Online Information 2012 en summering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Online Information 2012 en summering"

Transkript

1 Online Information 2012 en summering Hemsida: information.co.uk/ Kort om konferensen Online Information 2012 gick i år av stapeln på Victoria Plaza i London och vi, Katarina och Kajsa, hade möjlighet att delta tack vare stipendiet LM Information Award, som vi blev tilldelade. Konferensen pågick 20/11 21/11. Nedan har vi sammanfattat de viktigaste sakerna. Därefter följer en längre redogörelse av de sessioner som vi tycker är extra intressanta. De viktigaste tendenserna inom området: Mobila plattformar i fokus. Fördelar och nackdelar med dagens spridning av data. De viktigaste insikterna vi fått av konferensen: Allt fler organisationer och verksamheter inser vikten av att lägga fokus på sociala medier och att det också är viktigt att avsätta arbetstid till detta arbete. Många använder olika enheter för tillgång till information under en och samma dag. T.ex. används PC mest vid lunchtid, vid andra tidpunkter används övervägande smartphones/ surfplattor. Webbens gränssnitt måste anpassas till många olika enheter, allt från olika mobiltelefoner till tv skärmar. Tidningen The Times publiceras idag på 12 olika plattformar, hur många enheter behöver biblioteken anpassa sig till? En föreläsare menade att de stora datamängderna är the new oil. Webben personaliseras och sökresultaten anpassas efter personliga nätverk och tidigare sökningar. Hur hanteras all data som vi själva ger bort? Om Google vet alla våra hemligheter, hur hanterar vi det? Att använda Facebook som webbplats. The Guardian vill vara där användarna är. De informerar på Facebook och vill att användarna ska kunna stanna där och samtidigt ta del av sina meddelanden m.m. istället för att länka till sin webbplats. Vi använde oss av Twitter under konferensen och tyckte båda att det var givande att följa andras tweets. Specifika idéer/input som vi kommer arbeta vidare med inom vår verksamhet: Bli bättre på omvärldsbevakning. Vad säger folk om oss i social medier? Undersöka/utveckla användandet av mobila verktyg inom undervisning och kundtjänst. Se över webben utifrån olika mobila enheter. Se över hur vi kan utveckla vår digitala kundtjänst? Tydligare ansvarsfördelning? Starta twitterkonto? Vad gör vi för att öka e boksanvändandet? Tips om att kolla kurslistor och att informera lärare. Diskutera filterbubblan och personaliserad webb i undervisningen. Utveckling av vår Facebook sida.

2 Ett urval av sessioner Nedan följer korta sammandrag av de sessioner som vi tycker gav mest. Gerd Leonhard, författare och VD för TheFuturesAgency visade, i sin föreläsning The Future of the Internet, Commerce and Communications, upp en intressant bild av både nutid och framtid. I nuläget producerar vi en enorm mängd digital data och han menar att denna ökning kommer fortsätta och att vi framöver kommer få ett allt större digitalt universum med både strukturerad och ostrukturerad information. Hela tiden ökar tillgången till internet och möjligheten att skapa digital data. I länder som Kina och Indien kommer vi se en kraftig ökning av människor som kommer ta del av och skapa mängder av data. Leonhard framhävde också Molnet och menade att våra vardagliga sysslor alltmer kommer ha en koppling dit. Mobile devices are becoming our external brains menar Leonhard och är det inte så att många av oss redan känner oss enormt handikappade då vi glömmer telefonen hemma en dag? Vi kan inte längre telefonnummer till de vi behöver ringa och dagens agenda ligger i telefonens kalender. Med hjälp av tekniken, menar Leonhard att vi snart kommer ha tillgång till direktöversättningar och då har vi möjlighet att kommunicera med alla närsomhelst. Varken språk eller avstånd finns som hinder i ett framtida globalt (digitalt) universum. Vi går från egosystem till ecosystem och blir allt mer decentraliserade (se bilden nedan).

3 Samtidigt sätter Leonhard även fingret på att detta digitala universum också är sårbart. Han menar att Facebook vet vad vi säger, men Google känner till alla våra hemligheter. Vad händer om informationen hamnar i orätta händer? Kommer vi att behöva betala för att inte vara offentliga? Presentationen på slidehare future of the internet bigdata solomo privacy human machines (bilderna kommer därifrån, CC BY NC SA) På föreläsningen The rise and rise of the e book lyssnade vi till Anne Worden, Faculty Librarian, Humanities and Social Sciences, University of Portsmouth. Universitetsbiblioteket i Portsmouth är ledande i flest antal utlån av e böcker i Storbritannien. Sedan 2005 har de ökat sina e boksutlån med över 1000%. De har även gjort undersökningar bland sina studenter för att ta reda på mer om hur de ser på e boksanvändningen. På frågan om varför studenterna använde e böcker fick de följande respons: 1. Bekvämt 2. Lätt att hitta 3. Den tryckta versionen var upptagen 4. Föredrar online Andra fördelar som kom fram var t.ex. lätt att bokmärka sidor, tillgång hemifrån, lätt att klippa och klistra från, slipper betala böter, bra att man kan söka direkt på vissa ord. Anne Worden menar att den höga användningen av e böcker vid universitetet beror på att de har ett stort utbud, de har många distansstuderande samt att de har haft ett ökat antal studenter och samtidigt neddragningar i budget vilket gjort att de varit tvungna att dra ner på antalet tryckta exemplar. De har även arbetat aktivt med att demonstrera e böckerna vid workshops, systematiskt leta inköp efter kurslistor och marknadsföra via lärarna. Det som studenterna önskar framöver är fler tillgängliga e böcker, möjlighet att ladda ner till Kindle och andra enheter och möjligheten att enklare kunna bläddra mellan sidorna.

4 Presentationen på slidehare worden the rise andrise of ebooks portsmouth online 2012 Karen Blakeman (director RBA Information Services) pratade om Personalisation and socialisation of search. Begreppet filterbubblan kom för något år sedan och Karens presentation handlade just om hur mycket våra personliga inställningar på datorer/andra surfenheter påverkar sökresultat och hur vi också kan använda oss av det. T.ex. påverkas resultatet av vad du har sökt på förut, vad andra användare på samma IP adress har sökt på, geografisk lokalisering, vilka nätverk du är inloggad i, vilka andra finns i dina nätverk, vad du har delat med andra mm mm. Detta kan å ena sidan vara skrämmande men fördelar med personaliserade sökningar är att man får träffar som ofta matchar ens intressen. Ibland är det också mest effektivt att använda personliga kontakter och göra sökningar inom nätverk. Dock är detta viktigt att vara medveten om och gör man sökningar åt andra är det också något man måste ta hänsyn till och tänka på olika privata inställningar inom nätverk som man är medlem i. Man kan i sin sökning få information från personliga nätverk som inte är öppna för alla och denna information kanske inte bör spridas vidare till personer utanför. Karen tipsade om några olika tjänster. Sökmotorer som söker i sociala medier (kan vara särskilt intressant om man vill se vad som sägs om det egna biblioteket i sociala medier): Få twitter i outlook med twinbox. Med Scoop.it och paper.li kan man presentera innehåll från t.ex. twitter, facebook, andra webbsidor som en snygg webbtidning. Behöver du en paus från filterbubblan finns det också en del tricks som att logga ut från konton, stänga av sökhistorik, ta bort cookies, använda Private Browsing i webbläsarna. Ett tips är också att testa sökmotorn duckduckgo som inte sparar information om den som söker. Karens slutord var att personalisering och användandet av sociala kontakter i sökningar är här för att stanna och inte är något dåligt men vi måste vara medvetna om det och lära oss när och hur vi kan utnyttja det på bästa sätt. Embrace it search is once more about people and sharing. Att personliga inställningar påverkar sökning är inte något helt nytt. Däremot är nog inte alla är medvetna om detta och det är något som vi ser att biblioteken har en roll i att ta upp och diskutera med våra målgrupper som en aspekt av källkritik. Presentationen på slidehare: andsocialisation of searchembrace the change Sessionen Tablets in the workplace handlade om surfplattor och där pratade Jan Magnusson från Chalmers bibliotek om ett KB projekt där Chalmers, Borås högskola och Göteborgsstadsbibliotek testat hur surfplattor kan användas i undervisnings och kundtjänstsammanhang. I Borås gjorde de en kampanj av det och tryckte upp tröjor med texten surfande bibliotekarier och under vissa tider rörde de sig i biblioteket med plattorna. På Chalmers använde de plattorna i undervisningen.

5 Projektet är inte helt avslutat men några preliminär resultat som kommit fram är: Kunderna gillade att bli kontaktade på plats av rörliga bibliotekarier I undervisningssammanhang användes plattorna för att visa t.ex. referensguide, hemsida och bibliotekets app och de tyckte att för det var surfplattan inte optimal. Kommentaren var att plattor kanske är bättre som en extra mobil informationsdisk än som utbildningsverktyg Kanske kan plattorna vara relevanta om man använder de med särskilda appar för undervisning Inte bara surfplattor är användbara utan även smartphones Vi tycker att det är intressant att fortsätta se hur vi kan använda plattor och smartphones i vår verksamhet. Ska vi bli mer rörliga och ta med en platta och röra oss där våra kunder är? Att öka kompetensen när det gäller mobila verktyg känns viktigt. Både för att kunna använda det själva och för att kunna vägleda och tipsa våra kunder om t.ex. appar som kan användas för undervisning, läsa e böcker mm. Presentationen på slidehare: magnusson tablets inthe workplace 20 nov Guus van den Brekel, Central Medical Library, University Medical Centre Groningen, berättade om deras projekt Lending ipads to medical staff: integrating in information workflow. Han menar att biblioteket kan spela en viktig roll i organisationen genom att vara ledande när det gäller ny teknologi och att Lending out ipads to library patrons is the best pr & marketing activity for libraries since the invention of sliced bread! De huvudsakliga effekterna av projektet var: Ökad kontakt med användare Biblioteket blev synligt och även involverade i fler relaterade initiativ i organisationen De som lånade plattorna fick också berätta hur de använde dem och detta ökade förståelsen för kundernas arbetsgång, vilket är viktigt för att kunna anpassa bibliotekets tjänster Gus såg en framtida uppgift för biblioteken att ha kunskap om relevanta appar och även ha en roll i kvalitetssäkring och utveckling och urval av appar. Tips på sökmotor för att hitta appar inom olika områden quixey. Presentationen på slidehare: van den brekellending ipads to medical staff tablets in the workplace /Kajsa Ragnestam & Katarina Evengård

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna.

Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. Södertörns högskola Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik Kandidatuppsats 15 hp Medieteknik Höstterminen 2012 Användning av mobilapplikationer i smartphones hos unga vuxna. En fallstudie bland

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Läranderum. Lösningar för lärande i en digital samtid. En innovationsprocess på Stadsbiblioteket i Malmö

Läranderum. Lösningar för lärande i en digital samtid. En innovationsprocess på Stadsbiblioteket i Malmö Läranderum Lösningar för lärande i en digital samtid En innovationsprocess på Stadsbiblioteket i Malmö Läranderum är ett Vinnova-finansierat planeringsprojekt och en innovationsprocess genomförd på Stadsbiblioteket

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan

Dags att fylla digitaliseringen med innehåll. En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan Dags att fylla digitaliseringen med innehåll En miljardsatsning som snabbt kan lyfta skolan 1 Skolan måste digitaliseras Ingen har kunnat undgå att skolan har problem. Ingen har kunnat missa att den svenska

Läs mer

Ungdomar och digitalisering en studie om beteende, attityder och kunskap hos en googlande generation

Ungdomar och digitalisering en studie om beteende, attityder och kunskap hos en googlande generation en studie om beteende, attityder och kunskap hos en googlande generation Praktikantprojektet hösten 2014 Josefin Wallo Rebecka Lönnroth December 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Inledning...

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Biblioteken vill bara vara hippa - En studie om ungdomars attityder till bibliotekens marknadsföring på sociala medier.

Biblioteken vill bara vara hippa - En studie om ungdomars attityder till bibliotekens marknadsföring på sociala medier. KANDIDATUPPSATS I BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP VID INSTITUTIONEN BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP/BIBLIOTEKSHÖGSKOLAN 2013:22 Biblioteken vill bara vara hippa - En studie om ungdomars attityder

Läs mer

Förstudierapport SBU ny webbplats

Förstudierapport SBU ny webbplats Förstudierapport SBU ny webbplats Inledning.... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Bakgrund... 3 Avgränsningar... 3 Metod.... 3 Nuläges- och målgruppsanalys... 4 Sammanfattning... 5 Interna synpunkter... 6 Workshop...

Läs mer

Smarter Commerce Makten ligger hos kunden. så kan det bli marknadsförarens fördel

Smarter Commerce Makten ligger hos kunden. så kan det bli marknadsförarens fördel Smarter Commerce Makten ligger hos kunden så kan det bli marknadsförarens fördel Smarter Commerce Sammanfattning En ny typ av kund håller på att förändra dynamiken mellan köpare och säljare och arenan

Läs mer

Optimering av hemsidor

Optimering av hemsidor Optimering av hemsidor - Interaktionsförbättringsarbete på hemsidor Webpage optimization - Interaction improvement work on webpage s Raban Ebrahimzade Jonas Petersson Handledare Alan B Carlsson Kandidatuppsats

Läs mer

Tjäna pengar på internet när du sover

Tjäna pengar på internet när du sover 1 Tjäna pengar på internet när du sover 9 olika sätt att skaffa passiva inkomster via internet Anders Sjöberg Strategiförlaget Bok_ver8.indd 1 2008-05-22 22:52:22 2 Tjäna pengar på internet när du sover

Läs mer

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN

Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN Visa dig från din bästa sida TIPS OM HUR DU SKRIVER EN JOBBANSÖKAN 1 2 Innehåll Konsten att söka jobb... sid 05 Söka annonserade jobb... sid 07 Innehållsidé till grundläggande brev... sid 08 Innehållsidé

Läs mer

Jag tar aldrig risker när jag handlar online

Jag tar aldrig risker när jag handlar online DIN VARDAGSSÄKERHET VÅRT FOKUS Nr 1 2014 Bokaktuella inredaren Andrea Engsäll: Jag tar aldrig risker när jag handlar online tips: Så skyddar du dig mot dataintrång Peter fick sin ID stulen bedragaren handlade

Läs mer

Häng med i informationsflödet

Häng med i informationsflödet Anders Thoresson Häng med i informationsflödet gratisverktygen som ger dig koll Anders Thoresson Häng med i informationsflödet gratisverktygen som ger dig koll Häng med i informationsflödet.se:s Internetguide,

Läs mer

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35)

MTM. Rapport: Fokusgrupper med studenter. December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB. Markör AB 1 (35) MTM Rapport: Fokusgrupper med studenter December 2014, Markör Marknad och Kommunikation AB Markör AB 1 (35) Uppdrag: Användarundersökning Beställare: MTM Kontaktperson MTM: Pia Hasselrot Projektledare

Läs mer

Vilka konsekvenser medför dataintrång för drabbade och icke-drabbade?

Vilka konsekvenser medför dataintrång för drabbade och icke-drabbade? Örebro Universitet Handelshögskolan Informatik C Uppsatsarbete 15 hp Handledare: Gunnar Klein Examinator: Annika Andersson HT 2014 Vilka konsekvenser medför dataintrång för drabbade och icke-drabbade?

Läs mer

Kan berättelser skapa plats för fler?

Kan berättelser skapa plats för fler? Kan berättelser skapa plats för fler? - Inspiration och praktiska tips för att skapa och sprida berättelser vid konferenser och evenemang Denna verktygslåda är framtagen genom arbetet med kursen Glokala

Läs mer

Nyttan av Web 2.0 i en CRM-kontext Change impact of Web 2.0 in a CRM context

Nyttan av Web 2.0 i en CRM-kontext Change impact of Web 2.0 in a CRM context Kandidatuppsats i informatik Thesis work (Informatics) REPORT NO. 2008:043 ISSN: 1651-4769 Department of Applied Information Technology Nyttan av Web 2.0 i en CRM-kontext Change impact of Web 2.0 in a

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS Jenny Husell ABSTRAKT Att arbeta som projektassistent, innebär många möten med människor

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Marknadsföring inom sociala medier

Marknadsföring inom sociala medier VASA YRKESHÖGSKOLA Philip Molander Marknadsföring inom sociala medier Företagsekonomi och turism 2010 1 FÖRORD Mitt lärdomsprov handlar om marknadsföring inom sociala medier. Detta arbete utgör en marknadsundersökning

Läs mer

Kommunikation och relation mellan lärare elev via IKT

Kommunikation och relation mellan lärare elev via IKT Kommunikation och relation mellan lärare elev via IKT En kvalitativ studie av elevers erfarenhet i gymnasiet Växjö, 2012-08-05 15hp Pedagogik/2UV06L Handledare: Mattias Lundin, Linnéuniversitetet Institutionen

Läs mer

En skrift om att kartlägga mångfalden i våra organisationer. Ideell mångfald Att välkomna alla i vår verksamhet

En skrift om att kartlägga mångfalden i våra organisationer. Ideell mångfald Att välkomna alla i vår verksamhet En skrift om att kartlägga mångfalden i våra organisationer 2 Inledning Vill ni ha fler volontärer till er verksamhet? Vill ni ha nya idéer och synsätt på hur ni kan driva er verksamhet och nå nya grupper?

Läs mer