Airmail och modem. En introduktion till över kortvåg. Skrivet av Staffan Åslund. Telefon/Telephone

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Airmail och modem. En introduktion till e-mail över kortvåg. Skrivet av Staffan Åslund. Telefon/Telephone +46 54 67 05 00"

Transkript

1 Page 1/12 Airmail och modem En introduktion till över kortvåg. Skrivet av Staffan Åslund

2 Page 2/12 Innehåll: Förord och förkunskaper. Allmänt: Winlink/Sailmail Airmail Modemet Pactor2/Pactor3 Centerfrekvenser mm Installation: Airmail: Propagation: Getfax: Airmail för Winlink OCH Sailmail. Airmail grundinställningar. Hårdvara, modem och kablar PTC2usb FSKA/PSKA Terminalfönstret: Vågutbredning (Propagation): Grib-filer: Väderfax: NavTex: Frekvenslistor: (kommer i en senare revision) Adressbok: (kommer i en senare revision) Telnet: (kommer i en senare revision)

3 Page 3/12 Förord och förkunskaper: Detta är en kom-i-gång guide på svenska för Airmail. Den är skriven så att det ska vara enkelt att förstå, utan speciella förkunskaper. Vissa saker är svårt att skriva enkelt, men det är i det flesta fall lite överkurs. Det kan vara bra att läsa igenom i alla fall. Några saker som inte beskrivs i texten. Prefix: 1MHz = 1000kHz 1kHz = 1000Hz Radiofrekvenser i den här texten är skrivna i khz. Detta för att Airmail mm anger frekvenser så. Står det 7033,9 betyder det alltså 7033,9kHz, vilket är samma sak som 7,0339MHz, eller om man så vill, Hz. Hittar du fel i texten eller tycker att något saknas, kontakta SRS så fixar vi till det.

4 Page 4/12 Allmänt: Winlink / Sailmail: Det finns två system för att skicka och ta emot mail. Sailmail för seglare med marint HF-certifikat, och Winlink för radioamatörer. WinLink Sailmail Kostnad/år Gratis 250USD Trafiktid 30min-60min per dygn (beroende på PMBO) 90min/vecka sida Tjänsten i korthet: Systemet består av en central server (CMS) som skickar och tar emot mail från internet. Dessutom finns ett antal lokala servrar (PMBO) runt om i världen som användare kan ansluta till. När du skickar ett mail till internet, hamnar det hos den PMBO du anslöt till. Sedan skickas det vidare till en CMS och vidare ut på internet. När du tar emot ett mail från internet kommer det först till en CMS. Därifrån skickas det till den PMBO som du senast anslöt till. När du ansluter till PMBO:n hämtas mailet till dig. Om du ansluter en annan PMBO skickas ett meddelande till CMS att du har bytt PMBO. CMS kommer då att skicka mailet till den nya PMBO:n och när du hämtar mailet (nästa gång du ansluter) skickas ett meddelande till den förra PMBO:n om att du har hämtat mailet från en annan PMBO, och det kan tas bort. Airmail: Airmail är klientprogrammet som används både till Winlink och Sailmail. Det ser ut och fungerar ungefär som ett vanligt mailprogram, tex Outlook Express. Man skriver ett mail som då hamnar i utkorgen. Terminalfönstret används precis som fjärranslutningar i Windows. Öppna terminalen, koppla upp mot nätet, programmet skickar i utkorgen och tar emot mail till inkorgen och kopplar sedan ner anslutningen.

5 Page 5/12 Modemet: Modemet som används är någon variant av SCS PTC2. PTC2 PTC2e PTC2ex PTC2PRO PTC2USB SRS Artnr UTGÅTT UTGÅTT el Dator-anslutning RS-232C RS-232C RS-232C RS-232C USB Styr radion Ja Nej Nej Ja Ja Packet Tillbehör Ja Ja Tillbehör Ja Pactor3 Tillbehör Tillbehör. Serienummerkort krävs. Packetmodem Minnes-uppgradering (krävs för firmw. > v3.6) Tillbehör. Serienummerkort krävs. Tillbehör. Tillbehör. Tillbehör har Pactor3 som standard Packetmodem Bluetooth-modul PTC2 är den första versionen. Måste ha ett serienummerkort monterat för att kunna köra Pactor3. Behöver även extra minne för att kunna använda senaste versionerna av firmware. PTC2 kan styra radion. PTC2e är en enklare version av PTC2. De älsta måste ha serienummerkort för Pactor3. PTC2e kan inte styra radion. PTC2ex är en uppdaterad version av PTC2e. Alla har inbyggt serienummer för Pactor3. Kan inte styra radion. PTC2PRO är en uppdaterad version av PTC2. Alla har inbyggt serienummer och tillräckligt minne för Pactor3. Kan styra radion. PTC2USB har USB-kontakt till datorn, kan styra radion. Pactor2/Pactor3: Pactor3 är en uppgradering som gör att dataöverföringen går fortare. Ju bättre signal man har till motstationen desto fortare går det. I genomsnitt går det 3,5 gånger snabbare med Pactor 3 jämfört med Pactor2. Kort sagt så hinner man skicka fler mail inom maxtiden för systemet. Centerfrekenser mm: Airmail använder, som de flesta andra system, centerfrekvenser för att tala om vart man sänder. Detta kan skapa viss förvirring om man inte vet om det. Tex: Du ska ansluta till en PMBO på frekvensen 7035,4kHz. Radion ställer sig då på tex 7033,9kHz... Pactor2 använder två toner. En Mark (1:a) och en Space (0:a). Mellan dessa toner är det alltid 200Hz. Mitt mellan dessa toner är alltså centrum för kanalen. I tidigare exempel är alltså mark 7035,5kHz och space 7035,3kHz. För att de ska höras i radion (så modemet kan ta emot ljudet) så måste radions frekvens ligga under denna. Ju längre från frekvensen radion står, desto ljusare ljud. Det här avståndet kallas offsetfrekvens, den ställs in lite längre ner i texten. Lämplig offsetfrekvens är Hz. Så med en offsetfrekvens på 1500Hz så blir det i tidigare exempel, centerfrekvensen kHz minus 1,5kHz = kHz.

6 Page 6/12 Installation: Airmail: Hämta dessa filer från internet: Gå till För Winlink, klicka på Airmail X.X for ham users (X.X är versionsnumret, fn 3.0) För Sailmail, klicka på Airmail X.X for Sailmail users (X.X är versionsnumret, fn 3.0) Klicka på Airmail X.X Ham Client complete install (X.X är versionsnumret, fn 3.3) Välj att spara filen, tex på skrivbordet. Hämta också propagation-tillägget: backa tillbaka till downloadsidan, klicka på Airmail s Weatherfax Companions. Hämta Getfax-programmet genom att klicka på Airmail's weather fax companion, click here to download Direktlänkar till filerna. Detta är senaste version för närvarande. OBS, för att var säker på att få senaste versionen, följ instruktionerna ovan. Airmail för Winlink: Airmail för Sailmail: Propagation: Getfax: Installera Airmail: Starta installationen genom att klicka på filen du laddade ner för airmail. (amhcxxxx.exe) Ändra installationsmappen, programmet föreslår C:\Program Files\Airmail, har du en svensk windows ska det vara C:\Program\Airmail. När installationen är klar, installera getfax i samma katalog När det är klart, installera propagation (itshfbc.exe) OBS, det måste ligga i katalogen som föreslås (C:\ITSHFBC\) Airmail för Winlink OCH Sailmail: Har du båda typerna av certifikat, och vill köra både Winlink och Sailmail, installera Airmail för Winlink enl ovan. Ladda sedan ner och kör filen: Detta lägger till inställningarna för Sailmail i Airmail.

7 Page 7/12 Airmail grundinställningar: Starta Airmail. Programmet uppdaterar frekvenslistor mm. Följ sedan snabbguiden som startar automatiskt. När guiden är klar, klicka på tools>options. Välj connection -fliken. Kolla alla inställningar. Se tabellen under hårdvara modem & kablar senare i detta dokumentet.

8 Page 8/12 Hårdvara Modem & Kablar: Enklaste sättet att koppla modemet till radion, är att köpa färdiga kablar. Vi har det flesta modeller i lager. Har du ett modem som kan styra radion, och en radio som kan styras, så ska det vara 2 kablar mellan modem och radion, Audio och Control. Modemet får i de flesta fall spänningsmatning från radion, via Audiokabeln. Inställningarna i Airmail blir olika för olika radiomodeller. Några exempel: IC-706Mk2G IC-M801E IC-M802 IC-M710RT IC-M710 IC-718 IC-707 AudioKabel Special * 64417* (**) Styrkabel Special Special 64423*** Audiokontakt ACC AF/MOD ACC ACC1* ACC1** ACC ACC1 Styrkontakt Remote Remote Remote CLONE*** CLONE*** Remote Remote Inställningar i Airmail: Radio type ICOM CI-V IC-M802 IC-M802 IC-M710RT IC-M710 ICOM CI-V ICOM CI-V Address RS-232 NEJ JA JA NEJ*** NEJ*** NEJ NEJ FSK 200? 400?? PSK 200? 300?? Inställningar i Radion: Remote IF - RS-232C RS-232C Pin (Clone)*** Pin (Clone)*** - - Remote Mod - AF/MOD AF/MOD * Kan även använda en Special-kabel till AF/MOD-kontakten om den finns och är ledig. ** GMDSS-Versionen måste byggas om för att få en ACC1 *** Kan även använda en Special-kabel till REMOTE-kontakten (Använd i så fall RS-232 / D-Sub). Alla radio som ska styras ska ställas på Direct using PTC-II controlport Dial offset ska alltid vara 00 Centerfrequency 1300 USB OBS!!! På en radio där du inte behöver välja REMOTE MOD (Tex på en amatörradio) så kommer mikrofonen att vara inkopplad vid sändning. Det kommer alltså att höras i bakgrunden vad du pratar om när du sitter vid datorn. Koppla därför ur mikrofonen när du skickar. PTC2usb: Modemet PTC2usb har en inbyggd RS232-till-USB-omvandlare. Därför kommer drivrutinen göra att datorn hittar modemet som en com-port. Vilken com-port det blir beror på hur många andra liknande produkter du har haft installerade. För att få reda på vilket com-port-nummer som modemet är anslutet till, högerklicka på Den här datorn. Välj Egenskaper Välj fliken Maskinvara. Klicka på Enhets hanteraren. Se under Portar (COM & LPT) så ska modemet finnas med där. Det står tex. PTC2usb (COM76). Då är det alltså com76 som ska skrivas in under tools>options i Airmail.

9 Page 9/12 FSK/PSK: Under Tools>options finns på connection-fliken en inställning för FSK och PSK. Detta är volymkontrollen på hur högt modemet pratar med radion. Hög volym ger högre uteffekt, på samma sätt som att det blir högre uteffekt när man pratar högt i mikrofonen. För lågt värde ger låg uteffekt, vilket gör att överföringshastigheten sjunker, eller inte ens når fram. För högt värde här gör att utsignalen klipps, och överföringshastigheten sjunker, eller gör signalen helt oläslig. Den ska alltså vara lagom högt. Gör så här för att ställa in rätt värden på FSK & PSK. Starta Airmail. Tryck F6 för att komma till terminalfönstret. Välj Control > Set PTC-II Amplitude. Avmarkera Track. Lyssna så att det är tyst på frekvensen. Börja med att sätta FSK-Amplituden. Klicka Xmit för att börja sända FSK. Öka på reglaget tills du får ALC. Eller öka tills uteffekten slutar att öka, dra sedan ner så att du ser att det minskar lite. Klicka på Stop. Gör likadant för PSK. Klicka APPLY och sedan CLOSE.

10 Page 10/12 Terminalfönstret: Terminalfönstret fungerar ungefär på samma sätt som fjärranslutningar i Windows. Det används alltså för att skapa en anslutning till nätverket (Winlink eller sailmail). Starta terminalen genom att klicka Modules>HF-terminal. Terminalen initierar modemet och gör klart för att sända. Välj motstation (PMBO) i den vänstra listan och frekvens i den högra. (Se även Propagation nedan) P3 efter frekvensen betyder att den kanalen är för Pactor3. Lyssna så att kanalen är ledig. Klicka på den gröna ringen uppe till vänster för att ansluta. Vill du ansluta till en kompis eller någon annan utan att använda en PMBO, skriv anropssignalen och frekvensen direkt i listan. Får du inget svar kan det bero på flera saker: Fel frekvens för den här tiden på dygnet. För långt borta för att nå med den antenn du använder. Motstationen kan vara upptagen på en annan av de frekvenser som den scannar. mm... Kom ihåg: Winlink och sailmails centralserver skickar dina meddelanden till den PMBO du senast anslöt till. Byter du PMBO så kommer du inte att ha några mail där förrän nästa gång du ansluter. Winlink registrerar dig som användare första gången du ansluter till en PMBO. Motstation Frekvens Klicka för att ansluta. Grön när allt är klart

11 Page 11/12 Propagation: Propagation är engelska och betyder i det här fallet Vågutbredning. Propagation är ett tilläggsprogram du kan använda för att få hjälp med att välja rätt frekvens för en viss motstation. I terminalfönstret, klicka View>propagation. Kontrollera så att din position är rätt uppe till vänster. Välj motstation i det vänstra fältet, så får du en lista till höger, där det visar troligheten att nå motstationen vid olika frekvenser och klockslag. Aktuellt klockslag är markerat. klicka på den frekvens du vill ha, så går radion dit, så att du kan höra om kanalen är ledig. Du märker snart att det finns ett förhållande mellan frekvens, tid och avstånd. Långt avstånd=hög frekvens, Natt=låg frekvens. När du hittat en station som har hög sannolikhet, och det är lugnt på frekvensen, stäng propagation-fönstret och fortsätt med anslutningen i terminalfönstret. Din position Motstation Frekvens 99% sannolikhet Tid (UTC) För att skicka ett till en internet mailadress. Tryck på File>new Skriv in adressen. (tex. ) Skriv ett ärende Skriv meddelandet. Stäng meddelandet. Nu ligger mailet i outboxen och skickas nästa gång du kopplar upp mot PMBO. För att skicka till en annan radioanvändare, använd anropssignalen som mailadress.

12 Page 12/12 GRIB-Filer: Väderinformation kan man få som GRIB-filer. Enklaste sättet att göra detta är genom katalogtjänsten i Airmail. Välj Window>Catalogs. Välj Saildocs > grib files. Markera på kartan det område du vill ha väderinfo om. Klicka på Request -knappen. I parameter-rutan som kommer upp, Kryssa i hur många dagar du vill ha filer för, och vilken typ av data (vågor, regn etc) du vill ha. Tryck sedan Send. Du kan då se i Outboxen att det ligger ett mail där och väntar på att bli skickat. Nästa gång du kopplar upp till en PMBO så skickas mailet till Saildocs, som skickar tillbaka de gribfiler du ville ha. Snabb sammanfattning: Öppna catalogs, välj område och typ av data. Koppla upp till en PMBO. Vänta en stund. (ca30min) Koppla upp igen (till samma PMBO) så hämtas dina gribfiler. Nu ligger det mail i inboxen med Grib-filer bifogade. Dubbelklicka för att visa i Viewfax. VäderFax: Airmail kan även ta emot väderfax, med hjälp av tillägget Getfax (som du har installerat om du följde installationsinstruktionen tidigare). För att ta emot ett väderfax, klicka på Modules>getfax. I getfax-fönstret, klicka på Mode>fax. Välj sedan en sändarstation och frekvens, precis som man gör i terminalfönstret. Sedan är det bara att vänta på att faxen ska komma in. Alla fax lägger sig som mail med bifogade filer i airmails inbox. Navtex: Airmail kan även ta emot Navtex, med hjälp av tillägget Getfax (som du har installerat om du följde installationsinstruktionen tidigare). Gör likadant som för väderfax, men välj mode>navtex istället för fax.

INSTALLATIONSGUIDE PC

INSTALLATIONSGUIDE PC INSTALLATIONSGUIDE PC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens)

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Denna manual hjälper dig att installera StruSofts licensserver, hämta ner dina licenser via webupdate samt kontrollera att licenserna finns

Läs mer

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator.

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator. Navirad User Tool 3,7 Manual för GPS 1 Easy, GPS 2, GPS 4 samt Navirad Elite. Du kan ladda ner programmet från följande websida: Leta upp fliken Download och följ instruktionerna. http://www.tmobilteknik.com

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Lyssna på Polar Internet Radio - En guide till din nya nätradiostation Kjelles Dansotek Topplistan, kan du lyssna på via Polar Internet Radio. Det är en sk. nätradio med blandad musik dygnet runt, alla

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

Voicemail i FirstClass

Voicemail i FirstClass Voicemail i FirstClass För att använda voicemail måste du ha FirstClass klienten installerad och vara uppkopplad mot Internet. *Om du är på en ort med dålig internetuppkoppling kan det bli problem att

Läs mer

Installera USB-adapter

Installera USB-adapter Installera USB-adapter i Windows 7 Har du Windows XP, hitta installationsanvisningar på www.intab.se under kundsupport, vanliga frågor. OBS! Innan du påbörjar installationen sätt i din USB-kabel i datorn.

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera Instruktionerna till denna kameraguide är en enkel kom igång guide. Grundkrav: En webbkamera som är kopplad till datorn

Läs mer

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 Swema 05 Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 SWEMA AB Pepparv. 27 SE-123 56 FARSTA Tel: +46 8 94 00 90 Fax: +46 8 93 44 93 E-mail: swema@swema.se Hemsida: www.swema.se Innehållsförteckning: 1. Introduktion...

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar drivrutinerna för egen PostScript

Läs mer

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snabbstartguide Välkommen till InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater är en komplett digital underhållningslösning som du kan använda för att titta på TV, spela in från

Läs mer

Installationsguide ELCAD 7.10

Installationsguide ELCAD 7.10 Installationsguide ELCAD 7.10 Innehållsförteckning Inledning... 2 Installation av ELCAD 7.10... 2 Viktiga nyheter om installationen... 2 Före installationen... 2 Ladda hem internationell version... 2 Ladda

Läs mer

Programmera Avant 5 med PC mjukvara

Programmera Avant 5 med PC mjukvara Programmera Avant 5 med PC mjukvara Installera mjukvaran på din PC Sätt i CD-skivan i PC:n. Kör filen setup.exe på CDskivan så startar installationen. Följ instruktionerna tills installationen är klar.

Läs mer

PM 2007-12-05 Dokumentation

PM 2007-12-05 Dokumentation Installation av Cadcorps nätverkslås (Sentinel Protection Server) OBS! Nätverkslås av USB-typ får inte anslutas förrän programvaran har installerats. Placeringskrav: Nätverkslåset kan sitta på valfri dator

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin

Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin Installera Windows Custom PostScript- eller PCL-skrivardrivrutin I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar den Custom PostScript- eller PCLskrivardrivrutinen i Windows-system. Med

Läs mer

Fjärranslutning. Fjärranslutning med telefonmodem i W95 och W98:

Fjärranslutning. Fjärranslutning med telefonmodem i W95 och W98: Fjarranslutning_ipt.doc 2001-06-08 Sidan 1 av 1 Fjärranslutning Om man vill kommunicera med en IMSE WebMaster som är ansluten till ett telefonmodem eller GSM-modem så måste man etablera en fjärranslutning

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

kom igång med Maestro 100

kom igång med Maestro 100 kom igång med Maestro 100 Maestro 100 Kom igång med Maestro 100 1 Förberedelser Du behöver ett simkort för att använda modemet, om Du bara ska skicka sms så fungerar ett kontantkort, men har Du tänkt att

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X

Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X 1 (14) Installationsguide Junos Pulse för MAC OS X 1 Inledning Denna guide beskriver hur du installerar programmet Junos Pulse på MAC OS X Junos Pulse är en klientprogramvara som används i tjänsten Telia

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

Innehållsförteckning GavleNet Silver

Innehållsförteckning GavleNet Silver 1 Innehållsförteckning GavleNet Silver Snabbinstruktion 2 Innan du sätter i gång Inledning 3 Installera höghastighetsmodemet Inställningar i Internet Explorer 3 Inställningar i Windows XP 4 Inställningar

Läs mer

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta.

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta. Installation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Installationen består av tre steg som automatiskt körs efter varandra. Steg 1: Programmet installeras och man

Läs mer

TomTom WEBFLEET Tachograph Manager Installation

TomTom WEBFLEET Tachograph Manager Installation TomTom WEBFLEET Tachograph Manager Installation Välkommen Välkommen Med TomTom WEBFLEET Tachograph Manager tillsammans med TomTom LINK 510 kan du via fjärråtkomst hämta information från de digitala färdskrivare

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll Kapitel 2 Installation Innehåll INSTALLATION MDAC och ODBC...2 Installera SoS2000 i arbetsplatsen...2 SoS2000 serverprogramvara...2 SoS2000 och övriga Office program...3 Avinstallera SoS2000...3 Brandväggar...3

Läs mer

USB till COM-port. Inlämningsuppgift 10b USB till COM-port. Här ska du: Installera en konverterare mellan gränssnitten USB och RS232 (COM-port).

USB till COM-port. Inlämningsuppgift 10b USB till COM-port. Här ska du: Installera en konverterare mellan gränssnitten USB och RS232 (COM-port). DATORTEKNIK 1A USB till COM-port Inlämningsuppgift 10b USB till COM-port Namn: Datum: Här ska du: Installera en konverterare mellan gränssnitten USB och RS232 (COM-port). Du behöver ha tillgång till följande:

Läs mer

Snabbmanual IC-PCR100.

Snabbmanual IC-PCR100. SÅ / SRSAB / 011116 Snabbmanual IC-PCR100. Allmänt om denna snabbmanual: Styrprogrammet till IC-PCR100 använder höger och vänster musknapp för att vrida på rattar i multifunktionsskärmen, och för att visa

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra Kom igång med Etikettskrivaren Följande är en lathund över de installationer/inställningar som behöver göras i ditt operativsystem för att skrivaren ska fungera fullt ut. Vi utgår ifrån att du har en skrivare

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 3 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången du startar...

Läs mer

Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering

Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering Nemo96 HD och Nemo96 HD+ firmware uppdatering Gå till vår hemsida www.taljemat.se Klicka på Ladda ner programvaror Välj IME Välj Nemo96HD/HD+ IDM = Ime Device Manager Ladda ner IDM_WINXP om Du arbetar

Läs mer

Mobilt Bredband Turbo 3G+ Manual

Mobilt Bredband Turbo 3G+ Manual Mobilt Bredband Turbo 3G+ Manual Manual_MobiltBredband_E1820.indd 1 09-11-11 11.33.15 Välkommen! Vårt Mobila Bredband Turbo 3G+ erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Kom igång med Livescribe Desktop

Kom igång med Livescribe Desktop Kom igång med Livescribe Desktop Installera Livescribe Desktop. Du kan använda SmartPen enbart med det medföljande pappret, men för att föra över anteckningarna till din dator och utnyttja möjligheterna

Läs mer

PM 2007-12-05 Dokumentation

PM 2007-12-05 Dokumentation Felsökning av programstart - Cadcorp SIS Dokumentet innehåller Frågor kring felsökningen Var kan jag se licensnumret? Vad betyder licensnumret? Fråga: Cadcorp SIS startar men anger att licensen är felaktig

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 8.0 2015-03-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse

Läs mer

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Att snabbt och enkelt kunna spela in röst och bild kan vara mycket användbart i undervisningen. Att publicera inspelningar på nätet kan däremot vara lite knepigt eftersom

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

INTERNET SÄKERHET MAIL

INTERNET SÄKERHET MAIL INTERNET SÄKERHET MAIL Olika former av mail. Webmail Du kan logga in på din mailbox via internet på din mail-operatörs hemsida. Outlook Express Du hämtar hem till din dator från din mail-box dina mail.

Läs mer

Installation/start av LOGGER

Installation/start av LOGGER Sida 1 av 7 Installation/start av LOGGER Ursprungligen skriven av Tommy/SM7NZB. Redigerad och uppdaterad av Ulf/SM0LCB. Gå till http://welcome.to/logger. Klicka på logxxx.exe (xxx anger versionsnummret

Läs mer

2. Ibruktagande av Modem- och ISDN-förbindelse

2. Ibruktagande av Modem- och ISDN-förbindelse 2. Ibruktagande av Modem- och ISDN-förbindelse Installera först modem eller ISDN-kort eller ISDN-terminalen enligt deras medföljande anvisningar. Kontrollera också att Fjärranslutningar är installerade

Läs mer

Installation av WinPig

Installation av WinPig Installation av WinPig Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd-skiva, den går inte att hämta från Internet. Efter installationen skall grundinställningar göras, läs om dessa i slutet av detta

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Manual. Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s

Manual. Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s Manual Mobilt Bredband ZTE MF190 Stöder upp till 6 Mbit/s Välkommen! Vårt Mobila Bredband ZTE MF190 erbjuder det enklaste sättet att ansluta till Internet någonsin. Sätt in ditt SIM-kort i modemet och

Läs mer

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient.

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient. Visma Byråstöd Installationsanvisning Innehåll Viktigt att tänka på innan du påbörjar installationen... 1 Nya versioner... 1 Uppdatering från Visma Klient i samband med datorbyte... 1 Gör så här när du

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

SNABBGUIDE. Så installerar du ADSL-modemet

SNABBGUIDE. Så installerar du ADSL-modemet SNABBGUIDE Så installerar du ADSL-modemet 1 SNABBGUIDE FÖR INSTALLATION Välkommen som ADSL-kund hos Glocalnet! Du har nu fått ditt startpaket och med dessa instruktioner vill vi hjälpa dig att komma igång

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01

KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 KARLSBORGS ENERGI AB INTERNET KABEL-TV INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2011.01 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. ANSLUT KABELMODEMET... 4 2. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING... 5 OM DU VILL ANVÄNDA DIN

Läs mer

Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open

Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open Magnus Björklund 2014-10-09 Sida 1 (16) Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open ... 3... 4 Dokumentnummer Version Företag Magnus Björklund 2014-10-09 Sida 2 (16) Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS 2010-08-22 Komponenter För att använda onlinekontroll över GPRS behövs tre delar: GPRS modul (GPRS-modem med samlingsbox och batterier). PC-mjukvara BBRClient

Läs mer

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00

FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0. Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90. Alla dagar 08:00-22:00 FIBER INSTALLATIONSHANDBOK VERSION 1.0 Felanmälan och support nås på 0502-60 65 90 Alla dagar 08:00-22:00 1. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING Er anslutning är klar först när den gröna lampan på Fiberkonverten

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS 2012-07-10 Komponenter För att använda onlinekontroll över GPRS behövs dessa delar: GPRS låda (GPRS-modem med samlingsbox och batterier) Riktantenn med kabel (anslutes

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 1/17 Dokumenthistorik: Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2017-10-20 Jonte Rydberg Första utgåva 1.7 2018-11-08 Jonte Rydberg Uppdaterat info för

Läs mer

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord.

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. 1 INTERNET 2004-10-04 Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida Logga in Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. Ditt FirstClass skrivbord på Internet 2 MailBox MailBoxen

Läs mer

Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare

Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare DATORTEKNIK 1A Nätverksskrivare Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare Namn: Datum: Här ska du: Installera skrivare i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer Switch TP-kablar

Läs mer

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens S DDS-CAD Installation av student-/demolicens Användande av DDS-CAD är skyddat via licensbehov.detta sker via en fysisk USB-nyckel som innehåller krypterad licensinformation. Programvaran är därmed skyddad

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide GelSprinter GXe3350N Snabbguide Installation av skrivare 1)Börja med att öppna förpackningen skrivaren anlände i. Tag ut skrivare och lägg kablage och övriga tillbehör åt sidan. Placera skrivaren på en

Läs mer

> Guide till Min webmail

> Guide till Min webmail > Guide till Min webmail Skriv och skicka e-post. Klicka på ikonen Skicka nytt meddelande.. Fältet Avsändare : Här visas vilken e-postadress som kommer att stå som avsändare i ditt mail.. Fältet Mottagare

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Lathund till First Class

Lathund till First Class Lathund till First Class Vägga Vuxenutbildning, Karlshamn KARLSHAMNS KOMMUN Senast reviderad: 2013-12-09 Ursprunglig version: 2011-11-29 Författare: Jim Nilsson Prolog Denna lathund är till för de som

Läs mer

HOGIA skatteanalys. Installationsguiden startar med en välkomstdialog för produkten. Klicka på Nästa.

HOGIA skatteanalys. Installationsguiden startar med en välkomstdialog för produkten. Klicka på Nästa. installationsanvisning HOGIA skatteanalys Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Mina produkter Hogia Skatt. Här laddar du ner och installerar direkt eller sparar först

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM. Studentversion INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support... 2 5. Start

Läs mer

Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress

Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress Installationsanvisning För dig som har valt fast IP-Adress Inomhusnod Comega FTTH-TVMC... 2 Inomhusnod Allied Telesyn img616... 4 Inomhusnod CTS HET-3109... 5 Nätverkskort... 6 Kontakter och kablar...

Läs mer

ICAP Karl Johansgatan 42 www.icap.nu. Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1

ICAP Karl Johansgatan 42 www.icap.nu. Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1 Snabbguide Duxbury Braille Translator Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1 Innehåll Installation... 3 Installera SWIFT mall för Word... 7 Anpassa DBT... 8 Registrera

Läs mer

Windows 98 och Windows Me

Windows 98 och Windows Me Windows 98 och Windows Me "Förberedelser" på sida 3-25 "Snabbinstallation från CD-skiva" på sida 3-26 "Övriga installationssätt" på sida 3-26 "Felsökning i Windows 98 och Windows Me" på sida 3-28 "dokument

Läs mer

Swema 03. Bruksanvisning vers 1.01 MB

Swema 03. Bruksanvisning vers 1.01 MB Swema 03 Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 SWEMA AB Pepparv. 27 SE-123 56 FARSTA Tel: +46 8 94 00 90 Fax: +46 8 93 44 93 E-mail: swema@swema.se Hemsida: www.swema.se Innehållsförteckning: 1. Introduktion...

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning

SNABBGUIDE för studenter windows. Utskriftshantering, Kopiering och Scanning SNABBGUIDE för studenter windows Utskriftshantering, Kopiering och Scanning Installation av klient på din privata dator Installation av klient För att kommunicera med utskriftssystemet behöver varje dator

Läs mer

ÅTVID.NET Startinstruktioner

ÅTVID.NET Startinstruktioner ÅTVID.NET Startinstruktioner Dokumentet hjälper dig med nätverksinställningarna i PC:n Sida: 1(9) Innehållsförteckning Detta måste göras först sida 3 Konfiguration Windows 98 sida 3-5 Konfiguration Windows

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

TOX-serien med CDC. Hur de används och programmeras. Ref: 564301 Ref: 565101

TOX-serien med CDC. Hur de används och programmeras. Ref: 564301 Ref: 565101 TOX-serien med CDC Hur de används och programmeras Ref: 555901 Ref: 564301 Ref: 565101 150416 50183 2 Innehåll Anslutning av enheter Ref: 5559xx Ref: 564301 Ref: 565101 Innehåll Inställning och åtkomst

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Trådlös gateway Två nätverkskablar Två telefonkablar Strömadapter Mellanpropp Testplugg Bredbandsbolaget

Läs mer

Installation och bruksanvisning BLIS

Installation och bruksanvisning BLIS Installation och bruksanvisning BLIS Här följer en instruktion för hur man installerad BLIS samt hur man sätter upp programmet. Börja med att ställa in datorn enligt nedanstående. Inställningar i datorn:

Läs mer

Installation av webbläsare och Netikka-anslutning. Installation av Netikka.net. Installationsprogrammet förbereder uppdatering av Windows. Vänta.

Installation av webbläsare och Netikka-anslutning. Installation av Netikka.net. Installationsprogrammet förbereder uppdatering av Windows. Vänta. Ibruktagande av Bostadsbolagsanslutningar Anslutningarna för bostadsaktiebolag genomförs antingen med HomePNA- eller Ethernet-teknik. Om du inte vet med vilken teknik din bostadsbolagsanslutning har genomförts,

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem 2012-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 4 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången

Läs mer

Sirius II Installation och Bruksanvisning

Sirius II Installation och Bruksanvisning Sirius II Installation och Bruksanvisning Innehåll 1. Introduktion... 2. Installation av Sirius II programvara... 3. Anslutning Data Linker interface.... 4. Sirius II funktioner.... 5. Bruksanvisning....

Läs mer

Programmering av. PADDY mini

Programmering av. PADDY mini multimedia Programmering av PADDY mini art. nr: CCS037 PRODUKTER SOM ANVÄNDS I DETTA EXEMPEL: PADDY mini CCS037 PADDY mini CCS012 PADDY mini CCS500 VSCOM USB TILL SERIELL DB9 LAPTOP MED WINDOWS 7 QUICKPAD

Läs mer

snabbmanual för installation av Bredband 60

snabbmanual för installation av Bredband 60 snabbmanual för installation av Bredband 60 Startboxen innehåller följande utrustning Modem Splitter Strömadapter Telefonikabel RJ 11 (små kontakter) Nätverkskabel Rak RJ 45 (stora kontakter) Testplugg

Läs mer

Mer om WSPR - kolla konditioner och antenner

Mer om WSPR - kolla konditioner och antenner Mer om WSPR - kolla konditioner och antenner I denna artikel följer SA7CND / Poul upp digitalredaktörens Anders WSPR-artikel i förra numret med några tips om användning av WSPR (Weak Signal Propagation

Läs mer

Handledning för Installation av etikettskrivare

Handledning för Installation av etikettskrivare Handledning för Installation av etikettskrivare Windows 7 Expert Systems 2011 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 15-02-23 Exder Etikettskrivare Windows 7 Sida 2 av 23 Innehållsförteckning 1.

Läs mer