(Introd. 0:35) På vår vandring "Vägen genom Bibeln" har vi nu kommit till Markusevangeliets sjunde kapitel.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(Introd. 0:35) På vår vandring "Vägen genom Bibeln" har vi nu kommit till Markusevangeliets sjunde kapitel."

Transkript

1 Program 135. MARKUS 7: (Introd. 0:35) På vår vandring "Vägen genom Bibeln" har vi nu kommit till Markusevangeliets sjunde kapitel. Jag sa i ett tidigare program att Markus 10:45 kan stå som en överskrift över hela Markusevangeliet. "Ty människosonen själv har kommit, icke för att låta tjäna sig utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många." Också kapitel sju präglas av samma tema. Och av handling, verkliga händelser i vardagen. För det var Romarna - som ju var präglade av "action" som speciellt var Markus målgrupp, när han skrev detta, även om hans budskap är mycket aktuellt för alla. Den mellan-testamentliga perioden, är perioden mellan avslutningen av det gamla testamentet och början av det nya testamentet - vilket är en period med många stora förändringar Det var en av de mest händelsesrika perioderna i Israels historia. Under fångenskapstiden och under denna period så uppstod det många grupperingar och partier som inte är omnämnda i GT. Det var fariseerna, Saduceerna, de Skriftlärda och Herodianerna... De Skriftlärda, hade en god start. Esra var skriftlärd och grundläggaren av den grupperingen. Dom var proffesionella tolkare och utläggare av Lagen. Men på Jesu tid hade dom blivit upptagna av "hår-klyveri" och var mera upptagna av Lagens bokstav än av Lagens anda. Fariseerna, - Ja, början på farisee-partiet var också positiv. Dom uppstod som ett försvar av judisk livsstil, för att hindra påverkan från alla de främmande och hedniska kulturerna. Dom var strängt laglydiga - dom trodde på det gamla testamentet, och dom värnade politiskt om det nationala. Och dom önskade att framskynda, att Guds rike kom på jord. Saduceerna, hade bildats av dom välstående och sahälls-intresserade. Dom hade inget andligt djup. Dom önskade att avskaffa traditionerna. Dom förkastade det övernaturliga och var motståndare till Fariseerna som ju, räknade med det övernaturliga och som också trodde på Gamla Testamentet. Saduceerna var närt besläktade med Grekisk Epikurism. Herodianerna, var ett parti, som på Jesu tid framstod som politiska opportunister. Deras målsättning var uteslutande att försöka behålla Herodes på tronen. Denna lilla bakgrund vill vara till hjälp för oss - till att förstå avsnittet vi nu har framför oss. TIME: 4:10. Markus 7:1. "När fariseerna jämte några skriftlärda, som hade

2 kommit från Jerusalem,..." Lägg märke till att Jesus hade gjort ett sådant inntryck på dessa män, att dom drogs ut ur Jerusalem - och har kommit till den plats där Jesus nu har sin gärning i Galileen. Dom kommer också att korsa Jordanfloden in till Dekapolis-området, Dvs, området med de tio städerna. Vi skall strax komma tillbaka till det "När fariseerna jämte några skriftlärda, som hade kommit från Jerusalem, samlades kring Jesus, fick de se att hans lärjungar åt med orena, det vill säga otvättade händer. Ty fariseerna och alla andra judar äter inte utan att förut ha tvättat sina händer med en handfull vatten, eftersom de håller fast vid de älstes stadgar. När de kommer från torget äter de inte, förrän de har tvättat sig. De följer också många andra fäderneärvda stadgar, som att skölja bägare, krus och kopparkärl." Låt oss för ett ögonblick, betrakta detta, för det ganska intressant. Det växer fram en konfrontation runt Jesu person. Ifrån Markus 6 kapitel minns vi hur lärjungarna samlades runt Jesus och berättade allt vad dom på hans uppdrag hade gjort och vad dom hade lärt folket. Dom avger rapport! Nu samlas också dom skriftlärda och fariseerna och deras lärjungar runt Jesus - Och det måste helt enkelt bli en konfrontation. För den ena gruppen består av Jesu vänner, hans efterföljare, som älskar honom. Den andra gruppen är sammansatt av hans fiender, som har som målsättning att förgöra honom. Så har det alltid varit. Det är två grupperingar. Det är dom som TROR på Honom och dom som förkastar honom. För att vara personlig: VILKEN GRUPP TILLHÖR DU? Det finns ingenting i hela universum som är mera avgörande för dig, än svaret på den frågan. Frågan är inte om du tillhöre en eller annan kyrka eller samfund. Eller om du genomgått en eller annan religiös cermoni - frågan är: Vad är ditt förhållande till Jesus Kristus? Det är det, det handlar om. Det är tydligt att det var en helt speciell delegation som var sänd från Jerusalem till Galileen, för att spionera på Jesus. Det var dom intelektuella bland Jesu motståndare som var utsända för att försöka få Jesus fälld för ett eller annat. Det sätt på vilket Herren själv försvarade sig, är för mig ännu ett bevis på hans gudomlighet. "Aldrig har någon människa talat så som, som den mannen talar" vittnade hans fiender, som vi läser i Joh.7:46. Naturligtvis var det inte svårt för dom att hitta några fel, på en man som så totalt ignorerade deras traditioner. Vad gick då deras traditioner ut på? TIME: 8:10.

3 Ja dom anklagade Jesus för att han inte lärde lärjungarna att hålla traditionen, och med traditonen menade dom då: - det som var deras tolkning av det gamla testamentet. Och dom refererade till de olika reningscermonierna och det hade ingenting att göra med sanitära förhållanden. Och Markus förklarar för de romerska läsarna att denna cermoniella rening var speciell för Israel - och det var den. Och Gud hade givit Israels barn en hel del instruktioner om rening eller tvättning. I tredje Mosebok, är det en många order om just rening. Och det var viktigt, för Gud skulle understryka och lära dem, den sanningen; att en syndare måste renas innan han kunde komma in i gemenskap med den helige Gud. Men fariseerna hade byggd upp en hel tradition, som man menade var en tolkning eller förklaring av Mose Lag, och det fanns t.o.m. dom som hävdade att Moses hade givit dom traditionen, när han gav dom Lagen. Men efterhand så var alla dessa detaljförklaringar nog så långt ifrån det som hade varit meningen med Lagen. Textavsnittet nämner några detaljer här, som T.ex, att skölja bägare, krus och kopparkärl. Allt detta var tyngande ting - som helt och hållet var en utvärtes yttre föreställning. En fasad. Men genom detta, så blev dom så upptagna av sin rituella religion - att man glömde, vad syftet egentligen var. - Vilket är: att en person måste sättas i ett rätt förhållande till Gud förrän gemenskapen kan upprättas. Och det är likadant idag - det är så många som vill diskutera religionens detaljer - när det ju är personen Jesus Kristus, vi skulle vara upptagna med. TIME: 10:30. Musik: Snart en morgon bryter fram (A&M) ca:0:55 TIME: 11:25. ============================================================== Markus 7:5. "Därför frågade de skriftlärda och fariseerna Jesus; Varför följer inte dina lärjungar de älstes stadgar utan äter med otvättade händer?" Anklagan riktar sig först och främst mot Jesus personligen. Dom var Hans lärjungar. Lägg märke till hans svar, det är varken försiktigt eller diplomatiskt. 6. "Han svarade dem: Rätt profeterade Esaias om er, ni hycklare, som det är skrivet: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig."

4 TIME: 12:15. Det var inte diplomatiskt sagt. En hycklare, är en som spelar en roll. Uttrycket används om den som uppträder på en scen. Dom utövar ett religiöst ritual, utan någon verklig erfarenhet av det som det handlar om. - Läpparna och hjärtat kunde lika gärna ha tillhört två olika personer. - Dom hade inte mer av hjärtats erfarenhet än en trädocka på buktalarens knä. Rom.10:9-10 säjer: "Ty om du med din mun bekänner, att Jesus är Herren, och med ditt hjärta tror, att Gud har uppväckt honom från de döda, då blir du frälst." Folk engagerar sig idag i trosläror och trosbekännelser och offentlig tillbedjan. Klär ut sig och till och med avskiljer sig för religionen. Men allt detta handlar mera om traditioner och inte om ett direkt och personligt förhållande till Kristus 7. "Förgäves dyrkar de mig när de driver läror, som endast är människobud." Tillbedjan och gudstjänst präglas av tomhet, när människo-regler ersätter Guds Ord. Och därmed kommer vi till sakens kärna "Ni överger Guds bud och håller er till männskliga stadgar. Och han sade till dem: Vackert gjort! Ni upphäver Guds bud för att följa edra egna stadgar!" Dom hade ersatt Guds Ord med mänskliga traditioner. En tradition kan vara god och bra och den kan vara upprättad av en god grund. Men det blir något ont, när det ersätter Guds Ord i senare generationer. Och det var det som hade hänt med dessa människor. Och jag tror att här finner vi också orsaken till att, så många samfund och kyrkor idag har en så liberal hållning till Guds Ord. Först ersatte man Guds Ord med en troslära. - Så ersattes den, med människans tankar och deras egna cermonier - och deras egen speciella församling. Och Guds Ord - har för länge sedan ramlat "över bord." Det sker om och om igen "Moses har sagt: Hedra din fader och din moder, och, Den som smädar sin fader eller moder skall döden dö. Men ni säger: Om en son säger till sin fader eller moder: En korban - dvs, en gåva till templet är vad du kunde ha fått till hjälp av mig, " (I NORSK BIBEL 1988, är versen översatt såhär) "Men ni säjer: Att om en man säger till sin far eller mor: DET DU SKULLE HA HAFT TILL HJÄLP AV MIG - SKALL VARA EN KORBAN Dvs, EN GÅVA TILL TEMPLET." Här ger Jesus ett konkret exempel på vad dom gjorde. Mose hade sagt i Lagen, att dom skulle hedra och ta ansvar för sin far och mor. Men traditionen gav dom lov att undfly det ansvaret för sina gamla föräldrar.

5 TIME: 16:20. Om en man inte önskade hjälpa sin far och mor när dom var gamla och behövde hjälp - så kunde han överlåta sin egendom, till prästen i templet och det kallades Korban - som betyder gåva. När så mannen, som överlåtit egendomen dog, då tillföll hans ägodelar templet - Men redan från den stund han över-dragit arvsrätten till prästen i templet, var han själv fri från ansvar för sina gamla föräldrarna. Och vi ser vad jesus säjer i vers: "då tillåter ni honom icke längre att göra något för sin fader eller moder! På detta sätt gör ni Guds ord om intet genom de stadgar, som ni har tagit emot och ger vidare." Jesus säjer att denna tradition är skadlig och illvillig - och är det motsatta av det som var Lagens mening, vilket ju var: att hedra sin far och sin mor. Faran finns också idag att folk vill ge till någon grupp eller organisation som appelerar till dem. Och det är bokstavligen massor av organisationer som har sina medarbetare ute för att finna folk som skall ge till en organisation. Här ligger en fara! Du har ett visst ansvar - och vissa personliga förpliktelser, som du inte skall rymma undan, men uppfylla. SÅ, ge inte till till en organisation, eller en kyrka, så att du inte kan fullgöra dina olika förpliktelser. Och det gäller även vår radiomission och andra behjärtansvärda prosjekt "Åter kallade han till sig folket och sade till dem: Hör på mig alla och sök att förstå! Ingenting som utifrån kommer in i människan, kan göra henne oren, men vad som går ut från människan, detta är det som gör henne oren." Jesus skiljer på det yttre och det inre - och pekar på vad som är verkligt. Och vidare berättar texten att när dom kommit inomhus, bort från folket så frågar hans lärjungar honom om liknelsens mening "Han svarade dem: Är också ni så oförståndiga? Inser ni inte att ingenting som utifrån kommer in i en människa, kan göra henne oren? Ty det går inte in i hennes hjärta utan ned i magen och hamnar på avträdesplatsen. - Härmed förklarade han all mat för ren. Och han tillade, det är det som går ut från människan, som gör henne oren. Ty inifrån, från människans hjärta, kommer de onda tankarna, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, gemenhet, svek, tygellöshet, avvund, smädelse, övermod, gudlöshet. Allt detta går inifrån ut, och det gör människan oren." Och du kan bara slå upp vilken som helst dagstidning, var du än bor, så kommer du att upptäcka att det är just detta som i allt större grad kommit ut ur människan också de sista 24 timmarna. Allt detta, kommer från människans hjärta - det är därför att Jesus säjer, att vi måste födas på nytt. TIME: 20:20.

6 Musik: Från himmelen kommer bud (A&M) ca:0:46. TIME: 21:05. Markus 7: "Sedan lämnade han platsen och gick bort till Tyrus område. Där gick han in i ett hus och ville inte, att någon skulle få veta det. Men han kunde inte förbli obemärkt. En kvinna, vars lilla dotter var besatt av en oren ande, kom genast, då hon hade fått höra om honom, och kastade sig ner vid hans fötter. Hon var en hednisk kvinna av syrisk-fenicisk härkomst. Hon bad honom, att han skulle driva ut den onde anden ur hennes dotter. Men han sade till henne; Låt barnen först äta sig mätta. Det är icke rätt att ta barnens bröd och kasta det åt hundarna. Hon svarade: Du har rätt, Herre, men även hundarna under bordet äter ju av smulorna efter barnen. Då sade han till henne: Därför att du har sagt detta, kan du gå hem. Den onde anden har farit ut ur din dotter. Och när hon kom hem, fann hon att barnet låg på sängen och att den onde anden hade farit ut." Jesus är nu utanför Israel - här möter han en hedninsk eller Grekisk kvinna av syrisk-fenicisk härkomst. i Rom.1:16. säjer Paulus: "Jag blygs inte för evangelium! Det är en Guds kraft till frälsning för var och en som tror - främst för juden, men också för greken..." Och här ger Jesus nu ett konkret exempel på att han hjälper en hedning, en grekisk kvinna, - utan att kräva att hon först skall bli "jude" genom att förplikta sig att hålla Moselagen. Och själva befrielsen från den onde andens makt, är en bild på frälsningen från synden, - som är nödvändig för både jude och grek "Sedan återvände han från Tyrus område och gick genom Sidon till Galileiska sjön, rätt igenom Dekapolis område." Dekapolis är grekiska och betyder "tio städer" om vi över-sätter det. Området hade fått sitt namn efter tio grekiska städer, som en tid var underlagda den judiske fursten Alexander Janneus (Omkr. år 90 f.kr.) men som "befriades" (i citationstecken) av Pompejus omkring år 65 f.kristus. Städerna slöt sig därefter samman i ett förbund under det gemensamma namnet Dekapolis. Senare omnämns även flera städer som tillhörande detta område, men man behöll likväl namnet Dekapolis. De tio städerna "Då förde de till honom en döv man, som också hade svårt för att tala, och bad, att han skulle lägga handen på honom. Han tog honom avsides, bort från folket, stack sina fingrar i hans öron, spottade och rörde vid hans tunga, såg upp mot himlen, suckade och sade till honom: Effatà - det betyder: Öppna dig! Då öppnades hans öron, hans tungas band löstes, och han talade redligt och klart. Jesus förbjöd dem att tala om detta för någon, men ju mer han förbjöd dem, desto mer gjorde de det känt. Och de blev oerhört häpna och sade: Allt har Han gjort väl; de döva får Han att höra och de stumma

7 att tala." TIME: 25:30. Ifrån Tyrus, där Jesus hade besvarat den grekiska kvinnans bön, så återvänder han inte direkt till Israels land. Men han reser in i Dekapolis område - och han uppehåller sig därmed ganska länge på hednisk mark. Dels för att få ro till att undervisa sina lärjungar. För Jesus lade ju enormt stor vikt på just undervisning. Det är något som är värt att tänka på för oss idag! Men det var också som vi sa, för att uppenbara; att evangeliet -även om det var främst för juden, så var det också för greken dvs, för alla de andra länderna, utanför Israel. Vännerna till den döve, ber Jesus lägga händerna på honom, för dom känner inte till lagen som sa att en jude inte kunde beröra en hedning, som av judarna räknades som oren. Jesus berör hans öra och hans tunga och visar, hur GUD ser på människan, vare sig det är jude eller grek. Beröringen säjer oss något mer. Nämligen, att Jesus vet var skon klämmer. Han sätter fingret på den ömma punkten. Inte för att pina, men för att förvandla - för att göra allting väl. Och Jesu "gester" och kroppsrörelser får mig att tänka på teckenspråk. Det är en döv man som skall hjälpas. Den stumme kan följa med i detta. Först fingrarna i öronen, det uppfattade han klart. Och beröringen med tungan likaså - Och så ser Jesus upp mot himmelen och "suckade". Även sucken var ett synligt uttryck för bön till GUD. Allt det Jesus gjorde, det gjorde han, som en hjälp för tron. Och denne man befann sig i en situation där Jesus använder den metod som är till störst hjälp för just denne man. Och när Jesus säger sitt: Effata - så får den stumme uppleva att hans öron öppnas och hans tungas band löses. Och än idag, är Jesus, den som gör allting väl! Också för dig! Och Han som talar till skarorna, är också den som tar sig tid till att ta sig an den enskilde, på det personliga sätt som är bäst just för den personen. Även om det inte alltid, är så, vi upplever Hans ingripande. För Hans tankar är så mycket högre än dina och mina tankar, som vad himmelen är högre än jorden! Mem minns i allafall detta, du kära själ som är i nöd: Jesus älskar dig - och han vet vad just DU behöver! Med det säger jag: Tack för denna gång.

8 På återhörande - om DU vill... Herren vare med dig - Må hans välsignelse vila över dig. GUD ÄR GOD. TIME: 29:05.

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla bibeltexter är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Mat 4:23 Jesus vandrade omkring i hela Galileen, och han undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om riket och botade alla slags

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Christian Mölks Bibelkommentarer. Markus 7. (7:1 13) Guds bud eller människors stadgar

Christian Mölks Bibelkommentarer. Markus 7. (7:1 13) Guds bud eller människors stadgar Markus 7 (7:1 13) Guds bud eller människors stadgar 1 Fariseerna och några skriftlärda som hade kommit från Jerusalem samlades kring honom. 2 De hade sett att några av hans lärjungar åt med orena händer,

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Livet är en gåva. Nr 1 i serien Kristusvägen

Livet är en gåva. Nr 1 i serien Kristusvägen Livet är en gåva Nr 1 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUDS HISTORIA Gud har skapat världen och gett människan en alldeles särskild plats i skapelsen. Gud älskar alla människor och vill oss det

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39).

a. Paulus (ca 5 e.kr. ca 67 e.kr.) var en benjaminit (Rom 11:1) från den grekiska staden Tarsus (Apg 21:39). 1 Tessalonikerbrevet 1 (1:1) Hälsning 1 Från Paulus, Silvanus och Timoteus till församlingen i Tessalonika som lever i Gud, Fadern, och Herren Jesus Kristus. Nåd och frid vare med er. 1. Från Paulus a.

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja.

Den smala vägen. Matteus 7:21 Inte alla som säger Herre, Herre till mig ska komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Fars vilja. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Narrow Minded. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och på så

Läs mer

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar.

Bra Du svarar grundligt på frågorna. Du motiverar och förklarar dina egna tankar. Instuderingsfrågor Bibeln och kristendomen - Läs följande sidor i läroboken 30-38 (om Bibeln) och 55-60, 62, 67-68 (om kristendomen) - Läs följande stenciler: Jesu under, äktenskapsbryterskan och Jesu

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg

Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg 19 april 2015 Så Länge Det Är Dag Att arbeta innan mörket faller Predikan i Pingstkyrkan Lindesberg Så länge det är dag måste vi göra hans gärningar som har sänt mig (Johannes evangelium 9:4a) Bibeltext

Läs mer

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Heliga trefaldighets dag. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Heliga trefaldighets dag Dagens bön: Heliga Treenighet, Fader, Son och Ande, led oss till dina djup av rikedom, vishet och kunskap, så att vi kan vittna om försoningens hemlighet. Du som lever och

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

1703 0 AV 200 BRITTISKA BIBELSÄLLSKAPET 1870-73 0 AV

1703 0 AV 200 BRITTISKA BIBELSÄLLSKAPET 1870-73 0 AV Ögonöppnaren Moderna översättningar av Nya Testamentet innehåller många skillnader Den senaste tiden har det kommit ut flera versioner av det Nya Testamentet, och ALLA har sagt sig vara Guds fulla Ord.

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

2 e Trettondedagen. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 2 e Trettondedagen Psalmer: 236, L705 (Ps89), 246, 437, L724, 259 Texter: Jes 55:1-4, Upp 22:16-17, Joh 4:5-26 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Låt oss be!

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Att lyssna till den helige Ande. Björkenäslägret 2015 Tomas och Mia Enblom

Att lyssna till den helige Ande. Björkenäslägret 2015 Tomas och Mia Enblom Att lyssna till den helige Ande Björkenäslägret 2015 Tomas och Mia Enblom Mias första erfarenhet av den helige Ande Att lyssna till den helige Ande i GT Talade främst genom profeter Men talade på en uppsjö

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp

Avsnitt 6: Vårt framtidshopp Avsnitt 6: Vårt framtidshopp 02:16 02:48 03:15 03:45 05:31 06:12 07:52 07:55 1 Kor 15:19-22 Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda

Läs mer

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son...

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son... 1381 30 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Liksom tullindrivaren

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

(Introd. 0:35) Och vi fortsätter därför från LUKAS kapitel 9, vers 37.

(Introd. 0:35) Och vi fortsätter därför från LUKAS kapitel 9, vers 37. PROGRAM 194. LUKAS 9: 37-62. (B) (Introd. 0:35) Vi avslutade förra programmet med verserna 28-36 i LUKAS 9. Om Jesus och tre av lärjungarna som var med honom på förklaringsberget eller härlighetens berg.

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

23 söndagen 'under året' - år B

23 söndagen 'under året' - år B 1241 23 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 119:137, 124) Herre, du är rättfärdig, och dina domar är rättvisa. Gör med din tjänare efter din nåd, och lär mig dina stadgar. Inledning Gud gör

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12)

Om du rör vid berget Sinai Var och en som rör vid berget skall straffas med döden. (Andra Moseboken 19:12) 2002-01-31 WWW.ISLAMISKA.ORG _ Dödsstraff i Bibeln Det finns många kristna fundamentalister idag som inte skulle tveka en sekund att hävda att de islamiska lagarna är uråldriga och barbariska. Vad skulle

Läs mer

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen.

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Tanken på en dom är inte bekväm av två anledningar. Dels så tvivlar vi på att vi själva ska hålla inför domens krav och dels blir vi

Läs mer

KALLADE ATT VARA VITTNEN. För den här världens skull

KALLADE ATT VARA VITTNEN. För den här världens skull KALLADE ATT VARA VITTNEN För den här världens skull DU SKA VARA HANS VITTNE OCH BERÄTTA OM VAD DU SETT OCH HÖRT (APG 22:15) VAD VITTNADE LÄRJUNGARNA OCH DE FÖRSTA KRISTNA OM? OCH HAN SADE TILL DEM: "DETTA

Läs mer

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Psalm Inledningsord Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

LÄRJUNGASKAP & EKONOMI. Vad har Bibeln att säga om pengar?

LÄRJUNGASKAP & EKONOMI. Vad har Bibeln att säga om pengar? LÄRJUNGASKAP & EKONOMI Vad har Bibeln att säga om pengar? Matt 28:18-20 Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: "Jag har fått all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk

Läs mer

Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa

Joh 3:3 Jesus svarade: Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike. Joh 3:4 Nikodemus sade: Hur kan en människa Joh 3:3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Joh 3:4 Nikodemus sade: "Hur kan en människa bli född när hon är gammal? Hon kan väl inte komma in

Läs mer

iii. Vingårdsarbetarna är Israels ledarskap.

iii. Vingårdsarbetarna är Israels ledarskap. Markus 12 (12:1 12) Liknelsen om de onda vingårdsarbetarna 1 Sedan började Jesus tala till dem i liknelser: En man planterade en vingård. Han satte stängsel kring den, högg ut en vinpress och byggde ett

Läs mer

4 söndagen 'under året' - år B

4 söndagen 'under året' - år B 855 4 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Ps 106:47) Fräls oss, Herre, vår Gud, och församla oss från folken, så att vi får prisa ditt heliga namn och berömma oss av ditt lov. Inledning Vi

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

(Introd: 0:35) Och kapitlet börjar med en bemärkning som är så typisk för Markus: Han bröt upp därifrån (Se: T.ex, Markus 9:30)

(Introd: 0:35) Och kapitlet börjar med en bemärkning som är så typisk för Markus: Han bröt upp därifrån (Se: T.ex, Markus 9:30) Program 138. MARKUS 10: 1-52. (Introd: 0:35) Vi har nu kommit till Markus evangeliums tionde kapitel, och skådeplatsen är än en gång Judeen och landet på andra sidan Jordan. Och inför detta textavsnitt

Läs mer

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf

Helande. En Gåva. Av: Johannes Djerf Helande En Gåva Av: Johannes Djerf Ibland kan vår tro kännas som en sådan här torr svamp (håller upp en tvättsvamp). Det finns där, tron finns där, men det finns inte så mycket av livet, det som du innerst

Läs mer

Texter till predikan långfredagen

Texter till predikan långfredagen Texter till predikan långfredagen 2016 03 25 1Pe 2:21 Kristus led för er och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 1Pe 2:22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek

Läs mer

1. Vid den tiden hände det än en gång att mycket folk hade samlats, och man hade inget att äta.

1. Vid den tiden hände det än en gång att mycket folk hade samlats, och man hade inget att äta. Markus 8 (8:1 9) Jesus bespisar fyra tusen 1 Vid den tiden hände det än en gång att mycket folk hade samlats, och man hade inget att äta. Då kallade Jesus till sig sina lärjungar och sade till dem: 2 Det

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9)

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9) Omvändelse Den bibliska omvändelse utgör inte en attitydförändring främjas av det mänskliga medvetandet. Integrerar ett liv innan män säger en Annan aspekt av det kristna livet, inte omvändelse främjas

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith

Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Galaterbrevet Del 12) 5:9-16 Undervisning: Chuck Smith Lite surdeg syrar hela degen. Gal 5:9 Om du öppnar upp dörren och tillåter ett litet fel, kommer detta snart att förstoras. På grund av bristerna

Läs mer

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus

Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Mormonernas falska lära för dig bort från Jesus Av Christer Åberg Mormon-kyrkan är en mycket farlig villolära som för dig bort från Jesus och rakt ner till helvetet! Joseph Smith startade Mormonerna runt

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

10 söndagen 'under året' - år B

10 söndagen 'under året' - år B 977 10 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (Ps 27:1) Herren är mitt ljus och min frälsning, för vem skulle jag frukta? Herren är mitt livs värn, för vem skulle jag rädas? Inledning 'Det synliga

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

24 söndagen 'under året' - år B

24 söndagen 'under året' - år B 1261 24 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Syr 36:18) Herre, skänk din frid åt dem som hoppas på dig, bekräfta profeternas ord. Hör vår bön, ty vi är dina tjänare, ditt eget folk. Inledning

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

15 söndagen efter Trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 15 söndagen efter Trefaldighet Psalmer: 67, L63, 243, 249, 400, 207:1-3 Texter: 5 Mos 6:4-7, Gal 5:25-6:10, Matt 6:24-34 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Läs mer

D. Vid läsårets början

D. Vid läsårets början D. Vid läsårets början Andakten kan förrättas av en präst, en församlingsanställd eller någon från skolan. Psalmer Man kan sjunga någon eller några av följande psalmer: 153, 289, 322, 471, 492 eller 496.

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19)

Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) 785 Jesu Hjärtas Dag - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Dagens

Läs mer

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen

Hoppet. Nr 9 i serien Kristusvägen Hoppet Nr 9 i serien Kristusvägen 1 KÄRLEKEN ÄR STARKARE ÄN DÖDEN Kärleken övervinner allt! Det är påskens budskap om Jesu död och uppståndelse. Eftersom döden inte är det sista i Jesu historia, är inte

Läs mer

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen)

Första läsningen - 4 Mos 21:4-9 (Kopparormen) 1529 14 september - Det heliga korsets upphöjelse Ingångsantifon Jfr Gal 6:14 Vi vill beröma oss av vår Herre Jesu Kristi kors, som är vårt liv och vår uppståndelse, vår räddning och befrielse. Inledning

Läs mer

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd.

Markus 3:29 Men den som hädar den helige Ande får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd. "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen med den Engelska titeln Unparadonable Sin. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder,

Läs mer

Program 078. MATTEUS EVANGELIUM Kap.19: 1-30. (Introd. 0:35)

Program 078. MATTEUS EVANGELIUM Kap.19: 1-30. (Introd. 0:35) Program 078. MATTEUS EVANGELIUM Kap.19: 1-30. (Introd. 0:35) Vi avslutade førra programmet med dom sista verserna i Matteus kapitel 18,dær Jesus talade om att førlåta 70 gånger 7 gånger. Hær i kapitel

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3)

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) År 2010 Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) Temat för 2010 års kalender är hämtat från Psalm 1. Det är speciellt en mening som jag vill lyfta fram: Allt vad han gör lyckas väl (Ps 1:3). Att lyckas

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer