Ämnen som binder till järn, så kallade järnkelerare, kan därför indirekt minska den oxidativa stressen i cellen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ämnen som binder till järn, så kallade järnkelerare, kan därför indirekt minska den oxidativa stressen i cellen."

Transkript

1 Laborationsrapport: Cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress Basgrupp 5 Bakgrund I mitokondrien sker den oxidativa fosforyleringen för att bilda ATP. Under denna kemiska process kommer det ständigt att bildas en liten mängd fria radikaler så som superoxid, väteperoxid och hydroxylradikaler. Dessa molekyler är mycket reaktiva och kan i fri form skada cellens makromolekyler. Cellen har därför olika skyddsmekanismer som gör att de fria radikalerna oskadliggörs direkt när de bildas. Skyddsmekanismerna är dock inte felfria och en liten andel fria radikaler frisätts och utsätter cellen för oxidativ stress. Den cellulära stressen tar sig i uttryck genom att både lipider och proteiner reagerar med syreradikaler och därmed blir icke-funktionella. Yttre stressfaktorer så som strålning, toxiska kemikalier och näringsbrist kan öka den oxidativa stressen i cellen. Antioxidanter är ämnen som har förmåga att binda upp och reagera med de fria radikalerna innan de utövar stress. Järn kan öka den oxidativa stressen genom att donera en elektron till väteperoxid som då bildar den ännu mer reaktiva hydroxylradikalen. Detta är den så kallade Fentonreaktionen: H 2 O 2 + Fe 2+ HO +OH - + Fe 3+ Ämnen som binder till järn, så kallade järnkelerare, kan därför indirekt minska den oxidativa stressen i cellen. Material och metod 1.1 Behandling med modulatorer Cellerna som användes är en cellinje från humant skivepitel (UT-SCC-77). Cellerna har odlats i små cellodlingsskålar i 2 ml cellodlingsmedium. Odling har ägt rum i en inkubator med 37 C med 5 % CO 2. För att studera hur cellerna påverkas av oxidativ stress har järn (FeCl 3 ) och väteperoxid tillsatts. Antioxidanten NAC (N-acetylcystein)och järnkeleraren desferal tillsattes för att studera hur cellen kan skyddas mot oxidativ stress. Slutkoncentration av järn (FeCl 3 ) var 30 µm. Slutkoncentrationen av Desferal och NAC var 1 mm. Modulatorerna tillsattes enligt tabell 1. Experimenten gjordes i dubbelprover för att kunna analysera både ATP samt lipidperoxidering. Skål 1 till 4 är positiva kontroller för att studera de olika modulatorernas effekter på cellerna. Skål 5 är en negativ kontroll utan någon tillsatts. I skål 6 tillsattes antioxidant, järn och väteperoxid för att studera om antioxidanten hade en skyddande effekt. Det samma gällde för skål 7 men då utan järn. I skål 8 tillsattes väteperoxid och järn för att studera effekten av de två tillsammans. Det tillsattes järnkelerare, järn och väteperoxid till skål 9 för att studera om järnkeleraren kunde ha en skyddande effekt. I skål 10 tillsattes antioxidant, järnkelerare, järn och väteperoxid för att undersöka om antioxidant och järnkelerare tillsammans ger bättre skydd.

2 Tabell 1. Skål Antioxidant Järnkelerare Järn Väteperoxid 1 X 2 X 3 X 4 X 5 6 X X X 7 X X 8 X X 9 X X X 10 X X X X 1.2 Kärnmorfologi vid apoptotisk celldöd Färdigpreparerade cellprover som utsatts för alla kombinationer av aktuella modulatorer studerades. För att studera kärnmorfologin på dessa prover färgades de med DAPI, ett ämne som binder in till A- T-rika områden i DNA vilket färgar cellkärnorna. Kärnmorfologin studerades i fluorescencemikroskop för att titta på skillnaden i morfologi mellan kontrollceller och celler som är behandlade med oxidativ stress. Cellerna fotograferades för att kunna beräkna antalet normala och apoptotiska celler. Därefter beräknades apoptosfrekvensen. 1.3 Viabilitetstest Nekrotisk celldöd Kontrollceller och celler som exponerats för väteperoxid färgades med tryptanblått. Celler med skadade plasmamembran färgades blå eftersom färgen då kunde läcka in. Cellerna inkuberades med tryptan i en minut och tvättades sedan två gånger med PBS (phosphate buffered-saline). Uppskattning av andel färgade celler gjordes genom mikroskopering. 2.1 Cellerna exponeras för väteperoxid Cellodlingarna som hade inkuberats kontrollerades om de var viabla genom att mikroskoperas. Efter detta tillsattes 1 ml väteperoxid till skål 4 och skål 6-10 efter att odlingsmediet pipetterades bort från cellerna. I de resterande cellodlingsskålarna tillsattes en buffert, 1ml PBS. Sedan inkuberades samtliga cellodlingarna i en timme med en temperatur på 37 C. När cellodlingarna var färdiginkuberade förbereddes de för senare analys. Odlingsmediet pipetterades bort från skålarna och 500 µl 2.5% triklorättiksyra (TCA) tillsattes för att lysera cellerna. Efter detta skrapades cellerna loss från botten av odlingsskålarna med en cellskrapa och pipetterades därefter till provrör som lades på is.

3 2.2 Kvantifiering av cellernas järninnehåll Handledarnas redan förberedda preparat användes för att studera cellernas järninnehåll. För järninfärgningen användes preussisk blå. Genom att räkna antalet celler som var blå kunde andelen celler innehållande järn beräknas i procent för de olika modulatorerna. 3.1 ATP-analys med hjälp av chemiluminiscens Skillnaden mellan friska cellers ATP-nivå och nivån i celler som utsatts för oxidativ stress är ett mått på mitokondriernas förmåga att kunna producera ATP. Har cellerna cellskada på grund av exempelvis oxidativ stress leder detta till minskad ATP-produktion. ATP -nivån i cellen mäts genom att studera reaktionen då D-luciferin omvandlas till oxyluciferin. Denna reaktion katalyseras av luciferas. Under reaktionen omvandlas ATP till AMP och överskottsenergin avges som ljus. Mängden ATP- molekyler är direkt proportionerlig mot antalet emitterade fotoner. Reaktionen är alltså ATP- beroende. Tio preparerade provrör med celler från cellodlingsskålarna användes. Cellproverna tillsattes till tio provrör med Tris-EDTA buffert och ATP -reagens. Antalet emitterade fotoner uppmättes i en luminometer. ATP-standard tillsattes och luminometern användes igen. Mängden ATP beräknades enligt följande formel: ATP prov = 10-7 x I prov / (I prov +std I prov ) Där I prov motsvaras av det första värdet och I prov+std motsvaras av det andra värdet. 3.2 Exponering av celler för väteperoxid I cellodlingsskålen sögs odlingsmediet bort med hjälp av en pipett. Därefter tillsattes 1 ml väteperoxidlösning till de prover som innehöll väteperoxid, till de prover som ej innehöll väteperoxid tillsattes 1 ml PBS. Proverna ställdes i cellodlingsinkubatorn i en timme på 37 C. Vart och ett av proven pipetterades över i varsitt eppendorfrör. 200 µl vatten tillsattes till cellodlingsskålen, sedan skrapades cellerna med en cellskrapa, därefter pipetterades cellerna över till eppendorfrören. Proverna frystes i temperatur av -70 C för att analyseras nästkommande dag. 4.1 Mätning av lipidperoxidering När lipiderna i cellmembranet reagerar med de fria radikalerna kommer aldehyder att bildas. Dessa aldehyder kan därför användas som ett mått på oxidativ stress kopplad till cellmembranet. För att mäta detta låter man aldehyderna reagera med en specifik reagens och ett kromkomplex bildas. Antalet kromkomplex kommer att vara proportionellt mot den mängd aldehyder som bildats vid den oxidativa stressen i cellmembranet.

4 När aldehyden bildat kromkomplexet kommer provets förmåga att släppa igenom ljus att förändras vilket kan mätas. Ljusgenomsläppligheten ger därmed ett värde på den mängd aldehyder som bildats och indirekt ett mått på den oxidativa stressen. För att få fram en aldehydkoncentration i respektive prov jämförs den uppmätta genomsläppligheten med en standardkurva. Standardkurvan är en serie prover i vilka mängden aldehyder är känt. Genom att mäta ljusgenomsläppligheten i dessa standardprover fås en kurva i vilken man kan läsa ut koncentrationen aldehyder för en viss ljusgenomsläpplighet. Resultat 1.2 Kärnmorfologi vid apoptotisk celldöd Bilden nedan visar antalet celler då järn och väteperoxid är tillsatt. Man ser till cellernas form och färg att alla är apoptotiska. I cellprovet nedan har både järn,väteperoxid, järnkelerare och NAC tillsatts. Man ser en mycket minskad apoptotisk frekvens. Alltså har järnkeleraren och antioxidanten en positiv effekt på cellerna.

5 Andel apoptotiska celler Andel apoptotiska celler Järn och väteperoxid tillsammans inducerade apoptos mest effektivt, med en frekvens på 100 %. Enbart exponering av järn påverkade cellerna, men i mindre utsträckning än bara väteperoxid. Andelen apoptotiska celler vid exponering av enbart NAC och desferal var likvärdig med andelen i kontrollprovet. Tillsatts av NAC till cellerna som exponerats för väteperoxid skyddade mot apoptos och frekvensen sjönk från 77 % till 28 %. NAC och desferal kombinerat skyddade cellerna som utsatts för både järn och väteperoxid bättre än de som enbart fått NAC. Frekvensen sjönk från 78 % till 33 %. 1.4 Viabilitetstest nekrotisk celldöd I provet med kontrollceller fanns inga blå celler, alltså var de inte skadade. Däremot i de väteperoxidexponerade cellerna sågs blå celler. Uppskattningsvis omkring 70 % av cellerna hade skadat membran och var därmed blåfärgade. 2.2 Kvantifiering av cellernas järninehåll Modulator Celler innehållande fritt järn % Kontroll 0% Järn 77% Järn + Antioxidant (NAC) Järn + Järnkelerare (Desferal) 87% 0% Till kontrollprovet har järn ej tillsatts. De övriga proverna har järn tillsatts tillsammans med en modulator.

6 Ljusgenomsläpplighet 3.1 ATP-mätning ATP-nivåer 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 ATP ,2 0,1 0 Neg Des NAC H2O2 Fe NAC & H2O2 NAC & Fe Fe & H2O2 Des, Fe & H2O2 NAC, Des, Fe & H2O2 4.1 Mätning av lipidperoxidering För att kunna beräkna koncentrationen aldehyd i de olika cellproverna görs först mätningar på ett antal prover där mängden aldehyd redan är känd. Resultaten som fås från standardproverna kan plottas in i en så kallad standardkurva. Standardkurvan fås genom en linjär regression. Standardkurva 0,35 0,3 0,25 y = 0,0636x + 0,0441 R² = 0,9996 0,2 0,15 0,1 0, Koncentration Aldehyd Ur standardkurvans funktion kan sedan koncentrationen aldehyd läsas ut för en viss ljusgenomsläpplighet

7 Koncentration aldehyd [μm] Aldehydkoncentrationen i respektive prov 2,5 Lipoperoxidering i cellmembranet 2 1,5 1 0,5 0 Koncentrationen aldehyd i cellproverna är beräknade med hjälp av funktionen i standardkurvan. Aldehydkoncentrationen indikerar graden lipoperoxidation i respektive cellprov. Diskussion Hur påverkar de olika modulatorerna cellernas järninnehåll? I både kontrollgruppen samt provet där järnkelelare tillsatts syntes inga blåa celler. Detta visar på att det mesta av järnet var uppbundet antingen med järnkeleraren Desferal eller med cellernas egna funktioner. Detta indikerar att Desferal ger ett effektivt skydd mot den stressen som cellen utsätts för. I provet med den vattenlösliga antioxidanten NAC var antalet blåfärgade celler högre (87% totalt) jämfört med kontrollprovet samt den med järnkelelaren. Antioxidanten verkar inte binda till järn och därför syns höga järnnivåer. I det prov där enbart järn tillsattes sågs 77% av cellerna vara blåfärgade, alltså verkar cellerna tagit upp det mesta av det tillsatta järnet. Detta indikerar att NAC i det här fallet inte skyddar cellen mot stressen. Vi upplevde det svårt att se skillnad på celler som endast var svagt infärgade, vilket kan ha lett till ett felaktigt resultat. De bilder vi studerade representerade en liten del av en stor cellodling varför just denna del kan vara missvisande för hela odlingen.

8 Hur påverkar de olika modulatorerna cellernas förmåga att producera ATP? Järn och väteperoxid gav enligt tabell 4 den lägsta ATP-nivån, vilket innebär att mitokondrierna hos cellerna i prov 4 har tagit mest skada och producerar minst energi. Tillsattes enbart järn (se prov 3) uppmättes mer ATP-produktion än då enbart väteperoxid tillsattes (se prov 4), vilket tyder på att väteperoxid har en mer skadlig effekt på våra celler än järn. Provresultaten visar att ATP-produktionen var högre då antioxidant hade tillsatts till ett prov med järn och väteperoxid. Vilket indikerar att antioxidanten hade en skyddande effekt på cellerna och ATP-produktionen fungerade bättre. Dock var värdet för ATP-produktionen ganska lågt (se prov 6). Jämför man med ett prov då även järnkelerare tillsattes (se prov 10) så ser man att värdet är ungefär dubbelt så högt, alltså har det skett mindre cellskada då järnkeleraren bundit upp järnet. Om man till ett prov med väteperoxid och järn tillsatte endast järnkelerare (se prov 9) visade mätningen att ATP-produktionen förbättrades i förhållande till om endast antioxidant var tillsatt. (se prov 6). Tillsattes antioxidant till ett prov med enbart väteperoxid (se prov 7), så hade antioxidanten en större effekt än om järn också fanns med i provet (se prov 6). Vilket man ser genom att avläsa ATP-nivån som var högre då järn inte var närvarande. Jämför vi vår negativa kontroll (se prov 5) med prov där endast antioxidant (se prov 1) respektive järnkelerare (se prov 2) tillsatts ser vi ett högre värde i de senare två proven. Detta troligen på grund av att järn naturligt förekommer i celler. Hur påverkar de studerade faktorerna lipoperoxidering i cellmembranet? Som väntat leder tillsats av väteperoxid till ökad lipoperoxidering. Det är också tydligt att närvaro av järn kommer att främja bildandet av ytterligare fria radikaler som ökar lipoperoxidering. Om man jämför prov med antioxidant, järn och väteperoxid med prov med järnkelerare, järn och väteperoxid minskar den oxidativa stressen betydligt mer vid närvaro av järnkelerare jämfört med antioxidant. I våra experiment har järnkelerare alltså större dämpande effekt på oxidativa stressen på cellmembranet än vad antioxidanten har. Detta beror på att NAC är vattenlösligt och påverkar därför inte cellmembranet. NAC reducerar väteperoxid ökade intracellulära reaktiva oxygen species till den normala nivå samt NAC kan öka glutation reserver, glutation kan på sin tur är en antioxidant. Järnets betydelse för graden av oxidativ stress styrks också genom att jämföra kontrollen med prover med enbart järnkelerare respektive antioxidant. Järnkeleraren dämpar den oxidativa stressen även utan tillsatta järnjoner eller väteperoxid vilket pekar på att även en minskning av det endogena järnet leder till minskad oxidativ stress. I denna del av laborationen är det viktigt att det inte är några bubblor i de prover som analyseras då detta kan påverka ljusgenomsläppligheten och därmed ge ett felaktigt resultat. Medicinsk tillämpning Antioxidanter som kan skydda cellen mot oxidativ stress finns framför allt i grönsaker och frukt, men även i te, kaffe och vin. Exempel på näringsämnen som fungerar som antoxidanter är vitamin E, vitamin C, beta-karoten, riboflavin och selen. Zink, mangan och koppar är viktiga för enzymer med antioxidativa funktioner.

9 Det finns ett stort antal studier som visar att kost med stort intag av frukt och grönsaker skyddar mot insjuknande i hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Man har inte kunnat bevisa att dessa resultat är kopplande till antioxidanters skyddande effekt på cellen. Livsmedelsverket rekommenderar dagligt intag av ca 500 g frukt och grönsaker per dag. Många studier har gjorts på hur antioxidater som kosttillskott påverkar hälsan. Risken för hjärtkärlsjukdomar och cancer sjunker inte vid kosttillskott med antioxidanter. Studier har visat att kosttillskott med beta-karoten, vitamin A och vitamin E istället ökade dödligheten, medan det var svårare att dra slutsatser om vitamin C och selen. Nyligen visade en forskargrupp i Göteborg att möss med lungcancer fick ett snabbare förlopp i sjukdomen efter tillskott av antioxianter (vitamin E och acetylcystein). Antioxianterna gav en minskning av oxidativ stress och DNA skada, men minskade även uttrycket av p53, som är en viktigt tumörsuppressorgen. Resultatet har konfirmerats i humana lungcancercellinjer men inte på människor. Medicinskt används acetylcystein som läkemedel med slemlösande och hostfrämjande effekt. Detta genom att den kan lösa upp segt slem så att det blir mer tunnflytande och därmed lättare att hosta upp. Den kan också minska vävnadsskadan vid inflammation då den används för behandling av kronisk bronkit. En av de viktigaste acetylcystein användningar är för paracetamolförgiftning samt att den kan användas för cystisk fibros och inflammationen i ögat. Källor Livsmedelsverket Mortality in randomized trials of antioxidants supplements for primary and secondary prevention systematic review and meta-antalys, Goran Bjelakovic et al, JAMA. 2007;297(8): Antioxidants accelerate lung cancer progresson in mice. Volkan I Sayin et al, Sci Transl Med 6 221ra15 (2014) FASS

Laboration om cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress

Laboration om cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress Laboration om cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress Laborationen kommer att utföras av en basgrupp och pågå under fyra dagar. Två personer ur basgruppen närvarar vid varje tillfälle

Läs mer

Cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress

Cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress Cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress Bakgrund En cellskada kan uppstå på många olika sätt, till exempel exponering för kemikalier, värme, kyla, hypoxi, ischemi eller strålning. Hur

Läs mer

Cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress

Cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress Linköpings universitet 2014-02-19 Cellskada och manipulering av cellers känslighet för stress Henrik Lindholm, Ebba Bagge, Mariel Nehme, Moa Bydén, Julia Dahlgren Solberg, Felicia André, Mustafa Al-Attar,

Läs mer

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium

VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN. EQ Anti Age. kollagen- Premium 2/24 VARFÖR VÄLJA EQ ANTI AGE COLLAGEN 3/24 01 Naturligt kollagen från fisk Låg molekylvikt Berikat med Matcha grönt te, havtorn och vitaminer EQ Anti Age Collagen Premium Utan smaktillsatser eller sötningsmedel

Läs mer

Vitaminer, mineraler och Antioxidanter

Vitaminer, mineraler och Antioxidanter Vitaminer, mineraler och Antioxidanter Vitaminer Vattenlösliga vitaminer 8 B-vitaminer C-vitamin Fettlösliga vitaminer A,D,E,K B - vitaminer Finns med för att kunna utvinna energi Coenzym omsättning av

Läs mer

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08 VITAMINER MINERALER IGU Idrottsliga Gymnasieutbildningar, för Gymnasiet, Uppland Uppsala Dagens program Vitaminer & mineralers funktion Behöver idrottare tillskott? Antioxidanter Fria radikaler kostråd

Läs mer

Metabolism och energi. Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler?

Metabolism och energi. Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler? Metabolism och energi Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler? Intermediär metabolism Escherichia coli som exempel Fler än

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

Apoptos Kap 18. Alberts et al., Essential Cellbiology 4th ed, 2014 Apoptos kap 18, sid

Apoptos Kap 18. Alberts et al., Essential Cellbiology 4th ed, 2014 Apoptos kap 18, sid Alberts et al., Essential Cellbiology 4th ed, 2014 Apoptos kap 18, sid 633-641 Apoptos Kap 18 Apoptos och nekros = båda är celldöd men apoptos sker ordnat och programmerat https://youtu.be/dr80hu xp4y8

Läs mer

CELLODLINGSHANDLEDNING

CELLODLINGSHANDLEDNING CELLODLINGSHANDLEDNING inom kursen Morfologisk metodik och Cellodling, 7.5hp Göteborg 2014-08 Ali-Reza Moslemi och Inger Johansson LABORATION: TILLVÄXTKURVA PÅ AGS-CELLER INTRODUKTION Sterilarbete och

Läs mer

Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP.

Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP. CITRONSYRACYKELN: Krebscykeln Trikarboxylsyrecykeln Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP. Mitokondrierna

Läs mer

Kosttillskott fo r att minska riskfaktorer

Kosttillskott fo r att minska riskfaktorer KAPITEL 3 Kosttillskott fo r att minska riskfaktorer Artiklar i Läkartidningen 201209 och 20120912 diskuterar livsstil och hjärtkärlsjukdomar. Denna genomgång kan fungera som bas för att belysa betydelsen

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

Kosttillskott. Fotbollskonferens 2015 01 16. Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm

Kosttillskott. Fotbollskonferens 2015 01 16. Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm 1 Kosttillskott Fotbollskonferens 2015 01 16 Professor em. Björn Ekblom Åstrandslaboratoriet GIH, Stockholm Problembild Miljardindustri med intensiv marknadsföring Vetenskapliga underlaget? Känslor - kändisar

Läs mer

SELENOPROTEINER. Elin Ander, Malin Andersson, Sara Franzén och Helena Skröder

SELENOPROTEINER. Elin Ander, Malin Andersson, Sara Franzén och Helena Skröder SELENOPROTEINER Elin Ander, Malin Andersson, Sara Franzén och Helena Skröder Agenda Introduktion Bildning av selenoproteiner Fördelar med adekvat intag Nackdelar med alltför lågt intag Toxiska effekter

Läs mer

Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA

Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA Skönhet kommer inifrån... IIZI FORMULA henneiizi Varför behöver man kosttillskott? Det går naturligtvis att få i sig alla ämnen som man behöver genom kosten, men studier har visat att det är få som faktiskt

Läs mer

Receptorfarmakologi trombocyter

Receptorfarmakologi trombocyter Receptorfarmakologi trombocyter Bakgrund: Många hormoner och signalsubstanser verkar genom att binda till receptorer för att utöva sin effekt. Kunskapen om detta utnyttjas vid läkemedelsframställning då

Läs mer

Strontium och våra ben. Martin Fahlén 2013-03-13

Strontium och våra ben. Martin Fahlén 2013-03-13 Strontium och våra ben Martin Fahlén 2013-03-13 Sex frakturer på tre år Läkemedel vi benskörhet Fysisk träning Östrogen Kalcium D-vitamin K-vitamin Bisfosfonater Denosumab Raloxifen Parathormon Fluor

Läs mer

Energi, katalys och biosyntes (Alberts kap. 3)

Energi, katalys och biosyntes (Alberts kap. 3) Energi, katalys och biosyntes (Alberts kap. 3) Introduktion En cell eller en organism måste syntetisera beståndsdelar, hålla koll på vilka signaler som kommer utifrån, och reparera skador som uppkommit.

Läs mer

Optimering av medicinsk behandling vid kemiskt inducerad lungskada

Optimering av medicinsk behandling vid kemiskt inducerad lungskada Optimering av medicinsk behandling vid kemiskt inducerad lungskada Sofia Jonasson Forskare FOI CBRN Skydd och säkerhet Projektet finansieras av: Kunskapscentrum för Katastroftoxikologi (KcC), Socialstyrelsen

Läs mer

Glattmuskel laboration

Glattmuskel laboration Glattmuskel laboration Introduktion: Syftet med laborationen är att ta reda på hur potenta alfa- antagonisterna Prazosin och Yohimbin är genom att tillsätta stigande koncentration av agonisten noradrenalin

Läs mer

Ny unik produkt. halsosjalen@allt2.se

Ny unik produkt. halsosjalen@allt2.se Ny unik produkt halsosjalen@allt2.se Uttalas sho-sai Innehåll halsosjalen@allt2.se = Kakao + Acai + Blåbär Varför är XOCAI världens nyttigaste choklad? Kakao har högsta antioxodantvärdet av alla livsmedel

Läs mer

Grundläggande patologi. Innehåll. Vad är patologi?

Grundläggande patologi. Innehåll. Vad är patologi? Grundläggande patologi SJSE11 MÄNNISKAN: BIOLOGI OCH HÄLSA 19,0 HP ANNELIE AUGUSTINSSON Innehåll Vad är patologi? Cellskada Cellers adaption vid skada Vävnadsskada Celldöd Inflammation Sårläkning Vad är

Läs mer

Ögonen inte bara för syns skull

Ögonen inte bara för syns skull Ögonen inte bara för syns skull Att se är viktigt. Det är en fråga om frihet och självständighet. Synproblem är vanliga. Många behöver glasögon eller kontaktlinser och gör vi det inte som unga gör vi det

Läs mer

lördag den 4 december 2010 Vad är liv?

lördag den 4 december 2010 Vad är liv? Vad är liv? Vad är liv? Carl von Linné, vår mest kände vetenskapsman, delade in allt levande i tre riken: växtriket, djurriket och stenriket. Under uppväxten i Småland såg han hur lantbrukarna varje år

Läs mer

Institutionen för laboratoriemedicin Bilaga 2 Biomedicinska analytikerprogrammet Analytisk Kemi och Biokemisk metodik Ht 2010, Termin 3

Institutionen för laboratoriemedicin Bilaga 2 Biomedicinska analytikerprogrammet Analytisk Kemi och Biokemisk metodik Ht 2010, Termin 3 Institutionen för laboratoriemedicin Bilaga 2 Biomedicinska analytikerprogrammet Analytisk Kemi och Biokemisk metodik Ht 2010, Termin 3 Laborationsdatum: 17 22 november 2010 Grupp: 2 Projekt: Rening och

Läs mer

Bestämning av fluoridhalt i tandkräm

Bestämning av fluoridhalt i tandkräm Bestämning av fluoridhalt i tandkräm Laborationsrapport Ida Henriksson, Simon Pedersen, Carl-Johan Pålsson 2012-10-15 Analytisk Kemi, KAM010, HT 2012 Handledare Carina Olsson Institutionen för Kemi och

Läs mer

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20257 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Fredriksson, Lisa Emilia Title: TNFalpha-signaling in drug-induced liver injury

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Tillämpning av olika molekylärbiologiska verktyg för kloning av en gen

Tillämpning av olika molekylärbiologiska verktyg för kloning av en gen IFM/Kemi Linköpings Universitet September 2011/LGM Projektlaboration i genteknik Tillämpning av olika molekylärbiologiska verktyg för kloning av en gen Innehållsförteckning Inledning... 3 Amplifiering

Läs mer

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2 Så började det Liv, cellens byggstenar Biologi 1 kap 2 Liv kännetecknas av följande: Ordning- allt liv består av en eller flera celler Ämnesomsättning Reaktion på stimuli (retningar) Tillväxt och utveckling

Läs mer

Laboration: cellskada/celldöd

Laboration: cellskada/celldöd Laboration: cellskada/celldöd Läkarprogrammet termin 3 Basgrupp 2 Therese Enenge Amanda Amanda Karlsson Erik Andersson Johansson Niklas Åkesson Ebba Gabrielson Emil Saghamre Salik Hamid 2014-02-06 1 Inledning;

Läs mer

Kunskapsmål ht (reviderade )

Kunskapsmål ht (reviderade ) Kunskapsmål ht 2015 (reviderade 150930) På de följande sidorna kommer du att se hur kursens mål tas upp i de olika blocken. Detta är en hjälp för att du ska veta vad du behöver läsa och lära i kursboken,

Läs mer

NYHET! Baserad på klinisk forskning Prisvinnande naturligt tomatextrakt En kapsel om dagen

NYHET! Baserad på klinisk forskning Prisvinnande naturligt tomatextrakt En kapsel om dagen Baserad på klinisk forskning Prisvinnande naturligt tomatextrakt En kapsel om dagen FÖR GOD HJÄRTHÄLSA* NYHET! SanoKardio innehåller ett standardiserat, tomatbaserat extrakt med växtnäringsämnen som tar

Läs mer

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 1

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Cellbiologi Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Prokaryot cell Eukaryot cell 2 Prokaryota celler-ingen cellkärna Eukaryota celler-komplexa celler med cellorganeller och cellkärna 3 Cellorganellerna Cellstrukturer

Läs mer

Detektion av Borrelia burgdorferi IgG. med hjälp av ELISA

Detektion av Borrelia burgdorferi IgG. med hjälp av ELISA Umeå Universitet Biomedicinska analytikerprogrammet Detektion av Borrelia burgdorferi IgG med hjälp av ELISA Årskull: Laborationsrapport i immunologi termin 3 Laborationsdatum: Inlämnad: Godkänd: Handledare:

Läs mer

EXPERIMENTELLT PROV ONSDAG Provet omfattar en uppgift som redovisas enligt anvisningarna. Provtid: 180 minuter. Hjälpmedel: Miniräknare.

EXPERIMENTELLT PROV ONSDAG Provet omfattar en uppgift som redovisas enligt anvisningarna. Provtid: 180 minuter. Hjälpmedel: Miniräknare. EXPERIMENTELLT PROV ONSDAG 2011-03-16 Provet omfattar en uppgift som redovisas enligt anvisningarna. Provtid: 180 minuter. Hjälpmedel: Miniräknare. OBS! Tabell- och formelsamling får EJ användas. Skriv

Läs mer

BioKalcium. Vuxna: A01 // SEK 232 // EUR 25 // PV 29 // BV 29 Barn: A03 // SEK 250 // EUR 27 // PV 31 // BV 31

BioKalcium. Vuxna: A01 // SEK 232 // EUR 25 // PV 29 // BV 29 Barn: A03 // SEK 250 // EUR 27 // PV 31 // BV 31 BioKalcium Kalcium är det mest aktiva och det mest utbredda metalliska macroelementet i den mänskliga kroppen. Kalcium tillverkas inte i kroppen och måste därför erhållas från externa källor. 99 % av kalcium

Läs mer

10 Livsviktigt! De åtta B-vitaminerna De fettlösliga är vitamin A, D, E och K.

10 Livsviktigt! De åtta B-vitaminerna De fettlösliga är vitamin A, D, E och K. 10 Livsviktigt! Förutom de ämnen som ger oss energi, så innehåller maten massvis med andra ämnen som vi också behöver. Vitaminer kan t.ex. fungera som en tändande gnista och sätta igång en reaktion i kroppen,

Läs mer

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi

Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Korrosion laboration 1KB201 Grundläggande Materialkemi Utförs av: William Sjöström (SENSUR) Rapport skriven av: William Sjöström Sammanfattning Om en metall inte är stabil i den omgivande miljön så kan

Läs mer

ETT EXEMPEL PÅ PROTEINKRISTALLISERING

ETT EXEMPEL PÅ PROTEINKRISTALLISERING KRISTLLISERING V LYSOZYM ETT EXEMPEL PÅ PROTEINKRISTLLISERING Laboration i kursen Experimentell Kemi Gävle 15:e augusti 2013 Handledare: nna Frick, Göteborgs Universitet (anna.frick@chem.gu.se) KRISTLLISERING

Läs mer

Vision Västra Götalandsregionen ska bli ledande inom området Hälsosam mat

Vision Västra Götalandsregionen ska bli ledande inom området Hälsosam mat Vision Västra Götalandsregionen ska bli ledande inom området Hälsosam mat Uppdrag Nyttiggöra forskning Underlätta att ta sig från idé till marknad Stimulera samverkan mellan forskning, industri och privata

Läs mer

Cirkulerande cellfritt DNA

Cirkulerande cellfritt DNA Cirkulerande cellfritt DNA - en introduktion Anne Ricksten Equalismöte 2016-11-14 Vad är cirkulerande fritt DNA (cfdna)? Extracellulärt DNA som finns i cirkulationen Fragmenterat DNA, medelstorlek på ca

Läs mer

9 anledningar att pröva ASEA

9 anledningar att pröva ASEA En perfekt hälsolösning i en ofullkomlig omvärld Tänk dig en perfekt fungerande maskin. Denna maskin fungerar exakt som den konstruerats. Den kan också på ett effektivt sätt tillverka sin egen energi och

Läs mer

Bestämning av hastighetskonstant och aktiveringsenergi för reaktionen mellan väteperoxid och jodidjon i sur lösning Jodklockan

Bestämning av hastighetskonstant och aktiveringsenergi för reaktionen mellan väteperoxid och jodidjon i sur lösning Jodklockan 1 K 1 070703/SEF Bestämning av hastighetskonstant och aktiveringsenergi för reaktionen mellan väteperoxid och jodidjon i sur lösning Jodklockan Inledning Avsikten med detta försök är att bestämma hastighetskonstanten

Läs mer

Göran Solders Karolinska Universitetssjukhuset. Mitokondriella sjukdomar. Behandling

Göran Solders Karolinska Universitetssjukhuset. Mitokondriella sjukdomar. Behandling Göran Solders Karolinska Universitetssjukhuset Mitokondriella sjukdomar Behandling Krav för att visa effekt av ny behandling Prospektiv Framåtblickande, planerad på förhand Randomiserad Slumpmässigt utvalda

Läs mer

Laboration DNA. Datum:16/11 20/ Labgrupp: 11 Laboranter: Johanna Olsson & Kent Johansson

Laboration DNA. Datum:16/11 20/ Labgrupp: 11 Laboranter: Johanna Olsson & Kent Johansson Laboration DNA Datum:16/11 20/11 2015 Labgrupp: 11 Laboranter: Johanna Olsson & Kent Johansson Material och metod Materiallista hänvisas till labhandledning s.3 (BIMA15 ht 2015, Lab III: DNA.) Uppsamling

Läs mer

Isocyanatrelaterade sjukdomar och besvär

Isocyanatrelaterade sjukdomar och besvär Isocyanatrelaterade sjukdomar och besvär Margareta Littorin f d överläkare, AMM SYD, nu adjungerad Avd för Arbets- och miljömedicin i Lund (margareta.littorin@med.lu.se) Diisocyanater - sjukdomar och besvär

Läs mer

BIMA15 HT Säkerhetsföreskrifter och kompletterande laborationer 1

BIMA15 HT Säkerhetsföreskrifter och kompletterande laborationer 1 BIMA15 HT 2015. Säkerhetsföreskrifter och kompletterande laborationer 1 Innehåll: 1. Säkerhet på labbet 2. Övning: spädning och spektrofotometer 3. Övning: att väga och ställa ph 4. Labrapport Laborationerna

Läs mer

Weightmanagement. 2009 V2.0 WMM kurz Jan2009 NUR FÜR INTERNE SCHULUNGEN! Seite 1

Weightmanagement. 2009 V2.0 WMM kurz Jan2009 NUR FÜR INTERNE SCHULUNGEN! Seite 1 Weightmanagement 2009 V2.0 WMM kurz Jan2009 NUR FÜR INTERNE SCHULUNGEN! Seite 1 Övervikt har många orsaker! Mat + Dryck Psyke Rörelse Försurning Övervikt Generna Stress Omgivning Hormoner 2009 V2.0 WMM

Läs mer

Intermolekylära krafter

Intermolekylära krafter Intermolekylära krafter Medicinsk Teknik KTH Biologisk kemi Vt 2012 Märit Karls Intermolekylära attraktioner Mål 5-6 i kap 5, 1 och 5! i kap 8, 1 i kap 9 Intermolekylära krafter Varför är is hårt? Varför

Läs mer

Intermolekylära krafter

Intermolekylära krafter Intermolekylära krafter Medicinsk Teknik KTH Biologisk kemi Vt 2011 Märit Karls Intramolekylära attraktioner Atomer hålls ihop av elektrostatiska krafter mellan protoner och.elektroner Joner hålls ihop

Läs mer

Prestationstriangeln

Prestationstriangeln Prestationstriangeln TRÄNA VILA Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador -Näringsbrist - Överträning ÄTA Energibalans UTTAG INTAG Ät regelbundet och fyll alltid

Läs mer

Översikt metabolismen

Översikt metabolismen Översikt metabolismen Glykolysen Glukoneogenesen Citronsyracykeln Andningskedjan Lipidmetabolism I Lipidmetabolism II Glykolysen Vad händer med Pyruvat Glukos Vidbrist på syre Vid tillgång på syre Citronsyracykeln

Läs mer

Särskilda föreskrifter om sammansättning av livsmedel för speciella medicinska ändamål avsedda för spädbarn

Särskilda föreskrifter om sammansättning av livsmedel för speciella medicinska ändamål avsedda för spädbarn 9 Bilaga 2 (till SLVFS 2000:15) Särskilda föreskrifter om sammansättning av livsmedel för speciella medicinska ändamål avsedda för spädbarn 1. Sådana näringsmässigt kompletta livsmedel för speciella medicinska

Läs mer

Vad Varje Cancerpatient Behöver Veta. Genom Guds nåd lever jag och är cancerfri!

Vad Varje Cancerpatient Behöver Veta. Genom Guds nåd lever jag och är cancerfri! Vad Varje Cancerpatient Behöver Veta. Genom Guds nåd lever jag och är cancerfri! Hej, det här är Chris från Chris Beat Cancer. I dag har jag ett väldigt speciellt videoklipp till er. Jag blir ofta kontaktad

Läs mer

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi Organisk kemi / Biokemi Livets kemi Vecka Lektion 1 Lektion 2 Veckans lab Läxa 41 Kolhydrater Kolhydrater Sockerarter Fotosyntesen Bio-kemi 8C och D vecka 41-48 42 Kolhydrater Fetter Trommers prov s186-191

Läs mer

Hormoner. Hormoner. Kreatin

Hormoner. Hormoner. Kreatin Hormoner Hormoner Här beskrivs de s k superhormonerna, mycket kortfattat, eftersom det pågår en ganska intensiv forskning om dem framför allt i USA. Den som vill veta mer om hormoner kan söka vidare på

Läs mer

Skademekanismer i hjärnan efter hjärnischemi

Skademekanismer i hjärnan efter hjärnischemi Skademekanismer i hjärnan efter hjärnischemi Tadeusz Wieloch Laboratoriet för experimentell hjärnforskning Lund Universitet ischemi och syrgasbrist i hjärnan som kan leda till celldöd, uppkommer vid: stroke

Läs mer

Cellen och biomolekyler

Cellen och biomolekyler Cellen och biomolekyler Alla levande organismer är uppbyggda av celler!! En prokaryot cell, typ bakterie: Saknar cellkärna Saknar organeller En eukaryot djurcell: Har en välavgränsad kärna (DNA) Har flera

Läs mer

Preparation och spektroskopisk karakterisering av Myoglobin

Preparation och spektroskopisk karakterisering av Myoglobin Datum på laborationen: 2010-11-16 Handledare: Alexander Engström Preparation och spektroskopisk karakterisering av Myoglobin Namn/Laborant: Jacob Blomkvist Medlaborant: Emmi Lindgren Antonia Alfredsson

Läs mer

Mitt hår är min bästa accessoar

Mitt hår är min bästa accessoar Mitt hår är min bästa accessoar HÅR HUD & NAGLAR SILICEA - NATURLIG SKÖNHET INIFRÅN P M A G E R S O N 6 7 0 E R S V E N S K K O N S U M E N T U N D 9 av 10 nöjda användare I N G E R S Ö K N 2 0 1 2 P Å

Läs mer

Användning av kol och energikällor

Användning av kol och energikällor Bio 2. Biokemiska reaktioner och metabolism Liv Föröka sig, överföra information, energi från näringsmolekyler, anpassa sig till omgivningen För att leva och fortleva behöver cellen Kopiera och uttrycka

Läs mer

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv?

må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Viktiga faktorer för att du ska må bra. Trygghet Kärlek Vänner Mat Rörelse Sova Vilka kan du påverka själv? Ingen behöver svälta i Sverige Undernäring = Felnäring = För lite mat Felaktigt sammansatt Antalet

Läs mer

Multivitaminer och bröstcancerrisk

Multivitaminer och bröstcancerrisk Multivitaminer och bröstcancerrisk Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinare, IFM kliniken, Falun Det har varit en del mediauppståndelse kring den svenska studie som presenterades i tidskriften "American Journal

Läs mer

vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se

vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se Kvarnbyfoders mineralfodersortiment till häst är baserat på de senaste forskningsrönen. Ett bra mineralfoder kan vara avgörande för hästens välbefinnande och prestation.

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012

Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012 Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012 1. Förklara kortfattat följande ord/begrepp. (4p) - gen - genom - proteom - mutation - kofaktor - prostetisk grupp - ATP - replikation Celler: 2. Rita en eukaryot

Läs mer

HÄST MINERALER. vitafor HÄSTMINERALER. www.kvarnbyfoder.se

HÄST MINERALER. vitafor HÄSTMINERALER. www.kvarnbyfoder.se HÄST vitafor MINERALER HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se Vitafor Hästmineraler är baserat på de senaste forskningsrönen. Ett bra mineralfoder kan vara avgörande för hästens välbefinnande och prestation.

Läs mer

Labbrapport 1 Kemilaboration ämnens uppbyggnad, egenskaper och reaktioner. Naturkunskap B Hösten 2007 Av Tommy Jansson

Labbrapport 1 Kemilaboration ämnens uppbyggnad, egenskaper och reaktioner. Naturkunskap B Hösten 2007 Av Tommy Jansson Labbrapport 1 Kemilaboration ämnens uppbyggnad, egenskaper och reaktioner. Naturkunskap B Hösten 2007 Av Tommy Jansson Försök 1: Beskriv ämnet magnesium: Magnesium är ett grundämne (nummer 12 i det periodiska

Läs mer

ÄR DET FARLIGT ATT VALLA SKIDOR? Helena Nilsson MTM Forskningscentrum Örebro universitet

ÄR DET FARLIGT ATT VALLA SKIDOR? Helena Nilsson MTM Forskningscentrum Örebro universitet ÄR DET ARLIGT ATT VALLA SKIDOR? Helena Nilsson MTM orskningscentrum Örebro universitet Allt började med ett telefonsamtal.. VAD HAR SKIDLANDSLAGET MED LUORKEMIKALIER ATT GÖRA? VAD ÄR ETT MILJÖGIT? Persistent

Läs mer

Biomolekyler & Levande organismer består av celler. Kapitel 3 & 4

Biomolekyler & Levande organismer består av celler. Kapitel 3 & 4 Biomolekyler & Levande organismer består av celler Kapitel 3 & 4 Samma typer av biomolekyler i alla celler Proteiner och byggstenarna aminosyror Kolhydrater Lipider Nukleotider och nukleinsyror Dessa ämnesgrupper

Läs mer

Adaptogener. September 2007

Adaptogener. September 2007 Adaptogener September 2007 Adaptogener växter Ginseng Ginseng rot Fjärilsranka frukt 2 Adaptogener - produkter med Röd gerimax Blå gerimax 3 Adaptogener Adaptogener har psykostimulerande och prestationshöjande

Läs mer

Energiförsörjningen och människans hälsa. Riskbedömningar under osäkerhet.

Energiförsörjningen och människans hälsa. Riskbedömningar under osäkerhet. Energiförsörjningens risker November 9 2010 Energiförsörjningen och människans hälsa. Riskbedömningar under osäkerhet. Mats Harms-Ringdahl Centrum för strålskyddsforskning CRPR Stockholms Universitet Riskbedömningar

Läs mer

Partiklar och Hälsa. Länsluftsdagen Jönköping, 2015-04-24, Helen Karlsson Med Dr Miljökemist

Partiklar och Hälsa. Länsluftsdagen Jönköping, 2015-04-24, Helen Karlsson Med Dr Miljökemist Partiklar och Hälsa Länsluftsdagen Jönköping, 2015-04-24, Helen Karlsson Med Dr Miljökemist Varför är luftvård viktigt i ett hälsoperspektiv? I en översiktsrapport om hälsoeffekter av luftföroreningar

Läs mer

Mutationer. Typer av mutationer

Mutationer. Typer av mutationer Mutationer Mutationer är förändringar i den genetiska sekvensen. De är en huvudorsak till mångfalden bland organismer och de är väsentliga för evolutionen. De här förändringarna sker på många olika nivåer

Läs mer

AOT/AOP Avancerade OxidationsProcesser

AOT/AOP Avancerade OxidationsProcesser AOT/AOP Avancerade OxidationsProcesser Klas Hedman, Sweco Environment 1 H 2 HO 2 O/O 2 /O 3 /UV 3 H 2 O 2 /UV Fenton OH O 3 /UV Superkritisk vattenoxidation Fotokatalytisk oxidation H 2 O 2 /O 3 /UV 1987

Läs mer

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: Metabolism: , , ,257,

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: Metabolism: , , ,257, Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: 223-230 Metabolism: 230-232, 243-249,252-253,257,259-261 Cellens ämnesomsättning (metabolism) Anabola reaktioner (uppbyggande) Katabola

Läs mer

Molybden (Mb) Brist på molybden kan resultera i strupcancer, karies, impotens och depression, trötthet och förvirring.

Molybden (Mb) Brist på molybden kan resultera i strupcancer, karies, impotens och depression, trötthet och förvirring. Molybden (Mb) Molybden (Mb) Molybden är ett essentiellt spårämne och en viktig del i det enzym som svarar för upptag av järn i kroppen. Molybden upptas av tarmen för vidare transport till blodet. Ämnet

Läs mer

Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: Klockan:

Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: Klockan: Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: 120312 Klockan: 0800-13.15 Betygsgränser:!!! 50-66%! Betyg 3!!!!! 67-83%! Betyg 4!!!!! 84-100%! Betyg 5 Fråga 1-4 Cellbiologi Fråga 5-7 Genetik Fråga 8-10 Växtfysiologi!!!!

Läs mer

Kost för idrottare Träningslära 1

Kost för idrottare Träningslära 1 Kost för idrottare Träningslära 1 Undervisningen i kursen ska innehålla: Närings- och kostkunskap för prestation och hälsa Betydelsen av återhämtning och vila för prestation, välbefinnande och hälsa Lektionsinnehåll

Läs mer

Näringslära Meri Hakkarainen

Näringslära Meri Hakkarainen Näringslära Meri Hakkarainen Lupus Foder AB Djurskyddsföreningen Enköping 5 sept 2015 Grundläggande näringslära för katt och kattens matbeteende Innehållsförteckningar vad står det på påsen egentligen?

Läs mer

Mat för att hålla sig frisk på äldre dar

Mat för att hålla sig frisk på äldre dar Mat för att hålla sig frisk på äldre dar vad säger forskningen och vilka rekommendationer finns? Anja Saletti, leg dietist, PhD anja.saletti@pubcare.uu.se Innehåll Rekommendationer skillnader frisk, skör,

Läs mer

18-19 december 2006 Christina Fjæraa Doktorand, avd för kemi och biomedicinsk vetenskap Karlstads Universitet

18-19 december 2006 Christina Fjæraa Doktorand, avd för kemi och biomedicinsk vetenskap Karlstads Universitet 18-19 december 2006 Christina Fjæraa Doktorand, avd för kemi och biomedicinsk vetenskap Karlstads Universitet Christina.fjaeraa@kau.se 054-7001687 Immunologi Laboration; Epstein Barr Virus (EBV) serologi.

Läs mer

Biokemin bakom HD. Biokemin bakom HD Studier på HD-1 Dihydromyricetin

Biokemin bakom HD. Biokemin bakom HD Studier på HD-1 Dihydromyricetin Biokemin bakom HD Biokemin bakom HD Studier på HD-1 Dihydromyricetin Dihydromyricetin Detta är den aktiva substansen i HD-1, ett ämne förädlat ur quercitin som hör till gruppen flavonoider Påverkar flera

Läs mer

Receptorfarmakologi Purinerga receptorer och Trombocyter

Receptorfarmakologi Purinerga receptorer och Trombocyter Receptorfarmakologi Purinerga receptorer och Trombocyter Utförd av: Johanna Nylund Hanna Svahlstedt Linnea Stenlund Yousif Saeed Bakgrund Många läkemedel utövar sin effekt genom att de binder in till receptorer

Läs mer

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD

MÅLTIDSPLANERING. Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD MÅLTIDSPLANERING Av: Julia Kleiman & Ylva Hägg PASTA MED RÄKSALLAD och alla säsongens grönsaker Måltiden var lagad för en Demi-vegetarian (-kött och mjölkprodukter) som rörde sig mycket och behövde få

Läs mer

Licht des Lebens - Information om Biofotoner

Licht des Lebens - Information om Biofotoner Licht des Lebens - Information om Biofotoner Innehåll 1. Vad är fotoner och biofotoner? 2. Biofotoner 3. Vad gör biofotoner i vår kropp? 4. Varför är biofotoner så viktiga? 5. Hur påverkar en brist på

Läs mer

Laboration Enzymer. Labföreläsning. Introduktion, enzymer. Kinetik. Första ordningens kinetik. Michaelis-Menten-kinetik

Laboration Enzymer. Labföreläsning. Introduktion, enzymer. Kinetik. Första ordningens kinetik. Michaelis-Menten-kinetik Labföreläsning Maria Svärd maria.svard@ki.se Molekylär Strukturbiologi, MBB, KI Introduktion, er och kinetik Första ordningens kinetik Michaelis-Menten-kinetik K M, v max och k cat Lineweaver-Burk-plot

Läs mer

Jord, eld, luft och vatten från alkemi till modern kemi

Jord, eld, luft och vatten från alkemi till modern kemi Jord, eld, luft och vatten från alkemi till modern kemi För 2500 år (ca. 500 f.kr., dvs i början av Järnåldern) sedan skrev filosofen Empedokles från Sicilien sin teori om att världen är uppbyggd av fyra

Läs mer

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Mat ger oss liv men kan också ge men för livet En genomsnittssvensk förbrukar 650 kg

Läs mer

Mitokondriella sjukdomar. Gittan Kollberg Avd för klinisk kemi Sahlgrenska Sjukhuset Göteborg

Mitokondriella sjukdomar. Gittan Kollberg Avd för klinisk kemi Sahlgrenska Sjukhuset Göteborg Mitokondriella sjukdomar Gittan Kollberg Avd för klinisk kemi Sahlgrenska Sjukhuset Göteborg Mitokondriell sjukdom Definition Oxidativ fosforylering Genetik och ärftlighet Biokemisk utredning av mitokondriefunktion

Läs mer

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. PROTEINER OCH ENZYMER 174-190 (sid. 140-156)

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. PROTEINER OCH ENZYMER 174-190 (sid. 140-156) BASÅRET KEMI B BIOKEMI PROTEINER OCH ENZYMER 174-190 (sid. 140-156) Hur lätt blir det fel i strukturen? ganska stora skillnader i sekvens - ganska lika strukturer proteinerna är bara identiska i 27 av

Läs mer

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 Cellbiologi Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Instuderingsfrågor (från den 15/11) 1. Beskriv uppbyggnaden av den eukaryota cellens cellmembran. 2. Vilken funktion fyller cellmembranet? 3. Ge exempel på fördelar

Läs mer

Grundvattenrening

Grundvattenrening Grundvattenrening 2010-09-14 1 2010-09-14 2 Järn Livsnödvändigt, kan fås från annan föda Max 0,1 mg/l i utgående dricksvatten Kan ge slambildning som kan orsaka bakterietillväxt och missfärgning av tvätt

Läs mer

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. METABOLISM 224-249 (sid. 192-219)

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. METABOLISM 224-249 (sid. 192-219) BASÅRET KEMI B BIOKEMI METABOLISM 224-249 (sid. 192-219) Glukos har en central roll i metabolismen ett universalt bränsle för många olika organismer Protein Många vävnader är nästan helt beroende av glukos

Läs mer

Immunologi. Laboration; Epstein Barr Virus (EBV) serologi. Oxblodshemolysat test (OCH) Epstein Barr Virus ELISA (EBNA)

Immunologi. Laboration; Epstein Barr Virus (EBV) serologi. Oxblodshemolysat test (OCH) Epstein Barr Virus ELISA (EBNA) Immunologi Laboration; Epstein Barr Virus (EBV) serologi. Oxblodshemolysat test (OCH) Epstein Barr Virus ELISA (EBNA) 1 OCH Referenser. Jawas et al: Medical Microbiology. Delves, Martin, Burton and Roitt:

Läs mer

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin Vitaminer Har du koll på vad alla vitaminer egentligen innehåller?. Vet du vad du matar till ditt djur?. Är du säker på att den får i sig allt? Varför är den hängig, tjurig eller seg på att läka? OBS!

Läs mer

Lungcancer, radon och rökning

Lungcancer, radon och rökning Lungcancer, radon och rökning Karin Lindberg ST-läkare Onkologi Karolinska Doktorand KI Radon Lungcancer Stadier Typ av lungcancer Behandling Radon och uppkomst av lungcancer Cellpåverkan Genetiska förändringar

Läs mer

Cellens metabolism (ämnesomsättning)

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken: Enzymer: s223-230 Metabolism: s230-232, 243-261 (prio pdf) samf. s264, (262-263) Cellens ämnesomsättning (metabolism) Anabola reaktioner (uppbyggande)

Läs mer