Bedömda elevexempel i gymnasieskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bedömda elevexempel i gymnasieskolan"

Transkript

1 SKRIVA STEG 1 5 Bedömda elevexempel i gymnasieskolan EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING

2 51 1:1 1 Eleven har fått i uppgift att skriva en text om sitt tidigare hemland. I undervisningen har eleverna arbetat med struktur och ord, läst och skrivit modelltexter och studerat kartan. Texten är skriven med hög grad av stöttning. Eritrea Det finns ca invånare i Eritrea. Eritrea ligger vid Röddahavet och Eritrea ligger söder om Sudan och norr om Etiopien. Asmara är huvudstaden i Eritrea Asmara har ca invånare. Tsada Kristian är den staden jag bodde i. Den ligger 7 km från Asmara. Tsada kirisyianhar ca invånder (texten är skriven på dator) Eleven lyckas förmedla enkel information om landet trots att texten är språkligt begränsad. Eleven är i början av sin skrivutveckling på svenska och följer nära den modelltext som läraren gett. Texten saknar huvudsakligen textbindning men det förekommer ett exempel på referensbindning i form av pronomen (Den ligger ) Meningsbyggnaden består huvudsakligen av korta huvudsatser och eleven placerar enbart subjekt i temaposition. En bisats finns (Tsada Kristian är den staden (som) jag bodde i.) Ordförrådet är begränsat till de ord som läraren har gett och ämnesrelaterade ord som tagits upp i undervisningen (invånare, huvudstad). Texten har inga andraspråksdrag till följd av den starka stöttningen och avviker därför inte heller från gängse skrivregler.

3 52 2:1 2 Eleven har fått i uppgift att skriva en text om sitt första hemland. I undervisningen har eleverna arbetat med struktur och ord, läst och skrivit modelltexter och studerat kartan. Texten är skriven med mycket stöttning och innehåller många formuleringar som läraren har gett eleverna. Syrien Syrien ligger i väst Asien. Syrien är en litet land och har litet skog. I norr om Syrien finns det berg. I Syrien finns det få älvar. I Syrien finns det två sjöar dom heter lake Assad och al Jaboul lake. Syrien har en lång kust och ligger vid Medelhavet. I norra Syrien bor det flest människor. I södra Syrien bor det inte så många människor. I Syrien finns öken och odlad mark. De tre största städerna är Damascs och Aleppo och Homs. I Syrien bor det flest människor i städer. Alla människor bor inte i städer. på landet bor bönder.de odlar t.e.x kakao, kaffe, vete, korn, havre, råg och gummi. Bönderna har djur t.ex ko, hund, katt, lamm, Kykling. Det finns vilda djur i Syrien, T.ex. hyena, orm, räv, varg. Syrien ligger nära till Libanon och Irak och Turkiet. Eleven beskriver på ett enkelt sätt Syriens geografi och befolkning, berättar vad man odlar och nämner djur som lever i landet. Texten är tydligt strukturerad och har viss bredd i ordanvändning och meningsstruktur. Meningsbyggnaden består av huvudsatser. Eleven skriver med variation i temaposition genom att placera subjekt eller adverbial först i satsen. När adverbial inleder huvudsatsen följs det av inversion (I södra Syrien bor det inte så många människor.). Textbindningen är enkel och består av konjunktionen och samt enstaka personliga pronomen (dom, de). Ordförrådet är begränsat och eleven använder de ämnesrelaterade ord som tagits upp i undervisningen (kust, berg, odlar, odlad mark). Eleven börjar använda utbyggda nominalfraser en lång kust, vilda djur. Till följd av stöttningen och närheten till en modelltext är texten i hög grad korrekt och eleven avviker inte från gängse skrivregler. (Texten är skriven på dator)

4 52 2:2 3 Eleverna har arbetat med ämnet mobbning. De har tillsammans läst och samtalat om ämnet, och de har sett en film där en flicka blev utsatt för mobbning. Eleverna har sedan fått i uppgift att skriva ett brev till flickan i filmen och ge henne råd. Hej tjej Jag heter X. du känner inte min mig men. jag vett vem du är. Jag ser alltid du bli mobbad min andra tjejerna jag förstade du är rädd men skydda dig berätta din family eller din Lärare jag hoppas de kan hjälper dig också hoppas alltid gå bra för dig Vänlig helsa (texten är skriven på dator) Eleven skriver ett brev riktat till en av huvudpersonerna i en film om mobbning. I texten använder skribenten hälsningsfraser som kännetecknar ett brev. Texten är mycket enkel men eleven förmedlar ändå omtanke om brevets mottagare och ger några råd om vad hon skulle kunna göra. Den korta texten innehåller enstaka konjunktioner i textbindning (men, också). Eleven skriver med variation i meningsbyggnaden med både fristående och samordnade huvudsatser. Dessutom finns bisatser där det inledande att saknas (Jag ser alltid (att) du bli mobbad, jag förstade (att) du är rädd). I temaposition återfinns subjekt i de flesta meningar. Ordförrådet är enkelt och konkret med inslag av mer specifika ord (mobbad, skydda) och flerordsuttryck (gå bra för dig) och enstaka utbyggda nominalfraser (andra tjejerna). Stavningen är korrekt med vissa undantag, texten är skriven på dator. Eleven har en osäker interpunktion, punkt, talstreck, stor och liten bokstav används inkonsekvent. Texten har inte någon egentlig styckeindelning utan i stort sett varje mening står på en egen rad. Andraspråksdrag i texten är avvikelser i verbböjning (de kan hjälper dig, du bli mobbad) avvikande ordval (Min andra tjejerna, helsa = hälsningar).

5 52 2:3 4 Eleverna har arbetat med ett filmprojekt om diskriminering tillsammans med elever på ett nationellt program på skolan. De har delats in i mindre grupper och fått i uppgift att göra en kort film. De skriver vid ett senare tillfälle en text om dagens upplevelserna. Dag med kompisar Först i fredagen 30 semptember jag vokna klokan 6:3 sedan också jag gick till skolan och träffa med X och Y och Z och åndra elevar from andra klasen svensk elevar. sedan vi prata om film vad ska göra och vi gick till T-central och dar det finnes många och jag och X fröga arab månca dar och ta video. ni två grupp vi fröga om diskmreinrg och jag ta film och sedan vi kommer till back i skolan och äteä lunch sedan vi stana i skolan till klocan 4 eller 3 och vi börja med varndra och joppa i imove och det fin dag med kompisr i skolan och jag tycker om den. när vi klär vi i youtube och sedan vi gör till hem... (Texten är skriven på dator) Eleven återberättar en skoldag och beskriver kortfattat den uppgift gruppen har arbetat med. Texten är personnära och konkret och temporalt strukturerad i enlighet med genren. Texten är enkel men något utförligare och friare i sin språkanvändning än texter på steg 1. Eleven tar hjälp av modersmålet när det svenska ordförrådet inte räcker till. I textbindningen använder eleven adverbial (först, sedan, där). Eleven använder också pronomen för att binda ihop texten: sedan vi prata om film vad ska göra och vi gick till T-central och dar det finnes många ( ) det fin dag med kompisr Texten hålls också ihop med konjunktionen och dock på ett något enformigt sätt. Meningsbyggnaden består av korta huvudsatser och två bisatser när vi klär, vad ska göra Det finns variation i temaposition mellan subjekt och andra satsdelar (sedan vi kommer till back i skolan, jag tycker om den) Ordförrådet är konkret, med undantag för diskmreinrg som är ämne för filmen. Merparten av nominalfraserna är enkla med enstaka undantag (fin dag med kompisr). Vad gäller interpunktionen markerar eleven inte alla meningar med inledande stor bokstav och skiljetecken. Stavningen visar på stor osäkerhet (åndra, varndra, joppa [=jobba]). Texten har flera andraspråksdrag, som avvikelser i ordföljd (sedan vi prata om film), morfologi (elevar) och tempus (ta video). I delar är texten svår att förstå. 1. De arabiska orden betyder i ordning: människor, projekt och vi skickade filmen.

6 53 3:1 5 Eleverna har arbetat med ett filmprojekt om diskriminering tillsammans med elever på ett nationellt program på skolan. De har delats in i mindre grupper och fått i uppgift att göra en kort film. De skriver vid ett senare tillfälle en text om dagens upplevelser. FILM DAGEN På en vecka i läsåret 2016 vår lärare sa till oss att vi ska jobba med en grupp av AA-klass, På fredagen den 30 september. på den dagen vaknade jag, Jag var jätte glad och rädd för att jag göra en film med mina kompisar från klass AA och klass AB. För att jag känner inte dem eleverna som går på AAklass. dagen börjar, Jag äter min frukost, det var kallt ute och derar i magen. Jag går ut kl. 07:23 för att tåget kommer på den tid och jag måste hinna det tåg eftersom jag ska vara kl. 08:30 i skolan. Först kom jag in i klassen, Jag ser dem sitter på bänkerna. Hej säger jag. De svarar hej också. Jag sätter mig på bänken och blir jag tyst, De är två. Jag är ensam, Min kompis X kom försent på den dagen som vänligt hahahahahaha. Han är alltid försent, Han orkar inte att vakna på morgonen tidigare. Sen börjar vi känna varandra och ställa frågor, Var bor du? Hur gammal är du? Vad tycker du om och göra på fritiden... X-namn kom äntligen. X-namn har tänkt innan den dagen om vad kan vi filma och göra. X-namn sa sin ide alla tyckte om den. Sedan började vi, Vi går utanför skolan. Sedan började vi prata med mäniskorna och fråga dem om diskriminering och rasism. Att man måste inte tänka på liten saker eftersom finns inte skelnad mellan mäniskorna. Alla vi mäniskor om jag har svart hud eller svart hår, Det gör inget. Klockan blev 12:00. Vi är tillbaka till skolan, Vi är hungrig, Vi måste äta. Vi kan inte förseta så. Vi går ner till matsalen och sitter. Minuterna går fort klockan blir 13:00, Vi måste skyndda oss, Vi har inte så mycket tid till kl. 16:00 ( säger jag till dem). Vi filmar lite mer också och går vi upp till klassen. Då börjar vi göra filmen i imove. till slut mellan kl. 15:00 och 16:00 blir vi jätte trötta, Men måste göra filmen slut. klockan blir 15:45. Då börjar vi göra filmen klart. Vi skickar filmen till lärare. äntligen vi är klara. Vi säger till varandra hejdå, hoppas att vi träffas igen. Det var jätte trävligt och roligt dag med er : säger jag. X-namn säger : Tack så jätte mycket, Det var snällt. hahahahahahahhahahaha Det var jätte bra dag för att jag kunde prata svenska med dem eleverna som går på SA klass och de förstod mig. Och jag kunde förklara på svenska allt. Fanns det några ord som jag förstod inte dem. Jag har lärt mig en sak på den dag, man måste inte vara blyg. När man blir blyg man lär inte sig någonting. Men när man frågar, man kommer och lära sig språket även om det var svårt. (texten är skriven på dator) fortsättning på nästa sida

7 3 6 Eleven skriver en sammanhållen text om sina upplevelser under filmdagen där innehållet tydligt framgår, trots flera andraspråksdrag. Texten är temporalt strukturerad och eleven återberättar och beskriver händelser under filmdagen. Eleven förmedlar sin oro, sina motstridiga känslor (Jag var jätte glad och rädd...) och sin nervositet inför uppgiften och för samarbetet med okända elever från det nationella programmet. Eleven avslutar sin text med en värdering, en reflektion och en lärdom som dagen gett. Det var jätte bra dag för att jag kunde prata svenska med dem eleverna som går på AA-klass och de förstod mig. Jag har lärt mig en sak på den dag, man måste inte vara blyg. När man blir blyg man lär inte sig någonting. Men när man frågar, man kommer och lära sig språket även om det var svårt. Texten har inslag av humor och ironi Min kompis X-namn kom försent på den dagen som vänligt hahahahahaha. Textbindningen är varierad, t.ex. konjunktioner (men), tidsadverbial (då, första gång) och referensbindning. Eleven placerar olika satsdelar i temaposition. Stavningen är genomgående korrekt medan interpunktionen är något osäker liksom bruket av stora och små bokstäver. Vid direkt anföring kan kolon hamna fel (Det var jätte trävligt och roligt dag med er : säger jag.). Styckeindelningen kunde vara bättre genomförd. Andraspråksdragen är framträdande och finns både i morfologi, ordföljd och ordanvändning. Exempel på andraspråksdrag är utebliven inversion Äntligen vi är klara bortfall av satsdelar (alla (är) vi människor, eftersom (det) finns inte skelnad mellan mäniskorna.) inkonsekvent tempusbruk (Jag äter min frukost, det var kallt ute) överanvändning av vanliga betydelsesvaga verb (Han är alltid försent, måste göra filmen slut, sa sin ide) avvikande bisatsordföljd (Fanns det några ord som jag förstod inte dem, eftersom finns inte skelnad mellan mäniskorna). Också meningsbyggnaden är varierad, även om det bitvis förekommer korta enformigt konstruerade meningar. Det finns både samordnade huvudsatser och olika typer av bisatser (eftersom jag ska vara kl. 08:30 i skolan, För att jag känner inte dem eleverna som går på AA). Eleven använder såväl direkt som indirekt anföring (X-namn säger: Tack så jätte mycket, Det var snällt., sa till oss att vi ska jobba). Ordförrådet återspeglar det personnära innehållet och är konkret och vardagligt. Det centrala är elevens reaktioner och inre upplevelser: Jag var jätte glad och rädd för att jag göra en film med mina kompisar från klass AA och klass AB. För att jag känner inte dem eleverna som går på AA. Jag sätter mig på bänken och blir jag tyst, De är två. Jag är ensam, Det förekommer en metafor i texten (derar i magen.(=darrar i magen), en kollokation (ställa frågor) samt partikelverb (tycker om) men i övrigt saknas fasta flerordsuttryck.

8 54 4:1 7 I undervisningen har eleverna arbetat med utmärkande drag i argumenterande texter. Eleven har fått i uppgift att skriva en debattartikel efter en tids gemensamt arbete med ämnet terrorism, med läsning och samtal om nyheter och artiklar på nätet och i pappersform. STOPPA TERRORISM Terrorism är inget nytt fenomen, utan har använts i århundraden av både stater och politiska grupper. Attackerna i Paris 2015, Norge 2011, Belgien 2016, London 2005, Syrien och andra länder varje dag är exempel på terrorism våldsdöd som drabbar många människor och skapar oro och rädsla i samhället. Terrorism har ingen religion eller en bas i livet. För att det första mänskliga rättigheter samband med alla människor sedan gamla tid fram till idag, oavsett nationalitet,vilken plats de bor,deras hudfärg eller vilken religion de tro på eller annan status. Det är många deklarationer och konventioner som handlar om mänskliga rättigheter och det måste följas av regeringar som finns i alla länder. Alla rättigheter är odelbar oavsett politisk eller civilisation, rättigheter och jämställdhet inför lagen och yttrande frihet förnekande av den här rättigheterna det kommer att leda på negativ sätt på människor. För att det andra, jihadisterna (terroristerna ) började förstöra världen för att leta efter sin paradis som de tror på,sen människorna började förlura sina hem och sina länder och flesta förlurade sin familjer. Många länder och politiker har makt för att ändra verkligheten och de många försöker att stoppa terrorism som torterar inte bara ett land medan alla länderna. Terrorismen avser inte bara länderna, det avser alla människorna, barnen och gamla, det avser också traditioner, religioner, kulturer, typ allting. Barnen som bor i länderna som lider av terrorismen de för inte går i skolan och utbilda sig,de växer upp under förtryck, barnen som bor där de tror att de har inte rätt att leva men alla människorna har samma rätten för att leva i fred. Slutligen tror jag att stora länder och länderna som har störste makten i världen särskild Amerika och FN de kan spela en viktigt roll för att försöka att stoppa terrorism, av min och många perspektiv det de enda länder som kan bestämma överallt och de små länder eller de länder som har inte makt i världen. Så som jag har sagt i början terrorismen har ingen religion och vi alla är ansvariga för att stoppa terrorismen och vi måste kämpa för att vi kan kämpa ja vi kan göra det. En ung som är statslös (texten är skriven på dator) fortsättning på nästa sida

9 4 8 Eleven skriver en argumenterande text i form av en insändare. Strukturen är tydlig med en inledning där eleven presenterar ämnet terrorism följd av ett utvecklat resonemang kring ämnet. Eleven ger exempel, beskriver konventioner och internationella överenskommelser och resonerar kring följderna av terrorism. I avslutningen framför eleven förslag på hur terrorismen kan stoppas. Texten är generellt hållen och följer i stort skriftspråkstypiska konventioner. Indelningen i stycken ger stöd åt läsningen, men resonemangen inom varje stycke är inte helt tydliga utan kräver tolkning av läsaren. Vissa formuleringar kan vara hämtade från eller ligga nära elevens källor, men det redovisar inte eleven. Följden blir att helt korrekta, idiomatiska formuleringar varvas med formuleringar där andraspråksdragen är tydliga, men i stort förmår eleven sammanfoga dessa på ett begripligt sätt. Textbindningen använder eleven konjunktioner (och, för, eller, utan), adverbial (sen), olika typer av referensbindning och de för genren typiska sambandsorden (för att det första,[=för det första]), för att det andra, slutligen), vilket ger struktur åt texten. Men argumentationen är inte helt logisk. Inom meningarna prövar eleven mer avancerade sammanlänkande ord och uttryck (oavsett, leda på [=leda till], särskild [=särskilt]). Det finns en viss överanvändning av för att. Eleven skriver med viss variation i temaposition mellan subjekt och andra satsdelar (För att det första, slutligen, Så som jag har sagt). Meningsbyggnaden är komplex och varierad och består av fristående huvudsatser, samordnade huvudsatser och bisatser. Slutligen tror jag att de stora länder och länderna som har största makten i världen särskild Amerika och FN de kan spela en viktigt roll för att försöka att stoppa terrorism. Ordförrådet är på många sätt avancerat och eleven använder för ämnet relevanta begrepp (fenomen, rättigheter, yttrande frihet, konventioner) och nominaliseringar (förtryck, våldsdöd, rädsla.) Ett talspråkligt uttryck bryter av (typ allting). Eleven använder också idiomatiska uttryck (skapar oro, spela roll, förlura sin hem och växer upp under förtryck, spela en viktigt roll.) Det finns värdering i texten: alla människor har samma rätten för att lev i fred och vi är alla ansvariga. Interpunktion och stavning fungerar i stort sett väl men eleven är lite osäker på vokalljud, t.ex. förlura och för (=får). Styckeindelningen fungerar väl och är uppbyggd runt teman. Andraspråksdragen är bitvis framträdande och finns i morfologi, ordföljd, och ordanvändning. Exempel på sådana drag är bortfall av satsdelar (mänskliga rättigheter samband med alla människor) inkorrekt ordföljd (sen människorna började fölura sina hem) inkorrekt kongruens (alla rättigheter är odelbar) osäkerhet i prepositionsanvändning (det kommer att leda på negativ sätt på människor) avvikande ordanvändning (inte bara ett land medan alla länderna, terrorismen avser inte bara länderna, terrorism som torterar).

10 5 5:1 9 Eleverna har i gruppen läst en självbiografisk berättelse om tvångsäktenskap. Utifrån berättelsen, som handlar om pojken Amar, har varje elev fått i uppgift att skriva ett argumenterande brev riktat till en fingerad mottagare, Amars far. Hej Amars far! X-namn heter jag. Jag är 18 år gammal. Jag tycker att du och din familj skulle tänka på Amars liv, det är inte rätt att tvinga honom mot hans välja. För det första han är ung och har sina drömmar om framtid och sitt liv. Han vill följa sina drömmar och vill ta hand om sig själv. Låt honom göra något i sitt liv, ta inte hans planer och hans energi som han har för sitt liv. Han vill jobba på film industri. Alla föräldrar vill se att deras barn bli vuxen och utbilda på sin drömutbildning. Men varför vill du inte att Amar blir någon som han önskar? Du var den enda person som bestämde hela tid över hans liv, det räcker! Amar är inte barn längre han vet vad är bra och var icke bra. Han älskar Amina som hans syster så hur kan man acceptera att gifta sig med någon annan som man älskar som syster? För det andra är det olagligt! Sedan 2014 har vi i Sverige en lag mot äktenskapstvång som har gjort det straffbart att tvinga någon att gifta sig mot sin välja. Tänk om Amar anmäla er eller någon annan ta reda på att du tvingade Amar att gifta sig, enligt lag får du straff det kan var fängelse eller böter som du skulle betala. Kanske du säger att jag är hans pappa och jag har rätt att bestämma över hans liv: Jo, du är hans pappa men du har ingen rätt att tvinga honom man kan ge råd för sina barn men inget mer. Fast du vet att han inte är minderårig. Nu vet Amar vad är rätt och fel, den ende person är Amar som ansvarar för sitt liv ingen annan. Enligt FN(UN) protokoll Amar har rätt att välja och har frihet i sitt liv. För det e att gifta sig det är inte bara äktenskap och man blir tillsammans. Man skulle tänka från olika perspektiv, är man förbered att skaffa familj? Kan man ta hand om sin familj? Är man redo att bli föräldrar, eller kan bli en bra pappa eller bra mamma? Det är inte lät beslut det är livs beslut man gifter sig bar en gång det är inte nån lek att man kunna starta om varje gång man ångrar sig. Tänk om du vore Amar, vad gjorde du då? Kanske ditt svar är när jag var som Amar var jag gift och haft barn och hjälpte min familj. Jo, kanske det var möjligt förut men ej längre. Vi lever i en modern samhälle, det är 2016 och allt har förändrat. Kanske var du redo att gifta sig men Amar är inte förbered. Det är jättestor skillnad mellan Kurdistan och Sverige, du vuxit upp i en annan samhälle och Amar i en annan samhälle, det är jätte svårt att jämföra dem två samhälle med varandra men kan inte hitta någon gemensam punkt eller kanske det finns men är alls lika. Som avslutning jag tycker att det är inte rätt att tvinga någon för äktenskap. Man lever bara en gång så låt Amar liva som han vill. Vill du inte att Amar bli ycklig? Mvh X-namn Eleven har skrivit ett brev där eleven argumenterar och resonerar kring Amars situation. Texten är väl strukturerad, självbärande och väl anpassad till genren. Efter en kort inledning följer argumenten med ett stycke vardera, samt en avslutning. Argumenten är väl utvecklade och ger olika perspektiv på situationen och eleven har satt sig in i både Amars och pappans situation. Brevet har ett direkt tilltal med frågor och upp maningar riktade till pappan. Språket är överlag nyansrikt och idiomatiskt. Andraspråksdrag förekommer men påverkar inte förståelsen. Textbindningen är varierad och görs med sambandsord, med olika satsdelar i temaposition och med referensbindning. Även meningsbyggnaden är varierad och ofta korrekt. Ordförrådet återspeglar det personnära innehållet och är väl anpassat till det argumenterande syftet med påståenden och uppmaningar som Det är inte rätt att tvinga honom mot hans välja, Låt honom göra något i sitt liv och Enligt FN(UN) protokoll Amar har rätt att välja och har frihet i sitt liv. Överlag är ordförrådet varierat och precisionen i ord och uttryck god. Det finns värderingar i texten i form av uttryck för elevens åsikter och reflektioner, vilka förmedlas på ett nyanserat sätt: Kanske du säger att jag är hans pappa och jag har rätt att bestämma över hans liv: Jo, du är hans pappa men du har ingen rätt att tvinga honom man kan ge råd för sina barn men inget mer. Det finns två metaforer i texten: det är inte nån lek att man kunna starta om varje gång man ångra sig och man kan inte hitta någon gemensam punkt, liksom fasta flerordsuttryck som ta hand om sig själv, ta reda på, ge råd och var redo. Eleven visar säkerhet i stavning, interpunktion och styckeindelning Andraspråksdrag finns fortfarande i avvikande morfologi, ordföljd, och ordanvändning, några exempel är inkorrekt ordföljd (För det andra det är olagligt) bortfall av satsdel (Nu vet Amar vad är rätt) avvikande kongruens (deras barn bli vuxen; hela tid) avvikande tempusbruk (Tänk om Amar anmäla er) avvikande pronomenform (kanske du var redo att gifta sig).

Skrivuppgift Eleven Undervisning, språkligt fokus Stöttning vid genomförandet

Skrivuppgift Eleven Undervisning, språkligt fokus Stöttning vid genomförandet Lärares bedömning, Bygga svenska, Skriva, gymnasieskolan. Exempel 1. Augusti 2018 Bedömningsmodellen i materialet Bygga svenska fokuserar på elevers lärande på ett andraspråk i ett skolsammanhang. Materialet

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 1 3

Bedömda elevexempel i årskurs 1 3 SKRIVA STEG 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 1 3 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 1:1 1 Eleven som går i första klass har samtalat med sin lärare om en

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 7 9

Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 SKRIVA STEG 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 1:1 1 Eleven har fått i uppgift att skriva en kort presentation av sig

Läs mer

Skrivuppgift Eleven har fått i uppgift att skriva en argumenterande text om en egen åsikt, kopplad till skola och utbildning.

Skrivuppgift Eleven har fått i uppgift att skriva en argumenterande text om en egen åsikt, kopplad till skola och utbildning. Lärares bedömning, Bygga svenska, Skriva, åk 1 3. Exempel 3. Augusti 2018 Bedömningsmodellen i materialet Bygga svenska fokuserar på elevers lärande på ett andraspråk i ett skolsammanhang. Materialet tar

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 SKRIVA STEG 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 1:1 1 Eleven har fått i uppgift att skriva om ett besök gruppen gjort

Läs mer

Eleven Eleven är 11 år och går i åk 5. Modersmålet är arabiska. Eleven har haft en normal skolgång.

Eleven Eleven är 11 år och går i åk 5. Modersmålet är arabiska. Eleven har haft en normal skolgång. Lärares bedömning, Bygga svenska, Skriva, åk 4 6. Exempel 2. Augusti 2018 Bedömningsmodellen i materialet Bygga svenska fokuserar på elevers lärande på ett andraspråk i ett skolsammanhang. Materialet tar

Läs mer

Svenska som andraspra k

Svenska som andraspra k Svenska som andraspra k bedo mning enligt Skolverkets Bygga svenska, bedo mningssto d fo r nyanla nda elevers spra kutveckling i a rskurs 7-9 Elevens namn Personnummer Fyll i matrisen nedan. Eventuella

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan

Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan TALAT SPRÅK STEG 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 GRUPPSAMTAL OM EN FILM 2 Klassen har sett

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 TALAT SPRÅK STEG 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 SAMTAL MED NO-LÄRAREN 1 Klassen har avslutat ett ämnesområde i

Läs mer

Nätverksträff för lärare inom vuxenutbildningens grundläggande nivå

Nätverksträff för lärare inom vuxenutbildningens grundläggande nivå Nätverksträff för lärare inom vuxenutbildningens grundläggande nivå Innehåll Uppgifter Bedömning Delkurs 1 mellan 1 2 perioder, (10-20 veckor ) Studieteknik Träna på basordförråd Uttal Skrivregler Språkkunskap

Läs mer

Kamratbedömning. Fokusera på följande:

Kamratbedömning. Fokusera på följande: Kamratbedömning Läs följande texter som dina klasskamrater har skrivit. Nu ska du ge konstruktiv kritik till dessa texter. Det vill säga, du ska kunna säga vad som är positivt och vad som är bra i texten,

Läs mer

Denna bok är skyddad av upphovsrättslagen. Kopiering, utöver rätt att kopiera enligt BONUS-avtal, är förbjuden

Denna bok är skyddad av upphovsrättslagen. Kopiering, utöver rätt att kopiera enligt BONUS-avtal, är förbjuden Kopieringsförbud! Denna bok är skyddad av upphovsrättslagen. Kopiering, utöver rätt att kopiera enligt BONUS-avtal, är förbjuden Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas och dömas till böter

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Skriva Kurs C

Kommentarer till bedömningsmatris för Skriva Kurs C Kommentarer till bedömningsmatris för Skriva Kurs C Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar ett första intryck och är en övergripande

Läs mer

Bedömningsmatris inlägg

Bedömningsmatris inlägg Bedömningsmatris inlägg Uppgift 2: Inför allas blickar Svenska 1 Aspekter F C A Innehåll och kritisk läsning Aktiviteter Innehållslig komplexitet Bearbetning av textunderlag Källhantering Disposition och

Läs mer

4. Bedömning av delprov C

4. Bedömning av delprov C 4. Bedömning av delprov C Bedömningen av delprov C genomförs utifrån bedömningsmatriser, kommentarer till bedömningsmatriserna samt med hjälp av exempel på elevlösningar med analys. På grund av skillnader

Läs mer

Om språkutvecklingsschemat for forskolan Barns språkutveckling är individuell och inte linjär. Därfor är språkutvecklingsschemat inte

Om språkutvecklingsschemat for forskolan Barns språkutveckling är individuell och inte linjär. Därfor är språkutvecklingsschemat inte Bilaga 3 : språkutvecklingsschema ftirskolan Om språkutvecklingsschemat for forskolan Barns språkutveckling är individuell och inte linjär. Därfor är språkutvecklingsschemat inte en trappa där man går

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Mening. Sats. Huvudsats. En mening: Jag gillar kaffe men jag gillar inte te. En mening börjar med stor bokstav och slutar med.! eller?

Mening. Sats. Huvudsats. En mening: Jag gillar kaffe men jag gillar inte te. En mening börjar med stor bokstav och slutar med.! eller? Mening En mening: Jag gillar kaffe men jag gillar inte te. En mening börjar med stor bokstav och slutar med.! eller? Sats Jag gillar kaffe men jag gillar inte te. är en mening men 2satser. En sats har

Läs mer

Pedagogisk planering: Skriva argumenterande texter, åk 4

Pedagogisk planering: Skriva argumenterande texter, åk 4 Pedagogisk planering: Skriva argumenterande texter, åk 4 ne m gu nde r A era t Ämne: Svenska åk 4 Läromedel: ZickZack Skrivrummet åk 4 Beräknad tidsåtgång: 400 500 minuter under 4 5 veckor LGR 11, del

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4

Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4 Arbetsuppgift Skrivning och Grammatik v. 4 Det finns mycket som kan vara konstigt och annorlunda när man kommer till ett nytt land eller möter en ny kultur. Det behöver inte vara bara traditioner, utan

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Kamratbedömning. Fokusera på följande:

Kamratbedömning. Fokusera på följande: Kamratbedömning Läs följande texter som dina klasskamrater har skrivit. Nu ska du ge konstruktiv kritik till dessa texter. Det vill säga, du ska kunna säga vad som är positivt och vad som är bra i texten,

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Aspekt Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3

Aspekt Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Bedömningsmatris i engelska Elev: Årskurs: Termin: Aspekt Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Hörförståelse: Uppfattar det Förstår det huvudsakliga Förstår både helhet och förstå, återge huvudsakliga innehållet och några

Läs mer

Agility! Högsta vinsten

Agility! Högsta vinsten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Meja älskar hundar men har ingen egen hund. Hon har turen att få låna en hund som hon tränar agility med. Lisa, som hon har lånat hunden Jimi av, har också blivit

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. Mål:

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. Mål: Grammatikprov svenska Nu är det dags att kolla av vad eleverna lärt sig under vårens grammatik arbete. Efter påsklovet tar vi paus från veckans-ord och pluggar grammatik. För att det inte ska bli för mycket

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan

Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan LÄSA 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 SAMTAL OM EN SKÖNLITTERÄR TEXT 1 UPPGIFT Eleven får läsa

Läs mer

Olika texttyper. Vi kommer att läsa och skriva följande typer av texter under dessa veckor:

Olika texttyper. Vi kommer att läsa och skriva följande typer av texter under dessa veckor: Olika texttyper LPP Som en förberedelse inför de nationella proven i svenska vt 2014 kommer vi under vecka 2-8 att läsa och skriva tre olika typer av texter. Vi kommer att titta på hur dessa olika texter

Läs mer

Huset. LPP i svenska, årskurs 5. Vänd!

Huset. LPP i svenska, årskurs 5. Vänd! Huset LPP i svenska, årskurs 5 I den här skrivuppgiften kommer du att skriva en berättelse efter en viss struktur. Du kommer att skriva om personer som bor i ett hus och vad som händer dem. Med målande

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Delprov B prövar den muntliga förmågan och består i elevernas diskussion om och presentation av texter de lyssnat till på cd.

Delprov B prövar den muntliga förmågan och består i elevernas diskussion om och presentation av texter de lyssnat till på cd. Delprov A, Att läsa och förstå, innehåller frågor av olika slag och svårighet till både skönlitterära texter och sakprosatexter, som eleverna läser diskuterar ett par lektioner före provtillfället. 80

Läs mer

TEMA SKRÄCK OCH RÄDSLA

TEMA SKRÄCK OCH RÄDSLA TEMA SKRÄCK OCH RÄDSLA Vi ska ett tag framöver ägna oss åt mörkare sidor av livet allt som ger oss rysningar längs med ryggraden och som får håret att stå upp! 1. Vi kommer under detta tema inleda med

Läs mer

Pedagogisk planering tidningstexter

Pedagogisk planering tidningstexter Pedagogisk planering tidningstexter Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla

Läs mer

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte

Veckobrev v Konjunktion och, men Satsadverbial inte Veckobrev v47-49 Flykten Diktamensmeningar De var mycket kära och de planerade att gifta sig i september. Efter bion sa de hej då till varandra. Erika pekade på ett hus bakom soldaterna. Hon försökte gå

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Bedömningsstöd Verktygslåda för texttyper

Bedömningsstöd Verktygslåda för texttyper Bedömningsstöd Verktygslåda för texttyper Varför? Vad? Hur? Undervisning, vägledning och feedback är i stor utsträckning det viktigaste för elevers motivation och skriftliga utveckling. Utöver det behöver

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs C Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

ARGUMENTATION TID UNDERVISNINGSSÄTT PROV MÅL

ARGUMENTATION TID UNDERVISNINGSSÄTT PROV MÅL ARGUMENTATION De närmsta veckorna framöver kommer vi att arbeta med argumentation. I Sverige h ar vi tryckfrihet och yttrandefrihet, där alla får framföra sina åsikter på till exempel insändar och debattsidor.

Läs mer

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser Läsnyckel Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder Stanna, Milo! är den andra boken av tre om flyktingpojken Milo, som tillsammans med sin familj flyr till Sverige från sitt hemland. De två andra

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 1 3

Bedömda elevexempel i årskurs 1 3 TALAT SPRÅK STEG 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 1 3 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 SAMTAL OM EN SKOLGÅRDSBILD 1 UPPGIFT I det här exemplet pratar

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs Y

Kursplan i svenska grundläggande kurs Y kursplan svenska y.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs Y Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Pedagogisk planering tidningstexter. Syfte

Pedagogisk planering tidningstexter. Syfte Pedagogisk planering tidningstexter Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! svenska som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6

Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 LÄSA 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 4 6 EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 SAMTAL OM EN FABEL 1 UPPGIFT I ett ämnesöverskridande temaarbete om däggdjur

Läs mer

Att använda svenska 1

Att använda svenska 1 Att använda svenska 1 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Om språkutvecklingsschemat for grundskolan Barns språkutveckling är individuell och inte linjär. Därftjr är språkutvecklingsschemat inte

Om språkutvecklingsschemat for grundskolan Barns språkutveckling är individuell och inte linjär. Därftjr är språkutvecklingsschemat inte Om språkutvecklingsschemat for grundskolan Barns språkutveckling är individuell och inte linjär. Därftjr är språkutvecklingsschemat inte en trappa där man gär ett steg i taget, utan i stället en check-lista

Läs mer

6 Svenska som andraspråk

6 Svenska som andraspråk 6 Svenska som andraspråk Syftet med utbildningen i ämnet svenska som andraspråk är att eleverna skall uppnå en funktionell behärskning av det svenska språket som är i nivå med den som elever med svenska

Läs mer

Hjälten Lärarmaterial

Hjälten Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Detta är en bilderbok där man som läsare får följa en kille som efter skolan är superhjälte då han hjälper människor och djur i nöd.

Läs mer

INFÖR NATIONELLA PROVEN I SVENSKA. Olika typer av texter

INFÖR NATIONELLA PROVEN I SVENSKA. Olika typer av texter INFÖR NATIONELLA PROVEN I SVENSKA Olika typer av texter Brev Brev är en personligt skriven text till en bestämd mottagare; privat eller mer formell. Brev innehåller alltid datum, inledande hälsningsfras

Läs mer

Kunskapskraven i modersmål - kommentarmaterial

Kunskapskraven i modersmål - kommentarmaterial Kunskapskraven i modersmål - kommentarmaterial Västerås 20131030 Gunnar Stenberg Stödmaterial Skollag Skolformsförordningar Läroplan Allmänna råd Kommentarmaterial Syfte ge lärare stöd i hur de kan resonera

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Kommentar: Det som är gulmarkerat i texten är sådant som antingen är helt nytt eller ändrade formuleringar i ämnets syfte och centrala innehåll i jämförelse med nu gällande version av kursplanen i svenska

Läs mer

Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling

Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling Kartläggning och bedömning av nyanlända elevers kunskaper och språkutveckling Stockholm, 30 januari 2015 Sofia Engman och Mikael Olofsson, Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet Vår

Läs mer

Förord KERSTIN BALLARDINI

Förord KERSTIN BALLARDINI Förord Det här häftet är avsett för dig som redan har ett visst ordförråd i svenska, men som behöver få en klar bild av vilka typer av satser som finns i språket, vilka former de har och vilken funktion

Läs mer

SVENSKA Arbetsområde: Konflikter i världen År:2016 Vecka: 5-7

SVENSKA Arbetsområde: Konflikter i världen År:2016 Vecka: 5-7 SVENSKA Arbetsområde: Konflikter i världen År:2016 Vecka: 5-7 Förmågor i fokus formulera sig och kommunicera i tal och skrift, läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa

Läs mer

Svenska skolan i Hong Kong och Shekou HT12/VT13. Lokal kursplan för ämnet kompletterande svenska.

Svenska skolan i Hong Kong och Shekou HT12/VT13. Lokal kursplan för ämnet kompletterande svenska. 6-7 år Kunna långa och korta vokaler Kunna stora och små bokstäver Kunna läsa rimord Kunna läsa böcker anpassade efter sin egen läsnivå med flyt, säkerhet och förståelse Kunna skriva ord med e/ä-ljud och

Läs mer

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

- Hur du knyter ihop satser med konjunktioner - Hur du med hjälp av sammanhangsord skapar samband mellan meningar

- Hur du knyter ihop satser med konjunktioner - Hur du med hjälp av sammanhangsord skapar samband mellan meningar Textbindning - Hur du knyter ihop satser med konjunktioner - Hur du med hjälp av sammanhangsord skapar samband mellan meningar 1 KONJUNKTIONER Konjunktioner är bindeord som knyter ihop satsdelar. Konjunktioner

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2

Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2 kusplan svenska grnsve2.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs D Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

Svenska. Förmågan: Att skriva. utvecklad. välutvecklad

Svenska. Förmågan: Att skriva. utvecklad. välutvecklad Svenska åk 9 Krönika (resonerande text) Svenska Förmågan: Att skriva Skriva en text med enkel språklig variation och textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och

Läs mer

Kamratbedömning. Fokusera på följande:

Kamratbedömning. Fokusera på följande: Kamratbedömning Läs följande texter som dina klasskamrater har skrivit. Nu ska du ge konstruktiv kritik till dessa texter. Det vill säga, du ska kunna säga vad som är positivt och vad som är bra i texten,

Läs mer

Mynta och den mystiska hundtjuven

Mynta och den mystiska hundtjuven LENA LILLESTE Sidan 1 Mynta och den mystiska hundtjuven Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida ska gå ut med tant Bergs hund Birk. Tant Berg är väldigt rädd om sin hund och säger till flickorna

Läs mer

Ligger Sverige i Iran?

Ligger Sverige i Iran? Ligger Sverige i Iran? - textfrågor, diskussion- och skrivuppgifter Ämne: svenska, svenska som andraspråk, samhällskunskap Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och SFI Lektionstyp: textfrågor, diskussionsuppgift,

Läs mer

Lär på språket. Implementeringen av språkutvecklingsperspektivet i vux12

Lär på språket. Implementeringen av språkutvecklingsperspektivet i vux12 Lär på språket Implementeringen av språkutvecklingsperspektivet i vux12 Språkutveckling i styrdokumenten Teori och metod Vad är genrepedagogik? Tre ämnen arbetar språkutvecklande Exempel från klassrummet

Läs mer

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 15.9.

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 15.9. Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga Material Ca 1 700 elever i 30 skolor i Svenskfinland, april 2014 20 skolor

Läs mer

Nationella mål. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall

Nationella mål. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Nationella mål Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Eleven skall aktivt kunna delta i samtal diskussioner sätta sig in i andras tankar samt kunna redovisa ett arbete muntligt

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B

Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B Kommentarer till bedömningsmatris för Tala Kurs B Stockholms universitet Institutionen för språkdidaktik Global bedömning Den globala bedömningen representerar bedömarens första intryck och är en övergripande

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs X

Kursplan i svenska grundläggande kurs X kursplan svenska x.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs X Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Facit till Tummen upp! Svenska kartläggning åk 4

Facit till Tummen upp! Svenska kartläggning åk 4 Facit till Tummen upp! Svenska kartläggning åk 4 Facit till Tummen upp! Svenska kartläggning åk 4 Författaren och Liber AB Får kopieras 1 Valparna Sidorna 3 4 1. Julias pappa hade kaffe i sin kopp. 2.

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Svenska

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Svenska ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Svenska Övergripande Mål: formulera sig och kommunicera i tal och skrift, läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, anpassa språket efter olika

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11.

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11. Lokal studieplan för introduktionsgrupper årskurs 8-9 Centrum för tvåspråkighet Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet;

Läs mer

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information och Praktisk svenska.

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs W

Kursplan i svenska grundläggande kurs W kursplan svenska w.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs W Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

SVENSKA 3.17 SVENSKA

SVENSKA 3.17 SVENSKA ENSKA 3.17 ENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och

Läs mer