Ändringar i beskattningen 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ändringar i beskattningen 2017"

Transkript

1 Välkomna till webbseminariet: Ändringar i beskattningen

2 Program 1. Vad ändras i beskattningen i november 2017 eller vid årsskiftet? 2. Ändringar i e-tjänsten MinSkatt

3 Presentationens innehåll Ändringarna i korthet: Det elektroniska deklarerandet utvidgas till att omfatta samfunds inkomstskattedeklarationer och begäranden som gäller förskott. E-tjänsten MinSkatt utvidgas. Förskottskompletteringen ersätts av tilläggsförskott som påförs på ansökan. Tidsfristerna för påförande och ändring av förskott samt betalningen ändras. Betalningen av inkomstskatt och skatteuppbörden förnyas. Ränteberäkningen vid inkomstbeskattningen förändras. Deklarerandet av inkomstskatt förändras. Begränsad service i början av november. Mervärdesbeskattningen som gäller varuimport överförs till Skatteförvaltningen Kontrolldagarna för kontroll av uppgifter i förskottsuppbördsregistret ändras.

4 Allmänt: vad ändras och när? Lagstiftning om reformering av förskottsbetalningen och vissa andra beskattningsförfaranden (RP 237/2016) Lagändringarna träder i kraft De tillämpas på beskattningen av samfund och samfällda förmåner fr.o.m beskattningen av fysiska personer och andra skattskyldiga fr.o.m (förutom den elektroniska deklarationsskyldigheten). Ytterligare information:

5 Det elektroniska deklarerandet utvidgas

6 Det elektroniska deklarerandet utvidgas Samfund och samfällda förmåner ska lämna inkomstskattedeklarationen elektroniskt fr.o.m Om skattedeklarationen har lämnats in på papper före , behöver den dock inte lämnas in på nytt. Från och med november ska samfund och samfällda förmåner ansöka om förskott elektroniskt. Skatteförvaltningens alla tjänster är ändå inte tillgängliga genast i början av november. Om samfundet inte har en Katso-kod ännu lönar det sig att skaffa en sådan. Samfundet kan också auktorisera en bokförare att lämna samfundets deklarationer elektroniskt. En Katso-kod skapas i yritys.tunnistus.fi.

7 Det elektroniska deklarerandet utvidgas Fr.o.m. november kan skattedeklarationen lämnas in på papper endast av särskilda skäl t.ex. om det inte går att lämna deklarationen elektroniskt på grund av tekniska hinder. Man behöver inte ansöka om något särskilt tillstånd för det och man behöver inte heller redogöra i förväg för varför deklarationen lämnas in på papper. Skatteförvaltningen kan i samband med skattekontrollen fråga av vilket särskilt skäl deklarationen har lämnats in på papper. Samma principer gäller också när man ansöker om förskott. Om du lämnar in deklarationen på papper, ska den fr.o.m. skatteåret 2018 ska vara framme hos Skatteförvaltningen senast på den sista utsatta dagen. Det räcker inte med att deklarationen har postats den sista utsatta dagen.

8 Nya funktioner i MinSkatt

9 MinSkatt ersätter Samfundens skattedeklarationstjänst MinSkatt ersätter Samfundens skattedeklarationstjänst i november Samfundens skattedeklarationstjänst är öppen i läsläge till Fr.o.m. skatteåret 2017 kan man läsa gällande uppgifter i MinSkatt oberoende av genom vilken kanal skattedeklarationen har skickats. Fr.o.m. skatteåret 2018 syns de förhandsifyllda uppgifterna på skattedeklarationen i MinSkatt.

10 Nya funktioner i MinSkatt I november 2017 kan du uträtta följande ärenden i MinSkatt: lämna in inkomstskattedeklarationen för samfund och samfällda förmåner ansöka om förskottsskatt för samfund eller samfällda förmåner, eller ändra förskottsskatten beställa skatteskuldsintyg begära betalningsarrangemang begära omprövning som gäller inkomstskatt för samfund och skatter på eget initiativ ansöka om förhandsavgörande som gäller inkomstskatt, skatter på eget initiativ och gåvoskatt ansöka om skriftlig handledning i frågor som gäller moms ansöka om dispens för avdrag av förluster.

11 Nya funktioner i MinSkatt Korrespondens Transaktionssökning Förbättringar i hur inbetalningar och återbäringar syns Till att börja med kan man skicka meddelanden som gäller gåvobeskattning eller att vara verksam som arbetsgivare. Du kan söka efter valda transaktioner för specificerade tidsperioder. Detaljerade uppgifter om återbäringarna finns på fliken Betalningar och återbäringar som använts för skatter. Detaljerade uppgifter om användningen av inbetalningen. Ändring i skattebeloppet under skatteperioden eller skatteåret.

12 Ändringar i Katso-auktoriseringarna Behörigheterna Företagets huvudanvändare, sekundära huvudanvändare, Företagets MinSkatt kan också använda alla nya funktioner Inkomstskattedeklarant kan lämna in skattedeklarationer, ansöka om förskottsskatt och ansöka om tilläggstid för att lämna in inkomstskattedeklarationen kan inte lämna in omprövningsbegäranden eller ansökningar ser inte penning- eller betalningsuppgifter Uppgiftslämnare för skatter på eget initiativ kan ansöka om ändring av skatteperioden, beställa momsintyg och lämna kommunåterbäringsanmälan

13 Det nya förskottsförfarandet

14 Förskottskompletteringen slopas Samfund och samfällda förmåner kan betala förskottskomplettering för sista gången den Det nya förfarandet fr.o.m : Förskottet kompletteras så att man ansöker om tilläggsförskott. Skatteförvaltningen fattar beslut om beloppet av tilläggsförskott.

15 Påförande och ändring av förskott på yrkande av den skattskyldige Om den skattskyldige yrkar på det kan Skatteförvaltningen besluta om påförande, ändring och avlyftande av skatteårets förskott fram till slutförandet av beskattningen. Obs! Ansökan hinner nödvändigtvis inte tas i beaktande strax innan beskattningen slutförs. Under skatteåret påförs förskottsskatten i rater (liksom i nuläget). Efter skatteåret förfaller förskottet alltid till betalning i en rat.

16 Påförande och ändring av förskott på Skatteförvaltningens initiativ Skatteförvaltningen kan också på eget initiativ påföra och höja förskott ända till slutet av den andra månaden som följer på skatteårets utgång. Skatteförvaltningen kan också på eget initiativ sänka och avlyfta förskott ända till slutförandet av beskattningen.

17 Förskott som förfaller till betalning Under skatteåret är förfallodagen för förskottsskatt den 23:e dagen i varje månad. Efter skatteåret är förfallodagen för förskott senast tre veckor efter att förskottet har påförts. I MinSkatt får den sökande själv välja förfallodag. Förfallodagen kan vara den innevarande dagen eller senast dagen som infaller efter tre veckor. Obs! Förfallodagen ska ändå alltid vara en bankdag.

18 Ändring av förskott Ansökan kan lämnas i MinSkatt fr.o.m I MinSkatt ser du också de gällande förskotten. Ansökan kan också lämnas in via andra tjänsteleverantörer (Tyvi-operatörer och Ilmoitin.fi). Ansökan lämnas separat för varje skatteår. Ansökningar kan lämnas in med följande Katsobehörigheter: Katso-huvudanvändare Sekundär huvudanvändare MinSkatt för företag och Inkomstskattedeklarant Beslutet om förskottsskatt visas i MinSkatt. Betalningsanvisningarna finns i beslutet Beslutet arkiveras i MinSkatt

19 Att ansöka om förskott i MinSkatt Inga bilagor behövs i fortsättningen. Skatteförvaltningen ber vid behov om tilläggsutredningar för handläggningen av ansökan.

20 Att ansöka om förskott i MinSkatt Om du ansöker om tilläggsförskott efter skatteårets utgång får du beslutet omedelbart. Beslut om sänkning, avlyftande eller höjning av förskott under skatteåret får du efter att din ansökan har behandlats. I beslutet om förskottsskatt finns det anvisningar om hur förskottsskatten betalas förskottsskatten ändras man begär ett separat överklagbart beslut om förskottsskatt.

21 Att betala förskottet Betalningsanvisningarna finns i fortsättningen i beslutet om förskottsskatt. Efter skickas inte några separata giroblanketter med besluten. Av betalningsanvisningarna framgår kontonummer betalningsrater förfallodagar referensnumret som ska användas vid betalningen

22 Beslut om förskottsskatt och betalningsanvisningar i MinSkatt

23 Att betala i MinSkatt Uppgifter för betalningen finns på sidan Betala skatter. Skatteförvaltningens kontonummer Skatternas referensnummer (skatter på eget initiativ och inkomstskatt för samfund). Det är också möjligt att förflytta sig från sidan och betala direkt genom nätbetalning.

24 Ändringar i betalningen och återbäringen av skatter

25 Ändringar i konto- och referensnumren Kontonumret för förskottsskatt ändras. Förskottsskatterna betalas i fortsättningen in på samma bankkonton som skatterna på eget initiativ. Förskottsskatterna betalas med det nya kontonumret om skatterna har påförts efter Förskottsskatter som har påförts före betalas med det gamla kontonumret som finns på giroblanketten. Betalningen riktas till rätt konto. I fortsättningen har förskottsskattens rater endast en skatteslagsspecifik referens.

26 Betalningarnas referensnummer och hur betalningen riktas Skatterna ska i första hand betalas med en skatteslagsspecifik referens t.ex. med referensen för inkomstskatt. På så sätt riktas inbetalningarna till rätt skatteslag, t.ex. betalningen av inkomstskatt till förskottet, tilläggsförskottet och kvarskatten. Om det för ifrågavarande skatteslag inte finns förpliktelser (varken sådana som har förfallit till betalning eller sådana som inte har gjort det), används inbetalningen till andra skatteskulder som har förfallit till betalning. I sammandraget finns det en kundreferens som riktar inbetalningarna till vilken som helst av kundens skatter som har förfallit till betalning, oberoende av skatteslag. En specificerad betalningsreferens som Skatteförvaltningen separat har gett kan enbart användas i specialsituationer, t.ex. vid inbetalningar som hänför sig till betalningsarrangemang. Det är inte möjligt att använda Skatteförvaltningens referens om betalningarna har flyttats till utsökning.

27 Ändringar i betalningen fr.o.m Inom skatteslaget riktas inbetalningen enligt användningsordningen som fastställts i lag. Skatteslag, t.ex. inkomstskatt för samfund = samfundets förskottsskatter (inkl. tilläggsförskott) och kvarskatt Man kan inte längre välja vilken rat av inkomstskatten man betalar, utan inbetalningen används för inkomstskatterna enligt ordningen i de nya bestämmelserna. Inbetalningen används till skatter som har förfallit till betalning och till skatter som ännu inte gjort det i första hand enligt den dag då de preskriberas och i andra hand enligt förfallodagen så att den rat som preskriberas först också betalas först.

28 Användning av inbetalningar i det nya skatteuppbördsförfarandet

29 Ändringar i återbäringen av skatter Från och med den dag beskattningen slutförts kan Skatteförvaltningen använda skatteåterbäringen till skatter som har förfallit till betalning. Brister i deklarationerna hindrar skatteåterbäring. Återbäringen kan inte betalas ut om inte alla skattedeklarationer har lämnats in eller om de är bristfälliga. Både skatterna på eget initiativ och inkomstskatten beaktas. Bristerna i en deklaration syns i MinSkatt dagen efter den sista inlämningsdagen för deklarationen.

30 Nya uppgifter i sammandraget Samfundens förskotts- och kvarskatter samt skatteåterbäringar anges i sammandraget. De kommer att synas i sammandraget för första gången i början av december. Det finns också en betalningspåminnelse i sammandraget om en skatt inte har betalats senast på förfallodagen.

31 Ändringar i ränteberäkningen för samfund och samfällda förmåner

32 Ränteberäkningen vid inkomstbeskattningen förändras I fortsättningen beräknas ränta på inkomstskatterna per skatteår (inte per räkenskapsperiod), enligt de faktiska dagarna och för en längre tid än i nuläget. Obs! Den räntefria betalningstiden efter utgången av samfundens skatteår förkortas till 1 månad. Nedsatt dröjsmålsränta ersätter samfundsränta som ska betalas. Räntan fastställs på samma sätt som tidigare och den är 2 % år Endast från räntan som beräknas på kvarskatt avdras 20 euro eller högst räntans belopp. Ränta vid betalning av återbäring ersätter samfundsränta som återbärs. Räntan fastställs på samma sätt som tidigare och den är 0,5 % år Dröjsmålsränta ersätter förseningsränta och skattetillägg. Räntan fastställs på samma sätt som tidigare och den är 7 % år 2017.

33 Beräkning av ränta på förskott Förfallodag för förskott Betalningsdag för förskott Förfallodagen är senast 1 mån. efter skatteårets utgång Räntefri Dröjsmålsränta Förfallodagen är senare än 1 mån. efter skatteårets utgång NDR Dröjsmålsränta På förskott som har betalats efter förfallodagen beräknas dröjsmålsränta. Om förfallodagen för tilläggsförskottet är den första dagen i den andra månaden som följer på skatteårets utgång eller därefter, räknas på tilläggsförskottet en nedsatt dröjsmålsränta (NDR).

34 Beräkning av ränta på kvarskatt Skatteåret löper ut Beskattningen slutförs Förfallodag för kvarskatt Kvarskatt Räntefri 1 mån. Nedsatt dröjsmålsränta Dröjsmålsränta Nedsatt dröjsmålsränta på kvarskatt Räntan beräknas fr.o.m. den första dagen i den andra månaden efter skatteårets utgång till kvarskattens förfallodag. Om kvarskatten betalas först efter förfallodagen räknas dröjsmålsränta på skatten.

35 Beräkning av ränta på skatteåterbäring Skatteåret löper ut Beskattningen slutförs Skatteåterbäringsdag Skatteåterbäring Räntefri 1 mån. 1) Återbäringsränta 2) Återbäringsränta Återbäringsränta på skatteåterbäring: 1. Ränteberäkningen börjar från början av den andra månaden efter skatteårets utgång. 2. Om skatten har betalats efter den månad som infaller efter skatteårets utgång, börjar räntan beräknas från dagen efter betalningsdagen. Ränta beräknas fram till den dag då återbäringen lämnar Skatteförvaltningens konto eller då den används till betalning av skatter.

36 Ränteberäkning vid inkomstbeskattningen 2017 Det är räntefritt att betala förskottskomplettering för skatteåret Förskottskomplettering kan betalas för sista gången På kvarskatten för skatteåret 2017 beräknas nedsatt dröjsmålsränta. Beräkningsperioden för den nedsatta dröjsmålsräntan förlängs gradvis under övergångsperioden (år 2017) tills en månadslång räntefri period uppnås. På kvarskatten för räkenskapsperioderna 1 6/2017 beräknas nedsatt dröjsmålsränta från dagen efter skattedeklarationens sista inlämningsdag. På kvarskatten för räkenskapsperioderna 7 8/2017 beräknas nedsatt dröjsmålsränta fr.o.m På kvarskatten för räkenskapsperioderna 9 12/2017 beräknas nedsatt dröjsmålsränta från början av den andra månaden efter skatteårets utgång. På kvarskatten för räkenskapsperioderna 1 2/2017 beräknas nedsatt dröjsmålsränta undantagsvis t.o.m , eftersom beskattningen för de här räkenskapsperioderna slutförs först Skatteförvaltningens beslut om tidpunkten för slutförande av beskattningen av samfund och samfällda förmåner (A160/200/2016, )

37 Ränteberäkning vid inkomstbeskattningen 2017 Exempel X Ab X Ab:s räkenskapsperiod är , och denna period utgör X Ab:s skatteår Den sista inlämningsdagen för X Ab:s skattedeklaration för skatteåret 2017 är I samband med verkställandet av beskattningen påförs X Ab kvarskatt. Kvarskattens förfallodag är På kvarskatten beräknas nedsatt dröjsmålsränta för tiden Skatteförvaltningens beslut om tidpunkten för slutförande av beskattningen av samfund och samfällda förmåner (A160/200/2016, ) Exempel Y Ab Y Ab:s räkenskapsperiod är , och denna period utgör Y Ab:s skatteår Den sista inlämningsdagen för Y Ab:s skattedeklaration för skatteåret 2017 är I samband med verkställandet av beskattningen påförs Y Ab kvarskatt. Kvarskattens förfallodag är På kvarskatten beräknas nedsatt dröjsmålsränta för tiden

38 Ändringar i inkomstskattedeklarationerna

39 Ändringar i inkomstskattedeklarationerna Många ändringar i skattedeklarationerna för skatteåret 2017 De största ändringarna finns i deklarationsblankett 6C som används av föreningar, stiftelser och offentliga samfund. Deklarationsblankett 6B: i fortsättningen deklareras endast de intäkter och kostnader som hänför sig till näringsverksamheten. Den personliga förvärvskällan och jordbrukets intäkter och kostnader deklareras med de egna bilageblanketterna 7A och 7M. Utländska samfund har en helt ny egen deklarationsblankett, 6U. Om samfundets räkenskapsperiod går ut före juli ska man lämna in skattedeklarationerna 6C, 6U och bilageblankett 7M på papper eller via Ilmoitin.fi. Alternativt kan man använda sig av kommersiella Tyvi-tjänster. I alla deklarationsblanketter har punkternas numrering ändrats. Frågorna har utformats på nytt i en del punkter.

40 Övriga ändringar som träder i kraft år 2018

41 Mervärdesbeskattning som gäller varuimport Mervärdesbeskattningen som gäller varuimport överförs från Tullen till Skatteförvaltningen Gäller importer som görs av företag som är införda i registret över mervärdesskattskyldiga. Förfarandet ändras så att dessa företag i fortsättningen ska deklarera på eget initiativ. Webbseminarium (på finska)

42 Kontroll av uppgifterna i förskottsuppbördsregistret 2018 De nuvarande kontrolldagarna (28.2 och 31.8) avskaffas De nya kontrolldagarna Det är rekommendabelt att kontrollera förskottsuppbördsregistreringen alltid när arbets- eller bruksavgifter betalas ut. Alla prestationsmottagare ska ändå kontrolleras åtminstone 1.3, 1.6, 1.9 och Tillämpas fr.o.m Kontrollkanalerna är oförändrade (Ilmoitin.fi, Ytj.fi, YTJ:s tjänster). Kontrolldagarna visas inte längre i YTJ och Ilmoitin i samband med införingen i registret.

43 Begränsad service Kundservicen är begränsad och Skattebyråerna, telefonservicen och chatten är öppna. Det är inte möjligt att sköta skatteärenden men de tas emot, och behandlas efter den Vid skattebyråerna får man allmän rådgivning och handledning i hur man använder e- tjänsterna. Det är inte möjligt att få skattenummer så sådana måste skaffas i god tid på förhand. Begränsningar i e-tjänsterna Samfundens skattedeklarationstjänst YSTI stängs och ersätts av MinSkatt. MinSkatt stängs kl. 16 och öppnas igen Tjänsten Skattekort på nätet fungerar: kom ihåg att ta med dina bankkoder och övriga uppgifter som behövs. De offentliga skatteuppgifterna finns tillgängliga på skattebyråerna.

44 Samfund och samfälld förmån: Viktiga datum i höst och i början av nästa år Förskottskomplettering kan betalas för sista gången. Den ersätts av tilläggsförskottet Servicen är begränsad E-tjänsten MinSkatt utvidgas Beräkning av den nedsatta dröjsmålsräntan börjar från räkenskapsperioden som tog slut

45 Sammanfattning Samfund och samfälld förmån, kom ihåg åtminstone följande: Skattedeklarationen och ansökningar som gäller förskott ska lämnas in elektroniskt fr.o.m. november. Det finns dock begränsningar i e-tjänsterna Inkomstskatt för samfund, förskott, ansökningsärenden o.d. överförs till MinSkatt. Förskottskompletteringen avskaffas Det är möjligt att söka ändring i förskottsskatterna till dess att beskattningen slutförs. Den nedsatta dröjsmålsräntan beräknas 1 mån. efter skatteårets utgång. Det kommer att ske ändringar i hur inbetalningarna riktas. Betalningarnas referenser och kontonumren för betalningen av förskott ändras. Inkomstskattens referens inbetalningen riktas i första hand till inkomstskatterna (förskottsskatterna, kvarskatterna) i den ordning de preskriberas.

46

Välkommen till webbseminariet Aktuellt inom inkomstbeskattningen av samfund

Välkommen till webbseminariet Aktuellt inom inkomstbeskattningen av samfund Välkommen till webbseminariet Aktuellt inom inkomstbeskattningen av samfund 17.4.2018 Program Ändringar i inkomstbeskattningen av samfund som träder i kraft 1.5.2018 Samfundens skattedeklarationer (skatteåret

Läs mer

Ändringar i överlåtelsebeskattningen

Ändringar i överlåtelsebeskattningen Ändringar i överlåtelsebeskattningen 1.11.2019 Ändringarna i korthet Att deklarera och betala överlåtelseskatt ändras 1.11.2019 Överlåtelseskattens procent och beräkningen av skatten ändras inte Deklarationskanalerna

Läs mer

Småföretagets skatteärenden. Startia för Företagare -seminarium 5.11.2012 Pirjo Mäkynen Skattesakkunnig Skatteförvaltningen, Österbottens skattebyrå

Småföretagets skatteärenden. Startia för Företagare -seminarium 5.11.2012 Pirjo Mäkynen Skattesakkunnig Skatteförvaltningen, Österbottens skattebyrå Småföretagets skatteärenden Startia för Företagare -seminarium Pirjo Mäkynen Skattesakkunnig Skatteförvaltningen, Österbottens skattebyrå Skatteförvaltningen i Vasa Handledning och rådgivning, servicenummer

Läs mer

Skatteinfo för bokföringsbyråer

Skatteinfo för bokföringsbyråer Skatteinfo för bokföringsbyråer Suomi.fi-fullmakter och skatteärenden 11/2018 Juha Kartano Suomi.fi-fullmakter - vad och när? Tjänsten Suomi.fi-fullmakter ersätter Katso-behörigheterna före utgången av

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande Lag om ändring av lagen om beskattningsförfarande I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om beskattningsförfarande (1558/1995) 1 3 mom., 2 2 mom., 7 1 4 och 7 mom., 8 3 mom., 32, 34 a och 49,

Läs mer

Ändringar i beskattningen Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs 2016

Ändringar i beskattningen Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs 2016 Ändringar i beskattningen 2017 Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs 2016 Förnyelse av beskattningsförfarande och skatteuppbörd Grundar sig på lagförändringar RP (29/2016), stadfäst 9.9.2016 Nytt: Lag

Läs mer

Tips inför årsskiftet Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016

Tips inför årsskiftet Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016 Tips inför årsskiftet 2017 Skatteinfo för proffs inom ekonomiförvaltning 2016 1 Skatteperioder Allt fler företag kan i fortsättningen ansöka om en förlängd skatteperiod tack vare att omsättningsgränserna

Läs mer

skatteärenden överförs till MinSkatt

skatteärenden överförs till MinSkatt Skötseln av privatpersonernas skatteärenden överförs till MinSkatt 2018 2019 skatt.fi/minskatt Våra tjänster övergår i hög grad till digitala kanaler PAPPERSPOST PAPPERSPOST BESÖK PÅ SKATTEBYRÅN BESÖK

Läs mer

RP 237/2016 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 237/2016 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagstiftning om reformering av förskottsbetalningen och vissa andra beskattningsförfaranden PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Aktuellt från Skatteförvaltningen. Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs 2016

Aktuellt från Skatteförvaltningen. Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs 2016 Aktuellt från Skatteförvaltningen Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs 2016 Bil- och punktbeskattning samt momsbeskattning av import Lagen om öppna bolag och kommanditbolag ändrade 1.1.2016 Momsbeskattning

Läs mer

Evenemangets program. Att grunda ett företag och Skatteförvaltningens register. Bokföring. Grundläggande information om moms

Evenemangets program. Att grunda ett företag och Skatteförvaltningens register. Bokföring. Grundläggande information om moms Evenemangets program Att grunda ett företag och Skatteförvaltningens register Bokföring Grundläggande information om moms Grundläggande information om inkomstbeskattning Vi hjälper dig! Verksamhet som

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande

Beslut. Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande RIKSDAGENS SVAR 67/2003 rd Regeringens proposition med förslag till ändringar som förvaltningslagen förutsätter i skattelagstiftningen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med

Läs mer

Ändringar i fastighetsbeskattningen på våren 2020

Ändringar i fastighetsbeskattningen på våren 2020 Ändringar i fastighetsbeskattningen på våren 2020 Ändringarna i korthet Korrigera eller komplettera fastighetsuppgifterna på våren 2020 i MinSkatt E-tjänsten Fastighetsuppgifter på nätet tas ur bruk Fastighetsbeskattningen

Läs mer

SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINARG, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6)

SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINARG, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6) VEROHALLINTO 1.1.2017 1.0 SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINARG, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

Förändringar i beskattningen Välkommen!

Förändringar i beskattningen Välkommen! Förändringar i beskattningen 2017 Välkommen! 1. Vad ändras i beskattningen 2017? 2. MinSkatt ersätter webbtjänsten Skattekonto Bekanta dig med: Skatt.fi/ändringar2017 Svarsbanken 2 Vad ändras i beskattningen

Läs mer

SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINARG, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6)

SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINARG, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6) SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINARG, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6) POSTBESKRIVNING 2016 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 GILTIGHET... 2 3 ÄNDRINGAR FRÅN FJOLÅRET...

Läs mer

Lag. om skatteuppbörd. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Tillämpningsområde

Lag. om skatteuppbörd. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Tillämpningsområde I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om skatteuppbörd 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på förfarandet vid betalning, återbetalning och indrivning av skatter

Läs mer

Lag om ändring av mervärdesskattelagen

Lag om ändring av mervärdesskattelagen Lag om ändring av mervärdesskattelagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i mervärdesskattelagen (1501/1993) 13 c 4 mom., mellanrubriken före 129 b, 134 m 2 mom., 134 o 2 mom., 146 b och 149, 152

Läs mer

Detaljerade deklarationsanvisningar:

Detaljerade deklarationsanvisningar: Deklarationsanvisningar för 6 SAMFÄLLD FÖRMÅN skatteåret 2013 Detaljerade deklarationsanvisningar: www.skatt.fi/blanketter/6 INNEHÅLL AKTUELLT 3 ATT LÄMNA SKATTEDEKLARATION 3 FÖRÄNDRINGAR I SAMFUNDETS

Läs mer

MinSkatt. Du kan sköta dina skatteärenden på en enda adress. skatt.fi/minskatt

MinSkatt. Du kan sköta dina skatteärenden på en enda adress. skatt.fi/minskatt MinSkatt Du kan sköta dina skatteärenden på en enda adress skatt.fi/minskatt Privatpersoner kan sköta största delen av sina skatteärenden i e-tjänsten MinSkatt. ÄNDRINGAR I BESKATTNINGEN MinSkatt har haft

Läs mer

RP 129/2009 rd. när skattekontolagen sftiftades. De temporära lagarna ska vara i kraft till utgången

RP 129/2009 rd. när skattekontolagen sftiftades. De temporära lagarna ska vara i kraft till utgången Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av ikraftträdandebestämmelsen i skattekontolagen och vissa andra lagar angående beskattningen samt temporär ändring av mervärdesskattelagen,

Läs mer

OFFENTLIGA SAMFUND SAMFÄLLD FÖRMÅN

OFFENTLIGA SAMFUND SAMFÄLLD FÖRMÅN Deklarationsanvisningar för 6 OFFENTLIGA SAMFUND SAMFÄLLD FÖRMÅN verovuosi 2015 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på skatt.fi/blanketter/6 INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION 3

Läs mer

Skatteinfo för jordbruksidkare och skogsägare

Skatteinfo för jordbruksidkare och skogsägare Skatteinfo för jordbruksidkare och skogsägare Webbseminarium 31.1 Jordbruksidkare och jordbrukssammanslutningar Vad är det som förändras 2018? Inlämningsdagarna för skattedeklarationer 28.2.2019 2C - Skattedeklaration

Läs mer

RÖRELSEIDKARE ELLER YRKESUTÖVARE. Anvisningar för skattedeklaration. skatteåret. Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.

RÖRELSEIDKARE ELLER YRKESUTÖVARE. Anvisningar för skattedeklaration. skatteåret. Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt. Anvisningar för skattedeklaration RÖRELSEIDKARE ELLER 5 YRKESUTÖVARE skatteåret 2017 Bifoga endast Skatteförvaltningens bilageblanketter Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/5 INNEHÅLL

Läs mer

OFFENTLIGA SAMFUND SAMFÄLLDA FÖRMÅNER skatteåret

OFFENTLIGA SAMFUND SAMFÄLLDA FÖRMÅNER skatteåret Deklarationsanvisningar för 6 OFFENTLIGA SAMFUND SAMFÄLLDA FÖRMÅNER skatteåret 2016 Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/6 INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION 3 ÄNDRINGAR

Läs mer

Skatteinfo för nya företagare

Skatteinfo för nya företagare Skatteinfo för nya företagare 11.4.2018 Evenemangets program Grundande av företag och Skatteförvaltningens register Deklaration och betalning av skatter Grundläggande information om momsbeskattning och

Läs mer

PERIODSKATTEDEKLARATION

PERIODSKATTEDEKLARATION Deklarationsanvisningar för PERIODSKATTEDEKLARATION skatteåret 2014 Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/periodskattedeklaration INNEHÅLL PERIODSKATTEDEKLARATION OCH SKATTEKONTO 3 INLÄMNANDE

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om överlåtelseskatt

Lag. om ändring av lagen om överlåtelseskatt Lag om ändring av lagen om överlåtelseskatt I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om överlåtelseskatt (931/1996) 47 49, sådana de lyder, 47 i lag 876/2012 samt 48 och 49 i lag 526/2010, ändras

Läs mer

PERSONKUNDENS SKATTEÄRENDEN 2022: BESKATTNINGEN GÖRS FÖR DIG

PERSONKUNDENS SKATTEÄRENDEN 2022: BESKATTNINGEN GÖRS FÖR DIG PERSONKUNDENS SKATTEÄRENDEN 2022: BESKATTNINGEN GÖRS FÖR DIG Kunden får från Skatteförvaltningen: en skatteprocent en förhandsifylld skattedeklaration KONTROLLERA UPPGIFTERNA Uppgifterna är OK Kunden behöver

Läs mer

SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINGAR, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6)

SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINGAR, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 1.2 SKATTEDEKLARATION; SAMFÄLLDA FÖRMÅNER, STATLIGA INRÄTTNINGAR, KOMMUNER, FÖRSAMLINGAR, UTLÄNDSKA DÖDSBON M.M. (6) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 3 i lagen om skatteredovisning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om skatteredovisning

Läs mer

RP 283/2018 rd. I denna proposition föreslås ändringar i mervärdesskattelagen, lagen om skatteuppbörd och lagen om skattetillägg och förseningsränta.

RP 283/2018 rd. I denna proposition föreslås ändringar i mervärdesskattelagen, lagen om skatteuppbörd och lagen om skattetillägg och förseningsränta. Regeringens proposition till riksdagen om revidering av bestämmelserna om påföljdsavgifter och skatteuppbördsförfarande som tillämpas i fråga om särskilda ordningar enligt 12 a kap. i mervärdesskattelagen

Läs mer

BOSTADS- OCH FASTIG- HETSSAMFUND

BOSTADS- OCH FASTIG- HETSSAMFUND 4 Deklarationsanvisningar BOSTADS- OCH FASTIG- HETSSAMFUND skatteåret 2015 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen skatt.fi/blanketter/4 INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION

Läs mer

Lag. om skatteuppbörd. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Tillämpningsområde. Definitioner

Lag. om skatteuppbörd. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Tillämpningsområde. Definitioner I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om skatteuppbörd 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på det förfarande som ska iakttas vid betalning, återbäring och indrivning

Läs mer

BOSTADS- OCH FASTIGHETSSAMFUND

BOSTADS- OCH FASTIGHETSSAMFUND Deklarationsanvisningar 4 BOSTADS- OCH FASTIGHETSSAMFUND skatteåret 2016 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen skatt.fi/blanketter/4 INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION

Läs mer

SKATTEDEKLARATION FÖR FÖRENING OCH STIFTELSE (6C)

SKATTEDEKLARATION FÖR FÖRENING OCH STIFTELSE (6C) SKATTEFÖRVALTNINGEN 19.3.2018 1.1 SKATTEDEKLARATION FÖR FÖRENING OCH STIFTELSE (6C) POSTBESKRIVNING 2018 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER... 2 4 GILTIGHET...

Läs mer

6B Skattedeklaration för näringsverksamhet samfund. Att observera när deklarationen fylls i

6B Skattedeklaration för näringsverksamhet samfund. Att observera när deklarationen fylls i 6B Skattedeklaration för näringsverksamhet samfund Att observera när deklarationen fylls i Skattedeklaration 6B lämnas av Aktiebolag och andelslag Icke ömsesidiga fastighetsbolag Andelsbanker och sparbanker

Läs mer

RÖRELSEIDKARE ELLER YRKESUTÖVARE. Anvisningar för skattedeklaration. skatteåret. Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/skattedeklaration/5

RÖRELSEIDKARE ELLER YRKESUTÖVARE. Anvisningar för skattedeklaration. skatteåret. Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/skattedeklaration/5 Anvisningar för skattedeklaration RÖRELSEIDKARE ELLER 5 YRKESUTÖVARE skatteåret 2016 Bifoga endast Skatteförvaltningens bilageblanketter Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/skattedeklaration/5

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av 10 i inkomstskattelagen

Beslut. Lag. om ändring av 10 i inkomstskattelagen RIKSDAGENS SVAR 179/2006 rd Regeringens proposition med förslag till bestämmelser om beskattning för hyrda arbetstagare från utlandet och beskattning av ersättning för arbete som betalas till begränsat

Läs mer

FÖRENINGAR STIFTELSER

FÖRENINGAR STIFTELSER Skattedeklaration FÖRENINGAR STIFTELSER 6C skatteåret 2013 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen blanketter/6c INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION 3 BESKATTNINGENS SLUTFÖRANDE,

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 66/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om rundradioskatt och till lagar om ändring av vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

6C Skattedeklaration

6C Skattedeklaration 6C Skattedeklaration ideella föreningar föreningar som grundar sig på speciallagstiftning skogsvårdsföreningar ekonomiska föreningar övriga föreningar stiftelser i enlighet med stiftelselagen övriga stiftelser

Läs mer

Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m Mariehamn Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå

Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m Mariehamn Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå Importmoms och skattegränsen på Åland fr.o.m. 2018 Mariehamn 8.12.2017 Jonas Jalava, Västra Finlands företagsskattebyrå jonas.jalava@vero.fi Ändringar gällande importmoms fr.o.m. 1.1.2018 Punktbeskattning,

Läs mer

Civiltjänstgörare och skatter. Skatteförvaltningen skatt.fi

Civiltjänstgörare och skatter. Skatteförvaltningen skatt.fi Civiltjänstgörare och skatter Skatteförvaltningen skatt.fi 2017 Med skattemedel betalas Exempel på användningsändamål: hälsovård, dvs. sjukhus, hälsostationer och servicehem utbildning, lärarlöner, skolmat

Läs mer

Civiltjänstgörare och skatter. Skatteförvaltningen skatt.fi

Civiltjänstgörare och skatter. Skatteförvaltningen skatt.fi Civiltjänstgörare och skatter Skatteförvaltningen skatt.fi 2019 Med skattemedel betalas Exempel på användningsändamål: hälsovård, dvs. sjukhus, hälsostationer och servicehem utbildning, lärarlöner, skolmat,

Läs mer

VEROHALLINTO

VEROHALLINTO VEROHALLINTO 1.1.2017 1.1 UTRÄKNING AV RESULTATET FRÅN NÄRINGSVERKSAMHET (77) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER... 2 4 GILTIGHET...

Läs mer

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Skatteförvaltningen Användarguide, VETUMA-identifierad skattskyldig Punktskattedeklaration 1/36 Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Innehåll INLOGGNING

Läs mer

BOSTADS- OCH FASTIG- HETSSAMFUND

BOSTADS- OCH FASTIG- HETSSAMFUND 4 Skattedeklaration BOSTADS- OCH FASTIG- HETSSAMFUND skatteåret 2013 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen www.skatt.fi/blanketter/4 INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION

Läs mer

Nytt och aktuellt inom företagsbeskattningen Inkomstbeskattning och förskottsuppbörd. Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs December 2013

Nytt och aktuellt inom företagsbeskattningen Inkomstbeskattning och förskottsuppbörd. Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs December 2013 Nytt och aktuellt inom företagsbeskattningen Inkomstbeskattning och förskottsuppbörd Skatteinfo för ekonomiförvaltningsproffs December 2013 Innehåll Om skattedeklarationen för år 2013 Lagändringar som

Läs mer

SPECIFIKATION AV SAMFUNDS RESULTAT FRÅN PERSONLIG FÖRVÄRVSKÄLLA (7A)

SPECIFIKATION AV SAMFUNDS RESULTAT FRÅN PERSONLIG FÖRVÄRVSKÄLLA (7A) VEROHALLINTO 17.1.2017 1.2 SPECIFIKATION AV SAMFUNDS RESULTAT FRÅN PERSONLIG FÖRVÄRVSKÄLLA (7A) POSTBESKRIVNING 2017 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER...

Läs mer

FÖRENINGAR STIFTELSER

FÖRENINGAR STIFTELSER Deklarationsanvisningar för FÖRENINGAR STIFTELSER 6C skatteåret 2015 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på skatt.fi/blanketter/6c INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION 3 SLUTFÖRANDE

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande Lag om ändring av lagen om beskattningsförfarande I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om beskattningsförfarande (1558/1995) 23 a och 23 b samt 77 3 och 4 mom., av dem 23 a och 23 b sådana

Läs mer

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV)

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) SKATTEFÖRVALTNINGEN 27.9.2018 A88/200/2016 1.5 DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ARBETSGIVARPRESTATIONER (VSRTASKV) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV)

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV) SKATTEFÖRVALTNINGEN 27.9.2018 A89/200/2016 1.5 DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet

Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet Inkomstregistrets inverkan på dagpenningsärenden vad förändras år 2018? Webbseminariet 6.9.2018 Inkomstregistrets inverkan på skötseln av FPA-ärenden FPA:s webbseminarium för arbetsgivare 6.9.2018 Program

Läs mer

Grunddel, sida 1 (6)

Grunddel, sida 1 (6) Myndighetens anteckningar / Y5 ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Öppet bolag, kommanditbolag och beskattningssammanslutning Använd denna blankett för att anmäla en ändring eller nedläggning till handelsregistret,

Läs mer

SKATTEFÖRVALTNINGEN

SKATTEFÖRVALTNINGEN SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 1.0 UTRÄKNING AV RESULTATET FRÅN NÄRINGSVERKSAMHET (77) POSTBESKRIVNING 2018 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER... 2 4 GILTIGHET...

Läs mer

Till stiftelseregistret. Till stiftelseregistret

Till stiftelseregistret. Till stiftelseregistret Myndighetens anteckningar / Y4 ÄNDRINGS- OCH NEDLÄGGNINGSANMÄLAN Aktiebolag, andelslag, sparbank, stiftelse, förening och annat samfund Använd denna blankett för att anmäla en ändring eller nedläggning

Läs mer

Korrigering av deklarationer av skatter på eget initiativ och sammandragsdeklarationer för moms när de har lämnats in elektroniskt i filformat

Korrigering av deklarationer av skatter på eget initiativ och sammandragsdeklarationer för moms när de har lämnats in elektroniskt i filformat Korrigering av deklarationer av skatter på eget initiativ och sammandragsdeklarationer för moms när de har lämnats in elektroniskt i filformat INNEHÅLL 1 Allmänt om hur man korrigerar uppgifter i framtiden...

Läs mer

ETABLERINGSANMÄLAN Enskild näringsidkare, Jord- och skogsbruksidkare

ETABLERINGSANMÄLAN Enskild näringsidkare, Jord- och skogsbruksidkare Myndighetens anteckningar / Y3 ETABLERINGSANMÄLAN Enskild näringsidkare, Jord- och skogsbruksidkare Med denna blankett kan du anmäla dig till eller ansöka om registrering i handelsregistret, registret

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2012 971/2012 Lag om ändring av bilskattelagen Utfärdad i Helsingfors den 21 december 2012 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i

Läs mer

Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig

Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 1 / 32 Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Innehåll STARTSIDA...

Läs mer

PERIODSKATTEDEKLARATION

PERIODSKATTEDEKLARATION Deklarationsanvisningar för PERIODSKATTEDEKLARATION skatteåret 2013 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen www.skatt.fi/blanketter/periodskattedeklaration INNEHÅLL PERIODSKATTEDEKLARATION

Läs mer

Vad är ett hushållsavdrag?

Vad är ett hushållsavdrag? Hushållsavdrag Vad är ett hushållsavdrag? Avdrag från skatt minskar det skattebelopp som ska betalas. är personligt med undantag av avdrag för maka/make Du får avdra kostnader för arbete som utförts i

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 97/2001 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om beskattningsförfarande och 23 lagen om förskottsuppbörd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

Läsanvisning för rapporten över nettointaget av skatter

Läsanvisning för rapporten över nettointaget av skatter Läsanvisning för rapporten över nettointaget av skatter Syftet med denna anvisning är att förtydliga dels terminologin i rapporten över nettointaget, dels årsrytmen för skatteintag och återbäringar. Begrepp

Läs mer

Skattelättnad vid import av begagnade varor (importlättnad) över den åländska skattegränsen

Skattelättnad vid import av begagnade varor (importlättnad) över den åländska skattegränsen Skattelättnad vid import av begagnade varor (importlättnad) över den åländska skattegränsen tullen.fi Kundanvisning 8.12.2016 Skattelättnad vid import av begagnade varor (importlättnad) över den åländska

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 3 och 12 lagen om skatteredovisning och 124 inkomstskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Beskattningen av utländsk hyrd arbetskraft Vanliga frågor och svar

Beskattningen av utländsk hyrd arbetskraft Vanliga frågor och svar Beskattningen av utländsk hyrd arbetskraft Vanliga frågor och svar Innehåll 1. Allmänna frågor 2. Personer som vistas högst sex månader i Finland 3. Personer som vistas över sex månader i Finland 1.1.

Läs mer

AKTIEBOLAG OCH ANDELSLAG

AKTIEBOLAG OCH ANDELSLAG Deklarationsanvisningar för 6B AKTIEBOLAG OCH ANDELSLAG skatteåret 2013 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen www.skatt.fi/blanketter/6b INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 136/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag. beskattningen. Beredning i utskott. Ärende.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 136/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag. beskattningen. Beredning i utskott. Ärende. RIKSDAGENS SVAR 136/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till bestämmelser om prejudikatbesvär, beskattningsförfarandet och sökande av ändring i beskattningen Ärende Regeringen har

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 197/2009 rd. proposition med förslag till ändring av mervärdesskattelagen. Beredning i utskott. Ärende.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 197/2009 rd. proposition med förslag till ändring av mervärdesskattelagen. Beredning i utskott. Ärende. RIKSDAGENS SVAR 197/2009 rd Regeringens proposition med förslag till ändring av mervärdesskattelagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till ändring av mervärdesskattelagen

Läs mer

RP 97/2017 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 97/2017 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagstiftning som gäller en reform av skatteuppbörden, av verkställandet av beskattningen och av vissa påföljdsavgifter PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Det elektroniska är in verkligen

Det elektroniska är in verkligen 6 Skattedeklaration delvis skattefria samfund, till exempel staten och de statliga verken, kommunerna, samkommunerna, landskapen och församlingarna samt pensionsanstalter, pensionsstiftelser och pensionskassor

Läs mer

ETABLERINGSANMÄLAN Öppet bolag, kommanditbolag och beskattningssammanslutning

ETABLERINGSANMÄLAN Öppet bolag, kommanditbolag och beskattningssammanslutning Myndighetens anteckningar / Y2 ETABLERINGSANMÄLAN Öppet bolag, kommanditbolag och beskattningssammanslutning Med denna blankett kan företag anmäla sig till eller ansöka om registrering i handelsregistret,

Läs mer

RP 197/2009 rd. från flera främmande stater räknas samman då avräkningens högsta belopp klarläggs.

RP 197/2009 rd. från flera främmande stater räknas samman då avräkningens högsta belopp klarläggs. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om undanröjande av internationell dubbelbeskattning samt 6 i lagen om beskattning av delägare i utländska bassamfund PROPOSITIONENS

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 200X-XX-XX REMISSVERSION 21.11.2011 Till Ålands lagting Ändringar i skattelagstiftningen 2012 Huvudsakligt innehåll Inför skatteåret 2012 föreslår landskapsregeringen vissa

Läs mer

JORDBRUKS- IDKARE. Anvisningar för skattedeklaration. skatteåret. Bifoga endast Skatteförvaltningens bilageblanketter

JORDBRUKS- IDKARE. Anvisningar för skattedeklaration. skatteåret. Bifoga endast Skatteförvaltningens bilageblanketter Anvisningar för skattedeklaration 2 JORDBRUKS- IDKARE skatteåret 2016 Bifoga endast Skatteförvaltningens bilageblanketter Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/skattedeklaration/2 INNEHÅLL AKTUELLT

Läs mer

UTLÄNDSKT SAMFUNDS SKATTEDEKLARATION OCH UTREDNING AV VERKSAMHETEN (6U)

UTLÄNDSKT SAMFUNDS SKATTEDEKLARATION OCH UTREDNING AV VERKSAMHETEN (6U) SKATTEFÖRVALTNINGEN 26.3.2019 1.0 UTLÄNDSKT SAMFUNDS SKATTEDEKLARATION OCH UTREDNING AV VERKSAMHETEN (6U) POSTBESKRIVNING 2019 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV

Läs mer

Grunddel, sida 1 (4)

Grunddel, sida 1 (4) Myndighetens anteckningar / Y6 Använd denna blankett för att anmäla en ändring, nedläggning eller registrering till handelsregistret, registret över momsskyldiga, förskottsuppbördsregistret, arbetsgivarregistret

Läs mer

RP 95/2014 rd. källskatt. talas för 2014.

RP 95/2014 rd. källskatt. talas för 2014. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om beskattning av begränsat skattskyldig för inkomst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019 SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 VH/2705/00.01.00/2018 1.0 ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2019 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING

Läs mer

RP 271/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 a kap. 2 i strafflagen

RP 271/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 a kap. 2 i strafflagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 a kap. 2 i strafflagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att strafflagen ändras så att bestämmelser

Läs mer

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE)

FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A158/200/2016 1.2 FÖRSÄKRINGSBOLAGS ELLER LS- TJÄNSTELEVERANTÖRERS ÅRSANMÄLAN premier för frivilliga pensionsförsäkringar eller betalningar för LS-avtal (VSELVAKE) INNEHÅLL

Läs mer

Beskattning i Finland. Nätverksmöte den 14.9.2010 Carola Bäckström Huvudstadsregionens skattebyrå

Beskattning i Finland. Nätverksmöte den 14.9.2010 Carola Bäckström Huvudstadsregionens skattebyrå Beskattning i Finland Nätverksmöte den 14.9.2010 Carola Bäckström Huvudstadsregionens skattebyrå Innehåll 1. Skattskyldighet i Finland 2. Beskattning av inkomst från förmögenhet 3. Beskattning av lön från

Läs mer

ANVISNING OM INDRIVNING AV UNDERHÅLLSBIDRAG TILL BARN

ANVISNING OM INDRIVNING AV UNDERHÅLLSBIDRAG TILL BARN JUSTITIEMINISTERIET ANVISNING PB 1, 00131 HELSINGFORS, Telefon (09) 18 251 ANVISNINGSSAMLINGEN 28 oktober 1998 3268/36/98 JM ANVISNING OM INDRIVNING AV UNDERHÅLLSBIDRAG TILL BARN Behörighet Ikraftträdelsebestämmelsen

Läs mer

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV)

DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV) SKATTEFÖRVALTNINGEN 1.1.2017 A89/200/2016 1.0 DEKLARATION AV SKATTER PÅ EGET INITIATIV, UPPGIFTER OM ANNAN SKATT PÅ EGET INITIATIV (VSRMUUKV) POSTBESKRIVNING INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING

Läs mer

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018

ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018 SKATTEFÖRVALTNINGEN 2.1.2018 A118/200/2017 1.0 ÅRSANMÄLAN Offentliga stöd (VSJTUETE) POSTBESKRIVNING för år 2018 INNEHÅLL 1 ALLMÄN BESKRIVNING... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER...

Läs mer

54 Beslut om särskild inkomstskatt

54 Beslut om särskild inkomstskatt Beslut om särskild inkomstskatt, Avsnitt 54 1 54 Beslut om särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL 54.1 Inledning I 54 kap. SFL finns bestämmelser om beslut om särskild inkomstskatt. Kapitlet innehåller

Läs mer

FÖRENINGAR STIFTELSER

FÖRENINGAR STIFTELSER Deklarationsanvisningar för FÖRENINGAR STIFTELSER 6C skatteåret 2016 Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/6c INNEHÅLL AKTUELLT 3 INLÄMNANDE AV SKATTEDEKLARATION 3 SLUTFÖRANDE AV BESKATTNINGEN,

Läs mer

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH/ELLER FÖRSKOTTSSKATT

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH/ELLER FÖRSKOTTSSKATT ANSÖK PÅ NÄTET skatt.fi/minskatt Skatteförvaltningen PB 700 00052 VERO Med denna blankett ansöker du om skattekort och/eller förskottsskatt om du är en allmänt skattskyldig privatperson, rörelseidkare

Läs mer

Lag. om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Lagens tillämpningsområde

Lag. om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Lagens tillämpningsområde Lag om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens tillämpningsområde Denna lag tillämpas

Läs mer

SKATTEDEKLARATION FÖR BOSTADS- OCH FASTIGHETSSAMFUND (4)

SKATTEDEKLARATION FÖR BOSTADS- OCH FASTIGHETSSAMFUND (4) SKATTEFÖRVALTNINGEN 23.1.2019 1.0 SKATTEDEKLARATION FÖR BOSTADS- OCH FASTIGHETSSAMFUND (4) POSTBESKRIVNING 2019 INNEHÅLL 1 ÖVERSIKT... 2 2 BESKRIVNING AV DATAFLÖDET... 2 3 KORRIGERING AV UPPGIFTER... 2

Läs mer

Skatteredovisningsguiden

Skatteredovisningsguiden Skatteredovisningsguiden Skatteförvaltningen Innehållet 01. Grunderna för skatteredovisning... 4 1.1. Redovisningsbestämmelser... 4 1.2. Lagen om skatteredovisning... 4 1.2.1. Allmänt... 4 1.3 Allmänna

Läs mer

AKTIEBOLAG OCH ANDELSLAG

AKTIEBOLAG OCH ANDELSLAG Deklarationsanvisningar för 6B AKTIEBOLAG OCH ANDELSLAG skatteåret 2015 Detaljerade deklarationsanvisningar finns på adressen skatt.fi/blanketter/6b INNEHÅLL AKTUELLT 3 DEKLARERING 3 ÄNDRINGAR I FÖRETAGETS

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare som använder Ilmoitin.fi-tjänsten för att skicka meddelanden och ansökningar som filer. En fil kan innehålla en eller flera

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1

Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 PROTOKOLL Nummer 7 17.2.2017 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Finansavdelningen Allmänna byrån, F1 Beslutande Föredragande Justerat Omedelbart............................ Ärende/Dnr/Exp.

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 24, 26 och 55 i lagen om beskattningsförfarandet

Läs mer

NÄRINGSSAMMAN- SLUTNING

NÄRINGSSAMMAN- SLUTNING 6A Anvisningar för skattedeklaration NÄRINGSSAMMAN- SLUTNING skatteåret 2016 Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/skattedeklaration/6a INNEHÅLL AKTUELLT 3 SÅ HÄR DEKLARERAR DU 3 ANMÄL ÄNDRINGAR

Läs mer

JORDBRUKS- IDKARE. Anvisningar för skattedeklaration. skatteåret. Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/2

JORDBRUKS- IDKARE. Anvisningar för skattedeklaration. skatteåret. Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/2 Anvisningar för skattedeklaration 2 JORDBRUKS- IDKARE skatteåret 2017 Bifoga endast Skatteförvaltningens bilageblanketter Detaljerade deklarationsanvisningar: skatt.fi/blanketter/2 INNEHÅLL AKTUELLT 3

Läs mer