merangolf.se Vi är rustade för att implementera More than golf.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "merangolf.se Vi är rustade för att implementera More than golf."

Transkript

1 Vi är rustade för att implementera More than golf. Kontakta oss på Utvecklingsinsatsen som ökar lönsamheten och skapar samverkan genom Revenue Managementprinciperna. merangolf.se

2 Skåne Nordväst Med utgångspunkt från Golf, en av världens mest attraktiva reseanledningar skapas en hållbar ekonomisk utveckling. Trenden med köer av medlemmar som betalar höga avgifter för tillgång till golfanläggningar är sedan en tid förbi, vilket ökar betydelsen av greenfeegäster för hållbar ekonomisk utveckling. Eftersom den vanligaste organisationsformen bland golfanläggningar är förening har intäktsmaximering inte varit i fokus. Samtidigt är det i högsta grad avgörande för att långsiktigt kunna utveckla kvalitet i golfanläggningarna och upplevelsen av dem. Genom bl a utbildning, samverkansresor och nätverksträffar skapade Mer än golf en kompetenskultur kring golfturism för att visa på en stor utvecklingspotential i Sveriges genom att öka intäkterna från gästande golfare och dess medresenärer. Skifte till intäktsfokus öppnade sinnena för samverkan som motor för ökad lönsamhet.

3

4 En nedskriven arbetsdröm resulterade i projektplan Mer än golf. Nyckeln är att stimulera drivkrafter där människor tar steget mot att leva sin dröm och finner glädje i att tillsammans bli starkare. Individens utveckling för destinationens reslutat intresserar Sylvia, en av initiativtagarna till Mer än golf. Hon tror på utveckling genom att coacha varje individ utifrån möjlighetsperspektivet. Fredrik Kocon har lång erfarenhet inom golfbranschen som PGA Pro, klubbchef och VD på Sveriges Golfdestination No.1. och projektledare för Mer än golf Skåne Nordväst. Resultatet av arbetet visade att klubbar, hotell och turismnäring måste arbeta närmre varandra för att nå bättre resultat. Fredrik Kocon har en förmåga att sätta sig in i och se sina kunders behov och problemställningar och att kunna omvandla dessa till möjligheter som kan driva deras verksamhet framåt. Han har stor erfarenhet av att leda utveckling i dialog med styrgrupp och deltagare, utbilda och coacha samt ansvar för projektekonomi. Fredrik Önrup är specialisten i Revenue Management, principerna som innebär att turistanläggningar med bokningsbara tider och relativt förgänglig kapacitet säljer t ex rätt rum, till rätt gäst, till rätt pris vid rätt tillfälle. Ett instrument för att se till att få maximala intäkter av sin marknad. Magnus Olander är NPS-specialist, Metoden används av ledande marknadsundersökningsföretag och har implementerats av ledande globala företag som en standard för att mäta och förbättra kundlojalitet. Pavla Kruzela skräddarsyr utbildningar och coaching gör företag. Parallellt med ett eget företag bedriver hon undervisning i bl a Lärande Ledarskap och forskning vid institutionen för service management, Campus Helsingborg/ Lunds Universitet. Pavla är Profesional Certifierad Coach genom International Coach Federation och Certifierad Co-Active Coach vid The Coaches Traning Institute. Anna Rydberg från Student Network har en stark förankring i regionen. De tillgodoser näringslivets behov att få in kompetens och drivkraft i sina organisationer.och skapar samtidigt värdefulla arbeten för studenter under deras studietid Student Networks vision är att Campus Helsingborgs studenter har en naturlig roll i näringslivet under och efter sin utbildning. Det långsiktiga målet är att studenterna stannar kvar i Helsingborgsregionen även efter de tagit examen.

5 Projektidé Öka golfturismens möjlighet att vara en effektiv motor för landsbygdsutveckling i nordvästra Skåne genom att utveckla verksamheter med inriktning turism och golfanläggningar utifrån den plattform för samordning, samverkan och marknadsföring som skapats under fas 1 av projektet, för att på ett effektivt vis attrahera målgruppen golfaren och dess medresenär. Hos turistaktörer i landsbygden fanns stor motivation, kraft och vilja. Golfklubbar och mindre turistaktörer hade inte enskilt, tiden, kompetensen och ekonomiska förutsättningarna för att arbeta med utbildnings-, marknadsförings- och utvecklingsinsatser på ett kostnadseffektivt vis för att utveckla en destination såsom ett gemensamt utvecklingsarbete hade möjlighet att åstadkomma för att göra verklig skillnad. Bakgrund Utgångspunkten var regionens tillgång på golfbanor av hög kvalitet som håller öppet en stor del av året i och med anledningen av det milda klimatet i Skåne att satsa på golfturism. Golfklubbar och turistaktörer inom Mer än golf Skåne Nordvästs hade önskan om bättre beläggning och utökade säsonger utöver de klassiskt semestermånaderna sågs som en stor potential att dra nytta av för att samverka och utvecklas positivt tillsammans, då de flesta av golfbanorna i regionen är belägna i landsbygden. Syfte Golfbanor, turistverksamheter, kulturella minnen ska synliggöras ihop med det unika vackra landskapet. Projektet syftade till att stärka och utöka det nätverk av ideell, privat och offentliga verksamheter. Trenden inom golfen var att medlemmar och gäster var mer benägna att betala utifrån i vilken grad de nyttjade sin spelrättighet, vilket ställde större krav på golfanläggningarna. Beläggningen på golfbanorna var till större delen av året under 50 %. Snittintäkten från medlemmarna minskade och golfklubbarna blev allt mer beroende av rörliga intäkter som greenfee. Genom att styra målgrupper mot valda dagar och tider fanns det inget som talade mot att golfanläggningarna skulle upplevas som svårtillgängliga. Förutsättningen för högre beläggning var att tydligt visa öppettider och tillgänglighet när kunden önskade boka. För att ta reda på vilka tider som var attraktiva för turister krävdes analys.

6 Projektorganisation Projektets ägare har varit Sveriges Golfdestination No. 1:s ekonomiska förening, samverkande för driva lönsamhet till golfanläggningar, hotell och restauranger. Föreningen var arbetsgivare för projektpersonalen. Projektets styrgrupp bestod av föreningens styrelse, projektdeltagare och representanter från medfinansierande kommuner. Referenspersoner som kontinuerligt har bidragit till projektet Per Svensson Turistchef Svenska Golfförbundet, Carina Johansson Projektledare Madarundan, Carolina Lindgren Gymnasielärare yrkesämne turism, Ingegerd Hagelin Projektledare Rönneådalen Skånes Nordvästpassage. Samarbeten Andra Leaderprojekt Lunds Universitet Campus Helsingborg Svenska golfförbundet Tourism in Skåne Skånes Golfförbund Familjen Helsingborg (Helsingborgs Kommun, Landskrona Kommun, Höganäs Kommun, Båstad Kommun, Ängelholms Kommun, Örkelljunga Kommun, Klippan Kommun, Åstorps Kommun, Svalövs Kommun, Bjuvs Kommun) Golfanläggningar och andra turisverksamheter som t.ex. boende, gårdsbutiker, aktivitetsanordnare. Se Genomförande Mer än golf Skåne Nordväst har skapat grunden för en hållbar verksamhet med utarbetad arbetsmodell, verksamhets- och it-struktur, byggt på nätverk med värderingar som alltid värnar om de lokala turistaktörerna och golfbanorna på landsbygden med ett klimat där utveckling, samverkan och långsiktighet är ledord. Under projektet utvecklades modeller för marknadsföring och kampanjer som var beroende av analys med uppföljning grundat på principerna bakom Revenue Management. Människor och kulturen Oavsett under vilken fas eller vilken aktivitet som var aktuell strävade vi efter att ha ett öppet och välkomnande klimat. Vi såg det redan från början som en avgörande faktor i projektet att projektledningen aktivt arbeta hårt för att ha en transperens och öppen kommunikation med deltagare, medfinansiärer och intressenter. Det gynnade samverkan och utveckling. Utbildning Genom en utbildningsplattform med utrymme för att arbeta med varje enskild aktörs utveckling och lärande inom projektet liksom den gemensamma, för att varje aktör ska bli en konkurrenskraftig verksamhet i landsbygden och för att på så sätt åstadkomma gemensam lokal kunskap. Projektet arbetade flexibelt för att slussa in aktörer på rätt nivå inom ramen för projektet olika steg, men även ha möjligheten att välkomna nytillkomna projektdeltagare under projektets gång. Projektdeltagare utbildades och samarbetade aktivt för att aktivt arbetade med att attrahera golfaren och dess medresenär som målgrupp. Tyngdpunkten låg på vikten utbildning.

7 Skulle du rekommendera utbildningen till en god vän eller en arbetskamrat Värdera utbildaren Värdera ditt eget engagemang under utbildningen. Revenue Management Revenue Management, principerna som innebär att turistanläggningar med bokningsbara tider och relativt förgänglig kapacitet säljer t ex rätt rum, till rätt gäst, till rätt pris vid rätt tillfälle. Ett instrument för att se till att få maximala intäkter av sin marknad. Arbetsmetoden går ut på att analysera beläggningen, identifiera målgrupper, hitta samarbetspartners, skapa och driva aktiviteter tillsammans som stimulerar lönsamheten, paketera upplevelser och synliggöra erbjudandet. Analysen i Revenue Management fungerar som beslutsunderlag för arbetet med bl a utbud, prissättning, merförsäljning, personaltäthet och servicegrad, marknadsföring, paketering, värdskap och investeringar för att öka kvaliteten samt upplevelsen. NPS och ENPS Net Promotor Score (NPS) låter dig kategorisera dina kunder i tre grupper beroende på deras vilja att rekommendera ditt företag eller produkt till en vän eller kollega. ENPS är motsvarande mätning, men där respondenterna är företagets personal. Ambassadörer (9 och 10) är lojala entusiaster som vill fortsätta köpa och rekommenderar gärna till andra, ger tillväxt. Passiva (7 och 8) är nöjda, men mindre entusiastiska kunder, som är sårbara för konkurrerande erbjudande. Kritiker (0 till 6) är missnöjda kunder som kan skada ditt varumärke och förhindra tillväxt genom negativ word of mouth. Coachande Ledarskap Projektet skapade kontakt och etablerade ett samarbete med Lund Universitet/Campus Helsingborg. Tillsammans utvecklades och genomfördes en kurs där studenter i Ledande Ledarskap fick lära sig Revenue Management och coaching. De fick arbeta fram ett underlag hur de skulle vilja arbeta med turistföretagare, vilka faktorer som var viktiga och vilka frågeställningar de ansåg viktiga. Efter de övat på kursledaren, projektpersonalen och på varandra, fick studenterna prova sina färdigheter genom Coachande Revenu Management för turistföretagare genom träffar med dem eller per telefoncoaching. Cochande Revenue Management Baserat på omvärldsbevakning och erfarenheter i projektet i en tid av hög utvecklingstakt gällande it-system och ett mångfald av marknadskanaler, ville projektet utgå från att ingen enskild människa kan besitta fullständig kompetens. Projektet ville testa att frångå att destinationsutvecklare ska ha en rådgivande funktion till att ha ett aktivt coachande förhållningssätt. Utgångspunkten var att varje individ och företag skulle arbeta med sin egen utveckling, ta beslut i verksamheten utifrån eget nuläge, kunskaper, erfarenheter möjligheter. Projektet skapade och genomförde därför kursen Coachande Revenue Management för destinationsutvecklare Den fråga som ger bäst prognos av kundlojalitet för de allra flesta företag är: Hur troligt är det att du skulle rekommendera företaget/produkten till vän eller kollega?

8 Vilken är din huvudsakliga verksamhet. 1. Golfbana (8) 2. Offentlig verksamhet (5) 3. Café (2) 4. Trädgård (1) 5. Gårdsbutik (1) 6. Konst/Hantverk (1) 7. Aktivitetsanordnare (4) 8. Logi (5) 9. Restaurang (1) Nej (3) Ja (25) 89% Anser du att Mer än golf - Skåne Nordväst bidragit till ökad samverkan mellan verksamheter i landsbygden?

9 Nätverksträffar och Workshops Turistaktörer kartlades, bjöds in och synliggjordes. Genom att föra samman människor och verksamheter genom projektet Mer än golf Skåne Nordväst kunde aktörerna som deltog skapa kontakter. Nätverksträffar i samverkanssyfte anordnades för att identifiera och behandla gemensam information, problemställningar, kvalitetskriterier, värdskapsutmaningar och handlingsplaner. Dessa träffar fungerade också som uppstartoch slutrapporteringstillfälle för arbetet kring ett specifikt temaområden, vilket bidrog till att aktörer delgav gjorda erfarenheter från arbetet i projektet och lärde ut till varandra. Genom workshops identifierades varje golfklubbs och turistaktörs produkter, besöksmöjlighet, perioder och öppettider för att vidareutveckla samordningsmöjligheter kring samverkan, synlighet, tillgänglighet, marknadsföring service, Revenue Management och skapa kampanjer. Planering av samverkansresor. Aktivt samverkan aktörer emellan gjorde det möjligt att ställa frågor som Vilken beläggning vill jag ha? Vem vill samma som jag? Vilka har öppet när jag har öppet? Om jag vill utöka min säsong vem har eller vill ha öppet då? Vem kan jag stärka och komplettera samt vem kan stärka och komplettera mig? Exempel på teman för nätverksträffar Lönsam destinationsutveckling genom lokal samverkan Kvalitet Mål och strategi Lönsamhet i praktiken Lönsam Marknadskommunikation Goda exempel Releasefest E-magasin Mer än golf Exempel på teman för workshops Värdskap Vikten av NPS och ENPS vikten av rekommendationsvärde hos kunder och medarbetare Paketering Utländska marknader och incomming Framtid Stormöten Vid stormöten bjöds projektdeltagare och övriga intressenter för att kontinuerligt delge projektresultat till intresserade. Samverkansresor Samverkansresor genomfördes för att öka kunskapen om vårt gemensamma utbud, främja samverkan, skapa teamkänsla och öka stoltheten för regionen.

10 olf.se MB 1 MB 1 merangolf.se MER ÄN GOLF 1 marknadsföring mot ProjektdeltagarnaS Slutkunder Projektet stärkte och vidareutvecklade den gemensamma synligheten genom olika kanaler för att gästens igenkännande av varumärket Mer än golf Skåne Nordväst och som inspiration för gästen inför bokning av resor till nordvästra Skåne med dess landsbygd. WeBButveckling Portal magasin #1: np.netpublicator.com/ netpublication/n #2: np.netpublicator.com/ netpublication/n #3: np.netpublicator.com/ netpublication/n SKÅNE NORDVÄST #1 SKÅNE NORDVÄST #2 SKÅNE NORDVÄST #3 BildBank mediaarkivet Sociala media merangolf.se merangolf.se merangolf.se Facebook pages/mer-än-golf-skåne- Nordväst/ Youtube merangolf Instagram instagram.com/merangolf Nej (2) Ja (26) 93% Bidrar portalen merangolf.se till ökad synlighet för aktörer i Mer än golf - Skåne Nordväst?

11 Mässor och event Mer än golf representerades vid fler tillfällen bland annat på Golfmässan i Bella Center utanför Köpenhamn och Ladies European Tour LET på Vasatorp efter genomarbetad plan med förarbete, genomförande och efterarbete. Syftet vara att Marknadsföra Mer än golf och dess aktörer mot slutkund för att testa mottagande av projektets budskap på olika marknader. Förstudie samverkansorganisation Projektet genomförde en förstudie där ett antal LEADER projektledare samverkade för att skapa en gemensam destinationsbolagsutvecklingsplattform som bygger på metodiken bakom LEADER men inte är beroende av LEADER finansiering för att existera. Genom att samla erfarenheter från olika projekt och intresseområde arbetade vi vidare utifrån lokala problem/möjligheter för att hitta lokala lösningar som skapar resultat inom prioriterade områden. Verksamhet som håller ihop och utvecklar regionen med hjälp av specialister och projekt som arbetat med olika reseanledningar styrt av slutkundernas intresseområden mat, trädgård, vandring, golf, logi, natur, kultur som förutsättning med målet att stärka varje produkt. Genom att vi knöt samman erfarenheter och kompetenser från olika projektledare, blev förtroende högre, bevakande av underifrånperspektiv, för att bygga på långsiktighet och hållbarhet. En aktivitet i samverkan mellan Mer än golf, Madarundan, Din trädgård och Exportmognad Kunskap och samverkan. Nej (2) Ja (25) Studie av doktorand 87% Manuela Kronen, doktorand på Institutionen för Service Management och Tjänstevetenskap, Lunds universitet, Campus Helsingborg valde att studera Mer än golf och dess utveckling genom intervjuer, observationer och deltagande i projektets aktiviteter. Bilda bolag Bidrar E-magasinet More than golf till ökad synlighet för aktörer i Mer än golf - Skåne Nordväst? Under hela projektförloppet undersöktes möjligheter för hur projektet ska övergå i en permanent verksamhet för bästa resultat och långsiktighet.

12 Resultat och erfarenheter Genom att medvetet samla turistnäringen med olika sorters näringsinriktning har projektet byggt broar och ökat samverkan inom turistnäringen i nordvästra Skåne. Samarbetet stärktes genom att aktörer från hela nordvästra Skåne träffades och nätverkade med varandra, lärde känna varandra, blev ambassadörer för varandra och samverkade gränsöverskridande. Projektet har ökat kunskapen om golfanläggningar som en stark reseanledning. Syftet med revenue management är att golfanläggningar tillsammans med övriga turistföretag går från traditionellt kostnadsfokus till intäktsfokus. Genom att noga börja mäta tillgänglighet och efterfrågan samt kontrollera sig själv, gjordes det möjligt att mäta och styra samarbeten, aktiviteter och leverantörer. På så sätt byggdes lärande beslutsunderlag för samverkan och utveckling upp. Proaktivt skapades medvetna intäktsbringande aktivteter i verksamheten och i samarbete med andra aktörer. Framgången i projektet är kopplat till att basen i allt vi gjort har byggt på Revenuen Management principerna där varje deltagare har fått utgå från den egna verksamheten och förstå andras verksamheter utifrån samma eller liknande nyckeltal. Resultatet av genomförda utbildningar blev att aktörerna upplevde tillfredställelse då de utveckla sin analytiska förmåga att göra prognoser och prisstrategier så att lönsamheten ökade. Utbildningen medvetandegjorde vad drivkraften lönsamhet kunde göra för en hållbar utveckling. Utvecklingsstrategin, Problemet som också är möjligheten är att samla en relativt oorganiserad turistnäring för samverkan utifrån lönsamhet. Att gå ifrån en stark tradition av kostnadsfokus Riktigt intressant och som man önskar alla småföretagare också tog sig tid till. Många av de stora drakarna har ju egna Revenue Managers... Nu fattar man liksom varför det inte bara är en fin titel Britt-Marie Andrén, Travelgate Sweden och projektledare Kullaleden var en avgörande faktor för att fokusera på möjligheterna. Genom utbildning i Revenue Managementprinciperna skapades intäktsfokus som öppnade sinnena hos deltagarna och något att bygga samverkan utifrån. RM principerna, intäktsfokus öppnade sinnena och skapade samverkan som motor för ökad lönsamhet. Ett svar på frågan varför till verksamhetens handlingsplan. Svårigheten har varit att skapa och genomföra en kompetensutvecklingsinsats som bygger på goda intäkter och försiktighetsprinciper där företagets, kundernas och medarbetarnas intresse ska balanseras. En kompetensutvecklingsinsats för en verksamhet som inkluderar dessa delar bör sträcka sig över 3-5 år. Nätverksträffarna, magasin och portalen resulterade till samarbete mellan olika verksamheter. Mer än golf Skåne Nordvästs styrka låg också i att arbeta gränsöverskridande i hela regionen där projektet fungerat som en samordnande arena för golfklubbarna och de deltagande mindre turistverksamheterna belägna i landsbygden. Magasinet och portalen synliggjorde och tillgängliggjorde upplevelser genom att tydligt anvisade var upplevelsen finns och vad som mer finns i närheten, samt hur man får kontakt med verksamheten eller vart man kan vända sig för att få veta mer. Nej (2) 93% Ja (26) Anser du att Mer än golf - Skåne Nordväst bidragit till ökad synlighet för verksamheter i landsbygden?

13 143 verksamheter har varit anslutna till projektet 57 verksamheter som genomgått kompetensutveckling Ökad beläggning genom utökad säsong var en målsättning, men i dagsläget ej riktigt mätbart då ökning av årsomsättning blev syftet med kompetensutvecklingen. 8 studenter examinerades i Lärande ledarskap, utifrån Revenue Management och coaching 6 destinationsutvecklare/ projektledare examinerades i Coachande Revenue Management För aktörerna Stolthet över den egna verksamhet och region (vi har så mycket att erbjuda och jag är en del av det, var en vanlig kommentar från aktörer) Upptäckte verksamheter att samverka med Blev en del ett nätverk (vi i magasinen) Fick access till ett stort mediaarkiv med bilder på den egna verksamhet och övriga i projektet, samt texter på svenska och engelska att använda för egen marknadskommunikation En portal där aktören kan länka till vad finns mer i närheten Fick genom utbildning hjälp med hur magasinet, portalen och mediarkivet bidrar till attraktiv marknadskommunikation I samband med leveransen till aktörerna så skapas ett mötes tillfälle mellan projektpersonal och företagaren som blir ett naturligt uppföljnings-/ coachingtillfälle För turistföretagens slutkunder Upptäckte mer att uppleva Blev ambassadörer för ett större utbud Identifierade att det finns upplevelser att rekommendera för sitt sociala nätverk Blev ärligt vägledda då beskrivningar av upplevelser är skapades av projektet och inte varje enskild aktör (projektet fokuserade på att hitta unika styrkor hos varje aktör och lyfte dem genom text och bild) För regionen På ett vägledande sätt visade upp Skåne Nordväst värden. Synlighet för turistbyråerna. I tätt samarbete med de som bidragit med offentlig medfinansiering, som fungerat som fina resurser som tillfört projektet ytterligare kunskap genom sin erfarenhet i turism och utvecklat destinationen. Istället för att endast arbeta med begränsning av kommungränserna eller leaderområden, kunde vi knyta samman turistföretagare som tidigare inte arbetat tillsammans samtidigt också tillgodose projektdeltagarnas slutkunder med inspiration då gäster inte bryr sig om kommungränser utan låter reseanledningar och intresse styra valet av upplevelse. Offentliga verksamheter har inspirerats av Mer än golf arbetsmetoden och implementerat delar i offentligt ägda exportmognadsprojekt.

14

15 Verksamhet Mer än golf - Norden Svb AB Under hela projektförloppet undersöktes möjligheter för att skapa en plan för hur projektet skulle övergå i en permanent verksamhet, för bästa resultat och långsiktighet. För att förvalta och vidareutveckla Mer än golf-metoden där turistföretag utifrån ett lönsamhetsperspektiv får stöd att hjälpa sig själva genom lokal samverkan, togs initiativet att skapa ett bolag. Grundarnas syfte med Mer än golf Norden Svb AB är inte att själva tjäna så mycket som möjligt, utan göra det möjligt för företagarna i turistnäringen att göra det genom att öka lönsamheten och samverka. Reflektioner från doktorand Manuela Kronen Utmaningen har varit begränsning av tid när småföretagare har fullt upp med sin verksamhet och på så sätt inte alltid har möjlighet att prioritera träffar och utbildning i projektet. Styrkan med projektet har varit att det utgår från näringens behov i samverkan med det offentliga. Svårigheten med det är att varken näringen eller det offentliga upplever det som sitt ansvar att säkerställa en långsiktig finansiering för arbetsmetoden. Det som är speciellt för Mer än Golf är dels den geografiska spridningen och dels själva Mer än Golf metoden. Att projektets fas 2 lyckas att hålla ihop över tio kommuner där alla aktörer inom turism får vara med är imponerade. Det skapar synergieffekter mellan områden som tidigare inte har varit sammankopplade, exempelvis Bjärehalvön och Söderåsen. Detta är möjligt tack vare den genomtänkta Mer än Golf metoden som satsar på utbildningar inom affärsutveckling och samverkansresor där aktörerna får uppleva varandras erbjudanden. Samverkansmetoden är effektiv i att ge bäring åt den enskilda verksamhetens drivkrafter samt att skapa gemenskap genom kompetenshöjande sammankomster liksom även kravlösa sociala arrangemang. Framtiden Den småskaliga turistnäringen i nordvästra Skånes landsbygd var en relativt oorganiserad näring där majoriteten har väldigt olika bakgrund och begränsat med tid för att delta i utvecklingsinsatser. Många startade sina företag för att de hade en dröm om något annat än de arbetat med tidigare, ville arbeta där de bor ta sin passion från hobbyverksamhet till ett företagande. Samla, utbilda, coacha och stimulera samverkan mellan turistföretagare utifrån Revenue Managementprinciperna och den öppna välkomna atmosfären i projektet har varit helt avgörande för att driva turistnäringen mot gemensam utveckling av destinationen. Förutsättningarna för att driva destinationsutveckling enligt Mer än golf-metoden baserat på Revenue Managementprinciperna finns men ingen långsiktig finansiering för arbetsmetoden är klar per dags dato

16 Mer än golf riktar ett stort tack till alla som varit delaktiga och gjort projektet möjligt att genomföra som medfinansierande kommuner, Leader Skåne Nordväst Norr och Södra, andra Leaderprojekt, Länsstyrelsen i Skåne, Jordbruksverket, intressenter, leverantörer, projektdeltagare och eldsjälar. Skåne Nordväst merangolf.se

PROJEKTSTÖD - Slutrapport A. UPPGIFTER OM STÖDMOTTAGARE B. UPPGIFTER OM KONTAKTPERSONEN C. SAMMANFATTNING AV PROJEKTET

PROJEKTSTÖD - Slutrapport A. UPPGIFTER OM STÖDMOTTAGARE B. UPPGIFTER OM KONTAKTPERSONEN C. SAMMANFATTNING AV PROJEKTET PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

2015-02- 18. Kursinnehåll Revenue Management SGF 2015-2016 Fredrik Kocon 20150218

2015-02- 18. Kursinnehåll Revenue Management SGF 2015-2016 Fredrik Kocon 20150218 Kursinnehåll Revenue Management SGF 2015-2016 Fredrik Kocon 20150218 Innehåll Vad lär du dig och kursledare Revenue Management Dag 1. Uppgift dag 1. Dag 2. Uppgifter dag 2. Dag 3. Uppgifter dag 3. Dag

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER

SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER SAMMANSTÄLLNING AV GRUPPDISKUSSIONER Flera frågor kring Nya Visit Dalarna diskuterades kring borden under Up to Date. Vad krävs av oss i Dalarna för att vi ska fördubbla omsättningen till 2020? Dalarna

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna

Nya. Skandinaviens ledande destinationsbolag. Visit Dalarna Nya Skandinaviens ledande destinationsbolag Visit Dalarna Vi konkurrerar med 150 000 kommuner och regioner i Europa om boende, besökare, företag, investeringar och kompetens. Beslutsunderlag Syfte och

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Turism AB (svb) Affärsplan 2014

Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Turism AB (svb) Affärsplan 2014 Övergripande målsättning - fördubbla omsättningen i besöksnäringen i MittSkåne till 1 miljard 2020 Fo k u s b e s ö k s n ä r i n g e n s o m basindustri och samhällsbyggare

Läs mer

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen

VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby. Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen VISION MÅL STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN I Hemavan Tärnaby Hemavan Tärnaby skapar lust att landa i de riktiga fjällen Vi ger varje gäst ett personligt bemötande Turistföretagen i Hemavan Tärnaby har sedan

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål

Kommunikationsbolag för Sverige som resmål VisitSweden Kommunikationsbolag för Sverige som resmål Internationell marknadsföring Nation Branding Photo : Nicho Södling Foto Miriam Preis/imagebank.sweden.se Foto : Nicho Södling/imagebank.sweden.se

Läs mer

Hållbar Produktutveckling kan det vara något?

Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Hållbar Produktutveckling kan det vara något? Vill ni få fler gäster? Vill ni tjäna mer pengar på besökarna? Vill ni få en större eller jämnare beläggning? Vill ni samarbeta för att öka områdets attraktion

Läs mer

455 61 Dingle. Hotel Lab

455 61 Dingle. Hotel Lab Datum: 20120524 SLUTRAPPORT När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och jämför den med det slutliga resultatet

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING

NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING NATIONELL STRATEGI FÖR SVENSK BESÖKSNÄRING Vem ligger bakom? Den nationella strategin är näringens dokument. Strategin har vuxit fram på initiativ av Svensk Turism i dialog med näringens olika aktörer

Läs mer

Mål: Att öka antalet besökare och antalet gästnätter till Glada Hudik. Öka bolagets omsättning med 4 %.

Mål: Att öka antalet besökare och antalet gästnätter till Glada Hudik. Öka bolagets omsättning med 4 %. Affärsplan 2018 VISIT GLADA HUDIK AB HUVUDSAMMANFATTNING Mål: Att öka antalet besökare och antalet gästnätter till Glada Hudik. Öka bolagets omsättning med 4 %. Syfte: Ett tydligt strategiskt arbete med

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION

COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION COLLABORATIVE TOURISM 2020 REVIDERING 2015 POPULÄRVERSION MOT 2020 2012 antog Tourism in Skånes ABs styrelse den långsiktiga strategiska planen för tillväxt inom besöksnäringen i Skåne Collaborative Tourism

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Förstudie Norabygden

Förstudie Norabygden Förstudie Norabygden Ingbo källor är en av sevärdheterna i Tärnsjöbygden. Projektägare: Nya Tärnsjöbygdens framtid, ideell förening Projektledare Per Anders Eriksson Kommun: Heby Dnr: 46 Jnr: 2009 6557

Läs mer

Verksamhetsseminarierna 2016. Ledningspasset

Verksamhetsseminarierna 2016. Ledningspasset Verksamhetsseminarierna 2016 Ledningspasset Ledningspasset - programmet Tid Programpunkt Föredragshållare 10:15 Nya klubbrådgivningen Bo Bengtsson GAF: arbetsmiljö & nyckeltal Stig Persson Två grupper

Läs mer

EXPEDITION FRAMÅT GÅ!

EXPEDITION FRAMÅT GÅ! EXPEDITION FRAMÅT Hej företagare! Vi har ett tillväxtprogram för just er. Programmet heter Expedition Framåt. Ja, vi vet att tillväxt kan kännas som ett ganska uttjatat ord. (En sökning på Google ger 9

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL AoSu - AFFÄRS- OCH SÄLJUTVECKLING AB. AoSu är ett konsultföretag som tillsammans med sina kunder. Innehåll

VÄLKOMMEN TILL AoSu - AFFÄRS- OCH SÄLJUTVECKLING AB. AoSu är ett konsultföretag som tillsammans med sina kunder. Innehåll sid 1/9 VÄLKOMMEN TILL AoSu - AFFÄRS- OCH SÄLJUTVECKLING AB AoSu är ett konsultföretag som tillsammans med sina kunder identifierar och tydliggör förbättringsbehov samt planerar, genomför och följer upp

Läs mer

STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN

STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN STOCKHOLMSSTRATEGIN AKTIVITETSPLAN 2013 1 Om detta dokument Detta dokument är en aktivitetsplan för 2013 för projektet Stockholmsstrategin. Stockholmsstrategin bygger på en förstudie som presenterades

Läs mer

Välkommen som samarbetspartner!

Välkommen som samarbetspartner! Välkommen som samarbetspartner! VISIT ROSLAGEN 2014 Varför bör jag delta aktivt i Visit Roslagens arbete och synas med mitt företag på www.roslagen.se? VISIT ROSLAGEN Välkommen! Visit Roslagen välkomnar

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 9 Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 8 11 Varje dag är en ny föreställning. Vi lyssnar aktivt på våra kunder, för att bli bättre. Vi tar personligt ansvar för

Läs mer

COLLABORATIVE TOURISM

COLLABORATIVE TOURISM COLLABORATIVE TOURISM SKÅNEMODELLEN Strategisk plan för turism och besöksnäring i Skåne TOURISM IN SKÅNE AB - Ett av Business Region Skånes fyra dotterbolag Näringsliv Skåne och Business Region Skåne Styrelse

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG Vi vill höja kompetensen inom besöksnäringen i regionen och bredda turistutbudet för våra besökare, men också bygga en långsiktig

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Bläddra vidare för fler referenser >>>

Bläddra vidare för fler referenser >>> Ulla Simonsson, VD Simonsson & Widerberg Lean Consulting Det Torbjörn har byggt upp är ett fundament av kunskap som många företag slarvar med. Ju fler ledningsgrupper som inser att Utvecklingssamtalet

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap

1 Tre parter drev gemensamt projektet: Cirkus Cirkör, som bidrog med såväl kunskap TRANSFER: CIRKUS & MANAGEMENT ETT UTBILDNINGSPROJEKT Som ett led i forskningsprojektet, och som en utveckling av undervisningen på respektive högskola, beslöt vi att se vad som hände om vi sammanförde

Läs mer

GOLFENS KLUBBCHEFS UTBILDNING

GOLFENS KLUBBCHEFS UTBILDNING G O L F - Y O U R G A M E - O U R P A S S I O N Väx genom golfen! HAR DU AMBITIONEN att bli klubbchef? Är du redan klubbchef och vill utvecklas? Finns du inom annan verksamhet och attraheras av golfanläggningen

Läs mer

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01

Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2018/417/01 2018-06-18 1 (3) Kommunstyrelsen Besöksnäringsstrategi KS2018/417/01 Förslag till beslut Föreslagen Besöksnäringsstrategi antas Sammanfattning av ärendet I samband

Läs mer

STRATEGI 2026 TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN

STRATEGI 2026 TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN STRATEGI 2026 TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN SVENSK KONSTÅKNING Strategi 2026 Vision - Verksamhetsidé - Värdegrund Vision synligare, starkare, stoltare Vi ska ta en tydligare plats på den svenska idrottsarenan

Läs mer

Kartläggning av företagets utvecklingsbehov. Nätverksträff. Tema lönsamhet. Individuellt val av kompetensutveckling. Tematräff i nätverket 1 ggr/månad

Kartläggning av företagets utvecklingsbehov. Nätverksträff. Tema lönsamhet. Individuellt val av kompetensutveckling. Tematräff i nätverket 1 ggr/månad Företagsutveckling individuellt och i nätverk Ölandsnätet är byggt för att ge företagen på Öland en möjlighet att kompetensutveckla sig, ta vara på gemensam kompetens och samtidigt lära känna företagare

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad

Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Slutrapport förestudie Ekoturistdestinationen Kristianstad Sammanfattning Kristianstad Vattenrike är en viktig besöksanledning i nordöstra Skåne och mycket har gjorts när det gäller att tillgängliggöra,

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer MUC 25 MiLprogrammet för nya chefer 2011 VÄLKOMMEN TILL MiLPROGRAMMET FÖR NYA CHEFER Du är ny i din chefsroll och funderar på hur du kan utvecklas i ditt ledarskap. Vad krävs av dig? Hur använder du dig

Läs mer

Att bygga hållbara förändringar

Att bygga hållbara förändringar Att bygga hållbara förändringar Jag jobbar med individer, team och organisationer i förändring. Min roll är coachande. Jag utgår från att jag inte är svarsleverantör. Ni är specialisterna i er verksamhet.

Läs mer

Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring?

Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring? Vilken betydelse har landsbygden för svensk besöksnäring? - Stor! - På vilket sätt? - Besöksnäringsforum - Sammanhållen besöksnäringspolitik Näringsdepartementet Vilken betydelse har landsbygden för svensk

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com

Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com Projekt ERIKSGATA Slutrapport Journalnummer 2010-637 Sökande Föreningen Forsviks Varv. Kontakt Patrik Zimonyi Projektledare Föreningen Forsviks Varv 0505-412 50 / 0709-40 22 53 / varvet@nordevall.com Projektets

Läs mer

Affärs- och verksamhetsplan Sjögärde GK

Affärs- och verksamhetsplan Sjögärde GK Affärs- och verksamhetsplan Sjögärde GK 2017-11-29 Varför finns Sjögärde GK: Vi tillhör riksidrottsrörelsen som finns till för att utveckla idrotten, samt skapa glädje och gemenskap. Högsta prioritet har

Läs mer

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN

STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN STRATEGI 2026 SAMTALSUNDERLAG TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN SVENSK KONSTÅKNING Samtalsunderlag, Strategi 2026 Samtalsunderlag Vad betyder strategi 2026 för er? Svensk konståknings Strategi 2026 består

Läs mer

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015

Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Exportdag för Besöksnäringen 28 april 2015 Nationell strategi för besöksnäringen/turismen år 2020 Målsättning år 2020 Från 252 till 500 miljarder i omsättning Från 160 till 260 tusen arbetstillfällen Från

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen. - Studenter anser att praktik är viktigt

Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen. - Studenter anser att praktik är viktigt Praktik är ett viktigt inslag i utbildningen - Studenter anser att praktik är viktigt Bakgrund Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 390 000 unika besökare varje

Läs mer

Handlingsplan för besöksnäringen

Handlingsplan för besöksnäringen 2016-12-07 15RK2154 Regional utveckling Handlingsplan för besöksnäringen 2017-2020 En strategi för besöksnäringen i södra Småland 2013-2020 har tagits fram genom aktiv samverkan mellan Regionförbundet

Läs mer

Eventkompetens - ett ESF- projekt. Underlag för anbud - kurser, program och seminarier VT- 2016

Eventkompetens - ett ESF- projekt. Underlag för anbud - kurser, program och seminarier VT- 2016 Eventkompetens - ett ESF- projekt Underlag för anbud - kurser, program och seminarier VT- 2016 Projektledning - fördjupning Ledarskap - Praktisk/teoretisk kurs Projektledare för evenemang Kursen möjliggör

Läs mer

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för?

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Kerstin Sahlin Sahlins Struts 2010/2011 Omsättning: +50 % Besökare: +40 % Med inspiration från Kurbits införde vi dagliga guidade

Läs mer

Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne

Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne KS.2013.0554 2013-12-17 Teresa Andersson 0418-628 22 Kommunstyrelsen Förslag till bolagsbildning för besöksnäringen i Mittskåne Ärendebeskrivning Turismen är en basindustri i Sverige med potential att

Läs mer

Mall för marknadsplan ROMICOM AB

Mall för marknadsplan ROMICOM AB Mall för marknadsplan ROMICOM AB Disposition 1. Nuläge 1. Organisation 2. Vision&Affärsidé 3. Målgrupper 4. Positionering 5. SWOT-analys 2. Strategidel: Förverkligande av affärsidén Långsiktig (3-5 år)

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Slutrapport Bilaga 4. Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening

Slutrapport Bilaga 4. Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening Slutrapport Bilaga 4 Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening Kontaktpersoner Anders Nilsson OsbyNova AB Box 171 283 23 Osby 0479-528 120, 0709-31 81 20 osbynova@osby.se Lars-Åke

Läs mer

Tillsammans är vi starka

Tillsammans är vi starka Tillsammans är vi starka Välkommen! Sättet vi lever vår vision och vår affärsidé på är vad som bland annat skiljer oss från våra konkurrenter. Det handlar om HUR vår omgivning upplever samarbetet med oss

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT

VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT VAD SOM DRIVER MEDARBETARNAS ENGAGEMANG OCH VARFÖR DET ÄR VIKTIGT WhitePaper från Dale Carnegie Training Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. drive_engagement_031113_wp_sw

Läs mer

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm Vad är Upplev Lundaland? Under Kristi himmelfärd den 13-16 maj arrangeras Upplev Lundaland. Arrangemanget vänder sig till alla besökare och invånare som bor i Lundaland ( Kävlinge, Staffanstorp, Lund,

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå!

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Ett häfte om VISIT SKELLEFTEÅ - om organisationen, medlemskapet och det gemensamma arbetet mot ett attraktivare Skellefteå. VARFÖR TURISM? Turism är en exportindustri

Läs mer

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby

Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Entreprenörskap och värdskap i Älvkarleby Projektet har bl.a. bidragit till att en vacker lekstuga blivit verklighet på Laxön. Projektägare: Destination Älvkarleby, ideell förening Projektledare: Sanna

Läs mer

Borgås samarbetsbok för turism

Borgås samarbetsbok för turism Borgås samarbetsbok för turism Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig har egentligen ingen betydelse. Här lever jag min dröm, för jag känner igen mig i stadens gamla gränder. Jag förälskar

Läs mer

Bergslagssatsningen Etapp 4B Bergslagssatsningen är ett utvecklingsprojekt med målsättning att: Utveckla ofta offentligt ägda industriella kulturmiljöer till besöksmål. Satsningen består av ett gränsöverskridande

Läs mer

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna Vision Sverige ska vara en självklar destination för trädgårdsturism och vara en medpart i flera europeiska sammanhang när det gäller tillvaratagandet och utvecklingen av det gemensamma trädgårdskulturarvet.

Läs mer

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B Detta whitepaper hjälper dig att identifiera vilka faktorer som påverkar kundlojalitet och hur du kan stärka lojaliteten

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun?

Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun? Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun? Mycket pengar kommer in från turismen Positiv feedback från turister Bättre att samarbeta

Läs mer

SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020

SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020 SÅ FÅR VI TURISMEN I SKÅNE ATT VÄXA! STRATEGISK PLAN FÖR TURISM- OCH BESÖKSNÄRINGEN I SKÅNE ÅR 2020 Under hösten 2011 inledde Tourism in Skåne ett omfattande arbete med att samla politiker och besöksnäring

Läs mer

HÅLLBAR AFFÄRSPLAN VÄRDSKAPET SVERIGE AB

HÅLLBAR AFFÄRSPLAN VÄRDSKAPET SVERIGE AB HÅLLBAR AFFÄRSPLAN VÄRDSKAPET SVERIGE AB (VÄRDSKAPET SVERIGE AB är ett helägt dotterbolag till VÄRDSKAPET UTVECKLING AB.) VÅR VISION (vad vi ytterst vill bidra till) En värld där alla känner sig väntade

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Studiebesök vid Stall Hammarhagen i Sala. Projektägare: Företagarcentrum i Sala, ekonomisk förening Projektledare: Ingela Hedström Kommun:

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Uppdrag att genomföra insatser för hållbara turistdestinationer samt stärka kvalitet och konkurrenskraft i små och medelstora turistoch upplevelseföretag eller HDU som de säger på VisitSweden Dennis Bederoff

Läs mer

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Jag får inte den hjälp jag behöver för att kunna ge barnen en bra utbildning. Har absolut ingenting emot barnen i sig utan det är själva situationen.

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Samverkansavtal mellan Eslövs, Hörbys och Höörs kommuner avseende partnerskap för utveckling av besöksnäringen under 2015-2017

Samverkansavtal mellan Eslövs, Hörbys och Höörs kommuner avseende partnerskap för utveckling av besöksnäringen under 2015-2017 Samverkansavtal mellan Eslövs, Hörbys och Höörs kommuner avseende partnerskap för utveckling av besöksnäringen under 2015-2017 De tre kommunerna Eslöv, Höör och Hörby har kommit överens att från den 1

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Bilaga 1 A. FokusKorpen KORPEN En roligare rörelse

Bilaga 1 A. FokusKorpen KORPEN En roligare rörelse Bilaga 1 A FokusKorpen 2025 KORPEN En roligare rörelse Några ord på vägen Korpen är en organisation i ständig rörelse. Det vi gör, det gör vi tillsammans. Fokus Korpen 2025 är nästa steg i vår förändringsresa.

Läs mer

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd

Läs mer

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013 Loredana Jelmini loredana@ljk.se Utbildning Strategi Coachning Vad är ett varumärke? http://www.youtube.com/watch?v=ki6blg567i4

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer