Att tänka tillsammans genom att skriva

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att tänka tillsammans genom att skriva"

Transkript

1 Modul: Att främja elevers lärande i SO Del 7: Skriva för att tänka och lära i SO-ämnen Att tänka tillsammans genom att skriva Christina Lindh, Malmö högskola Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga. I citatet ur Lgr11 lyfts språkets centrala betydelse för elevers språk-, identitets- och kunskapsutveckling fram, och i denna process för att tänka, förstå och lära är skrivande ett viktigt redskap. Lärare som integrerar skrivande i sin ämnesundervisning ser att det har positiva effekter på elevers begreppsutveckling, deras förmåga att skriva självbärande texter och utvecklandet av ett metaspråk, dvs. ett språk för att tala om språket och det egna lärandet (Liberg, af Geijerstam, Wiksten Folkeryd, 2010). Skrivandet hör nära samman med samtalandet, och kunskapsutveckling i ett ämne förutsätter att elever samtalar med sig själva, med läraren och med andra elever (Dysthe 1996). Skrivandet kan fungera som ett redskap för att tänka och lära i SO-ämnena, och det får därmed en funktion i en språk- och kunskapsutvecklande SO-undervisning. Utforskande skrivande Skrivande kan användas på olika sätt i undervisningen, och en modell för ett utforskande skrivande är skriva för att lära (jfr Del 6 Smågruppssamtal i SO-undervisning). I detta tankeskrivande används avsiktligen ett vardagligt språk som en resurs för lärande, till skillnad från ett mer formellt presentationsskrivande, där ämnesspråk och tydlig mottagaranpassning är funktionellt (Dysthe m. fl. 2010). I det informella tankeskrivandet ställs inte dessa krav utan det kan beskrivas som ett sätt att tänka med pennan. Den modell av tankeskrivande som presenteras här kallas collaborative writing (Elbow 1981), och den är ett verktyg för att skapa förutsättningar för elever att tänka utifrån ett ämnesinnehåll med stöd av och i samspel med andra. Här får eleverna använda sitt vardagsspråk för att formulera och omformulera sig i en längre tankeprocess för att utveckla ny kunskap om ett ämnesavsnitt. Tankeskrivandet är alltså ett sätt att med pennan i hand eller med fingrarna på tangenterna resonera, förklara, argumentera, kritiskt granska och redogöra, både för sig själv och tillsammans med andra i syfte att förstå och göra kunskapen till sin. I figur 1 nedan presenteras en grundmodell för arbetsgång i collaborative writing, och den kan sedan anpassas efter ämne och undervisningsinnehåll. Den skrivmall som föreslås består av kolumner som är rubriksatta utifrån det som eleverna förväntas skriva om. Rubrikerna kan varieras beroende på ämne och vilken utgångspunkten för skrivandet är: ett föremål, en bild, en text, en film, ett diagram, en datorsimulering. Antalet kolumner kan också varieras beroende på syfte och om man vill förkorta eller förlänga skriv- och tankeprocessen. I figur 1 (9)

2 1 är rubriker och innehåll anpassade för att eleverna ska skriva om ett föremål. Det konkreta kan för många elever vara en bra introduktion till collaborative writing för att de senare ska kunna övergå till händelseförlopp och abstrakta fenomen och begrepp. Collaborative writing 1. Observera och beskriv 2. Min teori om föremålet 3. Tro och tvivel 4. Frågor och svar Beskriv det du sett utan att ge någon förklaring: enbart synintryck; inga gissningar. Ge föremålet mening. Utgå ifrån din observation och beskrivning i kolumn 1. Vad är det? Vad används det till? Vilken funktion har det? Fantasi eller fakta: inget krav på sanning Skriv i dialog med din kamrat. Instämmer du eller betvivlar du teorin? Diskutera trovärdigheten i det som presenteras och motivera dina påståenden. Ställ frågor till din kamrat. Fundera på det din kamrat skrivit. Är det något du vill fråga om? Vad mer behöver du veta för att förstå, tro eller hålla med om teorin? Vilka frågor är ännu obesvarade? Vilka nya frågor har du? Vilken ny teori? Figur 1. Skrivmall för collaborative writing Arbetsgången innebär i korthet att var och en först skriver utifrån instruktionerna i kolumn 1 och i kolumn 2, för att sedan låta någon annan, exempelvis bänkkamraten, läsa texten. I kolumn 3 skriver läsaren av texten sin respons: instämmer eller ifrågasätter, argumenterar och motiverar ett ställningstagande, kanske till och med vidareutvecklar vad skribenten fått med i texten. I kolumn 4 får så den ursprungliga skribenten möjlighet att utifrån läsarens kommentarer tänka vidare genom att fortsätta sitt skrivande. Uppföljningen kan göras i mindre grupper där var och en läser upp sin text, och till sist kan varje grupp välja ut någons text som presenteras i helklass. I dokumentet Instruktion till skrivaktivitet Collaborative Writing finns utförliga steg-för-steg-instruktioner för läraren, och i filmen Skriva för att tänka och lära i SO-ämnen visas hur aktiviteten kan användas. I SO-ämnena möter eleverna ett rikt utbud av olika föremål och bilder. Ett sätt att få kunskap om dessa är att tankeskriva om dem enligt collaborative writing-modellen. I ämnet religion finns en mängd olika föremål, klädesplagg och symboler med koppling till olika religioner och religiösa riter. Ämnet geografi som är att betrakta som ett både 2 (9)

3 samhällsvetenskapligt och naturvetenskapligt laborativt ämne erbjuder flera möjligheter att skriva om föremål som eleverna kommer att möta i undervisningen t.ex. gradskiva, barometer, passare, solur, GPS, kompass, vattenmätare, vindmätare, olika verktyg för att utforska mineraler och bergarter men också mineraler och bergarter i sig själv kan undersökas genom att tänka tillsamman om dem med hjälp av skrivövningen. Historiska föremål är en närmast outsinlig källa och ett besök på museet eller föremål som eleverna kan ta med hemifrån kan berätta en hel del om levnadsvillkor och olika historiska perioder och dess utveckling. Många museer har lådor med föremål som man kan få låna och som kan berätta mycket om hur det var förr. Att använda sig av bilder eller foton på föremål eller händelser går också utmärkt. I ämnet samhällskunskap är det svårare med föremål men desto lättare att hitta ett abstrakt innehåll att arbeta med t.ex. alla begrepp som finns i samhällskunskap och som eleverna kan hjälpas åt att definiera med hjälp av collaborative writing. Det kan finnas flera föremål för eleverna att välja mellan, dock inte fler än 5-6 stycken, men varje elev skriver bara om ett av dessa. När de som del av uppföljningen redovisar sina texter i smågrupper, kan grupperna sättas samman antingen utifrån texter om olika föremål eller utifrån samma föremål. Att utgå ifrån bilder, symboler, ljud eller till och med smak och doft går också bra. I dokumentet Exempel utifrån ett SO-innehåll finns fler förslag. I SO-undervisning kan collaborative writing användas som uppföljning av en film, och då kan instruktionerna under respektive rubrik vara de som anges i figur 2 nedan. Genom att följa arbetsgången från kolumn 1 till kolumn 4 får eleverna utveckla vad de sett (1), vad de antar har hänt (2), trovärdigheten i kamratens förklaringar (3) och argumentationen för och emot sina antaganden (4). Frågeställningarna kan då exempelvis lyda enligt skrivmallen nedan. 3 (9)

4 Reflektion om en film genom collaborative writing 1. Första tankar 2. Fördomar 3. Instämma eller ifrågasätta 4. Intryck och avtryck Vad har du sett? Vad upplever du? Vad tänker du? Vilka känslor väcks hos dig? Vilka är dina första tankar? Beskriv utan att ge det någon mening eller ett innehåll. Ge dina påståenden en mening. Vilka fördomar finner du i filmen? Vad handlar filmen egentligen om? Motivera dina påståenden. Skriv med utgångspunkt från dina första intryck och din personliga upplevelse som du beskrivit i första kolumnen. Välj en av de fördomar som din kamrat lyft fram i kolumn 2. Skriv i dialog med din kamrat och diskutera: Vad kan fördomen bero på? Hur har den uppkommit? Hur förhåller du dig till den? Hur förstår du resonemanget? Håller du med? Vad ifrågasätter du? Ställ frågor? Motivera! Bemöt! Fundera på det din kamrat skrivit. Är det något du vill fråga om? Jämför din uppfattning med vad din kamrat tycker: likheter och skillnader? Likheter och skillnader i fråga om fördomar och synsätt? Förstår ni varandra? Vad lämnar störst avtryck hos dig i er dialog? Hur har dina tankar förändrats i processen? Figur 2. Skrivmall för collaborative writing med utgångspunkt från film Det stegvisa och progressiva skrivandet med respons från en läsare skapar möjligheter för eleverna att tänka tillsammans. Även samtalen som sker i smågrupper efter det att var och en läst upp sin text bidrar till en gemensam lärandeprocess, och detsamma gäller avslutningen i helklass. Trots att skrivaktiviteten kan uppfattas som styrd, uppmuntrar den till kreativitet genom att den utgår från deltagarens befintliga kunskap och att det inte finns något facit; inget är rätt eller fel. Det enda som krävs är att kunna skriva läsligt så att andra kan ta del av de tankar som formuleras. På detta sätt gynnar uppgiftens utformning elever med annat modersmål, elever med skriv- och talhämningar och elever med läs- och skrivsvårigheter. Collaborative writing öppnar upp för alla att komma till tals, och de som i vanliga fall inte vågar eller tror sig kunna bidra får i denna övning en möjlighet att göra sin röst hörd. I collaborative writing får elever utifrån sitt vardagsspråk, sina erfarenheter och sin kunskap möta nytt ämnesinnehåll, och någonstans i det mötet uppkommer behovet av ett ämnesspråk. Med andra ord kan tankeskrivandet vara ett första steg på vägen mot ett mer 4 (9)

5 utvecklat ämnesspråk, alltså ett redskap för att klara övergången från vardagsspråk till ämnesspråk (jfr del 1 Introduktion språkutvecklande arbetssätt i SO-ämnen). Av den anledningen kan skrivandet ses som ett sätt att utveckla sin literacykompetens, dvs. sin förmåga att använda språkliga uttryck, läsande och skrivande för att kommunicera och lära inom avgränsade ämnesområden såsom exempelvis SO-ämnena. Skrivandet kan dessutom fördjupa elevernas lärande genom att de får möjlighet att tänka för att tränga in i något, för att få grepp om det, ja, för att förstå det. Det är alltså inte skrivprocessen eller textskapandet som fokuseras här utan lärandet och hur det kan stödjas genom skrivaktiviteten collaborative writing. En bidragande faktor till utforskandet är målet och den respons skribenten får. Här menas att skrivandet är beroende av att det ingår i ett funktionellt sammanhang, dvs. där det fyller en funktion och får sin mening, och meningsfullhet uppstår bland annat genom att det finns reella mottagare. I collaborative writing utgör bänkkamraten som läser och ger respons en sådan mottagare, och denna aspekt av modellen skapar förutsättningar för skrivandets kvalitet och kvantitet. Sammanhanget och funktionaliteten är alltså faktorer som bidrar till aktivitetens språk- och kunskapsutvecklande potential, med andra ord, en förändringsresurs som finns i undervisning som präglas av flerstämmighet och dialog (Dysthe 1996). Genom skrivaktiviteten kan en del av de förmågor som beskrivs i kursplanerna komma till uttryck, och en rad färdigheter tränas: att följa instruktioner, att beskriva, precisera och uttrycka sig explicit, att använda sina sinnen, att formulera sig kortfattat, att ställa utvecklande öppna frågor, att dra slutsatser, att skriva i dialog, att argumentera, bemöta och motivera. Detaljstyrningen och tidsbegränsningen är en av poängerna, och förmågor som mer allmänt kan ses som viktiga för skolframgång tränas också: förmåga att koncentrera sig och fokusera på en sak men också att vara kreativ. Ur ett didaktiskt perspektiv är det intressant att fundera över vilka möjligheter att utveckla förståelse och kunskap som skapas genom kollaborativa skrivaktiviteter, både i och utanför skolans praktik, samt vilka didaktiska ställningstaganden som aktualiseras genom skrivaktiviteten. Elever använder sig i stor utsträckning av olika former av samarbete, framförallt på fritiden, för att lösa olika skoluppgifter (Erixon, 2014). Vanligast är att använda olika communities via digitala resurser, t.ex. facebook eller Google drive. Flera nya doktorsavhandlingar publicerade under 2014, t.ex. Godhe, Nordmark, Randahl, Schmidt, Åkerfeldt, Åkerlund, m. fl. visar att elever både på fritiden och i skolan tar hjälp av varandra för att samarbeta och lösa skolrelaterade uppgifter. Generellt utgör sociala medier och internet en potentiell samarbetsyta både för att lära och för att på olika sätt presentera för andra vad man skrivit och gestaltat i bild eller film. Skrivandet och det efterföljande samtalet ger möjlighet att tänka tillsammans. Samtalen sker i smågrupper men avslutningsvis, även i helklass. I collaborative writing stöttar eleverna varandra i sitt lärande, eftersom de får ta del av varandras texter och arbeta med dem utifrån ett formativt förhållningssätt. Om detta görs till ett återkommande inslag i undervisningen kan elevernas engagemang öka genom att de 5 (9)

6 tar ett större ansvar för det egna lärandet, men det innebär också att de stödjer varandras språk- och kunskapsutveckling. En undervisning som bygger på stöttning är en undervisning som har ett formativt förhållningssätt (Jönsson 2013). Även om varje ämne har sitt specifika språk, sina ord, begrepp, texter och samtalsämnen är det viktigt att även framhålla det som är generellt för alla ämnen, och collaborative writing är ett exempel på en undervisningsaktivitet som går att anpassa och använda i alla ämnen. Skolvardagen ställer höga krav på elever att ställa om och anpassa sig, något som kan leda till både förvirring och frustration, men de negativa effekter som kan uppstå till följd av deras ständiga förflyttningar och möten med olika rutiner och förhållanden under en skoldag kan undvikas genom att en viss typ av lärandeaktiviteter återkommer i flera sammanhang. Många skolor utgår t.ex. från cirkelmodellen i undervisningen i flera ämnen (jfr Del 4, Texter och texttyper i SO-ämnen). Oavsett ämne finns det behov av undervisningsaktiviteter som hjälper eleverna att sätta in lärandet i funktionella sammanhang och som ger dem en arena för samspel (interaktion), för att därigenom stödja varandra i lärandet (meningsskapandet). Det utforskande tankeskrivandet som exemplifieras i modellen collaborative writing skapar förutsättningar för språk- och kunskapsutveckling. Aktiviteten erbjuder elever möjligheter att i olika sammanhang möta ett nytt innehåll (genom kontextrikedom), och genom att skriva och samtala närma sig det och tränga in i det (aktiv språkanvändning). I denna lärandeprocess får de återkoppling på det egna lärandet för att kunna tänka vidare tillsammans med andra, dvs. formativ feedback (riktad språklig stöttning) (Hajer & Meestringa 2014). I det gemensamma skrivandet använder eleverna sina kunskaper, vilket leder till att deras förståelse kan ändras och deras kunskap och deras språk utvecklas. Andra typer av skrivande Andra typer av skrivande kan användas i SO-undervisningen, och exempel på en inriktning som mer utgörs av ett presentationsskrivande är Sydneyskolans genrepedagogik. Den är teoretiskt förankrade i sociokulturell teori, men den skiljer sig från det utforskande tankeskrivandet i collaborative writing genom att målet med skrivandet är ett annat. I genrepedagogiken är exempelvis texttyp, språklig struktur och språkliga särdrag centralt; likaså mottagaranpassning (se Del 4, Texter och texttyper i SO- ämnen och Del 5, Läsning i SO- ämnen). Genrepedagogiken syftar till att utveckla elevers kunskaper om ämnesinnehållet, språket som används i ämnet och om texter i ämnet. Metoden utgår ifrån att elever lär sig att olika genrer har olika syfte, vilket påverkar den strukturella och språkliga utformningen av dessa, och det är den språkliga representationen, dvs. texten, formuleringen, begreppet, uttrycket, som avgör innehållet: betydelse skapas i språket. Ett annat sätt att i SO-undervisningen utnyttja det informella och utforskande tankeskrivandet som redskap för lärande är loggskrivandet. Det kan liknas vid ett skriftligt samtal, som skribenten för med sig själv och/eller med andra, exempelvis med läraren. Skrivandet kan bli ett redskap för elever att tänka och förstå och att följa sin egen lärandeprocess men också ett sätt för lärare och elever att planera, utvärdera och kommunicera med varandra om undervisningen. Loggboken kan alltså fungera som en länk mellan elever och lärare under förutsättning att eleverna vet att det som skrivs i den enbart 6 (9)

7 läses av läraren och eleven, om inte annat överenskommits, och att det som skrivs i loggboken inte ska bedömas annat än formativt i planeringen av den fortsatta undervisningen. Däremot kan eleverna själva använda skrivandet för reflektion kring vad de inte förstår eller vad de behöver hjälp med. Frågor som eleverna kan skriva utifrån kan vara: Vad har jag lärt mig? Vilka problem har jag stött på? Hur har jag löst problemen? Var står jag i förhållande till uppsatta mål? Vad behöver jag träna mer på/arbeta mer med? Hur ska jag arbeta med detta? Vad behöver jag hjälp att förstå? Vilka problem kommer jag att möta? Hur ska jag lösa problemen? (Dysthe m. fl. 2011). Loggskrivandet kan användas på olika sätt och för olika syften, exempelvis för att kortskriva då läraren inte måste ge respons eller för att skapa en idébank av olika texter. Loggskrivandet kan också vara ett sätt att skapa gemensam förförståelse för ett ämne eller ett nytt arbetsområde och att anknyta till sammanhang som är bekanta för eleverna. Skrivandet kan utgöra inledningen då eleverna får skriva ned vad de kan, vad de inte kan och vad de vill veta mer om. Loggboksskrivande är ett exempel på språkutvecklande undervisning genom att det sätter in ämnet i en kontext, möjliggör interaktion och erbjuder stöttning för eleverna. Detta sätt att arbeta utgör en röd tråd i en språkutvecklande undervisning som utgår från Jim Cummins fyrfältsmodell som presenterats i del 1 (Introduktion språkutvecklande arbetssätt i SO-ämnen) och som vi återkommit till i flera av modulens delar. Som fördjupningstext om loggbokens möjligheter och användning, rekommenderas två artiklar av Gunilla Molloy i modulen Att samtala om text: Läsloggen en introduktion ligger på modulens startsida och Läsloggen ett tankeredskap ligger som artikel i modulens del 3. Gemensamt för de modeller för skrivande som introducerats här är tanken att språkutveckling och kunskapsutveckling är nära förknippat med varandra och att didaktiken innebär rikligt med skrivande och samtalande. Att ha tillgång till flera olika metoder och aktiviteter är en förutsättning för att lärare ska kunna möta alla elever genom att anpassa sitt val utifrån både innehåll, syfte och mottagare. Nu är det naturligtvis inte så enkelt att man lär sig mer enbart för att man skriver. Däremot erbjuder skrivmodellernas strukturerade form förutsättningar för lärande: i skrivandet finns möjligheten att ta sig in i ett ämnesinnehåll och därmed förstå det på ett nytt sätt. I de presenterade skrivmodellerna understöds elevers lärande dels av att de blir medvetna om det språk och de texter som används i respektive SO-ämne och om språkliga skillnader mellan olika ämnen (Liberg m. fl. 2010); dels av att de i skrivandet involveras i en aktiv process som kombineras med samtal, exempelvis genom responsgivande och loggboksskrivande (Hoel 2012). Digitaliseringen av samhället har förändrat synen på text, skrivande och undervisning, en utveckling som påverkar synen på kunskap och på själva kunskapandet. Idag talar man exempelvis om att kunna använda olika literacyverktyg, både analoga och digitala, för att möta texter som medieras (förmedlas) på andra sätt än genom det traditionella skriftspråket, exempelvis texter som sätts samman av andra tecken (Bagga-Gupta 2013). Olika uttrycksformer kombineras i en och samma text, t.ex. genom illustrationer, bilder, film, diagram, tabeller, logotyper eller symboler, men också olika former för layout, så kallade multimodala texter (Kress & Selander, 2010; Skjelbred og Veum (red.) 2013). Digitaliseringen 7 (9)

8 suddar ut gränser och elever (och lärare) tar med sig sina digitala erfarenheter från fritiden in i skolan, där datorerna blir ett medel för socialt samspel och lärande. Vi kan inte förstå lärande(-processen), om vi inte förstår hur kunskap kan sökas, sammanställas, förpackas och förmedlas (Erixon, 2014). Frågan är hur denna nya syn på hur lärande går till kan tillvaratas i ämnesundervisningen för att stödja språk- och kunskapsutveckling. Det utforskande tankeskrivandet som exemplifieras i modellen collaborative writing är ett språk- och kunskapsutvecklande redskap som passar in bland SO-undervisningens typaktiviteter. Utforskandet som utgår från elevers vardagsspråk, erfarenheter och kunskaper om ett visst ämnesinnehåll kan väcka tankar, nyfikenhet och skapa motivation för vidare lärande, och på så sätt kan det även utgöra en språngbräda då eleverna tar sig in i ämnesspråket. Referenser Bagga-Gupta, S., & Säljö, R., (2013). Inledning. Literacypraktiker i och utanför skola. I S. Bagga- Gupta., A-C. Evaldsson., C. Liberg., & R. Säljö (Red.): Literacypraktiker i och utanför skolan (s.9-17). Malmö: Gleerups. Dysthe. O. (1996). Det flerstämmiga klassrummet. Lund: Studentlitteratur. Dysthe,O., Hertzberg, F., & Hoel, T. (2010). Skriva för att lära. Lund: Studentlitteratur. Elbow. P. (1981). Writing with power. Techniques for Mastering the Writing Process. New York: Oxford University Press. Erixon, Per-Olof (red.) (2014). Skolämnen i digital förändring. En medieekologisk undersökning. Lund: Studentlitteratur. Hajer. M., & Meestringa. T. (2010). Språkinriktad undervisning en handbok. Stockholm: Hallgren & Fallgren Studieförlag AB. Hoel. T. Løkensgard. (2012). Utforskande skrivande i läroprocessen, I R. Trøite Lorentzon & J. Smidt (Red.), Det nödvändiga skrivandet. Stockholm: Liber. Jönsson. A. (2013). Lärande bedömning. Malmö: Gleerups. Kress. G., & Selander. S. (2010). Design för lärande ett multimodalt perspektiv. Lund: Studentlitteratur. Liberg, C. & af Geijerstam, Å. & Wiksten Folkeryd, J. (2010). Utmana, utforska, utveckla! Om läs- och skrivprocessen i skolan. Lund: Studentlitteratur. 8 (9)

9 Lorentzon. R. T. (2012). Att skriva i alla ämnen. I R. Trøite Lorentzon & J. Smidt (Red.), Det nödvändiga skrivandet. Stockholm: Liber. Palmér, A. (2008). Språk och lärande, intern rapport Skolverket. sid Rose. D., & Martin. J. R., (2013). Skriva, Läsa, Lära. Genre, kunskap och pedagogik. Stockholm: Hallgren & Fallgren. Skjelbred. D., & Veum. A. (Red.). (2013). Literacy i lӕringskontekster. Oslo: Cappelen Damm AS. Skolverket.(2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Stockholm: Fritzes förlag. Skolverket, (2012). Få syn på språket Ett kommentarmaterial om språk- och kunskapsutveckling i alla skolformer, verksamheter och ämnen. Stockholm: Fritzes. Smidt Jon. (2012). Skrivandet och skrivandets syften barns och ungas vägar till olika ämnen, I R. Trøite Lorentzon & J. Smidt (Red.), Det nödvändiga skrivandet. Stockholm: Liber. Roger Säljö. (2000). Lärande i praktiken: ett sociokulturellt perspektiv. Stockholm: Prisma. 9 (9)

Att tänka tillsammans genom att skriva

Att tänka tillsammans genom att skriva Modul: Att främja elevers lärande i NO, I Del 7: Skriva för att tänka och lära i NO-ämnen Att tänka tillsammans genom att skriva Christina Lindh, Malmö högskola Språk, lärande och identitetsutveckling

Läs mer

Främja elevers lärande i NO, I

Främja elevers lärande i NO, I Främja elevers lärande i NO, I Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Läslyftet. Kursplaner för NO-ämnena visar i sina formuleringar tydligt på lärandets språkliga dimensioner. Av den

Läs mer

Textsamtal utifrån skönlitteratur

Textsamtal utifrån skönlitteratur Modul: Samtal om text Del 5: Samtal före, under och efter läsning av text Textsamtal utifrån skönlitteratur Anna Kaya och Monica Lindvall, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk Läsning av skönlitteratur

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbete med inkludering och motivation. Ellinor Stenis & Masoumeh Hemati Utbildningsförvaltningen 29 oktober 2018

Språk- och kunskapsutvecklande arbete med inkludering och motivation. Ellinor Stenis & Masoumeh Hemati Utbildningsförvaltningen 29 oktober 2018 Språk- och kunskapsutvecklande arbete med inkludering och motivation Ellinor Stenis & Masoumeh Hemati Utbildningsförvaltningen 29 oktober 2018 Vad tänker du på när du hör begreppet Språk - och kunskapsutvecklande

Läs mer

Att främja elevers lärande språkutvecklande SOundervisning

Att främja elevers lärande språkutvecklande SOundervisning Modul: Främja elevers lärande i SO Del 8: Att främja elevers lärande språkutvecklande SO-undervisning Att främja elevers lärande språkutvecklande SOundervisning Maaike Hajer, Malmö Högskola I föregående

Läs mer

Att främja elevers lärande språkutvecklande NO-undervisning Maaike Hajer, Malmö Högskola

Att främja elevers lärande språkutvecklande NO-undervisning Maaike Hajer, Malmö Högskola Modul: Att främja elevers lärande i NO, I Del 8: Att främja elevers lärande språkutvecklande NO-undervisning Att främja elevers lärande språkutvecklande NO-undervisning Maaike Hajer, Malmö Högskola I föregående

Läs mer

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap)

Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna med hjälp av stöttning (ämnesspecifik text: religionskunskap) Nyanländas lärande Grundskola åk 7 9 och Gymnasieskola Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 5: Del 5 Att lyfta språket och ämneskunskaperna

Läs mer

Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola

Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola Språk, kunskap och hälsa i mötet med en heterogen och flerspråkig skola Rektor mot vetande 20140919 Maria Rubin Doktorand, Malmö högskola - Språkinriktad undervisning en strävan efter en inkluderande praktik

Läs mer

Skolutveckling på mångfaldens grund

Skolutveckling på mångfaldens grund Välkommen Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Skolutveckling på mångfaldens grund Seminarieträff 4: Om bedömning av språkutveckling och Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Solveig Gustavsson Eva Westergren

Läs mer

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8

Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Att arbeta med skrivmallar och uppgiftsmatriser en pilotstudie om ett språkutvecklande projekt i samhällsvetenskapliga ämnen i åk 8 Inledning Marie Olsson I flera av kunskapskraven i de samhällsvetenskapliga

Läs mer

Är alla lärare språklärare?

Är alla lärare språklärare? Är alla lärare språklärare? Helena Andersson 1 Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Pauline Gibbons Maaike Hajer Theun Meestringa Tua Abrahamsson Pirkko Bergman Anniqa Sandell Ring Britt Johanson

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

Fritidshemmens rikskonferens Språket på fritids Petra Magnusson

Fritidshemmens rikskonferens Språket på fritids Petra Magnusson Fritidshemmens rikskonferens 2017 Språket på fritids Petra Magnusson Rektor med ambitioner, fritidspersonal med lust och nyfikenhet Kommunens lektor: kunskaper om/i språkutv och kollegialt lärande Skolenhet

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

Språket människans främsta verktyg

Språket människans främsta verktyg Språket människans främsta verktyg Språkutvecklingsplan För förskolor, grundskolor och gymnasieskolor inom BoU Eskilstuna kommun. Vad ska denna plan bidra till? All verksamhet inom BoU 2016 har en policy

Läs mer

Språket- människans främsta verktyg. Språkutvecklingsplan För förskolor, grundskolor och gymnasieskolor inom BoU Eskilstuna kommun.

Språket- människans främsta verktyg. Språkutvecklingsplan För förskolor, grundskolor och gymnasieskolor inom BoU Eskilstuna kommun. Barn och utbildningsnämnden 2012-10-12 1 (5) Barn och utbildningsförvaltningen Utveckling Anne-lie Andersson Leweby, 016-710 24 54 Språket- människans främsta verktyg Språkutvecklingsplan För förskolor,

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET

SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET SPRÅKDAG 18 april 2012 Ruc, GÖTEBORGS UNIVERSITET Fortbildningssatsning för lärare i förskoleklass läsåret 2011-12 Margaretha Bengtsson och Fredrik Lund Språkutvecklare i Varbergs kommun Fortbildningssatsning

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Vi i Vintergatan ett språk- och kunskapsutvecklande projekt i årskurs 2-5 med stöd av Cirkelmodellen Bakgrund Syfte och mål

Vi i Vintergatan ett språk- och kunskapsutvecklande projekt i årskurs 2-5 med stöd av Cirkelmodellen Bakgrund Syfte och mål Vi i Vintergatan ett språk- och kunskapsutvecklande projekt i årskurs 2-5 med stöd av Cirkelmodellen Text: Annika Mindedal, språkutvecklare och lektor i Katrineholms kommun Foto: Jenny Ahlforn Westdahl

Läs mer

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet

Tid och plats Torsdagen den 26 januari kl Fredagen den 27 januari kl Örebro universitet Örebro kommun arrangerar tillsammans med Örebro universitet två dagar med föreläsningar kring språk och lärande i skolan. Syftet är att ge pedagoger och skolledare kunskap, inspiration och handfasta tips

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Språk i alla ämnen för alla elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande

Anna-Lena Godhe. Sylvana Sofkova Hashemi. docent i utbildningsvetenskap. lektor i pedagogik. Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Anna-Lena Godhe lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik kommunikation och lärande Sylvana Sofkova Hashemi docent i utbildningsvetenskap Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Rik och

Läs mer

Främja elevers lärande i NO

Främja elevers lärande i NO Grundskola Främja elevers lärande i NO Kursplaner för NO-ämnena visar i sina formuleringar tydligt på lärandets språkliga dimensioner. Av den anledningen finns ett behov av en ämnesdidaktik som kan ge

Läs mer

L6SV10, Svenska 1 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Swedish 1 for teachers grades 4-6, 15.0 higher education credits

L6SV10, Svenska 1 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Swedish 1 for teachers grades 4-6, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN L6SV10, Svenska 1 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Swedish 1 for teachers grades 4-6, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Språkplan. Skolområde Vivalla Lundby

Språkplan. Skolområde Vivalla Lundby Språkplan Skolområde Vivalla Lundby Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och

Läs mer

Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN

Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN Språkutvecklande plan FAGERSJÖ-MAGELUNGSSKOLAN Ht 2016 Språkutvecklande plan Fagersjö-Magelungsskolan Bakgrund: Skolan skall sträva efter att varje elev: Utvecklar ett rikt och nyanserat språk samt förstår

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Genrepedagogik i modersmålsundervisningen från förskolan till gymnasiet

Genrepedagogik i modersmålsundervisningen från förskolan till gymnasiet Genrepedagogik i modersmålsundervisningen från förskolan till gymnasiet Ett projektarbete som är starkt kopplat till erfarenhetsgrundad kunskap från olika perspektiv Förskolan Grundskolan Gymnasiet Skolspråket

Läs mer

Kurslitteratur Att undervisa nyanlända elever

Kurslitteratur Att undervisa nyanlända elever Kurslitteratur Att undervisa nyanlända elever Axelsson, M. (2013). Flerspråkighet och lärande. I: Hyltenstam, K. & Lindberg, I (red.). Svenska som andraspråk: i forskning, undervisning och samhälle. (2.

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem

Läroplanen. Normer och värden. Kunskaper. Elevernas ansvar och inflytande 6 Skola och hem Läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag Kursplaner Syfte Centralt innehåll 1-3 2. Övergripande mål och riktlinjer 4-6 Normer och värden 7-9 Kunskaper Kunskapskrav Elevernas ansvar och inflytande 6

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Handledarutbildning Matematiklyftet. Ett språkutvecklande förhållningssätt

Handledarutbildning Matematiklyftet. Ett språkutvecklande förhållningssätt Handledarutbildning Matematiklyftet Ett språkutvecklande förhållningssätt generella förmågor powerful knowledge? 2 Petra Magnusson Ett språkutvecklande förhållningssätt Språkinriktad undervisning Språkutvecklande

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Metod och material. Etnografisk ansats. Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner

Metod och material. Etnografisk ansats. Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner Metod och material Etnografisk ansats Fältarbete: 3 klasser, 2 skolor, 42 lektioner Videoinspelningar med två kameror (62 h x 2), deltagande observationer, fältanteckningar, semistrukturerade intervjuer

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt?

Vad är språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Fokus på nyanlända Citat från Nationellt centrum för svenska som andraspråk: Andraspråkstalande elevers behov av språkutveckling innebär inte att de ska få allt för enkla uppgifter, utan att de ska få

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Lär på språket. Implementeringen av språkutvecklingsperspektivet i vux12

Lär på språket. Implementeringen av språkutvecklingsperspektivet i vux12 Lär på språket Implementeringen av språkutvecklingsperspektivet i vux12 Språkutveckling i styrdokumenten Teori och metod Vad är genrepedagogik? Tre ämnen arbetar språkutvecklande Exempel från klassrummet

Läs mer

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6

Skriva i alla ämnen. Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6 Modul: Skriva i alla ämnen Del 8: Skriva i alla ämnen, åk 4 6 Skriva i alla ämnen Ewa Bergh Nestlog, Linnéuniversitetet Kristina Danielsson, Linnéuniversitetet Ellen Krogh, Linnéuniversitetet och Syddansk

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

ATT SPRÅKINRIKTA EN UNDERVISNINGSMILJÖ SITS-KONGRESS

ATT SPRÅKINRIKTA EN UNDERVISNINGSMILJÖ SITS-KONGRESS ATT SPRÅKINRIKTA EN UNDERVISNINGSMILJÖ SITS-KONGRESS 181013 MARIA RUBIN UNIVERSITETSADJUNKT I SPECIALPEDAGOGIK VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD, DOKTORAND MALMÖ UNIVERSITET SPRÅKET SOM RÖD TRÅD I ÄMNES- OCH

Läs mer

Lärarens guide till cirkelmodellen

Lärarens guide till cirkelmodellen Lärarens guide till cirkelmodellen ERICA EKLÖF 1 Erica Eklöf är språk-, läs- och skrivutvecklare på enheten för lärande i Halmstad kommun. Där arbetar hon bl.a. med förskole-/skolutvecklingsprocesser,

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag?

Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag? Läsning med digitala verktyg Vad är egentligen läsning idag? Lisa Adamson Center för Skolutveckling/Göteborgs universitet Torghandel ledare 19 september Läromedelstext 1958 Läromedelstext 1968 Läromedelstext

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Kalmar februari Ingela Aksell, Helena Karis. Skolverket

Kalmar februari Ingela Aksell, Helena Karis. Skolverket Kalmar februari 2017 Ingela Aksell, Helena Karis Skolverket Nya skrivningar i läroplanerna Övergång och samverkan Förskoleklassen Fritidshemmet Uppdraget Ökad kvalitet och likvärdighet för elever. Avsnitten

Läs mer

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia)

Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Arbetsområde: Revolution åk 8 (svenska och historia) Läroplanens mål: Historia Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska

Läs mer

för samtalen och diskussionerna framåt

för samtalen och diskussionerna framåt Kopplingar till kursplaner, Björnö Bilaga 10:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

Workshop. 2013-02-07 Integrera och interagera- språkutvecklande metoder med eleven i centrum

Workshop. 2013-02-07 Integrera och interagera- språkutvecklande metoder med eleven i centrum Workshop 2013-02-07 Integrera och interagera- språkutvecklande metoder med eleven i centrum Presentation Yvonne Amundstad vårdlärare Kristina Hallberg vårdlärare Zerena Toroczkay lärare i svenska och svenska

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Kursplaner och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Reviderad 2016 Kommunal vuxenutbildning på

Läs mer

Introduktion Få syn på språket

Introduktion Få syn på språket Introduktion Få syn på språket Ann-Marie Wahlström Språk- och kunskapsutvecklande undervisning 1/9 2014 L9S220/LGS220, HT14 Få syn på språket Alla skolformer, verksamheter och ämnen från förskola till

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA)

Ramkursplan i teckenspråk som modersmål för hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar (CODA) Ramkursplan 2013-06-24 ALL 2013/742 Fastställd av generaldirektör Greger Bååth den 24 juni 2013 Framtagen av Carin Lindgren, Malin Johansson och Helena Foss Ahldén Ramkursplan i teckenspråk som modersmål

Läs mer

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att:

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att: Studieteknik för faktatexter 5 LGR11 Hi Re SvA Sv Ke Planering och bedömning i svenska/sva för ett tema om studieteknik för faktatexter i samarbete med SO- och NO-ämnet. Förankring i läroplanen I arbetsområdet

Läs mer

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Lära matematik med datorn Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Innehåll Varför undervisar jag som jag gör? Lärarens roll i det digitala klassrummet

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel Ansvar Självkänsla Empati Samspel Reviderad version 2018-07-02 Gäller läsåret 2018-2019 Våra förutsättningar: Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan och förskoleklassen,

Läs mer

Flerspråkighet och de samlade språkliga resurserna (ämnesspecifik text: slöjd)

Flerspråkighet och de samlade språkliga resurserna (ämnesspecifik text: slöjd) Nyanländas lärande Grundskola åk 7 9 och Gymnasieskola Modul: Språk- och kunskapsutvecklande ämnesundervisning för nyanlända elever den första tiden Del 1: Flerspråkighet och de samlade språkliga resurserna

Läs mer

Nätverksträff. Nyanlända elever i grundskolan

Nätverksträff. Nyanlända elever i grundskolan Nätverksträff 2016-05-12 Nyanlända elever i grundskolan josefin.nilsson@ 019-21 28 74 Syftet med nätverksträffen är att: Höja vår förståelse för och kunskap om vårt uppdrag Delge varandra information och

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund

kultursyn kunskapssyn elevsyn 2014 Ulla Wiklund kultursyn kunskapssyn elevsyn Pedagogik förmågan att inte ingripa? Kultursyn Inlärning perception produktion Kunskapssyn perception Lärande produktion reflektion inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet

Läs mer

Kursplanen i ämnet matematik

Kursplanen i ämnet matematik DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet matematik Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället:

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället: prövning grundläggande svenska Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid

Läs mer

Kursplanen i engelska

Kursplanen i engelska I Lvux12, avsnitt 1. Vuxenutbildningens uppdrag och värdegrund står det att hänsyn ska tas till de enskilda elevernas olika förutsättningar, behov och kunskapsnivå samt att vuxenutbildningen ska ta till

Läs mer

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information och Praktisk svenska.

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV

DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV EN RESUMÉ AV BOKEN DESIGN FÖR LÄRANDE ETT MULTIMODALT PERSPEKTIV AV STAFFAN SELANDER & GUNTHER KRESS Juni 2011 Cecilia Montén Maria Zevenhoven 1 Inledning För att anpassa skolan och undervisningen till

Läs mer

Kapitel 1. Att komma igång med skrivandet. Therése Granwald. Inledning

Kapitel 1. Att komma igång med skrivandet. Therése Granwald. Inledning Kapitel 1 Att komma igång med skrivandet Therése Granwald Inledning Hur kan du som lärare hjälpa dina studenter att komma igång med skrivandet? Hur kan du som lärare bistå dina studenter under skrivprocessen?

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Ämnet engelska behandlar kommunikation på engelska samt kunskaper om de områden där engelska används. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang.

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken. Pedagogisk planering i svenska. Ur Lgr 11 Kursplan i svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker sina känslor

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6 Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret 10-11 Sverigetema v. 45 v. 6 När vi planerat arbetet har vi utgått från: Mål att sträva mot i läroplanen Skolan skall sträva efter att eleven: utveckla

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA SPRÅKUTVECKLINGSPLAN FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Inledning Förskolans, förskoleklassens och grundskolans uppdrag är att lägga grunden

Läs mer

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11

EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 EV3 Design Engineering Projects Koppling till Lgr11 När man arbetar med LEGO i undervisningen så är det bara lärarens och elevernas fantasi som sätter gränserna för vilka delar av kursplanerna man arbetar

Läs mer

Stödjande observationer

Stödjande observationer Bilaga 11. Stödjande Observationer Stödjande observationer Varför stödjande observationer? En framgångsfaktor för att utveckla undervisningen och öka förutsättningarna för att kunna bemöta elevernas behov

Läs mer