Softflo. en ny riktning inom ventilation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Softflo. en ny riktning inom ventilation"

Transkript

1 Softflo en ny riktning inom ventilation

2 2 Vi vill stoppa utvecklingen Traditionella ventilations- och klimatanläggningar ger ifrån sig lågfrekvent buller som inte hörs, men ändå stör oss. Forskningsresultat visar att det resulterar i trötthet, huvudvärk, irritation och minskar vår intellektuella kapacitet. Drygt 40 % av alla barn och ungdomar har idag astma eller allergibesvär, en siffra som fördubblats sedan 1970-talet. Dålig inomhusmiljö är en bakomliggande orsak där bristande ventilation spelar stor roll. Det är en utveckling som vi på Fresh AB vill sätta stopp för. Vår nya Softflo-teknik skapar ett friskare inomhusklimat Det har visat sig att dagens ventilation är förhållandevis ineffektiv. Framtidens ventilation skapar däremot ett hälsosammare inomhusklimat som ger frisk luft, tyst och dragfri inomhusmiljö och dessutom högre effektivitet till lägre kostnader. Vår teknik heter Softflo och har fått stor uppmärksamhet hos EU-kommissionen. Vi har bl a deltagit i EU-forskningsprojektet ABODE (Adaptive Buildings Optimal Design and Efficiancy), där arbetet har utförts vid University of Reading i England. Resultaten visade att med Softflo-tekniken blir luftutbyteseffektiviteten nära nog den dubbla jämfört med dagens ventilationsmetoder. Gemensamt för våra olika Softflo-don är att de bidrar till ökad hälsa, effektivitet och ekonomisk lönsamhet. Sedan 3 år tillbaka har tekniken sålts i Finland, med mycket gott resultat och nu är det dags för nya friska vindar också på andra marknader. BILDEN OVAN ÄR FRÅN RAY TALO, SPELMONOPOLETS NYA UTBYGGNAD I HELSINGFORS. HÄR ÄR SOFTFLO-TEKNIKEN INSTALLERAD I 160 RUM. SEDAN ÄR DET BARA FÖR SPELMONOPOLET ATT KAMMA HEM VINSTEN.

3 Vi råder inte över naturlagarna Vi följer dem Softflo-tekniken innebär ett helt nytt sätt att tänka. Den används på liknande sätt som dagens kylbafflar och tilluftsdon men är betydligt effektivare. Såväl luftutbytes- som värmeutbyteseffektiviteten är avsevärt högre än vid konventionell ventilation. Fördelarna med Softflo-tekniken är flera Bättre inneklimat i vistelsezonen Tyst och dragfri ventilation Lägre energiåtgång p g a effektivare ventilation Softflo-tekniken skapar en stabil skiktning av rumsluften genom en ny teknik att tillföra luft. Tilluften passerar ett stort antal små öppningar vilka formar luften till många sammanlänkade jetstrålar. Luftens hastighet och tryck är så högt att den samlade strömningskraften tar kommandot över rumsluftens rörelser (CJV, Confluent jets Ventilation). Den stabila skiktningen gör att man får frisk luft i vistelsezonen medan föroreningarna koncentreras till takzonen där den kan föras ut. DEN TYSTA SOFFLO-DYSAN ÄR HJÄRTAT I SOFTFLO-TEKNIKEN. Kollisionsteknik ger mjukflöde Den kraftiga rörelseenergin som är nödvändig för att tilluften skall ta kommandot och omvandlas till ett mjukflöde uppnås genom en kollisionsteknik (IJV, Impinging Jet Ventilation). Softflo-tekniken använder väggar och golv för att dragfritt föra in ventilationsluften i rummet. Tilluften stiger sedan uppåt vid värmekällorna, ex. människor och datorer. Mjukflödet ger dragfrihet och ett behagligt klimat. Aerodynamiska dysor minskar oljud Dysorna i donen är utformade på ett sådant sätt att det inte skapas något ljud. Vi får en reaktiv teknik som drastiskt dämpar det ohörbara, lågfrekventa bullret från fläktar med upp till db. Ökad verkningsgrad minskar energibehovet Tack vare luftens skiktning ökar verkningsgraden hos utbytet av värme i rummet till 70-80% jämfört med 50% som gäller för omblandande ventilation. Det betyder att du kan kyla och värma rummet med minst 28% lägre energitillförsel och ändå få rätt temperatur. Softflo-tekniken är kort sagt framtidens ventilation. Läs mer om tekniken i vår nya katalog som du kan beställa på vår webbsite BRA VENTILATION ÄR INTE ÖKAT, UTAN MINSKAT LUFTFLÖDE MED KONTROLL ÖVER STRÖMNINGARNA. DET GER ÖKAD LUFT- UTBYTESEFFEKTIVITET SOM PÅ ETT EFFEKTIVT SÄTT FÖR BORT FÖRORENINGARNA. Bengt Sellö är mannen som utvecklat Softfl o-tekniken tillsammans med internationella forskare inom strömningsteknik och CFD (Computional Fluid Dynamics). Med CFD har vi under senare år på matematisk väg kunnat synliggöra termiska skeenden. Denna teknik har också gjort det möjligt att bestämma verkningsgradens storlek vid olika metoder att ventilera, värma och kyla rum. CFD har under lång tid använts inom fl yg- och bilindsutrin och bl a resulterat i bensinsnålare bilar.

4 4

5 Framsynta företag ser nya möjligheter Forskning visar att Softflo-tekniken värmer, kyler och ventilerar nästan dubbelt så effektivt som traditionella ventilationssystem. Det ger klara fördelar i många olika miljöer. Restauranger I lokaler med mycket föroreningar som rök och matos ställs extra höga krav på ventilationen. Med Softflo-tekniken slipper du inblandning av skämd luft och kan istället njuta av dofterna från god mat och kaffe. Skolor I miljöer med många människor på liten yta uppstår ofta hälsoproblem beroende på att ventilationen är ineffektiv i förhållande till antal personer i rummet. Med Softflo-tekniken kan du enkelt anpassa ventilationen så att du får en hälsosam miljö. Kontor Små rum för en eller flera personer ställer speciella krav på ventilationen. Softflo-tekniken ger en tyst och dragfri ventilation även vid mycket stora kylbehov under sommaren. Det är också lätt att reglera temperaturen efter individuella behov. Idrottsanläggningar Stora ytor med många människor behöver mycket luft. Softflo-teknikens stabila skiktning av luften gör det möjligt att effektivt leda bort överskottsvärmen. Stora luftmängder kan tillföras, vilket gör att det känns rent och friskt, med bibehållen dragfrihet. Butiker Butiker skall vara lätta att möblera om och hyresgästanpassa utan att inneklimatet försämras. Softflo-tekniken är både flexibel och lättskött. För butiksägaren är en pigg kund ofta en bra kund. Industrier I smutsiga miljöer erbjuder Softflo-tekniken plåtrena, rustika och tåliga produkter som är lätta att hålla rena och underhålla. Tekniken gör att bara vistelsezonen behöver värmas eller kylas, vilket innebär att man gör mycket stora energibesparingar, speciellt i lokaler med högt till tak. 5

6 6 Riksdagshuset i Helsingfors. BILD: HELIN & CO ARCHITECTS I Finland är riksdagsmännen ovanligt vakna Det blåser friska vindar i Helsingfors nya Riksdagshus. Utbyggnaden av annexet påbörjades våren 2003 för att vara klart i maj Det som gjorde att man valde Softflotekniken till de 275 nya rummen var de mycket extrema förhållandena. Solinstrålningen genom de stora glasfasaderna gör så att det krävs ett mycket stort kylbehov på sommaren. Softflo-tekniken var det enda alternativet som klarade detta tillsammans med de höga kraven på dragfrihet. Att Softflotekniken dessutom är tyst och ger extra energibesparing är ytterligare en fördel. SOFTFLO-TEKNIKEN GAV FLERA PRAKTISKA FÖRDELAR VID INSTALLATIONEN. DONEN LEVERERADES MED FÖRINSTÄLLDA LUFTFLÖDEN, VILKET FÖRENKLAR INJUSTERINGSARBETET VÄSENTLIGT. EFTERSOM SOFTFLO-TEKNIKEN TAR TRYCKFALLET DIREKT PÅ SLUTDONEN SÅ BLIR DE FLESTA SPJÄLL OCH LJUDDÄMPARE ÖVERFLÖDIGA.

7 Softflo-tekniken har utvecklats för att förbättra inomhusklimatet och därmed också människors hälsa. Utvecklingen har tagit sin tid och möda men har resulterat i stora framgångar med mycket nöjda kunder. Timo Karkulahti, VD för Vasatherm Finland OY, har arbetat länge inom VVSbranschen. Under de tre senaste åren har han uteslutande satsat på Softflotekniken därför att det känns både roligt och meningsfullt att leda utvecklingen av framtidens ventilation. Användarna berättar om minskad sjukfrånvaro och högre effektivitet vilket naturligtvis också ger dem ekonomiska vinster. Vid mätningar på luftkvaliten visar det sig att luftutbyteseffektiviteten blir nästan dubbelt så bra än vad som normalt erhålls. Med denna kunskap projekterar vi idag anläggningar med 25 % lägre luftflöde och uppnår ändå en förbättring av luftkvaliteten. Detta gör driftekonomin mycket intressant för fastighetsägaren. Vi tillfredställer också arkitekters krav på god estetik. En trogen kund är Rundradion, YLE- Pasila, som har varit mån om att köpa bra produkter, med bra kvalitet och bra service. Vasatherm har hittills levererat produkter till ett tiotal projekt. Det senaste är renoveringen och moderniseringen av huvudkontorets äldre byggnader som nu fått ny effektiv ventilation med hjälp av Softflo-tekniken. TIMO KARKULAHTI, VD FÖR VASATHERM FINLAND OY, PÅ YLE-PASILA, RUNDRADION, FINNS SAMTLIGA SOFTFLO-PRODUKTER APPLICERADE.

8 8 Naturlagarna vinner i längden. Den här tekniken fungerar i harmoni med rumstermiken. Resultatet blir en bättre luftutbyteseffektivitet vilket gör att vi kan köpa mindre enheter och få likvärdig effekt. I längden blir det billigare för oss. SVEN MALM, AP-FASTIGHETER Sven Malm har jobbat i fastighetsbranschen sedan 1980 och varit projektledare på AP- Fastigheter sedan starten Idag hör AP- Fastigheter till en av de största fastighetsbolagen i Sverige med ca 2,5 miljoner m² fastighetsyta. I samband med renovering av anrika Norstedts förlag sökte man produkter med bättre prestanda och snyggare design. Med softflo-produkterna slapp vi den trista konventionella kylbaffeln. På köpet fick vi också bättre ventilationseffektivitet och lägre energibehov i anläggningen, säger Sven Malm. Systemet är flexibelt och lätt att bygga om vid hyresgästanpassningar. Det leder till lätthanterliga och ekonomiska lösningar, fortsätter han. På vissa arbetsplatser är man effektivare än på andra I AP-Fastigheters kontorskomplex, Albydal, i Solna är bl a Esselte Sverige AB hyresgäst. Fastigheten har en yta på m² och genomgick för ett par år sedan en omfattande renovering då ventilation och kyla moderniserades. En mycket lönsam investering. Idag finns här ca Softflo-produkter och hyresgästerna upplever en markant förbättring av inneklimatet. Luften känns alltid frisk. Tidigare blev jag trött och dåsig vid tre-fyratiden men nu känner jag mig pigg och effektiv hela eftermiddagen, säger Eva Holmström på Esselte. NÄR MAN SITTER I HETLUFTEN ÄR DET VIKTIGT MED BRA VENTILATION. EKONOMISKA FÖRDELAR Tekniken ger flera ekonomiska fördelar: Lägre luftflöden ger bättre inneklimat Väsentligt sänkta driftskostnader Lägre installationskostnader Bättre arbetsklimat för hyresgästen vilket ger bättre hälsa och högre effektivitet SOFTFLO ECCE GÖR INGET VÄSEN AV SIG, VARE SIG ESTETISKT ELLER LJUDMÄSSIGT. DEN DISKRETA DESIGNEN SMÄLTER LÄTT IN I OLIKA MILJÖER. HÄR SITTER DEN MONTERAD PÅ ESSELTE SVERIGES KONTOR.

9 Storleken spelar ingen roll Även om Fresh är ett förhållandevis litet företag i Småland har vi stor kapacitet och jobbar både storskaligt och internationellt. Ett bra exempel på det är City Tower i Frankfurt, ett av Europas största byggprojekt år I den 34 våningar höga byggnaden valde man Soft Kompakt från Fresh. Ordern togs hem i hård konkurrens med såväl tyska inhemska som internationella konkurrenter. Våren 2003 stod projektet klart och entreprenören Hochtief Building AG, (som också varit med och byggt Öresundsbron), kunde räkna hem en besparing på 5 miljoner kronor jämfört med konventionella system. SOFT KOMPAKT ÄR EN FASADAPPARAT MED KYLA, VÄRME OCH VENTILATION. MED SOFTFLO-DYSAN BEHÖVS INGA SPJÄLL OCH LJUDDÄMPARE.

10 10 Äntligen har vi fått tyst i klassen Sveriges framtid tycks bli allt sjukare. Allt fler barn och ungdomar får kroniska sjukdomar som allergi och astma. Varje människa avger partiklar per timme. En del av dessa kan vara till skada för i synnerhet allergiska människor. Genom omblandande ventilation virvlar dessa partiklar okontrollerat runt i rummet. Eftersom vi tillbringar ca 90 % av vår tid inomhus är det viktigt med en väl fungerande ventilation. Det råder skolplikt för barnen i grundskolan och läroplanen (Lpo94) föreskriver att strävan skall vara att skapa de bästa möjliga betingelserna för elevens bildning, tänkande och kunskapsutveckling. I Fagrabäckskolan i Växjö har Softflo-tekniken provats med framgång. Läraren som ofta blir trött framåt eftermiddagen upplever test-klassrummet som betydligt friskare och behagligare. Det skapar förutsättningar för bättre arbetsmiljö med mer uppmärksamma och pigga elever. MÄNSKLIGA FÖRDELAR. De hälsosamma effekterna med Softfl o är fl era: Friskare luft i vistelsezonen Inget drag Reducerar det lågfrekventa infraljudet med db PÅ UNIVERSITET I VÄXJÖ HAR BESTÄLLAREN ANVÄNT SOFTFLO- TEKNIKEN SOM JÄMFÖRELSE TILL DEN KONVENTIONELLA VENTILATIONEN. LISELOTT EGELUND SOM SITTER I RUMMET ÄR POSITIV. JAG HAR ALDRIG ONT I HUVUDET OCH ÄR ALDRIG FÖRKYLD. RUMMET KÄNNS ALLTID JÄTTEBEHAGLIGT OCH ÄR ALDRIG VARMT OCH KVAVT. TUR DET, MED TANKE PÅ ATT HON ÄR EKONOMIANSVARIG FÖR INGENJÖRSUTBILDNINGEN.

11 Kunderna får oss att växa Med Softflo-tekniken tar vi ett stort steg in i framtidens ventilation. Visserligen är vi idag en av Europas ledande levarantörer av ventilationsprodukter, men framför allt ser vi oss som utvecklare av ett friskare inomhusklimat. Att 50% av försäljningen går till övriga Europa, Japan och USA är en styrka, men att vi kan hjälpa till och förbättra människors arbetsmiljöer och företags lönsamhet genom att förbättra luftkvaliteten ser vi som den riktiga vinsten. Kraven från kunderna är vår bästa sporre. Forskning och produktutveckling sker kontinuerligt tillsammans med olika universitet och kunder. Från vår vackra utomhusmiljö i Småland sprider vi idéer och teknik som förbättrar inomhusmiljön för miljontals människor runt om i världen. Det gör att vårt arbete känns meningsfullt. Välkommen att höra av dig om du vill veta mer om Softflotekniken. Du kan också titta in på vår webbplats, där du kan beställa vår nya Softflo-katalog. Vi står för friskt arbetsklimat på många sätt N ytänkande leder utvecklingen vidare. Efter en omorganisation där kunderna ställdes i centrum började en ny utveckling för Fresh. Vi vet nu hur ledarskap, kompetensutveckling och organisationsstruktur skall samverka för att nå framgång. En bekräftelse av detta är utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats som vi erhöll Mot bakgrund av detta arbetar vi inom Fresh Utbildning AB med att sprida våra positiva erfarenheter till andra företag och ledare inom både privat näringsliv och offentlig sektor. Vi erbjuder såväl interna som externa föredrag och även ledarskapsutbildningar i samarbete med Växjö universitet. Välkommen att höra av dig om du vill veta mer om våra utbildningar.

12 SOFTFLO-TEKNIKEN VENTILATION - KYLA - VÄRME FRISK LUFT FRISKARE LIV Fresh AB Tel Box 7 Fax Gemla Designed & produced by Kjell-Olof Askencrantz, agency@fresh.se Photos by Peter Lydén & Hans Runesson Copyright Fresh AB 2004 Printed 0403

SOFTFLO. Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV

SOFTFLO. Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV SOFTFLO Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV Miljoner färre sjukdagar & miljoner färre dagar för vård av sjukt barn. En enkel åtgärd är allt som behövs Mekanisk ventilation

Läs mer

COOLPACK COOLPACK. Nyckeltal. Funktion Tilluftsbaffel med extrem kapacitet

COOLPACK COOLPACK. Nyckeltal. Funktion Tilluftsbaffel med extrem kapacitet 20-04-11 Tilluftsbaffel med extrem kapacitet Nyckeltal Anslutning: 0 mm (luft), 12 mm (vatten) Mått: 230 x 488 x 1 mm (b x h x l) Tilluftflöde: upp till 5 l/s Tryckområde: 40-0 Pa Ljudnivå (Lp): < 30 db(a)

Läs mer

ENERGIEFFEKTIV VENTILERING MED ELEVENS HÄLSA I CENTRUM. I samarbete med

ENERGIEFFEKTIV VENTILERING MED ELEVENS HÄLSA I CENTRUM. I samarbete med ENERGIEFFEKTIV VENTILERING MED ELEVENS HÄLSA I CENTRUM VENTILATION Varför ventilerar vi? Föra bort dålig och förbrukad luft Föra bort övertemperatur från rummet Tillförandet av ny luft är funktion av bortförandet

Läs mer

TUBUS TUBUS. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer

TUBUS TUBUS. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Nyckeltal Anslutning: Tilluftflöde: Tryckområde: Ljudnivå: Ytbehandling: 100,,160, 200, 250, 315 & 00 (mm) 10-350 l/s 70-100 Pa Alltid under 30 db(a) vid 100

Läs mer

VENTILATION I SKOLOR. Miljöförvaltningen

VENTILATION I SKOLOR. Miljöförvaltningen VENTILATION I SKOLOR http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/tillsyn-och-regelverk/tillsyn-miljobalken/inomhusmiljon-i-skolan/vagledningsmaterial/vagledning-for-inspektion-av-ventilation-i-skolan/

Läs mer

Innovativa ventilationssystem. Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017

Innovativa ventilationssystem. Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017 Innovativa ventilationssystem Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017 Förstudiens syften Ge en översikt av innovativa ventilationssystem. Ta reda på vilken utveckling fastighetsägare vill

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren.

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren. Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42 finns regler om bl.a. städning, ventilation

Läs mer

SWEGON HOME SOLUTIONS

SWEGON HOME SOLUTIONS INTELLIGENT INOMHUSKLIMAT FÖR MÄNNISKOR OCH HEM SOM GARANTERAR FRISK OCH HÄLSOSAM LUFT Luft har en väldigt stor betydelse för hur vi mår. Den kan påverka vår sömn, vår koncentrationsförmåga och vår hälsa.

Läs mer

Flexit bostadsventilation

Flexit bostadsventilation Flexit bostadsventilation A FÖR EN SUND INOMHUSMILJÖ Varför ventilera? Du är säkert noga med vad barnen äter, men hur ställer du dig till luften de andas? Vi tillbringar ca 90% av tiden inomhus och uppfattar

Läs mer

Energieffektiva takvärmesystem. Highest Credit Rating since 1997

Energieffektiva takvärmesystem. Highest Credit Rating since 1997 Energieffektiva takvärmesystem Highest Credit Rating since 1997 Det naturliga sättet för uppvärmning! Solen är vår mest fantastiska energikälla. Allt liv är beroende av den. Solens värmestrålar färdas

Läs mer

TEGEL LEVER LÄNGRE. Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE

TEGEL LEVER LÄNGRE. Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE TEGEL LEVER LÄNGRE Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE DET GÄLLER vår hälsa När vi bygger nytt eller renoverar, tänker vi mycket på om ekonomin är hållbar. Under de senaste åren har vi även uppmärksammat

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

CamCleaner luftrenare. CamCleaner luftrenare. Camfil Farr - clean air solutions

CamCleaner luftrenare. CamCleaner luftrenare. Camfil Farr - clean air solutions CamCleaner luftrenare Camfil Farr Produkt broschyr CamCleaner luftrenare Camfil Farr - clean air solutions När du en gång andats riktigt ren luft, vill du inte andas något annat. På arbetsplatser idag

Läs mer

Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning

Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning Ett unikt sätt att enkelt och energieffektivt generera kyla till ett kylbaffelsystem. Combi Cooler är ett integrerat system som består av en

Läs mer

svensktillverkad kvalitet

svensktillverkad kvalitet svensktillverkad kvalitet 2 Idéen som blev ett företag En dålig värmepump och en innovativ entreprenör. Det blev startskottet för ComfortZone som bildades 2001 och vars värmepumpar idag förser många hus

Läs mer

Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet

Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet Stora och snabba variationer i luftfuktigheten är typiska för ett duschrum. Genom direkt ventilationsstyrning med EC-Vent och hygrostatsensorer säkerställer

Läs mer

EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi

EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi Högre energieffektivitet med automatisk anpassning för lunchrusningen EC-Vent med timer-styrning gör det enkelt för en restaurang att anpassa ventilationen

Läs mer

Bättre inomhusklimat med SmartFront

Bättre inomhusklimat med SmartFront Bättre inomhusklimat med SmartFront SmartFront är en patenterad metod för uppgradering av fasad, ventilation och fönster på befintliga fastigheter. Installationen ger en betydande energibesparing och en

Läs mer

VÄRMEÅTERVINNING VENTIL ATIONSLÖSNINGAR FÖR DIN BOSTAD BÄTTRE INOMHUSMILJÖ

VÄRMEÅTERVINNING VENTIL ATIONSLÖSNINGAR FÖR DIN BOSTAD BÄTTRE INOMHUSMILJÖ VÄRMEÅTERVINNING VENTIL ATIONSLÖSNINGAR FÖR DIN BOSTAD BÄTTRE INOMHUSMILJÖ VÄRMEÅTERVINNING Ventilationsprodukter för bostäder, affärer & lokaler Sedan tidigt 70-tal har miljontals hushåll fått produkter

Läs mer

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Clean-Air24 FTX Minska värmekostnaden Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Det enda systemet med återvinning som kan installeras i befintligt kanalsystem Inga rör och aggregat som

Läs mer

FRÅGOR OM INNEMILJÖN PÅ DIN ARBETSPLATS

FRÅGOR OM INNEMILJÖN PÅ DIN ARBETSPLATS nr FRÅGOR OM INNEMILJÖN PÅ DIN ARBETSPLATS Enkäten är ett led i att ta fram underlag för att göra en miljövärdering av det hus där du arbetar. Utvärderingen görs enligt EcoEffect-metoden som utvecklas

Läs mer

iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Star by Fläkt Woods

iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Star by Fläkt Woods Star by Fläkt Woods iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Alltid rätt kyleffekt. Smart och energisnålt. Moderna kontor förändras ständigt. Tack vare bärbara datorer och mobiltelefoner

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET URURU SARARA Total komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET Rätt klimat för dig Vill du slippa tänka på klimatet på din arbetsplats? Bara känna att du alltid har ett skönt klimat på kontoret,

Läs mer

FRÅGOR OM INNEMILJÖN I DIN SKOLA

FRÅGOR OM INNEMILJÖN I DIN SKOLA Skolenkät - - Personal nr FRÅGOR OM INNEMILJÖN I DIN SKOLA Enkäten är ett led i att ta fram underlag för göra en miljövärdering av den skola du arbetar i. Utvärderingen görs enligt EcoEffect-metoden som

Läs mer

MAXIMUS MAXIMUS GOLV! Ventilationsapparat för installationsgolv

MAXIMUS MAXIMUS GOLV! Ventilationsapparat för installationsgolv 1 Ventilationsapparat för installationsgolv är en kanalansluten golvapparat med kyla, värme och ventilation. Maximus installeras i kontorsmiljöer och som ersätter dagens konventionella golvdon, konvektorer

Läs mer

FRESH FRISK LUFT - FRISKARE LIV. Fresh är en av Europas ledande leverantörer av produkter för ett bättre inomhusklimat

FRESH FRISK LUFT - FRISKARE LIV. Fresh är en av Europas ledande leverantörer av produkter för ett bättre inomhusklimat FRESH FRISK LUFT - FRISKARE LIV Fresh är en av Europas ledande leverantörer av produkter för ett bättre inomhusklimat Produkterna hjälper till att skapa ett sundare och hälsosammare inomhusklimat för miljontals

Läs mer

HÄLSA OCH INOMHUSKLIMAT. Du kan minska sjukfrånvaron och förbättra inomhusklimatet för dina medarbetare med rätt luftfuktighet

HÄLSA OCH INOMHUSKLIMAT. Du kan minska sjukfrånvaron och förbättra inomhusklimatet för dina medarbetare med rätt luftfuktighet HÄLSA OCH INOMHUSKLIMAT Du kan minska sjukfrånvaron och förbättra inomhusklimatet för dina medarbetare med rätt luftfuktighet Hälsa, inomhusklimat och luftkvalitet Bra inomhusklimat lönar sig Produktiviteten

Läs mer

Vägen till ett bra inomhusklimat

Vägen till ett bra inomhusklimat Vägen till ett bra inomhusklimat Tillsammans skapar vi ett behagligt och energieffektivt inomhusklimat Fabeges ambition är att alltid leverera bästa möjliga inomhusklimat alltid med hänsyn till långsiktig

Läs mer

SOFTFLO S44. Fälls in i tak - gärna nära en vägg Softflo- teknik = alltid tyst och dragfritt Inget infraljud som tröttar människan.

SOFTFLO S44. Fälls in i tak - gärna nära en vägg Softflo- teknik = alltid tyst och dragfritt Inget infraljud som tröttar människan. Tilluft + kyla 2003-10-01 4:01 Fälls in i tak - gärna nära en vägg Softflo- teknik = alltid tyst och dragfritt Inget infraljud som tröttar människan S44 är det diskreta takdonet. Allt som syns från rummet

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Kylbehov Sundbrolund äldreboende Kund Landstinget Västernorrland - Olle Bertilsson Baltic Energy Lena

Läs mer

Vad är viktigt vid val av nytt luftbehandlingsaggregat?

Vad är viktigt vid val av nytt luftbehandlingsaggregat? Vad är viktigt vid val av nytt luftbehandlingsaggregat? Det är många faktorer som påverkar ditt val av nytt system för ventilation. Vi vill ge dig några tips som förenklar processen. VAD ÄR VIKTIGT VID

Läs mer

TubusWall. TubusWall. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer

TubusWall. TubusWall. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Nyckeltal Anslutningar: 0,1,160, 200, 2, 315 & 400 (mm Tilluftflöde: - 3 l/s Tryckområde: - 0 Pa Kulör: Standard vit RAL9003 glans finns i MagiCAD:s databas

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Econet. Systemet som gör alla till vinnare

Econet. Systemet som gör alla till vinnare Econet Systemet som gör alla till vinnare Vårt innovativa Econetsystem sparar energi på flera sätt I Fläkt Woods innovativa system Econet är komponenterna sammankopplade för att ge en säkrare och effektivare

Läs mer

Rum att leva och arbeta i...

Rum att leva och arbeta i... Rum att leva och arbeta i... City Multi... kräver ett naturligt och behagligt inomhusklimat effektivt ekonomiskt flexibelt Vi tror det är luft tills vi vet vad vi egentligen andas in Det är inte alltid

Läs mer

Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer

Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer Text: Svante Lundbäck: Kyl och Ventilation Datasimuleringar: Börje Johansson Energianalys I en lektionssal kan energiförbrukningen

Läs mer

LYRA » ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT AIR DIFFUSION LYRA

LYRA » ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT AIR DIFFUSION LYRA AIR DIFFUSION LYRA LYRA» ENERGIEFFEKTIV KYLKASSETT Energieffektivitet grunden i våra lösningar Vi utför allt vårt forsknings- och utvecklingsarbete och alla labbtester med målinriktat fokus på att kunna

Läs mer

Topvex med SoftCooler ger alltid rätt temperatur även på sommaren

Topvex med SoftCooler ger alltid rätt temperatur även på sommaren Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdon Brandsäkerhet Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar Topvex med SoftCooler ger alltid rätt temperatur även på sommaren 2 Att andas är att leva Eftersom vi tillbringar

Läs mer

IVT Nordic Inverter 12 KHR-N

IVT Nordic Inverter 12 KHR-N IVT Nordic Inverter KHR-N Vår mest kraftfulla luft/luft-värmepump. Nyhet! Lägre ljudnivå, bättre besparing och marknadens bästa trygghet. IVT Nordic Inverter KHR-N är en helt nyutvecklad luft/luft värmepump.

Läs mer

Varför ventilerar vi?

Varför ventilerar vi? Varför ventilerar vi? Tillsätta syre och ren luft Tillsätta eller bortföra fukt Värma eller kyla Föra bort föroreningar (emissioner) gaser,rök, partiklar mm Föra bort överskottsvärme produktion, solinstrålning

Läs mer

MBB. - När prestanda är avgörande...

MBB. - När prestanda är avgörande... lindab comfort MBB - När prestanda är avgörande... MBB - När prestanda är avgörande I och med lanseringen av marknadens första riktiga donlåda för korrekt injustering, MBB så sätter vi en ny standard för

Läs mer

Lösningar för ventilation

Lösningar för ventilation lindab ventilation Lösningar för ventilation Vår vision Lindab skall uppfattas som världens bästa varumärke i VVS-branschen. Mission Vår mission är att göra det möjligt för alla människor att åtnjuta

Läs mer

Andas frisk luft hemma

Andas frisk luft hemma Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar Andas frisk luft hemma Bostadsventilation Vi äter och dricker ca

Läs mer

Att hyra sin bostad. - rättigheter och skyldigheter

Att hyra sin bostad. - rättigheter och skyldigheter Att hyra sin bostad - rättigheter och skyldigheter Hallå där! Oavsett var du bor är det viktigt att ha en bra boendemiljö. Det ska finnas rätt förutsättningar för att du ska kunna må bra i ditt hem. I

Läs mer

REPUS lågimpulsdon. Projektering

REPUS lågimpulsdon. Projektering REPUS lågimpulsdon Deplacerande ventilation Undanträngande ventilation är den äldsta ventilationsprincipen och kan åstadkommas utan fläktar. Luftrörelserna uppkommer av densitetsskillnaden mellan tilluft

Läs mer

SUPRA SUPRA. Nyckeltal. Funktion 2015-11-04. Luftspridare för integrering i undertak

SUPRA SUPRA. Nyckeltal. Funktion 2015-11-04. Luftspridare för integrering i undertak Luftspridare för integrering i undertak Nyckeltal Anslutning: 25 mm Mått låda: 380 x 300 x 82 mm (l x b x h) Tilluftflöde: 4-45 l/s Tryckområde: 30-20 Pa Ljudnivå: Alltid under 28 db(a) Ytbehandling: RAL

Läs mer

BioZone Scientific International Inc. Luftrening i ventilationssystem

BioZone Scientific International Inc. Luftrening i ventilationssystem BioZone Scientific International Inc. Luftrening i ventilationssystem 2/21/2007 Ger ditt ventilationssystem bättre eller sämre inohusmiljö? Vanliga Problem i Ventilationssystem Ventilationssystem förmodas

Läs mer

Bostadsaggregat RECOM 4. Experter på inneklimat i lågenergihus

Bostadsaggregat RECOM 4. Experter på inneklimat i lågenergihus Experter på inneklimat i lågenergihus ... sid. 3 Om aggregatet... sid. 4 Prestanda... sid. 5 Tekniska data... sid. 6 Mått... sid. 7 Ventilation & värmeåtervinning... sid. 7 Komponenter... sid. 8 Tillbehör...

Läs mer

Aktiv kylbaffel för synligt montage sid 4-5. Aktiva kylbafflar för dolt montage sid 6-7. Passiva kylbafflar för synligt montage sid 8-9

Aktiv kylbaffel för synligt montage sid 4-5. Aktiva kylbafflar för dolt montage sid 6-7. Passiva kylbafflar för synligt montage sid 8-9 Inneklimat Det är av stor vikt att man redan på planerings- och projekteringsstadiet tillgodoser kraven på en god termisk arbetsmiljö och samtidigt skapar en gynnsam energihushållning. Rätt tillämpad är

Läs mer

AIAS. Den energieffektiva vägen

AIAS. Den energieffektiva vägen Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar AIAS Den energieffektiva vägen 2 AIAS - Energieffektiv behovsstyrd

Läs mer

Naturligt ljud skapar effektivare ljudmiljöer

Naturligt ljud skapar effektivare ljudmiljöer KONTORSmiljö Naturligt ljud skapar effektivare ljudmiljöer Vi människor är gjorda för att vara utomhus där vår syn och hörsel fungerar bäst. Våra sinnen har inte utvecklats i samma takt som vår omgivning.

Läs mer

TubusCeiling. TubusCeiling. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon

TubusCeiling. TubusCeiling. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon Vägg- eller takhängda tilluftsdon Nyckeltal Anslutning: 00 & mm Längd: 00, 00 & 00 mm Mått: 30 x & 3 x mm (HxB) Luftflöde: från - 300 l/s Ytbehandling: Svartlackerad undersida finns inom kort i MagiCADs

Läs mer

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak

Gyptone Kant D2. Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 Inspiration och design för nya undertak Gyptone Kant D2 bildar ett harmoniskt tak som ger ett vackert helhetsintryck. Ett nytt taksystem med dolt bärverkssystem En trivsam känsla Ett tak

Läs mer

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet.

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Optimerat klimat i din fastighet. Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Med en enda leverantör av alla de installationer som

Läs mer

INOMHUSMILJÖENKÄT. Min inomhusmiljö

INOMHUSMILJÖENKÄT. Min inomhusmiljö Min inomhusmiljö 13640001 Syftet med denna enkätundersökning är att fånga upp de boendes upplevelse av inomhusmiljön och ge en sammanfattande värdering av innemiljön i fastigheten. Närmare uppgifter om

Läs mer

WEGA II/NOVA II med Pi

WEGA II/NOVA II med Pi INOMHUSKOMFORT KYLBAFFLAR OCH DON WEGA II/NOVA II med Pi» KYLBAFFLAR MED TRYCKOBEROENDE DCV-FUNKTION UTMÄRKT KOMFORT OCH ENKEL INSTALLATION Spara energi, pengar och miljö med Fläkt Woods Energioptimering

Läs mer

Plexus 360º naturligt-vis

Plexus 360º naturligt-vis lindab comfort Plexus 360º naturligt-vis Plexus Comfortenheten Plexus kombinerar klimatbafflarnas kyl-, och värme-funktion med tilluftsdonens inblåsningsteknik. Genom att dessutom tillföra luften i ett

Läs mer

STRAVENT OPTIMAL. Kyldon för stratifierande ventilation. Effektivare än kylbafflar. Förbättrar inomhusklimatet. Tyst även vid höga tryck

STRAVENT OPTIMAL. Kyldon för stratifierande ventilation. Effektivare än kylbafflar. Förbättrar inomhusklimatet. Tyst även vid höga tryck STRATIFIERANDE VENTILATION OPTIMAL är ett stilrent kyldon för montage i takvinkeln i rummets bakkant. Detta gör Optimal mycket uppskattad bland arkitekter. Optimal passar i miljöer som kontor, konferensrum

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Inomhusklimat

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Inomhusklimat TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun Inomhusklimat Inomhusklimat Hudiksvalls kommuns arbetsplatser ska vara trygga och hälsofrämjande i enlighet med kommunens arbetsmiljö- och säkerhetspolicy. De flesta av våra

Läs mer

Om du räknar till fyra

Om du räknar till fyra Om du räknar till fyra räknar viklimat på din fastighet. Optimerat i din fastighet. KYLA ENE R GI VENTILATION SERVICE Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Service Driftoptimering

Läs mer

Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon

Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon version 2005-1 sida 2 - Deplacerande ventilation i korthet sida 3 - Grundläggande kriterier för donval sida 4 - Golvplacerade (stående) lågimpulsdon sida

Läs mer

IBLAND MÅSTE DU GÅ LÅNGT TILLBAKA FÖR ATT VARA MODERN CITY M LUFTRENARE FRÅN CAMFIL. Camfil Clean Air Solutions 1

IBLAND MÅSTE DU GÅ LÅNGT TILLBAKA FÖR ATT VARA MODERN CITY M LUFTRENARE FRÅN CAMFIL. Camfil Clean Air Solutions 1 IBLAND MÅSTE DU GÅ LÅNGT TILLBAKA FÖR ATT VARA MODERN CITY M LUFTRENARE FRÅN CAMFIL Camfil Clean Air Solutions 1 FAKTA: Inom loppet av några timmar (beroende på rummets storlek) reducerar en CITY luftrenare

Läs mer

VI SÄTTER EN NY STANDARD MED VÄRLDSLEDANDE LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR

VI SÄTTER EN NY STANDARD MED VÄRLDSLEDANDE LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR VI SÄTTER EN NY STANDARD MED VÄRLDSLEDANDE LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR DAIKINS NYA SERIE LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR I X SERIEN ÄR VERKLIGEN NÅGOT EXTRA. Den höga japanska kvalitén har utvecklats i Sverige för vårt

Läs mer

Tubus C. Tubus C. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon

Tubus C. Tubus C. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon 018-10-0 0 Vägg- eller takhängda tilluftsdon Nyckeltal Anslutning: 00 & 50 mm Längd: 100, 1800 & 400 mm Mått: 30 x 50 & 370 x 50 mm (HxB) Luftflöde: från 50-300 l/s Ytbehandling: Svartlackerad undersida

Läs mer

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet.

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. 41 77 01 JAPE VENTGOLV 2013 När bekymren är som värst, eller när bara misstankarna finns där. Har du fukt i betongplattan? Känner du av lukt och emissioner?

Läs mer

FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR

FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR AT M O S P H E R ATM FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR TÄCKER ALLA BEHOV Med 42EM erbjuder Carrier ett brett urval av lösningar inom luftkonditionering, anpassade

Läs mer

REC Textildon. Få luften dit du vill dragfritt! Generation 2. Experter på inneklimat i lågenergihus

REC Textildon. Få luften dit du vill dragfritt! Generation 2. Experter på inneklimat i lågenergihus REC Textildon Generation 2 Få luften dit du vill dragfritt! Experter på inneklimat i lågenergihus Exempel på applikationer Livsmedelsindustrin De första textilkanalerna i historien användes inom livsmedelsindustrin.

Läs mer

Toppklimat för småhus

Toppklimat för småhus VENTILATION SVALKA SKÖTSEL INSTALLATION TEKNIK Toppklimat för småhus VÄRME Värme Ventilation Luftkonditionering Värme Med hjälp av en värmepump återvinns värme och energi från den luft som ventileras bort

Läs mer

Ventilationssystem och partikelavskiljning. Tekn. Lic. Svein H. Ruud SP Energiteknik Borås

Ventilationssystem och partikelavskiljning. Tekn. Lic. Svein H. Ruud SP Energiteknik Borås Ventilationssystem och partikelavskiljning Tekn. Lic. Svein H. Ruud SP Energiteknik Borås Reduktion av internt genererade partiklar Sker normalt endast genom utspädning av genererade partiklar med renare

Läs mer

MOELVENMETODEN METODEN DÄR DU FÅR MAXIMAL NYTTA

MOELVENMETODEN METODEN DÄR DU FÅR MAXIMAL NYTTA METODEN DÄR DU FÅR MAXIMAL NYTTA MOELVENMETODEN Tillsammans med våra kunder har vi utvecklat en metod där man får maximal nytta av fördelarna av att bygga industriellt. Genom att förbereda projektering,

Läs mer

Den kompletta lösningen för komfortabelt inneklimat. Bensinstationer

Den kompletta lösningen för komfortabelt inneklimat. Bensinstationer Den kompletta lösningen för komfortabelt inneklimat Bensinstationer Frico har den kompletta lösningen för komfortabelt inneklimat på bensinstationen, vilken omfattar såväl butiksytor och tvätthall som

Läs mer

TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM

TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM H ögimpulssystem TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM KE Fibertec marknadsför två produkter för textilbaserad högimpulsventilation, KE-Inject-systemet respektive KE-DireJet-systemet. Båda dessa system kan utföras

Läs mer

Systemet påverkar hela huset. Alla rum blir renade, alla rum blir tempererade och alla rum blir syresatta.

Systemet påverkar hela huset. Alla rum blir renade, alla rum blir tempererade och alla rum blir syresatta. Luvian FTX-L - Modern infrastruktur för ett mycket komfortabelt inomhusklimat. Kombinerar modern ventilationsteknik med luftkonditionering, temperaturreglering, oöverträffad energieffektivitet, luftkvalitet

Läs mer

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat

Bosch Compress 5000/7000 AA Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat osch Compress 5000/7000 Luft/luftvärmepumpar för nordiskt klimat Vill du ha extra trygghet när du istallerar en osch värmepump? Då ska du välja en VärmePartner. De är installatörer med stor erfarenhet

Läs mer

ICF & ICFX. Utjämna temperaturen i lokaler med hög takhöjd. Energibesparing med. Takfläktar. industri lager sporthall lantbruk tvätthall

ICF & ICFX. Utjämna temperaturen i lokaler med hög takhöjd. Energibesparing med. Takfläktar. industri lager sporthall lantbruk tvätthall Utjämna temperaturen i lokaler med hög takhöjd ICF & ICFX Energibesparing med Takfläktar industri lager sporthall lantbruk tvätthall Case: Systemair Litauen Rejält sänkta energikostnader och bättre arbetsmiljö

Läs mer

iq Star Wega/Wega Power/Nova Energieffektiva kylbafflar Star by Fläkt Woods

iq Star Wega/Wega Power/Nova Energieffektiva kylbafflar Star by Fläkt Woods Star by Fläkt Woods iq Star Wega/Wega Power/Nova Energieffektiva kylbafflar Maximal luftkvalitet med minimal energiförbrukning det är dagens baskrav i moderna fastigheter Det perfekta inomhusklimatet uppnås

Läs mer

SAVE ger utmärkt inomhusklimat och sparar energi

SAVE ger utmärkt inomhusklimat och sparar energi Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar SAVE ger utmärkt inomhusklimat och sparar energi 2 Ren, frisk luft

Läs mer

Inomhusluftens betydelse i förskolan och skola, för barns hälsa och lärande

Inomhusluftens betydelse i förskolan och skola, för barns hälsa och lärande Inomhusluftens betydelse i förskolan och skola, för barns hälsa och lärande 1 .. Inledning En del faktorer som påverkar inomhusluften i skolor Hur är skolornas inomhusmiljö? Forskning om vikten av god

Läs mer

Välkommen till en ljudlös skola

Välkommen till en ljudlös skola Välkommen till en ljudlös skola Välkommen till ett nytt hus planerna på en ny byggnad för barn med hörselnedsättning tog form för nästan fem år sedan. Nu kan vi bevittna det färdiga resultatet. Alviksskolan

Läs mer

FRÅGOR OM INNEMILJÖN I DIN SKOLA

FRÅGOR OM INNEMILJÖN I DIN SKOLA Skolenkät - - Elever år och äldre nr FRÅGOR OM INNEMILJÖN I DIN SKOLA Enkäten är ett led i att ta fram underlag för göra en miljövärdering av den skola du går i. Utvärderingen görs enligt EcoEffect-metoden

Läs mer

LONGUS LONGUS 2014-06-25. Fasadapparat för väggmontage. LONGUS är en helt ny generation av fasadapparat, NYCKELTAL

LONGUS LONGUS 2014-06-25. Fasadapparat för väggmontage. LONGUS är en helt ny generation av fasadapparat, NYCKELTAL Fasadapparat för väggmontage är en helt ny generation av fasadapparat, där värmeutbytet koncentreras till värmekällorna och som är utvecklat för låga drivtryck (- 00 Pa). monteras på fasadvägg bakom platsbyggda

Läs mer

Effektiva och energisnåla!

Effektiva och energisnåla! Honeywell luftkylare: Effektiva och energisnåla! Honeywell luftkylare är det perfekta alternativet för dig som behöver kyla ner luften men som inte har lust eller möjlighet att göra hål i väggen för att

Läs mer

PARASOLTM. - Applikationsguide PARASOL VAV PARASOL. ADAPT Parasol. Komfortmoduler för konferensrum och kontor. www.swegon.com

PARASOLTM. - Applikationsguide PARASOL VAV PARASOL. ADAPT Parasol. Komfortmoduler för konferensrum och kontor. www.swegon.com TM - Applikationsguide Komfortmoduler för konferensrum och kontor VAV ADAPT Parasol www.swegon.com En lösning för varje behov Bilden nedan är ett exempel på hur man kan använda olika Parasol-produkter

Läs mer

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08 Brf Barabo Ventilation Lund 2011-04-08 I vårt hus fungerar ventilationen enligt självdragsprincipen. Vi har alltså inga centralfläktar som suger ut luft från badrum och kök. Självdrag uppkommer dels genom

Läs mer

Vägledning om ventilation - luftkvalitet

Vägledning om ventilation - luftkvalitet Vägledning om ventilation - luftkvalitet Innehåll: Inomhusmiljön i skolor är viktig och varför Folkhälsomyndighetens vägledningsmaterial AR om ventilation och kompletterande vägledning Ventilation luftkvalitet

Läs mer

Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat.

Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat. Dr Luft tipsar om hur du förbättrar ditt inomhusklimat. Du träffar mig också på webben där jag berättar mer om vanliga ventilationsproblem som kan uppstå i din bostad men också vad du kan göra åt dem.

Läs mer

Tips för bättre inomhusklimat

Tips för bättre inomhusklimat Tips för bättre inomhusklimat Om inomhusklimat Vi upplever alla varmt och kallt olika. Vid en och samma rumstemperatur kan upplevelsen av hur varmt eller kallt ett rum är variera bland annat beroende på

Läs mer

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod Golvdon PW1 Golvdon PW1 är lämpliga för typer av lokaler som telerum, datacentraler osv överallt där golvzonen måste ha en bra ventilation. Donen har bra förmåga att tillföra luft till anläggningen och

Läs mer

TubusCeiling. TubusCeiling. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon

TubusCeiling. TubusCeiling. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon Vägg- eller takhängda tilluftsdon Nyckeltal Anslutning: 00 & 0 mm Längd: 00, 00 & 00 mm Mått: 0 x 0 & x 0 mm (HxB) Luftflöde: från 0-00 l/s Ytbehandling: Svartlackerad undersida finns inom kort i MagiCADs

Läs mer

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL . DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL www.climecon.fi Den snygga, tystgående dyskanalen ROL är konstruerad för rum där stora luftvolymer behöver fördelas jämnt och dragfritt. ROL-S justerings-

Läs mer

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid Henåns skola Ventilationen och inomhusklimatet Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Historik - framtid Inneklimatproblem 2011-12 Utredning av ventilation 2013 Åtgärder 2014-2015 Kontroller

Läs mer

Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå

Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå Rockfon Eclipse När design och akustik tas till en högre nivå Rockfon Eclipse När design och akustik får samverka Elegant ö utan ram Goda ljudabsorberande egenskaper Passar bra i de flesta typer av rum

Läs mer

Ventilation. För boende i äldre byggnader

Ventilation. För boende i äldre byggnader Ventilation För boende i äldre byggnader Luften i gamla hus Du kan själv påverka Luften kommer in I många gamla byggnader sköter de boende själva genom otätheter luft och ventilation. Det styrs med fläktar,

Läs mer

Aerodim TM Den nya, aerodynamiska ljuddämparen halverar ljudet

Aerodim TM Den nya, aerodynamiska ljuddämparen halverar ljudet lindab ventilation Aerodim TM Den nya, aerodynamiska ljuddämparen halverar ljudet En skillnad som hörs... Ljudet är inomhusklimatets tredje dimension Ett bra inomhusklimat borde vara en naturlig del av

Läs mer