Gemensamt brukarråd för syn-, hörsel- och tolkfrågor i Landstinget Sörmland. Lokal Hammaren, Fraktgatan 5, Eskilstuna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensamt brukarråd för syn-, hörsel- och tolkfrågor i Landstinget Sörmland. Lokal Hammaren, Fraktgatan 5, Eskilstuna"

Transkript

1 LS-HAB Gemensamt brukarråd för syn-, hörsel- och tolkfrågor i Landstinget Sörmland Datum: Tid: Plats: Lokal Hammaren, Fraktgatan 5, Eskilstuna Närvarande: Anette Sandberg, Tolkcentralen, Habiliteringsverksamheten Malena Nilsson, hörselvårdsmottagningarna, Öron, näs och halskliniken Ola Eriksson hörsel- och dövmottagningen, Habiliteringsverksamheten SRF Synskadades riksförbund Sörmland, Kaj Andersson och Ulf Nordström Glaukomföreningen - Glaukomförbundet, Birgitta Hedin HRF Hörselskadades förbunds Distrikt, Gunilla Lange FSDB Föreningen Sveriges Dövblinda Mälardalen, Benny Broberg, Björn Broberg Ej närvarande: Eva-Charlotte Bernthson, Habiliteringsverksamheten, Margareta Lindberg, Öron, näs och halskliniken, Richard Marcusson, Öron, näs och halskliniken, Tomas Jonsson, Ögonkliniken Unga synskadade, Barnplantorna, SDL Södermanlands Dövas Länsförbund, DHB Döva hörselskadade språkstörda barn, VIS vuxendöva i Sverige Sekreterare: Carina Franzon, Habiliteringsverksamheten 1. Inledning Ordförande Anette Sandberg hälsar alla välkomna och alla presenterar sig. 2. Dagordningen godkänns SID 1(5)

2 2. Föregående minnesanteckningar 29 november 2016, se hemsida: i. 4b Tolkutredningen är den klar?/hrf i iv. 5c Utvecklingsarbete får vi delta?/hrf Minnesanteckningarna borde sändas via e-post, det skulle underlätta/srf Svar: Det kan vi ordna. 4c - Kallelser via webben, inte så lätt om man inte har en dator, har frågan kring att anpassa kallelse lämnats?/glaukomföreningen Svar: Kallelser är förändrade till större text. Vad vi känner till, är det enbart gjort på Synmottagningen. Vi ska sända kallelser centralt i den utsträckning som är möjlig. Det är inte kostnadseffektivt att skriva ut kallelser och hantera det manuellt. - Önskemål kommer från SRF, information om att även LRFF landstingets råd för funktionshinderfrågor driver frågan, om att ta del av kallelsen elektroniskt. Svar: Om man anmäler sitt mobiltelefonnummer till receptionen på den mottagningen där man är patient så kan man få sms-påminnelse 48 timmar innan besök. Man får då automatiskt påminnelse inför alla besök inom hälso- och sjukvården, inte enbart från den mottagning/vårdcentral där man anmält sitt nummer. 4. Frågor från organisationerna a. Inga anmälda frågor till dagens möte. 5. Övrig information från deltagande verksamheter a. Tolkcentralen Tolktjänstutredningen den utredning som förvaltningscheferna sökte medel från Socialdepartementet är klar och rapporterad. Utredningen handlar om vilket samarbete vi kan ha Tolkcentraler emellan och hur det skulle kunna organiseras. De föreslår bland annat att landstingen ska bilda ett bolag för möjliggöra samarbete. Vi har inte fått någon återkoppling från Socialdepartementet angående rapporten eller besked kring förslaget som gick ut på remiss. Vi har fått information om att medel för den som behöver tolk vid utbildning inom arbetet har ökats, se bifogat dokument: Bilaga 1. Tolkcentralen går från vecka ner i lägre bemanning och öppettider. Beställ i god tid. Har även lägre bemanning klämdagarna 27/5 och 5/ juni är det rikstolkskonferens i Örebro som vi tänker vara med på. Anmäl i god tid om behov av tolk finns de dagarna. Under 2016 hade tolkcentralen i Sörmland 1930 tolkbokningar, varav vi bristade på 60 stycken = 3,11 %. Inställt på plats 54 stycken= 2,8 % under SID 2(5)

3 Vi samtalade kring inställt på plats och vad orsakerna till det kan vara. Idag skickas bekräftelse inför varje tolkuppdrag manuellt. Det finns tekniska möjligheter att skicka automatiska bekräftelser, det kommer även vi att använda. Inte klart än när vi går igång. b. Synmottagningen På grund av sommarsemester har helt stängt vecka 30, övriga veckor i sommar reducerad verksamhet. Vi har kommit igång med grupper, glaukom bland annat. Vi har för avsikt att ha en omgång per år, förutsatt att det finns intresse. Vi informerar patienterna om vilka intresseorganisationer som finns och som de kan ta kontakt med, men vi kan inte bjuda in organisationerna för att informera om sina föreningar. Glaukomföreningen: Vi ser från organisationerna att det är en brist att vi inte kan få vara med, vi kan ge en annan bild och ett annat stöd än vården kan ge. SRF: Vi vill representera oss själva. Vi tar emot era önskingar och ser över om och i så fall hur det skulle kunna fungera. Återkopplar på nästa brukarråd. Vi har börjat registrera diagnoser och insatser i SKRS svenskt kvalitetsregister för synrehabilitering. På lång sikt kommer vi att se vilka insatser som ger god effekt. Man kan som patient säga nej till att inte få sina insatser och diagnos registrerade. Nu registrerar vi nya vuxna patienter. Så småningom kommer vi även registrera barnens diagnoser och insatser. Den 5/5 har vi CVI-dag. Inbjudan har gått till andra verksamheter. Föreläsare är Lena Jacobson. Egen vårdbegäran, vilket innebär att en tidigare patient själv önskar få ny tid på mottagingen, minskade i antal under c. Hörsel- och dövmottagningen Projektet Förändra radikalt är ett utvecklingsarbete tillsammans med Eskilstuna kommun, hörsel- och dövmottagningen och hörselvården kring teckenspråkiga döva. Projektet har nyligen startat och ska pågå under hösten. Vi tittar på vilka behov som finns, om vi kan skapa och erbjuda ett basutbud, och hur vi tillsammans kan tillgodose det basutbudet. Bilaga 2, Förändra radikalt. Utvecklinsarbete pågår också kring vuxna hörselskadade med måttlig hörselnedsättning, representanter från hörselvåden och hörsel- och dövmottagningen ingår i det arbetet. SID 3(5)

4 Den 9/5 har vi temadag för barndomsdöva. Temat är koppling mellan diabetes och synnedsättning, en läkare kommer och pratar om syn och en diabetssköteska pratar om diabetes. d. Öron, näsa halskliniken i. Kan lokalföreningarna tillhandahålla information om skötsel och hantering och egenvård av hörapparater till personal på äldreboenden i Sörmland? Svar HRF: Vi skulle kunna vara behjälpliga i Flen, Katrineholm och Nyköping, men vi undrar om vi kan få ekonomisk ersättning för de utlägg vi får i samband med det. Kan vi samarbeta kring detta? Det blev en diskussion kring hemtjänstens del, möjlighet till utbildning/information till dem med mera. Det pågår rekrytering av verksamhetschef för ÖNH, då nuvarande chef går i pension. i Brist på audionomer har hörsammats av politiken så vi fått budgetutrymme att anställa tre audionomer. Rekrytering pågår. Det innebär investering av teknisk utrustning och lokalförändringar. Det kommer att ta ett tag, men sedan kommer det att ge resultat kring tillgängligheten för våra patienter. i. Vårdgarantin på 90 dagar når vi på alla tre orter med hjälp av extern leverantör. Avtalet går ut inom kort och då ska vi med hjälp av våra nyrekryteringar kunna klara vårdgarantin själva. I Sörmland har vi olika personella resurser för att nå en bra hörselvård. Sammarbete med Sara Granberg, som har gjort en avhandling kring bäst arbetssätt för att nå bästa resultat. Samarbetet startar 11/5. Hur HRF kan få ta del och påverka kan vi inte säga idag, men vi tar gärna med era synpunkter och förslag, så maila det till Malena. i iv. TeleQ patient ringer upp och vården ringer tillbaka. Vi har sett att vi behöver förbättra knappval och information för att det ska vara enkelt för patienten att göra rätt. Vård och hälsa inom kommer att driva förbättringsarbete av TeleQ och hörselvården är pilot i projektet. Hörselvården införde från 1/ tjänsten att patienten med hjälp av sitt bank-id själv kan boka tid via nätet Det finns också möjlighet att avboka och omboka sina tider. En Kontakta mig-tjänst är också tillgänglig, anmäler man sig där så blir man kontaktad av mottagningen. Vi har informerat akuten om en enkel lösning för samtalsförstärkare, och flera mottagningar och avdelningar har införskaffat det. Vi arbetar för att få Tele-slinga i våra receptioner, men det är inte riktigt löst än rent tekniskt, eftersom sekretess måste beaktas så inte andra med slinga hör vad patienten säger. SID 4(5)

5 v. Hörselvårdsmottagningen på Kullbergska stänger under vecka Reducerad verksamhet Nyköping och Eskilstuna under semesterperioden. e. Ögonklinken Ingen representant var närvarande vid dagens möte. 6. Övriga frågor i. Ser man någon negativ effekten av den förhöjda patientavgiften?/srf Svar: Endast gruppinformation (hörsel och kommunikation och/eller tinnitusgruppsinformation) är ingen besöksavgift, men annars är alla besök avgiftsbelagda med 400 kronor inom specialistvården. Uteblivet besök faktureras och kostar 450 kronor (även om besöket skulle ha varit kostnadsfritt), avbokning ska ske senast 24 timmar innan besök. Patienter med kombinerad syn- och hörselnedsättning som utretts av dövblindteamet har avgiftsfria besök till Synmottagningen och hörsel- och dövmottagningen. Vi kan inte se att vi har färre besök på grund av avgiften, men flera har påtalat missnöje eller klagat över den förhöjda avgiften. Syn- och hörselinstruktörer HRF och SRF driver en kampanj för att få tillbaka instruktörer. Biståndshandläggare borde ha den samlade kunskapen om patientens behov av insatser. Svar: Det finns en blankett att fylla i angående intyg om egenvård sen är det kommunens biståndshandläggare som beviljar insatser. Handläggning kan se olika ut i kommunerna. Vilken form av egenvård är förknippad med hjälpmedlet bör vara klarlagt. En diskussion uppstår om var frågan kan drivas och tankar kring om kommun och landsting skulle kunna dela på instruktörstjänst, på så sätt pågår vårdkedjan en längre period och skulle underlätta för patienten att klara av att vara i sin hemmiljö. i Från LRFF och från brukarrådet kommer samma frågor till mig som chef på hörselvården. Hur kommunicerar ni med varandra?/hörselvården Svar: Det finns inget organiserat samarbete. Ibland tar vi till brukarråd och ibland vill vi lyfta det politiskt, ibland kommer det upp på flera nivåer. HRF kollar upp hur de två olika representanterna kan samarbeta. iv. Sörmlands dövas länsförbund byter namn till Sörmlands dövas länsförening, har ingen ordförande för tillfället. Återkommer med namn om det finns en representant till höstens möte. 7. Nästa möte Onsdagen den 15 november klockan Bilaga 1: Tolkkostnader Bilaga 2: Förändra radikalt SID 5(5)

Minnesanteckningar brukarråd syn- hörsel- och tolkfrågor

Minnesanteckningar brukarråd syn- hörsel- och tolkfrågor Minnesanteckningar brukarråd syn- hörsel- och tolkfrågor Datum: 2018-05-02 Tid: 13.30 15.30 Plats: Närvarande: Videomöte Fraktgatan 5 Eskilstuna, Hälsovägen 1 Nyköping Annelie Forzelius, Öron-, näsa- och

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: 2013-11-14. Tid: 13.30-14.30. Fraktgatan, lokal Hammaren

MINNESANTECKNINGAR. Datum: 2013-11-14. Tid: 13.30-14.30. Fraktgatan, lokal Hammaren Habilitering & Hjälpmedel ORDFÖRANDE DATUM DIARIENR Eva-Charlotte Bernthson 2013-11-14 HH-HOH13-094/2 MINNESANTECKNINGAR Gemensamt brukarråd för syn-, hörsel-, tolkfrågor i Landstinget Sörmland Datum:

Läs mer

1 Inledning och presentation Tolkcentralen hälsade alla välkomna till årets första möte.

1 Inledning och presentation Tolkcentralen hälsade alla välkomna till årets första möte. Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva Barn med Föräldrar DHB Östra, Riksförbundet för

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2015-02-19 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-11-21 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Närvarande: Tove Wrånge, enhetschef Jenny Widmark, Kent Hedesström, Dövblindteamet Solveig

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2017-03-07 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte 1 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2017-05-09 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2016-05-19 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen för Hörselskadade och Döva

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2016-10-27 Närvarande representanter från: HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Föreningen Sveriges dövblinda, Stockholm

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-05-22 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte

Minnesanteckningar från samverkansmöte Minnesanteckningar från samverkansmöte 2018-03-13 Närvarande representanter från: FHDBF, Föreningen för Hörselskadade, Döva, Barn och Familjer DHB Östra, Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde.

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde. 1 E Bjuke/jn 2014-10-13 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, i Skövde. Närvarande: Viola Lindén, SRF Gunilla Johansson, SRF Britt Artursson, SRF Claes-Göran

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-02-27 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-05-30 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening SDUR, Stockholms Dövas Ungdomsråd DHB Östra HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län,

Läs mer

Intresseorganisationerna ville också passa på att tacka Barbara för ett gott samarbete.

Intresseorganisationerna ville också passa på att tacka Barbara för ett gott samarbete. Minnesanteckningar från samverkansmöte 2013-02-21 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening SDUR, Stockholms Dövas Ungdomsråd FSDB, Förbundet Sveriges Dövblinda, Stockholm och Gotlands

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde.

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde. 1 E Bjuke/zd 2015-03-23 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, i Skövde. Närvarande: Viola Lindén, SRF Britt Artursson, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Berit

Läs mer

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg.

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg. Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2010-10-26 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga. Närvarande: Thomas Krantz, SRF Göteborg Berit Jildenhed, FSDB Väst Ronny Blidberg

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 17 maj 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde I llj ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Hälso- och Tolk- och hörselrådet Sammanträde 2018-09 -17 Sida 1 (9) 18-26 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-09- 17, kl. 09.30-12.00

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde,

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 1 A Lindberg/EL 2012-10-15 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Smörblomman, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2012-10-15 Närvarande: Claes-Göran Johansson, SRF Gabriella Posse, FSBU Anette

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid:

MINNESANTECKNINGAR. Datum: Tid: Hälso- och sjukvård D A T U M 2017-06-20 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Beredningsgrupp Datum: 2017-06-20 Tid: 13.15-16.15 Plats: Närvarande: SKYPE/ Telefon Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund, HMC Margareta

Läs mer

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Närvarande: Lisa Hoflin Bodebeck, Linnea Cliffordson, Tove Wrånge, Paula Larsson, Roland Califf och Maria Hjellström 1. Genomgång av förra protokollet

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om tolkverksamheten för döva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade 2002 DHB, FSDB, HRF OCH SDR Vilken service kan landstingens tolkcentraler

Läs mer

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M Avgiftshandboken 2017-01-01 FLIK Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort

Läs mer

Nyhetsbrev april 2014

Nyhetsbrev april 2014 Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev april 2014 Verksamhetschefen har ordet Tolkverksamheten kommer från 1 maj 2014 att ingå i en ny organisation tillsammans med Hörsel- och Synverksamheten med

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-11-20 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FHDBF, Föreningen

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2010-05-21 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Gunilla Åström Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindkvist Camilla Stenmark Britt-Inger Lundstedt Eva Gustavsson

Läs mer

I Il ~ Landstinget. PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Tid: , kl

I Il ~ Landstinget. PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde. Tid: , kl I Il ~ Landstinget DALARNA Tolk- och hörselrådet Central förvaltning Sammanträde 2018-03-06 Hälso- och Sida 1 (7) 1-8 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-03- 03, kl. 09.30-12.00

Läs mer

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Hörselverksamheten 1 (5) Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Tid: torsdag 29 september 2016 Plats: Ekelundsgatan 8, rum 309 Närvarande:

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2013-03-06 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark Göte Gustafsson, SRF Ulricehamn

Läs mer

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Handboken Vård av personer från andra länder, som kan laddas ner eller beställas gratis ger dig bra kunskap vid vård av personer från

Läs mer

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig

Lättlästa sidor. Om du blir sjuk eller behöver råd. Vi ringer till dig Lättlästa sidor Om du blir sjuk eller behöver råd Ring din vårdcentral Är du sjuk eller har skadat dig eller vill fråga någon om råd? Då kan du ringa din vårdcentral. Telefon-rådgivning Öppet dygnet runt.

Läs mer

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11

Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11 Minnesanteckningar från samverkansmöte 2014-09-11 Närvarande representanter från: SDF, Stockholms Dövas förening HRF, Hörselskadades Distrikt i Stockholms län, Rådet för text- och tolkfrågor FSDB, Förbundet

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2019 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de största intresseorganisationerna i Sverige. HRF företräder

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-04-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-05-26 Tid: 13.30-14.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-11-22 1 (4) Minnesanteckningar 21 november, Funktionshindersråd

Läs mer

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Tid: Tisdag 7 mars 2017 Plats: Hörselverksamheten, Skövde Närvarande: Berit Jildenhed, FSDB Väst,

Läs mer

Goda råd. till dig som ska skaffa hörapparat

Goda råd. till dig som ska skaffa hörapparat Goda råd till dig som ska skaffa hörapparat Hej! Är det dags att skaffa hörapparat? Kanske bara en apparat eller kanske för båda öronen? Oavsett om du är nybörjare eller har hörapparat sedan tidigare kan

Läs mer

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde

PROTOKOLL Tolk- och hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Hälso- och Tolk- och hörselrådet Sammanträde 2018-11 -12 Sida 1 (7) 27-35 Protokoll från Tolk- och hörselrådets sammanträde Tid: 2018-11- 12, kl. 09.30-12.00

Läs mer

TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade

TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade TOLKSERVICE för döva, dövblinda och talskadade Tolkcentralen erbjuder olika typer av tolkservice. Här är en sammanfattning av den tolkservice som erbjuds. - Teckenspråkstolkning Teckenspråkstolkning innebär

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa flyktingar

Asylsökande samt papperslösa flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M FLIK Avgiftshandboken 2012-04-26 28 B samt papperslösa flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Minnesanteckning från möte i Samordningsgruppen

Minnesanteckning från möte i Samordningsgruppen Minnesanteckning från möte i 2017-02-10. Deltagare: Län och resp grupp mailadress Lena Dahlman, Uppsala, Lena.dahlman@regionuppsala.se ordförande Gunilla Lillhager Dalarna, Gunilla.lillhager@ltdalarna.se

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-03-13 1 10 1(7) Plats och tid Falu lasarett, konferenscentrum A 1, kl 10.00 11.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-03-13 1 10 1(7) Plats och tid Falu lasarett, konferenscentrum A 1, kl 10.00 11. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-03-13 1 10 1(7) Plats och tid Falu lasarett, konferenscentrum A 1, kl 10.00 11.35 Ordinarie ledamöter

Läs mer

Intervju i Kävlinge med representanter för KPR

Intervju i Kävlinge med representanter för KPR Uppföljning av föreskriften om ledningssystem 2017-02- 1(5) Intervju i Kävlinge med representanter för KPR Deltagare: Bengt Nilsen och Leif Singbrant SPF och Håkan Eriksson PRO. Gun-bengt@telia.com Leif.singbrant@telia.com

Läs mer

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7)

Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) 2016-06-16 Remissvar på departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7) Sammanfattning Institutet för språk och folkminnen (Språkrådet) har tagit del av promemorian Tolktjänst för vardagstolkning

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-01-23 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Åsa Folkhögskola, Fållökna Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Anna Midgården, HMC Åsa Enberg,

Läs mer

PROTOKOLL 04 / Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum Tid Plats Eleonoragatan 18

PROTOKOLL 04 / Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum Tid Plats Eleonoragatan 18 Sidan 1 av 7 2010-02-15 SÖRMLAND PROTOKOLL 04 / 2014 Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum 2014-11-19 Tid 18.00-19.45 Plats Eleonoragatan 18 39 50 39. Mötets öppnade Roland Elfving hälsade alla

Läs mer

Rådet för funktionshinder frågor 120511 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.

Rådet för funktionshinder frågor 120511 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna. Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 120511 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg (v),

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-02-20 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Mattias Carlsson, Oxelösund

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Tid: 140211 Plats: Plan 7, Hörselverksamhetens lokaler, Vänerparken. Närvarande: Harry Eriksson Berit Swärd, HRF Vänersborg/Trollhättan Hans

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen

Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Sammanfattning på lättläst svenska av betänkandet av Tolktjänstutredningen Utredningen I Sverige finns tolktjänst för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Den här utredningen har tagit reda

Läs mer

NORDMALINGS KOMMUN Kommunala Handikapprådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-09-21. Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.

NORDMALINGS KOMMUN Kommunala Handikapprådet. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-09-21. Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15. 1(12) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.00 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Anneli Kuosmanen (s) Stig Ögren, Reumatikerna RMR Ros-Marie

Läs mer

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Bakgrund Arvsfondsprojektet Vi ska med ägs av tre ungdomsorganisationer; Sveriges

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde PROTOKOLL LPR. Tid: , kl Plats: Landstingshuset, Futurum Falun I Il ~ Landstinget DALARNA Sammanträde 2017-05-17 11-19 Sid 1 (7) Protokoll från Pensionärsrådets sammanträde Tid: 2017-05-17, kl. 13.00-15.30 Plats: Landstingshuset, Futurum Falun Beslutande Elin Noren

Läs mer

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016

Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 PM 2016:120 RVI (Dnr 110-565/2016) Tolktjänst för vardagstolkning Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-11-14 1 (5) Minnesanteckningar 2017-11-13, Funktionshindersråd

Läs mer

Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda

Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda Tolkcentralen för hörselskadade, döva och dövblinda Välkommen till Tolkcentralen Landstingets tolkcentral erbjuder kostnadsfri tolkhjälp till hörselskadade, döva, dövblinda och hörande i Norrbottens län.

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2011-03-09 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Inga Aspehult, SRF Alingsås Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark

Läs mer

När tre behövs för samtal mellan två

När tre behövs för samtal mellan två 1 TOLK 2 När tre behövs för samtal mellan två Frågor och svar om Tolkverksamheten för döva, hörselskadade, personer med dövblindhet och personer med funktionsnedsättning som rör röst, tal eller språk.

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2016-03-02 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2016-03-01 Tid: 13.15-16.15 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

Så här gör du för att boka tid för spermaprov vid ANOVA på webben!

Så här gör du för att boka tid för spermaprov vid ANOVA på webben! 1 (6) Du måste ha en remiss. Antingen har Du fått remiss och information av din läkare, annars har vi fått remissen direkt och skickat brev till Dig där vi uppmanar Dig att boka tid för spermaprov. Om

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-03-14 1 (4) Minnesanteckningar 2017-03-13, Funktionshindersråd

Läs mer

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider

Nyhetsbrev Juli 2012. Nyheter. Tolkverksamheten Västra Götaland. Verksamhetschefen har ordet. Tolkbeställningen har nya öppettider Tolkverksamheten Västra Götaland Nyhetsbrev Juli 2012 Verksamhetschefen har ordet I Tolkverksamhetens brukarundersökning 2007-2010 framkom att tolkanvändare önskar mer information från Tolkverksamheten,

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Yttrande till kommunstyrelsen SID 1 (5) Handläggare: Andreas Thorstensson Telefon: 08-508 24 552 Till Skärholmens stadsdelsnämnd 2012-06-14 Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Tid: 130925 Plats: Plan 7, Hörselverksamhetens lokaler, Vänerparken. Närvarande: Gunnar Särnbratt, HRF Uddevalla Henry Karlsson, HRF Uddevalla

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

PROTOKOLL Tolk- och Hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och Hörselrådets sammanträde

PROTOKOLL Tolk- och Hörselrådet. Sammanträde Protokoll från Tolk- och Hörselrådets sammanträde I llj ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Hälso- och Tolk- och Hörselrådet Sammanträde 2017-03-02 Sida 1 (8) 1-8 Protokoll från Tolk- och Hörselrådets sammanträde Tid: 2017-03-02, kl. 09.30-12.00

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-04-07 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-08-26 Tid: 13.30-14.30 Plats: Åsa Folkhögskola, Sköldinge Närvarande: Peter Svedin, HMC

Läs mer

FSDB Stockholm och Gotlands län Protokoll fört vid medlemsmöte 19 februari 2015 Tid kl: Plats. SRF Gotlandsgatan 44, Ljunggrens rum

FSDB Stockholm och Gotlands län Protokoll fört vid medlemsmöte 19 februari 2015 Tid kl: Plats. SRF Gotlandsgatan 44, Ljunggrens rum FSDB Stockholm och Gotlands län Protokoll fört vid medlemsmöte 19 februari 2015 Tid kl: 17.00-20.15 Plats. SRF Gotlandsgatan 44, Ljunggrens rum 1 Mötets öppnande Ordförande Anita Örum hälsade alla välkomna.

Läs mer

Funktionshindersråd tolkanvändare. Minnesanteckningar Tid: Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund

Funktionshindersråd tolkanvändare. Minnesanteckningar Tid: Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund Charlotta Greiff 0722-357907 Charlotta.greiff@skane.se Funktionshindersråd tolkanvändare Minnesanteckningar 2016-03-29 Tid: 2016-03-29 Plats: Hörselenheten, St Lars väg 3, Lund Datum Dnr 2016-03-29 Närvarande:

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2008-09-02 JUSTERAT 2008-09-11 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 2 september 2008, kl.09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Frånvarande

Läs mer

Tjänsteutlåtande om regelverk för hörseltekniska hjälpmedel

Tjänsteutlåtande om regelverk för hörseltekniska hjälpmedel TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mats Bäckarslöf Utvecklingsenheten +46155245350 2016-04-01 NSV16-0010-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 22 maj 2019 kl Gemensamt möte med KPR kl , 12, 13 och 14. Carina Ohlson (C) Ordförande KRF

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 22 maj 2019 kl Gemensamt möte med KPR kl , 12, 13 och 14. Carina Ohlson (C) Ordförande KRF NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdagen den 22 maj 2019 kl. 13 15 Gemensamt möte med KPR kl 14 15 11, 12, 13 och 14 Beslutande

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2017-06-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 juni 2017 kl 13.30-16.00

Läs mer

Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland

Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland Prioriteringsordning för Tolkverksamheten i Västra Götaland Fastställd av Styrelsen för Habilitering & Hälsa 13, 2018-03-01 H&H 2018-00126 Tolkverksamheten 1 (5) Riktlinje för prioriteringar inom Tolkverksamheten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-11-08 kl 17:30-18.50 35-44 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Anna-Karin

Läs mer

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland

Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland Tolkverksamheten Riktlinjer för prioriteringar inom Tolkverksamheten i Västra Götaland (ersätter Prioriteringsgrunder i Tolkverksamheten, Västra Götalandsregionen; H&H 91-2011) Fastställd av Styrelsen

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare ÖNH-kliniken Till Länssjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund: Landstingsstyrelsen beslutade 2010-06-01 att Öron-, näs- och halskliniken skulle få disponera

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal Tid: 121205 Plats: Plan 7, Hörsel-och dövverksamhetens lokaler, Vänerparken. Närvarande: Gunnar Särnbratt, HRF Uddevalla Henry Karlsson,

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland.

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland. Glödlampan December 2014 Sörmland Representanter till LRFF 2015-2018 I detta nummer Ordförande har ordet Lena Talman Solveig Fredriksson Ulf Nordström Helge Andersson Ny mandatperiod i LRFF Christer Arnrup

Läs mer

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning

Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning Tolktjänst i arbetslivet för döva, personer med hörselskada eller kombinerad syn- och hörselnedsättning en sammanfattning 2 Bildbeskrivning Bilden visar fem serierutor. Ruta 1. En kille finns vid ett fönster.

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-09-12 1 (5) Minnesanteckningar 2018-09-03, Funktionshindersråd

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt Västra Götaland i 2017 1 (7) Innehållsförteckning 1. Hörselskadades Riksförbund 3 2. Hörselskadades distrikt Västra Götaland - Styrelsen 3 3. Påverkans- och

Läs mer

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå 20/38 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande Övriga deltagare Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Margareta Bladfors, (s), Luleå Henning Åhman, (s) Arvidsjaur Marlene Haara, (s), Haparanda Rita

Läs mer

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning samt hälso- och sjukvårdsdirektören hade inbjudit samtliga länsföreningar till

Läs mer

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor

Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Protokoll Sida 1 (5) Protokoll Skärholmens råd för funktionshinderfrågor Tidpunkt: 2016-09-16, kl. 10.00 12.00 Lokal: Norrholmen,, plan 7. Lotta Rosenström Ordförande Mikael Erdefelt Justerare Närvarande:

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping

MINNESANTECKNINGAR. Plats: Hotell Malmköping Habilitering & Hjälpmedel D A T U M 2015-03-03 D I A R I E N R MINNESANTECKNINGAR Minnesanteckningar Datum: 2015-03-03 Tid: 13.30-14.30 Plats: Hotell Malmköping Närvarande: Peter Svedin, HMC Lotta Berggrund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådets arbetsutskott Datum Sid 2008-03-13 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Handikapprådets arbetsutskott Datum Sid 2008-03-13 1 (13) 2008-03-13 1 (13) Plats och tid Finjagatan 44, sammanträdesrum Gäddan. Kl 13.30 15.30 ande Anna Gustavsson, ordf, ON Arne Johansson, v ordf SRF Ingvar Malmström, HLR Gun Arhag, Reumatikerför Yvonne Gustavsson,

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Sammanträdesrum Höörsalen, kl

Plats och tid Kommunhuset, Sammanträdesrum Höörsalen, kl 2016-03-07 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, Sammanträdesrum Höörsalen, kl 13.00 15.00 Närvarande Anders Magnhagen, ordförande Maria Truedsson Linda Andersson Claes Sjöberg Inger Karlsson Lena Kristensen

Läs mer

Elsa Eriksson, SRF Christina Eriksson, Astma- och allergiförening Karl-Eric Zetterqvist, HRF Syrene Öberg, HCK

Elsa Eriksson, SRF Christina Eriksson, Astma- och allergiförening Karl-Eric Zetterqvist, HRF Syrene Öberg, HCK 1(9) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 15.30 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Ingvar Kleinert (fp), vice ordförande Tomas Johansson (s) Övriga deltagande: Sara Larsson (s),

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-04-05 1 (4) Minnesanteckningar 2018-04-05, Funktionshindersråd

Läs mer

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

I Il ~ Landstinget PROTOKOLL FRID. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde I Il ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 18-25 Sida 1 (6) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid:, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16

Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16 Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16 Närvarande: Benny Persson VGDL, Berit Jildenhed FSDB Väst, Bert Brännström FSDB Väst, Harry Eriksson, enhetschef Tove Wrånge, kurator Madeleine Persson, kurator Matilda

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44

Länspensionärsrådet (LPR) 36-44 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Huskvarna Vårdcentrum Närvarande: Jimmy Henriksson, FP, ordf Britt Johansson, M Lena Persson, S Elisabeth Lindberg, SPF Birgitta Sigfridsson, SPF Marie-Louise Stålbark,

Läs mer

Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett

Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett Hälso- och sjukvården Datum 2018-05-08 Sida 1 (6) Västerbergslagen Dnr Minnesanteckningar patientrådet Ludvika Tid: Tisdag 8 maj 2018 kl. 9:30-12:00 Plats: Ängsklockan, plan 6, Ludvika lasarett 1. Mötets

Läs mer

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte

2. Godkännande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Rapport från SON och HSN. 7. Önskemål om frågor till nästa möte Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämndens Samrådsgrupp Datum 8 mars 2018 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Föregående minnesanteckningar 4. Rapport från SON och HSN 5. Gruppdiskussion

Läs mer