Kommunfullmäktiges beslut budget 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktiges beslut budget 2018"

Transkript

1 Kommunfullmäktiges beslut budget 2018 Budgetförutsättningar Befolkningsprognos Kommunledningsförvaltningen har tagit fram en befolkningsprognos som sträcker sig fram till I prognosen räknar vi med ett negativt födelsenetto men ett positivt flyttningsnetto. Vi räknar totalt sett med en befolkningsökning med 123 personer 2017 och 139 personer De åldersgrupper som ökar mest är år och år. Kompensation för demografi Nämnderna kompenseras för ökade kostnader på grund av ökat invånarantal i olika åldersgrupper. En justering har gjorts för 2016 och För 2016 är invånarantalet definitivt och för 2017 finns en ny prognos. Totalt sett kompenseras förvaltningarna med 29 mkr, varav barn- och utbildningsnämnden står för 16 mkr och socialnämnden 9 mkr. Inflationskompensation Nämnderna kompenseras med kostnaden motsvarande 2,4 % för köp av tjänst, t.ex. interkommunal ersättning och LOV inom hemtjänsten. Totalt ligger inflationskompensationen på 3 mkr, varav barn- och utbildningsnämnden 1,8 mkr och socialnämnden 1,4 mkr. Kapitalkostnadskompensation Nämnderna har i ramen inte kompenserats för kapitalkostnad utan det kommer att ske efter att investeringsbudgeten för 2018 är fastlagd. En beräkning har gjorts som bygger på tidigare planerade investeringar. Den beräknade kapitalkostnadskompensationen, som ligger som en central post, ligger på tkr. Övriga budgetförändringar Löneökningar är kompenserat efter löneökning undersköterskor samt tidigare höjning av olika ersättningar, exempelvis OB tillägg. Minskning av ramen har skett för anslag som höjdes tillfälligt 2017; städledare, rivningskostnader och bidrag till Önne sluss. Justering av ramarna har även gjorts efter förändrade statsbidrag, exempelvis utökad budget till barn- och utbildningsnämnden för läsa-skriva-räkna garanti. Verksamhetens behov Kommunen har ett finansiellt mål om att resultatet ska motsvara 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag. Detta motsvarar ett överskott på ca 31 mkr. Efter att beräkning gjorts av pensioner, skatter, statsbidrag och nämnderna kompenserats för demografi och inflation visade det sig att det fattades 19 mkr från att nå det finansiella målet om 2 procent. Nämnderna lämnade in äskanden på sammantaget 29 mkr till budgetberedningen vilket innebar att det fanns en differens mellan nämndernas behov och de ekonomiska målen på 48 mkr.

2 Förslag till driftbudget per nämnd Generellt Komponentavskrivning för fastigheter har gjort att de bokförda kostnaderna för underhåll minskar medan utgifter för reinvestering ökar. Budgeten för underhåll minskas med 1 mkr och investeringsbudgeten för reinvestering utökas med 1 mkr. För att förstärka kommunens resultat läggs en budgetanpassning in motsvarande 0,5 procent per förvaltning. I budgetförutsättningarna för 2019 inför nästa års budgetarbete ska nämnderna i utgångsläget räkna med en ytterligare budgetanpassning på 0,5 procent. Kommunledningsförvaltningen Kommunledningsförvaltningen får utökad budget med 50 tkr för Green Charge under Green Charge är ett samarbetsprojekt för att skapa en energieffektiv och fossilfri fordonsflotta. Budgeten för kommunstyrelsens oförutsedda utgifter ska utökas från 250 tkr till 400 tkr. Utökningen görs inom befintlig ram. För bidrag till Migrationscenter har kommunledningsförvaltningen haft tkr i budget. Eftersom Migrationscenter har gått i konkurs tas budgeten bort. Istället görs en utökning med 400 tkr för ökat antal lönebidragsanställda till Hertzbergs fotosamling. Kommunledningsförvaltningen ska inom befintlig budget sätta av 300 tkr årligen för byalagsstämmor. Budget för miljöstrateg flyttas från miljö- och byggnämnden till kommunledningsförvaltningen. Kommunledningsförvaltningen ska inom befintlig budget sätta av ytterligare 100 tkr till förstärkning av miljöfonden. Budget utökas med 100 tkr för en Bolmenfond, att användas tillsammans med Sydvattens avsatta medel för utveckling av Bolmen. Tekniska nämnden Tekniska nämnden får utökad budget med 500 tkr för att återföra del av tidigare besparing för projektering. För skötsel av E4-zonen får tekniska nämnden 160 tkr. Tekniska nämnden får 300 tkr i ökad budget för kommunlicens GIS. Tekniska nämnden får minskad budget med tkr för intäkt koncessionsavgift (se uppdrag). Miljö- och byggnämnden Budget för miljöstrateg flyttas från miljö- och byggnämnden till kommunledningsförvaltningen.

3 För 2018 får miljö- och byggnämnden ett extra anslag med 500 tkr för översiktsplanen. Miljö- och byggnämnden får utökad budget med 500 tkr för att finansiera del av avdelningschefstjänst. Barn- och utbildningsnämnden I utredningen Förutsättningar för chefskap i Ljungby kommun framkom det att det behövs fler chefstjänster inom barn- och utbildningsförvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden får utökad budget med tkr vilket motsvarar 2 tjänster. Barn- och utbildningsnämnden får utökad budget med 500 tkr för barnomsorg på obekväm arbetstid. Barn- och utbildningsnämnden har i tidigare budgetar fått kompensation för minskat elevantal inom gymnasieskolan, enligt Gymnasieutredningen. Återföring av tidigare ökat anslag ska göras under och budget 2018 minskas med tkr. Socialnämnden I utredningen Förutsättningar för chefskap i Ljungby kommun framkom det att det behövs fler chefstjänster inom socialförvaltningen. Socialnämndens kostnad för nya chefer täcks genom statsbidrag för ökad bemanning inom äldreomsorgen under 2017 och Socialnämnden får tkr i utökad budget för ökad bemanning inom äldre- och handikappomsorg. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden får utökad budget med 300 tkr för gratis bad till pensionärer. Valnämnden Till valet 2018 sätts 400 tkr av i budgeten. Gemensamma nämnden Kostnaderna för gemensamma nämnden för familjerätt tillsammans med Markaryd och Älmhults kommuner har ökat. Budgeten utökas med 206 tkr för att finansiera en utökning av antalet tjänster. Finansiering En ny prognos för 2018 visar på bättre skatteutfall samt förbättring vad gäller kostnadsutjämningsavgift och LSS-utjämningsbidrag med sammantaget 11 mkr. De finansiella intäkterna beräknas ligga på tkr årligen. Intäkterna består huvudsakligen av intäkter från kapitalförvaltningen och borgensavgifter från kommunala bolag. Minskning har gjorts med 900 tkr eftersom koncessionsavgiften har flyttats till tekniska nämnden. De finansiella kostnaderna ligger på tkr, vilket är en ökning mot 2017 med ca 5 mkr. Ökningen beror på att upplåningen beräknas stiga kraftigt.

4 Upplåning För 2017 beräknas nyupplåningen ligga på 100 mkr. För 2018 budgeteras en upplåning på 228 mkr. För 2019 och 2020 planeras för ytterligare upplåning med sammantaget 192 mkr. De långfristiga skulderna beräknas öka från 562 mkr 2016 till mkr Årets resultat Årets resultat för 2018 ligger på tkr. Det finansiella målet om att resultatet ska motsvara 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag uppnås inte utan vi ligger på 1,1 procent. Resultatet behöver förbättras med 13 mkr för att uppnå målet. Om skatteprognoser eller några andra budgetförutsättningar förbättras ska dessa användas till att förstärka resultatet. För 2019 finns en budgetanpassning på tkr för att nå det finansiella målet och tkr för I budgetförutsättningarna för 2019 ska nämnderna i utgångsläget räkna med en budgetanpassning på 0,5 %. Investeringsbudget Nämnderna har lämnat in begäran om investeringar på sammantaget tkr för 2018, tkr exkl VA och renhållning. Beslutet ligger på tkr, tkr exkl VA och renhållning. Det finansiella målet är att investeringar ska självfinansieras, exkl VA och renhållning. Målet uppnås inte utan självfinansiering ligger på enbart 37 procent. För att finansiera investeringarna krävs en upplåning på tkr. Tekniska nämnden Övergripande Inventarier är sänkt till enligt tidigare plan. Maskiner och fordon samt projektering enligt tekniska nämndens förslag. Fastighetsavdelningen Budget för reinvestering har höjts med 1 mkr eftersom underhållsbudgeten på driften minskas med samma belopp. För Bergalyckans förskola budgeteras inventarier på barnoch utbildningsnämnden. Gatuavdelningen Jämfört med tekniska nämndens förslag har budgeten minskats från tkr till tkr. Österleden finns inte med i budgetberedningens förslag utan skjuts på framtiden. Andra projekt som inte prioriterades av budgetberedningen är Sohlbergsrondellen och laddstolpar samt träd i industriområden. För Centrumplanen budgeteras enbart för Hammarrondellen med Skånegatan inkl parkering Kånnavägen, inga övriga delprojekt i planen. Parkavdelningen Parkavdelningen får minskad budget jämfört med tekniska nämndens förslag från tkr till tkr.

5 VA- och renhållningsavdelningen Investeringarna inom VA och renhållning, förutom VA-planen, har halverats tillfälligt under Tekniska nämnden får omprioritera mellan projekten inom avdelningen. Anledningen är att det brukar vara stora överskott för investeringarna inom VA med många projekt som har flyttats fram. Barn- och utbildningsnämnden För 2018 och 2019 är det budgeterat för Hjortsbergsskolan, Klövervägens förskola, Regnbågens förskola samt Harabergsgatans förskola. Socialnämnden Nytt LSS-boende, tidigare Holmsborg, budgeteras under Kultur- och fritidsnämnden Budgeten för Grand har flyttats fram till Skateboardpark har lagts in i budget 2018 med 6 mkr. För 2018 är budgeten även utökad med utegym, barnlagun, kompressor till Ljungby Arena och kemikaliehantering Ringbadet. Plan För finns totalt planerade investeringar på tkr, där merparten ligger under Investeringsbudgeten kommer att utökas med investeringar som tas in från Listan. Listan Ej beslutade investeringar men som är begärda av nämnderna ligger på en separat lista. För att de ska komma in i investeringsbudgeten krävs att de genomgår de första faserna i investeringsprocessen, idéfas, förstudiefas och programfas. Uppdrag Målstyrning: Förvaltningsmål ska byta namn från förvaltningsmål till nämndsmål. Nämndsmålen ska vara konkreta och mätbara, detta ska vara åtgärdat senast vid bokslutsdagen i mars Mål som mäts mer sällan än varje år ska dock redovisas årligen. Vid redovisningar på bokslutsdag, budgetdag och budgetuppföljningsdag ska nämnderna beskriva vad de gör för att uppnå målen. Det ska finnas en mall som gör att redovisningarna på bokslutsdagen, budgetdagen och budgetuppföljningsdagen blir mer strukturerade. Varje nämnd ska inom sin respektive budget ta fram buffert för oförutsedda utgifter. Nämnderna avgör själva hur mycket de sätter av till bufferten. När man drabbas av oförutsedda utgifter ska nämnden besluta om ombudgetering från bufferten till berörd verksamhet. Ljungby kommun och Ljungby Energi har sedan länge ett avtal som reglerar vilken ersättning Ljungby Energi ska betala för att använda kommunens mark för t.ex. fjärrvärme, elnät och fiber (koncessionsavgift). Avgiften föreslås höjas från 900 tkr per år till tkr per år. Avgiften flyttas från finansieringen till att ligga under tekniska nämnden. Tekniska nämnden får i uppdrag att ta fram ett nytt avtal med Ljungby Energi och se över avtalskonstruktionen.

6 Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att ta fram uppgift om antal studenter på Linnéuniversitetet som är skrivna i Ljungby kommun. Hur mycket skulle det kosta att ge dessa gratis busskort? Uppgiften ska redovisas till kommunstyrelsen senast november En översyn av tjänstemannaorganisationen ska göras från och med hösten 2017 med en förvaltning per halvår. Under hösten 2017 görs en genomgång av kommunledningsförvaltningen. Budgetberedningen träffar förvaltningschef och ekonom för berörd förvaltning under två halvdagar. Resultatfördelningssystem och resurser i förhållande till måluppfyllelse ska presenteras. Tekniska nämnden får i uppdrag att i samverkan med övriga nämnder se om det finns möjlighet för deltidsbrandmän i Lidhult att ha kombinationstjänst deltidsbrandman kombinerat med någon annan kommunal tjänst. Uppdraget ska rapporteras till kommunstyrelsen senast Tekniska nämnden får i uppdrag att utreda behov och möjlighet av att utöka antalet parkeringsplatser för husbilar/ husvagnar i centrum. Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att utreda behovet av informatörer/ kommunikatörer inom kommunen och se vilken möjlighet som finns till samverkan mellan förvaltningarna. Uppdraget ska redovisas till kommunstyrelsen senast Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att utreda behovet av personalstrateger och möjlighet till samordning mellan förvaltningarna. Uppdraget ska redovisas till kommunstyrelsen senast Kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att utreda om det finns möjlighet till samverkan mellan kultur- och fritidsförvaltningen och andra förvaltningar vad gäller scenmästare på Grand. Uppdraget ska redovisas till kommunstyrelsen senast Miljö- och byggnämnden får i uppdrag att undersöka vad taxor för bygglov och planavgift ska ligga på för att de ska vara självfinansierade och enkla. Uppdraget ska redovisas till kommunstyrelsen senast Socialnämnden får i uppdrag att göra en utvärdering av förra årets budgetbeslut om 800 tkr till undersköterskeutbildning av vikarier. Utvärderingen ska ta behandla frågan om utbildningen har bidragit till att omsorgen fått fler undersköterskor och hur utbildningen för dem har varit. Övriga beslut Budgetberedningen ställer sig bakom nämndernas förslag till övergripande mål. 1. Strategiskt område tillväxt 1.1 Övergripande: Verksamheten bedrivs på ett ekonomiskt hållbart sätt 1.2 Tekniska nämnden: Med en väl utbyggd infrastruktur och en bra service formar vi ett attraktivt samhälle med en positiv utveckling

7 1.3 Socialnämnden: God grundtrygghet skapar tillväxt för individen och verksamheten 1.4 Socialnämnden: Vi tar tillvara individens resurser och förmågor. 1.5 Kommunstyrelsen: Goda förutsättningar för nya och befintliga företag att växa och skapa sysselsättning. 1.6 Kommunstyrelsen: Utbyggd infrastruktur ger ökad rörlighet för människor, varor, tjänster och idéer. 1.7 Barn- och utbildningsnämnden: Barns och elevers entreprenöriella förhållningssätt utvecklas genom att kreativitet, nyfikenhet och självförtroende stimuleras. 1.8 Barn- och utbildningsnämnden: Barn och elever har kontakt med arbetslivet utanför skolan. 1.9 Kultur- och fritidsnämnden: Genom att stödja en tillgänglig mångfald av kultur, föreningsliv och idrott, bidrar vi till individens utveckling och samhällets attraktivitet Miljö- och byggnämnden: Genom framsynt planering underlättar vi för dem som bor, vistas och verkar i kommunen. 2. Strategiskt område kunskap 2.1 Övergripande: Genom hög kompetens skapas ett samhälle för framtiden. 2.2 Tekniska nämnden: Genom lärande och kompetensutveckling får vi en stimulerande/ attraktiv arbetsplats. 2.3 Socialnämnden: Motiverad personal med relevant utbildning ger rättssäkerhet samt god och trygg omsorg och vård. 2.4 Socialnämnden: Vi använder metoder och teknik som bidrar till utveckling som är av värde för individen och verksamheten. 2.5 Barn- och utbildningsnämnden: Barn och elever ska i sitt lärande utvecklas maximalt. 2.6 Kultur- och fritidsnämnden: Genom kultur, idrott och föreningsliv ges möjligheter till nya kunskaper och färdigheter som bidrar till utveckling, folkbildning, glädje och gemenskap. 2.7 Miljö- och byggnämnden: Människor som bor och verkar i kommunen ska vara delaktiga i samhällsutvecklingen. 3. Strategiskt område Livskvalitet 3.1 Övergripande: Verksamheten bedrivs på ett ekologiskt hållbart sätt. 3.2 Övergripande: Verksamheten bedrivs på ett socialt hållbart sätt. 3.3 Tekniska nämnden: Vi skapar förutsättningar för god hälsa, trygga och tilltalande miljöer där vi hushåller med våra resurser. 3.4 Socialnämnden: De insatser socialnämnden erbjuder är förebyggande och leder till förbättrade livsvillkor samt ökad självständighet. 3.5 Socialnämnden: Alla som är i kontakt med socialnämnden i Ljungby kommun får god service och gott bemötande. 3.6 Kommunstyrelse/ Överförmyndarnämnd: Gott värdskap och hög service skapar en attraktiv kommun. 3.7 Barn- och utbildningsnämnden: Barn och elever trivs och mår bra i en god miljö. 3.8 Kultur- och fritidsnämnden: Skapa och utveckla mötesplatser med kultur och idrott som berikar gemenskap och bidrar till alla människors hälsa och välbefinnande. Vi stöttar särskilt aktiviteter och arrangemang som har barn och unga i fokus.

8 3.9 Miljö- och byggnämnden: Livsmiljön i Ljungby kommun ska präglas av rent vatten, frisk luft och attraktiva miljöer. Budgetberedningen föreslår följande finansiella mål: 1. Kommunens egna kapital ska inflationsskyddas, dvs. resultatet ska vara minst beräknad inflation multiplicerat med eget kapital. Inflationen definieras som (KPI dec år 1/KPI dec år 0)-1* Resultatet ska motsvara minst 2 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. 3. Investeringar ska självfinansieras över fyra år (en mandatperiod) under perioden Självfinansiering definieras som att resultat plus avskrivningar ska vara större än investeringarna. Om investeringarna är större innebär det försämrad likviditet eller krav på upplåning. 4. Soliditeten för kommunen inklusive pensionsåtaganden ska överstiga 31 procent. Tjänsten som miljöstrateg flyttas från miljö- och byggnämnden till kommunledningsförvaltningen från 1 januari Ljungby kommun har kapitalförvaltning på ca 580 mkr som ska användas för att täcka utgifter för pensioner. Uttag från kapitalförvaltningen ska göras när marknadsvärdet för kapitalförvaltningen överstiger ansvarsförbindelsen och avsättningen för pensioner. Uttag från kapitalförvaltningen kommer troligtvis att göras från och med Det är budgeterat för ett uttag med 20 mkr årligen från 2018, vilket då gör att upplåningsbehovet minskar i motsvarande grad. Alla personbilar ska ingå i bilpoolen, fullt ut, senast Det finns två olika budgetmodeller inom kostverksamheten, gentemot barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Från och med 2018 ska budgetmodell med interndebitering (socialförvaltningens modell) gälla. Barn- och utbildningsnämnden har tidigare fått kompensation för gymnasieutredningen, fram t o m budget Kompensationen ska återbetalas under

Kommunfullmäktiges beslut budget 2019

Kommunfullmäktiges beslut budget 2019 Kommunfullmäktiges beslut budget 2019 Budgetförutsättningar Befolkningsprognos Kommunledningsförvaltningen har tagit fram en befolkningsprognos som sträcker sig fram till 2027. I prognosen räknar vi med

Läs mer

Kommunfullmäktiges beslut om budget 2020

Kommunfullmäktiges beslut om budget 2020 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-06-17 Kommunledningsförvaltningen Magnus Johansson Ekonomichef Tel. 0372-78 91 53 magnus.g.johansson@ljungby.se Ks2019/0152.041 Kommunfullmäktige Kommunfullmäktiges beslut om budget

Läs mer

Verksamhetsförändringar 2020 och framåt

Verksamhetsförändringar 2020 och framåt Verksamhetsförändringar 2020 och framåt 2020 jämfört med 2019 Inflationskompensation 5 000 Inget val -450 Politikerutbildning -200 Nödvattenplan -300 Muntligt berättande o sagobygden -1 000 Anläggningsinriktning

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag budget 2016

Kommunstyrelsens förslag budget 2016 Kommunstyrelsens förslag budget 2016 Budgetförutsättningar Befolkningsprognos Kommunledningsförvaltningen har tagit fram en befolkningsprognos som sträcker sig fram till 2024. I prognosen räknar vi med

Läs mer

BUDGET Plan Illustration: Hjortsbergskolan. Illustration: Brunnsparken

BUDGET Plan Illustration: Hjortsbergskolan. Illustration: Brunnsparken BUDGET 2018 Plan 2019-2020 Illustration: Hjortsbergskolan Illustration: Brunnsparken Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 3 Driftbudget per förvaltning sammanfattning... 8 Budgetförändringar...

Läs mer

Kommunfullmäktiges beslut

Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktiges beslut Inflationskompensation Nämnderna kompenseras med 2,7 procent för kostnad för köp av tjänst, t.ex. interkommunal ersättning och LOV inom hemtjänsten. Totalt ligger inflationskompensationen

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen 2-11 Kallelse/Underrättelse 1(1) 2018-04-17 Plats och tid Kommunhuset i Älmhult, sammanträdesrum Möckeln, klockan 08:30 Eva Ballovarre (S) Ordförande Daniel Nilsson Sekreterare Offentlighet Sammanträdet

Läs mer

Investeringsbudget Alla belopp i tusentals kronor

Investeringsbudget Alla belopp i tusentals kronor Sida 1 av 5 TN övergrip Inventarier 1 500 1 750 1 100 1 300 1 600 1 150 TN övergrip Maskiner och fordon, inkl räddningstjänsten 3 075 5 800 2 600 2 000 7 050 2 050 TN övergrip Projekteringskostnader 1

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Uppföljning per 2006-03-31

Uppföljning per 2006-03-31 Uppföljning per -03-31 Ekonomisk rapport Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 849. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +32 677. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Preliminär Bokslutsrapport December 2016

Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Preliminär Bokslutsrapport December 2016 Resultatet uppgår till 59 mkr Nämndernas resultat är sammanlagt 22 mkr bättre än budget Kommunen har investerat för 175 mkr. Samtliga fyra finansiella mål nås.

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017 Ekonomiavdelningen Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige på det

Läs mer

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen.

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen. BUDGETEN I SAMMANDRAG Resultat Det budgeterade resultatet uppgår till 8,8 mkr varav 3,8 mkr avser intäkter från exploateringsverksamheten. Resultatet är tillräckligt för att nå kommunens övergripande ekonomiska

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2015-11-12 KS/2015:140 Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2015-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Investeringsbudget KF beslut 2019 och plan Alla belopp i tusentals kronor

Investeringsbudget KF beslut 2019 och plan Alla belopp i tusentals kronor Sida 1 av 7 TN övergrip Inventarier 1 750 2 200 1 400 1 600 1 150 1 350 TN övergrip Maskiner och fordon, inkl räddningstjänsten 5 800 3 300 2 650 6 900 3 450 2 000 TN övergrip Projekteringskostnader 1

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 20,6 mnkr vilket är 15,6 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

Information om preliminär bokslutrapport 2017

Information om preliminär bokslutrapport 2017 Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-01-29 16 Information om preliminär bokslutrapport 2017 KS 2018/3 Beslut Kommunstyrelsen noterar informationen. Sammanfattning av ärendet Ekonomikontoret

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Månadsuppföljning. April 2012

Månadsuppföljning. April 2012 A Månadsuppföljning April 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 30 april 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för

Läs mer

Månadsuppföljning. Maj 2012

Månadsuppföljning. Maj 2012 A Månadsuppföljning Maj 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31 maj 2012 Skatteunderlagsprognosen per april pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både för 2011

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2015

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2015 Ekonomikontoret Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2015 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige på det ekonomiska

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0

Budget 2005. Resultaträkning Budget 2005 Budget 2004 Bokslut 2003 Verksamhetens nettokostnader -435,0-432,1-421,0 Budget 2005 De senaste årens goda tillväxt avseende kommunens skatteintäkter har avstannat. Bidragen från kostnadsutjämningssytemen har minskat, dock har de statliga bidragen ökat. Samtidigt har kommunens

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Sverigedemokraternas Budgetförslag för Köpings kommun 2018

Sverigedemokraternas Budgetförslag för Köpings kommun 2018 Sverigedemokraternas Budgetförslag för Köpings kommun 2018 Budgetförslag för Köpings kommun 2018 Efter de dystra prognoser som Kommunstyrelsen har fått del av under januari och mars månad, vilka indikerade

Läs mer

Budget 2018 och flerårsplan kumla.sd.se

Budget 2018 och flerårsplan kumla.sd.se 8 1 0 2 t e Budgrsplan 2019-2020 och flerå kumla.sd.se Sverigedemokraterna i Kumla lämnar en ansvarsfull budget i balans, vårt mål är att så snart som möjligt börja amortera på den höga belåning kommunen

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014. Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen!

Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014. Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen! Budgetberedning inför 2015-2017 22 oktober 2014 Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalité och njuter av Österlen! Beslutspunkter Skattesats Finansiell mål och verksamhetsmål för GEH

Läs mer

Agenda. Prel bokslutsiffror 2014. Reviderad Budget 2015. Övriga frågor

Agenda. Prel bokslutsiffror 2014. Reviderad Budget 2015. Övriga frågor Agenda Prel bokslutsiffror 2014 Reviderad Budget 2015 Övriga frågor Prel Resultat 2014 Prel. resultat före dispositioner + 31 Mkr VA verksamhet + 1,5 Mkr Renhållningsverksamhet + 2 Mkr Förändring Eget

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets uppföljning för perioden januari mars med årsprognos visar på ett resultat på 6,5 mnkr vilket är 2,9 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos och budget

Läs mer

Mål- och resursplan 2019

Mål- och resursplan 2019 Mål- och resursplan 2019 Politisk viljeinriktning Framtiden är ljus. Lilla Edets kommun är en kommun med fantastiska möjligheter. Vi har en geografiskt attraktiv placering med närhet till Göteborg men

Läs mer

Sammanträdesdatum 2010-11-01. Ekonomichef Rosie-Marie Fors och ekonom Pär Thudeen redogör för ärendet.

Sammanträdesdatum 2010-11-01. Ekonomichef Rosie-Marie Fors och ekonom Pär Thudeen redogör för ärendet. m '""-"< z - -..., KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-11-01.,~ TRANAs KOMMUN 200 Dnr 418/10 Budget 2012, ksau 173, ks 158 Ekonomichef Rosie-Marie Fors och ekonom Pär Thudeen redogör för ärendet. För finansiering av

Läs mer

Månadsuppföljning januari mars 2018

Månadsuppföljning januari mars 2018 Resultatet uppgår till 24 mkr för mars månad. Nettokostnaderna har t.o.m. mars tagit i anspråk 24 % av årsbudgeten. Riktpunkten är 25 %. Hittills under året har kommunen investerat för 46 mkr. Samtliga

Läs mer

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%)

Resultatbudget. Årets resultat 56 543 20 661 13 725 11 539 15 368. Nödvändigt resultat 22 526 23 150 24 694 25 529 26 328 enl. finansiellt mål (2%) Resultatbudget Vänsterpartiet Verksamhetens intäkter 469 727 500 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 480 608-1 587 503-1 690 228-1 733 438-1 768 561 Avskrivningar - 54 759-43 000-46

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

Sammanställning av budget för Gällivare kommun Enligt beslut i kommunfullmäktige

Sammanställning av budget för Gällivare kommun Enligt beslut i kommunfullmäktige Sammanställning av budget för Gällivare kommun 2018-2020 Enligt beslut i kommunfullmäktige 2017-06-19 Budget Driftbudgetramar för perioden Bilaga 1: Resultatbudget 2018 2019 2020 KF KF KF Driftbudget nämnder

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Budget 2014 Flerårsplan 2015-2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tilläggsbudget 3 Tilläggsbudget sammanställning 6 Lönepotten 2014-2016 7 Driftbudget 2014-2016 8 Resultatbudget 2014-2016 9 Balansbudget 2014-2016

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Resultatbudget 2016, opposition

Resultatbudget 2016, opposition Resultatbudget 2016, opposition ver 5 5 Verksamhetens intäkter 459 967 520 000 520 000 520 000 520 000 Verksamhetens kostnader -1 570 505-1 664 288-1 723 844-1 775 083-1 813 338 Avskrivningar - 47 440-46

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2016

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2016 Ekonomiavdelningen Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2016 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige på det

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 Sunne KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Ekonomisk rapport per -03-31 Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +40 034 tkr. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +19 429 tkr.

Läs mer

Ekonomisk tilldelning 2016 per nämnd Blågröna S

Ekonomisk tilldelning 2016 per nämnd Blågröna S Simuleringsmodell Ekonomisk tilldelning 2016 per nämnd Blågröna S Stadsövergripande sammanställning mnkr mnkr Skatteintäkter enligt prognos från SKL januari 2015 6 511,920 6 511,920 Förändrad skatteprognos

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter januari månad

Ekonomirapport 2014 efter januari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-02-20 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter januari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda dokumentet

Läs mer

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN 2017-2018 Innehåll Sida Sammanställning Kommunstyrelsens ändringar 2 Resultatbudget, total verksamhet 3 Finansieringsbudget, total verksamhet

Läs mer

Ekonomisk rapport per

Ekonomisk rapport per Övergripande ekonomiska händelser Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 000 tkr. Uppföljningen per den 31 oktober prognostiserar ett helårsresultat på +47 900 tkr. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan Budget 2018 och plan 2019 2021 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2018 2021 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE KOMMUN Ale kommuns skatteprognos för åren

Läs mer

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation.... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Nämndernas budgetar

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Ks 63 2015/1111. Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015. Ärendeberedning Stadsledningskontorets tjänsteskrivelse daterad 2015-03-03, anmäles.

Ks 63 2015/1111. Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015. Ärendeberedning Stadsledningskontorets tjänsteskrivelse daterad 2015-03-03, anmäles. Kommunstyrelsen 15(55) Datum 2015-03-12 Ks 63 2015/1111 Eget kapital 2014 och ombudgeteringar 2015 Ärendebeskrivning Nämnder och styrelser har tagit beslut om uppföljning av verksamhetsplaner 2014 (verksamhetsberättelse

Läs mer

Finansiell analys kommunen

Finansiell analys kommunen Finansiell analys kommunen Budget 2010, plan 2011-2013 Årets resultat 2010 budgeteras till 19,3 mkr och nettoinvesteringarna inklusive beräknad ombudgetering uppgår till 123,6 mkr. Årets resultat motsvarar

Läs mer

BUDGET 2019 Plan

BUDGET 2019 Plan BUDGET 2019 Plan 2020-2021 Sagomuseet i Ljungby Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 3 Driftbudget per förvaltning sammanfattning... 9 Budgetförändringar... 13 Resultatbudget... 15 Finansieringsbudget...16

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2012-03-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt verksamhetsplan för år 2012 är 10,5 mkr.

Läs mer

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige Budget 2008 Planer 2009-10 Fastställd av Kommunfullmäktige 2007-11-14 Sida 1 ÅRSBUDGET 2008 FLERÅRSPLANER 2009-2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. Sammanfattning 2. 2.. Kommunens Övergripande Mål...4. 3.

Läs mer

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden.

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2019-05-16 KS/2019:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2019-04-30 Sammanfattning Budgeterat resultat

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2017-2019 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 19 december 2016 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2014 - med helårsprognos

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2014 - med helårsprognos Kommunledningsförvaltningen Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2014 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige

Läs mer

Finansiell analys - kommunen

Finansiell analys - kommunen Finansiell analys - kommunen Vara kommuns årsresultat budgeteras till 6,2 mkr år, 11,1 mkr år, 11,6 mkr år och 11,8 mkr år. Nettoinvesteringarna år uppgår till 80,5 mkr inklusive beräknad ombudgetering

Läs mer

Ekonomirapport 2014 efter februari månad

Ekonomirapport 2014 efter februari månad Ekonomichef Anders Björlin 0490-25 41 07 anders.bjorlin@vastervik.se 2014-03-20 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2014 efter februari månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda

Läs mer

Månadsuppföljning. Oktober 2012

Månadsuppföljning. Oktober 2012 A Månadsuppföljning Oktober 2012 2 Månadsuppföljning 1 januari 31oktober 2012 Skatteunderlagsprognosen per oktober pekar mot ett överskott om ca 3,2 mkr för skatteintäkterna. Det är slutavräkningarna både

Läs mer

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016

Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Styrdokument för Gnosjö kommun 2016 Vision och inriktningsmål Budgetprocess Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-18, 140. Inledning... 3 Begreppsförklaring... 3 Vision, inriktningsmål verksamhetsidé och

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-12 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Årets resultat och budgetavvikelser

Årets resultat och budgetavvikelser Årets resultat och budgetavvikelser Årets första uppföljning för perioden januari april med årsprognos visar på ett resultat på 25,2 mnkr vilket är 20,2 mnkr bättre än budget. Avvikelser mellan prognos

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 217 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: Övriga avgifter och ersättningar Finansiella intäkter,1% 78,8 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter,

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018

KS/2018: Ekonomiavdelningen. Handläggare Per Malmquist Tel Kommunstyrelsen. Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Handläggare Per Malmquist Tel. 0152-293 48 Kommunstyrelsen Kommunens månadsrapport per oktober 2018 Driftredovisning Driftredovisningen omfattar ekonomiskt utfall för aktuell uppföljningsperiod samt helårsprognos.

Läs mer

Moderaterna i Forshaga-Ullerud

Moderaterna i Forshaga-Ullerud Moderaterna i Forshaga-Ullerud Budgetförslag 2019 Budget 2019 2(13) Moderaterna i Forshaga-Ullerud anser att den budget som majoriteten föreslår för 2019 är ett förslag som på många sätt är bra. Dock ser

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 8(40) Ks 70 Ks2017/0161 041 Budget 2018 och plan 2019-2022 Förslag till beslut beslutar att i kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till budget lägga till 1.2 miljoner till ökad bemanning inom äldreomsorgen

Läs mer

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB 2017-10-16 KS 17-1456 Sid 1 av 5 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-09-18 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-08-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Tid och plats Beslutande övriga deltagare 20 april2015 kl. 09:00-16:00-21 april2015 kl. 09:00-14:00 Sammanträdesrummet, kommunkontoret Torsby Ann-Kah in Järåsen (S), ordförande

Läs mer

Granskning av oppositionens splittrade budgetförslag. Vänsteroppositionen är bara överens om att höja skatten för Växjöborna

Granskning av oppositionens splittrade budgetförslag. Vänsteroppositionen är bara överens om att höja skatten för Växjöborna Granskning av oppositionens splittrade budgetförslag Vänsteroppositionen är bara överens om att höja skatten för Växjöborna Sammanfattning Stor splittring om prioriteringar i välfärden mellan Socialdemokraterna

Läs mer

Månadsuppföljning januari juli 2015

Månadsuppföljning januari juli 2015 Resultatet uppgår till 47 Mkr för juli månad. Nettokostnaderna har t.o.m. juli tagit i anspråk 57 % av årsbudgeten. Riktpunkten är 58 %. Hittills under året har kommunen investerat för 103 Mkr. Fyra av

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) Antal äldre, historik och prognos (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2002 2004 2006 2008 2010 2012 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 80 år- 65-79 år 2000

Läs mer

Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun

Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun 1 1. 2009-11-24 Övergripande verksamhetsplan för Färgelanda Kommun 2010-2012 Vision, inriktningsmål och ekonomiska mål för verksamhetsplan 2010-2012 Fastställd av fullmäktige 2009-11-18 Dnr 5/2009 U:\Ekonomiavdelningen\Ekonomichef\VP\VP

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Innehållsförteckning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning... 3 Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Självfinansieringsnivå för nya investeringar 5 Resultatutjämningsreserv

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige Delårsrapport April Kommunfullmäktige Förvaltningsberättelse Delårsbokslut Resultatanalys Periodens resultat uppgår till 25,2 mkr, vilket även var resultatet motsvarande period föregående år. Verksamhetens

Läs mer

Världens bästa Karlskrona. Budget för 2014 samt planer för 2015-2016

Världens bästa Karlskrona. Budget för 2014 samt planer för 2015-2016 Världens bästa Karlskrona Budget för 2014 samt planer för 2015-2016 Alla är vi olika och har olika behov. En del av oss behöver förskoleplats på obekväm arbetstid, andra behöver ett rum på äldreboendet.

Läs mer

Mål och budget samt fastställande av skattesats för 2018

Mål och budget samt fastställande av skattesats för 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Hägglund Ola Opard Ylva Datum 2017-10-17 Diarienummer KSN-2016-2268 Kommunstyrelsen Mål och budget 2018-2020 samt fastställande av skattesats för 2018 Förslag

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2019 Prognos 2018 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt de senaste åren endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning,

Läs mer

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges

Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges Tabell 1. Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 1 2013 2014 2015 2016 2017 2018 BNP* 1,3 1,9 2,9 3,2 2,3 1,9 Sysselsättning, timmar* 0,4 2,1 1,5 1,1 0,7 0,4 Öppen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011

Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 KRISTINA DAHL SID 1/8 CONTROLLER KRISTINA.DAHL@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning efter oktober 2011 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen och godkänner

Läs mer

Sammanträdesdatum. 159 Dnr 542/14. Rosie-Marie Fors och Malin Lindskog redogör för ärendet.

Sammanträdesdatum. 159 Dnr 542/14. Rosie-Marie Fors och Malin Lindskog redogör för ärendet. ' m ~ TRANAs KOMMUN 2014-10-07 Sida 7 (32) ~ KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 159 Dnr 542/14 Budget 2016 Rosie-Marie Fors och Malin Lindskog redogör för ärendet. Budgetberedningens

Läs mer