Övergripande ledning av projektet, projektledning, byggherreombud mm. är: Niras Sweden AB (tidigare TP Group Sweden AB).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övergripande ledning av projektet, projektledning, byggherreombud mm. är: Niras Sweden AB (tidigare TP Group Sweden AB)."

Transkript

1 Uppdragsnr: (8) RAPPORT KV. KLÄDESFABRIKEN 1, NORRKÖPING 1 Parter och projektets organisation 1.1 Beställare Beställare för projektet är: Etablering i Norrköping AB (ENAB) 1.2 Konsulter Övergripande ledning av projektet, projektledning, byggherreombud mm. är: Niras Sweden AB (tidigare TP Group Sweden AB) Underkonsulter till Niras Sweden AB Underkonsulterna har direktupphandlats av Niras enligt konsultavtal med ENAB: ÅF Infrastruktur AB, Elkonsult. Brandkonsulten AB, Brandkonsult. Gärderup Byggkonstruktioner AB, Byggkonstruktioner. AWL Arkitekter AB, Arkitekt. Sweco Systems AB, VVS Konsult. Otis AB, Projektering hiss. WSP Management Box Linköping Besök: S:t Larsgatan 3 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm

2 Uppdragsnr: (8) 1.3 Entreprenörer Generalentreprenören (GE) har upphandlats av Niras enligt entreprenadavtal med ENAB. Samordnad generalentreprenör för projektet är: ED Bygger Drömmar AB (ED) Sidoentreprenörer till ED Bygger Drömmar AB Sidoentreprenörerna (SE) har upphandlats av Niras enligt entreprenadavtal med ENAB men med samordnings- och betalningsansvar av ED. Golvmaterial AB, Golv. Wirsrröm & Månsson Rör AB, VS och kyla. LISU Larmsystem AB, Larm och säkerhet. Ventilationsprojekt i Norrköping AB, Luftbehandling. SWE Sprinkler AB, Sprinkler. Åby Eltjänst AB, El Underentreprenörer till ED Bygger Drömmar Underentreprenörerna (UE) har direktupphandlats av ED med entreprenörsavtal med ED. Samordnings- och betalningsansvar av ED. Förteckning av dessa framgår av fakturor redovisade av ED.

3 Uppdragsnr: (8) 2 WSP Managements uppdrag Denna rapport avser en delredovisning av en pågående process som ännu inte är färdigställd varför vi i detta läge ännu inte är mogna för att lämna något yttrande vad gäller ansvarsfrågan respektive synpunkter på eventuella felaktigheter i redovisningen från inblandade konsulter och entreprenörer. Slutrapporten är beräknad att vara färdigställd WSP Management har av Etablering i Norrköping erhållit ett uppdrag för att granska och undersöka varför rubricerade projekt ökat sina kostnader från budgeterade ursprungliga 30 Mkr till för närvarande preliminära slutkostnader på c:a 58 Mkr. I uppdraget ingår även att granska huruvida parterna levt upp till sina åtagande beträffande upprättade kontrakt för konsulterna enligt ABT 96 respektive för entreprenaderna enligt AB 04. Arbetsmetodiken för utredningen beskrivs enligt nedanstående beskrivning: 2.1 Granskning av konsultavtal Genomgång av upprättade konsultavtal mellan Etablering Norrköping AB och Niras Sweden AB. Niras åtar sig att för ENAB:s räkning leda idéarbetet, ansvara för projektledning och byggledning samt upphandla konsulter och entreprenörer inom ramen för LOU. Niras fungerar även som byggherreombud med kontakter mot myndigheter, hyresgäster, projektörer och entreprenörer. Niras fungerar även som Generalkonsult i uppdraget och skall ansvara för uppdragets ekonomistyrning, tidsstyrning samt kvalitetsstyrning där man särskilt i avtalet specificerat följande arbetsuppgifter: - Leda arbetet med planändring - Ansvara för uthyrningsarbetet tillsammans med beställarens ombud. - Utreda intäktsmöjligheterna - Upprätta investeringsomfattning och projekteringsbehov - Upprätta kostnadskalkyl - Konsultupphandlingar - Projekteringsledning - Projektledning och byggledning

4 Uppdragsnr: (8) - Erforderliga myndighetskontakter - Upprätta budgetar och följa upp dessa. - Uppföljning av programändringar - Upprätta tidsplaner och följa upp dessa - Upphandla konsulter och följa upp dessa - Upphandla entreprenader och följa upp dessa - Uppföljning och kontroll av produktionsledning - Uppföljning och kontroll av byggledning - Uppföljning och kontroll av installationsledning VVS - Uppföljning och kontroll av installationsledning El - Månatlig rapportering - Delta i besiktningar och administrera de åtgärder som krävs av uppkomna anmärkningar. - Slutrapportera projektet beträffande ekonomi och handlingar. 2.2 Granskning av entreprenadavtal Upphandling av entreprenörer i etapp 1 är utförda i enlighet med LOU. Upphandling har skett som samordnad generalentreprenad enligt AB 04 Ersättningsformen i etapp 1 är fast pris. Upphandling av entreprenörer i etapp 2 har inte utförts i enlighet med LOU. Upphandling har skett som samverkansentreprenad i enlighet med AB 04. Ersättningsform i etapp 2 är löpande räkning. Då ED fungerat som Generalentreprenör i projektet har ED förutom själva byggentreprenaden: Samordning av samtliga SE och UE på arbetsplatsen. Tidsamordning och tidplanering av entreprenadarbetena på arbetsplatsen. Kvalitets- och miljöstyrning av entreprenaderna Ansvara för arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen Delta aktivt i projekteringsarbetena. Upprätta kostnadsbudgetar för samtliga entreprenörer och följa upp dessa. Månatlig rapportering Slutrapportera projektet beträffande ekonomiredovisning och dokumentation.

5 Uppdragsnr: (8) 2.3 Vad är samverkansentreprenad? Någon entreprenadform benämnd samverkansentreprenad finns inte i nomenklaturen i enlighet med AB 04 eller ABT 06. Samverkansentreprenad eller partnering är ett förhållningssett mellan parterna i ett vanligt entreprenadavtal enligt AB 04/ABT 06. Vanligtvis upphandlas dessa entreprenader med ersättningsformen löpande räkning eller ersättning med fast och rörligt arvode. Dessa genomförandeformer ställer extremt höga krav på samtliga parter i projekten vad gäller öppenhet, samarbetsförmåga, rutiner för månadsvisa avstämningar avseende tidsstyrning och ekonomistyrning mm. Kostnadsredovisningen sker i öppna böcker där man när som helst kan gå in och få ett grepp på i projektet nedlagda kostnader. Fakturering skall ske efter verifierade och nedlagda kostnader som redovisas månadsvis för beställaren, alltså ingen á-contofakturering som skett i detta projekt. I samband med månadsavstämningen skall även redovisas en slutkostnadsprognos som kan förändras över tiden i projektet. I prognosen bör även lämnas utrymme för oförutsedda kostnader. 2.4 Genomgång av mötesprotokoll Protokollförda möten har hållits enligt nedan: Projekteringsmöten. Byggmöten. Möten med hyresgäster. Protokollförda ekonomimöten har inte hållits. Granskningen av protokollen enligt ovan skall ge till resultat en uppfattning om hur projektet har utvecklats över tiden. Vilka beslut har fattats? Hur har man behandlat ekonomifrågorna. Hur är ändrings- och tilläggsarbeten dokumenterade. Detta arbete pågår för fullt och kommer att redovisas i slutrapporten. 2.5 Upprättande av kostnadskalkyl i enlighet med slutförda entreprenader. Vi har låtit en från projektet fristående kalkylator upprätta en kostnadskalkyl utifrån verkligt utförda arbeten och i enlighet med i projektet upprättade ritningar och övriga handlingar. Kalkylen skall ge till svar vad skulle projektet egentligen ha kostat. Sammanställning av kalkylarbetet pågår förfullt och kommer att redovisas i samband med slutredovisningen.

6 Uppdragsnr: (8) 2.6 Kontroll av inköpta levererade mängder i förhållande till kalkylen enligt 2.5. Vi granskar fakturor från entreprenörerna och jämför mängderna på inköpt material med verklig åtgång enligt kalkylen ovan. Detta för att kontrollera att inget onormalt svinn förekommer i leveranserna. 2.7 Fakturakontroll allmänt Kontroll av fakturor pågår beträffande tillhörighet i projektet eller inte. Kontroll beträffande allmänna hjälpmedel och personlig utrustning som skall ingå i timdebiteringen av entreprenörerna. Kontroll av speciella leveranser som inte framgår av kalkylunderlaget exempelvis speciell utrustning för hyresgästerna mm. 2.8 Kontroll av debiterad tidsåtgång Genomgång av tidsedlar och entreprenörernas dagböcker för att konstatera att debiterad tid är rimlig samt att den harmonierar med kalkylunderlaget enligt Specificering av tillkommande arbeten Här kommer i slutredovisningen en förteckning över de tillkommande arbeten som vi kan konstatera är utförda utöver vad som ingick i projektförutsättningarna från början. Hur uppstod problemen/behoven? Vem fattade beslut om tilläggsarbeten. Hur är de dokumenterade.

7 Uppdragsnr: (8) 3 Nuvarande synpunkter i utredningsarbetet. 3.1 Konsultupphandlingar Samtliga konsulter är direktupphandlade utanför LOU. Samtliga konsulter är kända och innehar resurser att genomföra denna typ av projekt. Budgetarbetet med månatliga avstämningar av nedlagda kostnader med slutkostnadsprognoser har inte fungerat. Niras som haft totalansvaret för hela projektet har inte levt upp till ansvaret i sitt kontrakt mot ENAB beträffande månatlig rapportering framför allt inte beträffande projektets totalekonomi med budgetarbete månadsvis och redovisning av successiva slutkostnadsprognoser per månadsbasis. Redovisningen av förändringar och tillägg i projektet har varit bristfällig. 3.2 Upphandling av entreprenörer Etapp 1 är upphandlad enligt LOU. Samtliga entreprenörer i etapp 2 är direktupphandlade utanför LOU. Samtliga entreprenörer är kända och innehar resurser för att genomföra denna typ av entreprenad. ED Bygger Drömmar AB har tidigare inte genomfört någon samverkansentreprenad. ED har inte fullgjort sitt ansvar beträffande månadsrapporteringen avseende budgetarbete, redovisning av nedlagda kostnader, slutkostnadsprognoser samt hantering av ändrings- och tilläggsarbeten. 3.3 Fakturering Konsulterna har fakturerat i enlighet med nedlagd tid. Entreprenörerna har trots att de är upphandlade på löpande räkning fakturerat á-conto månadsvis. Praxis vid ersättning enligt löpande räkning är att man får betalt efter månadsvis redovisade och verifierade nedlagda kostnader. 3.4 Beställarens roll i projektet Då månadsrapporteringen i projektet inte fungerat har heller inte ENAB haft någon möjlighet att agera i projektet beträffande omfattningsförändringar som i stort sätt har fördubblat projektets totalkostnad. Man har alldeles för sent ställts inför ett fullbordat faktum.

8 Uppdragsnr: (8) 4 Fortsättning av utredningen. Granskningsarbetet pågår och fortsätter i enlighet med vad som beskrivits tidigare i denna rapport. Slutrapporten kommer att redovisas den 27 april Linköping WSP Management, Öst Bengt Leonardsson

Lagar (Riksdag) Förordningar (Regering) Föreskrifter (Övervakande myndighet)

Lagar (Riksdag) Förordningar (Regering) Föreskrifter (Övervakande myndighet) Entreprenadjuridik Rättssystemet Straffrätt Lagar (Riksdag) Förordningar (Regering) Föreskrifter (Övervakande myndighet) Civilrätt Överenskommelser ingångna via avtal Vid upphandling reglera leveransomfattning

Läs mer

Upphandling av byggprojekt. Varför Organisation? Organisation

Upphandling av byggprojekt. Varför Organisation? Organisation Upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal individer som

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

omfattar byggnader, kontor, bostäder, andra hus, industrianläggningar vägar, broar, järnvägar.

omfattar byggnader, kontor, bostäder, andra hus, industrianläggningar vägar, broar, järnvägar. Entreprenad Vad menas med entreprenad? åtagande av ett företag (entreprenören), till ett i förväg uppgjort pris, att för beställare utföra visst större arbete eller leverans, särskilt avseende byggnad

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt

Organisation och upphandling av byggprojekt Organisation och upphandling av byggprojekt En avancerad shoppingtur! Välkomna! Anne Landin den 30:e januari 2014 Varför Organisation?» Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK09 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid God projektstyrning Vattentätt kontrakt Effektiv organisation-beror på komplexitet

Läs mer

KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK

KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK TN 2015/1090 2015-11-01 Entreprenadkontrakt KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK Utförande av underhållsarbeten 2016 Objekten avser Arkelstorps Brandstation målning och omläggning av tak Smultronställets

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

Varför Organisation? Informell organisation

Varför Organisation? Informell organisation Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar g (synergieffekt) Organisation Ett

Läs mer

Entreprenadrätt. Construction Management

Entreprenadrätt. Construction Management Entreprenadrätt Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att prestera

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517 Revisionsrapport Kriminalvården 601 80 Norrköping Datum Dnr 2007-02-12 32-2006-0517 Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Kriminalvården

Läs mer

Supplement ABK 09. Stockholm

Supplement ABK 09. Stockholm Stockholm 2019-03-13 Supplement ABK 09 FÖR CM-TJÄNSTER Supplement till ABK 09 för upphandling av konsulttjänster för ledning och samordning av delad entreprenad, eller Construction Management tjänster.

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Standardavtal Avtal AB04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad ABK09 Konsultupphandling ABM07 Materialupphandling ABU07 Upphandling av underentreprenörer ABS09 Småhusentreprenader

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

ALLMÄNT RÄTTSFALLSANALYS Litteraturen. Uppgiften

ALLMÄNT RÄTTSFALLSANALYS Litteraturen. Uppgiften Litteraturen L O Liman m. fl. Entreprenad och konsulträtt, 9 uppl. H. Lindelöw m.fl. Industriellt husbyggande N. Arvidsson & P. Samuelsson, Entreprenadavtal mellan näringsidkare och konsument, Work in

Läs mer

Projektbolagen. Partnering i aktiebolagsform för entreprenader eller leveranser inom Byggteknik eller IT Teknik

Projektbolagen. Partnering i aktiebolagsform för entreprenader eller leveranser inom Byggteknik eller IT Teknik Projektbolagen Partnering i aktiebolagsform för entreprenader eller leveranser inom Byggteknik eller IT Teknik Ett företag som vill bygga om, bygga nytt eller investera i ett projekt Ny byggnad på egen

Läs mer

Brf Båtsmannen Större 3 org. nr 769604-5298

Brf Båtsmannen Större 3 org. nr 769604-5298 GRÄNSDRAGNINGSLISTA A 2009-03-30 TEKNISKT ADMINISTRATIVA ARBETSUPPGIFTER Beställaren erhåller tjänster av SBC avseende tekniskt administrativa arbetsuppgifter (teknisk förvaltare) som rör fastighetens

Läs mer

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt.

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. Lösningar kapitel 13. För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. 13.2.1 Konsulten ska, innan uppdraget i övrigt påbörjas,

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

ADMINISTRIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMBYGGNAD GÖDSELVÅRDSANLÄGGNING HAMMERSTA GÅRD. Dnr

ADMINISTRIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMBYGGNAD GÖDSELVÅRDSANLÄGGNING HAMMERSTA GÅRD. Dnr ADMINISTRIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMBYGGNAD GÖDSELVÅRDSANLÄGGNING HAMMERSTA GÅRD Dnr 2015-08- 03 Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län Innehållsförteckning AFA Allmän orientering sid 2 AFB Upphandlingsföreskrifter

Läs mer

Frågor och svar !

Frågor och svar ! 1 (6) Datum 2010-11-30 Frågor och svar 2010-11-30! Fråga 1. AFB.12 Entreprenadform Entreprenadformen är funktionsentreprenad (Totalentreprenad) som kommer att avropas som ett ramavtal Enligt ABT 06 så

Läs mer

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun Kontrakt Sidantal 5 Röllekan 2, Nässjö. 06.6 Förslag till TOTALENTREPRENADKONTRAKT ABT06 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BESTÄLLARE... 3 2. ENTREPRENÖR... 3 3. OMFATTNING... 3 4. UTFÖRANDE... 3 5. ORGANISATION...

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

Introduktion till Riktlinje för Partnering. Henrik Erdalen

Introduktion till Riktlinje för Partnering. Henrik Erdalen Introduktion till Riktlinje för Partnering Henrik Erdalen 2018-02-28 Vägen till en riktlinje för partnering Historik Erfarenheter från genomförda projekt Arbetsgrupp Partnering Författande av Riktlinje

Läs mer

Projektstatus EKA Bengtsfors Projektstatus rapport nr 4

Projektstatus EKA Bengtsfors Projektstatus rapport nr 4 Projektstatus EKA Bengtsfors 2001-2010 Rapport nr EKA 2005:7 2005-11-04 Projektstatus rapport nr 4 Författad av Kjell Hansson, Empirikon AB 1 1 Projektledare INNEHÅLL INLEDNING... 3 PROJEKTLÄGET... 3 PROJEKTPROCESSEN,

Läs mer

Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79

Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79 TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:466-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-05 1/3 Handläggare Jörgen Altin Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79 Förslag till

Läs mer

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström Onninen 1-2-3 Presentation Juridik, del II Håkan Hagström 1 Konsumenttjänstlagen Tjänst i form av arbete på en vara samt på fast egendom och på byggnader och andra anläggningar på mark eller i vatten inklusive

Läs mer

Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9

Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9 1/6 Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9 2013-03-08 1. INLEDNING Denna förfrågan avser projektering av Arkitekthandlingar. Som option kan även uppdraget utökas och komma att omfatta upphandling och samordning

Läs mer

AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Vårby 44:4. Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12

AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Vårby 44:4. Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12 Vårby 44:4 AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12 Andersson & Son 20xx-09-01 AFA AFA.1 AFA.11 ALLMÄN ORIENTERING Kontaktuppgifter

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Handling Sidantal 9 Förfrågningsunderlag ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER FÖR KONSULTUPPDRAG SOM GENOMFÖRS ENLIGT RAMAVTAL 2008-11-01 till 2010-03-31 Utgivare Newsec Asset Management AB Datum: 2008-05-23 BET

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA 07

Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I

Läs mer

Upphandling av entreprenader. Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Upphandling av entreprenader. Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Upphandling av entreprenader Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Upphandlingsform = Ansvarsform (entreprenadform) + Ersättningsform Ansvarsformer Mycket delad entreprenad Delad entreprenad

Läs mer

Granskning av exploateringsprojekt Kvastmossen

Granskning av exploateringsprojekt Kvastmossen Revisionsrapport Granskning av exploateringsprojekt Kvastmossen Oskarshamns kommun Juni 2010 Pär Sturesson Elisabeth Rye Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, revisionsfråga, avgränsning och metod...

Läs mer

Lösningsförslag B1 - Upphandling av konsulter

Lösningsförslag B1 - Upphandling av konsulter Byggprocessen 1(6) Lösningsförslag B1 - Upphandling av konsulter 1) Ekonomisk jämförelse: Arkitektateljén Fast arvode 591000 Index 0 Tillkommande kostnader: timdeb.=( 11+ 90+ 51035 1,1*( 75+2* 95+2*375+360))*10

Läs mer

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel?

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Entreprenadrätt Bra att veta Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Hur undviker man fel? Vad är en entreprenad? Med entreprenad

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

Överföringsledningar mellan Lönsvik och Mellingeholm

Överföringsledningar mellan Lönsvik och Mellingeholm Bilaga 2 2016-11-29 Överföringsledningar mellan Lönsvik och Mellingeholm Slutrapport John Henerud Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning... 2 1.2 Definitioner...

Läs mer

Entreprenadföreskrifter

Entreprenadföreskrifter HANINGE KOMMUN Sid 1 (9) Förfrågningsunderlag Entreprenadföreskrifter GENERALENTREPRENAD Stadsbyggnadsförvaltningen Vatten och avlopp HANINGE KOMMUN Sid 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA ALLMÄN ORIENTERING

Läs mer

Granskning av kontroller i investeringsprocessen. Trosa kommun

Granskning av kontroller i investeringsprocessen. Trosa kommun Revisionsrapport Granskning av kontroller i investeringsprocessen Matti Leskelä Februari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Vårt uppdrag 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte 2 2.3 Metod 2 3

Läs mer

KVALITETSPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Projektorganisation. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag

KVALITETSPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Projektorganisation. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag KVALITETSPLAN Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag Total- Generai- Under- Utförande- Entreprenad 1 entreprenad j entreprenad entreprenad entreprenad Beställarens Ombud Beställarens Platschef Projektorganisation

Läs mer

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk Entreprenadavtalets livscykel Filip Funk 2018 03 28 Översikt Entreprenadformer Standardavtal Byggnadens och byggprocessens olika skeden Anbudsförfrågan (administrativa föreskrifter) Närmare om AB 04 och

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

Umeå kommun Samhällsbyggnadskontoret Fastighet Teknik

Umeå kommun Samhällsbyggnadskontoret Fastighet Teknik Umeå kommun Samhällsbyggnadskontoret Fastighet Teknik Idag Samhällsbyggnadskontoret Byggprojekt Miljö, Kvalité, Energi Kalkyler Övning Färdiga arbetsplatser Upphandling mm Sammanfattning Fastighet Projektledare

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser AB 04 ABT 06 AF AMA 07 AFU 96 ABM 92 1. Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tidplan och betalningsplan saknas i rangordningslistan. (tas med i beställningsskrivelsen?)

Läs mer

FCAB KVALITETSSYSTEM. Projektledning och kvalitetssäkring

FCAB KVALITETSSYSTEM. Projektledning och kvalitetssäkring Projektledning och kvalitetssäkring KVALITETSSYSTEM Kvalitetssäkring ingår som en naturlig del i FC. AB:s arbetsmodell. FC. AB:s arbetsmodell är väl dokumenterad och används för alla delar av utvecklingskedjan.

Läs mer

RAMAVTAL Rör & VS Entreprenör nr [X] av 3 (rangordning)

RAMAVTAL Rör & VS Entreprenör nr [X] av 3 (rangordning) RAMAVTAL Rör & VS Entreprenör nr [X] av 3 (rangordning) Parter Mellan nedanstående parter är följande ramavtal upprättat och utväxlat. Beställare: Entreprenör: Organisationsnummer: Ombud: Kontaktperson:

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

Affärsformer. Construction Management

Affärsformer. Construction Management Affärsformer Deluppgift 2 Gör en teoretisk genomgång av hur intressentanalys och verksamhetsanalys kan användas för att bättre förstå en organisation och ett projekt, samt hur dessa kan kopplas till en

Läs mer

Hur påverkar valet av ansvarsform resultatet? Hur påverkar valet av ansvarsform resultat

Hur påverkar valet av ansvarsform resultatet? Hur påverkar valet av ansvarsform resultat Hur påverkar valet av ansvarsform resultatet? Bengt Hansson Professor, projektledare, besiktningsman, byggledare Agenda Bakgrund Utgångspunkt för upphandling Mål med upphandling Vad vill beställaren ha?

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4. Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4. Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4 Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson 2017-08-28 1 Innehåll 1 Anbudsinbjudan... 3 1.1 Upphandlingsform... 3 1.2 Upphandlande

Läs mer

Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania

Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania Instruktion för leverantörer och underentreprenörer till Titania Allmänna villkor som måste vara uppfyllda för att kunna vara leverantör till Titania. 1. Ditt företag måste inneha svenskt F-skattebevis.

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA

Administrativa föreskrifter AF AMA Administrativa föreskrifter AF AMA Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I AF

Läs mer

4. Projektorganisation, samverkan och intressenthantering

4. Projektorganisation, samverkan och intressenthantering 4. Projektorganisation, samverkan och intressenthantering 4.1 Litteraturuppgifter Dessa uppgifter kan lösas med hjälp av läroboken. 1. Varför behöver en verksamhet organiseras och vilka fördelar finns?

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2

Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2 Bilaga 4 2016-11-28 Nya VA-ledningar mellan Mellingeholm och pumpstation nr 2 Slutrapport Min Lapinski Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning... 2

Läs mer

Förstudie, Upphandling löpande räkning

Förstudie, Upphandling löpande räkning Revisionsrapport Förstudie, Upphandling löpande räkning Östersunds kommun 2010-06-15 Anneth Nyqvist 2010-06-15 Anneth Nyqvist, projektledare/uppdragsledare Hans Stark sakgranskning Innehållsförteckning

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

NYTTJANDE- och GENOMFÖRANDEAVTAL

NYTTJANDE- och GENOMFÖRANDEAVTAL BILAGA 4 Mellan Stockholms Vatten VA AB, 556175-1876, nedan kallat Stockholm Vatten, och Fastighetskontoret Stockholms stad, org nr 212000-0142, nedan kallad Staden, har med anledning av den planerade

Läs mer

Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus

Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus Till Ekonomiansvarig Göteborg 2017-11-13 Krav på innehållet i fakturor ställda till Akademiska Hus Vi på Akademiska Hus vill förtydliga våra krav på fakturainnehållet som gäller från och med 1 januari

Läs mer

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad

MILJÖPLAN. Servicegruppen i Europa AB. Uppdrag: Beställning/ Förfrågningsunderlag. Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Uppdrag: Servicegruppen i Europa AB MILJÖPLAN Beställning/ Förfrågningsunderlag Total- General- Under- Utförande- Entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad entreprenad Beställarens Ombud j Beställarens

Läs mer

B9 - Upphandling av konsulter

B9 - Upphandling av konsulter Byggprocessen 1 (2) Övning B9 12-04-19 B9 - Upphandling av konsulter Mål med övningen Syftet med övningen är att kunna läsa, förstå och bedöma ett anbud och utifrån detta kunna jämföra olika anbud både

Läs mer

- upprätta anbudskalkyler, strukturplaner, tidplaner, maskinplaner, organisationsplaner och anbud

- upprätta anbudskalkyler, strukturplaner, tidplaner, maskinplaner, organisationsplaner och anbud - upprätta anbudskalkyler, strukturplaner, tidplaner, maskinplaner, organisationsplaner och anbud Varför och när tas strukturplaner fram? Hur och varför tas en anbudskalkyl fram? Hur sker tidsplanering?

Läs mer

BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET

BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET B B1 BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET Ålands landskapsregering har tillsatt en arbetsgrupp med uppdrag att leda projekteringen av en tillbyggnad av det s.k. Nya internatet vid

Läs mer

beställare Hur ökar vi innovationsviljan?

beställare Hur ökar vi innovationsviljan? Renodlad beställare Hur ökar vi produktiviteten iteten och innovationsviljan? Trafikverkets strategiska utmaningar 2012-2021 Ett energieffektivt t transportsystem t t Väl fungerande resor och transporter

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09) Sida 1(5) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09) För- och efternamn Personnummer För- och efternamn Personnummer E-post Entreprenör Företagsnamn Organisationsnummer person E-post Innehar F-skattsedel Övriga Av beställaren

Läs mer

Dialog och samverkan för att utveckla bygg- och anläggningsupphandlingar. framgångsrecept?

Dialog och samverkan för att utveckla bygg- och anläggningsupphandlingar. framgångsrecept? Dialog och samverkan för att utveckla bygg- och anläggningsupphandlingar är det ett framgångsrecept? 2018-10-16 OLOF JOHNSSON, CHEFSJURIST, SVERIGES BYGGINDUSTRIER Probleminventering Lite tid för anbudsräkning,

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Konsulter är betydelsefulla

Konsulter är betydelsefulla Konsultupphandling Konsulttjänster Tjänsten avslutas med att ritningar, beskrivningar och utlåtande levereras eller att någon form av rådgivning lämnas. Förutsättningarna är unika för varje enskilt uppdrag

Läs mer

TULETORGET Kv. LÄRKAN 14 SUNBYBERGS STAD

TULETORGET Kv. LÄRKAN 14 SUNBYBERGS STAD FÖRSLAG TILL KONTROLLPLAN ENLIGT PBL TULETORGET Kv. LÄRKAN 14 SUNBYBERGS STAD NY OCH TILLBYGGNAD BOSTÄDER WALLENSTAM AB Rev. 120312. komplettering med förteckning erforderliga kontroller och hantering

Läs mer

Slutredovisning investeringsprojekt Björkhaga äldreboende. KS 2011-321

Slutredovisning investeringsprojekt Björkhaga äldreboende. KS 2011-321 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-01-19 12 Slutredovisning investeringsprojekt Björkhaga äldreboende. KS 2011-321 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

06.51 Administrativa arbetsuppgifter

06.51 Administrativa arbetsuppgifter 06.51 Administrativa arbetsuppgifter Fastighetsteknisk drift och yttre skötsel Doknr. 06:51 Innehållsförteckning A Administrativa arbetsuppgifter... 3 A0 Allmänt... 4 A0.1 Hjälpmedel m m... 4 A0.2 Tillhandahållanden

Läs mer

Utbyggnad lakvattendammar

Utbyggnad lakvattendammar VETAB Flishults avfallsanläggning Utbyggnad lakvattendammar ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Upprättade i anslutning till AMA AF 07 Linköping 2010-04-12 Weronica Andersson, Hifab AB, Envipro Tommy Vallmark,

Läs mer

Förstudie Förekomsten ändrings

Förstudie Förekomsten ändrings www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor 30 oktober 2014 Förstudie Förekomsten ändrings och tilläggsarbeten (ÄTA) Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Berteco AB 2009. Kvalitetsplan för uppdraget: Installation av idrottsgolv. Generella kvalitetspunkter. Uppdragsbeskrivning

Berteco AB 2009. Kvalitetsplan för uppdraget: Installation av idrottsgolv. Generella kvalitetspunkter. Uppdragsbeskrivning Berteco AB 2009 Kvalitetsplan Kvalitetsplan för uppdraget: Installation av idrottsgolv Generella kvalitetspunkter Uppdragsbeskrivning Uppdraget innebär installation av idrottsgolv och innefattar: -Leverans

Läs mer

Det är vanligt i dag att antalet underleverantörer ökar till en ganska lång kedja vilket medför svårigheter med uppföljning inom projektet.

Det är vanligt i dag att antalet underleverantörer ökar till en ganska lång kedja vilket medför svårigheter med uppföljning inom projektet. Sida 1 (7) Föreläsningsanteckningar Må970929 Upphandling (Gunnar Selin) Upphandling har i dag delegerats ner till en låg nivå inom stora företag. Tidigare hade -före tagen staber som skötte upphandlingen

Läs mer

RAMAVTAL Målning Entreprenör nr [X] av 3 (rangordning)

RAMAVTAL Målning Entreprenör nr [X] av 3 (rangordning) RAMAVTAL Målning Entreprenör nr [X] av 3 (rangordning) Parter Mellan nedanstående parter är följande ramavtal upprättat och utväxlat. Beställare: Entreprenör: Organisationsnummer: Ombud: Kontaktperson:

Läs mer

BILAGA GB-VVS 1 till utlåtande över GARANTIBESIKTNING

BILAGA GB-VVS 1 till utlåtande över GARANTIBESIKTNING BC-Provide AB VVS-Teknik Box 75 138 22 ÄLTA Brf. Fullriggaren Kv. Fullriggaren Nyköpings kommun Nybyggnad av flerbostadshus BILAGA GB-VVS 1 till utlåtande över GARANTIBESIKTNING BESIKTNINGENS OMFATTNING

Läs mer

KOSTNADSUPPSKATTNING. Överdäckning av Gudöbroleden

KOSTNADSUPPSKATTNING. Överdäckning av Gudöbroleden KOSTNADSUPPSKATTNING Överdäckning av Gudöbroleden 2016-07-06 KOSTNADSUPPSKATTNING Överdäckning av Gudöbroleden KUND Tyresö kommun KONSULT WSP Management Lumaparksvägen 7 120 31 Stockholm Besök: Lumaparksvägen

Läs mer

Skräddarsydda lösningar. För oss är kunden i fokus. Och att kunna leverera produkter snabbt, ser vi som en självklarhet.

Skräddarsydda lösningar. För oss är kunden i fokus. Och att kunna leverera produkter snabbt, ser vi som en självklarhet. För oss är kunden i fokus. Och att kunna leverera produkter snabbt, ser vi som en självklarhet. Skräddarsydda lösningar EuroLine Int. är ett företag som marknadsför fönsterbänkskanaler och uttagsstavar

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING, UB

UPPDRAGSBESKRIVNING, UB Handling 05.1 UPPDRAGSBESKRIVNING, UB (FU 2000) KONSULTUPPDRAG Avseende Sida 1 (7) Innehåll UPPDRAGSBESKRIVNING 3 1 ALLMÄN BESKRIVNING AV UPPDRAGET 3 1.1 Uppdragstyp... 3 1.2 Precisering av omfattningen...

Läs mer

Independent Project Monitoring, IPM Koncept för övervakning av komplexa investeringsprojekt

Independent Project Monitoring, IPM Koncept för övervakning av komplexa investeringsprojekt Independent Project Monitoring, IPM Koncept för övervakning av komplexa investeringsprojekt I samarbete med 1 Vad är IPM? IPM, Independent Project Monitoring, är en oberoende projektövervakningsfunktion

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Revisionsrapport. Operationslokaler. Landstinget Gävleborg. David Boman Leif Karlsson

Revisionsrapport. Operationslokaler. Landstinget Gävleborg. David Boman Leif Karlsson Revisionsrapport Operationslokaler Landstinget Gävleborg David Boman Leif Karlsson September 2013 Operationslokaler Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund och syfte... 1 1.2 Revisionsfråga...

Läs mer

Vägledning Antikvarisk medverkan

Vägledning Antikvarisk medverkan Vägledning Antikvarisk medverkan Vägledning avseende antikvarisk medverkan vid tillämpningen av 3 kap. 14 och 4 kap. 3, 9 och 13 lagen (1988:950) om kulturminnen m.m. samt 5 och 17 förordningen (1993:379)

Läs mer

Lilliehorn Konsult AB. Rebus 1. Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100. 2012 Folkuniversitetet_Ombyggnadsprojekt

Lilliehorn Konsult AB. Rebus 1. Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100. 2012 Folkuniversitetet_Ombyggnadsprojekt Rebus 1 Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100 1 Byggprocessen Min definition: Börjar med att någon vill bygga ett nytt hus eller bygga om ett befintligt och slutar med

Läs mer

Administrativa föreskrifter

Administrativa föreskrifter Administrativa föreskrifter Allmän rättsorientering Huvudområden Privaträtt Reglerar rättsförhållanden mellan fysiska, juridiska och offentliga personer. Offentlig rätt Reglerar offentlig (statlig och

Läs mer

Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk

Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk Bilaga 6 2016-11-28 Ny sjöledning mellan pumpstation nr 2 och Lindholmens reningsverk Slutrapport Peter Leonardsson Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning...

Läs mer

Lathund för entreprenadupphandling

Lathund för entreprenadupphandling Lathund för entreprenadupphandling Så lyckas ni med projekteringen Större renoveringar, ombyggnationer och underhållsarbeten skapar ofta problem för bostadsrättsföreningar, genom att det saknas rutiner

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Detta formulär är avsett att användas som bilaga till Entreprenadkontrakt (ABS 18) vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som en näringsidkare

Läs mer

VEAF Verksamhets- och affärskompetens 4 KY-poäng

VEAF Verksamhets- och affärskompetens 4 KY-poäng Innehåll I huvudmomentet ingår: Affärsformer, affärsjuridik, etik, affärsnytta, ledarskap och personaljuridik. Marknaden och de faktorer som styr och påverkar verksamheten. Upphandling av entreprenader,

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

entreprenad en översikt Innehåll

entreprenad en översikt Innehåll entreprenad en översikt Innehåll 1 Entreprenader industriella tjänster... 2 2 Entreprenadformer... 2 3 Ett avtal blir till så säger lagen... 3 4 Allmänna Bestämmelser... 4 5 Anbudsupphandlingens grunder...

Läs mer

Samverkansformer för lyckade projekt. Lars Redtzer, Sveriges Byggindustrier Birgitta Olofsson, Tyréns Rickard Rosenlund,Trafikverket

Samverkansformer för lyckade projekt. Lars Redtzer, Sveriges Byggindustrier Birgitta Olofsson, Tyréns Rickard Rosenlund,Trafikverket Samverkansformer för lyckade projekt Lars Redtzer, Sveriges Byggindustrier Birgitta Olofsson, Tyréns Rickard Rosenlund,Trafikverket Samverkansformers betydelse för ökad produktivitet LARS REDTZER- ANSVARIG

Läs mer