Idéer och synpunkter från medborgare som deltog i Öppen Workshop 17/11 Studion, Folkets Hus 44 deltagare, 50% män 50% kvinnor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Idéer och synpunkter från medborgare som deltog i Öppen Workshop 17/11 Studion, Folkets Hus 44 deltagare, 50% män 50% kvinnor"

Transkript

1 Idéer och synpunkter från medborgare som deltog i Öppen Workshop 17/11 Studion, Folkets Hus 44 deltagare, 50% män 50% kvinnor Datum Vad vill du kunna göra på Rådhusesplanaden? Vad hindrar dig från att göra det du vill idag? Kön: Din ålder? Bor: Gör själva mitten större. Apberget minst lika stort. Inga kommersiella Kommunens beslut att centrala stadsrummet ska utformas av platser på esplanaden. kommunen, fastighetsägarna och handeln. Handikappanpassat Njuta av att Umeå är en öppen stad - som säger nej till rasism - som bejakar personers sexuella läggning - där alla har rätt att säga sin mening, demonstrera etc. Se människor in action - gamla, barn. Agera själv Fortsätta att vara stolt över Umeå som en stad där många olika viktiga åsikter i demokratins namn kan framföras och manifesteras i centrum av centrum. jag vill tillsammans med många, många andra fortsätta att ha en plats som Apberget. Ett nytt apberg på samma plats, men gärna med ny design: gott om plats för folk på scenen. Ny modern talastor med elutrustning för högtalare m.m. Höj- och sänkbar för rullstolsburna. Trappa runt om. Högtalaranläggning, Boulebana. lekparker. Rivningen av Apberget och det sätt på vilket det gått till Demonstrationsplats vid rådhustorget, i början på esplanaden, typ apberget med ström + högtalare. För övrigt gröna ytor, sittplatser (ej sten), ytor för aktiviteter (snöskulpturer) Känna stolthet över Umeå som öppen stad, öppen i meningen bejaka människovärde, solidaritet och sådana värden. Dessa värden skall kunna manifesteras i den fysiska miljön. Samlingspunkt, något i stil med det bortrivna Apberget. Återskapa "hjärtat", den centrala mötesplatsen, möjligheter att sitta, väl tilltagen scen, med uppdaterad teknik (ström/högtalare/talartribun). handeln, kommersen (antar jag) Den omilda behandlingen av Apberget. Dvs den centrala mötesplatsen försvann över en natt med hänvisning till alla möjliga grumliga skäl.

2 Jag vill kunna fortsätta att vara stolt över att Umeå är en öppen stad, Kommersialismens makt. Rivningen av Apberget, Fördärvandet av där medborgarna försvarar demokratiska värderingar. jag vill kunna Grön Eld. Ingen öppen beslutsprocess, rivning/ändring innan demonstrera, hålla tal, spela musik, visa upp dans - på Apberget i ny, beslut/dialog. Fel syn på stadsutvecklingen. större, bättre skepnad. Jag vill kunna sitta i solen och njuta av den öppna staden, på ett Apberg!! jag vill se grönt, vacker konst, längre upp mot järnvägen. Folkliga aktiviteter. Apberg - större bättre. med fast talarstol, ljudanläggning, ström, tillgänglighet. Återställ Grön Eld Delta i en gemensam, demokratisk stad där Umeborna formar sitt stadsrum. Demokrati Delta i en gemensam, demokratisk stad där Umeborna formar sitt stadsrum. demokrati Öppna platser för demokratiskt utövande och mötande. Slippa se kommersen Se att man insett klimatproblematiken och arbetar med hållbarhet - öka mötesplatser utan kommrsiella intressen. Umeå skulle kunna utnyttja resurserna på universitetet och vara nydanande inom hållbarhet, bli det exemplet andra städer/arkitekter visar upp för att ställa om till ett hållbart samhälle. Politiker som LJUGER och fastighetsägare som vill tjäna pengar på bekostnad av Umebornas möjlighet att få sina behov och begär tillbodosedda. Politiker som ljuger och fastighetsägare som vill tjäna pengar på bekostnad av umebornas möjlighet att få sina behov och begär tillgodosedda. Umeå kommun. Att man politiskt valt att uppmuntra konsumtion i en tid när vi vet att enda sättet att motverka den globala uppvärmningen att minska våra utsläpp - och det måste göras genom att minska vår konsumtion, speciellt materiell konsumtion. Att bygga ett glashus som kräver mer uppvärmning och uppmuntrar till mer konsumtion (kom igen 3? i en så här liten stad?!) är att påskynda den globala uppvärmningen och riskera framtide generationers överlevnad Uppleva något stadsbildsmässigt bra. Apberget. Cykelparkeringar Låt funktionen "apberget" vara där det har varit. Hitta ett sätt att lösa andra önskningar på. det handlar om att sätta medborgaren i centrum, alla medborgare. Tillgänglighet. Det finns ingen annan plats i staden med samma status. Därför måste smma funktion finnas kvar på samma plats. Det handlar om sol/genomströmning/centrumplats. Samma funktion som innan. Talarstol, hängyta, mötesplats. Anslutningen till järnvägstorget. Apbergets försvinnande. Inget vad jag ser. Det fungerade innan. Bara att lägga tillbaka. Om det nu är någon som stör sig väldigt mkt på hur apberget ser ut idag, gör om utseendet (även om det är korkat att lägga pengar på det). Men behåll PLATS, SKALA, FUNKTION! Viktigt.

3 Lyssna till de som har mer att säga än jag. Möte andra för att diskutera, lyssna och betrakta. Protestera och samla kraft på en plats där jag kan möta upp andra som vill visa att de finns som deltagare i demokratin. Pga attraktionskraften hos en stad med byggnadshistoria som devalverats i och med rivningen av Thornbergska villa jag för Umeås skoll se att Apberget återuppförs. Podium. Mötesplatser. möjliga ytor för att lyssna utan att delta samt platser för att lyssna och delta. Anonym och öppen plats. Apberget som det var, men fler platser för att lyssna och reflekter. Apberget, kanske ny utformning med ett beständigt utseende, sten ger detta. Grävmaskiner och sånt, ett och annat stängsel Utrymme för alla åldra. Öppet rum - hela esplanaden. Inta mat, fika, intryck och lugn. Samlingsplats - samtal, uttal (speakers corner). Marknadsplats. Isbana, lekplats i centrum, vilrum, omvänt apberg - "Amfiteater". öppet rum/ev raka rader. variationsmöjligheter - efter årstid. x Leka tillsammans med barnen på en plats som är rolig/stimulerande både för vuxna och barn (Esplanaden). - Äta medhavd matsäck, ha picknick (esplanaden). - Titta på, lysssna på och låta barnen leka med (rent) vatten. - Göra icke-kommersiella saker! - En scen med trappor att sitta på, en solig och varm plats, där det ryms mycket publik framför. Från en sådan plats kan man också se stadslivet i en vinkel när man sitter där. Jag tror den ursprungliga platsen för Apberget är den bästa och att demokratiaspekten samt behov av scen/sittplats på varm och solig plats är VIKTIGARE än handelns intressen eller öppen sikt mellan Rådhuset och Umeå C. - Rolig fontän sommartid (esplanaden). - Plats för lek och stimulans både vuxna och barn (esplanaden) som också är konst samtidigt. - picknickbord (esplanaden) - Modifierbara ytor - inbjudande gräsytor - Förslag: lägg tillbaka scenen på samma plats, även provisoriskt. - Inte bara räta linjer på Rådhusesplanaden - scenen är idag i skugga (intill Glashuset) och när människor står och lyssnar blir det trångt. - Det finns överlag för lite lekplatser i centrum - Saknas picknickbord på esplanaden - den fontän som är där idag är rätt så simpel - kanske behövs något skojigare?

4 MÖTAS. Viktigt med möten - både spontana och planerade möten, viktigt med privata, men också offentliga möten och dessa bör vi skapa förutsättningar för. - en talarstol och en samlingsplats, Apberget - sittplatser som bjuder in till att vistas i stadens mitt - en fast scen att nyttja för medborgarna i centrums mitt -> en ickekommersiell mötesplats i centrum. Idag finns ingen möjlgihet att mötas offentligt kring saker för att som medborgare fira, eller problematisera vår vardag. jag tänker då på demokrati och politisk aktivitet som tex manifestationen mot rasisterna som tidigare i vår besökte Umeå. Även viktigt med en fast scen för kulturlivet i Umeå Torget: demonstrera, mötas. Förhålla mig till de år av solidaritet och politiskt och konstnärligt arbete som funnits (och finns?) i staden. Esplanaden: bra med anpassning för t ex rullstolsburna! fler publika lokaler, dvs platser inomhus, där människor kan vistas utan att konsumera. Umeå är kallt om vintern och hösten. Detta kan vara: platser för information till medborgare, gallerier, bibliotek, lokaler där föreningar kan samlas etc. Problem: borttagandet av Apberget. En generell attityd, ett totalt, en total disregard av kollektiva minnen - brist på kunskap (?) angående hur människor tillsammans skapar en stad. Bygger gemensamma delade minnen. Och att det är det som GÖR staden, ÄR staden ICKEKOMMERSIELLA ytor att vistas på, lekplatser, en miljö som går att vistas i/kring året runt, "inomhusytor" som ersätter förlusten av Stadsbiblioteket. Bord/stolar för medhavd matsäck. Besöka torgmöten, demonstrera. Vistas på platser som inte kräver att jag "shoppar". Återuppbygg Apberget på sin tidigare plats och utveckla apberget norrut - sittytor, lekytor, konst. En återuppbyggnad med befintligt material borde vara det mest ekologiskt och ekonomiskt hållbara. x Det är inte intressant vad jag vill, det måste bli en kompromiss, vi är som berörs. Så många parametrar är förutbestämda att endast detaljer återstår. Allt handlar just nu om Apberget. Ta hänsyn till klimatet. Skit i Barcelona. Apberget tillbaka Sitta ned i lugn och ro i orgniska former. Bryt upp det stela och hårda. Tillbaka med Apberget. Småskalighet - inga pretantioner. Oväsen från Rådhustorget, senast i fredags vid Ljusfestivalsinvigningen fick oss att löpa gatlopp därifrån. Umeå centrum är ofta outhärdligt med alla ljudliga jippon. Tillgänglighet. Trafik. Störande ljudliga arrangemang.

5 utöva mina demokratiska rättigheter: demonstrera, manifestera och - Apberget revs. så det finns varken en naturlig mötespunkt eller ett på andra sätt utöva min yttrandefrihet och åsiktsfrihet utan att drunka forum för demokrati. Det finns affärer, VITA nya hus och glasfasad. i vita fasader, glas och kommersialism. - ha platser att mötas på och umgås - utan att behöva köpa något. - käka kebab från vagn, ej toppdesignad vagn...som med korvarna. - Nya hus som INTE passar in i stadsbilden och därmed ger ett oenhetligt och förvirrat intryck. - Balticgruppens inflytande. - Apberget på solsidan. Så det är trevligt att sitta där. - Jag vill inte ha biltrafik längs esplanaden! ALLS!!! Bilfritt, hållbar och organiskt centrum (bussar är okej!) Se apberget tillbaka på samma plats eller likvärdig plats. Jag vill absolut slippa höra musik från restauranger och butiker (som på Renmarksplan). Små stilla mötesplatser. vatten. flanera. Se konst, kanske ambulerande, en scen med tillfälliga uppträdanden (Apberget). Små, individuellt utformade, bröd/korv/fikaförsäljare. Vill inte ha björkar! Titta på folk, det MÅSTE finnas möjlighet för att samla upp folk inför demonstrationer, manifestationer etc. Ett utrymme för speakers (corner) box som i London! Mjukar former. Inga pretantioner. Inga pretantioner. Detta är viktigt inför utformning: - miljövänlig och lokalbeställda material. Dvs ingen specialmarmor beställt från Italien. - naturliga mötesplatser - ingen biltrafik Jag skulle vilja att det finns möjlighet att sitta/stå/träffas utan krav på att man ska del av kommersen. Mötesplatser/möjlighet att tala/demonstrera/samlas. Möjligt för barn att leka. Platser för lek och rekreation. Kanske isbana/skridskobana på vintern - på sommaren vatten/lek Manifestera det som inte är kommersiellt i Umeå utan demokratiskt. VISTAS I ETT DEMOKRATISKT NAV MED EN NATURLIG SAMLINGSPUNKT I SÖDERLÄGE. Varför undrar ni vad jag vill "göra"? Jag ser esplanaden som en symbol för Umeå stad alltså större än att "göra", dvs VARA. Allt detta finns inte. Björkarna är fastslagna! Varför? Björken passar bäst på gårdstun. Den värsta farhågan är att Rådhusesplanaden förvandlas till en lång catwalk för de kringliggande butikerna. Fyfan. GLASFÖRBUD! inga väggar, statyer, konstverk, tak etc som är gjort av glas. Upplever det för uppdelat och svårtillgängligt. Nu tycker jag också att det är akut att tillföra grönytor och organiska former. Något som är människostorlek och som gör att man inte känner sig liten. Viktigt: material som känns människorvänliga/mjuka!! Jag känner mig manipulerad och vilseledd. Hela processen känns märklig.

6 Spela boule. Fika utomhus (kaffe, "pilsner"). Titta och lyssna på vattnet i den befintliga dammer. Spela storschack. Sitta och samtala med vänner utan kommersiella krav. Sitta och läsa. Sitta och skriva. Lyssna på gatumusikanter och proffsspelmän. Mötas och demonstrera. Lyssna på talare. Se utomhusutställning av konst. Apberget. Avsaknad av sittplatser. Avsaknad av visningsställning för konst. Avsaknad av storschackbräd3e. Avsaknad av Apbergets funktion En samlings- och mötesplats som Apberget var. det fantastiska politiska engagemang som finns i denna stad bör främjas, inte försvåras. Gäller även kultur. Apberget var en öppen scen. Lögn, svek och Carl Arnö. Att riva en symbol för demokrati till förmån för ett konsumtionspalats tycker inte jag är ok Viktig plats för demonstrationer, alla de funktioner som fanns på Apberget. Plats för praktiskt demokrati. Läplatser för att umgås, sitta i solen. Isbana. Intressant estetisk utformning. Praktiska uttryck för medbestämmande Mötas, demonstrera, sitta, lyssna - Behåll apbergets funktioner på samma plats, i samma skala. Återuppbygg platsen "Apberget" Njuta av staden. Erbjuda mina barn stimulans. Få inspiration. Se folk. Rumslighet, dynamik, yta för spontanitet Slippa er kommersen som idag dominerar. Vila, ta en paus på en soffa när jag gör ärenden på stan. Sitta och äta glass, de på folk. Sitta bekvämt och läsa en bok. Sitta i solen mot söder (så långt det går), många platser, gärna långbänkar. Terass. Lekmöjligheter i mittdelen mellan Kungsgatan/Nygatan Promenera, fika, spana, äta och dricka gott, ta del av det offentliga samtalet, delta i kulturarrangemang. Tydligare rumsliga lösningar, barnaktiviteter. det stora UTOPIA-komplexet med glasfasader och provocerande kommersialism förminskar människan och mänskliga behov. Stadens kärna och identitet är förstörd. historielös. Stängsel osv & brister på "Apberg" Känns som ett stråk där man rastar hunden. För liten yta, för mycket trafik, ointressant, trist, dött. Farligt: lita på att någon bryr sig om vanligt folks synpunkter. Biltrafik, "döda ytor"

7 ICKEKOMMERSIELLA SAKER. Sitta i solen. Uppleva grönska. Räcker inte med bara björkraderna. Fika. Vara med barnen. Träffa äldre människor. lek och tidsfördriv för stora och små. Konstupplevelser för alla åldrar. men inte för mycket så att utrymme för vila inte finns. Åka skridskor. Sätt tillbaka Apberget i väntan på mer omfattande omvandling. Här i Umeå demonstrerar vi även på vintern. Provisoriet vid Glashuset är pinsamt, fult och illa placerat. Vill ha grönska, inte för mycket sten. Vi har så lite parker i stan. Flytta Gustav Roséns staty till trottoaren utaför VK-huset. Bevara den sol som finns på seplanaden, bygg inte högre hus på esplanadens västra sida. och sätt andra skulpturer i mittstråket. SAKNAR APBERGET som symbol för det demokratiska Umeå. Var ska vi nu demonstrera och mötas över viktiga samhällsfrågor? Det är inte Apbergetsf form som är viktig, utan dess funktion demonstrera, bedriva valrörelse, spela teater, ta del utav större kulturarrangemang. Sitta och vila. Tala. Vandra längs med och se konst och täd. Sitta och skriva. Spela spel etc. Demokratiyta. - Talastol, den gamla i sten från Apberget, högtalaranläggning. - Sittgrupper (med bord) på flera ställen längs med Parkgatan. - Sittyta formad som kulturhuvudstadshjärtat. - Trådlöst nät - under tiden för dialogen: sätt tillbaka apberget. Avsaknad av naturlig scen/talarstol med tillhörande ljudanläggning Avsaknad av bra bordsytor Avsaknad av stor mängd gröna växter Avsaknad av öppet trådlöst nät Möjlighet att ha "egen" yta för medtagna sällskapsspel (bord och sittyta). Viktigt: öppet, inte i sluten miljö. Ett öppet "rum" där man kan yttra sin åsikt. Rusta upp fontänen framför Umeå stadsbibliotek Det ska vara en yta för att medborgare ska kunna synas och verka, ytor som EJ är kommersiella. Apberget är Umeås svar på Trafalgar Square, en demokratiskt arena, där politik kan stötas och blötas. Rådhusesplanaden/torget ska vara snyggt, en alternerande mötesplats. Esplanaden skall vara en plats för KONST, KULTUR, AKTIVITET, RÖRELSE. -skulpturer -planteringar -soffor I nuläget finns inga konkreta sittplatser med bord. det centrala talarpodiet är borta. De påträngande kommersiella platserna Promenera, lyssna på musik, föredrag. äta glass, titta på folk, mötas, cykla, se barn leka, varmkorv, fontän. Lekplatser för barn, torghandel, någon form av nytt "apberg", behållare för begagnade tuggummin Låt apberget vara kvar. Apberget måste vara på den platsen. Samma funktion. Samma höjd. det ska vara beständiga material. Vi har ritat tillbaks Apberget och vill ha det kvar. Bort med fula "korvvagnar", bort med Frasses kiosk. Utopia och handlarnas intressen.

8 Mötas, inspireras, sociala aktiviteter, se flera trevliga utecaféer. Ett forum för diskussion, demonstration, tal, prisutdelningar, samtal. Inspireras av färg, natur, konst, vatten för olika kulturella aktiviteter. En form av uppbyggbart. Loppis upp efter Rådhusesplanaden. Fula, trista, kebab/pizzavagnar. Bort med Frasses/kioskenbyggnaden som har varit en tillfällig lösning i tydligen 25 år, pissoaren Promenera, cykla, umgås, leka, diskutera i grupp, demonstrera, äta och dricka, sitta på gräsmatta, stolar och bänkar. Bort med Baracken. Funkar från Rådhuset. Yta för allt möjligt. Prisutdelning T ex sitta på Apberget. Platser som inte kostar att använda. Slippa se kommersen. Sittytor. Lekplatser PERSONA: Abdul 14 år Ha möjlighet till trevlig och säker plats att vistas på i den öppna allmänheten. Plats att ta det lugnt efter skoldagen. Träffa nytt folk. Kunna synas och se andra. Bord/stolar. Möjlighet till el för mobiler. Möjlighet till små högtalare vid borden. För att kunna koppla in egen musik Bilar. Baracken, ljuset, dålig öppenhet. dagens apberg = propp Pga att ni tog bort det (samt Utopia). Rädsla - för att något skulle ske. Esplanaden är föråldrad. den lockar inte unga.

Medborgardialog Rådhustorget

Medborgardialog Rådhustorget Medborgardialog Rådhustorget Dialogen har genomförts i form av en webenkät och en synpunktskarta. Totalt har det kommit 106 svar. Sammanställning av enkätsvar Enkäten har funnits tillgänglig på Umeå kommuns

Läs mer

Idéer och synpunkter från medborgare 30-44 år 105 svar 48 % män, 49 % kvinnor, 3 % annan 62 % centrala Umeå, 35 % inom Umeå kommun, 3 % annan ort

Idéer och synpunkter från medborgare 30-44 år 105 svar 48 % män, 49 % kvinnor, 3 % annan 62 % centrala Umeå, 35 % inom Umeå kommun, 3 % annan ort Idéer och synpunkter från medborgare 30-44 år 105 svar 48 % män, 49 % kvinnor, 3 % annan 62 % centrala, 35 % inom, 3 % annan ort Datum Vad vill du kunna göra på Rådhusesplanaden? Vad hindrar dig från att

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA 2018-05-31 1 AFFISCHERNA 2018-05-31 2 ORDMOLN ALLA KOMMENTARER 3 RESULTAT AV BILDER SMÅSTAD 4 RESULTAT DIALOG: Vi har sorterat och kategoriserat alla kommentarer

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

Datum Vad vill du kunna göra på Rådhusesplanaden? Vad hindrar dig från att göra det du vill idag? Kön: Din ålder? Bor: 2013-11-11 18.02 Hej!

Datum Vad vill du kunna göra på Rådhusesplanaden? Vad hindrar dig från att göra det du vill idag? Kön: Din ålder? Bor: 2013-11-11 18.02 Hej! Idéer och synpunkter från medborgare 65+ 47 svar 45 % män, 49 % kvinnor, 6 % ej svarat 58 % centrala, 34 % inom, 2 % annan ort, 6 % ej svarat Datum Vad vill du kunna göra på Rådhusesplanaden? Vad hindrar

Läs mer

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera...

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera... KOMMERSENS VÄRDEN ett minne av trävaruindustri och blandstad en inkubator för nya företagare integrationsskapande mötesplats ett konstverk som skapar livfullhet ekologisk resursanvändning gratis integration

Läs mer

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna 1. Statistik 1.1 Statistik över förslagslämnare Figur 1. Åldersfördelning av total andel förslag (196 st) Figur 2. Fördelningen på bostadsområde

Läs mer

Arbete K Fotografier från elevutställningen

Arbete K Fotografier från elevutställningen Arbete K Fotografier från elevutställningen K Vårt Sollentuna 2040 Häggviksparken Lovisa, Hannes, Salman, Lisa, Zaynab Geografi 1, Rudbeck Sollentuna 2019-05-13 L Utformning Fontän som man kan leka i

Läs mer

SÖDRA RYDS TORG WORKSHOP

SÖDRA RYDS TORG WORKSHOP SÖDRA RYDS TORG WORKSHOP 2017-03-20 SAMMANSTÄLLNING WORKSHOPEN HÖLLS PÅ BIBLIOTEKET I SÖDRA RYD. DELTAGARE VAR 15 INVÅNARE FRÅN SÖDRA RYD. Workshopen leddes av Tom Billingham och Ulrika Billingham från

Läs mer

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Skisserna kommer vi att titta särskilt på och sammanställa separat. Synpunkter via vykortet Hjälp oss göra Stora torget ännu bättre! Totalt

Läs mer

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

Tillfälle 1, 160219. Grupp 1

Tillfälle 1, 160219. Grupp 1 BILAGA 2 - övning 2 Med utgångspunkt i frågan Vad tror du att man som boende, arbetande eller besökare i Slakthusområdet kommer att vilja använda de offentliga rummen och byggnaderna till? Vilka aktiviteter

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan

Drottningtorget - Framtidens torg. Trollhättan Drottningtorget - Framtidens torg Trollhättan »» Drottningtorget - Ett torg för Trollhättans invånare, ett torg för framtiden. En flexibel aktivitetsyta för bl a fotboll, basket, handboll och volleyboll.

Läs mer

Våra drömmars Stockholm

Våra drömmars Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET SIDAN 1 Våra drömmars Stockholm En utställning inom ramen för samrådet Arkitektur Stockholm Summering av åsikter och resultat fram till sista juli Kort fakta om utställningen Våra

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget

Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Nya Fristadstorget - ditt torg! Ditt torg Eskilstuna utvecklas! Det nya Fristadstorget

Läs mer

Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över

Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över Grupp 1 Andlighet Upplevelser, mental /emotionell stimulans Tid; ha tid att ta hand om sig själv, bli mer självförsörjande och ha kvalitetstid över Arbete God utbildning för alla barn och ungdomar Arbeta

Läs mer

Patientenkät Väntrumsmilj

Patientenkät Väntrumsmilj Patientenkät Väntrumsmilj 1. I vilket väntrum sitter du? 1. I vilket väntrum sitter du? n A. Sunderby sjukhus 79 100 100 100 179 100 B. Kalix vårdcentral 0 0 0 0 0 0 C. Hortlax vårdcentral 0 0 0 0 0 0

Läs mer

TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN

TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN Deltagare i dialogworkshops för TORGET / KYRKAN / BRUNNSPARKEN November 2012 Februari 2013 Användargrupp (ca 30 personer): krögare med verksamhet i direkt anslutning till området elever på Hagaskolan (barn)

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

Området Ångfärjan Mål och motiv

Området Ångfärjan Mål och motiv Området Ångfärjan Mål och motiv w w w. h e l s i n g b o r g. s e /a n g f a r j a n Området Ångfärjan ska utvecklas till en ny mötesplats för helsingborgarna. Här ska man ses, flanera, umgås, äta, underhållas

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens extra sammanträde torsdagen den 20 februari 2014 Sidan 3 av 11 Ärende 1 Sidan 4 av 11 Kommunledningskontoret Sidan 5 av 11 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

3 Medborgardialog. 3.1 Ängelholms Gymnasieskola. Plats Ängelholms gymnasieskola (Rönneskolan). Klassrum. Datum 24 april, 2015 08.10 11.

3 Medborgardialog. 3.1 Ängelholms Gymnasieskola. Plats Ängelholms gymnasieskola (Rönneskolan). Klassrum. Datum 24 april, 2015 08.10 11. 3 Medborgardialog 3.1 Ängelholms Gymnasieskola Plats Ängelholms gymnasieskola (Rönneskolan). Klassrum Datum 24 april, 2015 08.10 11.05 Deltagare Elever i årskurs huvudsakligen 2, men även en del i årskurs

Läs mer

Resultat brukarundersökningen hösten 2010

Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Om du tänker på bemötandet i stort. Hur nöjd är du då med personalens bemötande? Bemöter personalen dig lika bra som du hoppades? Tänk dig ett perfekt bemötande.

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

VÅGA VARA KREATIV! 1

VÅGA VARA KREATIV! 1 VÅGA VARA KREATIV! 1 VÅGA VARA KREATIV! Ta steget och våga använda fantasin! Prova olika uttryckssätt i en workshop som berör såväl kropp som själ! Genom konst och kultur kan ni gemensamt utveckla en öppnare

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Vårt Sollentuna 2040 "Framtidsparken"

Vårt Sollentuna 2040 Framtidsparken Vårt Sollentuna 2040 "Framtidsparken" Av Max, Theo, Lina, Ronja. 8 an i Sollentuna Musikklasser Sr INTERVJU frågor och resultat Var ska Parken vara? - Viby, Ekbacken (nära busshållplats)? Norrviken, bakom

Läs mer

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016

Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 1 (6) Textning av avsnitt 3, Skolverkets poddradio 2016 Temat för avsnittet är arbetet mot rasism i skolan. Samtalet utgår från ett scenario som handlar om modet att ta upp frågan om främlingsfientlighet

Läs mer

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE

FRAMTIDENS SELMA. Tillsammans bygger vi Framtidens Selma: KEYWE FRAMTIDENS SELMA Det goda vardagslivet En gåvänlig stadsdel. En mötesplats för alla åldrar. Allt du behöver i vardagen. Goda förbindelser och gröna områden. Vi talar om det nya Selma Lagerlöfs Torg. Tillsammans

Läs mer

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng

GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng GESTALTNINGSFÖRSLAG Norra och södra torget, Kristinehamn 4 oktober 2016, Marie Janäng PLATSEN Ett torg på vattnet Det som är unikt för Kristinehamns torg är att det är ett torg runt ett vattendrag. Varnan

Läs mer

Välkomna! www.ljk.se

Välkomna! www.ljk.se Välkomna! www.ljk.se Loredana Jelmini Varumärke Identitet så som ni när, med styrkor och svagheter Image bilden av er, den ägs av gästen och är alltid utifrån dennes perspektiv och således alltid sann

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 2019-06-26 1. Vilken utställning besöker du nu? Varde ljus 33 30 Mellan Konst & Verklighet 27 24,5 Vårsalongen 26 23,6 Kulturskolans bildelever 8 7,3 Bosse

Läs mer

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010

Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Redovisning av enkätundersökningen - Gyllins naturpark, våren 2010 Bakgrund I början av 2010 tog Gatukontorets projektgrupp i samarbete med kulturgeograf Susan Bolgar fram en enkät om Gyllins naturpark.

Läs mer

EXEMPELTEXTER SKRIVA D

EXEMPELTEXTER SKRIVA D EXEMPELTEXTER SKRIVA D Beskriv Må bra (s. 13) En god hälsa är viktig. Om man vill ha ett långt och bra liv, måste man ta hand om både kropp och själ. Jag försöker äta rätt för att må bra. Jag väljer ofta

Läs mer

Alexanderplatz i Berlin >>>

Alexanderplatz i Berlin >>> Alexanderplatz i Berlin >>> Alexanderplatz i Berlin projekt Nyformgivning torgutrymme Alexanderplatz plats Berlin (Tyskland) formgivare Frank Arnold Remco Rolvik Sylvia Mayr Carmela Bogman Ronald Bron

Läs mer

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10 Ba Bad bada simma sola vid badplats Exempelord och avgränsningar: bada, plaska, simma Att bada och plaska vid anordnad eller naturlig badplats, inte temporära anläggningar som privata upplåsbara bassänger

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Resultat från webbenkät LINA

Resultat från webbenkät LINA Resultat från webbenkät LINA DELTAGARE RÖRELSE &VANOR UPPLEVELSER FÖRSLAG VAR BOR DU? Antal respondenter, totalt: 88 Jag är: Annat Man Kvinna 0 10 20 30 40 50 60 70 Vad är din ålder: 68-51-67 36-50 20-35

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Godkänt dokument - Monika Rudenska, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Monika Rudenska, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr 1 Innehåll sid Om undersökningen 3 Resultatredovisning 4 Om de som har svarat 6 Besöker parkens delområden 9 Vistelsetid 11 Så utnyttjas parkens delområden 13 Områden i parken som man undviker 15 Områden

Läs mer

röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT

röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT LUNDS KONST- OCH DESIGNSKOLA Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och

Läs mer

Sammanställning: Medborgardialog Linehedsparken 16/5, 19/5

Sammanställning: Medborgardialog Linehedsparken 16/5, 19/5 Antal formulär: 78 st. (44 st. torsdag, 34 st. söndag), plus 22 st. teckningar med önskemål från åk 0-1, Linehedsskolan Svarande:

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14

Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14 Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14 Workshop om Slättevallens framtid Den 14 april 2015 hölls en workshop på Lysekils kommunhus med boende kring Slättevallen. Temat för

Läs mer

Rapport enkät om Krausparken

Rapport enkät om Krausparken Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Rapport Sida 1 (6) 2018-04-03 Rapport enkät om Krausparken Resultat från enkät till besökare i Krausparken, Mälarhöjden, inför

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

Några frågor om dig själv

Några frågor om dig själv Några frågor om dig själv B Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är Man 17 19,5 Kvinna 63 72,4 Annan 7 8 Min ålder yngre än 25 år 19 21,8 26 45 år 25 28,7 46 65 år 23 26,4 äldre än 65 20 23 Tid för mitt besök 8 13 9 10,3 13 17

Läs mer

www.tagegranit.se 08-783 77 28

www.tagegranit.se 08-783 77 28 Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Läroplanen för grundskolan, Lgr 11 Vi erbjuder din skola ett brett spektra av olika pedagogiska och konstnärliga Skapande skola paket

Läs mer

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Ungdomar Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Beskriv Fagersjö med 3 ord Naturnära, lugna vyer, krångligt Lugnt, hemma, vänskapligt Gemenskap, hemma, säkerhet Fotboll, roligt, tryggt Känns tryggt

Läs mer

Vänersborg - lokala värden

Vänersborg - lokala värden Vänersborg - lokala värden Inledning Vi är två ungdomar som under fyra veckor har sommarjobbat för Vänersborgs kommun med Agenda 21 och folkhälsa. Som projektarbete har vi genom en enkätundersökning valt

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

Arrangera i Glashuset 2014

Arrangera i Glashuset 2014 Arrangera i Glashuset 2014 Information för dig som vill eller ska arrangera aktiviteter i Glashuset. Glashusets mått Yta: 30m 2 (5,5 x 5,5 m) Fönster: 29 (1,28 x 2,63 m) Målet med Umeå2014 Kulturhuvudstadsåret

Läs mer

Resultat av röstning

Resultat av röstning Resultat av röstning 77 = 73 % 80 70 60 Antal personer 50 40 30 20 17 = 16 % 12 = 11 % 10 0 Alternativ 1 Alternativ 2 Övriga Kommentarer alternativ 1 Måste vara runt parti som omsluter paviljongen Hur

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granbo scen Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 2 D. Oftast 14 27,5 E. Alltid 36 70,6

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA

LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA LommaPanelen tycker till om CENTRUMTORGET I LOMMA Maj 2006 1. Inledning Miljö- och byggförvaltningen gjorde under februari månad en framställan till kommunstyrelsen om att få använda LommaPanelen för att

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog 160602 Workshop Stordialog 160602 STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN?

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster

Glashuset 2014. Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2. Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Glashuset 2014 Ytan är 5,5 x 5,5 = 30 m2 Fönster: 128 x 263 cm Glashuset har 29 fönster Målet med Umeå2014 stärka människorna stärka staden stärka kulturen stärka norra regionen stärka det europeiska samarbetet

Läs mer

Datum Vad vill du kunna göra på Rådhusesplanaden? Vad hindrar dig från att göra det du vill idag? Kön: Din ålder? Bor:

Datum Vad vill du kunna göra på Rådhusesplanaden? Vad hindrar dig från att göra det du vill idag? Kön: Din ålder? Bor: Idéer och synpunkter från medborgare 15-29 år 105 svar 48% män, 37 % kvinnor, 5 % annan, ej svar 10% 66 % centrala, 19 % inom, 4 % annan ort, 11 % ej svar Datum Vad vill du kunna göra på Rådhusesplanaden?

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang SAMHÄLLSBAROMETERN 2016 Om Projektengagemang Projektengagemang erbjuder kvalificerade konsulttjänster och lösningar inom arkitektur, byggnad, el- och teleteknik, VVS, industri och energi, infrastruktur

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Lidköping kommun. sammanställning biblioteksundersökning 2013

Lidköping kommun. sammanställning biblioteksundersökning 2013 Lidköping kommun sammanställning biblioteksundersökning 2013 1 Sammanfattning Nya ökade möjligheter ger nya utmaningar I det stora hela är Lidköpingsborna nöjda med sitt nya bibliotek. Resultatet indikerar

Läs mer

RESULTATRAPPORT. Invånardialog Badhusparken PROJEKTREDOVISNING. Kungsbacka Kommun, Förvaltningen för Teknik. Kungsbacka kommun

RESULTATRAPPORT. Invånardialog Badhusparken PROJEKTREDOVISNING. Kungsbacka Kommun, Förvaltningen för Teknik. Kungsbacka kommun PROJEKTREDOVISNING RESULTATRAPPORT Invånardialog Badhusparken uniform KUB667 v 2.0, 2012-12-20 Kungsbacka Kommun, Förvaltningen för Teknik Kungsbacka kommun Postadress Besöksadress Telefon Webbplats 434

Läs mer

OP 2010 Röster från kvinnor 50-59 år

OP 2010 Röster från kvinnor 50-59 år OP 2010 Röster från kvinnor 50-59 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Enkla handikappanpassningar tillsammans med handikapporganisationer. Mer trivsamt centrum

Läs mer

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Elsa Palmheden och Emelie Adamek Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Beskrivning: I kursen hållbart samhälle ska vi utveckla en plats i Sollentuna. Vi har valt torparängen och sollentunaholm i

Läs mer

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09 Förskolan Mål och arbetsplan 2008/09 1 ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR SVENSKA FÖRSKOLAN I NAIROBI. Vi skall bedriva en god pedagogisk verksamhet enligt läroplanen för förskolan. Vi skall utnyttja det faktum att

Läs mer

Miljöpartiets gröna torgprogram för Lund. En idéskrift för mer levande torg i Lund

Miljöpartiets gröna torgprogram för Lund. En idéskrift för mer levande torg i Lund Miljöpartiets gröna torgprogram för Lund En idéskrift för mer levande torg i Lund Miljöpartiets gröna torgprogran för Lund 2 Miljöpartiets gröna torgprogram för Lund Visionen Lund - idéernas stad med dess

Läs mer

Det perfekta kvarteret! 8 december 2009

Det perfekta kvarteret! 8 december 2009 Det perfekta kvarteret! 8 december 2009 1 Vi frågade 600 invånare* i Stockholms Stad om vad som bäst bidrar till ett perfekt kvarter generellt och för Slussen specifikt. Tänk dig att du skulle bo i Stockholms

Läs mer

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING

Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Sommarläger 2013 UTVÄRDERING Utvärdering läger 1, Flatön 2013 30 deltagare har svarat på Före 30 deltagare har svarat på Efter (En person svarade inte på självkänsla varken före eller efter ) Förmågor:

Läs mer

Råd och riktlinjer för uteserveringar i Askersund

Råd och riktlinjer för uteserveringar i Askersund Råd och riktlinjer för uteserveringar i Askersund Vår gemensamma utemiljö Serveringarna annonserar ibland med uppseendeväckande element som tar överhand och man mister helheten. För att uteserveringarna

Läs mer

Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset. Vian Mirza 2015-11-03

Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset. Vian Mirza 2015-11-03 Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset Vian Mirza 2015-11-03 Malmö Folkets Park då - FP har förändrats med sin stad och med sin tid parken anpassas efter de människor som använder det istället

Läs mer

KÖPMANTORGET GESTALTNINGSFÖRSLAG

KÖPMANTORGET GESTALTNINGSFÖRSLAG KÖPMANTORGET GESTALTNINGSFÖRSLAG Organisation Projektledare: Jeanette Laestander, Luleå kommun, Tekniska kontoret Konsult gestaltning: Eva Wenngren, Linnea Örtenvik, Anneli Jonsson, Ramböll Konsult ljusdesign:

Läs mer

Vad kan jag göra för att visa det? 1A Eleven uppfattar innebörden i

Vad kan jag göra för att visa det? 1A Eleven uppfattar innebörden i Mål att sträva mot i samhällskunskap sträva M 1 A. fattar och praktiserar demokratins värdegrund, utvecklar kunskaper skyldigheter i ett samhälle, 1A känna till de principer s samhället vilar på och kunna

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Hej, Se nedan för Forum Finntorps synpunkter angående program för centrala Nacka.

Hej, Se nedan för Forum Finntorps synpunkter angående program för centrala Nacka. Synpunkter på Detaljplaneprogram för centrala Nacka Miljö- och stadsbyggnadsnämnden KFKS 2002/269-212 Planenheten 131 81 Nacka Hej, Se nedan för Forum Finntorps synpunkter angående program för centrala

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg 198 personliga intervjuer har genomförts på Wieselgrensplatsen med personer som åker spårvagn till och från Wieselgrensplatsen minst 1 gång i veckan.

Läs mer