Överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion - Ett förslag till reformering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion - Ett förslag till reformering"

Transkript

1 86 Marie Karlsson-Tuula MARIE KARLSSON-TUULA Överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion - Ett förslag till reformering Frågan om överlåtelse av gäldenärens avtal under företagsrekonstruktion har varit föremål för diskussion under en längre tid. I utländsk rätt och framför allt i amerikansk finns denna möjlighet för gäldenären sedan länge stadgad i 365 Bankruptcy Code. Syftet med bestämmelsen är bl.a. att en överlåtelse ska underlätta rekonstruktionsförfarandets genomförande.* I Entreprenörskapsutredningen föreslås att en överlåtelsemöjlighet för gäldenärens avtal till tredje man ska införas också i vår lagstiftning i lagen om företagsrekonstruktion. Av remissvaren framgår dock att flera remissinstanser ställer sig tveksamma till om gäldenären ska ha en sådan möjlighet under ett rekonstruktionsförfarande. I denna artikel diskuteras denna fråga och en kort jämförelse sker med innehållet i amerikansk rätt. Frågorna som aktualiseras är komplexa och inrymmer flera detaljfrågor. Dessa kan på grund av utrymmesskäl inte behandlas här. MARIE KARLSSON-TUULA Jur. dr. och Professor i civilrätt vid Karlstads universitet, ansvarig utgivare Insolvensrättslig tidskrift, marie.karlsson-tuula@kau.se 1. INLEDNING Gäldenärens avtal vid företagsrekonstruktion är en fråga som ständigt är föremål för särskild hantering under företagsrekonstruktion. Gäldenärens avtal är ofta också den viktigaste tillgången för en rekonstruerande gäldenär och kan betyda mycket för den fortsatta driften av verksamheten. Det kan vara nödvändigt att gäldenären kan nyttja befintliga avtal särskilt om det rör långvariga avtal såsom exempelvis hyra av lokal, leasingobjekt eller licensavtal som utgör en förutsättning för verksamhetens fortsatta drift. I gäldenärens verksamhet finns det vanligen förmånliga avtal som gälde- * Med rekonstruktionsförfarande avses här endast rekonstruktion i enlighet med Chapter 11 Reorganisation Business i Bankruptcy Code.

2 Överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion - Ett förslag till reformering 87 nären vill vidbli och dra nytta av. Men det kan även finnas betungande avtal som gäldenären egentligen vill häva eftersom det ofta är till nackdel att fullfölja avtalet under rekonstruktionen. Det kan vara kostsamt för en gäldenär, som genomgår en rekonstruktion i sak, att fullfölja ett betungande avtal. 1 Det saknas dock i praktiken en hävningsrätt enligt 2 kap. 20 lagen om företagsrekonstruktion. 2 Gäldenären kan under förfarandet inte aktivt häva de avtal som denne inte längre finner vara lönsamma för den fortsatta verksamheten. Det åligger rekonstruktören tillsammans med gäldenären att bestämma vilka avtal som ska fortsätta under rekonstruktionsförfarandet och därmed fullföljas av gäldenären. De avtal som gäldenären tillsammans med gäldenären inte begär fullföljd av, enligt 2 kap. 20 LFR, får motparten häva och får en skadeståndsfordran som ingår i ackordet. 3 Hanteringen av gäldenärens avtal under företagsrekonstruktion kan vara avgörande för hur rekonstruktionsförfarandet kommer att avslutas dvs. bl.a. för frågan om företagsrekonstruktionen kan genomföras med ett lyckat resultat. 4 I den nuvarande lagstiftningen regleras gäldenärens avtal i 2 kap. 20 LFR. Det har fortlöpande förts en diskussion om bestämmelsens utformning och dess innehåll. En diskussion har bl.a. rört frågan om en gäldenär ska ha möjlighet att häva ett betungande avtal under en pågående företagsrekonstruktion. En sådan möjlighet finns i såväl den finska saneringslagen som i den amerikanska regleringen i Bankruptcy Code. 5 En annan diskussion har också rört just frågan om en gäldenär ska kunna överlåta ett avtal till tredje man så att avtalet fullföljs i sin helhet även om gäldenären inte kan fullgöra sina prestationer. 6 Frågan om överlåtelse 1 Med rekonstruktion i sak avses i det följande att gäldenären även gör strukturella förändringar i företaget såsom exempelvis ändrad marknadsföring, ny eller annan produktion, reducerar företagets antal anställda och kanske byter ut ledningen styrelsen och/eller vd:n. 2 Lag (1996:764 ) om företagsrekonstruktion förkortas i det följande LFR. 3 De avtal som avses är de avtal som ingicks före det att gäldenären ansökte om företagsrekonstruktion enligt 2 kap. 6 LFR. 4 Med lyckat resultat avses i det följande att rekonstruktionen avslutas med ett laga kraftvunnet offentligt ackord och att verksamheten åter igen kan drivas vidare. Det har diskuterats vad som avses med en lyckad rekonstruktion, dvs. om gäldenären ska vara verksam i 6 månader eller längre efter avslutat förfarande för att anses vara lyckat. 5 I den finska Saneringslagen regleras gäldenärens avtal bl.a. i I Bankruptcy Code regleras gäldenärens avtal i artikel Se bl.a. Karlsson-Tuula, M, En framtida insolvensbalk, Ny juridik 2001:3, s Lennander, G, Gäldenärens kontraktsförhållanden i ett framtida rekonstruktionsförfarande, JT 1992/93, s SOU 2001:80, s. 80.

3 88 Marie Karlsson-Tuula av avtal var aktuell redan Överlåtelsefrågan är nu åter föremål för diskussion eftersom Entreprenörsutredningen har föreslagit att en sådan möjlighet ska stipuleras i lagstiftningen. 8 Entreprenörskapsutredningen har i övrigt när det gäller gäldenärens avtal i det väsentliga föreslagit ett regelverk med i princip samma innehåll som om bl.a. tidigare föreslagits av Förmånsrättskommittén i SOU 2001:80 och som i SOU 2010:2. Det finns såväl för- som nackdelar med att ge gäldenären en möjlighet att överlåta avtal under företagsrekonstruktion och parternas intressen måste ställas mot varandra. Den aktuella frågan blir, vid överlåtelse av avtal, om nackdelarna är så påtagliga för motparten att de förhindrar att den tilltänkta reformen genomförs eller om den rekonstruerande gäldenärens intressen kan anses väga tyngre än borgenärernas för att få en väl fungerande rekonstruktionslagstiftning. Det är min avsikt att i det följande föra denna diskussion. 2. ALLMÄNT Obligationsrättens regler ger utifrån olika avtalstyper en splittrad bild över möjligheterna att överlåta avtal vid insolvens. I allmänhet kan en gäldenär inte utan borgenärens samtycke befria sig från en förpliktelse i ett avtal genom att överlåta detta till en ny gäldenär. 9 Ett sådant samtycke kan lämnas uttryckligen men det kan också framgå av t.ex. ett konkludent handlande. Ett gäldenärsbyte kan i vissa fall följa av lag eller åstadkommas med stöd av lag. 10 Utan lagstöd förutsätts annars att borgenären och den som inträder som ny gäldenär är överens om det. Agentur- och licensavtal utgör två exempel på avtalstyper som inte utan motpartens samtycke kan överlåtas till en ny avtalspart. Detta är ett problem vid företagsrekonstruktion. Det får bl.a. till följd att rekonstruktören vid varje givet tillfälle och särskild avtalstyp måste undersöka vilka avtal som överhuvudtaget kan överlåtas. Detta medför såväl en tidsutdräkt som ökade kostnader i rekonstruktionsförfarandet. En sådan hantering är inte önskvärd under en företagsrekonstruktion. Olikheten mellan avtalstyperna torde inte ha någon annan förklaring än att reglerna har tillkommit vid olika tidpunk- 7 Frågan om överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion har diskuterats i olika sammanhang bl.a. i Karlsson-Tuula, M, En framtida insolvensbalk, Ny Juridik s Se även Rekonstruktion av företag inom insolvenslagstiftningens ramar. En studie i svensk och amerikansk insolvensrätt, 2 uppl Karlsson-Tuula, M, Gäldenärens avtal vid företagsrekonstruktion och konkurs, 2 uppl SOU 2001:80. SOU 2010:2. 8 Se SOU 2016:72, bl.a. s Se här och i det följande SOU 2016:72, s. 211f. Se även Rodhe, K, Obligationsrätt, s. 642 ff. 10 Se exempelvis 2kap. 26 ABL.

4 Överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion - Ett förslag till reformering 89 ter vid vilka olika intressen har gjorts gällande. 11 Det skulle bl.a. därför underlätta för gäldenären om en bestämmelse om att en rekonstruerande gäldenär kan överlåta av avtal införs i 2 kap. 20 LFR. Det står i svensk rätt klart att ett avtal i vilket motparten har sakrättsligt skydd ska fullföljas i sin helhet med fullt ansvar, dvs. att gäldenären ska fullfölja varje förpliktelse enligt avtalet. 12 I de avtal i vilka det inte finns ett sakrättsligt skydd för motparten har gäldenären inte någon skyldighet att fullfölja sina samtliga prestationer enligt avtalet. Om gäldenären är i dröjsmål med betalning eller prestation har motparten en hävningsrätt i enlighet med köplagens bestämmelser. Vid tillämpning av 2 kap. 20 LFR står det dock gäldenären fritt att tillsammans med rekonstruktören inom skälig tid att ge motparten besked om vilka avtal ska fullföljas, trots att gäldenären är i befarat eller redan inträffat dröjsmål med betalning eller prestation. Bestämmelsen i 2 kap. 20 LFR är utformad så att den ska förhindra att motparten häver avtalet trots att denne har en lagstadgad rätt till detta. Tanken är att gäldenären ska kunna rekonstruera sin verksamhet trots tidigare kontraktsbrott. Är tiden för fullgörelse inne ska dock gäldenären betala eller ställa säkerhet i enlighet med 2 kap. 20 p. 1. LFR. Om tiden för fullgörelse inte är inne ska gäldenären bara skydda motparten om det finns särskild anledning att skydda honom mot förlust enligt 2 kap. 20 p. 2 samma lagrum. Det rör sig om situationer där till exempelvis en gäldenär före rekonstruktionens inledande har beställt en särskild maskin som säljaren med svårighet kan avyttra till annan på den öppna marknaden, dvs. har svårighet att avyttra tillgången till annan. 3. ÖVERLÅTELSE AV GÄLDENÄRENS AVTAL UNDER FÖRETAGSREKONSTRUKTION Ett avtal som gäldenären ingick före beslutet om företagsrekonstruktion kan ha ett värde i sig särskilt ett långvarigt avtal, som ovan redan nämnts, hyresavtal avseende lokal, leasingavtal och ett annat exempel är licensavtal. 13 Det kan vara av intresse för den rekonstruerande gäldenären att överlåta ett avtal mot vederlag om prestationen är mer intressant för verksamhetens vidaredrift än nyttjandet av prestationen enligt avtalet. Rekonstruktionsgäldenären kan då tillgodogöra sig marknadsvärdet vid 11 SOU 2010:2, s Håstad, T, Sakrätten avseende lös egendom, 6 uppl. 1996, s SOU 2001:8, s Levin, M, Lärobok i immaterialrätt: upphovsrätt, patenträtt, mönsterrätt, känneteckensrätt i Sverige, EU och internationellt, 10 uppl. 2011, s. 227.

5 90 Marie Karlsson-Tuula överlåtelsen och sålunda få en intäkt som är värdefull för verksamheten. 14 Möjligheten att överlåta avtal i verksamheten kan också i vissa fall motverka värdeförstöring för den rekonstruerande gäldenären. Ett starkt incitament för en överlåtelse av avtal är att gäldenären har träffat avtal innan de ekonomiska problemen uppstod som under rekonstruktionen blir att betrakta som betungande prestationer för gäldenären. Eftersom det saknas en reglering för gäldenären att häva ett sådant avtal, enligt 2 kap. 20 LFR, kan en överlåtelse minska gäldenärens skuldbörda vilket därmed får till följd att gäldenärens behov av nytt kapital minskar. 15 En möjlighet att överlåta avtal kan också innebära att verksamheten eller delar av den kan överlåtas med redan befintliga avtal. Denna situation måste betraktas som väldigt förmånlig för såväl den rekonstruerande gäldenären som den part som tar över ett redan framförhandlade avtal. Det står motparten helt fritt att välja att godta en överlåtelse av ett avtal eller avstå från att överta rollen som avtalspart. En överlåtelse av ett avtal innebär att gäldenären kan realisera det ekonomiska värdet av ett redan ingånget avtal på ett fördelaktigt sätt i stället för att vara tvungen att fullgöra avtalen till en hög kostnad. Sammantaget är en överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion till fördel för den rekonstruerande gäldenären och för motparten då avtalet i sin helhet och blir fullföljt. Samtliga prestationer enligt det ursprungliga avtalet fullgörs i enlighet med det ursprungliga avtalet som gäldenären har förhandlat fram före det att rekonstruktionsförfarandet inleddes. Detta faktum är fördelaktigt inte minst för borgenärskollektivet. De torde kunna påräkna en högre ackordsprocentlig utdelning vid förhandlingarna i den offentliga ackordsuppgörelsen. Det ställs krav, i enlighet med lagförslaget, på att den motpart till vilken gäldenären överlåter avtalet är solvent och därmed kan fullgöra alla de prestationer som återstår enligt avtalet. Detta är ett krav som bl.a. följer innehållet i 365 Bankruptcy Code och det framstår som skäligt då motparten inte ska komma i ett sämre läge efter överlåtelsen. Det torde annars saknas skäl för en ny avtalspart att acceptera avtalsförhållandets innehåll och godta en överlåtelse. 14 UNICTRAL, s I UNICITRALS lagstiftningsguide finns överlåtelse av ömsesidigt ofullbordade avtal i del 5. I punkt 139 stadgas att den överlåtande parten kan gynnas om det pris denne betalar är lägre än marknadsvärdet. Gäldenären kan då tillgodogöra sig mellan skillnaden till gagn för företagsrekonstruktionens genomförande. I punkt 140 tas dock motpartens kontraheringsplikt upp vilket belyser överlåtelsemöjligheterna av avtal ur ett borgenärsperspektiv. Vid en överlåtelse är det önskvärt att överlåtaren ersätter motparten för fordringar som icke är uppfyllda för tiden före överlåtelsen. Guiden undantar två avtalstyper från överlåtelse och det är anställningsavtal och personliga avtal. Övriga avtal omfattas av lagstiftningsguiden. 15 SOU 2001:80, s. 163.

6 Överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion - Ett förslag till reformering 91 Enligt utredningen är det utifrån ett rekonstruktionsperspektiv möjligt att göra ett gäldenärsbyte. 16 En fråga som aktualiseras i sammanhanget är dock vilket skyddsvärde motparten har i sitt intresse av att få välja vem som nyttjar dennes egendom eller i vilket sammanhang i en insolvenssituation som detta går utöver allmänna borgenärernas och samhällets intressen av vidaredrift och att rekonstruktion kommer till stånd. Men detta problem torde kunna botas med ett tydligt lagstadgande om överlåtelse under en företagsrekonstruktion. Enligt utredningen är det utifrån ett rekonstruktionsperspektiv möjligt att göra ett gäldenärsbyte vid t.ex. leasingavtal. 17 Förvärvaren av ett leasingavtal tar då över avtalet och ansvaret för fullföljd av de avtalsrättsliga förpliktelserna och det leasade objektet fortsätter att utgöra säkerhet för borgenären i enlighet med det av parterna förut ingångna avtalet. Den rekonstruerande gäldenären befrias från sitt ansvar och den nya gäldenären erlägger betalning till den nya motparten i enligt avtalet till borgenären. Det nämnda gäldenärsbytet förutsätter, som ovan redan sagts, borgenärens samtycke. Ett annat exempel på en möjlig överlåtelse är ett avtal om hyra av lokal. Borgenären ska då tillåta att överlåtelse av hyresavtalet kan göras till en ny hyresgäst och det får det anses innebära att borgenären, dvs. hyresvärden medger att den nya gäldenären får överta den nuvarande gäldenärens rätt att nyttja lokalen. Detta förslag är välkommet då det är vanligt förekommande att hyresvärdar under en företagsrekonstruktion sällan ställer sig positiva till att den rekonstruerande gäldenären får omförhandla hyresavtalet. Under rekonstruktionen kanske gäldenären endast är i behov av en mindre lokal än den som det ursprungliga hyresavtalet omfattar. Utredningen föreslog en regel som innebär att gäldenären har rätt överlåta ett avtal mot borgenärens vilja under förutsättning att a) gäldenären förklarat att avtalet ska fullföljas, b) att tredje man har förmåga att fullgöra avtalet och c) motparten inte väsentligt missgynnas av överlåtelsen och det i övrigt inte finns något rättsligt hinder mot överlåtelsen SOU 2016:72, s. 112f. 17 Se här och i det följande SOU 2016:72, s. 211-f. 18 Citatet är hämtat från SOU 2016:72, s. 112.

7 92 Marie Karlsson-Tuula Förslaget innebär att förvärvaren ska uppfylla gäldenärens återstående avtalsförpliktelser i den mån de omfattas av avtalsöverlåtelsen till borgenären och den sistnämnde ska fullgöra sin del av avtalet gentemot förvärvaren. Gäldenären befrias dock från det datum då överlåtelsen äger rum från eventuella förpliktelser i det överlåtna avtalet. 19 Det ska enligt utredningen vara möjligt att överlåta avtalet trots att det finns förbud mot detta i avtalet, jfr nuvarande 20 kap 20 sjätte stycket LFR och föreslagna 2 kap. 20 i att reglerna är tvingande till gäldenärens fördel. I utredningen diskuterades det också om en gäldenär till exempel ska få överlåta ett avtal som avser en specifik tjänst som gäldenären ska utföra åt motparten. 20 Även i den situationen bör inte överlåtelse ske, om motparten inte kan förvänta sig att få tjänsten utförd med samma kvalitet. Det viktigaste torde dock vara att motparten skyddas mot att tredje man på grund av bristande ekonomisk förmåga eller av annat skäl inte kommer att fullgöra sin del av avtalet efter övertagandet. Regelverket måste därför tillhandahålla ett skydd för borgenären. Skyddet består i att överlåtelsen måste ske till en solvent tredje man. Tredje man måste således ha förmåga att fullfölja avtalet. Skyddet består även av en möjlighet för borgenären att förhindra överlåtelsen för det fall borgenären väsentligen missgynnas av överlåtelsen, dvs. det finns risk att vederbörande inte får betalt eller betryggande säkerhet inte kan inte ställas för fordran om så krävs av något annat skäl än tredje mans betalningsförmåga. Om en borgenär motsätter sig att avtalet överlåts ska saken prövas av domstol. Om borgenären är missnöjd med gäldenärens beslut, vilket har tillstyrkts av rekonstruktören, får borgenären enligt förslaget väcka talan mot gäldenären inom tre veckor från det att borgenären fick del av beslutet. Talan ska väckas i den tingsrätt som handlägger ärendet om företagsrekonstruktion. En sådan process bör handläggas mycket skyndsamt för att inte fördröja förfarandets fortgång. I sådana mål bör man kunna besluta att vardera parten ska bära sina egna rättegångskostnader. 4. RÄTTSLIGA KONSEKVENSER AV ATT EN ÖVERLÅTELSE SKER De rättsliga konsekvenserna av att en överlåtelse sker saknas i lagförslaget. I och för sig torde man kan kunna förutse dessa. Men kanske det kanske 19 Se motsvarande regel med samma innehåll i Nordic-Baltic Recommendations on Insolvency Law, Final version Se här och i det följande SOU 2016:72, s. 111f.

8 Överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion - Ett förslag till reformering 93 behöver tydliggöras att en rättsföljd liknande den som finns i det nordisk baltiska nätverket borde finnas med. I deras förslag sägs att en överlåtelse av gäldenärens avtal medför att förvärvaren inträder som avtalspart i gäldenärens ställe. 21 Överlåtelsen innebär alltså att förvärvaren inträder som avtalspart i gäldenärens ställe. Det innebär att förvärvaren ska fullgöra gäldenärens avtalsenliga skyldigheter i den utsträckning som de omfattas av fullföljdsbeslutet, och att motparten ska utge vederlaget för dessa, medan gäldenärens ansvar upphör vid tidpunkten for överlåtelsen. 5. EN GÄLDENÄRS MÖJLIGHET ATT ÖVERLÅTA AVTAL UNDER CHARTER 11 REORGANIZATION BUSINESS För att belysa vikten av att en gäldenär bör beredas en möjlighet att överlåta avtal under en företagsrekonstruktion beskrivs väsentliga delar av amerikansk rätt om överlåtelse av avtal kortfattat. I amerikansk rätt kan en gäldenär häva de avtal som är betungande under rekonstruktionen. Det står också gäldenären fritt att fullfölja vissa kontraktsförhållanden som är till fördel för förfarandets genomförande. I vissa situationer kanske gäldenären finner att ett avtal är till gagn för förfarandet men ändå för betungande att fullfölja under rekonstruktionen. Gäldenären har då en lagstadgad rätt att överlåta avtalet till tredje man om vissa övriga förutsättningar är uppfyllda. 22 I 365 Bankruptcy Code uppställs två krav för en överlåtelse ska kunna ske. 23 Det ena är att gäldenären först måste fullfölja avtalet och kompensera motparten för eventuella förluster, dvs. erlägga samtliga tidigare förfallna betalningar enligt avtalet till motparten. Det andra villkoret är att gäldenären måste lämna garantier för att avtalet kommer att fullföljas, adequate assurance. Motparten ska, enligt BC, således skyddas mot att tredje man på grund av bristande ekonomisk förmåga eller av något annat skäl inte fullföljer sin del av avtalet. En garanti om framtida fullgörelse har betydelse för den tidigare avtalsparten, eftersom denne efter överlåtelsen inte har någon möjlighet att rikta invändningar om försumlighet eller kontraktsbrott mot överlåtaren. När ett kontraktsförhållande har överlåtits, kan således ingen talan på grund av försummelse eller kontraktsbrott väckas mot den rekonstruerande gäldenären. Detta stadgande i BC skiljer sig sålunda från allmänna avtalsrättsliga principer. I Common Law sägs dock att den nya avtalsparten kan rikta invändningar mot överlåtaren vid 21 Se Uppsala universitetets remissvar till Entreprenörskapsutredningen, s U.S.C. 365(f ). 23 Bankruptcy Code förkortas i det följande BC.

9 94 Marie Karlsson-Tuula försummelse eller andra kontraktsbrott. I 365(1) stadgas vidare att en hyresvärd har rätt att begära att deposition lämnas eller att någon annan säkerhet ställs innan en gäldenär överlåter ett hyresavtal. Depositionen eller säkerheten kan vara densamma som krävs i normalfallet och behöver således inte överstiga hyresgästens ekonomiska förpliktelser enligt avtalet. En gäldenär får dock inte överlåta avtal som avser en viss tjänst, om inte motparten samtycker härtill. Förbudet bygger på att en part som anlitat en yrkesmässigt särskilt kunnig person inte ska behöva nöja sig med att någon annan utför prestationen eller tjänsten. Har en köpare av en viss tjänst anlitat någon som har särskilda kunskaper, anses det oskäligt att låta någon annan utföra just det särskilda uppdraget. Avtal som reglerar banklån eller höjning av krediter får inte heller överlåtas. Restriktionen gäller dock inte alla kredituppgörelser exempelvis omfattas inte checkräkningskrediter. Det saknar alltså betydelse om avtalet innehåller klausuler som förbjuder att sådana avtal överlåts. Det saknar också relevans att ett avtal innehåller avtalsvillkor med innebörden att avtalet upphör att gälla om det överlåts. 6. AVSLUTANDE SYNPUNKTER Förslaget om överlåtelse av avtal under en företagsrekonstruktion välkomnas. I flera andra rättsordningar finns en lagstadgad möjlighet för en gäldenär att överlåta avtal som ingåtts före det att rekonstruktionsförfarandet inleddes. En överlåtelse kan ske utan att motparten lider någon ytterligare ekonomisk skada på grund av överlåtelsen. Vid företagsrekonstruktion är gäldenärens möjligheter att bli av med betungade avtal begränsade eftersom det saknas en hävningsrätt för gäldenären. Det kan vara högst intressant för en gäldenär att då ha möjlighet att överlåta avtalet för att slippa betungande förpliktelser enligt avtalet. En överlåtelse torde också vara till gagn för motparten då avtalet kommer att fullföljas i sin helhet och för borgenärskollektivet som torde kunna påräkna en högre utdelningsprocent i det offentliga ackordet. I amerikansk rätt har denna möjlighet funnits sedan 1979 då Bankruptcy Code infördes. Flera remissinstanser har av olika skäl motsatt sig att en gäldenär under ett rekonstruktionsförfarande ska kunna få denna möjlighet. Det har bl.a. framförts att motparten under ett rekonstruktionsförfarande inte ska lida ytterligare skada på grund av att en överlåtelse sker av vissa för gäldenären betungande avtal. I denna diskussion måste man ställa samtliga parters intressen mot varandras och samtidigt reflektera över vilket det övergripande målet är med en rekonstruktionslagstiftning. Syftet med vår rekonstruktionslagstiftning är bl.a.

10 Överlåtelse av avtal under företagsrekonstruktion - Ett förslag till reformering 95 att gäldenären ska återfå lönsamheten i verksamheten och kunna driva verksamheten vidare. Det är av gagn för flera samhällsintressen inte minst sysselsättningen, dvs. att förhindra att arbetstillfällen förloras. Väljer lagstiftaren att införa denna möjlighet för gäldenären torde samma möjlighet kunna införas vid ett konkursförfarande. Detta skulle också medföra fördelar vid konkurs. Det är viktigt att rättsläget inte blir haltande på denna punkt utan att bestämmelserna vid såväl företagsrekonstruktion som konkurs har väsentligen samma innehåll.

Gäldenärens avtal i insolvensförfarande, särskilt om överlåtelse av avtal och ipso-facto klausuler vid insolvens de lege ferenda 1

Gäldenärens avtal i insolvensförfarande, särskilt om överlåtelse av avtal och ipso-facto klausuler vid insolvens de lege ferenda 1 70 Marie Karlsson-Tuula MARIE KARLSSON-TUULA Gäldenärens avtal i insolvensförfarande, särskilt om överlåtelse av avtal och ipso-facto klausuler vid insolvens de lege ferenda 1 I det följande behandlas

Läs mer

Stockholm den 27 januari 2017

Stockholm den 27 januari 2017 R-2016/2076 Stockholm den 27 januari 2017 Till Näringsdepartementet N2016/06470/FF Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Entreprenörskap

Läs mer

Remissvar Er ref: N2016/06470/FF Vår ref: FF Dnr 442/11

Remissvar Er ref: N2016/06470/FF Vår ref: FF Dnr 442/11 Näringsdepartementet Hållbar tillväxt/enheten för främjande och förenkling 103 33 Stockholm E-post: n.registrator@regeringskansliet.se 2017-02-08 Remissvar Er ref: N2016/06470/FF Vår ref: FF Dnr 442/11

Läs mer

Överlåtelse av avtal i konkurs och företagsrekonstruktion

Överlåtelse av avtal i konkurs och företagsrekonstruktion Juridiska institutionen Höstterminen 2013 Examensarbete i civilrätt, särskilt sak- och insolvensrätt 30 högskolepoäng Överlåtelse av avtal i konkurs och företagsrekonstruktion Författare: Sara Olsson Okfors

Läs mer

Några rättsliga spörsmål rörande offentligt ackord de lege ferenda

Några rättsliga spörsmål rörande offentligt ackord de lege ferenda 50 Marie Karlsson-Tuula MARIE KARLSSON-TUULA Några rättsliga spörsmål rörande offentligt ackord de lege ferenda Lagen om företagsrekonstruktion trädde i kraft september 1996. 3 kap. om offentligt ackord

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 maj 2014 Ö 5644-12 KLAGANDE K-JH Ombud: Advokat RE MOTPART CDC construction & services AB:s konkursbo, 556331-0423 Adress hos konkursförvaltaren

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

meddelat i Stockholm den 4 april 2003 Ö 3700-02

meddelat i Stockholm den 4 april 2003 Ö 3700-02 Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 april 2003 Ö 3700-02 KLAGANDE InfiniCom AB under företagsrekonstruktion, 556448-8194, Karlaplan 2, 114 60 STOCKHOLM Ställföreträdare:

Läs mer

R 9744/2002 Stockholm den 4 december 2002

R 9744/2002 Stockholm den 4 december 2002 R 9744/2002 Stockholm den 4 december 2002 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 september 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över Förmånsrättskommitténs slutbetänkande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juli 2014 T 4726-12 KLAGANDE Rörvik Timber Boxholm Aktiebolag, 556345-3108 Box 12 590 10 Boxholm Ombud: Advokat M K MOTPART CFL cargo

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Ett samlat insolvensförfarande förslag till ny lag (SOU 2010:2)

Remissvar avseende betänkandet Ett samlat insolvensförfarande förslag till ny lag (SOU 2010:2) HOVRÄTTEN FÖR ÖVRE NORRLAND Datum Dnr149/10 2011-03-25 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Ju 2010/774/L2 Remissvar avseende betänkandet

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordnat insolvensförfarande. Dir. 2007:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 april 2007

Kommittédirektiv. Samordnat insolvensförfarande. Dir. 2007:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 april 2007 Kommittédirektiv Samordnat insolvensförfarande Dir. 2007:29 Beslut vid regeringssammanträde den 19 april 2007 Sammanfattning av uppdraget En utredare skall överväga hur förfarandet för företagsrekonstruktion

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juli 2013 Ö 2880-11 PARTER Kärande vid tingsrätten Centrumhuset i Vällingby KB, 916637-1469 Box 95 162 12 Vällingby Ombud: Advokat

Läs mer

Entreprenörskap i centrum för insolvenslagstiftningen de lege ferenda

Entreprenörskap i centrum för insolvenslagstiftningen de lege ferenda 84 Marie Karlsson-Tuula MARIE KARLSSON-TUULA Entreprenörskap i centrum för insolvenslagstiftningen de lege ferenda Rekonstruktionslagstiftning i allmänhet är för närvarande föremål för granskning inom

Läs mer

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Lena Maier/LE Till Justitiedepartementet LÖNEGARANTI VID FÖRETAGSREKONSTRUKTION (Ds 2003:17) ---------------------------------------------------

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2017

Stockholm den 13 februari 2017 R-2016/2467 Stockholm den 13 februari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/08869/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över Europeiska kommissionens

Läs mer

Aktuella rättsfall AKTUELLA RÄTTSFALL AKTUELLA RÄTTSFALL

Aktuella rättsfall AKTUELLA RÄTTSFALL AKTUELLA RÄTTSFALL Aktuella rättsfall 85 Avsikten med avsnittet är att ge en översikt över nyare praxis som kan vara av intresse ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. I detta nummer ligger fokus senare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Texsun Energy AB:s konkursbo, 556559-3208

HÖGSTA DOMSTOLENS. MOTPART Texsun Energy AB:s konkursbo, 556559-3208 Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 december 2010 T 5811-09 KLAGANDE PGE Ombud: Advokat HS MOTPART Texsun Energy AB:s konkursbo, 556559-3208 Ställföreträdare: Advokat JG

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE VAD ÄR PROBLEMEN?

GWA ARTIKELSERIE VAD ÄR PROBLEMEN? GWA ARTIKELSERIE Titel: Kan företagsrekonstruktion och konkurs samordnas Rättområde: Obeståndsrätt Författare: Advokat Peter Thörnwall Datum: 2007-06-25 Regeringen har beslutat utreda om förfarandet för

Läs mer

Yttrande över Näringsdepartementets betänkande: Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72)

Yttrande över Näringsdepartementets betänkande: Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Riktlinjer för Skatteverket som borgenär

Riktlinjer för Skatteverket som borgenär Bilaga 1 1 Riktlinjer för Skatteverket som borgenär 1. Syfte Syftet med riktlinjerna är att lägga grunden för ett enhetligt förhållningssätt hos Skatteverkets medarbetare så att medborgarna känner förtroende

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18)

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) R2B 1 (8) Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) Ju2018/03102/L1 1. ALLMÄNNA SYNPUNKTER 1.1 Behovet av lagändringar Hyresnämnden delar uppfattningen att det

Läs mer

Kommersiella villkor m.m.

Kommersiella villkor m.m. Kommersiella villkor m.m. Priser (vid avrop) Tjänsterna är prissatta per timme med ett angivet takpris som inte får överskridas. Debitering ska baseras på faktiska förhållanden. Endast utförda arbetsuppgifter

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 29 oktober 2015 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Kristoffer Sparring Advokatfirman Fylgia Box 55555 102 04 Stockholm MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

Entreprenörskapsutredningen

Entreprenörskapsutredningen 78 Rolf Åbjörnsson ROLF ÅBJÖRNSSON Entreprenörskapsutredningen ROLF ÅBJÖRNSSON Advokat, egen byrå, rolf@abjornsson.com, 08-551 125 90 Entreprenörskapsutredningen har nu avgivit sitt slutbetänkande SOU

Läs mer

meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätt, avd. 5, beslut den 14 februari 2001 i mål Ö

meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Svea hovrätt, avd. 5, beslut den 14 februari 2001 i mål Ö Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 mars 2003 Ö 1006-01 KLAGANDE L.B., Box 1703, 111 87 STOCKHOLM MOTPART Riksskatteverket, 171 94 SOLNA SAKEN Arvode till konkursförvaltare

Läs mer

Förmånsrättskommitténs betänkande Gäldenärens avtal vid insolvensförfaranden (SOU 2001:80)

Förmånsrättskommitténs betänkande Gäldenärens avtal vid insolvensförfaranden (SOU 2001:80) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 STOCKHOLM Förmånsrättskommitténs betänkande Gäldenärens avtal vid insolvensförfaranden (SOU 2001:80) Sammanfattning Stiftelsen

Läs mer

Jan Ramberg Johnny Herre. Allmän köprätt. Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK

Jan Ramberg Johnny Herre. Allmän köprätt. Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK Jan Ramberg Johnny Herre Allmän köprätt Femte upplagan NORSTEDTS JURIDIK Innehåll 1. Introduktion till köprätten 15 1.1 Inledning 15 1.2 Köpet som avtalstyp 19 1.3 Köpet som del av obligationsrätten 20

Läs mer

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 2 juli 2007 T 4171-05 KLAGANDE STS Skoglund Transport System i Göteborg AB:s konkursbo, 556620-2924 c/o Advokat Bo Stefan Arleij Lilla Bommen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 1998:648 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Lagstiftning 2014-09-22 2

Lagstiftning 2014-09-22 2 2014-09-22 1 Lagstiftning Lag (1936:81) om skuldebrev Konsumentkreditlagen (2010:1846), KkrL Räntelagen (1975:635) Preskriptionslagen (1981:130) 9 kap. 5 och 10 kap HB 2014-09-22 2 Terminologi Borgenär

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 24 november 2003 T 402-02 KLAGANDE Tylömarks Förvaltning Aktiebolag, 556477-5178, Box 14048, 167 14 BROMMA Ombud: jur. kand. G-BG MOTPART

Läs mer

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT Avtalsnummer: AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 18 december 2018 T 462-18 PARTER Klagande GJGR Ombud: Advokat SW och jur.kand. AF Motpart Scandinavian Fishmania AB, 556658-4396 Gelbgjutarevägen

Läs mer

Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72)

Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72) REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/11/006 Er referens: N2016/06470/FF 1 (7) 2017-01-31 Näringsdepartementet Enheten för främjande och förenkling Att. Lena Ljungberg 103 33 Stockholm Entreprenörskap i det

Läs mer

Allmänna villkor Garanti för investeringskrediter November 2014

Allmänna villkor Garanti för investeringskrediter November 2014 Allmänna villkor Garanti för investeringskrediter November 2014 Sida 1 Allmänna villkor för garanti för investeringskrediter 1 Definitioner I dessa allmänna villkor avses med Betalningsdröjsmål: kredittagarens

Läs mer

PM Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring

PM Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring PM 2018-11-25 Preskriptionsavbrott genom gäldenärens erkännande av en fordring Advokat Thorulf Arwidson Om en part inte åstadkommit åstadkommit preskriptionsavbrott genom att väcka talan i domstol inom

Läs mer

Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet

Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet Del 2 Betänkande av Entreprenörskapsutredningen Stockholm 2016 SOU 2016:72 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS Tillämplighet 1 Dessa villkor ska tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Konsultföretag

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM FASTIGHETSREGLERING

ÖVERENSKOMMELSE OM FASTIGHETSREGLERING ÖVERENSKOMMELSE OM FASTIGHETSREGLERING har denna dag träffats mellan (1) Jernhusen Fastigheter AB, org. nr 556596-9598, Box 520, 101 30 Stockholm ( Överlåtaren ); och (2) Piteå Kommun, org. nr 212000-2759,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2014 Ö 3190-14 KLAGANDE Kronofogdemyndigheten 106 65 Stockholm MOTPART LO SAKEN Entledigande av konkursförvaltare ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 februari 2018 Ö 2347-17 PARTER Klagande Skatteverket Rättsavdelningen 171 94 Solna Ombud: Verksjurist MZ Motpart 1. JO 2. MTO Ombud

Läs mer

Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti

Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti Februari 2015 1 (7) Allmänna villkor för rörelsekreditgaranti 1 Definitioner I dessa allmänna villkor avses med BETALNINGSDRÖJSMÅL: kredittagarens underlåtenhet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 mars 2018 Ö 1864-17 PARTER Klagande Kontel Trade AG Bahnhofstrasse 21 6300 Zug Schweiz Ombud: Advokat SS Motpart 1. Aktiebolaget Minoritetsintressen,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (4) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 13 mars 2018 Ö 1524-17 Ö 1525-17 Ö 1526-17 Ö 1527-17 Ö 1538-17 PARTER Klagande 1. MB 2. LH 3. LL 4. DB Ombud för 1 4: Advokat KRB 5.

Läs mer

Lönegaranti vid företagsrekonstruktion

Lönegaranti vid företagsrekonstruktion Lagutskottets betänkande 2004/05:LU28 Lönegaranti vid företagsrekonstruktion Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2004/05:57 Lönegaranti vid företagsrekonstruktion samt

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-11 Handläggning i Vänersborg

PROTOKOLL 2014-12-11 Handläggning i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Handläggning i Vänersborg Aktbilaga 41 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Chefsrådmannen Niclas Johannisson samt rådmännen Anders Björk och Kristian Andersson FÖRARE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2005 T 1421-03 KLAGANDE Länsförsäkringar Västernorrland, 588000-3842 Box 164 871 24 Härnösand Ombud: Försäkringsjurist UL MOTPART

Läs mer

Lokalhyra vid företagsrekonstruktion - Rättsliga konsekvenser vid utebliven hyresbetalning

Lokalhyra vid företagsrekonstruktion - Rättsliga konsekvenser vid utebliven hyresbetalning J U R I D I C U M Lokalhyra vid företagsrekonstruktion - Rättsliga konsekvenser vid utebliven hyresbetalning Amanda Lundqvist VT 2017 RV102A Rättsvetenskaplig magisterkurs med examensarbete, 15 högskolepoäng

Läs mer

Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK

Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK PM Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK Att tänka på vid uppsägning av lokaler...3 Adressaten...3 Objektet...3 Tiden...3 Sättet...3 Innehållet...4 Bevakning...4 Acceptfristen...4 Hänskjuta till hyresnämnden...5

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion Angelica Mansikkala och Jasmin Norgren Företagsrekonstruktion - Komparativ studie av gäldenärens avtal i Finland och Sverige Company Reorganization - Comparative study of the Debtor agreements in Finland

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 februari 2004 T 823-00 KLAGANDE Handelsbanken Finans Aktiebolag Ombud: bolagsjuristen IB MOTPART SkandiaBanken Aktiebolag Ombud: jur.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 november 2009 Ö 2979-09 KLAGANDE Linköpings Bygg & Inredning Aktiebolag, 556407-3087 Snickaregatan 35 582 26 Linköping Ställföreträdare:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 februari 2008 T 3305-05 KLAGANDE MS Ombud: Advokat SF och jur.kand. MS MOTPART Bostadsrättsföreningen Sjökadetten, 716000-0803 c/o Bengt

Läs mer

Svarsmall avseende omtentamen

Svarsmall avseende omtentamen Svarsmall avseende omtentamen 2016 12 05 Observera att denna svarsmall inte ger fullständiga rättsutredningar på området utan endast kortfattat återger vad som krävts av ett svar för att ge full poäng

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 december 2004 T 471-04 KLAGANDE 1. SJ 2. AJ 3. NJ 4. LJ Ombud för samtliga: advokaten MB MOTPART BT Ombud: jur. lic. SA SAKEN Skadestånd

Läs mer

KONKURS. Allmän information om konkursförfarandet

KONKURS. Allmän information om konkursförfarandet KONKURS Konkurs Syfte Tvångsvis ta i anspråk gäldenärs samlade tillgångar för betalning av sina fordringar. Under konkursen omhändertas tillgångarna för borgenärernas räkning av konkursboet. Obestånd Gäldenären

Läs mer

Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet SOU 2016:72, del 2

Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet SOU 2016:72, del 2 1(11) 2017-01-31 Näringsdepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-28 56 210 lise.donovan@tco.se Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet SOU 2016:72, del 2 N2016/06470/FF När det gäller den

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12. KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 april 2014 T 2386-12 KLAGANDE Boultbee (Västerås) AB, 556682-1483 Box 730 721 20 Västerås Ombud: Advokat A A och advokat T J MOTPART Spago

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 oktober 2018 T 5152-17 PARTER Klagande TM Ombud: Advokat HK Motpart PRA Group Sverige AB, 556189-4493 753 83 Uppsala Ombud: HD Ombud:

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. EU:s insolvensreglering Enligt

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

Bristande reglering av ackordsbestämmelserna i LFR

Bristande reglering av ackordsbestämmelserna i LFR Bristande reglering av ackordsbestämmelserna i LFR Fyra förändringsförslag för fler lyckade företagsrekonstruktioner Sabina Fernandez HT 2016 Examensarbete, 30 hp Juristprogrammet, 270 hp Handledare: Ann-Sofie

Läs mer

l. Nuläget I propositionen ingår förslag till sådana

l. Nuläget I propositionen ingår förslag till sådana 992 rd- RP 25 Regeringens proposition till Riksdagen med forslag till lagar om ändring av 3 patentlagen, 3 lagen om nyttighetsmodellrätt och 5 mönsterrättslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM65. Förordning om tillämplig lag för. rättsverkan gentemot tredje man av överlåtelser av fordringar

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM65. Förordning om tillämplig lag för. rättsverkan gentemot tredje man av överlåtelser av fordringar Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om tillämplig lag för rättsverkan gentemot tredje man av överlåtelser av fordringar Justitiedepartementet 2018-04-11 Dokumentbeteckning KOM (2018) 96 slutlig

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 juni 2006 T 1397-04 KLAGANDE Web Trading K. Westberg Aktiebolags konkursbo, 556392-9651 Advokatfirman Carler KB Box 7557 103 93 Stockholm

Läs mer

Kommittédirektiv. En starkare företagsinteckning. Dir. 2007:13. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007

Kommittédirektiv. En starkare företagsinteckning. Dir. 2007:13. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Kommittédirektiv En starkare företagsinteckning Dir. 2007:13 Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall föreslå en förstärkning av företagsinteckningens

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 6 mars 2014 Ö 4317-12 KLAGANDE CN MOTPART Nordea Bank AB, 516406-0120 Box 24 201 20 Malmö Ombud: Bolagsjurist DUL SAKEN Invändning mot

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 oktober 2013 Ö 3016-12 Ö 3017-12 Ö 3020-12 KLAGANDE 1. Gunvor Axelssons dödsbo 2. SA 3. SGA Ombud för 1 3: Advokat PB MOTPART MW Ombud:

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Enheten för Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och XX, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget

Läs mer

Lagstiftning 2013-09-23 2

Lagstiftning 2013-09-23 2 2013-09-23 1 Lagstiftning Lag (1936:81) om skuldebrev, SkbrL Konsumentkreditlagen (2010:1846), KkrL Räntelagen (1975:635), RteL Preskriptionslagen (1981:130), PreskrL HB 9 kap. 5 och 10 kap 2013-09-23

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2015 T 3935-14 KLAGANDE Nordic Gas Cleaning AB:s konkursbo, 556758-1664 Ombud: Jur.kand. TL MOTPART JH Ombud: Jur.kand. CB SAKEN

Läs mer

AVTALSMALL bemanningstjänst, psykolog, till rättspykiatriska regionkliniken, Landstinget Kronoberg

AVTALSMALL bemanningstjänst, psykolog, till rättspykiatriska regionkliniken, Landstinget Kronoberg B49-10-174 Servicecentrum 2010-12-21 Upphandlingsavdelningen, Maria Thorstensson AVTALSMALL bemanningstjänst, psykolog, till rättspykiatriska regionkliniken, Landstinget Kronoberg 1 Avtalsparter Uppdragsgivare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 juni 2004 T 2565-02 KLAGANDE Skatteverket, 171 94 SOLNA Ombud: verksjuristen NM MOTPART UA Ombud: advokaten GW SAKEN Bättre rätt till

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM34. Direktiv om företagsrekonstruktion och en andra chans för företagare. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM34. Direktiv om företagsrekonstruktion och en andra chans för företagare. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om företagsrekonstruktion och en andra chans för företagare Justitiedepartementet 2016-12-21 Dokumentbeteckning KOM (2016) 723 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 december 2016 T 4073-15 KLAGANDE PH MOTPART Migrationsverket 601 70 Norrköping Ombud: jur.kand. SR SAKEN Fordran ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Invändning mot verkställighet enligt 3 kap. 21 utsökningsbalken

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Invändning mot verkställighet enligt 3 kap. 21 utsökningsbalken Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 juni 2017 Ö 1853-16 KLAGANDE Svea Ekonomi AB, 556489-2924 Ombud: Jur.kand. MI MOTPART PO Ombud: P-I K SAKEN Invändning mot verkställighet

Läs mer

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 372, 31/12/1985 s. 0031-0033

Läs mer

- Avstyrker förslaget om ändrade regler (tid) för ansökan om medling. - Tillstyrker förslaget om formulär/meddelande vid hyresvärdens uppsägning

- Avstyrker förslaget om ändrade regler (tid) för ansökan om medling. - Tillstyrker förslaget om formulär/meddelande vid hyresvärdens uppsägning 2017-09-11 1(5) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt E-post: ju.l1@regeringskansliet.se Remissyttrande Stärk ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Er ref: Ju2017/03853/L!

Läs mer

Ändrade regler om beskattningsinträde vid fusion och fission

Ändrade regler om beskattningsinträde vid fusion och fission Remissvar 1(5) Dnr: 131-152258- 16/112 Finansdepartementet Skatte och Tullavdelningen 103 33 Stockholm Ändrade regler om beskattningsinträde vid fusion och fission Fi2016/01138/S1 1 Sammanfattning Skatteverket

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Stockholm den 27 april 2012

Stockholm den 27 april 2012 R-2012/0531 Stockholm den 27 april 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/1465 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 mars 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Beskattning av

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18)

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) R2B PM 1 (6) Till Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) Regeringskansliets

Läs mer

25 Ackord Företagsrekonstruktion Skuldsanering

25 Ackord Företagsrekonstruktion Skuldsanering Ackord Företagsrekonstruktion Skuldsanering Kapitel 25 673 25 Ackord Företagsrekonstruktion Skuldsanering 14 Lag (1993:891) om indrivning av statliga fordringar m.m., indrivningslagen Lag (1993:892) om

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juni 2007 Ö 4263-06 KLAGANDE TWN Förvaltare: CH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Försäljning av fastighet enligt 8 kap. 8 utsökningsbalken

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 25 september 2008 Ö 160-08 PARTER 1. FH Ombud: Advokat HPL 2. Strömma Fjäll & Aktivitet Aktiebolag, 556351-9635 Box 162 920 66 Hemavan

Läs mer

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72)

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet (SOU 2016:72) 1 (5) BESLUT 2017-01-31 Dnr SU FV-1.1.3-3384-16 Handläggare: Rikard Skårfors Utbildningsledare Avdelningen för planering och ledningsstöd Regeringskansliet (Näringsdepartementet) Yttrande över betänkandet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 17 december 2004 Ö 3190-02 KLAGANDE DO-N MOTPART DO-Ns konkursbo Ställföreträdare: advokaten EE, i egenskap av konkursförvaltare SAKEN

Läs mer

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 december 2011 Ö 591-11 KLAGANDE FABEC Aktiebolag, 556178-9974 Orrekulla Industrigata 22 425 36 Hisings Kärra Ombud: LZ MOTPART Skatteverket

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 december 2011 Ö 3950-11 KLAGANDE 1. KLM Fastigheter Aktiebolag, 556306-9318 Katrinedalsgatan 9 691 31 Karlskoga 2. MS med firma MS

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 mars 2018 T 1566-17 PARTER Klagande Hofving i Vimmerby AB, 556624-8190 Rönnbärsgatan 1 598 37 Vimmerby Ombud: Advokat D-MS Motpart Vimmerby

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 februari 2005 T 2231-03 KLAGANDE VJ Ombud: advokaten CL MOTPART Riksgäldskontoret Ombud: advokaten MH och advokaten T W SAKEN Fordran

Läs mer

1. Bolagets verksamhet och ekonomiska förhållanden.

1. Bolagets verksamhet och ekonomiska förhållanden. Styrelsens redogörelse 31 mars 2010 för händelser av väsentlig betydelse för bolagets ställning som har inträffat efter det att årsredovisningen för 2008 lämnades 13 kap 6 punkt 3 ABL Utöver vad framgår

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 april 2007 Ö 4239-05 KLAGANDE 1. Swedbank AB (tidigare FöreningsSparbanken AB), 502017-7753 105 34 Stockholm 2. Lindebergs Grant Thornton

Läs mer

Advokatsamfundets yttrande omfattar endast de frågeställningar som Regeringskansliet uttryckligen bett remissinstanserna svara på i Ju2010/774/L2.

Advokatsamfundets yttrande omfattar endast de frågeställningar som Regeringskansliet uttryckligen bett remissinstanserna svara på i Ju2010/774/L2. R-2010/1856 Stockholm den 1 mars 2011 Till Justitiedepartementet Ju2010/774/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 december 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över valda delar över betänkandet

Läs mer