Så arbetar vi med klimat och miljö i Eskilstuna kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så arbetar vi med klimat och miljö i Eskilstuna kommun"

Transkript

1 Så arbetar vi med klimat och miljö i Eskilstuna kommun Utsedd till Sveriges miljöbästa kommun 2012

2 Eskilstuna utsedd till Sveriges miljöbästa kommun 2012 av tidskriften MiljöAktuellt Återvinning och återbruk Eskilstuna utsedd till Årets återvinningskommun Insamling och optisk sortering av utsorterat matavfall och förpackningar enligt producentansvaret i sex fraktioner med olikfärgade plastpåsar. Kretsloppspark med återvinning, återanvändning, galleria, utbildning etc planeras. Kommunen deltar i Skräpplockardagarna (Håll Sverige Rent). Energi Träbränsleeldat kraftvärmeverk (95 % fossilfritt). 30 % av energiproduktionen blir el. Väl utbyggt fjärrvärmenät (90 % av fastigheterna är anslutna). Energieffektiviseringsprogram i kommunens fastigheter % energibesparing för kommunens dataservrar genom strömsnålare datorer, värmeåtervinning i serverhallen och så kallad virtualisering av servrar. Projekt Energieffektiva företag i Eskilstuna med i genomsnitt 33 % energibesparingar. Det är ett projekt som väckt stort intresse i andra kommuner. Solvärmeanläggning på Mesta äldreboende. Energi och miljö är delägare i Samkraft, som producerar el från vindkraftverk. Sundbyholms travbana byter i samarbete med Energi och miljö till biobränslebaserad närvärmecentral. Sundbyholmstravet siktar på att bli landets första ekotravbana. Ekologiskt och energieffektivt byggande Sveriges första kontorsbyggnad enligt passivhuskonceptet vid återvinningscentralen Lilla Nyby. Odlarens förskola är byggd som lågenergihus. Tegelvikens skola i Kvicksund är ekologiskt byggd (1998). 50 % rabatt på bygglovskostnaden för passivhus.

3 Transporter I fysisk planering prioriteras gång, cykel och kollektivtrafik framför bilar i tätort. Bilen betraktas inte längre som norm. 90 % är miljöbilar i kommunens fordonspark. Omfattande analys (enligt Cero-konceptet) gjord av kommunens tjänsteresor och arbetspendling. Handlingsplan framtagen. Soldriven laddstation för elbilar vid resecentrum (september 2012). Eskilstuna har deltagit i elbilsupphandlingen och beräknar att köpa in 7 8 elbilar till att börja med. Samtliga 45 stadsbussar är biogasdrivna (för närvarande dock 50 % inblandning av naturgas på grund av biogasbrist). Biogasen produceras av kommunägda Eskilstuna Energi och Miljö av slam från reningsverket och insamlat matavfall. Publik tankstation för biogas. Utökat busslinjenät, förbättrad turtäthet och realtidsinformation. Gratis buss till barn och ungdomar. Cykelsatsningar: Nya cykelvägar, cykelbro, cykelvägsskyltning, fyra offentliga cykelpumpar, cykelambassadörer, cykelkarta, cykelräknare med display etc. Fyraårigt projekt Gå och cykla till skolan. Trailblazer, EU-projekt för samordning av lokala godstransporter, till att börja med kommunens livsmedelstransporter. Goda tågförbindelser för arbetspendling till Stockholm och övriga Mälardalen. Modern kombiterminal i Folkesta för omlastning mellan tåg och lastbil, vilket gynnar gods på järnväg. Nytt, stort logistikcentrum, Eskilstuna Logistic Park i Kjula, byggs upp. Utbyggnad av järnvägsspår till området för 90 miljoner kronor. Även dagvattendammar och andra miljösatsningar planerade. Webbmöten i större skala för att minska kommunens transporter (på gång). Upphandling och inköp I kommunens upphandling av varor och tjänster ställs krav både på miljöprestanda och godtagbara sociala förhållanden vid produktion av varor. Redan 1995 antog fullmäktige riktlinjer för miljöanpassad upphandling.

4 Kommunen mäter andelen miljöanpassade varor för alla varugrupper, vilket är ovanligt. Ca 10 % av kommunens totala inköp är miljöanpassade. Livsmedel I genomsnitt 31 % andel ekologisk mat i kommunens kök för förskolor, skolor och äldreomsorg (50 % inom förskolan i Torshälla). Kommunen följer S.M.A.R.T.-konceptet (Större andel vegetabilier, Mindre andel tomma kalorier, Andelen ekologiskt ökas, Rätt kött och grönsaker, Transportsnålt) Klimatsmart mat med vegetariska alternativ och helt vegetariska dagar samt kraftig minskning av matsvinn i kommunens matsalar. Matmarknaden Smakfullt i Torshälla arrangerades tre gånger under sommaren 2012 av Sörmlands Matkluster i samverkan med Eskilstuna kommun med lyckat resultat. Kommunen har medverkat med samordning och ekonomiskt stöd. Syftet är att lyfta fram närproducerade och ekologiska matvaror. Naturvård och biologisk mångfald Parken Zoo driver världsunika bevarandeprojekt för hotade djurarter. Fem nya kommunala naturreservat har bildats sedan år Restaurering av värdefulla betesmarker och trädmiljöer runt tätorterna har genomförts. Guidade naturvandringar för barn och vuxna har genomförts, varav en del varit riktade till elever på SFI, Svenska för invandrare. Den kommunägda skogen är FSC-certifierad (internationell certifiering för hållbart skogsbruk). Vatten och avlopp Ekeby våtmark är Sveriges största anlagda våtmark för avloppsrening. Kommunen anlägger våtmarker på egen mark för olika ekosystemtjänster, t ex att ta hand om stora nederbördsmängder, gynna den biologiska mångfalden och minska miljöbelastningen. Studiecirklar med lantbrukare ordnas med utgångspunkt i lokala förhållanden, i syfte att informera och uppmuntra till åtgärder för minskad påverkan på deras närbelägna vattendrag och sjöar.

5 Saneringsprojekt för enskilda avlopp där man områdesvis går igenom samtliga byggnader med enskilt avlopp och ställer krav på att dessa ska uppfylla dagens krav på rening. Stor utbyggnad av kommunalt VA till mindre orter och omvandlingsområden har ersatt hundratals dåliga avlopp. VA-plan anger prioritering för fortsatt utbyggnad (på gång) Ett femtiotal dagvattendammar, fördröjningsmagasin och liknande anläggningar för rening av dagvatten (regn, smältvatten). Översvämningskartering för Eskilstunaån gjord. Styrning och planering Hållbar utveckling är en viktig del i Eskilstunas vision och i kommunkoncernens styrsystem. Väl utvecklat system med miljörelaterade planer Politik för hållbar utveckling, plan för restmaterialhantering, energiplan (ersätts under hösten 2012 av klimatplan), naturvårdsplan, vattenplan och handlingsplan för förorenade områden. Ny trafikplan, cykelplan, policy och riktlinjer för möten och resor samt miljökommunikationsstrategi är under utarbetande. Certifiering enligt miljöledningssystem ISO och EMAS för stadsbyggnadsförvaltningen, Torshälla stads förvaltning, delar av arbets marknads- och familjeförvaltningen (delar av AMA), Eskilstuna Energi och Miljö samt Eskilstuna Kommunfastigheter. Andra förvaltningar arbetar med miljöledning men är inte certifierade. Översiktsplan med inriktning på förtätning och byggande efter kollektiv trafikstråk samt att inte bebygga jordbruksmark. EU-projektet PLEEC, där Eskilstuna samarbetar med fem andra europeiska städer, med fokus på smart och energieffektiv planering. Bred satsning på hållbar stadsdelsutveckling för Lagersberg, Råbergs torp och Stenby. Eskilstuna samarbetar med Stockholm Resilience Centre för att göra en resiliensbedömning av Eskilstuna tillsammans med lokala intressenter och sakkunniga. Resiliens är förmågan hos ett system att ständigt förändras och anpassa sig, utan att överskrida kritiska trösklar och övergå i ett nytt tillstånd.

6 Information, dialog och stimulans Världsmiljödagen firas årligen sedan Eskilstuna kommuns miljöpris delas ut årligen sedan I stan utan min bil och Europeiska mobilitetsveckan arrangerats årligen sedan år 2000 respektive Earth Hour har arrangerats sedan Eskilstuna är Fairtrade City-diplomerad sedan Rapport med beräkning av Eskilstunas ekologiska fotavtryck (enligt Reapmodellen). Den webbaserade Miljöbarometern införs för närvarande för förbättrad kommunikation av miljötillstånd och effekterna av miljöarbetet. Konsten att överlämna en planet, film producerad om kommunens klimat- och miljöarbete finns på eskilstuna.se och Youtube. Eskilstuna är med i Ekoguiden, som underlättar för gröna konsumenter ska hitta gröna företag. Avser även Fairtradeprodukter. Ekoguiden drivs av föreningen Medveten konsumtion. Broschyren Guide till den lokala maten, som finns på bibliotek, medborgarkontor, mötesplatser och eskilstuna.se. Föreläsningar, exempelvis David Jonstad om hans bok Kollaps. Projektbidrag för hållbar utveckling kan sökas av föreningar m m sedan år Utbildning Naturskolan, belägen i Vilsta naturreservat, vänder sig till alla barn från förskolan till gymnasiet. Naturskolan lär barn umgås med naturen och undervisar praktiskt i ekologi, miljö, vatten, kultur och historia m m. Har även pedagogisk fortbildning. Startade Zooskolan i Parken Zoo lär barn om djur, natur och hållbarhet. 46 % av förskolor och skolor är miljöcertifierade enligt Grön Flagg (Håll Sverige Rent) eller Skola för hållbar utveckling (Skolverket). Avser både kommunala och fristående enheter. Natur- och miljöboken för mellanstadiet och Miljöboken för gymnasiet sponsras av bland annat kommunen och delas ut kostnadsfritt till skolorna.

7 Projekt Eco Friends, ett samarbete mellan Parken Zoo, Eskilstuna Energi och Miljö samt barn- och utbildningsförvaltningen riktat till elever i Eskilstuna och grannkommuner. Elever som studerar på restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Rinmangymnasiet får följa olika livsmedels gång från odling/uppfödning till användning i de egna maträtterna. Samarbeten Eskilstuna är ekokommun sedan 1999 och medlem i föreningen Sveriges ekokommuner. Eskilstuna deltar i Energimyndighetens program Uthållig kommun (etapp 3) och har även deltagit i etapp 2. Eskilstuna Energi och Miljö driver ett projekt i kommunens vänort Mysore i Indien som handlar om kunskapsuppbyggnad för investering i och drift av en kommunal biogasanläggning. Andra samarbetspartners: Alla skolor och förskolor med personal och elever, Länstrafiken Sörmland, Landstinget Sörmland, Trafikverket, Länsstyrelsen i Södermanlands län, Regionförbundet Sörmland, Mälardalens högskola, Energikontoret i Mälardalen, Eskils tuna Naturskyddsförening, Miljöförbundet Jordens Vänner, Cykel främjandet, Sörmlands Energiförening, Eskilstuna Folkhögskola, Interactive Institute, Idea Plant, Eskilstuna Marknadsföring, LRF och enskilda lantbrukare, Eskilstuna Fabriksförening, Mälardals rådet, övriga miljöengagerade företag och intresseorganisationer i Eskilstuna, leverantörsföretag med miljöprofil, Stockholm Resilience Centre, Naturvårdsverket, Skolverket, Världsnaturfonden, Håll Sverige Rent, Det Naturliga Steget, Gröna Bilister, Climate Alliance med fler. Tack till alla kommuninvånare som aktivt bidrar i klimat- och miljöarbetet! Listan är sammanställd av: Lars Wiklund, kommunledningskontoret, augusti Tack till ingen nämnd, ingen glömd.

8

Så arbetar vi med klimat och miljö i Eskilstuna kommun

Så arbetar vi med klimat och miljö i Eskilstuna kommun Så arbetar vi med klimat och miljö i Eskilstuna kommun Utsedd till Sveriges miljöbästa kommun 2012 En blandning av stort och smått Eskilstuna utsedd till Sveriges miljöbästa kommun 2012 av tidskriften

Läs mer

Omställning pågår! 150 stora och små steg i riktning mot det hållbara Eskilstuna

Omställning pågår! 150 stora och små steg i riktning mot det hållbara Eskilstuna Omställning pågår! 150 stora och små steg i riktning mot det hållbara Eskilstuna 1 En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter

Läs mer

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet

exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet exempel på vad Eskilstuna kommun gör för klimatet 1 2 Vi Vi gör värme och el med träbränsle Kraftvärmeverket, som producerar fjärrvärme, fjärrkyla och el, använder nästan bara förnybart träbränsle. Det

Läs mer

Miljöarbete i Eskilstuna

Miljöarbete i Eskilstuna Miljöarbete i Eskilstuna SKL ledningssystem för hållbar utveckling Magnus Johansson (MP) Kommunalråd Eskilstuna Eskilstuna - en ekokommun Översikt Industristad med anor Nedgång 1970-1998 Svealandsbanan

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion Miljöredovisning Flens kommun 2016 - populärversion Om miljöredovisning 2016 Miljöredovisningen lyfter utvecklingen av Flens kommuns miljöarbete kring några prioriterade målområden. Fokus ligger på det

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket

Fördjupad utvärdering av miljömålen Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Forum för miljösmart konsumtion 26 april 2019 Hans Wrådhe, Naturvårdsverket Målet för detta webbinarium Ni som lyssnar ska känna till bedömningen av miljötillståndet

Läs mer

Miljöpolicy Det innebär att:

Miljöpolicy Det innebär att: Miljöpolicy Det innebär att: Bidra till att förverkliga de nationella miljömålen. Målmedvetet arbeta för att vara en förebild som nyskapande och pådrivande i miljöarbetet. Låta hållbarhetsperspektivet

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat kommuner

Läs mer

Strategiskt arbete för hållbar och resilient livsmedelsförsörjning

Strategiskt arbete för hållbar och resilient livsmedelsförsörjning Strategiskt arbete för hållbar och resilient livsmedelsförsörjning Exempel från Eskilstuna kommun My Sellberg, Stockholm Resilience Centre Med utgångspunkt i Planetens gränser Ett säkert handlingsutrymme

Läs mer

Dialogmöten i kommunerna om klimatarbete. Vetlanda 21 maj. Info om Eksjö kommuns klimatarbete Sven-Åke Svensson Kommunekolog

Dialogmöten i kommunerna om klimatarbete. Vetlanda 21 maj. Info om Eksjö kommuns klimatarbete Sven-Åke Svensson Kommunekolog Dialogmöten i kommunerna om klimatarbete Vetlanda 21 maj Info om Eksjö kommuns klimatarbete Sven-Åke Svensson Kommunekolog Sankey-diagrammet Energiplan/klimatstrategi - övergripande mål Förbrukning av

Läs mer

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 139 Dnr: KS 2012/360 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

NYNÄSHAMN. - presentation om kommunens miljöarbete

NYNÄSHAMN. - presentation om kommunens miljöarbete NYNÄSHAMN - presentation om kommunens miljöarbete 1 2 Skärgårdskommun nära storstad 26 500 invånare 30 minuter till Globen Havshorisonten ses från fastlandet Stadskärna Landsbygd 100 mil kust 1852 öar

Läs mer

Miljöbokslut 2014 kortversion

Miljöbokslut 2014 kortversion Miljöbokslut 2014 kortversion Fördelningen av måluppfyllelse för delmålen i Miljöstrategiska programmet Energi Transporter Konsumtion och avfall Mark och bebyggd miljö Natur Vatten Information och utbildning

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

BILAGA 1. Sammanställning av åtaganden. Avfallsplan 2013 Eskilstuna Kommun. Remisshandling 2012-08-24

BILAGA 1. Sammanställning av åtaganden. Avfallsplan 2013 Eskilstuna Kommun. Remisshandling 2012-08-24 BILAGA 1 Sammanställning av åtaganden Avfallsplan 2013 Eskilstuna Kommun Remisshandling 2012-08-24 Förslag till avfallsplan för Eskilstuna kommun 2013. Remisshandling 2012-08-24 1 Bilaga 1 Sammanställning

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län 4. Hållbart transportsystem 2011-11-01 Petra Bjurhall, Grontmij AB Petra.Bjurhall@grontmij.com, 070-317 17 67 Inventering av åtgärder

Läs mer

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Grön Resplan Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping Linköpings kommun linkoping.se 2 Grön resplan Linköpings kommun Kommunfullmäktige i Linköping har beslutat att Linköping ska vara en koldioxidneutral

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

ÄGARDIREKTIV TILL ESKILSTUNA KOMMUNFÖRETAG AB FÖR ÅR 2008. Eskilstuna Kommunföretag AB är moderbolag i den kommunala bolagskoncernen.

ÄGARDIREKTIV TILL ESKILSTUNA KOMMUNFÖRETAG AB FÖR ÅR 2008. Eskilstuna Kommunföretag AB är moderbolag i den kommunala bolagskoncernen. ÄGARDIREKTIV TILL ESKILSTUNA KOMMUNFÖRETAG AB FÖR ÅR 2008 ALLMÄNT Eskilstuna Kommunföretag AB är moderbolag i den kommunala bolagskoncernen. Bolagets syfte är att minska risktagandet inom bolagssfären,

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Miljöplan 2014-2020. Inledning

Miljöplan 2014-2020. Inledning Miljöplan 2014-2020 Inledning Timrå kommunkoncern profilerade sig tidigt som ekokommun och har som övergripande mål att skapa en god livsmiljö för nuvarande och framtida invånare i kommunen. För att fortsätta

Läs mer

1. Vad kan kommunen göra med

1. Vad kan kommunen göra med 1. Vad kan kommunen göra med Tydliga riktlinjer vid upphandling: Minska köttinköp Öka vegetariska livsmedel i skolor, äldrevård m.m. Välj vegetariskt vid konferenser Öka andelen ekologiskt Alternativ till

Läs mer

Valenkät till de politiska partierna inför valet 14 september 2014

Valenkät till de politiska partierna inför valet 14 september 2014 Valenkät 2014 Frågor om miljö och natur i Älmhults kommun till de politiska partierna inför valet 14 september 2014 Naturskyddsföreningen är en ideell, partipolitiskt obunden miljöorganisation som sprider

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan

Avfallsplan Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallsplan 2018 2022 Tillsammans klättrar vi högre upp i avfallstrappan Avfallstrappan För ett mer hållbart nyttjande av jordens begränsade resurser behöver vi minimera vårt avfall och öka återanvändningen.

Läs mer

Till Växjö, Europas grönaste stad

Till Växjö, Europas grönaste stad Välkommen! Welcome! Willkommen! Bienvenu! Bienvenida!Tervetuloa! Till Växjö, Europas grönaste stad 欢 迎 ترحيب 歡 迎 歓 迎 환영 Publicitet - som Europas grönaste stad Många besöker Växjö För att se förnybar energi,

Läs mer

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015 Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar Inledning I den här rapporten redovisas inrapporterade indikatorer från

Läs mer

Delmål för att nå ett hållbart samhälle

Delmål för att nå ett hållbart samhälle : 2016:239 Bilaga till Miljöprogram antaget av kommunfullmäktige 180906, 70 Delmål för att nå ett hållbart samhälle 1. Ett tryggt och hållbart samhälle 2. Hållbart byggande 3. Hållbara transporter, resor

Läs mer

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA Läs vårt valmanifest så förklarar vi varför Trelleborgs grönaste valmanifest 2018 Tänk om vi bygger en kommun utifrån barnens bästa. Om vi låter barnens behov och

Läs mer

Miljö och folkhälsa.

Miljö och folkhälsa. Hållbarhet hos oss. Nyköpings kommun: jobbar för en ekonomi i balans en förutsättning för att kunna leverera god service även i framtiden är en av Sveriges främsta kommuner med 37 förskolor och skolor

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Miljöstrategi för Strängnäs kommun

Miljöstrategi för Strängnäs kommun Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-05-25 72 Gäller fr o m: 2015-05-26 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Samhällsbyggnadsnämnden SBN/2015:157 Miljöpolicy KS/2002:329 Samhällsbyggnadskontoret STYRDOKUMENT

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-30 90

Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-30 90 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 a 1 (6) MILJÖPLAN 2014-2020 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-30 90 Inledning Timrå kommunkoncern profilerade sig tidigt som ekokommun och har som övergripande mål att

Läs mer

Mål & Åtgärder för Smaka på Stockholm miljöarbete 2011

Mål & Åtgärder för Smaka på Stockholm miljöarbete 2011 Stockholm 2011-05-17 Mål & Åtgärder för Smaka på Stockholm miljöarbete 2011 Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete

Läs mer

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 1 (10) Klimatstrategi för Mörbylånga kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 2 (10) Innehållsförteckning KLIMATSTRATEGI...3 Vision... 3 Strategi... 3 KLIMATMÅL...5

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN

ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr, över hamnområdet, till Loudden i söder. Här, i ett av Stockholms bästa lägen,

Läs mer

Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun

Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun Nr Åtgärd Ansvarig Samarbetspartners 1. Fosforföreningenfosfonater inkluderas i förbudet mot fosfor i tvättmedel och maskindiskmedel

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad:

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: 20171213 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020

Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 Gapanalys delmål i miljöprogrammet 2020 2017-09-11 2017-09-14 Fossilfritt och energieffektivt Falun - Delmål minska energianvändandet med 20% mot snitt 2001-2005 Källa: SCB - Slutanvändning (MWh) efter

Läs mer

Kungsträdgården 1-6 juni 2011

Kungsträdgården 1-6 juni 2011 20 år! Kungsträdgården 1-6 juni 2011 Miljöutbildning 3 maj, 2011 Presentation 11-05-05 1 20 år med smakprover! År 1991 startades Restaurangernas Dag som ett evenemang för att inspirera stockholmarna att

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Östergötlands län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Östergötlands län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Östergötlands län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Miljöarbete i Lunds kommun Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar

Miljöarbete i Lunds kommun Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar Miljöarbete i Lunds kommun 2018-11-07 Lisiane Küller och Linda Birkedal, Miljöstrategiska enheten Mira Norrsell, Lunds skolförvaltningar Goda exempel - Lund Sveriges bästa avfallskommun 2017 och årets

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Östersunds klimatarbete med exempel från arbete inom kommunkoncernen och i det geografiska området.

Östersunds klimatarbete med exempel från arbete inom kommunkoncernen och i det geografiska området. Östersunds klimatarbete med exempel från arbete inom kommunkoncernen och i det geografiska området. Florian Stamm, ordförande miljö- och samhällsnämnden Östersunds kommun Residensstad i Jämtland Folkmängd

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

Miljöstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-10, 114

Miljöstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-10, 114 Miljöstrategi Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-10, 114 Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454 E-post: kommunen@vargarda.se

Läs mer

Där klimatsmarta idéer blir verklighet

Där klimatsmarta idéer blir verklighet Där klimatsmarta idéer blir verklighet Klimp 2008 2012 Naturvårdsverket och Linköpingskommun arbetar tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser. Tillsammans för klimatet Vi är mycket stolta över

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

lokalt Valmanifest för nässjö 2014-2018 grönt på riktigt! NÄSSJÖ

lokalt Valmanifest för nässjö 2014-2018 grönt på riktigt! NÄSSJÖ lokalt Valmanifest för nässjö 2014-2018 grönt på riktigt! NÄSSJÖ lokalt Valmanifest 2014-2018 Miljöpartiet de gröna i Nässjö ska arbeta för att kommunen upprättar en strategi med tydliga miljömål på kort

Läs mer

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra?

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra? Gotlands miljö Hur går det och vad kan vi göra? Titel: Gotlands miljö - Hur går det och vad kan vi göra? Foto omslagsbild: Mostphotos. Foto inlaga: Sidan 3, foton från vänster: 1 Scandinav Bildbyrå, 2

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi!

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi! Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Så här jobbar vi! Exempel på vad som gjorts den senaste tiden Strategiskt arbete Översiktsplan (Kf 2012-05) Gång- och cykelplan ( Kf April2012) Energi- och klimatstrategi

Läs mer

Uppdragshandling. Kommunstyrelsen 2015

Uppdragshandling. Kommunstyrelsen 2015 Uppdragshandling Kommunstyrelsen 1 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Ett långsiktigt hållbart samhälle - Kommunens särart lever kvar - Förutsättningar för ett tryggt, aktivt

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Helsingborg - unika förutsättningar

Helsingborg - unika förutsättningar Biogas en framgångsfaktor i Sveriges bästa miljökommun Bästa miljökommun Miljöaktuellt 2009 Lars Thunberg Ordförande Miljönämnden och i Sveriges Ekokommuner Biogasutbildning i Kalmar län 21 januari 2010

Läs mer

Med anledning av detta berättade vi om vårt eget lokala arbete med vår egen hållbara utveckling under dessa tjugo år.

Med anledning av detta berättade vi om vårt eget lokala arbete med vår egen hållbara utveckling under dessa tjugo år. 20 år av hållbarhetsarbete År 2012 hade det gått 20 år sedan FN år 1992 höll den första stora konferensen om hållbar utveckling. Sommaren 2012 ägde en uppföljare rum, även denna gång i Rio de Janeiro.

Läs mer

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE KF-bilaga 16/2005 HÖGANÄS MOT ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Miljöpolicy och miljöprogram för Höganäs kommun Antagna av kommunfullmäktige 2005-04-28 Innehåll 1. Höganäs och en hållbar utveckling 3 Hållbar utveckling

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 Miljöredovisning 2018 LundaEko - processen Kommer att klara 11 Osäkert 18 Går ej att bedöma 2 Riskerar att ej klara 8 Bedömningar delmål Framgångar från 2018 som gör Lund till ett grönt föredöme Forskare

Läs mer

Gröna exempel från Växjö kommun

Gröna exempel från Växjö kommun Gröna exempel från Växjö kommun Jönköping 27 september 2013 Jan Johansson, energiplanerare Fossila koldioxidutsläpp i Växjö, ton/inv 5,0 4,5 4,0-41 % 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 TOTALT Transporter Uppvärmning

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Kommunfullmäktige 16 februari 2015

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Kommunfullmäktige 16 februari 2015 Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Kommunfullmäktige 16 februari 2015 Hållbar utveckling Vad menar vi? Vår vision ( Usen) Sävsjö växer genom att vi tillsammans skapar en av Sveriges mest trygga, attraktiva

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015

Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015 Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015 1 Introduktion Vi skulle gärna vilja ha en heldag med er och presentera DKs miljöarbete och ge intressanta inspel kring viktiga miljöaspekter som vi

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark

Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle. Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Fysisk samhällsplanering för ett hållbart samhälle Malmö den 24/5 2013. Jon Resmark Hur ser det hållbara samhället ut år 2025 om vi ska nå de nationella målen till år 2050? Omvärldsanalyser Dialog med

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade bilden av kommunens

Läs mer