UTBILDNINGSKATALOG HÖSTEN 2012 HULTSFRED VIMMERBY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTBILDNINGSKATALOG HÖSTEN 2012 HULTSFRED VIMMERBY"

Transkript

1 UTBILDNINGSKATALOG HÖSTEN 2012 HULTSFRED VIMMERBY

2 Innehåll Möt framtiden hos oss 3 Att studera hos oss 3 Hultsfred 4 Vimmerby 5 Utbildningar 6 Kurser 18 Kontaktuppgifter och anmälan 20 Utbildningskatalog HÖSTEN 2012 Gemensam utbildningskatalog för Campus Hultsfred och HögskoleCentrum Vimmerby. Produktionsledare Ingegerd Alatalo, Campus Hultsfred Redaktion Matz Eklund/MZ-reklam Grafisk form MZ-Reklam Foto Emma Jansson/MZ-Reklam Tryckeri MZ-Reklam Upplaga Med reservation för ändringar

3 Möt framtiden hos oss! Ingenting i livet är viktigare än din framtid och den startar nu. Att investera i en utbildning är en stor och ofta livsavgörande investering. Det är därför vi tar utbildningar, kunskap och din framtid på så stort allvar. På Campus Hultsfred och HögskoleCentrum Vimmerby finns möjlighet till olika eftergymnasiala studier. Genom vårt samarbete med högskolor och universitet runt om i landet kan vi erbjuda kvalitativa, intressanta och aktuella utbildningar. Vår studiemiljö präglas av mindre studiegrupper, här finns förutsättningar för en utvecklande studietid. Hos oss finns möjligheter till alla slags möten, här är det enkelt att träffas. Du kan läsa både hela programutbildningar och fristående kurser, utbudet är brett och varierat. Genom tekniska lösningar kan du enkelt ta del av föreläsningar och information. Att studera på distans från högskolan är en möjlighet för dig som vill studera och samtidigt bo kvar på din hemort. Dessutom sparar du på miljön genom kortare pendelavstånd. Vår uppgift är att stimulera, underlätta och uppmuntra dig i ditt val av utbildning inför framtiden. Det är en framtid som kan börja redan i höst, då vi har en rad program och kurser som startar. Utbudet finns samlat i denna katalog. Att studera hos oss olika möjligheter Hos oss kan du studera på flera olika sätt. Det kallar vi för flexibelt lärande, vilket innebär att fler har möjligheter att studera utifrån sin egen situation och att vi kan erbjuda fler program/kurser genom olika metoder. Telebild Många av våra utbildningar sker via telebild och webben. Det innebär att du som student kommer till Campus Hultsfred/HögskoleCentrum Vimmerby och träffar läraren via ett videokonferenssystem, så kallad telebild. Lärarna befinner sig på lärosäten runt om i landet, beroende på vilken högskola eller vilket universitet ditt program/kurs utgår ifrån. Du som student ser läraren i bild på TV-skärm eller via projektor och läraren ser dig på samma sätt. Kommunikationen sker via mikrofoner och flera orter kan vara uppkopplade samtidigt. Programutbildningar/kurser kan ha ett antal obligatoriska träffar på högskola/universitet men i huvudsak kan du läsa på Campus Hultsfred/ HögskoleCentrum Vimmerby. Webbaserat Du kan läsa via webben vilket innebär att du är uppkopplad hemifrån mot ett lärosäte via en webbplattform till exempel Fronter eller Adobe Connect. Du är även här välkommen till Campus Hultsfred/HögskoleCentrum Vimmerby för att nyttja lokaler och utrustning. Den tekniska supporten får du via högskola/universitet där programmet/kursen ges ifrån. Fördelar med denna form är att du har möjlighet att påverka när på dygnet du vill läsa. Självklart måste du följa den tidsplan som kursen är lagd på. Ibland är det en pedagogisk mix av lärare på plats, undervisning via telebild och webben för att på bästa sätt kunna leverera rätt kunskap. Lärare på plats I vissa av utbildningarna sker undervisningen på traditionellt sätt med lärare på plats.

4 Hultsfred Vid Campus Hultsfred får du studera i en kreativ miljö med en öppen atmosfär och fräscha lokaler. Oavsett om du studerar på distans via telebild eller går något av våra egna program får du de bästa tänkbara möjligheterna för att leva upp till dina egna förväntningar. Till hösten kan du bland annat börja studera till socialpedagog eller förskollärare. I höst är det även premiär för yrkeshögskoleprogrammet STI-Livsmedelstekniker, som ges på plats på Campus Hultsfred av Stockholms Tekniska Institut. Några andra nyheter till hösten är Integrationspedagog och Farmaceutprogrammet, som du kan läsa hos oss på distans. Hos oss hittar du även Music & Event Management, som är landets enda universitetsutbildning som inriktar sig på musikindustrin. Campus Hultsfred ligger i RockCity. Här finns även en utmärkt restaurang, pub med kvällsaktiviteter, musikaffär, konserthall, externa företag och Svenskt Rockarkiv. Förutom våra utbildningsprogram har vi kvällskurser inom en rad olika områden. Så oavsett om du söker efter ett helt utbildningsprogram eller fördjupade kunskaper via enskilda kurser kan du hitta det hos oss. Riccardo Furrer Hultsfred När Riccardo gick på mellanstadiet skrev han en påhittad artikel om Hultsfredsfestivalen. Då kände han att han aldrig någonsin skulle flytta hit. Men då han efter gymnasiet tog ett sabbatsår insåg Riccardo att det var just till Hultsfred han skulle flytta för att läsa Music & Event Management. - Jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet eftersom jag inte riktigt visste vad jag ville göra. Under det året kom jag på att det är inom musikbranschen som jag vill jobba. Jag började undersöka och kom fram till att den här utbildningen var det enda alternativet, förklarar Riccardo, som i dag inte ångrar att hans profetia från mellanstadiet inte slog in. Petra Bjälefors Hultsfred Hösten 2004 var det dags för Petra att ändra riktning på sin karriär. Några år senare var hon utbildad socialpedagog och snart fick hon jobb inom kommunen. - Jag jobbade tidigare inom vården, men jag fick problem med min rygg. Så jag behövde ställa om. Jag visste att jag ville jobba med människor och plötsligt såg det här programmet. - Jag tyckte att det var väldigt enkelt att läsa på distans. Allt fungerade kanonbra och man sparar mycket tid på att slippa långa pendlingar till och från skolan. Vi var en väldigt bra grupp som började och då kan man bolla mycket med varandra.

5 Vimmerby Din framtid i Focus! HögskoleCentrum finns i Focushuset ett centrum för utbildningar och kompetensutveckling i Vimmerbyregionen. HögskoleCentrum tillhör Vimmerby Lärcenter som ansvarar för vuxnas utbildning. I Focushuset finns även VägledningsCentrum där du kan få hjälp att hitta just den utbildning som passar dig, se över din behörighet och information om studiefinansiering. Med andra ord finns det hos oss många vägar till utbildning, vägledning, kompetensutveckling, nätverk och arbete. Nytt för i år är Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6. Det kommer i framtiden att finnas behov av just denna lärarkompetens med anledning av väntade pensionsavgångar. Du kan också utbilda dig till ekonom, sjuksköterska, energi- och produktionstekniker. Vi erbjuder också ett program för dig som vill arbeta inom samfund, kyrkor och andra ideologistyrda organisationer. Väljer du ekonomprogrammet finns också möjlighet att senare komplettera till mäklare. Kanske hittar du den utbildning som kan bli första steget på din resa mot framtiden? Ta chansen att få studera nära dig. Lena Lundberg Vimmerby Redan för år sedan funderade Lena på att studera ekonomi. Det var först när Vimmerby HögskoleCentrum erbjöd Ekonomprogrammet mot Högskolan i Gävle på distans, som drömmen om fortsatta studier förverkligades. - Jag har alltid varit intresserad av att läsa ekonomi. Tidigare har det alltid inneburit långa pendlingar, något som är krångligt när man har barn och hundar. Men så kom den här distansutbildningen, säger Lena. - Det tog ett tag att få in studievanan igen. Men vi är ett gäng på åtta personer som läser det här programmet och som kan träffas på HögskoleCentrum för att stötta och hjälpa varandra. Anna Lindesten Vimmerby Anna kommer från Stockholm, hon har tillbringat mycket tid i Vimmerby under sin uppväxt. När det var dags att börja studera till sjuksköterska och utbildningen fanns i Vimmerby valde Anna att flytta hit. -Studentlivet på Campus är inte riktigt min grej, så då passar det här bättre säger Anna. Studierna sker på distans mot Linnéuniversitetet. -Föreläsningarna följer vi via telebild och vi kan diskutera, svara på och ställa frågor både till lärare i Kalmar och övriga studieorter.

6 Utbildningar Vill du starta eget företag? Ekonomprogrammet 180 hp Ekonomistudier ger kunskaper om hur företag etableras, utvecklas och förändras. Utbildningen har länge varit bland de största vid Högskolan i Gävle. Ekonomutbildningen leder till kunskaper inför arbete inom företags ekonomifunktioner och är en grund för arbete med företags förändringsprocesser. Självklart ger det också en plattform att starta ett eget företag. Ekonomprogrammet är ett sammanhållet treårigt program. Företagsekonomi är huvudområdet med kurser i ekonomistyrning, marknadsföring och organisationsteori. Andra ämnen i programmet är juridik, nationalekonomi och statistik. De första två åren är gemensamma för alla ekonomstudenter. Inför det tredje året kan du välja mellan två huvudspår: redovisning eller affärsutveckling. Det första spåret riktar sig till dig som vill arbeta som revisor eller med redovisningsfrågor i företag eller andra organisationer. Det andra spåret är för dig som vill arbeta med marknadsföring, entreprenörskap, företagsledning och verksamhetsutveckling. Viss utbildning sker på engelska. Programmet bygger på en kombination av projekt- och problembaserat lärande en studieteknik som är mindre beroende av fixerade schematider och bestämda lokaler. Dessutom utnyttjas modern informations- och kommunikationsteknik, vilket ökar flexibiliteten i studierna. examensarbetet förväntas du komma till Gävle. Cirka hälften av kurserna har skriftlig salstentamen vilka du kan skriva på HögskoleCentrum. Övriga kurser examineras via internet. Programmets kurser ges två och två parallellt på halvfart. Det innebär att du kan välja din egen studietakt; hel- eller halvfart. Efter utbildningen är du väl rustad att arbeta inom det huvudspår som du valt. Är ditt val redovisning kan du t.ex. arbeta inom ekonomifunktionen i både privata och offentliga organisationer, som revisor och redovisningskonsult eller inom skatteförvaltningen. Om du valt affärsutveckling kan du arbeta med verksamhets- och affärsutveckling, marknadskommunikation eller organisationsutveckling. Du kan göra det som anställd i privata och offentliga organisationer men också som egen företagare och som konsult. samt MaC, ShA och EnB Studietakt: Helfart/halvfart Studieort: Vimmerby Anmälningskod: HIG Anmälan: Utbildningsstart: Hösten 2012 Utbildningsanordnare: Högskolan i Gävle, Kontaktperson: Stig Sörling, stig.sorling@hig.se Sista anmälningsdag: 16 april 2012 Du kan välja att läsa en eller två terminer utomlands, eftersom programmet har ett omfattande kontaktnät för utbytesstudier med ett 20-tal universitet i Europa, Australien, Asien och Afrika. Ekonomprogrammet ger dig en utmärkt grund för anställning i näringslivet, för att starta eget företag och för fortsatta studier mot en magisterexamen. Vissa möjligheter finns att kombinera ekonomprogrammet med mäklarutbildningen vid Högskolan. Ekonomprogrammet kan läsas på campus i Gävle eller på HögskoleCentrum i Vimmerby. Programmet förmedlas via internet och lärplattformen Blackboard. Upprop/programstart sker via telebild på HögskoleCentrum där studiegrupper bildas. Avstämning/uppföljning under programmets gång, en till två gånger per termin via telebild. Först i slutet av årskurs tre och i samband med det avslutande

7 Ge dig själv en chans - till ett personligt utvecklande yrke! Sjuksköterskeprogrammet 180 hp Att vara sjuksköterska innebär att möta människor i utsatta livssituationer med behov av vård. Idag är utbildningen både akademisk och yrkesinriktad och innehåller en spännande mix av t.ex. idéhistoria, hälsokunskap och klinisk verksamhetsförlagd utbildning. Utbildningen ger dig möjlighet till internationella erfarenheter både under och efter utbildningen. Huvudämnet är vårdvetenskap. Vårdvetenskap handlar om människan och hennes upplevelse av sin hälsa och ohälsa, sitt lidande och den vård som ska läka henne. Sjuksköterskeprogrammet syftar därför till att vara en utbildning som ger sjuksköterskan redskap att i mötet med patienten och dennes familj, främja liv och hälsa samt lindra lidande. Bärande idé är att vårdandet alltid tar sin utgångspunkt i patientens värld och att hälsa kan upplevas trots lidande. Som legitimerad sjuksköterska kan du arbeta inom många olika verksamheter med skiftande arbetsuppgifter och med människor i olika åldrar. Du kan arbeta inom kommunal hälso- och sjukvård, primärvård och slutenvård samt andra verksamheter som t.ex. läkemedelsindustrin. Undervisningen sker via telebild, men innehåller även ett antal obligatoriska träffar på Linnéuniversitetet i Kalmar. samt MaB, NkB och ShA. ( Områdesbehörighet 16) Studietakt: Heltid, sex terminer Studieort: Vimmerby, Hultsfred Anmälningskod: Vimmerby LNU-80002, Hultsfred LNU Anmälan: www. antagning.se Utbildningsstart: Vecka 35, 2012 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Kontaktperson: Åsa Roxberg, asa.roxberg@lnu.se, Sista anmälningsdag: 16 april

8 Är du den som kan hjälpa andra människor? Socialpedagog 180 hp Att kunna möta människor i olika livssituationer och förstå de svårigheter som uppstår i samband med social utsatthet, funktionshinder och andra beroendeskapande livsvillkor kräver att du har professionell kompetens. Utbildningens huvudsakliga områden är socialt arbete och socialpedagogik. Du läser även kurser med inriktning mot pedagogik, sociologi och socialpsykologi samt en termins studier i det sociala arbetets juridik. Arbetsmarknaden är god och professionell kompetens i socialt arbete efterfrågas inom såväl offentlig och privat som kooperativ och ideell sektor. Du möter socialt utsatta barn, ungdomar och vuxna exempelvis inom fältinriktat arbete eller som socialpedagog inom skolan. Du kan arbeta med socialt stöd för människor med utvecklingsstörning eller psykiskt funktionshindrade. Du kan också arbeta med äldre, eller med människor med beroendeproblematik samt inom kriminalvården. Utbildningen är förlagd på Campus Hultsfred. Undervisningen sker via telebild, men innehåller även ett antal obligatoriska träffar på Högskolan Väst.. Studietakt: Heltid, sex terminer. Studieort: Hultsfred Anmälningskod: HV Anmälan: Utbildningsstart: Augusti 2012 Utbildningsanordnare: Högskolan Väst, Kontaktperson: Peter Spjuth, peter.spjuth@hv.se Sista anmälningsdag: 16 april

9 Första steget i det livslånga lärandet! Förskollärarprogrammet 210 hp Som förskollärare är du med och utvecklar de allra yngsta barnens lärande. Språket som kommunikationsmedel är en viktig del av lärprocessen för barn. Den innefattar allt från kroppsliga uttryck i form av mimik och gester i samspelet mellan vuxen och barn till att erövra förmågan att läsa och skriva. Leken som pedagogiskt verktyg är centralt i förskollärarutbildningen och därför får teorier och forskning om lek en framträdande roll. Inom förskolepedagogiskt kunskapsområde betonas barns språk och kommunikation samt läs- och skrivutveckling. Det ingår också kurser om hur yngre barn lär matematik samt hur man kan arbeta för att stimulera och utmana barns nyfikenhet och lärande i och om matematik. Praktiska och estetiska lärprocesser och barns behov av omsorg är också viktiga innehållsområden. Utbildningsvetenskaplig kärna innehåller studier om centrala och generella kunskaper för lärare. En del av utbildningen är verksamhetsförlagd och förläggs till förskolor i regionen. Utbildningen är förlagd på Campus Hultsfred. Undervisningen sker via telebild, men innehåller även ett antal obligatoriska träffar på Linnéuniversitetet i Kalmar och/eller Växjö. samt ShA. (Områdesbehörighet 6a med undantag från NkA och EnB) Studietakt: Heltid, sju terminer Studieort: Hultsfred Anmälningskod: LNU Anmälan: Utbildningsstart: Vecka 36, 2012 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Kontaktperson: Lena-Maria Aronsson, lena.maria.aronsson@lnu.se Sista anmälningsdag: 16 april 2012

10 Förvandla barnens nyfikenhet till livslång kunskap! Grundlärarprogrammet Inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp En bra lärare vägleder, stimulerar och formar sina elever och som lärare i grundskolans årskurs 4-6 har du en väldigt viktig roll att fylla. Under dessa år har det lekfulla lärandet från grundskolans tidiga år börjat ersättas av den pedagogik som präglar grundskolans senare del och gymnasiet. Din uppgift blir att förvandla barnens nyfikenhet till livslång kunskap. Utbildningen domineras av ämnesstudier i svenska, matematik och engelska. Vid sidan av det läser du även en utbildningsvetenskaplig kärna, där bland annat moment om ledarskap, sociala relationer samt utveckling och lärande ingår. En av utbildningens terminer är valbar, för att du ska få möjlighet att utveckla din egen lärarprofil. Då kan du välja bland kurser så som naturorientering, samhällsorientering eller praktiska och estetiska ämnen så som bild, idrott eller musik. Undervisningen sker via telebild, men innehåller även ett antal obligatoriska träffar på Linnéuniversitetet i Kalmar. samt områdesbehörighet 6b. Särskild behörighet är EnB, MaB, NkA och ShA. Studietakt: Heltid, åtta terminer Studieort: Vimmerby Anmälningskod: LNU Anmälan: Utbildningsstart: Vecka 36, 2012 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Kontaktperson: Lena Maria Aronsson, lena.maria.aronsson@lnu.se Sista anmälningsdag: 16 april 2012 Om bara fyra år kan det vara du som formar elevernas framtid.

11 När ditt bemötande betyder allt! Integrationspedagog 200 YH (Yrkeshögskoleutbildning) Ett främmande land. På flykt från krig, förföljelse eller fattigdom. Hur skulle du då vilja bli mottagen? Sverige har under en lång tid tagit emot flyktingar och asylsökande från andra länder. Själva mottagandet har förändrats under åren och kraven på de människor som valt att arbeta med stödfunktioner inom integrationen har ökat. Med en utbildning till integrationspedagog får du de kunskaper som krävs för att på ett professionellt sätt bemöta och arbeta med främst ensamkommande flyktingbarn. Utbildningen förbereder dig främst för att arbeta både med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn liksom integrationsprocessen som sedan följer. En stor del av utbildningen kretsar kring diskussioner om värdegrund, människosyn, migrationsprocesser, lärande i arbete samt din yrkesroll. Huvuddelen av studierna bedrivs på distans med föreläsningar via telebild på Campus Hultsfred. Varje termin sker 3-4 fysiska träffar om 3-4 dagar i Sollefteå. Datorvana krävs, då en stor del av studierna sker via IT-plattform. samt minst godkänt i SvA/Sv2A. Studietakt: Heltid, två terminer Studieort: Hultsfred Anmälan: eller Utbildningsstart: Augusti 2012 Utbildningsanordnare: Reveljen, Sollefteå, Kontaktperson: Ulla Larsson, ulla.larsson@solleftea.se Monica Hjelm, Campus Hultsfred, monica.hjelm@hultsfred.se Sista anmälningsdag: 15 maj 2012 En tredjedel av utbildningen är förlagd till en arbetsplats där du använder dina teoretiska kunskaper i praktiken. Detta kallas för lärande i arbete (LIA). Efter utbildningen kan du arbeta inom både kommunala och privata verksamheter med ensamkommande flyktingbarn.

12 Skaffa dig förståelse för andra individer och deras värderingar! Människa-natur-religionsprogrammet 180 hp I ett alltmer mångkulturellt samhälle behövs yrkespersoner med en bred förståelse för människors olika religioner, kulturer och livsåskådningar. Människa-natur-religionsprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av människor utifrån ett helhetsperspektiv. Programmet syftar till att ge en allmän kompetens att arbeta med människor i sociala och människovårdande yrken särskilt när det gäller kulturmötesfrågor. Det är viktigt om du ska arbeta inom undervisning, kulturella eller människovårdande yrken och inom tekniska eller naturvetenskapliga yrken. Programmet ger också en grund för arbete inom samfund, kyrkor och andra ideologistyrda organisationer. Undervisningen sker via telebild. Studietakt: Heltid, sex terminer Studieort: Vimmerby Anmälningskod: HIG Anmälan: Utbildningsstart: Hösten 2012 Utbildningsanordnare: Högskolan i Gävle, Kontaktperson: Åke Tilander atr@hig.se Sista anmälningsdag: 16 april 2012

13 Den bästa vägen in i musik- och eventbranschen! Music & Event Management 180 hp Music & Event Management är en unik utbildning för dig som siktar mot en framtid inom musik- och eventbranschen. Utbildningen har en blandning av kurser i företagsekonomi som är ditt huvudämne och profilkurser med fokus på musikbransch och musikevent som ger dig unika kunskaper. I flera kursmoment har du möjlighet att jobba direkt mot organisationer verksamma i branschen. Efter utbildningen kan du arbeta som till exempel arrangör, artistbokare, label manager, A&R (Artist och Repertoar) och på sikt marknads- eller försäljningschef inom musikbranschen. Du kommer att tillbringa den första halvan av din treåriga utbildning på Campus Hultsfred och Rock City i Hultsfred. På Rock City arrangeras årligen Rookiefestivalen av studenterna, Rockabillyfestivalen Hultsfred Hayride, Hultsfredsfestivalen och Popkollo för unga tjejer samt att man har kontinuerlig konsertverksamhet året runt. Här får du en ovärderlig inblick i branschen. Andra halvan av utbildningen läser du i Kalmar och studerar där intressanta fördjupningskurser inom ditt huvudämne företagsekonomi. Under tredje året finns möjlighet till ytterligare fördjupning genom praktik eller genom branschinriktade kurser på något av våra partneruniversitet i USA, England, Tyskland eller Nederländerna. Utbildningen leder till en generell examen på grundnivå, filosofie kandidatexamen med huvudområdet företagsekonomi. samt EnB, MaB och ShA, (områdesbehörighet 4 med undantag från MaC). Studietakt: Heltid, sex terminer Studieort: Hultsfred/Kalmar Anmälningskod: LNU Anmälan: Utbildningsstart: September 2012 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Kontaktperson: Henric Lindström, henric.lindstrom@lnu.se, Sista anmälningsdag: 16 april 2012

14 Vill du producera upplevelser? Evenemangsproducentutbildning (Folkhögskoleutbildning) Viss kunskap går det inte att läsa sig till. Därför består en stor del av utbildningstiden på Evenemangsproducentutbildningen av praktik, där du får jobba och skaffa erfarenheter från verkliga företag. Evenemangsproducentutbildningen riktar sig till dig som vill arbeta med att planera och genomföra konserter, festivaler, klubbar och andra typer av publika evenemang. Det är en utbildning där fokus ligger på ledarskap, projektledning, marknadsföring och entreprenörskap. Genom att varva teoretiska moment med praktik står du efter dina tre terminer på Evenemangsproducentutbildningen starkt rustad för att gå rakt in i arbetslivet oavsett om du vill starta eget eller börja jobba på ett företag. Behörighet: Tidigare erfarenheter från publika evenemang är önskvärt vid ansökan (dock inget krav). Studietakt: Heltid, tre terminer Studieort: Linköping/Hultsfred Anmälan: och ladda ner anmälningsblankett. Utbildningsstart: Januari 2013 Utbildningsanordnare: Valla Folkhögskola, och Campus Hultsfred Kontaktperson: Anton le Clercq, anton@valla.fhsk. se, , Sista anmälningsdag: 31 oktober 2012 Utbildningen arrangeras gemensamt av Valla Folkhögskola och Campus Hultsfred och du kommer att studera i både Linköping och Hultsfred. I Hultsfred kommer du bland annat att få vara med och arrangera inomhusfestivalen Rookie!

15 Flexibla tekniker till framtidens livsmedelsindustri! STI - Livsmedelstekniker 400 Yhp (Yrkeshögskoleutbildning) Vill du vara med och brygga öl på Åbro, göra grädde på Emåmejeriet eller baka ostkaka på Frödinge Mejeri? Småland är en region med många starka livsmedelsföretag och nya etableras hela tiden! Inom livsmedelsindustrin är produktionen till stora delar automatiserad. Det gäller vid bryggerier, kvarnar, mejerier och vid tillverkning av choklad och konfektyr. Som tekniker inom livsmedelsprocess kan du arbeta med utveckling, ledning och planering av drift, underhåll och service inom processindustrin med specialisering inom livsmedelsinriktad process. Utbildningen innehåller avtalsrätt, el- och reglerteknik, entreprenörskap, ingenjörsmatematik, miljö- och samhällspåverkan, processteknik, projekt- och arbetsledning samt underhållsteknik. 20 veckor av utbildningstiden görs ute på företag i form av LIA (lärande i arbete) och i slutet av utbildnings gör du ett 5 veckor långt examensarbete. Företag som är kopplade till utbildningen är till exempel: Emåmejeriet, Arla Food Ingredients, Åbro Bryggeri och Frödinge Mejeri. Utbildningen anordnas av Stockholms Tekniska Institut med placering på Campus Hultsfred i Hultsfred. Behörighet: Genomförd gymnasieutbildning inom NV, TE, EC, IP, EN, BP, FP-programmen, specialutformade program med teknisk profil eller likvärdig teknisk erfarenhet/arbetslivserfarenhet. Särskilt förkunskapskrav i form av Matematik C eller motsvarande kunskaper. Saknas formellt betyg kommer prov att genomföras för bedömning enligt principen för validering. Studietakt: Heltid, fyra terminer Studieort: Hultsfred Anmälan: Utbildningsstart: September 2012 Utbildningsanordnare: Stockholms Tekniska Institut, Kontaktperson: Peter Nilsson, peter.nilsson@stockholmstekniskainstitut.se Sista anmälningsdag: 15 maj 2012

16 Skaffa kompetensen som industrin efterfrågar! Produktionsteknikerprogrammet 120 hp Produktionsteknikerns roll har förändrats och kan i dag jämställas med projektledarens och lagledarens roll. Det ställer ökade krav på kunskaper i kommunikation, ledarskap, projektledning och ekonomi. Samtidigt krävs det även att du som produktionstekniker kan vara ett kompetent tekniskt stöd för hela verksamheten. Som sådan gäller det att ha en mycket bred kunskapsprofil inom allt från grundläggande teknik, matematik och naturvetenskap till teknisk specialkompetens. Allt detta får du på Produktionsteknikerprogrammet. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med representanter från näringslivet och riktar sig framförallt till dig som redan har yrkeserfarenhet och vill höja din kompetens. Men programmet lämpar sig även för dig som kommer direkt från gymnasiet. Produktionsteknikerprogrammet kan läsas på helfart, vilket innebär två års studier, eller på halvfart (fyra år). Undervisningen är i huvudsak nätbaserad och sker via lärplattformen Fronter. Här finns inspelade föreläsningar och allt övrigt kursmaterial. Du har möjlighet att tillsammans med din studiegrupp träffas på HögskoleCentrum i Vimmerby eller på Campus Hultsfred. Lärare från Högskolan Dalarna besöker studenterna vid vissa tillfällen. Vissa laborationer kan göras på din hemort. Utbildningen innehåller även ett fåtal träffar på Högskolan Dalarna. eller motsvarande Studietakt: Heltid/halvtid, fyra terminer/ åtta terminer. Studieort: Hultsfred, Vimmerby Anmälningskod/heltid: HDA-H2H24 Anmälningskod/halvtid: HDA-H2H25 Anmälan: Utbildningsstart: Augusti 2012 Utbildningsanordnare: Högskolan Dalarna, Kontaktperson: Astrid Alnås Widén, aaw@du.se, Sista anmälningsdag: 16 april 2012 Är du lösningen på en av vår tids viktigaste frågor? Energiteknikerprogrammet 120 hp Energiförbrukningen är en av vår tids viktigaste frågor. Vi måste helt enkelt dra ner på vår energiförbrukning genom att effektivisera och i allt högre grad gå över till förnyelsebar värmeproduktion från bland annat biobränsle och solvärme. Som nyutbildad energitekniker kommer du att stå rustad för att arbeta med framtidens energisystem i en växande, föränderlig och allt viktigare bransch. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med representanter för näringslivet och vänder sig till dig som redan är yrkesverksam och vill höja din kompetens samt till dig som kommer direkt från gymnasiet. Vid sidan av tekniska baskurser inom energiteknik, elinstallation, underhållsteknik samt mätoch styrteknik läser du även kurser inom produktionsledning, kommunikation och kvalitet. Det ger dig en bred kompetens och stora valmöjligheter när det gäller arbete inom energisektorn. Undervisningen är i huvudsak nätbaserad och sker via lärplattformen Fronter. Här finns inspelade föreläsningar och allt övrigt kursmaterial. Du har möjlighet att tillsammans med din studiegrupp träffas på HögskoleCentrum i Vimmerby eller Campus Hultsfred. Lärare från Högskolan Dalarna besöker studenterna vid vissa tillfällen. Vissa laborationer kan göras på din hemort, utbildningen innehåller även ett fåtal träffar på Högskolan Dalarna. eller motsvarande Studietakt: Heltid, fyra terminer Studieort: Hultsfred, Vimmerby Anmälningskod: HDA-H2H23 Anmälan: Utbildningsstart: Augusti 2012 Utbildningsanordnare: Högskolan Dalarna, Kontaktperson: Eva Lindberg, , eli@du.se Sista anmälningsdag: 16 april 2012

17 Att jobba på apotek ett framtidsyrke! Farmaceutprogrammet 180 hp Tycker du att det är trevligt att möta och prata med människor, är du intresserad av hur läkemedel fungerar och vill hjälpa människor till en bättre hälsa? Då är receptarieyrket något för dig! Apoteksväsendet har nyligen omreglerats och antalet apotek ökat. Sverige behöver fler receptarier så du blir eftertraktad på arbetsmarknaden! Under programmets första år läser du grundläggande kurser i cellbiologi, kemi, biokemi och mikrobiologi och praktiserar några dagar på apotek. Under andra och tredje året blir studierna mer yrkesspecifika och du lär dig hur kroppen fungerar, läkemedels verkningsmekanismer och hur man värderar effekten av en insatt terapi. Du får också lära dig hur läkemedel tillverkas. Rådgivning är en väsentlig del av receptariens yrkesvardag. I kursen beteende- och kommunikationsvetenskap får du viktiga verktyg för möten med människor. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Under utbildningen möter du, förutom lektorer och professorer vid högskolan, apotekare och kliniskt verksamma läkare som föreläsare samt yrkesverksamma farmaceuter genom sammanlagt 13 veckors handledd praktik på apotek. Receptarier arbetar framförallt på apotek och många receptarier har en arbetsledande position. För närvarande är det stor brist på receptarier och det kommer att vara så flera år framöver! Huvuddelen av studierna bedrivs på distans via Internet och lärplattformen Moodle. Till Campus Hultsfred är du välkommen att, om du vill, förlägga delar eller hela din studietid. Här finns personal och all teknisk hjälp. Campus Hultsfred erbjuder dessutom regelbundet gemensamma träffar för studenterna i utbildningen. Då har du möjlighet att följa föreläsningarna på storbildsskärm samt träffa andra studenter för att diskutera och lösa gemensamma uppgifter. Du skriver alla tentamen vid Campus Hultsfred. Under studietiden besöker du Linneuniversitetet i Kalmar ca. 1 gång/månad för att bla. göra praktiska laborationer. samt Biologi B, Kemi B och Matematik C (områdesbehörighet 12 med undantag från Fysik A). Studietakt: Heltid, sex terminer Studieort: Hultsfred/Flexibel Anmälningskod: LNU Anmälan: Utbildningsstart: vecka 36, 2012 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Kontaktperson: Ann-Christin Koch-Schmidt anki.koch-schmidt@lnu.se Sista anmälningsdag: 16 april 2012

18 Kurser Alla kurser har sista anmälningsdag, 16 april 2012 Arbetsmiljö 7,5 hp Kursen ger grundläggande kunskaper i arbetsmiljö för näringslivet och andra organisationer. Kursen tar upp hur man arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM), och hur man riskbedömer och åtgärdar olika fysiska och psykosociala sidor av arbetsmiljön samt hur man förankrar arbetsmiljöfrågorna i hela verksamheten. Studieort: Hultsfred, Vimmerby Anmälningskod: H-fred LNU-63513, V-by LNU Utbildningsstart: v. 45, v.3, 2013 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Etik och ledarskap II (16-30) 15 hp Kursen fokuserar på ledarskapet med utgångspunkt i ett interaktionistiskt perspektiv. Perspektivet innebär att det finns samspel mellan individen och omgivningen. Kursen är arbetslivsorienterad: den tar sin utgångspunkt i arbetsplats- och ledarskapsrelaterade etiska dilemman och lyfter fram konstruktiva handlingsstrategier. Ett etiskt dilemma på individplan kan ha sina orsaker i organisationssättet och/eller i det kulturklimat som råder på arbetsplatsen och i samhället. Ledarskapets funktion och betydelse på individ-, organisations- och kulturplan uppmärksammas under kursens gång, särskilt det transformativa ledarskapet. Behörighet: Etik och ledarskap I 15 hp Studieort: Vimmerby Anmälningskod: HIG Utbildningsstart: v.35, v.3, 2013 Utbildningsanordnare: Högskolan i Gävle, Etik och människosyn inom vård och omsorg 15 hp I alla tider har vården av sjuka varit en uppgift som har kopplats till etiska ideal. Även i dagens Sverige präglar vår tids etik och människosyn hur vi organiserar arbetet i vården och skapar vårdande miljöer. Denna kurs studerar hur människosyn och värderingar påverkar det praktiska vårdarbetet. Den utgår från etiska dilemman som vårdgivaren och vårdtagaren ställs inför och introducerar metoder för att bearbeta dessa problem. Kursen är särkskilt lämplig för dig som utbildar dig för eller redan arbetar inom vård eller omsorg. Studieort: Hultsfred, Vimmerby Anmälningskod: HIG Utbildningsstart: v.35, v.3, 2013 Utbildningsanordnare: Högskolan i Gävle, Farmakoterapi vid sjukdomar hos djur 4,5hp Inom denna kurs berättar en veterinär bland annat om viktiga anatomiska och fysiologiska skillnader mellan våra vanligaste djurslag. och 60 hp inkluderande cellbiologi 7,5 hp, biokemi 15 hp, fysikalisk kemi inkluderande galenisk farmaci 7,5 hp, anatomi och fysiologi 15 hp, mikrobiologi 7,5 hp och immunologi 7,5 hp eller motsvarande, samt Grundläggande farmakoterapi 9 hp eller motsvarande, alternativt receptarieexamen eller motsvarande. Studieort: Hultsfred/Flexibelt Anmälningskod: LNU Utbildningsstart: v. 48, v. 03, 2013 (En obligatorisk sammankomst i Kalmar, preliminärt v. 03.) Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Kursen bedrivs på distans via Internet och lärplattformen Moodle. Du är välkommen att förlägga din studietid på Campus Hultsfred. Här finns personal och all teknisk hjälp. Du skriver alla tentamen vid Campus Hultsfred. Farmakoterapi vid sjukdomar i hjärta, kärl, blod & njurar 10,5hp samt 60 hp inkluderande Cellbiologi 15 hp, Biokemi 15 hp, Anatomi och Fysiologi 15 hp, Klinisk mikrobiologi 7,5 hp, Fysikalisk kemi m galenisk farmaci 7,5 hp eller motsvarande alternativ receptarieexamen eller motsvarande. Studieort: Hultsfred/Flexibelt Anmälningskod: LNU Utbildningsstart: v. 36, v. 48, Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Kursen bedrivs på distans via Internet och lärplattformen Moodle. Du är välkommen att förlägga din studietid på Campus Hultsfred. Här finns personal och all teknisk hjälp. Du skriver alla tentamen vi Campus Hultsfred. Hållbart familjeskogsbruk, grundkurs del A 15 hp Förvaltning av skogsfastigheter och skogsbrukets grunder introduceras i kvartfartsvarianten av grundkursen i Hållbart familjeskogsbruk. Kursen är uppdelad i del A och del B. I del A läser du skogsuppskattning, skogsekologi och naturhänsyn, skogsskötsel, skogsproduktion och skogsekonomi/försäljning. Efter att kursen är avslutad ska du känna till grundläggande begrepp och principer inom skogshushållning samt kunna tillämpa dessa vid förvaltning av en skogsfastighet. Sammankomster per kurs 8 10 tillfällen, fredagar och lördagar. Ett antal av träffarna är telebildsändningar som är förlagda till Campus Hultsfred. Studietakt: 25% Studieort: Hultsfred Anmälningskod: LNU Utbildningsstart: v.36, v.23, 2013 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Klinisk immunologi 7,5hp Innefattar förutom människans immunsystem och immunförsvar även tillverkning av biologiska läkemedel, bl.a. i form av antikroppar och cytokiner Behörighet: Cellen I 7,5 hp och Biokemi 7,5 hp, eller motsvarande. Alternativ receptarieexamen eller motsvarande. Studieort: Hultsfred/Flexibelt Anmälningskod: LNU Utbildningsstart: v. 47, v. 05, 2013 (i v. 05 två dagar i Kalmar). Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Kursen bedrivs på distans via Internet och lärplattformen Moodle. Obligatoriska moment i form av gruppdiskussioner och duggor sker via Internet, dagtid/sen em., må-on i vissa veckor. Du är välkommen att förlägga din studietid på Campus Hultsfred. Här finns personal och all teknisk hjälp. Du skriver alla tentamen vid Campus Hultsfred.

19 Kultur-förändring-identitet 15 hp I kursen studeras social och kulturell förändring och hur den på olika sätt kan påverka samhällen och individer. Kursen ger en bred introduktion till kulturanalytiska, kultursociologiska och antropologiska förståelse- och tolkningsperspektiv. Antropologiämnets utveckling från intresse för den andre till kritisk analys av det egna samhället uppmärksammas. Olika metoder för att studera den andre, till exempel etnografi och deltagande observation utgör centrala inslag i kursen. Studieort: Hultsfred, Vimmerby Anmälningskod: HIG Utbildningsstart: v.35, v.3, 2013 Utbildningsanordnare: Högskolan i Gävle, Meeting of Cultures in Europe (1-15) 15 hp Genom migration och globalisering blir länder på alla världens kontinenter alltmer pluralistiska i kulturellt avseende. Olika kulturer, religioner och värderingar möts, samspelar och påverkar varandra ömsesidigt såväl nationellt som internationellt. Det finns ett stort behov av människor som förmår medverka till positiva kulturmöten och som kan överbrygga kulturkonfrontationer när människor möts. I kursen deltar studenter i olika länder, bland annat i Sverige och Spanien. Studieort: Vimmerby Anmälningskod: HIG Utbildningsstart: v. 35, v.3, 2013 Utbildningsanordnare: Högskolan i Gävle, Musikproduktion I 15 hp Kursen är till för dig som spelar ackordinstrument. Innehåller följande moment: ljudlära, datorn som musikverktyg, digitalt och analogt studioarbete, inspelningsteknik i musikstudio, mixning av musik. Slutprojekt är att göra en kort CD-produktion., kvällstid, 1 kväll i veckan Studieort: Hultsfred Anmälningskod: LNU Utbildningsstart: v. 36, v. 3, 2013 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Myt och rit under vikingatid I 15 hp Kursen utgår ifrån de källor som är centrala för kunskap om vikingatidens religion: myter, historiska texter, arkeologiska fynd, bildstenar etc. och syftar till att öva upp ett kritiskt vetenskapligt användande av dessa källor. Kursen ger en översikt över hur forskare har studerat vikingatidens religion inom religionshistoria, arkeologi och socialantropologi. En viktig målsättning med kursen är att betrakta religionen ur ett samhällsperspektiv. Studieort: Vimmerby Anmälningskod: HIG Utbildningsstart: v.35, v.3, 2013 Utbildningsanordnare: Högskolan i Gävle, Pedagogik 1-30 hp Kursen vänder sig till den som i sin dagliga verksamhet är engagerad inom utbildningsområdet genom kompetens- och personalutveckling, personalledning och utbildningsplanering med vuxna som främsta målgrupp. Kursen syftar till att utveckla förståelse inom pedagogikens kunskapsfält ur såväl beteendevetenskapliga som samhällsvetenskapliga perspektiv., kvällstid Studieort: Vimmerby Anmälningskod: HJ Utbildningsstart: v. 35, v. 23, 2013 Utbildningsanordnare: Högskolan i Jönköping, Psykologi 1-30 hp Kursen ger en bred orientering om psykologins teorier och användningsområden med särskild betoning på socialpsykologi och personlighetspsykologi alternativt utvecklingspsykologi. Studieort: Vimmerby Anmälningskod: HJ Utbildningsstart: v. 35, v. 23, 2013 Utbildningsanordnare: Högskolan i Jönköping, Specialpedagogik I 15 hp Kursen problematiserar specialpedagogik utifrån olika perspektiv och dess pedagogiska konsekvenser att kunna stödja barn, unga och vuxna i behov av särskilt stöd. Den teoretiska och praktiska kunskapens betydelse för ett professionellt yrkesutövande identifieras och kopplas till systematiskt kvalitetsarbete. Studieort: Hultsfred, Vimmerby Anmälningskod: H-fred LNU-52551, V-by LNU Utbildningsstart: v.36, v.3, 2013 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet, Specialpedagogik III 30 hp I kursen problematiseras och gestaltas det professionella samtalet med fokus på utvecklande samtal, pedagogisk handledning och konflikthantering. Vidare ingår praktiskt arbete med kartläggning, observation och åtgärdsprogram, som syftar till att kunna erbjuda en optimal lärandemiljö för alla. Likaså belyses olika funktionsnedsättningar för att kunna iscensätta en mångfald av pedagogiska strategier som främjar lärande och utveckling. Kursen avslutas med ett rapportarbete som anknyter till det specialpedagogiska kunskapsområdet. Behörighet: Fritidspedagog, förskollärar- eller lärarexamen samt specialpedagogik 1-30 hp eller motsvarande Studieort: Hultsfred, Vimmerby Anmälningskod: H-fred LNU-52571, V-by LNU Utbildningsstart: v.36, v.3, 2013 Utbildningsanordnare: Linnéuniversitetet,

20 Kontaktuppgifter Campus Hultsfred Besöksadress: Transportgatan 4 /RockCity Postadress: Hultsfred Telefon: , Fax: E-post: campus@hultsfred.se Webb: HögskoleCentrum Vimmerby Besöksadress: Lögstadsgatan 5 Postadress: Stadshuset, Vimmerby Telefon: , , Fax: E-post: hogskolecentrum@ vimmerby.se Webb: Anmälan För att kunna göra en webbanmälan på måste du gå igenom tre steg: 1. Skapa ett användarkonto med ett individuellt lösenord. Om du redan har ett konto använder du detta. 2. Lägg de utbildningar som du vill söka i din korg. Bestäm vad du helst vill läsa och rangordna dina alternativ. Du kan ändra ordningen fram till sista anmälningsdag. 3. Fullfölj anmälan. Komplettera anmälan med dina meriter genom att skicka dem till; VHS Antagningsservice, Strömsund Besked ges via e-meddelande, var därför noga att ange en aktuell e-post adress. Logga in på Mina sidor och följ din anmälan samt svara på Sista anmälningsdag 16 april då ej annat anges

UTBILDNINGAR HÖSTEN 2013 VIMMERBY HULTSFRED

UTBILDNINGAR HÖSTEN 2013 VIMMERBY HULTSFRED UTBILDNINGAR HÖSTEN 2013 VIMMERBY HULTSFRED KURSER BÄTTREKONCEPTET Vem vill inte jobba med förbättringar? I båda kurserna jobbar man med projekt knutna till den egna verksamheten. Här är kurserna för er

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: 5.2-898/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning:

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: 5.2-898/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning: Dnr: 5.2-898/06 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Receptarieexamen samt filosofie kandidatexamen med huvudområdet farmaci, 180 hp.

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

Service Manager for future tourism

Service Manager for future tourism YH Malmö stad Service Manager for future tourism Yrkeshögskoleutbildning Näringslivet söker Vi utbildar Skåne och Sverige växer som besöksdestination vilket innebär en stark efterfrågan på projektledare

Läs mer

Förskollärarprogrammet Karlstads universitet

Förskollärarprogrammet Karlstads universitet Förskollärarprogrammet Karlstads universitet Programledare Katarina Ribaeus VFU Anette Haglund och Irene Olsson Förskollärarprogrammet Karlstads universitet Studietid 3,5 år: 210 hp Schemalagd tid inte

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Pedagogik, kommunikation och ledarskap

Pedagogik, kommunikation och ledarskap KURSPLAN LPK100 LPK150 LPK200 LPK250 Kommentarmaterial Gäller fr.o.m. ht 07 Pedagogik, kommunikation och ledarskap KOMMENTARDEL till inriktningen Pedagogik, kommunikation och ledarskap Inriktningen vänder

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

DET HÄR ÄR NOVA. Läs mer om Novas verksamhet på www.oskarshamn.se/nova

DET HÄR ÄR NOVA. Läs mer om Novas verksamhet på www.oskarshamn.se/nova DET HÄR ÄR NOVA Genom att erbjuda utbildning, forskning och affärsutveckling har Nova en nyckelroll för att bidra till utveckling och tillväxt i Oskarshamnsregionen. En del av Novas uppdrag är att vara

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing 1(7) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod Nursing Programme, 180 ECTS Inriktningskod ----- VGSSK Examen Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing Filosofie kandidatexamen

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning:

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning: Dnr: Dnr:5.2-896/06 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Biomedicinsk analytikerexamen samt filosofie kandidatexamen med huvudområdet

Läs mer

Högskola/universitet

Högskola/universitet Högskola/universitet Vem kan läsa på högskolan? Måste jag vara smart? Måste jag ha gott om pengar? Måste jag börja läsa direkt efter gymnasiet? Hur fungerar det om jag har ett funktionshinder? februari

Läs mer

Tänk om du skulle bli farmaceut

Tänk om du skulle bli farmaceut Tänk om du skulle bli farmaceut Receptarie + apotekare Är du intresserad av hälsa och tycker att kemi och biologi är kul? Vill du veta mer om hur människokroppen fungerar och hur olika sjukdomar kan botas?

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Information till kontaktperson

Information till kontaktperson Uppdaterat: 2015-08-17 Information till kontaktperson Verksamhetsförlagd utbildning och praktisk tillämpning Institutionen för Hälsovetenskap Ansvarig: Hanna Forsberg Tel: 0920-49 30 60 E-post: hanna.forsberg@ltu.se

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SGMFU, Kandidatprogram i Equality and Diversity Management, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Equality and Diversity Management, 180 credits Program utan

Läs mer

TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT

TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT TÄNK OM DU SKULLE BLI FARMACEUT EN DEL TROR ATT FARMACEUTER BARA FINNS PÅ APOTEK. DET ÄR FEL. VAD ÄR EN FARMACEUT? Läkemedel hjälper många till ett bättre, friskare och mer funktionellt liv. Många använder

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

SAMARBETE FÖR HÖGRE UTBILDNING I NORRA KALMAR LÄN

SAMARBETE FÖR HÖGRE UTBILDNING I NORRA KALMAR LÄN i SAMARBETE FÖR HÖGRE UTBILDNING I NORRA KALMAR LÄN CAMPUS I SMÅLAND SAMARBETE FÖR HÖGRE UTBILDNING I NORRA KALMAR LÄN Starkt samarbete för framtiden Sedan 2015 har Västervik, Hultsfred och Vimmerby kommuner

Läs mer

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng Växjö universitet Dnr 19/2004-510 Institutionen för pedagogik Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng 1. Beslut om inrättande av programmet Universitetsstyrelsen har genom beslut 2003-06-13

Läs mer

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete

Civilsamhället och välfärdens organisering. Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Masterprogram i socialt arbete Civilsamhället och välfärdens Nu startar Sveriges första masterprogram i socialt arbete med inriktning mot det civila samhället. Utbildningen

Läs mer

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Programstrukturer och kurser Innehåll FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET (campus och distans)... 1 GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3,

Läs mer

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder

Vem får läsa hos oss. Vuxenutbildningen erbjuder Lär dig något nytt! Vill du börja studera för att utvecklas i ditt arbete, söka nytt arbete, bli behörig till eftergymnasial utbildning eller lära dig något nytt bara för din egen skull? I så fall är du

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING Vård- och omsorgsutbildningen går att läsa på tre respektive fyra studieperioder och innehåller alltid arbetsplatsförlagt lärande (APL). Utbildningen innehåller grundkurser

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng. Study Programme in Nursing, 180 ECTS Dnr: 347/2005-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Sjuksköterskeprogrammet, 120 poäng Study Programme in Nursing, 180 ECTS Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2012 Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Komvux - en del av Campus Strängnäs Vårt

Läs mer

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Program utan akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Utbildningsplan för Personalvetarprogrammet 180 högskolepoäng. Grundnivå. Programme in Human Resource Management and Labour relations

Utbildningsplan för Personalvetarprogrammet 180 högskolepoäng. Grundnivå. Programme in Human Resource Management and Labour relations Utbildningsplan för Personalvetarprogrammet 180 högskolepoäng Grundnivå Programme in Human Resource Management and Labour relations 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för Personalvetarprogrammet,

Läs mer

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing 1(5) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod Nursing Programme, 180 higher education credits Inriktningskod ----- VGSSK Examen Sjuksköterskeexamen Degree of Bachelor of Science in Nursing

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Att bygga en generell examen

Att bygga en generell examen Att bygga en generell examen - TANKAR OM HUR EN GENERELL EXAMEN FÅR RÄTT INNEHÅLL Anna Selfvén Allmän studievägledare, Lunds universitet Allmän studievägledning LU -Vad kan jag välja utifrån mina intressen?

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Programme syllabus Programme for Analysis and Evaluation

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30

KURSUTBUD MED SCHEMA 14-01-13 14-05-30 VUXENUTBILDNINGEN GÄVLE KURSUTBUD MED SCHEMA Komvux 14-01-13 14-05-30 För heltidsstudier VT-14 krävs minst 400 gymnasiepoäng Omfattningen av studierna mäts i poäng = gymnasiepoäng eller studiepoäng. Varje

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication and Digital Media, 180

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2009

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2009 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola!

Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola! UPPDRAGSUTBILDNING Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola! Uppdragsutbildning är för Ersta Sköndal högskola ett viktigt instrument och resurs i samverkan med det omgivande

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOR

Förskollärarprogrammet LGFOR Förskollärarprogrammet LGFOR Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startar ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Personalprogrammet personalarbete i en globaliserad värld, 180 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Personalprogrammet personalarbete i en globaliserad värld, 180 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Personalprogrammet personalarbete i en globaliserad värld, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2014 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan

Läs mer

Adekvat utbildning Kompetensförsörjning Anställningspolicyn Utbildningskrav vid upphandling Behov av att höja kvalitén i verksamheterna

Adekvat utbildning Kompetensförsörjning Anställningspolicyn Utbildningskrav vid upphandling Behov av att höja kvalitén i verksamheterna Adekvat utbildning Kompetensförsörjning Anställningspolicyn Utbildningskrav vid upphandling Behov av att höja kvalitén i verksamheterna Forshaga kommun samverkar med Karlstad universitet och arbetslivet

Läs mer

Förskollärarprogrammet. 210 hp

Förskollärarprogrammet. 210 hp Förskollärarprogrammet 210 hp studieort Uppsala Sökanvisningar och kursutbud vt 2016 Detta material vänder sig till dig som läser på förskollärarprogrammet och med studieort Uppsala. För dig som läser

Läs mer

Vård och omsorg Barn och fritid. Klassrum Distans Lärling

Vård och omsorg Barn och fritid. Klassrum Distans Lärling Vård och omsorg Barn och fritid Klassrum Distans Lärling Välkommen till Lärgården! Hos oss studerar du i en trivsam och trygg miljö. Våra välutbildade lärare ger dig en inspirerande studietid och gör dig

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startade ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Förskollärare Antagna Höst 2011

Förskollärare Antagna Höst 2011 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2014/2015 Förskollärare Antagna Höst 2011 BESLUTSDATUM 2012-11-22 BESLUTSFATTARE Chef för Utbildnings- och forskningsenheten Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49

Läs mer

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola

Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Att läsa sjuksköterskeutbildning på distans med webbaserad teknik vid Mälardalens högskola Akademin för hälsa, vård och välfärd Distansstudier öppnar nya möjligheter för dig som inte har möjlighet att

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBETG Grundnivå MIUN 2006/765

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som ska omfatta, Ett ämne

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil Kursöversikt för yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil 400 YH-poäng Utbildningen har 15 huvudmoment/delkurser Uppdaterades 2019-02-05 Gruppsykologi Yh-poäng:

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBETG Grundnivå MIUN 2006/765

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Programbeskrivning Programmet vänder sig till studerande som vill arbeta inom förskolans verksamhet. Utbildningens syfte är att den studerande genom teoretiska och verksamhetsförlagda

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ska utveckla elevernas kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng. Programme for Master of Social Science with a Major in Social Work

Masterprogram i socialt arbete 120 högskolepoäng. Programme for Master of Social Science with a Major in Social Work 1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten Institutionen för socialt arbete Utbildningsplan Masterprogram i socialt arbete 120 Avancerad nivå Programme for Master of Social Science with a

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 60 / 75 HP UPPSALA DISTANS 50%, CAMPUS 100%, CAMPUS 50% Specialistsjuksköterskeprogrammet är för dig som vill fördjupa dina kunskaper och självständigt ansvara

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet

Vuxenutbildningen i Strängnäs. Utbildning på vuxnas villkor. Kommunal Vuxenutbildning. Komvux. Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet Vuxenutbildningen i Strängnäs Utbildning på vuxnas villkor 2013 Kommunal Vuxenutbildning Komvux Campus Strängnäs - för det livslånga lärandet 2 /KOMVUX Katalog 2011/2012 Välkommen till Vuxenutbildningen

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet. 180 högskolepoäng

Studie- och yrkesvägledarprogrammet. 180 högskolepoäng Studie- och yrkesvägledarprogrammet 180 högskolepoäng 3 Studie- och yrkesvägledarprogrammet 180 högskolepoäng ÄR DU INTRESSERAD AV? hur människors livsvägar formas? att bidra till att människor kan förverkliga

Läs mer

Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p.

Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p. Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap YH 400 p. är en unik trädgårdsmästarutbildning, där vi kompletterar den traditionella hantverkskunskapen hos trädgårdsmästaren med ekologi och entreprenörskap.

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod VGSSK

Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod VGSSK 1(6) Sjuksköterskeprogrammet, 180 högskolepoäng Programkod VGSSK Nursing Programme, 180 higher education credits Inriktningskod ----- Examen Sjuksköterskeexamen Bachelor of Science in Nursing Filosofie

Läs mer

Utbildning med Steel. Högskoleingenjör Materialteknik

Utbildning med Steel. Högskoleingenjör Materialteknik Utbildning med Steel Högskoleingenjör Materialteknik Högskoleingenjör i Materialteknik är en utbildning som kommer att ge dig ett roligt och omväxlande jobb med möjlighet att göra karriär, fortsätta utvecklas

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Välkommen till fördjupningsvalsinformation för termin 4:or på CEP. Välkommen till fördjupningsvalsinformation

Välkommen till fördjupningsvalsinformation för termin 4:or på CEP. Välkommen till fördjupningsvalsinformation Välkommen till fördjupningsvalsinformation för termin 4:or på CEP Välkommen till fördjupningsvalsinformation Agenda för detta pass B-nivå Valfri termin Kurser för framtida auktorisation som revisor Utlandsstudier

Läs mer

Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor. Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning.

Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor. Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning. Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning. 2014-10- 03 Innehållsförteckning Inledning Utbildningsområde 1: Socialt

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN

SAHLGRENSKA AKADEMIN Utbildningsplan Dnr G 2018/279 SAHLGRENSKA AKADEMIN Apotekarprogrammet, 300 högskolepoäng Programme in Pharmacy, 300 credits Programkod: F2APP 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd av Dekan

Läs mer

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Värderingsförmåga och förhållningssätt

Utbildningsplan. Utbildningens mål. Kunskap och förståelse. Färdigheter och förmågor. Värderingsförmåga och förhållningssätt Utbildningsplan Magisterprogram, Ergonomi och Människa-Teknik-Organisation Master's Programme, Ergonomics and Human-Technology-Organisation, 60 credits 60,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen

Läs mer

Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Internationella Handelshögskolan i Jönköping Internationella Handelshögskolan i Jönköping Till vårterminen 2008 erbjuds nu fyra kurser vilka studenter kan ansöka till: Projektledning 15hp (7,5hp+7,5hp) Marknadsföring 7,5hp Organisation och Ledarskap

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Fakta och information om högskolan

Fakta och information om högskolan 2014-04-01 Fakta och information om högskolan Presentationsmaterial Varför läsa på högskola? En utvecklande tid med nya vänner Du lär dig lära och tänka kritiskt Lättare att få jobb Roligare jobb? Högre

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-03-15

Läs mer

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga

Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Välkommen till Vuxenutbildningen i Arboga Alla är välkomna att studera hos oss. Du kan studera efter dina egna förutsättningar och behov. Vi arbetar på ett flexibelt sätt vilket innebär att du kan välja

Läs mer

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 Programkatalog 2019 Öppet hus Torsdag 8 november GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 EKONOMI SAMHÄLL Ekonomi Medier, information & kommunikation Världen utanför skolan är ditt klassrum. Mitt i stan öppnar

Läs mer