Lokal utvecklingsplan! uppgraderad! november Jäla. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 1(! 18)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal utvecklingsplan! uppgraderad! november 2013. Jäla. Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2013 E Nyman 1(! 18)"

Transkript

1 Lokal utvecklingsplan uppgraderad november 2013 Jäla Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 1( 18)

2 Förord Med det ena följer det andra I september 2011 anordnades ett möte för sockenbor och föreningar. Anita Johansson, från LEA- DER Östra Skaraborg, berättade vad en lokal utvecklingsplan kan innebära för en socknen, men också vad den kan betyda i ett kommunalt perspektiv. Vi tog under hösten och vintern fram vår utvecklingsplan; Jäla - den bästa platsen i väla, lokal utvecklingsplan inför I juni samma år fick vi utmärkelsen Året utvecklingsgrupp 2011 enligt Hela Sverige ska leva i Skaraborg I november 2012 utvärderade vi planen och reviderade den. Vi kunde konstatera antalet besökare vid olika arrangemang hade ökat med åtminstone 40 % jämfört med året innan. Nu är det dags igen Vi har genomfört ett nytt stormöte med syfte att följa upp och utvärdera arbetet under Samtidigt är vi stolta över att Jäla i september fick utmärkelsen Årets Falbygdssocken 2013 I det följande presenteras det som hänt med utvecklingsidéerna under året men också antalet besök i Jäla vid olika evenemang. På två år antalet besök mer än fördubblats - en ökning med 135% Slutligen presenteras en uppgraderad plan, som kan inspirera och engagera sockenbor till att ta nästa steg i riktning mot vår vision; Jäla - den bästa platsen i väla Jäla Kyrketorp i november 2013 Erling Nyman processledare PS: Kolla hela tillställningen DS. Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 2( 18)

3 Inledning Här följer en kort bakgrund av Jäla socken så att Du som läsare kan se sammanhanget för vår arbete. En fylligare bild finner Du i vår första utvecklingsplanen för 2012, Bakgrund Befolkning Jäla är en socken i Falköpings kommun, Västra Götaland med 147 invånare ( ). Den ligger cirka 20 km sydväst om Falköping. Under de senaste 10 åren har befolkningsutvecklingen planat ut runt 150 invånare samtidigt som den har föryngrats. Idag finns 33 personer som är under 25 år och 12 som är 75 år och äldre. Se bilaga 1 Jordbruk har varit och är fortfarande den största näringsgrenen med ett tiotal mjölkgårdar. Uppfödning sker av nötkreatur, hästar, får och alpackor. Tidigare fanns i Jäla en verkstad som är nedlagd sedan många år. I januari 2013 brann både verkstad och bostad ner till grunden under några dramatiska eftermiddagstimmar Jälas historia, dess gårdar och familjer, företeelser och föreningar från förr och nu är väl dokumenterat av Erland Eriksson. Se bilaga 2 och Föreningsliv & kyrka I huvudsak präglas föreningslivet i Jäla av fyra verksamheter: Jäla Hembygdsförening fick 1999 motta utmärkelsen Årets Hembygdsförening i Västergötland, 2011 utmärkelsen Årets utvecklingsgrupp och nu senast Årets Falbygdssocken Jäla Jaktvårdsförening bildades 1945, vars uppgift idag är att driva älgbanan i Tolarp. Denna är öppen under fem söndagar på hösten och hyras ut till jaktlag från närliggande socknar; åtta jaktlag under Se bilaga 3 Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, bildade en lokalavdelning i Jäla Den kan sägas vara lantbrukarnas och skogsägarnas fackliga organisation. Idag lever den dock en tynande tillvaro, men de 70 åren uppmärksammades under slutet av året. Grolanda-Jäla Röda Korskrets firade sina 70 år i oktober2012. Jäla har en kyrka med anor från medeltiden. Församlingen ingår sedan 2010 i Floby församling. Gudstjänster firas glest regelbundet i kyrkan och sex Jälabor deltar i pastoratets körverksamhet. Lekmannaledda kvällsandakter hålls varje söndag kväll kl Fritid och turism En mindre organiserad fritid, eller kanske snarare avkoppling, sker i form av bastubad i Jäla kommunala bastu, i något av de fyra jaktlagen, genom hästuppfödning och -skötsel, hästkörning och -tävling, men också motorsport. Vårmarknaden och Mekelsmäss är socknens turistmagneter. Många utställare och entreprenörer visade upp sig och sina produkter vid de tre knutpunkterna; Wardins Gårdsprodukter, Skattegårdens bakstuga och Jäla Kvarn. Några av socknens entreprenörer anordnar dessutom utflykter med häst & vagn, arbets- Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 3( 18)

4 hästens dag, pizzakvällar, kålgårdsvandringar och öppen trädgård. Det är aktiviteter som också drar åtskilliga besökare till socknen. Antalet besökare vid de olika arrangemangen redovisas i bilaga 3 Det ger oss en möjlighet att på sikt avgöra om vårt långsiktiga mål har uppfyllts. Kommunikation, handel och service Vägen från Falköping går via Mönarp och Grolanda till Jäla by. Söder ifrån kommer vägen från Öra och sydväst från Broddarp. Efter ett framgångsrikt lobbyarbete har sträckan Jäla Kvarn - Brogärdet, Öra, samt den så kallade Kyrkvägen oljegrusats. Det skedde under svåra omständigheter varför kvaliteten är fortsatt dålig trots upprepade försök att rätta till alla de hålor som uppstod genast efter beläggningen. Påtryckningar har gjorts och kommer att göras även fortsättningsvis på Trafikverket om förbättringar. I Jäla är det koppar- och luftburna telefonnätet intakt i hela socknen. Telemast för mobil telefoni och bredband finns placerad i Rukeskogen Det finns idag ingen affär i Jäla, den sista lades ner Lantbrevbärare kör fem dagar i veckan och tidningsutdelning sker sex dagar i veckan. Förskola och grundskola finns närmast i Floby, gymnasieskola i Falköping. Skolskjuts körs alla skoldagar, och kan också utnyttjas av sockenborna. För övrigt ersätter Närtrafik busstrafik för oss som bor i glesbygd. Vårdcentral finns i Floby, där sockenborna listas om inte den enskilde väljer att lista sig någon annan stans. I Falköping finns ett mindre sjukhus, medan Skaraborgs större sjukhus finns i Skövde. Folktandvård erbjuds i såväl Floby som Falköping. Sammanfattningsvis kan vi konstatera: att socken har en ung befolkning att naturen lämpar sig för mjölk- och djurproduktion att kommunikation och service behöver säkras att många utvecklingsidéer frodas att lokala samlingsplatser och engagemang finns. Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 4( 18)

5 Uppföljning och utvärdering av den lokal utvecklingsplanen för Jäla, november 2013 Under hösten 2011 tog Jäla hembygdsförening initiativ till att ta fram en lokal utvecklingsplan eller bygdeplan för socknen. I planen presenteras Jäla i ett historiskt och samtida perspektiv, men också vår vision och värdegrund inför framtiden. Utifrån vårt syfte och vår potential sattes långsiktiga mål upp för utvecklingsarbetet i socknen. Tio utvecklingsidéer togs fram vilka sedan bearbetats i små arbetsgrupper eller av ansvarig kontaktperson. I oktober 2012 skedde en utvärdering av de olika idéerna, varvid också några nya idéer dök upp. Nu ett år senare har ett nytt stormöte hållits och planen har följts upp och uppdateras inför Bredband I Jäla bildades 2012 en ekonomisk förening för att bygga ett lokalt fibernät från respektive fastighet till kommunens stamnät. Föreningen går under namnet Jäla Fiber, med ett femtiotal medlemmar som äger ett 60-tal fastigheter. Information om utbyggnaden publiceras regelbundet på Föreningen har beviljats bidrag av Västra Götalands regionen med halva kostnaden. Vi har också beviljats medel från LEADER Östra Skaraborg, med SEK, för kringkostnader i samband med bredbandsutbyggnaden. Arbetet med kanalisationen inleds första veckan i december 2013 och beräknas vara klar under våren De första gula pinnarna har satts upp inför plöjningen. L-G Skogs Gräv och Schakt AB är vår entreprenör. Jäla fiber har beslutat att gå in i ett samarbete med Skanova när det gäller övertagande av nätet efter 5-7 års drift. För detta bidrar Skanova med projektering, blåsning och svetsning av fiber, samt för drift och underhåll. Vid utvärderingen framkom att ett lokalt fibernät uppfattas som en av de största framtidsfrågorna för socknen. Vi räknar med att nå vårt mål under Det är viktigt att stakningen sker i samförstånd med respektive markägare. Kontakt: Erling Nyman tel 0515/ Pilgrimsled Pilgrimslederna i Skaraborg växer. På fyra år har 4 mil blivit 37 mil. På Falbygden har en pilgrimsled vuxit fram från Gudhem och Varnhem i norr och Brattelid i söder till Vårkumla kyrka. Därifrån sträcker sig leden vidare via Kinneveds och Jäla kyrkor till Eriksbergs kyrka. Under året har leden vuxit vidare med några mil i riktning mot Lödöse på Västkusten. En dryg mil löper genom Jäla. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 5( 18)

6 Under våren genomfördes flera vandringar, såväl i Hembygdsföreningens som i Svenska Kyrkans regi. Alltsedan invigningen för ett och ett halvt år sedan har pilgrimsandakter hållits i Jäla kyrka varje söndag kväll kl En gång i månaden har dessa ersatts av en pilgrimsmässa. Ett tal deltagare per gång har kommit vid dessa tillfällen. Under vintern 2013 hölls andakterna i kall kyrka, men under kommande vinter kommer kyrkan att vara uppvärmd. Vid utvärderingen framkom att pilgrimsleden har används en del av såväl sockenbor som utsocknes. Mycket återstår när det gäller gemensam marknadsföring och samordning mellan ledens olika delar, inte minst nu när leder går vidare söder ut. Samtidigt framhölls vikten av att ta fram en plan för att underhålla den fortsättningsvis. Se vidare sid 13. Kontakt: Maria Wardin 0515/ Jäla kvarn Jäla elektriska kvarn byggdes för snart 100 år sedan. Idén att under sommarhalvåret fylla kvarnen med verksamhet väcktes under arbetet med den lokala utvecklingsplanen En arbetsgrupp på tre personer har utvecklat idén och fyllt kvarnen med aktivitet såväl vid vår- som höstmarknad, men också vid höstens tipspromenader. Byrallyt genomfördes för tredje året i rad tillsammans med Alboga, Broddarp, Eriksberg och Öra socknar. Sammanlagt startade 170 personer varav ett 70-tal från Jäla kvarn. I kvarnen bestod den praktiska uppgiften av att identifiera fem sorters mjölk, vilket visade sig vara mycket svårt även för garvade mjölkbönder Dessutom fanns möjlighet att dricka kaffe och äta Skattegårdens goda bröd. Jäla Kvarn var öppen för andra året i rad på Mekelsmäss och Konstnatta. Ett stort antal utställare och soppkök med gulaschsoppa kunde avnjutas. Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 6( 18)

7 Nytt för i år var Stigs Fredrikssons utställning av veteranlastbilar. Sammanlagt besökte c:a 850 personer kvarnen under lördagskvällen och söndagen. Kvarnen har till mycket stor del bidragit till den kraftiga ökning av antalet besökare i socknen under Vid utvärderingen När vi nu går in i ett nytt år kommer kvarnens arbetsgrupp att gå samman med Hembygdsföreningens aktivitetsgrupp. Det öppnar för nya möjligheter och arrangemang. Kontakt: Jenny Carlson tel 0515/ utbildning och service när det gäller tjänster på nätet genom datorutrustning och bredband. Där kan finnas informationsmaterial, biblioteksbeställningar och lokala skriftserier. Idén kan kallas Bystuga eller mer formellt ett lokalt servicecentrum. Kontakt har tagits med bibliotekschef Britt Lööf, ordförande i kultur- och fritidsnämnden Karola Svensson och utvecklingschef Leif Bigsten. Alla tre har ställt sig positiva till idén, då den samgår med ett tidigare beslut i kommunfullmäktige. Under året har en förstudie genomförts i Falköpings kommun med Anita Johansson som projektledare. Rapporten lämnades till kommunens och regionens politiker i augusti 2013, men beslut har ännu inte fattats i frågan 1. I väntan på Godot... öppnade vi under 2012 en träffpunkt varannan onsdag eftermiddag under namnet Ljugarbänken. Där träffas sockenbor för att prata, berätta och fika. Under året har många gäster kommit för att berätta om sina yrken, resor, intressen av olika slag. Vi har gjort utflykter och besökt f.d. Jälabor på vårdcentrum i Floby. Se bilaga 4 Bystuga - ett lokalt servicecentrum Ljugarbänken - i väntan på nästa steg Bygdegården är den naturliga samlingspunkten i socknen. Den kan utvecklas till att erbjuda 1 Hållbarhetscentrum och Service på landsbygden - sammanfattning av två förstudier, Falköpings kommun Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 7( 18)

8 Vid utvärderingen Programmen har varit intressanta och deltagandet har pendlat mellan 8-16 st per tillfälle. Många förlag till programpunkter för våren 2014 har framkommit. Kontakt: Ulla-Stina Nyman tel 0515/ Bastuns fortlevnad Äntligen har frågan om Jäla Bastu klarats ut. Falköpings kommun överlåter den till Hembygdsföreningen som inom sig bildar en bastusektion. I samband med övergången lämnar kommunen ett investeringsbidrag på kr vilket gör det möjligt att byta tak och rusta bastun inför framtiden. Kontakt: Ingemar Eliasson tel 0515/ Busskur, anslagstavla och välkomstskyltar Den fråga som väckte mest stöd vid utvärderingen förra hösten var att rusta busskuren, att sätta upp en bättre anslagstavla och välkomstskyltar vid infarten till Jäla. Under året har en ny anslagstavla kommit upp på förrådet vid containern. Den gamla anslagstavlan vid busskuren har rivits och istället står utmärkelsen som Årets Falbygdssocken där. Busskuren har inte rustats, vilket behöver ske enligt förra årets utvärdering. Byborna runt korsvägen har lovat göra detta, liksom att sätta upp en anslagstavla på väggen. Hembygdsgården har under hösten fått nya ytterkläder mot söder. Vid utvärderingen Stadsbyggnadskontoret har lovat att överlämnandet ska ske före årets utgång. Bastusektionen, som bildas vid årsmötet, får ta ställning till vilken upprustning som ska ske under Hembygdsföreningen har utlyst en tävling om bästa förslag till välkomstskyltar vid infarterna till socknen. Therese Larsson vann tävlingen Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 8( 18)

9 och nu väntar vi på att skyltarna ska komma upp på de tre ställena som är aktuella. Vid utvärderingen: Den tavla som nu sitter på förrådsväggen är ett provisorium. Den absorberar fukt och behöver antingen ett tak eller en plexiglasruta framför sig. Eventuellt monteras också en belysning. Hembygdsföreningen står med material till anslagstavla och busskur vid Öravägen. Skylten Årets Falbygdssocken 2013 flyttas till bygdegården. Kontakt: Lennart Larsson tel 0515/ Sveriges bebyggelse Samlingsverket Sveriges bebyggelse från 1950-talet innehåller ett avsnitt om gårdar och torp i Jäla socken. Nutid blir fort historia. Bilder av fastigheter i socknen med vidhängande text om deras ägare, gårdarnas storlek och verksamhet behöver uppdateras. För detta krävs ett arbete med såväl text och nya bilder. Medel för projektet kan sökas genom studieförbund eller LEADER Östra Skaraborg. Under våren genomfördes under tre kvällar en genomgång av gårdarna i Gamlarp. Annandag Påsk vandrade sedan en grupp genom byn och tittade på och berättade för varandra om vem som har bott var under det senaste århundradet. På samma sätt genomfördes under hösten ett studium och en vandring runt Jäla bys rote under ledning av Maria Wardin. Vid utvärderingen: Studiet av bebyggelsen i Jäla kopplat till vandringarna är mycket uppskattat. Planen är att fortsätta inventeringen och uppdateringen under kommande år tills vi gått igenom alla rotar i socknen. Därefter kommer också fastigheterna att fotograferas. De gamla fotona har digitaliserats av Medborgarskolan. Resultatet kan läggas ut på hemsidan, liksom gamla fotografier från förr. Kolla gärna upp hembygdsföreningens hemsida i Kinneved Kontakt: Maria Wardin tel 0515/ Andra viktiga händelser Det går inte att sammanfatta året med mindre att nämna två enskilda händelser som samlat många av oss sockenbor och en hel del utsocknes också, nämligen besöket av amerikanarna i juni och Nostalgifesten i augusti. Amerikanare i byn Walter E Beck med rötter i Jäla och Grolanda gick till finalen vid 2012 års upplaga av Allt för Sverige. I juni 2013 kom han, tillsammans med sin familj, till Jäla för att utforska sina rötter i Grönehögen och Stockebacken. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 9( 18)

10 Han vann priset som bästa ekipage. Eskil Johansson kom i Pauls gamla frack med hög hatt. För det fick han utmärkelsen Festens bästa klädsel. I bygdegården fick Walt tillsammans med Marshall, också han bördig från Stockebacken möta sina släktingar. Besöken i juni föregicks av en förtrupp i april bestående av mor och dotter, Lynn och Lauren, samt en eftertrupp, Judy och hennes man, alla med rötter i Jälamyllan. Walt och Lorrie, med sönerna Mathew och Hayden, vann Jälabornas hjärtan en solig och härlig eftermiddag med tipspromenad och presentationer. Över 120 besökare följde arrangemanget Sedan vidtog som sagt dans långt fram på småtimmarna Nostalgifest med 50-tals tema På Gerdas loge i kôrkebun hölls en fest i mitten av augusti. Där fanns chokladhjul och pilkastning, luftgevärs- och bågskytte, men framför allt dans till musik från förr på rullbandspelare. Hembygdsföreningen firade utnämningen av Årets utvecklingsgrupp. Folk kom i kläder från 50-talet och färdades på tidstypiskt vis Ingemar Eliasson vann första pris med sin BM Munktell, mjölkmaskin och pall från 50-talet. Övriga utvecklingsidéer Tjänster och uthyrning Information om tjänster, kontakter, erbjudanden och arrangemang har vid några tillfällen förmedlats på Jäla bys hemsida. Den står fortsatt öppen för sådana initiativ. Se jalaby.se/. Kontakt tas med webbredaktör Jonas Larsson tel Grannsamverkan Det finns redan idag en god samverkan mellan grannar när det gäller att fånga upp extraordinära händelser i socknen. Denna informella Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 10( 18)

11 samverkan bedöms vara tillräcklig. Inga ytterligare åtgärder planeras. Lidan Idén om att utveckla badmöjligheter i Lidan har tills vidare skrinlagts. Underhåll Vid utvärderingen av den lokala bygdeplanen 2012 lyftes frågan fram om hur vi tar hand om och underhåller de satsningar som vi genomfört. Ingegerd Bengtsson har sett till de stolpar som Erland Eriksson bedömt som särskilt angelägna. För Pilgrimsleden ansvarar Pilgrimsföreningen för material medan röjning av leden ska göras av sockenborna. För underhållet av kyrkstigen finns ingen plan. När det gäller underhållet av Nötabacken och eventuellt Lärka har det inte kommit till stånd under Ett förslag är att undersöka möjligheterna att låta dessa marker betas under senare delen av sommaren. Även denna fråga söker sitt svar under Sammanfattning Sammanfattningsvis konstaterades vid utvärderingen att de högprioriterade utvecklingsidéerna som växte fram under vintern 2012 har realiserats under Hit hör att Jäla Fiber påbörjat nedplöjningen av slang, att pilgrimsleden är i bruk, att Jäla Kvarn drar mycket folk till socknen och att Ljugarbänken fortsätter att nötas. Allt fler kommer till Jäla som besökare i samband med de arrangemang som företagare, entreprenörer, föreningar och enskilda har anordnat. Inte minst har utmärkelsen Årets Falbygdskommun bidragit till detta i samband med Mekelsmäss. Vid en sammanställning framkommer att antalet besök av utsocknes och sockenbor vid några av de öppna verksamheterna har ökat, framför allt som en följd av fler arrangemang och fler arrangörer. Se bilaga 3 När exakta uppgifter saknats har en försiktig skattning gjorts. Siffrorna anger inte antalet personer utan antalet besök, dvs. en och samma person kan exempelvis ha besökt såväl Skattegården och Wardins som Jäla kvarn under Konstnatta. För 2011 skattades antal besök till 2788, för 2012 till 4564 och under 2013 till 6555 besök. Det betyder en fortsatt ökning med 1991 besök, vilket motsvarar mer än en dubblering, > 135% på två år Ett långsiktigt mål i utvecklingsplanen var att företagande, rekreation och turism fram till 2016 har ökat med 30%. När det gäller rekreation och turism översteg utfallet med råge detta mål redan hösten Årets siffror visar att detta inte var någon engångsföreteelse utan början på en trend. Årlig utvärdering och uppgradering Den uppgraderade lokala utvecklingsplanen lämnas till hembygdsföreningens styrelse och Falköpings kommun. Varje höst kommer planen att följas upp, utvärderas och uppgraderas. På två år har besökstalen mer än fördubblats, de har ökat med 135% Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 11( 18)

12 Jäla inför framtiden Vision och värdegrund Jäla den bästa platsen i väla - Är det verkligen möjligt? - Ja Det är både möjligt och verkligt, att vi som bor här upplever att Jäla är den bästa platsen i väla En trygg och positiv bild av oss och vår socken väcker nyfikenhet hos andra. Dom frågar sig: Hur är det möjligt att Jälaborna trivs och mår så bra i Falbygdens tassemarker? Jo, vi visar öppenhet och respekt för varandra och andra, vi litar på sunt bondförnuft och vi tänker hållbart - ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Det skapar trygga relationer och positiva spiraler - en Jäla-kultur. Jäla är en del av Falköping och vi knyter an till en av kommunens fyra kärnvärden, nämligen Falbygdens matkultur. Mjölk, kött, grönsaker och bröd är våra bidrag. Jäla bjuder in till Det goda livet. Syfte Vi vill utveckla Jäla så att vi och andra uppfattar att här är en plats där hälsa och livskraft frodas. Potential Vi blir framgångsrika och frigör vår potential genom att ta nästa steg framåt (uppfinningsrikedom) att göra ett bra jobb (kvalitet) att bygga förtroende (goda relationer) Mål Våra långsiktiga mål för 2016 är att mjölk- och djurproduktion fortfarande dominerar socknens näringsliv att företagande, rekreation och turism har vuxit med 30 % jämfört med 2012 års besök att kommunikation och service säkrar sockenbornas förutsättningar för ett gott liv Gammalt och nytt Grunden för den lokala utvecklingsplanen är sockenbornas engagemang, som avspeglar sig bland annat i de olika föreningarnas och organisationernas verksamhet. Hembygdsföreningen är motor i arbetet, men här finns också Jäla LRF, Jäla Jaktvårdsförening och Röda Korset i Grolanda/Jäla samt Svenska Kyrkan i Floby församling. Varje organisation är självklart suverän att bedriva sin verksamhet. Den lokala utvecklingsplanen skall ses som en inspiration i en fortsatt utveckling av Jäla. Utvecklingsidéer nya idéer och en framskrivning av idéer från Årets falbygdssocken 2013 är en utmaning. Hur ska vi fira? En Jäla-dag med musik och utställningar? Logdans? Bredbandshow? En Jäla-logga på alla arrangemang under året Jäla Fiber: Kanalisationen är avslutad och fibernätet satt i drift. Pilgrimsled: Pilgrimsleden har fått sitt underhåll. En eller flera pilgrimsvandringar under året. Kvällsandakter och -mässor fortsätter på söndag kvällar. Jäla Kvarn: Vintertipspromenad i februari, trubadurkväll i maj. Tipspromenader och byrally under hösten samt Vårmarknad och Mekelsmäss planeras under året. Bastun: Övertagandet av bastun är slutfört och renoveringen utförd. Välkomstskylt, anslagstavla och busskur: Välkomstskyltar och anslagstavla är uppsatta. Busskuren är renoverad. Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 12( 18)

13 Sveriges bebyggelse: Inventering och promenader är genomförd i ytterligare två av socknens rotar Underhåll av leder, stigar, stolpar från torpinventeringen och naturområden: Hembygdsföreningen har utsett ansvariga för respektive projekt, och gemensamma arbetsdagar har genomförts. Bilaga 1: Befolkningsstatistik 225 Jäla År 2010 År 2011 År år år år år år år år Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 13( 18)

14 Bilaga 2: Häftessamling av Erland Eriksson Kommentarer till häftessamlingen Det kan tyckas underligt att plocka ut några gårdar här och där i en socken och skriva lite om deras historia eller vilka som bott där. Förklaringen är skäligen enkel. Vid samtal med personer som bor där, har bott där eller haft föräldrar, far- eller morföräldrar med anknytning till gården så har man ofta velat veta mer om sin bakgrund. Någon gång har jag blivit uppringd efter ett närradioprogram där jag nämnt någon äldre Jälabo och där den uppringande velat veta mer om äldre generationer eller ställets bakgrund. Så har ett litet häfte blivit till. Mitt intresse för hembygds- och släktforskning väcktes annars i slutet av och början av talet. Då med mina egna föräldrars bakgrund. Så kom Bondegårds- och Bryntesgårdshäftena till. JUF-avdelningens historik blev intressant genom att hembygdsföreningen tog över bygdegården1991 och festannonserna från Prästgårds hage är alla avskrivna från Falköpings Tidnings mikrofilmade samlingar på Falköpings bibliotek. Jag tror inte jag har missat någon. Historiken om EFS missionsförening kom till i samband med att föreningen upphörde i slutet av 1990-talet. Rivningen av missionshuset finns även fotodokumenterad i den pärm med Jälafotografier som hembygdsföreningen har i bygdegården. Både för JUF och EFS är verksamheten bra dokumenterad i form av protokoll och andra handlingar. Numera i gott förvar på folkrörelsearkivet i Lidköping. Men egna personliga minnen är ju inte heller oväsentliga. I övrigt är ju Jälahistora främst samlad i Boendeinventering över torp och backstugor i Jäla socken, utvecklingen under ett sekel i När sockna va kommun och inte minst Stefan Ekmans film om Jäla by. Falköping 2011 Erland Eriksson Titel Jäla JUF-avdelning November 1997 År Jäla JUF-avdelnings festplats vid St. Västerbo - eller Prästegårds hage under 20 år Juli 1998 Jäla Ev. Lutherska Missionsförening Oktober 2001 Gårdarna runt kyrkan - Körkebun och Stommen i Jäla 1998 Liten blir störst - en Jälagårds historia Årsskiftet Bryntesgården Jäla - Claes Henrik Andersson Storegården Jäla 1998 Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 14( 18)

15 Titel År Bondegården Jäla, November 1993 Holmen och Lundgrenare i Jäla - med komplettering 2009 Mars 1998 Pukaberg i Jäla - lite bakgrundshistoria April 2000 Frans och Hulda i Gunnestorp Jäla November 1993 Berget i Jäla och Karl Kyrk s förfäder Januari 1992 Lilla Västerbo, Ullarp och Stockabacken - lite gemenskapshistoria Februari 2007 Lager Nyhem, Westerberg Storegården - lite bakgrundshistoria från två gårdar i Jäla, med följande tillägg: - Lite om Ruta-Klara, Lite ytterligare uppgifter om familjerna Monthan och Westerberg, 2011 Ramsberg och St. Hallagården i Jäla - militärboställen och släktgårdar Hulegården Jäla - släktgård från 1750-talet December 2007 Odaterad Odaterad En gård i Tolarp Jäla - några generationer Hösten 2007 Från Lärka till Jäla el. kvarn eller axets väg till kaka under 18- och 1900-talet Lite släkthistoria Jäla - Grolanda - Stockholm eller en LO-ordförandes bakgrund November 2003 Oktober 2000 Utavär - dialektord från södra Falbygden Oktober 2008 Vägar förr och nu i Jäla Februari 2010 Profiler och gubbar från Jäla Februari 2010 Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 15( 18)

16 Bilaga 3: Antal besök vid några av socknens verksamheter t.o.m. september 2012 Verksamhet Hembygdsföreningen Ljugarbänken Mulle, hösten Nostalgifest Sveriges bebyggelse - 58 Tipspromenad Jäla Bastu ** 327** Jäla Kvarn Öppen kvarn Vårmarknad * Byrally 100* Mekelsmäss - 770* 850* Pilgrimsleden Vandringar - 65* 26 Andakter & mässor *** Rosendalen 50* 50* Skattegårdens Bakstuga 225 Arbetshästens dag 220* 330* 400 Bokade besök ** 300 Julöppet resp vårmarknad 100* ** Mekelsmäss 550* > 550* 800 Wardins Gårdsprodukter Kålgårdsvandringar Mekelsmäss Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 16( 18)

17 Verksamhet Älgbanan* <180* 180* 190* varav jaktlag 8 9 Walter Becks besök 120 Nostalgifesten 120 Totalt <2788 > 4564 >6555 * Uppskattat antal * * OBS November - december inte inkluderade * ** Perioden april-augusti saknas Bilaga 4: Programpunkter vid Ljugarbänken 2013 Våren 23 januari Påsk i Egypten - i ord och bild Ulla-Stina Nyman 6 februari Att leva med Elefanter Marie Eliasson 20 februari Mitt liv som polis Conny Johansson 6 mars Gamla Jälakort - ta med egna Mats Larsson 20 mars Som jag minns det - i ord och ton Evert Johansson 3 april Utflykt till Vilske Kleva Rose-Marie Vallander 17 april Utflykt till Vättaks kyrka Stig Lundberg 3 maj Utflykt till Alboga - Gubba i bôjda Dan Elving Hösten 4 september Kvinnojouren trettio år Ingegerd Darius 18 september Jälabor i förskingringen - besök på Vårdcentrum i Floby 2 oktober Guldmedalj för mjölken Hasse & Ing-Britt Tegehall 16 oktober Simmarens vånda och segrar Anita Augustsson 30 oktober I fädrens hjulspår - Vasaloppet på cykel Jenny Carlson 13 november Till Kroatien på en motorcykel för två Torbjörn Gustafsson 27 november Bonde, arbetare och politiker Erland Eriksson 6 december Lunchmusik & julbord i Åsarp Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2013 E Nyman 17( 18)

18 Vår vision & värdegrund - Är det verkligen möjligt att Jäla är den bästa platsen i väla? - Ja Det är både möjligt och verkligt, att vi som bor här upplever att Jäla är den bästa platsen i väla - En trygg och positiv bild av oss och vår socken väcker nyfikenhet hos andra. - Dom frågar sig: Hur är det möjligt att Jälaborna trivs och mår så bra i Falbygdens tassemarker? - Jo, vi visar öppenhet och respekt för varandra och andra, vi litar på sunt bondförnuft och vi tänker hållbart - ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Det skapar trygga relationer och positiva spiraler - en Jäla-kultur växer fram. - Jäla är en del av Falköping. Vi knyter an till ett av kommunens fyra kärnvärden, nämligen Falbygdens matkultur. Mjölk, kött, grönsaker och bröd är våra bidrag. Jäla bjuder in till Det goda livet. Jäla Bygdeplan reviderad i november 2013 E Nyman 18( 18)

Lokal utvecklingsplan uppgraderad november Jäla. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 1! (! 15)

Lokal utvecklingsplan uppgraderad november Jäla. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 1! (! 15) Lokal utvecklingsplan uppgraderad november 2015 Jäla Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2015 E Nyman 1! (! 15) Förord Fjärde året! I september 2011 anordnades ett möte för sockenbor och

Läs mer

Lokal utvecklingsplan! uppgraderad! november 2014. Jäla. Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2014 E Nyman 1(! 21)

Lokal utvecklingsplan! uppgraderad! november 2014. Jäla. Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2014 E Nyman 1(! 21) Lokal utvecklingsplan uppgraderad november 2014 Jäla Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2014 E Nyman 1( 21) Förord Tredje året I september 2011 anordnades ett möte för sockenbor och föreningar.

Läs mer

Jäla. Lokal utvecklingsplan uppgraderad oktober Jäla Bygdeplan uppgraderad i oktober 2012 E Nyman 1(15)

Jäla. Lokal utvecklingsplan uppgraderad oktober Jäla Bygdeplan uppgraderad i oktober 2012 E Nyman 1(15) Jäla Lokal utvecklingsplan uppgraderad oktober 2012 Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i oktober 2012 E Nyman 1(15) Förord september 2011 anordnades ett möte för sockenbor och föreningar. Anita Johansson,

Läs mer

- den bästa platsen i väla

- den bästa platsen i väla - den bästa platsen i väla En lokal utvecklingsplan för Jäla socken 2012-2016 Förord Vid ett planeringsmöte i Jäla bygdegård den 25 oktober deltog ett 30-tal bybor, vilket motsvarar cirka 20% av befolkningen.

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 28 november 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Bettna 2019 hur kom vi hit? diskussion och fika feedback 20.30 Nästa steg 20.50 Rapport från arbetsgrupperna

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Odensvi en bygd med engagemang

Odensvi en bygd med engagemang Odensvi en bygd med engagemang Välkommmen till Odensvi! Odensviborna har i alla tider värnat sin bygd, vilket också inkluderar förändring i tidens anda. Många minns säkert arbetet med kommunikation under

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Torsö Skärgårdsfiber. Foto CARLSTRÖM BILD. Ekonomisk förening

Torsö Skärgårdsfiber. Foto CARLSTRÖM BILD. Ekonomisk förening Foto CARLSTRÖM BILD inbjuder till information, diskussion och eftermiddagsfika Torsö Bygdegård, söndag 22/3, klockan 15.00 Lägesrapport från styrelsen VänerEnergi, samförläggning av fiber med elnätet,

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Oktober

Vad händer i Färgelanda? Oktober Vad händer i Färgelanda? Oktober Världens Barn Gala Torsdag 2 oktober kl. 18.30 Färgelanda Sporthall Lilla Bandet Jenny och Frank Margareta Haglund med familj DNA and The Cellarboys Färgelanda Judoklubb

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun Lokal Utvecklingsplan 2012-2017 Värne - Mellby Eksjö Kommun Innehållsförteckning Inledning Bygdeprofil Viktiga frågor för bygden Swot-analys Handlingsplan Hur går vi vidare Sammanfattning Inledning Värne

Läs mer

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 1 (8) MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 WORKSHOP Vilka möjligheter finns för unga på landsbygd? Grupp 1 1. Trygghet och stark gemenskap 2. Föreningar aktiva starka grupper 3. Företagandet

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Klimatdialog 2010 LYSEKIL

Klimatdialog 2010 LYSEKIL Klimatdialog 2010 LYSEKIL klimatdialog 2010 LYSEKIL! På initiativ av Lysekil kommun kommer unga, lokala politiker och engagerade tjänstemän under hösten 2010 tillsammans skapa förslag och projekt kring

Läs mer

Lokal plan för Hudene

Lokal plan för Hudene Lokal plan för Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av...3 4 Vad är det bästa med?...4 5 Slogan för...4 6 Trender...5 7 Naturområden...5

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening

Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening Övertagande förening, organisationsnummer 769624-3091, med sitt säte i Falköpings kommun. I anslutning till fusionen kommer

Läs mer

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Innehållsförteckning Bakgrund 3 Nationella, regionala och kommunala bredbandsstrategier 3 Nulägesbeskrivning 4 Nuvarande

Läs mer

Hålanda bygdegård, Hålanda. Ordförande Boel Holgersson 1:a vice ordförande Mariam Hagberg 2:a vice ordförande Wimar Sundeén Sundeen

Hålanda bygdegård, Hålanda. Ordförande Boel Holgersson 1:a vice ordförande Mariam Hagberg 2:a vice ordförande Wimar Sundeén Sundeen MINNESANTECKNINGAR 1(5 ) Ortsutvecklingsmöte i Hålanda Datum och tid: Onsdagen den 25 april 2012, klockan 19:00 Plats: Närvarande: Presidium Sekreterare Inbjudna Hålanda bygdegård, Hålanda Ordförande Boel

Läs mer

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Välkommen Till STORMÖTE Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och När? Församlingshemmet i Amnehärad Måndag 18 februari 2013 kl. 18.30 Vi

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000.

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Rekrytering av nya medlemmar till lokalföreningen Inledning Att marknadsföra CISV är

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber!

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! 12 steg om hur du kan få fiberanslutning till din fastighet Vi har gjort det möjligt - nu är det upp till dig! Under hösten 2012 har Ljungby kommun och

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Det bästa av Småland i fickformat

Det bästa av Småland i fickformat Nu har vi gett Dig en liten uppfattning om hur vi har det i Bottnaryd. Hoppas det inspirerar till ett besök antingen som turist eller som ny Bottnarydsbo vi kommer att göra allt för att Du ska trivas!

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Tipspromenader. Dans. Friskis & Svettis. Ödeborgs IF. Juni

Vad händer i Färgelanda? Tipspromenader. Dans. Friskis & Svettis. Ödeborgs IF. Juni Vad händer i Färgelanda? Juni Tipspromenader Stigens If Varje söndag t.o.m. 8/6. Start kl.11.00-12.00 vid fabriken. Korvgrillning. Startavgift 20 kr. Torps Byalag och Valbo-Ryrs sockenförening Torsdag

Läs mer

2013 Nr: 1. Museets öppettider: Lördag-Söndag under juni-augusti kl. 12.00-15.00 Grupper hela året

2013 Nr: 1. Museets öppettider: Lördag-Söndag under juni-augusti kl. 12.00-15.00 Grupper hela året 2013 Nr: 1 Museets öppettider: Lördag-Söndag under juni-augusti kl. 12.00-15.00 Grupper hela året Ordförande har ordet sidan 2 Svar till tävlingen sidan 3 Några ord från kassören sidan 4 Utlåtande från

Läs mer

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta.

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta. Stormöte 2013-03-06 Syftet med mötet var att träffas för att prata om Åsljungas framtid. Hur få vi det mer lockande att bo och leva i Åsljunga? Uppslutningen blev mycket stor. Tydligt var att byborna ville

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i Vikens Kultur- och Byaförening tisdagen den 9 september 2008 kl 19 i Östra Magasinet

Protokoll fört vid styrelsemöte i Vikens Kultur- och Byaförening tisdagen den 9 september 2008 kl 19 i Östra Magasinet Protokoll fört vid styrelsemöte i Vikens Kultur- och Byaförening tisdagen den 9 september 2008 kl 19 i Östra Magasinet Närvarande: Birgitta Eklöf, Stig Ewaldson, Sven-Åke Hansson, Anita Lindfors, Marianne

Läs mer

Närståendebrev mars 2017

Närståendebrev mars 2017 Sid 1 (9) Hej alla närstående! Nu närmar sig våren och ljusare tider. Det märks att våra boende är mer angelägna om att få gå ut på kortare eller längre promenader. Vi har startat en promenadgrupp som

Läs mer

Anteckningar förda vid sammanträde med Rönnäs fjärdings byaråd i Ullvi bystuga 2007-04-25 kl 19.00 21.45

Anteckningar förda vid sammanträde med Rönnäs fjärdings byaråd i Ullvi bystuga 2007-04-25 kl 19.00 21.45 Anteckningar förda vid sammanträde med Rönnäs fjärdings byaråd i Ullvi bystuga 2007-04-25 kl 19.00 21.45 Närvarande: Aarno Magnusson, Ö Rönnäs Ingemar Blomqvist, Ö Rönnäs Nils-Erik Öman, Kilen Sven-Olov

Läs mer

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar

Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Förstudie: Kreativa lantbrukare Se möjligheten med alla dessa hästar Studiebesök vid Stall Hammarhagen i Sala. Projektägare: Företagarcentrum i Sala, ekonomisk förening Projektledare: Ingela Hedström Kommun:

Läs mer

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING Kvalitetsredovisning för 2009 Arkens förskola Höllvikens församling. Beskrivning av verksamheten. Förskolan Arken består av 27 barn i åldrarna

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

Träff 1: 13 augusti i Ljustorp 7 deltagare och 1 processledare = två grupper En person under 18 år, 3 mellan 30-40, 2 mellan 40-50 och en över 60

Träff 1: 13 augusti i Ljustorp 7 deltagare och 1 processledare = två grupper En person under 18 år, 3 mellan 30-40, 2 mellan 40-50 och en över 60 Sammansta llning Landsbygd 2.0 I Landsbygd 2.0 lyfts idéer för lokal utveckling fram genom samtal mellan generationer. Metoden är enkel, har bra hjälpmedel och går ut på att alla är med och diskuterar

Läs mer

Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011

Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011 Välkommen till årets semesterträff onsdagen den 13:e juli! Hällabladet 2011 Födda Familjenyheter Rickard Edström och Birgitta Ramstedt fick den 30/10 en liten dotter Angelina. Therese (f.d. Olofsson) och

Läs mer

Skolträff den 19 augusti 2014

Skolträff den 19 augusti 2014 Skolträff den 19 augusti 2014 Med elever som började skolan i Borgared i mitten av 1940-talet. Borgareds skola byggdes 1880. Lärare 1938-1945 var Elvira Nelson. Efter år 1945 anställdes ett antal vikarier

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Protokoll styrelsemöte nr 6 2010-07-18 1(7) Protokoll 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Fastställd dagordning 1 Inledande formalia... 2 1.1 Mötets öppnande... 2 1.2 Val av mötesordförande... 2 1.3 Val av mötessekreterare...

Läs mer

Nyhetsblad mars Välkomna till. som anordnas. Årsmöte för föreningen Hela Sverige ska leva Halland

Nyhetsblad mars Välkomna till. som anordnas. Årsmöte för föreningen Hela Sverige ska leva Halland Nyhetsblad mars 2018 Välkomna till Årsmöte för föreningen Hela Sverige ska leva Halland som anordnas onsdagen den 21 mars kl. 19.00 i Krogsereds bygdegård. Priset för Årets Utvecklingsgrupp kommer att

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

DJÄKNEBÖLE-BJÄNNSJÖ IDROTTS OCH FRITIDSFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010

DJÄKNEBÖLE-BJÄNNSJÖ IDROTTS OCH FRITIDSFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 1 DJÄKNEBÖLE-BJÄNNSJÖ IDROTTS OCH FRITIDSFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 2 Styrelsen för Djäkneböle-Bjännsjö Idrotts- och Fritidsförening lämnar härmed verksamhetsberättelse för år 2010. Styrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan Askerödgården

Verksamhetsplan Askerödgården 2015-07-05, Intagan - Hålleröd Verksamhetsplan Askerödgården Verksamhetsplan 2015-2017 Innehåll 1. Inledning 2. Ledning och samordning 3. Prioriterade åtgärdsområden 4. Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Ludgo 26 juni 2015 presenterar Den förtrollade sparven En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan. Där bodde en gubbe och en gumma

Läs mer

Årsredovisning 2008 Föreningen Framtid Ugglarp,

Årsredovisning 2008 Föreningen Framtid Ugglarp, Föreningen Framtid Ugglarp, Framtid Ugglarps affärsidé: Framtid Ugglarp skall engagera, aktivera och stärka gemenskap och värden för boende och besökare så att så många som möjligt upplever Ugglarp som

Läs mer

Skyltprogram för kommunala skyltar

Skyltprogram för kommunala skyltar Skyltprogram för kommunala skyltar 2013 02 21 Projektgrupp: Uppdragsledare: Eva-Marie Samuelson, planarkitekt Conny Svensson, informationschef Sivan Tegnhammar, informatör Magnus Sundén, näringslivschef

Läs mer

David Örtqvist Magnus Thibblin. Emil Ekman

David Örtqvist Magnus Thibblin. Emil Ekman Verksamhetsberättelse 2017 och budget och verksamhetsplan för 2018 Verksamhetsåret 2017 Styrelsen Styrelsen bestod under året 2017 av: Ordförande Ordinarie ledamöter Suppleanter Andreas Davidsson Almstedt

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Närvarande: Runar Adamsson, Mia Cleryd, Madeleine Larsson, Lisa Hellman, Per Hellman, Kristina Mjörndal, Arne Olofsson, Lars-Olof Sohlberg

Närvarande: Runar Adamsson, Mia Cleryd, Madeleine Larsson, Lisa Hellman, Per Hellman, Kristina Mjörndal, Arne Olofsson, Lars-Olof Sohlberg orgnr 875003-0861 Protokoll TUG 190114 Närvarande: Runar Adamsson, Mia Cleryd, Madeleine Larsson, Lisa Hellman, Per Hellman, Kristina Mjörndal, Arne Olofsson, Lars-Olof Sohlberg 1 Mötet öppnades. 2 Arne

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Nyhetsbrev. November 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 5 [År]

Nyhetsbrev. November 2014. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 5 [År] Sida 1av 5 November 2014 Medlemsmöte och RACET Den 5 oktober var det dags för medlemsmöte och RACET. Förutom de vanliga rapporterna om verksamheten togs det beslut om en alkohol- och drogpolicy för klubbens

Läs mer

Medlemsbrev december 2013

Medlemsbrev december 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev december 2013 JAZZSUFIERN Jan Allan En epikuré ger sin syn på livets goda. Jazzlegenden Jan Allan minns sitt femtiotal. Liggande hemma hittar Jan en mängd bilder han fotograferat

Läs mer

Rädda Ludgo/Spelviks bygdegård!

Rädda Ludgo/Spelviks bygdegård! Ludgo 16 juli 2015 Rädda Ludgo/Spelviks bygdegård! Viktigt meddelande till alla medlemmar och medborgare i Ludgo/Spelvik! Vår bygdegård har fått krav från kommunen om att byta avloppsanläggning, detta

Läs mer

Begäran om hastighetsbegränsning på väg 363 genom Mårdsele by, Vindelns kommun.

Begäran om hastighetsbegränsning på väg 363 genom Mårdsele by, Vindelns kommun. 2015-04-09 Till Länsstyrelsen i Västerbottens län Begäran om hastighetsbegränsning på väg 363 genom Mårdsele by, Vindelns kommun. I juli förra året ansökte ägaren av Granströms Café i Mårdsele, Christer

Läs mer

Slutrapport för öppet hus i Ljustorp

Slutrapport för öppet hus i Ljustorp Sid1/6 Slutrapport för öppet hus i Ljustorp 1. Vilket projekt? Utökning av öppet hus i Ljustorp Paraplyprojekt under byutveckling Projektägare: Ljustorp socken ek förening 2. Vilka personer kan svara på

Läs mer

www.garsas.com Redaktion: Jordi Arkö / Garsås Framtidsgrup Nästa Budkavle utkommer i juni 2011 En till varggrop återupptäckt i Garsås.

www.garsas.com Redaktion: Jordi Arkö / Garsås Framtidsgrup Nästa Budkavle utkommer i juni 2011 En till varggrop återupptäckt i Garsås. Årgång 19 Nr 6 maj 2011 www.garsas.com Redaktion: Jordi Arkö / Garsås Framtidsgrup Nästa Budkavle utkommer i juni 2011 En till varggrop återupptäckt i Garsås. Se vidare sid 3. Behållningen från Påskfesten

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning!

Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning! Nu kör vi igång med ombyggnad av lillstugan samt röjning! På årsfesten informerade vi om att vi måste ta vår del av arbetet inför nya Storsjögården. Det innebär att vi skall röja vårt mtrl. i gamla stugan

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola

Rapport. Grön Flagg. Lillebo förskola Rapport Grön Flagg Lillebo förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 11:53:38: Ni har tydliga mål och bra aktiviteter till dessa. Bilderna speglar aktiviteterna på ett tydligt sätt. Bra! Vilket

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still 48 hästfocus #4 2014 Med gripande och vackra bilder vill fotografen Lars-Olof Hallberg föra vidare ett kultur-arv som håller på att dö ut. Sedan slutet på 80-talet har han besökt ett 30-tal gårdar som

Läs mer

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K > < I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K I N L E DN I N G U p p drage t Vi vill mer. Vi vågar satsa. Vi ger resultat. 6 7 Erbj u dan de t Visa vad våra färger går för. 8 9 Drivk rafte rna 1 0 1

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

September Vecka 36. Herre, förbarma dig!

September Vecka 36. Herre, förbarma dig! September 2018 Vecka 36 Herre, förbarma dig! Herre förbarma dig över Huskvarna, över oss som bor här, över våra skolor och över den situation som råder när en människa mördats i en av våra parker. Herre

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Tovrida By byalag verksamhetsåret 2015.

Verksamhetsberättelse för Tovrida By byalag verksamhetsåret 2015. Verksamhetsberättelse för Tovrida By byalag verksamhetsåret 2015. Styrelsen för Tovrida By byalag får härmed lämna följande redogörelse för verksamhetsåret 2015. Det åttonde verksamhetsåret för byalaget

Läs mer

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker Blomstervandring En lätt vandring med Lars Lundgren som guide! Efter gemensam färd till Grönfjäll, går vi upp i Grantonsskalet och tittar på fjällets flora. Ta med fika. Söndag 10/7 Samling vid Träffpunkten

Läs mer

Vision 2030 för Jönköpings kommun

Vision 2030 för Jönköpings kommun Vision 2030 för Jönköpings kommun 2016:482 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Vision 2030 för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-02-22 41 1 2 Vision 2030 Vision

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Gamla Kyrkvägen från Hunghult till Seglora Datum: 214-6-25... Journalnummer: 211-8 Projekttid: 213-6-3 214-6-3. Kontaktpersoner i projektet: Donald Gunnarsson, 77-25 3 52,

Läs mer

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka!

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka! Näsums Kyrkoblad Nr 1/2010 Mars- Juni 2010 Fira Påsk i din kyrka! Barnen i grupperna välkomnar alla redan på Palmsöndagens familjegudstjänst då vi har stor fest och final på årets Fastekampanj och upptakt

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Juli 2015

Vad händer i Färgelanda? Juli 2015 Vad händer i Färgelanda? Juli 2015 Inlämning av manus ska vara oss tillhanda innan den 15:e i varje månad för införande nästkommande månad. Vad händer i Färgelanda för Juli och Augusti månad kommer att

Läs mer

IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås

IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås En del av MittMedia + KROKOMS KOMMUN 16:08 IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås IT-entreprenören Dan Olofsson tar nya grepp för att unga familjer ska

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

BYALAGSNYTT VALLENS ALAG

BYALAGSNYTT VALLENS ALAG BYALAGSNYTT FEBRUARI 2005 VALLENS BYALA ALAG JUNSELE ÅRSMÖTE 2005 SÖNDAG DEN 13/2 KLOCKAN 15:00 PÅ VALLENCIA Där ska vi som vanligt behandla de frågor som hör ett årsmöte till såsom val av styrelse, kommittéer,

Läs mer

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen

FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen FRÖLUNDA FUTURE - ett samarbete för hela stadsdelen Frölundaskolan. Foto: Jennifer Hankins Frölunda Future Nyhetsbrev Nr 16 Mars-Maj 2015 VÄLKOMNA TILL FRÖLUNDA FUTURES NYHETSBREV! Frölunda Future (FF)

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2011 Sundhultmon i Ovansjöbygden. Längst till vänster syns Kung- Bengtstugan, Mellby och sedan de centrala delarna av Sundhultmon. I bakgrunden skymtar hoppbackarna och Cuba Arena.

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Minnesanteckningar. Medskapandegruppen i Gråbo 2013-04-16

Minnesanteckningar. Medskapandegruppen i Gråbo 2013-04-16 ! 1 (! 5) Datum 2013-04-16 Minnesanteckningar Medskapandegruppen i Gråbo Närvarande Christer Santesson, Jan Kuuse och Hans Hellberg, Mattias Algotsson, Frida Vikström, Mikael Tilly, Irene Johansson, Solvig

Läs mer

Minnesanteckningar kommunbygderåd 130418

Minnesanteckningar kommunbygderåd 130418 Vår ref: Susann Gustafson Turist och landsbygdsutvecklare Datum: 2013 04 22 Minnesanteckningar kommunbygderåd 130418 Tid: torsdagen den 18 april, klockan 18.30 Plats: Rådde gård, Länghem Närvarande: Dalstorps

Läs mer

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm

Detta är vad vi kommer att ha om vi inte gör något. Idag. Imorgon. Fast telefoni ADSL. Trygghetslarm Fiber i Höje - Välkomnande - Kommunen informerar (Göran Eriksson) -Varför fiber (Fibergruppen) - Kaffe paus - Erfarenheter från Årjängs fiberförening (Peter Lustig) - Frågestund, Vad gör vi nu! - Intresseanmälan

Läs mer

Ännu ett år har gått och Skärkinds hembygdsförening 0 har under året arbetat med att försöka göra en till

Ännu ett år har gått och Skärkinds hembygdsförening 0 har under året arbetat med att försöka göra en till Ännu ett år har gått och Skärkinds hembygdsförening 0 har under året arbetat med att försöka göra en till bakablick över vad som hänt i våran socken under åren 1960-1969. Dessa 10 år har präglats av nedläggningar

Läs mer