Hur går vi från ord till handling i den regionala livsmedelsstrategin?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur går vi från ord till handling i den regionala livsmedelsstrategin?"

Transkript

1 Hur går vi från ord till handling i den regionala livsmedelsstrategin? Open Space-möte vid seminarium på Elite Plaza i Helsingborg den 14 september (17)

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Bakgrund Syfte och tema Processen, ett Open Space möte Vad händer nu? 5 2. Handlingsplaner från arbetspassen Hur kan vi gå från stopp till vad kan jag göra för dig? Ställningstagande Innovationssystem, ställningstagande Hur skapar vi en mötesplats/marknad för regionens livsmedel och dess förädlare och konsumenter? Ställningstagande 2 8 Handlingsplanen renskriven Försörjningstrygghet, beredskap och resiliens, ställningstagande Kunskap om mat, ställningstagande Initiera FoU, ställningstagande 3 13 Handlingsplanen renskriven Tillgänglighet- stolthet- ursprung, stälningstagande Hör Skånsk mattradition hemma på museum eller i dagliga livet, ställningstagande Greater Cph och Skåne Commitee, ställningstagande (17)

3 1. Inledning Nedan redovisas dokumentationen från ett Open Space-möte som arrangerades den 14 september på Marina Plaza i Helsingborg då ett 80 tal personer samlades. Dokumentet innehåller de handlingsplaner som skapades under mötet. Först ges en kort bakgrund samt en beskrivning av arbetsprocessen. 1.1 Bakgrund Open Space-mötet processleddes av Annika Weman Widegård från Mannaz och har planerats tillsammans med projektgruppen för framtagandet av en regional livsmedelsstrategi. De idéer, åsikter och förslag till handlingsplaner som kom fram under dagen ligger till grund för det fortsatta arbetet med en regional livsmedelsstrategi. Detta möte är det sista av de dialogmöten som har genomförts under 2016 i processen för framtagandet av en regional livsmedelsstrategi. Dagen inleddes med att Jeanette Flodqvist beskrev hela processen. Deltagare från projektgruppen presenterade målbild och fyra ställningstagande som beskrivs i utkastet till regional livsmedelsstrategi och en workshop som syftade till att reflektera kring dessa fyra ställningstagande genomfördes. Grupper bildades utifrån vilket ställningstagande deltagarna var mest engagerade i. Efter dialog i mindre grupper lämnades ett medskick, en strategisk rekommendation per ställningstagande från deltagarna till projektgruppen; 1. I Skåne ska matens värde vara högt Strategisk rekommendation: Tillgång till den Skånska marknadens varor med synliggjort mervärde. 2. Skåne ska leda vägen till ett hållbart livsmedelssystem Strategisk rekommendation: Ersätta livsmedelssystem med livsmedelsvärdekedja alt. livsmedlens värdekedja. Konkurrens ekonomi innovation miljö/social ekologi. 3. I Skåne ska kunskapen om mat främjas Strategisk rekommendation: Förbättra och bygga på det på det vi har i Skåne och söka starka samarbeten kring det vi inte har i Skåne. Stark kunskapskedja för hela livsmedelssystemet från grundforskning- tillämpad forskning-utbildning- samverkan och kunskapsflöde hela vägen ut. 3(17)

4 4. Det ska vara lätt för skåningen att känna stolthet över maten. Strategisk rekommendation: Tanke, ord, gärning i hela systemet. Börja hos dig som individ. Workshopen innefattade också till en speed-dating då deltagarna fick perspektiv på sina individuella initiativ utifrån frågan Det här skulle jag vilja att min organisation bidrog med till en gemensam handlingsplan för den regionala livsmedelsstrategin. 1.2 Syfte och tema Syftet med dagens Open space-möte var att öppna upp ett arbete kring mötets tema. Mötet hade temat Hur går vi från ord till handling i den regionala livsmedelsstrategin? 1.3 Processen, ett Open Space möte Open Space * är en mötesform där deltagarna ges möjlighet att bidra med egna idéer och frågeställningar. Metodens struktur och ledning ser till att alla kommer till tals på lika villkor. Utifrån tydliga spelregler ges deltagarna stor frihet och eget ansvar. Detta lockar fram de viktigaste frågorna men också de kunskaper och förmågor till nyskapande som kan förblir gömda i mindre öppna processer. Arbetet bygger på ämnen som deltagarna själva formulerar. 4(17)

5 Mötet startade med en tom vägg. Efter introduktionen inbjöds deltagarna att ta upp de initiativ till handlingsplanen som de ville arbeta om under dagen i arbetsgrupper. Sammanlagt togs 9 initiativ upp. Därefter valde var och en vilka ämnen de ville arbeta med under de två arbetspassen. De fyra principerna och lagen i Open Space tydliggör var och ens ansvar att följa sitt engagemang och använda tiden på bästa sätt. Lagen betyder att man kan gå vart man vill, när man vill - en kreativ kaffepaus. Respektive initiativtagare ansvarade för att en dokumentation gjordes i en handlingsplan från gruppens möte rapporter producerades som presenterades mot slutet av mötet. *Open Space-möten kan pågå från ½ dag till 3 dagar, beroende på syfte och ambition. Ett längre Open Space möte kan ge en djupare acceptans och samstämmighet samt inbjuda deltagarna att gå ett steg vidare och arbeta fram handlingsplaner med en arbetsgrupp och en person som tar på sig att samordna det fortsatta arbetet Vad händer nu? Dokumentationen innehåller en mängd idéer om som kan användas i handlingsplaneringen. I materialet framgår ofta även vilka personer som deltog i de grupper som jobbade under dagen. Det är fritt fram att fortsätta nätverka och samverka för att skapa era egna handlingsplaner! En deltagarförteckning sänds ut som en separat bilaga. Denna dokumentation ska användas som en grund för det fortsatta arbetet med framtagandet av en regional livsmedelsstrategi. Nu kommer förankringsarbetet att fortgå i respektive organisation som tar sina egna klubbslag där de ställer sig bakom målbilden och arbetar fram egna handlingsplaner. Slutseminarium är den 1 februari 2017 på Rådhus Skåne i Kristianstad. Mötet resulterar i ett handslag om Skånes livsmedelsstrategi. 2. Handlingsplaner från arbetspassen Detta kapitel innehåller de 9 handlingsplaner som skapades under arbetspassen. Handlingsplanerna sorteras in under ställningstagande 1 till 4. Det konstaterades dock att flera handlingsplaner rymmer under fler av ställningstagande än ett. 5(17)

6 2.1 Hur kan vi gå från stopp till vad kan jag göra för dig? Ställningstagande 1 6(17)

7 2.2 Innovationssystem, ställningstagande 1 7(17)

8 2.3 Hur skapar vi en mötesplats/marknad för regionens livsmedel och dess förädlare och konsumenter? Ställningstagande 2 8(17)

9 Handlingsplanen renskriven Skånes Livsmedelsstrategi, Dialogmöte 14e september, 2016 Samtal Ämne: Hur skapar vi en mötesplats för regionens förädlare och konsumenter av livsmedel Initiativtagare och mötesledare: Peter Langerbeck, LRF Malmö Deltagare: Johan Ascard, SLU Alnarp Markus Asp, LRF Skåne Ann-Marie Camper, Simrishamns kommun Bengt-Göran Carlsson, OrdBildarna Amalia Hasling Mikkelsen, Region Själland Theresia Hermén Johansson, Region Skåne Björn Magnusson, Staffanstorps kommun Anne-Lie Mårtensson, Region Skåne Kjell Petersson, Casseroll Nils Pihlsgård, Kommunförbundet Skåne Mona Törner, LRF Ie Urde, Region Skåne Med flera.. Nivå Vad/Hur? När? Vem? Förbered med ambitionen att komma igång snabbt En eller flera handelsplatser behövs, både på nätet och fysiskt. Gör ett test. Bjud in entreprenörer, odlare och producenter, samt upphandlare (inte konsumenter). Om idén håller kommer en eller flera entreprenörer att fortsätta utveckla idén. Bjud in alla kända entreprenörer, odlare, producenter, upphandlare; beskriv idén/problemen och låt dessa finna vägar att skapa handelsplatsen. Tills vidare: fortsätt använda de handelsplatser som redan finns, som t.ex. Fruk & Grönt i Hbg, Äppelriket i Kivik, Smaka på Skåne/Livsmedelsakademin Region Skåne. LRF kan också hjälpa till med att ordna ett försök. Leader Lansbygdsutveckling har resurser som kan användas En plats för kunskapsutveckling. En eller flera regionala platser för yrkesutbildning av lantbrukare, kockar, bagare, måltidspersonal. Plats för fortbildning av odlare och livsmedelsfolk. Regional samverkan krävs för att utveckla kunskapsplatser. Ett område där kunskaper behöver utvecklas och spridas är jämförelser mellan ekologisk och icke-ekologisk odling, eller nära-ekologisk. Den konventionella odlingen har blivit så mycket bättre, och sägs kunna producera livsmedel till ett lägre pris. Skånes Kommunförbund kan hjälpa till med de nätverk de administrerar 9(17)

10 Nivå Vad/Hur? När? Vem? En besöks-och-matplats där besöksnäringen och livsmedelsfolk kan mötas för att utveckla och marknadsföra gastronomiska och kulinariska besöksmål. Vi har redan Matfestivalen i Brösarp. Men kanske Frostavallen och Malmö Arena kan vara alternativ. Regionens livsmedelsfolk borde också samla en delegation som representerar Skåne på Grüne Woche i Tyskland. (Nb huvudsponsor för en matfestival får inte slå undan fötterna på foodtrucks ). En plats för innovationer En plats för märkning. Bygg upp en märkning: Lokalt odlat och producerat i Skåne Tourism Skåne En dialog-plats. Processen att ta fram Livsmedelsstrategi är också en slags mötesplats för myndigheter på regional och kommunal nivå, akademi, näringsliv och NGO. Låt oss fortsätta dialogen. Använd de fyra s.k. ställningstaganden som utgångspunkt. Fokusera på ett av fyra varje år. En dialogplats kan också omfamna Skåne-Själland. Region Skåne En plats för barnen att uppleva från jord till bord och tillbaka. Uppmuntra odlare och andra matproducenter att skapa många sådana platser runt om i Skåne Frågan om vem som äger Livsmedelsstrategin blev inte besvarad. Eller? 10(17)

11 2.4 Försörjningstrygghet, beredskap och resiliens, ställningstagande 2 11(17)

12 2.5 Kunskap om mat, ställningstagande 3 12(17)

13 2.6 Initiera FoU, ställningstagande 3 13(17)

14 Handlingsplanen renskriven Skånes Livsmedelsstrategi, Dialogmöte 14e september, 2016 Ämne: Initiera FoU Initiativtagare och mötesledare: Lisbet Andersson, Sunnantorps gård Deltagare: Anders Rolfsson Ann Moen Anita Persson Jens Modéer Nils Silfverschiöld Anna Stubbendorff Nivå Vad/Hur? När? Vem? De moderna livsmedlens Våren påverkan på folkhälsan, 2017 långsiktigt Kartläggning av kunskapsläget SLU jana Pikova LU- Kommunikation Ann Moen LuFo- Lund University Food Studies Resursbehov: Inget för den översiktliga kartläggningen, men för fortsatt fördjupning Ansvarig/samordnare: LuFo Vem vill vara med? Peter Groth 14(17)

15 2.7 Tillgänglighet-stolthet-ursprung, stälningstagande 4 15(17)

16 2.8 Hör Skånsk mattradition hemma på museum eller i dagliga livet, ställningstagande 4 16(17)

17 2.9 Greater Cph och Skåne Commitee, ställningstagande 4 17(17)

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Folkets Hus, Göteborg den 7 december 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Överenskommelsen Regeringskansliet Idéburna organisationer inom det sociala området Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra?

Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? Wapnö Gård, Halmstad den 3 juni 2014 Idéer och tankar kring Halländsk mat! Hur vill Du bidra? DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Gastronomiska Samtal Halland Processledning och dokumentation:

Läs mer

SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE

SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDSBEHOV SOM FRAMKOMMIT I DIALOGEN OM EN LIVSMEDELSSTRATEGI FÖR SKÅNE 1. STÄLLNINGSTAGANDE: I SKÅNE SKA MATENS VÄRDE VARA HÖGT Innovation och samverkan Kommunikation Kvalitet Konkurrenskraft

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

Stockholms läns livsmedelsstrategi

Stockholms läns livsmedelsstrategi Stockholms läns livsmedelsstrategi Nationell livsmedelsstrategi beslutad juni 2017 Riksdagsbeslut med 7 Riksdagspartier bakom Agenda 2030 Övergripande mål Den regionala livsmedelsstrategin för Stockholms

Läs mer

En livskraftig landsbygd i Blekinge

En livskraftig landsbygd i Blekinge En livskraftig landsbygd i Blekinge Hur gör vi den möjlig? Open Space workshop den 16 november 2013 Arrangör:Hela Sverige ska leva Blekinge Processledning och dokumentation: Gunnel Cassel-Söderbäck Innehållsförteckning

Läs mer

Vad är livsmedelsstrategin?

Vad är livsmedelsstrategin? Livsmedelsstrategin Vad är livsmedelsstrategin? 1. 1+3 övergripande mål som 7 partier är överens om 2. En proposition till riksdagen med 24 punkter, beslut den 20 juni 3. Regeringens handlingsplan, 49

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Mer mat från Västerbotten

Mer mat från Västerbotten Mer mat från Västerbotten en regional livsmedelsstrategi en plattform för stärkande av livsmedelsnäringen i Västerbotten Övergripande mål: Att producera mer mat i Västerbotten Varför producera mer mat

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 STADSBYGGNADSKONTORET Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 Bildcollage från kvällen Kvällen, som hade temat Du får snart fler grannar,

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Minnesanteckningar workshop med färdplanens arbetsgrupper Eslöv den 25 januari 2012 Närvarande Se separat deltagarlista längst bak i dokumentet. Totalt 33 personer Dagordning Kort sammanfattning av färdplansarbetet

Läs mer

Vad vill vi förändra?

Vad vill vi förändra? Vad vill vi förändra? För att det ska bli en blomstrande landsbygd år 2020 Offentligt Open workshop för Leader Timråbygd Facilitering och dokumentation av Lena Liljemark Mötet genomfört 2014-11-03 Workshopen

Läs mer

Projektet består av fem delar som speglar hela värdekedjan från jord och odling till bakning, matlagning och konsumtion.

Projektet består av fem delar som speglar hela värdekedjan från jord och odling till bakning, matlagning och konsumtion. VÅRT ÄLSKADE BRÖD Ett projekt för ekologisk odling av kultursorter av vete, råg, havre och korn. Ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet. Hälsosamma bröd och mat med mycket smak. Utbildnings- och konsultföretaget

Läs mer

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning

Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Forskning och innovation inom livsmedel en framtidssatsning Christina Nordin Departementsråd och avdelningschef Näringsliv och villkor Näringsdepartementet 1 Övergripande mål livsmedelsstrategin En konkurrenskraftig

Läs mer

Kommuner och landsting vill, kan och vågar satsa på kvalitet på livsmedel i offentliga kök. Presentation från Landsbygdsnätverket 2014

Kommuner och landsting vill, kan och vågar satsa på kvalitet på livsmedel i offentliga kök. Presentation från Landsbygdsnätverket 2014 Kommuner och landsting vill, kan och vågar satsa på kvalitet på livsmedel i offentliga kök Presentation från Landsbygdsnätverket 2014 Landsbygdsnätverkets arbete med kvalitet på livsmedel i offentliga

Läs mer

Livsmedel i Halland. En kreativ process pågår!

Livsmedel i Halland. En kreativ process pågår! Livsmedel i Halland En kreativ process pågår! En bred uppslutning av representanter från livsmedelskedjan har varit med att sätta igång ett handlingsprogram för livsmedel i Halland. Det du kan titta på

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Halmstad16 december 2011 -Biogas Syd är ett regionalt samverkansorganisation för biogasintressenter i södra Sverige - Biogas Syd

Läs mer

Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet.

Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet. Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet. Landsbygdsnätverket 2014 Kommuner och landsting vill, kan och vågar

Läs mer

Skånska forskningskommuner inom miljö och samhällsbyggnad. Samverkanslektor Bengt Persson SLU Alnarp/Kommunförbundet Skåne

Skånska forskningskommuner inom miljö och samhällsbyggnad. Samverkanslektor Bengt Persson SLU Alnarp/Kommunförbundet Skåne Skånska forskningskommuner inom miljö och samhällsbyggnad Samverkanslektor Bengt Persson SLU Alnarp/Kommunförbundet Skåne 2015-03-12 En av SLUs 19 samverkanslektorer Ansvarig för samverkan inom SLU Landskap

Läs mer

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet 1 Gemensam beredning av regeringens beslut Regeringen tar kollektiva beslut. Ett ärende

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst. Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen

Tillsynsutveckling i Väst. Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen Tillsynsutveckling i Väst Ämnen, förslag och prioriteringar från Open Space om yrkesrollen Innehåll Om detta dokument... 3 Tema Yrkesrollen vem finns vi till för?... 3 Hög andel deltog... 3 Så ska vi använda

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-MÖTET

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-MÖTET Radisson Blu Linköping den 11 januari 2011 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-MÖTET Arrangör: Trafikverket Installationsenheten Processledning och dokumentation: Thomas Herrmann thomas@openspaceconsulting.com

Läs mer

Sverige det nya matlandet

Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet Matriket Österbotten, 27 september 2010 Sverige det nya matlandet Sverige det nya matlandet är en vision för fler jobb i hela landet. Det uppnår vi genom att satsa på det som

Läs mer

Skånes livsmedelsstrategi- Handlingsplan för Region Skåne

Skånes livsmedelsstrategi- Handlingsplan för Region Skåne 2016-10-03 Ansvarig: Jeanette Flodqvist Skånes livsmedelsstrategi- Handlingsplan för Region Skåne 2017-2018 VERSION 1.1 EXKL. BILAGOR Handlingsplan Region Skåne 2017-2018 för att stödja målbilden i Skånes

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se

Örebro län. Keep my earth clean. Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Örebro län Keep my earth clean Se hela länets program på www.framtidsportalen.se Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande,

Läs mer

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp 1 SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp Omvärldsspaning 2020 Workshop Dokumentation 2010-04-19 Detta vill vi skapa idag 2 finna vägar få Partnerskap hitta kritisk massa för tillämpad forskning hur gå från forskning

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Haninge den 4 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar

En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar En grön stadsdel mitt i staden Hur är det att bo, leva och verka på Ängsgärdet i framtiden? Möjligheter och Utmaningar Dokumentation planeringsmöte 23 januari 2017 1. Inledning Inför den kommande konferensen

Läs mer

Partner i Livsmedelsakademin

Partner i Livsmedelsakademin Partner i Livsmedelsakademin 2 Detta ingår i partnerskapet Livsmedelsakademin har under de senaste tjugo åren skapat förutsättningar för innovation och entreprenörskap inom mat, dryck och måltid. Vi är

Läs mer

Skånes livsmedelsstrategi anger inriktningen för en hållbar utveckling. Det handlar om vår hälsa, vår miljö och vår konkurrenskraft.

Skånes livsmedelsstrategi anger inriktningen för en hållbar utveckling. Det handlar om vår hälsa, vår miljö och vår konkurrenskraft. Inledning Skånes livsmedelsstrategi anger inriktningen för en hållbar utveckling. Det handlar om vår hälsa, vår miljö och vår konkurrenskraft. Region Skåne har samordnat arbetet med att ta fram en regional

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

H andlingsplan för landsbygdsutveckling

H andlingsplan för landsbygdsutveckling BESLUTAD I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-08-27 H andlingsplan för landsbygdsutveckling Trelleborgs kommun TJÄNSTEPERSONER Jenny Österlind Christoffer Pettersson Hernestig FOTO Innehållsförteckning Fotograf Lars

Läs mer

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne ULF försöksverksamhet Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne 2019-04-08 Vad är ULF? ULF Utveckling, Lärande, Forskning En nationell försöksverksamhet 2017-2021 På uppdrag av regeringen 125 mkr

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Keep my earth clean. Örebro län

Keep my earth clean. Örebro län Keep my earth clean Örebro län Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande, lokala initiativ i Örebro läns kommuner.

Läs mer

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020!

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! För att skapa en hållbar landsbygd är unga en viktig grupp att få med i arbetet med att ta fram nya lokala och regionala strategier.

Läs mer

Turnéstopp: Klippans kommun Datum: 1 jun 2017 Antal deltagare: 27 st Värd: Bjärhus

Turnéstopp: Klippans kommun Datum: 1 jun 2017 Antal deltagare: 27 st Värd: Bjärhus Turnéstopp: Klippans kommun Datum: 1 jun 2017 Antal deltagare: 27 st Värd: Bjärhus Till Bjärhus kom en liten men bra skara besökare. Värden Elisabeth Hansson bidrog med oerhört mycket klokskap och pepp

Läs mer

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet

Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Kulturnäring Skåne 33 kommuner i samverkan Slutrapport för Media Evolutions uppdrag i projektet Inom ramen för Region Skånes satsning på projektet Kulturnäring Skåne, har Media Evolution på uppdrag av

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Jordbruks- och trädgårdskonferens på Alnarp den 1 mars 2012 Biogas Syd är en del av Energikontoret Skåne Samhälle och näringsliv

Läs mer

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas

Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Biogasarbetet i Skåne Skånes Färdplan för biogas Anna Hansson Biogas Syd Jordbruks- och trädgårdskonferens på Alnarp den 1 mars 2012 1 Biogas Syd är en del av Energikontoret Skåne Samhälle och näringsliv

Läs mer

Mer information om arbetet med livsmedelsstrategin finns på www.rfkl.se/livsmedel samt i Facebook-gruppen Livsmedelsstrategi för Kalmar län.

Mer information om arbetet med livsmedelsstrategin finns på www.rfkl.se/livsmedel samt i Facebook-gruppen Livsmedelsstrategi för Kalmar län. Detta är en sammanfattning av det material som tagits fram inför rådslaget om Kalmar läns livsmedelsstrategi, vilket äger rum den 20 maj 2015. Förutom denna sammanfattning innehåller underlaget följande

Läs mer

Slutrapport för projektstöd

Slutrapport för projektstöd Slutrapport för projektstöd Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Hushållningssällskapet Väst Sida 1 1. Redovisning av följande projekt Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Stödmottagare Hushållningssällskapet

Läs mer

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola?

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Tankesmedja för bybor i Rönnäs fjärding i Ullvi skola, onsdag 10 april 2014 Arrangör: Rönnäs Fjärding (med stöd

Läs mer

INTERNAT Styrdokument för missbruksoch beroendevården i Skåne.

INTERNAT Styrdokument för missbruksoch beroendevården i Skåne. Stifsgården Åkersberg den 1-2 Juni 2009 INTERNAT Styrdokument för missbruksoch beroendevården i Skåne. Arrangör: Kommunförbundet Skåne och Region Skåne. Processledning och dokumentation: Thomas Herrmann

Läs mer

Partnerträff med Innovationsplattform Malmö Sydost 2015-03-06

Partnerträff med Innovationsplattform Malmö Sydost 2015-03-06 Partnerträff med Innovationsplattform Malmö Sydost 2015-03-06 Innovationsworkshop med AMIRALSTADEN som case Processledare Marianne Dock (SBK) Anders Svensson (Caselab) Tema: Sysselsättning 1. Partnering

Läs mer

Mat för hälsa och hållbarhet

Mat för hälsa och hållbarhet Populärversion Mat för hälsa och hållbarhet handlingsplan för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län 2018 2023 1 Mat för hälsa och hållbarhet Vårt mål är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala

Läs mer

Vad är målbilder för LRF Skåne?

Vad är målbilder för LRF Skåne? LRF Skåne De hållbara gröna näringarna i Skåne 2020 ARBETSMATERIAL Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Utkast 2010-02-28 Vad är målbilder för LRF Skåne? - Måla upp olika scenarior för företag inom de gröna

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober

Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Demokratidagarna 2011: Dokumentation från Samtal om medborgardialog 22 oktober Den 20-22 oktober 2011 arrangerades för första gången demokratidagar i Huddinge kommun med det övergripande syftet att lyfta

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus

STADSBYGGNADSKONTORET. Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus STADSBYGGNADSKONTORET Sammanställning från det tidiga dialogmötet i Bagarmossens Folkets Hus 2012-01-30 2 (5) Bildcollage från kvällen Mötet inleds Många deltog på kvällens möte Flera ämnen togs upp Annonsering

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 Engagemang, nyfikenhet och tillsammans det är nyckeln till framgång! Huddinge fortsätter att växa i snabb takt. Huddinge är - och ska vara en utvecklingskommun som erbjuder ett rikt

Läs mer

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm Vad är Upplev Lundaland? Under Kristi himmelfärd den 13-16 maj arrangeras Upplev Lundaland. Arrangemanget vänder sig till alla besökare och invånare som bor i Lundaland ( Kävlinge, Staffanstorp, Lund,

Läs mer

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Ny kunskap driver miljöarbetet framåt För att hantera samhällets utmaningar är det viktigt att statsförvaltningen

Läs mer

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd

Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Biogas i framtidens Skåne Anna Hansson Biogas Syd Trelleborg den 27 september 2012 Biogas Syd arbetar med biogaspusslets olika sektorer Miljömål Ökad sysselsättning Klimatmål Klimatmål Ökad försörjningsgrad

Läs mer

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län inledning Mat- och livsmedelsproduktion är viktigt för Jämtlands län. Inte bara för att mätta länets befolkning och bidra till den globala livsmedelsförsörjningen

Läs mer

Konvergera/skörda och göra handlingsplaner!

Konvergera/skörda och göra handlingsplaner! Konvergera/skörda och göra handlingsplaner! När vi arbetar med kreativa processer finns oftast en ambition att gå vidare för att skapa handling. Då behöver mötesdesignen innehålla en konvergerande del

Läs mer

Forum Lärum: Hur höjer vi kunskapsresultaten i skolorna i Lerums kommun?

Forum Lärum: Hur höjer vi kunskapsresultaten i skolorna i Lerums kommun? Forum Lärum: Hur höjer vi kunskapsresultaten i skolorna i Lerums kommun? Tisdagen den 31 januari 2017 genomfördes detta möte på Årummet i Lerum. Kommunalråd Lill Jansson hade bjudit in till samtal. Totalt

Läs mer

Välkomna till PA:s höstmöte 18.11 2010 En kort retrospektiv betraktelse

Välkomna till PA:s höstmöte 18.11 2010 En kort retrospektiv betraktelse Välkomna till PA:s höstmöte 18.11 2010 En kort retrospektiv betraktelse 1 Partnerskap Alnarp VÅR OMVÄRLD (2003) Ökad internationalisering - ökad konkurrens Ändrad roll för areella näringar Förändrade kost-

Läs mer

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019

Landsbygdsutveckling. Verksamhetsplan 2019 9.5.2018 Ålands Landsbygdscentrum Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsidé Utveckla och bredda näringsverksamheten på landsbygden. Mission Att utveckla en livskraftig landsbygd på Åland. Affärsidé Att koordinera

Läs mer

Partnerskap Alnarp. möteplatsen mellan akademi och näringsliv

Partnerskap Alnarp. möteplatsen mellan akademi och näringsliv Partnerskap Alnarp möteplatsen mellan akademi och näringsliv Bengt Persson, Lantbrukare och LRF:: Framtiden ligger i kunskap ny kunskap eller bättre utnyttjande av existerande kunskap Henrik Stridh, rådgivare:

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2019-2021 Regional livsmedelsstrategi Rapport 2014:XX Titel: Regional Livsmedelsstrategi Utgiven av: Länsstyrelsen Utgivningsår: 2018 Handläggare: Karin Larsson Foto: Diarienr: Rapportnr:

Läs mer

SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA

SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA SLUs roll i implementeringen av den svenska livsmedelsstrategin KSLA 180418 Erik Fahlbeck, SLU och livsmedelsstrategin allmänna reflektioner SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

vårt mat r i k e

vårt mat r i k e vårt mat r i ke 2008-2009 Restauranger vill använda närproducerade och ekologiska råvaror men har svårt att hitta leverantörer Livsmedelsproduktion är traditionellt en av huvudnäringarna i Skåne och runt

Läs mer

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna!

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Kompetensloggboken Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Att använda din kompetensloggbok Under hela din studietid kommer du att samla på dig en mängd värdefull kompetens i form av

Läs mer

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Strategigrupp Bredd och spets

Strategigrupp Bredd och spets UPPDRAG Datum 2017-04-12 1 (1) Strategigrupp Bredd och spets Vid ALF-ledningsgrupps retreat den 5-6 april beslöts att bilda en strategigrupp kallad bredd och spets. Där konstaterades att Medicinska fakulteten

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen

Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder. Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen Tillväxt på riktigt Mer svensk mat, mer värd mat och fler matbönder Auni Hamberg, business coach LRF Mälardalen 2012-07-03 Omvärldsspaning Mälardalen 17 200 medlemmar 1/3 av Sveriges befolkning 95 riksdagsledamöter

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling Offentlig upphandling -Luleå 24 april 2014 Axel Hansson LRF Marknadsutvecklare offentlig upphandling Offentlig upphandling av livsmedel Omsätter totalt 8,9 miljarder kronor 3 miljoner måltider per dag

Läs mer

Skåne en stark kulinarisk region

Skåne en stark kulinarisk region Program till höstens temadag med Knytkalas: Skåne en stark kulinarisk region Välkommen till en dag med smak av kunskap, inspiration, möten och god mat! Vad kännetecknar en kulinarisk frontregion? Hur kan

Läs mer

Ung delaktighet i Skåne

Ung delaktighet i Skåne Ung delaktighet i Skåne - dokumentation av workshop 2012-09-27 i Eslöv (Medborgarhuset) om arbete Sammanfattning och förslag Efter att ca 15 unga och 15 vuxna under en dag diskuterat kring frågeställningen

Läs mer

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen

ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA. Kalmar sunds kommissionen ÖSTERSJÖINITIATIVET AVSIKTSFÖRKLARING HANDLINGSPLAN OM PARTERNA Kalmar sunds kommissionen VISBY 2 JULI 2012 AVSIKTSFÖRKL ARING ÖSTERSJÖINITIATIVET GEMENSAM AVSIKTSFÖRKLARING OM ÖSTERSJÖSAMVERKAN MELLAN

Läs mer

POPULÄRVERSION. Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat

POPULÄRVERSION. Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat POPULÄRVERSION Norrbottens livsmedelsstrategi Nära Mat 2016 2020 Mer norrbottnisk mat på tallrikarna! Det är som eljest i Norrbotten. Å ena sidan har vi en position på världskartan som är makalöst intressant.

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Regional livsmedelsstrategi för Stockholm. Behövs det?

Regional livsmedelsstrategi för Stockholm. Behövs det? Regional livsmedelsstrategi för Stockholm Behövs det? Trendspaning Stockholm historiskt en plats för nya intryck och innovation Många miljömedvetna konsumenter och många olika matkulturer Stockholms uppfattas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Hälsingerådet 2016-03-16

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Hälsingerådet 2016-03-16 l Tid och plats Edsbyns hotell, 09.00-14.00 Paragrafer 219-230 Beslutande Sven-Erik Lindestam (S) Olov Nilsson Sträng Mikael Löthstam (S) Lars Molin (M) Markus Evensson (S) Monica Olsson (S) Tor Tolander

Läs mer

Food Systems for the Future. Södertälje,

Food Systems for the Future. Södertälje, Food Systems for the Future Södertälje, 180201 Innovativ klusterutveckling för hållbara livsmedelssystem Tomas Kjellqvist Södertörns Högskola och SICD (Sustainability Innovations in Cooperation for Development)

Läs mer

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 Program 10.00 Välkomna Ingrid Petersson, Formas generaldirektör och Inger Andersson, ordförande i Nationella kommittén för livsmedelsforskning

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Projektplan för utvärderingsmöten

Projektplan för utvärderingsmöten Projektplan för utvärderingsmöten Mål: Att informera Lions ledare om vad ett utvärderingsmöte innebär Att informera Lions ledare om hur man genomför ett utvärderingsmöte Uppläggning: Det här dokumentet

Läs mer

Här redovisas seminariets diskussioner tematiskt istället för i en kronologisk ordning.

Här redovisas seminariets diskussioner tematiskt istället för i en kronologisk ordning. Promemoria 2010-08-23 Delegationen för hållbara städer Miljövårdsberedningen M Jo 1968:A Utredningssekreterare Katarina Schylberg Telefon 08-405 58 16 Mobil 070 304 57 07 Telefax 08-405 36 69 E-post katarina.schylberg@environment.ministry.se

Läs mer

Innovativ landsbygd. Där idéer blir till verklighet

Innovativ landsbygd. Där idéer blir till verklighet Innovativ landsbygd Där idéer blir till verklighet 2 3 Innehåll Vi satsar på landsbygdens egen växtkraft 5 Innovation ger tillväxt 7 4 kommuner i samverkan 9 Näringslivet som motor 11 Brobyggande stad

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan

Läs mer

Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat. #livsmedelsforum

Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat. #livsmedelsforum Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat #livsmedelsforum Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat Kristina Fermskog Projektledare lokal Karin Ingelhag

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Sverige och Agenda 2030

Sverige och Agenda 2030 Sverige och Agenda 2030 - i riktning mot en hållbar välfärd ReVäst 1 november 2017 Ambitionsnivån: Sverige ska vara världsledande i genomförandet av Agenda 2030. Men Det är skillnad på att vara bäst i

Läs mer

Strategidokument. Visit Lund Strategidokument

Strategidokument. Visit Lund Strategidokument Visit Lund Strategidokument 1 DÄRFÖR VISIT LUND Visit Lund har funnits i snart två år och växer så det knakar. Därför behöver vi sätta visioner och strategier för framtiden, bli ännu bättre på att paketera

Läs mer

Öppet Forum Högskolan Halmstad

Öppet Forum Högskolan Halmstad Utvärderingsrapport 1 av Lust H projektet Öppet Forum Högskolan Halmstad 15 april 2003 Högskolan i Halmstad Mats Holmquist 1. Bakgrund Den 15 april 2003 arrangerade interrimteamet för Lust H en heldag

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Uppdaterad på gemensamt styrgruppsmöte den 8 september 2016. (Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj 2014, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg.) Avsiktsförklaring

Läs mer

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen

Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor. Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Grogrund SLUs Centrum för förädling av Livsmedelsgrödor Lena Åsheim Ordförande för Styrgruppen Styrgrupp Ordf. Lena Åsheim, LRF Eva Johansson, Programchef Torleif Härd, SLU Håkan Schroeder, SLU Peter Annas,

Läs mer