I. Välkommen Ingalill Lindqvist, rektor på BrobyGrafiska Utbildning, hälsade välkomna. Hon pratade allmänt om Sunne och varför vi blev en idéskola.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I. Välkommen Ingalill Lindqvist, rektor på BrobyGrafiska Utbildning, hälsade välkomna. Hon pratade allmänt om Sunne och varför vi blev en idéskola."

Transkript

1 Anteckningar från Nätverkskonferens den 14 mars 2006, Sunne Närvarande: Luspengymnasiet, Storuman Roland Nilsson, Louis Liljedahl Duveholmsgymnasiet, Katrineholm Lars Halvarsson, Lars-Åke Flodmark S:t Eskils gymnasium, Eskilstuna Monica Fogelström, GunnBritt Juhlin, Eva Ekström Flexopartner AB, Sunne Leif Svensson GR utbildning, Göteborg Margaretha Allen BrobyGrafiska Utbildning, Sunne Inga-lill Lindqvist, Per Branzen, Laurence Autard de Bragard, Magnus Skoglund, Sally Bostany, Christer Westlund, Kertin Halfvarsson I. Välkommen Ingalill Lindqvist, rektor på BrobyGrafiska Utbildning, hälsade välkomna. Hon pratade allmänt om Sunne och varför vi blev en idéskola. Per Branzén, utbildningsledare och gymnasieansvarig Ingalill Lindqvist, rektor Leif Svensson, ordförande i programrådet från Flexopartner pratade om Värmland, BrobyGrafiska Utbildning samt idé och designcentrum. Under 20 minuter berättade alla om sina roller på skolan och hur Leif arbetar med programrådet. Programrådet AU träffas 4 gånger om året och man har två extra möten med alla representerade. På agendan finns alltid elevrådets punkt, APU, projekt, rapport, vad som pågår på skolan. Han poängterade hur viktigt det är med samverkan och hur inspirerande det är. Det är förstås ett givande och tagande när man är involverad i skolan. Per Branzén fortsatt att presentera programrådets arbete om t ex eleverna, kursplaner och hur viktigt det är det samarbetet med näringslivet. Skolan är en neutral plats. Men hur får man representanter från näringslivet att komma till programrådet? Hur får man tillbaka något från näringslivet? Detta är några exempel på frågor som man ständigt arbetar man med. Efter en presentation av skolan, gick gruppen tillsammans med Christer Persson och två elever runt skolan. Gruppen besökte flexohallen, JDF-Center, Design Torget samt fotostudio. På varje station berättades om samarbetet mellan näringslivet och skolan.

2 II Satsningen på idéskola som koncept Margaretha Allen pratade om Idéskolor, hur de ska utvecklas och vad som menas med begreppet idéskola. Margaretha har jobbat i sexton år som lärare i svenska och engelska samt med marknadsföring och kommunikation på olika gymnasieskolor. Hon har även jobbat på Skolverket. Idag är arbetsplatsen GR Utbildning. Vad menas med idéskola? En idéskola siktar på att få en kvalitetsförbättring inom t ex ämnesbetyg, gymnasieutbildning, gymnasiearbete och individuella programmet m m. På det sättet får skapar skolan mycket mera kontakter. En idéskola är: Attraktiv Har högre status Ger ett gott exempel Samverkar med arbetslivet Stödjer kompetensutvecklingen Det var 57 skolor som ansökte om att få bli idéskolor, ca 10 % av alla skolor. Sammanlagt har tjugo skolor i Sverige blivit antagna till att bli idéskola. En idéskola får kr/år i två år för att stödja utvecklingsarbeten. För att få en skolutveckling ska man fokusera sig på: Mål och resultat Delaktighet och öppenhet Uthållighet och långsiktighet Man ska dela med sig av vad man är bra på och dra nytta av andras kunskaper. Hur ska vi arbeta tillsammans? Vi kommer inte bara träffas en gång, utan vi ska träffas fler gånger. Vi ska heller inte vara på BrobyGrafiska skolan varje gång. Det är bra om vi är på olika ställen, t ex Storuman, Eskilstuna eller Katrineholm. En viktig sak med nätverket är att man inte ska prioritera det framför allt annat utan att man ska använda sig av det för att komma någonstans. I ett nätverk hittar man; - Kunskap - Jobb - Inspiration - Sparring Man är med i ett nätverk för egen nytta och man får både ta och ge i ett nätverk. Man ska ha tydliga mål i ett nätverk, så alla är med och förstår. Det är viktigt med förändringar i ett nätverk så man inte har samma rutiner.

3 III Presentation av skolorna Luspengymnasiet i Storuman Se broschyr. På Luspengymnasiet har man fyra profiler: internationalisering, företagsamhet, hälsa och forskning. De är 25 lärare. De har ett riksintag med forskningsprofilen. De har specialinriktningar i bl.a. ishockey, armbrytning, fotboll och skidor. Anja Pärson påbörjade studier där. ;) Katrineholm En stad med nedskärningar från tillverkningsindustri till utvecklingsindustri idag. På Katrineholm jobbar ca 150 lärare. Man har bra valmöjligheter på individuellt val eftersom det finns många olika linjer där. Man träffar även då andra personer som går på skolan, men som man inte umgås med annars. Det finns även företag i byggnaden och det gör att eleverna kommer närmare företagsamhet. De ska starta ett nytt medieprogram som riktar sig mot event och produktion. De kommer att ta in 18 elever. Eskilstuna Skolan har 1200 elever, tre klasser på medieprogrammet med ungefär 32 elever i varje klass. Gymnasiet har två konkurrenter, John Bauer och IT-gymnasiet, men trots detta får de in en del elever ändå. Alla lärare som jobbar där har en bakgrund inom ett yrke. De har problem med att få ut sina elever från medieprogrammet till APU under 15 veckor. De gör istället verklighetsbaserade projekt. Deras utbildningar är: IB Hantverk allmänt Frisör Samhäll social kultur och språk Musik, teater, dans och bild Säkerhetsprogrammet, Ny för i höst hälsa kroppsvård och hantverk turism. Medieprogrammet IV Att skapa goda prestationsmöjligheter Hur skapar vi energi i nätverket Johan Plate Han jobbar med prestationsmiljö, ledarskap, hur nätverk skapas och hur de vidbehålls och det var det Johan pratade om. Han hade redovisning på powerpoint och på den stod det: prestationens psykologi ledarskap energi prestationsmiljö Prestationens psykologi: Det finns ingen gräns för den psykiska prestationen. Det finns ingen gräns för den fysiska prestationen. Det är vår bild av vad son är möjligt som styr prestationen. Han frågade även om det fanns folk som inte kunde prestera, men det finns ingen som inte kan prestera.

4 Ledarskap man måste kunna leda sig själv för att kunna leda andra. Några citat: Man KAN hoppa fem meter. Men bara om man är på månen. Coping Det finns en gräns, men den är så långt borta så vi kan inte se den. Vet ni vad finnen sa när han fick en kniv i ögat? Tur att det inte var en sax. Man ska aldrig säga att man misslyckas förrän man gjort det. När man tänker upplevelser skapar man grund för kommande prestationer. Det finns studier som säger att 16 % av de personerna som är sjukskrivna är sjukskrivna för att de har bristande coping. När en person har problem med coping så ska personen ta sig an problemet. Det gäller att spela med för det skadar inte. Men fly inte, dra dig inte ut. Kvinnor använder dold coping medan män använder öppen coping. Att ha en dold coping är värre. Att lyckas är hälften av gångarna 90 % mentalt (Johan Plate) Vad är en grupp eller ett team? Johan berättade om att vi är alla beroende av varandra. Han gav tips om att göra en hemsida eller ett klotterplank. Det skulle även vara bra om teamet bestämde normer om att t.ex. att man får säga som man tycker. Effektiviteten är viktigt i nätverket men det bör minskas på processförlusten. Var provokativ. Teamen ska känna sig trygga och att känna att någon lyssnar. Gruppen ska kunna kritisera både positivt och negativt. Gruppen ska ha mål, resultatmål och känslan att presentera sig. Presentationsmål tänka på sig själv Känslomål det är det viktigaste att känslan är med. Råd till teamet Ha ett recept på succé Vet vart det är på väg Kunna veta vad man gör om två år. Satsa positivt Om inte du tror, tror ingen annan Förstärk de positiva sidor Ha tålamod 100 % koncentration Ställ krav Tänk på att det ska vara verklighetslikt Ha rätt mental inställning Ha överraskningar t.ex. semeltårta Stolthet Prata gärna om idén och förstärk profilen. Bryt smågrupperna och blanda runt så du hamnar med sådana du inte känner. Se till så att du ser alla. Ni blir säkert ovänner men erkänn då sopa

5 inte undan. Ifall man misslyckas så är det inte individen utan det är hela gruppens ansvar. Det gäller att ha så många vinnare som möjligt och ifall det finns ett problem ta reda på vad det är. Arbeta inte så att dina självkänslor knäcks. För att lyckas krävs lycka. Tips: Ha roligt och ge positiv energi till omgivningen. Johan Plates förslag är att åka till Mariefred där bl. a kocklandslaget och miljön finns. I stan finns även grafikens hus. Inga-Lill tackade Johan Plate för idag. Han har gett oss mycket positiv energi idag. Nästa möte sker i maj. Vi ska jobba med att driva fram detta projekt i gruppen. Margaretha Allen Idag har vi fått veta mer om BrobyGrafiska och de andra gymnasieskolorna och vi ska följa processen i projektet genom en loggbok där vi kan gå tillbaka och se hur det hela har gått när vi är klara. Nulägesbeskrivning Vem skall arbeta med idéskola från skolorna Vad står vi idag Vilka är med Nästa möte är den 19 maj i Göteborg Fundera till nästa möte över bl a kvantativa och kvalitativa mål. Ha klart en önskad målbild för sin egen skola. Val av strategi/åtgärd. Hur ska det utvärderas och följas upp. Den 30 maj ska vi i vårt nätverk ha ett färdigt nyhetsbrev. Vi ska då se vad som har hänt sedan sist och som Johan sa: man ska vara stolt över det man gör. Vi jobbar för yrkesutbildningens status. Elever och lärare ska känna sig stolta över sin utbildning. Under nästa möte ska vi samla upp fler skolor på mötet den 19 maj. Vi ska försöka att få fler intresserade av idéskola konceptet. Jobba på kompetensutveckling och kanske besöka Liseberg för att ha roligt tillsammans. Följande datum har vi beslutat att träffas V.36: 6 7/9 har vi en träff då vi har tid för att lära känna varandra. Detta kanske sker på SPA, i Mariefred eller annat alternativ. (Lunch till lunch) V.43: 23-24/10 har nätverksträff från lunch till lunch. Hela konceptet gör vi för elever. För deras skull. Tänk: Eleven i centrum. Alla medverkande tackade klassen HLP1 för ett mycket bra arbete med denna konferens. Mycket fint och bra gjort. Vi är mycket tacksamma för detta. Vid pennan Klass HLP05/2006

6

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Malmö högskola Lärarutbildningen Barn Unga Samhälle (BUS) Examensarbete 15 högskolepoäng Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Pedagogues response to children with special needs

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR?

EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR? EN UTVECKLINGSARTIKEL PUBLICERAD FÖR PEDAGOG STOCKHOLM EFFEKTIVARE LÄSUTVECKLING MED HJÄLP AV GENSVAR? Författare: Ingeborg Hull E-post: ingeborg. hull@stockholm.se Skola: Mälarhöjdens skola Artikelnummer:

Läs mer

De tre första månaderna på ett nytt jobb

De tre första månaderna på ett nytt jobb De tre första månaderna på ett nytt jobb När du börjar på ett nytt jobb är den första tiden viktig. Vad du gör och vem du är under dina första tre månader lägger grunden till om fortsättningen ska bli

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt

Språkutvecklande arbetssätt Snösätraskolan Vallhornsgatan 21 124 61 Bandhagen Kontaktperson Marianne Bloch 08-508 49 210 marianne.bloch@utbildning.stockholm.se Språkutvecklande arbetssätt Snösätraskolans elevunderlag har under åren

Läs mer

EN GOD OCH TRYGG MILJÖ.

EN GOD OCH TRYGG MILJÖ. Lärarutbildningen Examensarbete Hösten 2004 EN GOD OCH TRYGG MILJÖ. En undersökning om elevers och pedagogers uppfattningar. Handledare: Birgitta Rudenius Författare: Magdalena Johansson Ann-Katrin Lundbeck

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Ledarutveckling för kvinnor

Ledarutveckling för kvinnor Ledarutveckling för kvinnor En ledarskapskurs för kvinnor Det här är en kurs för kvinnor som vill utvecklas. Du behöver inte vara chef idag för att gå kursen. Kursen ger dig ett verktyg för att kunna utvecklas

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar STöDMATERIAL Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar 1 beställningsadress:

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Inget slår en skicklig lärare

Inget slår en skicklig lärare Inget slår en skicklig lärare En dokumentation av sex konferenser 2010 tio föreläsares perspektiv Inget slår en skicklig lärare En dokumentation av sex konferenser 2010 tio föreläsares perspektiv Finns

Läs mer

*XQLOODcEHUJ HQLQGLYLGDQSDVVDGXQGHUYLVQLQJVIRUP. /LQN SLQJVXQLYHUVLWHW *UXQGVNROOlUDUSURJUDPPHW .HUVWLQ1LOVVRQ

*XQLOODcEHUJ HQLQGLYLGDQSDVVDGXQGHUYLVQLQJVIRUP. /LQN SLQJVXQLYHUVLWHW *UXQGVNROOlUDUSURJUDPPHW .HUVWLQ1LOVVRQ /LQN SLQJVXQLYHUVLWHW *UXQGVNROOlUDUSURJUDPPHW *XQLOODcEHUJ µ(jhwduehwhµ HQLQGLYLGDQSDVVDGXQGHUYLVQLQJVIRUP ([DPHQVDUEHWHSRlQJ +DQGOHGDUH.HUVWLQ1LOVVRQ /,8,89*(;6(,QVWLWXWLRQHQI U 8WELOGQLQJVYHWHQVNDS

Läs mer

Teamarbete som en väg mot ett gott arbetsklimat

Teamarbete som en väg mot ett gott arbetsklimat c - uppsats Hösten 2005 Institutionen för beteendevetenskap Personal- och arbetslivsprogrammet Psykologi Teamarbete som en väg mot ett gott arbetsklimat Författare Johanna Gullwi Therese Persson Handledare

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

Varför individuella utvecklingsplaner?

Varför individuella utvecklingsplaner? INGELA ELFSTRÖM Varför individuella utvecklingsplaner? En studie om ett nytt utvärderingsverktyg i förskolan Individ, omvärld och lärande/forskning nr 26 Ingela Elfström Varför individuella utvecklingsplaner?

Läs mer

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell Det här är Kungsbacka kommuns styrmodell innehåll Kapitel 1 Visionen pekar ut riktningen 4 Så här styrs Kungsbacka 6 Kapitel 2 Politikerna i KF styr på olika sätt 8 Kapitel 3 Så styr politikerna i nämnderna

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer