Michail Timtjenko Glory Hatemian SDF Västra Hisingen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Michail Timtjenko Glory Hatemian SDF Västra Hisingen"

Transkript

1 Michail Timtjenko Glory Hatemian SDF Västra Hisingen

2 Enligt 1 kap. 2 socialtjänstlagen, SoL, ska vid åtgärder som rör barn särskilt beaktas vad hänsyn till barnets bästa kräver. Regeringen har i propositionen 1996/97:124 Ändring i socialtjänstlagen sagt att detta innebär att barnens situation bör uppmärksammas också då vuxna hos socialtjänsten ansöker om ekonomiskt eller annat bistånd till familjen.

3 Övergå till att använda begreppet barnrättsperspektiv istället för barnperspektiv. Det är viktigt att handläggare undersöker barnets situation genom samtal med föräldrarna eller med barnet själv. För att säkerställa likabehandling vid bedömning av barns bästa behövs ett fortsatt arbete med att utveckla och utvärdera stöddokument (manual och checklista) för barnrättsperspektivet vid handläggning av ekonomiskt bistånd

4 Bedöma vad som är barnets bästa utifrån en helhets bedömning med stöd av lokala rutiner, policydokument och barnkonventionen. Fokusera på barn i familjer med långvarigt ekonomiskt bistånd. Vid långvarit ekonomiskt bistånd i samarbete med föräldrarna uppmärksamma barnets behov och situation med en tydlig koppling till den ekonomiska situationen. Bevaka barnets rätt särskilt i viktiga områden så som umgänge, boende, fritid m.m.

5 Grund utredning genomförs tillsammans med klienter vid nybesöket. När en individ eller en familj med barn varit aktuella i 10 månader (långtidsberoende) skall en omprövning göras.

6 Utredningen ska ha en tydlig koppling till den ekonomiska situationen Att en utredning ska ha barnperspektiv innebär inte att vi ska göra en barnavårdsutredning. I arbete med omprövningsutredningen bör socialsekreterare göra mer omfattande arbete med att fånga in barnperspektivet.

7 Familjrelationer Familjebild Viktiga relationer som barnet har, ex mormor, kontaktfamilj, mm Boende Barnets boendesituation, adekvat i förhållande till familjens och boendets storlek Beskrivning av konsekvenser vid eventuell trångboddhet vilka utrymmen kan barnet disponera för egen tid med läxor, lek och kamrater Arbete/ utbildning/ sysselsättning Barnets barnomsorg/skolgång. Vilken förskola/skola? Uppnår barnet skolans mål? Finns det övriga kontakter på skolan? Känner föräldrarna att de kan ge barnet läxstöd? Om inte, vem hjälper barnet med läxan? Beskrivning av barnets fritidssysselsättning

8 Ekonomi Gymnasiestuderande har de sökt det extra tillägget? Barn som går i nionde klass har de fått information om feriearbete? Har föräldrarna fått information om att barnen kan arbeta och få behålla ett visst belopp av lönen trots att de har försörjningsstöd? Intressen Fritidsintressen och aktiviteter? Finns möjlighet till att utöva aktiviteten/fritidsintresset? Hälsa Eventuella läkarkontakter och medicinering? Funktionsnedsättning eller sjukdom kan vara fördyrande, ex. vårdbidrag kan behöva sökas. Det kan också försvåra för föräldrarna att delta i arbetsmarknadsinsatser. Går barnet på kontrollet på BVC, skolhälsovåden?

9 Om familjen beviljas bistånd som är direkt riktat till barnet så skall beslutet motiveras utifrån barnets behov. Att endast hänvisa till barnperspektivet är inte tillräcklig motivering. Vid ansökningar om bistånd som direkt eller indirekt påverkar barn behövs tydliga argument för beslut om bifall eller avslag.

10 Barnkonsekvensanalys = Bedömningar gällande ekonomiskt bistånd med ett barnperspektiv i beaktande, vilka konsekvenser ett beslut får för barn. Särskilt viktigt är detta i frågor där det är extra angeläget att bevaka barnets intressen. Exempel: barns boende, hälsa, fritid och umgänge med en förälder. Analysen ska dokumenteras!

11 Det måste finnas en tydlig motivering till varför just detta beslut gynnar barnet och socialsekreteraren måste dokumentera hur denna avvägningen görs. Vilket beslut påverkas barnets rättigheter mest positivt eller negativt av? En bra metod är att först redovisa möjliga ställningstaganden

12 Vilka rättigheter påverkas? Beslut 1 T.ex. att bevilja bistånd till cykel Beslut 2 T. ex. att avslå bistånd till cykel Beslut 3 (föreningsavgift, fonder, mm) T. ex. barns rätt till fritid Förbättras barnens fritid med hjälp av cykel? Försämras fritid om framställan avslås? T.ex. Föräldrarnas huvudansvar Åsidosätts föräldrarnas huvudansvar om cykeln beviljas? Har föräldrarna möjlighet att ta sitt ansvar: att avsätta pengar till detta ur fritidsposten i normen?

13 Förslag till Bedömning 1: Till exempel: Socialtjänstens bedömning efter individuell prövning är att ansökan om cykel bör beviljas till X, då hen genom detta lättare kan umgås med sina vänner som alla har cykel. Hen kan lättare också lättare ta sig till skolan i sällskap med dem. Föräldrar har inte haft möjlighet att lägga undan pengar till cykel ur fritidsposten i normen på grund av Förslag till Bedömning 2: Till exempel: Socialtjänstens bedömning är att ansökan till cykel bör avslås. Det skulle visserligen påverka X fritid positivt om hen hade tillgång till cykel, men föräldrarna har möjlighet att tillgodose detta behov genom att avsätta pengar från fritidsposten i normen Förslag på kompensatoriska åtgärder: Till exempel hjälpa familjen att ansöka om medel ur fonder.

14 Familjen består av två vuxna med tre gemensamma barn, två flickor, en som är tre månader och en som är fem år, samt en pojke på 11 år. Kvinnan har även en äldre dotter som fyllt 15 år vars pappa bor i Göteborg. Mannen i familjen har aktivitetsstöd och kvinnan är föräldraledig. Pojken i familjen har en etablerad kontakt med barn och ungdomspsykiatrin BUP sedan flera år tillbaka. Enligt BUP lider pojken av psykisk obalans kopplat till otrygghet då familjen på grund av bostadsbrist flyttat upprepade gånger. Han bedöms ha stort behov av trygghet och kontinuitet Familjen bor nu i andrahand och kontraktet kommer att ta slut om en månad. Genom en bekant har familjen blivit erbjudna ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Borås. Föräldrarna hävdar dock att de inte kan flytta dit då inte känner någon där och inte längre kan få stöd av barnets moster som har hjälpt de mycket. Föräldrarna ansöker därför om bostadsanskaffning i Göteborg. En anmälan till enheten BUF har gjorts utifrån att det är en barnfamilj som skall riskerar att hamna i bostadslöshet.

15 Flytt till Borås Barnen måste byta skola/förskola Barnen får en fast bostad, även om de tvingas att bryta upp en gång. Kontakten med BUP måste kanske brytas. Eller så kanske det kan ordnas med resor till gamla BUP innan ny kontakt kan ordnas i Borås. Äldsta dotterns umgänge med sin far kan försvåras, om sådant umgänge finns. Hotel/boende Barnen måste sannolikt byta skola/förskola (kanske flera gånger) alternativt få mycket lång resvägar Barnen får en otrygg bostad och kan tvingas flytta upprepade gånger. Kontakten med BUP kan sannolikt behållas. Umgänge dem emellan kan försvåras även av ständiga bostadsbyten. Leder faderns utbildning sannolikt till jobb inom snar framtid och kan han i så fall få arbete i Borås? Kan utbildningen överföras till Borås? Fadern kanske har lika svårt att få arbete i Göteborg.

16 Beslut att avslå ansökan om bistånd i form av boende hotell då bedömningen är att behovet kan tillgodoses genom beviljas flyttkostnad till Borås, för vilken föräldrarna har möjlighet att få förstahandskontrakt. Barnets behov och rättigheter kan i avsevärt högre grad uppfyllas genom denna lösning, då de därmed får en trygg, fast bostad och tillgång till regelbunden utbildning.

17 Göteborg stad har en vräkningsförebyggande riktlinje som föreskriver att inga barnfamiljer skall avhysas och att upprepade hyresskulder eller störningar kan vara en indikation på att barnens situation bör uppmärksammas. Vid upprepade hyresskulder eller störningar i hushåll där det finns barn, skall information lämnas till Mottagningsgruppen för Barn och unga för vidare hantering. Ett samarbete mellan Boendegruppen och Barn och unga är önskvärt där man har som rutin att tillsammans träffa berörd familj utifrån att klargöra vårdnadshavares ansvar för sina barns (boende) situation. Vid bedömning om hyresskulder ska en barnkonsekvensanalys göras!

18 Anmälningar En anmälan som kommer in via telefon skall alltid tas emot. Detta gäller även om anmälaren har kommit till fel enhet. De lämnade uppgifterna antecknas och lämnas därefter vidare till rätt enhet. Om det finns oro för barn i aktuella ärenden i ekonomiskt bistånd så görs anmälan till BUF. Handläggaren sammanfattar sin oro, anmälan går därefter via 1:e socialsekreterare som skriver under och lämnar anmälan vidare till BUF. Situationer där barn misstänks ha bevittnat våld i hemmet skall alltid anmälas till BUF. Informationsutbyte När en familj är aktuell på både BUF och ekonomiskt bistånd, så skall BUF meddela förändringar som kan komma att påverka familjens rätt till ekonomiskt bistånd, t.ex. om ett barn blir placerat. Enheten för Stöd och försörjning skall också meddela förändringar som kan komma att påverka familjens rätt till insatser på BUF.

19 Satsningar på riksnivå Exempel: Fritidsormen för barnfamiljer höjs under hela året för att möjliggöra fritidsaktiviteter. Satsningar på kommunalnivå Exempel: Lisebergsbiljetter, bostäder för trångbodda familjer och familjer som bor under osäkra förhållanden, utökad norm för barn under sommaren, antal barn tas i beaktande vid kostnad för hyra. Insatser från övriga aktörer Exempel: Allmänna hjälpfonden, majblomman, utökat studiebidrag för barn räknas inte som inkomst.

20

Barnperspektiv och ekonomiskt bistånd i Rinkeby Kista. FORSA 1 oktober 2012

Barnperspektiv och ekonomiskt bistånd i Rinkeby Kista. FORSA 1 oktober 2012 SIDAN 1 Barnperspektiv och ekonomiskt bistånd i Rinkeby Kista FORSA 1 oktober 2012 Den här presentationen kommer att innehålla: 1. Rinkeby-Kista när projektet inleddes 2. Om projektet 3. Aktiviteter och

Läs mer

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare minna.torkkola@vastrahisingen.goteborg.se VAD? Vad är barnperspektiv? Barnperspektivet i lagen Barnperspektivet

Läs mer

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare minna.torkkola@vastrahisingen.goteborg.se VAD? Vad är barnperspektiv? Barnperspektivet i lagen Barnperspektivet i utredningen

Läs mer

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa Rapportsammandrag Stadsrevisionen 15 november 2016 Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Inledning I dag råder stark efterfrågan på lediga bostäder i Göteborg.

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 10: Se över hur nuvarande hanteringsordning för kommunala kontrakt och F-100 lägenheter är förenlig med Socialtjänstlagen. 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

BARNPERSPEKTIVET OCH EKONOMISKT BISTÅND - stöd för handläggning och rättstillämpning vid socialtjänsten i Söderhamn.

BARNPERSPEKTIVET OCH EKONOMISKT BISTÅND - stöd för handläggning och rättstillämpning vid socialtjänsten i Söderhamn. 1 BARNPERSPEKTIVET OCH EKONOMISKT BISTÅND - stöd för handläggning och rättstillämpning vid socialtjänsten i Söderhamn. Bakgrund Barnperspektivet och socialtjänstlagen Två av barnkonventionens huvudprinciper,

Läs mer

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först The Capital of Scandinavia Socialtjänstens ansvar gällande boende enligt Socialtjänstlagen Personen ska vara i behov av stöd av stöd i någon form

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-22 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Rapport 2007:67 Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Länsstyrelsens granskning av hur barnperspektivet fått genomslag i handläggningen av ekonomiskt bistånd och i

Läs mer

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Hyresrådgivare Sofie Jonsson Socialsekreterare Stina Mood Telefon 08-508 24 845 Telefon 08-508 24 272 Vräkningsförebyggande arbete

Läs mer

Socialt boende Riktlinjer

Socialt boende Riktlinjer Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsens utskott för utbildning och arbete Beslutsdatum: 2018-02-08 Framtagen av: Emma Frostensson, områdeschef Dokumentansvarig: Områdeschef Diarienummer: KS/2017:619 Giltighetstid

Läs mer

Barnperspektivet och ekonomiskt bistånd

Barnperspektivet och ekonomiskt bistånd Socialnämnden Barnperspektivet och ekonomiskt bistånd Socialnämnden Söderhamns Kommun Reviderade 2010-04-27 Innehåll Bakgrund 3 Barnperspektivet och socialtjänstlagen Syfte Inledning 4 Ledningsnivå Handläggarnivå

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Om du inte kan försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. För att ha rätt till detta i Stockholms stad måste du bo eller vistas

Läs mer

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 570-2010-1.5.1 SID 1 (6) 2011-01-27 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Barnperspektivet i avhysningsärenden

Barnperspektivet i avhysningsärenden Barnperspektivet i avhysningsärenden 2002:25 Barnperspektivet i avhysningsärenden Publikation 2002:25 ISSN 1403-168X Rapportansvariga: Monica Nilsson Produktion: Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Socialenheten

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Inte Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) 6/8/2017 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850822329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-08-31 Revidering av riktlinjerna för

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Gäller from 2010-08-29 RIKTLINJER BARNPERSPEKTIVET. För verksamheter inom individ- och familjeomsorgen

Gäller from 2010-08-29 RIKTLINJER BARNPERSPEKTIVET. För verksamheter inom individ- och familjeomsorgen Gäller from 2010-08-29 RIKTLINJER BARNPERSPEKTIVET För verksamheter inom individ- och familjeomsorgen INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Riktlinjer om barnperspektivet inom IFO`s verksamheter 3 Insatser för att

Läs mer

BARNPERSPEKTIV Introduktionsprogram Göteborgs Stad 11 april 2018 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare

BARNPERSPEKTIV Introduktionsprogram Göteborgs Stad 11 april 2018 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare BARNPERSPEKTIV Introduktionsprogram Göteborgs Stad 11 april 2018 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare minna.torkkola@vastrahisingen.goteborg.se 1) Vad är barnperspektiv? Omsorgsperspektivet Beroende av

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR BARNPERSPEKTIV VID EKONOMISKT BISTÅND ENLIGT SOCIALTJÄNSTLAGEN 2007:21

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR BARNPERSPEKTIV VID EKONOMISKT BISTÅND ENLIGT SOCIALTJÄNSTLAGEN 2007:21 LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR BARNPERSPEKTIV VID EKONOMISKT BISTÅND ENLIGT SOCIALTJÄNSTLAGEN 2007:21 BARNPERSPEKTIV VID EKONOMISKT BISTÅND ENLIGT SOCIALTJÄNSTLAGEN Meddelande 2007: 21 ISSN 0348-8748

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

ytterligare hinder på en redan snårig väg : Om socialtjänstens möten med klienter som har ekonomiska och kognitiva svårigheter

ytterligare hinder på en redan snårig väg : Om socialtjänstens möten med klienter som har ekonomiska och kognitiva svårigheter SUF Konferens 10 maj 2017 ytterligare hinder på en redan snårig väg : Om socialtjänstens möten med klienter som har ekonomiska och kognitiva svårigheter Stina Fernqvist, forskare i sociologi Institutet

Läs mer

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet -Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-10-12 Katarina Hedberg SDF Centrum Funktionshinderenheten Denna presentation skall handla om Göteborgs stad riktlinjer

Läs mer

Barnperspektivet i långvarigt ekonomiskt bistånd och vid avhysningsärenden

Barnperspektivet i långvarigt ekonomiskt bistånd och vid avhysningsärenden Rapport 2005:31 Barnperspektivet i långvarigt ekonomiskt bistånd och vid avhysningsärenden Granskning i 20 kommuner/stadsdelsnämnder www.o.lst.se Barnperspektivet i långvarigt ekonomiskt bistånd och vid

Läs mer

Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn

Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn Bild: Hem och skola Pia Kjellbom Institutionen för socialt arbete, Socialhögskolan, Stockholms universitet Påtvingad avflyttning Informellt påtvingad

Läs mer

Vuxenpsykiatrins skyldigheter för patientens barn. Elin Lindén, socionom

Vuxenpsykiatrins skyldigheter för patientens barn. Elin Lindén, socionom Vuxenpsykiatrins skyldigheter för patientens barn Elin Lindén, socionom I min profession träffar jag en bostadslös ensamstående man i 50-årsåldern med svår depression Utgå från ett barnrättsperspektiv

Läs mer

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn.

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. 2012-10-10 Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. Bakgrund Om stadens ambition att förhindra avhysningar av barnfamiljer Både regeringen och Kommunstyrelsen i Göteborg

Läs mer

Vräkningsförebyggande arbete. SDF Norra Hisingen

Vräkningsförebyggande arbete. SDF Norra Hisingen Vräkningsförebyggande arbete SDF Norra Hisingen Innehåll Socialtjänstens ansvar i boendefrågan Vad beror vräkningar på och vad kan socialtjänsten hjälpa till med? Vad händer när det uppkommer en hyresskuld?

Läs mer

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 Fastighetskontoret ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Målgrupp 3 Rutiner 4 Erbjudande om lägenhet 5 Kontraktskrivning 5 Stöd i boendet och uppföljning 5 Hyror 6 Övertagande

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING

PROCESSBESKRIVNING Fastighetskontoret PROCESSBESKRIVNING www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Processkarta F100 3 Utreda ansökan (SDF+FK) 4 Fastighetsägare matchar lägenhet med persons behov 5 Den enskilde skriver kontrakt

Läs mer

Riktlinje för kommunkontrakt

Riktlinje för kommunkontrakt Riktlinje för kommunkontrakt och försöksboende Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Vård och omsorgsnämnden 2018-12-19 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Castor 2018.79 Dokumentinformation

Läs mer

Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453)

Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) Ett normerande dokument som socialnämnden fattade beslut om 2019-02-25 Dokumentnamn

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-04-12 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850825244 Till Socialnämnden 2018-05-15 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning

Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning STÖDINSATSER tolk bokas vid behov Beskrivning Påbörjas/klart Ansvarig/uppföljning Borådet följer upp arbetet med att hjälpa barnfamiljer till mer varaktiga boendeformer. Borådes sammansättning, samtliga

Läs mer

Svar på skrivelse om individuell behovsbedömning av bistånd till elräkningar

Svar på skrivelse om individuell behovsbedömning av bistånd till elräkningar ENSKEDE ÅRSTA VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING ARBETE OCH BISTÅND TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2008-09-25 Handläggare: Eva Britt Lönnback Telefon: 08-508 14 152 Till Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-02-24 SDN 2011-03-24 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Rapport om barnfamiljer

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Handlingsplan för vräkningsförebyggande

Handlingsplan för vräkningsförebyggande Handlingsplan för vräkningsförebyggande arbete Vräkningsförebyggande arbete var ett av fyra mål i Regeringens strategi 2007 2009 för att motverka hemlöshet 1. Merparten av dem som blir vräkta, cirka 85

Läs mer

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet - Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-02-07 Louise Odengard avdelning för individ och familjeomsorg samt funktionshinder Stadsledningskontoret Denna

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Rinkeby-Kista SDF Socialtjänst Vuxna Projektansökan Sida 1 (5) 2017-11-30 inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Ansökan avser I stadens budget för 2018 har förebyggande insatser

Läs mer

Nämndens riktlinjer för försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd till livsföring i övrigt

Nämndens riktlinjer för försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd till livsföring i övrigt Nämndens riktlinjer för försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd till livsföring i övrigt Arbetsmarknadsnämnden beslut Dnr AMN-2017-0347 Innehåll Inledning... 2 Fritidsaktiviteter för barn... 2 MEDLEMSAVGIFT

Läs mer

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm Rätt till ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd Beslutet innebär alltid en bedömning. Försörjningsstödet omfattar det mest grundläggande behoven som mat, boende kostnader, kläder, sjukvårds- och läkemedelskostnader,

Läs mer

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program.

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program. Diarienr 2016/00661-IFN-1.3.2 nternati Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde Beslutad av Individ- och familjenämnden 2017-01-26 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig!

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig! Sociala boendeteamet 2017-05-09 Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin Presentation Kommunens boendeansvar Vräkningsförebyggande arbete Tillfälligt boende Frågestund 2 2017-05-09 Social- och

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning april 2014

BoInvent1 Kartläggning april 2014 BoInvent1 Kartläggning april 2014 Innehållsförteckning Sid 2 (15) Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Resultat... 5 Antal hushåll och dess sammansättning... 5 Kön och ålder...

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-21 Handläggare Linn Hemmingsson Telefon: 08-508 25 327 Till Socialnämnden 2018-01-30 Handlingsplan

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Bilaga 1 Nyckeltal och mått

Bilaga 1 Nyckeltal och mått 2016-01-31 1 (6) BILAGA NR 1 2015 551/041 Bilaga 1 Nyckeltal och mått IFO barn och unga Mått IFO Barn och unga 2016 Per 2015 2014 dec 2016 Antal aktualiseringar barn och unga Cirka 2 300 2 291 2 088 Antal

Läs mer

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR Onkologikliniken, Västerås HSL Hälso- och sjukvården ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som

Läs mer

Rapport boendestöd per april 2013

Rapport boendestöd per april 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2013-05-23 Diarienummer UAN-2013-0312 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Rapport boendestöd per april 2013 Förslag

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

LSS-bostad. för vuxna personer med funktionsnedsättning

LSS-bostad. för vuxna personer med funktionsnedsättning LSS-bostad för vuxna personer med funktionsnedsättning Vad är en LSS-bostad? Alla ska kunna delta i samhället utifrån sin förmåga och sina önskemål. Vuxna personer med en funktionsnedsättning kan vid behov,

Läs mer

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 10.12 Barn Allmänt Skapat 2003-12-18 Uppdaterat 2006-03-31 10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen OBSERVERA

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt.

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt. Ärende ur verkligheten berättade att hon helt plötsligt fick veta att hon inte längre skulle få ersättning från Fk, att hon fått låna pengar av sin pappa för att klara sig och att hon nu sökte ekonomiskt

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013

BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013 BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013 Inledning Göteborgs Stads årliga kartläggning av hemlösheten är viktig utgångspunkt för den fortsatta planeringen av hemlöshetsarbetet i staden. I BoInvent1

Läs mer

VÄGEN TILL EGEN BOSTAD

VÄGEN TILL EGEN BOSTAD VÄGEN TILL EGEN BOSTAD Information om socialtjänstens arbete med bostadsfrågor Östervåla Harbo Vittinge Huddunge Tärnsjö Runhällen Morgongåva Heby Vem kan ha rätt till bostad via socialtjänsten? I Socialtjänstlagen

Läs mer

Stödmaterial. Barnperspektiv vid handläggning av ekonomiskt. Januari stockholm.se

Stödmaterial. Barnperspektiv vid handläggning av ekonomiskt. Januari stockholm.se Stödmaterial Barnperspektiv vid handläggning av ekonomiskt bistånd Januari 2016 stockholm.se Barnperspektiv inom handläggning av ekonomiskt bistånd Dnr: 1.5.4-797/2016 Utgivningsdatum: Januari 2016 Utgivare:

Läs mer

Ansökan om ekonomiskt bistånd

Ansökan om ekonomiskt bistånd Arvidsjaurs kommun Ansökan om ekonomiskt bistånd Individ- och Familjeomsorgen Arvidsjaurs kommun 933 81 Arvidsjaur Växeltelefon: 0960 155 00 Handläggare: Besökstid: Personuppgifter Förnamn och Efternamn

Läs mer

Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD)

Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD) Svar på interpellation angående bostadskostnadernas andel av försörjningsstödet från Torbjörn Aronson (KD) Den enskildes rätt till bistånd regleras i 4 kap. 1 SoL. I paragrafen anges att den som inte själv

Läs mer

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt.

De som gör så gôtt de kan, å ändå inte har en skälig levnadsnivå har rätt till bistånd om det inte går att ordna på nå t annat sätt. Ärende ur verkligheten berättade att hon helt plötsligt fick veta att hon inte längre skulle få ersättning från Fk, att hon fått låna penar av sin pappa, som hon bodde hos, för att klara sig och att hon

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl.

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl. HFD 2013 ref 83 Personkretsen i 1 första stycket lagen om mottagande av asylsökande m.fl. omfattar också den som håller sig undan så att ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas. Lagrum:

Läs mer

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens barn- och ungdomsenhet Informationsmaterial från socialtjänstens barn- och ungdomsenhet På barn- och ungdomsenheten inom Socialförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för bostadssociala insatser

Riktlinjer för bostadssociala insatser 15 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elisabeth Karlsson 2018-04-06 SCN-2018-0205 Socialnämnden Riktlinjer för bostadssociala insatser Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Du är välkommen Till Datum.Kl Om du får förhinder ring återbud, tfn 0144-350 03 eller skicka e-post till ifo@odeshog.se Postadress Besöksadress Ödeshögs kommun Storgatan

Läs mer

Socialtjänstlagen 5 kap 10 ( ) Sara Berlin, anhörigkonsulent i SDF Östra Göteborg Lena-Karin Dalenius, anhörigkonsulent i SDF V:a Hisingen

Socialtjänstlagen 5 kap 10 ( ) Sara Berlin, anhörigkonsulent i SDF Östra Göteborg Lena-Karin Dalenius, anhörigkonsulent i SDF V:a Hisingen Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Socialtjänstlagen

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA

LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGE N HANDLÄGGARE: AGNETA LUNDBERG LINDROTH OCH YLVA HEDÉN SID 1 (6) 2012-04-05 pm LAGÄNDRING RÖRANDE BARNS MÖJLIGHET ATT FÅ VÅRD MOT EN AV VÅRDNADSHAVARNAS VILJA

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-08-14 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning

Leva som andra. Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Leva som andra Stöd för dig som har en funktionsnedsättning Stöd att leva ett självständigt liv Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp i vardagen. Med hjälp kan du leva som andra och

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Ekonomiskt bistånd - från försörjningsstöd till stöd för självförsörjning

Ekonomiskt bistånd - från försörjningsstöd till stöd för självförsörjning Ekonomiskt bistånd - från försörjningsstöd till stöd för självförsörjning Ellinor Malmborg, Stadsjurist Lisa Ruuth, 1:e socialsekreterare, Östra Göteborg Elisabeth Vähäkuopus Paulin,1:e socialsekreterare,

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Rutiner för våld i nära relationer

Rutiner för våld i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (7) 2010-12-20 Rutiner för våld i nära relationer Bilaga 3 1. Nya ärenden. När information inkommer till förvaltningen om att en vuxen person blivit utsatt för våld

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Barnens rättigheter ingens ansvarallas ansvar! Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Eskilstuna i ett sammanhang En medelstor kommun med 100 000 invånare

Läs mer

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd Försörjningsstöd Försörjningsstöd är ett ekonomiskt bistånd som betalas ut av kommunens socialtjänst. Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig själva eller bli försörjda på annat sätt har rätt

Läs mer

Remissvar på "Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd" - KS dnr: /2016

Remissvar på Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd - KS dnr: /2016 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Staffan Wallier Telefon: 08-50806126 Till Bromma stadsdelsnämnd för handläggning av ekonomiskt bistånd"

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112)

Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112) YTTRANDE Justitieombudsmannen Thomas Norling Datum 2018-05-15 Regeringskansliet, Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 18-2018 Sid 1 (5) Yttrande över betänkandet Ett fönster av möjligheter stärkt

Läs mer

Uppföljning ekonomiskt bistånd

Uppföljning ekonomiskt bistånd ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2017-01-18 Diarienummer AMN-2017-0002 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning ekonomiskt bistånd Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

Stöd för socialtjänsten i arbetet med att förebygga avhysningar

Stöd för socialtjänsten i arbetet med att förebygga avhysningar Stöd för socialtjänsten i arbetet med att förebygga avhysningar Anette Agenmark Konferens 5 februari 2018 Nytt stöd med fokus på socialtjänstens möjligheter och ansvar Socialtjänsten har en viktig roll

Läs mer

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program mot hemlöshet i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-26 Handläggare Joanna Millares Rosell Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden 2016-12-13 Revidering

Läs mer

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Basutbildning våld i nära relation Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Ann Dahl Lisa Petersson När våld är vardag 10 % av svenska barn uppger att de varit med om att en förälder blivit

Läs mer

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun Socialförvaltningen Verksamhetsområde vuxenstöd och socialpsykiatri Tjänsteskrivelse 1(8) Karin Säfström 046 35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten

Läs mer

Utredning hemlöshet 2016

Utredning hemlöshet 2016 2016-03-09 1 (7) Utredning hemlöshet 2016 1 Syfte och innehåll Utredningen om hemlöshet utgör underlag för den handlingsplan mot hemlöshet som har tagits fram i enlighet med social- och arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Riktlinjer för Förmedlingsmedel

Riktlinjer för Förmedlingsmedel Socialnämndens handling nr11/2018 Riktlinjer för Förmedlingsmedel Antagen av socialnämnden 2018-06-13 110 www.katrineholm.se Innehåll Bakgrund... 3 Lagstiftning... 3 Socialtjänstlagen 4 kapitel 1... 3

Läs mer

Ett fönster av möjligheter stärkt

Ett fönster av möjligheter stärkt Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-21- Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2018-04-17 Ett fönster av

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer