Standarder och fackligt inflytande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Standarder och fackligt inflytande"

Transkript

1 Rapport från TCO-seminarium 24 september 2004 Standarder och fackligt inflytande ett TCO-seminarium med fokus på facklig medverkan i internationell, europeisk och svensk standardisering Genomfört med stöd från SSR:s Konsumentråd i samarbete med TCO och TCO Development Text: Bengt Rolfer

2 STANDARDISERING EN ALLT VIKTIGARE FACKLIG FRÅGA Standarder får allt större betydelse både i arbetslivet och för oss som konsumenter. Därför borde facket och konsumentrörelsen slå sina påsar ihop för att försöka påverka utformningen av standarder. TCO:s framgångsrika arbete för märkning av bildskärmar kan tjäna som förebild. Det var något som deltagarna var eniga om när TCO bjöd in till seminariet Standarder och fackligt inflytande i TCO-huset den 24 september. På seminariet, som hade fokus på facklig medverkan i internationell, europeisk och svensk standardisering, deltog ett 30-tal personer, främst från TCO, förbunden och några myndigheter. Till stor del var det de redan frälsta som mötte upp, men förhoppningen är nu att detta seminarium ska utgöra ett avstamp för ett bredare engagemang inom tjänstemannarörelsen. Standardisering måste bli en facklig fråga TCO-ordföranden Sture Nordh slog an tonen och markerade att detta är ett område som facket försummat och nu måste göra något åt för att ta igen förlorad mark: - Standardisering är av största fackliga intresse. Vår uppgift är att påverka enskilda medlemmarnas villkor i arbetslivet. Det gör vi på olika sätt genom arbetsrätt, kollektivavtal och så vidare. Men vi kan också påverka produktionsvillkoren i vår roll som konsumenter. Det gör vi i allt från bildskärmar till Ryanair. Sture Nordh betonade att standarder påverkar arbetsmiljö, användbarhet, säkerhet och hälsa typiskt fackliga frågor. Men han konstaterade också att makten över utformningen av standarder har förskjutits från myndigheter - där facket ofta hade möjlighet att göra sin röst hörd - till privaträttsliga organ, där den som är mest aktiv och har mest resurser har störst chans att påverka. - Det var de stora företagen som blev mest aktiva och som såg tillväxtmöjligheter här, medan vi i facket befann oss på ett nytt och annorlunda fält som vi inte var vana vid. Det har lett till att mycket av det som påverkar arbetsmiljön styrs av storföretagen och framför allt av stora amerikanska bolag. - Europa har hamnat på efterkälken. Svenska politiker ägnar frågan alldeles för litet intresse. Men jag måste också medge att vi inom de fackliga organisationerna inte heller har ägnat den tillräckligt intresse. - Det är dags att ändra på det nu. Detta seminarium är ett tillfälle att diskutera hur det ska gå till, sade Sture Nordh i sin inledning. 2 (8)

3 Så kan vi påverka En av Sveriges främsta standardiseringsexperter, Stig Håkansson på Konsumentverket, beskrev bakgrunden till varför standardisering blivit en så intressant och viktig fråga. Spelreglerna ändrades radikalt från 1985 när EU införde en ny metod (The New Approach) för standardiseringen. Mot att tidigare ha detaljreglerat produktkraven på myndighetsnivå övergick man nu till att fastställa ett antal ramlagar där de väsentligaste säkerhetskraven slås fast. - Detta utlöste en fullständig revolution inom europeisk standard. En standard som uppfyller lagens krav blir som lagens förlängda arm och får en oerhörd betydelse. Det är därför standardisering gått från att ha varit ganska trist till att bli oerhört spännande, sade Håkansson. Själv har han under cirka 15 års tid farit runt som konsumenternas förkämpe och försökt påverka olika arbetsgrupper om allt från leksaker till flytvästar och engångständare. Det är ett arbete som kostar både tid och pengar, men som är nödvändigt om man vill påverka. Håkansson talade sig särskilt varm för att skapa allianser med likasinnade. Då kan man hinna vara med på fler ställen. - Arbetstagarsidan och konsumentsidan har enormt mycket gemensamt, betonade han och tillade att Konsumentverket har ett mycket bra samarbete med Arbetsmiljöverket i dessa frågor. Hur gör man då om man vill påverka de grupper som sätter standarder? Stig Håkansson bidrog med denna lilla lathund: Specialistkunskaper behövs. Förbered mötet. Utveckla förhandlingsstrategi vad kan offras och vad ges i utbyte. Ta för dig prata på mötena. Var inte rädd att tala dålig engelska. Tänk långsiktigt. Det tar alltid längre tid än man tror. Utnyttja pauserna för diskussioner. Skapa allianser. Tänk inte bara nordiskt. De stora EU-länderna måste bearbetas. Men det räcker inte att vara med och påverka EU:s standarder. Tänk globalt, var Håkanssons råd. Framför allt USA ligger långt före på det här området. - Vi är ett litet exportberoende land med starka förhandlingstraditioner. Men vi måste också förstå standardiseringens enorma möjligheter, sade han. - Det här är framtidens sätt att forma utvecklingen. Amerikanerna är enormt duktiga på detta och kommer alltid mycket väl förberedda. Ska vi låta dem bestämma framtidens standarder? Ett problem i sammanhanget är förstås pengarna. Det statliga stödet är alldeles för litet för att det ska kunna tas på allvar, enligt Håkansson. 3 (8)

4 Han är också ordförande i SSR:s konsumentråd. Rådet har ungefär 2,5 miljoner kronor per år att fördela för att främja användarintressena. Ungefär en tredjedel av de pengarna går till LO:s och LO-förbundens medverkan i olika arbetsgrupper. På SIS kan man lära sig mer Anders Sköld, teknisk direktör på standardiseringsinstitutet SIS, berättade om vad SIS är och om de spelregler som gäller i branschen. SIS är ett privaträttsligt organ med uppgift att organisera arbetet och underlätta för svenska företag, myndigheter och organisationer att delta i internationellt standardiseringsarbete. SIS representerar också svenska intressenter i standardiseringsorgan som CEN och ISO. SIS har 1500 medlemmar och finansieras till 50 procent med försäljningsintäkter, till 40 procent med projektavgifter och till 10 procent med statsanslag. SIS har 155 medarbetare och en omsättning på 200 miljoner kronor. SIS har två dotterbolag Försäljning och Utbildning. SIS anordnar kurser för dem som vill lära sig mer om standardisering. Det handlar inte bara om teknik och kunskaper, utan även om taktik och strategi. Så här ser standardiseringens organisation ut flertalet elektriska produkter produkter telekom/it Globalt ISO IEC ITU Europa CEN CENELEC ETSI Sverige SIS SEK ITS Anders Sköld redogjorde kortfattat för gången i ett typiskt ärende där en ny ISOstandard skapas. ISO består av 148 medlemmar och alla har en röst. Det börjar med att någon lägger ett förslag på produkt att standardisera. Sedan försöker ett antal experter komma överens om ett utkast, som därefter går vidare till en teknisk kommitté för detaljutformning. För att kommitténs förslag ska antas som standard krävs det att två tredjedelar röstar för. Världsstandarden ISO har alltså ett minoritetsskydd till skillnad från de europeiska organen. Efter fem år måste en översyn göras. Trots att det kan ta lång tid att få fram en ny standard växer antalet standarder snabbt. Det produceras ungefär tre om dagen eller 1000 om året. 4 (8)

5 - Om några år kanske vi är uppe i standarder. Det går alltså undan här. Utvecklingen har med rätta oroat fackliga och konsumentintressen i Europa, sade Sköld. Han såg två hotbilder framför sig. Ett hot är övercertifiering i och med att företag och organisationer ser möjlighet att tjäna pengar på certifikaten. Det andra hotet är en bristande marknadskontroll. Om det släpps ut nya standarder utan att efterlevnaden kan kontrolleras riskerar standarderna att komma i vanrykte, varnade han. Pengabrist hotar ergonomistandarder Konsulten Tomas Berns från ErgoLab tog under rubriken Som man bäddar får man ligga upp Sveriges roll i standardiseringen inom ergonomiområdet. Han betonade vikten av att arbeta internationellt och att inte nöja sig med att påverka den europeiska standarden CEN. Berns utgick från ett aktuellt ergonomiprojekt inom SIS som är av särskilt intresse för en facklig målgrupp (SIS TK 386). Projektet går ut på att ta fram ett 40-tal standarder eller tekniska rapporter med klar koppling till arbetsmiljön. - Det är ISO som leder och driver arbetet inom kommitténs område. Det är där den verkliga påverkan sker. När det kommer till CEN är det mesta redan klart och det är bara att säga bu eller bä. Men Arbetsmiljöverket arbetar bara på CEN-nivå, det är ett jättebekymmer, sade han. Hans råd till dem som vill påverka är att ta plats i arbetsgrupper och tekniska kommittéer. Det är bra om samma person deltar hela tiden. Det är vikigt att göra sin hemläxa och att komma tillbaka med egna konkreta, färdigskrivna förslag på engelska, som man också kan motivera. - Det handlar om att ge och ta. Tror man sig få igenom sin vilja till 100 procent får man det svårt. Och så var det där med pengar: - De som inte har pengar har inte råd att resa. Vi saknar resurser och därför missar vi att vara med i flera arbetsgrupper, sade Berns och efterlyste ett ökat engagemang, högre fackligt deltagande och mer pengar. LO försöker vara tidigt ute Ombudsman Lars-Erik Folkesson från Metall har tio års erfarenhet av standardiseringsarbete som LO-representant. På 90-talet bildades Arbetsgruppen för standardiseringsarbete, Asta, för att i första hand vara med och påverka utformningen av olika maskiner. Asta består av ett antal företrädare för LO-förbunden, man träffas en gång i månaden och går igenom vad som är på gång när det gäller nya standarder och förslag från olika kommittéer. - Där bestämmer vi oss för var vi ska försöka påverka och så söker vi pengar från SSR:s konsumentråd för att kunna vara med, berättade Folkesson. 5 (8)

6 - Företagen sitter med i dessa kommittéer av affärsmässiga skäl, de vill få igenom sina lösningar för att tjäna pengar. Vi är med för att våra medlemmar ska må bra och få använda produkter som är säkra. LO-representanterna har ett bra samarbete med Arbetsmiljöverket och har god hjälp av deras föreskrifter och av arbetsmiljölagen. Men för att kunna påverka internationellt är det ett måste att kunna engelska. LO har därför satsat mycket på att utbilda sina företrädare både i engelska och i arbetsmiljökunskap/standardisering. Så sattes TCO på världskartan Nästa programpunkt är ett skolexempel på hur man kan bygga upp en internationell standard, sade TCO:s kommunikationschef Karin Hallgren när hon introducerade Per Erik Boivie - pappan till TCO-märkningen som vi är stolta över. Per Erik Boivie har varit verksam på TCO i drygt 20 år, bland annat som utvecklingschef och driver nu egna företaget Boivie Arbetsplatsutveckling. Han gick igenom historien om hur man i början av 80-talet engagerat sig i bildskärmsfrågan fram till hur TCO-märkningen decenniet därpå blev global standard. - På tidigt 80-tal var det många som fick synbesvär och belastningsskador vid skärmen. Vi började försöka påverka produktutvecklingen, det var en ny facklig metod då, berättade han. Metoden byggde också på att bilda allianser. TCO lierade sig bland annat med Naturskyddsföreningen. Den första TCO-standarden TCO 92 lanserades på en stor konferens i Berlin Därefter har ytterligare tre standarder med successivt allt högre krav lanserats TCO 95, TCO 99 och TCO 03. (Mer detaljerad information om dessa finns på - I dag har över 6000 olika modeller certifierats av TCO. Närmare 250 miljoner pcanvändare sitter i dag framför en TCO-märkt bildskärm. Man ser TCO-märket överallt. Det som skapar trovärdighet är att det representerar dem som använder bildskärmarna, inte tillverkarna, sade Boivie. Att skapa allianser och att agera på uppdrag av användarna var kanske de viktigaste framgångsfaktorerna för TCO-märkningen. Per Erik Boivie gjorde också denna reflektion: - Kanske handlar TCO-exemplet om att i tider av stora förändringar utnyttja öppningar som andra inte ser, men också om att utmana den konventionella uppfattningen om hur fackligt arbete ska bedrivas. - Det gäller också här i dag. Hur snäva ska fackets ramar vara? Vi vågade vidga perspektivet, vi tog in miljöintressena och samarbetade med statliga myndigheter som Nutek. Det gjorde oss oerhört mycket starkare. 6 (8)

7 Samarbete för bättre säkerhet Lennart Ahnström, enhetschef vid Arbetsmiljöverket, talade om de säkerhetsvårdande intressenternas medverkan i standardiseringsarbetet. Vilka är då dessa intressenter? Jo, i första hand myndigheter och fackföreningar, men också konsumentorganisationerna kan räknas hit. Liksom andra talare poängterade Ahnström den stora betydelse standardiseringen fått efter att den nya metoden började tillämpas Även han ansåg att det bästa sättet att påverka är att delta i de kommittéer och arbetsgrupper där standarder bestäms och han betonade att detta kräver resurser. - Man måste betala avgift för att delta i tekniska kommittéer, men det kräver också att man lägger ner arbetstid att man betalar för resor och framför allt att man måste kunna ämnet, sade han. Inom maskinstandardiseringen finns A-, B- och C-standarder, där A behandlar generella aspekter, B behandlar en viss säkerhetsaspekt eller skyddsanordning och C behandlar olika slag av produkter. De sistnämnda är vanligast. - Tillverkarna har stort intresse av att påverka, framför allt på C-nivån, och satsar därför mycket på att vara med i arbetsgrupperna. Det är där det verkliga arbetet sker. Om det ska bli ett bra resultat måste det finnas balans mellan de ekonomiska och de säkerhetsvårdande intressena, underströk Lennart Ahnström. Han gav tre exempel på där expertsamarbetet mellan myndighet och fackförening fungerat bra. Det gällde grundläggande maskinstandard, nödstopp och standard för att förhindra oavsiktlig start. - Vi vet att bra samarbete mellan de säkerhetsvårdande intressena är till gagn för verksamheten, men hur det blir i framtiden vet vi inte. Vi har inte personella resurser att engagera oss i standardiseringsarbetet på samma sätt som när metoden var ny, sade Lennart Ahnström. Sluta producera hyllvärmare Som avslutning på seminariet diskuterade deltagarna i grupper hur man på lämpligt sätt ska arbeta vidare med den här frågan. Enigheten var total om att de fackliga organisationerna bör engagera sig mer i standardiseringen. Det är viktigt, eftersom den berör medlemmarna direkt i deras vardag. Samtidigt måste detta vägas mot att det kostar stora pengar och kräver mycket tid. - Om de enskilda medlemmarna förstår betydelsen av att påverka standardiseringen kanske det måste ske omprioriteringar på förbundskanslierna. Vi får sluta producera hyllvärmare, löd ett inlägg. Förslag väcktes om att TCO-förbunden bör bilda en liknande grupp som Asta inom LO. Behovet av ökade informations- och utbildningsinsatser för att sprida kunskap standardiseringens betydelse betonades också. Bland förslagen fanns att producera en 7 (8)

8 liten skrift om hur en standard blir till, att fackförbundspressen skriver om standardisering och att frågan tas upp i läroböcker och på högskolor. - Gör det till ett glassigt fackligt uppdrag att sitta projektkommittéer, var ett annat förslag. Och sist men inte minst: - Ta vara på det vi lärde oss av TCO-exemplet. Våga satsa internationellt, skapa allianser, bygg nätverk. Men inse också att samma metod inte går att tillämpa på alla områden. Text: Bengt Rolfer Lästips: Svensk facklig medverkan i standardiseringsarbetet inom området säkerhet och hälsa. Finns på 8 (8)

Vad är det som avgör?

Vad är det som avgör? Vad är det som avgör? Vad är det som avgör? Standarder avgör För repet gäller följande standarder: SS-EN 354 Kopplingslinor SS-EN 355 Falldämpare SS-EN 364 Provningsmetoder SS-EN 1891 Statiska kärnmantelrep

Läs mer

TAG PLATS, SÄTT STANDARD

TAG PLATS, SÄTT STANDARD TAG PLATS, SÄTT STANDARD Du behövs! Vilken färg ska en flytväst ha? Hur hög får en tröskel vara? Vilka plaster kan ingå i en skallra? Standarder finns för nästan alla varor och tjänster. De omger oss hemma,

Läs mer

Det är inte pengar som får världen att fungera.

Det är inte pengar som får världen att fungera. Det är inte pengar som får världen att fungera. Det är standarder. Standarder som hjälp vid tjänsteupphandlingar Om standarder Standarder i offentlig upphandling Exempel på tjänstestandarder Joakim Rönnblom

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Standardisering. LLLLjgvjlll. Lars Erlandson, SP, TK 226

Standardisering. LLLLjgvjlll. Lars Erlandson, SP, TK 226 Standardisering LLLLjgvjlll Lars Erlandson, SP, TK 226 SIS jobbar med standarder och standardisering. Det är en framgångsrik och beprövad modell för att tillsammans med företag, myndigheter och organisationer

Läs mer

Vad Va? d Hur? Exempel Ex Om SIS Januari 2011

Vad Va? d Hur? Exempel Ex Om SIS Januari 2011 Vad? Hur? Exempel Om SIS Januari 2011 Vad är SIS och standardisering? Det är inte pengar som får världen att fungera. Det är standarder. 2011-01-24 5 SIS tre produktområden En kund till SIS kan: påverka

Läs mer

Ett sekel av standarder

Ett sekel av standarder Ett sekel av standarder SIS har i snart 100 år varit en av världens främsta standardiseringsorganisationer som bidragit till samhällsnytta och hjälpt många svenska företag till global export genom att

Läs mer

Vad är SIS och standardisering? SIS tre produktområden. Vad? Hur? SIS Förlag. Oktober 2005

Vad är SIS och standardisering? SIS tre produktområden. Vad? Hur? SIS Förlag. Oktober 2005 Vad? Hur? SIS Förlag Vad är SIS och standardisering? Oktober 2005 SIS tre produktområden SIS, Swedish Standards Institute En kund till SIS kan: påverka standarders inriktning och innehåll få tillgång till

Läs mer

tveckla standarder kort om hur det går till

tveckla standarder kort om hur det går till tveckla standarder kort om hur det går till Det här är SIS SIS är en organisation som arbetar med standarder, både att ta fram dem och att sprida kunskap om dem. Vårt arbete är långsiktigt och präglas

Läs mer

Standardisering kunskap och påverkan. Bodil Möller

Standardisering kunskap och påverkan. Bodil Möller Standardisering kunskap och påverkan Bodil Möller Svensk standardisering Standardiseringens organisation Globalt IEC ISO ITU Europeiskt CENELEC CEN ETSI Svenskt SEK SIS ITS Fakta SIS Verksamheten bedrivs

Läs mer

EU fackliga krav och utmaningar. Sammanfattning av rapporten Arbetsmiljö, standardisering och EU

EU fackliga krav och utmaningar. Sammanfattning av rapporten Arbetsmiljö, standardisering och EU EU fackliga krav och utmaningar Sammanfattning av rapporten Arbetsmiljö, standardisering och EU Facken behövs i standardiseringsarbetet Grunden för all produktutveckling är standarder men den som tror

Läs mer

CE-märkning räcker inte! SIS Seminarium 2010-11-10

CE-märkning räcker inte! SIS Seminarium 2010-11-10 CE-märkning räcker inte! SIS Seminarium 2010-11-10 Vad innebär CE-märkningen? CE-märkningen betyder att tillverkaren eller representant inom EES garanterar att produkten uppfyller kraven i relevanta produktdirektiv.

Läs mer

Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer:

Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer: Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer: SIS/TK 323 Geodata TK 323 Geodata är ett projektområde inom Swedish Standards Institute (SIS) för standardisering

Läs mer

Standardisering utan gränser 7 november 2006

Standardisering utan gränser 7 november 2006 Standardisering utan gränser 7 november 2006 Hans Jeppson Statssekreterare för handelsfrågor Varför skall staten engagera sig i standardiseringen? Utgångspunkter: Kostnadsminskningar i produktionen Välfärdsvinster

Läs mer

RAPPORT. Konsumentprodukter. funktions- och säkerhetsstandardisering samt laboratorieprovning. Utredning av Björn Folcker

RAPPORT. Konsumentprodukter. funktions- och säkerhetsstandardisering samt laboratorieprovning. Utredning av Björn Folcker RAPPORT 2000:9 Konsumentprodukter funktions- och säkerhetsstandardisering samt laboratorieprovning Utredning av Björn Folcker FÖRORD Denna utredning har jag gjort på uppdrag av Konsumentverket. Utredningen

Läs mer

Introduktion till standardisering

Introduktion till standardisering Introduktion till standardisering Marie Brandvold verksamhetsområdeschef SIS, Swedish Standards Institute 2008-04-17 2 Disposition Vad är SIS? Vad är en standard? Hurkommerstandarderberöradig? Varför standard?

Läs mer

Så kan små och medelstora företag bli mer delaktiga i standardisering

Så kan små och medelstora företag bli mer delaktiga i standardisering Så kan små och medelstora företag bli mer delaktiga i standardisering Näringslivsorganisationer och standardiseringsorgan kan bidra till att öka medvetenheten bland små och medelstora företag om nyttan

Läs mer

1. Belöna dem som lyckas

1. Belöna dem som lyckas 1. Belöna dem som lyckas A Det bästa sättet att få alla att satsa tid och energi på sin hälsa, är att belöna dem som når sina hälsomål. Till slut får man ändå med sig de som inte är så intresserade. Hälsa

Läs mer

Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2015

Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2015 Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2015 150617 Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd Har regeringens uppdrag att främja deltagande i standardiseringsarbetet både i Sverige och

Läs mer

Presentation. Nils-Erik Pettersson F d MT-direktör Medicinsk teknik Örebro läns landsting. N-E Pettersson 130313

Presentation. Nils-Erik Pettersson F d MT-direktör Medicinsk teknik Örebro läns landsting. N-E Pettersson 130313 Presentation Nils-Erik Pettersson F d MT-direktör Medicinsk teknik Örebro läns landsting DISPOSITION Krav inom sjukvården Internationellt standardiseringsarbete Medicinska gaser Medicinsk gasanläggning

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

VATTEN ENERGI PRODUKT STANDARDER OCH MILJÖ HÖR DET IHOP? SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket

VATTEN ENERGI PRODUKT STANDARDER OCH MILJÖ HÖR DET IHOP? SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket L U F T VATTEN STANDARDER M A R K OCH MILJÖ ENERGI HÖR DET IHOP? PRODUKT SIS, Swedish Standards Institute och Naturvårdsverket Visste du att standarder kan ge stora miljövinster? Har standardisering med

Läs mer

Bengt Rydstedt, Projektledare Ledningssystem för informationssäkerhet. Sponsorer:

Bengt Rydstedt, Projektledare Ledningssystem för informationssäkerhet. Sponsorer: Bengt Rydstedt, Projektledare Ledningssystem för informationssäkerhet Sponsorer: Ögonoptik Glasögonbågar, SS-EN ISO 12870 Termiska egenskaper hos fönster SS-EN ISO 10077-1 Betong, del 1 SS-EN 206-1 Belysningsstolpar,

Läs mer

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST Kurskatalog 2008 Våren TULL-KUST INLEDANDE ORD Denna kurskatalog omfattar de kurser som TCOs fackliga Akademi erbjuder under våren 2008. Det är viktigt att ni ser över vilket behov ni har i ert fackliga

Läs mer

Kristofer Petraeus SIS, Susanne Barkvik, FKS/ tekniska komittén 493 Grafiska symboler

Kristofer Petraeus SIS, Susanne Barkvik, FKS/ tekniska komittén 493 Grafiska symboler Riksdagsseminarium den 7 mars 2018 Samhällsinformationens betydelse för demokratin Allas rätt till tillgänglig information Standardiseringsarbete för enhetliga och funktionella grafiska symboler Kristofer

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

Swedish Standards Institute

Swedish Standards Institute Swedish Standards Institute Utbildning i leksakers säkerhet 15 maj SIS/TK 392 Leksaker Bodil Möller Standardiseringens organisation Globalt IEC ISO ITU Europeiskt CENELEC CEN ETSI Svenskt SEK SIS ITS ISO

Läs mer

DÄRFÖR ÄR VI MEDLEMMAR

DÄRFÖR ÄR VI MEDLEMMAR DÄRFÖR ÄR VI MEDLEMMAR Viktig kunskap för oss som befinner oss i braschens utkant Lennart Ljungfelt, vd Aimpoint Utvecklar och producerar rödpunktsikte. Var först med att lansera produkten för 40 år sedan

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning

Årsredovisning och koncernredovisning Styrelsen och verkställande direktören för SIS, Swedish Standards Institute Org nr 802410-0151 får härmed avge Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2002 Innehåll:

Läs mer

SIS Ledningssystem. Infomrationsmöte Grön IT, 2010-08-25. Kristina Sandberg Verksamhetsområdeschef Ledningssystem SIS Swedish Standards Institute

SIS Ledningssystem. Infomrationsmöte Grön IT, 2010-08-25. Kristina Sandberg Verksamhetsområdeschef Ledningssystem SIS Swedish Standards Institute SIS Ledningssystem Infomrationsmöte Grön IT, 2010-08-25 Kristina Sandberg Verksamhetsområdeschef Ledningssystem SIS Swedish Standards Institute 2010-08-25 2 Vad är SIS? SIS, Swedish Standards Institute

Läs mer

Kurskatalog 2008. Höst TULL-KUST

Kurskatalog 2008. Höst TULL-KUST Kurskatalog 2008 Höst TULL-KUST INLEDANDE ORD Denna kurskatalog omfattar de kurser som TCOs fackliga Akademi erbjuder under hösten 2008. Det är viktigt att ni ser över vilket behov ni har i ert fackliga

Läs mer

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis?

På vilka sätt kan standarder vara tillgängliga, undantaget att de är gratis? Promemoria 1(2) 2015-05-05 156/2015, 157/2015 Process Till Boverkets referensgrupp brandskydd Regeringsuppdrag om standarder och standardisering Boverket har två stycken regeringsuppdrag om standarder

Läs mer

Vad är SIS och standardisering?

Vad är SIS och standardisering? Vad är SIS och standardisering? Det är inte pengar som får världen att fungera. Det är standarder. 2008-07-31 4 Fjärrkommunikation med debiteringsmätare Projektet innebär i huvudsak svensk medverkan i

Läs mer

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering

Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Remiss: En svensk strategi fö r standardisering Varför en svensk strategi för standardisering? Sverige behöver en nationell strategi för standardisering. Utan en tydlig gemensam målsättning riskerar vi

Läs mer

Vad skulle chefen säga...

Vad skulle chefen säga... Vad skulle chefen säga... Vi ser det så här; när du tillåts vara dig själv blir det roligare att jobba. Och nöjda medarbetare gör för det mesta ett bättre jobb. Arbetet och arbetsplatsen blir attraktivare

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej igen Thomas, Nu har jag rättat dina kompletteringar och det var i stort sett rätt. Det som kvarstår som ett litet frågetecken är SACO frågan som jag har försökt

Läs mer

Röster om facket och jobbet 2011

Röster om facket och jobbet 2011 Röster om facket och jobbet 0 Det fackliga medlemskapet Röster om facket och jobbet 0 Det fackliga medlemskapet Om undersökningen - 988, 99, 998, 00, 006 och 0-4500 intervjuer vintern 00/0 - Anställda

Läs mer

Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2017

Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2017 Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd 2017 150526 Standardiseringens Konsument- och Arbetstagarråd Har regeringens uppdrag att främja deltagande i standardiseringsarbetet både i Sverige och

Läs mer

Det händer saker i din bransch. Vill du vara en av dem som bestämmervad?

Det händer saker i din bransch. Vill du vara en av dem som bestämmervad? Det händer saker i din bransch. Vill du vara en av dem som bestämmervad? I en värld där ingenting är statiskt, finns det ett viktigt val att göra. Antingen sitter du nöjd och betraktar det som sker. Eller

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

Standardisering utan gränser Konferens på Hilton Slussen, Stockholm den 7 november 2006

Standardisering utan gränser Konferens på Hilton Slussen, Stockholm den 7 november 2006 Standardisering utan gränser Konferens på Hilton Slussen, Stockholm den 7 november 2006 Sveriges standardiseringsråd, SSR, ett för staten och Svenskt Näringsliv gemensamt organ som bland annat verkar för

Läs mer

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 9 Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 8 11 Varje dag är en ny föreställning. Vi lyssnar aktivt på våra kunder, för att bli bättre. Vi tar personligt ansvar för

Läs mer

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. Tomas Tranströmer Kursmål Du utvecklas

Läs mer

Interpellationsdebatten:

Interpellationsdebatten: Interpellationsdebatten: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2005/06:137 12 Svar på interpellation 2005/06:397 om Globala standarder för konsumentmakt och tillväxt Anf. 106 Näringsminister

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-IEC

SVENSK STANDARD SS-IEC SVENSK STANDARD SS-IEC 60092-401 Fastställd Utgåva Sida Ansvarig kommitté 2017-11-23 1 1 (1+34) SEK TK 18 Copyright SEK. Reproduction in any form without permission is prohibited. Elinstallationer i fartyg

Läs mer

UNI Europas riktlinjer för Europeiska företagsråd. Antogs av UNI Europas styrelse 29 mars 2011 Kortversion

UNI Europas riktlinjer för Europeiska företagsråd. Antogs av UNI Europas styrelse 29 mars 2011 Kortversion UNI Europas riktlinjer för Europeiska företagsråd Antogs av UNI Europas styrelse 29 mars 2011 Kortversion EN GEMENSAM HÅLLNING.... 3 UNI EUROPAS MÅL.... 3 FACKLIGA ALLIANSER... 4 EFR-AVTAL: FRÅN MINIMISTANDARD

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 2011-09-15 kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST), Jan Gustafsson (IDT) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter

Läs mer

Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder

Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder Upphandla med miljökrav och sociala krav med hjälp av globala standarder Fredrik Fehn Swedish Standards Institute Peter Nohrstedt SKL Kommentus standarder & upphandling? Vilka är SIS? Ideell medlemsförening

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE Partssamverkan för nybörjare Det är inte helt lätt att förstå sig på alla delar av Samverkan Göteborg om du för första gången har fått ett fackligt uppdrag. Komplexiteten beror

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

RA PP OR T 7 AV

RA PP OR T 7 AV 7 RA PP OR T 7 AV 7 20 07 Röster om fac ket och jobbet Sammanfattnin g och slutsats er Rapportserien Röster om facket och jobbet januari november 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning Reflektion Uppgift 7 Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010 IT Pedagogutbildning Innehåll Inledning... 1 Reflektion... 1 1. Förbered dig i god tid...

Läs mer

➍ Mötas, lyssna och tala

➍ Mötas, lyssna och tala ➍ Mötas, lyssna och tala 26 Vi påverkas av hur möten genomförs. Vi kan också själva påverka möten. Bra möten kräver demokratiska mötesformer. Har du suttit på möte och inte förstått sammanhanget utan att

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

Verksamhetsplan för SIS/TK 349 Sterilisering av medicintekniska produkter

Verksamhetsplan för SIS/TK 349 Sterilisering av medicintekniska produkter VERKSAMHETSPLAN 1(7) 2008-11-26 Handläggare, tfn Tuula Cammersand, 08-555 520 59 E-post tuula.cammersand@sis.se Verksamhetsplan för SIS/TK 349 Sterilisering av medicintekniska produkter 1 Bakgrund 3 2

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

Tco är en unik organisation. Utanför de nordiska länderna finns

Tco är en unik organisation. Utanför de nordiska länderna finns Förord Tco är en unik organisation. Utanför de nordiska länderna finns ingen motsvarighet någon annanstans. Hur kan det komma sig att denna udda fackliga företeelse växte sig stark? Varför blev organisationsgraden

Läs mer

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla

En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla En attraktiv och modern musik- och kulturskola för alla 800 lärare inom musik- och kulturskolan om sin arbetssituation En rapport från Lärarförbundet Dubbelklicka här och ange datum 2 [11] Musik- och kulturskolan

Läs mer

Våra maskiner gör världen bättre

Våra maskiner gör världen bättre Våra maskiner gör världen bättre Världsledande maskiner för skog, gruvor och anläggning Construction Equipment Sverige ligger i framkant Sverige är i absoluta tal Europas tredje största tillverkare av

Läs mer

Hjälp till nytt jobb - via Trygghetsfonden TSL omställningsförsäkring

Hjälp till nytt jobb - via Trygghetsfonden TSL omställningsförsäkring Hjälp till nytt jobb - via Trygghetsfonden TSL omställningsförsäkring Vi har bara ett mål - att hjälpa dig fram till ett nytt arbete! Vi vet att för de allra flesta är det är oerhört tungt att bli uppsagd

Läs mer

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth FÖRBÄTTRINGSVÄGEN Verktyg & inspiration för företagets utveckling Helene Kolseth Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets utveckling Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets

Läs mer

Höj tempen på standardiseringen

Höj tempen på standardiseringen Höj tempen på standardiseringen Minnesanteckningar från SSR Konsumentråds seminarium den 27 september 2005 Höj tempen på standardiseringsarbetet Martin Andreasson, riksdagsledamot folkpartiet, ledamot

Läs mer

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg

Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg PM 1 (6) Datum 2012-12-21 Handläggare Maria Jäderholm Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion järnvägsföretag Förslag till fortsatt arbetsform för branschrådet för järnväg Bakgrund Branschrådet

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Till Partsrådets konferens kring omvärldsbevakning - 8 och 9 april 2013

Till Partsrådets konferens kring omvärldsbevakning - 8 och 9 april 2013 Till Partsrådets konferens kring omvärldsbevakning - 8 och 9 april 2013 Partsrådet är både unikt och spännande Lite om Partsrådet Partsrådet är en ideell förening, där centrala parterna (Arbetsgivarverket

Läs mer

SIS och Ledningssystem för hållbar IT

SIS och Ledningssystem för hållbar IT SIS och Ledningssystem för hållbar IT Standardisering En framgångsrik beprövad modell för att ta fram accepterade lösningar på gemensamma utmaningar hos företag, myndigheter och organisationer 2014-11-14

Läs mer

Hållbar livsmedelsproduktion i städer. Förslag till nya svenska standarder

Hållbar livsmedelsproduktion i städer. Förslag till nya svenska standarder Hållbar livsmedelsproduktion i städer Förslag till nya svenska standarder Hållbar livsmedelsproduktion i städer förslag till nya svenska standarder Bakgrund Swedish Standards Institute (SIS) har fått in

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

VVS- och VA-industrins branschorganisation

VVS- och VA-industrins branschorganisation Delaktig Synlig Konkurrenskraftig VVS- och VA-industrins branschorganisation Jag har mött en organisation som gör skillnad och påverkar Det är med entusiasm och en stor portion ödmjukhet som jag har tagit

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO

MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO MEDLEMSKAPETS VÄRDE ETT INITIATIV AV 17 MEDLEMSFÖRBUND OCH TCO VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG UPPDRAG: GÖRA MEDLEMSFÖRBUNDEN OCH TCO MER ATTRAKTIVA, PRIMÄRT FÖR NYA, PÅ VÄG UT I ARBETSLIVET OCH BEFINTLIGA MEDLEMMAR

Läs mer

SEKOs handlingsprogram mot. rasism, nazism och främlingsfientlighet

SEKOs handlingsprogram mot. rasism, nazism och främlingsfientlighet SEKOs handlingsprogram mot rasism, nazism och främlingsfientlighet SEKOs handlingsprogram mot rasism, nazism och främlingsfientlighet I Tyskland kom nazisterna och tog kommunisterna, men jag sa ingenting,

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Ökad brukarmakt i standardiseringen - från läpparnas bekännelse till praktisk verklighet

Ökad brukarmakt i standardiseringen - från läpparnas bekännelse till praktisk verklighet Ökad brukarmakt i standardiseringen - från läpparnas bekännelse till praktisk verklighet Nordiskt seminarium i Stockholm Increase User Influence in Standardisation! 2-3 februari 2004 2 Förord Seminariet

Läs mer

Barns delaktighet i socialtjänsten

Barns delaktighet i socialtjänsten Barns delaktighet i socialtjänsten Erfarenheter av Västernorrlandsmodellen i Västra Sverige FoU Välfärds konferens 2O18, 2O september Jeanette Olsson, Forskare Bakgrund Stiftelsen Allmänna Barnhuset projekt

Läs mer

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten. Sammanfattning och slutsatser. kort om Rapport 7 av

Kort om: Röster om facket och jobbet. En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten. Sammanfattning och slutsatser. kort om Rapport 7 av Kort om: kort om Rapport 7 av 7 2007 7 RAPPORT 7 AV 7 2007 En sammanfattning av den sjunde och sista rapporten De många frågeställningarna om facket och jobbet betraktas en avslutande gång, men denna gång

Läs mer

Frågor och svar kampanj OSA-kollen

Frågor och svar kampanj OSA-kollen 2018-05-22 Frågor och svar kampanj OSA-kollen Här har vi samlat exempel på frågor och svar som vi tror kan komma när vi genomför lanseringskampanjen för OSA-kollen. Du kan använda underlaget för att själv

Läs mer

Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser

Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser VERKSAMHETSPLAN 1(9) Verksamhetsplan för SIS/TK 466 Belägenhetsadresser kommun kommundel gatuadressområde metertalsadressområde byadressområde gatuadressplats metertalsadressplats gårdsadressområde byadressplats

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 1 av 5 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter 2002 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1934 0 LO 02.11 100 satser Fem rapporter Rapport 1 Synen på

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Saco Studentråd Kongress 2014 Verksamhet 2015-2016 Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Innehållsförteckning Verksamhet 2015-2016 1 Extern fokusfråga 2 Ingen ska ångra sin utbildning. En

Läs mer

Riskkapital och kollektivavtal

Riskkapital och kollektivavtal Riskkapital och kollektivavtal Riktlinjer för förhandlingar med portföljföretag Internationella unionen för livsmedels-, njutningsmedels- och lantarbetarförbund samt förbund inom hotell- och restaurangbranschen

Läs mer

Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder

Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder SWEDAC INFO 18:3 Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder Swedac har på regeringens uppdrag tagit fram rapporten Starkare Sverige med öppna system. Rapporten är ett bidrag till regeringens

Läs mer

Solceller. Råd och regler för elinstallationen. SEK Handbok 457 Utgåva 1

Solceller. Råd och regler för elinstallationen. SEK Handbok 457 Utgåva 1 Solceller Råd och regler för elinstallationen SEK Handbok 457 Utgåva 1 SEK Handbok 457 Utgåva 1 Februari 2019 Solceller Råd och regler för elinstallationen En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard.

Läs mer