Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Förvaltningsplan Nyps 2011_1.0.doc Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Ulrica Morelid 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Förvaltningsplan Nyps 2011_1.0.doc 2011-04-12 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Ulrica Morelid 1."

Transkript

1 Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Förvaltningsplan Nyps 2011_1.0.doc Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Ulrica Morelid 1.0 Förvaltningsplan Nyps (18)

2 Förvaltningsplan... 1 Tillväxtverkets förvaltningsmodell för Nyps Övergripande beskrivning Inledning Styrande plattformen inom Nypsförvaltningen Syfte och målgrupp Förvaltningsperiod Bakgrund Omfattning av förvaltningsuppdraget Förvaltningsobjektet Förvaltningsområden Mål för verksamhetsåret Leveransplan för Övergripande prioriteringsområden för året Förvaltningsorganisation Bemanning av förvaltningsorganisation för perioden Uppskattad resurstillgång Budget och utdebitering Budget Utdebitering Befogenheter (18)

3 Tillväxtverkets förvaltningsmodell för Nyps Detta är en beskrivning av förvaltningsmodellen för förvaltningsobjektet Nyps. Förvaltningsplanen följer i stort den förvaltningsmodell som används generellt inom Tillväxtverket, men har i vissa avseenden kompletterats, pga. förvaltningsobjektets speciella förutsättningar. Förvaltningsplanen förvaras på Tillväxtverkets gemensamma filserver. Övriga dokument som hör till förvaltningen förvaras enligt förvaltningsgruppens rutiner. 1. Övergripande beskrivning Förvaltningen av Nyps kan huvudsakligen delas upp i tre huvudområden: 1) Teknisk förvaltning 2) Verksamhetsförvaltning (Systemförvaltning) 3) Lokal förvaltning hos Användarorganisationerna Punkt 1 och 2 ligger inom Tillväxtverkets ansvar genom uppdrag från näringsdepartementet, inskriven i myndighetens förordning. Punkt 3 ansvarar respektive användarorganisation för. Detta dokument beskriver hanteringen av punkt 1 och 2. I stort innefattar den tekniska förvaltningen drift och teknisk support av systemet. Eftersom Nyps är en applikation med kodförvaltning ingår även systemutveckling inklusive systembygge och testprocedurer, säker förvaring och versionshantering av källkod samt förvaltning av systemdokumentation. Verksamhetsförvaltningen består bl a av användarstöd, utbildning, funktionalitetstester, användarnära dokumentation, information och systemadministration. Andra viktiga komponenter är att verifiera och förändra kravbilden på systemet genom dialog med användarorganisationer, styrgrupp och departement. En Förvaltningsgrupp med representanter från både Teknik och Verksamhet har bildats med syfte att öka dialogen kring verksamhetens behov och deras realiserande. För att inhämta synpunkter från användarorganisationerna har vi kontaktytor mot de lokala förvaltningsorganisationerna och vi har också skapat intressegrupper för olika systemområden där erfarenheter kan utbytas och nya krav framföras. 3 (18)

4 2. Inledning 2.1. Styrande plattformen inom Nypsförvaltningen Den plattform av ledord och värderingar som utgör grundstenarna i Tillväxtverkets styrning både internt och externt den styrande plattformen ska också lysa igenom i vår förvaltningsplanering, våra prioriteringar och vår dagliga verksamhet. Vår myndighetsidé är: Vi arbetar offensivt för hållbar tillväxt i hela landet genom att underlätta företagande. Nyps bidrar till detta indirekt genom att stötta de verksamhetsprocesser som direkt bidrar till att uppfylla dessa mål - genom att ge stöd i handläggningen av stödärenden så att dessa kan hanteras, både av sökande och myndigheter, på ett enkelt och enhetligt sätt från ansökan till beslut och utbetalning. - genom att ge bättre besluts- och uppföljningsunderlag på både regional och nationell nivå. Vi strävar också efter att i den dagliga verksamheten leva upp till våra kärnvärden: Vi har kunskapen Vi samverkar Vi gör det enkelt Vi är handlingskraftiga genom att hela tiden sätta våra kunder; användarna och de stödsökande, i fokus. Ledorden i vårt interna förhållningssätt: kundnytta, öppenhet, tydlighet och laganda är hjälp för oss i våra dagliga prioriteringar. Under framtagningen av förvaltningsplanen för 2011 och de prioriteringar och mål som ska gälla för årets verksamhet har vi särskilt fokuserat på de interna förhållningssätten kundnytta och tydlighet Syfte och målgrupp Syftet med förvaltningsplanen för Nyps är att tydliggöra hur förvaltningen ska utföras och styras under avsedd period. Målgrupp för dokumentet är de som ansvarar för och bedriver förvaltningen samt den styrgrupp som genom samråd är med och fastlägger förvaltningsplanen. Planen fungerar också som informationskälla för dialogen med t.ex. användarorganisationerna kring förvaltningsverksamheten. Dokumentet ägs av Systemägaren och förvaltas av Systemförvaltaren. Dokumentet ska revideras årsvis för fastställande senast i december året innan gällande förvaltningsperiod Förvaltningsperiod Denna förvaltningsplan gäller för Bakgrund Förvaltningsplanen fyller en viktig funktion då man genom den, för den aktuella förvaltningsperioden, ska kunna se riktlinjerna för vad förvaltningsverksamheten ska respektive inte ska ägna sig åt, enligt det uppdrag som finns. förstå ramarna för vad förvaltningen kan respektive inte kan fatta beslut om. styra vilka mål och prioriteringar som ska gälla för förvaltningsåret. kommunicera hur stora resurser som avsatts för arbetet samt vilka personer som bemannar förvaltningsorganisationen. 4 (18)

5 3. Omfattning av förvaltningsuppdraget 3.1. Förvaltningsobjektet I förvaltningsobjektet Nyps ingår all form av verksamhetsstöd som tagits fram under Nyps utvecklings- och införandeprojekt för att stödja hantering av stödärenden från ansökan, via handläggning och beslut till rapportering och uppföljning. Objektet omfattar idag stöd för nio olika stödtyper. Dels företagsstöd i form av Regionalt investeringsstöd Regionalt bidrag för företagsutveckling Kommersiell service Transportbidrag Såddlån Sysselsättningsbidrag samt dessutom Projektmedel (regionala och nationella program) Regionala utvecklingsfonden (inklusive fyra interregprogram) Strukturfondsprogrammen (regionalfondens tidigare programperiod) Nytt för året är att systemet vidareutvecklats, efter beslut i styrgruppen, för att möjliggöra för Regionförbund att också registrera ärenden som är finansierade av andra medel än statliga 1.1 pengar. Dessa ingår numera som en understödtyp till stödtypen Projektmedel, Egenfinansierade regionala projekt. Utöver själva Nyps klienten innefattar förvaltningsobjektet t.ex. webbansökan och DiDivermodeller för de olika stödtyperna, integration mot diarieföringssystemet Diabas och ekonomisystemet Agresso, Nyps administrationsklient samt centrala dokumentmallar. Under 2010 tillkom förvaltningsansvaret för Projektbanken. Projektbanken är en extern publicering av ärendeinformation med syfte att vara informationskälla för t.ex. allmänhet. Vid 2011 års början innehåller Projektbanken Regionalfondens ärenden inom de åtta regionala programmen. Tester pågår för att inkludera interregprogrammet Sverige-Norge och önskemål finns om att utöka projektbanken också med projektmedelsärenden. Nytt för året är också att en ny e-tjänst är under utveckling. Den kommer att ersätta den befintliga webbansökan under året. Då eid nu införts som inloggningsmetod kommer också de tidigare utlämnade certifikaten fasas ut och upphöra fungera fr.o.m. 31 mars Grovt kan det ritas enligt nedanstående schematiska bild, där Brokern hanterar kommunikationen i form av SHS-meddelanden mellan de olika komponenterna. 5 (18)

6 Utöver dessa IT-stöd omfattar förvaltningsobjektet också dokumentation och informationsmaterial i form av t.ex. Användningsfall och gränssnittsspecifikationer Manualer och handledningar Utbildningsmaterial NypsCentralens Webbsida Driftsdokumentation Databas- och koddokumentation Nyps hanteras i tre olika driftsmiljöer som alla ingår i förvaltningsansvaret, produktions-, utbildnings- och testmiljö Förvaltningsområden Förvaltningens arbete har delats in i följande arbetsområden, som också överensstämmer med kostnadsföring och tidredovisning: Användarsupport Utbildning Dokumentation Information/kommunikation Ändringshantering Analys / Utdata Förvaltning Förvaltningsstyrning Daglig IT-drift och underhåll 6 (18)

7 3.3. Mål för verksamhetsåret Avsnittet beskriver de verksamhetsmål som förvaltningen har identifierat för verksamhetsåret, uppdelat per arbetsområde, och anger målstatus efter året. Användarsupport Det övergripande målet för arbetsområdet är att stötta de lokala supportresurserna med fördjupad kompetens om Nyps, dvs. avhjälpa fel och besvara frågor professionellt och skyndsamt. De lokala kontakterna ska uppleva NypsCentralen som kompetent, serviceinriktad och effektiv. Under året har vi - utformat en rutin för uppföljning och mätning av statusen inom användarsupporten där den tekniska supporten är inkluderad. - gjort månatliga avstämningar enligt denna rutin och följt upp hur mycket tid vi lägger på support (IT respektive verksamhet). De löpande målen är att vi (under ordinarie förutsättningar) hanterar supportärenden som inkommit till verksamhetssupporten enligt följande ramar: Ärenden tas vidare från status ofördelat inom 48 timmar Anmälaren har fått en personlig återkoppling inom tre dygn Ärendena är lösta, återkopplade och avslutade inom 10 arbetsdagar Utbildning Det övergripande målet för arbetsområdet är att förvaltningen erbjuder korrekta, uppdaterade och pedagogiska utbildningar för olika grupper av användare av NYPS. Varje utbildning följs upp genom utvärderingsenkäter. Under året ska vi tillhandahålla 10 utbildningsplatser per arbetsområde (nedan) och termin. Deltagande i dessa är kostnadsfritt. Projektmedel, grund Företagsstöd, grund Lokal systemadministration, grund Dokumentmallar, grund Nyps ekonomi, grund Nyps Analys - DiDiver, grund Aktörsregisterförvaltning Utöver dessa fasta utbildningar har vi under året på prov ha genomfört någon form av e-learning utbildning. på prov ha genomfört en best-practice dag rörande bemyndiganderapportering på prov ha genomfört en anpassad uppsökande utbildning på plats hos kund. vid minst ett tillfälle ha genomfört fördjupningsutbildning (avgiftsbelagd) i DiDiver. Anpassning av utbildningsplanen kan ske för att möta efterfrågan enligt visat intresse. Organisationsspecifika utbildningar har genomförts i mån av tid och då debiterats i särskild ordning. Dokumentation Det övergripande målet för arbetsområdet är att Nyps förvaltningen har korrekt, uppdaterad och kommunicerad dokumentation inom alla berörda områden. De som har behov av dokumentation ska uppleva att den är tillgänglig och relevant för deras behov. 7 (18)

8 Under året har vi - anpassat Nyps hjälp, det vill säga handledningen i nypsklienten, för att dels ge stöd i handhavande av systemet och dels ge ett grundläggande stöd i handläggningsprocessen. - sett till att 75% av Nyps användare har kännedom om Nyps hjälp. - gjort Användarhandledning tillgänglig som fristående dokument, framtagen utifrån samma grundmaterial som Nyps hjälp. - definierat och förankrat en process för kontinuerlig kvalitetsgranskning och komplettering av innehållet i Nyps hjälp och användarhandledningen. Förvaltningens dokumentation, kopplad till ändringshanteringsprocessen är samordnad spårbar definierad förankrad Vi har också - löpande sett till att DiDivermodeller och Utdatarapporter är dokumenterade och publicerade. - fastställt en dokumentstruktur för IT som fungerar för den tekniska dokumentationen. Information/kommunikation De övergripande målen för arbetsområdet är att Nyps förvaltning metodiskt sprider relevant information som rör Nyps och relaterade områden. Mottagarna upplever att informationen från Nyps förvaltning är tillgänglig, förekommande och snabb samt att avsändaren är tydlig. Under året har vi - kompletterat NypsCentralens webbplats med en avdelning där intressenter kan följa delar av ändringshanteringsprocessen samt prioriteringar av ändringsärenden. - skapat ett webbforum eller motsvarande för Nyps intressegrupper, där deltagare kan diskutera och prioritera ändringsärenden. - anpassat informations- och utbildningsmaterial, handledningar samt programsymboler och grafiska element i Nyps till en enhetlig grafisk profil i enlighet med Tillväxtverkets instruktioner. Ändringshantering Det övergripande målet för arbetsområdet är att förändringarna inom Nyps drivs på ett systematiskt sätt. Det finns en tydlig och dokumenterad struktur för hur ändringsbehov tas om hand, från uppkomst till realisation. Det finns också överenskomna arbetsmetoder för IT:s och verksamhetens arbete med kravfångst, realisationsplanering och genomförande. Under året har vi uppnått - en väl definierad och kommunicerad ärendeprocess från anmälan av ändringsönskemål /avvikelser till införande av dessa. - en fungerande löpande kravförfinings- och designprocess vilket gör det tydligt för utvecklaren vad som skall göras då ärendet skall implementeras. - en bra transparens mot slutanvändarna vad som är på gång ur ett releaseperspektiv. - en fastställd överlämningsprocess mellan utveckling och driftsättning. - en kompetenskartläggning för Nypsresurserna inom IT med aktiviteter för kompetensöverföring vid behov. 8 (18)

9 Analys / Utdata Det övergripande målet för arbetsområdet är att förvaltningen tillhandahåller korrekta, uppdaterade och ändamålsenliga data, rapporter och modeller från Nyps/DiDiver och att arbetet bedrivs enligt de inom förvaltningen överenskomna arbetsmetoderna, t.ex. avseende support, ändringshantering och dokumentation. De som har behov av uppföljning ur Nypsdata ska uppleva att det är lätt att förstå och välja bland de möjligheter som erbjuds och att materialet är pålitligt. Under året har vi - löpande tagit fram nya DiDiver-modeller och utdatarapporter samt vidareutvecklat dessa i enlighet med inkomna ändringsönskemål. Målet är att 50% av inkomna ändringsönskemål avseende utdatarapporter ska genomföras under året. - presenterat fler rapporter från DiDiver i portalen via NypsCentralens webbsida och ökat användningen av portalen med 50% jämfört med utvecklat Projektbanken och möjliggjort för fler organisationer att publicera ärendeinformation externt därigenom. Målet är att 10 organisationer använder Projektbanken på avsett sätt och att 50% erbjudits möjlighet att gå med. Förvaltning Det övergripande målet för arbetsområdet är att förvaltningsverksamhetens övriga arbetsområden hålls ihop och drivs som en helhet. Detta görs genom det löpande arbetet i förvaltningen med stöd i de rutiner, processer och möten som fordras. Under året har vi - genomfört två Användarmöten. - medverkat till att intressegrupperna mötts minst två gånger. - genomfört minst ett fysiskt möte för hela förvaltningen gemensamt. - upprätthållit regelbundenhet i berednings- och förvaltningsmöten. - omarbetat rollbeskrivningarna och organisationsbilden så att de koordinerar med fastställda processbeskrivningar. Förvaltningsstyrning Det övergripande målet för arbetsområdet är att Nyps förvaltas enligt en tydlig och kommunicerad styrmodell. Både användarorganisationer och resurserna inom förvaltningen har insyn i hur verksamheten styrs och styrgruppens roll. Styrgruppen upplever att de får regelbunden, ändamålsenlig och tydlig rapportering. Under året har vi - genomfört tre till fyra styrgruppsmöten och informerat om dessa och ev. beslut till användarorganisationerna. - tagit fram en tydligare struktur och ansvarsfördelning mellan verksamhetsförvaltningen, IT och ekonomi som leder till kvalitetssäkrad och enkel månatlig uppföljning av utfall mot budget i alla erforderliga delar. - återkopplat till Systemägare och Styrgrupp kring de löpande prioriteringarna och resultat av målsättningar samt vid behov reviderat dessa. - initierat en extern revision av Nyps / Nyps förvaltningen. 9 (18)

10 Daglig IT-drift och underhåll Det övergripande målet för arbetsområdet är att alla delar av förvaltningsobjektet Nyps är tillgängligt för användarna enligt utlovade parametrar och att driften är kostnadseffektivt och professionellt hanterad. Under året ska vi - ha definierat och infört en process för hur vi mäter, följer upp och kommunicerar tillgängligheten av systemet och dess olika komponenter. - ha definierat en Service Level Agreement (SLA) rörande Nyps Leveransplan för 2011 Leverans Fokus/innehåll/syfte Driftsättning Nyps version 2.4 Fast datum för årsskiftesberoende 20 januari utveckling Nyps version 2.4 p1 Reservdatum 17 mars Nyps version 2.5 Fast releasedatum för vårens utveckling 14 april Nyps version 2.5 p1 Eventuellt releasedatum för e- 23 juni tjänstrelaterad utveckling Nyps version 2.5 p1 Alternativt datum till 22 juni 22 september Nyps version 2.6 Fast releasedatum för höstens 20 oktober utveckling Nyps version 2.7 Möjlig release för ev. årsskiftesberoenden, Ev. januari datum ej satt 10 (18)

11 3.5. Övergripande prioriteringsområden för året Dessa områden har definierats som prioriterade ändringsbehov av intressgrupper/användarorganisationer (AO), teknisk förvaltning (TF) respektive verksamhetsförvaltning (VF) för Prioriterat område Upplägg av ny användarorganisation - Regionförbund Jämtland Finansieringsmodellen - färdigställa omarbetning - utdata/analyseffekter Ny E-tjänst - färdigställa och ta i förvaltning Intressegruppernas behov - inkomna önskemål, t.ex. färre obligatoriska fält vid avslag, Rapporter i Nyps - förbättra / flytta vissa till portal Utskriftsmöjligheter - införa / förbättra, t.ex. checklistor, utbetalningar, kontering Checklistor - kunna visa alla sparade checklistor Proccesskartan Eruf - ny processbåge för att lösa elektronisk attest Ny användarmanual - Händelsestyrd via F1, webbformat, omarbeta Utöka Projektbanken med Projektmedel - nytt projekt Ärendebekräftelse - förbättra funktionalitet och innehåll Initierat av AO VF VF AO VF AO AO AO VF VF AO Finansieras av/inom Extra medel Extra medel Privat medfin ÖKS AO Stödtypsträdet/org/anslag - ändra till objekt med koppling till organisation och anslag Utveckla Uppdatera ärende - tillföra attribut för uppdatering och logga ändringar Dokumenthantering - konvertera filformat, begränsa filtyper, ändra lagringssätt Diarieinformation via webben - förstudie om behov och möjligheter VF VF TF/VF AO Extra medel Uppgradera till Java 6 TF Förbättra svarstider TF/VF 11 (18)

12 4. Förvaltningsorganisation Det här är organisationskissen enligt vilken Nyps förvaltningen arbetar. Den högra delen utgör Verksamhetsförvaltningen (systemförvaltningen) och den vänstra är den tekniska förvaltningen. I mitten finns det gemensamma forumet i förvaltningsgruppen. NYPS organisation för Central förvaltning Teknisk ansvarig Systemägare Teknisk förvaltare Processförvaltare Förvaltningsgrupp IT / Verksamhet Drift Utveckling Teknisk support Support Beställningsansvarig Dokumentationsansvarig Stödtypsexperter System- Administratör Utbildningsansvarig Analys/utdata -ansvarig Nyps utredare Informationsansvarig Reststinsansvarig 12 (18)

13 Motsvarande bild med också den lokala förvaltningsdelen samt styrgruppen inritad. NYPS Central förvaltning; inom Tillväxtverket Lokal förvaltning Teknisk ansvarig Process- och systemägare Styrgrupp Teknisk förvaltare Processförvaltare Förvaltningsgrup p IT / Verksamhet Lokal NUTEK NUTEK Länsstyrelser Förvaltning Länsstyrelser Övr Övr organisationer organisationer Drift Utveckli ng Teknisk support Support Användarorganisationer Beställni ngsi System- Administ tö Nyps utredare Dokume ntati Utbildni ngsi Informati onsi Stödtyps - t Analys/u tdatai Reststin s- i 13 (18)

14 4.1. Bemanning av förvaltningsorganisation för perioden Nyps förvaltningen, både teknisk och verksamhetsförvaltning arbetar i huvudsak med fasta resurser. NypsCentralen är samlingsnamn för alla resurser som arbetar med verksamhetens användarnära förvaltning (den centrala Nyps förvaltningen), oavsett var man har sin organisatoriska hemvist. Roll Omf Arbetsområde Ansvarig enhet / Ansvarig /Bemanning organisation Systemägare 5% Förvaltningsstyrning Administrativa Mattias Åsander Tekniskt ansvarig 5% Förvaltningsstyrning IT Göran Olsson Systemförvaltare 100% Förvaltning Stödärendesystem Ulrica Morelid Teknisk förvaltare 75% Förvaltning IT Mats Ranow Förvaltningsgrupp Teknik/Verksamhet Utbildningsansvarig Utbildare Supportansvarig Användarsupport Förvaltning NypsCentralen IT Ulrica Morelid; NypsCentralen Daniel Madsén; NypsCentralen Henrik Hedlund; NypsCentralen Jana Wahlberg; NypsCentralen Magnus Lövgren; NypsCentralen Ulf Hjelm; NypsCentralen Åsa Adamsson; NypsCentralen Anders Runnholm; NypsCentralen Ingrid Enge; IT Mats Ranow; IT Anna Mella Rossby; IT 25% Utbildning Stödärendesystem Anders Runnholm NypsCentralen Elin Sixtensson Externa resurser 25% Support Stödärendesystem Ulf Hjelm NypsCentralen Teknisk supportresurs Support IT IT-support Systemutvecklare Driftsresurser Beställningsansvarig Test- och kravställning 80% Ändringshantering Stödärendesystem Henrik Hedlund NypsCentralen Systemutvecklare Ändringshantering IT Systemutvecklare Analys/Utdataansvarig Analysresurs e-tjänst förvaltning Webbutvecklare 30% Analys Stödärendesystem IT 25% 25% Ändringshantering Stödärendesystem IT Åsa Adamsson Systemutvecklare Ej fastställt Webbutvecklare Projektbanksansvarig 10% Analys Stödärendesystem Åsa Adamsson Systemutvecklare / Webbutvecklare Dokumentationsansvarig Dokumentationsresurs Information / kommunikationsansvarig 30% Dokumentation Stödärendesystem IT 20% Information / kommunikation Stödärendesystem Daniel Madsén NypsCentralen IT-resurser Daniel Madsén NypsCentralen Systemadministratör 10% Förvaltning Stödärendesystem NypsCentralen Driftsresurs Drift IT Anna Mella Rossby Driftsresurser Stödtypsexperter Förvaltning / Support NypsCentralen Nyps utredare Förvaltning / Ändringshantering Varierar efter aktuellt behov 14 (18)

15 4.2. Uppskattad resurstillgång VERKSAMHET Beskrivning Tid (tim) Support Kontakten med och hjälp till lokala förvaltningarna Utbildning Samordna utbildningsområdet, utbilda användare, underhålla utbildningsmaterial Dokumentation Samordna och strukturera dokumentationsområdet, kvalitetsgranska och underhålla dokumentation. 750 Information / kommunikation Informera, svara på frågor, publicera 300 webbinformation. Ändringshantering Kravspecifikationer, leveransplanering, tester Systemadministration Systemadministration 150 Analys / Utdata Kravställa, testa och dokumentera analysmodeller och utdatarapporter. 500 Förvaltning Samordna förvaltningen, möten, utredningar Förvaltningsstyrning Styra förvaltningsarbetet, göra uppföljningar, rapportering till styrgrupp 500 Projekt 800 Totalt verksamhet IT Teknisk förvaltare Samordna den tekniska förvaltningen. ingår nedan Systemutveckling (IT) Löpande systemutvecklingsinsatser Driftsättning, driftsövervakning och optimera Drift (IT) driftsmiljön Teknisk support (IT) Ge svar på frågor om tekniska problem. ingår ovan Totalt IT Total tid: (18)

16 5. Budget och utdebitering 5.1. Budget Budgeten för 2011 enligt prioriteringar från och samråd med styrgrupp. Kostnader (TSEK) Nyps förvaltning Verksamhet Budget 2010 Utfall 2010 Budget 2011 Resurser Resekostnader, telefoni etc Egna omkostn (ex Easit) Utbildningar, inkl egna Användardagar Styrgrupper Förvaltningsaktiviteter Totalt Verksamhet Nyps förvaltning IT Hårdvara (avskrivning på investering) Mjukvara (andel licensinköp) Årliga mjukvaruavgifter / support Totalt mjuk/hårdvara (exkl timmar) Arbetstid; utveckling Arbetstid; miljöer Arbetstid; drift Konsulttid Resurskostnad IT Totalt IT Totalt verksamhet + IT Övrigt - utökade resurser (ex konsulttid) Ny e-tjänst Projektbanken + förstudie Diarium på webben 300 Övrigt Totalt utökat Totala kostnader inkl konsulter Utdebitering Hantering av överskott Intäkt regionförbundens utökade anv 185 Total (18)

17 5.2. Utdebitering Omsatt enligt utdebiteringsmodellen kommer kostnadstäckningen att fördela sig per organisation enligt nedanstående matris. I underlaget har 2011 års anslag använts. Utdebiterat belopp 2011 Jmfr 2010 Jmfr 2009 Tillväxtverket Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Uppsala län Länsstyrelsen i Södermanlands län Länsstyrelsen i Östergötlands län Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Kalmar län Länsstyrelsen i Gotlands län Länsstyrelsen i Blekinge län Länsstyrelsen i Skåne län Länsstyrelsen i Hallands län Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen i Värmlands län Länsstyrelsen i Örebro län Länsstyrelsen i Västmanlands län Länsstyrelsen i Dalarnas län Länsstyrelsen i Gävleborgs län Länsstyrelsen i Västernorrlands län Länsstyrelsen i Jämtlands län Länsstyrelsen i Västerbottens län Länsstyrelsen i Norrbottens län Reg.förbund Kalmar Gotlands kommun Region Skåne Västra Götalandsregionen Region Uppsala Region Östsam Region Blekinge Region Halland Region Dalarna Region Sörmland Region Jönköping Region Örebro Region Värmland Region Gävleborg Region Södra Småland Region Västerbotten Region Jämtland 94 Totalt (18)

18 5.3. Befogenheter Nyps förvaltningen får enbart fatta beslut om ärenden och åtgärder som ligger inom förvaltningsobjektets ramar, enligt förvaltningsspecifikationens beskrivning. Inom dessa ramar har Nyps förvaltningen befogenhet att fatta beslut om genomförande av åtgärder som samlat omfattar maximalt kronor vid externa kostnader. 18 (18)

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar NYPS. NypsCentralen mars 2011 Ulrica Morelid

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar NYPS. NypsCentralen mars 2011 Ulrica Morelid Nyps Användardagar NypsCentralen 30-31 mars 2011 Ulrica Morelid 1 Program onsdag 30 mars 09.00 Fika 10.00 Välkommen - Systemägare Mattias Åsander - Tekniskt ansvarig Göran Olsson - Ansvarig förvaltare

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar NYPS. NypsCentralen 23-24 mars 2010 Ulrica Morelid

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar NYPS. NypsCentralen 23-24 mars 2010 Ulrica Morelid Nyps Användardagar NypsCentralen 23-24 mars 2010 Ulrica Morelid 1 Program tisdag 23 mars 10.00 Nuläge Nyps Information om förvaltning Leveransplanering 2010 11.00 Allmän information Ny webbansökan Nyttigt

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar N Y PS. NypsCentralen oktober 2012 Ulrica Morelid

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar N Y PS. NypsCentralen oktober 2012 Ulrica Morelid Nyps Användardagar NypsCentralen 18-19 oktober 2012 Ulrica Morelid 1 Välkomna! 8:e användarmötet 26 organisationer 70 / 48 deltagare Luleå till Malmö 2 NypsCentralen Arjeplog Stockholm Åsa Adamsson Anders

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar N Y PS. NypsCentralen oktober 2011 Ulrica Morelid

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar N Y PS. NypsCentralen oktober 2011 Ulrica Morelid Nyps Användardagar NypsCentralen 26-27 oktober 2011 Ulrica Morelid 1 Program onsdag 26 oktober 10.00 Välkommen Information från Nypsförvaltningen 12:00 Lunch 13:00 Beställningsbemyndigande 15:00 Kaffe

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

Förvaltningsberättelse för Åtgärder i Vatten budgetåret 2014

Förvaltningsberättelse för Åtgärder i Vatten budgetåret 2014 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 1 (9) Datum 2015-01-28 Förvaltningsberättelse för Åtgärder i Vatten budgetåret 2014 Godkännande Godkänd av Roll/Befattning Datum Uppdateringshistorik Version Ansvarig Datum Kommentar

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10)

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10) Ny E-tjänst för Nyps Tillväxtverket Projektplan Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning Version 0.9 1(10) INNEHÅLL 1 Basfakta 3 1.1 Godkännande 3 1.2 Revisionsinformation 3 1.3 Bilagor 3 2 Syfte

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2018

Förvaltningsplan för websesam IT-stöd för hjälpmedelsförsörjning år 2018 Version: Status: Sida: Samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel 1.0 Utgåva (1)11 Dokumenttyp: Förvaltningsplan websesam Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Piotr Gabrys 2018-01-30

Läs mer

Protokoll från styrgruppsmöte för Nyps Förvaltning 22 september 2010

Protokoll från styrgruppsmöte för Nyps Förvaltning 22 september 2010 Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Nyps_Styrgruppsmte_Protokoll_100922.doc Protokoll 2010-09-22 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version 830-2010-1259 Ulrica Morelid 1.0 Protokoll från styrgruppsmöte

Läs mer

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem Rutin/Anvisningar Dokumentansvarig: Mona Lindgren, modellsamordnare Systemförvaltning Godkänd av: Lars Sandström, IT-strateg, IT-funktionen Ansvar och roller för ägande och förvaltande av informationssystem

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD LÄSANVISNING OCH BEGREPPSDEFINITION Läsanvisning begreppsdefinition Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Nyps Centrala dokumentmallar

Nyps Centrala dokumentmallar Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Nyps Centrala dokumentmallar Handledning 2011-10-03 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Torsten Wikström/Hans Jurstrand 0.7 Nyps Centrala dokumentmallar Referat

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Min ansökan. Daniel Madsén

Min ansökan. Daniel Madsén Min ansökan Daniel Madsén 1 Nyheter i Min ansökan Version 25 maj Meddelande om inkommen ansökan Välj vem som ska signera ansökan Sökt belopp i utbetalningsansökningar GDRP I samtliga ansökningar finns

Läs mer

Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan

Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan Nyps användardagar 26 27 Oktober 2011 Magnus Lövgren Daniel Madsén 1 Agenda Vad har hänt? 2 Vad har hänt? Projektstart maj 2010 Kravställning sommar 2010 Utveckling startar

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Riktlinje för Systemförvaltning

Riktlinje för Systemförvaltning Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Riktlinje för Systemförvaltning Bakgrund Från och med den 25 maj 2018 gäller EUs dataskyddsförordning (2016/679) för hantering av personuppgifter. Förordningen ersätter personuppgiftslagen,

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Investeringsstöd till äldrebostäder

Investeringsstöd till äldrebostäder Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Förvaltningsplan för Selma

Förvaltningsplan för Selma Förvaltningsplan för Selma Dokumentnamn Förvaltningsplan för Selma Fastställt av Siv Olofsson Dokumentansvarig Ulf Pantzare Version 1,0 Datum 070516 Status Fastställd 1 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Göran Olsson. Projektledare Nyps 2020

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Göran Olsson. Projektledare Nyps 2020 Göran Olsson Projektledare Nyps 2020 1 Nyps hanterar idag... Företagsstöd RIS Regionalt investeringsstöd FUB Regionalt bidrag till företagsutveckling KS Stöd till kommersiell service SYS Sysselsättningsbidrag

Läs mer

Investeringsstöd till äldrebostäder

Investeringsstöd till äldrebostäder Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner

Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner Skogsmarksfastighetspriser och statistik för olika regioner LRF Konsult är Sveriges största mäklare för skogsfastigheter och producerar fortlöpande prisstatistik på området. Prisstatistiken grundas på

Läs mer

Särskilda boendeformer

Särskilda boendeformer Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Information från Nypscentralen Magnus Lövgren, Henrik Hedlund, Ulf Hjelm, Anders Runnholm

Information från Nypscentralen Magnus Lövgren, Henrik Hedlund, Ulf Hjelm, Anders Runnholm Information från Nypscentralen Magnus Lövgren, Henrik Hedlund, Ulf Hjelm, Anders Runnholm Förenklingar och förbättringar 1. Ny webbplats 2. Dokumentmallar 3. Försumbart stöd 4. Kontohantering och support

Läs mer

Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005

Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005 Handläggarnas upplevelser och användning av metoder och aktiviteter - länsuppdelat Försäkringskassans metodundersökning 2005 INLEDNING... 1 METOD... 1 ATT ARBETA MED METODSAMLINGEN... 1 ÖVERGRIPANDE FRÅGOR...

Läs mer

Kommersiell service åtgärd 7.4 investering

Kommersiell service åtgärd 7.4 investering Kommersiell service åtgärd 7.4 investering Nationell serviceträff 2018-11-27 Fördjupad uppföljning Service & fritid på landsbygden Sammanfattning 181 miljoner kr beviljats till 457 ärenden inom Kommersiell

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Nyps i din organisation

Nyps i din organisation Nyps i din organisation Nyps användarmöte 25-26 april 2012 Daniel Madsén 1 Innehåll Du som nypskontakt Du som lokal administratör NypsCentralen Tips & trix 2 Syften Se över rutiner och organisation Finns

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet Modellbeskrivning e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Vad är e-förvaltningsmodellen?... 3 3 Varför en e-förvaltningsmodell?... 3 4 Hur fungerar e-förvaltningsmodellen?...

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Kommunbidragsväxling för objektet Dokument- och ärendehantering

Kommunbidragsväxling för objektet Dokument- och ärendehantering SIGNERAD 2015-02-12 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-02-10 Vår referens Karin Ringman Ingvarsson Kanslichef karin.ringman-ingvarsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidragsväxling för objektet

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.9

Nytt i NYPS version 2.9 Nytt i NYPS version 2.9 Releasedatum: 2012-11-22 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.9.docx 1 (6) Henrik Hedlund INNEHÅLL WEBBANSÖKAN (NYPSWEB2)... 3 RÄTTNING AV FELAKTIGHTER... 3 1. Ansökan

Läs mer

Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum:

Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum: Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum: 2011-06-23 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS 2.6 v1.0.doc 1 (7) Henrik Hedlund WEBBANSÖKAN... 3 Ändringar förbättringar och ny funktionalitet... 3 1.

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Kravspecifikation. Crowdfunding Halland

Kravspecifikation. Crowdfunding Halland Kravspecifikation Crowdfunding Halland Innehållsförteckning Kravspecifikation... 1 Inledning... 3 Kravsammanställning... 4 Grundläggande funktioner... 4 Intressenter och aktörer... 6 Användningsfall...

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

Regionalt utvecklingskapital. Helena Gidlöf

Regionalt utvecklingskapital. Helena Gidlöf Regionalt utvecklingskapital Helena Gidlöf 2016-05-24 Inkluderade finansieringskällor Egna resurser Länens medfinansiering av projekt och program, driftbidrag/verksamhetsbidrag ERUF Beviljade medel 2007-2013.

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Landstingsregioner 1 januari 2017 Norrbottens, Västernorrlands, Västmanlands och Uppsala län

Landstingsregioner 1 januari 2017 Norrbottens, Västernorrlands, Västmanlands och Uppsala län Landstingsregioner 1 januari 2017 Norrbottens, Västernorrlands, Västmanlands och Uppsala län 2016-10-27 Varför erfarenhetsutbyte? 2 Statliga medel - anslag 1.1 Endast statliga myndigheter får hantera statliga

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (140) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

Innan midsommar infördes möjlighet att logga in och signera ansökningar med Mobilt BankID.

Innan midsommar infördes möjlighet att logga in och signera ansökningar med Mobilt BankID. Användardagar 2014 Onsdag den 22 oktober 9:00 Nyps sen sist! Henrik Hedlund återblickar på året och Nyps handläggning Året startades med en ny version 2.13 den 23 januari. Den innehöll i huvudsak: rättningar

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Punktprevalensmätning av trycksår 2017 Landstingens resultat

Punktprevalensmätning av trycksår 2017 Landstingens resultat Punktprevalensmätning av trycksår 2017 Landstingens resultat 3 Andel patienter med trycksår (kategori 1-4) 25,0% 2 15,0% 1 5,0% Slutenvård exkl. rättspsykiatri inkl. övrigt Exkl. barn både 2017 och 2016

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Datum Nytt i NYPS version 2.4

Datum Nytt i NYPS version 2.4 Datum 2011-01-20 Nytt i NYPS version 2.4 Dokumentnamn/version Upprättad av Versionsinfo 2.4 v1.0.doc 1 (5) Henrik Hedlund Rapporter Rättning av felaktigheter 1. Fix av attributet Kategori i rapporten,

Läs mer

Mönstringsunderlaget Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön

Mönstringsunderlaget Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön Mönstringsunderlaget 2018 Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön 1 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 80 Karlstad Telefon 0771-24

Läs mer

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län När människor möts! integration segregation social hållbarhet Talieh Ashjari 2016-12-02 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen för det hållbara Vatten samhället Naturvård Vattenvård Miljöskydd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd till kommuner för etablering av telenät m.m. på orter och i områden där telenätet är eftersatt; SFS 2004:619 Utkom från trycket den 28 juni 2004 utfärdad den

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.20

Nytt i NYPS version 2.20 Nytt i NYPS version 2.20 Releasedatum: 2017-03-16 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.20_v1.0.docx 1 (5) Henrik Hedlund INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 RAPPORTER... 4 ÄNDRINGAR FÖRBÄTTRINGAR

Läs mer

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting Unika användare av NPÖ september 2012 (>10) Källa:Inera AB Örebro kommun Västra Götalandsregionen

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011

Ansökan om statsbidrag för yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning 2011 UTBILDNINGS- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 (1) 2010-09-21 MISSIV ANNE-MARIE SKÖLIN DIREKT NR 0224-551 23 DNR 2010/85 UAN NR 10/48 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden MISSIV Ansökan om statsbidrag

Läs mer

Rekrytering. Har ni försökt rekrytera medarbetare under de senaste 6 månaderna? Källa: Demoskop. Bas: Alla (3818) %

Rekrytering. Har ni försökt rekrytera medarbetare under de senaste 6 månaderna? Källa: Demoskop. Bas: Alla (3818) % Rekrytering Bas: () Har ni försökt rekrytera medarbetare under de senaste 6 månaderna? Kalmar Värmland Uppsala inkl Norrtälje Jämtland Örebro Blekinge Östergötland Västra Götaland Norrbotten Stockholm

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Strategi för miljödatahantering

Strategi för miljödatahantering Strategi för miljödatahantering Vision och 10 riktlinjer med tillhörande rekommendationer 1 Vision Väl hanterade miljödata kommer till nytta och gör skillnad för miljön Miljödata är en viktig samhällsresurs

Läs mer

Ny webbplats med ny prenumerationstjänst

Ny webbplats med ny prenumerationstjänst EM2000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 2015-10-15 1 (1) Ny webbplats med ny prenumerationstjänst Den 22 oktober byter Energimyndigheten webbplats. Adressen kommer fortfarande att vara www.energimyndigheten.se.

Läs mer

Finansieringsgruppen Möte inom Bredbandsforum Stockholm

Finansieringsgruppen Möte inom Bredbandsforum Stockholm Finansieringsgruppen Möte inom Bredbandsforum Stockholm 211 1 11 21-12-9; patrik.sandgren@pts.se Bredbandsforum - statusuppdatering IT-ministern formellt tagit ordförandeskapet Nästa möte med styrgruppen

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagar våren Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz. myh.se

Kompetensförsörjningsdagar våren Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz. myh.se Kompetensförsörjningsdagar våren 2018 Myndigheten för yrkeshögskolan Britt-Inger Stoltz Aktuellt om yrkeshögskolan Hur går det för de som gått en YHutbildning? Vad tycker arbetslivet om YH? Expandera med

Läs mer