Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk social trygghet i en globaliserad värld"

Transkript

1 1(19) Socialdepartementet Sofia Råsmar Stockholm +46 (0) Sverige Mikael Dubois +46 (0) Svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5 (Utredningen) TCO har tagit del av utredningen och inkommer här med följande yttrande. Yttrandet följer betänkandets disposition. TCO:s principiella inställning till svensk social trygghet i en globaliserad värld - Det är av yttersta vikt att det svenska sociala trygghetssystemets 1 finansiella stabilitet och legitimitet upprätthålls. - Regelverket för tillträde till det svenska sociala trygghetssystemet måste vara transparent och rättssäkert (både för inhemska och utländska personer) på så sätt att den enskilde förstår sina rättigheter och skyldigheter och i vilken utsträckning hen omfattas av det svenska sociala trygghetssystemet. - Regelverket bör vara utformat på så sätt att det främjar fri rörlighet av arbetskraft inom EU likväl som det bör ge ett välavvägt skydd för de som invandrar till Sverige för att arbeta. - TCO anser att rådande kompetensfördelning inom EU att EU samordnar medlemsstaternas socialförsäkringssystem utan att harmonisera dem - ska bestå. - TCO anser att en väl fungerande koordinering av EU:s medlemsländers sociala trygghetssystem är viktig för att tillse att EU-medborgare vågar använda sin rätt till fri rörlighet för att söka arbete i andra länder. 1 Med det svenska sociala trygghetssystemet avses i detta remissvar förmåner som regleras genom socialförsäkringsbalken (2010:110), lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring och hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). TCO Stockholm Org nr: Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan Stockholm Tel: info@tco.se C:\Users\krmat\Desktop\Yttrande_TCO_Svensk social trygghet i en globaliserad värld.docx TCO ref nr: Ange nummer

2 2(19) - De myndigheter och yrkesgrupper som handlägger ärenden om tillgång till förmåner inom det svenska sociala trygghetssystemet måste få praktiska förutsättningar i form av rätt kunskap och verktyg, såsom relevanta vägledningar och befogenheter samt tillgång till information, för att kunna utföra sitt arbete och säkerställa en rättssäker och likformig handläggning av ärenden som rör gränsöverskridande personrörlighet. Inledande synpunkter TCO välkomnar utredningen då vi ser att de många komplexa frågor som utredningen berör är av avgörande vikt för både att förstå konsekvenserna för, och att kunna föreslå förbättringar av, det svenska sociala trygghetssystemet utifrån en globaliserad värld. Utredaren har getts ett mycket brett uppdrag som försvåras av att det på flera områden saknas tillförlitlig statistik. Den del av utredningen som behandlar arbetslöshetsförsäkring har utgått ur remissen. TCO välkomnar att det skett en översyn av arbetslöshetsförsäkringen utifrån förändringar i migrationsmönster men anser samtidigt att frågan återigen bör utredas mer djupgående än som skett i utredningen då förtydliganden på området behövs. TCO ser ett behov av statistik kring hur många som får ett intyg om socialförsäkringstillhörighet och ifrån vilka länder de flyttar. Liksom utredaren framhåller är det viktigt att Försäkringskassan fortsättningsvis för löpande statistik över hur många intyg som utfärdas, och på vilken grund, för att få en god bild av hur många utanför landets gränser som omfattas av svensk social trygghet och varför. Detta gäller även dem som är i en gränsöverskridande situation i Sverige. 2 Av utredningens direktiv 3 framgår att utredningen ska särskilt analysera om sådana krav på laglig vistelse är förenliga med unionsrätten och i sådana fall föreslå hur dessa krav kan införas i svensk lagstiftning. Det är dock tveksamt om utredningen har genomfört en sådan analys. Utredningen diskuterar gällande regelverk kring tillgång till bosättningsbaserade förmåner enligt Socialförsäkringsbalken (SFB). 4 Utredningen lyfter fram att enligt gällande regelverk omfattar det krav på uppehållstillstånd som i dag finns i SFB för tillgång till bosättningsbaserade förmåner även 2 Se utredarens resonemang angående behovet av statistik på sidan 468 i utredningen. 3 Se dir 2015: Se sidan 522 i utredningen.

3 3(19) unionsmedborgare som saknar uppehållsrätt. 5 Utredningen föreslår även att uppehållstillstånd ska vara ett styrande kriterium i den föreslagna bosättningsbedömningen. 6 Samtidigt säger utredningen att uppehållsrätt inte får beaktas vid bosättningsbedömningen. 7 TCO anser sammanfattningsvis att det är otydligt vilken slutsats som utredningen drar av resonemanget ovan. I TCO:s genomgång av utredningen har fråga uppkommit om det faktum att barn som saknar uppehållsrätt eller uppehållstillstånd i vissa kommuner ges rätt att gå i skolan kan påverka deras möjlighet att omfattas av det svenska sociala trygghetssystemet. I praktiken gäller detta enbart barn som är EU-medborgare som saknar och/eller har blivit nekade uppehållsrätt. Mer konkret gäller frågan om det faktum att de beviljats skolgång kan innebära/påverka att de är att anse som bosatta i ett landsting och därmed har tillgång till socialförsäkringsförmåner enligt Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen (883-förordningen). TCO ser ett behov av att rättsläget avseende denna fråga klargörs. 16 Allmänna överväganden TCO delar utredarens utgångspunkt, som har tjänat som utgångspunkter för utredningens bedömningar och förslag, att den höga ambitionsnivån gällande social trygghet i Sverige förutsätter en hög sysselsättningsnivå för att kunna finansieras och att systemet därför så långt det är möjligt bör utformas för att främja deltagande i arbetslivet. TCO delar också utredarens utgångspunkt att förändringar avseende förutsättningarna för att omfattats av de svenska sociala trygghetssystemen måste värna trygghetssystemens finansiella hållbarhet Utmaningar för de sociala trygghetssystemen i en globaliserad värld TCO delar utredarens bedömning att det svenska sociala trygghetssystemet måste vara väl anpassat för de utmaningar och möjligheter som följer av ökad globalisering med en allt mer integrerad världsekonomi och ökad personrörlighet. Som utredaren lyfter fram är det centralt att regelverket kring vad som krävs för att omfattas av de svenska sociala trygghetssystemen är tydligt för att värna den enskildes rättssäkerhet och en god administration, liksom kopplingen mellan rättigheter och skyldigheter. TCO anser det också 5 Utredaren stödjer sitt resonemang på proposition 1998/99:119 och 2012/13:120 och utlänningslagen. Se även utredarens diskussion på sidan 596 i utredningen. 6 Se sidan 536 i utredningen. 7 Se sidan 545 i utredningen.

4 4(19) viktigt att det är tydligt för enskilda till vilken instans i de svenska samhället de ska vända sig till för att kunna få information om och en bedömning av sitt socialförsäkringsskydd Stabila och hållbara välfärdssystem förutsätter att tilliten till systemen upprätthålls TCO delar utredningens bedömning. Det svenska sociala trygghetssystemet ska utgå från principer om rättigheter och skyldigheter. Det är avgörande att allmänheten har en hög tilltro till att trygghetssystemet är utformat och nyttjas i enlighet med dessa principer och att rådande lagstiftning är en förutsättning för en hög tillit och legitimitet. En hög tillit och legitimitet för det sociala trygghetssystemet är också en förutsättning för den i internationella sammanhang höga grad av omfördelning som sker inom det svenska sociala trygghetssystemet både mellan inkomstgrupper och mellan grupper som i varierande utsträckning är utsatta för olika risker. 8 Som utredningen påpekar påverkas tilliten till trygghetssystemet av olika faktorer. Att trygghetssystemet är finansiellt stabilt är en sådan faktor. Men minst lika viktigt är att systemet uppfattas som rättvist och att de som omfattas av systemet fullgör sina skyldigheter och beter sig i enlighet med regelverket. Om det saknas kontrollmöjligheter eller om det finns uppenbara möjligheter att utnyttja trygghetssystemet kan detta skada tilliten till det och dess legitimitet. Detta oavsett faktiska effekter på trygghetssystemets finansiella stabilitet. TCO delar därför utredningens uppfattning att förändringar av villkoren för tillträde till det svenska trygghetssystemet med anledning av ökad personrörlighet måste utformas så att tilliten till trygghetssystemet upprätthålls Principerna för det svenska sociala trygghetssystemet bör inte ändras TCO delar utredningens uppfattning att det är centralt att det svenska sociala trygghetssystemet även i framtiden utgår från de tre principerna: universell tillgång för alla genom att förmånerna är baserade på bosättning eller arbete i Sverige, individuella rättigheter och solidarisk finansiering av trygghetssystemet via socialavgifter och skatter. 8 Gini-koefficienten, som är ett mått på ojämlikhet där o är fullständig jämlikhet och 1 fullständig ojämlikhet, ligger för Sveriges del på för hushållens disponibla inkomst efter skatter och transfereringar. Bland OECD-länderna har 9 länder en lägre Gini-koefficient än Sverige under För en diskussion kring välfärdssystem och betydelsen av universella välfärdssystem, se Robert Goodin och Julian le Grand: Not only the poor the welfare state and the middle class, Allen & Unwin, 1987.

5 5(19) Ett universellt trygghetssystem har flera fördelar framför ett trygghetssystem som utgår från tillhörighet till olika grupper. Inte minst främjar ett universellt trygghetssystem rörlighet på arbetsmarknaden genom att personer inom olika yrkesområden eller med olika anställningsformer genom det allmänna trygghetssystemet åtnjuter liknande försäkringsskydd Bosättning och arbete bör fortsatt vara grunden svensk social trygghet och rätt till förmåner TCO delar uppfattningen att alla som är bosatta eller arbetar i Sverige ska ha tillgång till social trygghet. Samtidigt är det centralt att det är tydligt när en person anses vara bosatt eller arbeta i Sverige, både för att säkerställa den enskildes rätt till social trygghet men också för att säkerställa de sociala trygghetssystemets legitimitet. Att tillgång till det sociala trygghetssystemet så långt som möjligt utgår från laglig vistelse i landet är en förutsättning för att upprätthålla de sociala trygghetssystemets legitimitet och finansiella stabilitet. Ett sådant krav får dock inte innebära ett åsidosättande av Sveriges internationella åtaganden beträffande mänskliga rättigheter eller att människor nekas tillgång till vård som inte kan anstå Tillämplig lag i gränsöverskridande situationer TCO vill inledningsvis i detta avsnitt ge en generell kommentar om utredningens disposition och upplägg avseende bedömning av tillämplig lagstiftning i gränsöverskridande situationer och förutsättningar för att sedan omfattas (genom att uppfylla specifika villkor) av det svenska systemet. Initialt är det tydligt att utredaren skiljer mellan tillämplig lagstiftning och huruvida personen omfattas av systemet utifrån specifika villkor, men senare synes utredaren sammanblanda dessa. TCO anser därför att utredaren, utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv, valt en svår ansats både för den individ som önskar veta vad som gäller för dennes socialförsäkringstillhörighet i en gränsöverskridande situation och för de myndigheter som har att tillämpa lagstiftningen. 10 TCO anser att gången för att fastställa tillämplig lagstiftning och sedan omfattning utifrån specifika kriterier måste vara tydlig för individen och tillämpande myndighet. TCO anser därför att en bestämmelse om tillämplig lag bör finnas där det tydliggörs under vilka förutsättningar svensk lag är tillämplig. 9 Se 7 lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd 10 Se särskilt sidan 13 i beskrivningen av utredarens uppdrag, dir. 2014:109

6 6(19) Exempelvis på grund av att personen är född och boende i Sverige, 883-förordningen eller avtal. Så som TCO uppfattar utredningen så är det Försäkringskassan som i dag prövar om tillämplig lagstiftning är svensk lag enligt 883- förordningen. 11 TCO anser att det måste tydliggöras om detta gäller för samtliga förmåner som omfattas av 883-förordningen eller enbart de förmåner som Försäkringskassan ansvarar för Rätt till beslut och intyg om en person är försäkrad enligt SFB Så som TCO tolkar avsnitt så förordar utredaren att en person ska kunna få fastställt om svensk socialförsäkringslagstiftning (i detta fall SFB och hälso- och sjukvårdslagen, HSL) överhuvudtaget är tillämplig eller ej. Mot den bakgrunden delar TCO utredningens uppfattning att en person ska kunna ansöka om och få ett intyg som anger om den person för vilken intyget gäller har rätt att få prövat om hen kan få förmåner beviljade enligt SFB. Intyget ska även omfatta huruvida personen har rätt till hälso- och sjukvård enligt HSL. Rätten till intyg bör gälla både EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som vistas i Sverige. TCO vill framhålla att ett intyg om svensk socialförsäkringstillhörighet även kan främja tillfällig rörlighet för arbete från Sverige genom utsändning då personen ifråga med säkerhet vet om denne kvarstår i det svenska sociala trygghetssystemet eller inte. Möjligheten att överklaga ett beslut om socialförsäkringstillhörighet ger också en möjlighet för domstolarna att skapa praxis inom området genom vägledande domslut, vilket TCO välkomnar som ett sätt att ytterligare förtydliga villkoren för tillträde till det svenska trygghetssystemet. För att säkerställa att de personer som befinner sig i gränsöverskridande situationer ges en reell möjlighet att utnyttja sin rätt till ett intyg om tillhörighet till det svenska socialförsäkringssystemet och hälso- och sjukvård är det centralt att riktad information om denna möjlighet hålls tillgänglig (exempelvis information på relevant språk) och att det finns möjlighet för den enskilde att få stöd under processen. 11 Se sista meningen på sidan 465 i utredningen.

7 7(19) 18 Arbete som villkor för att omfattas av det svenska sociala trygghetssystemet Utredaren har haft i uppdrag att utreda om villkoren för försäkringstillhörighet behöver förändras. 12 TCO förstår det som att utredaren i kapitel 18 gör en bedömning av huruvida arbete fortsatt bör vara grunden för tillgång till vissa förmåner, och hur en sådan bedömning ska gå till inom det svenska sociala trygghetssystemet. 13 Det är utifrån detta antagande vi gör våra ställningstaganden och bedömningar. TCO instämmer i ett av de konstateranden utredaren gör, nämligen att regelverket behöver ändras när det gäller en situation inom EU/EES när den förmån som utbetalas måste ta hänsyn till inkomster från ett annat EU/EES-land Definitioner av förvärvsarbete och olika arbetsformer TCO delar uppfattningen att det inte ska detaljregleras vad som avses med förvärvsarbete. Vad som utgör förvärvsarbete ska dock tolkas i ljuset av EU-rätten, vilket innebär att en person som är förvärvsarbetande eller arbetstagare enligt EU-rätten även bedöms som förvärvsarbetande enligt 6 kap. 2 SFB Efterskyddstiden ska inte förändras TCO delar utredningens uppfattning att de nuvarande reglerna om efterskyddstid fortsatt bör gälla. Det är en del av den grundläggande tryggheten att man kvarstår som försäkrad enligt 6 kap. 8 SFB Inga ytterligare kvalifikationskrav TCO delar uppfattningen att inga ytterligare kvalifikationskrav bör införas för personer i gränsöverskridande situationer. TCO gör bedömningen att det i nuläget inte är förenligt med EU-rätten, åtminstone visavi personer som arbetar och omfattas av 883- förordningen, att införa ytterligare kvalifikationskrav utöver de som ställs på inhemska medborgare. En sådan möjlighet finns för en person som omfattas av ett lands socialförsäkringssystem då denne anses bosatt enligt 883-förordningen. Det bör dock tydliggöras hur och för vilka förmåner en person som omfattas av 883-förordningen kan tillgodoräkna kvalifikationskrav i form av kvalifikationstider (exempelvis kravet att en person ska ha varit försäkrad i minst Se sidan 12 i beskrivningen av utredarens uppdrag, dir. 2014: Exempelvis sjukpenning, graviditetspenning, föräldrapenning på sjukpenningnivå, inkomstrelaterad sjuk- och aktivitetsersättning och arbetsskadeersättning. 14 I dessa fall kan principerna om likställande och sammanläggning bli aktuella.

8 8(19) dagar i följd före barnets födelse för att kunna ta ut föräldrapenning på SGI-nivå) från arbete i andra EU/EES-länder. Däremot noterar TCO att ett framtida införande av en tillbakablickande (historisk) sjukpenningsgrundande inkomst, som har diskuterats och som TCO har ställt sig positiv till, kan innebära ytterligare kvalifikationskrav. Vid ett införande av en historiskt SGI måste förenlighet med gällande regelverk så som 883-förordningen och eventuella konsekvenser för personer i gränsöverskridande situationer särskilt beaktas Oförändrad huvudregel gällande tidsfrist för utsändning TCO anser att det i SFB bör tydliggöras vilka utsändningsregler som gäller för personer som omfattas av SFB:s och 883-förordningens utsändningsregler samt de bilaterala avtalens utsändningsregler oavsett om tidsfristen i SFB kvarstår i dess nuvarande form Möjlighet att fortsatt vara försäkrad i som längst tre år vid utsändning TCO tar inte ställning till utredningens förslag Utsända arbetstagare från Sverige TCO anser att man enligt SFB enbart bör kunna vara utsänd från en stat om personen ifråga de facto arbetat och varit försäkrad i det land varifrån personen sänds ut. Även gällande utsändning bör det dock tydliggöras vilka olika bedömningar som behöver göras beroende på vilket regelverk personen omfattas av Utsändning av egenföretagare TCO instämmer att det finns behov av en djupare analys av det verkliga behovet av utsändningsregler för egenföretagare. TCO vill dock poängtera att det bör tydliggöras i lagstiftningen vilka regler som gäller när en egenföretagare utsänds inom EU Utsändning av arbetstagare till Sverige TCO delar utredningens uppfattning, och noterar att utredaren istället för att den som är utsänd ska omfattas av offentligt inrättat socialförsäkringssystem i utsändningsstaten föreslår att krav bör ställas på att den utsände har annan slags försäkring som täcker relevanta delar av den sociala tryggheten. Det är problematiskt att ställa krav på att utsända till Sverige ska omfattas av ett socialförsäkringssystem i det land varifrån personen ifråga sänds ut. Ett sådant krav skulle innebära att arbetstagare som kommer från länder som saknar offentligt inrättade socialförsäkringssystem eller där vissa arbetstagare inte kan ansluta sig till socialförsäkringssystemet inte kan sändas ut till Sverige. TCO

9 9(19) anser samtidigt att det är av yttersta vikt att den utsände tillförsäkras ett fullgott försäkringsskydd. TCO ser därför gärna att det utreds närmare vad som avses med ett fullgott försäkringsskydd och hur man kontrollerar att ett sådant föreligger Utsändning av egenföretagare till Sverige TCO instämmer att reglerna för utsändning av egenföretagare bör utredas ytterligare En svensk frivillig försäkring? TCO delar utredningens uppfattning att det är principiellt tveksamt att införa en möjlighet till frivillig försäkring i ett i övrigt obligatoriskt allmänt socialförsäkringssystem. Det kan dock finnas fördelar ur ett utsändningsperspektiv varför TCO anser att denna fråga ytterligare bör utredas. 19 Bosättning som villkor för att omfattas av det svenska socialförsäkringssystemet Tydligare skiljelinje mellan bosättning i gränsöverskridandeoch icke gränsöverskridande situationer TCO instämmer i att 5 kap. 2 SFB bör kvarstå i dess nuvarande form samt att 5 kap. 3 SFB måste ändras för att vara i överensstämmelse med EU-rätten. TCO välkomnar utredningens förslag att göra en tydlig skiljelinje mellan socialförsäkringsrättslig bosättning i gränsöverskridande situationer och sådan bosättning i icke-gränsöverskridande situationer genom att ta bort kravet på en vistelse längre än ett år i 5 kap. 3 SFB som berör bosättning i gränsöverskridande situationer. Att istället göra en samlad bedömning av samtliga omständigheter möjliggör en mer träffsäker bedömning vid gränsöverskridande situationer. Som framgår av utredningen är borttagandet av kravet på en viss tids bosättning också i linje med EU-domstolens rättspraxis. TCO är tveksamt om det går att uppställa krav på bosättning för EUmedborgare som arbetar i Sverige. Även om bosättningsbedömningen främst blir aktuell för icke förvärvsaktiva EU-medborgare så finns det fall där bosättning även har betydelse för EU-medborgare som arbetar. En EU-medborgare som arbetar ska behandlas lika som med inhemska medborgare. Det är därför av yttersta vikt att inga ytterligare villkor utöver de som ställs på inhemska medborgare ställs på denna grupp. TCO delar också i huvudsak utredningens överväganden kring de kriterier som ska beaktas vid en bedömning av bosättning enligt 5 kap 3 SFB, d.v.s. bostadsförhållanden, arbets- och anställningsförhållanden, personliga avsikter, familjeförhållanden

10 10(19) och familjens bosättning, uppehållstillstånd och vistelsens längd. TCO delar också utredningens bedömningar avseende kriterierna skattskyldighet, studier och forskning. TCO menar likt utredningen att det finns ett behov av att skapa tydligare riktlinjer kring den nationella tolkningen av det EUrättsliga bosättningsbegreppet (se även vår kommentar till kapitel 20) och (som en del i detta) den EU-rättsliga uppehållsrättsbedömningen. TCO ställer sig dock tveksam till utredningens bedömning att utredningens förslag på kriterier kommer leda till tydligare och mer likartade bedömningar av bosättning i situationer med gränsöverskridande personrörlighet. 15 Även om TCO delar utredningens övervägande kring vilka kriterier som är relevanta, innebär fler kriterier som ska sammanvägas i en helhetsbedömning även ett större utrymme för enskilda handläggare att göra olika bedömningar i likartade situationer. Om utredningens förslag genomförs bör det utvärderas om regelverket jämfört med dagens regelverk 16 leder till generösare bedömningar när det gäller personers tillträde till bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner. Även om en sådan konsekvens kan vara i enlighet med ett regelverk som är konformt med EU-rätten, anser TCO att förslagens konsekvenser för socialförsäkringssystemets finansiella stabilitet och legitimitet måste utredas närmare. 17 När det gäller kriteriet uppehållstillstånd delar TCO de överväganden som utredningen åberopar för förslaget att uppehållstillstånd ska vara ett styrande kriterium. TCO:s principiella utgångspunkt är att endast de som har laglig rätt att vistas i Sverige kan anses som bosatta i landet, och därmed få tillträde till det svenska sociala trygghetssystemet. Det får anses som en förutsättning för att bevara de sociala trygghetssystemens legitimitet och finansiella stabilitet (även om TCO ställer sig tveksam till att utredningens förslag innebär ett förtydligande på denna punkt se TCOs generella kommentarer på hur utredningen förhåller sig till utredningens direktiv ovan). TCO har därför inget att invända mot utredningens förslag att det ska anges i 5 kap. 3 SFB att den som behöver uppehållstillstånd för att vistas i Sverige måste ha ett sådant tillstånd för att anses vara bosatt i Sverige Se sidorna 530 och 808 i utredningen. 16 Se sidan 522 i utredningen. 17 TCO noterar även att i den pågående översynen av 883-förordningen diskuteras olika förslag kring förändringar/förtydligande av vilka villkor för tillträde till sociala trygghetssystem det ska vara möjligt att införa på nationell nivå. 18 Notera dock att TCO ställt sig bakom uppropet Vård för papperslösa. Se länk till uppropet här:

11 11(19) Barns bosättning ska bedömas enskilt TCO delar utredningens uppfattning att det är angeläget ur ett legitimitets- och rättssäkerhetsperspektiv att barns bosättning bedöms fristående från vårdnadshavarnas i de fall det krävs att barnet är bosatt i Sverige för att erhålla en viss förmån. 20 EU-rättslig bosättning i Sverige 20.2 Tolkning av det EU-rättsliga bosättningsbegreppet i Sverige TCO delar utredningens bedömning att det finns ett behov av att se över hur det EU-rättsliga bosättningsbegreppet har tolkats i Sverige och hur det bör tolkas. Vägledning för hur det ska tolkas bör sedan ges i form av nationella riktlinjer. Att det EU-rättsliga bosättningsbegreppet tolkas på samma sätt i hela landet och av olika tillämpande myndigheter är en förutsättning för en transparent och rättssäker tillämpning av de lagar och regler där det EU-rättsliga bosättningsbegreppet åberopas. 21 Tillgång till social trygghet för vissa särskilda personkategorier Efterskydd för medföljande biståndsarbetare TCO har inget att invända mot utredningens förslag. Såväl biståndsarbetare som medföljande familjemedlem gör personliga uppoffringar vad gäller ekonomiska och sociala villkor i samband med utlandsvistelsen. Det är viktigt att även medföljande får ett rimligt socialförsäkringsskydd Socialförsäkringsskydd avseende bosättningsbaserade förmåner för medföljande familjemedlemmar TCO har inget att invända mot utredningens bedömning Socialförsäkringsskydd avseende arbetsbaserade förmåner för medföljande familjemedlemmar TCO har inget att invända mot utredningens bedömning Folkbokföring av utsända i svenska statens tjänst TCO har inget att invända mot utredningens förslag.

12 12(19) Folkbokföring av lokalanställda vid främmande makts beskickningar och karriärkonsulat TCO välkomnar utredningens förslag. Att lokalanställda, som även är fullt skatteskyldiga i Sverige, inte har tillgång till subventionerad hälso- och sjukvård utgör en orättvisa och bör rättas till. 22 Uppehållsrätt och tillgång till förmåner 22.4 Relationen mellan rörlighetsdirektivet och förordning 883/2004 TCO instämmer i utredarens slutsats i detta avsnitt, dvs. att de förmåner som bygger på en individuell behovsprövning samt vissa av de särskilda icke avgiftsfinansierade kontantförmånerna kan anses som socialt bistånd och därmed villkoras av uppehållsrätt. TCO instämmer med utredaren att det ligger i linje med EU-domstolens praxis. Förmåner som tillhör det sociala biståndet, och därmed ej behöver utges till icke förvärvsaktiva EU-medborgare, behöver därmed inte endast begränsas till förmåner som omfattas av socialtjänstlagen. Vad gäller övriga förmåner är rättsläget för närvarande oklart och som utredningen noterar pågår en revidering av 883- förordningen. När denna revidering är slutförd kan det finnas anledning att återkomma till frågan huruvida tillgång till ytterligare förmåner från det sociala trygghetssystemet kan och bör villkoras med uppehållsrätt Uppehållsrätt och tillgång till sociala trygghetsförmåner i Sverige TCO gör likt utredaren bedömningen att krav på uppehållsrätt bör införas för de förmåner inom svenska socialförsäkringssystemet som bygger på en individuell behovsprövning samt de som utgör särskilda icke avgiftsfinansierade kontantförmåner. 19 Denna slutsats ligger i linje med TCO:s bedömning av vilka förmåner det står klart att det är EU-rättsligt tillåtet att begränsa utifrån ett krav på uppehållsrätt. 20 Det måste vara tydligt för de som handlägger denna typ av förmåner 19 Särskilt icke avgiftsfinansierade förmåner är förmåner som har karaktär av både socialt bistånd (det ytterst skyddsnätet och en förmån av socialbidragskaraktär som utgår till följd av personens konkreta behov och som syftar till att ge dem som är i behov av hjälp en skälig levnadsnivå) och sociala trygghetsförmåner (beviljas utan någon individuell och skönsmässig bedömning av berörda personers personliga behov). Särskilt icke avgifts finansierade förmåner behöver enligt artikel 70 i 883-förordningen ej exporteras. 20 Se TCO:s yttrande över Europeiska kommissionens Förslag till en förändrad socialförsäkringslagstiftning i EU. För mer information se länk:

13 13(19) om förmånen utgör en sådan förmån eller ej. En genomgång på förmånsnivå bör därför tas fram. Lagstiftningen bör därför kompletteras med en vägledning för de myndigheter som har att tillämpa den. Som utredaren framhåller så revideras för närvarande 883- förordningen och frågan om en begränsning av tillgång till förmåner utifrån ett krav på uppehållsrätt är en av de frågor som förhandlas. Om slutresultatet skulle bli att det införs en tydlig möjlighet att begränsa tillgången till förmåner ytterligare så bör lagstiftningen ses över igen. TCO instämmer vidare i att det för myndigheternas handläggning finns ett behov av att ytterligare tydliggöra tolkningen av proportionalitetsprincipen i relation till belastning av det svenska sociala biståndssystemet. I utredningen diskuteras om det finns ett behov av att klargöra vad som avses med heltäckande sjukförsäkring i en svensk kontext. 21 TCO ser utifrån utredarens problembeskrivning exempelvis att det fortsatt framstår som oklart om kravet på heltäckande sjukförsäkring uppfylls av den svenska hälso- och sjukvårdslagstiftningen när en person bosätter sig i Sverige och ser ett behov att frågan utreds eller klargörs ytterligare. Utredningen diskuterar även behovet av utökat informationsutbyte mellan myndigheter för att kunna fastställa om det föreligger en orimlig belastning på det sociala biståndssystemet. 22 TCO delar utredningens bedömning att det föreligger ett behov av att utreda hur information kan samlas in och delges berörda myndigheter. Det berör både insamlande av information (i synnerhet frågan om registrering vid ankomst till Sverige), och utbyte av information mellan myndigheter där sekretessregler eller andra förhållanden i dag kan utgöra ett hinder för utbyte av information. 23 Tillgång till svenska socialförsäkringsförmåner i gränsöverskridande situationer 23.2 Socialförsäkringstillhörighet för personer som gör tillfälliga arbetsuppehåll TCO har inget att invända mot utredningens bedömning. TCO delar i huvudsak utredningens bedömning att tjänstlediga i gränsöverskridande situationer ska kunna ses som arbetstagare endast om de uppbär en kontantförmån på så sätt att deras SGI 21 Se sidan 609 i utredningen. 22 Se sidan s. 618f i utredningen.

14 14(19) skyddas, och därmed en viss tid omfattas av de svenska sociala trygghetssystemen. Däremot anser TCO att det bör utredas närmare hur lång tid en person som är tjänstledig ska kunna omfattas av de svenska sociala trygghetssystemen. Utredningen drar slutsatsen att kravet att kontantförmånen ska tas ut så att SGI:n skyddas är tillräckligt för att förhindra att exempelvis en person tar ut föräldrapenning med små belopp och därmed omfattas av svensk socialförsäkring under lång tid. Men en person kan ta ut föräldrapenningen i drygt två år utan att förlora sin SGI, och rimligen kan drygt två år sägas vara en lång tid. Det kan också vara problematiskt ur legitimitetssynpunkt att förklara hur det kommer sig att en person kan helt och fullt omfattas av de svenska sociala trygghetssystemen (inklusive hälso- och sjukvård) trots att personen inte har bott eller arbetat i Sverige på två år, detta även om personen är tjänstledig från ett arbete i Sverige Att som bosatt (icke yrkesaktiv) i Sverige få rätt till arbetsbaserade förmåner TCO instämmer i utredarens bedömning att de principer som fastslagits i det så kallade Bergström-målet 23 i nuläget enbart bör gälla för den arbetsbaserade föräldrapenningen. Det innebär att principen om sammanläggning i artikel 6 i 883-förordningen kan innebära att alla perioder för att få föräldrapenning i Sverige redan kan ha fullgjorts i den medlemsstat varifrån den sökande kommer om personen ansöker om föräldrapenning i Sverige. TCO anser dock likt utredaren att det får olyckliga konsekvenser för det svenska systemet som bygger på att man bidrar till välfärdsstaten efter sin förmåga. TCO anser dock att det i nuläget är oklart om denna tolkning av principen om sammanläggning blir aktuell för andra förmåner men anser ändå att en utvidgning inte bör ske, bland annat med beaktande av försiktighetsprincipen. TCO vill också lyfta fram betydelsen av att regeringen slår vakt om den nationella kompetensen när det gäller utformningen av de sociala trygghetssystemen. Att utformningen av de sociala trygghetssystemen bestäms genom en nationell demokratisk politisk process är en förutsättning för trygghetssystemens legitimitet och mot bakgrund av de sociala trygghetssystemens samhälleliga betydelse ekonomiskt såväl som socialt centralt för tilliten till det demokratiska systemet och dess effektivitet Socialförsäkringsskyddet och EU-rätten TCO instämmer i utredarens bedömning i så måtto att 4 kap. 5 SFB är förenlig med EU-rätten med undantag för vissa särskilda 23 EU-domstolens dom Bergström, C-257/10.

15 15(19) situationer när det gäller familjeförmåner. TCO anser dock att det av lagtext måste framgå i vilka fall dessa undantag gäller Nuvarande klassificering kan bestå TCO anser likt utredaren att den svenska föräldrapenningen passar mindre bra in i 883-förordningens klassificering av förmåner. TCO anser dock likt utredaren att föräldrapenning fortsatt bör klassificeras som en moderskaps- och faderskapsförmån. En anledning till detta kan också sägas vara den starka jämställdhetsaspekt som ligger bakom dagens föräldrapenning på så sätt att det finns styrmedel (exempelvis genom att tre månader ej går att överlåta till den andra föräldern) som i praktiken syftar till att föräldrarna ska dela så jämnt som möjligt på föräldrapenningen Ingen förändring av reglerna för medborgare från tredje land TCO instämmer i att nuvarande regelverk bör bestå. TCO vill dock betona att inte bara arbetsgivarna utan även Sverige som land bör informera om de rättigheter som en tredjelandsmedborgare har i form av socialförsäkringsförmåner när hen vill arbeta i Sverige Krav på uppehållstillstånd för utbetalning av socialförsäkringsförmåner. TCO har inget att invända mot vad utredningen anför i detta avsnitt. Som utredningen noterar är tillträde till bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner avhängig uppehållstillstånd (5 kap. 12 första stycket SFB), och tillträde till arbetsbaserade förmåner är avhängigt arbetstillstånd eller uppehållstillstånd med motsvarande verkan (6 kap. 14 SFB). TCO noterar också att när det gäller utbetalning av ersättning från arbetsskadeförsäkringen (såsom livränta) finns ingen sådan begränsning då arbetsskadeförsäkringen är knuten till skadeståndsrätten, vilket TCO anser ska respekteras. 25 Tillgång till svensk hälso- och sjukvård i gränsöverskridande situationer inom EU/EES TCO instämmer i att det finns ett behov av att utreda gränsöverskridande hälso- och sjukvården enligt 883-förordningen beträffande de delar som åligger den kommunala sjukvården Grund för tillgång till vårdförmåner i Sverige Mot bakgrund av att TCO är generellt positivt till arbetskraftsrörlighet instämmer TCO i utredningens bedömning att landstingen ska vara skyldiga att erbjuda vård på samma villkor som 24 Se sidan 751 i utredningen.

16 16(19) landets medborgare till personer som omfattas av personkretsen i 883-förordningen för vilka Sverige bedöms som behörig stat Rätt till vårdförmåner i Sverige TCO instämmer i utredningens förslag att de personer som har rätt till vårdförmåner enligt 883-förordningen i 8 kap. 2 HSL ska kunna få ett intyg för att de instanser som erbjuder denna vård ska vara skyldiga att utge den. Så som det för närvarande ser ut riskerar Sverige att bryta mot EU-rätten. TCO vill dock påpeka att ett sådant intyg även bör ange om en person har rätt till förmåner enligt SFB och inte bara HSL (se vår kommentar under kapitel ovan). Om en eventuell utredning enligt den utredaren resonerar kring och som TCO instämmer i under rubriken 25 kommer till stånd bör även ytterligare förmåner som utredaren anser ingå i 883-förordningens krets ingå i ett sådant intyg Behov av förbättrad statistik TCO instämmer i utredningens bedömning att det behöver föras bättre statistik över Sveriges kostnader för vård i andra stater enligt förordningen som debiterats Sverige, samt kostnader för vård som utgivits i Sverige som debiterats andra stater. Statistik kan även vara värdefull för att bemöta myter om vårdkostnader förenade med gränsöverskridande situationer. 26 Överväganden om socialavgifter 26.2 Socialavgifternas klassificering TCO delar utredningens bedömning att arbetsgivar- och egenavgifterna ska klassificeras och hanteras som socialavgifter och inte som skatter. I motsats till utredningen 25 ser dock TCO ersättning från sociala trygghetssystemet som finansieras genom dessa former av avgifter som utbetalning av intjänande rättigheter. I princip finansieras socialförsäkringarna genom att de förvärvsarbetande avstår löneutrymme och köper sig en försäkring, även om det på individnivå inte finns någon direkt koppling mellan inbetalningarna till socialförsäkringarna och den ersättning som kan erhållas eller individuella risker. Att de försäkrade tjänar in en rätt till ersättning i vissa situationer innebär också att ersättning från socialförsäkringarna är väsensskilda från behovsprövade bidrag exempelvis såsom kommunalt försörjningsstöd (socialbidrag). 25 Se sidan 768 i utredningen.

17 17(19) 26.3 Ny hälso- och sjukvårdsavgift eller skatt för vissa utländska arbetsgivare? TCO anser att denna fråga behöver utredas vidare. 27 Informationsutbyte mellan myndigheter Ny uppgiftsskyldighet om tillämplig lagstiftning för skatteverket TCO har inget att invända mot utredningens förslag i dessa delar. Att myndigheter kan fastställa om rätt till tillträde till de svenska sociala trygghetssystemen föreligger torde utgöra en förutsättning för att upprätthålla deras legitimitet och finansiella stabilitet Uppgiftsskyldighet för skatteverket i SFB TCO har inget att invända mot utredningens förslag. Kapitel 28 Behov av fortsatt utredning 28.1 Utred vidare behovet av prövning av uppehållsrätt TCO delar utredningens bedömning att ett systematiskt sätt att pröva om personer i gränsöverskridande situationer har uppehållsrätt i landet behövs. Som utredaren påpekar spänner denna fråga över flera samhällsområden än enbart frågan om tillgång till de sociala trygghetssystemen varför flera aspekter måste beaktas. För de sociala trygghetssystemen är ett första skäl till att införa en sådan prövning att slå vakt om de sociala trygghetssystemens legitimitet och tilliten till dem. Om det uppstår en allmän föreställning om att de svenska sociala trygghetssystemen används på ett otillbörligt sätt eller av personer som egentligen saknar rätt till tillträde skadar detta systemens legitimitet och på sikt viljan att upprätthålla det i ett internationellt perspektiv generösa sociala trygghetssystem vi har i Sverige. Ett andra skäl är att stärka möjligheterna och förutsättningarna för att säkerställa systemens finansiella stabilitet. Även om det skulle visa sig att kostnaderna för förmåner från de sociala trygghetssystemen som utbetalas till personer som egentligen saknar rätt till tillträde till de sociala trygghetssystemen är relativt låga, har erfarenheterna under de senaste åren visat att rörlighetsmönster snabbt kan ändras och är svåra att förutse. Inrättandet av en ordning för att systematiskt pröva uppehållsrätt ger en beredskap för sådana händelser. Ett sista, men minst lika viktigt, skäl är att en sådan ordning ger en möjlighet för personer i gränsöverskridande situationer att slå vakt om sina rättigheter och tillgång till de sociala trygghetssystemen.

18 18(19) Det kan också konstateras att det finns länder inom EU som har sådana system som utredningen bedömer bör utredas närmare för Sveriges del Politiska ställningstaganden är nödvändiga även i gränsöverskridande personrörlighet Om en medlemsstat överhuvudtaget måste genomföra en EUrättsakt, och på vilket sätt, i nationell lagstiftning beror på vilken typ av EU-rättsakt som är aktuell. Det finns dock inget som hindrar att en medlemsstat väljer att genomföra en EU-rättsakt även om det saknas en skyldighet att göra det. Mot bakgrund av den svenska traditionen med förarbeten så kan en EU-rättsakt med fördel genomföras i nationell rätt för att lagstiftningen ska bli så transparent och rättssäker som möjligt. En del av de förslag som anges i denna utredning är av just sådan karaktär att de innebär att nuvarande nationell rätt måste ändras för att bättre stå i överensstämmelse med EU-rätten. 883-förordningen gäller sedan ett flertal år tillbaka. I den utsträckning ändringar i nationell rätt sker först nu kan lagtexten kompletteras med förarbeten som speglar hur EU-rätten i de specifika fallen har tolkats och utvecklats. Med en sådan genomförandemetod anser TCO att den svenska förvaltningsmodellen fortsatt står stark och att Sverige även i fortsättningen bör ha självständiga myndigheter som står för oberoende tolkning och tillämpning av lagstiftning utan direkt inblandning från lagstiftaren 28.3 Kommunal vård i gränsöverskridande situationer TCO delar utredningens bedömning i dessa delar. 29 Ikraftträdande TCO har inget att kommentera kring ikraftträdandet. 30 Konsekvenser av förslagen TCO instämmer i utredningens sammantagna bedömning att förslagen främst kommer att öka möjligheterna för personer i gränsöverskridande situationer att bedöma om och i vilken omfattning de har ett skydd från de sociala trygghetssystemen i Sverige, underlätta för den gränsöverskridande person- och tjänsterörligheten samt bidra till en ökad rättssäkerhet. Som påpekats i TCO:s yttrande kvarstår dock många oklarheter gällande regelverkens tillämplighet som fortsatt måste utredas.

19 19(19) Som utredningen påpekar är konsekvenserna för de offentliga finanserna svåra att bedöma då det saknas nödvändiga statistiska underlag. Denna slutsats från utredningen kan återigen sägas understryka vikten av att Sverige behöver ett bättre statistiskt underlag både för att kunna bedöma konsekvenser av denna typ av lagstiftning samt för att ha ett relevant underlag för att ge förslag på området. Eva Nordmark Ordförande Mikael Dubois Utredare Sofia Råsmar Jurist

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-06-08 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2017-08-24 (SOU

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Avdelningen för juridik Pål Resare Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Yttrande över remiss om betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2017-08-17 Handläggare Marita Johansson Telefon: 08-508 35 562 Till Arbetsmarknadsnämnden den 29 augusti 2017 Ärende

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-242/2017 Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 904 Till Socialnämnden 2017-08-22

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Svensk social trygghet i en globaliserad värld Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-04 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på remiss

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05) Tjänsteskrivelse 1 (5) Socialförvaltningen 2017-05-19 Dnr SN 2017-145 Dnr KS 2017-402 Kommunstyrelsen Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05) Förslag till beslut 1. Yttrande lämnas

Läs mer

Yttrande över - Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Yttrande över - Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Yttrande 1 (8) Kommunstyrelsen 2017-06-01 Dnr KS 2017-402 Socialdepartementet Yttrande över - Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) 1. Utredningen föreslår en ny bestämmelse som syftar

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) Sammanfattning Försäkringskassan ser positivt

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (dnr /2017)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (dnr /2017) Socialtjänsten Skärholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sofia Forsberg Telefon: 08-50824836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld. ToR-utredningen

Svensk social trygghet i en globaliserad värld. ToR-utredningen Svensk social trygghet i en globaliserad värld ToR-utredningen ToR-utredningen Syftet är att ta fram ett tydligt, hållbart och lättillgängligt regelverk avseende försäkringstillhörighet, som skapar goda

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (13) Datum Diarienummer 2017-08-25 2017-0077 Er referens S2017/00606/SF Enheten för barn-, familje- och funktionshindersförmåner och tandvårdsstöd Elisabeth Rydberg

Läs mer

EU-rätt och svensk socialförsäkring.

EU-rätt och svensk socialförsäkring. EU-rätt och svensk socialförsäkring Martina.Axmin@jur.lu.se Unionsmedborgarnas rörlighet Ca 7 miljoner EU-medborgare arbetar och bor i en annan medlemsstat Ca 1,1 miljoner personer korsar en gräns varje

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 8 september 2017

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 8 september 2017 PM 2017:175 RVI (Dnr 110-744/2017) Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 8 september 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

REMISSVAR. Datum

REMISSVAR. Datum REMISSVAR 1 (7) Datum 2017-01-26 KOM (2016) 815 Förslag om ändringar i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen samt

Läs mer

Yttrande över betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) 8 LS

Yttrande över betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) 8 LS Yttrande över betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) 8 LS 2017-0664 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-08-16 LS 2017-0664 Landstingsstyrelsen Yttrande över

Läs mer

Yttrande över betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Yttrande över betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Grapp Lena Hagström Ingela Hansen Gro Klinge-Nygård Nina Datum 2017-08-21 Diarienummer KSN-2017-2084 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Svensk social trygghet

Läs mer

6269/17 adj/lym/cs 1 DG B 1C

6269/17 adj/lym/cs 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 20 februari 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0397 (COD) 6269/17 SOC 91 EMPL 61 CODEC 207 NOT från: till: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 28 juni 2017 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 28 juni 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 44 Enbart det förhållandet att en person omfattas av reglerna om efterskydd i socialförsäkringsbalken innebär inte att svensk lagstiftning ska tillämpas enligt förordning nr 883/2004. 6 kap.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 3 juli 2012 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: Advokat Ida Otken Eriksson Advokatfirman Öberg & Associés AB Box

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 15 april 2014 KLAGANDE OCH MOTPARTER 1. AA 2. BB MOTPART OCH KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 2 juli 2014 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls dom den 19 augusti 2013

Läs mer

Beskrivning av ärendeslag

Beskrivning av ärendeslag 1 (7) Beskrivning av ärendeslag Nedan följer en beskrivning av Försäkringskassans ärendeslag som berörs av internationell lagstiftning. På grund av den stora textmassan presenteras intressenternas statistikbehov

Läs mer

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning

Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning 1 (5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Försäkringskassans svar på regeringsuppdrag om uppföljning av tidigare regeringsuppdrag om tillämplig lagstiftning I regleringsbrevet för budgetåret 2017 fick

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 17 december 2008 i mål nr

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Svensk social trygghet i en globaliserad värld Svensk social trygghet i en globaliserad värld Del 2 Betänkande av Utredningen om trygghetssystemen och internationell rörlighet Stockholm 2017 SOU 2017:05 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice.

Läs mer

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD I ANDRA EU-MEDLEMSSTATER Socialförsäkringssystemen måste samordnas för att stödja den fria rörligheten för personer inom EU. Tidigare bestämdes det regelverk som gäller för anställda

Läs mer

Fråga om föräldrapenning ska klassificeras som en moderskaps- och likvärdig faderskapsförmån eller som en familjeförmån enligt förordning 883/2004.

Fråga om föräldrapenning ska klassificeras som en moderskaps- och likvärdig faderskapsförmån eller som en familjeförmån enligt förordning 883/2004. HFD 2019 ref. 5 Fråga om föräldrapenning ska klassificeras som en moderskaps- och likvärdig faderskapsförmån eller som en familjeförmån enligt förordning 883/2004. Artikel 1 z, artikel 3.1 b och j i förordning

Läs mer

Fastställande av sjukpenninggrundande inkomst (SGI)

Fastställande av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) Fastställande av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) Försäkringskassans ställningstagande 1. Varaktighetskravet som anges i 25 kap. 3 andra stycket 2 socialförsäkringsbalken (SFB) ska tolkas som att det

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56. Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56. Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56 Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare har i uppdrag

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 16.12.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0895/2011, ingiven av Anthony Webb, brittisk medborgare, om nekat bidrag till arbetssökande

Läs mer

Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden

Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden 2012-04-23 1 (5) Rättsenheten Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden Sammanfattning IAF tillstyrker förslaget om höjd

Läs mer

Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet

Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet 1(5) Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm asa.odinekman@tco.se Sverige +46725292448 Ds 2018:37 Genomförande av student- och forskardirektivet Ju2018/04280/L7 TCO har getts möjlighet att

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 28 juni 2017 KLAGANDE Allmänna ombudet för socialförsäkringen 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs

Läs mer

TCO har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade förslag till direktiv och lämnar här sitt svar.

TCO har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade förslag till direktiv och lämnar här sitt svar. 1(5) 2017-06-15 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa 103 33 STOCKHOLM Forsell asa.forsell@tco.se Yttrande TCO Förslag till Europaparlamentets och Rådets direktiv om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar

Läs mer

Icke-ekonomiskt aktiva unionsmedborgares rätt till social trygghet i bosättningsstaten

Icke-ekonomiskt aktiva unionsmedborgares rätt till social trygghet i bosättningsstaten Icke-ekonomiskt aktiva unionsmedborgares rätt till social trygghet i bosättningsstaten Olika rättighetskataloger Ekonomiskt aktiva unionsmedborgare: rörlighetsdirektivet 2004/38 + förordning 883/2004 Icke-ekonomiskt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 14 juni 2018 KLAGANDE AA MOTPART Pensionsmyndigheten Box 38190 100 64 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 15

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av garantipensionens konstruktion ur ett internationellt perspektiv. Dir. 2018:106

Kommittédirektiv. Översyn av garantipensionens konstruktion ur ett internationellt perspektiv. Dir. 2018:106 Kommittédirektiv Översyn av garantipensionens konstruktion ur ett internationellt perspektiv Dir. 2018:106 Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera

Läs mer

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik

Ellinor Englund. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 08:51 Diarienr: 08/2104 Handläggare: Avdelning: Ellinor Englund Datum: 2008-06-19 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Avdelningen för juridik Kommunstyrelsen Nämnd med ansvar för barnomsorg Pactamedlemmar

Läs mer

Konferanse om grensehindre innen arbeids- og sosialområdet

Konferanse om grensehindre innen arbeids- og sosialområdet Konferanse om grensehindre innen arbeids- og sosialområdet Annelie Westman & Jakob Larsson Sverige www.psfu.se (PSFU) Uppdrag att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Överväga

Läs mer

Synpunkter på betänkande av utredningen om trygghetssystemen och internationell rörlighet, Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Synpunkter på betänkande av utredningen om trygghetssystemen och internationell rörlighet, Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Regeringskansliet 103 33 Stockholm 2017-08-31 Synpunkter på betänkande av utredningen om trygghetssystemen och internationell rörlighet, Svensk social trygghet

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 30.1.2015 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 1128/2012, ingiven av L. A., armenisk/rysk medborgare, om påstådd diskriminering och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 juli 2012 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 9 december

Läs mer

Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet

Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet 1(7) 2017-09-12 Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet Ju2017/05569/L7

Läs mer

Bilaga 3. Vårdnadsbidrag som EU-familjeförmån

Bilaga 3. Vårdnadsbidrag som EU-familjeförmån Bilaga 3. Vårdnadsbidrag som EU-familjeförmån 1. Inledning Syftet med detta dokument är att beskriva hur ärenden med vårdnadsbidrag där förordning (EEG) 1408/71 är tillämplig bör hanteras av och kommunerna.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (8) meddelad i Stockholm den 6 februari 2019 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 oktober 2017 i mål

Läs mer

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet 1(5) 2016-12-16 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i

Läs mer

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25)

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) 1(8) 2019-09-12 Arbetsmarknadsdepartementet Sofia Råsmar Stockholm 072-5273120 Sverige sofia.rasmar@tco.se Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) Refnr: A2019/01110/ARM 2018

Läs mer

Fortsatt utbetalning av garantipension inom EES och Schweiz

Fortsatt utbetalning av garantipension inom EES och Schweiz Socialförsäkringsutskottets betänkande Fortsatt utbetalning av garantipension inom EES och Schweiz Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i socialförsäkringsbalken.

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner,

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner, VÄGLEDNING 2004:11 1 (6) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner, m.m. Vägledningen uppdateras fortlöpande. När en vägledning

Läs mer

Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52

Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52 1(5) 2017-11-10 Justitiedepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-2856210 Lise.Donovan@TCO.se Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52 Ju2017/05090 TCO har beretts tillfälle

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Svensk social trygghet i en globaliserad värld Bilaga Svensk social trygghet i en globaliserad värld Del 1 Betänkande av Utredningen om trygghetssystemen och internationell rörlighet Stockholm 2017 SOU 2017:05 Till statsrådet Annika Strandhäll Regeringen

Läs mer

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5

Betänkandet svensk social trygghet i en globaliserad värld SOU 2017:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-22 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2017/00295-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Stefan Lundin Epost: stefan.lundin@vasteras.se Kopia till Socialdepartementet Individ- och familjenämnden

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (18) Svar på regeringsuppdrag Rapport Konsekvensanalys av Högsta förvaltningsdomstolens dom i mål nr 6869-17 om föräldrapenning som familjeförmån Försäkringskassan : 2019-09-30 Konsekvensanalys av Högsta

Läs mer

Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd

Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd PM 2017-06-28 1 (10) Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Mia Hemmestad Hälso- och sjukvård till vissa personer med korta uppehållstillstånd Sammanfattning Den som får uppehållstillstånd under

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5753-12 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 12 juni 2012

Läs mer

5 kap. 9 och 12 första stycket, 15 kap. 2, 16 kap. 2 och 18 kap. 2 socialförsäkringsbalken

5 kap. 9 och 12 första stycket, 15 kap. 2, 16 kap. 2 och 18 kap. 2 socialförsäkringsbalken HFD 2016 ref. 43 En person som behöver ha uppehållstillstånd i Sverige har ansetts sakna rätt till bosättningsbaserade förmåner enligt socialförsäkringsbalken när sådant tillstånd löpt ut. 5 kap. 9 och

Läs mer

108 kap. 2 och 110 kap. 46 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 november 2017 följande dom (mål nr ).

108 kap. 2 och 110 kap. 46 socialförsäkringsbalken. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 13 november 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 65 Försäkringskassan har inte haft rätt att återkräva föräldrapenning som felaktigt lämnats för barn som varit bosatta utomlands när kassan i ett ärende om barnbidrag för samma barn informerats

Läs mer

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares Utbildningsutskottets betänkande 2007/08:UbU14 Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte Sammanfattning I betänkandet behandlar

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

HFD 2014 ref 64. Försäkringskassan motsatte sig bifall till överklagandet.

HFD 2014 ref 64. Försäkringskassan motsatte sig bifall till överklagandet. HFD 2014 ref 64 Utan hinder av 4 kap. 5 socialförsäkringsbalken har rätt till kompletterande svenskt barnbidrag ansetts föreligga när barnet och vårdnadshavaren varit bosatta i Sverige och motsvarande

Läs mer

Bedömning av arbetsförmåga för olika grupper

Bedömning av arbetsförmåga för olika grupper Med anledning av ändringen av arbetsmarknadsbegreppet i 27 kap. 48 och i 28 a kap. 8 socialförsäkringsbalken som träder ikraft den 1 juli 2012 har några redaktionella ändringar gjorts i det rättsliga ställningstagandet

Läs mer

Åtgärder för att mildra konsekvenserna på det sociala området med anledning av brexit

Åtgärder för att mildra konsekvenserna på det sociala området med anledning av brexit Socialförsäkringsutskottets betänkande Åtgärder för att mildra konsekvenserna på det sociala området med anledning av brexit Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till

Läs mer

RP 161/2013 rd. som har arbetat i Finland under sin

RP 161/2013 rd. som har arbetat i Finland under sin Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om utkomstskydd

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-10-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 7173-15 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension.

Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension. HFD 2018 ref. 38 Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension. 67 kap. 5, 15, 16 och 21 25 socialförsäkringsbalken, förordning (EEG) nr 1408/71 Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Försäkringskassans administration av familjeförmåner inom EU

Försäkringskassans administration av familjeförmåner inom EU SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2018:2 Försäkringskassans administration av familjeförmåner inom EU En granskning av barnbidrag, bostadsbidrag och föräldrapenning med EU-anknytning Detta är en sammanfattning

Läs mer

Föräldrapenning. Vägledning 2002:1 Version 15

Föräldrapenning. Vägledning 2002:1 Version 15 Föräldrapenning Vägledning 2002:1 Version 15 En vägledning är i första hand ett stöd för Försäkringskassans medarbetare vid ärendehandläggning och utbildning. Den innehåller en samlad information om vad

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 13 juni 2016 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 25 mars 2015

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM54. EU:s förordningar om samordning av de sociala trygghetssystemen. Sammanfattning. Socialdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM54. EU:s förordningar om samordning av de sociala trygghetssystemen. Sammanfattning. Socialdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria EU:s förordningar om samordning av de sociala trygghetssystemen Socialdepartementet 2016-01-17 KOM (2016) 815 Revidering av rådets och Europaparlamentets förordning om

Läs mer

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 70.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-19 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Mårtensson/Strömgren/LE Till Socialdepartementet SJUKPENNINGGRUNDANDE INKOMST. SKYDD OCH ANPASSNING

Läs mer

Konvention om social trygghet mellan Sverige och Sydkorea

Konvention om social trygghet mellan Sverige och Sydkorea Socialförsäkringsutskottets betänkande 2013/14:SfU10 Konvention om social trygghet mellan Sverige och Sydkorea Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2013/14:137

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) 12062/3/04 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) SOC 382 CODEC 968

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) 12062/3/04 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) SOC 382 CODEC 968 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) 12062/3/04 REV 3 ADD 1 SOC 382 CODEC 968 RÅDETS MOTIVERING Ärende: Gemensam ståndpunkt antagen

Läs mer

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet

Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RI (Dnr 001-1593/2009) Ny allmän forumregel för de allmänna förvaltningsdomstolarna i första instans (DV 2009:4) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 Målnummer: UM4563-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-19 Rubrik: Lagrum: Ett utländskt barn kan inte beviljas uppehållstillstånd på grund av

Läs mer

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 20.3.2017 MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Ärende: Motiverat yttrande från den franska senaten över

Läs mer

Förslag till en förändrad socialförsäkringslagstiftning i EU

Förslag till en förändrad socialförsäkringslagstiftning i EU 1(10) Sofia Råsmar 2017-02-13 072-5273120 sofia.rasmar@tco.se Förslag till en förändrad socialförsäkringslagstiftning i EU Europeiska kommissionen (kommissionen) presenterade den 13 december 2016 ett förslag

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning

Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning VÄGLEDNING 2003:3 1 (9) Historik information om ändringar i vägledningen 2003:3 Närståendepenning I denna bilaga lämnas en kort beskrivning av de sakliga ändringar som gjorts i vägledningens olika versioner.

Läs mer

TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24

TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24 1(6) 2018-09-14 Arbetsmarknadsdepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-2856210 Lise.Donovan@TCO.se TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24 Ref nr A2018/00776/ARM

Läs mer

Förslag till blåkortsdirektiv

Förslag till blåkortsdirektiv 1(7) Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 0725292448 asa.odinekman@tco.se Förslag till blåkortsdirektiv Ju2016/04575/EMA Förslag till Europaparlamentets och Rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

Utsatta EU-medborgare Juridiska förutsättningar. Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist annsofi.agnevik@skl.se www.skl.se

Utsatta EU-medborgare Juridiska förutsättningar. Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist annsofi.agnevik@skl.se www.skl.se Utsatta EU-medborgare Juridiska förutsättningar Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist annsofi.agnevik@skl.se www.skl.se Den fria rörligheten (Dir. 2004/38/EG) EU-medborgare har rätt att uppehålla sig i en annan

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredning om trygghetssystemen för företagare (N2006:11) Dir. 2007:156

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredning om trygghetssystemen för företagare (N2006:11) Dir. 2007:156 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredning om trygghetssystemen för företagare (N2006:11) Dir. 2007:156 Beslut vid regeringssammanträde den 22 november 2008 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Den

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

Samordningsnummer till asylsökande, Skatteverkets promemoria , Dnr /113

Samordningsnummer till asylsökande, Skatteverkets promemoria , Dnr /113 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-07-01 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsmarknadssektionen Mia Hemmestad Finansdepartementet, Skatte- och tullavdelningen 10333 STOCKHOLM Samordningsnummer till asylsökande,

Läs mer

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla

Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Hasse Knutsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Delbetänkande SOU 2017:40 För dig och för alla Sammanfattning I delbetänkandet presenteras

Läs mer

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD I ANDRA EU-MEDLEMSSTATER Socialförsäkringssystemen måste samordnas för att stödja den fria rörligheten för personer inom EU. En genomgripande reform som uppdaterar hela rättsordningen

Läs mer

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner 1(6) 2018-03-19 Kulturdepartementet Ulrika Hagström +46 70 5551220 ulrika.hagstrom@tco.se Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner (SOU 2017:92) Utredningen om Stärkt ställning och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 mars 2015 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 7 april 2014 i

Läs mer

Risker för felaktiga utbetalningar vid gränsöverskridande situationer

Risker för felaktiga utbetalningar vid gränsöverskridande situationer SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2018:6 Risker för felaktiga utbetalningar vid gränsöverskridande situationer En granskning av Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens kontroller av personer som arbetar, bor

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 13.12.2016 SWD(2016) 461 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, har givits möjlighet att lämna synpunkter på rubricerat förslag.

Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, har givits möjlighet att lämna synpunkter på rubricerat förslag. 1(7) 2011-10-25 Ert Dnr Fi2011/2588/S3 SO Dnr 177/11 Finansdepartementet 103 33 Stockholm registrator@finance.ministy.se Yttrande från SO över: Månadsuppgift snabbt och enkelt (SOU 2011:40) Arbetslöshetskassornas

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer

Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25. Inledning

Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25. Inledning 2017-08-28 R 41.17 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Samlad kunskap stärkt handläggning. SOU 2017:25 Inledning Saco är positiv till många av förslagen i utredningen. Vi vill dock inledningsvis betona

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Etableringsjobb (Ds 2019:13) (A2019/01215/A)

Etableringsjobb (Ds 2019:13) (A2019/01215/A) REMISSYTTRANDE 1 (5) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Etableringsjobb (Ds 2019:13) (A2019/01215/A) Försäkringskassan begränsar yttrandet till de delar som berör vår verksamhet. Sammanfattning

Läs mer

Ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd (Ds 2017:11) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 juni 2017

Ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd (Ds 2017:11) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 juni 2017 PM 2017:99 RVI (Dnr 110-630/2017) Ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd (Ds 2017:11) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 juni 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) REMISSVAR 1(5) Datum Diarienummer 2015-06-22 2015-60 Socialdepartementet 103 33 Stockholm För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) (S2015/1590/SF) Sammanfattning Det är positivt att frågan om hur

Läs mer