Vad är en ingenjör? en guide för dig som studie- och yrkesvägledare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad är en ingenjör? en guide för dig som studie- och yrkesvägledare"

Transkript

1 Vad är en ingenjör? en guide för dig som studie- och yrkesvägledare

2 Det här är en guide om ingenjörsyrket för dig som är studie- och yrkesvägledare. Vi på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) har haft många samtal med studie- och yrkesvägledare som önskat sig både tydligare och fler bilder av vad en ingenjörsutbildning kan innebära och leda till. Guiden är ett resultat av dessa samtal. På följande sidor hittar du allmän information om ingenjörsyrket, ett samtal mellan några ingenjörer om hur de ser på sitt yrke, enskilda intervjuer med samma personer samt ett par sidor om olika vägar till ingenjörsyrket och information för den som funderar på att läsa till ingenjör. Använd gärna guiden som ett verktyg i samtalen med dina elever, framför allt intervjuerna och informationen om ingenjörsutbildningarna. Vi vet att en del av innehållet redan är välkänt för dig, men det kan vara bra att dina elever får det med sig. Du kan hämta fler exemplar av guiden på IVA:s webbplats, Den är också fri att kopiera.

3 Att vara ingenjör Ingenjörsroll i förändring Ingenjörens roll har förändrats mycket i takt med att näringslivet har ändrat karaktär. Idag arbetar många ingenjörer i projekt. Ofta som chefer eller projektledare. Andra ingenjörer är utförare och specialister. För en ingenjör är förmågan att arbeta i grupp tillsammans med andra nödvändig. Det kräver inte minst god förmåga att kommunicera och samarbeta. Dessutom behöver en ingenjör vara självständig. Ingenjörsyrket en dörröppnare Ingenjörer kan arbeta inom en mängd olika områden. Möjligheterna att välja inriktning är stora. Många dörrar öppnas med en ingenjörsutbildning. Ingenjörer behövs inom alla branscher inte bara traditionellt tekniska. Miljö, vård, design, energi, information, medicin, tillverkning och livsmedel är bara några exempel. Du hittar ingenjörer praktiskt taget överallt i samhället inom både privat och offentlig sektor, stora och små företag, som anställda och som egenföretagare. Ett konkret yrke med stor samhällsnytta En ingenjör får ofta se tydliga resultat av sitt arbete ett hus, ett läkemedel, ett nytt sätt att kommunicera. Olika produkter och tjänster som kommer till stor nytta i samhället. Det är en viktig drivkraft för många ingenjörer. En ljus arbetsmarknad Arbetsmarknaden för ingenjörer ser bra ut. Idag är det tvärtemot vad många tror brist på ingenjörer inom flera olika områden. Prognoser visar att behovet av ingenjörer kommer att öka starkt de närmaste åren. Men precis som för andra yrkeskategorier kan arbetsmarknaden för ingenjörer variera. Efterfrågan kan gå upp och ner. På sikt är ingenjörsyrket ett tryggt val. Ingenjören arbetar med samhällsbyggnad Gemensamt för alla ingenjörer är att deras arbetsuppgifter är kreativa och att de är med och bygger samhället. För de ingenjörer du möter i foldern handlar det om att bygga miljövänliga och sunda hus, att utveckla ny medicinsk utrustning för att rädda människors liv, att förändra industrin så att den blir bättre för både människa och miljö. Eller att göra det enklare för oss att komma närmare andra kulturer och människor.

4 Kaffebordet är laddat. På kakfatet ligger snygga rader med godsaker. Ramlösan porlar i glasen. Vi har samlat några ingenjörer för att prata om deras yrke. Om varför det är bra att vara ingenjör. Och vem som kan bli det. Ingen dag är den andra lik, jag kan ofta välja fritt när jag ska göra vad. tomas brannemo Samtalet kommer snabbt i gång. Det är lätt att göra reklam för ingenjörsyrket. Det är väldigt roligt och omväxlande och ger många, många möjligheter, säger Anna Bäck. Tomas Brannemo gör en gest med handen runt bordet. Titta bara på oss som sitter här! Vi gör helt olika saker. En ingenjör kan jobba med vad som helst. Ingenjörerna här i rummet menar att det finns en del gamla fördomar om deras yrkeskår. Som att de är grå och tråkiga och bara kurar för sig själva. Själv sitter jag i och för sig ofta och klurar framför datorn. Det är viktigt att vara analytisk i mitt jobb. Men samtidigt måste jag kunna kommunicera och samarbeta med många olika typer av människor, säger Per Mattsson. Jobbar med människor Dagens ingenjör ska vara och är en utåtriktad lagspelare som kan samarbeta med bland annat ekonomer, marknadsförare och jurister. Och sitt företags kunder. Eftersom jag är konsult måste jag vara lyhörd för vad våra beställare vill ha, säger Anna Eliasson. Hon fortsätter: Man träffar otroligt häftiga människor när man är ingenjör. Jag tycker om människor som förvånar mig, och sådana möter jag hela tiden. Jag trivs jättebra! När Anna Bäck gick på gymnasiet berättade hon för en lärare att hon skulle bli ingenjör. Läraren sa: Nej, men, ska inte du arbeta med människor?. Det är precis det hon gör i dag. Jag har massor av kontakter med olika yrkesgrupper både internt och externt. Bredden i mitt jobb är nog det bästa av allt. Tekniken är rolig, men det är också roligt att förklara tekniken för andra och se till att den verkligen gör nytta. Omväxlingen i jobbet är något som alla fyra lyfter fram. Ingen dag är den andra lik och jag kan ofta välja väldigt fritt när jag ska göra vad. Jag umgås med personer från olika kulturer och är med och påverkar tillverkningen av produkter med hundratusentals användare, säger Tomas Brannemo.

5 Många fler skulle passa som ingenjörer. anna bäck Nyfikna problemlösare Nyfikenheten och lusten att hitta nya lösningar finns hos alla runt bordet. Det roligaste med mitt jobb är att jag får göra så många olika saker. Det passar mig perfekt, eftersom jag är nyfiken på allt som är nytt. Dessutom tycker jag om att vara kreativ och lösa problem, säger Anna Eliasson. Som ingenjör har man ofta ett stort ansvar. I den medicintekniska världen får helt enkelt ingenting gå fel. Samtidigt har jag möjlighet att verkligen göra någonting för människor, säger Per Mattsson. Anna Eliasson säger samma sak om sitt jobb. Mitt jobb märks över huvud taget mycket. Det är härligt att arbeta med någonting riktigt som går att ta på, att kunna åka runt på stan och säga det där har jag varit med och byggt. Ansvaret är en positiv utmaning och bidrar till att man tänjer sina egna gränser. Oftast finns det ju mer erfarna kolleger att stötta sig mot också, säger Anna Eliasson. Passar många Som ingenjör går det att vara entreprenör, anställd i företag av alla storlekar, jobba med tillverkning eller tjänster, arbeta som specialist eller generalist alla möjligheter finns. Så vem passar som ingenjör? Alla. Bara man har intresset och nyfikenheten, säger Per Mattsson. Anna Bäck tror att många fler skulle passa som ingenjörer. Det är ett socialt jobb, vilket inte alla vet. Och kunskaperna behövs i alla möjliga företag. Jag har en kurskamrat som arbetar på Åhléns. Många ingenjörsjobb är internationella. I den här gruppen har alla utlandserfarenhet, dels från tidigare resor och studier, dels från sina nuvarande jobb. Det visar sig också ganska snabbt att alla runt bordet är sportiga och tävlar eller har tävlat i olika grenar. Är det bara en slump? Kanske, men lite tävlingsinstinkt kan man nog ha nytta av när det gäller att läsa till tentor och lösa problem, säger Per Mattsson. Idrotten är också bra avkoppling. Efter en halvtimmes löpning är jag lycklig, säger Anna Bäck. Trygg ekonomi Blir man rik på att vara ingenjör? Inte direkt, men det är ett säkert kort. Man vet att lönen blir bra. Några enorma pengar blir det väl inte, om man inte startar eget, säger Anna Bäck. Samtidigt konstaterar alla att en ingenjör har bra möjligheter att utvecklas och stiga i graderna, även som specialist. De säger också att ingenjörer kan vara lite dåliga på att förhandla för sig själva. Stå på er! avslutar de.

6 Som chef får man se andra växa. Det är jätteroligt. NAMN: Anna Bäck ARBETSPLATS: Glocalnet, Stockholm UTBILDNING: Civilingenjör, industriell ekonomi, Linköpings Tekniska Högskola VILL BLI: VD Snabb chef i snabb bransch Ingenjörer är ofta med och skapar nya branscher som påverkar hela samhällets utveckling. Det gör Anna Bäck. Hon arbetar sedan 1998 på Glocalnet, ett telekommunikationsföretag som startades 1997 och som bland annat säljer internet- och telefonitjänster. Det är ett ungt företag i en ung bransch som det hänt mycket med på kort tid. Även Annas karriär har gått snabbt. Efter nio månader blev hon produktansvarig. Efter två år var hon chef för både drift och utveckling. Nu är hon teknikchef och ansvarar för 25 personer. Det är häftigt att se sina egna idéer genomföras med hjälp av andra människor, säger hon. I hennes jobb ingår att planera företagets ekonomi och marknadsföring samt att följa med i vad som händer hos kunder, konkurrenter och när det gäller teknik. Hon är också med och köper in tekniska system och konsulttjänster, anställer nya medarbetare samt leder utvecklingen av systemen. Mitt jobb handlar både om teknik och marknadsföring. Både detaljkunskaper och ledarskap. Som chef får man vara med och motivera andra att växa och sedan se hur fort det går. Det är jätteroligt. Dessutom är det spännande att sitta i ledningsgruppen för ett börsnoterat företag och fatta viktiga beslut om företagets framtid. Anna beskriver sig själv som en doer, som får saker gjorda snabbt. Och jag gillar att lösa problem. Hon vill gärna ta ännu större ansvar i ett företag så småningom, varför inte som VD. På fritiden blir det en hel del segling. Det är verkligen total frihet! Hon och fästmannen har en båt, och en del av semestern är de på sjön. Dessutom blir det minst en segling om året med mina tjejkompisar från högskolan. Vi är ett stort gäng som ofta hittar på saker ihop, senast var det en resa till Rom. För även om Anna satsar hårt på jobbet släpper hon det gärna helt ibland. Jag dansar gärna på bordet när det är fest!

7 Jag känner mig stolt över det jag gör. Det gör verkligen skillnad för människor. Kroppen möter tekniken För värmlänningen Per Mattsson var det idrottsintresset som ledde honom fram till ingenjörsyrket. Jag har spelat badminton på elitnivå och alltid varit väldigt intresserad av hur kroppen fungerar. Samtidigt gillar jag teknik. Det blev studier i teknisk fysik med inriktning på medicinsk teknik. Medicinsk teknik var klockrent för mig! Där studerar man en hel del anatomi, men även signaler som uppstår av olika kroppsliga processer. Kropp och teknik i ett, alltså. Ett extra plus var att ämnet gick bra att förena med bildbehandling. I sitt examensarbete valde Per att använda sina kunskaper för att förbättra vården av strokepatienter. Tillsammans med en kurskamrat utvecklade han en metod för bildbehandling vid undersökningen som gör att kirurgerna ser blodkärlen bättre. Det var ett väldigt roligt projekt, inte minst för att vi hade ett så bra samarbete med läkare och sjuksköterskor. På lång sikt räknar Per med att arbeta heltid med sin affärsidé i ett eget företag, men än så länge får uppfinningen skötas efter arbetsdagens slut. Han arbetar på konsultföretaget Ångpanneföreningen med ett projekt om bröströntgen, mammografi. Målet är att minimera mängden röntgenstrålar som används i undersökningarna, eftersom de kan vara skadliga, samtidigt som röntgenbildens kvalitet bibehålls, berättar Per. Jag känner mig stolt över det jag gör. Det gör verkligen skillnad för människor! Som barn ville han bli astronaut och den drömmen finns kvar. Jag har alltid varit fascinerad av rymden. Eftersom jag har en bra utbildning och god fysik skulle det fortfarande kunna bli verklighet. Möjligheten finns, så vi får väl se... NAMN: Per Mattsson ARBETSPLATS: Ångpanneföreningen i Stockholm samt egna företaget Intravision UTBILDNING: Civilingenjör, teknisk fysik, Linköpings Tekniska Högskola DRÖMMER OM: Att bli astronaut

8 NAMN: Anna Eliasson ARBETSPLATS: Carl Bro, Umeå UTBILDNING: Högskoleingenjör, byggteknik, Umeå Universitet MOTTO: Satsa högt, man kan mer än man tror! Jag tycker om att det blir tydliga resultat av det jag gör. Det syns. Konsult som vill hjälpa Vägen till rätt jobb måste inte vara spikrak. Det går alldeles utmärkt att pröva olika saker och odla många intressen. Se bara på Anna Eliasson. Efter gymnasiet läste hon först kommunikationsvetenskap i Uddevalla och sedan en utbildning till biologi- och energiingenjör i Härnösand. Sedan behövde jag en paus. Det blev ett år som Securitasvakt i Stockholm. Studiesuget kom tillbaka och Anna visste vad hon ville bli. Hennes gamla intresse för hus gjorde att hon valde att bli byggnadsingenjör. Nu arbetar hon på konsultföretaget Carl Bro. Hon sysslar främst med konstruktion, det vill säga med ritningar för hus och andra byggnader. Projekten är väldigt olika. Det kan vara att skapa en balk som håller ett bygge på ett säkert sätt. Eller att välja ut färger till väggarna på ett nytt bageri. Jag tycker om att det blir tydliga resultat av det jag gör. Det syns. Arbetet med färgsättning stämmer bra med Annas intresse för arkitektur. Även annat hon brinner för får plats i jobbet, som miljö- och handikappfrågor. Jag jobbade extra på loven som personlig assistent åt en ung tjej och lärde mig mycket, som att en liten tröskel kan hindra någon från att gå in i en affär. Som examensarbete studerade hon miljön för rörelsehindrade på Piteå Stadshotell och nu arbetar hon med samma sak i universitetets byggnader. Vid sidan av jobbet är det mycket sport som gäller för Anna, bland annat mountainbike. En annan sorts cyklar ägnar hon sig också åt. Jag har börjat köra motorcykel. Det är jättekul, speciellt som min sambo också kör. Fortfarande är Anna nyfiken på att lära sig mer, och pluggar etnologi vid sidan av jobbet. Någon gång vill hon gärna starta eget. Föräldrarna drev BP-macken i Gällivare så det är naturligt för henne att ha eget företag. Och så drömmer jag om att bygga ett eget hus. Från att rita det första strecket till att slå i den sista spiken.

9 Från jeansfabrik till oljeplattform Den är ett tekniskt mästerverk! Nej, Tomas Brannemo talar inte om någon av sin arbetsgivares, jätteföretagets ABBs, många produkter. Prylen han hyllar är haspelrullen Shimano Twin Power som han brukar fiska med. Den är inte bara full av kullager och andra finesser, den är snygg också. När vi ses har han just varit ute i vildmarken i fyra dagar med några kompisar för att fiska. Det är perfekt avkoppling från jobbet. Att gå helt upp i fisket är skönt. När det blir vardag drar Tomas på sig den välstrukna skjortan och slipsen och blir internationell affärsman. Han är chef för 30 personer i Sverige, Tyskland och USA, så det blir många resor. Vårt jobb är att fånga upp krav från kunderna på hur produkterna ska se ut. Sedan bedömer vi lönsamheten i de system som kunderna vill ha. Ser det bra ut ber vi utvecklingsavdelningen skapa produkterna. Den grupp inom ABB Automation Products som Tomas är chef för arbetar med att ta fram styrsystem till industrier som stålverk, läkemedelsföretag, oljeplattformar, whiskydistillerier och jeansfabriker. Han beskriver själva produkterna som grå lådor och mjukvara, men de är avgörande för att de stora anläggningarna ska fungera. Jag måste kunna en hel del teknik, men mitt jobb handlar också mycket om ekonomi och om att vara chef. Det är en rolig utmaning att vara duktig både på marknadsföring och på själva tekniken. Tomas har arbetat på ABB sedan Först var jag trainee och fick arbeta på tre olika bolag inom ABB. Det var roligt, och så fick jag ett bra kontaktnät inom företaget. I botten har han sin utbildning från elektronik på KTH, som han valde för att det är en bred inriktning. Det var självklart för mig att bli ingenjör. Då kan man göra nästan vad som helst! NAMN: Tomas Brannemo UTBILDNING: Civilingenjör, elektroteknik, KTH, Stockholm ARBETSPLATS: ABB Automation Products, Västerås FÅR KICKAR AV: Att lära sig nya saker En ingenjör kan göra nästan vad som helst.

10 Vägar till ingenjörsyrket Här finns matnyttig information för den som funderar på att läsa till ingenjör. Och om olika vägar till ingenjörsyrket och egenskaper som är viktiga för den som vill bli ingenjör. Ingenjörsutbildningar för vem? Högskoleingenjör En högskoleingenjör får en bred yrkesutbildning med grundläggande teoretiska kunskaper. Undervisningen sker ofta i form av övningar och projektarbeten. Högskoleingenjörsutbildningen är den kortaste ingenjörsutbildningen, tre år. Arbetsgivare inom en mängd områden efterfrågar högskoleingenjörer. Civilingenjörsutbildning Det finns ingenjörsutbildningar både för den På en civilingenjörsutbildning läser man under längre tid, 4,5 år, och tränger som gillar att lära sig genom att arbeta med djupare i de olika ämnena. En civilingenjör läser exempelvis fler fördjupningskurser än en högskoleingenjör. En civilingenjörsexamen är eftertraktad i konkreta frågor och för den som tycker att det är spännande att gå på djupet. näringslivet och ger stora valmöjligheter i arbetslivet. Olika vägar till ingenjörsyrket Det finns flera vägar att få behörighet till en ingenjörsutbildning. De flesta som studerar till ingenjör har läst naturvetenskaps- eller teknikprogrammet på gymnasiet. Andra har valt att läsa något annat program på gymnasiet och därefter tekniskt basår på komvux eller högskola. Det är viktigt att ta reda på de behörighetskrav som ställs på de ingenjörsutbildningar som är intressanta. Teknikprogrammet Naturvetenskapsprogrammet Annat gymnasieprogram Basåret (Komvux) Basåret (Högskola) Civilingenjörsutbildning Högskoleingenjörsutbildning

11 Viktiga egenskaper för den som vill läsa till ingenjör: Intresserad Problemlösare Kreativ Driven Nyfiken Målmedveten hjälpa andra? Vill du ha ett arbete som innebär många resor? Vi söker dig som vill vara med och utveckla framtidens kläder. Du får vara med och ta fram nya smarta kläder alltifrån sport- och fritidskläder till skyddskläder för jobb i tuffa arbetsmiljöer. Arbetet kräver ett intresse för textil och elektronik. Produktutvecklingen sker tillsammans med ett forskarteam. Vi är ett konsultbolag som söker dig som vill arbeta med att bygga Sveriges bästa arbetsplats. Detta gör du tillsammans med ett team av arkitekter, konstruktörer och miljötekniker. Vill du vara med och skapa Sveriges bästa arbetsplats? Vi erbjuder dig ett kreativt och roligt chefsjobb i en spännande bransch. Arbetet ger dig goda utvecklingsmöjligheter då vi räknar med att växa ytterligare framöver. Arbetet kräver att du är en god kommunikatör och är bra på att samarbeta. Du behöver också klara av att arbeta med flera projekt och arbetsuppgifter parallellt och snabbt kunna lösa olika problem. Tycker du om att arbeta med människor? Brinner du för att Då är du kanske den person vi söker. Vi är ett internationellt företag inom läkemedelsbranschen. Som utvecklat lösningar för Du behöver vara initiativrik och inte rädd för att komma med egna förslag. Dina arbetsuppgifter innebär alltifrån formgivning till anpassning för funktionshindrade och miljöanpassade lösningar. Vi är inne i en expansiv fas och behöver förstärkning

12 Det här är en guide om ingenjörsyrket och ingenjörsutbildningar. Guiden är ett svar på de önskemål IVA har fått från en mängd studie- och yrkesvägledare under vårt arbete med projektet Morgondagens Ingenjör se nedan. Bilder av ingenjörsutbildningar och ingenjörernas yrkesroller är efterfrågade, precis som konkreta beskrivningar av vägar från grund- och gymnasieskola till ingenjörsyrket. Vi hoppas att du som studie- och yrkesvägledare får nytta av guiden i ditt arbete. Både för egen del och som ett verktyg i samtal med elever. Du kan också hämta guiden på vår webbplats, Med projektet Morgondagens Ingenjör vill IVA förnya svensk ingenjörsutbildning så att den tillgodoser framtidens behov, blir mer attraktiv och internationellt konkurrenskraftig. Projektet stöds av Utbildningsdepartementet, Svenskt Näringsliv, KK-stiftelsen samt ett tiotal av landets större industriföretag. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) är en fristående akademi med uppgift att främja tekniska och ekonomiska vetenskaper samt näringslivets utveckling. I samarbete med näringsliv och högskola initierar och föreslår IVA åtgärder som stärker Sveriges industriella kompetens och konkurrenskraft. För mer information se IVA:s hemsida,

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Intresserad av framtiden? Vi har ditt drömjobb

Intresserad av framtiden? Vi har ditt drömjobb Avdelningschef Koncerngemensamma projekt Nationella projekt Gruppledare Gruppchef Projektledare Internationella projekt Forskare Seniorforskare Labbingenjör Specialist Doktorand Tekniker Forskningsledare

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

El- och energiprogrammet kan ge dig både och.

El- och energiprogrammet kan ge dig både och. El- och energiprogrammet kan ge dig både och. En yrkesutbildning med snabbspår till jobb och bra lön. Eller långa studier, med jobb och karriär på sikt. Med examen från El- och energiprogrammet så har

Läs mer

VI VALDE VADSBOGYMNASIET!

VI VALDE VADSBOGYMNASIET! VI VALDE VADSBOGYMNASIET! Mariestad 2 Hej! Just nu går du kanske och funderar på ditt gymnasieval. Ett val som är självklart för en del och inte lika självklart för andra. Vi vill att du med den här foldern

Läs mer

Om rapporten. Om statistiken. Frågeställningar ur Ungdomsbarometern 13/14

Om rapporten. Om statistiken. Frågeställningar ur Ungdomsbarometern 13/14 Om rapporten Om statistiken Data från Ungdomsbarometern 13/14 Ungdomsbarometern är en årligen återkommande studie vars syfte är att kartlägga vad de svenska ungdomarna tycker, tänker och gör inom ett brett

Läs mer

välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne

välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne Information från Parkgymnasiet Välkomna till Parkgymnasiet och nya Teknikcollege Sydöstra Skåne! Utbildningen vid Parkgymmnasiet skall vara en utmaning för alla.

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer

VVS kan ge dig både och.

VVS kan ge dig både och. VVS kan ge dig både och. En yrkesutbildning med snabbspår till jobb och bra lön. Eller långa studier, med jobb och karriär på sikt. Det är vad många tvingas välja emellan. Men det behöver inte vara antingen

Läs mer

Studentmingel på EdmoLift

Studentmingel på EdmoLift Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Företaget arbetar främst med olika typer av lyftbord och har anställda

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Vill skaffa mer erfarenhet på mitt CV Tar examen om ett år Vill vara där

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Förbereder dig för högskolan Teknikvetenskap är inriktningen för dig som siktar

Förbereder dig för högskolan Teknikvetenskap är inriktningen för dig som siktar Teknikvetenskap Förbereder dig för högskolan Teknikvetenskap är inriktningen för dig som siktar på en karriär som civilingenjör. Den här utbildningen laddar dig med kunskap i matematik och fysik, vilket

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

Praktiken gav anställningsbara ingenjörer

Praktiken gav anställningsbara ingenjörer Praktiken gav anställningsbara ingenjörer Publicerad: 2012-11-19 10:13 Regeringen har på försök återinfört gymnasieingenjörsexamen på tjugo skolor. Praktiken får toppbetyg av de flesta elever under det

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Ingenjörer med innovationer på schemat

Ingenjörer med innovationer på schemat Sten Fåhré-stipendiater Ingenjörer med innovationer på schemat Publicerad: 2012-04-23 10:51 Det krävs tre års högskolestudier för att kunna arbeta som utvecklingsingenjör. Tre år där stor del av studierna

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista syo-konsulent studie- och yrkesval studieinriktning gymnasium/gymnasieskola nationella program lokala inriktningar praktisk och teoretisk utbildning

Läs mer

INTERVJUGUIDE ARBETE. Bilaga 1

INTERVJUGUIDE ARBETE. Bilaga 1 Bilaga 1 INTERVJUGUIDE Bakgrund - Namn - Ålder - Uppväxtort - Syskon - Föräldrars yrke - Har du någon partner? Gift, sambo - Hur länge har ni varit tillsammans? - Vad arbetar hon med? - Har du barn? -

Läs mer

Vad du är bra på. Vet du vad du skulle vilja arbeta med i framtiden? Om du inte vet kan du kanske få hjälp av frågorna nedan.

Vad du är bra på. Vet du vad du skulle vilja arbeta med i framtiden? Om du inte vet kan du kanske få hjälp av frågorna nedan. Namn Datum Vad motiverar dig? Vad vill du göra efter gymnasietidens slut? För att kunna matcha dig på bästa sätt mot vidare studier eller arbete behöver vi veta vad du gillar, vad som motiverar dig, lite

Läs mer

KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009.

KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009. Karriärrapport 2011 KTH genomför vartannat år en Karriäruppföljning på sina alumner 2-3 år efter examen. Årets undersökning omfattar alumner med examensår 2008-2009. Syftet med undersökningen är att undersöka

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel

Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel Lärling i butik en gymnasieutbildning från Svensk Handel 1 Till dig som ska börja gymnasiet Det är vi på Svensk Handel som står bakom Lärling i butik. Vi har helt enkelt kopplat samman branschens kompetenser

Läs mer

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium 1 Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium Innehållsförteckning Bakgrund 2 Syfte 2 Material/Metod 2 Resultat 3 Diskussion 14 Slutsats 15 2 Bakgrund Årskurs 6 elever kommer snart att ställas inför ett

Läs mer

Innehåll. Kan alla sälja? 5

Innehåll. Kan alla sälja? 5 Innehåll Kan alla sälja? 5 Del 1. Dina egenskaper som säljare Vill du sälja? 9 Gillande 12 Lyhördhet 15 Kundförståelse 17 Målfokus 21 Din drivkraft 24 Uthållighet 29 Del 2. Anpassa ditt säljarbete Vad

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Bli en hjälte Välj sprinklerbranschen!

Bli en hjälte Välj sprinklerbranschen! Bli en hjälte Välj sprinklerbranschen! Framtidsbranschen behöver dig! Bränder står för mycket stora skador och lidande. Den som arbetar inom sprinklerbranschen är med och skyddar vår gemensamma omgivning

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Din karriär och utveckling

Din karriär och utveckling Din karriär och utveckling Din karriär Framåt uppåt i cirkel? Det är mycket som händer i ditt liv och i ditt arbetsliv. Din karriär, utveckling, trygghet och lön är vårt intresse. Det kan vara svårt att

Läs mer

KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN

KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN KAPITEL 1 VAD DU VILL OCH VAD DU KAN Innan du börjar läsa platsannonser och skriva ansökningar är det bra att fundera över vad det är du vill arbeta med. I kapitlet går du igenom din kompetens för att

Läs mer

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum.

Vi lär i samarbete med det omgivande samhället. Världen är vårt klassrum. Samhällsvetenskap Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskole för beredande program vilket innebär att du blir behörig att söka till universitet och högskola. Du får en bred utbildning där fokus ligger

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

Välj ett yrke där du bygger ett hållbart samhälle

Välj ett yrke där du bygger ett hållbart samhälle Välj ett yrke där du bygger ett hållbart samhälle Betong överraskar Betong är ett spännande material. Med sina unika egenskaper hjälper det arkitekter och byggare över hela världen att skapa hus, broar,

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen eller för sig själva. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken haft i processen att ta

Läs mer

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006 Manpower Work life Rapport 2011 Drömjobbet 2011 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Manpower Work life har under flera år studerat förändringarna

Läs mer

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner...

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VILL DU BLI Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET Teknisk högskola & Spelutveckling

Läs mer

Marknadsföring ring av mig

Marknadsföring ring av mig Välkomna till förelf reläsning Marknadsföring ring av mig Marie Simonsson, affärsomr rsområdeschef JENSEN education Innehåll KY-utbildningens roll påp arbetsmarknaden LiA/arbetss /arbetssökande >Vad krävs

Läs mer

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera..

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. ALLTID MÖJLIGHET TILL SÄRSKILD HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! TE

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas.

Professionellt har det gett nya kontakter och framförallt kunskaper i de ämnen som avhandlas. Dags att nätverka Svensk Byggtjänst har tagit fram ett program med nätverksträffar med syfte att hjälpa unga (under 30 år) talanger till en bra start i yrkeslivet. Idén är att erbjuda den senaste kunskapen

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

RAPPORT. Eget företagande. Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet. Resultatredovisning VÅRDFÖRBUNDET. www.vardforbundet.

RAPPORT. Eget företagande. Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet. Resultatredovisning VÅRDFÖRBUNDET. www.vardforbundet. RAPPORT VÅRDFÖRBUNDET www.vardforbundet.se Eget företagande Enkätundersökning bland medlemmar i Vårdförbundet Resultatredovisning I sin rapportserie presenterar Vårdförbundet resultat från särskilda undersökningar

Läs mer

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl

GÄRDET. Öppet hus. 27 jan kl GÄRDET Öppet hus 27 jan kl. 12.00-14.00 Välkommen till Hermods Gymnasium Vi vill få dig att utvecklas, växa och få de bästa förutsättningarna för framtiden och för vidare studier. När du tar studenten

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE.

2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE. 2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE Designgymnasiet designgymnasiet.se 2 3 Om du vet var du vill, så kan

Läs mer

Världens viktigaste jobb.

Världens viktigaste jobb. Världens viktigaste jobb. Det här med rent vatten. (Ja, försök att komma på något viktigare själv då.) Det sägs att våra kroppar består till Fint, då kan du ju redan nästan För drygt tio år sedan sa en

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Till föräldrar och elever i årskurs 8

Till föräldrar och elever i årskurs 8 Till föräldrar och elever i årskurs 8 Under våren är det dags för 8: ornas PRAO (praktisk arbetslivsorientering). Tanken med praon är att ge dig, som elev, möjlighet att få kunskap om arbetslivet genom

Läs mer

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet

Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå universitet Sid 1 (17) Blandade omdömen av utbildning i ingenjörs- och teknikvetenskap vid Umeå Civilingenjör- bioteknik energiteknik, interaktionsteknik och design teknisk datavetenskap teknisk fysik Högskoleingenjör-

Läs mer

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer?

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? @ungdomsb Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? Intresse för ämnesinriktningen Att det ger många valmöjligheter efter gymnasiet Att det ger kunskaper jag tror jag behöver i framtiden

Läs mer

IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET

IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET IT TEKNIK IT DESIGN IT-PROGRAMMET BYGG FRAMTIDEN. På IT-Gymnasiet utvecklas du från att konsumera IT till att ha kunskapen att producera den nya teknologin. Eftersom IT-Gymnasiet utbildar i alla aspekter

Läs mer

Jobbet på det perfekta läget

Jobbet på det perfekta läget Jobba hos oss! Jobbet på det perfekta läget Att bo eller arbeta i Svedala kommun är att ha nära till städer som Malmö, Lund, Trelleborg och Köpenhamn. I kommunen finns allt du behöver natur, kultur, näringsliv,

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ EN TIMMA KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER 2011 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på en timma. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER 2014 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på 10 minuter. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest Westerlundska Gymnasiet Samhällsvetenskapligaprogrammet 2012 svenska kurs 2 Amanda Vesterberg SA2B Sjukgymnast Att hjälpa människor när de behöver det som mest Inledning Jag har valt att fördjupa mig i

Läs mer

Förverkliga din företagardröm!

Förverkliga din företagardröm! Förverkliga din företagardröm! Dags att gå vidare med din idé! Du får hjälp med att starta eller utveckla ditt företag. Välkommen med din ansökan senast 19 maj. www.kickstart2011.se Västerås Science Park

Läs mer

Arbetsmarknadsdag 2014-11-04. Lars Johansson, företagsrådgivare

Arbetsmarknadsdag 2014-11-04. Lars Johansson, företagsrådgivare Arbetsmarknadsdag 2014-11-04 Lars Johansson, företagsrådgivare Ett av alla teknikföretag Gemensam nämnare? I en globaliserad värld är kreativitet Sveriges styrka En miljon jobb och nästan hela exporten

Läs mer

Kvinnor i den svenska stålindustrin

Kvinnor i den svenska stålindustrin 2014 Kvinnor i den svenska stålindustrin Mersedeh Ghadamgahi Vad gör man i stålindustrin? Vad gör man egentligen som medarbetare inom stålindustrin? Det finns förstås väldigt många olika yrkeskategorier

Läs mer

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR

SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning GR SYVBarometern 2011: Regional nedbrytning Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter: Kvantitativ enkätstudie via e-post, genom samarbete med 12 regioner, Lärarnas Riksförbund samt kompletterande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

HÄRNÖSANDS TEKNIKCOLLEGE VÄXER MED HÄRNÖSANDS FÖRETAG HÄRNÖ- SANDS TEKNIK- COLLEGE VÄXER MED HÄRNÖ- SANDS FÖRETAG

HÄRNÖSANDS TEKNIKCOLLEGE VÄXER MED HÄRNÖSANDS FÖRETAG HÄRNÖ- SANDS TEKNIK- COLLEGE VÄXER MED HÄRNÖ- SANDS FÖRETAG HÄRNÖ- SANDS TEKNIK- COLLEGE VÄXER MED HÄRNÖ- SANDS FÖRETAG AVSLUTANDE ÅRSKURSEN PÅ RIKTIGT I ÅRKURS 3. Lukas Maul, Emma Nordström, Elin Nylund och Ludwig Gran tillsammans med sin handledare från företaget

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen LÄRARHANDLEDNING Arbetslivet Om arbetsmarknaden i Sverige och världen Lärarhandledning Om materialet Det här materialet är producerat av Arena skolinformation, en del av Arenagruppen, i nära samarbete

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Din vilja, ditt engagemang och din kompetens är en viktig del av Martin & Serveras framgång. Våra värderingar Den här skriften beskriver Martin

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna?

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval

Läs mer

LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR?

LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? 01 LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? Tid: 80 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik

Läs mer

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram 4 årsprogrammen har en utvecklingsstörning och behöver en anpassad utbildning som ger en god grund för ett arbete, en sysselsättning eller fortsatta studier inom folkhögskola. Vi lägger ner mycket kraft

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Detta är fjärde gången som Manpower Work Life undersöker

Läs mer

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K > < I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K I N L E DN I N G U p p drage t Vi vill mer. Vi vågar satsa. Vi ger resultat. 6 7 Erbj u dan de t Visa vad våra färger går för. 8 9 Drivk rafte rna 1 0 1

Läs mer

PERSONA 80-90-TALIST Att leda den unga generationen: Generation Ordning

PERSONA 80-90-TALIST Att leda den unga generationen: Generation Ordning 1 PERSONA 80-90-TALIST Att leda den unga generationen: Företaget måste förtjäna lojalitet Ifrågasätter auktoriteter Frågar varför Kräver insyn och transparens Förväntar sig tillit Vill ha varierande arbetsuppgifter

Läs mer

Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig!

Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig! Vill du bidra och påverka? Vi har DRÖMJOBB till dig! Swerims mål är att vara en kompetenta medarbetare i Måste man vara disputerad för att arbeta med forskning hos er? Nej, det behöver man inte. Hos oss

Läs mer

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016

Kommunicera och nå dina mål. Kommunikationsstrategi 2013-2016 Kommunicera och nå dina mål Kommunikationsstrategi 2013-2016 Lyssna och prata för att nå målen Östersunds kommun har tagit fram en kommunikationsstrategi som sträcker sig från 2013 till 2016. Den här foldern

Läs mer

Är jag redo för arbete?

Är jag redo för arbete? Är jag redo för arbete? En guide som skapats inom programmet Step by Step- ett ungdoms initiativ under Ung och Aktiv i Europa programmet Januari- September 2013 Vad innebär det att praktisera Jag lär mig

Läs mer

Uppgraderingsfråga. Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? NEJ

Uppgraderingsfråga. Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? NEJ Uppgraderingsfråga Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? JA NJ Vad blir skillnaden? Långsiktighet. I stället för Ad Hoc-lösningar och punktinsatser kan

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Glädjerapporten 2014. Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014

Glädjerapporten 2014. Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014 Glädjerapporten 2014 Om skratt och glädje på svenska arbetsplatser September 2014 Så här kul har vi det på jobbet just nu. I genomsnitt skrattar vi 5,1 ggr/dag på svenska arbetsplatser. Vård och Omsorg

Läs mer

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE 4.1. ANSÖKNINGSHANDLINGAR Ansökningar kan skrivas på olika sätt. Ansökningshandlingar består oftast av ett ansökningsbrev och ett cv eller en meritförteckning. Hur ansökningshandlingen

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer