Snart färdig- informationstillfälle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snart färdig- informationstillfälle"

Transkript

1 Snart färdig- informationstillfälle på svenska in English studierådgivare Jessica Lindroos Fakulteten för naturvetenskaper och teknik

2 Anhålla om betyg Tidpunkt: När du tenterat sista kursen och/eller avhandlingen är skickad till CSK (det som sker sist) Tidtabell och blankett för anhållan: (Fakulteter -> Fakulteten för naturvetenskaper och teknik -> Studier > Slutskedet av studierna -> Betyg) Betygsdag 1 gång/månad (ej i juli och augusti), deadline för att hinna med: anhållan och prestationer in ca två veckor före (se tidtabellen!)

3 Anhålla om betyg forts. Bifoga ett MinSture där du stryker/kryssar över det som inte ska med (så att det ändå går att läsa vad som är överstruket!) Om du är osäker på om du gått alla/rätt kurser ska du boka tid hos en studierådgivare, e-post: Kom gärna in med anhållan personligen, om tid finns kan studierådgivaren gå igenom dina studier medan du väntar. Vi sitter i Axelia (gamla delen), vån III. Om du inte är i Åbo går det bra att lämna in den inscannad till fnt-betyg@abo.fi På betygsdagen får du e-post om att betyget är färdigt att hämtas

4 Betyget Detta finns med i betygspärmen: 1. Betyget (vikt A3, på svenska) med svenskt examensstudieutdrag som bilaga. Kopior på dessa skickar du in när du söker jobb i Finland. OBS! Alla 4 sidor av betyget kopieras. 2. Diploma supplement på engelska (beskriver din finländska examen) och som bilaga till detta ett engelskt examensstudieutdrag. Kopior på dessa + kopian på det svenska betyget används när du söker jobb internationellt. 3. Info från arbetsforum, alumniinfo, dimissionsinbjudan osv Farmaceuter: en bestyrkt kopia av betyget att skicka till Valvira Originalhandlingarna ska du aldrig ge bort! Tappar du ditt betyg så får du inget nytt, bara en kopia av den kopia vi har i arkivet. Officiella kopior får man från fakultetskansliet för 35 euro. Om du själv kopierar dem och kommer in med kopior och original till kansliet stämplar vi kopiorna gratis. Magistraten kan också bestyrka kopior, om du inte är i Åbo. (Ofta duger det med av två ojäviga personer bestyrkta kopior eller inscannade dokument.)

5 Examensstrukturen NaK-, TkK-, farmaceutexamen är 180 sp, i examen ryms sp med FM-, DI-examen är 120 sp, i examen ryms sp Kurser som inte ryms med kan fås på ett separat studieutdrag (be om det när betyget hämtas) Detta läsår får du ta examen enligt den struktur som finns beskriven i studiehandboken som gällde det år du antogs (dock tidigast 2005), eller en senare. OBS! Sista betygsdagen är före midsommar! Efter det får man endast ta examen enligt 2015 års struktur eller senare! (Ta inte onödig stress över detta, det blir kanske nån extra kurs.)

6 Examensstrukturen forts. Jag kontrollerar att du har alla obligatoriska kurser och att helheterna fyller minimiomfattningen enligt den strukturen du följer (huvudämne, biämnen, språk, gemensamma studier, utbildningsprogrammets studier ska ha tillräckligt många sp). Valfria studier (tidigare fritt valbara ) måste inte ha nån speciell omfattning, bara du når upp till 180/120 sp totalt. Du får ha fler studiepoäng i huvud- eller biämnet än minimikravet, t ex får alla dina valfria studier höra till huvud/biämnet, men de sätts då med där, om de är på rätt nivå. Du kan inte välja att en huvudämneskurs ska sättas in under valfria studier för att taktikera med slutbedömningsvitsordet.

7 Slutbedömningar Huvudämnet och varje biämne får en slutbedömning, skala 1-5. Alla kurser på rätt nivå i ämnet, bedömda med vitsord, räknas med. Kandidatarbetet räknas med, men inte pro gradun/diplomarbetet. Kurser bedömda GODKÄND inverkar varken positivt eller negativt. Kurser i ämnet på fel nivå (t ex ämnesstudier i huvudämnet i en FM/DIexamen eller fördjupade studier i kandidatexamen eller i ett biämne) räknas inte med, för de ingår inte i examen som huvud/biämneskurser. Vägt medeltal (en 10 sp kurs inverkar på medeltalet dubbelt så mycket som en 5 sp kurs) avrundat till närmaste heltal. (3,50 => 4)

8 Slutbedömningar forts. Undantag: biokemisternas sluttentamen räknas med i medeltalet, men den höjer/sänker dessutom ett steg om skillnaden är 2 eller mer. För de tekniska examina (TkK, DI) beräknas ett totalmedeltal med två decimaler som skrivs in i betyget och diploma supplementet. Det räknas ut på alla studieprestationer som tas med i TkK-examen och på allt utom diplomarbetet för DI-examen. Om detta medeltal är minst 4,00 och avhandlingen 4 eller 5 är examen avlagd med utmärkelse, vilket skrivs in i betyget och diploma supplementet. Farmaceuterna får ett totalmedeltal med två decimaler beräknat på alla obligatoriska kurser, utom språkkurser och tillgodoräknanden från andra universitet. I praktiken gemensamma studier och huvudämnesstudierna (enligt äldre struktur alla ämnesstudier).

9 Avhandlingar Kandidatavhandlingar skrivs alltid på svenska (/danska/norska) Pro gradu/diplomarbete skrivs på svenska (/danska/norska) eller, med handledarens tillstånd, på engelska (vanligt vid FNT) Manuskriptet lämnas ännu in färdigt utprintat och hopfäst till handledaren för sakgranskning och bedömning. Nytt: elektronisk hantering av avhandlingar från hösten 2018, om pilotförsöket går väl, NatVet är försökskaniner från 1.1! Alla avhandlingar ska genomgå plagiatkontroll med programmet Urkund och handledaren berättar hur och när detta sker

10 Avhandling pro gradu och diplomarbete Om du skriver på svenska ska detta ingå: 1. Avhandlingen 2. Abstrakt på svenska, ca 2500 tecken (utan mellanslag) Om du skriver på engelska ska detta ingå: 1. Avhandlingen 2. Svensk sammanfattning på ca tecken utan mellanslag från och med (sammanfattningar som lämnas in till CSK före det ska ha tecken) 3. Abstrakt på engelska, ca 2500 tecken

11 Avhandling pro gradu och diplomarbete forts. En pro gradu bedöms ännu enligt den sjugradiga vitsordsskalan approbatur laudatur, ett diplomarbete enligt skalan 1-5. Två granskare. (Inför nästa läsår planeras att alla övergår till skala 1-5.) Avhandlingar för FM/DI-examen binds in och två exemplar (ämnets + bibliotekets) ska lämnas in till fakultetskansliet senast en vecka före betygsdatum. Först därefter bedömer dekanus den och den förs in i STURE. (Nästa läsår behövs troligen ingen inbindning, de uppbevaras endast i elektronisk form, NatVet piloterar från 1.1.) Tips och stöd för avhandlingsskrivande finns här:

12 Språkgranskning Alla avhandlingar ska genomgå språkgranskning av Centret för språk och kommunikation (CSK). Handledaren skickar in den tillsammans med bedömningsblanketten. Det är studenten som ansvarar för att språket i avhandlingen är gott, inte handledaren eller sakgranskarna. OBS! Granskningen av avhandlingen är en lång process. Från att det färdiga manuskriptet lämnats in till handledaren sista gången, via CSK för språkgranskning och fram till betygsdagen förlöper ca 6 veckor om allt godkänns på första försöket! Sen tillkommer veckor för varje omläsning. Var pessimistisk i din tidsplanering! När avhandlingen språkgranskats får du och vi samma automatmejl om hur det gått.

13 Underkänd språkgranskning Vanligt vid FNT En språkligt underkänd avhandling ska du hämta vid fakultetskansliet (dock inte samma dag, postgången är långsam!), rätta och lämna in till CSK på nytt så fort som möjligt, tillsammans med det underkända manuskriptet för att underlätta omläsningen. (Nästa läsår görs denna hantering troligen helt elektroniskt, för NatVet redan 1.1.) OBS! Du kan ha samma sorts fel på flera ställen, CSK läser bara vissa sidor. Du ska rätta samma sorts fel i hela avhandlingen. CSK erbjuder skrivhandledning utnyttja det! Om avhandlingen inte blir godkänd i tid flyttas din anhållan om betyg automatiskt till nästa omgång, du behöver inte anhålla på nytt.

14 Godkänd språkgranskning Språkligt godkänd kandidatavhandling förs in i STURE inom 2 veckor. Språkligt godkänd pro gradu/diplomarbete ska ännu detta läsår bindas in (gäller ej NatVet från 1.1), först därefter godkänns arbetet av dekanus och förs in i STURE. Du får hämta ditt godkända manuskript från fakultetskansliet och rätta de småfel som CSK märkt ut, men inget annat, innan inbinding. Fakultetskansliet behöver 2 inbundna exemplar. Mer om språkgranskningen och CSK:s deadlines för inlämnande av manuskript hittas på

15 Utmärkt förmåga i ett inhemskt språk (kandidatexamen) Alla kandidater/farmaceuter som utexamineras från ÅA ska kunna uppvisa utmärkt förmåga i finska eller svenska Du som har svenska som skolutbildningsspråk gör detta genom att klara språkgranskningen (det är ett mognadsprov) Du som har finska som skolutbildningsspråk gör det genom att: visa upp för CSK att du fått M, E eller L i studentexamen i finska eller skriva ett mognadsprov på finska. Handledaren ger frågorna (gäller avhandlingens ämne) och ordnar provtillfället, men du måste be om det. Provet språkgranskas av CSK.

16 Kontrollera i god tid Ta ut ett officiellt studieutdrag (Fakultetskansliet eller Gripen): 1. Finns alla dina namn, rätt stavade, i STURE? Om inte: visa ID vid studentexpeditionen i Gripen (öppet 12-14) för ändring. 2. Syns ditt huvudämnesval (om sådant ska göras) på studieutdraget? Om inte: meddela studierådgivaren ditt val. 3. Kontrollera med hjälp av studiehandböckerna att du gått rätt kurser (Fakulteter -> Fakulteten för naturvetenskaper och teknik -> Studier -> Studiehandbok) 4. Är eventuella tillgodoräkningar från andra universitet införda? 5. Har du finska som skolutbildningsspråk och har du då visat upp M/E/L i finska för CSK? Om du är ålänning: har du anhållit om befrielse från språkkravet i finska av CSK?

17 Kandidatrespons och TEKs DI-enkät Kandidatrespons I samband med NaK-, TkK- eller farmaceutexamen får du mail av rektor med en personlig länk till kandidatreponsenkäten besvara den! Ger oss möjlighet att utveckla utbildningarna En del av ÅA:s finansiering baserar sig på svarsprocenten Vi kan inte kolla vem som svarat, därav påminnelser till alla 5 euros presentkort till studentrestaurangerna till alla som svarar TEKs DI-enkät Länk skickas ut i Du får hämta ditt betyg -mailet viktig för att vi ska kunna utveckla DI-utbildningen, resultaten jämförs nationellt Vi kan inte kolla vem som svarat, därav påminnelser till alla En ipad lottas ut bland svaren

18 Dimission Åbo Akademi ordnar dimission i december och juni för den gångna terminens nya kandidater, farmaceuter, magistrar och diplomingenjörer. Läsårets dimissioner hålls onsdagen kl. 13 i Axelia II och onsdagen kl 13 i Arken Mer info och anmälan: (Studier -> Studier för examen -> Dimission) Sista anmälningsdag till dimissionen 20.12:

19 LYCKA TILL MED SLUTSPURTEN!

Snart färdig- informationstillfälle

Snart färdig- informationstillfälle Snart färdig- informationstillfälle 18.11.2015 13.30-14.30 på svenska 14.30-15.30 in English Studierådgivare/Study Advisors Kerstin Fagerström, Heidi Karlsson och Jessica Lindroos Fakulteten för naturvetenskaper

Läs mer

Kandidatarbetets startseminarium Kerstin Fagerström

Kandidatarbetets startseminarium Kerstin Fagerström Kandidatarbetets startseminarium 18.1.2016 Kerstin Fagerström Studierådgivare Kerstin Fagerström Rum 365, Axelia I (3 vån) tfn 215 3321 fnt-studieradgivare@abo.fi Mottagning enligt överenskommelse 19.1.2016

Läs mer

Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn

Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn Studieuppläggning datavetenskap Heidi Karlsson Studierådgivare Rum 207, Gripen (2 vån) Tfn 215 3540 it-studieradgivare@abo.fi Mottagning enligt överenskommelse Fakultetsområdet i naturvetenskaper och teknik

Läs mer

Uppläggning av examensplan för magisterexamen

Uppläggning av examensplan för magisterexamen Uppläggning av examensplan för magisterexamen 16.10.2012 Studiechef Sanna Westerlund Studierådgivare Sabina Ringvall Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 18.10.2012 1 Innehåll Examensplan för magisterexamen

Läs mer

7. Datavetenskap. 7.a Kandidatexamen i naturvetenskaper. 7.a.1 Översikt. 7.a.2 Huvudämne

7. Datavetenskap. 7.a Kandidatexamen i naturvetenskaper. 7.a.1 Översikt. 7.a.2 Huvudämne 7. Datavetenskap Strukturen i detta kapitel gäller studerande som inlett sina studier 2010 eller senare. Studerande som inlett sina studier tidigare har rätt att övergå att studera enligt denna struktur

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik!

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! 29.8.2016 Utbildningslinjen för biovetenskaper Utbildningslinjen för farmaci Studierådgivare Heidi Karlsson Personal och enheter Dekanus Prof.

Läs mer

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola 31.8.2018 http://www.abo.fi/csk Centret för språk och kommunikation (CSK, Språkcentret) Språkcentret

Läs mer

Kandidatarbete med seminarium (10 sp) Valfria studier (15-25 sp)

Kandidatarbete med seminarium (10 sp) Valfria studier (15-25 sp) Först avlägger man teknologie kandidatexamen på 3 år (180 studiepoäng) och därefter diplomingenjörsexamen på 2 år (120 studiepoäng), dvs. sammanlagt 5 år. Teknologie kandidatexamen omfattar 180 studiepoäng

Läs mer

B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN. 1. Allmänt

B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN. 1. Allmänt 1 B) TEOLOGIE MAGISTEREXAMEN 1. Allmänt Teologie magisterexamen är en högre högskoleexamen som omfattar. Rätt att avlägga teologie magisterexamen har den som avlagt lägre högskoleexamen i teologi eller

Läs mer

Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci

Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci Studieorientering för nya studerande: NatVet, BioVet, farmaci Centret för språk och kommunikation utbildningschef Jan Jylhä tf. avdelningsföreståndare Marjaana Laaksonen 27.8.2015 Informationen kan läsas

Läs mer

Kandidatarbete med seminarium (10 sp) Valfria studier (15-25 sp)

Kandidatarbete med seminarium (10 sp) Valfria studier (15-25 sp) 14 6 Utbildningslinjen för kemiteknik Först avlägger man teknologie kandidatexamen på 3 år (180 studiepoäng) och därefter diplomingenjörsexamen på 2 år (120 studiepoäng), dvs. sammanlagt 5 år. 6.1 Teknologie

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik!

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! 24.8.2015 Utbildningslinjen för biovetenskaper Utbildningslinjen för farmaci Studierådgivare Heidi Karlsson Personal och enheter Dekanus Prof.

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik!

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! 28.8.2018 Utbildningslinjen för informationsteknologi Studierådgivare Jessica Lindroos Personal och enheter Dekanus: professor Tapio Salmi (leder

Läs mer

Logopedins examensstruktur för Logo16

Logopedins examensstruktur för Logo16 Logopedins examensstruktur för Logo16 Yasmin Nyqvist, studierådgivare yasmin.nyqvist@abo.fi Professor i logopedi, Pirkko Rautakoski pirkko.rautakoski@abo.fi Annette Nylund, egenlärare för Logo16 annette.nylund@abo.fi

Läs mer

Utbildningsprogrammet i datateknik 2014-2015

Utbildningsprogrammet i datateknik 2014-2015 Utbildningsprogrammet i datateknik 2014-2015 Först avläggs teknologie kandidatexamen på 3 år (180 studiepoäng) och därefter diplomingenjörsexamen på 2 år (120 studiepoäng), dvs. sammanlagt 300 sp på 5

Läs mer

8. Informationssystem

8. Informationssystem 35 8. Informationssystem Strukturen i detta kapitel gäller studerande som inlett sina studier 2005 eller senare. Studerande som inlett sina studier tidigare har rätt att övergå att studera enligt denna

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall Genomgång av examensstrukturen Språk 28.8.2018 Studierådgivare Sabina Ringvall Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 29.8.2018 1 Innehåll Centrala begrepp Inriktningar Examensstrukturer Studier första

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall

Genomgång av examensstrukturen. Språk Studierådgivare Sabina Ringvall Genomgång av examensstrukturen Språk 30.8.2016 Studierådgivare Sabina Ringvall Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 30.8.2016 1 Innehåll Inriktningar Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år

Läs mer

Studieorientering för nya studerande TkK-examen

Studieorientering för nya studerande TkK-examen Studieorientering för nya studerande TkK-examen Centret för språk och kommunikation Direktör Jan Jylhä 29.8.2013 29.8.2013 Centret för språk och kommunikation - Fabriksgatan 2, Arken 1 Centret för språk

Läs mer

Datateknik 2015-2016 Teknologie kandidatexamen, 180 sp

Datateknik 2015-2016 Teknologie kandidatexamen, 180 sp Datateknik 2015-2016 Teknologie kandidatexamen, 180 sp Examensstruktur för kandidatexamen Gemensamma studier 60 sp Akademiska studiefärdigheter 5 sp Grundstudier i huvudämnet 25 sp Biämne 25 sp Språk och

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi, litteraturvetenskap och religionsvetenskap Studierådgivare Elin Fellman-Suominen

Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi, litteraturvetenskap och religionsvetenskap Studierådgivare Elin Fellman-Suominen Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi, litteraturvetenskap och religionsvetenskap 28.8.2018 Studierådgivare Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 29.8.2018 1 Innehåll

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen

Genomgång av examensstrukturen Genomgång av examensstrukturen Kulturanalys, genusvetenskap, konstvetenskap och musikvetenskap 28.8.2018 Studierådgivare Pia-Maria Gardberg Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 29.8.2018 1 Innehåll

Läs mer

8. Informationssystem

8. Informationssystem 8. Informationssystem Informationssystem utgör en betydande del av infrastrukturen i dagens företag och erbjuder ett gemensamt arbetsredskap för såväl företagsledare som företagets intressenter. Utbildningen

Läs mer

Datavetenskap Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp

Datavetenskap Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp Datavetenskap 2015-2016 Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp Examensstruktur för kandidatexamen Gemensamma studier 60 sp Akademiska studiefärdigheter 5 sp Grundstudier i huvudämnet 25 sp Biämne 25

Läs mer

6 Utbildningsprogrammet i kemiteknik

6 Utbildningsprogrammet i kemiteknik 6 Utbildningsprogrammet i kemiteknik Studierna inom utbildningsprogrammet ändrades hösten 2005 så att man först avlägger teknologie kandidatexamen på 3 år (180 studiepoäng) och därefter diplomingenjörsexamen

Läs mer

Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen

Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen Snart kandidat eller nyligen inlett magisterstudierna? Studieplanering för magisterexamen Studiebyrån Snart kandidat?» Då du avlagt alla kurser som krävs för kandidatexamen ska du ansöka om kandidatbetyg.»

Läs mer

Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret)

Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret) Centret för språk och kommunikation (CSK/Språkcentret) Information för nya studerande i barnpedagogik Kristina Granstedt-Ketola 4.9.2017 Jakobstad www.abo.fi/csk Åbo Akademi Strandgatan 2 65101 Vasa 5.9.2017

Läs mer

Datavetenskap 2014-2015

Datavetenskap 2014-2015 Datavetenskap 2014-2015 Strukturen i detta kapitel gäller studerande som inlett sina studier läsåret 2014-2015. Studerande som inlett sina studier tidigare har rätt att övergå att studera enligt denna

Läs mer

Kandidatseminarium i datateknik och datavetenskap

Kandidatseminarium i datateknik och datavetenskap Kandidatseminarium i datateknik och datavetenskap Ämnesstudier, 10 sp Seminarieledare: Jerker Björkqvist Marina Waldén Seminariets hemsida: http://abacus.abo.fi/w/kandsem2015 Seminariets målsättning Målsättning:

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, tyska och ryska Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, tyska och ryska Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten Genomgång av examensstrukturen Engelska, franska, tyska och ryska 28.8.2012 Innehåll Ämnen Linjer Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år 1 Studierådgivare Sabina Ringvall 1 Åbo Akademi Domkyrkotorget

Läs mer

Logopedins examensstruktur för Logo17

Logopedins examensstruktur för Logo17 Logopedins examensstruktur för Logo17 Elin Fellman-Suominen, studierådgivare elin.fellman-suominen@abo.fi Pirkko Rautakoski, professor i logopedi pirkko.rautakoski@abo.fi Innehåll Centrala begrepp Examensstruktur

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen

Genomgång av examensstrukturen Genomgång av examensstrukturen Logopedi 29.8.2018 Elin Fellman-Suominen, studierådgivare Pirkko Rautakoski, professor i logopedi Innehåll Centrala begrepp Inriktningar Examensstruktur Studier första året

Läs mer

6. Utbildningsprogrammet i datateknik

6. Utbildningsprogrammet i datateknik 6. Utbildningsprogrammet i datateknik Strukturen i detta kapitel gäller studerande som inlett sina studier 2010 eller senare. Studerande som inlett sina studier tidigare har rätt att övergå att studera

Läs mer

Informationssystem

Informationssystem Informationssystem 2014-2015 Informationssystem utgör en betydande del av infrastrukturen i dagens företag och erbjuder ett gemensamt arbetsredskap för såväl företagsledare som företagets intressenter.

Läs mer

Individuell studieplan (ISP): Instruktioner

Individuell studieplan (ISP): Instruktioner Individuell studieplan (ISP): Instruktioner Innehåll Individuell studieplan (ISP): Instruktioner... 1 Individuell studieplan (ISP)... 2 ISP:n för kandidatexamen... 2 Steg för steg anvisningar för ifyllande

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik!

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik! 27.8.2018 Utbildningslinjen för biovetenskaper Utbildningslinjen för farmaci Studierådgivare Jessica Lindroos Personal och enheter Dekanus: professor

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013. Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten

Genomgång av examensstrukturen. Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013. Innehåll. Utbildningslinjer. Ämnen vid fakulteten Innehåll Genomgång av examensstrukturen Engelska, franska, ryska och tyska 27.8.2013 Ämnen Linjer Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år 1 Studierådgivare Sabina Ringvall 1 Åbo Akademi Domkyrkotorget

Läs mer

EXAMENSSTRUKTUR FÖR STUDIER MED STATSKUNSKAP *) SOM HUVUDÄMNE

EXAMENSSTRUKTUR FÖR STUDIER MED STATSKUNSKAP *) SOM HUVUDÄMNE Denna uppdatering gjord 28/5 2007 EXAMENSSTRUKTUR FÖR STUDIER MED STATSKUNSKAP *) SOM HUVUDÄMNE *) = Strukturen kan variera beroende på huvudämne KANDIDATEXAMEN, 180 poäng Studier i huvudämnet: Statskunskap,

Läs mer

Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande

Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande 1.11.2018 Läs först instruktionerna: oldwww.abo.fi/student/sv/tillgodo Ansökan gäller Ersättning av obligatoriska eller alternativt valbara studier

Läs mer

TILLGODORÄKNANDE av studier. Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare

TILLGODORÄKNANDE av studier. Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare TILLGODORÄKNANDE av studier Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare Tillgodoräknande av studier 31.8.2016 1 Tillgodoräknande av studier Endast universitets-/högskolestudier

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen

Genomgång av examensstrukturen Genomgång av examensstrukturen Kulturanalys, genusvetenskap, konstvetenskap och musikvetenskap 29.8.2017 Studierådgivare Pia-Maria Gardberg Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-2000 Åbo 31.8.2017 1 Innehåll

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik. utbildningslinjen för kemi- och processteknik. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik. utbildningslinjen för kemi- och processteknik. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1 VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik utbildningslinjen för kemi- och processteknik Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1 Kerstin Fagerström Studierådgivare rum 366, Axelia I

Läs mer

Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL

Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL Studieorientering för nya studerande vid HF och IPL Centret för språk och kommunikation Direktör Jan Jylhä 29.8.2013 29.8.2013 Centret för språk och kommunikation - Fabriksgatan 2, Arken 1 Centret för

Läs mer

Pro gradu avhandling och seminarium i datavetenskap!

Pro gradu avhandling och seminarium i datavetenskap! Pro gradu avhandling och seminarium i datavetenskap! Seminarium för att förbereda skrivandet av pro gradu avhandling Seminarieledare:!Marina Waldén! Kursens hemsida:!!http://users.abo.fi/~mwalden/gradusemi10

Läs mer

EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum

EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum EXAMENSSTADGAN [ES] Undervisnings- och examinationsspråket 13.4.2015 Monica Nerdrum [ES] 6 OCH 7 KAPITLENA 6 kap: Undervisnings- och examinationsspråket Sammanfattas i ES bilaga 2 Behandlas av styrelsen

Läs mer

Vad händer efter kandidatarbetet? Våren 2016 Johanna Söderholm

Vad händer efter kandidatarbetet? Våren 2016 Johanna Söderholm Vad händer efter kandidatarbetet? Våren 2016 Johanna Söderholm Vad omfattar helheten kandidatarbete och seminarium? Närvaro under föreläsningar och verkstäder Uppgifter Kandidatarbetet (+ inlämning eage)

Läs mer

Informationstillfälle om undervisningsplaneringen & information från fakultetskansliet

Informationstillfälle om undervisningsplaneringen & information från fakultetskansliet Informationstillfälle om undervisningsplaneringen & information från fakultetskansliet 8.2.2017 Tua Henriksson Joanna Anckar, Marina Hamberg, Minna Lostedt, Reeta Marjamaa, Monica Nylund,Tuija-Liisa Pohja

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik Utbildningslinjen för naturvetenskaper Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1 Kerstin Fagerström Studierådgivare rum 366, Axelia I (3 vån),

Läs mer

Kandidat- och magisterexamina som kan avläggas vid fakulteten

Kandidat- och magisterexamina som kan avläggas vid fakulteten HELSINGFORS UNIVERSITET Beteendevetenskapliga fakulteten Fakultetsrådets beslut 11.9.2012 PERMANENTA FÖRESKRIFTER FÖR EXAMINA OCH STUDIER VID BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN, GÄLLER FRÅN 11.9.2012 I fråga

Läs mer

Gemensamma och språkstudier -

Gemensamma och språkstudier - Innehållsförteckning 1 Språkkrav i examen... 2 2 Gemensamma och språkstudier för kandidatexamen... 2 3 Gemensamma och språkstudier för magisterexamen... 6 1 1 Språkkrav i examen Alla finländska studerande

Läs mer

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan ett studieplaneringsverktyg Alla studerande vid ÅA ska göra en personlig studieplan MinPlan: ett verktyg som underlättar planeringen Studiechef

Läs mer

Egenlärarträff för Biovet

Egenlärarträff för Biovet Egenlärarträff för Biovet 9.5.2014 Heidi Karlsson och Tove Forslund Dagens material kommer in på www.abo.fi/stodenhet/arkiv_egenlarfortb Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 9.5.2014 1 Dagens program

Läs mer

Gemensamma och språkstudier -

Gemensamma och språkstudier - Innehållsförteckning 1 Språkkrav i examen... 2 2 Gemensamma och språkstudier för kandidatexamen... 2 1 1 Språkkrav i examen Alla finländska studerande skall för en lägre eller högre högskoleexamen visa

Läs mer

UTBILDNINGSLINJEN FÖR SPRÅK

UTBILDNINGSLINJEN FÖR SPRÅK UTBILDNINGSLINJEN FÖR SPRÅK Gemensamma studier Första studieåret De gemensamma studierna under första studieåret är obligatoriska för alla studenter. Inskrivning sker 24.8-4.9.2015 Studieorienteringsvecka

Läs mer

Biokemi. Biokemi. Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp MÅLSÄTTNING

Biokemi. Biokemi. Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp MÅLSÄTTNING Kandidatexamen i naturvetenskaper, 180 sp MÅLSÄTTNING En biokemist med kandidatexamen i naturvetenskaper bör: - förstå biokemins betydelse för naturvetenskaperna och samhället, liksom också för tekniken

Läs mer

Utbildningslinjen för teologi. Examensstrukturer och det första studieåret Studierådgivare Pia-Maria Gardberg

Utbildningslinjen för teologi. Examensstrukturer och det första studieåret Studierådgivare Pia-Maria Gardberg Utbildningslinjen för teologi Examensstrukturer och det första studieåret Studierådgivare Pia-Maria Gardberg Innehåll Examen och inriktningar Centrala begrepp Examensstrukturer Studierna år 1 Åbo Akademi

Läs mer

Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner

Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner Val och optioner! Info om valfria studier och magisteroptioner Humanistinen tiedekunta 8.11.2018 1 Innehåll Varför ska man avlägga valfria studier? Vilka, och hur mycket, valfria studier kan man avlägga?

Läs mer

Geologi och mineralogi

Geologi och mineralogi Geologi och mineralogi MÅLSÄTTNINGAR Geovetenskaperna försöker beskriva och förklara jordens, atmosfärens och havens uppkomst, deras utveckling och nuvarande tillstånd. Jordklotet är ett väldigt laboratorium

Läs mer

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER - VÄGLEDNING OCH GENOMSTRÖMNING INNEHÅLL HUR ORGANISERAS VÄGLEDNING VID HU HUR VÄGLEDNINGSINSATSER STÖDJER STUDENTER I SLUTFÖRANDET AV SINA

Läs mer

Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet

Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Godkänd av styrelsen 28.5.2012 Kompletterad 17.12.2012: till 31 har fogats ett nytt moment. Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Med stöd av 11 i instruktionen

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och utbildningslinjen för rättsnotarie! Johnny Nykvist studierådgivare Välkommen till utbildningslinjen för rättsnotarie vid

Läs mer

ÄNDRINGAR I ES Webbinarium Monica Nerdrum, forskning och utbildning/lärandestödet

ÄNDRINGAR I ES Webbinarium Monica Nerdrum, forskning och utbildning/lärandestödet ÄNDRINGAR I ES 9.6.2015 Webbinarium 7.9.2015 Monica Nerdrum, forskning och utbildning/lärandestödet [ES] GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER Användarvänlighet Logisk struktur Definition av termer Undvikande av överlappningar

Läs mer

Regler för övergången till de nya examensfordringarna för huvudämnesstuderande Examensfordringarna för läsåren 2012-2013 - 2014-2015

Regler för övergången till de nya examensfordringarna för huvudämnesstuderande Examensfordringarna för läsåren 2012-2013 - 2014-2015 Helsingfors universitet / Institutionen för beteendevetenskaper Utbildning i pedagogik (allmän och vuxenpedagogik) Regler för övergången till de nya examensfordringarna för huvudämnesstuderande Examensfordringarna

Läs mer

Centret för språk och kommunikation - studieorientering i Vasa. Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola

Centret för språk och kommunikation - studieorientering i Vasa. Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola Centret för språk och kommunikation - studieorientering i Vasa Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola 1.9.2017 http://www.abo.fi/csk Föreläsningens disposition Allmän information om CSK Information

Läs mer

Diplomarbete (30 sp) Biämne (20 sp) Fritt valbara studier och/eller personliga studier (13-15 sp)

Diplomarbete (30 sp) Biämne (20 sp) Fritt valbara studier och/eller personliga studier (13-15 sp) 40 6.2.3 Linjen för energiteknik (Vasa) 6.2.3.1 Översikt Linjen för energiteknik hör till utbildningsprogrammet i kemiteknik vid Åbo Akademi. Huvudämnet är energi- och miljöteknik. Linjen för energiteknik

Läs mer

Välkommana till Fakulteten för naturvetenskap och teknik (FNT)

Välkommana till Fakulteten för naturvetenskap och teknik (FNT) Välkommana till Fakulteten för naturvetenskap och teknik (FNT) Studieorientering 24.8.2015 Ulla Bäckström Studieorientering Kort presentation av Fakulteten Denna veckas program Var få information om studierna

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Historia, filosofi och litteraturvetenskap Ämnen vid fakulteten. Innehåll.

Genomgång av examensstrukturen. Historia, filosofi och litteraturvetenskap Ämnen vid fakulteten. Innehåll. Genomgång av examensstrukturen Historia, filosofi och litteraturvetenskap 28.8.2012 Studiechef Sanna Westerlund Ämnen vid fakulteten Språk - engelska - finska - franska - ryska - svenska - tyska HF Kultur

Läs mer

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER

GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER GEMENSAMMA MÅL FÖR ATT ÖKA ANTALET UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER INNEHÅLL HUR ORGANISERAS VÄGLEDNING VID HU HUR VÄGLEDNINGSINSATSER STÖDJER STUDENTER I SLUTFÖRANDET AV SINA STUDIER HUR VÄGLEDNINGSINSATSER

Läs mer

Examensstadga för Aalto-universitetets högskola för kemiteknik

Examensstadga för Aalto-universitetets högskola för kemiteknik Examensstadga för Aalto-universitetets högskola för kemiteknik Godkänd av Kommittén för akademiska ärenden vid högskolan för kemiteknik 21 juni 2011. (Uppdaterad t.o.m. 1.11.2011 och 20.6.2012) 1 kapitlet

Läs mer

Huvudämnesval och studieplanering i Helsingfors. Studiebyrån, våren 2015. Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.

Huvudämnesval och studieplanering i Helsingfors. Studiebyrån, våren 2015. Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken. Huvudämnesval och studieplanering i Helsingfors Studiebyrån, våren 2015 Dagens tema» Huvudämnesval Examenskraven ISP:en och huvudämnesvalet» Studieplanering» Karriärplanering Huvudämnet i examen» Minst

Läs mer

Diplomarbete (30 sp) Biämne (20 sp) Fritt valbara studier och/eller personliga studier (18-20 sp)

Diplomarbete (30 sp) Biämne (20 sp) Fritt valbara studier och/eller personliga studier (18-20 sp) 39 6.2.3 Linjen för energiteknik (Vasa) 6.2.3.1 Översikt Linjen för energiteknik hör till utbildningsprogrammet i kemiteknik vid Åbo Akademi. Huvudämnet är energi- och miljöteknik. Linjen för energiteknik

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Psykologi Åbo Akademi - Domkyrkotorget Åbo 1

Genomgång av examensstrukturen. Psykologi Åbo Akademi - Domkyrkotorget Åbo 1 Genomgång av examensstrukturen Psykologi 30.8.2016 Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 1 Grundexamen Lägre högskoleexamen 180 sp Psykologie kandidat, PsK Bör avklaras på 3 år Högre högskoleexamen

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

Välkommen till institutionen för biovetenskaper vid Åbo Akademi! Åbo Akademi Institutionen för biovetenskaper 25.8.

Välkommen till institutionen för biovetenskaper vid Åbo Akademi! Åbo Akademi Institutionen för biovetenskaper 25.8. Välkommen till institutionen för biovetenskaper vid Åbo Akademi! 25.8.2014 Åbo Akademi Institutionen för biovetenskaper 25.8.2014 1 Dagens presentation Prefekternas välkomstord (Studie)personal Examina

Läs mer

Genomgång av examensstrukturen. Psykologi Åbo Akademi - Domkyrkotorget Åbo 1

Genomgång av examensstrukturen. Psykologi Åbo Akademi - Domkyrkotorget Åbo 1 Genomgång av examensstrukturen Psykologi 29.8.2017 Åbo Akademi - Domkyrkotorget 3-20500 Åbo 1 Grundexamen Lägre högskoleexamen 180 sp Psykologie kandidat, PsK Bör avklaras på 3 år Högre högskoleexamen

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Utbildningschef: NN. Mottagning

Läs mer

Ny utbildningsstruktur och nya antagningskriterier

Ny utbildningsstruktur och nya antagningskriterier Ny utbildningsstruktur och nya antagningskriterier * förändringar inom universitetsutbildningen Utbildning enligt den s.k. Bolognamodellen Träder i kraft 1.8.2005 Övergångstid till 31.7.2008 För diplomingenjörerna

Läs mer

Studierna och studieplanering

Studierna och studieplanering Samhällsvetenskapliga fakultetsområdet Studierna och studieplanering Studierådgivare Anna Buss Onsdag 28 augusti 2013 kl. 10.15 Auditorium Bruhn Åbo Akademi Strandgatan 2 65101 Vasa 29.8.2013 1 Dagens

Läs mer

Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken

Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken Utbildningslinjen för logopedi Studiehandboken 2017-2018 Utbildningslinjens gemensamma studier och allmän information Ämnespresentation Examensstruktur Studieschema för kandidatexamen Studiehelheter 2017-2018

Läs mer

Studentexamen. Info för föräldrar

Studentexamen. Info för föräldrar Studentexamen Info för föräldrar 30.8.2016 Tidtabell för skrivningarna Studentprov ordnas på hösten (september/oktober) och våren (februari/mars) Studentexamen kan skrivas på 1-3 tillfällen inom ett år,

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och utbildningslinjen för rättsnotarie! Minna Lostedt studierådgivare minna.lostedt@abo.fi Välkommen till utbildningslinjen

Läs mer

STRUKTUR. Kemistutbildningen. KANDIDATEXAMEN I NATURVETENSKAPER 180 sp HUVUDÄMNE. 93 sp. Grundstudier

STRUKTUR. Kemistutbildningen. KANDIDATEXAMEN I NATURVETENSKAPER 180 sp HUVUDÄMNE. 93 sp. Grundstudier Kemi Utbildningen för huvudämnesstuderande i kemin är indelad på två linjer; den ena leder till filosofie magisterexamen i kemi (kemist) och den andra till filosofie magisterexamen i kemi (kemilärare).

Läs mer

Undervisning. Fakultetens gemensamma studier i det nya systemet

Undervisning. Fakultetens gemensamma studier i det nya systemet Undervisning Obs! Under studieorienteringsveckan kommer samtliga studenter att i samråd med representanter från sitt huvudämne, lärcentret och fakultetskansliet göra upp en individuell studieplan. Fakultetens

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

Examensstadga för Aalto-universitetets tekniska högskola Godkänd av Tekniska högskolans styrelse den 13 december 2004 (uppdaterad t.o.m. 14.12.

Examensstadga för Aalto-universitetets tekniska högskola Godkänd av Tekniska högskolans styrelse den 13 december 2004 (uppdaterad t.o.m. 14.12. TEKNISKA HÖGSKOLAN Förvaltningsavdelningen INNOFFICIELL ÖVERSÄTTNING Examensstadgan för Aalto-universitetets tekniska högskola har upphävts fr.o.m. 1.8.2011 då examensstadgorna för Högskolan för elektroteknik,

Läs mer

SPRÅKSTÖDET TJAFS ELLER RESURS? Jane Wingren Kati Palmberg

SPRÅKSTÖDET TJAFS ELLER RESURS? Jane Wingren Kati Palmberg SPRÅKSTÖDET TJAFS ELLER RESURS? Jane Wingren Kati Palmberg OM ÅA I UNIVERSITETSLAGEN 12 (29.6.2012/414) Utbildning av personer med kunskaper i svenska Åbo Akademi, Svenska Handelshögskolan, Helsingfors

Läs mer

Diplomarbete (30 sp)

Diplomarbete (30 sp) 19 Studeranden har rätt att bedriva studier för diplomingenjörsexamen innan kandidatexamen har avklarats. Om de registrerade studieprestationerna inom den aktuella utbildningen överstiger 210 studiepoäng

Läs mer

Avhandlingsguide. Ett hjälpmedel i slutskedet av studierna och för handledare av avhandlingar

Avhandlingsguide. Ett hjälpmedel i slutskedet av studierna och för handledare av avhandlingar Avhandlingsguide Ett hjälpmedel i slutskedet av studierna och för handledare av avhandlingar Forsknings- och utbildningsservice, lärandestödet 2018 Förord för avhandlingsguiden... 5 1. Allmänna ramar för

Läs mer

Personal som handhar studieärenden, se

Personal som handhar studieärenden, se Arken, Fabriksgatan 2, 20500 Åbo Personal som handhar studieärenden, se http://www.abo.fi/institution/hfvemfraga Personal vid institutionerna (anträffbara i Arken) Teknisk amanuens: Henning Grönroos, tfn

Läs mer

Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium

Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium Information om studieorienteringsveckan hittas på http://www.abo.fi/student/studieorientering Tutorer: Joni Järvinen och Karin Karppi Kursnamn Omf. Kod Lärare Vecka Tid Auditorium ÅRSKURS 1 Studieorientering

Läs mer

Slutförande av studierna i gymnasiet

Slutförande av studierna i gymnasiet Slutförande av studierna i gymnasiet Rektor Marianne Pärnänen 8.11.2017 För att bli dimitterad krävs Avgångsbetyg från gymnasiet minst 75 kurser 48-52 obligatoriska kurser minst 10 riksomfattande fördjupade

Läs mer

MinPlan: Att komma igång och hitta information

MinPlan: Att komma igång och hitta information MinPlan: Att komma igång och hitta information 28.8.2012 Monica Nerdrum Åbo Akademi Lärcentret Fänriksgatan 3 B 28.8.2012 1 Lärandemål för denna kurs Efter godkänd kurs förväntas deltagaren kunna: Använda

Läs mer

Allmänt om avhandlingen. Specialseminarium 2007-2008. Kort om kursen. Vitsord för avhandlingen

Allmänt om avhandlingen. Specialseminarium 2007-2008. Kort om kursen. Vitsord för avhandlingen Specialseminarium 2007-2008 Allmänt om avhandlingen Citat ur studiehandboken för TkF 2007-2008 Kurskod: 6543 Fördjupade studier, 2 sv Kursledare: Marina Waldén Kursens hemsida: http://www.abo.fi/~mwalden/specsemi07.html

Läs mer

Johnny Nykvist studierådgivare. Examensstruktur och studieplanering för rättsnotarier

Johnny Nykvist studierådgivare. Examensstruktur och studieplanering för rättsnotarier Examensstruktur och studieplanering för rättsnotarier Johnny Nykvist studierådgivare Examensstruktur och studieplanering för rättsnotarier 28.08.2018 1 Examensstruktur Examensstruktur och studieplanering

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018-2019 svenskspråkig utbildning vid Helsingfors universitet Viktigt! Guiden är menad för examensstuderande som har inlett sina studier 1.8.2017 eller senare, eller har

Läs mer

Ny examensstadga Vad ändrar? Webbinarium Ole Karlsson

Ny examensstadga Vad ändrar? Webbinarium Ole Karlsson Ny examensstadga Vad ändrar? Webbinarium Ole Karlsson 27.11.2017 Webbinarium Det finns en videoföreläsning över den här presentationen Rubrik: Nytt i den nya examensstadgan 27.11.2017 https://www.abo.fi/personal/videoseminarier

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN (40 SP) VID BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN (40 SP) VID BIO- OCH MILJÖVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 (9) Godkända vid Bio- och miljövetenskapliga fakultetens fakultetsråds möte den 15 juni 2015 och uppdaterade vid utbildningsprogramkommitténs möte den 21.3.2019 ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM PRO GRADU-AVHANDLINGEN

Läs mer

M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N

M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N M I N N E S L I S T A uppgjord för A B I T U R I E N T E N På studentexamensnämndens hemsidor, (www.ylioppilastutkinto.fi/sv) finns det utförlig information om hur studentexamen avläggs. Du kommer också

Läs mer

[ES] PARAGRAFER, DEFINITIONER, UTVÄRDERINGAR...

[ES] PARAGRAFER, DEFINITIONER, UTVÄRDERINGAR... [ES] PARAGRAFER, DEFINITIONER, UTVÄRDERINGAR... Nu åker vi iväg Utbildningsdag för utbildningslinjeansvariga, utbildningskoordinatorer, egenlärare samt studierådgivare och studiesekreterare 29.9.2015 Monica

Läs mer

www.ha.ax Ansökningsguide 2013

www.ha.ax Ansökningsguide 2013 www.ha.ax Ansökningsguide 2013 företagsekonom hotell- och restaurangadministratör Ingenjör maskinbefäl sjukskötare sjökapten systemvetare 2 Våra utbildningsprogram Informationsteknik Elektroteknik Företagsekonomi

Läs mer