LANDANSLUTNING AV FARTYG I HAMN ETT EFFEKTIVT SÄTT ATT ELIMINERA LOKALA UTSLÄPP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LANDANSLUTNING AV FARTYG I HAMN ETT EFFEKTIVT SÄTT ATT ELIMINERA LOKALA UTSLÄPP"

Transkript

1 LANDANSLUTNING AV FARTYG I HAMN ETT EFFEKTIVT SÄTT ATT ELIMINERA LOKALA UTSLÄPP Av Ola Norén, ABB Sammanfattning Passagerarfärjor och kryssningsfartyg önskar ofta lägga till i centrala lägen för att erbjuda för turister och andra passagerare exklusivt tillträde direkt in i stadens kärna. Även frakthamnar som förr låg utanför staden har ofta blivit en integrerad del av den när städer växer och nya bostadsområden byggs i kustnära områden. Färjor, fraktfartyg och kryssningsfartyg är stora källor till utsläpp av CO 2, NO X, SO X och sot i många hamnstäder, inte bara i Norge utan runt om i världen. Genom att koppla in fartygen till det lokala elnätet kan utsläpp motsvarande hundratals bilar helt elimineras. Därigenom kan fartygen behålla sina centrala lägen, förgylla stadsbilden samt transportera passagerare utan att bidra till utsläppsproblemen i staden. En försvårande faktor för att ansluta fartyg är att majoriteten av alla fartyg har 60 Hz som systemfrekvens. Det har fram tills nyligen inte funnits några större kommersiella installationer för inkoppling av fartyg med 60 Hz systemfrekvens till det europeiska 50 Hz-nätet. ABB har tagit fram och levererat en teknisk lösning för att effektivt koppla in fartyg oavsett systemfrekvens. Installationen som invigdes i början av 2011 hjälper Stena Line och Göteborgs hamn att eliminera tusentals ton koldioxidutsläpp varje år. ABB:s tekniska lösning uppfyller den kommande standarden och kan hjälpa norska hamnar och rederier att eliminera utsläpp och förbättra luftkvaliteten i norska kuststäder. 1. INNLEDNING I flera städer i Norge finns problem med luftkvaliteten och utsläpp av luftföroreningar. I Bergen och Oslo har hamnens verksamhet dokumenterats vara en bidragande orsak till rådande [1] [2]. Gemensamt för dessa städer är att de har frekventa anlöp av såväl färjor som kryssningsfartyg samt att hamnen ligger nära tätbebyggt område. Fartygen är inte enda källan till utsläpp men kan ha en betydande inverkan på den lokala luftkvaliteten [3]. Under en hamnvistelse bidrar större fartyg med ett betydande utsläpp och miljöförbättringspotentialen är betydande; ett stort kryssningsfartyg som

2 ligger i hamn under 10 timmar förbrukar cirka 20 ton bränsle och släpper ut koldioxid motsvarande det årliga utsläppet från 25 bilar(!) [4]. Landanslutning av fartyg är i princip ingen ny uppfinning och har länge använts för isbrytare, lotsfartyg eller andra fartyg som ligger i kaj under långa perioder. Skillnaden mellan tidigare installationer och kraven som ställs enligt den kommande standarden kan sammanfattas i högre spänning, större effekter, striktare normer och regler av hantering av systemet samt frekvensomformning. Effektbehovet för en isbrytare vid kaj är ett par hundra kva som kopplas in med lågspända kablar och 50 Hz, en inkoppling som ofta involverar mycket arbete och tar lång tid. En passagerarfärja har ett typiskt effektbehov på 3-5 MVA och ett kryssningsfartyg ett effektbehov på cirka 10 MVA. Tiden i kaj är begränsad och systemfrekvensen är i många fall 60 Hz, samtidigt som systemspänningen varierar från lågspänning till högspänning (0,4 11 kv). Detta ställer helt nya krav på landanslutningsutrustningen. IEC, ISO och IEEE har gemensamt givit ut en preliminär standard (Public Available Specification) [4] som definierar förutsättningar och krav på utrustning och säkerhet ombord på fartyg och i land för landanslutningsanläggningar. 2. LANDANSLUTNINGSSYSTEMET 2.1 Förutsättningar på land För att möjliggöra en inkoppling av ett fartyg till det lokala distributionsnätet krävs fyra huvudkomponenter; fördelningsstation i hamnen med tillräcklig effekt, utrustning för att anpassa spänning och frekvens till fartyget, inkopplingspunkt vid kajen samt en anpassning av fartyget för att ta emot kraft från land. (bild 1)

3 Bild 1 [6] Transformatorn har två syften; galvanisk separation mellan fartyg och hamn samt spänningsanpassning till fartyget. Den galvaniska separationen förhindrar att t.ex. ett jordfel ombordfartyget sprider sig till hamnen (eller vice versa). Varje inkopplingsplats kräver även en brytare med automatisk jordning. Syftet med denna är att försäkra sig om att kabeln inte är under spänning vid hantering och anslutning. Till skillnad från en 50 Hz-anslutning kräver en 60 Hz-anslutning en frekvensomriktare. Detta gör att investeringskostnaden för installationen blir högre än för en 50 Hz-anslutning. I utbyte får man en anslutning som kan ta emot fartyg oberoende av frekvens och spänning. För den enskilda hamnen är det viktigt att inventera vilka fartyg som anlöper hamnen för att anpassa systemet efter de specifika fartygen. I de fall där endast 50 Hz-fartyg anlöper hamnen kan frekvensomriktaren uteslutas. Effektbehovet för ett fartyg varierar mycket beroende på typ av fartyg och fartygets storlek. Ett containerfartyg behöver ungefär 1-2 MW i hamn, färjor mellan 2-3 MW och ett kryssningsfartyg, beroende på storlek, mellan 5-15 MW. Det samlade effektbehovet i en hamn med flera fartyg kan således vara flera tiotals MW. Beroende på hamnens layout och behov kan en frekvensomriktaren användas för ett eller flera fartyg. Tack vare de statiska frekvensomriktarnas kompakta storlek och moduluppbyggnad kan installationen gömmas i en mindre byggnad eller en container för att minska den visuella effekten samt minimera ytan som tas i anspråk.

4 Den tredje viktiga komponenten i en landanslutning är kommunikationssystemet vilket möjliggör inkopplingen av kablarna, synkronisering mellan båt och hamn. Kommunikationssystemet har även en viktig uppgift i att se till att säkerhetsförreglingarna fungerar. Kommunikationssystemet består av en dator ombord fartyget och en i hamnen som kommunicerar via Ethernet över fiberoptik i mellanspänningskabeln. 2.2 Ombord fartyget För att ett fartyg skall kunna använda landanslutning i hamnen krävs en anpassning ombord fartyget. Förutom att en lucka i skrovet skall installeras behövs en landanslutningspanel, en transformator i de fall båten har lågspänningsfördelning samt anpassningar i båtens styrsystem. Alla fartyg kan ta emot kraft från land då de ligger i docka för reparationer eller dylikt. Denna anslutning är som regel endast dimensionerad för den allra nödvändigaste utrustningen och är därför underdimensionerad för att förse fartyget med tillräckig effekt i hamn. För att ta emot kraft från land behövs även kablar. I vissa fall har fartyget kablarna ombord som de sänker ner till hamnen vid ett anlöp. Detta gäller främst färjor och containerfartyg. För kryssningsfartyg definierar standarden att kablarna alltid är i hamnen varifrån de lyfts ombord. De olika fartygstyperna angör väldigt sällan samma kajplatser och respektive kajtyp kommer således att ha sin lösning; kabel eller anslutningspunkt. Kablarna ansluts till landanslutningspanelen som består av brytare och skydd samt ett gränssnitt mot fartygets kontrollsystem. Landanslutningspanelen möjliggör för fartygets dieselgeneratorer att synkronisera mot hamnens distributionsnät och därefter gradvis överföra kraftförsörjningen från motorerna till elnätet. Fartyg som använder konventionell mekanisk framdrift där en huvudmotor driver propellern (till skillnad från dieselelektriska fartyg) behövs även en transformator installeras ombord för att anpassa spänningen från 6,6 kv eller 11 kv till fartygets lågspänningsfördelning som vanligtvis är mellan 400 V och 690 V. Utrustningen som krävs ombord fartyget består av befintlig teknologi och befintliga produkter. Trots den kommande världsstandarden kommer landanslutningssystemen ombord att kräva unika lösningar för anpassning till det aktuella fartyget för att lösa utmaningar med utrymmesbrist och gränssnitt till fartygets kontrollsystem.

5 3. STENA LINE OCH GÖTEBORGS HAMN I september 2008 annonserade Stena Line i Göteborg att företaget har som ambition att ansluta majoriteten av sina fartyg till kraft från land innan Sedan 2008 har fyra anslutningar levererats som möjliggör för fyra av Stena Lines fartyg att ansluta till förnybar energi från land, tre installationer finns i Göteborgs och en i Karlskrona hamn. Samtliga anslutningar görs med 10 kv och effekten är kring 2,5 MW som överförs med endast en kabel från land. De tre fartygen Stena Danica, Stena Jutlandica och Stena Scandinavica använder, likt Stora Ensos fartyg, 50 Hz-utrustning ombord. Det fjärde fartyget, Stena Germanica, har en systemfrekvens på 60 Hz ombord och landanslutningen behöver således kunna anpassa frekvensen mot fartyget. Att ansluta 60 Hz-fartyg till det europeiska elnätet har tidigare lösts genom att använda roterande omformare, en teknisk lösning som innebär betydande underhållskostnader och begränsar storleken på installationen. ABB har utvecklat en teknisk lösning baserad på statiska frekvensomriktare som möjliggör för Stena Germanica att koppla sig till förnybar kraft från land trots att hennes systemfrekvens är 60 Hz. Göteborgs hamn har, precis som Bergen och Trondheim hamn, ett 11 kv distributionsnät. I den matande landanslutningsstationen sitter en transformator för att transformera ner spänningen till 380 V som är frekvensomriktarens arbetsspänning. [5] Efter att frekvensen har omvandlats från 50 Hz till 60 Hz, transformeras sedan spänningen upp till 10 kv som sedan överförs med kabel till fartyget. I systemet är samtliga transformatorer torrisolerade, dels för de lägre förlusterna men även för att eliminera risken för oljeläckage i hamnen. Stena Germanicas systemspänning ombord är 10 kv och landanslutningskabeln kopplas direkt till fartygets mellanspänningsfördelning. Hela anslutningsproceduren inklusive att ta ombord kabeln sköts av personalen ombord fartyget med hjälp av en kran på kajplats. Överföringskapaciteten från land till fartyg är 2,5 MW. Till skillnad från anslutningar med lågspänning där flera parallella kablar behövs med ofta lång inkopplingstid använder sig Stena Line, likt tidigare installationer i Göteborgs hamn, av endast en 10 kv-kabel och anslutningstiden reduceras därmed till endast några minuter. Personsäkerhet vid anslutningarna garanteras av styrsystemet och förreglingar i kabelanslutningen. En mekanisk förregling omöjliggör att

6 kabeln kan kopplas ur under spänning samt förhindrar att en kabel kopplas till om den inte är jordad. Bild 2 Frekvensomriktaren som används är ABB:s PCS100 som konverterar den inkommande 50 Hz växelspänning via ett DC-led till en 60 Hz växelspänning. Frekvensomvandlare arbetar med 380 V och en transformator från hamnens 11 kv-nät finns därför installerad på innan frekvensomriktaren. För att kunna förse Stena Germanica med 10 kv finns även en transformator installerade efter frekvensomriktaren. Transformatorn används dels för att uppfylla kriteriet för galvanisk isolation och dels för att spänningsanpassa enligt standarden. I skissen nedan (bild 4) finns systemet uppritat tillsammans med möjlig utbyggnad. Systemet är moduluppbyggt och effekten kan enkelt ökas genom att ytterligare en frekvensomriktare installeras och ansluts till systemet. Vidare har hela installationen gömts i en byggnad ett par hundra meter från kajen för att inte påverka uppställningsplatser, transportvägar eller annat i hamnen. Genom att placera utrustningen inomhus kan installationen gömmas bland befintliga byggnader, ett naturligt skalskydd uppnås, serviceintervallen blir längre och risken för intrång minskar eller skadegörelse minskar avsevärt.

7 4. SAMMANFATTNING För att minska utsläpp av fartyg i hamnar är landanslutning ett av de mest effektiva tilltagen. Genom att stänga av fartygets egna motorer elimineras det lokala utsläppet och fartygen kan drivas på förnyelsebara bränslen. Landanslutningar har tidigare endast funnits för fartyg med samma systemfrekvens som den hamn fartyget angör i. Den standard som nu finns föreslagen av IEC, ISO och IEEE möjliggör en större utbyggnad av landanslutningar i världens hamnar. Leveransen av en 60 Hz-landanslutning till Göteborgs hamn är den första i sitt slag och kommer att vara en förebild för många hamnar i framtiden. Landanslutningarna i Göteborg hamn visar att det inte längre finns några tekniska hinder kvar att överkomma för att koppla in fartyg till det norska elnätet oberoende på spännings- och frekvensbehov. Möjligheterna för Trondheim hamn, Bergen hamn och Oslo hamn att minska utsläpp och förbättra luftkvaliteten i statskärnan är således stora. 5. REFERENSER [1] Handlingsplan for bedre luft i Bergen 2007, Bergen Kommune Byutvikling, 2007, ISBN [2] Tiltaksutredning for luftkvalitet i Oslo og Bærum kommune; Statens vegvesen Region øst, Oslo kommune, Bærum kommune; [3] Landstrøm til skip i Bergen havn; [4] IEC/ISO/IEEE PT HVSC Systems(Convenor)20A/CDV, [5] Produktbroschyr ABB PCS100 SFC [6] Bild hämtad från ABB

Welcome to Wilhelmsen Technical Solutions KNOWLEDGE

Welcome to Wilhelmsen Technical Solutions KNOWLEDGE Welcome to Wilhelmsen Technical Solutions KNOWLEDGE COMPETENCE EXPERIENCE WILHELMSEN TECHNICAL SOLUTIONS PART OF WILHELMSEN MARITIME SERVICES Occupies a leading position in the global maritime service

Läs mer

bland annat på grund av den höga totalverkningsgrad

bland annat på grund av den höga totalverkningsgrad Powerformer till svenskt kraftvärmeverk Powerformer, en helt ny typ av generator som utvecklats av ABB, har valts för Eskilstunas nya kraftvärmeverk. Detta är den första kommersiella beställningen av en

Läs mer

Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning

Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning Vindpark Kingebol 2011-09-02 PÖYRY SWEDPOWER AB 3116900 2011-08-22 rev 2 VINDPARK KINGEBOL Nätanslutningsutredning 1 Alla rättigheter förbehålles. Mångfaldigande av

Läs mer

Biogasdriven Färjeled. Viktor Daun SSPA Sweden AB

Biogasdriven Färjeled. Viktor Daun SSPA Sweden AB Biogasdriven Färjeled Viktor Daun SSPA Sweden AB SSPA Sweden AB. Mer än 75 års erfarenhet sedan starten 1940. Sedan 1983 helägt av Chalmers Stiftelse. 100 anställda, omsättning ca 105 M SEK varav ca 20%

Läs mer

Isolationsprovning (så kallad megger)

Isolationsprovning (så kallad megger) Isolationsprovning (så kallad megger) Varför bör man testa isolationen? Att testa isolationsresistansen rekommenderas starkt för att förebygga och förhindra elektriska stötar. Det ger ökad säkerhet för

Läs mer

Isolationsprovning (så kallad meggning)

Isolationsprovning (så kallad meggning) Isolationsprovning (så kallad meggning) Varför bör man testa isolationen? Att testa isolationsresistansen rekommenderas starkt för att förebygga och förhindra elektriska stötar. Det ger ökad säkerhet för

Läs mer

KRAFTFÖRSÖRJNING SYSTEMVALSUTREDNING

KRAFTFÖRSÖRJNING SYSTEMVALSUTREDNING 4030150 VHC KRAFTFÖRSÖRJNING SYSTEMVALSUTREDNING Elkonsult SYSTEMHANDLING Stockholm,2009-03-19 Företag: Rejlers Ingenjörer AB Adress: Box 49061 Postnr och ort: 100 28 STOCKHOLM Tel: 08-692 10 00 Fax: 08-654

Läs mer

Produktbeskrivning och användarmanual

Produktbeskrivning och användarmanual Produktbeskrivning och användarmanual OM/OMB Luftisolerad lastfrånskiljare Utgåva 201510.8 Innehållsförteckning 1. Allmän information 1.1 Produktbeskrivning 1.2 Ansvar 1.3 Kvalitet 1.4 Underhåll 2. Apparattyper

Läs mer

PM transformatorstationer, samt transport och lyft av krafttransformatorer till Tp Jarlaberg

PM transformatorstationer, samt transport och lyft av krafttransformatorer till Tp Jarlaberg 2018-04-05 1 (7) PM transformatorstationer, samt transport och lyft av krafttransformatorer till Tp Jarlaberg Transformatorstationer För att klara Nackas framtida utbyggnad behöver Nacka Energi (NEAB)

Läs mer

BERÖRINGSSÄKRA ANSLUTNINGSDON. Ensto Underground

BERÖRINGSSÄKRA ANSLUTNINGSDON. Ensto Underground BERÖRINGSSÄKRA ANSLUTNINGSDON Ensto Underground Beröringssäkra anslutningsdon för DIN-standard Ensto kompletterar sitt kabeltillbehörssortiment med beröringssäkra anslutningsdon, som är både personsäkra

Läs mer

INSTALLATION AV KUNDUTRUSTNING I MAST

INSTALLATION AV KUNDUTRUSTNING I MAST 1. Syfte och omfattning Inplacering av kundutrustning kan påbörjas först sedan avtal mellan Kunden och Teracom träffats. Syftet med denna installationsanvisning är att beskriva kvalitetskraven för installationer

Läs mer

Smarta elnät För ett hållbart samhälle

Smarta elnät För ett hållbart samhälle Smarta elnät För ett hållbart samhälle Smarta elnät För ett hållbart samhälle Dagens kraftnät baserar sig på att elen produceras i stora kraftanläggningar och att flödet i transmissionsoch distributionsnäten

Läs mer

Förutsättningar för elanslutning av fartyg i Göteborgs hamn

Förutsättningar för elanslutning av fartyg i Göteborgs hamn Förutsättningar för elanslutning av fartyg i Göteborgs hamn Kontaktuppgifter GÖTEBORGS HAMN / PORT OF GOTHENBURG SE-403 38 Göteborg, Sweden info@portgot.se Tel +46 31 731 2000 www.portgot.se ABB SE-721

Läs mer

LNG-driftsföreskrifter inklusive LNG-bunkring

LNG-driftsföreskrifter inklusive LNG-bunkring THE PORT OF SCANDINAVIA LNG-driftsföreskrifter inklusive LNG-bunkring ENERGIHAMNEN I GÖTEBORG 2015-07-01 57 42 N 11 56 E INNEHÅLL INLEDNING...3 1. ALLMÄNT...3 2. LNG-BUNKERDRIFTFÖRESKRIFTER...4 2.1 Allmänt...4

Läs mer

Isolationstransformator typ KVIB för fritidsbåtar

Isolationstransformator typ KVIB för fritidsbåtar Allmänt: Isolationstransformator typ KVIB för fritidsbåtar 170213 rev. D 1(5) Isolationstransformator avsedd för att separera inkommande landström från båtens 230V-system. Isolationstransformatorn eliminerar

Läs mer

Järnvägens elanläggningar

Järnvägens elanläggningar Järnvägens elanläggningar Innehåll Förord 3 Så får loket sin el 4 Omformad energi för tågbruk 6 Växelström med rätt spänning 7 Strömbrytare bryter strömmen snabbt 7 Kontaktledningen 7 Två system för att

Läs mer

Definition av kraftelektronik

Definition av kraftelektronik F1: Introduktion till Kraftelektronik Definition av kraftelektronik Den enegelska motsvarigheten till kraft elektronik är Power electronics. På Wikipedia kan man hitta följande definition: Power electronics

Läs mer

2 Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön

2 Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön Sjöfarten kring Sverige och dess påverkan på havsmiljön De flesta fartyg som trafikerar havsområdena runt Sverige följer internationella miljöregler. Trots det belastar sjöfarten havet genom oljeutsläpp,

Läs mer

Temasession 1: Nationell handlingsplan för smarta elnät

Temasession 1: Nationell handlingsplan för smarta elnät Temasession 1: Nationell handlingsplan för smarta elnät Karin Widegren, kanslichef, Samordningsrådet för smarta elnät Power Circle Summit 2014, Göteborg 6 november 2014 Samordningsrådet NÄRINGSLIV ORGANISATIONER

Läs mer

ENERGIBESPARING Villa Fritidshus

ENERGIBESPARING Villa Fritidshus ENERGIBESPARING Villa Fritidshus EnergiVaktarnas kunder bidrar till bättre miljö. Våra installationer sparar 8-15% på varje kwh EnergiVaktarna ser till att din inkommande elleverans från, Vattenfall, EON,

Läs mer

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Patrick Juul Vice VD, Maersk Line Skandinavien Tidigare Operations Chef Maersk Scandinavien SCA koncernen SKF koncernen Maersk Line Världens

Läs mer

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare Lars E. CMIT 2014-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

Relion. Skydds- och automationsreferens Snabbt samlingsskeneskydd med IEC 61850 och GOOSE

Relion. Skydds- och automationsreferens Snabbt samlingsskeneskydd med IEC 61850 och GOOSE Relion Skydds- och automationsreferens Snabbt samlingsskeneskydd med IEC 61850 och GOOSE Snabbt samlingsskeneskydd med IEC 61850 och GOOSE Falu Elnät AB tar i bruk toppmodern skydds- och automationsteknik

Läs mer

Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem

Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem Sjöfartsverket föreskrifter och allmänna råd om anslutning av fartyg till ett landbaserat elkraftsystem SJÖFS 2008:82 Utkom från trycket den 22 december 2008 beslutade 4 december 2008. Sjöfartsverket föreskriver

Läs mer

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen Sida 1 (9) 2018-11-26 Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen 1. Vad är ett masslogistikcenter? Masslogistikcenter är ett logistikcenter för sortering av rena och förorenade schaktmassor. Verksamheten

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025 Underlagsrapport kraftförsörjning av järnväg Titel: Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014 2025. Underlagsrapport kraftförsörjning

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

HAMNORDNING FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN

HAMNORDNING FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN HAMNORDNING FÖR SÖLVESBORGS HANDELSHAMN Hamnordning för Sölvesborgs Handelshamn Lokala ordnings- och säkerhetsföreskrifter för handelshamnen i Sölvesborgs kommun Inledande bestämmelser 1 Grundläggande

Läs mer

SEK Handbok 421 Utgåva 4

SEK Handbok 421 Utgåva 4 Vägledning för dimensionering av ledningsnät för lågspänning SEK Handbok 421 Utgåva 4 SEK Handbok 421 Utgåva 4 Januari 2005 Vägledning för dimensionering av ledningsnät för lågspänning En handbok utgiven

Läs mer

Kollektivtrafik till sjöss med hänsyn till miljön

Kollektivtrafik till sjöss med hänsyn till miljön Kollektivtrafik till sjöss med hänsyn till miljön Skärgårdens livsnerv Waxholmbolaget ansvarar för den kollektiva sjötrafiken i Stockholms skärgård och hamn. Det innebär att våra skärgårdsbåtar och Djurgårdsfärjor

Läs mer

Bilaga 3. Teknisk beskrivning

Bilaga 3. Teknisk beskrivning Bilaga 3 Teknisk beskrivning Teknisk Beskrivning Teknisk Data Den planerade vindparken kommer att bestå av maximalt 6 stycken vindkraftverk med en enskild effekt om cirka 2,0 3,5 MW. Vindkraftverkens navhöjd

Läs mer

Prislista över anslutningsavgifter. Caruna Oy

Prislista över anslutningsavgifter. Caruna Oy Prislista över anslutningsavgifter Caruna Oy 1.4.2018 Prislista över anslutningsavgifter För anslutning till distributionsnätet faktureras en anslutningsavgift enligt denna prislista. en för en ny elanslutning

Läs mer

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler 30 april 2010 Regler 1 (10) Övik Energi Nät Elinstallationsregler Övik Energi Nät Installationsregler Syfte Vårt samarbete förenklar för kunden. Som elinstallatör är du en viktig samarbetspartner. Det

Läs mer

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG

Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Stockholms Hamnar möter nya miljökrav med LNG Skärpta regler kräver nya lösningar Sjöfarten står inför stora utmaningar när de internationella miljökraven skärps. Som en av de första hamnarna i världen

Läs mer

Kompakta VRV IV värmepumpar för bostäder och kommersiell tillämpning. Fortsätt leta - du kommer aldrig att hitta mig

Kompakta VRV IV värmepumpar för bostäder och kommersiell tillämpning. Fortsätt leta - du kommer aldrig att hitta mig Kompakta VRV IV värmepumpar för bostäder och kommersiell tillämpning Fortsätt leta - du kommer aldrig att hitta mig Varför välja Daikin VRV IV S-serierna? Du kan installera extremt effektiva och tillförlitliga

Läs mer

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus Guide Elanslutning Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! 2 Den här guiden fungerar som Bergs Tingslags Elektriska Aktiebolag (BTEA) allmänna villkor och förklarar hur processen går till

Läs mer

Bilaga Ärende VD kommentarer

Bilaga Ärende VD kommentarer Bilaga 6 2018-09-24 Ärende VD kommentarer Bolaget gör bedömningen att handlingen kan innehålla uppgifter som omfattas av sekretess enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Handlingen publiceras

Läs mer

EXCELLUM. Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing DALI. Excellum Network

EXCELLUM. Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing DALI. Excellum Network Excellum Network DALI EXCELLUM Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing EXCELLUM KOMBINERAR BESPARINGAR OCH BELYSNINGSKOMFORT Excellum är ett unikt adresserbart styrsystem för belysning

Läs mer

DryformerTM. en ny oljefri krafttransformator med liten miljöpåverkan

DryformerTM. en ny oljefri krafttransformator med liten miljöpåverkan DryformerTM en ny oljefri krafttransformator med liten miljöpåverkan Thomas Andersson, Stefan Forsmark, Albert Jaksts Dryformer är en ny oljefri högspänningstransformator baserad på kabelteknik. Samma

Läs mer

Anslutning till kopplingsskåp

Anslutning till kopplingsskåp 1 (6) Produktspecifikation Anslutning till kopplingsskåp Gäller från och med 2010-08-24 INNEHÅLL SID 1 ANSLUTNING AV OPERATÖRSÄGD KOPPARKABEL TILL SKANOVAS KOPPLINGSSKÅP...2 1.1 Allmänt...2 1.2 Teknisk

Läs mer

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten WASTE WATER Solutions Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten Återvinning av termisk energi från kommunalt och industriellt avloppsvatten Uc Ud Ub Ua a kanal b avloppstrumma med sil från HUBER och

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB)

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Bilaga 1 Kravspecifikation Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Fastighetens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt. samt Avtalspartens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt samt. Telias nät Fastighet/Tomtgräns

Läs mer

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spara energi och CO2 i dag Lösningen är här! 517miljoner ton CO2 skulle kunna sparas in per år om Europa fördubblade sitt användande av fjärrvärme till 18-20 % kombinerat

Läs mer

ABB komponentfrekvensomriktare ACS50, 0,18 till 2,2 kw / 0,25 till 3 hk

ABB komponentfrekvensomriktare ACS50, 0,18 till 2,2 kw / 0,25 till 3 hk ABB komponentfrekvensomriktare ACS50, 0,18 till 2,2 kw / 0,25 till 3 hk Teknisk katalog PROFIL INDUSTRIER PRODUKTER APPLIKATIONER KOMPETENS PARTNER TJÄNSTER ABB komponentfrekvensomriktare ABB komponentfrekvensomriktare

Läs mer

Kan man köpa grön el? Så fungerar elsystemet och elhandeln Mikael Amelin Avd. för elkraftteknik

Kan man köpa grön el? Så fungerar elsystemet och elhandeln Mikael Amelin Avd. för elkraftteknik Kan man köpa grön el? Så fungerar elsystemet och elhandeln Mikael Amelin Avd. för elkraftteknik 1 Innehåll Det fysiska elsystemet: Varifrån kommer elen då vi tänder en lampa? Elhandel: Vem ska betala för

Läs mer

Ställdon ABNM A5 LOG/LIN för AB-QM, 0 10 V proportionell

Ställdon ABNM A5 LOG/LIN för AB-QM, 0 10 V proportionell Ställdon ABNM A5 LOG/LIN för AB-QM, 0 10 V proportionell Användning Effektförbrukning 1/1,2 W Halogenfri instickskabel Enkel snap-on-installation IP54 för alla installationspositioner Först-öppen-funktion

Läs mer

SafePlus 12/24 kv SF 6. -isolerat kompaktställverk

SafePlus 12/24 kv SF 6. -isolerat kompaktställverk SafePlus 12/24 kv SF 6 -isolerat kompaktställverk ABB Allmänt SafePlus är ett kompaktställverkskoncept från ABB för 12/24 kv distributionsnät. Ställverket har en unik flexibilitet genom sin utbyggbarhet

Läs mer

1-fas o 3-fas koppling

1-fas o 3-fas koppling Bengt R, MT 2018-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

Smart Ring 12kV kompaktställverk

Smart Ring 12kV kompaktställverk Smart Ring 12kV kompaktställverk Smart Ring 12kV Enfasisolerat kompaktställverk Allmänt Smart Ring är ett nyutvecklat kompaktställverk från HM Power avsett för distributionsnät. Ställverket kan erbjudas

Läs mer

Mätning av lågfrekvent buller i Gråbo

Mätning av lågfrekvent buller i Gråbo Mikael Ögren Akustiker Göteborg den 2 maj 2012 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin Västra Götalandsregionens Miljömedicinska Centrum (VMC) ADRESS Box 414, 405 30 Göteborg BESÖK Medicinaregatan

Läs mer

Vindkra( förutsä0ningar och ekonomi

Vindkra( förutsä0ningar och ekonomi Vindkra( förutsä0ningar och ekonomi Storlek E0 2 MW vindkra(verk har en tornhöjd på 80-100 meter och en rotordiameter på 80-100 meter De största verk som är i kommersiell dri( i Sverige har e0 100 meter

Läs mer

Föreskrift om elektroniskt skydd av kommunikationsnät

Föreskrift om elektroniskt skydd av kommunikationsnät M 1 (8) Föreskrift om elektroniskt skydd av kommunikationsnät Utfärdad i Helsingfors den 18 juni 2015 Kommunikationsverket har med stöd av 244 i informationssamhällsbalken av den 7 november 2014 (917/2014)

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091123-006 D14-0007569 3.0

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091123-006 D14-0007569 3.0 Dokumentslag Verksamhetsstyrande 1 (5) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB NUT-091123-006 D14-0007569 3.0 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning 2015-08-12

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

Tryckluft Varför tryckluft?

Tryckluft Varför tryckluft? Varför tryckluft? Enkelt att distrubiera och ansluta Små verktyg med mycket kraft Ger ej upphov till gnistor (explosiva miljöer) Användning Maskinstyrningar sproduktion 100 % 5 % 20 40 % 1 Kolvkompressor

Läs mer

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare

För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare Lars E. CMIT 2014-03-12 Hur många ledare behövs i vårt elsystem? För att överföra en fas nätspänning behövs egentligen bara 2 ledare 1-fas o 3-fas koppling För enfassystem har man vanligtvis 1 fasledare,

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR RONNEBY KOMMUN =======================================

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR RONNEBY KOMMUN ======================================= KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR RONNEBY KOMMUN ======================================= LOKALA ORDNINGS- OCH SÄKERHETSFÖRE- SKRIFTER FÖR RONNEBY HAMN I RONNEBY KOMMUN fastställda av kommunfullmäktige 1995-11-27,

Läs mer

TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING

TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Sid 1 (6) TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR ELEKTRISK UTRUSTNING Rubrik Dokument Kopplingsutrustning TBE 118 Utgåva 6 (S) Innehåll 1 ALLMÄNT...2 2 DEFINITIONER...2 3 GENERELLA PRODUKTKRAV...3 3.1 Standardisering...3

Läs mer

20 april 2015. RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER för anslutningar av fartyg och fritidsbåtar till landbaserat elnät

20 april 2015. RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER för anslutningar av fartyg och fritidsbåtar till landbaserat elnät 20 april 2015 RIKTLINJER OCH REKOMMENDATIONER för anslutningar av fartyg och fritidsbåtar till landbaserat elnät Innehåll Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 4 2. INLEDANDE BESTÄMMELSER... 5 2.1. Tillämpning...

Läs mer

Torrisolerade transformatorer. RESIBLOC Transformatorteknik med mindre miljöpåverkan

Torrisolerade transformatorer. RESIBLOC Transformatorteknik med mindre miljöpåverkan Torrisolerade transformatorer RESIBLOC Transformatorteknik med mindre miljöpåverkan Miljövänlig, tillförlitlig och med förbättrad säkerhet Utmaningen Torrisolerade transformatorer används ofta i tillämpningar

Läs mer

Synkron koppling av effektbrytare

Synkron koppling av effektbrytare ABB Power Products, HV Products - Page 1 Forum for koblingsanlegg, Oslo 20-21 oktober 2008 Synkron koppling av effektbrytare Carl E Sölver ABB High Voltage Products Ludvika 400 kv strömbrytare typ HPL

Läs mer

Göran Forsling Sweco Energuide

Göran Forsling Sweco Energuide Göran Forsling Sweco Energuide Foto av vindkraftverk nr 10 vid BLIEKEVARE VINDKRAFTPARK Sveriges nu största driftsatta landbaserade vindkraftpark Storlek: 18 verk, 36 MW, invigdes 2009-08-26. Fotograf:

Läs mer

INSTRUKTIONSBOK EOS UCM-PAKET

INSTRUKTIONSBOK EOS UCM-PAKET Kod TC.7.002303:1.0 Datum: 2011-05-16 INSTRUKTIONSBOK EOS UCM-PAKET http://www.wittur.se E-post: info@wittur.se W:\Wittur Sweden AB\6. Teknik\Tekniska dokument\intern produktpärm Wittur\20 Fång HR och

Läs mer

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier.

Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Konstantspänningslikriktare med inbyggda batterier. Sidan 1 av 6 Mekanisk uppbyggnad Likriktaren är monterad i en låda avsedd att hängas på vägg. Lådan har ventilationshål för att erhålla god kylning med

Läs mer

HANDBOK 421 utg. 4 ARBETSUPPGIFTER

HANDBOK 421 utg. 4 ARBETSUPPGIFTER 1(7) 1) Bestäm strömvärdet för följande kablar / ledare vid omgivningstemperatur 30 C: A RK 10 mm 2 i VP-rör, totalt 3 VP-rör utan inbördes avstånd i värmeisolerad vägg (A1). B EKK 5G2,5 på stege tillsammans

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

Pressinformation. 11 april 2007

Pressinformation. 11 april 2007 Pressinformation 11 april 2007 Elmarknadsrapport Av Anna Eriksmo, E.ON Energihandel Nordic E.ON Sverige AB (Publ) 205 09 Malmö www.eon.se Johan Aspegren Tel 040-25 58 75 Fax 040-97 05 91 Johan.aspegren@eon.se

Läs mer

Bilaga 13. PM - Riskanalys brand Duvhällen vindpark

Bilaga 13. PM - Riskanalys brand Duvhällen vindpark Bilaga 13. - Riskanalys brand Duvhällen vindpark UPPDRAG Riskanalys_brand_Duvhallen UPPDRAGSNUMMER 5473789000 UPPDRAGSLEDARE Gabriella Nilsson UPPRÄTTAD AV Gabriella Nilsson DATUM GRANSKAD AV Martin Bjarke

Läs mer

Igångkörningsanvisningar

Igångkörningsanvisningar ACS 600 Igångkörningsanvisningar Denna anvisning omfattar: Inställning av ACS 600 via manöverpanelen Start första gången Kontroll av rotationsriktningen Start via en digital ingång Varvtalsreglering via

Läs mer

Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk

Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk November 30, 2009 Slide 1 Motorer En ansenlig del av elanvändningen

Läs mer

Viking Lines arbete med miljö och nya bränslen Andreas Remmer, Viking Line

Viking Lines arbete med miljö och nya bränslen Andreas Remmer, Viking Line Viking Lines arbete med miljö och nya bränslen Andreas Remmer, Viking Line Hybridfartyget Viking Grace får ett segel Fartyget blir det första hybridfartyget som utnyttjar såväl vind, med hjälp av ett rotorsegel,

Läs mer

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk NX Combi givare Installation och användarmanual Sea Data Set 1 1 Sea Data Set 1 Edition: April 2007 2 Sea Data Set 1 1 Registrera produkten... 3 2 Installation... 3 2.1 Installation av Akterspegelsgivaren...

Läs mer

INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7

INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7 INFORMATIONSBROSCHYR NÄTBERÄKNINGSPROGRAM NETKOLL 8.7 NETKOLL har tagits fram för att underlätta genomförandet av de nödvändiga, komplicerade beräkningarna för såväl projektören som installatören. Programmet

Läs mer

Nöd & Karantänshamn Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn

Nöd & Karantänshamn Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn Nöd & Karantänshamn 2016 Statligt V/S Kommunalt vatten Specifika fartygskompetenser Nödhamn Statligt vatten I statens ansvar för sjöräddningstjänst och miljöräddningstjänst till sjöss omfattas även, enligt

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning för SW-300 sinus-växelriktare SW-600 sinus-växelriktare V 1.1 Bråten, Vitsand 406, 685 94 Torsby, +46 (0) 560 28 47 17 fragor@solexperten.se, www.solexperten.se Innehåll Allmänna säkerhetsföreskrifter...

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet drivs av ett konsortium som består av: Kolmårdsvind

Läs mer

Landströmsinstallationer för fritidsbåtar enligt ISO 13297. Typkretsschemor

Landströmsinstallationer för fritidsbåtar enligt ISO 13297. Typkretsschemor Landströmsinstallationer för ar enligt ISO 13297. Typkretsschemor Enligt Recreational Craft Directive inom EU (RCD) kan en landströmsinstallation för en anses vara säker och godkänd om den utförs enligt

Läs mer

OPTION. Aktivt ljusbågseliminatorsystem Säkrast i världen

OPTION. Aktivt ljusbågseliminatorsystem Säkrast i världen OPTION Sida 1/6 Aktivt ljusbågseliminatorsystem Säkrast i världen Otroligt snabb 3-fas jordslutare (< 5 ms) Inga heta och giftiga ljusbågsgaser bildas varför skaderisken för både personer och materiell

Läs mer

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3

Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Energibesparing och hållbara transporter Stödpapper 3 Fördelar med hållbara transportmedel Del 1 / Övning 3 Hållbara transporter är snabba och flexibla Nästan hälften av alla bilresor i Europa är kortare

Läs mer

Kraftvärmeverket För en bättre miljö

Kraftvärmeverket För en bättre miljö Kraftvärmeverket För en bättre miljö EFFEKTIV OCH MILJÖVÄNLIG ENERGIPRODUKTION Eskilstuna använder stora mängder el för att fungera. Under många år har vi i avsaknad av egen produktion köpt vår elenergi

Läs mer

LNG/LBG, viktigt för utvecklingen av Göteborgs Hamn Gasdagarna i Båstad, Lena Lilienberg

LNG/LBG, viktigt för utvecklingen av Göteborgs Hamn Gasdagarna i Båstad, Lena Lilienberg LNG/LBG, viktigt för utvecklingen av Göteborgs Hamn 190515 Gasdagarna i Båstad, Lena Lilienberg Skandinaviens största hamn Skandinaviens största godsnav Världsomspännande linjenät Många rederier och hög

Läs mer

Visst vill även du spara upp till 70% energi ENKELT TYST SÄKERT

Visst vill även du spara upp till 70% energi ENKELT TYST SÄKERT Visst vill även du spara upp till 70% energi ENKELT TYST SÄKERT 1 Styr motorn med REN SINUS! Med frekvensomriktaren NFO Sinus kan du varvtalsreglera motorer till maskiner, fläktar och pumpar m m och därmed

Läs mer

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in.

Viktigt! Glöm inte att skriva Tentamenskod på alla blad du lämnar in. Elanläggnings- och reläskyddsteknik Provmoment: Del A; Ladokkod: 41N09C Tentamen ges för: En3el 5,0 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 24 oktober 2016 Tid: fm Hjälpmedel: Typgodkänd miniräknare

Läs mer

Styrsystem Unik brandspällsstyrning

Styrsystem Unik brandspällsstyrning Styrsystem Unik brandspällsstyrning AURASAFE AURASAFE Systemkomponenter Unik lösning med AuraSafe AuraSafe är marknadens mest flexibla styrsystem för övervakning av brand- och brandgasspjäll. Systemet

Läs mer

Monteringsanvisningar till H-Air

Monteringsanvisningar till H-Air Monteringsanvisningar till H-Air Mekanisk montering av ugn, frontram m.m. beskrivs här... Elektrisk montering av fläktlåda: Fläkten får endast monteras av en behörig elinstallatör. Nätkablar som används

Läs mer

UPS:er och Tyristorenheter från AEG power solutions

UPS:er och Tyristorenheter från AEG power solutions UPS:er och Tyristorenheter från AEG power solutions AEG Power Solutions AEG är stora i elkraftbranschen och har ett brett sortiment elutrustning inom flera områden. Tanken bakom AEG s produkter är att

Läs mer

Dra in fiberslangen vid ett eluttag och lämna en meter slang där du vill att vi placerar tjänstefördelaren. Borra hål med 45 graders lutning.

Dra in fiberslangen vid ett eluttag och lämna en meter slang där du vill att vi placerar tjänstefördelaren. Borra hål med 45 graders lutning. Tänk på att installationshandboken är generell och illustrerar en standardanslutning. Du kan ha speciella förutsättningar som inte nämns här och därför är det viktigt att du tar hänsyn till den detaljerade

Läs mer

Forskningsstrategi 2015 2017

Forskningsstrategi 2015 2017 Forskningsstrategi 2015 2017 Sveriges Redareförening antog våren 2006 en Forskningspolicy som anger inom vilka områden som föreningen anser att framtida resurser måste satsas för att säkra den svenska

Läs mer

Styrsystem Unik brandspällsstyrning

Styrsystem Unik brandspällsstyrning Styrsystem Unik brandspällsstyrning AURASAFE AURASAFE Unik lösning med AuraSafe AuraSafe är marknadens mest flexibla styrsystem för övervakning av brand- och brandgasspjäll. Systemet kan övervaka upp till

Läs mer

INSTALLATIONSHANDBOK. Gateway-tillbehörsbox EKLONPG EKBNPG

INSTALLATIONSHANDBOK. Gateway-tillbehörsbox EKLONPG EKBNPG INSTALLATISHANDBOK INNEHÅLL Sida FUNKTI Tillbehör... Funktion... Komponenternas benämning och funktioner... Välja plats för installationen... Mekanisk installation... Elektriska kopplingar... Försiktighetsåtgärder...

Läs mer

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07

100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Företaget Malmö Airport Kund Social utveckling Miljö 100 % Fossilbränslefritt Skåne 2020 2014-11-07 Maria Bengtsson Chef Miljö och Infrastruktur Swedavia Malmö Airport Vår uppgift I korthet Våra tjänster

Läs mer

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart 8. STOHAB 2017-11-21 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart Bakgrund Av ägardirektiv till Stockholms Hamn AB 2017-2019 framgår bl.a. att Hamnen ska medverka

Läs mer

Välkommen till NAV(N)ET kabel-tv MANUAL - 1 -

Välkommen till NAV(N)ET kabel-tv MANUAL - 1 - Välkommen till NAV(N)ET kabel-tv MANUAL - 1 - Välkommen till NAV(N)ET kabel-tv Du har nu tillgång till en stor mängd TV-kanaler, både analoga och digitala. Basutbudet i NAV(N)ET kabel-tv från Vaggeryds

Läs mer

Elanslutning av fartyg i hamn

Elanslutning av fartyg i hamn STS14018 Examensarbete 30 hp Juni 2014 Elanslutning av fartyg i hamn - en studie om förutsättningar och konsekvenser för Köpings och Västerås hamn Emma Thulin Abstract Teknisk- naturvetenskaplig fakultet

Läs mer

Upp till kamp mot den reaktiva effekten. Hur du ökar verkningsgraden med ABBs nya utrustning för faskompensering

Upp till kamp mot den reaktiva effekten. Hur du ökar verkningsgraden med ABBs nya utrustning för faskompensering Upp till kamp mot den reaktiva effekten Hur du ökar verkningsgraden med ABBs nya utrustning för faskompensering Att betala för reaktiv effekt är som att kasta pengarna ut genom fönstret. Helt i onödan.

Läs mer

Nedladdad från shop.elstandard.se/hämta fritt. Datum Anläggning Referensbeteckning Dok. kod

Nedladdad från shop.elstandard.se/hämta fritt. Datum Anläggning Referensbeteckning Dok. kod 1 / 11 Inledning Denna kravspecifikation är baserad på SEK Handbok 449, av industriella elanläggningar. Där förklaringar kan behövas, har hänvisningar gjorts till motsvarande avsnitt i handboken. Innehållsförteckning

Läs mer

The No.1 port in Scandinavia

The No.1 port in Scandinavia THE PORT OF SCANDINAVIA 57 42 N 11 56 E The No.1 port in Scandinavia Porten mot världen Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn med direktlinjer till 140 destinationer globalt. Det gör oss till Skandinaviens

Läs mer