inom Familjebehandling Kundval

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "inom Familjebehandling Kundval"

Transkript

1 inom Familjebehandling Kundval

2

3 Kundval inom familjebehandling Nacka kommun har från och med 2007 infört kundval inom familjebehandling. Syftet är att detta ska bidra till en förbättrad kvalitet genom att den enskilde får välja mellan olika anordnare. Vad är familjebehandling? Familjebehandling är en möjlighet för familjer som behöver stöd att förändra sin livssituation och sitt beteende. Problemen kan vara till exempel psykosociala svårigheter, dålig kommunikation eller konflikter mellan familjemedlemmarna. Grundtanken i behandlingen är att använda familjens existerande resurser och stärka känslan av att kunna påverka sin familjesituation. Biståndsbeslut Biståndsbeslut med mål för behandlingen ligger till grund för insatsen. Beslutet ska även ange antalet beviljade timmar samt om två behandlare behövs för uppdraget. Handläggaren har till uppgift att vägleda klienten vid val av familjebehandlare. Godkännande av anordnare För att kunna erbjuda familjebehandling krävs att anordnaren är godkänt av kommunen. Framför allt ska anordnaren ha nödvändiga kunskaper och erfarenheter inom arbetsområdet. Företagets personal ska iaktta sekretess- och tystnadsplikt. Hur bedöms kvaliteten i tjänsterna? Anordnarens arbete bedöms och godkänns av kunden och socialtjänsten. Enligt socialtjänstlagen har kommunen det yttersta ansvaret för familjebehandlingen. Kommunens socialsekreterare ska därför följa upp de tjänster som utförs av de olika anordnarna. Ett sätt är att de som fått familjebehandling får möjlighet att uttrycka sin åsikt om familjebehandlingen i kundenkäter. Hur går det till att välja? Val av anordnare kundval Den som har behov av familjebehandling kan efter biståndbeslutet välja mellan olika anordnare, som är godkända av Nacka kommun. Familjebehandlarna presenteras i denna broschyr. Kvalitetsredovisning En sammanställning av besvarade kundenkäter kommer att redovisas i kommande broschyrer och på Nackas hemsida.

4 Askel AB Telle Söderberg Besöksadress: Brännkyrkagatan 100, Stockholm (T-bana Zinkensdamm) Tel , Arbetssätt Jag har ett systemteoretiskt synsätt och ett praktiskt förhållningssätt. Målet med mitt arbete är en självständig individ och en fungerande familj i hela sitt sammanhang, varav kartläggningen av familjens nätverk är en viktig. Jag tror på människans egen förmåga, men alla kan behöva hjälp med att inse att man äger den. Jag är övertygad om att ju mer klientens/familjens kontroll över sin situation ökar och det praktiska vardagslivet fungerar desto mer frigörs resurser till annat. Jag är flexibel i mitt sätt att arbeta och har stor nytta av att lätt kunna smälta in i olika situationer och sammanhang. Kompetens inkl. specialkompetens Jag är utbildad barnskötare och socionom. Jag har även olika gruppledarutbildningar för: - Grupper för familjehemsplacerade barn/ungdomar - Föräldrautbildning, AP - Ungdomar, vuxna, familjer i ART Andra utbildningar: - Kris och traumautbildning, 1 år - Trappanutbildning - BAM-utbildning i systemisk terapi - Familj- och nätverksterapi (steg 1) Mitt nätverk med andra behandlare med olika kompetens ger en möjlighet att arbeta tillsammans med en kollega om det behövs. Språk Jag behärskar även finska i tal och skrift.

5 Attendo IOF Annicka Wuolo Besöksadress: Malmgårdsvägen 63, Stockholm Tel: , , Arbetssätt Alla familjer hamnar periodvis i bekymmer av olika slag. Många klarar av att lösa sina problem på egen hand. De familjer som behöver stöd för att komma ur en tillfällig kris, eller ett destruktivt mönster, kan genom familjebehandling få hjälp att mobilisera sina egna resurser och att lära sig hantera svåra situationer. Familjebehandlarna arbetar utifrån ett systemteoretiskt behandlingsperpektiv och deltar miljöterapeutiskt i praktiska vardagssituationer, oftast i familjens hem, på tider som passar familjen, d.v.s. även på kvällar och helger. Familjebehandlarna arbetar hemma hos familjen och deltar i vardagssituationer. Fokus ligger på att stärka föräldrarnas egna resurser. Målet är att familjemedlemmarna ska finna nya handlingsstrategier utifrån det som barnet/barnen behöver. Familjebehandlingen kan också ske genom samtal utanför hemmet och i olika konstellationer med familjemedlemmarna utifrån behov. I arbetet ingår nätverksarbete, klargörande och bearbetande samtal, enskilda samtal etc. En genomförandeplan med mål och delmål upprättas i samråd med familjen socialtjänsten. Kompetens och Specialkompetens Familjebehandlarna har vidareutbildning i familjeterapi och specialkompetens i medling, familjerådslag, psykodrama, nätverksutbildning, psykoterapi mm. De arbetar enskilt eller i par och kombinerar sina kompetenser för att bäst matcha familjens behov och visa på alternativa tillvägagångssätt. De har mångårig erfarenhet av familjearbete inom socialtjänst. De har arbetat med grupper för barn, på institution med ungdomar och missbruk, barn i familjehem, barn som utsatts för övergrepp etc. Referenser finns.

6 Rekon Människan I Centrum AB Ingrid Österberg Besöksadress: Surbrunnsgatan 12bv, Stockholm Tel: info@rekon.se, Arbetssätt/Vårt perspektiv Människan är en reagerande varelse. Vår personlighet utvecklas i samspel mellan vårt genetiska arv och hur medmänniskor påverkar oss under vårt liv. Det gäller även de psykologiska faktorer som genererar problematik. Rekon arbetar med att påverka relationella processer i en läkande riktning. Vi har en obändig tro på människors vilja att delta i arbetet med att skapa förutsättningar för positiva förändringar hos närstående. Rekon har under sitt professionella liv utarbetat effektiva metoder för att utföra dessa uppgifter, en utveckling som är ständigt pågående hos alla medarbetare och som aldrig kommer avslutas. Kompetens inkl specialist kompetens Utöver erforderliga grundutbildningar finns stor samlad kompetens och vidareutbildningar inom familjeterapi, kognitiv terapi, nätverksterapi, gestaltterapi, psykodrama och personlig utveckling. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med individer, familjer och grupper inom olika områden. Vi har utvecklat en effektiv metod i att arbeta med självskade/destruktiva beteenden (ex ätstörningar) skolproblem, psykisk problematik (ex depression), missbrukproblem, neuropsykiatriska diagnoser (ex ADHD), samarbetssvårigheter vid skilsmässor/separationer. Vi har även möjlighet att erbjuda föräldrar och deras ungdomar en time out genom att erbjuda ungdomar tillfällig vistelse i annat hem medan familjearbetet pågår. Rekon kan även erbjuda kvalificerad specialistkompetens psykiater/psykolog för olika typer av utredningar/bedömningar. Könsfördelning Vi har behandlare av båda könen.

7 Familjeverksamheten i Nacka Besöksadress: Planiavägen 17, Nacka (bakom Sickla köpcenter). Tel: Familjeverksamheten Vår verksamhet har funnits sedan 1999 och drivs i kommunal regi. Tillsammans har vi lång erfarenhet av behandlingsarbete. Förutom familjebehandling erbjuder vi råd- och stödsamtal, föräldrakurser, mansmottagning och nätverksarbete till familjer boende i Nacka. Arbetssätt Familjeverksamhetens uppgift är att hjälpa barnfamiljer att hitta lösningar på sina svårigheter. Familjen ses som en helhet, där de olika familjemedlemmarna i hög grad påverkar varandra. Utgångspunkten för familjebehandlingen är familjernas egna beskrivningar av sin situation och målet är att hjälpa dem att utveckla sina egna möjligheter. Familjeverksamhetens insatser anpassas efter varje familjs behov. Vi arbetar både i vår lokal och hemma hos familjen, beroende på familjens önskemål. Kompetens Familjeverksamheten består av två manliga och fyra kvinnliga familjebehandlare. Alla är utbildade socionomer, med olika vidareutbildningar i exempelvis familjeterapi, psykoterapi, nätverksarbete och våld inom familjen. Vi kan även erbjuda behandling av finsktalande behandlare.

8 Hedenbro Institutet Monica Hedenbro Besöksadress: Blackebergsbacken 97, Bromma Tel: Arbetssätt När man som familj upplever svårigheter med sina barn, i sin relation eller som föräldrar är det viktigt att söka hjälp. Vårt arbete utgår från familjens frågeställning och behov. Förutsättningen för behandlingsarbetet är att skapa ett gott samarbete. Vi erbjuder Familjepedagogik/Familjebehandling: Tydlig och konkret hjälp i de vardagssituationer man upplever svåra ser vi ofta som det första steget i behandlingen. Det skapar också en förståelse för oss av svårigheterna barnen uppvisar tillsammans med sina föräldrar men också de möjligheter ni har som familj. Genom pedagogiska insatser och stödjande samtal försöker vi hjälpa er till att fungera bättre som familj. Samspelsbehandling: Vi har genom många års behandlingserfarenhet och forskning stor kunskap om samspelets betydelse. Vi arbetar med eller utan kamera men vi använder gärna MarteMeo-metoden där man genom videoupptagningar fokuserar på samspelet mellan dig som förälder och ditt barn. Syftet är att stärka er relation och att stödja/ hjälpa er som föräldrar att se barnets behov och resurser. Detta ger möjligheter att hitta sin egen kraft som förälder och då kunna påverka samspelet i en positiv riktning. Kompetens Socionom och leg. psykoterapeut med specialinriktning på familjeoch barnterapi. Mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med familjer både på vår mottagning och i vardagsmiljö. Kompetens att ta hand om barn och ungdomar med funktionshinder och deras familjer; Leg Psykoterapeaut/Marte Meo terapeut Agneta Lindqvist och Camilla Hettrel.

9 Familjebehandlargruppen Ismini Wikström, Ewa Brask och Per Rydholm Besöksadress: Västgötagränd 13. Besökstid: dag och kvällstid (Bofi lsbåge, vid medborgarplatsen på Söder) Tel: (Ewa Brask), (Per Rydholm), (Ismini Wikström). Arbetssätt Tillsammans utforskar vi vilka resurser och styrkor ni som familj redan har och hur de bäst kan användas. Vi hjälps åt att tillsammans genomföra de förändringar som familjen vill ha och behöver. Tillsammans sätter vi upp mål och utvärderar på vägen så att vi ser att det går åt rätt håll. Vi arbetar med samtal kring konflikter, kommunikation och samspel. Vi hjälper er med att upprätta vardagsstrukturer och regler som fungerar och undersöker er familjs historia för att förstå vilka vanor och mönster ni som föräldrar ärvt in i ert eget föräldraskap. Vi träffas hemma hos er, på stan eller i vår lokal, allt beroende på vad som passar bäst. Vi träffas i olika konstellationer beroende på vad vi ska prata om och vilka som är berörda. Målet är att ni som familj ska känna att ni har kompetens och kraft för att möta och hantera de bekymmer som livet för med sig. Kompetens och specialkompetens Vi är socionomer eller förskollärare med specialpedagogisk inriktning. Vi har alla vidareutbildning inom psykodynamisk, relationell eller systemisk terapi. I gruppen finns olika kompetenser och utbildningar inom psykodrama, nätverk, kroppsterapi, Marte Meo, familje-art (aggression replacement training) samt föräldrautbildning i Komet både för barn och tonåringar. Vi har stor erfarenhet av arbete med familjer där det förekommer missbruk och/eller våld, samarbetsproblem mellan skilda föräldrar, arga tonåringar, syskonproblematik, gränssättnings och auktoritetsproblem, krisbearbetning, familjer från olika kulturer, anorexi, depression, skolproblematik, sociala fobier, familjer där barnet har någon form av diagnostik och behov av särskilt stöd. Vi hjälper även till med samtal i förskola, skola och andra i nätverket.

10 Psykologfirma Lene Dons Lene Dons Besöksadress: Drottninggatan 88a, Stockholm Tel: , Det är inte alltid lätt att vara förälder! Livskriser, förändringar och konflikter kan skapa stress och man kan som förälder ibland tappa tron på sig själv, känna sig trött och sliten. Barnen kan också vara känsliga i perioder, de kan bråka mycket, trotsa och vägra lyssna och man kan bli osäker, tappa tålamodet och sätta snäva gränser. Vissa barn kan även ha olika funktionshinder som ställer krav på det där extra som man kanske inte alltid orkar ge. Om ni känner igen er vet jag att ett tillfälligt föräldrastöd snabbt kan ge ny kraft och nya möjligheter. Familjebehandling kan t.ex. vara samtal där svårigheter och möjligheter diskuteras eller miljöterapeutiska insatser där vi arbetar med att få konkreta vardagssituationer att fungera bättre. Med hjälp av video kan man också titta på samspelet i familjen och ringa in det som fungerar bra och det som kan utvecklas och förändras. Vid ett samarbete kommer allt att diskuteras igenom och planeras i samförstånd. En viktig grund är ett öppet klimat och goda samarbetsformer. Kompetens Jag är legitimerad psykolog sedan 16 år och arbetar med barn, ungdomar och deras föräldrar, både i privat verksamhet och som psykolog på en barnavårdscentral. Andra arbetsfält är handledare inom förskola, skola, socialtjänst och familjecentraler. Jag har bl.a. vidareutbildning i bildterapi, neuropsykiatri, barndiagnostik, barnorienterad familjeterapi och KBT. Ring eller maila så berättar jag gärna mer.

11 Soultime Familjebehandling/ Familjebehandling Sölvie Eriksson Inger Kvissberg och Sölvie Eriksson Besöksadress: Ringvägen 103, Stockholm Tel: (Inger Kvissberg), (Sölvie Eriksson) Arbetssätt När man som familj upplever svårigheter med sina barn, i sin relation eller som föräldrar är det viktigt att söka hjälp. Vårt arbete utgår från familjens frågeställning och behov. Förutsättningen för behandlingsarbetet är att skapa ett gott samarbete. Vi erbjuder Familjepedagogiska insatser, samspelsbehandling, familjeterapi, parsamtal, barnterapi, handledning, konsultation och utredning. Vår övertygelse är att all form av behandling måste grunda sig i respekt för den berörda familjens livssituation och levnadshistoria. Vi söker förstå vad som kan vara till hjälp för just er familj och vad som kan leda till önskad varaktigt förändring. Vi strävar efter att alltid ha ett professionellt förhållningssätt, skapa ett gott samarbetsklimat och att erbjuda trovärdiga relationer. Vi erbjuder konkret hjälp kring de svårigheter som ni möter i er vardagssituation och vill också stödja er att se de resurser och möjligheter ni har som föräldrar och familj. Vi arbetar ofta i familjernas hemmiljö men kan också möta er i vår lokal. Kompetens Socionom, förskollärare/ socialpedagog. Leg. psykoterapeuter med specialinriktningar systemisk familjeterapi och barnterapi. Diplomerade MarteMeoterapeuter. Vi har båda över 20 års erfarenhet av familjebehandling. Specialkompetens Samspelsarbete/Anknytningsarbete MarteMeo, BOF (Barnorienterad familjeterapi), Tejping, Handledarutbildning.

12 Stöd & samtal Thomas Carlsson Besöksadress: Brännkyrkagatan 100, Stockholm Tel: , Arbetssätt Jag arbetar genom samtal och aktiviteter med barn, ungdomar och familjer som har svårigheter, för att hjälpa er att hitta era egna resurser. Detta kan innebära att hjälpa någon till en meningsfull sysselsättning, att stärka föräldrars egna resurser och möjlighet att se barnens behov. Därigenom startar en förändringsprocess i familjen. I arbetet ingår också att erbjuda nätverksmöten i olika former. Moral, etik, respekt och flexibilitet är avgörande för arbetet. Arbetet bygger på en trygg och hållbar relation mellan er och mig. Det är kundens speciella behov som styr. I vissa uppdrag arbetar jag tillsammans med en kollega. Kompetens Socionom, 1 årig kris och traumautbildning samt 1 årig familjebehandling. Rädda barnens trappanutbildning. Steg 1 utbildning Nätverk och familjearbete/terapi påbyggnadsutbildning i systemisk psykoterapi. Goda praktiska och teoretiska kunskaper om barn och familjer genom lång erfarenhet av arbete på behandlingshem samt i arbetet med familjebehandling under nuvarande form sedan år Specialkompetens Nätverkskollegor Telle Söderberg, Lena Pettersson, och Birgitta Ekegren. Psykolog, barn och ungdomspsykiatriker, terapeut/behandlare, traumaspecialist, specialpedagoger samt vårdnads och adoptionsutredare. Språk Svenska och engelska.

13 Söderstöd AB Familjebehandling med systemisk och kognitiv inriktning Besöksadresser: Timmermansgatan 32 samt Svärdvägen 21 Besökstid: dag och kvällstid Tel: Teltid: mån-fre Arbetssätt Vi hjälper er att reda ut konflikter och förbättra er kommunikation genom samtal. Vi enas tillsammans om vad som är de bekymmer som behöver lösas och vad som är målet med vårt arbete. Vi träffas i olika familjekonstellationer beroende på hur bekymret ser ut. Vi tittar på er historia för att kunna förstå vilka mönster som går igen, och ger er konkreta råd som ni kan använda hemma. Vi hjälper er att t ex utforma vardagsstrukturer, belöningssystem eller att hitta strategier för att sätta gränser. Vi bildar ett team med er som familj, för att tillsammans hitta de lösningar som fungerar bäst för er. Vi står för hopp och tron på förändring, när livet är som svårast! Kompetens inkl. specialkompetens Vi på Söderstöd är systemiskt skolade familjeterapeuter. Vi har även utbildningar inom gestaltterapi, Kognitiv Beteende Terapi (KBT) samt psykodynamisk terapi. Alla terapeuter har lång egenterapi bakom sig. Vi har stor erfarenhet av att arbeta med depressioner, skolproblematik, ätstörningar, sociala fobier, missbruk, samarbetssvårigheter mellan separerade föräldrar samt neropsykiatriska diagnoser (tex autism, asperger, ADHD). Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både familjer med små barn och tonåringar. Andra språk Engelska och spanska. Familjebehandlarnas könsfördelning På Söderstöd arbetar 11 familjeterapeuter, 6 män och 5 kvinnor.

14

15

16 Produktion: Nacka Partner Information, Nacka kommun. Tryck: AB Danagårds Grafi ska februari Foto: Eduardo Valenzuela.

Välkommen till BUP Kärnan

Välkommen till BUP Kärnan Välkommen till BUP Kärnan För barn i åldrarna 0-6 år och blivande föräldrar Barn- och föräldraverksamheten BUP Kärnan vänder sig till dig/er som snart ska få barn och till er föräldrar med barn i åldern

Läs mer

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden.

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Det har nu gått ungefär 25 år sedan det blev möjligt att bli legitimerad psykoterapeut på familjeterapeutisk grund och då

Läs mer

Jakobsdal HVB, Credere.

Jakobsdal HVB, Credere. Vård & Omsorg Jakobsdal HVB, Credere. i Stenungsunds kommun. Behandlingsverksamheten riktar sig till flickor och pojkar mellan 12-18 år. Upptagningsområde: Hela landet SoL och LVU Foto: Ted Olsson Jakobsdal

Läs mer

Uppföljning av avtal med Söderstöd Öppenvård om stödinsatser för barn, ungdomar och familjer verksamhetsåret 2017

Uppföljning av avtal med Söderstöd Öppenvård om stödinsatser för barn, ungdomar och familjer verksamhetsåret 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-01-25 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-03-22 Uppföljning

Läs mer

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård.

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Bogruppen Öppenvård erbjuder psykiatrisk bedömning, behandling och stöd till klienter inom Bogruppen samt mot andra

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor.

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning ar na bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2017 Vad handlar utbildningen om? Grundutbildning i neuropsykiatrisk funktionsvariation hos barn och vuxna Diagnostik Styrkor och svårigheter Bemötande, kommunikation

Läs mer

Familjestödsgruppen hjälper. social tjänsten med att hitta. lämpliga boenden för barn och. ungdomar. Vi erbjuder även

Familjestödsgruppen hjälper. social tjänsten med att hitta. lämpliga boenden för barn och. ungdomar. Vi erbjuder även Familjestödsgruppen hjälper social tjänsten med att hitta lämpliga boenden för barn och ungdomar. Vi erbjuder även familje behandling och kvalificerat kontaktmannaskap. EN TRYGG TILLVARO Alla människor

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg Må bra i förskola och skola Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg 1 Barn och ungdomar som mår bra har bättre förutsättningar att utvecklas och ta till sig kunskap. Vi vet att det finns

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2016 Utredning och diagnostik Föreläsning 1 21 oktober 8.30 12 Nacka konferenscenter. Föreläsare är Hannah Jakobsson, psykolog med lång erfarenhet inom detta område.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning PerrongenBo Kontaktuppgifter Besöksadress Prästgatan 11 Telefon 018 7277271 eller 018 7277277 www.radostod.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 6 Organisatorisk tillhörighet

Läs mer

Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd

Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd kriser depressioner förlossningstrauma kognitiva svårigheter konflikter oro ångest stress relationsproblem katastrofer fobier tvång psykoser sömnproblem missbruksproblem Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd

Läs mer

I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig

I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig I det här häftet hittar du som är förälder i Ystads kommun information om aktiviteter och gruppverksamheter som kan vara till glädje och stöd för dig i din föräldraroll Att vara förälder är för det mesta

Läs mer

Stöd i din föräldraroll. Från graviditet till tonåren

Stöd i din föräldraroll. Från graviditet till tonåren Stöd i din föräldraroll Från graviditet till tonåren Du spelar inte längre huvudrollen i ditt liv Att få barn är det största i livet. Det är de flesta överens om. Den gränslösa kärlek barnet ger är obeskrivbar.

Läs mer

BEHANDLARENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

BEHANDLARENKÄTER. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. BEHANDLARENKÄTER Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av terapeuter som har haft barn, ungdomar eller barn tillsammans med föräldrar på Terapikolonier sommaren 2012. Sammanfattning Utvärderingsenkäterna

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

"Super-Nanny" till barnfamiljer Svar på remiss av motion av Ewa Samuelsson (kd) (1 bilaga)

Super-Nanny till barnfamiljer Svar på remiss av motion av Ewa Samuelsson (kd) (1 bilaga) Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-03-03 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-03-21 DNR 106-776/2005 Till Socialtjänstnämnden "Super-Nanny"

Läs mer

AVENYMODELLEN. En presentation. 09-11-02 Södra Avenyn

AVENYMODELLEN. En presentation. 09-11-02 Södra Avenyn AVENYMODELLEN En presentation 1 VERKSAMHETSIDÉ Vi står för nytänkande inom psykiatri Det innebär: hög tillgänglighet, respekt för klienten, snabb behandling och snabb rehabilitering. Därför myntade vi

Läs mer

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion SFBUBs riktlinjer för depression Psykosocial behandling remissversion multimodal behandling i familjekontext med inriktning på depression fasindelad ges under minst 4-8 veckor före annan specifik behandling

Läs mer

Ulvsunda förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I. Ing re ss

Ulvsunda förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I. Ing re ss K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Ulvsunda förskolor Ing re ss Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga

Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga 2013-02-25 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/73-732 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2012 inom Individ och Familjeomsorgen (IFO) Barn och Unga Förslag till beslut Social- och äldrenämnden

Läs mer

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Detta informationsblad innehåller en presentation av de psykoterapeuter som har avtal med Region Örebro län utifrån lagen om valfrihetssystem, LOV. Samtliga terapeuter

Läs mer

Förbättra samspelet med ungdomar!

Förbättra samspelet med ungdomar! Förbättra samspelet med ungdomar! Till läsaren Förbättra samspelet är ett treårigt projekt (2018 2020) vars syfte är att förbättra växelverkan mellan förälder och tonåring. Projektet genomförs av Barnavårdsföreningen

Läs mer

Information till dig som vill bli familjehem

Information till dig som vill bli familjehem 1 (3) Information till dig som vill bli familjehem Vad innebär det att vara familjehem? Att vara familjehem innebär att ta emot ett barn eller en ungdom i sitt hem och ge det en naturlig hemmiljö och en

Läs mer

Skolperspektivet Elevhälsa

Skolperspektivet Elevhälsa Rätt insats på rätt nivå vid rätt tidpunkt - Hur kan vi utveckla samhällets stöd för unga med måttlig psykisk ohälsa? 7 maj 2015 Skolperspektivet Elevhälsa Vem är jag? Victoria Janeling, skolkurator, elevhälsan

Läs mer

FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. www.stockholm.se/sodermalm

FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. www.stockholm.se/sodermalm FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING www.stockholm.se/sodermalm Förskolans stödenhet Inom Förskolans stödenhet finns olika resurser samlade för barn i behov

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (8)

Tjänsteskrivelse 1 (8) Tjänsteskrivelse 1 (8) 2010-03-01 Dnr SÄN 2010/28 Social- och äldrenämnden Verksamhetsuppföljning 2009 inom Individ och Familjeomsorgen (IoF) Förslag till beslut Social- och äldrenämnden noterar informationen

Läs mer

Parcer AB. Förstärkt familjehemsvård. Behandling i förstärkt familjehem

Parcer AB. Förstärkt familjehemsvård. Behandling i förstärkt familjehem Parcer AB Förstärkt familjehemsvård Behandling i förstärkt familjehem Vad kan Parcer AB erbjuda? Traditionellt förstärkt familjehemsvård Dvs placering i familjehem med stärkt stöd och handledning till

Läs mer

Barnuppdraget Delrapport 1

Barnuppdraget Delrapport 1 Barnuppdraget Delrapport 1 Socialtjänstens öppenvård för barn och unga Dnr 701-7186-06 Trygghetslarm inom äldre- och handikappomsorgen Barnuppdraget Delrapport 1 Socialtjänstens Öppenvård För barn och

Läs mer

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Stöd ett barn Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Om den här broschyren Hej! Vad kul att du läser den här broschyren! Det betyder förhoppningsvis att du vill lära dig mer om de olika uppdragen

Läs mer

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi

Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Psykoterapeuter inom vårdval psykoterapi Detta informationsblad innehåller en presentation av de psykoterapeuter som har avtal med Region Örebro län utifrån lagen om valfrihetssystem, LOV. Samtliga terapeuter

Läs mer

bedriva arbetet på ett sådant sätt att barnet får möjlighet till en god psykosocial utveckling.

bedriva arbetet på ett sådant sätt att barnet får möjlighet till en god psykosocial utveckling. NORMA Verksamhetsbeskrivning Norma startades hösten 1990 i Helsingborg. Vi är en öppenvårdsverksamhet, som riktar sig till familjer med ett eget boende.. Vi kan betraktas som ett alternativ till de institutioner

Läs mer

STÖD TILL BARN OCH FÖRÄLDRAR inför, under eller efter separation

STÖD TILL BARN OCH FÖRÄLDRAR inför, under eller efter separation STÖD TILL BARN OCH FÖRÄLDRAR inför, under eller efter separation Har ni separerat eller har ni problem i er relation? Riskerar ni att dra in barnen i er konflikt? Det finns stöd och hjälp både till er

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens redovisning

Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner förvaltningens redovisning Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.-675/2013 Sida 1 (5) 2013-11-04 Redovisning av öppenvården inom IoFavdelningen barn- och ungdom Förvaltningens

Läs mer

Rapport från tillsyn år 2009 av HVB Kricagården

Rapport från tillsyn år 2009 av HVB Kricagården HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDEDN DNR 384-09-502 SID 1 (5) 2009-06-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Rapport från tillsyn år 2009 av HVB Kricagården

Läs mer

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 Grundutbildning i kognitiv och beteendeinriktad terapi (KBT) En av föreningens viktigaste uppgifter är att: - främja forskning, utbildning och behandling

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2267 Handledning i familjeterapi samt utbildningsterapi, 20 högskolepoäng Supervision in family therapy, Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen

Läs mer

Kurser föreläsningar & konferenser

Kurser föreläsningar & konferenser Kurser föreläsningar & konferenser Information och verktyg för att förstå och stödja de sköraste flickorna Att förstå och hantera psykisk skörhet är bland det svåraste en förälder kan ställas inför. Samarbete

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Familjestödsgruppen i Uppsala kommun Kontaktuppgifter: Besöksadress: Von Bahrs väg 3 A Verksamhetschef: Majlis Andersson, 018-727 55 04 E-post: majlis.andersson@uppsala.se Fax: 018-727

Läs mer

Föräldrastödskurser i Halland. för dig med barn mellan 2-18 år

Föräldrastödskurser i Halland. för dig med barn mellan 2-18 år Föräldrastödskurser i Halland för dig med barn mellan 2-18 år Det är inte alltid lätt att vara förälder Känner du att du ofta hamnar i tjatkarusellen och skulle vilja ha fler trevliga stunder tillsammans

Läs mer

Familjeterapi med spädbarn och deras föräldrar

Familjeterapi med spädbarn och deras föräldrar Familjeterapi med spädbarn och deras föräldrar Familjeterapikongress Stockholm 2018 S t i n a H e l m strand Leg psykolog och psykoterapeut med inriktning mot familj stina.helmstrand@gmail.com STINA HELMSTRAND,

Läs mer

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet

Eksjö kommuns HEMTJÄNST. Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Eksjö kommuns HEMTJÄNST Kvalitet, delaktighet och flexibilitet ger självbestämmanderätt och integritet Det trygga alternativet Vi lovar att du ska känna dig trygg med ditt val av Eksjö kommuns hemtjänst

Läs mer

FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖRSKOLANS STÖDENHET BARN I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING www.stockholm.se/sodermalm Förskolans stödenhet Inom Förskolans stödenhet finns olika resurser samlade för barn i behov

Läs mer

Familje- och nätverksteam

Familje- och nätverksteam Familje- och nätverksteam Landa Familje- och nätverksteams familjebehandling Arbetet på Landa Familje- och nätverksteam utgår från Signs of Safety. Teamets uppgift är att med utgångpunkt från socialtjänstens

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Familjeinriktade insatser; Parterapi.

Familjeinriktade insatser; Parterapi. Familjeinriktade insatser; Parterapi. Eva Sjölander Leg. Psykoterapeut/familjeterapeut. Beroendecentrum Stockholm, EWA- mottagningen. Alkoholmottagning för kvinnor med barn och nyblivna föräldrar med olika

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach

Målgruppen. Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Ann Nilsson, familjecoach Stödet till familjer med föräldrar som har kognitiva svårigheter Målgruppen Föräldrar med kognitiva svårigheter som behöver stöd 1. Föräldrar med en utvecklingsstörning/ svagbegåvning 3. Föräldrar med

Läs mer

Öppenvårdsinsatser för barn och unga En kartläggning av socialtjänstens öppenvårdsinsatser för barn och ungdomar i Skåne län

Öppenvårdsinsatser för barn och unga En kartläggning av socialtjänstens öppenvårdsinsatser för barn och ungdomar i Skåne län Öppenvårdsinsatser för barn och unga En kartläggning av socialtjänstens öppenvårdsinsatser för barn och ungdomar i Skåne län Sociala frågor Lena Bohgard & Janka Fosstveit 2 Titel: Utgiven av: Författare:

Läs mer

PM 2015-09-28. Uppföljning av utförare inom familjerådgivning Dnr SN15/125-756

PM 2015-09-28. Uppföljning av utförare inom familjerådgivning Dnr SN15/125-756 2015-09-28 Daniel Liljekvist Utvecklingsledare 08-124 57 236. Daniel.Liljekvist@ekero.se Uppföljning av utförare inom familjerådgivning Dnr SN15/125-756 Bakgrund Valfrihet enligt Lagen om Valfrihetssystem

Läs mer

Information till er som funderar på att bli familjehem. Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård. Boden, Kalix, Luleå och Piteå

Information till er som funderar på att bli familjehem. Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård. Boden, Kalix, Luleå och Piteå Information till er som funderar på att bli familjehem Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård Boden, Kalix, Luleå och Piteå 1 Välkommen till vår informationssida! Ring gärna så får vi informera och

Läs mer

KURSPLAN Grundläggande psykoterapiutbildning i familjeterapi på systemteoretisk/interaktionistisk grund (motsvarande 45 högskolepoäng)

KURSPLAN Grundläggande psykoterapiutbildning i familjeterapi på systemteoretisk/interaktionistisk grund (motsvarande 45 högskolepoäng) KURSPLAN Grundläggande psykoterapiutbildning i familjeterapi på systemteoretisk/interaktionistisk grund (motsvarande 45 högskolepoäng) Mål Efter avslutad utbildning skall den studerande visa sådan kunskap

Läs mer

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling.

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Om behandling För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med

Läs mer

Råd och stöd. Individ och familjeomsorgen i Norsjö

Råd och stöd. Individ och familjeomsorgen i Norsjö Råd och stöd Individ och familjeomsorgen i Norsjö Du vet väl om att du kan kontakta IFO för råd och stöd. Individ- och familjeomsorgen, IFO, arbetar med att stödja och hjälpa barn, ungdomar, vuxna, familjer

Läs mer

Sociala tjänster (insatser) Sandvikens familjecenter

Sociala tjänster (insatser) Sandvikens familjecenter Sociala tjänster (insatser) Sandvikens familjecenter Innehållsförteckning Inledning och Beskrivning av sociala tjänster 2 Gruppverksamhet Myran 3 Gruppverksamhet Gnistan 3 Gruppverksamhet Skilda världar

Läs mer

Integrationsfamiljer, behandlingsfamiljer, jourplaceringar, mobila insatser i form av utredning och/eller behandling.

Integrationsfamiljer, behandlingsfamiljer, jourplaceringar, mobila insatser i form av utredning och/eller behandling. Alternatus Individ och familjeomsorg erbjuder HVB placeringar för ungdomar och vuxna, HVB för vuxna kvinnor med missbruk, olika former av stödboende och individanpassad utsluss samt en omfattande familjehemsverksamhet

Läs mer

Programfolder 2015. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se

Programfolder 2015. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se Programfolder 2015 En resurs för personal som arbetar med barn och unga En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund www.halsokallanfyrbodal.se Vårt uppdrag barnens bästa Så här arbetar vi Hälsokällan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

det psykologiska perspektivet

det psykologiska perspektivet För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med sig både det medicinska,

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Lunnen 2014-2015 Förskolan Lunnens vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat

Läs mer

A 1 A 1. Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa. v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj?

A 1 A 1. Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa. v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj? A 1 Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa (artikel 5 & 18) A 1 v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj? v Hur kan familjen vara viktig på olika sätt

Läs mer

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Tillbaka till skolan Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Hemmasittare? Definition En hemmasittande elev som har varit frånvarande under minst fyra veckor

Läs mer

Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer

Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer Att verka i samverkan 30 års erfarenhet av samspelsbehandling i späd- och småbarnsfamiljer Eva Andersson Pedagog/samordnare Maria Svanström Socionom Gryningen En behandlingsenhet för späd- och småbarnsfamiljer

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Grundläggande (Bas) utbildningi Psykoterapi 2017-2018 Kursstart 24 augusti 2017. Motsvarande 45 hp ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Bedriva evidensbaserad psykoterapi

Läs mer

DEELI- D- dagen E- erfarenheter E- egna val L- livet I- insikter

DEELI- D- dagen E- erfarenheter E- egna val L- livet I- insikter Verksamhet & Ideologi Murars gård är ingen specifik barn/ungdoms verksamhet, inte heller en specifik vuxen verksamhet. Murars gård vänder sig till mammor MED barn, i åldern 0-16 år, samt gravida kvinnor

Läs mer

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Torneusgårdens Förskola Stationsvägen 6 957 31 ÖVERTORNEÅ Tel:0927-72150, 070-2705763 E:mail: torneusgarden@utb.overtornea.se Organisation

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden

Sociala nämndernas förvaltning 2015-02-11 Dnr: 2015/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se. Individ- och familjenämnden TJÄNSTESKRIVELSE (2) Sociala nämndernas förvaltning 205-02- Dnr: 205/97-IFN-702 Åsa Påls - bl623 E-post: asa.pals@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Uppföljning av nätverksmöten och föräldrautbildning,

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Sakkunniggrupp Pia Enebrink docent i psykologi, Karolinska Institutet Staffan Jansson professor i barn- och ungdomsmedicin, Uppsala universitet Ulf

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Avtalsuppföljning Brogården, Styrelsen Uppsala vård och omsorg

Avtalsuppföljning Brogården, Styrelsen Uppsala vård och omsorg SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Ehlin Bengt Datum 2015-05-28 Diarienummer SCN-2015-0209 Socialnämnden Avtalsuppföljning Brogården, Styrelsen Uppsala vård och omsorg Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Elevhälsan. Skånhällaskolan F-9

Elevhälsan. Skånhällaskolan F-9 Elevhälsan Skånhällaskolan F-9 Läsåret 2011-2012 Elevhälsan ska underlätta för eleverna att klara studierna. Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö både för sin kunskapsutveckling och personliga

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Varför tjänstedeklarationer? Vi vill förtydliga vad våra olika tjänster innebär och vad du kan förvänta dig av oss. Vi beskriver också vilka förväntningar vi har på dig. Vårt mål är att din insats ska

Läs mer

Vägledning vid samtal

Vägledning vid samtal Eva Rosén-Sverdén Leg psykolog Vuxenhabiliteringen Vägledning vid samtal Detta material vänder sig till professionella som möter blivande föräldrar med kognitiva funktionsnedsättningar, och där det kan

Läs mer

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder 1 Vad är familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem? Familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem är vanliga hem som på

Läs mer

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå

Vår klinik. Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå BUP Västerbotten Vår klinik Mottagning i Lycksele Mottagning i Skellefteå Mottagning i Umeå Vårdavdelning i Umeå I landstinget är vi nu tre specialistkliniker som har ansvar för åldersgruppen 0-17 år.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014

Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014 Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014 1 Innehållsförteckning Varför Familjecentral? 3 Målet med samverkan och arbetet på SESAM 3 Bild av Samverkan 4 Förutsättningar på Sesam 5 Medarbetare 5

Läs mer

Södertörns samtalsmottagning

Södertörns samtalsmottagning 1 Södertörns samtalsmottagning Utvärdering november 2005 t.o.m. juni 2006 Sedan januari -05 har vi fört statistik över vår verksamhet. Från och med november 05 använder vi oss av patientenkäter av samma

Läs mer

Utbildningspaket 2014

Utbildningspaket 2014 Utbildningspaket 2014 Utbildningarna vänder sig till yrkesverksamma inom kommun och landsting som i sin yrkesroll träffar föräldrar med kognitiva svårigheter eller deras barn. Det kan vara yrkesverksamma

Läs mer

Barns psykosociala ohälsa

Barns psykosociala ohälsa Barns psykosociala ohälsa Vägledning för pedagoger www.sollentuna.se Den här vägledningen har tagits fram på initiativ av, och samverkan mellan, representanter från förskolor, Barnoch utbildningskontoret

Läs mer

Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan för Guldsmedens Förskola

Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan för Guldsmedens Förskola Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan för Guldsmedens Förskola Trygghetsplanen är utarbetad av personalen vid Guldsmedens Förskola under höstterminen 2005 Reviderad våren 2009 2 Förskolan vilar

Läs mer

ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige

ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige ABFT Implementering av anknytningsbaserad familjeterapi i Sverige Magnus Ringborg Svenska Föreningen för Familjeterapi Årskonferens i Ystad 17-18 oktober 2013 ABFT: Modellen Utvecklad för i första hand

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Familjeinterventioner i ungdomsvården. SiS ungdomshem Folåsa Familjearbete 1996-2014 170 familjer

Familjeinterventioner i ungdomsvården. SiS ungdomshem Folåsa Familjearbete 1996-2014 170 familjer Familjeinterventioner i ungdomsvården SiS ungdomshem Folåsa Familjearbete 1996-2014 170 familjer Hur arbeta med just vår målgrupp? Systemisk teori samt salutogent förhållningssätt Johan Sundelin, Falun.

Läs mer

MultifunC. Strukturerad vård i tre delar

MultifunC. Strukturerad vård i tre delar MultifunC Strukturerad vård i tre delar Multifunktionell behandling på institution och i närmiljö, MultifunC, är en unik behandlingsmodell för flickor och pojkar i åldrarna 14 18 år med allvarliga beteendeproblem

Läs mer

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Föräldrar är barns viktigaste skyddsfaktor, det vet vi och det säger forskning som gjorts om föräldraskap. I alla

Läs mer

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention

Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention Barns rätt enligt FN:s Barnkonvention En standard för barnperspektiv, utarbetad av Habilitering & Hälsa, Västra Götalandsregionen i samarbete med NOBAB Habilitering & Hälsa i Västra Götalandsregionen,

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Att hitta sig själv som förälder med barn i lekåldern

Att hitta sig själv som förälder med barn i lekåldern Att hitta sig själv som förälder med barn i lekåldern Jan-Erik Nyberg Präst, familjerådgivare, sexualterapeut (NACS), familjeterapeut, psykoterapeut (VALVIRA) Familjerådgivningen i Jakobstadsregionen Föräldraskap

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Samverkansteam för barn och föräldrar i konfliktfyllda separationer. Linköping

Samverkansteam för barn och föräldrar i konfliktfyllda separationer. Linköping Samverkansteam för barn och föräldrar i konfliktfyllda separationer Linköping 2016-04-22 Varför samverkansteam? 10% av föräldrar som skiljer sig utvecklar långvariga konflikter Samarbetssamtal fungerar

Läs mer