SKOLBIBLIOTEK OCH LÄRANDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOLBIBLIOTEK OCH LÄRANDE"

Transkript

1 SKOLBIBLIOTEK OCH LÄRANDE Föreläsning vid Skolbibliotekarielyftets upptakt 8 oktober 2012 Louise Limberg

2 FRÅGOR och TEMAN Vad utforskas om (skol)bibliotek och lärande? Vad vet vi om (skol)bibliotekens betydelse för lärande? Vilka frågor är aktuella? Hur kan vi använda denna kunskap?

3 FÖRSLAG Kan vi enas om att bibliotek har betydelse för lärande? I så fall blir den intressanta kunskapen in om utan hur, på vilka sätt, biblioteken har betydelse för lärande och vilka betydelser biblioteken har för lärande. Sådana intressen kan leda till en rad olika forskningsfrågor om lärandets hur och vad, om vems lärande = mer fruktbara frågor

4 NYA PEDAGOGISKA LANDSKAP Från lärarledd undervisning till elevaktiva arbetsformer: elever forskar Förutsätter informationssökning och användning av många källor Ökar behov av välutrustade skolbibliotek Ställer krav på att elever tar ansvar för sitt eget lärande Omskapar traditionell lärarroll Omskapar traditionell bibliotekarieroll Hur skapa villkor för meningsfullt lärande i detta nya landskap?

5 NYA DIGITALA LANDSKAP Datorer = dominerande redskap för informationssökning Digitala tjänster skapar infrastrukturer för lärande Kommunikation via Internet öppnar skolan för världen Sociala medier (t ex Wikipedia och bloggar) omskapar villkor för källkritik Krav på nya kompetenser: digital kompetens informationskompetens

6 Bibliotek och nya landskap för lärande

7 NYA(?) POLITISKA LANDSKAP Skolbibliotek = obligatoriska, föremål för inspektion, del av likvärdig skola, Skolbibliotekens villkor mycket ojämna Skolbibliotek formas av lokala förutsättningar, beroende av politiska beslut (nationellt och lokalt) Skolbibliotek ofta sköra konstruktioner Hur skapa skolbibliotek som bidrar till att höja kvaliteten i elevernas lärande?

8 Bibliotek som infrastruktur för lärande SKIFTEN Systematiska samlingar med kvalitetsgaranti Gränslös tillgång till information Professionell expertis Kontroll över informationen Fysiska rum Kapabla brukare Styra/kontrollera informationssökningen Virtuella rum

9 FOLKBIBLIOTEK 1842 SKOLBIBLIOTEK 1924 För underhållandet af de i skolan förvärfvade kunskaper och synnerligen för befrämjandet av en sann kristelig bildning --- åligge det ock prästerskapet att uppmuntra till inrättande av och begagnande af sockenbiblioteker samt att därtill tjänliga böcker föreslå. (1842 års folkskolestadga, 10 mom. 2, citerat i Munch-Petersen 1911, s. 2) * En allmän pedagogisk erfarenhet torde vara, att barnens fria läsning inom vissa gränser är till den allra största hjälp för skolans arbete. Den underlättar själva läsfärdighetens inhämtande. Den kan ge mera levande innehåll åt lärobokens framställning. Ett för lärjungarna tillgängligt, någorlunda välförsett bibliotek är det bör särskilt understrykas ett utmärkt hjälpmedel för den uppfostran till självverksamhet, som måste anses vara en av skolans viktigaste uppgifter. (SOU 1924:5, s. 16)

10 SKOLBIBLIOTEK / FOLKBIBLIOTEK Skolbibliotekens plats i folkbibliotekspolitiken Skolbibliotek och folkbibliotek ständigt nära sammankopplade Dilemma: till vilken institution är skolbiblioteket i första hand knutet, till folkbiblioteket (som bibliotek) eller till skolan (som del av skolan som utbildningsinstitution)? Likheter och skillnader mellan folkbibliotek och skolbibliotek analyserade i ett otal utredningar. Återkommande slutsatser är att skolbibliotek och folkbibliotek är olika bibliotekstyper, att de bör fortsätta att vara det och att de bör utveckla ett nära samarbete. I vissa dokument och bibliotekariediskurser framträder en motsättning mellan skolbibliotek kopplat till formellt lärande i skolan och folkbibliotek kopplat till frihet, lust och skapande. Värt att uppmärksamma och resonera kritiskt om!

11 FORSKNING OM BIBLIOTEK OCH LÄRANDE EMPIRISKT INTRESSE Med fokus på elevers/studenters lärande: avhandlingar av Gärdén (2010), Hultgren (2008), Limberg (1998), Lundh (2011), Thórsteinsdóttir (2005) Projekt: LÄSK, BIKT, EXAKT Med fokus på undervisning: IDOL, BIKT, EXAKT Med fokus på bibliotek (som infrastruktur för lärande): LinCS, StilBib Med fokus på bibliotekarier: Seldén (1999), Sundin (2003; 2005), Lindberg (pågående) Med fokus på förhållandet mellan skolbibliotek och folkbibliotek (bl.a. Limberg 2012) Med fokus på skol(biblioteks)utveckling StilBib (Limberg, Flöög & Johansson)

12 LÄSK, IDOL, BIKT, EXAKT LÄSK: Lärande via skolbibliotek ( ) Utforskade elevers lärande i och via skolbibliotek i 7 skolor, 11 klasser åk 2-12 IDOL: Informationssökning, didaktik och lärande ( ) Studerade lärares och bibliotekariers undervisning i informationssökning kopplad till lärande i 3 skolor, liksom samarbetet mellan lärare och bibliotekarier. BIKT: Bibliotek, IKT och lärande ( ) Projektet utforskade bl.a. högskolestudenters lärande av informationssökning inför det kommande yrkeslivet, samt förutsättningarna för detta lärande i form av användarundervisning. EXAKT: Expertis, Auktoritet och Kontroll på InterneT (2008-) Projektet studerar hur nya sätt att bedöma trovärdighet i källor utvecklas och tillämpas under inflytande av participatoriska medier som bloggar och Wikipedia. (Elever, förmedlare och producenter)

13 StilBib Stöd till skolbiblioteksutveckling Utvecklingsprojekt med ca 100 deltagare från 24 skolor. Projektet syftade till att ge stöd till lokal skolbiblioteksutveckling genom ett kompetensutvecklingsprogram för lärare, bibliotekarier och skolledare. Ett uttalat syfte var att dra nytta av forskningsresultat om bibliotekets pedagogiska roll för läsutveckling liksom för samspel mellan informationssökning och lärande genom att föra ut och omsätta dessa i yrkespraktiker i skolor och bibliotek. Genomfördes genom tre sammankomster vid BHS, där deltagarna tog del av forskning och delade erfarenheter; 32 mentorsbesök vid skolorna för att stödja deras lokala utvecklingsprojekt.

14 FORSKNINGSFRÅGOR Vad och hur lär sig elever genom att söka och använda information via olika medier och redskap? Hur samspelar informationssökning med inlärningsresultat? Vilka förutsättningar i skol/bibliotekspraktiken gynnar meningsfullt lärande då elever arbetar undersökande? Vad betyder skolbibliotek och IKT-verktyg för elevers lärande?

15 FORSKNINGSANSATSER Övervägande kvalitativa studier etnografiskt orienterade, fältstudier, intervjuer, enkäter, video, dokumentstudier Teoretiskt inramade empiriska studier fenomenografi sociokulturell teori dialogiska språkteorier sociologi Tillsammans ger dessa studier rika och varierade resultat.

16 SOCIOKULTURELL TEORI Teori om lärande som socialt samspel, hämtad från Vygotskij Fokus på redskap / verktyg, där språket är det viktigaste verktyget Inriktning på handlingar, samspel mellan människor och mellan människor och redskap Lärande sker alltid så snart människor är tillsammans. Frågan är vad man lär Handlingar formas av de kulturella praktiker, där de försiggår. Redskapen och praktikerna formar varandra ömsesidigt Kunskapen är situerad, dvs. knuten till den praktikgemenskap där den är giltig

17 FORSKNINGEN SÖKER Variation, kontext och situation vs. Generiska drag Kunskap vs. Retorik eller politik Kritisk analys vs. Norm Förståelse vs. Övertygelse Olika perspektiv vs. Ensidigt perspektiv

18 RESULTAT I INFORMATIONSAKTIVITETER I LÄRANDEPRAKTIKER 1. Nya villkor för lärande både avseende lärandets vad och hur 2. Förutsättningar för att konstruera kunskap forskningsbara frågor aspekter av informationskompetens vid olika uppgifter/frågor tät och kontinuerlig handledning med fokus på kunskapsmål och -innehåll systematisk uppföljning och specifik bedömning från pedagoger på elevers arbeten uppgifter skoluppgifter 3. Nya villkor för ansvarsfördelning och meningsskapande 4. Nya villkor för kommunikation i klassrum och bibliotek språkspel, disciplinering

19 RESULTAT II INFORMATIONSAKTIVITETER FÖR LÄRANDE Fakta, kunskaper, meningsskapande fakta typ I respektive typ II fakta åsikter tryckta källor digitala källor Värdering av källor trovärdighet som relationell och situerad kriterier utifrån olika situationer, uppgifter, medier materialitet

20 VÄRDERING AV KÄLLOR Jag tycker att Greenpeace är en väldigt trovärdig sida jag tycker att dessa människors budskap är väldigt klart. De kämpar för en bättre värld för vår och kommande generationer och det är ju verkligen bra. Det är just detta som gör sidan trovärdig, att budskapet är väldigt klart. (Michelle, Gy åk 2) Jag är tveksam om det finns någon objektiv information alls, förutom lagtexter och vad det är för något sådär men partier och författare som har åsikter, när dom försöker beskriva det objektivt det kommer ju fram vad dom tycker egentligen. Så det är inte alls svårt att följa. (Filip, Gy åk 3) Det har också medfört att ibland kan dom fråga saker och då kan jag berätta, men då blir jag ifrågasatt, men det är ju bara som du säger. Lite jobbigt att bli ifrågasatt. Vad är rimligt att ifrågasätta, var går gränsen för det? (Gymnasiebibliotekarie)

21 RESULTAT III UNDERVISNING FÖR MENINGSFULL INFORMATIONSANVÄNDNING Undervisning i informationspraktiker Specifika aspekter Sprungna ur och anpassade till olika praktiker: klassrumspraktik, bibliotekspraktik, ämnespraktiker, fritidspraktiker Knutna till olika medier: tryckta källor, digitala källor, sociala medier, materiella aspekter design, index, innehållsförteckning Mötet med de lärandes förväntningar och praktiker Samarbete mellan olika aktörer (bibliotekarier, lärare, lärande) att enas om objektet för lärande att enas om ansvarsfördelning, balans mellan frihet och styrning, rätta svar kontra osäkerhet, sökande, värdering och bedömning

22 RESULTAT IV StilBib Ökad aktivitet på flertalet skolor, när det gäller arbete med lässtimulans och språkutveckling Förstärkt pedagogisk roll för skolbiblioteket, där lärare och bibliotekarier utvecklar ett samarbete för att tillsammans nå lärandemål gällande språk- och läsutveckling alt. källkritik Ökad medvetenhet om forskningens användbarhet, mera varierade synsätt på skolbibliotekets roll och mer varierade uppfattningar av vad läsning kan innebära och hur läsfrämjande insatser kan bedrivas Tröghet att tillämpa forskningsresultat spänning mellan etablerade praktiker och förändrade handlingsmönster Ovana vid datorbaserad kommunikation och IKT-användning

23 GEMENSAMMA DRAG I RESULTATEN Mer specifik kunskap om villkor för lärande och undervisning i bibliotek ofta ifrågasättande av de studerade praktikerna Ofta kritiska resonemang om brister i både bibliotekens och utbildningsinstitutionernas verksamhet men inte bara: VIKTIGT! Visar på variationer viktigt för att identifiera ändamålsenliga verksamheter och aktiviteter Belyser komplexiteten i det arbete som elever ställs inför under sin utbildning Belyser också komplexiteten i förmedlarnas uppgifter och aktiviteter i förhållande till elevcentrerat arbete Teorier om lärande fruktbara för studier i B&I Ingen självklar koppling mellan forskning och professionella praktiker

24 INNEBÖRDER AV DESSA FORSKNINGSRESULTAT Skifta fokus i undervisningen: från ämnesval till formulering av undersökningsfrågor från informationssökning till värdering och användning av information från generella checklistor för källkritik till källkritiska aspekter konkret kopplade till det specifika arbetet uppmärksamma skrivandet / skapandet vid informationsanvändning från procedur och teknik till objektet för lärande (kunskapsmål och -innehåll) utnyttja kollektivet som villkor för lärande läraren / bibliotekarien som medskapare i lärprocessen

25 ATT TILLÄMPA FORSKNINGSRESULTAT Identifiera konkret problem som skall åtgärdas Avgränsa och formulera projekt med utgångspunkt i problemet Sök och använd litteratur om tidigare forskning, använd egna och andras erfarenheter, översätt till den egna verksamheten Samarbeta mellan olika professioner (lärare, bibliotekarier, skolledare, IT-pedagoger, speciallärare ) och utnyttja olika professioners expertis Koppla till företeelser, där pengarna finns, t ex IKTområdet, nyckelkompetenser som digital kompetens, informationskompetens

26 ATT TILLÄMPA FORSKNINGSRESULTAT PROBLEM Förhoppningar om färdiga lösningar och tillvägagångssätt uppfylls ofta inte Forskningen gör bilden mer komplex inte enklare Forskningen riktar uppmärksamhet mot problem riskerar att kritisera den verksamhet som beforskas, kan skapa brist på nödvändigt förtroende mellan olika gemenskaper (forskare och praktiker) Forskningsresultat erbjuder tolkningsutrymme

27 STRATEGIER OCH KOMMUNIKATION Koppla mellan läsning, utvecklad läsförmåga och kritisk informationsanvändning nya former av literacy relaterade till digitala medier Var uppmärksam på både process och resultat av projekt, dokumentera arbetet! Fokusera på elevernas lärande Formulera och sprid resultat och dela erfarenheter av projekt med olika intressegrupper: kolleger, skolledning, politiker, föräldrar, forskare Bevaka och koppla på omvärlden

28 TRE PRINCIPER FÖR SKOLFÖRBÄTTRING Kvaliteten i en skola kan inte överträffa kvaliteten på dess lärare Enda sättet att förbättra resultaten är att förbättra undervisningen Att åstadkomma bättre inlärningsresultat kan bara åstadkommas genom att skapa strukturer som säkerställer att skolor ger högkvalitativ undervisning till varje barn. (McKinsey & Company 2007)

29 STRATEGISKA NIVÅER Pedagogiken - Inriktning på eleverna - Fokus på objektet för lärande / undervisning - Undervisningens organisation Ledning och organisation - Resurser - Måluppfyllelse Politiken - Retorik, debatt och resurser - Kollektivt handlande

30 SKOLBIBLIOTEK FÖRÄNDRINGSAGENT Elevcentrerade arbetssätt + IKT bryter mot skolans tradition Elevcentrerade arbetssätt + IKT formas av skolans tradition som går ut på att hitta rätt svar i stället för att kritiskt tolka och skapa mening ur information Lärare och bibliotekarier kan tillsammans omskapa villkor för meningsfullt lärande via elevcentrerat arbete Skolbibliotek erbjuder potential att överskrida skolans tradition och stödja elevers meningsfulla lärande via informationssökning och informationsanvändning och därmed bidra till att fler elever når uppsatta mål.

31 HUR KAN VI ANVÄNDA DENNA KUNSKAP? Gap mellan forskning och praktik? Omtalas ofta. Vari består det? Biblioteksverksamhet samhällelig legitimering för ämnet B&I Forskning och professionell biblioteksverksamhet är olika praktiker. Kan de mötas? Hur? Direktkontakter (som idag) Utvecklingsprojekt (som StilBib) Kompetensutvecklingsprogram (som Skolbibliotekarielyftet) Förmedlare/översättare?

32 FÖRHOPPNING Att vi kan enas om att bibliotek har en rad väsentliga betydelser för lärande och att forsknings- och utvecklingsintresset skall riktas mot vilka och hurudana betydelserna är Att forskningen på sikt skall bidra med nya, kritiska och mer pregnanta bilder av bibliotekens betydelse för lärande Att yrkesverksamma bibliotekarier och forskare tillsammans skall bidra till utveckling av bibliotekens verksamheter för att skapa relevanta stöd och erbjudanden till lärande i olika sammanhang och för olika ändamål Tack för mig! Ser fram emot vidare frågor och samtal.

33 Litet urval referenser Alexandersson, M. & Limberg, L. (forthcoming). Changing conditions for information use and learning in Swedish schools a synthesis of research. Human IT. Alexandersson, M., & Limberg, L. (2004). Textflytt och sökslump informationssökning via skolbibliotek. Stockholm: Myndigheten för skolutveckling. [Revised and reprinted in 2007]. Francke, H., Sundin, O., & Limberg, L. (2011). Debating credibility: the shaping of information literacies in upper secondary schools. Journal of Documentation 67, (4), Limberg, L. (2012). Från biblioteksstadga till skollag: skolbibliotekens plats i folkbibliotekspolitiken I A. Frenander & J. Lindberg (red). Styra eller stödja? Svensk folkbibliotekspolitik under hundra år. Borås: Valfrid. (ss ) Limberg, L., Alexandersson, M., Lantz-Andersson, A. & Folkesson, L. (2008). What matters? Shaping meaningful learning through teaching information literacy. Libri 58, (2), Limberg, L., Sundin, O. & Talja, S. (2012). Three Theoretical Perspectives on Information Literacy. Human IT 11.2: < Limberg, L. & Sundin, O. (2006). Teaching information seeking: relating information literacy education to theories of information behaviour. Information Research, 12(1) paper 280. [Available at: ] Limberg, Louise (1998): Att söka information för att lära. En studie av samspel mellan informationssökning och lärande. Borås: VALFRID. Ph.D. Diss. The University of Gothenburg. Limberg, L., Flöög, E-M, & Johansson, M. (2009). Stöd till skolbiblioteksutveckling, projekt StilBib. Slutrapport med utvärdering. Lundh, Anna (2011). Doing Research in Primary School. Information Activities in Project-Based Learning. University of Borås. Diss. Sundin, O., Francke, H. & Limberg, L. (2011). Practicing information literacy in the classroom: policies, instructions and grading. Dansk biblioteksforskning/danish Library Research 7, (2/3), 7-17.

Informationsaktiviteter och lärande i skola och bibliotek

Informationsaktiviteter och lärande i skola och bibliotek Informationsaktiviteter och lärande i skola och bibliotek Louise Limberg Svensk Biblioteksförenings forskardag 7 november 2013 Inledning Informationskompetens som forskningobjekt Förändrade pedagogiska

Läs mer

BIBLIOTEK OCH LÄRANDE

BIBLIOTEK OCH LÄRANDE BIBLIOTEK OCH LÄRANDE Föreläsning vid Svensk Biblioteksföreningens forskardag 12 september 2012 Louise Limberg FRÅGOR och TEMAN Vad utforskas om bibliotek och lärande? Vad vet vi om bibliotekens betydelse

Läs mer

Wikipedia och källkritik i gymnasieskolan EXAKT-projektet

Wikipedia och källkritik i gymnasieskolan EXAKT-projektet Wikipedia och källkritik i gymnasieskolan EXAKT-projektet Olof Sundin, Lunds universitet & Göteborgs universitet, olof.sundin@gu.se Helena Francke, Högskolan i Borås, helena.francke@hb.se The Linnaeus

Läs mer

Informationskompetens i undervisningspraktiker

Informationskompetens i undervisningspraktiker Informationskompetens i undervisningspraktiker Louise Limberg 1 Varför är jag så lång? Med denna fråga, som bottnade i starkt personligt intresse, inledde Albin i årskurs 8 sitt arbete med att skriva en

Läs mer

Forskning om informationskompetens i skolsammanhang

Forskning om informationskompetens i skolsammanhang Forskning om informationskompetens i skolsammanhang Helena Francke & Cecilia Gärdén Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/ Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås 2013-10-02 helena.francke@hb.se;

Läs mer

PÅ INTERNET 2011-11-23 2011-11-23. unparalleledopportunityand unprecedentedresponsibility. In M.J.

PÅ INTERNET 2011-11-23 2011-11-23. unparalleledopportunityand unprecedentedresponsibility. In M.J. GYMNASIEELEVER & KÄLLKRITIK helena.francke@hb.se Högskolan i Borås & The LinnaeusCentre for Research on Learning, Interaction and Communication in Contemporary Society (LinCS) Sanning, lögn och källkritik,

Läs mer

Förändrade kunskapsformer och förnyade informationskompetenser i gymnasieskolan

Förändrade kunskapsformer och förnyade informationskompetenser i gymnasieskolan Förändrade kunskapsformer och förnyade informationskompetenser i gymnasieskolan Olof Sundin och Helena Francke, Högskolan i Borås. EXpertis, Auktoritet och Kontroll på InterneT (EXAKT): en studie av formandet

Läs mer

Cecilia Gärdén: Med fokus på folkbibliotek och vuxnas lärande

Cecilia Gärdén: Med fokus på folkbibliotek och vuxnas lärande Cecilia Gärdén: Med fokus på folkbibliotek och vuxnas lärande Idag: två spår Folkbibliotek och vuxnas lärande - några ord om utvecklingen under tio år Ett empiriskt exempel - vuxenstuderande och informationskompetens

Läs mer

Skolbiblioteksforskning och skolbibliotekspraktik

Skolbiblioteksforskning och skolbibliotekspraktik Skolbibliotekets roller i förändrade landskap: Skolbiblioteksforskning och skolbibliotekspraktik Cecilia Gärdén 2013 10 02 Institutionen Biblioteks och informationsvetenskap, Högskolan i Borås Innehåll

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola!

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Avgörande är den enskilda individens förhållningssätt till sitt eget behov av vidarelärande, förmågan att lära nytt och attityden till utbildningsinstitutioner

Läs mer

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V)

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Sida 1 av 5 55 Diarienr: KS-2018/00161 Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elisabeth Zachrisson,

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Informationskompetenser i föränderliga medielandskap

Informationskompetenser i föränderliga medielandskap Informationskompetenser i föränderliga medielandskap Helena Francke Institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap/ Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås helena.francke@hb.se Svensk Biblioteksförenings

Läs mer

Skolbibliotek. Informationsblad

Skolbibliotek. Informationsblad Informationsblad 2011-09-30 1 (8) Skolbibliotek Den 1 juli 2011 ändrades bestämmelserna för skolbibliotek. Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar de nya bestämmelserna och vilka krav myndigheten

Läs mer

Hvordan bliver informationers troværdighed og autoritet forhandlet?

Hvordan bliver informationers troværdighed og autoritet forhandlet? Hvordan bliver informationers troværdighed og autoritet forhandlet? Olof Sundin Högskolan i Borås & Lunds universitet The Linnaeus Centre for Research on Learning, Interaction, and Mediated Communication

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Louise Limberg Informationssökning som objekt för undervisning och lärande

Louise Limberg Informationssökning som objekt för undervisning och lärande Louise Limberg Informationssökning som objekt för undervisning och lärande analys av forskningsresultat Paper presenterat vid konferensen 12-13 oktober 2005 i Borås Syfte och bakgrund Artikeln syftar till

Läs mer

Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS

Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS Ö Ö Ö Ö CECILIA GÄRDÉN KAREN NOWÉ HEDVALL HÖGSKOLAN I BORÅS Karen Nowé Hedvall Cecilia Gärdén Mikael Gunnarsson Utvärdering av biblioteksprojekt, följeforskning, lärande och kompetensutveckling samt kunskapsorgansation.

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

ÄSVA51, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, 61-90 hp, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSVA51, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, 61-90 hp, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSVA51, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, 61-90 hp, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden

Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län. genom Europeiska Socialfonden Skolbiblioteksutveckling i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronobergs och Östergötlands län genom Europeiska Socialfonden Jag som pratar: Catharina Aineström, projektledare, Skolbibliotekarielyftet Föredraget

Läs mer

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år Beslutad i Utbildningsnämnden 2019-04-17 Beslutad i Kommunstyrelsen 2019-05-28 Kunskapsstegen Sökprocess Informationskompet ens Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9 0 5 år F årskurs 5 BVC Lånekort

Läs mer

Rektor som skolbiblioteksutvecklare!?

Rektor som skolbiblioteksutvecklare!? Rektor som skolbiblioteksutvecklare!? Vad är ett skolbibliotek? Inte bara en plats Inte bara böcker Inte bara lässtimulans Upp till skolbibliotekarien? Skolbibliotek Aspekt Folkbibliotek Utbildning Huvudman

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

Bibliotekariens nya roll i en digitaliserad skola

Bibliotekariens nya roll i en digitaliserad skola Bibliotekariens nya roll i en digitaliserad skola Josef Sahlin josefsahlin.se Josef_Sahlin Ett demokratiskt samhälle förutsätter ett bildat folk. Biblioteket är språkets, den fria litteraturens, bildningens

Läs mer

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015 Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN Läsåret 2014/2015 Skolbibliotekets funktion Skolbibliotek ska utgöra pedagogiska informations- och kunskapscentra där mediebeståndet kompletterar skolans läromedel och där

Läs mer

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia)

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Läroplanens mål: Historia Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska

Läs mer

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken. Pedagogisk planering i svenska. Ur Lgr 11 Kursplan i svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker sina känslor

Läs mer

Elevers kunskapsarbete i skolbiblioteket

Elevers kunskapsarbete i skolbiblioteket Elevers kunskapsarbete i skolbiblioteket En kunskapsöversikt Jenny Henning Ingmarsson Nationella skolbiblioteksgruppen 2010 NSG, Sveriges författarförbund, Box 3157, 103 63 Stockholm Förord Nationella

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

3.18 Svenska som andraspråk

3.18 Svenska som andraspråk 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

Inledning: Från informationskompetens till medie- och informationskunnighet Sundin, Olof; Rivano Eckerdal, Johanna

Inledning: Från informationskompetens till medie- och informationskunnighet Sundin, Olof; Rivano Eckerdal, Johanna Inledning: Från informationskompetens till medie- och informationskunnighet Sundin, Olof; Rivano Eckerdal, Johanna Published in: Medie- och informationskunnighet i en biblioteks- och informationsvetenskaplig

Läs mer

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Biblioteksplan för Uddevalla kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Innehåll Inledning... 3 1. Uddevallas vision... 4 2. Omvärldens påverkan... 4 Nationell och internationell påverkan...

Läs mer

Arbetsplan för biblioteket

Arbetsplan för biblioteket Manual Kapitel 3 Styrdokument, Policydokument Datum: 2013-02-12 Revision: 0 Godkännande: Raymond Vaske Sida: 1(5) Arbetsplan för biblioteket VISION Målet är ett gymnasiebibliotek med en tydlig pedagogisk

Läs mer

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN 2014 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att elevens

Läs mer

Digital kompetens. Kvalitetsdag Nacka 9 februari Jan Hylén, Mats Östling EDUCATIONANALYTICS.SE

Digital kompetens. Kvalitetsdag Nacka 9 februari Jan Hylén, Mats Östling EDUCATIONANALYTICS.SE Digital kompetens Kvalitetsdag Nacka 9 februari 2018 Jan Hylén, Mats Östling Källa: Future of Jobs Report, World Economic Forum 2016 Andra kompetenser efterfrågas Andra kompetenser efterfrågas Skolans

Läs mer

Yttrande från Göteborgs Stad gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57)

Yttrande från Göteborgs Stad gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning - ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Kommunstyrelsen Datum 2018-10-17 Diarienummer 1240/18 Kulturdepartementet ku.remissvar@regeringskansliet.se Ku2018/01470/KO Yttrande från gällande Läsdelegationens betänkande Barns och ungas läsning -

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019

Pedagogisk planering till klassuppgifterna Teknikåttan 2019 Pedagogisk planering till klassuppgifterna åttan 2019 åttans intentioner med årets klassuppgifter är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna tror vi att eleverna

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

folk- och skolbibliotek

folk- och skolbibliotek folk- och skolbibliotek 2016-2018 LAGAR OCH RIKTLINJER Det gröna Ockelbo: I det natursköna Ockelbo värnar vi om det gröna och har en nära relation till det spirande växtriket. Folkbiblioteket ser miljön

Läs mer

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel Skövde mars 2013 jan.hakansson@lnu.se Utgångspunkter Skollagen 1 kap 5 : Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs mer

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn Lärandeteorier och specialpedagogisk verksamhet Föreläsningen finns på kursportalen. Ann-Charlotte Lindgren Vad är en teori? En provisorisk, obekräftad förklaring Tankemässig förklaring, i motsats till

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier

Läraruppdraget UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN AUGUSTI 2010 I detta dokument återfinns läraruppdraget, målformulering samt lönekriterier Läraruppdraget Lärarens uppdrag utgår från och tar ansvar för att

Läs mer

Att se och förstå undervisning och lärande

Att se och förstå undervisning och lärande Malmö högskola Lärande och Samhälle Kultur Språk Medier Självständigt arbete på grundnivå 15 högskolepoäng Att se och förstå undervisning och lärande Observing and understanding teaching and learning Karin

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Undervisningen ska erbjuda möjlighet till anpassning av stoff efter elevernas intresse och utbildning.

Undervisningen ska erbjuda möjlighet till anpassning av stoff efter elevernas intresse och utbildning. SVENSKT TECKENSPRÅK Ett välutvecklat teckenspråk är av betydelse för dövas och hörselskadades lärande i och utanför skolan. När språket utvecklas ökar förmågan att reflektera över, förstå, värdera och

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018

Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Pedagogisk planering till klassuppgifterna, rikstävling Teknikåttan 2018 Teknikåttans intentioner med årets klassuppgifter är att de ska vara väl förankrade i Lgr 11. Genom att arbeta med klassuppgifterna

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Fokusbibliotekens mål Fokusbibliotek är en pedagogisk resurs som stöder elevers lärande och pedagogers arbete genom att: vara en integrerad del av

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Skolbiblioteksprogram Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon:

Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan. E-post: Telefon: Elevens digitala kompetens Nationell strategi och reviderad läroplan E-post: niklas.svensson@grkom.se Twitter: @svenssonniklas Telefon: 0734-220428 Vad menar vi med digitalisering av skolan? Digitalisering

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan)

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) Bifrosts Pedagogiska Enhet Bifrosts förskola Västerbergskolan 2011-2012 1(6) Barnomsorgs-och utbildningsnämndens vision Mölndals stad ger förutsättningar för barn och elevers

Läs mer

ÄSVC52, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄSVC52, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄSVC52, Svenska IV, GY, 30 högskolepoäng Swedish IV, for Upper Secondary School Teaching, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2018-09-11 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll 1. Rättslig reglering av skolbibliotek... 3 2. Vem som ansvarar för att elever får tillgång till skolbibliotek... 4 3. Definition

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Behöver man pedagogik i bibliotek? Funderingar och erfarenheter Anu Ojaranta , Tammerfors BIBLIOTEKS- PEDAGOGIK

Behöver man pedagogik i bibliotek? Funderingar och erfarenheter Anu Ojaranta , Tammerfors BIBLIOTEKS- PEDAGOGIK Behöver man pedagogik i bibliotek? Funderingar och erfarenheter Anu Ojaranta 11.5.2017, Tammerfors BIBLIOTEKS- PEDAGOGIK OM PRESENTATIONEN Allmänna bibliotek, kundgrupper och aktiviteter Vad är pedagogik?

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs W

Kursplan i svenska grundläggande kurs W kursplan svenska w.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs W Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Framtidens skolor i Gråbo - inriktning

Framtidens skolor i Gråbo - inriktning ! 1 Infrasupport Personalenheten Mia Gottfridson Granath Personalutvecklare 0302-52 12 57 Framtidens skolor i Gråbo - inriktning Bakgrund Sveriges ledande miljökommun Lerums kommun har visionen att år

Läs mer

DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV

DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV EN RESUMÉ AV BOKEN DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV AV STAFFAN SELANDER & GUNTHER KRESS Juni 2011 Cecilia Montén Maria Zevenhoven 1 Inledning För att anpassa skolan och undervisningen till

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Skolbibliotekets roller i förändrade landskap: En forskningsantologi

Skolbibliotekets roller i förändrade landskap: En forskningsantologi Skolbibliotekets roller i förändrade landskap: En forskningsantologi En konferens till minne av och i Malin Koldenius anda Dagens schema 10 11 Vad kännetecknar ett skolbibliotek? Det svenska skolbibliotekslandskapet.

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Biblioteksplan Lidingö stad

Biblioteksplan Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2016-05-02 KS/2016:10 Biblioteksplan Lidingö stad 2016-2019 2 (8) Innehållsförteckning Biblioteksverksamhet för alla... 3 Bibliotekslagen (SFS 2013:801)...3 Bibliotek ska samverka...4 Lidingö

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Ämne Pedagogik, PED. Om ämnet. Om ämnet Pedagogik

Ämne Pedagogik, PED. Om ämnet. Om ämnet Pedagogik Ämne Pedagogik, PED Om ämnet Om ämnet Pedagogik Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi, med en egen identitet som en samhällsvetenskaplig och

Läs mer

Pedagogik, kommunikation och ledarskap

Pedagogik, kommunikation och ledarskap KURSPLAN LPK100 LPK150 LPK200 LPK250 Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Pedagogik, kommunikation och ledarskap KOMMENTARDEL till inriktningen Pedagogik, kommunikation och ledarskap Inriktningen vänder

Läs mer

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2011-05-30 Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll Elevers tillgång till skolbibliotek... 3 Nyheter... 3 1. Regleringen av skolbibliotek

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information och Praktisk svenska.

Läs mer

Skolbibliotek 2011. Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt centrum, Södertälje

Skolbibliotek 2011. Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt centrum, Södertälje Skolbibliotek 2011 AKTUELL FORSKNING & HÖGINTRESSANTA PRAKTIKFALL Nya krav, möjligheter och metoder! TALARE Anette Holmqvist Skolverket Monika Johansson Bibliotekshögskolan, Borås Henrik Widaeus Pedagogiskt

Läs mer

Skolbiblioteksplan Skolbiblioteken och skolbibliotekscentralen

Skolbiblioteksplan Skolbiblioteken och skolbibliotekscentralen Skolbiblioteksplan Skolbiblioteken och skolbibliotekscentralen Skolbibliotekscentralen Utbildningsförvaltningen 2012 Foton förstasidan: David Shankbone, geerlingguy, Horia Varlan, Linda Spashett, bloohimwhom

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Svensson, P. (2008) Språkutbildning i en digital värld. Nordstedts akademiska förlag.

Svensson, P. (2008) Språkutbildning i en digital värld. Nordstedts akademiska förlag. LUNDS UNIVERSITET Språk- och litteraturcentrum Forskarskolan i främmande språkens didaktik (FRAM) IKT undervisning och lärande i språk Jonas.Granfeldt@rom.lu.se Svensson, P. (2008) Språkutbildning i en

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Uppdraget enligt Regleringsbrev 2018 främja digitaliseringen inom skolväsendet underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer