1. Skapa och förbered en webbplats

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Skapa och förbered en webbplats"

Transkript

1 Sida 1 av 25 Lektion 1: sida 2 av 4 «Sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 3 av 4» 1. Skapa och förbered en webbplats Vi ska alltså börja med det krångligaste först: vi ska skapa och förbereda vår webbplats. Alla som går den här kursen har fått en egen liten webbplats på en server som tillhör Sverigefinska folkhögskolans samarbetspartner Barents Hus AB, och kan använda den platsen för att publicera resultaten på de övningar ni gör. Men ni måste inte använda er kurswebbplats: om ni har en egen webbplats som ni vill använda istället så går det precis lika bra. Kom bara ihåg att inga webbhotell fungerar exakt likadant: om du använder en annan webbplats än den vi erbjuder så kommer du förstås att behöva ange andra sorters uppgifter för att koppla ditt Dreamweaver till den platsen. Det finns till och med viss risk att det inte fungerar alls, för om din webbplats har Frontpage-inställningar i grunden så kan det uppstå problem: Adobe och Microsoft -- alltså Dreamweavers och Frontpages/Expression Webs skapare -- är inte direkt bästisar, och det brukar tyvärr gå ut över oss användare. Men det är inte alls säkert att nåt går fel, så det kan vara värt att testa Starta Dreamweaver När du startar programmet kan det hända att du får upp en stor blaffa som skryter om hur bra Dreamweaver är, och listar en massa olika grejor du kan använda dig av och så vidare. Om du hittar en liten ruta nere i dess vänstra hörn med titeln Don't show again (Visa inte igen) kan du bocka för den. Då kommer inte blaffan att visas nästa gång du startar Dreamweaver. Det är lika bra, för man använder den ändå aldrig. Du kan behöva svara "Yes" eller "OK" på frågan om du är säker att du inte vill se den fula blaffan igen när du bockat för rutan. Om du startar en äldre version av Dreamweaver kan det istället för en ful blaffa dyka upp ett fönster som frågar om du tänker jobba med Design, Development (alltså utveckling), och liknande. Välj Design om det går, och stäng sedan fönstret genom att klicka på krysset uppe i fönstrets högra hörn. Annars kommer Dreamweaver att ändra utseende för att försöka underlätta ditt framtida utvecklingsarbete, och det är inget vi är intresserade av i den här kursen Välj att skapa en ny webbplats Nu ska vi börja göra vår webbplats. Om du använder Dreamweaver CS4 eller CS5 kan du klicka på ikonen Site, som finns till höger om menyraden högst upp. Knappen ser ut som tre små datorer, en som är kopplad till två andra. När du klickat på den kan du välja New Site i den lilla menyn som visas.

2 Sida 2 av 25 Om ditt Dreamweaver saknar Site-knappen så kan du även gå in på menyn Site (Plats på svenska) och välja New Site (Ny plats), det är samma sak. Oavsett vilken väg du tog så ska fönstret Site definition for Unnamed Site 1 (eller något liknande) visas. Nu skiljer sig de olika Dreamweaver-versionerna litet från varandra: Om du använder Dreamweaver upp till version CS4, klicka här. Om du använder Dreamweaver CS5, klicka här. Ställ in webbplatsen för Dreamweaver upp till version CS4 Detta gäller alltså inte Dreamweaver CS5. Om du använder Dreamweaver CS5, klicka här. Nu ska vi börja ställa in webbplatsen för Dreamweaver upp till version CS4. Klicka på fliken Advanced, högst upp i fönstret. Då byter fönstret utseende. CS4: 1. Skapa en webbmapp i din dator När man jobbar med Dreamweaver använder man två webbplatser samtidigt: den som finns ute på nätet samt något som kallas för "lokal webbplats". Den lokala webbplatsen är en kopia på den som finns ute på nätet, och förvaras i din dator. Sättet vi kommer att jobba på i den här kursen innebär att du först gör färdigt sidorna i din lokala webbplats. När du sen är nöjd med dem kan du föra ut dem på din webbplats på nätet. (Vi förser dig med en egen

3 Sida 3 av 25 gratis kurswebbplats som du kan ladda upp dina övningar till.) Vi ska alltså börja med att skapa en lokal webbplats. Det första steget blir att peka ut var vi vill ha den. Det gör man genom att skapa en mapp som vår webbplats kommer att byggas upp i. Se till så att Local info är valt i listan till vänster (du väljer något genom att klicka på det). Klicka sedan på mappen till höger om textrutan Local root folder. Nu visas fönstret Choose Local Root Folder for site Unnamed Site. Gör följande: 1. Vi ska börja med att leta oss fram till en mapp vi kan skapa vår lokala webbplats i. Se till så att du är i en mapp som du lätt hittar igen. Du kan använda vilken mapp du vill, men jag kommer själv att använda mappen Mina dokument. Den öppnar man snabbast genom att klicka på knappen som heter just Mina dokument i listan till vänster (eller, om den knappen saknas, genom att klicka i rutan Select högst upp och välja Mina dokument där). 2. När du kommit in i Mina dokument kan du klicka på knappen Skapa ny mapp. Du hittar den till höger om Select-rutan högst upp i fönstret. När du klickat på knappen så skapas en ny, tom mapp i Mina dokument. Den får automatiskt namnet Ny mapp, och dess namn är markerat. Klicka ingenstans, utan gå till nästa steg. 3. Nu ska vi döpa mappen. Du behöver som sagt inte klicka någonstans, för mappens namn är redan markerat, så det är bara att skriva det du vill att den ska heta. Jag döper min mapp till Mats webbplats. Jag kommer att kalla den här mappen för "webbmappen" i fortsättningen. Om du hann klicka någonstans så att webbmappens namn "stängdes", eller vill byta namn på den igen, så kan du alltid högerklicka på den och välja Byt namn i listan som dyker upp. Då får du namnge den igen.

4 Sida 4 av Sedan är det bara att klicka på knappen Spara. (Det kan stå Öppna här istället, men det gör inget. Klicka på knappen bara.) När du klickade på knappen så ska webbmappen ha öppnats. Det ser du i textrutan Select högst upp: där ska webbmappens namn stå nu. Dess namn ska även stå vid rubriken Select längst ned i fönstret. Jag döpte ju min webbmapp till Mats webbplats, så i mitt fall ska det alltså stå Select: Mats webbplats både uppe och nere i fönstret. (I ditt fall ska det förstås stå det du döpte din webbmapp till där.) Om din webbmapps namn inte står efter Select så får du dubbelklicka på webbmappen tills det blir rätt. När dess namn står efter Select i fönstret så är det bara att klicka på knappen Spara. Då kommer du tillbaka till fönstret med inställningarna. CS4: 2. Kontrollera att det står rätt i rutan Local root folder Nu är du alltså tillbaka i fönstret Site Definitition for Unnamed Site. Vi ska se till så att textraden i rutan Local root folder slutar med namnet på din webbmapp. (Raden avslutas oftast med ett / som sätts in automatiskt, men det behöver du inte bry dig om.) Du kan behöva rulla på texten i rutan för att se slutet på den. Det lättaste sättet är att klicka en gång i rutan Local root folder så att markören blinkar i den. Sedan trycker du på den högerpekande piltangenten på ditt tangentbord. Då flyttar sig markören åt höger. Fortsätt att flytta markören åt höger tills du ser slutet på texten i rutan. Om texten i rutan inte slutar med namnet på din webbmapp så får du klicka på mapp-ikonen till höger om rutan igen. Då öppnas fönstret Choose Local Root Folder, och där kan du dubbelklicka på webbmappen så att den öppnas. När dess namn står i rutan Select högst upp kan du klicka på knappen Spara. Nu borde webbmappens namn stå i slutet i rutan Local root folder och då kan vi gå vidare. CS4: 3. Skapa en bildmapp När allt är som det ska i rutan Local root folder så kan du klicka på den lilla mapp-ikonen till höger om rutan Default images folder. Nu ska vi skapa en mapp som webbplatsens alla bilder ska hamna i.

5 Sida 5 av 25 Fönstret Choose local images folder for Unnamed Site öppnas. Se till så att din webbmapps namn står i rutan Select högst upp. Om det inte gör det så får du leta dig fram till platsen där du skapade webbmappen och dubbelklicka på den så att den öppnas. Det är viktigt att vi befinner oss i den. Nu ska vi skapa en ny mapp inuti din webbmapp. Det är hit alla bilder ska hamna. Det är mycket vanligt -- ofta ett krav -- att man har en specifik mapp som alla webbplatsens bilder sparas i, annars blir det ofta bara rörigt. Följ bara stegen nedan: 1. Klicka på knappen Skapa ny mapp, så dyker en ny mapp upp. 2. Döp mappen till något passande. Det vanligaste är "bilder" eller "images". Jag döper min mapp till "bilder", och kommer att kalla den här mappen för "bildmappen" i fortsättningen. Observera: använd bara små bokstäver när du skriver mappens namn, och använd inga mellanslag, punkter, eller konstiga tecken: bara bokstäverna a till z, alltså (samt siffror om du tycker det behövs). Det är Internet-standard och kan bespara dig problem i framtiden. Det spelar egentligen ingen roll exakt vad du döper mappen till bara du följer den här regeln och kommer ihåg att du ska spara dina framtida bilder i den. När du skrivit klart mappens namn ska du inte klicka på Spara, för då stängs fönstret utan att det blir rätt. Dubbelklicka istället på bildmappen tills den öppnas. Det är inte förrän när bildmappens namn står i rutan Select högst upp i fönstret som du kan klicka på Spara. I mitt fall ska det alltså stå "bilder" i rutan Select (och längst ned i fönstret). Först då kan jag klicka på Spara.

6 Sida 6 av 25 Nu återvänder du till fönstret Site Definitition for Unnamed Site. CS4: 4. Kontrollera att det står rätt i rutan Default images folder Klicka en gång i rutan Default local images folder och flytta markören åt höger tills du ser slutet på texten i den. Raden ska sluta med namnet på din webbmapp, följt av ett snett streck, och sedan namnet på din bildmapp. Det betyder att bilderna kommer att sparas i din bildmapp, som finns i din webbmapp. Ser det inte alls ut så? Då får du klicka på mapp-ikonen till höger om rutan igen. Leta dig fram till din bildmapp (som finns i webbmappen) och dubbelklicka på den så att den öppnas. Klicka sedan på knappen Spara. Nu ska bildmappens namn stå i slutet på textraden i rutan Choose local images folder. Då är allt i sin ordning, och vi kan fortsätta. CS4: 5. Namnge webbplatsen Nu ska själva webbplatsen få ett namn. Klicka i rutan Site name högst upp. Där får du skriva in namnet på din webbplats -- det är ett samlingsnamn för din webbmapp och bildmapp, och är mest bara så att du känner igen den om du skapar fler webbplatser i framtiden. Det är lika bra att ge den ett tjusigt namn, så skriv vad du vill att den ska heta här. Jag döper min webbplats till Mats webbplats. Inte så originellt men lätt att känna igen. CS4: 6. Ställ in webbplatsen på nätet

7 Sida 7 av 25 Nu har vi skapat en lokal webbplats. Då ska vi se till så att vi kan komma åt vår webbplats ute på nätet med. Börja med att klicka på Remote info i listan till vänster. Här fanns det inte så mycket att göra, eller hur? Det ska vi fixa till! Klicka i rutan Access, så dyker det upp en liten lista. Klicka där på valet FTP. Så ska det se ut! Nu har vi en massa rutor att fylla i! Följ stegen nedan: 1. FTP host. Klicka i rutan FTP host. Här ska adressen till just din webbplats ute på nätet stå. Du skriver det Dreamweaver-användarnamn jag mailade till dig, följt av.qqq.hosting.barentshus.com (Om du inte fått något användarnamn för Dreamweaver-kursen av mig så får du höra av dig på mats.holmgren@svefi.net.) Om mitt användarnamn är mholmgren så blir adressen jag ska skriva in i rutan FTP host följande: mholmgren.qqq.hosting.barentshus.com En lång harang, va? Men så är det med gratisplatser: man får inte vara petig! 2. Login. Klicka i rutan Login. Här ska vi skriva vårt inloggningsnamn till sajten. Här skriver du nästan exakt samma sak som i FTP host -- du skriver bara en viktig detalj annorlunda. Skriv ditt Dreamweaver-användarnamn här följt Det enda skillnaden mellan det vi skrev i FTP host och det vi just skrev i Login-rutan är att vi byter ut första punkten mot ett snabel-a. Om mitt användarnamn är mholmgren så blir alltså mitt login följande: mholmgren@qqq.hosting.barentshus.com (Du skriver ett snabel-a genom att hålla ned tangenten AltGr (till höger om mellanslagstangenten) och trycka på siffran 2 i sifferraden på ditt tangentbord.) 3. Password. Här skriver du in ditt lösenord. Det står i mailet jag skickade till dig. Och som sagt, om du inte fick något mail eller har tappat bort det så får du höra av dig på mats.holmgren@svefi.net. 4. Save. Se till så att rutan Save är förbockad. Om den redan är det så behöver du inte klicka i den, annars måste du skriva in ditt lösenord igen. Om du använder en allmän dator, t ex på skolan eller på jobbet, så bör du nog låta Save vara avbockad. Då måste du visserligen skriva in lösenordet varje gång du ska komma åt din webbplats, vilket blir rätt ofta, men hellre det än att riskera att nån taskmört tar sig in och ritar mustascher på alla dina bilder, eller hur? 5. Test. Avsluta hela det här med att klicka på knappen Test (om du har någon sådan). Då testar

8 Sida 8 av 25 Dreamweaver om du kommer åt din webbplats med de inställningar du gjort. Om det lyckas så får du upp en trevlig meddelanderuta som talar om att allt gått bra: Annars får du upp en otrevlig ruta som säger att det inte gick bra alls. Då får man försöka hitta problemet. Det allra vanligaste är att folk som redan kan det här med Internet varit smarta och skrivit in webbsnutten eller ftp:// före adressen i rutan FTP host. Men det är alltså fel! Det ska inte stå någonting alls före ditt namn i rutan FTP host, annars går det inte. Datorer är jättenoga med att allt ska vara exakt rätt, så om du inte får det att funka kan du jämföra det du skrivit mot bilden och beskrivningen ovan. Det är alltså så det ska se ut (fast ordningen kan vara litet annorlunda beroende på vilken version av programmet du använder). Om det absolut inte fungerar alls så kan du hojta till i FirstClass-forumet så försöker vi hitta en lösning åt dig. Chansen är ju stor att det alltid finns någon som vet exakt vad det är som händer. Men vi är ju optimister, så vi förutsätter att allt det här går både snabbt och smärtfritt -- så när det väl fungerar är det bara att klicka på OK på båda fönstren. När du klickat på OK på de öppna fönstren så ser du fönstret Manage Sites (eller Edit Sites i äldre versioner; det är samma sak). Där listas de webbplatser du har tillgång till. Där borde du se namnet på din webbplats nu. Se till så att den är markerad (alltså att den är mörk) och klicka på knappen Done. Om du någon gång vill in och mixtra med din webbplats inställningar så kan du alltid gå in på menyn Site och välja Manage Sites (eller Edit Sites). Då får du fram samma fönster. Där är det bara att markera den webbplats vars inställningar du vill ändra på och klicka på knappen Edit. Men det är nog inget som är aktuellt just nu. Nu är vi klara! Klara med att ställa in webbplatsen, alltså. Men vi har fortfarande en del saker att fixa till innan allt funkar som det ska. Gå till steg 1.9. nedan.

9 Sida 9 av 25 Ställ in webbplatsen för Dreamweaver CS5 Detta gäller alltså inte versionerna upp till och med CS4. Om du använder Dreamweaver av en version upp till och med CS4, klicka här. Nu ska vi börja ställa in webbplatsen för Dreamweaver CS5. Skriv in vad din webbplats ska heta i rutan Site Name. Detta är bra att göra ifall du skapar fler webbplatser, så du lätt ser vilken som är vilken. Ingen annan ser namnet på webbplatsen. Nu ska vi skapa en webbmapp i datorn. CS5: 1. Skapa en webbmapp i din dator När man jobbar med Dreamweaver använder man två webbplatser samtidigt: den som finns ute på nätet samt något som kallas för "lokal webbplats". Den lokala webbplatsen är en kopia på den som finns ute på nätet, och förvaras i din dator. Sättet vi kommer att jobba på i den här kursen innebär att du först gör färdigt sidorna i din lokala webbplats. När du sen är nöjd med dem kan du föra ut dem på din webbplats på nätet. Vi ska alltså börja med att skapa en lokal webbplats. Det första steget blir att peka ut var vi vill ha den. Det gör man genom att skapa en mapp som vår webbplats kommer att byggas upp i. Börja med att klicka på mapp-knappen till höger om rutan Local Site Folder.

10 Sida 10 av 25 Nu visas fönstret Choose Root Folder. Det är antagligen inställt på en mapp som heter exempelvis Unnamed Site 2 eller något sådant. Det är en mapp Dreamweaver skapat automatiskt för oss, men vi vill skapa vår lokala webbplats i en mapp vi själva döper, så gör såhär: Klicka på knappen Upp en nivå. Den tar oss ut ur mappen vi är i just nu. Då ser fönstret ut ungefär såhär:

11 Sida 11 av Vi ska börja med att leta oss fram till en mapp vi kan skapa vår lokala webbplats i. Se till så att du är i en mapp som du lätt hittar igen. Du kan använda vilken mapp du vill, men jag kommer själv att använda mappen Mina dokument. Den öppnar man snabbast genom att klicka på knappen som heter just Mina dokument i listan till vänster (eller, om den knappen saknas, genom att klicka i rutan Select högst upp och välja Mina dokument där). 2. När du kommit in i Mina dokument kan du klicka på knappen Skapa ny mapp. Du hittar den till höger om Select-rutan högst upp i fönstret. När du klickat på knappen så skapas en ny, tom mapp i Mina dokument. Den får automatiskt namnet Ny mapp, och dess namn är markerat. Klicka ingenstans, utan gå till nästa steg. 3. Nu ska vi döpa mappen. Du behöver som sagt inte klicka någonstans, för mappens namn är redan markerat, så det är bara att skriva det du vill att den ska heta. Jag döper min mapp till Mats webbplats. Jag kommer att kalla den här mappen för "webbmappen" i fortsättningen. Om du hann klicka någonstans så att webbmappens namn "stängdes", eller vill byta namn på den igen, så kan du alltid högerklicka en gång på den och välja Byt namn i listan som dyker upp. Då får du namnge den igen. (Du kan även klicka en gång på mappen så den blir vald, och sen klicka en gång på dess namn. Då öppnas namnet, och då kan du ändra på det.) 4. Se till så att mappen du just skapade är vald -- om den inte är markerad klickar du en gång på den. Sedan är det bara att klicka på knappen Spara. (Det kan stå Öppna här istället, men det gör inget. Klicka på knappen bara.) När du klickade på knappen så ska webbmappen du just skapade öppnas. Det ser du i textrutan Select högst upp: där ska webbmappens namn stå nu. Dess namn ska även stå vid rubriken Select längst ned i fönstret. Jag döpte ju min webbmapp till Mats webbplats, så i mitt fall ska det alltså stå Select: Mats webbplats både uppe och nere i fönstret. (I ditt fall ska det förstås stå det du döpte din webbmapp till där.) Du kanske ser att det står fel efter Select i bilden nedan: "Mats fina saj"! Det är bara en bugg och inget att bry sig om. När du öppnat mappen du skapade så ska vi skapa en ny mapp inne i den! Klicka på knappen Skapa ny mapp här...

12 Sida 12 av så skapas en ny mapp inuti webbmappen. Detta ska bli den mapp som våra bilder ska hamna i, så döp den till något passande. Jag döper den till "bilder". Observera: använd bara små bokstäver när du skriver mappens namn, och använd inga mellanslag, punkter, eller konstiga tecken: bara bokstäverna a till z, alltså (samt siffror om du tycker det behövs). Det är Internet-standard och kan bespara dig problem i framtiden. Det spelar egentligen ingen roll exakt vad du döper mappen till bara du följer den här regeln och kommer ihåg att du ska spara dina framtida bilder i den. Sedan kan du klicka på Spara så kommer du tillbaka till Site-fönstret. CS5: 2. Kontrollera att det står rätt i rutan Local Site Folder Nu är du alltså tillbaka i fönstret Site Setup. Vi ska se till så att textraden i rutan Local Site Folder slutar med namnet på din webbmapp. (Raden avslutas oftast med ett \ som sätts in automatiskt, men det behöver du inte bry dig om.) Du kan behöva rulla på texten i rutan för att se slutet på den. Det lättaste sättet är att klicka en gång i rutan Local Site Folder så att markören blinkar i den. Sedan trycker du på den högerpekande piltangenten på ditt tangentbord. Då flyttar sig markören åt höger. Fortsätt att flytta markören åt höger tills du ser slutet på texten i rutan. I mitt fall står det Mats fina sajt i slutet, som jag ju döpte min webbmapp till. Då är allt som det ska. Om texten i rutan inte slutar med namnet på din webbmapp så får du klicka på mapp-ikonen till höger om rutan

13 Sida 13 av 25 igen. Då öppnas fönstret Choose Root Folder igen, och där kan du dubbelklicka på webbmappen du skapade så att den öppnas. När dess namn står i rutan Select högst upp kan du klicka på knappen Spara. Nu borde webbmappens namn stå i slutet i rutan Local root folder och då kan vi gå vidare. Notera: Om webbmappens namn ändå inte står i slutet i rutan Local Site Folder så kan vi alltid skriva in den för hand. Gör då såhär: Klicka till höger om det sista \-tecknet så att markören blinkar där. Skriv sedan in exakt samma namn du gav din webbmapp. I mitt fall skulle jag alltså skriva Mats fina sajt där. Nu kan vi gå vidare! Klicka på Servers i listan till vänster. Här får vi välja att skapa en ny webbplats. Klicka på plus-knappen under rutan mitt i fönstret. CS5: 3. Ställ in webbplatsen på nätet Nu har vi skapat en lokal webbplats. Då ska vi se till så att den kopplas ihop med vår webbplats ute på nätet. Gör såhär:

14 Sida 14 av Connect using. Klicka på pilen vid den här rutan och välj FTP i listan. 2. Server name. Skriv vad servern ska heta i dina listor. Du kan hoppa över det här steget om du vill, eller bara skriva in något du känner för. Jag skrev in "DW-kursen". 3. FTP Address. Klicka i rutan FTP Address. Här ska adressen till just din webbplats ute på nätet stå. Du skriver det Dreamweaver-användarnamn jag mailade till dig, följt av.qqq.hosting.barentshus.com (Om du inte fått något användarnamn för Dreamweaver-kursen av mig så får du höra av dig på mats.holmgren@svefi.net.) Om mitt användarnamn är mholmgren så blir adressen jag ska skriva in i rutan FTP host följande: mholmgren.qqq.hosting.barentshus.com En lång harang, va? Men så är det med gratisplatser: man får inte vara petig! 4. Username. Klicka i rutan Username. Här ska vi skriva vårt inloggningsnamn till sajten. Här skriver du nästan exakt samma sak som i FTP Address -- du skriver bara en viktig detalj annorlunda. Den enda skillnaden mellan det vi skrev i FTP Address och det vi skriver i Username-rutan är att vi byter ut första punkten mot ett snabel-a. Så om mitt användarnamn är mholmgren blir alltså mitt login följande: mholmgren@qqq.hosting.barentshus.com (Du skriver ett snabel-a genom att hålla ned tangenten AltGr (till höger om mellanslagstangenten) och trycka på siffran 2 i sifferraden på ditt tangentbord.) 5. Password och Save. Skriv in ditt lösenord i rutan Password. Det står i mailet jag skickade till dig. Och som sagt, om du inte fick något mail eller har tappat bort det så får du höra av dig på mats.holmgren@svefi.net. Se sedan till så att rutan Save är förbockad. Om den redan är det så behöver du inte klicka i den, annars måste du skriva in ditt lösenord igen nästa gång du ska ladda upp något till din webbplats. Men om du använder en allmän dator, t ex på skolan eller på jobbet, så bör du nog låta Save vara avbockad. Då måste du visserligen skriva in lösenordet varje gång du ska komma åt din webbplats, vilket blir rätt ofta, men hellre det än att riskera att nån taskmört tar sig in och ritar mustascher på alla dina bilder, eller hur?

15 Sida 15 av Test. Avsluta hela det här med att klicka på knappen Test (om du har någon sådan). Då testar Dreamweaver om du kommer åt din webbplats med de inställningar du gjort. Om det lyckas så får du upp en trevlig meddelanderuta som talar om att allt gått bra: Annars får du upp en otrevlig ruta som säger att det inte gick bra alls. Då får man försöka hitta problemet. Det allra vanligaste är att folk som redan kan det här med Internet varit smarta och skrivit in webbsnutten eller ftp:// före adressen i rutan FTP Address. Men det är alltså fel! Det ska inte stå någonting alls före ditt namn i rutan FTP Address, annars går det inte. Datorer är jättenoga med att allt ska vara exakt rätt, så om du inte får det att funka kan du jämföra det du skrivit mot bilden och beskrivningen ovan. Det är alltså så det ska se ut (fast ordningen kan vara litet annorlunda beroende på vilken version av programmet du använder). Om det absolut inte fungerar alls så kan du hojta till i FirstClass-forumet så försöker vi hitta en lösning åt dig. Chansen är ju stor att det alltid finns någon som vet exakt vad det är som händer. Men vi är ju optimister, så vi förutsätter att allt det här går både snabbt och smärtfritt -- så när det väl fungerar är det bara att klicka på OK på båda fönstren. När du klickat på OK klickar du på knappen Save, så sparas dina inställningar och Save igen, så sparas hela rasket i listan över tillgängliga webbplatser i din dator.

16 Sida 16 av 25 Om du någon gång vill in och mixtra med din webbplats inställningar så kan du alltid gå in på menyn Site och välja Manage Sites. Då får du ett fönster där du kan välja vilken webbplats du vill komma åt. Där är det bara att markera den webbplats vars inställningar du vill ändra på och klicka på knappen Edit. Men det är nog inget som är aktuellt just nu. Nu är vi klara! Klara med att ställa in webbplatsen, alltså. Men vi har fortfarande en del saker att fixa till innan allt funkar som det ska. Gå till steg 1.9. nedan Stäng av de tjatiga frågorna Nu ska vi bli av med en av Dreamweavers mest irriterande funktioner: frågan "Get (eller Put) dependent files?". Den kommer att dyka upp så fort man vill sätta ut -- eller komma åt -- något på sin webbplats som innehåller så kallade "beroende filer", t ex bilder eller liknande. Vi vill inte ha den frågan stup i kvarten, så vi ska stänga av den innan den ens hinner ställas. Vi vet ju vad vi vill göra, och kommer nu att spara ett hundratal framtida musklick genom att stänga av den. Gå in på menyn Edit och välj Preferences längst ned i den. Då dyker fönstret med samma namn upp. Klicka där på valet Site i listan längst till vänster, så får du fram rutor och grejor liknande de som finns på bilden ovan. Bland

17 Sida 17 av 25 dessa finns två små checkrutor (alltså rutor man kan bocka av eller för) vid titeln Dependent files. Klicka i båda rutorna så att Prompt on get/check out och Prompt on put/check in blir tomma. När du är klar klickar du på knappen OK, så stängs fönstret Ta fram Files-paletten Nu när inställningarna är klara och vi stängt av de jobbiga frågorna så ska vi ta oss in i vår webbplats på nätet och förbereda den för våra framtida storverk. Men först måste vi hitta rätt palett! Paletter är som sagt de små hjälpfönstren som finns längs höger sida i Dreamweaver. Paletten vi är ute efter just nu heter Files. (Om du använder en äldre version av Dreamweaver så är vi tekniskt sett ute efter fliken Site som finns i paletten Files.) Det snabbaste sättet att ta fram paletten är att trycka på tangenten F8 på ditt tangentbord. Om paletten redan är framme så stängs den av; i så fall är det bara att trycka på samma tangent en gång till så visas den igen. Nu bör du alltså veta var den är, om du inte såg den innan. (Du kan även gå in på menyn Window och klicka på valet Files (eller Site) tills det blir förbockat.) Förbered din webbplats på nätet (Observera: det kan hända att din webbplats på nätet innehåller en del filer som inte behövs där. I så fall måste de tas bort innan vi gör något annat. Det här stycket beskriver hur man gör, så det är bara att följa beskrivningen nedan. Om din webbplats på nätet redan är tom så har du såklart inget att radera därifrån, men det är bra att läsa det här stycket ändå.) När du väl har framme paletten Files ska du se till så att den vänstra av de två rutorna nära toppen i paletten är inställd på din webbplats (i mitt fall ska det stå "Mats webbplats" i den). Om det inte gör det så klickar du i rutan, så får du välja din webbplats där. Se sedan till så att rutan till höger är inställd på Remote View. Om den inte är det så klickar du i den och väljer Remote View i menyn som dyker upp. Klicka sedan på knappen längst till vänster i paletten. Den ser ut som två sladdar som är på väg att kopplas ihop.

18 Sida 18 av 25 Sladdarna kopplas ihop! Det betyder att Dreamweaver fått kontakt med din webbplats som finns ute på nätet och visar nu allt den innehåller i Files-paletten. Det kan hända att det redan finns en del grejor där och i så fall finns där antagligen en fil vi absolut inte vill ha kvar. Filen vi inte tycker om heter index.php, så vi ska ta bort den -- annars kommer det vi gör senare i den här lektionen att hindras från att visas, för då kommer index.php att vara i vägen. Gör såhär: välj filen index.php genom att klicka en gång på den. Tryck sedan på tangenten Delete på ditt tangentbord. Nu får du frågan om du verkligen vill ta bort den valda filen. Det vill du ju. Välj Yes så försvinner den ur Files-paletten! Du kan gärna radera allt annat som finns där: det är bara en bunt med bildfiler som inte vi inte kommer att använda. Det enda som inte går att ta bort är mappen högst upp i rutan, och det är själva webbplatsen så det är nog lika bra att den är kvar!

19 Sida 19 av Skapa en webbsida i din lokala webbplats Nu är den onda index.php-filen borta. Då ska vi skapa en ny, tom sida i vår webbplats. Och för att allt ska gå rätt och riktigt till så ska vi börja med att skapa sidan i vår lokala webbplats -- alltså i vår dator. Sen när vi är klar med den så kan vi sätta ut den på vår webbplats på nätet. Jag beskriver exakt hur man gör, så följ bara stegen nedan. 1. Gå in på din lokala webbplats. Klicka i rutan där det står Remote view i paletten Files, så får du upp en liten lista. Välj Local view, så får du se vad din lokala webbplats innehåller. Om du följt den här kurstexten så bör din lokala webbplats inte innehålla mycket mer än din tomma bildmapp. (I vissa versioner av Dreamweaver kan även mappen _notes dyka upp, men den behöver du inte bry dig om: den läggs till automatiskt i alla nya webbplatser och gör ingenting.) 2. Skapa en ny sida och namnge den. Klicka en gång med höger musknapp någonstans i det tomma vita fältet under rubriken Local files så får du fram en meny. Välj New File. Nu skapas en ny, tom webbsida i din lokala webbplats! Den får automatiskt namnet untitled.html. Det ska vi snart ändra på...

20 Sida 20 av men först är det dags för en kort föreläsning om filändelser, och vad man bör tänka på när man namnger olika filer. Å, vad roligt! Filändelser Nästan alla sidor vi skapar kommer att sluta med filändelsen.html. Det är en förkortning för Hyper Text Markup Language, som är namnet på det programmeringsspråk som är allra vanligast på Internet. (Det finns sidor vars namn slutar på.htm, alltså utan ett "l" på slutet, men det är i grund och botten samma sak.) Ändelsen är viktig, för den talar om för webbläsaren att "det här är en webbsida". Utan ändelsen fattar inte webbläsarna att det är en webbsida, så då kommer den inte att visa någonting. När du byter namn på en sida så måste du se till så att ändelsen.html (inklusive punkten före) lämnas ifred. Om du råkar sudda ut ändelsen så är det inte hela världen: filen är inte förstörd på något sätt, men den går inte att använda förrän du skrivit tillbaka.html i slutet på namnet igen. Namn Sen är det frågan om filernas namn. Det finns en standardregel man bör hålla sig till när man döper sina filer: använd bara små bokstäver, håll dig till a - z (alltså inga å, ä, ö) samt vanliga siffror. Vid festliga tillfällen kan du möjligtvis använda tecknen - och _ (alltså minustecknet och "underscore", som du får till om du håller ned en Shift-tangent och trycker på minustangenten på ditt tangentbord). Allt annat bör undvikas, särskilt mellanslag och punkter! Den enda punkten som får finnas ska vara den som skiljer filens namn från dess ändelse. Exempel: Om jag vill döpa en webbsida till "mats glada sågarlåtar 2.html" så bör jag antingen skriva namnet såhär: "matsgladasagarlatar2.html", eller t ex "mats_glada_sagarlatar_2.html". Inga mellanslag och inga konstiga bokstäver som å, ä eller ö, alltså. Vad händer om du skriver in "fel" tecken ändå? Då sänder Bill Gates (eller Steve Jobs) dig en ond tanke, men annars händer inget speciellt, faktiskt. Grejen är att det är standard, och det är något som blir allt mer strikt hållet ute på nätet. Standarden är inte till för att påtvinga alla en själlös, homogen design utan för att underlätta att dina sidor ser exakt likadana ut i alla webbläsare och för alla användare, och till detta inkluderas även namnen på dina filer. Webbdesign har länge varit rena vilda västern (fast ett väldigt stillsamt vilda västern där den största dödsorsaken var blodproppar i benen). Men de glada dagarna då alla får göra precis som de vill med sina sidor börjar nå sitt slut... Tack och lov. index och default Och så en sista sak om namnen: det finns ett par namn som betyder något alldeles särskilt för webbläsarna. Dessa namn är "index" och "default", och fungerar automatiskt som webbplatsens "framsida". När man döper en sida till t ex index.html så betyder det alltså att webbläsaren automatiskt vill visa den sidan först av allt när någon besöker din webbplats.

21 Sida 21 av 25 Alla andra namn du kan komma på är fria att användas (fast låt oss hålla oss till reglerna jag just gick igenom), men namnen index och default är alltså bokade för särskilda ändamål. Det får dessutom bara finnas en enda index-sida på samma ställe i din webbplats, annars kommer de att börja bråka med varann och då brukar resultatet bli att man inte får fram någonting alls när man besöker din webbplats. Sådär! Nu har vi fått det sagt. Då är det dags att döpa om den nya sidan vi skapat. Om namnet untitled.html fortfarande är markerat (mörkblått, oftast) så kan du nu skriva in namnet index.html istället. Om namnet hunnit bli avmarkerat så räcker det med att du högerklickar på filen untitled.html, så att samma meny dyker upp som i steg 15. Välj där Edit > Rename (Redigera > Byt namn på svenska), så får du byta namn på filen igen. (Om du använder en äldre version av Dreamweaver hittar du Rename längst ned i menyn.) Döp din nya sida till index.html. När du är klar med namnbytet kan du klicka någonstans där det är tomt så "stänger" du namnet. Nu har du en sida som heter index.html i din lokala webbplats -- och när vi är klara kommer det som sagt att bli den sidan som automatiskt dyker upp när någon besöker din webbplats. Då är det dags att fylla sidan med något! Skriv text i webbsidan och publicera den Dubbelklicka på filen index.html i Files-paletten så öppnas tom, vit sida på din skärm. Klicka någonstans i allt det vita så att markören blinkar där. Skriv en kort hälsning till dig själv. Det är inget märkvärdigt med att skriva text i Dreamweaver: det fungerar precis som när du skriver i t ex Word eller i ditt e-post-program. (Däremot fungerar ändringen av text litet annorlunda mellan de olika versionerna -- alltså hur man gör den fet, eller kursiv, eller färgar den, t ex. Det tar vi upp när vi väl fått det här att fungera.) Jag skriver en hälsning till mig själv:

22 Sida 22 av 25 När du är nöjd sparar du sidan. Det gör du genom att gå in på File > Save. Du kan även hålla ned tangenten Ctrl och trycka på tangenten S, det är snabbkommandot för samma sak. Nu har du sparat sidan! Då ska vi föra ut den på nätet. Det kallas som sagt för att "publicera", och det är lätt gjort: klicka en gång på filen index.html i Files-paletten, och klicka sedan på knappen Put file(s). Det är den uppåtpekande pilen. En ruta svischar förbi på skärmen. Den visar att Dreamweaver nu kopierar det du markerade i Files-paletten och klistrar in det i din webbplats på nätet. Om du nu ställer in paletten på Remote view så ser du vad som finns på din webbplats på nätet. Och där finns din sida! Det betyder att vem som helst nu kan gå till din webbplats och se den...

23 Sida 23 av och det är precis vad vi ska göra nu! Besök din webbplats på nätet (Du behöver inte stänga Dreamweaver för att göra detta!) Öppna en webbläsare och klicka i adressfältet högst upp: Skriv in adressen till din webbplats där. Webbadressen till just din plats är samma adress som du skrev in i rutan FTP host i steg 1.8 ovan. Så adressen till just min webbplats blir följande: mholmgren.qqq.hosting.barentshus.com Inte så snärtigt, kanske, och svår att komma ihåg, men om du törs avslöja för dina kompisar vad du håller på med på kvällarna så är det alltså den adressen de måste gå in på i sina webbläsare. När du blivit superexpert och skaffat en egen privat webbplats så kan du naturligtvis ha hur kort och häftig adress som helst (förutsatt att den är ledig att hyra). Men vad möter nu våra ögon?

24 Sida 24 av 25 Se där! Och då var vi klara med webbplats-inställningarna -- puh! (Du kanske lägger märke till att adressen i bilden ovan föregås av Det är inget varken du eller dina besökare behöver skriva in själva, utan det sköter webbläsaren åt dig.) En gång till! Testa att gå tillbaka till Dreamweaver (du behöver inte stänga webbläsaren) och skriv något mer i din index-sida. Spara den igen och ladda upp den till din webbplats genom att först klicka på den i Files-paletten och sedan klicka på den uppåtpekande pilknappen (Put file(s) hette den ju). Precis som vi gjorde nyss, alltså. När du klickat på Put file(s) så kör du över din gamla index-sida ute på nätet med den du just sparade. Det är det här som kallas uppdatering, och är vad alla webbsidor i grund och botten är till för: att få sitt innehåll och sin information förnyat. Det innebär alltså att man kontinuerligt piffar upp sina sidor hemma och sedan laddar upp de nya versionerna, vilka ersätter de gamla ute på nätet. När du laddat upp den nya versionen av din index-sida kan du gå tillbaka till din webbläsare och trycka på tangenten F5 på ditt tangentbord. Då uppdateras innehållet i webbläsaren, så att den senast sparade versionen av sidan visas. Då borde dina senaste ändringar dyka upp!

25 Sida 25 av 25 Så här funkar det alltså. Men det blir inte på långa vägar lika mycket tjafs nästa gång du startar Dreamweaver: nu kommer nämligen programmet ihåg det du gjorde innan, så du behöver inte börja ange några fler webbplatsuppgifter eller nåt sånt, utan då är det bara att se till så att Files-paletten är inställd på din lokala webbplats. Då är det bara att dubbelklicka på (eller skapa) den sida du vill jobba med, spara den när du är klar, och publicera den när du är nöjd med den, precis som vi gjort nyss. Du behöver inte gå in på Remote view alls, egentligen, om du inte tycker att det behövs. Nu kan vi det här med hur man laddar upp sina sidor på nätet. Då är det väl dags att börja titta på hur man faktiskt fyller sidorna med innehåll på rätt sätt. «Sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 3 av 4»

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Vilken version av Dreamweaver använder du?

Vilken version av Dreamweaver använder du? Sida 1 av 7 Lektion 1: sida 1 av 4 Till kursens framsida Sida 2 av 4» Lektion 1 Då ska vi sätta igång med den här kursens första lektion! Här kommer du att få lära dig hur man skapar och förbereder webbplatser

Läs mer

«Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4»

«Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4» Sida 1 av 11 Lektion 1: sida 3 av 4 «Sida 2 av 4 Till kursens framsida Sida 4 av 4» 2. Formatera text Du kan ju redan skriva in text, men nu ska vi se hur man formaterar det man skrivit in -- alltså hur

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Mappar och filer för webbsidor

Mappar och filer för webbsidor Mappar och filer för webbsidor I de4a dokument illustreras det hur du kan arbeta med mappar och filer, då du skapar webbsidor och ska publicera dem för uppgi=erna. Det visas också hur du skickar in redovisningar

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Introduktion till LÄROBJEKT. tisdagen 18.10.2005

Introduktion till LÄROBJEKT. tisdagen 18.10.2005 Introduktion till LÄROBJEKT tisdagen 18.10.2005 Ann Westerstråhle, Gabriella Stenvall-Vihervuori Cygnæus skola SKAPA DIN HEMSIDA 1. Öppna Front Page. 2. Spara din ingångssida genom att gå till -> arkiv

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver

Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver Välkommen som användare av medietekniks och informatiks publika studentserver student.ktd.sh.se Syfte Vår server är en kombinerad ftp- och webbserver med två grundläggande syften: 1) Spara dokument som

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8)

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) Utöver dessa anvisningar är det viktigt att föräldrarna diskuterar internettryggheten och strävar att tillsammans skapa egna spelregler för

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Hur man skapa en Wiki.

Hur man skapa en Wiki. Hur man skapa en Wiki. Ordet wiki (i t.e.x Wikipedia) kommer från Hawaiian och betyder snabbt. Kortfattat kan man säga att en wik i är en webbplats där alla enkelt kan publicera och redigera material när

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida

Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida Text och galleri på fotoklubbens nya hemsida Inloggning Denna instruktion vänder sig till användare som skall lägga upp texter/blogginlägg på klubbens hemsida. Användarna har behörighetsnivå Författare

Läs mer

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! )

Din Pednet-adress är. Ditt Användarnamn är. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Din Pednet-adress är Ditt Användarnamn är.. Ditt lösenordord är.. ( detta ändrar du ju!! ) Har du inte PedNet hemma? Gå in på www.pedc.se - Där kan du tanka ner programmet! Så börjar vi med att klicka

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning

Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Övningsuppgifter med E-postklienten MS live Inloggning Adressen till webbklienten live.com skrivs in i webbläsarens adressfält Skriv in hela din e-postadress Utseendet på det här området används av Microsoft

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line

First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line First Class 9.1 Grunderna i First Class och vårt mail- och konferenssystem BUF On-Line Elisabeth Banemark, Pedagogiskt center, Kristianstad 08-07-05 Innehållsförteckning Logga in Användarnamn och Lösenord...

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er

Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi<er Labora&on 1 Introduk&on &ll utvecklingsmiljön övningar/uppgi

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg.

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg. Guide: Etiketter i Blogspot Hej! Denna guide kommer att visa hur man kan använda Etiketter i sin blogg för att sortera sina inlägg. För alla dina inlägg handlar ju inte om samma sak, eller hur? Ett exempel

Läs mer

Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X

Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X Steg 5 Webbsidor One.com och OpenOffice Writer Mac OS X Nov 13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 5 Mac Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3 och 4. Innan du är mogen för att lägga ut en sida på

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Lathund grundkurs datorutbildning

Lathund grundkurs datorutbildning Lathund grundkurs datorutbildning Innehåll: - Skapa mappar i hemkatalogen samt i gemensam mapp - Spara dokument i hemkatalogen eller i gemensam mapp - Spara bilder från ipaden på datorn - Infoga bilder

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus...

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus... Sidan 1 av 8 Elektronisk post, e-mail... 2 Två huvudtyper av elektronisk post.... 2 Outlook Express... 3 Säkerhetsåtgärder mot datavirus... 5 Växla identitet... 6 Webmail... 7 Skapa en personlig e-postlåda

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

Manual 1.0 för att posta nyheter på IF Åland orienterings hemsida (http://www.idrott.aland.fi/orientering)

Manual 1.0 för att posta nyheter på IF Åland orienterings hemsida (http://www.idrott.aland.fi/orientering) Manual 1.0 för att posta nyheter på IF Åland orienterings hemsida (http://www.idrott.aland.fi/orientering) Denna manual är gjord 24 oktober 2006, för att se ifall du har den senaste manualen gå till orienteringshemsidan

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren

Umgås på nätet KAPITEL 6. Chatta via webbläsaren KAPITEL 6 Umgås på nätet Internet håller alltmer på att utvecklas till en parallellvärld med vår vanliga tillvaro. Man spelar spel över nätet, bygger upp virtuella världar med virtuella prylar och virtuella

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Dreamweaver för nybörjare

Dreamweaver för nybörjare Startpaketet Dreamweaver för nybörjare För att kunna skapa en hemsida så måste du först öppna en plats för den och även skapa en bild mapp om du vill ha bilder på din hemsida. Tänk på en regel inom hemsideskapande,

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice?

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice? Lathund för textdokument (Writer) och lite presentation (Impress). 1. Ladda hem OpenOffice på www.openoffice.org. 2. Öppna OpenOffice och välj textdokument (Writer). 3. Välj ett lämpligt teckensnitt genom

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

På många sätt är webben, när det kommer till kritan, en samling länkar. Inom varje given plats, gör länkarna det möjligt att snabbt navigera från ett

På många sätt är webben, när det kommer till kritan, en samling länkar. Inom varje given plats, gör länkarna det möjligt att snabbt navigera från ett På många sätt är webben, när det kommer till kritan, en samling länkar. Inom varje given plats, gör länkarna det möjligt att snabbt navigera från ett relaterat ämne till ett annat. En länk från en sida

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess En liten hjälpreda sammanställd av Thomas Granhäll. Materialet får kopieras fritt! 2003 Följande moment behandlas i denna manual: 1. Logga in 2. Ta emot och

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder.

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Enligt vår erfarenhet det effektivaste och enklaste sättet att bildbehandla och beskära dina foton. Du kan dessutom

Läs mer

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen

Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Hur du gör ditt Gilles hemsida - en liten hjälp på vägen Sidan 2 - Logga in Sidan 3 - Uppbyggnad av en sida Sidan 4 - Infoga länk Sidan 5 - Infoga bilaga Sidan 6 - Infoga bild Sidan 7-8 Vad betyder knapparna

Läs mer

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Tel: 031-769 00 60 info@frolundadata.se www.frolundadata.se Introduktion WizKeys är flexibelt och kostnadseffektivt

Läs mer

En guide till. FirstClass. i webbläsaren

En guide till. FirstClass. i webbläsaren En guide till FirstClass i webbläsaren En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass Du når FirstClass från vilken modern webbläsare som helst, oavsett plattform (PC, Mac, smartphone

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Skapa enkäter i EvaSys

Skapa enkäter i EvaSys Skapa enkäter i EvaSys Innan du börjar I EvaSys skiljer man på formulär (questionnaires) och enkäter (surveys). Du jobbar i fyra steg. I det första ser du till att du har en questionnaire och i det andra

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM):

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): UochM Kundsupport 1 Lägg till ett nytt e-postkonto Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): E-postkonto (t.ex. demo@uochm.com) Användarnamn

Läs mer