Äventyr i Vallmark. Ett äventyrslajv för barn. Draco Argenteus. c/o Nina Sjöberg Skogstibble VÄNGE. Draco Argenteus. Avs.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Äventyr i Vallmark. Ett äventyrslajv för barn. Draco Argenteus. c/o Nina Sjöberg Skogstibble 22 740 20 VÄNGE. Draco Argenteus. Avs."

Transkript

1 Äventyr i Vallmark Ett äventyrslajv för barn Avs. Draco Argenteus c/o Nina Sjöberg Skogstibble VÄNGE Draco Argenteus 2009

2 Välkommen! För en tid sedan hade du en dröm, den mest verkliga dröm du någonsin haft. I drömmen talade en märklig kvinna till dig och hon sade att hon och hela Vallmark behöver din hjälp. Du måste ta dig till Prästvreten i Gravmården till näst halvmåne. Det är detta äventyr du nu ska möta. Det här häftet är till er som ska vara med på äventyrslajv. Det innehåller all information du behöver ha för att vara med. Vill du veta ännu mer kan du gå in på hemsidan. Där kan du läsa mer information, titta på bilder och även läsa och skriva på ett diskussionsforum. Med det här häftet följer en blankett. Den måste alla lämna in, med en förälders underskrift. Lämna in den så snart som möjligt, så att vi kan börja planera. Din roll planerar vi tillsammans, genom att du mejlar eller ringer till oss. Läs först igenom informationen och fundera på vad just du vill spela och göra. För att räknas som anmäld måste man också betala anmälningsavgiften på 150:- (100:- om man är medlem i Draco Argenteus. Att bli medlem där kostar 100:- för en person eller 200:- för en familj.) Hemsidan: E-postadress: vallmark@dracoargenteus.se riddare i krig. En riktig adelsman beblandar sig inte med handel. Präster - Det fjärde ståndet består av kyrkans män. De betalar ingen skatt men de får heller inte tjäna några egna pengar. Alla pengar ges till kyrkan, däremot får de allt de behöver av kyrkan mat, husrum, kläder osv. Kyrkans män kan inte tas ut i krig av hertigen, då det är underställda sin egen hierarki. Dock så har kyrkan soldater som de ställer upp med vid behov Man tillber guden Den Ende. Hans symbol är en cirkel. Alla i Vallmark tror på Den Ende, men alla tycker inte om hans kyrka och präster. Det förlorade ståndet är de som är fredlösa. Dessa kan vem som helst döda utan att bryta mot lagen. Till det förlorade ståndet tillhör även slavar och livegna bönder. Det är få som tillhör det här ståndet i Vallmark. Vallmark är ett fantasyland, så där finns alla möjliga varelser, som alver, orcher, troll och älvor. Dessa hör dock inte till riket Vallmark, utan de lever sina liv utanför människornas samhälle. Lajvet utspelar sig i skogen Gravmården som ligger i hertigdömet Stormände. Kontaktpersoner: Nina Sjöberg och Peter Norén: Elin Mattsson:

3 Påbud (lagar) och traditioner Vallmark har många lagar och regler. Dessa sköts av lagmännen/lagkvinnorna, som är kloka personer, som vanligt folk kan vända sig till. Lagmännen står under hertigarna, som kan ändra deras beslut. Över hertigarna står kungen, som själv dömer i de viktigaste målen. Även om det är mycket ovanligt, har alla rätt att söka hjälp hos kungen. Alla är inte lika inför lagen. Det är mycket svårare att döma en adelsman än en ofrälse. Straffen är olika beroende på vad man har gjort. Vid grova brott är det vanligt med dödsstraff eller landsförvisning. Man får bara utöva magi om man hör till magikerakademin. Men nu sägs alla magiker vara döda. För kyrkliga brott ställs man inför kyrkans lagman. Här straffas de värsta brotten med att brännas på bål. Saker som är olagliga enligt kyrkan är att tillbedja andra gudar än den Ende eller att motarbeta kyrkan. Samhällsklasserna Bönder - Det första ståndet och som ger de andra stånden en stabil grund att stå på är bönderna. De brukar jorden och betalat skatt till adeln och kyrkan, de är skyldiga att ställa upp i krig enligt traditionerna. Borgare - Det andra ståndet är borgarnas stånd. Borgarna är de hantverkare som bor i städerna. De betalar skatt både till kyrkan och till staden. Adel - Det tredje ståndet är adels stånd. De är befriande från att betala skatt, men de måste i stället ställa upp med Praktisk information Tid: Lördag 26 september 2009, klockan (Samling 10. Lajvstart 12.) Plats: Skogen i Skogstibble Pris: 150:- (inklusive mat) betalas senast 15 september till PG :- för medlemmar i Draco Argenteus Under samlingen kommer vi att ha genomgång om hur allt ska gå till, men också information och test av stridande och magi, så att alla vet vilka regler som gäller för striderna och har provat så att de vet hur man slåss. Det är nämligen viktigt att lära sig att inte slå för hårt. Även mjuka vapen gör illa motståndaren om man slår hårt! Under samlingen kommer korv med bröd att serveras, så att alla har ätit lunch när vi sedan börjar. Vid 12 ska alla moderna föremål vara borta från området. Dit räknas bilar, modernt klädda föräldrar och moderna saker. Maten under lajvet kommer barnen att få laga själva, med hjälp av vuxna. Det blir rotsaker med någon form av kött. Det kommer också att finnas gott om mellanmål för de hungriga. Tänk på att säga till om barnen har allergier eller särskild kost av andra skäl. Specialkost kan anges i den blankett som ska fyllas i och lämnas in i förväg. Ta gärna med egna matsaker om du har sådana som ser medeltida ut, tex. träskål, träsked och enkel keramikmugg. Annars finns att låna. Alla kommer att få diska efter sig själva!

4 Klockan 20 släpper vi in moderna föräldrar igen. Vill barnen åka hem tidigare får de göra det, men då får man promenera utanför lajvområdet. Arrangörer kommer också att kunna nås via mobil hela dagen. Föräldrarna måste också lämna ett telefonnummer där vi kan nå dem under dagen. Parkering finns vid sockenstugan bredvid Skogstibble kyrka. Därifrån är det 25 minuters promenad till området. Man kan köra bil nästan ända fram, men där får man lämna av passagerare och sedan åka iväg med bilen. Vägbeskrivning: Skogstibble ligger 2 mil utanför Uppsala, mittemellan väg 55 och 72, väster om Uppsala. Sväng mot Skogstibble vid Ramsta (55:an) eller vid Åland (72:an). Utgå från Skogstibble kyrka och dess parkering. Till vänster, när du har ryggen mot kyrkan, ses en ladugård vid den större vägen. Framför den ladugården, från den större vägen, går en grusväg upp, alldeles vid busshållsplatsen. En vägskylt förbjuder obehöriga motorfordon. Vi markerar med en skylt med texten Lajv vid grusvägen. På hemsidan finns en karta avgår en gemensam grupp från parkeringen vid kyrkan. Vallmark har ett grannland som heter Alir. Alir är ett mycket varmare land. Här finns palmer, milsvida öknar och diamantgruvor. De säljer ädelmetaller, ädelstenar, kryddor, salt och vin till Vallmark. De köper i sin tur gärna järn och spannmål av Vallmark. Det händer att rövare och skurkaktiga köpmän att i hemlighet kidnappar barn och säljer dem som slavar till Alir. Vallmark och Alir ligger ofta i krig med varandra. Vallmark har alltid styrts av en kung som till sin hjälp har haft magikernas mästare och kyrkans ledare. De tres styre har alltid skött riket bra, med den balans de haft genom att ständigt försöka vinna mer makt än de andra. För några år sedan lyckades översteprästen manövrera ut de andra då han samarbetade med Alir. Ett krig inleddes, som blev förödande för riket. Magikerna försvann i ett stort slag, kronprinsen togs tillfånga under förhandlingar och kungen blev sjuk. Under tiden styrde översteprästen Vallmark själv. Han såg till att alla präster som inte stod på hans sida blev utbytta. Alla som vågade höja sin röst mot honom fängslades och många brändes på bål. Många snälla bypräster försvann och ersattes av stränga strikta män som var på översteprästens sida. Till sist lyckades en befrielsearmé samlas och efter en tid ledde kungen dessa trupper själv. De lyckades fördriva fienden tillbaka till Alir och började ena Vallmarks folk igen. Förra sommaren dödades kungen i en ridolycka, och ingen arvinge står att finna. Ingen vet vem som ska bli kung och nu styr översteprästen igen. Landet längtar efter en kung! I Den Lilla Drakens Lya vid St Eriks torg i Uppsala kan man köpa vapen, kläder och prylar till lajv.

5 Vallmark Den här texten beskriver landet Vallmark, där lajvet utspelar sig. Det är bra om man har läst det här och kan så mycket som möjligt, utifrån sin ålder. Äldre barn som vill veta och läsa mer kan gå in under rubriken Vallmark på hemsidan, där det finns mycket mer information om Vallmark. Kungariket Vallmark är uppdelat i fyra hertigdömen: Kustlanden i söder, där kusten befolkas av fiskare och inlandet av bönder med rika odlingar av spannmål, frukt och grönsaker. Harv i väster fylls av bönder som främst lever av fårskötsel och linproduktion. (Av lin gört man linnetyg och linolja) Östanros i öster har rikare bönder som odlar kryddor och tobak och har stora vingårdar. Stormände i norr består av djupa mörka skogar och höga berg. Skogarna ger jägarna utsökta pälsverk. Bergen har ett flertal gruvor som förser landet med järn, och ädla metaller. Bergsmännen som äger gruvorna är ett tufft folk. Det berättas många sagor om deras mod och de fruktansvärda svartblod de delar sina berg med. I mitten av landet ligger Huvudstaden med omkringliggande mark som är kronojord, dvs kungens jord. Den marken kallas för Folklandet, och det är härifrån konungen styr landet. Här finns många stora städer och där bor skickliga hantverkare. Några av världens bästa vapensmeder bor här. Vad är lajv? Lajv är improviserad teater utan åskådare. Man spelar för sig själv och de andra deltagarna. Alla har roller som är förberedda innan. Det utspelas i en fantasivärld, som beskrivs av arrangörerna. Rollen har en bakgrund, så att spelaren vet var hon kommer ifrån, vad hon har gjort tidigare, vad hon har för yrke och egenskaper, vad hon har för mål (tex att bli rik, att bli riddare, att lära sig slåss, att skaffa sig en anställning, att gifta sig, att äta god mat). Rollen ska gärna ha en annan karaktär än en själv, men det är svårt för barn att spela på. Man kan tex spela lat, argsint, snobbig, alltid hungrig eller alltid pigg och glad. Arrangörerna skapar ett upplägg där många roller samlas för ett eller flera syften. Arrangörerna sätter alltså upp ett scenario med en bakgrundshistoria till varför rollerna är där. De hjälper också till att göra rollerna så att de passar in i historien. Rollerna har olika uppdrag eller egna mål att uppnå. När spelet har börjat bestämmer inte längre arrangörerna utan då är det upp till deltagarna att spela sina egna roller mot varandra. Deltagarna för historien vidare. Vårt äventyrslajv ställer inte lika höga krav på deltagarnas förmåga att själva föra historien framåt. Det kommer att finnas en grupp hjältar på plats, som fungerar som mentorer och skickar ut barnen på olika uppdrag. Barnen genomför uppdragen själva, utan vuxna, men kan alltid fråga dem till råds. Men de är hela tiden rollerna i sagan. Man får absolut inte prata om något som hör till den verkliga världen, utan man ska hela tiden vara sin roll i sagan. Om det händer något så att man verkligen måste prata utanför sagan, får man ta en av hjältarna åt sidan och viska med denne.

6 Åldergränsen är satt till 7 år, men alla måste vara medvetna om att det kan vara svårt och jobbigt för många 7-åringar. Tänk efter om barnen verkligen klarar av att gå på äventyr i skogen, där det ska promeneras långt och mötas ibland otäcka varelser. De ska också klara av att inte börja prata och berätta om moderna saker, som tex. dra paralleller till monster i dataspel. Det är strikt förbjudet att nämna dataspel eller filmer! Barnen ska kunna förstå vad lajv går ut på och hålla sig i rollen och sagan. Det kommer att finnas ett basläger, där det hela tiden finns vuxna och där barnen återsamlas efter slutförda uppdrag. Det är också där maten lagas och äts. Men man är i spelet, i rollerna även där. Man lämnar inte sagan förrän när lajvet är slut på kvällen. Detta kan inte nog betonas! Sedan kan man glömma sig, råka kalla en kompis för hans eller hennes verkliga namn, eller råka nämna moderna saker, men då låtsas man bara inte om det. Alla barngrupper hjälps åt i det stora uppdraget och kommer alltså inte att vara motståndare till varandra. Magi I Vallmark finns magi. Detta måste alla hjälpas åt att låtsas, för att sagan ska fungera. Magikern läser sin formel, river sönder den och pekar vid behov på den som ska drabbas. Denna MÅSTE då spela på detta. Till största delen kommer magin att användas mot motståndare, men det är möjligt att den även kommer att användas mot andra deltagande barn. Om någon gör magi mot en måste man alltså spela på att man drabbas. Formeln kommer att tala om vad man drabbas av, tex snubbla eller tappa rösten. Det kan naturligtvis också vara magi som hjälper kamraterna. Till föräldrarna Även om lajvet riktar sig till barnen krävs engagemang från föräldrarna. Hur mycket som krävs beror på hur gamla barnen är, och hur mycket de kan göra själva. Vårt råd är att ni som föräldrar, oavsett barnets ålder, är med och läser våra texter om lajvet här på hemsidan, så att ni vet vad det handlar om. Sedan får ni själva ta kampen med era barn, som vill ha avancerade medeltidskläder, dyra svärd och kanske en ringbrynja. Våra krav kan ni läsa er till, och de är inte så höga som barnens önskemål kan vara. Föräldrar får gärna vara med, men måste då också ha medeltidskläder. Dessutom är tanken inte att föräldrarna ska gå med på äventyren, utan de får då vara i baslägret och hjälpa till där. Självklart får föräldrarna gärna vara med som medhjälpare i själva äventyren också, dvs. utklädda som varelser att möta i skogen. Kontakta då oss arrangörer om detta. Vi har också en blankett vi vill att ni föräldrar fyller i och skickar till oss före lajvet. Den får ni med vårt informationshäfte. Dels handlar det om olika uppgifter det kan vara viktigt att vi har om era barn, men vi vill också ha ert skriftliga medgivande, så att vi vet att barnen verkligen får vara med. Det kommer dessutom att lagas mat över eld, täljas och grillas och då måste vi veta vad ni säger. Får era barn tex. tälja med kniv? (Självklart om de är 15 år, men vi vill att ni själva drar gränsen för era barn. Vi tänker inte ta beslut om vilka barn som får tälja en grillpinne.) Sedan handlar det om detaljer som allergier eller andra matfrågor.

7 Christopher Paolini: Eragon, Brisingr. (Fantasy om pojke med drake och kampen mot det onda) David Eddings: Serien om Belgarion J.K Rowling: Serien om Harry Potter Film kan aldrig ersätta böckerna, men man kan få inspiration från filmer också. Sagan om ringen (hela trilogin, episk berättelse om kampen mot ondskan) Willow (Äventyr I fantasymiljö) Narnia: Häxan och lejonet, Prins Caspian Harry Potter (filmatiseringen av böckerna) Roller Alla deltagare ska ha en roll med en bakgrund. Man spelar alltså någon annan, som teater, men det är inte bestämt innan vad som ska hända. Du ska ha ett annat namn, men också en bakgrund. Du ska spela en pojke eller flicka som har växt upp i Vallmark. Läs texten om Vallmark och fundera på vad du vill spela. Det kan tex. vara barn till en hantverkare i en stad, barn till en rik eller fattig bondfamilj, eller barn till en riddare. Du har uppfostrats för att ta över föräldrarnas yrke, oavsett vilket detta är. Antingen tycker du om det och tänker fortsätta med det efter äventyret, eller så avskyr du det och har rymt. Du kan också vara helt föräldralös och uppfostrad av någon annan än dina föräldrar, eller så har du nyss blivit föräldralös och vandrar nu runt utan hem och försörjning. Alla barn på lajvet har kallats dit av en lite grupp äventyrande hjältar i Vallmark. Dessa hjältar har samlat barnen för att de behöver hjälp av barn. Barnen kan ha vilken bakgrund som helst och behöver inte kunna slåss, utan har valts av andra orsaker. Magiker Magikerna är utrotade i Vallmark. Det som hänt nu är att barn börjat födas med magiska krafter. De är inte fullärda magiker, men har magiska förmågor och kan använda besvärjelser. Hjältarna vill gärna ha hjälp av barn med dessa magiska förmågor, så du får spela magiker. Det är dock vissa krav på dem som spelar magiker. Är man magiker får man inte slåss med andra vapen, utan då använder man magin istället. (Med undantag för slutstriden, då alla som vill får strida, även magiker.)

8 Vi vill också att man lägger ner lite mer möda på kläderna, så att man verkligen har medeltids- eller fantasykläder. Det behöver inte vara en stjärnmönstrad kåpa! Alla magiker ska dessutom ha en trästav, som en vandringstav. Den kan vara alldeles enkel eller smyckad med fjädrar eller andra föremål som får den att se mer spännande ut. Besvärjelserna är skrivna på papper och ska läsas högt, sedan river man papperet och då sker magin. Den som utsätts för magin måste alltså höra formeln läsas. Man kan inte använda samma papper en gång till, men magikerna kommer att ha ett antal besvärjelsepapper med sig. Dessutom kommer de att få tag i nya under äventyrets gång. Andra raser Det allra enklaste är att spela människa. Men det finns andra raser i Vallmark, så det är möjligt att spela tex. alv. Det kräver dock mycket mer av spelaren, eftersom man då måste veta mer om hur rasen fungerar, ha mer påkostade kläder och kanske rekvisita av typen spetsiga öron om man är alv. Namn I Vallmark kan man ha fantasynamn, men rekommendationen är att välja ett ganska enkelt namn. Om du heter Tealachmania kommer dina vänner inte att komma ihåg vad du heter. På hemsidan finns listor på vikingatida namn. Du får gärna välja ett namn från den listan, eller föreslå ett eget namn. Men det ska vara ett nordiskt namn, eller ett namn som låter nordiskt, inte engelskt. Man får heta Vilhelm Långspjut, men inte William Longspear. Boktips Ett bra sätt att förbereda sig för lajv är att läsa böcker som utspelas under medeltid eller som är ren fantasy. Då lär man sig hur en medeltida eller fantasyvärld ser ut, vad som finns och hur man lever. Sedan är inte Vallmark precis som de världar som beskrivs i böckerna, magin är inte detsamma. Men det ger ändå en bra grund. Det är väldigt svårt att lajva om man inte läst någon bok av det här slaget, så vi rekommenderar verkligen att våra deltagare läser så mycket som möjligt. Som förälder kan jag också rekommendera att man läser högt tillsammans med barnen, särskilt om de har svårt att läsa hela böcker själva. Men det är alltid trevligt att läsa högt för barnen! Lättläst Niklas Krog: Draksvärdet (extra lättläst första bok att läsa för de yngre Debra Doyle och James D. Macdonald: Den magiska cirkeln (serie om en pojke som går i trollkarlsskola i en fantasyvärld) Gudrun Wessnert: Sketna Gertrud och kung Magnus kalas, Sketna Gertrud och den stora råttjakten (Gertrud lever med sina barn i 1300-talets Stockholm. Roliga böcker!) Gudrun Wessnert: Enhörningens gåta, Storfurstens dotter (Pojkar på äventyr på 1300-talet) C.S. Lewis: Serien om Narnia (Barn från vår värld som på olika sätt hamnar i fantsylandet Narnia.) För de lite äldre J.R.R. Tolkien: Sagan om ringen, Sagan om de två tornen. Sagan om konungens återkomst (tungläst, men ursagan bakom all fantasy, en episk berättelse om kampen mot ondskan)

9 Det finns pilbågar med bofferpilar, och där är kraven ännu större. Pilbågen får inte vara för stark och pilarna ska vara säkra med stora mjuka klumpar som spets. Sådana pilar finns också att köpa. Vi vill inte ha barn som springer omkring och skjuter med osäkra pilar! I strid tål man tre träffar, sedan är man för skadad för att kunna fortsätta slåss. Då behöver man bli läkt eller helad. Man dör inte i strid på det här lajvet. Kläder Roligast är om man syr en enkel medeltidstunika. Det är lätt! Undvik mönstrade eller modernt neonfärgade tyger. Allra enklast är en öppen tabard, som bara är ett rakt tygstycke med hål för huvudet, som dras ihop med bälte i midjan. Under detta tar man en enkel tröja utan muddar. Gör tunikan minst knälång. Ett bälte i midjan och kanske en börs i bältet ger ett medeltida utseende. Byxor tar man raka enfärgade, men inte blåjeans. Svarta jeans fungerar eller enfärgade mjukisbyxor. Vill man sy byxor gör man dem med hällor eller dragsko i midjan, helt hopsydda utan gylf. De måste alltså göras vida upptill. Titta på ett par mjukisbyxor, men sy inte i stretchigt tyg utan i linne, ylle eller bomull. Flickor i Vallmark får gärna ha byxor och tunika. Vill de ha klänning syr man en lång, rak klänning som får vidd av kilar i kjolen. Ännu finare blir det med en ärmlös överklänning ovanpå. Ett alternativ är att ta ett lucialinne under och en ärmlös klänning i annan färg över. En mantel är enkel att göra. Man klipper en stor halvcirkel av tyg och fäster runt halsen. Man behöver dubbelt så mycket tyg som mantelns längd. Vill man att den ska ge värme gör man den av ylle, om den bara ska vara till fint av linne eller bomull. En hätta med eller utan strut är också trevligt, men inte riktigt lika enkelt. En kilmössa är också bra. Medeltidskor är dyrt att köpa och svårt att göra egna. Vi rekommenderar därför diskreta skor, typ svarta eller bruna

10 promenadskor, kängor, läderstövlar eller allväderstövlar. Undvik gympadojor och skrikiga gummistövlar. Vill man spela en ovanligare roll, som magiker eller alv, ställer vi lite högre krav på kläder och utrustning. Kontakta arrangörerna om detta. Tänk på att det kan vara kallt. Om ni gör kläder i tunt material, tänk på att barnen måste kunna ha varma kläder under. En påse eller börs att hänga i bältet är inte bara snyggt utan också praktiskt att stoppa småsaker i. Tips på var man kan köpa kläder, mönster, tyger och andra tillbehör finns i informationen på hemsidan. Vapen Först vill vi poängtera att vapen och strid inte alls är nödvändiga för att lösa äventyren. Men visst är det spännande och lockande för många att få gå på äventyr med ett svärd i handen! De vapen som används är vad som kallas boffervapen. Det innebär att det är mjuka, vadderade vapen som man kan slå på varandra med utan att orsaka skador. Däremot kan man verkligen göra illa varandra, trots att vapnen är mjuka, så alla som ens överväger att slåss under lajvet måste acceptera och lära sig att man inte får slå hårt. Det är hårda krav på de vapen som ska användas, så att de är säkra, men det är också hårda krav på barnen som ska använda dem. Tips på var boffervapen kan köpas finns i informationen på hemsidan. Enklare vapen kommer att finnas att låna, men observera att man inte kan låna ett över hela dagen. Vi kommer inte att kunna tillhandahålla vapen till alla barn, utan låna ut för specifika uppdrag där vi tänker oss strid eller åtminstone större risk för strid. Alla barn kommer alltså att få låna vapen och prova slåss, men i begränsad utsträckning. Man kan också ha en sköld. Även denna måste ha mjuka kanter, för annars förstörs latexvapnen mot sköldens kant. Sköldar tillverkas förslagsvis av plywood. Runt kanten läggs rörisolering eller tjockt liggunderlag, som döljs av tyg. Skölden kan målas, med eller utan vapenmärke. Tänk bara på att det måste finnas en förklaring om barnet har en sköld med vapenmärke. Men man kan också ha en enfärgad sköld.

Lärarmaterial. Medeltiden sidan 1. Mål ur Lgr 11: Medeltidsberättelse: Nyhetsartikel: Gästpratare: Uppgifter till eleven:

Lärarmaterial. Medeltiden sidan 1. Mål ur Lgr 11: Medeltidsberättelse: Nyhetsartikel: Gästpratare: Uppgifter till eleven: Medeltiden sidan 1 Lärarmaterial Författare: Torsten Bengtsson Mål ur Lgr 11: Eleven ska känna till hur forntiden kan iakttas i vår tid genom spår i naturen och i språkliga uttryck (Historia 1-3) Eleven

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll?

Var och när Vårt mål Vad är lajv? In lajv Off lajv Strid och vapen Hur mycket din roll tål inlajv Magi Packlista Vem är din roll? Detta häfte innehåller, praktisk spelinfo, hur du spelar och regler under lajvet. Vi har även gjort förslag på en packlista och en mall för hur du skriver din roll. Var och när Vårt mål Vad är lajv? In

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Regler och off-information

Regler och off-information Regler och off-information In-lajv och off-lajv Off-lajv är allt som inte fanns under medeltiden, som tillexempel moderna kläder, mobiler, TV-spel, datorer etc. In-lajv är kanske inte så förvånande motsatsen

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion

Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion Av Anna Malmborg www.renika.se Denna text riktar sig främst till medlemmar av Gutars Bågskyttar och de dräktförslag som här ges är därför koncentrerade till

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en drak- krigare av Dorthe Skytte illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans

Diskussionsmaterial till Landslagets fotbollsskola 2009. Handledning. Nolltolerans Handledning Vi hoppas att materialet ska stimulera både dig som ledare och barnen i din grupp att tillsammans hitta på egna ledstjärnor som passar er grupp. I en barnkulturgrupp är alla barn med och alla

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor kunglig sago nytt kon! sagor fabler folksagor Folksagor En folksaga är en saga som man har berättat i århundraden. Den har gått i muntligt tradition fram tills för ca 100 år sedan, då man började skriva

Läs mer

Publicerat med tillstånd Jättarna anfaller Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Jättarna anfaller Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2012 Läs också: Riddarskolan Den hemska draken Riddarskolan Det magiska svärdet Riddarskolan Den vilda galoppen Riddarskolan Världens bästa riddare Riddarskolan Liten är bäst! Riddarskolan Hemska Harald Riddarskolan

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN

MARTIN LUTHER OCH REFORMATIONEN EXPERTKORT VASATIDEN 1. GUSTAV VASA FLYR Koll på vasatiden sid. 10-11 1. Vad är en krönika? 2. Vem bestämde vad som skulle stå i krönikan om hur Gustav Vasa flydde från soldaterna? 3. Vem berättade för

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Kapitel 1: Turistfällan

Kapitel 1: Turistfällan Läsnyckel Wonder Woman Drakens svärd Text: Laurie Sutton Bilder: Dan Schoening Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel I det här lättlästa äventyret, för 9 12-åringar, står Wonder Woman inför en stor utmaning.

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck:

Eftertext Glömda Stigar. Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Eftertext Glömda Stigar Kungen läste meddelandet om igen och rynkade på pannan. Inpräntat på pergamentsbiten stod det skrivet, i klarrött bläck: Det åligger en Stålmod att se till så att Loward inte startar

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Hur man syr en TUNIKA

Hur man syr en TUNIKA Hur man syr en TUNIKA Förord Detta är en guide för hur du syr en tunika för lajv eller medeltidsevent. Jag är inte tillräckligt påläst för att kunna påstå att den här modellen är historiskt korrekt men

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE

FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE ARBETSFRÅGOR FÖR LÄNGE SEN I SVERIGE Sveriges medeltid 1100-1200-tal MEDELTIDEN s.6 1. Hur kan man sammanfatta medeltiden? a) Som en långtråkig tid då inget hände b) Som en mycket händelserik tid c) Som

Läs mer

Våra gemensamt skrivna sagor

Våra gemensamt skrivna sagor Våra gemensamt skrivna sagor inspirerade av naturfoton fröken tagit i augusti på uppstartsdagarnas it-utvecklingspass och vårt arbete kring boken Se upp för krokodilen, mossor och lavar, troll, drakar

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel

Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Läsnyckel Amulett Bok fyra: Det sista rådet av Kazu Kibuishi översatt av Marie Helleday Ekwurzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna

Läs mer

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken

KRISTENDOMEN. Kristendomen spreds till Sverige från Europa Människorna byggde sina egna kyrkor De som gick till samma kyrka tillhörde samma socken Medeltiden KRISTENDOMEN KRISTENDOMEN Kyrkan var sträng, de som inte löd kyrkans regler kallades kättare Bönderna fick betala skatt till kyrkan, kallades tionde Påmedeltiden var Sverige katolskt, påven

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Detaljer att leta efter! D 3. Du får fram bokstäverna till den gömda DEN GÖMDA MENINGEN. För att lycka med detta behöver du...

Detaljer att leta efter! D 3. Du får fram bokstäverna till den gömda DEN GÖMDA MENINGEN. För att lycka med detta behöver du... STORA DEN HÄR BOKEN TILLHÖR : På nästa sida börjar dina 4 kartritaruppdrag. KARTAN Över... Kartan över Henån är svår att förstå! Den behöver ritas klart och fyllas i med färg. Du har 2 huvuduppdrag! 1.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

Historien om Svarthjärta & Guldhjärta

Historien om Svarthjärta & Guldhjärta Historien om Svarthjärta & Guldhjärta År 1291, när Sverige fortfarande var ett helt nytt land, föddes en pojke i Stockholm. Pojken växte upp under tuffa tider och fick kämpa hårt för brödfödan. Detta till

Läs mer

Barn och medier. En lättläst broschyr

Barn och medier. En lättläst broschyr Barn och medier En lättläst broschyr Innehåll Inledning 3 Åldersgränser 4 Internet 8 Spel 14 Använder ditt barn medier för mycket? 15 Läsning 16 Alla kan vara medieproducenter 18 2 Inledning Alla barn

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

Ta steget in i dina drömmar...

Ta steget in i dina drömmar... Ta steget in i dina drömmar... Skapa ett nytt jag... Ta på dig din mask... RUBRIK Lev din egen legend... RUBRIK Ridån har gått upp. Just nu sitter jag i en BRÖDTEXT RUBRIK...Låt din fantasi styra lajvlokal.

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj

Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj 1 Enkel dramatisering Erik den helige Festdag 18 maj Bakgrund Erik den helige, kung och martyr, är Sveriges nationalhelgon och skyddspatron som också givit namn till vår katolska Domkyrka i Stockholm.

Läs mer

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner!

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner! NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner! Den 31:a januari ska en vägg med illusioner invigas i teknikklubben LUSTEN. Som medlem i teknikklubben är du välkommen på premiären. Vår hjärna tolkar den bild

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 7 år

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 7 år Föreningsträdet Handledning Aktiva 7 år Alma och Burre plockar svamp Tennisturnering i skogen Effe och Burre spelar pingis Alma och skogsbusarna spelar innebandy I vår busgrupp Att arbeta med Föreningsträdet

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9 träning Träning Lärarinstruktion Svenska åk 9 1 Träningshäftet är framtaget för att träna elevernas läsförståelse, utveckla den skriftliga förmågan och öva inför muntliga uppgiften på nationella provet.

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker!

SUDAN. Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Ni ska resa till Sudan, träffa Machiek och göra hans röst hörd över världen! Ta inga risker! globens gäng av Magnus Bergmar & Karin Södergren Gänget ska få ett nytt uppdrag av FN-chefen. Globens Gäng reser jorden runt för att samla in jämnåriga kompisars berättelser om kränkningar av barnets rättigheter

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Lärarhandledning Svarta Damen

Lärarhandledning Svarta Damen Lärarhandledning Svarta Damen Lärarhandledningen till Svarta Damen fokuserar på innehåll ur kursplanerna i ämnena svenska och religion. Svenska Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Läsnyckel Förrädaren av Leif Jacobsen Illustrationer av Peter Bergting

Läsnyckel Förrädaren av Leif Jacobsen Illustrationer av Peter Bergting Läsnyckel Förrädaren av Leif Jacobsen Illustrationer av Peter Bergting Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att

Läs mer

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12)

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12) 2002-01-31 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Dödsstraff i Bibeln Det finns många kristna fundamentalister idag som inte skulle tveka en sekund att hävda att de islamiska lagarna är uråldriga och barbariska. Vad skulle

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån.

Ytterfack till regnkläder + matsaker är bra att ha samt en möjlighet att öppna underifrån. Packa inför hajk Jacob-style! Jag kommer skriva det i prioritetsordning med det viktigaste först och gå igenom vissa saker som ofta går lite snett och som många undrat över lite mer i detalj! Ryggsäck:

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting.

Medeltid. Lydnad betydde att man lovade att lyda Gud mer än man lydde människor. Fattigdom betydde att man lovade att man inte skulle äga någonting. Medeltiden 1 Medeltid I Sverige 1050-1520 (500-1500 ute i Europa) Tider förändras sakta Efter det vi kallar Vikingatiden kommer medeltiden. Nu var det inte så att människor vaknade upp en morgon och tänkte:

Läs mer

1. Gustav Vasa som barn

1. Gustav Vasa som barn På Gustav Vasas tid Innehåll 1. Gustav Vasa som barn 2. Tiden för Gustav Vasa början av 1500-talet 3. Stockholms blodbad 1520 4. Gustav Vasa blir kung 5. Gustav Vasa som kung 6. Gustav Vasas familj 1.

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard

Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Läsnyckel Lukas är en ninja av Dorthe Skytte Illustrationer av Kim Dalsgaard Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska

Läs mer