REGIONFÖRBUNDET I KALMAR LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGIONFÖRBUNDET I KALMAR LÄN"

Transkript

1 REGIONFÖRBUNDET I KALMAR LÄN

2 Innehåll Varför Östersjöbanesystemet behövs 3 Regionen 3 Problem och möjligheter 4 Så kan det bli 5 Östersjöbanesystemet 6 Förslagen 8 Resultaten 10 En samhällsekonomiskt motiverad satsning 12 När kan det bli verklighet? 15

3 Varför Östersjöbanesystemet behövs 3 Sydöstra Sverige är en attraktiv del av landet med goda förutsättningar och utvecklingen bara väntar på att få börja skjuta riktig fart mer än någonsin nu när östra Sverige vävs samman med en av Europas intressantaste tillväxtregioner, Östersjöområdet. Men dåliga kommunikationer lägger hinder i vägen. Istället för att orter och landsbygd binds samman till en fungerande enhet har vi en splittrad och uppstyckad region. Det finns stora samhällsvinster att hämta, liksom fördelar för de som bor och arbetar här, i att bygga ut goda, kollektiva kommunikationer. I denna rapport visas hur stora dessa vinster kan bli, med Östersjöbanesystemet, ett modernt tågnät, som knyter samman regionens olika delar och samtidigt förbinder regionen med omvärlden. Regionen I sydöstra Sverige bor ungefär 1 miljon människor med hälften i de sex största kommunerna: Linköping, Norrköping, Jönköping, Växjö, Kalmar och Karlskrona. Regionen erbjuder hög livskvalitet med attraktivt boende, god tillgång till natur och jämförelsevis låga huspriser. Här finns ett brett kultur- och fritidsutbud och samhällsservicen är väl utbyggd. Tillgång till specialistsjukvård finns främst i Linköping. Universitet och högskolor finns i Linköping/Norrköping samt Växjö, Jönköping, Kalmar, Karlskrona/Ronneby och Visby. Distansutbildning erbjuds bland annat i Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn och Västervik.

4 4 Sydöstra Sverige är också ett av Sveriges största turistområden med sina unika attraktioner. Mer än varannan svensk reser till sydöstra Sverige varje år. Glasriket, Hultsfredsfestivalen, Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, renässansslottet i Kalmar, Ölands unika natur, skärgården i såväl Västervik som Blekinge är bara några av de platser som årligen besöks av hundratusentals människor. Samspelet och utvecklingskraften i regionen hämmas emellertid av dåliga kommunikationer. Problem och möjligheter Vägsystemet har brister, stora områden saknar en närliggande flygplats och de regionala flygplatser som finns erbjuder bara enstaka turer varje dag. Men framförallt är järnvägsnätet illa utbyggt och till stor del föråldrat. Restiderna på regionens järnvägar är ungefär dubbelt så långa som på moderna banor. Det saknas helt järnväg för att binda samman kustorterna Västervik Oskarshamn Kalmar. Kort sagt, det tar lång tid och det är krångligt att ta sig från en ort till en annan. Detta bromsar utvecklingen i regionen. Arbetsmarknaden drabbas på flera sätt. Människor har färre arbetstillfällen att välja mellan eftersom långa restider till arbetet gör det svårt att ta jobb på annan ort än den egna bostadsorten. Situationen slår hårdast mot lågutbildade, mot kvinnor och mot ungdomar. Detta ökar antalet arbetslösa i regionen samtidigt som det förlänger tiden i arbetslöshet. Ungdomar har färre utbildningar att välja mellan, eftersom möjligheterna att dagspendla till utbildningsorterna är små. Många väljer idag helt bort högre utbildning av det skälet. Andra flyttar ifrån regionen. Särskilt kvinnor drabbas av bristfälliga kommunikationer. Den arbetsmarknad som erbjuds blir smal och handlar ofta om låglöneyrken inom offentlig omsorg. I regionen råder inte oväntat kvinnounderskott. Näringslivets utveckling bromsas eftersom, det med färre arbetssökanden att välja mellan, både blir svårare att hitta rätt kompetens och att rekrytera eller behålla spetskompetensen. Bristen på goda kommunikationer gör också att det blir krångligare och dyrare för företagen att göra tjänsteresor. Detta försämrar villkoren särskilt för de kontaktintensiva tjänsteföretagen.

5 I regionen finns industrier med stora transportvolymer som Scania i Oskarshamn, Mönsterås Bruk, Duni pappersbruk, Södra Timber, Kährs i Nybro/Kalmar m.fl. Dessa företag utför sina godstransporter nästan enbart på vägarna, eftersom järnvägsnätet inte är uppgraderat för rationell godshantering. Stora godsvolymer hanteras via hamnarna i regionen men vidaretransporterna sker i stort sett enbart på väg. Det får negativa konsekvenser för miljön, ökar trafikriskerna och strider mot såväl nationella som europeiska strävanden att öka järnvägens andel av godstransporter. Bristen på goda, kollektiva transportmedel blir också en black om foten för turismen och möjligheterna att utveckla nya, livskraftiga företag inom den branschen. Resultatet av dagens situation ser vi svart på vitt i befolkningsstatistiken. Alla kommuner i regionen, utom universitetsorter och länscentra, är utflyttningsorter. Under de senaste fem åren har 20 kommuner förlorat boende, trots att boende- och rekreationsmiljöerna är erkänt goda. Befolkningsbalansen rubbas eftersom det är i första hand ungdomar och kvinnor som flyttar vilket i sin tur påverkar födelsetalen negativt. En prognos baserad på dagens mönster visar att om ingenting görs kommer regionen fram till år 2030 att förlora över 20 procent av sin befolkning. För vissa orter utanför länscentra är siffran dramatiska 30 procent. Medan inflyttarna i länet uppger god boendemiljö och nära till natur som sina skäl att flytta hit, förklarar de som lämnar länet att de vill hitta bättre arbeten eller utbildningar och få kortare avstånd till nöje och kultur. Detta skulle regionen kunna erbjuda sina invånare om resandet mellan olika orter fungerade. 5 Att människor är villiga att pendla till sitt arbete, om det finns inom rimlig restid, ser vi exempel på i Mälardalen där många flyttar från Stockholmsområdet för att få en lugnare boendemiljö men fortsätter att arbeta i storstaden. Så kan det bli Förkortat och förenklat resande skapar tillgång till fler och intressantare arbetstillfällen och utbildningsvägar, större kulturutbud och fler fritidsaktiviteter.

6 6 Utflyttningstrenden kan brytas när människor erbjuds storstadens fördelar men ändå kan njuta av de kvaliteter som finns i att bo på en liten ort. Ett sådant trendbrott gagnar även storstadsregionerna som idag står med en överhettad bostadsmarknad och en allt besvärligare trafikmiljö. En ny dynamik i resandet skulle ge skjuts åt utvecklingen inom både näringsliv och kulturliv när samspelet i regionen ökar och kontakterna med övriga Östersjöländer görs enkla och självklara. De prognoser som har gjorts för utvecklingen av handeln mellan Sverige och forna Östeuropa är mycket intressanta. Med väl utbyggda järnvägsanslutningar till hamnarna i sydöstra Sverige ökar möjligheten att ta in gods sjövägen från t.ex. Baltikum, Ryssland, Polen och även Gotland. Det finns stora miljövinster i att få över dessa godstransporter från vägarna till järnvägen. Östersjöbanesystemet För att få bästa möjliga resultat när brister i järnvägsnätet rättas till är det viktigt att varje åtgärd ingår i en helhet. Östersjöbanesystemet med snabbtåg för hastigheter upp emot 250 km i timmen, förkortar restider och förbättrar därmed samspelet i regionen men kompletterar också trafiksystemen i stort i landsdelen och för förbindelser på längre avstånd. Järnvägssystemet i sydöstra Sverige är idag splittrat och bygger i huvudsak på stickspår till Södra stambanan. Det finns ingen järnväg som binder samman kustorterna. Standarden och kapaciteten för länsbanorna är låg. Genomsnittshastigheten på vissa sträckor ligger under 70 km/timmen. Endast Kust-till-Kust-banan (Kalmar/Karlskrona Växjö Alvesta) har något bättre standard men erbjuder ändå bristfällig trafik mot västra Sverige och Öresundsregionen. Restiderna är fortfarande alltför långa för att Kalmar, Karlskrona och Växjö ska kunna samspela med arbetspendling. Fungerande omstigning till/från Blekinge kustbana saknas.

7 7 Genomsnittsfarten på järnvägarna i sydöstra Sverige är ofta så låg som 70 kilometer i timmen. Linköping Nässjö Västervik Hultsfred Berga Oskarshamn 87 Växjö Medelhastigheter 98 > 140 km/h 110 Kalmar km/h km/h Karlskrona < 90 km/h Kristianstad Utförliga stråkstudier har genomförts där varje enskild bansträcka har granskats med perspektivet att den ska ingå i en fungerande helhet för resande. För att klara hög genomsnittsfart och tyngre godstrafik måste kurvor rätas ut och bärigheten på banorna höjas. Men det räcker inte med enbart tekniska förbättringar. Trafiksäkerheten kräver på vissa håll nya planskilda korsningar. Miljön och särskilt känslig natur måste skyddas. Hänsyn ska tas till möjligheter att knyta an transporttung industri. Resecentra kan behöva placeras om på några orter, till exempel för att ge tågresenärer gångavstånd till ett universitet. Utifrån stråkstudierna har vi tagit fram de mest angelägna förbättringarna av järnvägsnätet. Delsträckorna har sålunda inte valts för att de skulle vara de mest eftersatta utan för att ingå i en sammmanhängande satsning. Östersjöbanesystemet medför både att det regionala resandet ökar och att resandet förenklas till och från storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Öresundsregionen samt inom Östersjöområdet.

8 8 Stråkstudierna blir nu ett viktigt underlag i kommunernas översiktsplanering eftersom Östersjöbanesystemet behöver integreras i kommunala planer. Översiktsplaneringen för många orter behöver också ta hänsyn till att modern järnvägstrafik ger helt nya framtidsförutsättningar. Varje stråkstudie innehåller sammanställningar miljövärden av riksintresse, natura 2000-områden, vattentäkter eller andra miljövärden som kan beröras av nya eller ändrade bansträckningar. Förslagen Att bygga ut järnvägsnät tar tid. Planerings- och beslutsprocessen är lång och det rent faktiska utförandet är tidskrävande. Processen involverar såväl staten som flera län och många kommuner. Förslaget har därför delats in i två huvudetapper. En första etapp, kallad UAM, kan utföras på kortare tid och är mindre kostsam. UAM ger förstås inte alla de vinster som går att åstadkomma. Det är först genom en utbyggnad till högre standard i steg två, kallad UAH, som regionen kan få modern tågtrafik. UAH kräver större investeringar men det är framförallt genom denna slutetapp som samhällsvinsterna uppstår. Det första steget, UAM, är därför utformat så att det direkt kan följas av vidareinvesteringar i nästa steg, UAH, vilket innebär att de första investeringarna tas till vara.»östersjöbanesystemet«är i själva verket flera bansträckningar: Kalmar Linköping Västervik Linköping Kalmar/Karlskrona Växjö Alvesta Oskarshamn Nässjö

9 Linköping 9 Åtvidaberg Rimforsa Kisa Överum Gamleby Nässjö Eksjö Gullringen Vimmerby Västervik Hultsfred Berga Oskarshamn Högsby Blomstermåla Alvesta Växjö Järnvägsinvesteringarna i Östersjöbanesystemet görs etappvis fram till dess att alla bandelar är anpassade för modern tågtrafik. Även trafikeringslösningarna anpassas till denna etappindelning. De stora samhällsvinsterna uppstår när restiderna blir rejält reducerade. Hovmantorp Nybro Lessebo Emmaboda Karlskrona Kalmar mer än 200 km/tim mindre än 200 km/tim ny järnväg stor förbättring liten förbättring De arbeten som behöver utföras för att tillåta tågtrafik med högre hastigheter, är allt från byte av sliperbefästning, nya planskilda korsningar och att räta ut kurvor till utbyggnad av nya sträckor och elektrifiering. Givetvis krävs också nya tåg som kan trafikera sträckningarna på ett rationellt sätt. Dess studier ligger till grund för bedömningarna om resandet och samhällsekonomin i satsningen. Målet är att uppnå hastigheter på km/timmen och att banstandarden ska göra en jämn och hög hastighet möjlig på alla delsträckor.

10 10 Resultaten Arbetspendlingen ökar kraftigt också på längre avstånd om den dagliga restiden till arbetet ligger under en timme. Det visar erfarenheter från bland annat Svealandssbanan Eskilstuna Stockholm där tågresandet ökade med 600 procent när den nya tåglinjen låg färdig. Då ingår både nytt resande och att bilister övergår till tåg när det visar sig praktiskt. Med Östersjöbanesystemet nås minst en av knutpunkterna Linköping, Kalmar, Karlskrona, Växjö och Jönköping inom en timme från kommunerna längs järnvägslinjerna. Östersjöbanesystemet minskar antalet arbetsmarknadsregioner i sydöstra Sverige till tre. De större orterna kan fungera som motorer för näringsliv, bidra till bredare arbetsmarknader, förbättrad kompetensförsörjning och ökad tillgång till specialiserad samhällsservice genom att omlanden blir betydligt större än idag. Potentiell pendlingsökning UAH Måttlig Stor Arbetspendlingen ökar markant med ett utbyggt Östersjöbanesystem både inom regionen och till närliggande. Genom att lokala arbetsmarknader binds samman. Mycket stor

11 Linköpings roll som storregioncentrum förstärks. Växjö, Kalmar och Karlskrona binds samman så att de tillsammans bildar ett sydöstligt storregioncentrum. 11 Högstandardutbyggnaden UAH innebär att antalet boende som får dagspendlingsrestid till Karlskrona ökar från till Både arbetssökande och företag får därmed större valfrihet. För Kalmars del handlar det om en ökning från till För Vimmerby och Högsby rör det sig om en fördubbling jämfört med idag och för Hultsfred om en ökning från till personer inom dagspendlingsrestid. Förbättringarna som går att åstadkomma är slående. Genomförs högstandardsalternativet, UAH, får t ex boende i Västervik en restid till Linköping på mindre än 50 minuter. Västerviksbor skulle då ha samma pendlingstid till Linköping som Åtvidabergsbor har i dag. Som en jämförelse kan nämnas att Västervik idag har 140 pendlare till Linköping medan reser varje dag mellan Åtvidaberg och Linköping. Restider Idag UAM UAH Västervik Linköping Vimmerby Linköping Kalmar Linköping Oskarshamn Nässjö Oskarshamn Kalmar Kalmar Växjö Restider med tåg idag, respektive med etapputbyggnad (UAM) och högstandardutbyggnad (UAH). Restiderna till Stockholm, Göteborg och Malmö förutsätter förbättringar på Södra stambanan (Ostlänken) och i Västsverige. Karlskrona Kalmar Karlskrona Växjö Kalmar Malmö Kalmar Stockholm Oskarshamn Göteborg Västervik Stockholm

12 12 Befolkningsutvecklingen blir successivt bättre med den utökade arbetsmarknad som uppstår och den helt nya dynamik som kan utvecklas i näringslivet som följd av förbättrade kommunikationer. Med Östersjöbanesystemet kan det bli tal om inflyttning till regionen istället för fortsatt utflyttning. Dessutom skulle balansen i befolkningen (ålder/kön) förbättras. De positiva befolkningsförändringarna kommer främst orter utanför länscentra till godo. Jämfört med att inget görs ger högstandardalternativet cirka personer fler boende i regionen år 2030 medan etapputbygganden UAM ger cirka personer fler. En samhällsekonomiskt motiverad satsning En så stor satsning som Östersjöbanesystemet kostar med nödvändighet mycket pengar. Anläggningskostnaden enligt etapputbyggnaden (UAM) är cirka tre miljarder kronor. Kostnaden för den fulla utbyggnaden (UAH) är cirka sex miljarder kronor. Med en traditionell trafikekonomisk kalkyl blir den sammantagna nyttan negativ, det vill säga att utbyggnaden kostar mer att bygga än den ger tillbaka i minskade driftkostnader, kortare restider, ökade biljettintäkter mindre miljöstörningar och färre olyckor. Denna kalkylmodell tar dock inte hänsyn till hela samhällsnyttan. Räknar man på hela den samhällsekonomiska vinsten av Östersjöbanesystemet (se tabell) så betalar sig investeringarna. Det samhällsekonomiska överskottet kan beräknas till mellan fyra och tretton miljarder kronor. Att Östersjöbanesystemet är en samhällsekonomiskt lönsam satsning framgår av redovisningen på nästa sida:

13 Östersjöbanesystemet bidrar utöver dessa faktorer såväl till en förbättrad resursanvändning av människor som av infrastruktur och ökad dynamik inom närings- och kulturliv. Trafiklösningen bidrar till långsiktig hållbarhet för regionen såväl ekonomiskt och socialt som ekologiskt och kulturellt. 13 Trafikekonomiskt baserad kalkyl Nuvärde Mkr UAM UAH Anläggningskostnad Tillkommande skattefaktor Driftkostnader (ökad tågtrafik) Biljettintäkter Restids- och turtäthetsvinster Luftföroreningar och koldioxid Infrastrukturslitage Olycksrisker Nettonuvärde Nettonuvärdekvot Samhällsekonomiskt baserad kalkyl Nuvärde Mkr UAM UAH Trafikekonomiskt nettonuvärde (se ovan) Arbetsmarknadseffekter Det samhällsekonomiska överskottet ökar markant vid påtagligt förbättrad trafik, men även förbättringar på kortare sikt är samhällsekonomiskt motiverade. Effekter på försörjningen med högre utbildade och nyckelkompetenser Bättre nyttjande av befintliga samhällsinvesteringar Turismeffekter Totalt samhällsekonomiskt överskott ca

14 För näringslivet höjs konkurrenskraften genom: 14 Utökade arbetsmarknader gör det lättare att hitta samt behålla rätt kompetens. Lättare att ta tillvara forsknings- och utvecklingsresurser. Godstransporter blir snabbare, billigare och pålitligare. Förenklade och billigare tjänsteresor och kundkontakter vilket bland annat bidrar till att skapa nya tjänste- och serviceföretag. Produktions- och exportvärden kan bevaras och vidareutvecklas. Turismen kan utvecklas. När själva resan inte längre stjäl så mycket tid kan dagsutflykter och kortsemestrar öka. Det breddar också säsongen för konferensturism. Ett minskat bilberoende öppnar möjligheter för fler kategorier av turister. För samhället: Olönsamma järnvägslinjer behöver inte längre subventioneras. När utflyttningen av människor bryts behöver samhällsvärden i form av befintliga investeringar inte överges och heller inte byggas upp på nytt i storstadsregioner. Miljövinster och energibesparing uppnås när tågresandet ökar och bilresandet minskar. Järnvägen är det energisnålaste och miljövänligaste transportsättet. Östersjöbanesystemet gör det möjligt att klara dagens miljökrav och gör dessutom att det blir möjligt att klara förväntade skärpta miljökrav utan att transportsystemet slutar fungera. Jämställdheten mellan könen gynnas när kvinnor erbjuds goda kollektiva kommunikationer, i första hand därför att arbetsmarknaden utvidgas. Internationella kontakter underlättas för näringslivet och för enskilda. Landsdelen binds samman med den europeiska transportkorridor som nu upprättas för den dynamiska Östersjöregionen med Danmark, Tyskland, Ryssland, Polen och Baltikum. Ökad livskvalitet i form av ett enklare arbetsliv och rikare fritid ökar livskvaliteten och motverkar ökande sjukskrivningar och sociala ungdomsproblem.

15 Planen för Östersjöbanesystemet uppfyller samtliga de nationella mål som regeringen har satt upp för vägverket, banverket och länen, nämligen; tillgängligt transportsystem, hög transportkvalitet, positiv regional utveckling, säker trafik, god miljö och jämställdhet. 15 När kan det bli verklighet? Östersjöbanesystemet är möjligt att bygga i etapper. Fördjupade studier kan påbörjas och de första förbättringarna kan genomföras inom en nära framtid, under förutsättning att det tas politiska beslut i den riktningen. Framförallt är det viktigt att nu förbättra banstråk som är gemensamma för flera linjer. Utbyggnadsetappen UAM kan ligga inom tidsintervallet medan UAH måste ses på något längre sikt och en tidshorisont som sträcker sig fram till Konkurrensen om järnvägsanslag är stor, med en efterfrågan som vida överstiger tillgängliga medel. Studien av Östersjöbanesystemet visar att det finns starka samhällsekonomiska motiv för ökade anslag som möjliggör fortsatt utbyggnad av svenska järnvägar också utanför de snabbast växande regionerna. Den här skriften är producerad av: Regionförbundet i Kalmar län Grafisk form Enstil Design Den här skriften och huvudrapporten Östersjöbanesystemet, Stråkstudier och fördjupningar som gjorts av Infraplan AB kan beställas från: Regionförbundet i Kalmar län Box 762, KALMAR Tel: Fax: E-post: info@kalmar.regionforbund.se

16 Utredningen delfinansieras av Mål 2 Södra

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Remiss kapacitetsutredning Trafikverket

Remiss kapacitetsutredning Trafikverket Handläggare Datum Diarienummer Anna Ekman 2012-03-22 KS 2012/0261 0480-45 01 24 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss kapacitetsutredning Trafikverket Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Blekinge i Sverigeförhandlingen

Blekinge i Sverigeförhandlingen Blekinge i Sverigeförhandlingen Redovisning av nyttoberäkningar Vi vill vara med om att utveckla Sveriges järnvägssystem, men då måste vi få rätt förutsättningar att delta. Bild från långfilmen Gäst hos

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

Fig 1. Järnvägsnätet i sydöstra Sverige har mycket låga medelhastigheter. 4 Östersjöbanesystemet - stråkstudier och fördjupningar.

Fig 1. Järnvägsnätet i sydöstra Sverige har mycket låga medelhastigheter. 4 Östersjöbanesystemet - stråkstudier och fördjupningar. 4 Östersjöbanesystemet - stråkstudier och fördjupningar. Sammanfattning Otillräcklig transportstandard orsakar obalanser och bristfällig effektivitet Sydöstra Sverige, räknat från och med, Nässjö, Alvesta

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Sverige behöver rusta sin infrastrukt För att göra transporter till och från svenska företag

Läs mer

Gröna tåget för bättre ekonomi och konkurrenskraft

Gröna tåget för bättre ekonomi och konkurrenskraft Gröna tåget för bättre ekonomi och konkurrenskraft 9 januari 2008 Transportforum 08-790 83 79 Session 4 1 Varför Gröna tåget? Tågresandet ökar nya attraktiva tåg behövs Kortare restider är lönsamt och

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 2016-01-11 RJL2015/2745 Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö föreslås besluta Godkänna bilagt förslag till

Läs mer

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad Malmö-Stockholm En effektiv etapputbyggnad Maj 2017 Utbyggnaden ska ske i den takt ekonomin tillåter * * Infrastruktur för framtiden Prop. 2016/17:21, kap. 6.3.3 Regeringen Utbyggnaden kommer att ske etappvis

Läs mer

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY GÖTEBORG Vi gör Västsverige starkare Bygg ut Södra Bohusbanan stärk hela regionen Potentialen

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Protokoll - medlemsmöte. Tid 31 mars 2017 kl Hotell Rådmannen, Alvesta

Protokoll - medlemsmöte. Tid 31 mars 2017 kl Hotell Rådmannen, Alvesta 2 april 2017 Protokoll - medlemsmöte Tid 31 mars 2017 kl. 10-12 Plats Hotell Rådmannen, Alvesta Närvarande Alvesta Hässleholm Kalmar Lund Nässjö Tranås Växjö Älmhult Ola Agermark Lena Wallentheim, ordförande

Läs mer

Analys av åtgärder för förbättrad trafikering. STÅNGÅDALSBANAN Delen Bjärka-Säby - Kalmar. Slutrapport 070411. ÅF Infraplan Nord

Analys av åtgärder för förbättrad trafikering. STÅNGÅDALSBANAN Delen Bjärka-Säby - Kalmar. Slutrapport 070411. ÅF Infraplan Nord STÅNGÅDALSBANAN Delen Bjärka-Säby - Kalmar Analys av åtgärder för förbättrad trafikering Slutrapport 2 0 0 7-04- 11 Stångådalsbanan - Analys av åtgärder för förbättrad trafikering Slutrapport 070411 ÅF

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Infrastruktur i Blekinge

Infrastruktur i Blekinge Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1682 av Peter Jeppsson och Magnus Manhammar (båda S) Infrastruktur i Blekinge Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

16 Positionspapper för Sydsveriges infrastruktur RS150336

16 Positionspapper för Sydsveriges infrastruktur RS150336 16 Positionspapper för Sydsveriges infrastruktur RS150336 Ärende Inom ramen för samarbetet Regionsamverkan Sydsverige har ett gemensamt positionspapper för Sydsveriges infrastruktur tagits fram. Region

Läs mer

Läget i Kalmar län 2016

Läget i Kalmar län 2016 Läget i Kalmar län 2016 Befolkningen i Kalmar län 2015 237 200 invånare 1 nov. 2015 2,4 % av Sveriges befolkning Fler äldre, färre yngre än rikssnittet Ökande försörjningskvot: färre i arbete ska försörja

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 Mer än en miljon lastbilar passerar varje år Skåne på väg till och från andra destinationer - det blir tretton fordon i bredd genom hela Sverige. enom Skåne

Läs mer

VÅR PASSION ÄR BLEKINGE

VÅR PASSION ÄR BLEKINGE VÅR PASSION ÄR BLEKINGE KRAFT ATT VILJA. TILLSAMMANS ÄR DET MÖJLIGT. Det är vår uppgift att inspirera, skapa tillfällen att mötas och stärka Blekinge i Sverige och Europa. Vårt uppdrag är att arbeta för

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Future Rail Sweden. 21 januari 2010

Future Rail Sweden. 21 januari 2010 Future Rail Sweden 21 januari 2010 Future Rail Sweden Fokus nu Höghastighetsbanor långsiktigt Järnvägsnätet 2 Globaliseringsrådet Sveriges tidigare relativa försprång i infrastruktur existerar inte längre

Läs mer

REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF)

REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) REMISSVAR ANGÅENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2018-2029 (N2017/05430/TIF) Västsvenska Handelskammaren har tagit del av Trafikverkets förslag till nationell plan för 2018-2029. Förslaget

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2015 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

Angående Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 (Ert DNr N2009/6374/IR)

Angående Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 (Ert DNr N2009/6374/IR) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Angående Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 (Ert DNr N2009/6374/IR) har bildats av Regionförbundet Östsam, Regionförbundet i Kalmar län, Region

Läs mer

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken,

Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, Hela länet ska leva. Dåliga kommunikationer begränsar idag vårt läns möjligheter. Det krävs därför en fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken, fibernätet och ett förbättrat vägnät. Järnvägen behöver bli

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR Vi sex regioner i

Läs mer

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Hållbar samhällsplanering Korta restider med hög punktlighet för personer och gods Minska klimatpåverkan

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTKAST 2017-01-20 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg Peter Uneklint Programchef, En ny generation järnväg 2016 Infrastrukturpropositionen 11 oktober

Läs mer

bilaga 1 sidan 5 (av 19)

bilaga 1 sidan 5 (av 19) sidan 1 (av 19) sidan 2 (av 19) sidan 3 (av 19) sidan 4 (av 19) sidan 5 (av 19) sidan 6 (av 19) sidan 7 (av 19) sidan 8 (av 19) sidan 9 (av 19) sidan 10 (av 19) sidan 11 (av 19) sidan 12 (av 19) sidan

Läs mer

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Einar Schuch och Christer Agerback

Einar Schuch och Christer Agerback Trafikverket startar den 1 april 2010 Einar Schuch och Christer Agerback Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv förenklar för operatörer, trafikanter

Läs mer

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken

Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken Uppföljning av trafikförsörjningsprogram - Vision och mål för den regionala kollektivtrafiken 2017-2025 Långsiktig vision för den regionala kollektivtrafiken Nära till Sveriges Solsida År 2050 har Kalmar

Läs mer

Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas

Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas Oskar Fröidh, KTH oskar.froidh@abe.kth.se Jernbaneforum 7 mars 2012 Målen för förbättrad tågtrafik Möjliggöra pendling till starka arbetsmarknader Lättare för

Läs mer

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Vad säger OECD territorial reviews Vilket fokus har regionerna i pågående infrastrukturplanering Motiv och svårigheter vid utvecklad samverkan

Läs mer

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE

DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE DEN FLERKÄRNIGA MILJONSTADEN SKÅNE MANIFEST FÖR ETT SAMVERKANDE SKÅNE Skåne är år 2030 en attraktiv och livskraftig region med flera starka tillväxtmotorer och en mångfald av livsmiljöer. Skåne har dragit

Läs mer

Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping. Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun

Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping. Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun Vi planerar för en större och säkrare farled till Norrköping Ett samprojekt mellan Sjöfartsverket och Norrköpings kommun Säkrare farled till Norrköping Farleden in till Norrköpings hamn är en viktig transportlänk

Läs mer

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan Järna

Läs mer

Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv

Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv Håkan Brynielsson Regiondirektör Regionförbundet i Kalmar län Regionala handlingsplaner Färdig RUS Länsuppdraget Löpande utvärdering OECD-rapport

Läs mer

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00 oktober 2015 Ny stambana - 2:28-2:00 STOCKHOLM NYKÖPING/SKAVSTA GÖTEBORG LANDVETTER BORÅS LINKÖPING NORRKÖPING JÖNKÖPING VÄXJÖ ÄLMHULT HÄSSLEHOLM LUND MALMÖ KÖPENHAMN/CPH KASTRUP läs mer om vårt förslag

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING EN SATSNING PÅ SKÅNE ÄR EN SATSNING PÅ SVERIGE I slutet av mars 2017 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på ny nationell

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

Verksamhetsområde Samhälles roll i Trafikverket. Einar Schuch Regionchef Region Öst. Trafikverket startade den 1 april 2010

Verksamhetsområde Samhälles roll i Trafikverket. Einar Schuch Regionchef Region Öst. Trafikverket startade den 1 april 2010 Verksamhetsområde Samhälles roll i Trafikverket Einar Schuch Regionchef Region Öst Varför bildades Trafikverket? Framtidens samhällsutvecklare Ett trafikslagsövergripande synsätt planerar för alla trafikslag

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Status. Södra Stambanan efter Nationell plan

Status. Södra Stambanan efter Nationell plan Status Södra Stambanan efter Nationell plan 2018-2029 januari 2019 Nationell plan, Järnvägsobjekt >100 Mkr Södra stambanan med förbindelsebanor BORLÄNGE GÄVLE OSLO UPPSALA KARLSTAD ÖREBRO Kardonbanan ny

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Götalandsbanan. Miljoner människor kommer varandra närmare

Götalandsbanan. Miljoner människor kommer varandra närmare Götalandsbanan Miljoner människor kommer varandra närmare 1 Födelsedagskalas i Jönköping år 2030. Klara firar sin femårsdag med morfar från Göteborg, farmor från Stockholm och kusinerna från Linköping.

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:74) Höghastighetsbanor ett samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft

Yttrande över betänkandet (SOU 2009:74) Höghastighetsbanor ett samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft Datum Beteckning 2009-11-11 Dnr 09-1-11 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet (SOU 2009:74) Höghastighetsbanor ett samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft Skånsk

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen

SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen SVERIGEFÖRHANDLINGEN Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 2 2 BAKGRUND... 4 3 TIDIGARE REDOVISAT OM UTBYGGNADSSTRATEGIN... 4 4 UTBYGGNADSORDNING... 6 4.1

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h

Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h PM Effektredovisning för BVMa_002 Emmaboda- Karlskrona/Kalmar, fjärrblockering samt spårupprustning och hastighetsanpassning till 160 km/h Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96

Läs mer

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna Lena Erixon Generaldirektör 2016-05-31 Agenda Bakgrund: Kapacitetsbrist

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Tranås stationsläge på HH

Tranås stationsläge på HH 11 mars 2016 Tranås stationsläge på HH En knutpunkt mellan Södra stambanan och Götalandsbanan anders.rosen@tranas.se 1 Sverigeförhandlingens bud I budet ingår även medfinansiering 300 mkr, förskottering

Läs mer

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Sidan 1 (7) Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne samverkar politiskt från hösten 2015 över regiongränserna inom

Läs mer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer 1 Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg nuläge och framtida affärer Andreas Hult, projektchef

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne

Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne - strategier för Det flerkärniga Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen för att skapa hållbara

Läs mer

SYDOSTLÄNKEN. För en bättre regional utveckling. Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn

SYDOSTLÄNKEN. För en bättre regional utveckling. Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn Alvesta Växjö För en bättre regional utveckling SYDOSTLÄNKEN Älmhult Hökön y Lönsboda Vilshult Olofström K Kristianstad Bromölla Sölvesborg Fyra kommuner i samverkan Älmhult Osby Olofström Karlshamn med

Läs mer

Yttrande avseende Nationell plan för transportsystemet för perioden

Yttrande avseende Nationell plan för transportsystemet för perioden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Kommunledningskontoret 2017-11-06 Avdelningen för tillväxt och hållbar utveckling Patrik Möller 044-135178 patrik.moller@kristianstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Yttrande avseende

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Dnr 2011/

Dnr 2011/ 2011-09-01 Dnr 2011/555-114 Trafikverket 781 89 Borlänge Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 2012-2021 samt Kapacitetsbrister i järnvägsnätet, 2015 och 2021, efter planerade

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Halmstad-Nässjö järnväg (HNJ) behövs den?

Halmstad-Nässjö järnväg (HNJ) behövs den? FREDAG 18 SEPTEMBER 2015 VÄLKOMNA TILL SAMVERKANSMÖTE I LANDERYD Halmstad-Nässjö järnväg (HNJ) behövs den? Ronny Löfquist (S) KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE HYLTE KOMMUN Välkomna! Samverkansmöte i Landeryd

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89 :T534 av Hans Gustafsson m.fl. (s, m, c, vpk) Blekinge kustbana

Motion till riksdagen. 1988/89 :T534 av Hans Gustafsson m.fl. (s, m, c, vpk) Blekinge kustbana Motion till riksdagen 1988/89 :T534 av Hans Gustafsson m.fl. (s, m, c, vpk) Blekinge kustbana Under våren 1988 fattade riksdagen beslut med anledning av regeringens proposition ( 1987/88 :50) "Trafikpolitiken

Läs mer

Över länsgräns Information för resor till/från Kalmar län

Över länsgräns Information för resor till/från Kalmar län Gäller för resor över länsgräns till/från Kalmar län Blekinge - Halland - Jönköping - Kronoberg - Skåne Gäller för resor över länsgräns till/från Kalmar län Blekinge - Halland - Jönköping - Kronoberg -

Läs mer

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Sverigeförhandlingen N2014:04 2017-09-21 Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 BAKGRUND Regeringen gav den 23 mars 2017 Trafikverket i uppdrag att

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv Bertil Hallman SVäpl Projektledare Bertil Hallman Långsiktig planerare Samhälle Region Väst Projektledare för Stråkstudie Vänersjöfartens

Läs mer

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag.

att till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, överlämna yttrande i mål nr. M 2284-11 enligt kansliets förslag. PROMEMORIA Dnr 2012/0028 2012-03-28 Ärende 15 Kansliet Styrelsen Sammanträdesdatum: 2012-03-29 Yttrande över Swedavia AB:s ansökan angående bedrivande av flygplatsverksamhet på tre rullbanor på fastigheten

Läs mer

Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas

Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas Södertälje växer, idag över 95 000 innevånare Två globalt framgångsrika företag med nära 20 000 anställda 37 000 pendlar dagligen

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

Googla: gröna kronoberg rapporter

Googla: gröna kronoberg rapporter Googla: gröna kronoberg rapporter Upplägg och tidslinje 1990-2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 Vilka var förutsättningarna för Hur har det gått? Kronoberg här och nu tillväxtarbetet

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Kompl. med bilder Uppdrag och utgångspunkter Transportpolitiska mål, infrastrukturproposition och direktiv

Läs mer

Västsvensk infrastruktur

Västsvensk infrastruktur Enskild motion S1892 Motion till riksdagen 2018/19:2123 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Västsvensk infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-07-02 Sverigebygget: Fler jobb och mer tillväxt, höghastighetståg och 100 000 nya bostäder Alliansen

Läs mer

Storstäderna är avgörande för Sveriges framtid Storstäderna är Sveriges ekonomiska motor och drivkraft för utveckling

Storstäderna är avgörande för Sveriges framtid Storstäderna är Sveriges ekonomiska motor och drivkraft för utveckling Storstäderna är avgörande för Sveriges framtid Storstäderna är Sveriges ekonomiska motor och drivkraft för utveckling Storstäderna behöver ständigt mer och ny kunskap och kompetens och måste använda alla

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Kompl. med bilder Hur blev det och vad händer? Peter Bernström Trafikverket Region Syd Uppdrag och utgångspunkter

Läs mer

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE

Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE SVENSK TURISM AB REMISSYTTRANDE Box 3546 2013-09-26 103 69 Stockholm Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025; N2013/2942/TE Svensk

Läs mer