Vindkraftsplanerna lagda på framtiden. Individuell mätning av el i lägenheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vindkraftsplanerna lagda på framtiden. Individuell mätning av el i lägenheten"

Transkript

1 Vindkraftsplanerna lagda på framtiden Som styrelsen informerade om på årsstämman 2012 pågick en utredning om föreningen skulle köpa andelar i vindkraftverk och på så sätt få miljövänlig el till ett bra pris. Dessa planer är nu lagda på framtiden, den utredning som styrelsen genomförde kom fram till att denna el skulle bli dyrare att köpa än den el vi köper idag. Dessutom var jurister tveksamma om föreningens rätt att gå in och köpa andelar i vindkraftverk eftersom det kunde vara risker ekonomiskt med en sådan affär. Styrelsen håller dock öppet för att om förutsättningarna ändras så kan frågan tas upp igen Individuell mätning av el i lägenheten Många medlemmar har under året framfört önskemål om att föreningen skall införa individuell mätning av el i lägenheterna. Orsaken menar man är att många slösar på el och det får den sparsamme vara med att betala.

2 Styrelsen har därför utrett vilka förutsättningar som vi har för att genomföra individuell mätning. Ny teknik har gjort det förhållandevis enkelt att mäta elförbrukningen i varje lägenhet, man kopplar helt enkelt en elektronisk apparat på säkringstavlan i lägenheten. Denna har i sin tur förbindelse med en dator som registrerar förbrukningen, förbrukningen räknas sedan om till kostnad i kronor och denna kostnad kommer att påföras nästa hyresavi. Problemet med införandet är kostnaderna, priset för att installera denna teknik är c:a 400 tusen kronor, till detta kommer sedan administrationskostnader för mätinsamlingstjänst på 240 kr/lgh/år + moms ( kr/år) samt trafikkostnader, uppgraderingskostnader mm. Sammantaget allt detta beslutade styrelsen att inte fortsätta detta ärende eftersom kostnaderna var så höga att de inte ansågs vara motiverade för att utjämna eventuella elförbrukningsskillnader mellan lägenheterna. Att andra fastighetsägare infört individuell mätning av elen och fått detta lönsamt beror på att de redan haft egen mätning av elen i lägenheterna och då har varje lägenhet har betalat mätaravgift till elbolaget. Vid övergång till individuell mätning i dessa fall har den egna mätarkostnaden tagits bort och där har man då sparat dessa kostnader. I vår förening har vi aldrig haft några lägenhetsmätare och kan därför inte räkna den förtjänsten. Vi har dock sparat dessa pengar hela tiden efterson vi aldrig haft lgh mätare. Byte av namn på föreningen Vår förening heter som alla vet Riksbyggens Bostadsrättsförening Norrköpingshus nr13. Detta namn är långt och besvärligt att uttala, styrelsen har därför diskuterat att i likhet med andra Riksbyggeföreningar i Norrköping byta namn till kvartersnamnet. Detta skulle då innebära att vi skulle heta Riksbyggens Bostadsrättsförening Björken vilket är betydligt enklare att säga och det är ett vackert namn. För att namnbyte skall kunna ske måste detta tas upp och beslutas på två på varandra följande stämmor. Styrelsen kommer därför att föreslå stämman att byte skall ske.

3 Ändring av föreningens ekonomiska plan När föreningen bildades på 1970 talet så fastställdes den ekonomiska plan som ännu gäller idag. Den ekonomiska planen reglerar hur stor andel varje lägenhet representerar av föreningen. Varje lägenhet får sitt andelstal utifrån den utrustning som finns i lgh, hur stor lägenheten är, om det finns hiss osv. Detta andelstal ligger sedan till grund för hur stor månadsavgift varje lägenhet skall betala. I vår förening har en del förändringar skett och därför har styrelsen beställt en ny ekonomisk plan, den nya utkastet till ekonomisk plan har kommit fram till att det skett avgörande ändringar som påverkar andelstalen därför kommer styrelsen att föreslå stämman att besluta om ny ekonomisk plan. Planen måste beslutas på två på varandra följande stämmor för att gälla. Den totala kostnaden i föreningen kommer inte att förändras med anledning av detta, men förändringar i avgiften hos lägenheterna kan bli aktuell. Styrelsen kommer att hålla ett informationsmöte med de lägenheter som främst berörs i denna fråga i god tid före årsstämman. Både för namnbytet och byte av ekonomisk plan gäller att även bostadsrättsföreningens stadgar måste bytas. Även detta kommer styrelsen att föreslå stämman att besluta. Underhåll i föreningen under 2013 Styrelsen planerar att I budgeten för år 2013 utföra följande underhåll: Målning av plåtdetaljer på tak för c:a :- Installation av mekanisk ventilation Bråddgatan 26 för c:a :- Uppfräschning av tvättstugor Bråddgatan 22c och Slottsgatan 129 för c:a :- Vi får se om detta kan göras i alla stycken. Det brukar komma akuta renoveringar mellan så vi kanske måste ta fram rödpennan och minska någonstans.

4 Störningar Ni vet väl att föreningen är ansluten till vaktbolag som har störningsjour, vårt vaktbolag heter Bevakningstjänst och har telefon Det innebär att om ni blir störda av någon granne som väsnas för mycket kan ni ringa till vaktbolaget som då åker ut och talar med den som stör. Vakten talar inte om vem som har anmält störningen så ni kan vara anonyma. Vakten skickar sedan en rapport till föreningens ordförande och berättar vad som skett. Är det så att vakten konstaterar att det var störande så står det på rapporten. När så fakturan på vaktutryckningen kommer så kommer dessa kostnader att skickas till den störande lägenheten, det brukar kosta sådär 1500 kr. Om det inte konstateras någon störning betalar föreningen. Porttelefon Avstängningsknapp, skall vara ute för att porttelefonen skall fungera Det är inte ovanligt att bostadsrättshavare ringer till felanmälan för att porttelefonen inte fungerar. Tänk på att telefonen kan vara avstängd, den övre Öppningsknapp knappen är avstängning. Den skall vara i utställt läge för att vara igång. När den är intryckt är telefonen avstängd. Öppning av porten sker genom att trycka på den nedre knappen. Om felanmälan sker och reparatören kommer och konstaterar att telefonen är avstängd kommer kostnaden att faktureras lägenhetsinnehavaren. Det brukar kosta 1300:- Var noga med att sätta på luren ordentligt annars blir det rundgång i hela porttelefonsystemet och den slutar fungera. Om det är någon som inte sätter på luren till porttelefonen ordentligt innebär detta att alla i hela huset blir störda av rundgång när porttelefonen används.

5 Återvinningsrummet Varför är det så svårt att förstå att det bara är sorterat återvinningsmaterial som skall lämnas??? Allt som lämnas skall läggas i avsedd tunna. Ingenting skall läggas på golvet. Sopor skall läggas i sopnedkastet eller fraktas till returpunkten. Den som inte har möjlighet att åka till returpunkten kan förvara grovsoporna själv och lägga soporna i containern som kommer att ställas ut på gården i juni. Det förekommer ofta att det ställs ner saker i källargångarna. Detta är inte tillåtet. Just nu står det stolar, kartonger med böcker, gammal tv, tomkartonger, blomkrukor, fågelburar mm i källargångarna. Det måste väl tillhöra vanligt bondförstånd att inte skräpa ner i våra allmänna utrymmen. Inte bara att det ser illa ut med detta skräp det är dessutom en stor brandfara att det ligger brännbart material på dessa platser. Renovering av lägenheten Tänk på att de tider som gäller för renoveringar är vardagar kl Mellan dessa klockslag är det tillåtet att utföra störande renoveringar som att borra och spika. Övriga tider skall det vara tyst.

6 Det är inte tillåtet att bila upp för att få större dörrhål eller andra hål i betongväggar. Skall du göra det eller redan gjort det kontakta då styrelsen så att vi får informera vad som skall göras. Det är ofrånkomligt att det blir smutsigt i trapp och hiss vid renovering av lägenheter, om du skräpar ner så städa efter dig. Tänk på att föreningen vid renovering betalar för byte till nya avstängningsventiler på vatten om de befintliga avstängningsventilerna i lägenheten är dåliga eller saknas, vid renovering av badrum betalar föreningen även för utbyte av golvbrunn om så behövs. Kontakta då styrelsen för information. Allt skräp från renovering skall fraktas till returpunkten. Ingenting får lämnas i återvinningsrummet. Andrahandsuthyrning Det är inte tillåtet att hyra ut lägenheten eller garageplatsen utan föreningens tillstånd. Om så ändå sker och detta uppdagas kommer uppsägning av kontraktet att ske. Det viskas om att flera garageplatser hyrs ut i andra hand. Om föreningen kommer på att så är fallet kommer garagekontraktet omgående att sägas upp. Vi har flera i kö som väntar på garageplats. Mars 2013 Styrelsen för Riksbyggens bostadsrättsförening Norrköpingshus nr13

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

BRF Valhallavägen 22

BRF Valhallavägen 22 BRF Valhallavägen 22 Information och trivselregler Innehåll BRF Valhallavägen 22... 1 Husets och föreningens historia... 3 Generellt om att bo i bostadsrätt... 3 Inflytt... 3 Årsavgift... 3 Stadgar...

Läs mer

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet Information från A Ö För oss som bor i Brf. Gumshornet Andrahandsuthyrning Anticimex Avgift Avlopp Balkonger Du måste ha styrelsens tillstånd för att hyra ut din lägenhet. Tillstånd till andrahandsuthyrning

Läs mer

BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö

BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö BRF VÄDUREN II FRÅN A - Ö Andrahandsuthyrning Om du vill hyra ut din lägenhet, fyll i blanketten: Ansökan om andrahandsuthyrning och lägg i föreningens brevlåda Roslagsgatan 22 i god tid före uthyrningen.

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7 Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus nr 7 En sammanfattning av den viktigaste information du bör känna till som boende i föreningen Uppdaterat informationsmaterial mars 2006 Innehåll: Bostadsrätt

Läs mer

Köpguide - Bostadsrätt

Köpguide - Bostadsrätt Köpguide - Bostadsrätt Innehåll Hur fungerar sidan BotillBo.se... 2 Hur fungerar lånelöfte... 2 Pant... 3 Lagfart... 3 Planritning... 3 Visning... 3 Begär föreningens årsredovisning:... 4 Undersökningsplikt...

Läs mer

Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av

Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av Detta dokument innehåller information som kan vara till nytta för dig som är boende eller hyr lokal i de fastigheter som ägs av Bostadsrättsföreningen Fredriksberg Malmö. För synpunkter eller förslag kontakta

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Välkommen till Kopparslanten. Information och regler för boende.

Välkommen till Kopparslanten. Information och regler för boende. Välkommen till Kopparslanten Information och regler för boende. 2007 1 2 Brf. Kopparslanten, Kallhäll Det finns en mobiltelefon som vandrar mellan oss i styrelsen. Vi skall försöka ha den bemannad i annat

Läs mer

Trivselregler för. BRF Sten Sture d.y.

Trivselregler för. BRF Sten Sture d.y. Trivselregler för BRF Sten Sture d.y. Innehåll Trivselregler- varför det?... 3 Andrahandsuthyrning... 4 Brandsäkerhet... 4 Fastighetsskötsel... 5 Försäkring... 5 Förvaltare... 5 Garageplatser... 5 Gården...

Läs mer

HJALP! OMBILDA. Natverket Radda hyresratten. Mina grannar vill. En handbok fran

HJALP! OMBILDA. Natverket Radda hyresratten. Mina grannar vill. En handbok fran HJALP! Mina grannar vill OMBILDA En handbok fran Natverket Radda hyresratten Hjälp! Mina grannar vill ombilda! Elva råd till dig som vill bo kvar som hyresgäst i ett allmännyttigt fastighetsbolag. 1 Informationsmöte

Läs mer

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Växjö januari 2012 Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Information till dig som hyresgäst I budget för 2012 har kommunfullmäktige beslutat följande - Hyresgästerna hos Växjöhem och Vidingehem ska

Läs mer

Bingo för medlemmarna i år

Bingo för medlemmarna i år DETTA NUMMER NR 4/2001 NYHETER FRÅN Brf SVARTVIK Ordföranden har ordet Sidan 2 Ljus bild av ekonomin Sidan 3 Bredband i hamn Våra sopnedkast Bingo för medlemmarna i år Sidan 4 15 år i Svartvik Sidan 5

Läs mer

Styrelsen Informerar Informationsbrev till medlemmarna 2012-2

Styrelsen Informerar Informationsbrev till medlemmarna 2012-2 Styrelsen Informerar Informationsbrev till medlemmarna 2012-2 Hej alla medlemmar! Här kommer årets andra informationsbrev från styrelsen. Tyvärr blev det av olika anledningar lite försenat, och just denna

Läs mer

Bostadsrättsföreningen

Bostadsrättsföreningen Innehåll Behålla eller sälja Grillning en het fråga i Insatshöjning Vad gäller vid bostadsanpassning Frågor svar Nyheter för dig i bostadsrättss styrelse. www.bostadsrerna.se Nummer 4 Maj 2012 Bostadsrätts

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning Välkommen...till din nya lägenhet och som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder. Vi är glada för att du har valt oss som hyresvärd och vi hoppas att du kommer trivas i din lägenhet! Vi har en vision att vara

Läs mer

BF Ansgarius upa. Styrelsen rekommenderar också att du även läser stadgarna.

BF Ansgarius upa. Styrelsen rekommenderar också att du även läser stadgarna. Du som är medlem i bostadsföreningen Ansgarius har säkert ibland känt ett behov av att få en kortfattad beskrivning av föreningen och information om vart man ska vända sig i olika situationer. Vi har därför

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Sunt Förnuft i Brf. Fagotten

Sunt Förnuft i Brf. Fagotten Sunt förnuft i bostadsrättsföreningen Fagotten i Lund. Org- nr 716406-8129 www.fagotten.org Här följer en alfabetiskt ordnad sammanställning av det mesta man behöver veta för att bo i bostadsrättsföreningen

Läs mer

Bergsundsbladet. Nr 1 2002 Utgivare: Styrelsen för Brf Bergsund 40. Redaktör: Nils Larsson

Bergsundsbladet. Nr 1 2002 Utgivare: Styrelsen för Brf Bergsund 40. Redaktör: Nils Larsson Bergsundsbladet Nr 1 2002 Utgivare: Styrelsen för Brf Bergsund 40. Redaktör: Nils Larsson I en tid då vädret verkar ha lite svårt att bestämma sig kommer årets första nummer av Bergsundsbladet. Bladet

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Visby GK Varför föreslår styrelsen att Visby GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Sedan en tid har styrelsen

Läs mer

Elreformen som gick snett?

Elreformen som gick snett? Elreformen som gick snett? Bättre konkurrens, billigare elpriser och mer kundinflytande. Det var målen med avregleringen av svensk elmarknad. Men dagens ägarkoncentration, höga elpriser och krångliga elräkningar

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15

Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15 Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15 Tid: 2015 05 21 kl 18:30 Plats: Helmia. Gå in via stora entren 1. Stämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande 3. Val av protokollförare 4. Upprättande av förteckning

Läs mer

Almviksbulletinen. Sept 2007. Vår nya utemiljö växer fram:

Almviksbulletinen. Sept 2007. Vår nya utemiljö växer fram: Almviksbulletinen Vår nya utemiljö växer fram: Sept 2007 I detta nummer bl.a.: Förvaltningskontoret sid 2 Projekt sid 3 Familjedagen sid 5 Riksbyggen sid 5 Teknisk status sid 7 Fixar-Per sid 7 Tysklandsresa

Läs mer

Varför skulle jag skaffa fiber?

Varför skulle jag skaffa fiber? Varför skulle jag skaffa fiber? Händige Ja varför skulle du skaffa fiber? Framförallt för att redan dagens tjänster på internet kräver allt mer bandbredd. För att inte tala om framtidens tjänster videosamtal,

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

INFO-GUIDE 2006. För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster. www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se. Uppdaterad 2011-03-14

INFO-GUIDE 2006. För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster. www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se. Uppdaterad 2011-03-14 INFO-GUIDE 2006 För bostadsrättsägare i Solvädersbyn och våra hyresgäster www.brfsolvadersbyn.dinstudio.se Uppdaterad 2011-03-14 OBS! Tillhör fastigheten! Innehållsförteckning Välkommen till Brf Solvädersbyn

Läs mer

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN INNEHÅLL 3. VARMT VÄLKOMMEN 4. DITT HYRESAVTAL 5. NÄR DU FLYTTAR IN 6. OMRÅDESINFORMATION 7. BETALA HYRAN 8. AUTOGIROANMÄLAN 9. SKÖNARE HEM 10. UNDERHÅLL

Läs mer