- Kognitiv; ordets etiologi; av medeltidslatin cogno sco lära känna, med sinnen eller förstånd, undersöka.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- Kognitiv; ordets etiologi; av medeltidslatin cogno sco lära känna, med sinnen eller förstånd, undersöka."

Transkript

1 1 KOGNITIV TERAPI ALA PETRI - Kognitiv; ordets etiologi; av medeltidslatin cogno sco lära känna, med sinnen eller förstånd, undersöka. - Den kognitiva revolutionen; uppmärksammandet av dysfunktionell informationsbearbetning. - Stoikernas logik och Buddhismens acceptans. - Det stoiska handlar om tron på människans förmåga att själv förnuftigt ta ansvar och tydliggöra motiven för dessa val. - Det buddhistiska handlar om människans medvetenhet om att allt inte går att välja, bara hur vi ska förhålla oss till valet. - Adler och mindervärdekänsla. - Kognitiv terapi, inte en utan flera. - Albert Ellis; Rational emotive therapy, och ABC-modellen. - Becks mer fenomenologiskt orienterade terapi. - Beck och fria associationer; ej motstånd utan dysfunktionell inre dialog. - Becks depressiva triad; negativ syn på sig själv, sin omvärld och framtid. - Perris multifaktoriella sårbarhetsmodell innebär; att uppkomsten av psykiska störningar beror på många olika faktorer där ett samspel mellan biologiska, psykologiska och sociala faktorer skapar en individuell sårbarhet hos människan. Här är det interaktionen och samspelet mellan dessa som bidrar till om en person är mer eller mindre sårbar. - Rationalister och konstruktivister.

2 2 - Rationalisten; objektiv yttre värld, symptomorienterad, manualiserad och modellstyrd. Didaktisk, endimensionell. - Den förnuftsmässiga hållningen vänder sig till patientens förnuft (dvs förmåga till tänkande), och har sitt fokus på aktuella händelser i patientens liv, på känslo- och tankemässiga reaktioner och på förmågan att genom självreflektion korrigera dysfunktionella tolkningar. - Företrädare: Miechenbaum, Bandura. Beteendeterapeuter med kognitiv inriktning. - Konstruktivister; Subjektivitet och fenomenologi, och idiosynkratisk, innebördsorienterad, Sokratisk, flerdimensionell. - Blicken är vänd mot patientens personliga historia och betonar patientens förmåga att aktivt skapa och konstruera sin privata verklighet. Man ifrågasätter existensen av en yttre, stabil verklighet och att människans tänkande kan separeras från känslor och handlingar. En konstruktivistisk hållning i terapi strävar efter att guida patienten till att finna en historisk förståelse för de egna personliga teorierna om verkligheten. 'Only after the patient has a - Företrädare: Guidano, Liotti, Mahony, Safran. - Kliniskt exempel, förenklat naturligtvis: - den rationalistiske terapeuten kanske säger; när du säger att de inte går att lita på människor så undrar jag, om det finns någon händelse från den senaste tiden när du upplevde att det verkligen inte gick att lita på en person? Vad tänkte du då? Har det hänt att du känt att den här personen går faktiskt att lita på till viss del, kanske inte fullt ut, men ändå till viss del?

3 3 - i samma läge så kanske den konstruktivistiskt sinnade terapeuten mer fokuserar på den historiska bakgrunden till frågor som handlar om tillit och nära relationer till signifikanta andra. Terapeuten kanske säger; Har du alltid haft svårt att våga lita på andra? Påminner det som vi pratar om nu, om något annat du varit med om i livet? - Matchning av insats och intervention kontra problematik. Dock viktigt att tydliggöra sin egen filosofiska och grundläggande syn på människan, livet och världen. - KPT OCH KBT, ibland mera närvarande i teoretiska och pedagogiska sammanhang än i det kliniska. - Allt som görs inom en kognitiv konceptualisering kan kallas för kognitiv terapi enligt Beck. 4 faktorer som förenar olika kognitiva inriktningar: 1. kolloborativ empirism. 2. aktivitet. 3. generaliserbarhet. 4. betonandet av relationens betydelse samt de faktorer som inom psykoterapieffektforskningen brukar kallas ospecifika. VIKTIGA BEGREPP - Kognition; tankar, minne, bilder och dagdrömmar, såväl medvetna som icke-medvetna. - Inlärningsprocessande; förändringar i människors sätt att tänka, känna och agera, vilka uppstår som en följd av nya erfarenheter. - Informationsbearbetningshypotesen ser människans psyke som ett system för bearbetning av information, dvs urval av relevant information, tolkning av denna information, bildandet av värderingar om sig själv och andra människor, sociala relationer, och allmänt om livet, eller världen.

4 4 - Vi är alltid selektiva i urvalet av information och följer ett visst personligt mönster när vi gör vårt val. Under påverkan av känsloladdade förväntningar (rädsla, misströstan, hopplöshet, optimism) kan selektionen vara extrem och leda till förhastade slutsatser. - Den kognitive terapeutens uppgift är att undersöka hur patienten behandlar information/kunskap och konstruerar sin personliga värld, och att underlätta en kognitiv omtolkning av dysfunktionella värderingar. 3 steg eller faser kan beskrivas i informationsbearbetningen: 1. informationen inhämtas, 2. informationen matchas med minneslagrad kunskap och tolkas i korttidsminnet och 3. informationen lagras i och återkallas från långtidsminnet. KLINISKA EXEMPEL - Den sociofobiske patienten förlitar sig på detaljer, som signalerar kritik och bortser från motstridiga signaler, så att de negativa förväntningarna besannas. Den deprimerade patienten uppmärksammar negativa händelser och diskvalificerar de positiva som betydelselösa. - Den ängslige patienten har en låg tröskel för att upptäcka signaler, som kan tyda på faror, samtidigt som bristande tilltro till den egna förmågan stärker upplevelsen av utsatthet. - Den misstänksamme patienten övertolkar neutrala och slumpmässiga händelser och får därmed sina farhågor bekräftade. - Sammanfattningsvis, kan man säga att störningar under inhämtandefasen leder till rädsla, depression, ångest eller misstänksamhet.

5 5 - Uppgiften för den kognitive terapeuten är, att tillsammans med patienten undersöka systematiska fel i urvalet av information, exempelvis genom att guida patienten att gå mentalt tillbaka till en specifik situation, att noggrant gå igenom den och rekonstruera händelseförloppet och notera bristerna i informationsinhämtningen. - Grundantaganden; dessa utvecklas utifrån våra barndomsupplevelser, av relationer med signifikanta andra/attachmentpersoner. De här inre arbetande modellerna växer fram genom informationsprocessande och skapar vår bild av oss själva och vår omvärld. - Våra inre grundantaganden är en förutsättning för att kunna hantera och förutse den här ibland oberäkneliga världen, och får antas ha haft en viktig funktion i filogenesen. - Även de negativa grundantagandena har en gång varit funktionella. De har fungerat som överlevnadsstrategier och säkerhetsbeteenden. Strukturerna kan vara absoluta, generaliserande och ord som kan kopplas till grundantaganden är; aldrig, alltid etc. - Enligt ovan blir det då inte heller så intressant att gagna begrepp som manipulerande eller motstånd vid förståelsen av sina patienter. - Grundantaganden är ofta svåra att påverka då dessa så starkt hänger samman med vår grundidentitet, och bild av våra närmaste. Dock kan man i psykoterapi som uppmärksammar dessa mönster även uppnå förändringar på denna nivå. - Grundantaganden svarar mot frågor av typen; jag är, andra är, livet är. - Grundantaganden är ofta självbekräftande, dessa tidiga schemata påverkar vilka nya erfarenheter vi gör och hur vi tolkar dem. Är det ett negativt schema som bekräftar sig själv så blir det till en ond cirkel. - Förenklat exempel; en 2-åring som är social och charmerande, kanske får ett annat bemötande av sin omvärld, än det barnet som av

6 6 olika omständigheter blivit rädd och tillbakadraget. Nya upplevelser och utveckling i livet för de här barnen kommer att färgas av detta raster. - Assimilering och ackommendation (Piaget). - Angränsande begrepp; inre arbetande modeller, scheman, konstrukt. - Livsregler; omedvetna strategier formade av familj och kultur. Vi blir varse dem när de inte fungerar och upplever känslomässiga och fysiska obehag. Livsreglerna ger näring åt de automatiska tankarna. - Automatiska tankar; en spontan inre dialog. Knapp medvetna, inte alltid kopplade till viljan. Mycket snabba tolkningar om oss själva och vår omvärld, och som ofta styr våra beslut och värderingar. - Automatiska tankar är en viktig del av och uppmärksammas i den kognitiva psykoterapin. - Automatiska tankar består av spontana, kommenterande påståenden om aktuella händelser och av minnen av gamla händelser. Starka känslor mobiliserar automatisk tankeverksamhet i form av tankar och mentala bilder. Dessa har för individen en omedelbar trovärdighet och påverkar hennes känslomässiga reaktion och beteendemässiga. - Automatiska tankar är situationsbetingade, men bildar ett för individen karakteristiskt mönster genom olika situationer. De utgör en inkörsport till personens grundläggande hållning till sig själv, till andra och till världen, dvs individens grundantagande. Händelsen, känslor och automatiska tankar bildar tillsammans ett representativt stickprov av individens problematik. Medvetna/förmedvetna processer har en central plats i kognitiv psykoterapi. Där kan patienten finna sin grundproblematik fångad i automatiska tolkningar av vardagliga händelser, som vid första anblicken kan verka slumpmässiga och banala. - Tankefällor; katastrofiering, personalisering, magiskt tänkande.

7 7 VIKTIGA UTVECKLINGSPSYKOLOGISKA TEORETIKER - Bowlby; och inre arbetande modeller. - Stern; rigs, och scheman med sig själv och andra. - Teorin inbegriper en positiv grundsyn. KLINISKT EXEMPEL - Grundantaganden; för att vara värd något måste man prestera bra, prestationsorienterat människovärde. - Livsregel; om jag inte lyckas med något fullt ut så är det inget värt. Denna regel kan vara grundlagd via relationer och bedömningar av andra, betyg etc. men ibland mer subtilt än så, typ dubbelbindning (Bateson). En sådan hållning till livet skapar otrygghet och rädsla för att misslyckas, inte ens den främste är alltid perfekt. - Automatisk tanke; väl godkänt i betyg men ändå är det bara kritiken som fastnar (allt eller inget-tänkande), eller att man fått bättre omdöme tidigare under terminen. Stress, press och ångest som följd. - Det cirkulära sambandet; mellan tankar, känslor och beteenden; upplägg och typ av interventioner är beroende av problematikens natur och individuella förutsättningar. - En patient kan säga; jag förstår visst med tanken, men hela känslan är - En patient kan säga; jag känner tydligt vad det är, men finner inte orden - En patient kan säga; jag hade allt klart för mig, men ändå handlade jag så.. - Nerifrån och upp, eller uppifrån och ner, eller både och.

8 8 FLER KLINISKA EXEMPEL - Inkallad till arbetsledaren för samtal; hur reagerar ångestpatienten? - Någon berättar om det goda i sitt liv; hur reagerar den deprimerade patienten? - Inlärd hjälplöshet; Seligmans hundar. - Det cirkulära sambandet mellan tankar, känslor och beteenden. Alla tre delar innehåller komponenter från de andra delarna, de är i sig inte åtskilda. Olika ingångar, ibland via tanken, ibland via känslan, ibland via beteendet. - Specifik fobi; beteende. - Emotionellt instabil; kognitioner. - Rationaliserande; känslor. - Relationsproblem; tankar, känslor och beteenden i rummet och i relationen till terapeuten. KPT OCH PERSONLIGHETSSTÖRNINGAR - Eftersom grunddragen vid personlighetsstörningar är; rigiditet i tänkandet, fastlåsta personlighetsdrag, dåligt utvecklat metatänkande, dålig förmåga till decentrering och en stark egocentrism, och en dominerande strategi att blockera och undvika smärtsamma tankar och känslor, så innebär det att den traditionella tekniken får anpassas och modifieras. - Känslan av att kunna förändra tankar och beteenden kan upplevas som hopplöst svårt, men även mycket hotande. Modellen med fokusering på en strukturerad agenda, specifika situationer mm kan behöva modifieras efter behov.

9 9 - Eftersom patienten kan sakna relativt fri tillgång till tankar och känslor, flexibilitet i tänkandet och god förmåga till reflektion, metatänkande och decentrering, så blir terapin mer relations- och processorienterad i rummet. Färdighetsträning som i dialektisk beteendeterapi, psykopedagogiska insatser, kommunikationsträning, arbete med interpersonella scheman får också ett annat utrymme. Företrädare som arbetat med att modifiera den gängse KPT-modellen för arbete med personlighetsstörningar är bla. Lineham och Yong. - Nya strömningar inom KPT; ACT och Mindfulness SAMMANFATTNING - Den kognitive terapeutens främsta uppgift är att mildra patientens känslomässiga lidande med hjälp av kognitiva interventioner. Att förändra dysfunktionella tankar är en terapeutisk strategi, dvs ett medel och inte det definitiva målet. I fokus står dysfunktionella kognitioner, som orsakar och/eller underhåller känslomässigt lidande och/eller sänkt funktionsnivå. Schemateorin utgör den teoretiska ryggraden för ett kognitivt arbetssätt. - Terapeutens insatser kan vara riktade mot problematikens yttringar i tillfälliga situationer (automatiska tankar, känslomässiga och fysiologiska symtom, beteende), eller mot grundläggande attityder (grundantagande, kompensatoriska beteendestrategier) och deras historiska utveckling. REFERENSER D Elia, Giacomo Kognitiv psykoterapi ett samarbetsprojekt Perris, C Kognitiv terapi i teori och praktik Vallis, T. Michael The challenge of cognitive therapy Petri Mykkänen 2004

10 10

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi Vad är det? KBT-praktiken Introduktion i kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en inriktning inom kunskapsfältet psykoterapi. Med psykoterapi menas behandling

Läs mer

Tankens kraft. Inre säkerhetsbeteenden

Tankens kraft. Inre säkerhetsbeteenden Tankens kraft Inre säkerhetsbeteenden Ett inre säkerhetsbeteende är en tanke eller ett eget förhållningssätt vi har för hur vi får agera. Många har ett avancerat mönster av regler som vi kontrollerar i

Läs mer

- Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda.

- Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda. 1 PSYKOTERAPI ALA PETRI - Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda. - Definition av psykoterapi: Psykoterapi är en behandlingsmetod väl förankrad i psykologisk

Läs mer

Allmänt: Sammanfatta kort den bakgrundsinformation som insamlats vid bedömning av patienten inför behandling. Var koncis i beskrivningen!

Allmänt: Sammanfatta kort den bakgrundsinformation som insamlats vid bedömning av patienten inför behandling. Var koncis i beskrivningen! Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Utvecklad på Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. www.beckinstitute.org Svensk översättning Skön&Zuber&Nowak I. Bakgrund

Läs mer

- Empati; ordets etiologi; från grekiskan empatheia sinnesrörelse.

- Empati; ordets etiologi; från grekiskan empatheia sinnesrörelse. 1 EMPATI ALA PETRI - Empati; ordets etiologi; från grekiskan empatheia sinnesrörelse. - Empati beskriver förmågan att sätta sig in i en annan människas inre värld. Med allt vad det vill säga med känsloläge

Läs mer

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Fri omarbetning efter Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. Svensk översättning Makower&Skön. Bearbetning Irena Makower.

Läs mer

Tankemönster. Maria Dellenmark Blom Leg.psykolog Barn och ungdomspsykiatrin

Tankemönster. Maria Dellenmark Blom Leg.psykolog Barn och ungdomspsykiatrin Maria Dellenmark Blom Leg.psykolog Barn och ungdomspsykiatrin UPPLÄGG 1. När används Tankemönster? 2. Vad är Tankemönster? 3. Varför är Tankemönster viktigt? Tankefällor. 4. Hur bryter och ändrar vi våra

Läs mer

Psykologiska aspekter på långvarig smärta. Monica Buhrman Leg psykolog & doktorand Smärtcentrum, Akademiska sjukhuset

Psykologiska aspekter på långvarig smärta. Monica Buhrman Leg psykolog & doktorand Smärtcentrum, Akademiska sjukhuset Psykologiska aspekter på långvarig smärta Monica Buhrman Leg psykolog & doktorand Smärtcentrum, Akademiska sjukhuset Kognitiv Beteende Terapi -KBT Beteendeterapi: Bygger på inlärningsforskning, 1 1800-

Läs mer

Beskriv nuvarande besvär, inklusive emotionella, kognitiva, beteende- och fysiologiska symptom. Notera stressfaktorer i patientens liv.

Beskriv nuvarande besvär, inklusive emotionella, kognitiva, beteende- och fysiologiska symptom. Notera stressfaktorer i patientens liv. Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Fri omarbetning efter Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. Svensk översättning Skön I. Bakgrund (Förslagsvis: 500 ord) Allmänt:

Läs mer

Känslor och sårbarhet. Elin Valentin Leg psykolog www.inom.com

Känslor och sårbarhet. Elin Valentin Leg psykolog www.inom.com Känslor och sårbarhet Elin Valentin Leg psykolog www.inom.com Emotionell instabilitet Impulsivitet Kraftig ångest Snabba svängningar i humör Ilskeproblematik Svårigheter i relationer Svårt att veta vem

Läs mer

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar

Psykiatrisk anamnes och tidigare behandlingar Fall: bakgrund, konceptualisering, behandlingsplan och utvärdering Fri omarbetning efter Beck Institute for Cognitive Therapy and Research. Svensk översättning Makower&Skön. Bearbetning Irena Makower.

Läs mer

KBT. Kognitiv Beteendeterapi.

KBT. Kognitiv Beteendeterapi. KBT Kognitiv Beteendeterapi. Inledning. KBT är en förkortning för kognitiv beteendeterapi, som är en psykoterapeutisk behandlingsmetod med rötterna i både kognitiv terapi och beteendeterapi. URSPRUNGLIGEN

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? - om tankar, känslor och beteenden. 2012-11-15 Eva Rogemark Kahlström Kurator och leg psykoterapeut Medicinmottagning

Läs mer

Christine Andersson /Sokraten 2/99/

Christine Andersson /Sokraten 2/99/ 1 av 5 2009 09 17 20:59 Christine Andersson /Sokraten 2/99/ Två artiklar har i vår publicerats i tidningen Insikten (nr 1 och nr 2 1999) kring ämnet " Integration av psykoterapi ".Conny Thorsson har tidigare

Läs mer

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom

fortsättning: Psykiatriska problem och behandling av unga Tillstånd som är specificerade inom Psykiatriska problem och behandling av unga 1. Utgångspunkter i den barnpsykiatriska behandlingen 2. Behandling inom ungdomspsykiatrin 3. Mentaliseringsbegreppet 4. Depression/Ångest 5. Terapiformerna

Läs mer

PROJICERAD SITUATION. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar.

PROJICERAD SITUATION. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar. Jag ser inte världen som den egentligen är. I stället, projicerar jag ut mina tankar, mina övertygelser och mina tolkningar. I den här projicerade världen, som jag genom min projektion inte inser att jag

Läs mer

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan.

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. Psykologi 19.9.2011 Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. I svaret har skribenten behandlat både för- och nackdelar. Svaret är avgränsat till inlärning i skolan.

Läs mer

SMART Utbildningscentrum

SMART Utbildningscentrum Historik och utveckling Första vågen Beteendet i fokus (1920) Andra vågen Tankarna i fokus (1970) Våg ett och två Blir KBT (1980) Känslor och österländsk filosofi möter västerländsk psykoterapi (1990)

Läs mer

Beteendeanalys en praktisk vägledning

Beteendeanalys en praktisk vägledning 1 Beteendeanalys en praktisk vägledning Detta är en kort praktisk vägledning till hur du kan göra en beteendeanalys. Diagnos Om du kan sätta en klar DSM- eller ICD-diagnos skriver du den överst. Testresultat

Läs mer

BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN

BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN Malin Gren Landell Fil dr, Leg psykolog, leg psykoterapeut Avd för klinisk psykologi och socialpsykologi BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN Ladda ned/beställ från www.sos.se/publikationer Vikten av kunskap om blyghet

Läs mer

Kognition betecknar människans intellektuella funktioner.

Kognition betecknar människans intellektuella funktioner. Kognition betecknar människans intellektuella funktioner. Psykologer med kognitivt perspektiv studerar vårt tänkande, vår begreppsbildning och hur dessa två faktorer samspelar med våra känslor. Utgångspunkt:

Läs mer

Rapport från EABCT:S ( European Association för Behavioural and Cognitive Therapies) årliga konferens i Jerusalem, Israel 31 augusti-3 september 2015

Rapport från EABCT:S ( European Association för Behavioural and Cognitive Therapies) årliga konferens i Jerusalem, Israel 31 augusti-3 september 2015 2015-10-06 1(6) Östersund 2016-04-24 Rapport från EABCT:S ( European Association för Behavioural and Cognitive Therapies) årliga konferens i Jerusalem, Israel 31 augusti-3 september 2015 Titeln på konferensen

Läs mer

Nu Centrerad Terapi. Tredje vågens kognitiva terapiers möte med gestaltterapi

Nu Centrerad Terapi. Tredje vågens kognitiva terapiers möte med gestaltterapi Nu Centrerad Terapi Tredje vågens kognitiva terapiers möte med gestaltterapi Vadstena Gestaltdialog 2011 Vad är nucentrerad terapi (NCT)? NCT är en ny terapiform som integrerar det man ibland kallar den

Läs mer

Personlighet beskrivs som en komplex organisation av grundantaganden, livsregler/

Personlighet beskrivs som en komplex organisation av grundantaganden, livsregler/ 1 Två typer av beteendeexperiment för schemaförändring IRENA MAKOWER Abstrakt Personlighet beskrivs som en komplex organisation av grundantaganden, livsregler/ sekundära antaganden och strategier. Grundantaganden

Läs mer

Panikångest med och utan agorafobi (torgskräck)

Panikångest med och utan agorafobi (torgskräck) Panikångest med och utan agorafobi (torgskräck) En panikattack drabbar minst var tionde människa någon gång i livet. Vid den första panikattacken uppsöker patienten ofta akutmottagningen. De kroppsliga

Läs mer

Terapi med tonåringar. Den centrala masturbationsfantasin

Terapi med tonåringar. Den centrala masturbationsfantasin Terapi med tonåringar Den centrala masturbationsfantasin I och med lösningen av oidipuskomplexet blir alla regressiva behov bedömda av överjaget som acceptabla eller inte. Lösningen av oidipuskomplexet

Läs mer

Rätten att uttrycka sig fritt

Rätten att uttrycka sig fritt Rätten att uttrycka sig fritt Detta är en terapi, ett arbete vi gör tillsammans för att du ska få ett bra liv trots.. Att låna ut sig till något som man inte har en aning om vilken funktion det fyller.

Läs mer

Att bli av med smärtan-när lösningen blir problemet.

Att bli av med smärtan-när lösningen blir problemet. Att bli av med smärtan-när lösningen blir problemet. Smärtkongress Gbg 10-11-2017 Sally Marshall, leg sjukgymnast, leg psykoterapeut KBT Utbildad lärare/handledare KBT/ACT info@sallymarshall.se www.sallymarshall.se

Läs mer

Observera! Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) Mentalisering - Introduktion. Vad är mentalisering? Mentalisering

Observera! Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) Mentalisering - Introduktion. Vad är mentalisering? Mentalisering Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) Observera! Åhörarkopior hittar du på www.mbtsverige.se Leg psykolog Maria Wiwe och PTP-psykolog Lisa Herrman MBT-teamet Huddinge Mentalisering - Introduktion Vad är mentalisering?

Läs mer

DBT. Dialektisk Beteendeterapi.

DBT. Dialektisk Beteendeterapi. DBT Dialektisk Beteendeterapi. Inledning. DBT är en specialinriktad och evidensbaserad behandlingsmodell utformad för personer med självskadebeteende, självmordstankar och personlighetsproblematik. Vanliga

Läs mer

Kapitel 1 Om affekter, emotioner och känslor

Kapitel 1 Om affekter, emotioner och känslor Kapitel 1 Om affekter, emotioner och känslor 1 Emotioner en viktig del i våra upplevelser De finns alltid närvarande i våra liv de färgar och skapar mening i vår tillvaro och våra relationer. Ibland är

Läs mer

INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden

INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2 Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Psykologins bakgrund Både filosofi och biologi har påverkat. Grekiska

Läs mer

Don t worry and don t know

Don t worry and don t know PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Christina Morberg-Pain Leg psykolog Niki Sundström leg psykolog, leg psykoterapeut MBT-teamet Huddinge www.mbtsverige.se 1 PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Don t worry and don

Läs mer

Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal

Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal Färdighetsträning Som kompetensutveckling för personal 6 Mars 2013 Carolina Wihrén Btr Föreståndare, DBT/KBT Terapeut Strandhagens Behandlingshem Sävsjö Carolina.wihren@aleris.se Vad är färdighetsträning

Läs mer

Chris von Borgstede

Chris von Borgstede 2010-11-02 Chris von Borgstede Psykologiska institutionen Göteborgs universitet Vänligen stäng av mobilen 1 Läsanvisning: Eagly & Kulesa: Attitudes, attitude structure, and resistance to change Biel, Larsson

Läs mer

Selektiv mutism och dess behandling

Selektiv mutism och dess behandling Selektiv mutism och dess behandling Selektiv mutism och dess behandling Första ärenden 1996 Barnorienterad familjeterapi (BOF) - den använda behandlingsmetoden utveckling och anpassning av metoden till

Läs mer

PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT

PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Don t worry and don t know Målsättning för terapisessionen Att förbättra mentaliseringsförmågan. Att göra det medvetna medvetet. Att öva upp och förbättra förmågan att föreställa

Läs mer

det psykologiska perspektivet

det psykologiska perspektivet För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med sig både det medicinska,

Läs mer

EFT. Emotionally Focused Therapy for Couples. Gerd Elliot & Tommy Waad

EFT. Emotionally Focused Therapy for Couples. Gerd Elliot & Tommy Waad EFT Emotionally Focused Therapy for Couples känslor Inte tala om känslor. Tala utifrån känslor. att vara i känslan och kunna tala om den EFT:s teoretiska referenser Den experimentella teorin Systemteori

Läs mer

Miljöhandlingar ur ett miljöpsykologiskt perspektiv. Chris von Borgstede Psykologiska institutionen, EPU Göteborgs universitet Betydelsen av attityder, normer och vanors. 1 2 Vem är jag? Chris von Borgstede

Läs mer

Åsa Österlund. Introduktion till KBT -att förståbeteende är grunden till förändring. Upplägg. Målsättning

Åsa Österlund. Introduktion till KBT -att förståbeteende är grunden till förändring. Upplägg. Målsättning Åsa Österlund Introduktion till KBT -att förståbeteende är grunden till förändring Legitimerad sjukgymnast Gruppledarutbildning i KBT med inriktning sömn, stress och smärta. Basutbildning i psykoterapi

Läs mer

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10.

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. 1 av 5 s DBT-Team Till patienter och anhöriga om DBT Dialektisk beteendeterapi Vad är IPS/BPS? IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. BPS Borderline

Läs mer

Missbrukspsykologi. S-E Alborn / C. Fahlke

Missbrukspsykologi. S-E Alborn / C. Fahlke Missbrukspsykologi S-E Alborn / C. Fahlke Sven-Eric Alborn Leg.Psykolog, leg Psykoterapeut Kliniksamordnare Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Email:sven-eric.alborn@vgregion.se Mobil:

Läs mer

Beteendeanalys Positiv och negativ förstärkning KBT i praktiken Exemplet paniksyndrom KBT vid depression KBT vid kroniska tillstånd Nya trender

Beteendeanalys Positiv och negativ förstärkning KBT i praktiken Exemplet paniksyndrom KBT vid depression KBT vid kroniska tillstånd Nya trender Innehåll: Beteendeanalys Positiv och negativ förstärkning KBT i praktiken Exemplet paniksyndrom KBT vid depression KBT vid kroniska tillstånd Nya trender Människan är rationell! Men vi gör ju så dumma

Läs mer

Hissad och dissad- om relationsarbete i förskolan, Öhman, M, (2008).

Hissad och dissad- om relationsarbete i förskolan, Öhman, M, (2008). Hissad och dissad- om relationsarbete i förskolan, Öhman, M, (2008). Hissar Uppmuntrar Uppskattar Ger varandra erkännanden Uppmuntra till ett inkluderande klimat Hur bidrar vuxna till det? Dissar Kränker

Läs mer

Planering. Klinisk psykologi med kogni/v beteendeterapeu/sk inriktning I, KBT vid Depression. Sjukdomsbörda 2000. Depression

Planering. Klinisk psykologi med kogni/v beteendeterapeu/sk inriktning I, KBT vid Depression. Sjukdomsbörda 2000. Depression Klinisk psykologi med kogni/v beteendeterapeu/sk inriktning I, KBT vid Depression Ellinor Öberg Leg. Psykolog, leg psykoterapeut Handledare Planering Alla läser igenom fallbeskrivning Föreläsning Övning

Läs mer

BUP VISBY. Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog

BUP VISBY. Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog BUP VISBY Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog INNEHÅLL BUP Visby Självskador; definition och behandling hos oss Emotionell instabilitet och

Läs mer

Agenda för workshop. Workshop ACT. ACT på kartan (Kåver, 2006) 2012-09-14. Vilken typ av psykologi vill ACT/RFT skapa?

Agenda för workshop. Workshop ACT. ACT på kartan (Kåver, 2006) 2012-09-14. Vilken typ av psykologi vill ACT/RFT skapa? Agenda för workshop Workshop ACT Cecilia Olsson Leg sjukgymnast & beteendevetare www.livspraktiken.se Placera ACT på kartan Kort introduktion till ACT Beteendets funktion & Beteendeanalys ACTs sex kärnprocesser,

Läs mer

Mats Jacobson Ingrid Almgren. Beteendeanalys. en praktisk guide. Verksam Psykologi

Mats Jacobson Ingrid Almgren. Beteendeanalys. en praktisk guide. Verksam Psykologi Mats Jacobson Ingrid Almgren Beteendeanalys en praktisk guide Verksam Psykologi Detta är en kort praktisk guide till hur du kan göra en klinisk beteendeanalys. Diagnos Om du kan sätta en klar DSM-IV diagnos

Läs mer

Åsa Kadowaki Leg läkare, specialist i psykiatri Leg KBT-psykoterapeut www.lakaremedgranser.org. Försäkringskassan Samordningsförbundet Umeå

Åsa Kadowaki Leg läkare, specialist i psykiatri Leg KBT-psykoterapeut www.lakaremedgranser.org. Försäkringskassan Samordningsförbundet Umeå Att vara professionell i gränslandet mellan livets svårigheter och psykisk sjukdom- vilken kunskap krävs för det? Åsa Kadowaki Leg läkare, specialist i psykiatri Leg KBT-psykoterapeut www.lakaremedgranser.org

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Anknytning. Malin Kan Överläkare Barn och Ungdomspsykiatriska kliniken

Anknytning. Malin Kan Överläkare Barn och Ungdomspsykiatriska kliniken Anknytning Malin Kan Överläkare Barn och Ungdomspsykiatriska kliniken John Bowlby (1907-1990) Arbetade efter första världskriget på ett elevhem för missanpassade, observerade: - Trasslig familjebakgrund

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi (KBT) vid behandling av alkohol- och narkotikaberoende

Kognitiv beteendeterapi (KBT) vid behandling av alkohol- och narkotikaberoende Kognitiv beteendeterapi (KBT) vid behandling av alkohol- och narkotikaberoende Anders Hammarberg, Med dr, Leg Psykoterapeut Karolinska Institutet Sektionen för beroendeforskning Beroendecentrum Stockholm

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

EN INTRODUKTION TILL ACT ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY

EN INTRODUKTION TILL ACT ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY EN INTRODUKTION TILL ACT ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY Presenteras av Vad är ACT? ACT står för Acceptance and Commitment Therapy vilket också sammanfattar vad terapimetoden går ut på. I en ACT-behandling

Läs mer

Introduktion till KBT. - Det bara verkar dumt för att vi inte förstår vad i konsekvensen som är belönande. Introduktion till KBT

Introduktion till KBT. - Det bara verkar dumt för att vi inte förstår vad i konsekvensen som är belönande. Introduktion till KBT Människan är rationell! Innehåll: analys Positiv och negativ förstärkning KBT i praktiken Exemplet paniksyndrom KBT vid depression KBT vid kroniska tillstånd Nya trender Men vi gör ju så dua saker? Det

Läs mer

Samtal med den döende människan

Samtal med den döende människan Samtal med den döende människan Carl Johan Fürst Örenäs 2016-06-08 Samtal med den döende människan Vad kan det handla om Läkare Medmänniska När Hur Svårigheter - utmaningar http://www.ipcrc.net/video_popup.php?vimeo_code=20151627

Läs mer

Mentaliseringsbaserad terapi (MBT)

Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) Leg psykolog Maria Wiwe och PTP-psykolog Lisa Herrman MBT-teamet 1 Observera! Åhörarkopior hittar du på www.mbtsverige.se 2 Kvällens schema Presentation Vad är mentalisering?

Läs mer

Strategiska förändringsprocesser förnuft eller känsla?

Strategiska förändringsprocesser förnuft eller känsla? Strategiska förändringsprocesser förnuft eller känsla? Ethel Brundin, Ek. dr. Baserat på Emotions in Motion The Strategic Leader in a Radical Change Process ethel.brundin@ihh.hj.se Hej, det är måndag kväll

Läs mer

ÖVERSIKT SCHEMATERAPI

ÖVERSIKT SCHEMATERAPI ÖVERSIKT SCHEMATERAPI Poul Perris Leg Läkare, Leg Psykoterapeut & Handledare Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi www.cbti.se BAKGRUND TILL MODELLEN Vidareutveckling av kognitiv terapi vid behandling

Läs mer

S B K S B K S B K. = förstärkning. Beteendet förstärks. Introduktion till KBT. Introduktion till KBT. Människan är rationell!

S B K S B K S B K. = förstärkning. Beteendet förstärks. Introduktion till KBT. Introduktion till KBT. Människan är rationell! Människan är rationell! Innehåll: analys Positiv och negativ förstärkning KBT i praktiken Exemplet paniksyndrom KBT vid depression KBT vid kroniska tillstånd Nya trender Men vi gör ju så dua saker? Det

Läs mer

1. Sammanfatta. 2. Summera. 3. Hemuppgiften. 4. Läs! 5. Arbeta med! 6. Sammanfatta. Session 6. Datum: kortfattat föregående session

1. Sammanfatta. 2. Summera. 3. Hemuppgiften. 4. Läs! 5. Arbeta med! 6. Sammanfatta. Session 6. Datum: kortfattat föregående session Datum: 1. Sammanfatta kortfattat föregående session 2. Summera Session 6 kortfattat hur veckan varit 3. Hemuppgiften Finns det fler alternativa tankar som du kommer på nu när du ser schemat på avstånd?

Läs mer

2013-01-31. Psykopatologi och Psykoterapi (Kap 17 och 18) Föreläsningens disposition. Psykisk sjukdom en kort historik

2013-01-31. Psykopatologi och Psykoterapi (Kap 17 och 18) Föreläsningens disposition. Psykisk sjukdom en kort historik Psykopatologi och Psykoterapi (Kap 17 och 18) Martin Wolgast leg. psykolog Fil Dr Föreläsningens disposition Psykopatologi Genomgång av tre psykoterapeutiska inriktningar Psykodynamisk psykoterapi Humanistisk

Läs mer

DIT EN INTEGRATIV PSYKODYNAMISK KORTTIDSTERAPI

DIT EN INTEGRATIV PSYKODYNAMISK KORTTIDSTERAPI DIT EN INTEGRATIV PSYKODYNAMISK KORTTIDSTERAPI Brief Dynamic Interpersonal Therapy Alessandra Lemma, Mary Target & Peter Fonagy Anders Jacobsson Historisk överblick Freud och den tidiga psykoanalysen Alexander

Läs mer

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden.

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Det har nu gått ungefär 25 år sedan det blev möjligt att bli legitimerad psykoterapeut på familjeterapeutisk grund och då

Läs mer

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla?

Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Hur kan vi hjälpa barn till en bättre självkänsla? Lisa Clefberg, Fil. Dr. Leg. psykolog, leg. psykoterapeut Clefberg Psykologi AB Grev Turegatan 14, 114 46 Stockholm www.clefbergpsykologi.se Tel: 0735-333035

Läs mer

Maria Helander Mitt Bästa Jag 2015 2015-09-27

Maria Helander Mitt Bästa Jag 2015 2015-09-27 - Viktminskning med ACT Kunskap om kursen, verktygen och tillvägagångssätt. Förstå mekanismen bakom bantning. Förstå varför vi äter fast vi bestämt oss att låta bli. mariahelander.se Beteendevetare, samtalsterapeut,

Läs mer

Avslutning i barnterapier: There is no correct way to end. (Blake sid 304)

Avslutning i barnterapier: There is no correct way to end. (Blake sid 304) Avslutning i barnterapier: There is no correct way to end (Blake sid 304) Litteratur: Blake kap 16 Endings Hey Toy Man ur Kronengold Examinationsuppgiften: Utgå från två kliniska exempel från det egna

Läs mer

Kvällens schema. Mentaliseringsbaserad terapi. MBT-teamet består nu av:

Kvällens schema. Mentaliseringsbaserad terapi. MBT-teamet består nu av: Kvällens schema Mentaliseringsbaserad terapi Vad är borderline personlighetsstörning? Varför får man borderline personlighetsstörning? Vad är mentalisering? Vad är agentskap? Vad gör vi här? Vad kan man

Läs mer

Behandling av långvarig smärta

Behandling av långvarig smärta Behandling av långvarig smärta Psykologiska behandlingsmetoder Marianne Kristiansson spec anestesiologi, spec smärtlindring, spec rättspsykiatri med dr, adj lektor inst klin neurovetenskap, KI chefsöverläkare

Läs mer

SMÄRTAN I VARDAGEN. Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr. Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G Vårdalinstitutet

SMÄRTAN I VARDAGEN. Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr. Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G Vårdalinstitutet SMÄRTAN I VARDAGEN Marianne Gustafsson Leg ssk, Med.dr Institutionen för f r Vårdvetenskap V och HälsaH Sahlgrenska akademin vid Göteborgs G universitet Vårdalinstitutet Definition av smärta smärta är

Läs mer

Mentalisering och borderline

Mentalisering och borderline Mentalisering och borderline Borderline personlighetsstörning enligt DSM-IV 1. Undviker separationer 2. Stormiga relationer 3. Identitetsstörning 4. Självdestruktiv impulsivitet 5. Suicidalitet och/eller

Läs mer

FÖRÄLDRAARBETE. i mentaliseringsorienterad korttidspsykoterapi för barn Anders Schiöler

FÖRÄLDRAARBETE. i mentaliseringsorienterad korttidspsykoterapi för barn Anders Schiöler FÖRÄLDRAARBETE i mentaliseringsorienterad korttidspsykoterapi för barn 2013-01-30 Anders Schiöler Bedömningsperiod Nybesök med enbart föräldrar 1-2 ggr Föräldrar och barn 1 gång, ev dela upp sig 2-4 gånger

Läs mer

Allmänna färdigheter. Behöver utvecklas. Uppnått

Allmänna färdigheter. Behöver utvecklas. Uppnått Allmänna färdigheter Allmänna färdigheter inbegriper de grundläggande principer FFT vilar på, dessa har kopplingar till systemteori, kommunikationsteori, social inlärningsteori och den salutogena teorin.

Läs mer

Behovet av någon att ty sig till. Anknytning som livstema stabilitet, förändring och möjligheter till intervention i olika åldrar. Vad är anknytning?

Behovet av någon att ty sig till. Anknytning som livstema stabilitet, förändring och möjligheter till intervention i olika åldrar. Vad är anknytning? Anknytning som livstema stabilitet, förändring och möjligheter till intervention i olika åldrar Behovet av någon att ty sig till Anders Broberg Psykologiska Institutionen Göteborgs Universitet Anders.Broberg@psy.gu.se

Läs mer

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog

PTSD- posttraumatiskt stressyndrom. Thomas Gustavsson Leg psykolog PTSD- posttraumatiskt stressyndrom Thomas Gustavsson Leg psykolog Bakgrund u Ett ångestsyndrom u Ångest- annalkande hot u PTSD- minnet av en händelse som redan inträffat Detta förklaras genom att PTSD

Läs mer

Beskriv kortfattat principerna för operant betingning och klassisk betingning.

Beskriv kortfattat principerna för operant betingning och klassisk betingning. Kapitel 3 Beskriv kortfattat principerna för operant betingning och klassisk betingning. - Operant betingning (instrumentell betingning): Situation >beteende >konsekvens - beteenden får en viss konsekvens

Läs mer

Emotion och motivation. Motivation. Motivation. Vad motiverar oss? Arousal. Upplägg & innehåll Ebba Elwin.

Emotion och motivation. Motivation. Motivation. Vad motiverar oss? Arousal. Upplägg & innehåll Ebba Elwin. Upplägg & innehåll Emotion och motivation Ebba Elwin ebba.elwin@psyk.uu.se Grundläggande om motivation och emotion Mer finns att läsa i boken (kap 11 och första delen av kap 12) På slutet riktlinjer och

Läs mer

Psykiska första hjälpen Ångestsyndrom

Psykiska första hjälpen Ångestsyndrom Psykiska första hjälpen Ångestsyndrom Christina Björklund 24.9.2007 ÅNGEST En fysiologisk reaktion som har sin grund i aktivering av det autonoma nervsystemet: ökad hjärtfrekvens, svettning, yrsel, illamående.

Läs mer

Tillit-att ha, känna förtroende för en annan människa.

Tillit-att ha, känna förtroende för en annan människa. Lena Hedlund Tillit-att ha, känna förtroende för en annan människa. Tillitens funktion-att skydda oss mot oro och ångest inför det oförutsägbara, Giddens, Modernitetens följder 1996. Bristande tillit leder

Läs mer

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE WWW.LINKEDIN.COM/IN/JOHANYDREN/ Agenda God grund för bra kommunikation Tekniker för att återföra samtal till konstruktiv

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT. Don t worry and don t know. Mentalisering - definitioner. Mentalisering - introduktion

PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT. Don t worry and don t know. Mentalisering - definitioner. Mentalisering - introduktion PSYKOTERAPEUTISK TEKNIK I MBT Don t worry and don t know Peder Björling & Niki Sundström MBT-teamet Huddinge www.sverige.se Mentalisering - definitioner Holding mind in mind. Att förstå sig själv utifrån

Läs mer

Kan normer och attityder påverka vårt vardagliga beteende? Miljöhandlingar ur ett miljöpsykologiskt perspektiv.

Kan normer och attityder påverka vårt vardagliga beteende? Miljöhandlingar ur ett miljöpsykologiskt perspektiv. Kan normer och attityder påverka vårt vardagliga beteende? Miljöhandlingar ur ett miljöpsykologiskt perspektiv. 2008-12-02 Chris von Borgstede Psykologiska institutionen, EPU Göteborgs universitet 1 Dagens

Läs mer

Om psykosyntes och andra acceptansbaserade psykologier

Om psykosyntes och andra acceptansbaserade psykologier Vägen till utveckling Om psykosyntes och andra acceptansbaserade psykologier Olika psykologitraditioner har olika grundantagande och språk för vad mänsklig utveckling innebär, och hur det går till. I den

Läs mer

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Syftet med riktlinjerna är att både stimulera användandet av vetenskapligt utvärderade och effektiva åtgärder inom detta område och vara ett underlag för prioriteringar

Läs mer

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem UtbilningarTerapeuterHandledareLitteratur Arkiv Länkar

Startsida Styrelse Lokalförening Medlem UtbilningarTerapeuterHandledareLitteratur Arkiv Länkar 1 av 5 2009 09 17 21:21 Startsida Styrelse Lokalförening Medlem UtbilningarTerapeuterHandledareLitteratur Arkiv Länkar Andreas Kihl & Filip Ekelund I sin examensuppsats på psykologprogrammet undersökte

Läs mer

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste.

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. Oroliga själar Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. 1 Sluta oroa dig i onödan! Om du har generaliserat ångestsyndrom har du antagligen fått uppmaningen många

Läs mer

för lite utrymme för känslor, för mycket styrande förhållningssätt? (Sokraten ) Heléne Semb

för lite utrymme för känslor, för mycket styrande förhållningssätt? (Sokraten ) Heléne Semb 1 av 5 2009 09 17 21:10 för lite utrymme för känslor, för mycket styrande förhållningssätt? (Sokraten 2-2003) Heléne Semb Under en handledningssession kan en terapeut ta upp att hennes klient inte når

Läs mer

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback?

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? Psykologi 11.3.2009 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? För 1 3 poäng krävs att skribenten förstår att inlärning är en process som grundar sig på dels förändringar i hjärnan och

Läs mer

Är kognitiv beteendeterapi något för dig?

Är kognitiv beteendeterapi något för dig? Målet med kognitiv psykoterapi är att lindra individens känslomässiga lidande via tankar, föreställningar, mentala bilder, principer eller kognitioner som kan resultera i plågsamma känslor och försämrad

Läs mer

På nivå 2 uttrycks personens varseblivning och slutsats av vad som hände. På nivå 3 finner vi personens värderande föreställning av slutsatsen.

På nivå 2 uttrycks personens varseblivning och slutsats av vad som hände. På nivå 3 finner vi personens värderande föreställning av slutsatsen. Känslor Rationell Emotiv Beteendeterapi (REBT) menar att våra känslor oftast uppstår som en konsekvens av den värdering vi gör av våra slutsatser och om olika problematiska situationer och händelser. När

Läs mer

Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder?

Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder? Vinjett Lena: Hur göra annorlunda? Vad förmedlar A? Hur bättre kunnat hjälpa A/förälder? Terapeuten och barnet tycker om varandra=verklig relation Terapeuten förmedlar en tydlig önskan om kontakt, flickan

Läs mer

Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till

Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till Mindfulness Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till sinnesnärvaro Uppmärksamhet medveten närvaro Mindfulness kan ses som en uppmärksamhetsträning

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

SCHEMATERAPI VID SAMSJUKLIGHET

SCHEMATERAPI VID SAMSJUKLIGHET SCHEMATERAPI VID SAMSJUKLIGHET RFMA 12/3 2015 CARL GYLLENHAMMAR PSYKIATER, LEG. PSYKOTERAPEUT, CERTIFIERAD SCHEMATERAPEUT AGENDA Samsjuklighet Diagnosperspektivet Vad kan schematerapi bidra med Vad är

Läs mer

Är det våra tankar som styr känslorna? Eller tvärtom? Ur Psykologi Martin Levander s. 73

Är det våra tankar som styr känslorna? Eller tvärtom? Ur Psykologi Martin Levander s. 73 Är det våra tankar som styr känslorna? Eller tvärtom? Ur Psykologi Martin Levander s. 73 Kognitiva psykologin Kognition av lat: COGITO; jag uppfattar, tänker. Sätter fokus på tankarna De intellektuella

Läs mer

NÄR KROPPEN SÄGER IFRÅN Program för självhjälp

NÄR KROPPEN SÄGER IFRÅN Program för självhjälp NÄR KROPPEN SÄGER IFRÅN Program för självhjälp Britt W. Bragée NÄR KROPPEN SÄGER IFRÅN Copyright 2012, Britt W. Bragée Ansvarig utgivare: Britt W. Bragée Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1769-7

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer