2002 års vinresa på småvägar i Frankrike.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2002 års vinresa på småvägar i Frankrike."

Transkript

1 2002 års vinresa på småvägar i Frankrike. Så var det då dags för den första resan till vindistrikten, nja riktigt sant är det ju inte, redan sommaren 1996 på vägen till Österrike körde vi via Moseldalen, men nu var vindistrikten huvudmålet för första gången. Vi d.v.s. min fru Ann-Britt och jag startade med att ta båten från Göteborg till Kiel. Efter att ha installerat oss i hytten började vi kvällen i restaurangen med ett glas Chablis till en räkcocktail som var en passande början på det som skulle bli en underbar semester. Då det fanns en bra jubileumsmeny att äta fortsatte kvällen med ankbröst och röd bordeaux. Anka skulle det visa sig var något vi skulle prova i många former denna resa. Kvällen avslutades med en god efterrätt. Efter en god natts sömn var det så dags att börja resan på riktigt. Via Autobahn kom vi snabbt ner till Melsungen, en underbar liten korsvirkesstad som vi faktiskt besökt varje gång vi åkt förbi, första gången var 1980 när vi var nygifta och på väg till Jugoslavien med svärfar och svärmor. Vi klev in på Rathauskeller med 20 minuter tillgodo innan det var dags att stänga lunchserveringen, men det visste vi inte då. Vi satt och funderade på vad vi ville ha när servitrisen försynt undrade om vi bestämt oss då köket strax skulle stänga. Då det var sparristid bestämde vi oss snabbt för sparris med schnitzel och hollandaisesås. När maten kom in blev vi glatt överraskade. På varje tallrik låg 2 rejäla schnitzlar och säkert 5-6 hg underbar vit sparris. Stärkta av mat tog vi en promenad runt de centrala delarna av staden, satt ner på Rathauscafé och tog en kopp kaffe med en tårtbit från den 6 meter långa tårtdisken, det svåra var att välja vilken bit man ville ha. Så var det dags att efter 2 timmars rast fara vidare till dagens slutmål, ett Etap Hotell i Mannheim. Varför ligger alla billiga hotell i industriområden och har så hårda sängar? Tja förmodligen för att de är billiga. Andra dagen i Tyskland började med en enkel frukost på hotellet innan vi kastade oss ut i trafiken på Autobahn igen. Resan gick in i Frankrike förbi Strasbourg och äntligen började vi närma oss vinets förlovade land. Vi svängde av motorvägen och körde in i landet mot norra delen av Alsace, första stopp var en paus strax innan Barr med vinrankor i bakgrunden. Färden fortsatte på Route du Vin genom en mängd underbara små byar. Lunchen intogs vid vägen på en bänk framför kyrkan i Bennwihr, juice, bröd, ost och lite färsk frukt.

2 I god tid för vingårdsbesöket anlände vi till vårt mål Turckheim. Eftersom detta var vårt första besök körde vi förbi infarten till stadsporten några gånger innan vi hittade rätt. Vi parkerade på torget utanför stadsporten och gick en liten tur för att lokalisera vårt hotell och vingården. Vi hittade snabbt Berceau du Vigneron, ett underbart hotell alldeles intill stadsporten och granne med vingården visade det sig. Infarten till vingården var dock från andra sidan, första gatan på vänster hand innanför stadsporten. Vi hämtade bilen och svängde in på gården till vingården för vårt inbokade besök i vinkällaren hos familjen Baur där Monique tog emot oss. Vi var helt ensamma med madam och fick pröva på en stor del av vad vingården hade att erbjuda, de vita Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat, Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer och dessutom en röd ekfatslagrad Pinot Noir, Sang de Dragon som var ganska långt från de röda viner vi brukar dricka, men dess karaktär gav mersmak. Vi hade dessutom turen att få se en stor del av den gamla vinkällaren då det var rätt tid på året för att släppa in folk bland vinfat, flaskor och all utrustning. Detta var en mycket trevlig upplevelse och givetvis kompletterade vi med lite mer vin än det vi skulle hämta. Cuvée Thomas, en speciell Riesling gjord på druvor från gamla stockar från Grand Cru Brand och döpt efter sonen i huset, kan verkligen rekommenderas liksom nämnda Sang de Dragon som kyld till sallad sommartid är riktigt bra. Det enda som vi inte fick möjlighet till var att följa med någon upp i vingården då både herrn i huset Pierre och Thomas var upptagna denna eftermiddag, men det kommer ju fler chanser. Bilen fick med Moniques goda minne stå kvar på gården över natten, och efter vad vi smakat var ju det tur. Vi bestämde att vi skulle komma och hämta vinet direkt på morgonen innan avfärd, det låg bättre i Baurs vinkällare än i bilen. Nu var det bara att ta väskorna och gå runt hörnet för att checka in på vårt hotell. Rum 23 blev vårt, ett jätte mysigt rum med möblering i gammaldags stil och med utsikt över infarten till stadsporten. Vi packade upp och tog en liten promenad runt i staden. Här är otroligt mysigt med trånga gator och korsvirkeshus, hit skall vi återvända igen, denna gång blir det bara en natt i Turckheim eftersom Bordeaux är huvudmålet. Åter på rummet blev det en stunds vila och sedan var det dags att snygga till sig för kvällen.

3 På kvällen gick vi och åt på en restaurang som låg mellan hotellet och stadsporten. Auberge de Veilleur visade sig vara en mysig liten restaurang med tända ljus och en mycket personlig stil vad gäller inredning, det var fullt av små nallar och dockor överallt. Det är väl lika bra att erkänna, vi åt ankbröst igen, denna gång med en apelsin och honungssås, nersköljt med Riesling från en vingård i omgivningarna. Köket visade verkligen vad fransk kokkonst kan när den är som bäst. Kvällen avslutades med lite Münsterost nersköljt med ett glas Gewurztraminer, en mycket bra kombination. Vi avslutade dagen med en liten promenad i mörkret, nu upp mot vinberget Brand. Nästa morgon var det först frukost i hotellets lilla frukostmatsal, en riktig pärla en halvtrappa ner från receptionen med kraftiga stenväggar. Sedan skulle vinet hämtas upp hos Baur innan avfärden mot Montlucon som var dagens mål. När vi checkat ut och lastat in vin och packning, handlade vi lite färsk frukt, ost, dricka och en baguette. Därefter bar det iväg över bergen utefter floden Doubs. Franska småvägar kan vara jättevackra men har ni bråttom så välj motorvägen. Det är inte bara det att det tar tid, det är dessutom som gjort för att köra fel när man inte är van vid språket och trafiken. När ni passerar större städer gäller samma råd, välj motorvägen, den är oftast inte avgiftsbelagd genom städerna och skulle den vara det så går det så mycket smidigare att det är värt det. Vi märkte av detta redan i Montbeliard, där vi lyckades lägga en halvtimma på dåliga vägval sedan vi flyttat oss för en ambulans. Nå åter till resan. Vi åkte upp och ner utefter bergssidorna men hela tiden återkom vi till stranden av Doubs, lunch intogs på en rastplats där vi dukade upp det vi handlat innan avfarten från Turckheim. Ju längre dagen led ju varmare blev det, men sitter man i bilen med aircondition på märks det ju inte. Vi stannade för att sträcka på oss, få lite att dricka och gå på toa. När vi klev ur bilen var det som att gå in i en väg, det var nu 37º i skuggan, en temperatur vi skull få leva med i 3-4 dagar. Snabbt in i bilen igen och iväg igen. Framåt 7 på kvällen kom vi äntligen fram till hotellet i Montlucon, ett modernt hotell i betong mitt uppe på berget utanför staden och utan luftkonditionering. Alla dörrar stod öppna men vad hjälpte det? Det fläktade väl lite men lika varmt var det ändå. Vårt rum låg på andra våningen och som tur var vänt bort från solen, det var i alla fall lite mindre varmt. Vi bar upp packning och vin på rummet, tog en snabb dusch och gick för att äta. Maten var inte direkt lysande, men vi fick bra service av en ung fransyska som hämtade en ordbok för att hjälpa till med matvalet. Vi åt entrecote med pommes frites och drack flera flaskor mineralvatten, något annat var inte att tänka på i värmen. Natten tillbringades med öppet fönster för att få lite svalka och så småningom lyckades vi somna, för att väckas igen av ett enormt kväkande.

4 Troligtvis var det parningssäsong för de grodor eller paddor som bodde i bäcken strax bakom hotellet. Nåväl vi somnade om och vaknade om inte utsövda så i alla fall inte heller genomsvetta. Efter den vanliga morgonproceduren med frukost och packning anträdde vi sista delen av resan till Bordeaux. Färden gick återigen via de mindre vägarna, samma vägar som alla långtradare också verkade ha valt. Sedvanlig lunch intogs på en stor grusplan invid vägen i närheten av druvor som troligen skulle bli till Cognac. Fram på eftermiddagen kom vi så fram till vårt mål Chateau Rousselle strax utanför Bourg i Bordeauxdistriktet. Att hitta vägen in mot slottet var inte så svårt, men när vi kör nerför backen börjar vi fundera, är detta rätt, skall vi verkligen bo här. Vi svänger in på gården går ur bilen och går mot huvudbyggnaden, slottet för att fråga om vi kommit rätt. Nathalie som precis håller på att avsluta en vinprovning med ett glatt gäng hälsar oss välkomna. Hon säger att det finns 2 rum att välja på, ett med dubbelsäng och jaccuci och ett med 2 separata sängar och dusch. Jaccuci låter ju frestande, men Nathalie säger vi inte behöver välja förrän vi sett båda. Hon tar nycklarna och går till ett uthus, sammanbyggt med vad vi senare skulle upptäcka är själva vinkällaren, där hon öppnar luckorna och låser upp dörren. Vi kliver in och blir stående med öppen mun, det som på utsidan ser ut som ett ganska slitet uthus ser på insidan ut som ett slott, klinker på golvet kristallkrona i taket, helfräcka tapeter och underbara möbler. Efter att ha tittat på båda rummen väljer vi rummet med vanlig dusch och separata sängar, helt enkelt för att det är mycket större. Vi tömmer bilen, vi skall ju stanna 3 nätter, och lägger oss på sängarna och bara njuter av svalkan, 1-1½ m tjocka stenväggar och luckor för dörrar och fönster gör att det är jätteskönt här inne trots att det fortfarande är 37 º i skuggan på utsidan. När vi ligger där och njuter knackar det på dörren. När jag öppnar står Nathalie där med resterna av vinprovningen, 3 halvfulla flaskor, som hon frågar om vi vill ha. Självklart vill vi det, vi får flaskorna 2 glas samt en önskan om att det skall smaka. En liten sipp på det svala rosévinet kan vi inte motstå innan det bär iväg för att köpa lite ny frukt och dricka. Färden går in till Blaye där vi hittar en liten butik som är öppen och vi köper ost, jordgubbar, persikor, bröd och lite juice. Vi tittar runt lite i staden, ser Citadellet och färjan som går över Girondeviken. Vattnet som skiljer oss från Médoc ser mer ut som flytande lera än vatten.

5 Vi åker tillbaka till vårt slott, men tar en liten omväg för att se omgivningarna och stannar också till och beställer bord på en liten restaurang som rekommenderas av 3D Wine. En riktig festmåltid dukar vi så upp när vi kommer tillbaka, vi har ju dessutom lite vin att skölja ner med, 2 röda och ett rosé från Ch. Rousselle. På kvällen när vi skall gå till restaurangen är det fortfarande 31º varmt, men ordentliga nordbor som vi är, promenerar vi den dryga kilometern dit, vi ville ju båda ha lite vin till maten. Det är knappt 2 kilometer att gå men vi hinner bli rejält varma på vägen. Restaurangen ligger fint omgiven av vinfält, vi väljer ett fönsterbord med utsikt åt öster, d.v.s. på skuggsidan. Ett glas vitt medan vi tittar på menyn. Vad vi valde? Ankbröst så klart nu med en sås på cognacbas med några små stekta potatisar och lite grönsaker till, franska köket liksom. Tur att de serverar bröd till. Vi dricker ett lokalt rött vin till och avslutar med kaffe och avec. Det hela var en riktig njutning och ett besök hit kan rekommenderas, man kan dessutom bo här då det är kombinerat med hotell. Promenaden hem mellan vinrader i mörkret, när vi med jämna mellanrum får hoppa i diket då bilar passerar i minst 90 knyck, får oss att bestämma oss för att ta bilen nästa gång. På söndag bestämmer vi oss för att göra en Tour of the Grand Crus. In i bilen och genom staden Bordeaux, upp genom Médoc med Hugh Johnsons Vinatlas som guide går färden. Vi tittar på många slott både berömda och mindre kända. Vi fotograferar en del, mestadels utsidor och vingårdar, eftersom det är söndag är det inte mycket som är öppet. Vid Mouton- Rothschild är det 1 timma kvar till man öppnar museet igen så vi rullar vidare. Vid Cos d Estournel i St. Estephe vänder vi nedåt igen, vi har börjat bli rejält hungriga. Nu när vi äntligen bestämt oss för lunch så är givetvis all lunchservering över, allt man kan få är dryck. På återvägen märker vi dessutom att alla små stånd ligger på fel sida av den starkt trafikerade vägen, så vi tar en snabb färd in till vår butik i Blaye. Äntligen lite tur, den är öppen och vi får lite nya färska varor som vi tar hem till vårt rum. Vi äter lite och njuter av resterna av gårdagens vintilldelning, sedan blir det lite siesta. Vi hör ljud av steg i gruset utanför som stannar till utanför, ingen knackar på utan vi hör någon avlägsna sig igen. Jag tittar ut och det är Nathalie, hon har ställt en flaska vin till på trappan och berättar att det är ytterligare en sort man gör på slottet som hon tänkte vi kunde få smaka. Vi tackar och smakar lite senare under kvällen när vi äter kvällsmat på rummet. Vinet visar sig vara gjort av druvor som växer på andra sidan bäcken d.v.s. i Côtes de Blaye och har slottets baksida på etiketten. Nathalie förklarar dagen efter i samband med källarturen att gränsen mellan distrikten går i bäcken bakom huset och att de har odlingar i bägge distrikten men som tur är bara ett slott. Framsidan får vara på etiketten till Côtes de Bourg vinet och baksidan får duga till vinet från Côtes de Blaye.

6 Vi får se hela källaren med 7 nya jäsningstankar i rostfritt, döpta efter de 7 dvärgarna i Snövit. Snövit själv ja det är Nathalie. Vi får dessutom se lagringskällaren och i hörnet på den finns en liten vinbar där vi får smaka slottets vin. Vi avstår en del eftersom vi redan smakat det och har tänkt göra en utflykt under dagen. Vandringen i vingården begränsas till de närmaste fälten eftersom värmen fortfarande är olidlig. Vi får bl.a. se ett som är nyplanterat med Malbec, man skall fortsätta plantera under eftermiddagen. Jag får en Merlot och en Malbecplanta att ta med hem eftersom jag frågar så snällt. De lever fortfarande på friland här i Sverige, eller gjorde i alla fall i höstas. Vi har inte riktigt klimat för dem så de växer ganska sakta. Den här dagen tar vi på Nathalies inrådan en tur till Saint-Emilion dit vi far framåt lunch när morgonens provning osat av. Vi parkerar bilen utanför stadsmurarna och går in i den muromgärdade stadskärnan där alla hus är byggda i sten. Snacka om turistfälla, här finns bara turistinriktade butiker och en massa turister. Hur som helst visa av gårdagens läxa går vi bara en snabb tur innan vi börjar med en lunch på torget, sallad med rökt ankbröst och till det en öl till chauffören och glas vin till min fru. När vi sitter där och njuter i den svalkande brisen flyger f-n i mig och jag frågar min fru om hon inte vill ha ett glas till, jag hade sett i vinlistan att man serverade riktigt bra vin glasvis. Hon tar emot detta erbjudande och jag ber att få in ett glas Ch. Clos Fourtet, slottet som ligger precis vid stadsmuren. Visst kostade det men det bevisade också att det finns ett samband mellan pris och kvalitet, det var riktigt gott, sen vet man ju aldrig hur mycket miljön innebär för totalupplevelsen. Efter lunchen traskar vi runt lite i staden och tar sedan en tur runt i vinlandskapet och tittar på lite mer eller mindre kända slott. Vi stannar till på Ch. Belair som har samma vinmakare som Ch. Rousselle, det ser väldigt stängt ut. Från ett litet hus strax intill de låsta grindarna till vinkällaren kommer en liten butter man ut och talar om att det är stängt. Jag förklarar att Nathalie Lemaitre på Ch. Rousselle skickat oss dit eftersom vi bor hos henne. Detta gör underverk! Han lyser upp, låser upp grindarna och tänder ljuset. Förklarar att han har lite att stå i, men att vi är välkomna att ta en egen tur runt via den numrerade och skyltade vägen. Vi går runt i den svala vinkällaren uthuggen direkt i berget och tittar på en utställning med utrustning från förr. I dagens lokaler ser vi i en stor hylla i vägen hur det ligger flaskor staplade i rader. Värda ung. 1 miljon kommer vi fram till vid ett snabbt överslag. När vi är klara tittar vi in i det lilla huset som mannen kom ut ifrån och tackar för titten, han undrar om vi inte vill smaka lite på slottets viner. Se där vilka underverk lite lokala kontakter kan göra.

7 Efter denna trevliga utflykt är det dags att fara hem till slottet igen och göra sig klar för kvällen. Vi skall tillbaka till restaurangen från första kvällen för en sista middag innan vi anträder färden hem mot Sverige igen. Vi tar bilen den här gången och nöjer oss med en liten flaska lokalt rött till maten, det känns bättre att dricka ett glas och några timmar senare köra tillbaka istället för att riskera livet gående bland bilarna. På morgonen är det dags för sista frukosten inne i matsalen på slottet. Idag har vi sällskap av ett engelskt par som kom igår kväll. Mr Palmer har fått vinraden som 50års present. De har åkt färja in i Biscayabukten och sedan rest upp efter kusten och badat på vägen. Vi tar farväl och gör upp affärerna med Nathalie varefter vi lastar bilen. När vi står där och stuvar vin och packning kommer engelsmännen förbi för att säga hej då. De undrar om vi inte är oroliga att tappa markkontakten med framvagnen, med tanke på alla vinlådor som skall in. Nej då säger jag, fast när man tittar på bilen från sidan är profilen något förändrad, bakvagnen har en lägre profil än normalt. Så är det dags att åka norrut och det går inte fort på småvägarna. Det är otroligt vad samhällen det finns med rödljus i. De sista 9 milen tar 2 timmar, men till slut är vi framme i Chartres några mil söder om Paris. På vägen har vi givetvis tagit en stor omväg ute på landet i samband med ett felaktigt vägval när vi skulle passera Tours. Visst var det vackert med en tur genom landskapet, men som jag skrev förut, åk motorväg genom större städer. Återigen har vi hittat ett hotell med industriområdesliknande omgivningar, skillnaden här är att det ligger massor av hotell och restauranger här. Hotellet har en staketomgärdad parkering som låses nattetid och temperaturen har fallit en hel del så vi vågar lämna vinet i bilen inatt. Vi äter en god middag med rött Saint-Emilionvin till en bra köttbit i hotellrestaurangen. Vårt val av vin fick förresten servitören att byta vinglasen mot husets bästa. Sedan sover vi gott. Nästa morgon, den näst sista dagen på vår resa, åker vi visa av tidigare misstag, genom Paris på motorvägen och stannar sedan kvar på den ända in i Belgien. I dag bryter vi lunchvanorna och äter lunch på en vägkrog. Vi måste ju äta pommes frites när vi är i Belgien, det var ju trots allt belgarna som uppfann rätten. Hela motorvägen genom Belgien är ett enda stor vägarbete men det flyter trots allt ganska bra. Fram mot kvällen kommer vi till Neuss i Tyskland där vi skall sova sista natten. Vi parkerar bilen under hotellet uppbackade så nära bakväggen att man knappt får in handen mellan vägg och bagagelucka, här lär vinet vara säkert inatt. Några pizzaslicar från hotellbaren nersköljda med Warsteiner sitter inte fel. Tidigt på morgonen vaknar vi av ett fruktansvärt åskväder som håller på i flera timmar. När vi ändå är vakna går vi upp och äter en tidig frukost, sedan ger oss av ut på Autobahn runt alla städer i området. Trots att det är morgonrusning och en intensiv trafik flyter det bra. Vägen upp runt Bremen mot Kiel går även den som en dans och redan vid 2-tiden är vi framme. Väl framme i Kiel möter far och mor upp. De har tagit en Kielkryss för att hjälpa oss att få in ransonen till Sverige och själva handla lite i Tyskland.

8 Vi äter lunch på McDonalds vandrar runt i stadens centrum, tittar i butiker, handlar lite och kör sedan ombord på Stenafärjan där kvällens middag är en kopia på utresans, med den skillnaden att vi nu är fyra runt bordet. På midsommaraftons morgon kör vi iland i Göteborg för att en halvtimma senare sitta hemma i köket och äta frukost som äldsta dottern dukat fram. Äntligen hemma, efter en resa som gav en massa minnen både mentala och flytande och aptit på en ny resa nästa år. Vad lärde vi oss då av årets resa? Skall man flytta sig längre sträckor och genom stora städer så är motorvägarna i Frankrike att föredra. De är oftast väldigt bra och med mycket lugnare trafik än på Autobahn i Tyskland. Alsace är fullt med mysiga byar och producerar många riktigt bra viner, Pinot Gris var den druva som blev vår favorit under resan. Bredden på vita viner är faktiskt inte mindre än den hos de röda och även rosévin kan faktiskt vara bra de också. Det finns alltid ett tillfälle då ett visst vin visar sig från sin bästa sida.

Jubileumsresan till RIGA 2019

Jubileumsresan till RIGA 2019 Jubileumsresan till RIGA 2019 För att fira att Radio Vikings Supporterklubb hade funnits i 25 år så arrangerades en specialgjord resa till RIGA för våra medlemmar. Vi åkte med M/S Romantika den 29 augusti.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Vinresa i Bordeaux. En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! maj 2011

Vinresa i Bordeaux. En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! maj 2011 En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Vinresa i Bordeaux 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit

Läs mer

PRO Kävlinge - Resekommittén

PRO Kävlinge - Resekommittén Bussen hämtade oss kl 07.30 i Kävlinge och 7.40 i Furulund. Alla var på plats och färden kunde börja. Förutom oss PRO:are från Kävlinge hade vi sällskap med ett trevligt gäng från Landskrona. Observera

Läs mer

Vinresa i Bordeaux. En vinresa av och med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011

Vinresa i Bordeaux. En vinresa av och med BKWine. 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 En vinresa av och med BKWine Vinresa i Bordeaux 2 nätter i Bordeaux, 2 nätter i vingården! 11-15 maj 2011 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! Och har man redan varit där, ja då åker

Läs mer

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat!

Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! En Tur & Retur vinresa i samarbete med BKWine Vinresa i Toscana Toscana och Chianti med Italiens fantastiska vin och mat! 18-22 maj 2011 Toscana lockar med sin vackra landsbygd, sina viner, sin olivolja

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014

Wellness weekend/tjejresa. Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Wellness weekend/tjejresa Sitges, Barcelona Maj, juni, hösten 2013 tom april 2014 Varmt välkomna till Katalonien! Välkomna till den pittoreska och populära badorten Sitges, ca 45 min från Barcelona. Sitges

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania.

Rundresa Tanzania. Dag 1 Avfärd Vi stiger ombord på planet som tar oss till Kilimanjaro Airport utanför Arusha i Tanzania. Rundresa Tanzania Njut av safari i några av världens bästa nationalparker, bl.a. Ngorongorokratern, Serengeti, (där du har mycket god chans att få se The Big Five ) och elefantparken Tarangire. Fortsätt

Läs mer

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka.

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka. SKOTTLANDSRESAN Året var 1984 och vi var 4 st. killar som för första gången skulle åka på Mc-semester. Hela våren hade gått åt till att planera resan, beställa färjebiljetter med hjälp av resebyrån i Mariestad,

Läs mer

Lägerskola i Piispala, Yttermark skola

Lägerskola i Piispala, Yttermark skola Lägerskola i Piispala, Yttermark skola Piispalaresan var rolig förutom bussen. I bussen blev det långtråkigt eftersom mina kompisar spelade en lång kortlek men de hann avsluta leken innan vi var framme

Läs mer

OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman,

OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman, Resa till Frankrike och Alsace 15-21 september, 7 dagar. OBS! Sista anmälningsdagen 25 juli till Anna-Lena Kullman, annalenakullman09@gmail.com, 0730-687838 Resan genomförs med en modern turistbuss med

Läs mer

Nu styrde vi kosan mot nästa upplevelse Monterey bay Aquarium.

Nu styrde vi kosan mot nästa upplevelse Monterey bay Aquarium. Idag fick vi sova lite längre, uppstigning 07,30. Vi skulle äta frukost 08,00 och vi hade hört att dem hade nygräddade våfflor på detta hotell. Det var en utsökt frukost med smarriga våfflor och tillhörande

Läs mer

Min resa i Japan Min resa börjar på centralen i Malmö där min avdelning samlades (Turning torso). Där sa vi hej då till ens kära familj och bar oss av till Kastrup med tåg. Efter att vi äntligen hade checkat

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa MC resa med HIMCC till Tyskland 2017 Det var vi som var på Tysklandsresa 2017-05-24 2017-05-30 Resan startar 09:30 från Biltema i Karlstad onsdagen den 24 maj 2017. 24 Maj. Idag leder turen genom Dalsland

Läs mer

Jag kan vad jag har fått lära!

Jag kan vad jag har fått lära! Jag kan vad jag har fått lära! (Saga från Danmark) Det var en gång en man och kvinna som hade tre döttrar. Döttrarna var alla tre gifta med troll som bodde under marken. En dag tänkte mannen att han skulle

Läs mer

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Bilen hämtade vi den 16/6 På fredagen packade vi för att åka till Tyskland via Skåne och Danmark. Lördag är det är dags att åka iväg vi stannar till i Ängelholm.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010!

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Allt började med att jag sålde min 51:a T 1 lilljulafton 2009. Att jag sålde den efter nästan 15 år i min ägo berodde mycket

Läs mer

3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne

3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne En vinresa av och med BKWine 3 Klassiker - Vinresa i Champagne, Chablis och Bourgogne Datum: 6-10 april, 2011 Vi kallar denna resa för 3 klassiker! Den tar dig nämligen till de tre mest klassiska distrikten

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år.

När vi så stiger in på macken så är Håkan i full färd med sina sysslor, de har blivit som ett inrutat mönster efter 25 år. Artikel av Tuva Klinthäll Publicerad i Smålandsposten den 18 september 2010 Kl 07.00 Klockan har precis slagit sju och det är i mitten av augusti. De allra flesta ligger och sover men inte Håkan Håkansson.

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga.

runt innan vi blev körda till vårt boende. I Kessel blev vi mötta av Emile Hendrix och hans fru Hilda som hälsade och var jättetrevliga. STAL HENDRIX När jag blev uppkallad bland de andra tjejerna för att höra om vi fått utlandspraktik eller inte var jag väldigt förhoppningsfull men samtidigt nervös. Så fort vi klivit in i rummet fick vi

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present!

Vinprovning. Varför inte ge bort en kurs i julklapp eller present! Vinprovning. Det finns flera olika anledningar till att prova vin, antingen man är medlem i en vinklubb och har ett genuint intresse, eller det att man bara vill komma tillsammans för att ha det trevligt

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran

Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran Cinque Terre - fem små byar vid Italienska rivieran När vi lämnade Lugano i Schweiz for vi i princip rakt söderut. Vägen var i vår karta märkt som en motorväg, men det var den smalaste och krokigaste motorväg

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Resa till D oc D or Chambre D hôtes i Beziérs-Murviel, Languedoc-Roussillon

Resa till D oc D or Chambre D hôtes i Beziérs-Murviel, Languedoc-Roussillon Resa till D oc D or Chambre D hôtes i Beziérs-Murviel, Languedoc-Roussillon Den vackra entrén till D oc D or I våras fick jag en glad påringning från Gunnel Thunström. 1:a pristagarna i förra årets Golfkampen

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07

Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 Norgeresa med Hurtigrutten till Lofoten och på Motorcykel hem till Karlstad 2015-06-27 2015-07-07 27 Juni Första stopp i Årjäng, fint väder. 13:20 Nu är vi i Kongsberg, mat dags det är 23 grader varmt

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt).

Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt). Rapphönan Bohuslän 14-16/9 2012 Hållö, Smögen och Ramsvikslandet (med Grosshamn, Fykan och Haby bukt). 23 glada Rapphönor från många delar av Sverige droppade på fredagseftermiddagen den 14/9 2012 efter

Läs mer

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016

Vinresa till Alsace. 24 30 september 2016 Vinresa till Alsace 24 30 september 2016 Rhen, slätten, vinodlingarna och Vogeserna Alsace är som en öppen bok. Från Strasbourg till Colmar avlöser mjuka kullar, tobaksfält, fruktträdgårdar och vinodlingar

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Utsikt över Europapark från ett torn.

Utsikt över Europapark från ett torn. DE SISTA DAGARNA I fredags morgon packade alla sina väskor och steg på bussen för att åka till Europapark! Bussresan gick ganska snabbt och väl framme fanns det massvis med olika attraktioner, allt från

Läs mer

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Deltagare: Stockholmare: Göteborgare Gunnar Landborg Jan Lemos Håkan Karlsson Jukka Hämäläinen Klas Eliasson Bo Hörnquist Birger Vilhjalmsson Magnus Juthage Ingemar

Läs mer

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca

Programförslag. Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca Programförslag Gruppresa för 10 personer till Palma de Mallorca 2013 En vacker och sofistikerad pärla Palma De Mallorca Vackra Palma de Mallorca har under årtionden varit ett mycket populärt resmål. Som

Läs mer

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA

TE 3:s RESA TILLL BARCELONA TE 3:s RESA TILLL BARCELONA Vart var vi? Vi tillbringade våra fem dagar i Barcelona,Spanien. Vad gjorde vi? Måndag- Bestod mest av att resa. Vi åkte från resecentrum klockan halv två på morgonen, vi flög

Läs mer

Vinresa till Barcelona-Priorat Torsdag till måndag

Vinresa till Barcelona-Priorat Torsdag till måndag Vinresa till Barcelona-Priorat Torsdag till måndag Resan arrangeras av Italy By Wine AB Italy By Wine AB drivs av Fredrik och Martina Montelius som arrangerat vinresor sedan 2008. Vi anordnar årligen sju

Läs mer

För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux!

För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! En vinresa av och med BKWine Vinresa i Bordeaux För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! 14-18 april 2010 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

ITALIEN Reggio Emilia

ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin OP2A ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin op2a Jag har varit i 3 Italien i veckor och haft praktik och det har varit jätte bra! Jag skulle rekommendera alla elever som får möjligheten att åka

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Dag 1: Arlanda-Porto-Duorodalen

Dag 1: Arlanda-Porto-Duorodalen Äntligen! Den 5-10 april 2019 är det dags att bli Det här är en resa jag verkligen längtat efter, att få ta med er till underbara Portugal. Vi börjar i Porto, och via den vackra Duorodalen tar vi oss ner

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Österrike Wien Salzburg - 9 dagar

Österrike Wien Salzburg - 9 dagar 2016 Österrike Wien Salzburg - 9 dagar Schönbrunn Palace Wien Wien Välkommen med på vår sommarresa 2016. Vi väljer att resa till Österrike och till huvudstaden Wien. Vi hinner även med ett besök i Mozarts

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich

Månd 2 juni: Vi anländer till Skottland Tisd 3 juni: Islay med Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg och Bruichladdich 31 maj 8 juni 2014 Följ med på en fantastisk whiskyresa till Skottland. I denna underbara miljö får du prova denna ädla dryck på flera av världens mest uppskattade destillerier. Vi åker över till Islay

Läs mer

Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011

Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011 En vinresa av och med BKWine Bordeaux under skörden, 28 sep 2 okt 2011 Vinresa i Bordeaux med egen skörd på vinslott! För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna är

Läs mer

En vinresa av och med BKWine

En vinresa av och med BKWine En vinresa av och med BKWine Vi kallar denna resa för 3 klassiker! 7-11 april, 2010 Den tar dig nämligen till de tre mest klassiska distrikten i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Och allt detta

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Dyslexiförbundet FMLS Ungdomssektionen i Skåne Presentation av ungdomssektionen vid pennan Johan Viebke Ansvarig ledare: Johan Viebke Ledare: Mikael (Mige) Lundahl Ledare: Eva

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi MOTOGP 2015 Tänkte berätta om en till resa på 11 dagar som jag och 3 vänner gjorde sommaren 2015. Syftet med resan var at åka till Assen, Holland och kolla på Moto gp. Jag började min resa tisdag morgon

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion Ön, en äventyrs berättelse By Zion Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg.

Hälsningar Lisbeth o Lennart Hedberg. Mannheim 2017. Klockan 3:45 ringer klockan. Det är dags att gå upp, ta packning och bil till Frillesås för att åka till marknaden i Mannheim. Det är tionde gången som Kent Johansson med stab anordnar resan,

Läs mer

SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till "Temaresa Vin 2017". Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/

SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till Temaresa Vin 2017. Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/ SPF Freja inbjuder i samarbete med Ena Operations till "Temaresa Vin 2017". Resmålet blir Budapest och Balatonsjön, Ungern 12/9 18/9 2017. Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!)

Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!) En vinresa av och med BKWine Vinresa i Bordeaux (med skörd i Médoc!) 22-26 september 2010 För en vinälskare är det ett måste att besöka Bordeaux! De röda Bordeaux-vinerna är för många kvintessensen av

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest A

SVENSKA Inplaceringstest A SVENSKA Inplaceringstest A Välj ett ord som passar i meningen. Använd bara ordet en gång. Exempel: Smöret står i kylskåpet. Det ringer på dörren. Han fick ett brev från mamma. De pratar om vädret. om /

Läs mer

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015

Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Österrike, Alpendorf Avresa 1: 27 feb - 8 mars 2015 Avresa 2: 13-22 mars 2015 Upplev underbar skidåkning i Alperna 10 dagar Följ med på årets skidresa till fantastiska Alpendorf- St. Johann i Österrike.

Läs mer

Den kidnapade sångerskan. Anna, Camille och Axel

Den kidnapade sångerskan. Anna, Camille och Axel Den kidnapade sångerskan Anna, Camille och Axel kapitel 1 Här får ni träffa Fru Gurka Kapitel 2 Fru Gurka får ett bråt Hej, jag heter fru Gurka och är dektektiv på fritiden. Jag är på jobbet och sitter

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Kundutvärdering (Marie-Louise Borger) Avresedatum: 2015-06-13 Destination: Kroatien, Split - Krka långritt Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? mottagen vid ankomsten? Hur var boendet

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer