Forska&Väx Program som främjar forskning, utveckling och innovation hos små och medelstora företag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Forska&Väx Program som främjar forskning, utveckling och innovation hos små och medelstora företag"

Transkript

1 Forska&Väx Program som främjar forskning, utveckling och innovation hos små och medelstora företag vinnova information vi 2009:01

2 Växa genom forskning Forska&Väx-programmet riktar sig till små och medelstora företag som vill få tillgång till och/eller utveckla egen forskning och utveckling (FoU). Stödet ska stärka företagets konkurrenskraft genom ökat kunskapsinnehåll i produkter, processer och tjänster. Växande konkurrenskraft Det övergripande målet är att stärka företagens möjligheter att konkurrera på en global marknad och därmed bidra till ekonomisk tillväxt och nya arbetstillfällen i Sverige. Vad krävs av företaget? Företaget måste ha en etablerad verksamhet med en klar intention att vidareutvecklas och en stark ambition för den egna tillväxten. Låt dig inspireras I denna folder finns några exempel på företag som fått Forska&Väx-stöd. Längre bak finns mer detaljerad information om hur och när ansökan kan göras. Forska&Väx tidigare framsteg På omslagssidan ser vi tre bilder från tidigare finansierade Forska&Väx projekt. Sense Air (övre vänstra bilden) som utvecklar en bättre och billigare koldioxidsensor. Proximion Fiber Systems (nedre vänstra bilden) som ska ta fram ett avstämbart optiskt filter. Målerås Glasbruk (till höger) som vill ta fram glasurnor av nedbrytbart glas.

3

4 Nya kunder genom utvecklingsarbete Med hjälp av Ytkemiska institutet hoppas Trekollan kunna utveckla ett nytt fästmaterial. På så sätt kan de tiodubbla försäljningen av en produkt som skyddar båtskrov. trekollan ab i traryd arbetar med utveckling och produktion av detaljer i polyuretangummi, (PUR), en kemisk härdplast. Materialet kan bland annat användas till så kallade beach bumpers. Det är ett slags kölskydd för båtar byggda i kolfiber eller glasfiberarmerad plast, vars skrov lätt tar skada då de närmar sig land. Men materialet PUR passar inte alltid ihop med kolfiber och glasfiber. Det uppstår problem då man ska få vidhäftning mellan vårt material och den plast som används i dessa båtar, säger Bertil Mattsson. Det krävs en så kallad primer, en grundplast, som kan ge vidhäftning mot båda materialen. Det är det materialet som Trekollan har behov att få hjälp med att undersöka och ta fram. Vi har haft en primer ute på marknaden men har tappat kunder på grund av att den inte är tillräckligt bra. Vi jobbar ständigt med produktutveckling av våra material men när det gäller den här produkten saknar vi det specifika kemiska kunnandet. Vi insåg att vi behövde hämta de kunskaperna från annat håll, säger han. Trekollan, som aldrig tidigare varit i kontakt med någon forskningsaktör, tog kontakt med Ytkemiska institutet. Efter att ha fått ett Forska&Väx-stöd har de nu genomfört en förstudie där de analyserat problemet och undersökt vad som finns på marknaden. Förstudien har lett fram till ett antal varianter med potential att kunna användas. På egen hand har vi inte möjlighet att driva liknande forskningsprojekt. Även om vi vet att det finns stor efterfrågan på den produkt som behöver utvecklas har vi inte ekonomi och resurser som krävs för det, säger Bertil Mattsson. Av en händelse fick vi vetskap om att det gick att söka sådana utvecklingsbidrag från VINNOVA. Oftast är det mycket byråkrati förknippat med att söka och få pengar men den ansökan som vi gjorde tillsammans med Ytkemiska institutet har inte belastat oss nämnvärt, fortsätter han. Arbetet med förstudien är färdigt och nu diskuteras hur projektet ska utvecklas vidare. Vi fortsätter det värdefulla samarbetet med Ytkemiska institutet. Vår förhoppning är att hitta en lösning på vidhäftningsproblemet så att vi kan ta tillbaka samt få nya kunder, säger Bertil Mattsson. fakta Trekollan AB i Traryd arbetar med utveckling och produktion av detaljer i polyuretangummi, som är en kemisk härdplast. De har fått kronor till en förstudie inom Forska&Väx-programmet. Det har möjliggjort ett projekt för att utveckla en primer. Trekollan bildades 1994 och har idag ett 20-tal anställda.

5

6 Toppforskare förkortar utvecklingstiden Tack vare Forska&Väx-stödet kan Innate Pharmaceuticals ta hjälp av toppforskare. På så sätt kan de förkorta utvecklingstiden för att ta fram ett nytt läkemedel. innate pharmaceuticals är ett litet forskningsintensivt företag i Umeå inom bioteknikbranschen. Företaget har specialiserat sig på att ta fram nya läkemedel mot bakterieinfektioner. Det finns ett marknadsbehov av sådana produkter som växer sig allt starkare i takt med att fler och fler bakterier blir resistenta mot antibiotika. Pia Keyser är forskningsansvarig och hon beskriver företagets affärsidé som att vara en forskningsstrategisk brygga mellan forskare och de stora läkemedelsföretagen. sedan juli 2005 pågår ett projekt med att hitta ett nytt läkemedel mot klamydia Sveriges vanligaste sexuellt överförbara sjukdom. Klamydia har ökat under de senaste tio åren och bakterien kan dessutom orsaka många andra sjukdomar, till exempel ögonsjukdomen trakom och övre luftvägsinfektioner. Projektet är möjligt tack vare ett Forska&Växstöd på fyra miljoner kronor som gör att vi kan knyta till oss forskare med toppkompetens, vilket vi aldrig skulle ha råd med annars. Vi samarbetar nu med forskare vid Umeå universitet och Smittskyddsinstitutet. Vi har tagit fram substanserna som skulle kunna bli läkemedel, de har kunskapen om bakterierna som substansen ska testas på, säger Pia Keyser som också är vice vd. Projektet pågår i 18 månader och förhoppningen är att få fram ett par substanser som är klara för toxikologiska tester, det vill säga tester som talar om i fall en substans är giftig. Sedan är det dags att testa läkemedlet på människor, vilket kan ta upp till fyra år. Sist av allt ska läkemedlet godkännas av Läkemedelsverket innan det kan släppas på marknaden. Samarbetet med forskare gör att vi inom företaget kan fokusera på produktutvecklingen och att vi snabbare får reda på nya spännande resultat. Därmed kan vi snabbare komma igång med produktutvecklingen. Allt för att försöka korta ner den långa tid som utvecklingen av ett läkemedel tar, säger Pia Keyser. Projektet är möjligt tack vare Forska&Väx-stödet fakta Innate Pharmaceuticals i Umeå har specialiserat sig på att ta fram nya läkemedel mot bakterier. De har fått fyra miljoner kronor i Forska&Växstöd för ett projekt med att ta fram ett nytt läkemedel mot klamydia. Företaget bildades 2000 och har nio anställda.

7

8 Vill skapa säkrare rökdykare Teleservice Skåne ska ta fram en ny generation kommunikationsutrustning för rökdykare. Genom Forska&Väx får de hjälp med teknik, juridik och marknadskunskap. teleservice skåne jobbar med kundlösningar för kontor, data och telecom. En stor produkt på telecomsidan är Firetalk, en anordning som gör det möjligt för rökdykare att hela tiden kunna prata med räddningsledare. Trots att Teleservice Skåne levererat kommunikationsutrustning till svenska räddningstjänster i snart 20 år har företaget aldrig haft någon kontakt med forskning och högskolor. Vi har en intern kunskapsnivå som bygger på erfarenhet, nyfikenhet och entreprenörsanda men saknar erfarenhet av att arbeta mer systematiskt med forskning och utveckling. Vi har varken haft kontaktvägar eller kunskap som gjort att vi kunnat närma oss den världen, berättar Lars Olsson, delägare och teknikutvecklare. Men i samband med utlysningen av Forska&Väx kom Teleservice Skåne i kontakt med TEM, en stiftelse som arbetar som en länk mellan Lunds universitet, näringslivet och kommuner. Vi fick hjälp av TEM att lämna in en ansökan för en förstudie kring ett nytt kommunikationssystem för rökdykare. Den ansökan belönades med kronor, berättar Lars Olsson. Utöver att rökdykaren och räddningsledaren ska kunna tala med varandra, så ska systemet med hjälp av sensorer varna om rökdykaren inte rör sig, vilket indikerar om de fastnat eller svimmat och en temperaturmätare ska varna om det blir för varmt, så att räddningsledaren kan kalla ut rökdykaren, berättar han. Pengarna ska användas till att: titta på olika former av sensorer för rörelse och värme, hitta en civilingenjörsstudent som vill arbeta med kommunikationsutrustningen som ett ex-jobb, låta en brandingenjör med egen konsultverksamhet titta på den norska och danska marknaden samt låta en jurist kontrollera lagstiftningarna i Sverige, Danmark och Norge. lars olsson har stora förhoppningar på samarbetet och ser fram emot att bli ifrågasatta och utmanade i både tanke- och arbetssätt. Framförallt efter att ha sett vilka stora kunskaper det finns på Lunds universitet när det gäller att mäta med sensorer. Att TEM hjälpt till att öppna de rätta dörrarna på universitetet har varit till mycket stor hjälp, säger Lars Olsson. Vi visste inte vilka människor vi skulle prata med. Skulle vi försökt själva skulle det ha tagit tio gånger så lång tid. Samarbetet med forskningen har redan gett mersmak. Får vi ett bra resultat, då blir det förstås intressant att prova andra idéer. Dessutom kan vi säkert vidareutveckla denna produkt. fakta Teleservice Skåne arbetar med kundlösningar inom kontor, data och telecom. Genom Forska&Väx har de fått kronor för att genom föra en förstudie för kommunikationsutrustning för rökdykare. Företaget startade 1974 och har idag 55 anställda.

9

10 OM PROGRAMMET VINNOVA inbjuder små och medelstora företag (SMF) att komma in med ansökan om ekonomiskt stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt (FoU). Syftet är att företagen ska stärka sin kunskap kring forskning och produktutveckling, utveckla olika samarbeten och bygga upp ett nätverk. FoU-insatsen kan göras genom eget arbete eller genom samarbete med företag, forskningsinstitut eller högskola/universitet. VEM KAN SÖKA? Målgruppen är små och medelstora företag inom alla branscher som behöver få tillgång till FoU eller ut veckla egen FoU. Med SMF avses i programmet befintliga aktiebolag med max 250 anställda. BIDRAG ATT SÖKA Programmet innehåller tre fristående erbjudanden om FoU-bidrag. Företagets behov vid det aktuella tillfället avgör vilket alternativ som är relevant att söka. Företaget får inkomma med max en ansökan per erbjudande och bedömningstillfälle för erbjudande A och B. För erbjudande C kan ansökningar lämnas kontinuerligt. Erbjudandena gäller: Erbjudande A: FoU-projekt Maximalt 5 miljoner kronor. Erbjudande B: Förstudie, verifiering eller mindre forsknings- och utvecklingsprojekt. Maximalt kronor. BEDÖMNINGSPROCESSEN Bedömningen av inkomna projektförslag genomförs av s å v äl in te r n s o m e x te r n e x p e r tis un d e r t y s tn a d s plik t. HUR ANSÖKER JAG? För erbjudande A och B skall ansökan inkomma senast kl den 9 mars och 28 september 2009 för att behandlas under våren respektive hösten. Tid från sista ansökningsdag till besked är normalt sex veckor. Företag får lämna en ansökan per bedömningstillfälle. För erbjudande C lämnas besked inom fyra veckor. Mer information om programmet och hur ansökningsprocessen går till finns på KONTAKTPERSONER För frågor om programmet, utlysningen och ansökningar besvaras av: Jenni Nordborg, programledare, tel jenni.nordborg@vinnova.se Anne Löfquist, tel Anne.lofquist@VINNOVA.se Lars Gustafsson, tel Lars.gustafsson@VINNOVA.se Välkommen in med ansökan! Erbjudande C: Behovsanalys Maximalt kronor. Foto: Trekollan på sidan 5, Pressens bild på sidan 3 och 11 samt Innate Pharmaceuticals på sidan 7. Illustration: Form Reinerdahl på sidan 9.

11

12 VINNOVA är en statlig myndighet med uppgift att främja hållbar tillväxt genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av effektiva innovationssystem. ISSN Formgivning: Capito AB. VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS VINNOVA, SE Stockholm, Sweden Besök/Office: Mäster Samuelsgatan 56 Tel: +46 (0) Fax: +46 (0)

Forska&Väx Program som främjar forskning, utveckling och innovation hos små och medelstora företag

Forska&Väx Program som främjar forskning, utveckling och innovation hos små och medelstora företag Forska&Väx Program som främjar forskning, utveckling och innovation hos små och medelstora företag VINNOVA INFORMATION VI 2007:01 Växa genom forskning Forska&Väx-programmet riktar sig till små och medelstora

Läs mer

VINNOVAS nationella program för små och medelstora företag. Kista 2009-05-26

VINNOVAS nationella program för små och medelstora företag. Kista 2009-05-26 VINNOVAS nationella program för små och medelstora företag Anne Löfquist Kista 2009-05-26 Forska&Väx Program som främjar forskning, g j g, utveckling och innovation hos små och medelstora företag Forska&Väx

Läs mer

Forska&Väx. Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation

Forska&Väx. Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation Forska&Väx Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder små och medelstora företag (SMF) att komma in med ansökan om ekonomiskt stöd

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

2009-12-15. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling. Utlysningstext

2009-12-15. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling. Utlysningstext 1 2009-12-15 Forska&Väx 2010 Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling Utlysningstext 2 1. Allmänt om Forska&Väx VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt genom

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

2008-09-05. Utlysning

2008-09-05. Utlysning 2008-09-05 Utlysning Forska&Väx 2008 Forska&Väx 1. Inbjudan Finansiering för små och medelstora företag innovation, forskning och utveckling Växa genom innovation, forskning och utveckling. Forska&Väx

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Höstens ansökningsomgång. Forska&Väx Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling

Höstens ansökningsomgång. Forska&Väx Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling 1 2009-07-14 Höstens ansökningsomgång Forska&Väx 2009 Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling med särskilt budgetutrymme avsatt för satsningar på miljö- och energiteknikområdet

Läs mer

Beskrivning av hur man lägger in den totala budgeten för ett centrum i Intressentportalen

Beskrivning av hur man lägger in den totala budgeten för ett centrum i Intressentportalen 1 (12) Beskrivning av hur man lägger in den totala budgeten för ett centrum i Intressentportalen Två olika beskrivningar hur budgeten läggs in: 1. Med en akademipart sid 2-6 2. Med två akademiparter sid

Läs mer

Resebidrag för internationellt konsortiebyggande

Resebidrag för internationellt konsortiebyggande UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2017-01-31 2017-05261 Reviderad [Datum för revidering] Resebidrag för internationellt konsortiebyggande En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan VERKET FÖR

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

2010-09-07. rev 2010-10-08. Utlysning. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling

2010-09-07. rev 2010-10-08. Utlysning. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling 1 2010-09-07 rev 2010-10-08 Utlysning Forska&Väx 2010 Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling En utlysning inom programmet Forska&Väx. 2 1. Allmänt om Forska&Väx VINNOVAs

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg. SP Energy Technology Center

Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg. SP Energy Technology Center Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg Små och Medelstora Företag i Sverige Totalt antal företag i Sverige: cirka 1 miljon. Av dessa tillhör 99% små och medelstora

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-03-15 2016-00068 Reviderad 2017-11-01 Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Normkritisk innovation 2018

Normkritisk innovation 2018 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-12-15 2017-05257, 2017-05259 Reviderad Normkritisk innovation 2018 Jämställdhet och jämlikhet som drivkraft för innovation och hållbar tillväxt En utlysning inom

Läs mer

Carl Naumburg Carl.naumburg@vinnova.se. Bild 1

Carl Naumburg Carl.naumburg@vinnova.se. Bild 1 VINNOVAssatsningar för små och medelstora företag Carl Naumburg Carl.naumburg@vinnova.se Bild 1 VINNOVA utvecklar Sveriges innovations- kraft för hållbar tillväxt Bild 2 Nationella Samverkansprogram SMF

Läs mer

En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant?

En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant? En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant? FoU-kortet ett erbjudande till små och medelstora företag i Västra Götaland FoU-kortet ett erbjudande till små och medelstora

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

vinnova rapport vr 2009:14 FORSKA&VÄX Hållbar tillväxt genom forskning och utveckling i Små och Medelstora Företag

vinnova rapport vr 2009:14 FORSKA&VÄX Hållbar tillväxt genom forskning och utveckling i Små och Medelstora Företag vinnova rapport vr 2009:14 FORSKA&VÄX Hållbar tillväxt genom forskning och utveckling i Små och Medelstora Företag Lars Gustafsson, Kenth Hermansson & Jenni Nordborg Titel: FORSKA&VÄX - Hållbar tillväxt

Läs mer

Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen

Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen Koncernstab Regionalutveckling 29 augusti, 2017 Industriell Dynamik Finansieringserbjudanden -Västra Götalandsregionen Såddfinansiering Konsultcheckar

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion

Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2016-10-14 2016-04157 Reviderad Regionala arrangörer av event för unga kvinnor- Innovate Passion Vinnovas satsning, Innovate Passion 1, är ett nytt koncept för att utveckla

Läs mer

Industriell livskraft. i Fyrbodal

Industriell livskraft. i Fyrbodal Industriell livskraft i Fyrbodal IUC Väst en partner för industriell utveckling Industriföretagen i Sverige utgör en stor del av landets tillväxt och sysselsätter idag över en halv miljon svenskar. Branschen

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-27 2016-00068 Reviderad Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM -

Läs mer

Vinnovas öppna data får användas fritt utan avgifter eller andra begränsningar (Public Domain Mark).

Vinnovas öppna data får användas fritt utan avgifter eller andra begränsningar (Public Domain Mark). 1 (8) Vinnovas öppna API Vinnovas struktur Vinnova finansierar projekt inom ramen för olika program. Programmen riktar sig till aktörer i samhället som är viktiga för Sveriges innovationskraft. Exempel

Läs mer

Företagsstöd. Marianne Gustafsson

Företagsstöd. Marianne Gustafsson Marianne Gustafsson n e r Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2. Kollektivtrafik 3. Regional utveckling FoU-kort Affärsutvecklingscheckar Digitalisering Internationalisering Konsultcheck

Läs mer

Forska&Väx. Finansiering av utvecklingsprojekt i små och medelstora företag. Hur mycket? Max 5 miljoner kr/ansökan Ansökningarna bedöms i konkurrens.

Forska&Väx. Finansiering av utvecklingsprojekt i små och medelstora företag. Hur mycket? Max 5 miljoner kr/ansökan Ansökningarna bedöms i konkurrens. Forska&Väx Finansiering av utvecklingsprojekt i små och medelstora företag Förstudier och utvecklingsprojekt som bygger på ny kunskap, ny teknik eller ny tillämpning. Max 5 miljoner kr/ansökan Ansökningarna

Läs mer

Normkreativ innovation 2017

Normkreativ innovation 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-30 2016-05307 Reviderad Normkreativ innovation 2017 - finansiering av instegsprojekt i företag Normkreativ innovation handlar om att utmana normer för att skapa

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-05-15 2014-04036 Reviderad 2017-05-11 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2017 1 Sammanfattning Utlysningen riktar

Läs mer

VINN Verifiering höst 2015

VINN Verifiering höst 2015 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-06-16 2013-05653 Reviderad VINN Verifiering höst 2015 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS Post: VINNOVA, SE-101 58

Läs mer

Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland pilotstudie hösten/vintern 2014

Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland pilotstudie hösten/vintern 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2014-10-02 RS140392 HANDLÄGGARE Lena Johansson, utvecklingsledare Näringsliv Tel: 0722-162387 Regionstyrelsen Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [ ] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [ ] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2013-12-19] Forska&Va x 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag

Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag Syfte Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag Programmet ska stärka de små och medelstora företagens möjligheter att: konkurrera på globala marknader

Läs mer

VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen

VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen VINNVINN Mötesarena för nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen VINNOVA Information VI 2006:10 OM VINNVINN vinnvinn är ett initiativ för tillväxt i regionala innovationssystem. Nya affärsmöjligheter

Läs mer

Analys och uppföljning Monica Emanuelsson

Analys och uppföljning Monica Emanuelsson Analys och uppföljning -- Monica Emanuelsson FoU-kort resultat av enkät till berörda företag Den oktober gick en webb-enkät ut till de företag som erhållit FoU-kort under de två första ansökningsomgångarna.

Läs mer

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-03-01 2016-05332 Reviderad 2017-03-22 Leda och organisera för ökad innovationsförmåga En utlysning inom programmet Innovationsledning och organisering VERKET FÖR

Läs mer

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER Vi tar tempen på innovativa SMF - hur är läget just nu? Hur påverkar lågkonjunkturen de innovativa små och

Läs mer

Stöd till innovatörer 2018

Stöd till innovatörer 2018 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-11-21 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer 2018 En utlysning för organisationer som kan stödja enskilda innovatörer och uppfinnare VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Utlysning av Berzelius Center 2005

Utlysning av Berzelius Center 2005 Utlysning av Berzelius Center 2005 Ett samarbete mellan och 2005-06-21 1. Inledning... 2 2. Utlysningen... 2 2.1 BAKGRUND TILL UTLYSNINGEN... 2 2.2 UTLYSNINGENS MÅL OCH BUDGET... 2 2.3 UTLYSNINGENS INRIKTNING...

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-04-15 2013-01710 Reviderad 2013-04-24 Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet En utlysning inom det strategiska området Produktion och arbetsliv. 1 Sammanfattning

Läs mer

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-03-11 2014-01303 Reviderad 2014-01391 AO Datum för revidering VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen Utlysningen VINN NU 2014 genomförs

Läs mer

UTLYSNING 1 (10) [ ] [ ] Innovativa Startups. Steg 1 Våren En utlysning inom programmet Innovativa Startups

UTLYSNING 1 (10) [ ] [ ] Innovativa Startups. Steg 1 Våren En utlysning inom programmet Innovativa Startups UTLYSNING 1 (10) Innovativa Startups Steg 1 Våren 2019 En utlysning inom programmet Innovativa Startups UTLYSNING 2 (10) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Finansiering av forskning och utveckling vilka möjligheter för företag? Susanna Kindberg Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Industri 4.0 Ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Om oss Affärsområden Tjänster Verksamhet Hållbart företagande Vi gör nytta. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Om oss Affärsområden Tjänster Verksamhet Hållbart företagande Vi gör nytta. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Om oss Affärsområden Tjänster Verksamhet Hållbart företagande Vi gör nytta SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Om oss Affärsområden Tjänster Verksamhet Hållbart företagande Vi gör nytta SP på 5 min

Läs mer

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016

Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2016-05-31 2014-04036 Reviderad 2016-05-24 Genomförbarhetsstudier och verifieringsprojekt 2016 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem VERKET FÖR

Läs mer

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 Mälardalens högskola Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 MDH En nationell högskola som verkar i en region - med en innovativ och internationell profil MDH i siffror 1977 MDH

Läs mer

2. Sammanfattning (Max 300 ord)* Gör en kort sammanfattning där det mest väsentliga framgår.

2. Sammanfattning (Max 300 ord)* Gör en kort sammanfattning där det mest väsentliga framgår. 1 (5) Ann-Louise Persson, 08-473 30 38 Ann-Louise.Persson@VINNOVA.se Frågor i ansökan Sökande företag Företag* Postutdelningsadress* Postnummer* Postort* Organisationsnummer* Telefon Fax Webbplats Firmatecknare*

Läs mer

Forskning och utveckling i små och medelstora företag. Utlysningstext

Forskning och utveckling i små och medelstora företag. Utlysningstext Forskning och utveckling i små och medelstora företag - stöd till forskningsinsatser för hållbar tillväxt Utlysningstext Ansökningsperiod för FoU-kort Avancerat: 2012-09-17 2012-10-31 Löpande ansökningar

Läs mer

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2012-11-15 2012-02992 Reviderad 2012-02-25 Stöd för unga innovativa tillväxtföretag En utlysning inom programmet Innovativa SMF. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Överenskommelse STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET

Överenskommelse STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 1 (4) Överenskommelse mellan Verket för innovationssystem (VINNOVA) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Innovativa Startups - steg 2

Innovativa Startups - steg 2 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 21 juni 2018 2018-00154 Reviderad Innovativa Startups - steg 2 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS Post: Vinnova, SE-101

Läs mer

Innovativa Startups - steg 2

Innovativa Startups - steg 2 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [5 februari 2018] [2018-00117] Reviderad [2018-06-13] Innovativa Startups - steg 2 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS

Läs mer

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 UTLYSNING Kooperativ utveckling Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 Sista ansökningsdag den 22 november 2011 Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens

Läs mer

Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland

Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland Finansieringsmöjligheter för företagare i Västmanland Västerås Science Parks finansieringsdag Västerås Science Park verkar för att ge företagare och entreprenörer i Västmanland inblick i vilka finansieringsalternativ

Läs mer

Bygginnovationen

Bygginnovationen UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-01-19 2015-06960 Reviderad 2016-09-27 Bygginnovationen 2016-2018 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft

Läs mer

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT SVENSKA GENDER MANAGEMENT MODELLEN STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT VINNOVA Utmaningsdriven innovation Konkurrenskraftig produktion Gender & Company Ansökan till Projektform B Fiber Optic Valley är en

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Exempel på övriga program

Exempel på övriga program Exempel på övriga program Tillväxtverket underlättar företagande 1 Produktutveckling i små företag av varor och tjänster Ett program för att skapa affärsnytta och höja konkurrenskraften. Kontaktperson

Läs mer

Datum VINNOVA översänder remissvar avseende "FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning"

Datum VINNOVA översänder remissvar avseende FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning 2009-03-17 2009-00336 Ert diarienr Kl) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning VINNOVA översänder remissvar avseende "FBA rapport - Statligt finansierad

Läs mer

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Direktör, avdelningschef Bild 2 Sveriges innovationsmyndighet Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar

Läs mer

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS)

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2018-06-14 2018-02535 Reviderad 2018-08-28 Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) Lösningar på stora samhällsutmaningar genom utveckling av ny kunskap och

Läs mer

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI

Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI UTLYSNING 1 (11) Internationell samverkan för innovationer med aktörer i Brasilien i samverkan med SENAI Förstudiebidrag inför gemensamma forsknings- och innovationsprojekt inom området bioekonomi En utlysning

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-04-14] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-04-14] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2014-04-14] Forska&Väx 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm!

Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm! Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm! Kan din idé bli till ett företag? Hos NyföretagarCentrum i Carlshamn får du kostnadsfri, konfidentiell och personlig rådgivning när du vill

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-01-18] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx.

UTLYSNING 1 (9) Reviderad [2014-01-18] 1 Vem kan söka finansiering? Då är ni välkomna att söka finansiering i Forska&Väx. UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer [2014_] [2013-04441] Reviderad [2014-01-18] Forska&Väx 1 Vem kan söka finansiering? Har ni en innovativ idé som kommer att få ert företag att växa och skapa tillväxt

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2017

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2016-12-20 2016-04962 Reviderad 2017-02-08 Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2017 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Ansökningsperioden pågår 2 maj - 15 juli 2012.

Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Ansökningsperioden pågår 2 maj - 15 juli 2012. Affärsutvecklingsprogrammet för företag som vill skapa innovationer! Är du ägare eller delägare i ett företag i Skåne med ca 10-50 anställda, och dessutom kvinna? I så fall är du en av de företagare som

Läs mer

Finansiering forskning och innovation. Johan Stenberg

Finansiering forskning och innovation. Johan Stenberg Finansiering forskning och innovation Johan Stenberg Vinnova driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Huvudinriktningar: strategiskt viktiga områden innovationsförmåga hos specifika

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Smartare elektroniksystem.

Smartare elektroniksystem. UTLYSNING 1 (13) Smartare elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem. Det strategiska innovationsprogrammet Smartare

Läs mer

Social innovation 2019

Social innovation 2019 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 20190115 2018-03286 Reviderad 20180924 Social innovation 2019 Utveckla och testa lösningar som på nya sätt adresserar sociala behov och bidrar till positiv samhällsutveckling

Läs mer

Vinnovas Innovationserbjudanden för SME-utveckling Cyber-Physical Systems & Industrial IoT Innovation Workshop KTH, 31 October 2017

Vinnovas Innovationserbjudanden för SME-utveckling Cyber-Physical Systems & Industrial IoT Innovation Workshop KTH, 31 October 2017 Vinnovas Innovationserbjudanden för SME-utveckling Cyber-Physical Systems & Industrial IoT Innovation Workshop KTH, 31 October 2017 Jonas Bjarne Internationella IKT-program EU Horisont 2020 SME-instrumentet

Läs mer

4. Finansiering (Max 150 ord) Hur, av vem och med vilka belopp har verksamheten finansierats hittills (även före företagets start)?

4. Finansiering (Max 150 ord) Hur, av vem och med vilka belopp har verksamheten finansierats hittills (även före företagets start)? 1 (5) Ann-Louise Persson, 08-473 30 38 Ann-Louise.Persson@VINNOVA.se Frågor i ansökan Sökande företag Företag* Telefon Fax Postutdelningsadress* Postnummer* Postort* Län Webbplats Organisationsnummer*

Läs mer

Vinnova-utlysningar med intresse för SMF

Vinnova-utlysningar med intresse för SMF Vinnova-utlysningar med intresse för SMF EUREKA-kluster medfinansiering: SMART Avancerad tillverkning, hösten 2018 Utlysningen vänder sig till innovationsprojekt inom följande områden: - Bearbetning av

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad Social innovation VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS

UTLYSNING 1 (9) Reviderad Social innovation VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 20180115 2016-04866 Reviderad 20171221 Social innovation Smarta och skalbara lösningar som på nya sätt adresserar sociala behov och bidrar till positiv samhällsutveckling

Läs mer

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt 2014-01-18 www.lighterarena.se 1 Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer 30/1-31/3 2014 Utlysningstexten är ett utkast ej för

Läs mer

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Nu har du möjlighet att bli delägare i landets främsta utvecklingsarena för det gröna näringslivet Hos oss får företag inom världens viktigaste

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2018-03-26 2018-01786 Reviderad [Datum för revidering] Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Utmaningsdriven innovation

Utmaningsdriven innovation INFORMATION VI 2016:07 Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter Hur kan vi vända samhällsutmaningar från hot till möjligheter? Världen står inför ett antal globala samhällsutmaningar

Läs mer

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Peter Eriksson Chefsstrateg VINNOVA VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Bild 2 1 Varför ny strategi Sverige i världen

Läs mer

VINNOVA Information VI 2008:14 ARBETSLIVSUTVECKLING. för global konkurrenskraft

VINNOVA Information VI 2008:14 ARBETSLIVSUTVECKLING. för global konkurrenskraft VINNOVA Information VI 2008:14 ARBETSLIVSUTVECKLING för global konkurrenskraft Om VINNOVA VINNOVA är en statlig myndighet som främjar hållbar tillväxt genom att finansiera behovsmotiverad forskning och

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer