Företagsklimatet för svenska företag i Spanien

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Företagsklimatet för svenska företag i Spanien"

Transkript

1 Företagsklimatet för svenska företag i Spanien 2017

2

3 INTRODUKTION METOD UTVÄRDERING AV SPANIEN SOM LAND TIDIGARE FÖRETAGSVERKSAMHET OCH FRAMTIDSUTSIKTER SOCIOPOLITISKA ASPEKTER OCH DEN SPANSKA ARBETSMARKNADEN SPRÅNGBRÄDA TILL DEN LATINAMERIKANSKA MARKNADEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 07 MILJÖ OCH HÅLLBARHET 08 ÖVERBLICK FÖRETAG 09 SLUTSATSER

4 01 INTRODUKTION Svensk-Spanska Handelskammaren i Madrid har tillsammans med Kreab och Sveriges Ambassad i Madrid tagit fram den tredje versionen av studien om hur svenska företag verksamma i Spanien upplever det spanska företagsklimatet. Syftet med studien, som utförs vartannat år, är att skapa en bild av den situation som svenska företag i Spanien befinner sig i samt av deras uppfattningar av hur det är att verka i det spanska näringslivet. De svenska multinationella företagens goda och välförtjänta position på den spanska marknaden ger anseende till de svenska värderingarna om innovation, investeringar, hållbarhet och social utveckling. På så sätt bidrar de svenska företagen i Spanien till en hållbar utveckling för samtliga aktörer på marknaden samt placerar svenska företag på kartan som pionjärer inom sina respektive områden.

5 02 METOD Enkät 38 frågor i skilda format Tidsperiod för studien 4 maj till 23 juni 2017 Urval 205 svenska företag är verksamma i Spanien enligt Svensk-Spanska Handelskammarens databas Antal svar 114 (vilket representerar en svarsfrekvens på 55,6%) Undersökningsmetod CAWI (Computer- assisted web interviewing), ett onlinebaserat frågeformulär som skickas ut via UTFORMNING AV ENKÄT De 38 enkätfrågorna presenteras i 24 grafer av olika slag och täcker följande 6 ämnesområden: Utvärdering av Spanien som land Tidigare företagsverksamhet och framtidsutsikter Sociopolitiska aspekter och den spanska arbetsmarknaden Språngbräda till den latinamerikanska marknaden Miljö och hållbarhet Överblick företag

6 03 UTVÄRDERING AV SPANIEN SOM LAND Potentialen på den spanska marknaden är det som svenska företag värderar högst vid beslutet att etablera sig i Spanien Vikten av följande faktorer i beslutet att etablera sig eller ha representation i Spanien: (0=Inte viktigt, 5=väldigt viktigt) Produktivitet hos medarbetarna Låga produktionskostnader Skattemässiga fördelar Befintliga kunder i Spanien Spanien som språngbräda till den latinamerikanska marknaden Potentialen på den spanska marknaden Svenska företag fortsätter att betrakta Spanien som en tillväxtmarknad där en etablering kan genomföras som en del av företagens tillväxtstrategi. Stundtals är vägen till etablering i Spanien genom redan existerande kunder, vilket gör att de svenska företagen undviker att börja på noll. Resultatet visar på att svenska företag värderar produktiviteten hos medarbetarna i Spanien.

7 TIDIGARE FÖRETAGSVERKSAMHET 04 OCH FRAMTIDSUTSIKTER De svenska företagens omsättning i Spanien fortsätter att öka. 70% av företagen ökade sin omsättning 2016 i jämförelse med förgående år. Förändring i omsättningen hos de svenska företagen i Spanien år 2016 relativt förgående år: 7,3% 2,7% 0,9% 15,5% 19,1% 54,5% Stor ökning Ökning Varken ökning eller Minskning Stor minskning minskning Omsättningen hos de svenska företagen i Spanien fortsätter att öka i stadig takt. I den tidigare studien från 2015 angav 67,2% av de svenska företagen att deras omsättning hade ökat mellan år 2013 och 2014.

8 Framtidsutsikterna är positiva och 52,7% av de svenska företagen anger att de kommer att öka sin omsättning under 2017, i genomsnitt med 22,52% i jämförelse med 2016 Prognos över den ekonomiska utvecklingen hos de svenska företagen under 2017: 22,7% 1,8% 1,8% 52,7% Antas öka Antas Antas minska bibehållas oförändrad Prognosen ser positiv ut över de svenska företagens ekonomiska utveckling under Majoriteten av de svenska företagen i Spanien antas fortsätta att uppleva tvåsiffrig tillväxt (22% i genomsnitt) med uppskattningar i vissa fall över 40%.

9 De svenska företagens investeringar under 2016 var främst inriktade på marknadsföring och kommunikation samt utbildning och rekrytering, fokus som antas kvarstå under 2017 Investeringsvolym under de senaste 12 månaderna relativt förgående år: 2,7% 35,5% Har ökat Har ej förändrats 55,5% Har minskat 6,4% Fokusområden för de investeringar som de svenska företagen i Spanien har genomfört de senaste 12 månaderna: (möjligt att markera fler alternativ) 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Infrastruktur Teknologi Forskning och utveckling Utbildning R ekrytering Upphandlingar Marknadsföring och kommunikation CSR Annat Att de svenska företagen investerar i utbildning, rekrytering och förstärkning av företagens försäljningsenheter, visar på en hållbarhetstrend.

10 De svenska företagen upplever störst svårighet att rekrytera personal inom affärsutveckling och teknologi Vilka slags tjänster har ert företag svårast att täcka från den spanska arbetsmarknaden? (möjligt att markera fler alternativ) 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Teknik Marknadsföring Digitalisering Affärsutveckling Programmering Finans och revision Andra De svenska företagen anser att det är svårast att hitta specialister inom affärsutveckling, i synnerhet medarbetare med kunskap inom digitalisering, och självklart, med relevanta språkkunskaper.

11 44,5% av de svenska företagen planerar att öka sin personalstyrka under 2017, i genomsnitt med 16,96% Planerar ert företag att öka er personalstyrka 2017? 1,8% 47,3% 44,5% 6,4% Ja Nej Varken öka eller minska Resultatet tyder på goda framtidsutsikter när det kommer till rekrytering och skapandet av nya anställningar. Nästan hälften av de svenska företagen planerar att ha ökat sin arbetsstyrka vid årsskiftet. Svenska företag i Spanien har cirka anställda, så enligt beräknad tillväxt skulle cirka nya anställningar att skapas under 2017 hos dessa arbetsgivare. De mest efterfrågade profilerna är inom affärsutveckling med goda kunskaper inom digitalisering.

12 59% av de svenska företagen anser att den nuvarande ekonomiska situationen i Spanien är acceptabel, 28,6% anser att den varken är bra eller dålig Hur skulle ni värdera den nuvarande ekonomiska situationen i Spanien? 11,4% 1% 2,9% 25,7% 59% Mycket bra Bra Acceptabel Dålig Mycket dålig (0%) Annat (0%) Resultatet tyder på att de svenska företagen har ett relativt högt förtroende för den ekonomiska situationen i Spanien.

13 88,9% av företagen förutspår att Spaniens ekonomi kommer att förbättras inom de kommande åren Utvärdering av framtidsutsikterna för den spanska ekonomin under de kommande åren: 8,3% 0,9% 1,9% 49,1% 39,8% Antas förbättras mycket Antas förbättras något Antas försämras Antas bibehållas på nuvarande nivå Gällande framtidsutsikterna för Spaniens ekonomi, är de svenska företagen positiva då majoriteten av företagen tror på en förbättring av ekonomin under de kommande åren.

14 SOCIOPOLITISKA 05 ASPEKTER OCH DEN SPANSKA ARBETSMARKNADEN Att medarbetarna är öppna för kulturskillnader, engagerade och kvalificerade är det som svenska arbetsgivare värderar högst Värdering av följande egenskaper hos arbetskraften på den spanska arbetsmarknaden: (1=inte viktigt, 10=väldigt viktigt) Få konflikter på arbetsplatsen Språkkunskaper Öppenhet för olika kulturer Produktivitet Konkurrenskraftiga löner Engagemang Kvalificerad arbetskraft De egenskaper som svenska företag i Spanien värderar högst är tolerans och öppenhet för nya kulturer och förmågan att anpassa sig efter kulturella skillnader.

15 82,4% av de svenska företagen anser att den politiska osäkerheten som rådde under 2016 påverkade i liten utsträckning, eller inte alls, de beslut som företaget fattade Till vilken grad påverkades ert företag av den politiska osäkerhet som rådde under 2016? 0,9% 16,7% 42,6% 39,8% Mycket Lite Inte alls Trots den politiska osäkerhet som rådde i Spanien under 2016, som bland annat innefattade två allmänna val under en halvårsperiod vilka ledde till blockeringar inom vissa sektorer, anser svenska företag att de inte påverkades i högre grad.

16 28% av de svenska företagen anser att politisk korruption har en inverkan på deras verksamhet Inför 2017 och 2018, vilket inflytande kommer Spaniens politiska situation att ha på er verksamhet? 6,5% 5,6% 22,2% 65,7% Stort inflytande Visst inflytande Inget inflytande Majoriteten av de svenska företagen anser att korruption och Spaniens politiska situation inte har någon påverkan på bolagets beslut, tillväxt och stabilitet i Spanien.

17 De svenska företagen anser att det är av hög prioritet att utveckla utbildningen inom språk (88,9% avspeglar detta) och digitalisering (50% avspeglar detta) Vilka kunskaper anser ni att det spanska utbildningssystemet skulle behöva utveckla för att bättre möta näringslivets krav och behov? (möjligt att markera fler alternativ) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Språk Juridik Finans och revision Teknik Digitalisering Kultur Annat Språkkunskap fortsätter att vara den kunskap som spanska yrkesverksamma skulle behöva utveckla enligt de svenska företagen. Att förbättra språkkunskaperna bland de yrkesverksamma på den spanska arbetsmarknaden ses som nödvändigt för att uppnå högre konkurrenskraft. De svenska företagen anser att det spanska utbildningssystemet bör utveckla utbildningen inom digitalisering för att bättre tillgodose näringslivets behov.

18 Svenska företag uppmanar spanska politiker att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden och de skatteincitament som gynnar investering och rekrytering ansar 60% 50% 40% 30% 20% 10% Vilka av följande områden anser ni att spansk politik bör utveckla för att uppmana till ökad investering och rekrytering? (Möjligt att markera två alternativ) 0% Flexibilitet på arbetsmarknaden Ökad effektivitet i det juridiska systemet Ökad transparens Bearbeta korruption Ökade skatteincitament Utbildning Bättre kredittillgång Annat Likt i den förgående studien från 2015, är flexibilitet på arbetsmarknaden och skattemässiga incitament högt prioriterade områden att utveckla enligt svenska företag i Spanien. Politisk korruption och avsaknad av transparens anses vara element som behövs tas i tu med för att förbättra förutsättningarna för investeringar i Spanien.

19 18% av de svenska företagen anser att debatten om Kataloniens självständighet påverkar de beslut som fattas inom företaget Påverkar debatten om Kataloniens självständighet de affärsmässiga beslut som tas inom ert företag? 5,7% 18,1% 76,2% Ja Nej Majoriteten av de svenska företagen anser att debatten om Kataloniens eventuella självstyre inte har någon påverkan på beslutsfattandet inom deras företag.

20 Nästan 30% av de svenska företagen förutspår att deras verksamhet skulle påverkas av ett självstyre i Katalonien. 22% av företagen förutspår en direkt påverkan på deras arbetsstyrka Hur tror ni att en hypotetisk självständighet i Katalonien skulle påverka er omsättningsvolym? 6,7% 2,9% 6,7% Stor ökning (0%) Ökning Oförändrad 22,9% 61% Minskning Stor minskning Hur tror ni att er nuvarande arbetsstyrka i Katalonien (om ni har verksamhet där) skulle påverkas om regionen blev självständig? 5,5% 16,4% 15,1% 63% Stor ökning (0%) Ökning (0%) Oförändrad Minskning Stor minskning Vi bad de deltagande svenska företagen i Spanien att föreställa sig en eventuell självständighet i Katalonien. Resultatet tyder på att de svenska företagen inte förutspår någon större skillnad på varken volymen av sin verksamhet i Spanien eller på storleken av sin arbetsstyrka i Katalonien.

21 06 23,8% av de svenska företagen ansvarar även för bolagets verksamhet i SPRÅNGBRÄDA TILL DEN LATINAMERIKANSKA MARKNADEN Latinamerika. Språket (76,2%) och nuvarande kunder på plats i Latinamerika (49,5%) är knutpunkterna mellan de två marknaderna Ansvarar ert företag även för den latinamerikanska marknaden? 3,8% 23,8% 72,4% Ja Nej Spanien ses i många fall som en bro mellan Europa och Latinamerika vilket gör att många svenska företag använder den spanska marknaden som en språngbräda till den latinamerikanska marknaden. Att spanskan är ett gemensamt språk, i de flesta av fallen, samt att redan befintliga kunder finns i Latinamerika, får de svenska företagen att uppleva de kulturella skillnaderna mellan kontinenterna som mindre. Detta resulterar i att nästan 24% av de svenska företagen använder Spanien som en startbas för etablering i Latinamerika.

22 07 48,5% av de intervjuade kände inte till om deras företag MILJÖ OCH HÅLLBARHET hade en hållbarhetscertifiering Vänligen ange om ert företag har någon av följande hållbarhetscertifieringar: (möjligt att markera fler alternativ) 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% ISO EMAS UNE-EN ISO UNE-EN ISO 5000 Annan Bland de svenska företagen i Spanien som har någon slags hållbarhetscertifiering, är den internationellt accepterade standarden ISO den mest förekommande (58,3% av de som angav att de har en certifiering). Trots att hållbarhet är ett central tema hos många svenska företag, visste nästan hälften av de intervjuade företagsrepresentanterna inte om deras företag är certifierade eller inte.

23 80% av de svenska företagen anser att den hållbarhetsstrategi som deras företag tillämpar är viktig eller mycket viktig Hur viktigt är hållbarhet för ert företag? 1% 9,5% 9,5% 46,7% 33,3% Väldigt viktigt Viktigt Inte alls viktigt Lite viktigt

24 Företagens hållbarhetsstrategi styrs antingen centralt (58,1%) eller lokalt (20%) Finns det en specifik avdelning på ert företag som arbetar med hållbarhetsfrågor? (möjligt att markera fler alternativ) 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ja, i Spanien Ja, på global nivå Nej Över hälften av de svenska företagen i Spanien (62%) har en specifik avdelning som arbetar med miljö och hållbarhet, vilket tyder på att det investeras resurser inom detta område.

25 De svenska företag i Spanien som har specifika avdelningar som arbetar med hållbarhet har utvecklat dessa på moderbolagets initiativ (57,7%) eller för att stärka företagets image (46,2%) Vad är motivet till att ert företag har en avdelning som arbetar med hållbarhet? (möjligt att markera flera alternativ) 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Initiativ från moderbolaget Öka försäljning i Spanien Attrahera nya medarbetare Öka företagets trovärdighet Lagkrav Kompensera för bolagets miljöpåverkan Annat Förutom att miljömedvetenhet ligger i moderbolagets kultur, väljer många svenska företag i Spanien att arbeta aktivt med hållbarhet för att möta de krav och förväntningar som ställs av lagstiftning och samhälle, samt för att stärka företagets varumärke och image.

26 08 ÖVERBLICK FÖRETAG Överblick över de svenska företagen i Spanien De svenska företagen i Spanien är fördelade relativt jämnt över olika sektorer, förutom handeln och industrin som är något överrepresenterade Majoriteten av företagen befinner sig i Madrid (55,8%) följt av Katalonien (26%) De svenska företagen har i genomsnitt varit verksamma i Spanien i 24 år. 13% av företagen har funnits i Spanien i över 50 år De svenska företag som deltog i studien är av olika storlekar De svenska företagens omsättningsvolym i Spanien 2016: 1% 17,3% 16,3% 15,4% 23,1% Upp till 1 miljon euro 1 miljon - 5 miljoner euro 5 miljoner - 15 miljoner euro 15 miljoner - 30 miljoner euro 30 miljoner - 50 miljoner euro 23,1% Över 50 miljoner euro De företag som deltog i studien har totalt anställda runt om i världen. Av dessa är anställda i Spanien (2,3% av totalt antal medarbetare globalt) och anställda i Sverige (17% av totalt medarbetare globalt)

27 09 SLUTSATSER 1. De svenska företagen i Spanien betraktar Spanien som en marknad med stor potential, bland annat för vidare etablering i Södra Europa och Latinamerika. Att verka i Spanien underlättar för de svenska företagen genom att vara närmare sina kunder, underlätta kommersialiseringen av sina produkter och öka kännedomen om sitt varumärke. 2. Den ekonomiska situationen i Spanien anses vara bra eller mycket bra enligt de svenska företagen. Prognosen för omsättningstillväxten ser positiv ut. Denna tillväxtmiljö öppnar dörren för investeringar, särskilt inom rekrytering av personal med kunskap inom försäljning och digitalisering. 3. Den politiska osäkerheten under 2016, karaktäriserad av avsaknaden av en stabil regering, anser de svenska företagen inte påverkar nämnvärt deras verksamhet eller beslutsfattande. 4. Även om de svenska företagen värderar högt arbetskraften i Spanien, anser företagen att det spanska utbildningssystemet skulle behöva förbättra språkutbildningen för att bättre tillgodose näringslivets behov. 5. Ett av tre svenska företag förutspår att deras arbetsstyrka skulle minska om Katalonien blev självständigt. 6. Svenska företag fortsätter att lägga stor vikt vid hållbarhet, då 80% av de svenska företagen anser att hållbarhet är ett aktuellt tema som kan leda till strategiska fördelar. I många av de svenska företagen finns det en särskild avdelning som arbetar med miljöfrågor.

28

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor

SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor SPRÅKET ETT (ONÖDIGT) HINDER FÖR INTEGRATION? En rapport från Ledarna inom privat tjänstesektor Innehållsförteckning BAKGRUND OCH METOD 5 INTRODUKTION 6 UNDERSÖKNING, CHEFER INOM PRIVAT TJÄNSTESEKTOR

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Mer utveckling för fler. - en undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet

Mer utveckling för fler. - en undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet 1 Mer utveckling för fler - en undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet 2 Mer utveckling för fler... 2 - en undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet... 2 Inledning... 4 Många är överens

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige 2 Innehåll 4 6 8 10 12 14 Vi ser familjeföretagens utmaningar PwC:s analys Familjeföretagen vill vara hållbara Innovation och talang viktiga

Läs mer

KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri!

KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri! KOMPETENSKOLLEN Tillsammans skapar vi en stark och konkurrenskraftig svensk industri! Svensk industri behöver kvalificerad arbetskraft för att konkurrera! För att säkerställa att vi har rätt kompetens

Läs mer

Civilekonomer utvecklar företag och samhälle

Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomer utvecklar företag och samhälle FULLMÄKTIGE 2011 2(5) Antaget av fullmäktige Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomers specifika

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer

Mer utveckling för fler. En undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet

Mer utveckling för fler. En undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet Mer utveckling för fler En undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet 1 Mer utveckling för fler En undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet 3 Innehållsförteckning Inledning... 5 Många är

Läs mer

Osäkerheten påverkar företagen mindre nu än 2009 Verkstadsbarometern Q3 2011

Osäkerheten påverkar företagen mindre nu än 2009 Verkstadsbarometern Q3 2011 www.pwc.se/verkstad Osäkerheten påverkar företagen mindre nu än 200 Verkstadsbarometern Q3 2011 En undersökning av Sveriges största verkstadsföretag och deras syn på nuläget och de kommande tolv månaderna

Läs mer

Språkkunskaper ger export. Rapport från Företagarna september 2010

Språkkunskaper ger export. Rapport från Företagarna september 2010 Språkkunskaper ger export Rapport från Företagarna september 2010 Innehåll Sammanfattning... 3 Så gjordes undersökningen... 3 Företagare om internationella affärer... 4 Nästan hälften gör internationella

Läs mer

FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE?

FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE? FÖRETAGANDE PÅ LANDSBYGDEN HAR DEN ÖSTSVENSKA LANDSBYGDEN RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR FÖRETAGANDE? Ökad inflyttning, ökat samarbete med andra kommuner och sammanslagning av kommuner är företagens främsta

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Vägvisaren FKG hösten Yasemin Heper Mårtensson

Vägvisaren FKG hösten Yasemin Heper Mårtensson Vägvisaren FKG hösten 2017 Yasemin Heper Mårtensson 2017-10-23 1 Slutsatser - Vägvisaren hösten 2017 2017 ser ut att bli ett riktigt bra år för fordonsleverantörerna. 70% av dem har ökat omsättningen under

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Verksamhet inom Juridik, ekonomi, vetenskap & teknik 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Uthyrning, fastighetsservice 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga

Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga Egenföretagarna Viktiga för tillväxten och jobben men alltför ofta osynliga September 2016 Lars Jagrén Egenföretagarna: Viktiga för ekonomin och tillväxten men alltför ofta osynliga Inledning Egenföretagarna

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, våren Fredrik Mörtberg,

Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, våren Fredrik Mörtberg, Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, våren 2019 Fredrik Mörtberg, 2019-06-12 Arbetsförmedlingens prognosarbete Gjort prognoser sedan 1960-talet Intervjuer med 12 600 arbetsgivare i hela landet,

Läs mer

Vägvisaren FKG oktober Yasemin Heper Mårtensson

Vägvisaren FKG oktober Yasemin Heper Mårtensson Vägvisaren FKG oktober 2016 Yasemin Heper Mårtensson 2016-10-08 1 Slutsatser - Vägvisaren oktober 2016 Baserat på halvårsresultaten bedömer hälften av leverantörerna att deras försäljning ökar innevarande

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

TRR Trygghetsrådet

TRR Trygghetsrådet TRR Trygghetsrådet www.trr.se Extended Career Support 2018 Stöd till dig som förlorar jobbet TRR ägs av PTK och Svenskt Näringsliv Vi är neutrala och utgår från dina behov TRR betalas av företagen som

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2017 Prognos för arbetsmarknaden 2017 2019 Text Annelie Almérus Håkan Gustavsson Torbjörn Israelsson Andreas Mångs Petra Nyberg Text- och bildredigering Marcus Löwing Avstämningsdag

Läs mer

Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna

Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna Handelns försäljning 2012 Tot. 129 md euro (exkl. moms) i omsättning 13% 12% 30 % Bilhandel Partihandel Detaljhandel Dagligvaruhandel

Läs mer

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C

15160/14 kh/bis/gw 1 DG G 3 C Europeiska unionens råd Bryssel den 14 november 2014 (OR. en) 15160/14 NOT från: till: Föreg. dok. nr: Rådets generalsekretariat TOUR 22 IND 321 COMPET 607 POLMAR 27 ENV 883 EMPL 150 EDUC 318 CULT 125

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Dentala ädelmetallegeringar

Dentala ädelmetallegeringar VD brev november - Lägesrapport i AU Holding. Kära aktieägare, De senaste dagarna har jag fått flera mail från aktieägare med frågor rörande kvartalsredogörelsen för perioden 01.01.2009 30.09.2009. Då

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2017 Dalarnas län

Företagens villkor och verklighet 2017 Dalarnas län Företagens villkor och verklighet 2017 s län Kort om undersökningen Enkätundersökning riktad till små och medelstora företag i Sverige. En av Europas största enkätundersökningar till företag. Genomförts

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA 71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA FÖRORD Varje dag möter vi människor som tillhör, eller

Läs mer

RIO Landrapport 2017: Sverige

RIO Landrapport 2017: Sverige RIO Landrapport 2017: Sverige Observationsorganet för forskning och innovation Landrapportsserien Hallonsten, O. Slavcheva, M. 2018 Sammanfattning I europeiskt perspektiv är den svenska ekonomin stark

Läs mer

RTS KONJUNKTURBAROMETER

RTS KONJUNKTURBAROMETER RTS KONJUNKTURBAROMETER 2009 2009ÅRSKONJUNKTURBAROMETER KonjunkturbarometernpresenterasårligenavRese ochturistnäringenisverige(rts),isamarbete medregionalaturistorganisationer.barometernbaseraspåenkvantitativenkätundersökninghos

Läs mer

Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet Drivkrafter för utveckling Vad kan vi lära av tillväxt i stora städer för att få utveckling i landsbygden? Tillväxtdrivande verksamheter utifrån två

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

Rapport. Företagare om EU. Svenskt Näringsliv

Rapport. Företagare om EU. Svenskt Näringsliv Rapport Företagare om EU Svenskt Näringsliv 09-03-27 enomförande Undersökningens målgrupp var VD för företag med minst en anställd. Totalt genomfördes 1 004 telefonintervjuer i målgruppen under perioden

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM 2017-11-24 www.västsvenskahandelskammaren.se Övergripande synpunkter Västsvenska Handelskammaren vill börja med att tacka för möjligheten att svara

Läs mer

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Svensk export går starkt

AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Svensk export går starkt AB Svensk Exportkredit Exportkreditbarometern juni Svensk export går starkt Exportkreditbarometern juni 1 SEK:s Exportkreditbarometer juni I denna nionde Exportkreditbarometer presenteras resultat från

Läs mer

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Bryssel, 05 maj 2015 Den ekonomiska tillväxten i Europeiska unionen drar nytta av ekonomisk

Läs mer

FKG Vägvisaren april 2014. Yasemin Heper Mårtensson 2014-04-14

FKG Vägvisaren april 2014. Yasemin Heper Mårtensson 2014-04-14 FKG Vägvisaren april 2014 Yasemin Heper Mårtensson 2014-04-14 1 Nästan hälften av leverantörerna är helt beroende av fordonsindustrins utveckling Andel av omsättningen till fordonsindustrin 2 2 Över hälften

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Hotell & restaurang 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden

Läs mer

Det prioriterade hållbarhetsarbetet

Det prioriterade hållbarhetsarbetet Det prioriterade hållbarhetsarbetet Så ser 400 svenska företag och organisationer på sitt hållbarhetsarbete www.pwc.se Hållbarhet är idag en strategisk fråga Hållbarhet har varit ett ord på mångas läppar

Läs mer

FIKA. Sammanfattning av FIKA. 24 juni 2013

FIKA. Sammanfattning av FIKA. 24 juni 2013 FIKA FINANSIERINGS-, INVESTERINGS- OCH KONJUNKTURANALYSEN En sammanställning av hur svenska Mid Cap-bolag uppfattar konjunktur-, investeringsoch finansieringsläget 24 juni 2013 Syfte Syftet med FIKA är

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

Vikten av grupputveckling

Vikten av grupputveckling Vikten av grupputveckling med fokus på medarbetarskap Bakgrund och problematik Pressade produktflöden och kännande människor Systematiserade och optimerade processer för produkter eller tjänster hamnar

Läs mer

Optimismen fortsatt god men krymper

Optimismen fortsatt god men krymper Optimismen fortsatt god men krymper Fortsatt optimism Förväntningar att antal anställda, vinst, antal kunder och omsättningen kommer att öka, snarare än minska Optimismen dock något mindre än tidigare

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige

Nordiskt samarbete. Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning i Finland, Danmark, Island, Norge och Sverige Nordiskt samarbete, Nordens invånare om nordiskt samarbete. En opinionsundersökning

Läs mer

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 I arbetet med att bidra till ett mer hållbart samhälle har vi tagit hjälp av drygt 250 personer som är viktiga för oss

Läs mer

Lönepolitisk plattform

Lönepolitisk plattform Lönepolitisk plattform Antagen vid FTFs riksstämma 2010 2 (8) Inledning Denna lönepolitiska plattform syftar till att på ett övergripande plan beskriva hur vi som förbund ser på den mest centrala frågan

Läs mer

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 DET TALADE ORDET GÄLLER! Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB hälsar jag er alla varmt välkomna

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Kultur, nöje & fritid 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar November 2017 1 kingdesign.no / 1117 / 1000 / forsidefoto: Werner Anderson AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.no AF Gruppen Sverige AB Telefon +46 31 762 40 00 afgruppen.se

Läs mer

Små och medelstora företag planerar att anställa - och har brett förtroende för den ekonomiska politiken

Små och medelstora företag planerar att anställa - och har brett förtroende för den ekonomiska politiken Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Måndag den 20 februari 2012 Positiva signaler i 2012 års första Företagarpanel från SEB: Små och medelstora företag planerar att anställa - och har brett förtroende

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör

Vårt uppdrag. Solna den 27 oktober 2017 Norrenergi AB. Stefan Persson Verkställande direktör Hållbarhetspolicy Vårt uppdrag Bolagets verksamhet skall drivas på affärsmässiga grunder och utifrån kundernas behov erbjuda fjärrvärme och fjärrkyla, med tillhörande energilösningar och tjänster, till

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen

Hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy Hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

W W W. A N T S. S E E R S T A G A T A N 1 C , S T O C K H O L M

W W W. A N T S. S E E R S T A G A T A N 1 C , S T O C K H O L M REKRYTERINGSINDEX EN RAPPORT OM NYCKEL TAL INOM IT-REKRYTERING W W W. A N T S. S E E R S T A G A T A N 1 C 1 1 6 2 8, S T O C K H O L M INTRODUKTION Det här är Ants Rekryteringsindex, en rapport med nyckeltal

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats.

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Framtidens arbetskraft finns här. Idag är matchningen på arbetsmarknaden under all kritik. Arbetsgivarna i flertal branscher skriker efter kompetens. Ungdomarna

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Strategi för Corporate Social Responsibility

Strategi för Corporate Social Responsibility Strategi för Corporate Social Responsibility Sammanfattning Stockholm stad är i stark tillväxt och har höga målsättningar för att utveckla en jämlik och hållbar stad. För att systematiskt styra bostadsbolagens

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke

Datum 2010-05-07 Dnr 0900843. Handlingsplan för att stärka Region Skånes varumärke Carina Wirth Personalstrateg 044-309 3058, 0768-87 06 59 carina.wirth@skane.se PM Datum 2010-05-07 Dnr 0900843 1 (5) Handlingsplan för att stärka s varumärke Vad är ett arbetsgivarvarumärke? Förstärkning

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN sverigesingenjorer.se 2 SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN BAKGRUND Den globala konkurrensen hårdnar. Det blir allt tydligare att den enda vägen till framgång är genom utveckling

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna?

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval

Läs mer

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Finland 2030: Världens mest attraktiva och kunniga försöks- och innovationsmiljö Finland är ett tryggt land som förnyar sig och bryr sig om, där livskvaliteten

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

Föregående kvartal Om Nettotal

Föregående kvartal Om Nettotal Under andra kvartalet väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 37 procent förväntar sig oförändrad och 8 procent räknar med en minskad efterfrågan. Nettotalet hamnar alltså på 46

Läs mer

Vägar till ny kunskap

Vägar till ny kunskap Vägar till ny kunskap - Sacos förslag till en modern kompetensutveckling Digitaliseringen av samhället har medfört ökat fokus på livslångt lärande. Sacos utgångspunkt är att vi behöver mer utbildning fördelat

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank erbjuder vi finansiering och expertkunskaper till solida och hållbara investeringsprojekt i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s 28 medlemsstater och

Läs mer

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen Förmågan att väcka engagemang och samtidigt utveckla medlemskapet är avgörande för att kunna växa som förbund. Unionen har genom att se och möta medlemmarnas behov lyckats nå vårt mål om att bli 600 000

Läs mer

Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag

Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag Nya förskolan Kompetenta medarbetare med ett engagemang som känns och märks av de vi är till för! Agenda Vår personalpolitik, begreppet HR Halmstads kommuns HR-utmaningar

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Lars Dahlgren. VD och koncernchef

Lars Dahlgren. VD och koncernchef Lars Dahlgren VD och koncernchef Swedish Match 2010 Starkt resultat Jämförbar nettoomsättning* ökade 7% i lokala valutor Jämförbart rörelseresultat* ökade 12% i lokala valutor Vinsten per aktie blev 13,12

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank tillhandahåller EIB långfristig finansiering till solida och hållbara investeringsprojekt till stöd för EU:s politiska mål i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s 28 medlemsstater och är

Läs mer