr 7 Landstingsrådet N y l u n d W a t z (S): Landstingsfullmäktige! Jag kan bara konstatera att Catharina Elmsäter Svärd inte alls verkar ha tagit notis om att Sveriges Kommuner och Landsting i bred enighet från höger till vänster har ställt ett mycket kraftfullt och samfällt krav på Sveriges regering om att tillföra kommun- och landstingssektorn 5 miljarder i år och ytterligare 3 miljarder nästa år för att undvika det som just nu sker ibland annat Stockholms läns landsting med förödande kraft. Jag talar om att kommuner och landsting i Sverige tvingas friställa personal och därmed förvärra den jobbkris som regeringen redan har skapat. Det är möjligt att Catharina Elmsäter Svärd inte har någon relation med Sveriges kommuner och landsting och inte bryr sig om att vi där är eniga om att ställa dessa krav på statsmakterna. Det är i så fall väldigt beklagligt för Stockholms läns invånare.

22 Anförande nr 8 Landstingsrådet R y d b e r g (FP): Ordförande, ledamöter! Det känns som om vi har haft den här debatten förut. I dag är det tredje gången som vi i alliansen vidhåller att sjukhusen ska få 400 miljoner kronor än det som var utfördelat till hälso- och sjukvårdsnämnden när vi behandlade budgeten första gången i november och som vid den tidpunkten fanns budgeterat under koncernfinansiering. Det deklarerade vi då, och man ifrågasatte det. I dag ser vi att facit är att vi ska fördela ut det, precis som vi sade i november. Sjukhusen är de stora vinnarna när det gäller hela landstingsbudgeten, framför allt när det gäller hälso- och sjukvårdsnämndens anslag. Det är en ökning med 7 procent till sjukhusen i år jämfört med förra året. Karolinska Universitetssjukhuset får en ökning med 6 procent. Håll detta i minnet när vi diskuterar vad som sker på sjukhusen! Våra skatteintäkter ökar med 5 procent, om vi ska tro prognoserna som var grunden för vår budget. Sedan kan vi känna en viss oro för om detta verkligen håller med tanke på situationen på arbetsmarknaden, men håll ändå de här uppgifterna i huvudet när ni avgör vad som är rimligt. Cancersjukvården på Radiumhemmet har faktiskt fått 40 procents ökning av sin budgetomslutning sedan alliansen trädde till. Håll även detta i huvudet när man diskuterar vilken nivå på ökningen som är rimlig i år. Även i år får Radiumhemmet en ökning med nära 5 procent. När vi i november diskuterade att sjukhusen behövde 400 miljoner kronor ytterligare för att sjukhusavtalen skulle godkännas påstods det att pengar inte fanns, men av dagens ärende framgår att det inte är så. Vad händer då när vi i alliansen lägger fram det här ärendet? Jo, då visar Socialdemokraterna upp sin sedvanliga skattehöjarambition för att bekosta olika överbud. I november ansåg Socialdemokraterna att det behövdes 400 miljoner kronor. Nu, när vi lägger fram de 400 miljonerna, markerar Socialdemokraterna att oavsett vad vi lägger fram så behövs det 400 miljoner ovanpå det. Vad händer då med resultatet på sista raden, alltså efter att man har gjort de pensionsavsättningar som vi numera bokför i vår resultaträkning? Det blir naturligtvis ännu magrare än i novemberbudgeten. I Socialdemokraternas resultaträkning hamnar vi på minus 201 miljoner kronor om man ska uppfylla alla de finansiella mål som fullmäktige tidigare har uppställt. Jag vill konstatera att vi i alliansen tar ansvar för ekonomin. Det är en stram reformbudget, men vi har stramhet framför oss som situationen på arbetsmarknaden ser ut. Vi kommer från alliansens sida naturligtvis att göra vad vi kan för att påverka regeringen och våra partikamrater där att medverka till att kommuner och landsting får ökade statsbidrag. Vi kommer också att behöva göra ett eget arbete för att få ut mer för de skattepengar vi redan taxerar ut. Vi har trots allt en omslutning på 67 miljarder kronor i hela landstingsbudgeten, inklusive nuvarande statsbidrag och avgifter av olika slag. Oppositionen har bara ett enda förslag, nämligen att höja skatten. Det receptet kommer aldrig att bidra till effektivisering. Det är stabila verksamhetsförutsättningar med treårsavtal för sjukhusen som skapar möjlighet för sjukhusen att få arbetsro att jobba med sina vårdprocesser för att man ska kunna få ut mer vård för landstingsskatten. Vi har samtidigt givit dem optimala möjligheter att göra det med kombinationen rejäl ökning av budgeten i år och stabilitet med treårsavtal. Jag vill med detta yrka bifall till landstingsstyrelsens förslag. Anförande nr 9 Landstingsrådet N y l u n d W a t z (S): Ordförande, landstingsfullmäktige! Jag noterar och ska hålla i minnet vad Birgitta Rydberg nu sade och gärna upprepa en gång till att sjukhusen är de stora vinnarna med den borgerliga majoritetens budget. Säg det till var och en av de 600 anställda på Karolinska Universitetssjukhuset som nu pressas ut i arbetslöshet på grund

23 av att landstingsledningen i Stockholms län prioriterar sänkta skatter framför välfärd i ett läge där Sverige står inför den kanske största jobbkrisen i modern tid! Säg det till alla dem i vår verksamhet som drabbas av de tysta varslen de som inte märks och bullrar så mycket men som inte får sina anställningar förlängda! Det är timanställda som tvingas gå ut och klara sig på en mycket osäker arbetsmarknad. Säg åt dem att minnas! Anförande nr 10 Landstingsrådet R y d b e r g (FP): Man kan alltid diskutera vilken volymökning som är rimlig om vi har skatteintäkter som i bästa fall ökar med 5 procent vi kan nog inte vara helt säkra på att det ser ut så vid årets slut, men vi ligger på 5,3 procent i vår budget. Man kan då fundera på vilken nivå vi har råd att lägga sjukhusbudgetarna. Den volymökning som Karolinska får innebär att man kommer att ha den bemanningsnivå som man hade för 13 månader sedan. Var det en alldeles orimlig bemanningsnivå? Den är avsevärt högre än den var under det socialistiska styret här i landstinget. Vi kan alltid diskutera hur mycket sjukvården och landstinget kan medverka för att klara arbetsmarknadsläget. Vi ska nog ändå inse att när vi lägger på 7 procent har vi gjort en ganska kraftig budgetsatsning på våra sjukhus. Att lägga på ännu mer när vi inte har pengarna utan skattökningar tycker vi är en helt felaktig konstruktion. Det skulle ju innebära att man drar ort pengar ur plånböckerna för de 1,9 miljoner invånarna i vårt län så att de kan handla mindre varor och tjänster, och då får vi mindre skatteintäkter till landstinget. Anförande nr 11 Landstingsrådet N y l u n d W a t z (S): Ordförande, fullmäktige! De av våra anställda på Karolinska Universitetssjukhuset undersköterskor, läkare, syrror, medicintekniker och vad det nu månde vara och alla de som drabbas av de tysta varsel som Stockholms läns landstings verksamheter kommer att tvingas till när man inte återbesätter tjänster, inte förlänger vikariat eller kallar in timanställda har nog väldigt svårt att förstå Birgitta Rydbergs prat om procentsatser och volymökningar. De kommer nämligen att hamna i ett läge där de antingen pressas ut i en mycket besvärlig a-kassesituation eller ännu värre så småningom i ett tråkigt socialbidragsberoende. Det är effekten av Birgitta Rydbergs politik när hon i en bisats säger att vi har bedömt att vi inte har råd att finansiera våra verksamheter för att vi då skulle behöva ha ett högre skatteuttag. Det är verkligheten. Skattesänkningarna går först. Anförande nr 12 Landstingsrådet R y d b e r g (FP): Det låter som om Ingela Nylund Watz tror att finanskrisen i världen kan lösas i Stockholms läns landsting. Det är en internationell finanskris. Vi i Sverige drabbas av det som händer omkring oss. Lösningen på finanskrisen kan aldrig vara att Stockholms läns landsting ensamt försöker lägga ännu mer pengar på sjukhusen än vad som krävs för att uppfylla de vårdavtal som vi har träffat med dem. Vi har en avgång med ungefär personer om året på Karolinska Universitetssjukhuset. Naturligtvis innebär Karolinska Universitetssjukhusets återgång till den bemanningsnivå som rådde i december för ett år sedan att man inte kommer att förlänga vissa vikariat. Visst är det så, men det stämmer inte att Stockholms läns landsting ensamt kan hantera att vi befinner oss i en internationell finanskris. Vi har sträckt oss väldigt långt när vi spenderar en så pass stor summa på offentligt finansierad sjukvård, men receptet att det bara är att höja skatten så löser sig den internationella krisen tror vi inte på.

24 Anförande nr 13 Landstingsrådet A n d e r s s o n (C): Fru ordförande! Jag hade egentligen inte tänkt gå upp i den här debatten, men jag kände att jag ändå måste göra det. Man blir något provocerad av Ingela Nylund Watz sätt att beskriva den situation som nu råder på Karolinska Universitetssjukhuset. Meningen var väl just att vi skulle bli provocerade. Det är en felaktig bild att det som nu händer på Karolinska Universitetssjukhuset skulle ha något med finanskrisen att göra. Bakgrunden är ju den att Karolinska i likhet med andra sjukhus får kraftigt ökade anslag i den här budgeten. Karolinska får dessutom i förhållande till de andra sjukhusen ett minskat uppdrag under de kommande tre åren just därför att man där återkommande har visat problem att leverera den vård till det pris som Stockholms läns landsting och hälso- och sjukvårdsnämnden har beställt. Karolinska sjukhuset tar betydligt mer betalt för att utföra samma saker som personalen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Är det rättvisa att man på vissa sjukhus ska få betydligt mer för att göra samma sak? När Socialdemokraterna så reservationslöst ställer sig bakom den verklighetsbild som presenteras på nyhetssidorna måste jag ställa mig frågan om man därmed anser att det är okej att skillnaderna i hur mycket vi betalar för vård på våra olika sjukhus ökar. Står ni inte bakom den ambition som vi har i flerårsavtalen att ha en mer rättvis resursfördelning där sjukhusen får arbeta på likartade villkor? Det är också tråkigt att man försöker beskriva kommunsektorn som den stora krisbranschen i Sverige i ett läge då vårt näringsliv tampas med orderfall som för tankarna till 1930-talet. Något liknande det som nu händer i vårt näringsliv har inte på långa vägar inträffat eller kan väntas inträffa under det här året inom kommun- och landstingssektorn. Att då försöka framställa det som att det är sjukvården och kommunsektorn är den stora krisbranschen som vi ska fokusera våra insatser på är direkt ansvarslöst. Det leder snarast till att man fördjupar den kris som så småningom kan komma att slå mot kommunsektorn och landstingen. Vi sänker inte skatten för Du, Ingela Nylund Watz, hävdar att det är våra skattesänkningar som slår mot sjukhusen. Vi sänker inte skatten. Just av de skäl som du beskriver har vi beslutat oss för att vänta med eventuella skattesänkningar för att kunna finansiera hälsooch sjukvården i ett besvärligt läge. Skulle man i stället höja skatterna slår man direkt mot den efterfrågan som nu är livsviktig att upprätthålla för att vi ska kunna komma igenom den kraftiga konjunkturnedgången. Är det något vi kan göra för att hålla hjulen i gång och undvika att den finansiella kris som nu håller på att bli en lågkonjunktur sprider sig till den offentliga sektorn är det att upprätthålla förutsättningarna för efterfrågan. Jag måste säga att jag verkligen blev provocerad av ditt inlägg, Ingela Nylund Watz, och jag känner att du tar din utgångspunkt i tidningarnas skriverier snarare än i en ansvarsfull analys av det besvärliga läge vi befinner oss i. Du försöker blanda ihop styrningsproblemen på Karolinska sjukhuset med den finansiella krisen. Anförande nr 14 Landstingsrådet N y l u n d W a t z (S): Ordförande, fullmäktige! Det finns mycket man kan säga om Gustav Andersson. Jag ska inte kommentera huruvida han blir provocerad av mig eller inte. Men nog måste det väl, Gustav Andersson, finnas något litet samband mellan det faktum att 600 personer nu kommer att friställas från sjukvårdens verksamheter och den ekonomiska kris som Sverige befinner sig i? Kommer inte dessa 600 varsel att späda på de ekonomiska bekymmer vi redan har i Stockholms läns landsting? Med mina mått mätt är 600 friställda från sjukvårdens verksamhet i Stockholm en relativt sett hyggligt stor arbetsgivare jämförbart med varslen på annat håll i landet. Om du inte får det sambandet att gå ihop vet jag inte hur vi ska fortsätta att fundera.

mp Cecilia Engström (efter Niklas Gladh) Ordning för ersättares inträde för de av Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet valda ersättarna:

mp Cecilia Engström (efter Niklas Gladh) Ordning för ersättares inträde för de av Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet valda ersättarna: Valärenden Fulläktige beslutade att edge befrielse för Eva Shenströ () från uppdraget so ledaot i styrelsen för Ali Företagspartner i Stokhols län AB, för Niklas Gladh (p) från uppdraget so ledaot i Färdtjänstnänden,

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2009-03-10 Justerat tisdagen den 24 mars 2009 Inger Linge Conny Andersson John Glas 38 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

PROTOKOLL 12/ Kl Justerat den 21 november Ingela Nylund Watz

PROTOKOLL 12/ Kl Justerat den 21 november Ingela Nylund Watz Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 12/2006 304-317 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.10 Justerat den 21 november 2006. Chris Heister Christer Wennerholm Ingela Nylund Watz Närvarande Ordföranden Chris Heister (m)

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2009-06-09 Justerat tisdagen den 23 juni 2009 Inger Linge Conny Andersson John Glas Ordförandena delade före sammanträdet, utan rangordning av mottagarna, ut landstingets

Läs mer

Justerat tisdagen den 12 oktober beträffande 169 och 171, i övrigt tisdagen den 26 oktober Inger Linge Conny Andersson John Glas

Justerat tisdagen den 12 oktober beträffande 169 och 171, i övrigt tisdagen den 26 oktober Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL 163-179 Landstingsfullmäktige 2010-10-12 Justerat tisdagen den 12 oktober beträffande 169 och 171, i övrigt tisdagen den 26 oktober 2010 Inger Linge Conny Andersson John Glas 163 Inledning Ordföranden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB FÖRSLAG 2017:61 s förslag till beslut Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 23 ( 62) PROTOKOLL 2017-0084 2017-08-29 Kl. 10:00-10:15 149-187 161 Arvode

Läs mer

fp Mikael Trolin (efter Rickard Ydrenäs) s Kerstin Pehrsson (efter Thyra Nordström)

fp Mikael Trolin (efter Rickard Ydrenäs) s Kerstin Pehrsson (efter Thyra Nordström) Valärenden I ärendet yttrade sig Marie Ljungberg Schött och Pia Lidwall. Fullmäktige beslutade att medge befrielse för Ulf Lagerström (-) från uppdraget som ledamot i styrelsen för stiftelsen Centrum för

Läs mer

PROTOKOLL 5/ Kl Justerat den 6 maj Chris Heister

PROTOKOLL 5/ Kl Justerat den 6 maj Chris Heister Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 5/2003 74-92 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.10 Justerat den 6 maj 2003. Ingela Nylund Watz Dag Larsson Chris Heister Närvarande Ordföranden Nylund Watz, Ingela (s) 1:e vice ordf

Läs mer

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL Arbetsutskottet Nr 8/2011 Kl 10.30-11.20 48-59 Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum för justering, 52: Datum för anslag

Läs mer

Torbjörn Rosdahl Christer G Wennerholm Helene Hellmark Knutsson

Torbjörn Rosdahl Christer G Wennerholm Helene Hellmark Knutsson Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 10/2013 246-260 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.05 Datum för justering: 2013-12-16 Datum för justering av : 251-252 Datum för anslag av : 251-252 Datum för anslag: 2013-12-17

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-10-07 Justerat tisdagen den 21 oktober 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas 170 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändring i bilaga till reglemente för landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Ändring i bilaga till reglemente för landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting 1 (2) FÖRSLAG 2012:96 LS 1211-1541 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring i bilaga till reglemente för landstingsrevisorerna i Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning Revisionskollegiet har

Läs mer

Arvode till styrelse för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 13 LS

Arvode till styrelse för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 13 LS Arvode till styrelse för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 13 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning SLL Styrning och strategi Lolita Lekander 2017-07-17 s arvodesberedning

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-09-09 Justerat tisdagen den 23 september 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas 132 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin. Interimsordförande Birgitta Rydberg förklarade sammanträdet öppnat.

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin. Interimsordförande Birgitta Rydberg förklarade sammanträdet öppnat. PROTOKOLL 180-191 Landstingsfullmäktige 2010-11-09 Justerat tisdagen den 9 november 2010 Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin 180 Inledning Interimsordförande Birgitta Rydberg förklarade sammanträdet

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2009-09-08 Justerat tisdagen den 22 september 2009 Inger Linge Conny Andersson John Glas 178 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-09-09 Justerat tisdagen den 23 september 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas 132 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och

Läs mer

Övriga Andréason, Sven Lönn, Anders

Övriga Andréason, Sven Lönn, Anders Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 10/2002 185-204 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.05 Justerat den 5 oktober 2002. Ralph Lédel Elwe Nilsson Ingela Nylund Watz Närvarande Ordföranden Lédel, Ralph (m) 1:e vice ordföranden

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin PROTOKOLL 192-208 Landstingsfullmäktige 2010-11-30 Justerat tisdagen den 7 december 2010 Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin 192 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting i Kl 10.00-11.30 37-42 Sammanträde med landstingsstyrelsens ägarutskott Datum för justering: 24 september 2015 Datum för justering 42 22 september 2015 Plats Landstingshuset,

Läs mer

Valberedningen godkände föreslagen dagordning och utsåg till justeringsmän ordföranden och vice ordföranden

Valberedningen godkände föreslagen dagordning och utsåg till justeringsmän ordföranden och vice ordföranden Valberedningen PROTOKOLL 1 (5) 2008-02-12 Valberedningen godkände föreslagen dagordning och utsåg till justeringsmän ordföranden och vice ordföranden Val Landstingsråd för finansfrågor med oförändrad föredragningsskyldighet

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL 95-111 Landstingsfullmäktige 2010-05-11 Justerat tisdagen den 25 maj 2010 Inger Linge Conny Andersson John Glas 95 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-10-07 Justerat tisdagen den 21 oktober 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas 170 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

PROTOKOLL 10/ Kl Justerat den 8 november Chris Heister. Ersättare Askensten, Åke (mp) Birgersson, Mia (v)

PROTOKOLL 10/ Kl Justerat den 8 november Chris Heister. Ersättare Askensten, Åke (mp) Birgersson, Mia (v) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 10/2004 252-278 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.15 Justerat den 8 november 2004. Dag Larsson Inger Ros Chris Heister Närvarande 1:e vice ordf Larsson, Dag (s) 2:e vice ordf Heister,

Läs mer

Justerat den 18 april vad gäller 126 och i övrigt den 2 maj 2006.

Justerat den 18 april vad gäller 126 och i övrigt den 2 maj 2006. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 4/2006 109-141 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.20 Justerat den 18 april vad gäller 126 och i övrigt den 2 maj 2006. Ingela Nylund Watz Dag Larsson Chris Heister Närvarande Ordföranden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:76 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanläggning av Karolinska sjukhuset och Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-04-08 Justerat tisdagen den 22 april 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas 46 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

Justerat tisdagen den 8 december beträffande 240, i övrigt tisdagen den 15 december 2009. Inger Linge Conny Andersson John Glas

Justerat tisdagen den 8 december beträffande 240, i övrigt tisdagen den 15 december 2009. Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2009-12-08 Justerat tisdagen den 8 december beträffande 240, i övrigt tisdagen den 15 december 2009. Inger Linge Conny Andersson John Glas Ordförandena och landstingsrådet

Läs mer

Fullmäktige beslutade att medge befrielse för Yvonne Blombäck (mp) från uppdraget som ersättare i landstingsstyrelsen.

Fullmäktige beslutade att medge befrielse för Yvonne Blombäck (mp) från uppdraget som ersättare i landstingsstyrelsen. Vissa val och fyllnadsval samt bordlagda val m m (förslag 39) LS 0610-1661, 1729, 1771, 1777, 0611-1822, 1934, 1936, 1958, 0702-0128, 0187, 0196, 0197, 0244, 0247, 0703-0255, 0314, 0339, 0704-0378, 0379,

Läs mer

Ordförande 1:e vice ordförande 2:e vice ordförande. M Filippa Reinfeldt FP Birgitta Rydberg S Dag Larsson

Ordförande 1:e vice ordförande 2:e vice ordförande. M Filippa Reinfeldt FP Birgitta Rydberg S Dag Larsson Valärenden I ärendet yttrade sig Carl-Anders Ifvarsson. Fullmäktige valde enligt valberedningens förslag Hälso- och sjukvårdsnämnden intill utgången av 2010 M Filippa Reinfeldt M Lena Cronvall-Morén M

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-06-10 Justerat tisdagen den 17 juni 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas Ordföranden delade före sammanträdet ut landstingets pris för arbete mot främlingsfientlighet

Läs mer

Kl

Kl Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 12/2010 210-221 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.05 Justerat den 5 oktober 2010. Catharina Elmsäter-Svärd Christer G Wennerholm Dag Larsson Närvarande ledamöter Ordföranden Elmsäter-Svärd,

Läs mer

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2003-10-07

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2003-10-07 PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2003-10-07 Justerat tisdagen den 7 oktober beträffande 281 och 303 punkten val till patientnämnden, i övrigt tisdagen den 21 oktober 2003 Conny Andersson Inger Linge Tore

Läs mer

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2005-02-08. Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2005-02-08. Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2005-02-08 Justerat tisdagen den 22 februari 2005 Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom 1 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:92 1 (270) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Avskrivning av motioner Föredragande: landstingsstyrelsens ordförande Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Anmälan av fullmäktigeärenden som

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Valberedningen

PROTOKOLL 1 (5) Valberedningen PROTOKOLL 1 (5) Valberedningen 2006-02-14 Valberedningen godkände föreslagen dagordning samt utsåg till justeringsmän ordföranden och vice ordföranden. Fyllnadsval Landstingsstyrelsen intill det sammanträde

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn 1 (2) FÖRSLAG 2013:93 LS 1209-1221 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna för ett närsjukhus i Nynäshamn Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Justerat tisdagen den 19 mars 2013 beträffande 55, i övrigt tisdagen den 2 april Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin

Justerat tisdagen den 19 mars 2013 beträffande 55, i övrigt tisdagen den 2 april Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin PROTOKOLL 35-61 Landstingsfullmäktige 2013-03-19 Justerat tisdagen den 19 mars 2013 beträffande 55, i övrigt tisdagen den 2 april 2013. Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin 35 Inledning och justering

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin. Ordföranden konstaterade att 101 ledamöter var närvarande och 48 ledamöter var frånvarande.

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin. Ordföranden konstaterade att 101 ledamöter var närvarande och 48 ledamöter var frånvarande. PROTOKOLL 34-54 Landstingsfullmäktige 2014-03-18 Justerat tisdag den 1 april 2014 Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin 34 Inledning och justering m.m. Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat.

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 9/2017 1 (6) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum Tisdagen den 12 december 2017 Tid 15.10-16:15 Plats Södertörnssalen, Landstingshuset Ledamöter (M) (L) (M) (M) (KD) (C) (S) (S) (V)

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL 138-162 Landstingsfullmäktige 2010-09-07 Justerat tisdagen den 21 september 2010 Inger Linge Conny Andersson John Glas 138 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin. Ordföranden konstaterade att 114 ledamöter var närvarande och 35 ledamöter var frånvarande.

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin. Ordföranden konstaterade att 114 ledamöter var närvarande och 35 ledamöter var frånvarande. PROTOKOLL 157-174 Landstingsfullmäktige 2011-10-11 Justerat tisdagen den 25 oktober 2011 Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin 157 Inledning och justering m. m. Ordföranden förklarade sammanträdet

Läs mer

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012

Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år 2012 ANMÄLAN 2011-12-06 LS 1105-0780 Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år Ärendet Landstingsdirektören har inkommit med anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL 91-94 Landstingsfullmäktige 2010-05-04 Justerat tisdagen den 4 maj 2010 Inger Linge Conny Andersson John Glas 91 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna

Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-11-06 LS 1209-1221 Landstingsstyrelser» LANDSTINGSSTYRELSEN 13-TI-1 9 00031" Motion 2012:20 av Sverre Launy (V) om att utreda förutsättningarna

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-12-09 Justerat onsdagen den 17 december 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas Ordförandena och landstingsrådet Stig Nyman delade ut landstingets bemötandepris

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-03-11 Justerat tisdagen den 25 mars 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas 22 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

Landstingsfullmäktiges ordförande Inge Pettersson (c) förklarade sammanträdet öppnat.

Landstingsfullmäktiges ordförande Inge Pettersson (c) förklarade sammanträdet öppnat. LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2003-03-03 LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 1-18 Tid: kl 10.00-12.00 Plats: Rådhuset, Halmstad 1 Sammanträdets öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Inge Pettersson (c) förklarade

Läs mer

Justerat den 19 september vad avser 256 och i övrigt den 27 september 2006.

Justerat den 19 september vad avser 256 och i övrigt den 27 september 2006. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 10/2006 253-274 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.05 Justerat den 19 september vad avser 256 och i övrigt den 27 september 2006. Ingela Nylund Watz Dag Larsson Chris Heister Närvarande

Läs mer

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland

Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2008-12-09 Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland Tid: Tisdagen den 9 december 2008 klockan 12.30-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo,

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Landstingshuset i Stockholm AB PROTOKOLL 1/2017 Kl 10.00-11.20 1-11 Sammanträde med styrelsen för landstingshuset i Stockholm AB Datum för justering: 8 februari 2017 Irene Svenomus Plats Skärgårdssalen

Läs mer

Landstingsfullmäktige Närvarande: Se upprop 88.

Landstingsfullmäktige Närvarande: Se upprop 88. PROTOKOLL 1(6) Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: Se upprop 88. 87 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2008-05-13 Justerat onsdagen den 21 maj 2008 Inger Linge Conny Andersson John Glas 80 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (8) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 16.20 Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) Thorbjörn Larsson Ordförande (M) Caroline Wallensten

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL 1-28 Landstingsfullmäktige 2010-02-09 Justerat tisdagen den 23 februari 2010 Inger Linge Conny Andersson John Glas 1 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Kl 09.50-09.55 89-90 i Extra sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum för justering: 2017-11-14 rene Svenonius Plats Jens Sjöström Gjörwellsalen, Landstingshuset

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:8 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:13 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om fysisk aktivitet på recept, FaR Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 2007-09-11 Justerat tisdagen den 25 september 2007 Inger Linge Conny Andersson John Glas 196 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och

Läs mer

Landstingsstyrelsen 106-110

Landstingsstyrelsen 106-110 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-11 Landstingsstyrelsen 106-110 Tid: Måndagen den 11 juni 2007, kl 08:30-08:55 Plats: Rådhuset, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie Stenström (m) Dan Skantz

Läs mer

Reviderad Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Danderyds sjukhus förvärv av Prima Liv i Danderyd AB

Reviderad Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Danderyds sjukhus förvärv av Prima Liv i Danderyd AB Reviderad 2004-10-20 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Danderyds sjukhus förvärv av Prima Liv i Danderyd AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Ägarutskottet föreslår att Danderyds

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) 2011-03-23 LS 0910-0866 Landstingsstyrelsen Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Föredragande landstingsråd:

Läs mer

PROTOKOLL 9/ Kl Justerat den 5 september Chris Heister

PROTOKOLL 9/ Kl Justerat den 5 september Chris Heister Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2006 224-252 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.10 Justerat den 5 september 2006. Ingela Nylund Watz Dag Larsson Chris Heister Närvarande Ordföranden Nylund Watz, Ingela (s) 1:e

Läs mer

Kl Torbjörn Rosdahl Christer G Wennerholm Helene Hellmark Knutsson

Kl Torbjörn Rosdahl Christer G Wennerholm Helene Hellmark Knutsson Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2012 1-18 Sammanträdesdag 2012-01-24 Kl 10.00 10.05 Datum för justering: 2012-02-07 Datum för justering av 9-11: 2012-01-24 Datum för anslag av 9-11: 2012-01-24 Datum för

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting i Ki 10.00-10.45 27-33 Sammanträde med landstingsstyrelsens ägarutskott Datum för justering: 11 maj 2016 Torbjörn Rosdahl Plats Skärgårdssalen Närvarande ledamöter Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2009-09-08 Justerat tisdagen den 22 september 2009 Inger Linge Conny Andersson John Glas 178 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2009-04-07 Justerat tisdagen den 21 april 2009 Inger Linge Conny Andersson John Glas 65 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

Protokoll. Landstingsfullmäktiges sammanträde. 17 september 2007 i Halmstad

Protokoll. Landstingsfullmäktiges sammanträde. 17 september 2007 i Halmstad Protokoll Landstingsfullmäktiges sammanträde 17 september 2007 i Halmstad Innehållsförteckning vid landstingsfullmäktiges sammanträde på Länssjukhuset i Halmstad, måndagen den 17 september 2007. Ärenden

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 106. 105 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Torbjörn Rosdahl Christer G Wennerholm Helene Hellmark Knutsson

Torbjörn Rosdahl Christer G Wennerholm Helene Hellmark Knutsson PROTOKOLL 6/2011 LS 1101-0102 Landstingsstyrelsen Sammanträdesdag 153-178 Kl 10.00 10.10 Datum för justering: 2011-06-23 Datum för justering av 162, 163 och 165: Datum för anslag av 162. 163 och 165 :

Läs mer

Landstingsfullmäktige

Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds Vårdcentrum Närvarande: Se upprop 89. 88 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Besvarande av interpellationer

Besvarande av interpellationer 2018-02-01 Landstingsfullmäktige Dag: Tisdag den 13 februari 2018 Tid: Klockan 10.00 Plats: Landstingshuset, Hantverkargatan 45, plan -3, Stockholm Ingång C (baksidan) Ledamot som har förhinder anmäler

Läs mer

A Stockholms läns landsting

A Stockholms läns landsting A Stockholms läns landsting Kl 10.00-11.30 18-26 i Sammanträde med landstingsstyrelsens ägarutskott Datum för justering: 2016-04-22 Torbjörn Rosdahl Plats Skärgårdssalen Närvarande ledamöter Torbjörn Rosdahl

Läs mer

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2003-09-09. Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2003-09-09. Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2003-09-09 Justerat tisdagen den 23 september 2003 Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom 222 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades varvid

Läs mer

Landstingsfullmäktige 20-35

Landstingsfullmäktige 20-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum, Jönköping Närvarande: Se upprop 22. 20 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 2007-05-15 1 (182) Justerat torsdagen den 24 maj 2007 Inger Linge Conny Andersson John Glas 109 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades

Läs mer

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2004-10-12 Justerat tisdagen den 12 oktober avseende 293, i övrigt tisdagen den 26 oktober 2004 Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom 287 Inledning Ordföranden förklarade

Läs mer

JJIL Stockholms läns landsting

JJIL Stockholms läns landsting JJIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen Fastighets- och investeringsberedningen PROTOKOLL 7/2016 2016-08-16 Kl. 09.00-10.00 LS 2016-0029 38-44 Sammanträde med landstingsstyrelsens fastighets-

Läs mer

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom

PROTOKOLL Landstingsfullmäktige Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2005-03-08 Justerat tisdagen den 22 mars 2005 Conny Andersson Inger Linge Tore Lidbom 40 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 1 (6) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum Tid 14.00 16.00 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (L) Hans Åberg 1:e vice ordförande (S) Dag

Läs mer

Justerat tisdagen den 3 december beträffande 187 och 196, i övrigt tisdagen den 17 december 2013. Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin

Justerat tisdagen den 3 december beträffande 187 och 196, i övrigt tisdagen den 17 december 2013. Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin PROTOKOLL 170-207 Landstingsfullmäktige 2013-12-03 Justerat tisdagen den 3 december beträffande 187 och 196, i övrigt tisdagen den 17 december 2013 Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin 170 Inledning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår

Läs mer

Sammanträde i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Sammanträde i Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 (7) 111-115 Sammanträde i Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum Torsdagen den 20 augusti 2015 Tid 09.00 09.35 Plats Gjörwellsalen, Landstingshuset Ledamöter (FP) Anna Starbrink Ordförande (M) Marie Ljungberg

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård 1 (13) Kl. 14:00-15:50 42-51 Sammanträde med programberedningen för akutsjukvård Marie Ljungberg Schött (M) Dag Larsson (S) Plats Mälarsalen, Landstingshuset Närvarande ledamöter Marie Ljungberg Schött

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas PROTOKOLL Landstingsfullmäktige 2009-10-13 Justerat tisdagen den 27 oktober 2009 Inger Linge Conny Andersson John Glas 202 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård

Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård 1 (8) Sammanträde i programberedningen för akutsjukvård Datum Tid 14.00 15.45 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter (M) Marie Ljungberg Schött Ordförande (L) Hans Åberg 1:e vice ordförande (S) Dag

Läs mer

Landstingsfullmäktige 1-41

Landstingsfullmäktige 1-41 Protokoll Sammanträdesdatum 2008-03-31 Landstingsfullmäktige 1-41 Tid: Måndagen den 31 mars 2008 kl 10:00-12:25, 13:15-15:00, 15:20-18:10 Plats: Länssjukhuset i Halmstad 1 Sammanträdets öppnande Landstingsfullmäktiges

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanslagning av de landstingsdrivna vårdenheterna i Södertäljes, Salems och Nykvarns kommuner till en gemensam organisation samt ändring

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:83 LS 0906-0522 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:18 av Tove Sander m.fl. (S) om personer med utvecklingsstörning och deras behov av hälso- och sjukvård Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin. Ordföranden konstaterade att 111 ledamöter var närvarande och 38 ledamöter var frånvarande.

Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin. Ordföranden konstaterade att 111 ledamöter var närvarande och 38 ledamöter var frånvarande. PROTOKOLL 98-145 Landstingsfullmäktige 2012-09-18 Justerat tisdagen den 2 oktober 2012 Inger Linge Conny Andersson Sven-Erik Köhlin 98 Inledning och justering m.m. Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat.

Läs mer

PROTOKOLL 16/ Kl Justerat den 19 december i vad avser 361, 362, 366 och 370 och i övrigt den 20 december 2006.

PROTOKOLL 16/ Kl Justerat den 19 december i vad avser 361, 362, 366 och 370 och i övrigt den 20 december 2006. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 16/2006 351-379 Sammanträdesdag Kl 10.00 10.20 Justerat den 19 december i vad avser 361, 362, 366 och 370 och i övrigt den 20 december 2006. Chris Heister Filippa Reinfeldt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(12)

Sammanträdesprotokoll 1(12) Sammanträdesprotokoll 1(12) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, måndagen den 20 oktober 2014, klockan 16.00-17.40. Beslutande Övriga närvarande Sten Nordström (S), ordförande, Åsa Eriksson (S), Kent

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) 1 (5) Plats och tid Lilla Sessionssalen, landstingshuset Frösön, kl 09.00-17.30 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Anna Gundersson (s) Annelie Bengtsson (m) Björn Karlsson (s) Alf Lundin (v) Stefan Wikén

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:65 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:36 av Johan Sjölander (s) om att återinföra generell rätt till ledsagare i färdtjänsten Föredragande landstingsråd: Anna Berger

Läs mer

Besvarande av interpellationer

Besvarande av interpellationer Landstingsfullmäktige Dag: Tisdag den 15 november 2016 Tid: Klockan 10.00 Plats: Landstingshuset, Hantverkargatan 45, plan -3, Stockholm Ingång C (baksidan) Ledamot som har förhinder anmäler detta till

Läs mer

Inger Linge Conny Andersson John Glas

Inger Linge Conny Andersson John Glas Landstingsfullmäktige PROTOKOLL 2007-10-09 Justerat tisdagen den 23 oktober 2007 Inger Linge Conny Andersson John Glas 228 Inledning Ordföranden förklarade sammanträdet öppnat. Upprop förrättades och närvaro

Läs mer

Datum Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden

Datum Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-11-11 1 (2) 183 Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden 2015-2018 Diarienummer 1402446 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Anmälan av slutlig budget 2014 för Stockholms

Anmälan av slutlig budget 2014 för Stockholms ANMÄLAN 2013-12-03 LS 1305-0679 Anmälan av slutlig budget för Stockholms läns landsting Ärendet Landstingsfullmäktige beslutade den 11-12 juni 2013 om Mål och budget samt planår 2015-2016. Alla nämnder

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för vårdval

Sammanträde i programberedningen för vårdval 1 (5) Programberedning 7 Vårdval Sammanträde i programberedningen för vårdval Datum Torsdagen den 16 juni Tid 14:00 16.15 Plats Mälarsalen, Landstingshuset Ledamöter Olle Reichenberg Ordförande (C) (S)

Läs mer